Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Te denken Ik zal echt de laatste zijn die in ons onderwijs van de basisschool tot en met de universiteit wil afschaffen het vak geschiedenis. Want waarom schreef dichter René André de Rooy, alias Marcel de Bruin, in 1968 nog: Geef dit land niet over. Wij zijn nog niet allen dood. Al lijkt het bijwijlen somber,? 23 juli Tegenstrijdig Aardig wat Srananman sommigen zullen dit tegenspreken, sommigen ontkennen, maar aardig wat Srananman hebben reeds gestudeerd in dat communistisch land. Aardig wat Srananman maar zelfs inwoners van kapitalistisch U.S.A. met hun dollars in de hand zijn reeds overgevlogen, voor hun genezing, naar dat land, land van vrij onderwijs en gezondheidszorg. Vrij, dat betekent hier gratis, althans voor de inwoners van dat land, de Cubanen, gastheren van zoveel Srananman; gratis is het echter niet, zeggen zij: wij hebben reeds betaald met onze arbeid. Hoe anders nu is het toch, terug in eigen land. 17 juli Conventies Je bent geen jurist, maar je bent onderwijsgevende; jouw leerlingen willen van jou weten in wat voor toestand ons land zich bevindt; je kunt niet zeggen: vraag dit aan de juristen, zonder erbij te zeggen aan welke wel en aan welke niet; een onderwijsgevende moet eerlijk zijn. Trobi! Zo leg ik het uit: de referee kan niet midden in een wedstrijd zeggen: vanaf nu fluit ik volgens andere regels; de F.I.F.A. kan niet midden in een W.K. zeggen: vanaf nu gelden andere regels; houdt de F.I.F.A. tijdens n W.K. een congres, dan gelden de nieuw aangenomen regels voor over minstens vier jaar. 6 juli 2016.

2 Niet benijdenswaardig Dus, als ik het goed begrijp, moet de huidige governor van de Centrale Bank heel stevig in zijn schoenen staan; hij moet het been stijf kunnen houden. Want, de voormalige governor van de Centrale Bank, die nu minister van Financiën is en als governor meer dan een miljard had afgestaan aan de Staat, legt nu uit waarvoor de I.M.F.-lening precies dient. Die lening is geen lening aan de Staat, maar een betalingsbalanssteun aan de Centrale Bank. Dus, als ik het goed begrijp, moet de huidige governor van de Centrale Bank het been heel stijf kunnen houden. 24 april Vertilling Hij, de president van the U.S.A., Barrack Obama heet deze, heeft ergens in hun kapitalistische pers ruiterlijk toegegeven, dat het de grootste fout was van zijn leven Lybië te helpen plat bombarderen en president Moammar Gadhafi te verdrijven zonder van tevoren op tafel te hebben gehad een plan van herstel, laat staan van ontwikkeling. Zo is het Lybië in Afrika vergaan als eerder Irak in Azië waar dezelfde U.S.A. dictator Saddam Hussein verdreef zonder van tevoren op tafel te hebben gehad een plan van herstel, laat staan van ontwikkeling. Maar Obama is een rechtschapen mens, professor in de rechtswetenschappen, dus zal hij eens ook ruiterlijk toegeven, dat hij laatst in Cuba zich verbaal had vertild. 16 april Rampzalige kringloop

3 De ouders en leerkrachten het klinkt wel wrang hebben het stukken makkelijker gekregen; zij die toen hun kinderen of leerlingen niet durfden te of wilden vertellen wat zij zoal hadden doorgemaakt. Thans hoor ik openlijk in de media zeggen: t rampzalige dat wij nu meemaken in ons land is van de jaren tachtig en eind jaren negentig van de eeuw die wij achter ons hadden gelaten. 12 april Nu de Avondvierdaagse voorbij is Zeg je tegen sommige mensen: jullie moeten regelmatig bewegen het hele jaar door vier keren per week vijf kilometer Zeg je dit tegen hen, heeft haast iedereen wan frak bezwaar: geen tijd, te druk, ; toch zijn het maar twintig kilometers bij elkaar. Twintig kilometers in een redelijk tempo worden niet eens vier uren wandelen bij elkaar! Tijdens de Avondvierdaagse liepen zij maar liefst zevenenveertig, viertiende kilometers bij elkaar. En hoeveel dure uren gingen daarmee gepaard? 4 april 2016.

4 Vergeten t Is wel mooi, het behalen van medailles en trofeeën, voelt prettig aan, voelt aangenaam aan, doch is slechts voor weinigen in de wereld, de grote, volle wereld, weggelegd. Dus ervaren atleten die harder rennen dan ik, maar toch niet meedoen op de lange afstanden, omdat zij niet meer kunnen winnen, zijn vergeten, dat het om bewegen, om hun gezondheid, gaat. 15 augustus Slechts een vraag Hoe zouden zij reageren als ik hun een boekje van mij te koop aanbood: de taxichauffeur die net een rit heeft gereden, de supermarkt binnenloopt, een pakje sigaretten koopt en alleen daarmee naar zijn auto terugloopt Een moeder, pas van het werk, die nu de supermarkt binnenloopt, een pakje sigaretten koopt en een pak melk, ontdekt dat zij te weinig geld bij zich heeft, terug naar de koelkast loopt, straks stuur ik mijn dochter wel hiervoor, en ook alleen daarmee naar haar auto terugloopt? 7 augustus 2016.

5 Levenslang dwaalspoor Groter dan ik dacht was het verschil en in ons STVS-journaal las Anne-Marie Sanches voor over het huidige kiesstelsel in de U.S.A. dat in elkaar is gezet rond 1776 zó, dat het volk op het beleid niet al te veel invloed kreeg. En groter dan ik dacht is het verschil; 2,9 miljoen stemmen kreeg Hillary Clinton meer dan Donald Trump; toch won niet zij, maar Donald Trump volgens dit kiesstelsel dat democratisch heet in een land dat democratisch heet. Mijn leven lang gehoord; dit. 23 december 2016.

6 Teruggeefwet Neen, het is niet van jou, niet aanraken, zei mijn moeder; niet aanraken; niet eens aanraken mocht ik, nog maar een kleuter. En volwassenen nu wéten dat de zetel die zij middels hun partij bezetten niet van hen is, maar van hun partij. Tóch lopen zij er gewoon mee weg. Tijd dus voor de teruggeefwet, een soort selfassessmentwet: houd jij niet meer van jouw partij, dan geef jij haar zetel binnen een week terug. Anders word je onherroepelijk opgesloten! 24 februari ====================================================================================== Mati Langa ten mi ben sjie lek Wan bigi feyanti Ala sort fasi Ju e boro kon Dei baka dei leki winti Safri winti noso hebi wan Ju e broko furu, tjari sari nanga bruja Soso takru nanga ogri Na so ju e libi ju marki. Ma.. Now mi kon sjie tak ju na wan Pisi foe wi. Wi ab fu tek ju lek fa ju de A hebi ma wi sa mus foe tjari en A wins sort fasi ju sa kong, Wan momenti sa de tak wi sa ab fu Brasa makandra. Wi no sa man teki lon Gi son wan a firi sa de leki di fu wan feyanti Ma gi trawan leki wan mati. J.C.G ====================================================================================== De nieuwslezer t Zal wel zijn bedoeling zijn dat ik kan volgen wat hij leest, zodat ik heel goed ben geïnformeerd, maar voortdurend zet hij helaas mij op het verkeerde been. Als hij een komma moet lezen, leest hij een punt, maar ook het omgekeerde gebeurt! Moet hij voorkómen lezen, bijvoorbeeld, leest hij vóórkomen; zeg ik iets verkeerds? Hij hakkelt als een zwak lagereschoolkind, herhaalt na bijna elke halve zin wat hij net reeds heeft voorgelezen; wanneer nou komt er eens een cursus voor zulke dagelijkse nieuwslezers?

7 10 februari ====================================================================================== Wong djowo pepije. Tekane nandang sangsoro laboh mbukah kebon tebu,kopie lan lijan lijane. Sampek bungkuk grembang karoh babat kebone, Anake lan krabate podo kekurang pangan,anangin allon-allon waton kelakkon,bisoh diakonni lan dianggep,amergo tetep karepe lan pikirane bisoh duweh iman tiggin, Miturut ombljae djaman bisoh unggul djurite. Lan namane karo awahe djudjur Odjoh sumelang lan wedih amergo kabe wis totto2x lanang lan wadon wani brantas angkoro morkoh slingkungan lan barang olloh, Ajohk kabeh madjuh terus pantang mundur mradang kalangan lan babakan opo wae; PODO DIREBUT singprajitno,wong djowo wis bisoh notto negoro,wani lan pienter grembut pilunguan opo wahe kamergo wis nompoh wahju karo kekijatan songkoh Gusti Karangan sanking pak Kadi Kartokromo [2016] ====================================================================================== Dan kan de discussie beginnen Zij verkopen geen marihuana, noch xtc-tabletten of cocaine; waarom dan kijken sommige parlementariërs zo op hen neer in de jaren waarin zij niet naar de markten gaan om de stemmen van deze visverkoopsters? Een vrouw die zich in hun ogen in DNA misdraagt een viswijf noemen en het eigen parlement een markt is een belediging van de hardwerkende moeders en grootmoeders die op onze markten netjes vis verkopen aan ons. Zeg dan liever: u gedraagt zich niet parlementair. 3 februari 2016.

8 Teruggeefwet Neen, het is niet van jou, niet aanraken, zei mijn moeder; niet aanraken; niet eens aanraken mocht ik, nog maar een kleuter. En volwassenen nu wéten dat de zetel die zij middels hun partij bezetten niet van hen is, maar van hun partij. Tóch lopen zij er gewoon mee weg. Tijd dus voor de teruggeefwet, een soort selfassessmentwet: houd jij niet meer van jouw partij, dan geef jij haar zetel binnen een week terug. Anders word je onherroepelijk opgesloten! 24 februari ====================================================================================== Mati Langa ten mi ben sjie lek Wan bigi feyanti Ala sort fasi Ju e boro kon Dei baka dei leki winti Safri winti noso hebi wan Ju e broko furu, tjari sari nanga bruja Soso takru nanga ogri Na so ju e libi ju marki. Ma.. Now mi kon sjie tak ju na wan Pisi foe wi. Wi ab fu tek ju lek fa ju de A hebi ma wi sa mus foe tjari en A wins sort fasi ju sa kong, Wan momenti sa de tak wi sa ab fu Brasa makandra. Wi no sa man teki lon Gi son wan a firi sa de leki di fu wan feyanti Ma gi trawan leki wan mati. J.C.G ====================================================================================== De nieuwslezer t Zal wel zijn bedoeling zijn dat ik kan volgen wat hij leest, zodat ik heel goed ben geïnformeerd, maar voortdurend zet hij helaas mij op het verkeerde been. Als hij een komma moet lezen, leest hij een punt, maar ook het omgekeerde gebeurt! Moet hij voorkómen lezen, bijvoorbeeld, leest hij vóórkomen; zeg ik iets verkeerds? Hij hakkelt als een zwak lagereschoolkind, herhaalt na bijna elke halve zin wat hij net reeds heeft voorgelezen; wanneer nou komt er eens een cursus voor zulke dagelijkse nieuwslezers?

9 10 februari ====================================================================================== Wong djowo pepije. Tekane nandang sangsoro laboh mbukah kebon tebu,kopie lan lijan lijane. Sampek bungkuk grembang karoh babat kebone, Anake lan krabate podo kekurang pangan,anangin allon-allon waton kelakkon,bisoh diakonni lan dianggep,amergo tetep karepe lan pikirane bisoh duweh iman tiggin, Miturut ombljae djaman bisoh unggul djurite. Lan namane karo awahe djudjur Odjoh sumelang lan wedih amergo kabe wis totto2x lanang lan wadon wani brantas angkoro morkoh slingkungan lan barang olloh, Ajohk kabeh madjuh terus pantang mundur mradang kalangan lan babakan opo wae; PODO DIREBUT singprajitno,wong djowo wis bisoh notto negoro,wani lan pienter grembut pilunguan opo wahe kamergo wis nompoh wahju karo kekijatan songkoh Gusti Karangan sanking pak Kadi Kartokromo [2016] ====================================================================================== Dan kan de discussie beginnen Zij verkopen geen marihuana, noch xtc-tabletten of cocaine; waarom dan kijken sommige parlementariërs zo op hen neer in de jaren waarin zij niet naar de markten gaan om de stemmen van deze visverkoopsters? Een vrouw die zich in hun ogen in DNA misdraagt een viswijf noemen en het eigen parlement een markt is een belediging van de hardwerkende moeders en grootmoeders die op onze markten netjes vis verkopen aan ons. Zeg dan liever: u gedraagt zich niet parlementair. 3 februari ====================================================================================== Kinderboekenfestivals Eigenlijk dient het lezen in de school, in de scholen bevorderd te worden. Eigenlijk dient elke school over een bibliotheek te beschikken. Eigenlijk

10 behoort elk van zo n bibliotheek ook Surinaamse boeken te bezitten. Eigenlijk dienen ook leerlingen van beroepsgerichte scholen literatuur in hun curriculum te hebben. Eigenlijk moeten leerlingen een geleend boek niet ongelezen kunnen inleveren. Eigenlijk moet elke leerling voor de bibjuf, de library teacher, over het geleend boek kort een spreekbeurt houden. Eigenlijk moet zo n leerling daar een cijfer voor krijgen dat meetelt voor het cijfer Nederlands. Eigenlijk als dit allemaal niet gebeurt, blijft er een excuus voor het houden van Kinderboekenfestivals. 19 februari 2016.

11 Wapenstilstand! Natuurlijk is dat ook groot nieuws, maar Groot-Britannië en de EU liggen toch maar aan de verre overkant. Dat uittreden uit de Europese Unie zal wel enige invloed op ons hebben, maar het gebeurt toch maar aan die verre overkant. Hier, niet ver van ons, op ons continent, tweehonderdentwintigduizend doden verder, hebben de Farc en de regering vrede gesloten. Dit wil ik kunnen volgen, vanaf nu of werkelijk na vijf decennia strijd de gronden en rijkdommen eerlijk worden verdeeld. 26 juni Nieuw stopwoord Maar dit kan toch niet zo door blijven gaan dat zij in haast elke zin het woord natuurlijk gebruiken Zo natuurlijk is niet alles wat wij in ons leven beleven. Je schrikt weleens van wat zoal onbewust vanzelfsprekend wordt gevonden. 19 juni Moderne slavernij Telkens weer als ik dat hoor, vraag ik mij af: in welke betekenis gebruiken zij ze? Want samen hebben zij twee betekenissen, deze twee woorden bij elkaar. Bedoelen zij de vijfenveertig achttiende miljoen klassieke slaven in deze tijd, of bedoelen zij gewoon loonarbeid in deze kapitalistische maatschappij

12 14 juni Geleefde uren De leeftijd die zij van jou hebben afgedrukt in de krant, in dat overlijdensbericht, klopt niet; komt niet overeen met de werkelijkheid. Minstens hadden zij beslist moeten aftrekken de uren waarin jij in winkels prijzen vergeleek, vervaldata las en thuis meterstanden opnam. Minstens hadden zij ook beslist moeten aftrekken de uren waarin jij in rijen en files hebt gestaan of ging van apotheek naar apotheek met hetzelfde recept in de hand. 4 juni 2016.

13 Averechts Juist in deze dagen, nò? Juist nu in de media wordt herdacht hoe heroïek de jurist Fidel Castro en de Argentijnse arts Ernesto (Che) Guevara samen met nog een aantal kameraden vanuit de bergen, de Sierra Maestra, de wrede dictator Fulgencio Baptista versloegen en naar zijn meesters in de V.S. verjoegen, juist in deze dagen, hè, waarin de USA-president dit Cuba bezoekt en in Argentinië zijn spijt betuigt voor het door de V.S. steunen van de staatsgreep daar, daar en in Chili, maar ook in de rest van dit continent hoewel hij dit laatste niet luid heeft gezegd, juist nu wij eraan worden herinnerd hoe de Cubaanse echte revolutionairen in 1959 een eind maakten aan het US-casino- en prostitutiewalhalla op hún eiland, juist nu stelt in ons reeds verloederd land een directeur van Stichting Toerisme voor nu hier het casinotoerisme te bevorderen. 26 maart Vier jaar geopereer En de jurist die de leiding had over de lange operatie aan deze grondwet, die door wijlen Dr. Fred Marte in zijn zondagmorgencauserieën op radio ABC herhaaldelijk werd genoemd een ratjetoe, zegt nu op deze zelfde radio ABC dat hij secretaris was in de grondwetscommissie voor de Onafhankelijkheidsgrondwet. Waren wij met ons allen er niet beter af geweest als die eerste grondwet op de operatietafel had gelegen, daaraan was gesleuteld, zij was gecorrigeerd en verbeterd, want na vier jaren opereren aan deze patiënt weten wij nóg niet of hij beter is. 12 maart 2016.

14

15 Geen luxe In Welingelichte Kringen kwamen zij er vanmiddag niet helemaal uit over welke politieke partijen wel of niet eens samen met Bouterse hadden geregeerd en door hem waren gesplitst en van welke delen waren meegenomen of welke door hem helemaal kapot waren gemaakt. Er vielen namen, er volgden ontkenningen, want heden schamen velen zich, er werd ook een verkeerde naam genoemd, je ziet het: een goede historische faculteit aan onze eigen universiteit is geen luxe; althans een goede niet. 29 mei (Zelf)discipline Dit moet toch niet kunnen, dit moet niet mogen wat de professor kinesitherapie en de chiropractors zeggen dat een generatie kinderen opgroeit met een tabletnek en dat reeds veertig procent van de Nederlandse tieners rondloopt met nek- en rugklachten en dreigt chronisch nek- en rugpatiënt te worden omdat de kinderen in de speeltijd niet meer spelen, niet bewegen Die bromfiets die jij cadeau hebt gekregen was toch ook bedoeld om, bijvoorbeeld, jou van huis naar school te brengen en veilig weer thuis en niet om jou in het ziekenhuis of ergens daar achterin te doen belanden Zo ook niet die smartphones. 21 mei

16 Voorbijganger Zijn er in ons land nog dammers die niet over een eigen dambord beschikken? Leeft deze man die hier het hele jaar door damborden verkoopt echt alleen hiervan? Levens, Alphons 14 mei Terugroepwet Wat thans in het geding is, is of wij de rechtenstudie aan onze universiteit kunnen opdoeken of beter bepaalde juristen en advocaten hun titels en bevoegdheden ontnemen. Want er kan wetenschappelijk altijd maar één waarheid zijn; er kunnen nooit twee waarheden zijn. Sommige juristen houden het hele land op. 7 mei 2016.

17 Fidel Vrij onderwijs en vrije gezondheidszorg, wij zeggen hier gratis, maar kennen dit niet, dit bracht jij jouw volk. Toch hoor ik hier op de radio: ons volk is beter af dan het jouwe. Gelukkig kun jij dit niet meer horen. Ons land en vele andere zijn vertrouwd terrein voor jouw vlijtige solidaire artsen; jouw geoefende sporters, een versperring voor de onze op de weg naar hogere regionen. Toch hoor ik hier op de radio Gelukkig kun jij dit niet meer horen. 27 november Nepdemocratie t Is dezelfde rommel als hier dat kiesstelsel in the U.S.A.; degene die de meeste stemmen op haar naam kreeg werd toch niet de winnares, de president; en de winnaar die de verkiezing eerst niet vertrouwde, zal dit stelsel niet veranderen nu hij toch gewonnen heeft; dezelfde rommel als hier. Waarom zo moeilijk, als het makkelijk kan in een land met zoveel universiteiten, met zoveel professoren? Waarom wordt bij ons hier, bijvoorbeeld in een Maand van de Democratie, niet verder over ons oneerlijk kiesstelsel gesproken? Waarom vrezen democraten t volledig landelijk evenredigheidskiesstelsel? 13 november 2016.

18 t Eens machtigste land Dan was Barack Obama dus de uitzondering op die regel; t was toch wijlen Dr.Fred Marte die s zondags vanuit Washington telkens op radio ABC hier zei: Om president van de U.S.A. te kunnen worden, moet je de domste van de klas zijn. En lees ik nu hier dat het de domsten waren die op Donald Trump hebben gestemd? Dan wonen dus nog veel dommen in het eens machtigste land ter wereld, een papieren tijger, volgens, ook wijlen, Mao Tse Tung. 10 november De wens van Marieke en Helen Is dit dan nog niet zo? Toen ik eens een van mijn boeken aan de redactie van deze krant aanbood, zat ook een Nederlandse meneer aan tafel. Hij zei, dat hij daar werkte om het archief te digitaliseren. Is toen de literaire pagina vergeten? 7 november Zeggen en bedoelen Zij schrijven zij verkopen hun lichaam, maar bedoelen verhuren hun lichaam; zeggen die vrouw verhuurt dat huis, maar bedoelen huurt dat huis. Zeggen dingens, maar bedoelen dingen; schrijven eenmaal vierentwintig uur service, maar bedoelen zevenmaal Bedoelen vierentwintig uren per dag; ja, none-stop; ja, dag en nacht; ja, continu; ja, day and night. Zoveel manieren om het goed te kunnen zeggen. 5 november 2016.

19 Privékwestie Nou schrijft een politicoloog, dat het kopen van een te duur huis door de voormalige governor van onze Centrale Bank een privékwestie is: Voor mij is belangrijk, dat hij het van zijn eigen geld doet. k Moet even terug naar het Groot Woordenboek. De ene columnist schrijft, dat wij niet vergeten, de andere columnist schrijft, dat dit volk snel vergeet; is onze politicoloog misschien vergeten de vele openbare kritieken op t te hoge salaris van de voormalige governor? 24 oktober Goed zo Zuid-Afrika! Hier heb ik zo lang op gewacht. Zij leren het nooit af: dat oneerlijk zijn. Ik had al gedacht, slapen zij nog op dat continent, dat continent van onze voorouders, voorouders van de mens Natuurlijk moeten zij worden gestraft, de oorlogsmisdadigers en schenders van mensenrechten. Maar dan schenders van elk continent! Niet alleen Afrikanen. George W.Bush jr., bijvoorbeeld, ook; en heel veel van zijn bondgenoten en voorgangers. 22 oktober 2016.

20 Goed zo Zuid-Afrika! Hier heb ik zo lang op gewacht. Zij leren het nooit af: dat oneerlijk zijn. Ik had al gedacht, slapen zij nog op dat continent, dat continent van onze voorouders, voorouders van de mens Natuurlijk moeten zij worden gestraft, de oorlogsmisdadigers en schenders van mensenrechten. Maar dan schenders van elk continent! Niet alleen Afrikanen. George W.Bush jr., bijvoorbeeld, ook; en heel veel van zijn bondgenoten en voorgangers. 22 oktober De quintessens Maar onze economen moeten ook historisch zijn en niet steeds futurologisch spreken en dag in dag uit tegen ons zeggen dat wij meer importeren dan produceren, alsof dit volk nooit heeft geproduceerd en geëxporteerd. Wat zij moeten zeggen is, dat de grote roerganger van begin huidig China, eens serieus heeft gezegd: Uit een steen kan geen kuiken komen. Brekers hoeven nog niet ook makers te zijn. 11 september

21 Schande! Op ons continent wordt een integere president door een stelletje schurken afgezet en maar vier landen verheffen hun stem Tot nu toe heb ik niet gehoord wat mevrouw Dilma Rousseff verkeerd heeft gedaan Wat zij verkeerder heeft gedaan dan de mannen die haar hebben afgezet Van de hele zogenaamde OAS en Unasur verhieven tot nu toe maar vier landen hun stem. 3 september 2016.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Korte beschrijving Een spelletje dat lijkt op ren je rot. De leerlingen krijgen vragen met elk drie antwoordmogelijkheden. Voor elke antwoordmogelijkheid is er een

Nadere informatie

Preek Oogstdienst Eerlijk delen

Preek Oogstdienst Eerlijk delen Preek Oogstdienst Eerlijk delen...samen met de ICAD Zondag 11 november 2018, 10.00 uur Voorganger: ds. Bert de Wit Lezing uit het Oude Testament: Leviticus 19:1-2,9-18 19 1 De Heer zei verder tegen Mozes:

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie: Hans Kouwenhoven Anneke Janssen / HH: pagina

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE RECHTSSTAAT

AAN DE SLAG MET DE RECHTSSTAAT OKTOBER 2018 AAN DE SLAG MET #3 WAT HEB JE NODIG? PowerPoint Per groepje twee werkbladen met opdrachten van verschillende landen DE WERKVORM IN HET KORT Eerst leg je aan de hand van een PowerPointdia uit

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 21 november 2017

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 21 november 2017 Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 21 november 2017 Dames en heren, Het volk spreekt het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING De leerlingen gaan met elkaar in debat over verschillende aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel. De leerlingen bereiden zich voor door middel van

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

HOOFDDOEL LEZEN. Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen.

HOOFDDOEL LEZEN. Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen. 45 2016 HOOFDDOEL LEZEN Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen. NEDERLANDS Strijd tegen kindbruiden A Bekijk de twee hulpschema s over hoofdletters en

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

Les 1 Ophelderen Leestekst: Bibliotheek

Les 1 Ophelderen Leestekst: Bibliotheek Les 1 Ophelderen Leestekst: Bibliotheek "Welkom. Dit is de allereerste les van de cursus Begrijpend lezen. Leuk dat jullie meedoen aan de cursus. De komende weken gaan we teksten lezen over allerlei leuke

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

1.1 Mijn werkelijkheid, jouw werkelijkheid

1.1 Mijn werkelijkheid, jouw werkelijkheid 1.1 Mijn werkelijkheid, jouw werkelijkheid 15 De werkelijkheid is een grote leugen want de hele werkelijkheid is een fantasie van jezelf, een betekenisgeving aan de wereld die jij kunt plaatsen. Er is

Nadere informatie

Lestips & werkvormen over de Amerikaanse

Lestips & werkvormen over de Amerikaanse Verkiezingen in de VS, verkiezingen in Nederland OMSCHRIJVING De Verenigde Staten en Nederland zijn beide een democratie; toch zijn er grote verschillen tussen deze twee landen. In deze werkvorm gaan leerlingen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de democratie en ik

Inhoud. Mijn leven. de democratie en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Koning... 4 Hoofdstuk 2 Regering... 6 Hoofdstuk 3 Democratie... 8 Hoofdstuk 4 Partijen... 10 Hoofdstuk 5 Kiesrecht... 12 Hoofdstuk 6 Gemeente... 14 Hoofdstuk 7 Provincie...

Nadere informatie

Het bestuur. Thema 5 Emancipatie. Les 5.1 Op wie stem jij?(nodig woordenboeken) WOORDVELD : het bestuur.

Het bestuur. Thema 5 Emancipatie. Les 5.1 Op wie stem jij?(nodig woordenboeken) WOORDVELD : het bestuur. Les 5.1 Op wie stem jij?(nodig woordenboeken) WOORDVELD : het bestuur. 1.Stemmen( stemde heeft gestemd): een stem uitbrengen op de persoon die jij het beste vindt. 12. Het gezag: het gezag heeft de macht,

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski Kinderen, ga even zitten en luister, zegt de leerkracht. Dit is mevrouw Bakker, van de universiteit. Ze is hier gekomen om wat over haar onderzoek te

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Ehh... dit klopt niet mevrouw... wat u me hier geeft. U hebt een kaartje met

Ehh... dit klopt niet mevrouw... wat u me hier geeft. U hebt een kaartje met Hoofdstuk 31 Audioscripts TAAK 31.2 Opdracht 2 Proces-verbaal 1 Dames en heren, uw vervoersbewijs alstublieft. Ja, dank u wel. Oké... in orde meneer... ja, bedankt. Alstublieft. Ehh... dit klopt niet mevrouw...

Nadere informatie

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Vrienden, Kameraden, Socialisten, Laat mij beginnen met jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 te wensen. Vandaag zijn we hier niet toevallig in

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 4)

Luisteren: muziek (B2 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Kees begint voor zichzelf (of niet)!

Kees begint voor zichzelf (of niet)! Kees begint voor zichzelf (of niet)! Bij de beantwoording van de vragen 10 tot en met 14 moet je soms gebruikmaken van informatiebron 6 in de bijlage. Deze staat helemaal onderaan Kees Baving is ontslagen.

Nadere informatie

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK?

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? APRIL 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen vullen bij een plaatje van de rechtszaal in waar de rechter zit, en waar de verdachte, de advocaat,

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun Auteur: Stef Van Malderen Overal foto's Waarom kiezen? In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun medewerkers voor dat alles goed loopt in ons land. Het verkeer, de politie, de school,...

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Laten we eens inzoomen op het proces van afwijzing. Wat gebeurt er precies?

Laten we eens inzoomen op het proces van afwijzing. Wat gebeurt er precies? Module 10: Afwijzing Afwijzing Wat gebeurt er precies als je wordt afgewezen? Laten we eens inzoomen op het proces van afwijzing. Wat gebeurt er precies? Als eerste vindt er een bepaalde gebeurtenis plaats.

Nadere informatie

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa?

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? De vrouw uit Sunem. Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? 2 Koningen 4:8-9 8 Het gebeurde op een dag dat Elisa langs Sunem kwam, dat daar een vrouw van aanzien was, die er

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

NEDERLAND LEEST JUNIOR HANDLEIDING DOCENTEN VMBO 1 EN 2

NEDERLAND LEEST JUNIOR HANDLEIDING DOCENTEN VMBO 1 EN 2 NEDERLAND LEEST JUNIOR HANDLEIDING DOCENTEN VMBO 1 EN 2 In november kunnen uw leerlingen lekker lezen want het thema van Nederland Leest Junior is dit jaar voeding. Leerlingen gaan met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

Hoe betrouwbaar zijn de peilingen en de bookmakers? Is Obama echt de grootste kanshebber? Hoe spannend wordt de race?

Hoe betrouwbaar zijn de peilingen en de bookmakers? Is Obama echt de grootste kanshebber? Hoe spannend wordt de race? Leerlingenmateriaal Op 4 november zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Zelfs op de Nederlandse televisie zien we bijna elke avond toespraken, discussies, achtergronden en meer. Het lijkt

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

YVONNE THUIJS GOEDE RELATIE MET JE KIND

YVONNE THUIJS GOEDE RELATIE MET JE KIND YVONNE THUIJS het geheim van een GOEDE RELATIE MET JE KIND - www.blij-kind-24-7.nl - kijk naar je kind maak tijd vrij... en geef aandacht, vertrouwen en liefde 1 aandacht blij kind 24 7 betekent groeien

Nadere informatie

GENESIS. Na so a psa. ^ Dan Gado kari a sani di A meki loktoe. Now neti. Gado si taki a leti boen so. Dan Gado gi leti nanga

GENESIS. Na so a psa. ^ Dan Gado kari a sani di A meki loktoe. Now neti. Gado si taki a leti boen so. Dan Gado gi leti nanga GENESIS Fa Gado meki hemel, grontapoe nanga libisma 1:1-2:24 4 Na bigin Gado meki hemel nanga grontapoe. ^ Grontapoe ben leigi ete, no wan enkri sani ben de foe si. Doengroe ben tapoe den bigi watra di

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Geschiedenisvan Suriname. 1980: de staatsgreep

Geschiedenisvan Suriname. 1980: de staatsgreep Geschiedenisvan Suriname 1980: de staatsgreep De oprichting van de SKM Voor de onafhankelijkheid was de Nederlandse regering verantwoordelijk voor de verdediging van Suriname. Na de onafhankelijkheid moest

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast Rick de Leeuw Hou me stevig vast Ik zit op de trap En luister naar de radio Er klinkt een mooi en triestig lied Ik neurie zachtjes mee Ik wil muziek als het sneeuwt Ook al sneeuwt het nu even niet Ik neem

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Bertha Middendorp MIGRAINE. De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval

Bertha Middendorp MIGRAINE. De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval Bertha Middendorp MIGRAINE De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval Inhoud Deel 1 12 Inleiding 15 Mijn migraine 21 Hypnose 26 Verhalen uit de praktijk Deel

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG

AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG SEPTEMBER 2016 - AAN DE SLAG MET #4 WAT HEB JE NODIG? Dobbelsteen Koffertje Lijst met bedragen (bijlage 1) Ministeriekaartjes (bijlage 2) Zes stapeltjes met 33 briefjes van

Nadere informatie

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Thema: Vriendschap: een goede vriend(in)?! Intro Ja, wie verlangt daar níet naar?? Naar goede vrienden, een goede vriend of vriendin! Iemand bij wie

Nadere informatie

Kennisles Mediawijs: Wat is waar?

Kennisles Mediawijs: Wat is waar? Kennisles Mediawijs: Wat is waar? Wat is nu eigenlijk de waarheid? In het woordenboek staat: Iets dat waar is. Woorden overeenstemmen met feiten. Het probleem is alleen dat er maar heel weinig sprake is

Nadere informatie

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek Jesaja 46:1-4 PG Zandvoort 17 februari 2019 God draagt ons Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een man die ik ken had een lieve vrouw en vier jonge kinderen. En toen, zomaar, van het ene op het

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Politiek in Nederland

Politiek in Nederland Politiek in Nederland Dit werkboek is van Klas M. VAN SON, DE CSV/ HET PERRON, Spoorlaan 11-13, Veenendaal. Beste leerling, Dit is jouw werkboek Politiek in Nederland. Over een paar jaar mag jij ook stemmen

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD Kosmopolis Den Haag / DKJL

LEERLINGENBLAD Kosmopolis Den Haag / DKJL Haags KinderKabinet - Introductieles LEERLINGENBLAD Kosmopolis Den Haag / DKJL Deze lesbrief werd ontwikkeld door Kosmopolis Den Haag naar een idee van www.discussierenkunjeleren.nl Opdracht 1 Heb je goed

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord.

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord. Bijna nergens meer is het echt donker. Er zijn altijd wel lichten in de buurt, verkeer. Daarom gaan wij op zoek naar plekken waar het nog donker is. Gisteravond was het de Nacht van de Nacht Dan kun je

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

De meester is een Vampier

De meester is een Vampier De meester is een Vampier Door Wout Terpstra Het is maandag en Tom werd wakker. Hij vindt het altijd heel leuk op school. Maar vandaag weet hij het niet. Want ze krijgen een nieuwe meester. Tom!Tom! Ben

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

geheim nooit aan iemand anders vertelt. En vooral niet aan grote mensen. Dat zou rampzalige gevolgen hebben. Ze zouden zeggen dat ik een gevaarlijke

geheim nooit aan iemand anders vertelt. En vooral niet aan grote mensen. Dat zou rampzalige gevolgen hebben. Ze zouden zeggen dat ik een gevaarlijke 1 Een geheim Ik heb een geheim. De kinderen van groep 3 4 keken op. Allemaal legden ze hun kleurpotloden neer en keken vol belangstelling naar meester Frans. Is het een groot geheim, meester? vroeg Sita.

Nadere informatie