Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 26 april Datum vergadering CHI. 11 mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 26 april Datum vergadering CHI. 11 mei 2016"

Transcriptie

1 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 5 april 2016 Commissie Water & Wegen 26 april 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI 11 mei 2016 Agendapunt 8. Onderwerp Aanvullende financiering Prins Hendrikzanddijk Voorstel In te stemmen met verhoging van de geprognosticeerde bijdrage van HHNK van naar 1,2 miljoen ten behoeve van realisatie en 50 jaar onderhoud van de Prins Hendrikzanddijk. Kern van de zaak Sectie 9 van de Waddenzeedijk Texel wordt niet als traditionele dijkversterking uitgevoerd, maar als Zandige Oplossing, de Prins Hendrikzanddijk. Het betreft een zeewaartse versterking die vanwege vergunbaarheid in het kader van de Natuurbeschermingswet alleen haalbaar is als er niet alleen een veilige primaire kering, maar ook circa 200 ha hoogwaardige natuur wordt gerealiseerd. Het idee voor realisatie van de Prins Hendrikzanddijk vindt zijn oorsprong in een zienswijze van de gemeente Texel op de Startnotitie MER. Het project geeft invulling aan de blijkens deze zienswijze maatschappelijk op Texel breed levende wens voor een zandige buitenwaartse versterking. Resultaat is een innovatief project waarin diverse overheidspartijen 1 intensief samenwerken en waarin naast hoogwaterveiligheid tevens sprake is van ontwikkelingen op het gebied van natuur en ruimtelijke kwaliteit. De Prins Hendrikzanddijk is significant duurder dan een traditionele binnenwaartse dijkversterking. De extra kosten zijn niet subsidiabel vanuit het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2). Daarom is, naast een lumpsum bijdrage van het Ministerie van I&M vanuit het programmabudget HWBP-2, aanvullende financiering gezocht. Deze is in 2012 gevonden bij de gemeente Texel, de Provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het Ministerie van I&M, gemeente Texel, provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben op 30 mei 2013 een Realisatieovereenkomst (ROK, ) ondertekend. In de ROK zijn afspraken vastgelegd over de scope, voorwaarden en financiering van het project. Vanuit de ROK is in totaal toegezegd 2. Daarnaast is vanuit het Waddenfonds in 2013 een subsidie van 12.2 miljoen toegekend voor realisatie van de Prins Hendrikzanddijk. In totaal is daarmee vanuit de ROK en het Waddenfonds 45.2 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is 1 Ministerie van I&M, gemeente Texel, provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2 CHI voorstel en CHI besluit d.d. 9 oktober ROK Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard T F post@hhnk.nl

2 2 bedoeld voor realisatie van het project, inclusief afkoop van het risico op erosie van de slijtlaag voor een periode van 50 jaar. Financiering Prins Hendrikzanddijk (x 1 miljoen) I&M 30.6 Provincie NH 1.5 HHNK 0.5 Gemeente Texel 0.4 ROK TOTAAL 33.0 Subsidie Waddenfonds 12.2 Totaal 45.2 Uitgangspunt bij de ROK was dat de bijdragen van betrokken partijen middels renteopbrengsten voldoende zouden zijn om de kosten voor het onderhoud over een periode van 50 jaar te kunnen dekken. Na de ondertekening van de ROK is de Wet schatkistbankieren echter van kracht geworden, waardoor er geen sprake meer was van renteopbrengsten. In reactie hierop zijn ontwerpoptimalisaties doorgevoerd en zijn kostenbesparingen gerealiseerd. Ook bleek dat de voorbereidingskosten, orde grootte 4 miljoen, niet in de raming waren opgenomen. Dit heeft geleid tot een actualisatie van de raming van de kosten, deze bedraagt nu 52.4 miljoen. Deze raming is door kostendeskundigen van Rijkswaterstaat gecontroleerd en akkoord bevonden. Conclusie is dat de bijdragen van de ROK-partners en de subsidie van het Waddenfonds de projectkosten niet dekken en er een tekort resteert van 7.2 miljoen. Projectkosten (x 1 miljoen) Raming Financiering door ROK-partners 33.0 Bijdrage Waddenfonds 12.2 Totale financiering Resterend tekort 7.2 Conform de hierover in de ROK gemaakte afspraken zijn de ROK-partners eind 2015 met elkaar in overleg gegaan om de ontstane situatie te bespreken. Dit heeft op 25 februari 2016 geresulteerd in een set aanvullende financiële afspraken tussen de ROK-partners op basis waarvan dekking is gevonden voor het totale resterend tekort van 7.2 miljoen. De gemaakte afspraken worden, na formalisering via bestuursbesluiten binnen de verschillende ROK-partners, vastgelegd in een addendum op de ROK. De aanvullende financiële afspraken betreffen een extra bijdrage vanuit het ministerie van I&M van in totaal 5,4 miljoen, een extra bijdrage vanuit de gemeente Texel van 0,02 miljoen en een extra bijdrage van de provincie Noord-Holland van 0,7 miljoen. Op basis van genomen beheersmaatregelen is er sprake van een afname van financiële risico's van 0,4 miljoen. In het kader van deze afspraken wordt tot slot een aanvullende bijdrage van HHNK gevraagd van 0.6 miljoen aan het project Prins Hendrikzanddijk en een bijdrage aan de indexering van 0.1 miljoen. Deze bijdrage komt bij de initiële bijdrage van HHNK van 0.5 miljoen. Het verzoek is om de totale bijdrage van HHNK voor realisatie en 50 jaar onderhoud te verhogen naar 1,2 miljoen.

3 3 Totale bijdrage HHNK Initiële bijdrage HHNK aan ROK 0.5 Aanvullende bijdrage 0.6 Bijdrage aan indexering 0.1 Totaal 1.2 Deltavisie De Prins Hendrikzanddijk is een innovatieve dijkversterking waarbinnen hoogwaterveiligheid, versterking van natuurwaarden en zeer extensieve recreatie hand in hand gaan. De te realiseren zanddijk geldt in eerste instantie als primaire kering, maar zal ook natuurwaarden toevoegen. De gekozen aanpak sluit aan bij de ambities van HHNK op het gebied van hoogwaterveiligheid en het versterken van ruimtelijke kwaliteit. De Prins Hendrikzanddijk wordt gezien als een duurzame en integrale flexibele maatregel die als zodanig als passend binnen de adaptieve strategie van het Deltaprogramma wordt gezien. Het is een innovatieve oplossing met kansen voor toepassingen elders. Het project geeft invulling aan de maatschappelijke wens op Texel om dijken zo veel mogelijk buitenwaarts te versterken en geen landbouwgrond op te offeren voor andere functies. Het project vergt, vanwege de buitenwaartse versterking in Natura 2000-gebied, specifieke kennis en creativiteit van het hoogheemraadschap en haar partners. Eerdere besluiten 23/06/2009 (D&H) Startnotitie MER Waddenzeedijk Texel ( ) 27/09/2011 (D&H) Oplegnotitie startnotitie MER Waddenzeedijk Texel ( ) 10/01/2012 (D&H) Proces VKA Texel ( ) 14/11/2012 (CHI) Investeringsvoorstel voor de realisatie voor een zandige variant Prins Hendrikdijk Texel ( ) Risico s De bijdragen van I&M, gemeente Texel gelden als vaste (maximum) bijdrage. De bijdrage van provincie en Waddenfonds worden bij (aanbesteding) kosten meevallers naar rato verlaagd. In de ROK is ook opgenomen dat, wanneer de kosten van het project duurder worden dan in de ROK voorzien, dit voor risico van het hoogheemraadschap is. Dit met uitzondering van onvoorziene zaken of zaken die buiten de invloedsfeer van het hoogheemraadschap vallen. Financieel Een belangrijk risico van de zandige variant is het in stand houden van het zandvolume. Met behulp van een morfologisch model en toetsing van de resultaten door externe ter zake deskundigen is de erosie bepaald op 1 miljoen m3 zand in de komende 50 jaar. De werkelijke erosie kan zowel in positieve als negatieve zin afwijken van wat wordt verwacht. Op basis van de morfologische studie is bepaald dat rekening moet worden gehouden met een bandbreedte van 0,5 tot 2 miljoen m3. Dit risico wordt o.a. beheerst door in de raming uit te gaan van 1 miljoen m3 en door bij de aanbesteding van het project een nog nader te bepalen onderhoudstermijn mee te geven aan de uitvoerende aannemer. Het nu geraamde ontwerp is ver uitgewerkt en er bestaat een goed onderbouwd beeld van noodzakelijke zandhoeveelheden voor aanleg en 50 jaar onderhoud. De op 25 februari 2016 bestuurlijk gemaakte afspraken zorgen voor dekking van het project tot de geraamde nominale waarde voor aanleg en onderhoud. In de raming is bovendien rekening gehouden met voorziene en onvoorziene risico's.

4 4 Op basis van de ROK geldt dat het hoogheemraadschap - met uitzondering van onvoorziene zaken of zaken die buiten de invloedsfeer van het hoogheemraadschap vallen - financieel risicodragend is voor het project. Dit geldt voor kosten mee- en tegenvallers. Het risico op kosten tegenvallers wordt enerzijds beheerst door het project met een nog nader te bepalen plafondbedrag aan te besteden en anderzijds door via de aanbesteding een onderhoudsperiode aan de markt op te leggen waarmee het risico op een relatief goedkoop ontwerp met duur onderhoud wordt beheerst. De Prins Hendrikzanddijk is in juridische zin uitdagend. Het project wordt volledig in het Natura2000-gebied Waddenzee gerealiseerd. Als deze variant, ondanks zorgvuldige voorbereiding, strandt bij de Raad van State bestaat de kans dat de Prins Hendrikzanddijk als zelfstandig project juridisch niet haalbaar is. In dat geval zal een binnendijkse versterking welke subsidiabel is vanuit het HWBP-2-subsidieprogramma - alsnog worden uitgevoerd. Dit leidt tot een zeer forse vertraging ten opzichte van de huidige planning. Indien u instemt met dit voorstel: Geeft HHNK invulling aan de afspraken uit het bestuurlijk overleg Prins Hendrikzanddijk d.d. 25 februari De realisatiekosten van het project kunnen worden gedekt vanuit de bijdragen van ROK-partners en Waddenfonds. Vanuit de exploitatie dekt HHNK de eigen bijdrage voor realisatie en 50 jaar onderhoud van de Prins Hendrikzanddijk. De werkelijke kosten voor onderhoud worden op termijn na realisatie van het project duidelijk. In het geval dat de werkelijke kosten significant afwijken van de thans geraamde kosten, wordt een aanvullend voorstel aan het CHI voorgelegd. Indien u niet instemt met dit voorstel: De ROK-partners formaliseren hun toegezegde bijdragen parallel aan het binnen HHNK in procedure brengen van onderhavig voorstel. Als de bestuurlijk afgesproken extra bijdrage van HHNK of één van de andere meefinancierende ROK-partners niet of niet volledig wordt gehonoreerd bestaat de kans dat de Prins Hendrikzanddijk als zelfstandig project financieel niet haalbaar wordt bevonden. In dat geval zal een binnendijkse versterking welke subsidiabel is vanuit het HWBP-2 programma - alsnog uitgevoerd worden. Dit leidt zeer waarschijnlijk tot grote weerstand tegen de plannen op Texel, vertraging ten opzichte van de huidige planning en imagoschade voor HHNK en overige ROK-partners. Financiële consequenties De geprognosticeerde totale HHNK-bijdrage bedraagt 1.2 miljoen euro. Gemiddeld over 50 jaar bedragen de jaarlijkse kosten voor HHNK , ten laste van het beheerbudget van de afdeling Waterveiligheid en Wegen. De uiteindelijke financiële consequenties van het voorstel voor HHNK over de komende periode van 50 jaar zijn in belangrijke mate afhankelijk van de uitkomst van de aanbesteding, de werkelijke erosie en toekomstige prijsontwikkelingen. Communicatieaspecten De Prins Hendrikzanddijk op Texel is een in het oog springend project en is al meermalen in het regionale nieuws geweest. HWBP-2 heeft de status van Groot Project, waardoor de Tweede Kamer rechtstreeks over de voortgang van het programma wordt geïnformeerd.

5 5 Publieksvoorzieningen Onderdeel van de dijkversterkingsprojecten op Texel is het realiseren van een tweetal uitzichtpunten over de nieuw te realiseren Prins Hendrikzanddijk. Maatschappelijk verantwoorde overheid (MVO) Het idee voor realisatie van de Prins Hendrikzanddijk vind zijn oorsprong in een zienswijze van de gemeente Texel op de Startnotitie MER. Het project geeft invulling aan de blijkens deze zienswijze maatschappelijk op Texel breed levende wens voor een zandige buitenwaartse versterking. Resultaat is een innovatief project waarin diverse overheidspartijen intensief samenwerken en waarin naast hoogwaterveiligheid tevens sprake is van ontwikkelingen op het gebied van natuur en ruimtelijke kwaliteit. Overige consequenties en vervolg Het hoogheemraadschap zorgt voor het opstellen van een addendum op de ROK waarin de aanvullende afspraken tussen worden vastgelegd. Het ontwerpprojectplan wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2016 ter besluitvorming aan D&H voorgelegd. Het ontwerpprojectplan en bijgaande vergunningen worden na verwachting begin 2017 door de provincie Noord-Holland gecoördineerd ter visie gelegd. Daarbij is de crisis- en herstelwet van toepassing. Bijlagen 1. Visualisatie Prins Hendrikzanddijk (aangehecht) 2. Conceptbesluit ( ) College van dijkgraaf en hoogheemraden, de secretaris, de voorzitter, M.J. Kuipers drs. L.H.M. Kohsiek

6 6 Bijlage 1 Visualisatie Prins Hendrikzanddijk Figuur 1 Prins Hendrikzanddijk, huidige situatie Figuur 2 Prins Hendrikzanddijk, toekomstige situatie (indicatief)

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 14 september 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 22 november december december 2016

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 22 november december december 2016 Onderwerp NIOZ-alternatief; Besluitvorming over de verzoeken om het projectplan Versterking Waddenzeedijk Texel voor sectie 10 te wijzigen naar het NIOZalternatief Voorstel Aan D&H voor te stellen: 1.

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 10 februari Datum vergadering CHI. 17 februari 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 10 februari Datum vergadering CHI. 17 februari 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 10 februari 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI 17

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 3 mei Datum vergadering CHI. 17 mei 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 3 mei Datum vergadering CHI. 17 mei 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 4 april 2017 Commissie Water & Wegen 3 mei 2017 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen Onderwerp Dijkversterking Koegraszeedijk Den Helder, ontwerp projectplan Voorstel 1. Het ontwerp projectplan dijkversterking Koegraszeedijk vast te stellen; 2. Het, door tussenkomst van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 1 juni 2016 Datum behandeling D&H 10 en Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 13 februari Datum vergadering CHI. 27 februari 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 13 februari Datum vergadering CHI. 27 februari 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 13 februari 2019 Portefeuillehouder R. Veenman vergadering CHI 27 februari 2019

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) 15.53542 Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H 17 november 2015 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 12 december 2017 Commissie Water & Wegen 7 februari 2018 Portefeuillehouder R. Veenman Datum vergadering

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen.

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen. Onderwerp Vaststelling concept eerste landelijk programma nhwbp 2014-2019 Voorstel 1. In te stemmen met het door het programmabureau nhwbp voorgestelde concept eerste programma nhwbp 2014-2019 en bijgevoegde

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 14 januari februari februari 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 14 januari februari februari 2014 Onderwerp Verleggen persleiding Medemblik, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Een uitvoeringskrediet van 225.000,-- beschikbaar te stellen voor het verleggen van de persleiding Medemblik.

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013 Onderwerp Overdracht wegen buiten de bebouwde kom gemeente Castricum Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. In te stemmen met de overdracht van beheer, onderhoud en eigendom van 15 km wegen buiten de

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. 13 mei 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. 13 mei 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 29 april 2015 Portefeuillehouder K. Stam vergadering CHI 13 mei 2015 Agendapunt

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 25 juni 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 25 juni 2013 Onderwerp M.e.r.-beoordelingsbesluit Kadeverbetering Purmer landelijk gebied Voorstel In te stemmen met het m.e.r.-beoordelingsbesluit kadeverbetering Purmer landelijk gebied Infocentrum Nee Routing Paraaf

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014 Onderwerp Gemaal Purmer Stedelijk, uitvoeringskrediet Registratienummer Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.800.000

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 december Datum vergadering CHI. 14 december 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 december Datum vergadering CHI. 14 december 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 7 december 2016 Portefeuillehouder R. Veenman Datum vergadering CHI 14

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 29 november 2017 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 13

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 mei Datum vergadering CHI. 12 juni 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 mei Datum vergadering CHI. 12 juni 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 29 mei 2019 Portefeuillehouder S.J. Schenk Datum vergadering CHI 12 juni

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014 Onderwerp Nieuwbouw gemaal Mijzen, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.300.000 voor het vervangen van gemaal

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014 Onderwerp Persleidingen Oostzaan en Uitgeest, uitvoeringskredieten Registratienummer Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Nee Een uitvoeringskrediet van 3.710.000 beschikbaar te stellen voor

Nadere informatie

Prins Hendrikzanddijk. Deze diavoorstelling duurt circa 10 minuten en start binnen 1 minuut

Prins Hendrikzanddijk. Deze diavoorstelling duurt circa 10 minuten en start binnen 1 minuut Prins Hendrikzanddijk Deze diavoorstelling duurt circa 10 minuten en start binnen 1 minuut Inloopavond 8 december 2016 Doel van de avond Toelichten van de plannen voor de Prins Hendrikzanddijk. De plannen

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 2 december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 2 december 2014 Onderwerp Waterberging Vliegveld Bergen, definitief projectplan Registratienummer Voorstel 1. In te stemmen met de beantwoording van zienswijzen op het ontwerpprojectplan Waterberging Vliegveld Bergen

Nadere informatie

5 november december december 2013

5 november december december 2013 Onderwerp Peilbesluit Purmerend Registratienummer Voorstel In te stemmen met de reactie op de ingebrachte zienswijze zoals beschreven in het Nota beantwoording zienswijzen. Infocentrum Ja Aan het CHI voor

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014 Onderwerp Gemaal Grootslag, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 2.100.000 voor het vervangen van de dieselmotor

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 8 januari februari februari 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 8 januari februari februari 2013 Onderwerp Projectplan Vervangen kademuur Hoofd Voorstel Aan het CHI voor te stellen: - Een aanvullend voorbereidingskrediet van 50.000,-- en een uitvoeringskrediet van 1.700.000,-- beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 10 september oktober oktober 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 10 september oktober oktober 2013 Onderwerp Verbetering watersysteem polder t Hoekje, uitvoeringskrediet Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja 1. In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.000.000,--

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 05 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 05 november december december 2013 Onderwerp Overschrijdingen op lopende kredieten 2013 Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Kennis te nemen van de tijdens de interne controles geconstateerde kredietoverschrijdingen en hiervoor zeven aanvullende

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 29 november 2017 Datum behandeling D&H 17 oktober 2017 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 04 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 04 november december december 2014 Onderwerp Hoogwaterbeschermingsprogramma 2 (HWBP-2), aanvullend krediet en verminderen krediet Brede-Kijkregeling Registratienummer Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. Formeel te besluiten het HWBP-2

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 28 juni en 12 juli september september 2016

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 28 juni en 12 juli september september 2016 Onderwerp Kwijtscheldingsbeleid HHNK 2017 Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. Te kiezen voor optie 1: Kwijtschelding voor ondernemers met een Bbzuitkering mogelijk te maken; 2. De Kwijtscheldingsregeling

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 06 mei juni juni 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 06 mei juni juni 2014 Onderwerp Maatregelen waterketen Beemster, uitvoeringskrediet Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja Een uitvoeringskrediet van 14,2 miljoen beschikbaar te stellen voor maatregelen in de

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 11 juli september september 2017

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 11 juli september september 2017 Onderwerp Uitvoeringskrediet vervanging Kwadijkerbrug Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Een uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen van 1.720.000 voor het vervangen van de Kwadijkerbrug in de gemeente

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H 9 januari 2018 Portefeuillehouder S.J. Schenk Commissie Water & Wegen 7 februari 2018 vergadering CHI

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 18 november februari februari 2015

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 18 november februari februari 2015 Onderwerp Peilbesluit Noord-Kennemerland Voorstel Aan het CHI voor te stellen: het peilbesluit Noord-Kennemerland definitief vast te stellen Infocentrum Nee Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 7 december Datum vergadering CHI. 14 december Agendapunt

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 7 december Datum vergadering CHI. 14 december Agendapunt Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 7 december 2016 Datum behandeling D&H Datum vergadering CHI 14 december 2016 Portefeuillehouder J.D. Kramer Agendapunt

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 13 februari Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 27 februari 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 13 februari Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 27 februari 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 13 februari 2019 behandeling D&H Commissie Water & Wegen - Portefeuillehouder R. Maarschall vergadering CHI 27 februari

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 16

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst

Openbare besluitenlijst Openbare besluitenlijst Vergadering College van dijkgraaf en hoogheemraden Aanwezig J. Kramer, R. Maarschall, S.J. Schenk, C.J.M. Stam, R. Veenman (voorzitter) M.J. Kuipers J. Kerssens Mevrouw G. Rossenaar

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013 Onderwerp Nieuwbouw gemaal polder Wieringerwaard Voorstel Aan het CHI voor te stellen: In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 3.500.000,-- voor de bouw van een nieuw gemaal

Nadere informatie

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Besluit CHI Registratienummer 15.21062 Onderwerp Peilbesluit Midden Kennemerland Het college van hoofdingelanden van ; gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van 22 september 2015, nr. 15.45440;

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 9 juli september september 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 9 juli september september 2013 Onderwerp Gemaal Schardam, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Een uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen van 13.150.000,-- voor de bouw van het gemaal Schardam. Infocentrum Ja

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 2 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 november 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 2 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 november 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 2 november 2016 Datum behandeling D&H 13 september 2016 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders Nummer 9 Locatie Gemeentehuis Den Burg Datum 28 februari 2017 Aanwezig De heer M.C. Uitdehaag (voorzitter) De heer R. van

Nadere informatie

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Besluit CHI Peilbesluit Kooyhaven, definitieve partiële herziening Registratienummer 15.28759 Onderwerp Peilbesluit Kooyhaven, definitieve partiële herziening Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 01 februari Datum vergadering CHI. 15 februari 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 01 februari Datum vergadering CHI. 15 februari 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 01 februari 2017 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI 15

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 27 augustus 2013. 9 oktober 2013. 16 oktober 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 27 augustus 2013. 9 oktober 2013. 16 oktober 2013 Onderwerp Legger regionale waterkeringen Voorstel Aan het CHI voor te stellen: De definitieve Legger regionale waterkeringen vast te stellen. Infocentrum Ja Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 6 november december december 2012

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 6 november december december 2012 Onderwerp Verleggingen persleidingen Westfrisiaweg Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja 1. In te stemmen met een verhoging van 420.000,-- op het oorspronkelijke voorbereidingskrediet van

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 december Bestuur, Middelen & Waterketen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 december Bestuur, Middelen & Waterketen Onderwerp Zonnepanelen op waterbergingslocatie Stolpen Registratienummer Voorstel 1. In te stemmen met het beschikbaar stellen van drie hectare in de waterberging Stolpen, te Schagerbrug, voor het faciliteren

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 24 april Datum vergadering CHI. 8 mei 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 24 april Datum vergadering CHI. 8 mei 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 24 april 2019 Portefeuillehouder S. Schenk vergadering CHI 8 mei 2019 Agendapunt

Nadere informatie

B Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 15. Aan de Verenigde Vergadering. Inzet Brede Blik voor dijkversterking Hellevoetsluis

B Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 15. Aan de Verenigde Vergadering. Inzet Brede Blik voor dijkversterking Hellevoetsluis Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 15. B1303730 Aan de Verenigde Vergadering Inzet Brede Blik voor dijkversterking Hellevoetsluis Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investering Aantal Bijlagen

Nadere informatie

Voorstel Het dagelijks bestuur adviseren over onderstaand conceptvoorstel aan het algemeen bestuur.

Voorstel Het dagelijks bestuur adviseren over onderstaand conceptvoorstel aan het algemeen bestuur. Onderwerp: Programmaplan versnelling HWBP dijkversterking WPM Regi_stratienummer: 2016.03155 Gezamenlijke commissie Portefeuillehouder: Rein Dupont Datum: 4 mei 2016 Vergaderingnummèr: 1 Agendapunt: 4

Nadere informatie

Van Zwakke Schakels naar sterke kust

Van Zwakke Schakels naar sterke kust Van Zwakke Schakels naar sterke kust Informatiebijeenkomst 24 april 2013 Programma De opgave (Bert Kappe) Wat gaan we doen (Anita Willig-Kos) Aanbesteding en aanleg (Menno Steenman) Inspraak en Ruimtelijke

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier De heer M. Zon, Ingenieursbureau Postbus 250 1700 AG HEERHUGOWAARD Uw kenmerk Contactpersoon I. Willemse Onderwerp Definitief vaststellingsbesluit Registratienummer

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 2 november Commissie Water & Wegen. 2 november Datum vergadering CHI.

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 2 november Commissie Water & Wegen. 2 november Datum vergadering CHI. Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 4 oktober 2016 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 16

Nadere informatie

Uw kenmerk. zaaknummer Registratienummer

Uw kenmerk. zaaknummer Registratienummer De heer W.A. de Herder Varkensgrasweg 3-5 1778JE Westerland Uw kenmerk zaaknummer 219496 Contactpersoon M. Hoeve Onderwerp Beantwoording zienswijze ontwerp projectplan Hoogwaterkering Den Oever Registratienummer

Nadere informatie

Aan de leden van de verenigde vergadering. Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni Onderwerp: Eendragtspolder Agendapuntnr: 11

Aan de leden van de verenigde vergadering. Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni Onderwerp: Eendragtspolder Agendapuntnr: 11 Aan de leden van de verenigde vergadering Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni 2005 Onderwerp: Eendragtspolder Agendapuntnr: 11 Inleiding Het project Eendragtspolder betreft een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

Dijkversterking Omringkade Marken

Dijkversterking Omringkade Marken Dijkversterking Omringkade Marken Het ontwerp Projectgroep/klankbordgroep 19 juni 2012 Welkom! Doel van deze bijeenkomst: Toelichting geven op ontwerp dijkversterking Gedachten wisselen over dilemma s

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Risico's. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OOPOVL02

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Risico's. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OOPOVL02 Zaaknummer: OOPOVL02 Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 Collegevoorstel Inleiding In dit voorstel wordt u gevraagd een aanvullend krediet van 17.726.000,-- beschikbaar te stellen voor de realisering

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 25 april Commissie Water & Wegen. 25 april Datum vergadering CHI. 9 mei 2018

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 25 april Commissie Water & Wegen. 25 april Datum vergadering CHI. 9 mei 2018 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 25 april 2018 behandeling D&H Commissie Water & Wegen 25 april 2018 Portefeuillehouder J.D. Kramer vergadering CHI 9

Nadere informatie

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 12 Onderwerp : kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl KORTE SAMENVATTING: De Wetsingerzijl, gelegen in het Wetsingermaar (gemeente

Nadere informatie

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK agendapunt H.06 1111302 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 24-04-2014 I. het dijkvak Spuihaven te Schiedam, los

Nadere informatie

agendapunt 3.b.5 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANGSRAPPORTAGE ZWAKKE SCHAKELS Datum 7 juni 2011

agendapunt 3.b.5 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANGSRAPPORTAGE ZWAKKE SCHAKELS Datum 7 juni 2011 agendapunt 3.b.5 947885 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANGSRAPPORTAGE ZWAKKE SCHAKELS Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 7 juni 2011 Aard bespreking Informatief Afstemming Bijlagen

Nadere informatie

Adviescommissie 2 april 2013 agendapunt 15 Dagelijks bestuur 11 april 2013 Algemeen bestuur 4 juli Aantal bijlagen 1

Adviescommissie 2 april 2013 agendapunt 15 Dagelijks bestuur 11 april 2013 Algemeen bestuur 4 juli Aantal bijlagen 1 Adviescommissie 2 april 2013 agendapunt 15 Dagelijks bestuur 11 april 2013 Algemeen bestuur 4 juli 2013 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Besluit Korte toelichting Ruiterpaden en -route Groengebied Purmerland-Purmerbos

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier De heer I. Burgering, Ingenieursbureau Postbus 250 1700 AG HEERHUGOWAARD Uw kenmerk Contactpersoon I. Willemse Onderwerp Definitief vaststellingsbesluit Doorkiesnummer

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Waterinnovatiefonds HHNK

Uitvoeringsreglement Waterinnovatiefonds HHNK Uitvoeringsreglement Waterinnovatiefonds HHNK Auteur P. Horsmeijer Versie 1.0 Status Concept Afdeling Vergunningen, Handhaving, Inkoop, Juridische Zaken & Grondzaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Artikelen

Nadere informatie

1. Het Investeringsplan complex buitengewoon onderhoud regionale keringen 2013-2020 ter

1. Het Investeringsplan complex buitengewoon onderhoud regionale keringen 2013-2020 ter agendapunt H.08 1067569 Aan Verenigde Vergadering INVESTERINGSPLAN EN KREDIET COMPLEX BUITENGEWOON ONDERHOUD REGIONALE KERINGEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 20-06-2013 I. Het Investeringsplan

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hou I Conform Geparafeerd door: Heusden, S. van D&H I - Geparafeerd door: Cuypers, M.P.

Parafering besluit PFO Hou I Conform Geparafeerd door: Heusden, S. van D&H I - Geparafeerd door: Cuypers, M.P. agendapunt 3.b.11 1248635 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VERKENNING PROJECT "TENNET LANDROUTE TRANSMISSIESYSTEEM HOLLANDSE KUST ZUID". Portefeuillehouder Houtzager, M.A. Datum 9 mei 2016 Aard

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 april Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI.

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 april Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Registratienummer Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 29 april 2015 behandeling D&H 3 maart 2015 Commissie Water & Wegen 29 april 2015 Portefeuillehouder

Nadere informatie

VERBETEREN POLDERKADES MIDDEN-DELFLAND, DEN HAAG EN PIJNACKER- NOOTDORP VANWEGE EFFECTEN REDUCTIE GRONDWATERONTTREKKING DELFT- NOORD

VERBETEREN POLDERKADES MIDDEN-DELFLAND, DEN HAAG EN PIJNACKER- NOOTDORP VANWEGE EFFECTEN REDUCTIE GRONDWATERONTTREKKING DELFT- NOORD agendapunt H.07 1218512 Aan Verenigde Vergadering VERBETEREN POLDERKADES MIDDEN-DELFLAND, DEN HAAG EN PIJNACKER- NOOTDORP VANWEGE EFFECTEN REDUCTIE GRONDWATERONTTREKKING DELFT- NOORD Gevraagd besluit Verenigde

Nadere informatie

Afbeelding 1 Huidig gemaal De Schans gezien vanaf de Waddenzeedijk. De inzet toont de ligging van het gemaal.

Afbeelding 1 Huidig gemaal De Schans gezien vanaf de Waddenzeedijk. De inzet toont de ligging van het gemaal. Registratienummer 16.104132 Versterking Waddenzeedijk Texel Verplaatsing gemaal De Schans Detailprojectplan Wijziging locatie herbouw gemaal De voorgeschiedenis Bij het voorbereiden van de versterking

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 11 juni 2013. Water & Wegen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 11 juni 2013. Water & Wegen Onderwerp Ontwerp Legger Wateren 2013 Voorstel 1. De ontwerp Legger Wateren 2013 vast te stellen en in procedure te brengen; 2. Akkoord te gaan met de voorgestelde lijn voor de onderhoudsverdeling voor

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 OPSTELLER VOORSTEL: J. Wiffers AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 15 november 2011 ONDERWERP:

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013 Onderwerp Geharmoniseerd Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK 2013 Registratienummer Voorstel: Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja Het nieuwe, geharmoniseerde Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK

Nadere informatie

31 mei 2011 Corr.nr , VV Nummer 16/2011 Zaaknr

31 mei 2011 Corr.nr , VV Nummer 16/2011 Zaaknr 31 mei 2011 Corr.nr. 2011-24.946, VV Nummer 16/2011 Zaaknr. 328334 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over gemaakte financiële afspraken over de N33. SAMENVATTING:

Nadere informatie

i. 1,5 miljoen uit de reserve Actieprogramma 2010, budget Uitvoeringsprogramma Kust beschikbaar te stellen;

i. 1,5 miljoen uit de reserve Actieprogramma 2010, budget Uitvoeringsprogramma Kust beschikbaar te stellen; Datum vergadering 7 oktober 2014 Nota GS Registratienummer 467062/467080 Uw contactpersoon R. Sabée BEL/WAT Portefeuille Portefeuillehouder Plaatsvervanger 2 bijlage(n) 1. Toelichting 2. Financiële bijlage

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 6 september Datum vergadering CHI. 20 september 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 6 september Datum vergadering CHI. 20 september 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 6 september 2017 Portefeuillehouder S.J. Schenk Datum vergadering CHI 20

Nadere informatie

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Toelichting bij het Auteur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Registratienummer 15.18021 Datum April 2015 1. AANLEIDING PEILBESLUIT Het dient herzien te worden vanwege

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Projectoverstijgende Verkenning (POV) Centraal Holland Nummer: 871302. Voorstel

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Projectoverstijgende Verkenning (POV) Centraal Holland Nummer: 871302. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT Onderwerp: Projectoverstijgende Verkenning (POV) Centraal Holland Nummer: 871302 In D&H: 11-11-2014 Steller: Jannes van Hove In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 17 mei 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 17 mei 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 17 mei 2017 Agendapunt

Nadere informatie

Parafering besluit D&H 17-09-2013 H Conform Geparafeerd door: Noordtzij, H.

Parafering besluit D&H 17-09-2013 H Conform Geparafeerd door: Noordtzij, H. agendapunt 3.b.2 1089184 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden REACTIE OP CONCEPT REGELING SUBSIDIES HOOGWATERBESCHERMING 2014 Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 17 september 2013 Aard bespreking

Nadere informatie

a. Het investeringsplan voor de NVO Boomawatering (701644) op te hogen met een bedrag van tot ;

a. Het investeringsplan voor de NVO Boomawatering (701644) op te hogen met een bedrag van tot ; agendapunt 04.B.04 1285004 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem OPHOGEN UITVOERINGSKREDIET VOOR NVO BOOMAWATERING EN STUW ACKERDIJKSE PLASSEN Voorstel Commissie Stedelijk water en watersysteem

Nadere informatie

Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr.

Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr. Onderwerp Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr. 2013-001 Portefeuillehouder wethouder B. de Peuter

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Mevrouw A. Galema Postbus 250 1700 AG HEERHUGOWAARD Uw kenmerk Contactpersoon I. Willemse Onderwerp Ontwerp vaststellingsbesluit projectplan Doorkiesnummer 072-5827186

Nadere informatie

Sis. 7 n. B&W-nota. gemeente Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/6 datum nota:

Sis. 7 n. B&W-nota. gemeente Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/6 datum nota: Sis nr(s) geregistreerde stuk(ken): 40245 blad: 1/6 datum nota: 19-06-2015 programma: 4. Ruimt. ontw. in de kern, verkeer en vervoer werkdoel: 719 - Bedrijventerrein Arrisveld bestemmingsplan onderwerp:

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

Onderwerp: Financiering van oeverherstelwerk aan de primaire waterkering in IJsselstein (nabij het Klaphek)

Onderwerp: Financiering van oeverherstelwerk aan de primaire waterkering in IJsselstein (nabij het Klaphek) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Financiering van oeverherstelwerk aan de primaire waterkering in IJsselstein (nabij het Klaphek) Nummer: 564596 In D&H:

Nadere informatie

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Definitieve versie BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD aan van de gemeenteraad Fred Dellemijn, namens het college bespreken in raadscommissie Openbare Ruimte, woensdag 12 februari 2014 onderwerp Overeenkomst

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERBOUWKUNDIGE WERKEN VOORBOEZEM POLDER VAN NOOTDORP

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERBOUWKUNDIGE WERKEN VOORBOEZEM POLDER VAN NOOTDORP agendapunt 3.a.7 1039803 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden ONTWERP-PROJECTPLAN WATERBOUWKUNDIGE WERKEN VOORBOEZEM POLDER VAN NOOTDORP Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 8 januari 2013

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan commissie Water 30 januari 2018 Het projectteam zal tijdens de commissie Water op 30 januari 2018 een presentatie over het VKA, het proces en het vervolg verzorgen. VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter

Nadere informatie