Joseph Plateau. valpijp- & mijnbouwschip SIMON STEVIN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Joseph Plateau. valpijp- & mijnbouwschip SIMON STEVIN"

Transcriptie

1 Joseph Plateau valpijp- & mijnbouwschip SIMON STEVIN

2 WIE ZIJN WE EN WAAR STAAN WE VOOR? Jan De Nul Group is vooral bekend voor zijn bagger- en land winningsactiviteiten, aangevuld met civiele werken en milieuactiviteiten. De kernactiviteit van de groep was ook in 2011 de bagger- en mariene werken. De omzet bestond in 2011 voor ca. 10 % uit civiele werken, voor 4 % uit milieuactiviteiten en voor 86 % uit baggerwerken. Jan De Nul Group zou nooit die positie innemen als het niet ook de durf en visie zou hebben gehad om blijvend te investeren in nieuwe activiteiten, nieuwe medewerkers, maar ook in nieuw materieel en innovatie. De continue investeringen hebben ervoor gezorgd dat de firma over de modernste en meest technologische baggervloot ter wereld beschikt. Onder het motto wat we zelf doen, doen we beter worden de schepen in aanbouw ontworpen door een intensieve samenwerking tussen het ingenieursteam op de nieuwbouwafdeling en de mensen in de tekenkamer en het atelier. De baggeruitrusting zelf wordt door Jan De Nul Group zelf aan de scheepswerf geleverd, uniek in de sector. In 2011 werden niet minder dan 8 baggerschepen met succes in de vaart genomen. Ondermeer 2 zelfvarende cutterzuigers, een mega sleep hopperzuiger van m³ en een zij-steenstorter met een draag vermogen van ton. In combinatie met een goed gevuld orderboek overschreed de omzet in 2011 de kaap van 2 miljard euro. Jan De Nul Group is zonder twijfel de grootste baggeraar op de vrije markt zet deze trend verder: vier tewaterlatingen, zes opleveringen, uitbreiding van activiteiten en blijvende inspanningen om nieuwe staff en bemanning te recruteren. Het jonge enthousiasme van de gedreven werknemers, veiligheid op het werk, de ultramoderne vloot en de vakkennis zijn de sterktes voor de toekomst van Jan De Nul Group. De firma kan de meest grootschalige projecten tot in de puntjes verzorgen. Of het nu gaat om steenbestortingswerkzaamheden voor de kust van Sakhalin, een slibverwerkingsinstallatie Amoras in de haven van Antwerpen, of om de bouw van de nieuwe sluizen in het Panamakanaal.

3 Het Schip Joseph Plateau Na de succesvolle investeringen tussen 2007 en 2011 van meer dan 2 miljard euro besloot Jan De Nul Group om nog 3 schepen toe te voegen aan de vloot. Twee sleephopperzuigers van elk m³ worden momenteel door de scheepswerf Uljanik in Kroatië gebouwd: de Pedro Álvares Cabral en de Bartolomeu Dias. Op de scheepswerf La Naval in Sestao bent u getuige van de tewaterlating van het derde schip, met name het valpijp- en mijnbouwschip Joseph Plateau, een zusterschip van de Simon Stevin dat op dezelfde scheepswerf in 2009 te water werd gelaten. Beide schepen zijn van dit type de grootste ter wereld. Dit 191 m lange schip wordt wereldwijd ingezet voor het zeer precies installeren van steenbestortingen op en onder onderzeese pijpleidingen tot op een diepte van m. Het systeem voor het opbouwen van de valpijp die de stenen naar de zeebodem begeleidt, is uitermate geavanceerd en werkt volledig automatisch en zorgt ervoor dat om de 3 minuten een buis van 12 m lengte kan worden aangebouwd. Onderaan de valpijp op m diepte zit een ROV (Remote Operated Vehicle - een afstandsbestuurde robot), die de positie van de stortmond van de valpijp nauwkeurig binnen de 10 cm corrigeert. Het schip heeft een laadvermogen van ton stenen en is daarmee het grootste van zijn soort in de wereld. Aan boord is er accommodatie voor 84 personen. Het valpijpschip vindt vooral toepassing in de offshore-industrie waarbij op grote dieptes olie- en gaspijpleidingen worden geïnstalleerd. De Joseph Plateau kan tot op m diepte een steenbestortingslaag aanleggen om het mogelijk te maken om een onderzeese pijpleiding veilig op een oneffen zeebodem te installeren door een berm te maken op de zeebodem. Ook bouwt het schip onderzeese kruisingen om toe te laten dat twee pijpleidingen of kabels over elkaar worden gelegd zonder elkaar te raken. De valpijp kan rotsblokken met een doorsnede tot 400 mm verwerken, wat meer is dan eender welk ander valpijpschip op de markt, en voldoende is om de sterkste onderzeese stromingen te weerstaan. Om de klanten wereldwijd steenstortdiensten te kunnen aanbieden besloot Jan De Nul Group een zusterschip voor de Simon Stevin te bouwen. De Simon Stevin zal vooral in het oostelijk halfrond worden ingezet, terwijl de Joseph Plateau vooral in westerse wateren zal opereren. technische fiche Totaal draagvermogen Lengte Breedte Geladen diepgang Propulsievermogen Boegschroefvermogen ton 191,5 m 40,0 m 9,25 m 4 x kw 4 x kw Totaal geïnstalleerd dieselvermogen kw Volume stenen m³ Snelheid 15,5 kn Accommodatie 84 Dynamische positionering DYNAPOS AM/AT R Class 2 Valpijp Max. stortdiepte Max. stortcapaciteit Valpijpdiameter Rotsgrootte D100 Helideck m ton/u mm max. 400 mm Sikorski S92 of equivalent

4 Wie was Joseph Plateau? Joseph Plateau ( Brussels Gent 1883) studeerde in 1829 af aan de Universiteit van Luik als dokter in natuurkunde en wiskunde. In 1835 werd hij aangesteld als hoogleraar in de natuurkunde aan de Gentse Universiteit. Hij bestudeerde het verschijnsel van de gezichtstraagheid (of lichtnawerking). Dat is het effect van licht op het netvlies. Wanneer we in een lichtbron kijken en dan de ogen dichtknijpen, blijft de lichtvlek nog op het netvlies nawerken. Door deze ontdekking ont wikkelde hij de fenakistiscoop (ook wel fantascoop genaamd), een toestel waarmee hij een serie van opeenvolgende tekeningen doorlopend in beweging kon brengen. Hiermee legde hij de basis voor de cinematograaf en de filmindustrie. Dat is meteen ook de reden waarom de Belgische filmprijs de Plateauprijs heet. Hij verrichte ook onderzoek naar oppervlaktespanning bij vloeistoffen en verdiepte zich daarbij in de studie van vloeistoffilmen en zeepbellen. Het probleem van Plateau, het berekenen van het minimaal oppervlak van een vlies met een gegeven omtrek, werd naar hem genoemd. In België is Plateau vereeuwigd met de Joseph Plateaustraat in Gent, waar de Gentse Universiteit haar faculteit voor ingenieurswetenschappen heeft. Zonder twijfel zal deze naam bij vele van de 545 ingenieurs van Jan De Nul Group enkele herinneringen oproepen. Wist je dat Sommigen zeggen dat Joseph Plateau blind werd door te lang in de zon te staren voor zijn experimenten rond de nawerking van licht op het netvlies. Maar hij werd pas lang na die experimenten blind, ten gevolge van een oogziekte. Joseph Plateau heeft tot zijn dood verder geëxperimenteerd, zelfs nadat hij in 1843 blind was geworden. Hij moest daarbij beroep doen op familie en vrienden. Zijn vrouw Fanny Clavareau bijvoorbeeld las hem dagelijks papers en artikels voor en hielp hem als zijn eigen secretaresse. Het is zondermeer bewonderenswaardig dat Joseph Plateau, zelfs zonder ze te kunnen zien, in staat was om de meest gecompliceerde analytische problemen op te lossen.

5 ENKELE INTERESSANTE FEITEN EN CIJFERS OVER DE VALPIJP- EN MIJNBOUWSCHEPEN VAN JAN DE NUL GROUP De Simon Stevin, en nu ook de Joseph Plateau, is het grootste varende valpijpschip met een totaal draagvermogen van ton. Eén schip is dus genoeg om de Grote Markt van Brussel 20 maal van nieuwe kasseien te voorzien. De meeste bestaande valpijpschepen zijn omgebouwde schepen. De Simon Stevin en de Joseph Plateau daarentegen zijn purpose built. Het ontwerp werd geoptimaliseerd met als doel op grote diepte te werken. Om de stenen met grote nauwkeurigheid te installeren wordt een pijp onder het schip gehangen tot vlak boven de zeebodem, tot m diep. Dat is zo diep als 6 keer de Eiffeltoren. Deze valpijp wordt in 6 uur opgebouwd en na het storten ook weer in 6 uur aan boord gehesen. Om dit mogelijk te maken werd door Jan De Nul Group een nieuwe installatie ontwikkeld, volautomatisch en onafhan kelijk van de scheepsbewegingen op zee. Het hart van de installatie, de zogenaamde motion base, werd door Jan De Nul Group zelf vervaardigd. De onderkant van de valpijp wordt bestuurd door een onbemande robot, Remote Operated Vehicle (ROV), die geschikt is om tot m diep te werken. Het schip is uitgerust met een tweede ROV voor survey en allerhande interventies. Deze kan volledig onafhankelijk ingezet worden. De stenen worden gestort aan ton per uur. Dat is te vergelijken met 100 vrachtwagens per uur of 1 volle vrachtwagen elke 36 seconden. Het totaal motorvermogen bedraagt meer dan kw, vol doende om een stad met inwoners van elektriciteit te voorzien. De afmeting van kiel tot brug is zo hoog als een kerk. Een lift op het schip maakt het leven evenwel een pak gemakkelijker. De accommodatie op het schip voor ruim 70 man kan gemakkelijk concurreren met viersterrenhotels. Zo wordt bvb elke dag 35 m³ drink water gemaakt uit zeewater, zo n drie tankwagens vol. Hetzelfde water wordt, na gebruik, aan boord gezuiverd om voor het grootste deel terug in zee te vloeien. Het schip is voorzien van een helikopterlandingsplatform, geschikt voor de meeste types helikopters, inbegrepen de overbekende Seaking uit Windkracht 10.

6 OFFSHORE ACTIVITEITEN VOOR DE MARKT VAN OLIE, GAS EN HERNIEUWBARE ENERGIE Gespecialiseerde diensten voor de offshore olie- en gasindustrie maken een belangrijk deel uit van de activiteiten van Jan De Nul Group. Deze activiteiten omvatten onder andere het baggeren van aanlandingen voor offshore pijpleidingen, in combinatie met onshore civiele werken zoals de installatie van kofferdammen, de bouw van tunnels en het inzetten van pipe pulling materieel. Naast de gespecialiseerde baggeractiviteiten in ondiepe wateren worden de grote hoppers ook ingezet voor pre-trenching en nivellering van de zeebodem voor de installatie van pijpleidingen en voor uitgraving van Glory Holes in harde kleigrond op dieptes tot 135 m. Jan De Nul Group is in staat om met één lading ton rots over pijpleidingen, kabels en als bescherming rond offshore infrastructuren accuraat te storten. Met zijn baggerschepen en steenstortschepen, in combinatie met de bergingsschepen in gedeelde eigendom, biedt Jan De Nul Group ook gespecialiseerde offshore diensten aan op de hernieuwbare energiemarkt, zoals het ontwerp en de installatie van funderingen voor windturbines, het ballasten van de funderingen, en het aanbrengen van rots ter bescherming van kabels en offshore structuren. Manifa - Saudi-Arabië Chayvo - Rusland Langeled - Engeland Omati Rivier - Papoea-Nieuw-Guinea South Riding Point - Bahama s SSDV Willem de Vlamingh

7 Enkele realisaties van het zusterschip Simon Stevin Australië: Rotsbermen voor Pluto- en Reindeer-pijpleidingen Na de oplevering bij de scheepswerf voer de Simon Stevin volle kracht naar Australië voor het onderbouwen van overspanningen ( freespan correctie ) van de Pluto-pijpleiding op een diepte van 80 m, en de bouw voor Apache van een overbrugging voor de kruising van de Reindeerpijpleiding en de Pluto-pijpleiding op een diepte van 130 m. Het plaatsen van de rotsbermen werd uitgevoerd met een nauwkeurigheid tot op 10 cm. Rusland: Rotsbescherming rond verschillende platforms Aansluitend bracht de Simon Stevin rotsbescherming tegen erosie aan rond verschillende olieplatformen voor de kust van het Russische eiland Sakhalin. Omdat de werken heel dicht bij de platformen moesten worden uitgevoerd, werd er een hellende valpijp geïnstalleerd, en een deel van het schip afgebouwd om onder het platform te kunnen. Noordzee: Troll P12 pijpleiding en andere steenstortwerkzaamheden Voor Statoils toekomstige P12-pijpleiding naar het Troll-platform in Noorwegen legde de Simon Stevin zeer nauwkeurig rotsbermen aan ter ondersteuning van de pijpleiding binnen toelaatbare overspanningen. Gezien de zachte zeebodem moesten de bermen in lagen worden uitgevoerd om de stabiliteit te garanderen. Aan de Halsvik groeve bij Bergen is meer dan ton rots ingeladen, die op 40 verschillende locaties is gestort tot een diepte van 340 m onder water met een tolerantie van 10 cm. Een deel van het werk moest binnen 50 m van het Troll-platform worden uitgevoerd. Verder heeft het schip in de Noordzee projecten uitgevoerd waaronder voor Noordgas Transport, BP, Total, Conoco, Gazprom en ter bescherming van de Britned Kabel. In totaal werd meer dan 1 miljoen ton rots geïnstalleerd. Noorwegen: Fundering voor jack-up boorplatform De Simon Stevin heeft met succes een steenslagfundering voor de Noorse kust afgewerkt, in opdracht van het Noorse Det Norske Oljeselskap ASA. Hierop zal het jack-up boorplatform Maersk Guardian zijn 3 spuds veilig kunnen neerzetten voor prospectieboringen in het Storebjørn veld. De fundering bestaat uit 3 ronde pads met elk een gemiddelde diameter van 60 m, bestemd voor de spudcans van het platform. De grootste uitdaging bestond erin om de steenfundering met een maximale hoogtevariatie van ± 10 cm te kunnen opleveren. Rusland, Sakhalin: installatie van kabels op 90 m waterdiepte Aan de oostkust van het Siberische eiland Sakhalin zal het valpijpschip Simon Stevin in opdracht van Gazprom kabels op 90 m waterdiepte instal leren. De kabels zullen dienen om de onderzeese olie-installatie van op afstand te bedienen. Dit gasveld wordt met prioriteit ontgonnen gezien de gestegen vraag in Japan door het uitvallen van de kerncentrales.

8 JAN DE NUL GROUP (Sofidra sa) Luxemburg I Luxemburg België MAURITIUS Dredging and Maritime Management SA 34-36, Parc d Activités Capellen 8308 Capellen Luxemburg T F info@dmmlux.com Ondernemingen Jan De Nul NV Tragel 60, 9308 Hofstade-Aalst België T Nat. Divisie : T Int. Divisie : F I info@jandenul.com Jan De Nul Pacific Ltd. Suite 220, 2nd Floor St. James Court, St. Denis Street Port Louis Mauritius T F mauritius.office@jandenul.com

De ontwikkeling van het steenstorten

De ontwikkeling van het steenstorten De ontwikkeling van het steenstorten Bert Groothuizen manager Corporate Marketing & PR CEDA bijeenkomst, 23 oktober 2008 Zo begonnen we... De aanleiding Uitvoering Deltaplan van 1953 Grote behoefte aan

Nadere informatie

BEDRIJFSPROFIEL. www.jandenul.com

BEDRIJFSPROFIEL. www.jandenul.com BEDRIJFSPROFIEL www.jandenul.com LEADING THE GROWTH... Mensen en schepen. Dit is de kracht achter Jan De Nul Group. Dankzij de bedreven werknemers en de hypermoderne vloot waarop zij aan de slag zijn,

Nadere informatie

Fall pipe module Simon Stevin ready for departure to Spain

Fall pipe module Simon Stevin ready for departure to Spain Fall pipe module Simon Stevin ready for departure to Spain Hoboken, 10 June 2009 At 4 pm, the fall pipe module for Jan De Nul Group s mining and fall pipe vessel Simon Stevin was placed on a pontoon to

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel.

Bedrijfsprofiel. Bedrijfsprofiel www.jandenul.com LEADING THE GROWTH... Mensen en schepen. Dit is de kracht achter Jan De Nul Group. Dankzij de bedreven werknemers en de hypermoderne vloot waarop zij aan de slag zijn,

Nadere informatie

Re-use & decommissioning rapport

Re-use & decommissioning rapport Nederlandse versie Re-use & decommissioning rapport Begrippenlijst met iconen www.nexstep.nl 1 Inhoudsopgave 1 Putten op zee.... 3 1.1 Methoden voor ontmanteling putten op zee.... 4 2 Installaties op zee....

Nadere informatie

BELGISCHE ERVARINGEN MET WINDMOLENPARKEN OP ZEE

BELGISCHE ERVARINGEN MET WINDMOLENPARKEN OP ZEE BELGISCHE ERVARINGEN MET WINDMOLENPARKEN OP ZEE ir Sylvie RAYMACKERS GeoSea 05/10/2013 INHOUD Inleiding Geologie van het Belgisch continentaal plat Funderingstypes en aspecten installatie Gravitaire funderingen

Nadere informatie

IMEC TOWER Leuven. Presentatie 16 oktober 2014. P. Peynsaert

IMEC TOWER Leuven. Presentatie 16 oktober 2014. P. Peynsaert Algemene projectgegevens Specifieke toegepaste technieken: Naspanning in de uitkragende vloeren Bouwmethode vloerplaten toren Differentiele zettingen & naspanning grote overspanningen Overkraging schuine

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

PERSMEDEDELING embargo tot vrijdag 19 mei u00 CET CFE

PERSMEDEDELING embargo tot vrijdag 19 mei u00 CET CFE onder embargo tot 19 mei 2017 07u00 CET - 1 PERSMEDEDELING embargo tot vrijdag 19 mei 2017 07u00 CET CFE Tussentijdse verklaring op 31 maart 2017 Omzet Q1 2017: 674,2 miljoen euro (+10,6%) Orderboek: 5.125,5

Nadere informatie

Staatssecretaris Philippe De Backer brengt werfbezoek aan Belgiës eerste Stopcontact op zee.

Staatssecretaris Philippe De Backer brengt werfbezoek aan Belgiës eerste Stopcontact op zee. 27 november 2018 Staatssecretaris Philippe De Backer brengt werfbezoek aan Belgiës eerste Stopcontact op zee. BRUSSEL - ZWIJNDRECHT (NL) - Staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer heeft een

Nadere informatie

Spanningsverlies in kabels ZX ronde 8 november 2015

Spanningsverlies in kabels ZX ronde 8 november 2015 1 Spanningsverlies in kabels ZX ronde 8 november 2015 Spanningsverlies leid tot vermogensverlies en daarbij energieverlies. Met het berekenen van kabels moet hier rekening mee gehouden worden. Als de doorsnede

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

WILFRIED VANDAELE Wenduine, 23 februari 2013. -tot laagwaterlijn: Vlaanderen -dieper in zee: België. Nu: tegen 100-jarige stormen

WILFRIED VANDAELE Wenduine, 23 februari 2013. -tot laagwaterlijn: Vlaanderen -dieper in zee: België. Nu: tegen 100-jarige stormen WILFRIED VANDAELE Wenduine, 23 februari 2013 2 -tot laagwaterlijn: Vlaanderen -dieper in zee: België Nu: tegen 100-jarige stormen 2100 Straks: tegen 1000-jarige stormen (bv. strand + dijk Wenduine) Plan

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

BALLASTWATERBEHANDELING uw ballast is onze zorg. André Hof, Cofely Marine & Offshore

BALLASTWATERBEHANDELING uw ballast is onze zorg. André Hof, Cofely Marine & Offshore BALLASTWATERBEHANDELING uw ballast is onze zorg Ballastwater Ballastwater wordt door schepen gebruikt voor de stabiliteit en evenwicht van het schip Grote schepen kunnen meer dan 10 miljoen liter ballastwater

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam

Nadere informatie

Een proefboring op zee, wat houdt dat in?

Een proefboring op zee, wat houdt dat in? Een proefboring op zee, wat houdt dat in? GDF SUEZ E&P Nederland B.V. voert regelmatig proefboringen uit naar gas op zee. Deze proef boringen worden uitgevoerd op een milieu- en veiligheidstechnisch verantwoorde

Nadere informatie

Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee

Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee Dr. Walter Mondt, ECOREM 26 november 2013 1 Inhoud Voorstelling Ecorem NV Context van de studie Werkingsprincipe van het energieatol Opbouw van het energieatol

Nadere informatie

Door palen naast elkaar uit te voeren, is het mogelijk om een wand te vormen die dienstdoet als beschoeiing (zie afbeelding 1).

Door palen naast elkaar uit te voeren, is het mogelijk om een wand te vormen die dienstdoet als beschoeiing (zie afbeelding 1). Infofiche 56.4 Palenwanden. Type 2 : Naast elkaar geplaatste palen die elkaar raken (tangenspalenwanden) Verschenen : juli 2012 Deze Infofiche over palenwanden van het type 2 waarbij de palen naast elkaar

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer: 2599/Technip - Coflexip I. MELDING 1. Op 19

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie 2015-2016. Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie 2015-2016. Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2015-2016 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie 2015-2016. Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie 2015-2016. Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2015-2016 Permanente vorming Opleiding Deze opleiding biedt de mogelijkheid om je te verdiepen in de windenergie en kennis op te doen die specifiek is voor

Nadere informatie

OVERZICHT FORMULES: Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl 2005 - I. omtrek cirkel = π diameter. oppervlakte cirkel = π straal 2

OVERZICHT FORMULES: Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl 2005 - I. omtrek cirkel = π diameter. oppervlakte cirkel = π straal 2 OVERZICHT FORMULES: omtrek cirkel = π diameter oppervlakte cirkel = π straal 2 inhoud prisma = oppervlakte grondvlak hoogte inhoud cilinder = oppervlakte grondvlak hoogte inhoud kegel = 1 3 oppervlakte

Nadere informatie

Opdracht Beroepsoriëntatie

Opdracht Beroepsoriëntatie Opdracht Beroepsoriëntatie Sector: Offshore Auteur: Henk Yip Groep: WP11a2 Periode: Blok 1.1 Datum: Woensdag 16 oktober 2013 De Haagse Hogeschool Werktuigbouwkunde Voorwoord Ik ben Henk Yip, ik ben een

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL)

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL) Aansluiting van eengezinswoningen 1 Aansluiting van eengezinswoningen Een eengezinswoning aansluiten op het netwerk van Belgacom biedt toekomstige bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van vele uiteenlopende

Nadere informatie

PERSMEDEDELING. Vrijdag 25 mei h00 CET gereglementeerde informatie. Tussentijdse verklaring op 31 maart 2018

PERSMEDEDELING. Vrijdag 25 mei h00 CET gereglementeerde informatie. Tussentijdse verklaring op 31 maart 2018 PERSMEDEDELING Vrijdag 25 mei 2018 7h00 CET Tussentijdse verklaring op 31 maart 2018 Tussentijdse verklaring op 31 maart 2018 Omzet Q1 2018 : 793,7 miljoen euro Orderboek : 4.548,8 miljoen euro op 31 maart

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen

Aansluiting van eengezinswoningen Aansluiting van eengezinswoningen 1 Aansluiting van eengezinswoningen Een eengezinswoning aansluiten op het netwerk van Proximus biedt toekomstige bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van vele uiteenlopende

Nadere informatie

Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU - Eenpersoons Hoogwerkers

Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU - Eenpersoons Hoogwerkers Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU Eenpersoons Hoogwerkers www.boeckergroup.com ALU eenpersoons hoogwerkers Altijd up to date! Al meer dan 25 jaar staat Böcker wereldwijd bekend om zijn betrouwbare

Nadere informatie

Power to gas onderdeel van de energietransitie

Power to gas onderdeel van de energietransitie Power to gas onderdeel van de energietransitie 10 oktober 2013 K.G. Wiersma Gasunie: gasinfrastructuur & gastransport 1 Gastransportnet in Nederland en Noord-Duitsland Volume ~125 mrd m 3 aardgas p/j Lengte

Nadere informatie

Beroepsoriëntatie. Offshore. Erik Miltenburg

Beroepsoriëntatie. Offshore. Erik Miltenburg Beroepsoriëntatie Offshore Erik Miltenburg Beroepsoriëntatie Offshore Erik Miltenburg Delft 4-2-15 HHS Voorwoord Dit rapport is gemaakt voor het vak SLB. De opdracht is om een rapport te maken dat de banenmarkt

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Testen van 300 tot 14000 kn.

Testen van 300 tot 14000 kn. Testen van 300 tot 14000 kn. Het testbedrijf voor: -Ankers -Blokken -Stroppen -Sluitingen -Hijsjukken -Kettingen -Staaldraadkabels Ten behoeve van: -Scheepsbouw -Rederijen -Sleepvaart/berging -Offshore

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 1 tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 91

Nadere informatie

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE:

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: (ON)VERZOENBAAR? Is een verdere scheldeverdieping mogelijk, gewenst, noodzakelijk? Jean Jacques Peters Raadgevend Ingenieur Leader Port of Antwerp International Expert Team Jean

Nadere informatie

Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage

Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage Eindrapportage CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 8 Van Oord CO 2 -Presatieladder Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. -

Nadere informatie

AIS nader verklaard. Wat zijn de functies van AIS?

AIS nader verklaard. Wat zijn de functies van AIS? AIS nader verklaard AIS (Automatic Identification System) is de naam van een systeem waarmee het voor schepen mogelijk is om andere schepen te identificeren, en om de voortbeweging van deze schepen te

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7-8 OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven in

Nadere informatie

LDA Belgium Bedrijfsprofiel. Versie 2014

LDA Belgium Bedrijfsprofiel. Versie 2014 LDA Belgium Bedrijfsprofiel Versie 2014 LDA Uw partner met visie en ervaring LDA NV, een onafhankelijke Belgische onderneming, verdeelt in België en Luxemburg al meer dan 50 jaar kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

BAGGER- EN MARIENE WERKEN

BAGGER- EN MARIENE WERKEN BAGGER- EN MARIENE WERKEN INHOUDSTAFEL 1 Inleiding 2 Bagger- en mariene werken 2.1 Verdiepings- en havenuitbreidingswerken 2.2 Onderhoudsbaggeren 2.3 Landwinning 2.4 Rotsbescherming 2.5 Offshore diensten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Uitgangspunten depositieberekeningen

Uitgangspunten depositieberekeningen Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december 2013 Bijlage E. Uitgangspunten depositieberekeningen 177 van 181 Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december

Nadere informatie

Hiab 130 R Vermogen 13 tm

Hiab 130 R Vermogen 13 tm Hiab 130 R Vermogen 13 tm Productbrochure Capaciteit en flexibiliteit Ontworpen voor maximale prestatie De Hiab 130 Roller kraan heeft een verrassend groot bereik; met behulp van maximaal vier verlengstukken

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Palenwanden Type 1: in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand)

Uitvoeringsfiche Palenwanden Type 1: in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand) Uitvoeringsfiche Palenwanden Type 1: in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand) a. Typering van het systeem Door het snijdend in elkaar uitvoeren van primaire en secundaire palen is het mogelijk om een

Nadere informatie

Engelen Heere is verheugd u te kunnen melden dat wij de exclusieve verdeler zijn van de XLT pizza rolbandovens voor België, Nederland en Luxemburg.

Engelen Heere is verheugd u te kunnen melden dat wij de exclusieve verdeler zijn van de XLT pizza rolbandovens voor België, Nederland en Luxemburg. Engelen Heere is verheugd u te kunnen melden dat wij de exclusieve verdeler zijn van de XLT pizza rolbandovens voor België, Nederland en Luxemburg. Voorstelling XLT is gestart met de productie van de rolbandovens

Nadere informatie

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!!

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! Je kan er heel veel over vertellen. Zorg dus voor structuur. Hier heb je een aantal vragen. Deze vragen helpen je om je spreekbeurt over

Nadere informatie

nederlands Accelereer uw laad proces

nederlands Accelereer uw laad proces Accelereer uw laad proces NEDERLANDS Accelereer uw laad proces Ancra Systems is DE specialist op het gebied van automatische vrachtauto laad- en lossystemen: van standaard Wat zijn automatische laad- en

Nadere informatie

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 is de haven uitgebreid met Maasvlakte 2. Zodat

Nadere informatie

Werken in de olie- en gasindustrie

Werken in de olie- en gasindustrie Werken in de olie- en gasindustrie Beste gastdocent, Dit lespakket biedt u de handvatten om een leuke en leerzame gastles te kunnen geven in de groepen 6 t/m 8 van het basisonderwijs. Het bestaat uit kant-en-klaar

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET DOCKSYSTEMEN STERTIL DOCKLEVELLERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE

SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET DOCKSYSTEMEN STERTIL DOCKLEVELLERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET DOCKSYSTEMEN STERTIL DOCKLEVELLERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE Superior solutions by quality people De Stertil Group biedt haar klanten

Nadere informatie

COMBILOK. De superieure vrachtwagenblokkering STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE

COMBILOK. De superieure vrachtwagenblokkering STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE COMBILOK De superieure vrachtwagenblokkering STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE Superior solutions by quality people De Stertil Group biedt haar klanten wereldwijd op maat gemaakte, technologisch

Nadere informatie

FALDIVIA SPEED FOLDING GATE Montagehandleiding

FALDIVIA SPEED FOLDING GATE Montagehandleiding FALDIVIA SPEED FOLDING GATE Montagehandleiding Versie juni 2018 Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Beschrijving 1.0 04/06/2018 Originele versie 2 Hierna hebben we enkele aanbevelingen voor installateurs

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen in een koperzone. Inhoudstafel

Aansluiting van eengezinswoningen in een koperzone. Inhoudstafel Aansluiting van eengezinswoningen in een koperzone 1 Maak uw woning(en) klaar voor de toekomst De behoefte aan razendsnel en stabiel internet neemt met de dag toe. Met het netwerk van Proximus maakt u

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 1 donderdag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2005 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 1 donderdag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen.

Nadere informatie

EQUIPMENT SHEET JAN VAN GENT WATER INJECTIE VAARTUIG. 2 x Scania DS - 14-297 kw/st. 2x Ksb, 2500 m3 /uur. Ja, pds 2000-Aquarius LRK-GPS.

EQUIPMENT SHEET JAN VAN GENT WATER INJECTIE VAARTUIG. 2 x Scania DS - 14-297 kw/st. 2x Ksb, 2500 m3 /uur. Ja, pds 2000-Aquarius LRK-GPS. EQUIPMENT SHEET JAN VAN GENT WATER INJECTIE VAARTUIG TECHNISCHE SPECIFICATIES ALGEMEEN Equipment nummer 10445 Generatoren 2 stuks, 1 x 50 kva, 1 x 40 kva Bouwjaar 1984 Voortstuwing 2 x Scania DS - 14-297

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

Van hijslast tot scheepskraan

Van hijslast tot scheepskraan 1 MID - Hijskranen Hijswerktuigen aan boord van bagger schepen Van hijslast tot scheepskraan 5 november 2012 2 TMS - Werkendam Start 1994 Nu 2012 Engineering Leveranties 2 compagnons 20 medewerkers Gemiddeld

Nadere informatie

Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant

Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant s-hertogenbosch 30 Juni 2014 WATERTRUCK PROEFVAARTEN in ZO-Brabant 26 mei 2014-11 juni 2014 C.B.O. bvba MCA Brabant MEBIN BAETSEN-GROEP VAN NIEUWPOORT

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen op het glasvezelnetwerk. ( Fiber-to-the-Home )

Aansluiting van eengezinswoningen op het glasvezelnetwerk. ( Fiber-to-the-Home ) Aansluiting van eengezinswoningen op het glasvezelnetwerk ( Fiber-to-the-Home ) Maak uw woningen klaar voor de toekomst De internetbehoeften zullen de komende jaren enkel nog toenemen. Om u/uw klanten

Nadere informatie

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Persinformatie Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Mario Mehren: strategie Wintershall blijkt succesvol 2 juni 2015 Michael Sasse Tel. +49 561 301-3301

Nadere informatie

ES 1000 Snelle, nauwkeurige en flexibele etiketteersystemen

ES 1000 Snelle, nauwkeurige en flexibele etiketteersystemen ES 1000 Snelle, nauwkeurige en flexibele etiketteersystemen Alle ESPERA machines worden ontworpen en gebouwd met meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van uitprijzen. In onze machines worden uitsluitend

Nadere informatie

Viking Link wordt ontwikkeld door National Grid Viking Link Limited en Energinet.dk.

Viking Link wordt ontwikkeld door National Grid Viking Link Limited en Energinet.dk. Welkom bij Viking Link Viking Link wordt ontwikkeld door National Grid Viking Link Limited en Energinet.dk. National Grid Viking Link Limited (NGVL) is een dochteronderneming van National Grid Group. NGVL

Nadere informatie

Veilige infrastructuur met OBO ondervloersystemen Effectieve afschottingssystemen beveiligen brandzones Vuur en rook worden met de brandwerende

Veilige infrastructuur met OBO ondervloersystemen Effectieve afschottingssystemen beveiligen brandzones Vuur en rook worden met de brandwerende Veilige infrastructuur met OBO ondervloersystemen Effectieve afschottingssystemen beveiligen brandzones Vuur en rook worden met de brandwerende systemen van OBO via de vloerkanalen niet overgedragen 278

Nadere informatie

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Japanese Red Cross/Toshirharu Kato Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Hallo! Heb jij al ooit een tsunami meegemaakt? Nee? Dat is heel normaal, want in België kwam er nog geen

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO OPDRACHTEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - NATUURKUNDE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - NATUURKUNDE OPDRACHTEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - NATUURKUNDE Rotterdam is een van de grootste havens in de wereld en de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam.

Nadere informatie

containers vol bier de wereld in

containers vol bier de wereld in I TÍanspoft containers vol bier de wereld in f GEEN GESJOUW en haven in de Verenigde l-staten, begin jaren 50 van de vorige eeuw: olievaten, balen katoen, manden sinaasappels en dierenhuiden worden in

Nadere informatie

SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET DOCKSYSTEMEN STERTIL DOCKLEVELLERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS

SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET DOCKSYSTEMEN STERTIL DOCKLEVELLERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET DOCKSYSTEMEN STERTIL DOCKLEVELLERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS Superior Solutions Stertil Dock Products levert wereldwijd op maat gemaakte en technisch geavanceerde

Nadere informatie

Offshore windenergie en de kansen voor de maritieme sector. Chris Westra General Manager

Offshore windenergie en de kansen voor de maritieme sector. Chris Westra General Manager Offshore windenergie en de kansen voor de maritieme sector. Chris Westra General Manager We@Sea 1973 2012 Energie potentieel van de Noordzee Offshore windturbineparken in NL Ronde 1 2 windturbineparken

Nadere informatie

B E D R I J F S P R O F I E L

B E D R I J F S P R O F I E L BEDRIJFSPROFIEL JAN DE NUL GROUP IS KLAAR VOOR DE TOEKOMST. KENNIS, INNOVATIE EN DUURZAAMHEID FAMILIEBEDRIJF EN WERELDLEIDER Dit is de kracht achter Jan De Nul Group. Dankzij de bedreven werknemers en

Nadere informatie

Compact, licht, duurzaam en veilig. ALU - Montage Liften.

Compact, licht, duurzaam en veilig. ALU - Montage Liften. Compact, licht, duurzaam en veilig ALU - Montage Liften ALU montageliften van Böcker Altijd up to date! Sinds 1958 is het merk Böcker bekend om zijn betrouwbare en efficiënte materiaal- en personenliften.

Nadere informatie

Waarom echte zeilers voor Breehorn kiezen

Waarom echte zeilers voor Breehorn kiezen breehorn Waarom echte zeilers voor Breehorn kiezen De Breehorn 37 en 44 hebben bewezen tijdloze schoonheden te zijn. Met de recent ontwikkelde Breehorn 41 zetten we de traditie voort. Schepen die er om

Nadere informatie

Ruimte voor ontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Offshorehaven bij uitstek De internationale zeehaven van Den Helder biedt een zee aan ruimte en mogelijkheden. Het is de thuisbasis voor een groeiend aantal

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

RENTEL NV bereikt Financial Close voor 309 MW offshore windproject in de Belgische Noordzee

RENTEL NV bereikt Financial Close voor 309 MW offshore windproject in de Belgische Noordzee Persbericht - Maandag 3 oktober 2016 / 1 RENTEL NV bereikt Financial Close voor 309 MW offshore windproject in de Belgische Noordzee Rentel NV heeft financial close bereikt voor de realisatie van een nieuw

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Het Project Mainportontwikkeling Rotterdam bron 4 Den Haag Rotterdam Legenda: zandwinningsgebied landaanwinningsgebied (Tweede Maasvlakte) haven- en industriegebied

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Paper Speerpunt duurzaam bouwen in de Westhoek 27

Paper Speerpunt duurzaam bouwen in de Westhoek 27 2.4 WONING te OOSTVLETEREN Paper Speerpunt duurzaam bouwen in de Westhoek 27 t STROOIEN BOERDERIJTJE Een gezin met twee jonge kinderen koopt een oud en klein boerderijtje in Oostvleteren. Het boerderijtje

Nadere informatie

p-series Regelbare vloerdragers voor alle soorten terrassen en verhoogde vloeren www.buzonnederland.nl

p-series Regelbare vloerdragers voor alle soorten terrassen en verhoogde vloeren www.buzonnederland.nl p-series Regelbare vloerdragers voor alle soorten terrassen en verhoogde vloeren www.buzonnederland.nl Tegelterras Voorbeeld Planken terras Voorbeeld Toepassing Toepassing Tijdelijke vloeren en tentoonstellingsvloeren

Nadere informatie

Stand van zaken offshore windenergie in Nederland

Stand van zaken offshore windenergie in Nederland Stand van zaken offshore windenergie in Nederland Chris Westra (We@Sea) met dank aan Sander de Jong (Rijkswaterstaat Noordzee) Offshore windturbineparken in NL Ronde 1 2 windturbineparken operationeel

Nadere informatie

Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november Persbericht Antwerpen 2 juni 2017 DEME

Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november Persbericht Antwerpen 2 juni 2017 DEME Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november 2007. Persbericht Antwerpen 2 juni 2017 DEME 2 Persbericht - Antwerpen, 2 juni 2017 DEME: UPDATE OVER DREDGING CYPRUS Naar

Nadere informatie

Infofiche 56.3 Palenwanden. Type 1 : in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand)

Infofiche 56.3 Palenwanden. Type 1 : in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand) Infofiche 56.3 Palenwanden. Type 1 : in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand) Verschenen : juli 2012 Deze Infofiche over palenwanden van het type 1 waarbij de palen in elkaar geplaatst worden, is essentieel

Nadere informatie

Herhaalt de geschiedenis zich? Wordt de sluis weer een haven? Co-creatie traject toekomst Noordersluis. 9 april 2019

Herhaalt de geschiedenis zich? Wordt de sluis weer een haven? Co-creatie traject toekomst Noordersluis. 9 april 2019 Herhaalt de geschiedenis zich? Wordt de sluis weer een haven? Co-creatie traject toekomst Noordersluis 9 april 2019 Inhoud van de Presentatie Ontwikkeling havenmond IJmuiden Ruimtevraag, regionale ontwikkelingen

Nadere informatie

Advies van het Bestuur aan de Staatssecretaris voor de Noordzee

Advies van het Bestuur aan de Staatssecretaris voor de Noordzee KONINKLIJK BELGISCH INSTITUUT VOOR NATUURWETENSCHAPPEN BEHEERSEENHEID MATHEMATISCH MODEL VAN DE NOORDZEE Advies van het Bestuur aan de Staatssecretaris voor de Noordzee betreffende : de wijziging van de

Nadere informatie

PERSMEDEDELING onder embargo tot dinsdag 18 november H00 CET CFE. Tussentijdse verklaring op 30 september 2014

PERSMEDEDELING onder embargo tot dinsdag 18 november H00 CET CFE. Tussentijdse verklaring op 30 september 2014 PERSMEDEDELING onder embargo tot dinsdag 18 november 2014-7H00 CET CFE Tussentijdse verklaring op 30 september 2014 Gecumuleerde omzet van de negen eerste maanden van 2014: 2.641 miljoen EUR (+6,3%) Orderboek:

Nadere informatie

DOBBELSTENEN STAPELEN

DOBBELSTENEN STAPELEN DOBBELSTENEN STAPELEN Hieronder zie je een foto van een bouwwerk van zeven dobbelstenen Bij deze dobbelstenen zijn alle ribben twee centimeter lang Je kunt dit bouwwerk van verschillende kanten bekijken

Nadere informatie

KOOPHULP HEJNE. opbergmeubelserie

KOOPHULP HEJNE. opbergmeubelserie KOOPHULP HEJNE opbergmeubelserie UITVOERINGEN Max. belasting per plank: 77 47 cm: 50 kg 77 28 cm: 35 kg Wanneer je meer dan 6 planken in een sectie plaats dan is de maximale belasting lager. VEILIGHEID

Nadere informatie

PERSBERICHT. Van Oord: 2015 jaar met veel hoogtepunten. Rotterdam, 15 maart 2016. Omzet bereikt record van EUR 2,58 miljard (+ 23%)

PERSBERICHT. Van Oord: 2015 jaar met veel hoogtepunten. Rotterdam, 15 maart 2016. Omzet bereikt record van EUR 2,58 miljard (+ 23%) Van Oord Dredging and PERSBERICHT Marine Contractors bv Schaardijk 211 3063 NH Rotterdam T +31 88 8260000 Van Oord: 2015 jaar met veel hoogtepunten E I info@vanoord.com www.vanoord.com Page 1 of 5 Rotterdam,

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Voornemen

BIJLAGE 2. Voornemen BIJLAGE 2 Voornemen 1 NADERE OMSCHRIJVING VOORNEMEN De volgende paragrafen beschrijven de onderdelen van het voornemen in meer detail: Individuele turbines; Turbineopstellingen; Type funderingen; Aanlegwijzen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Noorwegen Inhoud Inleiding 1. Inleiding 2. Een langgerekt land 3. Kaartgegevens 4. Klimaat 5. Booreilanden 6. Geschiedenis 7. Godsdienst 8. Lappen 9. Trollen 10. Noors lesje 11. Hoe spel je de letters

Nadere informatie

Leidingaanleg in uw omgeving Een gastransportleiding tussen het Verdronken land van Saeftinghe en de Groot Cambrondijk

Leidingaanleg in uw omgeving Een gastransportleiding tussen het Verdronken land van Saeftinghe en de Groot Cambrondijk Leidingaanleg in uw omgeving Een gastransportleiding tussen het Verdronken land van Saeftinghe en de Groot Cambrondijk 2 gasunie.nl Fitter Turgut Taskiran Het gaat niet altijd gemakkelijk, maar het past

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Miljarden kostende gasleidingen in de Noordzee snakken naar w...

Miljarden kostende gasleidingen in de Noordzee snakken naar w... 1 van 6 23-10-2017 10:48 Miljarden kostende gasleidingen in de Noordzee snakken naar waterstof Carel Grol Foto: Getty Images/iStockphoto Vanuit Den Helder loopt 'ie de zee in. Nogat, de Northern Offshore

Nadere informatie

Uw klant aansluiten op het Belgacom-netwerk

Uw klant aansluiten op het Belgacom-netwerk Uw klant aansluiten op het Belgacom-netwerk Technische voorschriften voor de installateur Elke dag meer mogelijkheden 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Hoe business partner worden? 4 3. Wat hebt u nodig?

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen

Aansluiting van eengezinswoningen Aansluiting van eengezinswoningen Glasvezel 1 Maak uw woningen klaar voor de toekomst De internetbehoeften zullen de komende jaren enkel nog toenemen. Om u/uw klanten ook in de toekomst de best mogelijke

Nadere informatie

Parameter Dimensie Waarde

Parameter Dimensie Waarde memo postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 onderwerp projectcode referentie - steenbestortingen vaargeul Drontermeer ZL384-71 opgemaakt door ir. M.L. Aalberts datum

Nadere informatie