Vragenlijst voor leerkrachten over nieuwe schooltijden. De antwoorden September 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragenlijst voor leerkrachten over nieuwe schooltijden. De antwoorden September 2017"

Transcriptie

1 Nieuwe schooltijden kan betekenen: andere start en/of eindtijd. Wat is voor jou als leerkracht een ideale starttijd van school? Wat is voor jou als leerkracht een ideale eindtijd? Is er volgens jou een verschil tussen wat ideaal is voor jou en wat ideaal is voor kinderen? A 8.30 starten eind (tijd na school om voor te bereiden, af te sluiten, gesprekken te voeren e.d.) Dit geldt dan voor alle leerkrachten. Nee, geen verschil. B Ik ben tevreden met de huidige starttijd,de eindtijd zie ik graag meer flexibel(naar huis als alle taken gedaan zijn voor die dag of ervoor kunnen kiezen vroeger naar huis te gaan en werk mee te nemen). Ik denk dat er zeker verschil is tussen mij en de kinderen; het zou voor veel kinderen fijn zijn(biologisch ritme) als er een flexibele starttijd zou zijn in de vorm van een inloop, terwijl ik graag op dezelfde tijd mijn werkdagen start. C Ik vind 8:30 een prima starttijd. En 14:00 uur een prima eindtijd. D Een vrije woensdagmiddag voor de onderbouw als break lijkt mij voor de kinderen wel fijn. Ook ivm sportclubjes e.d. Maar het lijkt mij ook dat de kinderen snel wennen. De middag tot uur is vrij lang voor de groepen 1 tm 3, dan zou uur een uitkomst zijn. E Wat is voor jou als leerkracht een ideale starttijd van school? Om 08:30 In de ochtend presteren de leerkrachten en de leerlingen het beste. Wat is voor jou als leerkracht een ideale eindtijd? +/- 3 uur Je hebt dan genoeg tijd met de kinderen. Op vrijdag is dat 12:00. Is er volgens jou een verschil tussen wat ideaal is voor jou en wat ideaal is voor kinderen? Dat denk ik niet. F Wat is voor jou als leerkracht een ideale starttijd van school?

2 De schooltijd van nu aanhouden tot een half uurtje later. s Ochtends heb je altijd nog genoeg tijd nodig om de dag voor te bereiden/ alles klaar te zetten. In ieder geval niet eerder beginnen, dat vind ik veel te vroeg. Wat is voor jou als leerkracht een ideale eindtijd? De eindtijd die we nu hanteren tot een half uurtje later. De kinderen zijn op aan het eind van de dag en hebben het nodig om nog even te kunnen ontspannen voordat ze weer moete avondeten en naar bed moeten gaan. Daarnaast gaan veel kinderen ook naar een sport. Voor mijzelf vind ik deze tijd ook prettig dat ik nog genoeg tijd heb voor overleg/ voorbereidingen/ gesprekken. Is er volgens jou een verschil tussen wat ideaal is voor jou en wat ideaal is voor kinderen? Ik weet niet exact wat het meest ideaal is voor de kinderen. Er is wel een verschil als de kinderen eerder willen beginnen ;-) G - De starttijd ( ) is wat mij betreft prima. - Persoonlijk voel ik wel wat voor de 5 gelijke dagen, aangezien de kinderen een kortere lesdag hebben en de leerkrachten iedere dag evenveel (voldoende) tijd hebben voor andere taken. - Ik denk dat het voor ieder persoonlijk is waarin hij/zij graag werkt en informatie opneemt. Ook qua kind en volwassenen zou daar een verschil in kunnen zitten. H Vraag 1: Ideale schooltijd voor mij is niet vroeger dan uur uur vind ik prima. Ik vind het prettig als ik voldoende voorbereidingstijd heb voordat de kinderen komen. Als we dan nog eerder starten moet ik nog eerder op school komen. Vraag2: Ik vind het 5 gelijke dagen model een mooi systeem. Elke dag om uur uit. Geen uitzonderingen op verschillende dagen. Helder voor kinderen, voor ouders en voor leerkrachten. Geeft ook veel tijd na school om aan administratieve klussen te werken en werkgroepen. Tevens heb je meer tijd na school voor scholing en oudergesprekken. Vraag 3: Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Tijd om te eten en beperkte pauze kan wel een punt van aandacht zijn. Zeker voor de jongere kinderen. I uur is prima. Dit is voor iedereen een redelijke tijd om te beginnen uur is prima, iets betere verdeling over de week. Al zijn de lange middagen (woensdag en vrijdag) ook wel erg fijn. Op die dagen kun je erg veel doen. Voor de kinderen is een dag van tot uur soms te lang. Een aantal kinderen zijn echt moe / op na zo n lange dag. J Ideale starttijd is voor mij half 9. Dit zit al jaren in het systeem bij iedereen en bevalt mij goed. Ik ben altijd om half 8 op school s morgens en dan kan ik op mijn gemak nog alles klaar leggen voor de schooldag. Ik vind dat prettig. Later beginnen, betekent ook weer later eindigen en dat hoeft voor mij niet.

3 Ideale eindtijd is voor mij tussen en uur. Dan heb je s middags ook nog tijd voor andere zaken wat betreft school en de kinderen kunnen op hun gemak nog afspreken, buiten spelen, naar sportclubs ect. Geen verschil tussen wat ideaal is voor de kinderen en voor mij denk ik. K Ideale starttijd: tussen 8.30 en 9.00 uur. Idealiter zou ik zien dat kinderen ongeveer een half uur de tijd krijgen om school binnen te komen. Het zou veel rust brengen in school en in gezinnen (langzamer opstarten meer relaxed). Deur om 8.30 open, groeitaaktijd, kinderen aan de slag. Leerkracht tijd voor individuele leerlingen, of voor even aandacht voor ouders. Ideale eindtijd: tussen 14 en uur. Ook hier weer flexibiliteit. Natuurlijk omdat leerlingen voldoende uren moeten maken (later starten betekent ook later eindigen). Maar ook om ook hier een bepaalde rust te vinden. Naast de rust vraagt het ook een bepaalde taakhouding en verantwoordelijkheid. Leerlingen en ouders worden verantwoordelijk voor voldoende leertijd. Door op tijd te eindigen blijft er voldoende tijd over voor kinderen om (elke dag) na schooltijd een heleboel andere leuke belangrijke dingen te doen. Maar belangrijker nog: elke dag op tijd eindigen geeft leerkrachten voldoende tijd om hun hele lading werk af te ronden voor uur! L Wat is voor jou als leerkracht een ideale starttijd van school? uur Met opstaan en alles regelen ( al vroeg zat) En voorbereiden in de klas. Wat is voor jou als leerkracht een ideale eindtijd? Ik vind uur een goede tijd ook qua energie van de kids. En de tijd die je hard nodig hebt na school voor het afronden, voorbereiden, overleggen, vergaderingen etc. Zie hierboven. Is er volgens jou een verschil tussen wat ideaal is voor jou en wat ideaal is voor kinderen? Geen idee, geen ervaring mee. Maar denk voor sommige fijn als school later begint met opstaan, slaap die ze nodig hebben. M De ideale start- en eindtijd is voor mij 08:30 14:00 uur. Zo hebben de leerkrachten meer tijd voor administratie na schooltijd. Dit neemt nu een hoop ruimte en tijd in beslag. Je komt er niet altijd aan toe (ook al scheelt het maar 3 kwartier). N uur Continurooster met kortere pauze voor vijf dagen in de week. O Ideale starttijd half 9 (zou 9 uur mogen) Thuis de dingen geregeld andere starttijd nog nooit eerder uitgeprobeerd of ervaring mee. Ideale eindtijd 14.00/14.30 uur, voorbereidingstijd Tja, dat denk ik wel.

4 Schooltijden zijn aan veel wetgeving gebonden. Toch is er ook wel wat vrijheid en mogelijkheid om eigen keuzes te maken. Zo mag school (binnen kaders) zelf bepalen hoeveel lesuren een kind volgt per week. Nu is dit in de Onderbouw 24 en de bovenbouw 26 uur. Het aantal lesuur per week heeft consequenties voor het aantal vakantiedagen/ vrije dagen door het schooljaar heen. Wat is voor jou het ideale aantal lesuren per week? (met andere woorden, mag het aantal lesuren wat jou betreft meer of minder zijn dan er nu gemaakt worden?) Wat is voor de leerlingen het ideaal aantal lesuren per week denk je? 25 uur ob/bb gelijk Effectiever / betere urenverdeling per dag Mogelijk houden we tijd over om studiedagen in te plannen; ook om lkr te ontlasten qua administratie e.d. Het lijkt me voor de kinderen en mijzelf geen probleem om naar 25 uur per week te gaan. Ik vind 26 lesuren goed. Kan mag misschien ietsje meer zijn. Voor onder en bovenbouw gelijk. Dan spaar je meer vrije dagen voor de kinderen en kunnen wij op die vrije dagen van de kinderen als team werken aan rapporten en verslagen. Studiedagen, vergaderingen. - Wat is voor jou het ideale aantal lesuren per week? (met andere woorden, mag het aantal lesuren wat jou betreft meer of minder zijn dan er nu gemaakt worden?) elke dag tot 14:45 en op woensdag tot 12:00. Dat is 26.5 uur. Op woensdag kunnen de kinderen even bijtanken voor de twee lange dagen die nog gaan komen en/of geweest zijn. Wat is voor de leerlingen het ideaal aantal lesuren per week denk je? 26 uur. Zodat ze ook nog wat vrije dagen hebben. Wat is voor jou het ideale aantal lesuren per week? (met andere woorden, mag het aantal lesuren wat jou betreft meer of minder zijn dan er nu gemaakt worden?) Voor de bovenbouw vind ik dit meer dan genoeg. Ik denk dat het voor de onderbouw even wennen is als ze bijvoorbeeld de vrijdagmiddag ook naar school moeten. Ik vind het prettig als er meer tijd over blijft om de kinderen vrij te geven, zodat wij kunnen overleggen/ rapporten schrijven enz.

5 Wat is voor de leerlingen het ideaal aantal lesuren per week denk je? Als ze maar een vast ritme hebben. Alle tijden gelijk is denk ik ideaal in combi met broers en zussen. Het gelijktrekken van onder- en bovenbouw uren verschild niet veel. Voor gelijk trekken voel ik wat, maar voor zo houden zijn er ook voldoende argumenten. Het aantal uur is ook voldoende. Vraag 1: Dit vind ik een lastige vraag. Wat mij betreft zouden het best wat minder uren mogen zijn, maar je zit ook met de hoeveelheid lesstof wat aangeboden moet worden. En dit geldt met name in de bovenbouw. Ik zou niet graag minder vrije dagen hebben zodat we de lesuren kunnen aanpassen. Wat het ideaal aantal lesuren voor de kinderen is, verschilt enorm per kind. Dus dat is onmogelijk zomaar over 1 kam te scheren. Als ik dan zou moeten kiezen, zou ik het laten zoals het is. Zowel voor mij als voor de kinderen is het huidige aantal lesuren prima. Zeker voor de kinderen is het meer dan genoeg. Je merkt dat kleuters echt op zijn op sommige dagen. Nee ik zou het niet meer of minder maken. De uren van de bovenbouw zijn wat mij betreft prima (26 uur). Kinderen zijn er aan gewend en op die manier houden we wat extra dagen over per jaar die de kinderen vrij kunnen zijn. Voor mij als leerkracht zou dat ideaal zijn om administratie en dergelijke bij te werken. Zou kunnen bijdragen aan verlaging van de werkdruk. 25 tot 26 uur is ideaal denk ik. 26 lesuren per week maken, geeft ruimte in de jaarplanning om studiedagen te organiseren. Dagen waarop leerkrachten administratie bij kunnen werken, we kunnen overleggen en vergaderen enz enz. Hierbij moeten leerkrachten zich wel realiseren dat vrij voor de leerlingen, niet vrij voor de leerkrachten betekent. Ook niet als je part time werkt!!! 26 uur per week is vele jaren zo geweest. Ik heb niet de indruk dat dit te veel zou zijn voor kinderen. Wat is voor jou het ideale aantal lesuren per week? (met andere woorden, mag het aantal lesuren wat jou betreft meer of minder zijn dan er nu gemaakt worden?) Vind de tijden voor de ob en bb hetzelfde fijn. Ook voor de consequenties van vrije dagen en vakanties. Wat is voor de leerlingen het ideaal aantal lesuren per week denk je? uur Ik denk dat 25 uur prima is voor iedereen. 26uur Aantal uren meer lesuren, tijd die vrijkomt gebruiken voor andere dingen, rapporten, studiedagen etc. 6-6,5 uur per dag

6 Op dit moment is het 5 gelijke dagen model voor nieuwe schooltijden een veel gekozen/ingevoerd model (in Zwijndrecht). Kinderen komen dan 5 dagen naar school die alle 5 even lang duren. Meest voorkomend is hierbij 5 schooldagen van uur (kinderen hebben dan 25 uur per week les). Kunst/cultuur en sport clubs organiseren hierdoor ook meer en meer op middagen na uur hun activiteiten (in Zwijndrecht) Vind jij het als leerkracht fijn/ belangrijk dat we in de schoolweek 1 of twee middagen plannen waarop kinderen vrij zijn? Is het voor kinderen belangrijk denk je? (denk hierbij aan alle leeftijden, niet alleen je huidige groep!) Denk je hierbij aan 1 of 2 vrije middagen? Nee, vind ik niet zo belangrijk. Na uur verwacht ik dat jonge kinderen nog kunnen rusten en/of een kinderfeestje gepland kan worden. Het 5 gelijke dagen model spreekt mij aan,de kinderen weten elke dag waar ze aan toe zijn en wij als leerkrachten kunnen voldoende uren maken. Ik vraag me alleen af of m.n de bb voldoende effectieve leertijd genereert in het laatste uur van de middag, na de pauze(pauze tot u en om u naar huis). Vrije middagen vind ik geen must, vanaf u vrij levert 5 lange middagen op voor sport,spel,vriendjes. Mijn voorkeur gaat uit naar woensdag middag vrij. De rest van de week 8:30 14:00 uur. Onder- en bovenbouw gelijk. Voor kinderen (ouders) en leerkrachten is een middag vrij prettig. Goed als kunst/ cultuur en sport in de middagen activiteiten organiseren. Bovengenoemd voorstel Zwijndrecht lijkt mij een prima idee. Denk je hierbij aan 1 of 2 vrije middagen? 1 vrije middag. Ik denk dat het goed is voor kinderen om 1 middag te hebben om bij te tanken. Er wordt tegenwoordig veel van kinderen gevraagd. Ze kunnen deze middag even wat ontspannen of bijkomen. Voor mijzelf vind ik 1 vrije middag fijn gezien de vergaderingen/ andere invullingen die we ook op andere dagen hebben. Op zo n middag kun je meer taken uitvoeren. Ik denk dat het voor de kinderen fijn is als ze minimaal 1 vrije middag hebben. Op woensdag kunnen ze dan ook even bijtanken of naar een sportclub gaan/ langer bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Bij de jonge kleuters was een LANGE dag soms best heftig, natuurlijk wennen ze hier ook wel aan. Maar ook in groep 5 merkte ik (hoe leuk en leerzaam het ook was) dat ze bijvoorbeeld donderdagmiddag OP waren. Woensdagmiddag wordt vaak gebruikt voor sportclubs en kinderfeestjes. Het zou zonde zijn als mensen/kinderen daarmee in de knoei komen. Hoewel er vast een aanpassing mogelijk is. Vraag 1: Ik denk dat dit een kwestie van wennen is. De kinderen hebben bij het 5 gelijke dagen model. 5 dagen extra tijd voor spelen, sporten, muziek, etc. Ik geloof dus niet dat het voor kinderen belangrijk is om een lange middag vrij te zijn. Ik heb zelf nooit kleuters gehad als leerkracht zijnde, dus ik weet niet hoe dit voor de allerkleinsten op de basisschool is. Maar vanaf groep 3 lijkt het me geen enkel probleem. Vraag 2: Ik ben een voorstander van 5 gelijke dagen model. Dus 5 redelijk lange middagen.

7 Lange middagen (woensdag en vrijdag) zijn erg fijn. Op die dagen kun je erg veel doen. Ook voor de kinderen is een middag vrij fijn. Dit in verband met afspreken met vriendjes en vriendinnetjes en het deelnemen aan activiteiten en/of sporten. Minimaal één middag is dan wel fijn. Als leerkracht maakt het mij niet echt uit of er 1 of 2 vrije middagen zijn in de week. Ik merk dat mijn eigen kinderen 1 middag vrij in de week wel heerlijk vinden. Ze vinden het een soort van feestje om dan tussen de middag thuis te eten. Ook omdat ze de andere dagen natuurlijk op school eten. Het is een mooie break van de week. Als de kinderen nog jong zijn bijv. kleuters kan ik me ook voorstellen dat ze het nodig hebben. Ze zijn dan gewoon moe. Mijn kinderen hebben dat ook nog. Voor de werkdruk verdeling onder het team ben ik een voorstander van 5 gelijke dagen. Nu hebben mensen die op woensdag werken veel voordeel van een hele vrije middag. In de onderbouw is dat voor mensen in de vrijdagmiddag ook nog zo. Dat voordeel is dus niet evenredig verdeeld. Ik denk dat het uiteindelijk voor alle leerkrachten fijner is als de school eerder uit is. Voor de kinderen denk ik dat 5 gelijke dagen ook gunstiger is in die zin dat ze 5 dagen van de week het gevoel zullen hebben dat ze veel tijd hebben na school. Nu is dat alleen op de woensdag (BB) het geval. Sportclubs zullen zich aan gaan passen op de nieuwe indeling. Dat zal vanzelf gaan gebeuren, want ze zien ruimte voor verkoop van activiteiten Daarnaast denk ik dat 5 gelijke dagen een vaste structuur en dus ook rust zal brengen. Kinderen weten (na een periode van wennen) elke dag precies waar ze aan toe zijn. Wat kinderen aangeven: dat ze graag thuis/ bij oma lunchen is een groot nadeel in de keuze voor het 5 gelijke dagen model. En het is een tegenargument dat ik toch wel een paar keer gehoord heb Niet onbelangrijk dus! Vind jij het als leerkracht fijn/ belangrijk dat we in de schoolweek 1 of twee middagen plannen waarop kinderen vrij zijn? Ja Om meer tijd na school te hebben, om te werken in je klas, overleg, voorbereiding en afronden. Is het voor kinderen belangrijk denk je? (denk hierbij aan alle leeftijden, niet alleen je huidige groep!) Ja, wat langer af kunnen spreken met kinderen om te spelen, te relaxen, gezellig thuis te eten met vriendjes en vriendinnetjes, ergens heen te gaan met hun ouders etc, kinderfeestje vieren. Denk je hierbij aan 1 of 2 vrije middagen? 1 Het voorstel van Zwijndrecht klinkt voor mij als een prima oplossing. Zo kunnen de kinderen ook op andere dagen feestjes organiseren o.i.d. Als leerkracht heb je zo ook meer tijd voor administratie/scholing etc. na schooltijd. Nee, naar school tot 14uur is al bijna de hele middag vrij. Dit geldt dan voor vijf dagen in de week. Middagen vrij niet noodzakelijk (14.00 uur is toch ook redelijk in de middag) Voor jonge kinderen zal het misschien even wennen zijn, ik vergelijk het een beetje met de naschoolse opvang, daar gaan jonge kinderen ook naar toe. Ik denk dat ze beter op school kunnen zijn en 4 jarige mag je thuishouden.

8 Er zijn grote verschillen in ontwikkeling van schooltijden tussen Barendrecht en Zwijndrecht. Cultuur en sportclubs passen zich hierop aan. Wettelijk gezien valt onze school onder Zwijndrecht. Dit mbt de vakantieplanning en regelingen, sport en cultuur subsidie (toppie enz.) Dit terwijl de meeste ouders van school Barendrecht georiënteerd zijn. Vind je dat de werkgroep rekening moet houden met de keuzes die clubs maken? Ja Ik vind dat we met elkaar rekening moeten houden met die vele ouders die (oudere) kinderen in Barendrecht op school hebben, het wordt lastig plannen als vakantieroosters en regelingen niet op elkaar aangepast zijn.( leerlingverlies??) Mijn zoon zit in Zwijndrecht op het VO. Dus ik zou het prettig vinden als we rekening houden met de afspraken in Zwijndrecht. Overleg met de sportclubs? Nee!! Nee, dan kun je bezig blijven. Ouders kunnen zich beter zelf aanpassen op dit gebied. Clubs zullen kinderen mis gaan lopen waardoor ze waarschijnlijk zelf wel aanpassingen MOETEN gaan maken. Of ouders zullen toch eerder voor clubs in Zwijndrecht gaan. Ik denk dat wij als school eerder moeten kijken naar de invulling m.b.t. leerstof, energie en de andere voor- en nadelen op school/onderwijsgebied. Ik denk dat het goed is om hier rekening mee te houden. Zeker ook voor het behoud van het leerlingaantal. Als het voor ouders een reden wordt om voor een andere basisschool te kiezen, lijkt met het verstandig om hier toch even naar te kijken. Voor zover dit mogelijk is. Voor de ontwikkeling van kinderen is het goed om naast school ook actief te zijn of één of meerdere sportclubs. Enigszins rekening houden met de keuzes van de clubs is dan wel handig, maar het moet wel haalbaar zijn. Nee dat vind ik niet. Dat vind ik echt de omgekeerde wereld. Volgens mij moet het andersom zijn. We hoeven geen rekening te houden met sportclubs. Wel vind ik dat we in overleg moeten met Yes! als we overwegen om te kiezen voor het 5 gelijke dagen model. Hoe kunnen ze in dat geval tegemoet komen aan ouders, zonder dat het hen veel geld gaat kosten?? Vind je dat de werkgroep rekening moet houden met de keuzes die clubs maken? Ik vind de vakanties voor het VO belangrijk om aan te sluiten en onze meeste uitstroom is dan toch Barendrecht. Nee, dit lijkt mij niet te doen. Is een wisselwerking denk ik. Met bepaalde naschoolse activiteiten/toernooien wel, maar voor trainingen is dit niet altijd haalbaar. Keuzes sportclubs nee, ik vind dat je daar geen rekening mee hoeft te houden.

9 De werkgroep inventariseert op dit moment bij ouders, leerkrachten en leerlingen hoe zij over schooltijden denken en waar ze rekening mee moeten houden. Daarna komen zij met een voorstel. Waar moet de werkgroep rekening mee houden bij hun overwegingen/ voorstel? - Werklast verminderen bij lkr - Leerrendement voor kinderen - Kosten ouders opvang Dat er zoveel mogelijk mensen(collega's,kinderen,ouders) gelukkig worden van hun voorstel. Ik wens de werkgroep heel veel succes met deze lastige klus!!! Zoals hierboven al beschreven. Prettig om de gespaarde tijd te gebruiken voor werkdruk vermindering. Dus als team aan de slag met rapporten en verslagen. Studiedagen en vergaderingen. Wat de ouders willen Wat de leerkrachten willen Of de sportclubs zich aan kunnen passen Met de kinderen en de leerkrachten. Dat leerkrachten voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden. En dat kinderen vrij kunnen krijgen, zodat leerkrachten op schooldagen rapporten kunnen maken/ kunnen overleggen/ studies kunnen bijwonen etc. Op deze manier zal de werkdruk voor een gedeelte verminderen. Dat de kinderen fit genoeg zijn tijdens de schooluren en dat er niet te veel van ze gevraagd wordt. Kinderen moeten naast school ook kind kunnen zijn en aan hun sociale contacten kunnen werken. Dat kan ik nu even niet bedenken. Ik verwacht dat er vele punten zijn waar rekening mee moet worden gehouden en iedereen heeft daar ook zijn eigen mening en gevoel bij. Hierbij kan je waarschijnlijk ook niet iedereen 100% tevreden krijgen. Kijk naar de toekomst. Het 5 gelijke dagen model komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zit een hele goede gedachte achter. Nu willen veel ouders op de woensdag- of vrijdagmiddag vrij zijn om dat de kinderen dan vrij zijn. Dit is niet ideaal voor de arbeidsmarkt. Alle feestjes en sport/muziek clubs richten zich alleen maar op de woensdagmiddag. Dit zal zich veel meer gaan verspreiden als je kiest voor het 5 gelijke dagen model. De werkgroep moet zeker rekening houden met deze wensen. Goed luisteren naar ouders, kinderen en leerkrachten. Onderwijs draait om kinderen. Dus daar hoort altijd de prioriteit te liggen. Nu denk ik niet dat er gekozen kan worden voor een mogelijkheid/model dat slecht is voor de kinderen.

10 Hoewel ik mij er van bewust ben dat de te maken keuze grote invloed heeft op het dagelijkse leven van de ouders, zou ik er voor willen pleiten in de tweede plaats toch erg goed rekening te houden met de wensen/ belangen van de leerkrachten. Zij moeten nl elke dag het rooster uitvoeren. Een nieuw ritme voor ouders is natuurlijk heftig (als er een heel nieuw ritme komt). Maar ik denk dat dit vooral een kwestie van wennen zal zijn. Terwijl een heel nieuw rooster voor leerkrachten directe invloed heeft op hun dagelijkse activiteiten en mogelijkheden elke dag weer zo lang het rooster van toepassing is. Ook moet er rekening gehouden worden met de opvang van leerlingen na schooltijd. Een nieuw ritme kan alleen als dit weinig financiële consequenties heeft voor ouders. Tot slot: ik heb gehuiverd om mijn mening op papier te zetten. Want eigenlijk vind ik dat mijn mening er weinig toe doet. Uiteindelijk vind ik nl dat we moeten gaan voor de mening van kinderen- leerkrachten (uitvoerenden in de klassen) en ouders. Waar moet de werkgroep rekening mee houden bij hun overwegingen/ voorstel? (Langere) vrije middag Werkende ouders schooltijden Vrije dagen wat houdt dit extra in. Niet alle ouders hebben gemakkelijk opvang voor hun kids in de schoolvakanties, is het echt nodig om op extra vakanties te komen? Zit men daar op te wachten. Naschoolse activiteiten samen qua tijden met de Rank. Kan dit wel aansluitend blijven dan na schooltijd als we verschillende eindtijden hebben ( evt) Wat de leerkrachten en ouders het meeste aanspreekt, zodat iedereen hier gelukkig mee is. x Rekening houden met. M.n. de kinderen

Overzicht antwoorden op discussievragen besproken met ouders op

Overzicht antwoorden op discussievragen besproken met ouders op Overzicht antwoorden op discussievragen besproken met ouders op 28-08-2017 Nieuwe schooltijden kan betekenen: andere start en/of eindtijd. Wat is voor uw kind een ideale starttijd van school? Wat is voor

Nadere informatie

Het worden andere tijden!

Het worden andere tijden! Het worden andere tijden! 1.0 Redenen voor andere schooltijden (bron: verschillende onderzoeken door scholen) Waarom zou een school willen overstappen op andere tijden? Kort gezegd gaat het erom meer rust

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016

OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016 OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016 WELKOM EINDDOEL VAN DEZE AVOND - Weet ik wat andere schooltijden zijn en een continurooster is; - Weet ik wat de voordelen en nadelen zijn; - Weet ik welke verschillende

Nadere informatie

Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig.

Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig. Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig. A. 1. Een continurooster geeft rust, regelmaat en duidelijkheid aan de kinderen. Eens Op school wel, buiten school

Nadere informatie

5 gelijke dagen: ja of nee

5 gelijke dagen: ja of nee 5 gelijke dagen: ja of nee Informatieboekje voor de ouders / verzorgers 6 februari 2017 PAGINA 2 Een ouder vertelt over de voordelen van het 5 gelijke dagen model PAGINA 3 Een ouder vertelt over de voordelen

Nadere informatie

WELKOM DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

WELKOM DINSDAG 29 NOVEMBER 2016 WELKOM DINSDAG 29 NOVEMBER 2016 1 Welkom en introductie Irma Verkerk, directeur 2 Andere schooltijden: waarom? Eef Niezing, college van bestuur 3 Ondernomen stappen (proces) tot nu toe Irma Verkerk, directeur

Nadere informatie

Ouderraadpleging andere schooltijden. De Springplank in Rhenen

Ouderraadpleging andere schooltijden. De Springplank in Rhenen Ouderraadpleging andere schooltijden De Springplank in Rhenen Opdrachtgever De Springplank in Rhenen Opgesteld door Liza Middag Datum 23 oktober 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Algemeen 4 3 Continurooster

Nadere informatie

Statistieken. Naam formulier. Aantal vragen 17. Totaal aantal ingevuld 285. Vragenlijst schooltijden Sinte Maerte

Statistieken. Naam formulier. Aantal vragen 17. Totaal aantal ingevuld 285. Vragenlijst schooltijden Sinte Maerte Anders, nl... 22 7.72 % Statistieken Naam formulier form4 Titel formulier Vragenlijst schooltijden Sinte Maerte Aantal vragen 17 Totaal aantal ingevuld 285 Vragenlijst schooltijden Sinte Maerte 1. 1. Wat

Nadere informatie

Andere schooltijden Wat is er al geweest?

Andere schooltijden Wat is er al geweest? Andere schooltijden Wat is er al geweest? Proces tot nu toe In januari 2018 heeft de schoolleider aan de MR gevraagd of zij de mogelijkheden voor het aanpassen van de schooltijden in overweging zou willen

Nadere informatie

*Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij (dan school van 8.30-12.15 uur) * geen verplicht overblijven, maar lunch met TSO of thuis

*Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij (dan school van 8.30-12.15 uur) * geen verplicht overblijven, maar lunch met TSO of thuis OVERZICHT DISCUSSIE SCHOOL- EN OPVANGTIJDEN De volgende modellen zijn door de werkgroep bekeken: 1. Huidige model Schooltijden: 8.30 11.45 en 12.45-15.00 uur *Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij (dan

Nadere informatie

Ouderinformatieavond SCHOOLTIJDEN

Ouderinformatieavond SCHOOLTIJDEN Ouderinformatieavond SCHOOLTIJDEN Aanleiding voor deze avond Signalen van team en ouders (tevredenheidsonderzoek) Tendens binnen de Groeiling Veranderingen in de maatschappij Doel van deze avond Informatie

Nadere informatie

Resultaten Enquête Continurooster

Resultaten Enquête Continurooster Resultaten Enquête Continurooster 1. Hoeveel Enquêtes zijn er ingevuld en op school ingeleverd? 51 van de 60 gezinnen. 2. Met de volgende verdeling van de kinderen over de groepen: groep 1-2 33 kinderen

Nadere informatie

Andere tijden op Villa Vlinderhof

Andere tijden op Villa Vlinderhof Andere tijden op Villa Vlinderhof Werkgroep Andere tijden Odette Schrauwers (ouder) Ruud van Hamont (ouder, MR) Marjo Lagarde (leerkracht) Tamara van Meerkerk (leerkracht, MR) Mariëlle Vercammen (directrice,

Nadere informatie

Andere schooltijden??

Andere schooltijden?? Andere schooltijden?? Doel van de avond: Ouders informeren zodat zij een gefundeerde keus kunnen maken over een eventuele wijziging van schooltijden. Vanavond: 1. Van initiatief tot nu 2. maatschappelijke

Nadere informatie

Daarna hebben we op flaps geïnventariseerd wat de voor- en nadelen van een continurooster zijn: voor kinderen, de school en ouders.

Daarna hebben we op flaps geïnventariseerd wat de voor- en nadelen van een continurooster zijn: voor kinderen, de school en ouders. Samenvatting ouderpanel 5: Schooltijden We starten de avond met 2 korte stellingen: 1. Ik ben tevreden over de huidige lestijden: alle aanwezige ouders zijn tevreden 2. Ik sta open voor veranderingen van

Nadere informatie

Vragen van de MR aan CSV nav voorstel Continurooster

Vragen van de MR aan CSV nav voorstel Continurooster 1. (Snelheid van) het proces: Wat is de aanleiding om het continurooster ineens op de agenda te zetten? Hoeveel scholen van Kalisto hebben een vorm van continurooster en hoeveel hebben variant A en hoeveel

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst obs Nijenoert Leek. Andere schooltijden? Beja Koops, senior onderwijsadviseur

Ouderbijeenkomst obs Nijenoert Leek. Andere schooltijden? Beja Koops, senior onderwijsadviseur Ouderbijeenkomst obs Nijenoert Leek Andere schooltijden? Beja Koops, senior onderwijsadviseur Historie ( wat is al gebeurd): Voor de zomervakantie is bij ouders gepeild of de MR andere schooltijden als

Nadere informatie

UITNODIGING Informatieavond Andere Schooltijden

UITNODIGING Informatieavond Andere Schooltijden Inleiding Onlangs in het journaal en prominent in het Algemeen Dagblad: Het basisonderwijs gaat geleidelijk aan over op andere schooltijden. Bijna 20% van de basisscholen werkt al met andere schooltijden

Nadere informatie

T.a.v. de MR deelraad NHJ locatie V. Betreft: Voorstel andere schooltijden Beste MR leden.

T.a.v. de MR deelraad NHJ locatie V. Betreft: Voorstel andere schooltijden Beste MR leden. T.a.v. de MR deelraad NHJ locatie V. Betreft: Voorstel andere schooltijden Beste MR leden. Na de wetswijziging in 2006 hebben de scholen meer vrijheid gekregen de schooltijden zelf in te richten. Vanaf

Nadere informatie

Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit

Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit KBS Kameleon Stradivariusstraat 159 3822 DP Amersfoort 033 4550488 kameleon@kpoa.nl www.kbskameleon.nl Inleiding Het bestuur van de stichting voor Katholiek Primair

Nadere informatie

Ouderraadpleging andere schooltijden. Koningin Wilhelmina School te Lekkerkerk

Ouderraadpleging andere schooltijden. Koningin Wilhelmina School te Lekkerkerk Ouderraadpleging andere schooltijden Koningin Wilhelmina School te Lekkerkerk Opdrachtgever Koningin Wilhelmina School te Lekkerkerk Opgesteld door Hanneke Oosting Datum 5 december 2014 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos

continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos Programma Welkom (voorzitter MR) Informatieve uitleg 2 modellen (Jan de Vos) 4 gelijke dagen en woensdagochtend 5 gelijke

Nadere informatie

Andere schooltijden..

Andere schooltijden.. Andere schooltijden.. Ongeveer 28-32% van de gezinnen is vanavond vertegenwoordigd. Team volgt ook traject (redelijk vergelijkbaar). Deze infoavond Doel: Informatie / achtergronden geven m.b.t. andere

Nadere informatie

Totaaloverzicht uitslag ouderenquête Andere schooltijden (januari 2014)

Totaaloverzicht uitslag ouderenquête Andere schooltijden (januari 2014) Totaaloverzicht uitslag ouderenquête Andere schooltijden (januari 2014) 1 Reacties: Ben nu niet anders gewend... zie geen extra voordelen zoals het nu is Niets van hierboven 5 dezelfde dagdelen school

Nadere informatie

Omnis KindCentra Overzicht veelgestelde vragen

Omnis KindCentra Overzicht veelgestelde vragen Omnis KindCentra Overzicht veelgestelde vragen Overzicht veelgestelde vragen 15 april 2014 v6 1 Veelgestelde vragen Vragen over andere tijden algemeen 1. Waarom vind Omnis dit belangrijk? Het is voor kinderen

Nadere informatie

Van de 138 gezinnen hebben 60 gezinnen de enquête ingevuld. Dit is 43,5% van de ouders

Van de 138 gezinnen hebben 60 gezinnen de enquête ingevuld. Dit is 43,5% van de ouders 22-11-2016 Beste ouders/verzorgers, Zoals vermeld in de nieuwsbrief, willen wij u vragen om even tijd te nemen voor het invullen van deze enquête, betreffende het continurooster. We zijn erg benieuwd naar

Nadere informatie

Vraag 1. Van de ouders die de enquête hebben ingevuld heeft 43,9 % 1 kind, 49,7% 2 kinderen, 5,8% 3 kinderen en 0,6% 4 kinderen op Villa Vlinderhof.

Vraag 1. Van de ouders die de enquête hebben ingevuld heeft 43,9 % 1 kind, 49,7% 2 kinderen, 5,8% 3 kinderen en 0,6% 4 kinderen op Villa Vlinderhof. Deel 1 Vraag 1. Van de ouders die de enquête hebben ingevuld heeft 43,9 % 1 kind, 49,7% 2 kinderen, 5,8% 3 kinderen en 0,6% 4 kinderen op Villa Vlinderhof. Vraag 2. De kinderen van de respondenten zitten

Nadere informatie

Informatieavond: Andere schooltijden

Informatieavond: Andere schooltijden Informatieavond: Andere schooltijden AGENDA Aanleiding Visie Huidige situatie Vijf gelijke dagen model Overzicht modellen Financiën Tijdspad Werkgroep Afsluiting AANLEIDING - We zien dat er steeds meer

Nadere informatie

Continuerooster. Gezamenlijk Positief. Gezamenlijk Negatief. Gezamenlijk algemeen. Individiueel positief. + zelfde ritme voor iedereen 2

Continuerooster. Gezamenlijk Positief. Gezamenlijk Negatief. Gezamenlijk algemeen. Individiueel positief. + zelfde ritme voor iedereen 2 Continuerooster Gezamenlijk Positief Gezamenlijk Negatief Gezamenlijk algemeen Individiueel positief + woensdagmiddag vrijdag 5 + iets meer vrije tijd in de middag 3 + eventueel langere pauzes mogelijk

Nadere informatie

We willen voor dit traject 2 jaar uittrekken, zoals we al in een eerdere nieuwsbrief hebben aangegeven.

We willen voor dit traject 2 jaar uittrekken, zoals we al in een eerdere nieuwsbrief hebben aangegeven. Extra Nieuwbrief over Andere schooltijden. In een eerdere nieuwsbrief hebben we aangegeven dat we willen gaan verkennen of andere schooltijden een optie zijn voor onze school. We vinden de mening van de

Nadere informatie

VRAGENLIJST CONTINUROOSTER

VRAGENLIJST CONTINUROOSTER VRAGENLIJST CONTINUROOSTER Beste ouders, Via deze brief willen we u informeren over het continurooster. We willen uw mening vragen of het continurooster eventueel moet worden ingevoerd op onze school.

Nadere informatie

Ouderraadpleging. Lindenhage Zevenaar

Ouderraadpleging. Lindenhage Zevenaar Ouderraadpleging Lindenhage Zevenaar Opdrachtgever Lindenhage Opgesteld door Hanneke Oosting Kenmerk U130274 Datum 16 mei 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Algemeen 4 3 Continurooster 5 4 Woensdagmiddag

Nadere informatie

Continurooster op De Rank

Continurooster op De Rank Continurooster op De Rank Nu: Schooltijden op de basisschool zijn al heel lang ongeveer hetzelfde. Om ons heen zien we de samenleving veranderen en ontstaan er nieuwe pedagogische inzichten. Je kunt je

Nadere informatie

Q & A toekomstig rooster St. Dominicusschool

Q & A toekomstig rooster St. Dominicusschool Q & A toekomstig rooster St. Dominicusschool Wat is een vijf gelijke dagen rooster? o Op alle dagen van de week hetzelfde rooster, met een pauze voor leerkrachten en kinderen Wat gaat er precies veranderen?

Nadere informatie

Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last?

Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last? Informatieve ouderbijeenkomst Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last? 28 februari 2017 19:30 21:30 uur Kantine Mozarthof Welkom - Thema van de avond Mozarthof huidige situatie: Continurooster

Nadere informatie

VRAGEN VAN OUDERS OVER HET HUIDIGE SCHOOLTIJDENMODEL.

VRAGEN VAN OUDERS OVER HET HUIDIGE SCHOOLTIJDENMODEL. VRAGEN VAN OUDERS OVER HET HUIDIGE SCHOOLTIJDENMODEL. 01. Als je als school niet meedoet met het 5 gelijke dagen model ga je dan de aansluiting missen met bv. het verenigingsleven? Het verenigingsleven

Nadere informatie

STARTNOTITIE ANDERE SCHOOLTIJDEN

STARTNOTITIE ANDERE SCHOOLTIJDEN STARTNOTITIE ANDERE SCHOOLTIJDEN Werkgroep Andere Schooltijden CBS De Mandebrink cbsdemandebrink@tjongerwerven.nl 1 Inleiding Zoals u wellicht weet is de werkgroep druk aan het onderzoeken of een invoering

Nadere informatie

Er zijn rond de 110 mensen aanwezig, waaronder ook een aantal raadsleden.

Er zijn rond de 110 mensen aanwezig, waaronder ook een aantal raadsleden. Aanleiding De projectgroep MFA Vries is, na een aantal gesprekken hierover, tot de conclusie gekomen dat zij unaniem positief staat ten opzichte van het invoeren van een continurooster op de basisscholen

Nadere informatie

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden?

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden? Vervolg 2 e informatieavond Andere schooltijden? Agenda Doel van deze avond Terugblik Concrete invulling van voorkeursmodellen Ouderraadpleging Vragen en slot Terugblik Twee informatieavonden in mei: Aanleiding

Nadere informatie

R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan SR Vleuten

R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan SR Vleuten R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan 11 3452 SR Vleuten 030 666 8052 website: e-mail: www.twaalfruiter.nl info@twaalfruiter.nl Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van De Twaalfruiter Vleuten,

Nadere informatie

A. Aanpassingen TSO in het huidige model

A. Aanpassingen TSO in het huidige model A. Aanpassingen TSO in het huidige model maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 8.30-12.00 en13.15-15.15 woensdag 8.30-12.15 Kleuters vrijdagmiddag vrij. Kinderen gaan naar huis of blijven op school en

Nadere informatie

O.b.s. De Hasselbraam Anna Polaktuin JS Heerhugowaard

O.b.s. De Hasselbraam Anna Polaktuin JS Heerhugowaard O.b.s. De Hasselbraam Anna Polaktuin 26 1705 JS Heerhugowaard www.dehasselbraam.com Continurooster m.i.v. schooljaar 2013-2014 Inhoud Voorwoord... 3 1. Waarom een continurooster?... 4 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Graag geven we in deze brief een uitgebreide toelichting op zowel het proces als op de inhoud.

Graag geven we in deze brief een uitgebreide toelichting op zowel het proces als op de inhoud. R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan 11 3452 SR Vleuten 030 666 8052 website: e-mail: www.twaalfruiter.nl info@twaalfruiter.nl Vleuten, 28 mei 2018 Beste ouders, verzorgers van De Twaalfruiter,

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden?

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden? Ouderbijeenkomst Andere schooltijden? 1 3 Positiebepaling: waar staat u nu, wat is nu uw keuze? traditionele schooltijden andere schooltijden Ga in gesprek met uw buur op de lijn: Geef en luister naar

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over vijf gelijke dagenmodel

Veel gestelde vragen over vijf gelijke dagenmodel Veel gestelde vragen over vijf gelijke dagenmodel Waarom moeten de schooltijden veranderen, het gaat toch al jaren goed zo? Het klopt dat de schooltijden al vele jaren onveranderd zijn. Maar intussen is

Nadere informatie

RKBS De Klippeholm. Schooltijdenpeiling Ouders. Haarlem, februari 2017

RKBS De Klippeholm. Schooltijdenpeiling Ouders. Haarlem, februari 2017 RKBS De Klippeholm Schooltijdenpeiling Ouders Haarlem, februari 2017 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 RKBS De Klippeholm Schooltijdenpeiling Ouders

Nadere informatie

Programma van de avond van uur

Programma van de avond van uur Programma van de avond van 19.00-20.00 uur Voortraject andere (school)tijden OBS De Bolder Welk model heeft bij het team de voorkeur? Wat houdt dit in voor kinderen, team en ouders? Vragen? Vervolgstappen

Nadere informatie

Welkom op de infoavond over het continurooster

Welkom op de infoavond over het continurooster Welkom op de infoavond over het continurooster SCHOOL B 29 OKTOBER 2015 Welkom Wie staat er voor jullie? Gezichten bij de MR: o Karen Beute o Berber Greven o Bertha Groen o Miriam Kist o Jeannette Knol

Nadere informatie

Het 5-gelijkedagenrooster

Het 5-gelijkedagenrooster Het 5-gelijkedagenrooster Informatie voor ouders op een rij Deel 1: Veel gestelde vragen en de antwoorden Deel 2: Argumentenkaart met de veel gehoorde voor- en nadelen over het 5-gelijkedagenmodel. MR

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Beste ouder(s), verzorger(s), Met vriendelijke groeten, Mede namens team en medezeggenschapsraad,

NIEUWSBRIEF. Beste ouder(s), verzorger(s), Met vriendelijke groeten, Mede namens team en medezeggenschapsraad, NIEUWSBRIEF ONDERZOEK LESROOSTER Beste ouder(s), verzorger(s), Inhoud 1. Wat zijn de feitelijke verschillende roostertijden 2. Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen 3. Organisatorische kwesties 4. Belangrijke

Nadere informatie

Eindevaluatie vijf gelijke dagen model ouders

Eindevaluatie vijf gelijke dagen model ouders Eindevaluatie vijf gelijke dagen model ouders De vragenlijst is door 112 gezinnen ingevuld. Dit is 42 % van het totaal aantal gezinnen op de Biezenkamp. Bij de volgende vragen kon gekozen worden uit: 1

Nadere informatie

Informatie van de werkgroep, Onderzoek naar andere schooltijden.

Informatie van de werkgroep, Onderzoek naar andere schooltijden. Betreft: Informatie van de werkgroep, Onderzoek naar andere schooltijden. Beste ouders/ verzorgers en leerkrachten van de Boeier, Dinsdag 14 maart hebben we een ouderavond georganiseerd over het onderzoek

Nadere informatie

Informatieavond 5-gelijkedagenrooster

Informatieavond 5-gelijkedagenrooster Informatieavond 5-gelijkedagenrooster Programma Inleiding Presentatie Ouders van Waarde Mariecke Schipper Pauze- schriftelijk vragen indienen Vragenronde met forum Afsluiting Met de (school)tijd mee informatieavond

Nadere informatie

Frequently Asked Questions (FAQ) vragen en antwoorden over het continuerooster

Frequently Asked Questions (FAQ) vragen en antwoorden over het continuerooster Frequently Asked Questions (FAQ) vragen en antwoorden over het continuerooster Via de ouderavond, mail of in de gang zijn er diverse vragen gesteld over het continurooster. Graag geven we hier antwoord

Nadere informatie

Welkom. Vanavond informeren over Andere schooltijden

Welkom. Vanavond informeren over Andere schooltijden Andere schooltijden Welkom Vanavond informeren over Andere schooltijden Agenda: 19.30 Inleiding 19.35 Informatie over andere schooltijden In gesprek met elkaar 20.15 Pauze; Koffie, thee 20.30 In gesprek

Nadere informatie

Andere schooltijden Waarom, wat zou dat betekenen en willen we dat? Informatiesessie 01-maart-2018

Andere schooltijden Waarom, wat zou dat betekenen en willen we dat? Informatiesessie 01-maart-2018 Andere schooltijden Waarom, wat zou dat betekenen en willen we dat? Informatiesessie 01-maart-2018 Welkom Er is nog niks besloten en Er wordt vanavond niks besloten We willen informeren En vooral We willen

Nadere informatie

Bijlagen: Folder Stichting Kinderopvang Friesland

Bijlagen: Folder Stichting Kinderopvang Friesland Agenda Personele zaken Buitenschoolse opvang (BSO) nieuwe partner Afscheidsavond Spelen tot je groen ziet! Doorschuifochtend Klus-/Schoonmaakavond Laatste schooldag: afsluiting & afscheid Vakantierooster

Nadere informatie

Continurooster. Informatiebrochure voor ouders

Continurooster. Informatiebrochure voor ouders Continurooster Informatiebrochure voor ouders Inhoud: Inleiding:... 2 Aanleiding... 3 Redenen om een continurooster in te voeren... 4 Het continurooster: vijf-gelijke-dagen-model... 6 De lunch:... 7 Pleinwacht

Nadere informatie

Werkgroep schooltijden, tijd voor verandering?

Werkgroep schooltijden, tijd voor verandering? Werkgroep schooltijden, tijd voor verandering? Beste ouders/verzorgers en leerkrachten van de Boeier, Dinsdag 13 december zijn wij met een werkgroep bij elkaar geweest om ons te buigen over een onderzoek

Nadere informatie

Monitor Andere schooltijden. Factsheet mei 2011

Monitor Andere schooltijden. Factsheet mei 2011 Monitor Andere schooltijden Factsheet mei 2011 Monitor nieuwe schooltijden - Factsheet 2011 De schooltijden in het Nederlandse basisonderwijs zijn in beweging. Steeds meer scholen gaan over op nieuwe

Nadere informatie

Informatie Vijf-gelijke-dagen-model.

Informatie Vijf-gelijke-dagen-model. Informatie Vijf-gelijke-dagen-model. Directie, Team en MR zijn voornemens om het 5 gelijke dagen schoolrooster in te voeren. Wij willen u hierover tijdens de ouderavond op 23 februari informeren. Hieronder

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN Waarom de overstap naar andere schooltijden? We verwachten dat bij invoering van Andere Schooltijden met korte middagpauze er meer rust en regelmaat voor de

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden?

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden? Ouderbijeenkomst Andere schooltijden? 1 3 Noem wat er in u opkomt, als u denkt aan andere schooltijden? ANDERE goede SCHOOLTIJDEN samenwerking school en ouders 4 Tijden veranderen Sinds 2006: wet flexibele

Nadere informatie

2. Waarom is de overblijf zoals die nu georganiseerd wordt niet langer mogelijk?

2. Waarom is de overblijf zoals die nu georganiseerd wordt niet langer mogelijk? Veel gestelde vragen Andere schooltijden? Onderstaande lijst van vragen en antwoorden is opgesteld door leden van de werkgroep Andere schooltijden? en is bedoeld om antwoord te geven op de vragen die op

Nadere informatie

Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden?

Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden? FAQ andere schooltijden Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden? A1 Er zijn vier aanleidingen waarom we het proces zijn gestart om te kijken naar andere schooltijden. Hieronder zijn de aanleidingen

Nadere informatie

Andere schooltijden..

Andere schooltijden.. Andere schooltijden.. Ongeveer 24-26% van de gezinnen is vanavond vertegenwoordigd! Team volgt ook traject (redelijk vergelijkbaar). Deze infoavond Doel: kort terugkijkend op de vorige bijeenkomst en de

Nadere informatie

Presentatie Andere Tijden

Presentatie Andere Tijden Presentatie Andere Tijden Medezeggenschapsraad van tijdschema 20.00 uur achtergrondinformatie in de hal 20.20 uur opdracht: in gesprek in lokalen 20.50 uur vervolg in de hal 21.00 uur afsluiting 1 geschiedenis

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET HUIDIGE MODEL EN 5-GELIJKE DAGEN MODEL

INFORMATIEPAKKET HUIDIGE MODEL EN 5-GELIJKE DAGEN MODEL Bladzijde [1] INFORMATIEPAKKET HUIDIGE MODEL EN 5-GELIJKE DAGEN MODEL Februari 2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u ten behoeve van de ouderraadpleging over het voorstel Naar andere schooltijden?

Nadere informatie

Continurooster op de Contrabas?

Continurooster op de Contrabas? Continurooster op de Contrabas? Laat je goed informeren!! 3 en 4 april Welkom Even voorstellen Peter Spuijbroek Lia van der Horst Waarom? Verandering schooltijden 2011-2012 Diverse verzoeken van ouders

Nadere informatie

Andere schooltijden? Waarom? Hoe? En dan?

Andere schooltijden? Waarom? Hoe? En dan? Andere schooltijden? Waarom? Hoe? En dan? Andere schooltijden? Sinds wanneer? Sinds 1 augustus 2006, met de invoering van de Wet Flexibilisering Schooltijden, hebben scholen bij de inrichting van de onderwijstijd

Nadere informatie

Informatieavond Andere Schooltijden. woensdag 20 april 2016

Informatieavond Andere Schooltijden. woensdag 20 april 2016 Informatieavond Andere Schooltijden woensdag 20 april 2016 Aanleiding voor de informatieavond Landelijke trend : op steeds meer scholen wordt onderzoek gedaan naar andere schooltijden en /of een continurooster.

Nadere informatie

Informatie avond Schooltijden

Informatie avond Schooltijden Informatie avond Schooltijden Tijdspad schooltijden Mei Juni September Oktober December 2012 30 mei: ouderavond: ouders en leerkrachten informeren over de mogelijke modellen digitale enquête ouders digitale

Nadere informatie

SCHOOLTIJDEN UITLEG VAN TWEE MODELLEN: VIJF-GELIJKE DAGENMODEL HUIDIG MODEL

SCHOOLTIJDEN UITLEG VAN TWEE MODELLEN: VIJF-GELIJKE DAGENMODEL HUIDIG MODEL SCHOOLTIJDEN UITLEG VAN TWEE MODELLEN: HUIDIG MODEL VIJF-GELIJKE DAGENMODEL HUIDIG MODEL 07.30-08.35u VSO (voorschoolse opvang) 08.45-12.00u ONDERWIJS 12.00-13.05u TSO (tussenschoolse opvang) / Lunchpauze

Nadere informatie

Nummer 13, 23 maart Adres: Lutinelaan 3, 8899 BD Vlieland,

Nummer 13, 23 maart Adres: Lutinelaan 3, 8899 BD Vlieland, Flessenpost Agenda 20maart Flessenpost is de officiële en digitale nieuwsbrief van Multifunctionele accommodatie De Jutter waarbinnen de kinderopvang, het basisonderwijs (PO) en het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Verslag ouderavond 12 april 2016 Andere tijden

Verslag ouderavond 12 april 2016 Andere tijden Verslag ouderavond 12 april 2016 Andere tijden 1. Welkom: Mardineke heet iedereen welkom en geeft een terugblik op de vorige ouderavond en het proces dat gelopen is tot nu toe. Proces: 1. Redenen uiteengezet

Nadere informatie

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2016-2017 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS Matthias voert m.i.v. schooljaar

Nadere informatie

Terugblik op het Schoolcafé Andere Schooltijden, 23 mei 2013

Terugblik op het Schoolcafé Andere Schooltijden, 23 mei 2013 Terugblik op het Schoolcafé Andere Schooltijden, 23 mei 2013 Op 23 mei woonden circa 30 ouders het 'Schoolcafe' over andere schooltijden bij. Net als veel andere scholen, oriënteert ook De Schelven zich

Nadere informatie

Respons enquête schooltijden

Respons enquête schooltijden 12 februari 2016 26 e jaargang nr 23 Weekjournaal 16 februari Open dag! 17 februari Studiedag team; alle kinderen vrij 18,22,23 febr. 10-minutengeprekken groepen 1 t/m 7 26 februari Meesters en juffendag

Nadere informatie

Voorstel aanpassing onderwijstijd. 7 mei 2018

Voorstel aanpassing onderwijstijd. 7 mei 2018 Voorstel aanpassing onderwijstijd 7 mei 2018 Inhoud 1. Inleiding 2. Algemeen : Directie 3. Ouder-kind : (O)MR 4. Personeel : (P)MR 5. Vragen 6. Slot ouderraadpleging : Enquête 1. Inleiding Doel: Passen

Nadere informatie

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden?

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden? Vervolg 2 e informatieavond Andere schooltijden? Agenda Doel van deze avond Terugblik Concrete invulling van voorkeursmodellen Ouderraadpleging Vragen en slot Terugblik Twee informatieavonden in mei: Aanleiding

Nadere informatie

Schooltijdenonderzoek 2015 Eindrapportage De Wilgeroos

Schooltijdenonderzoek 2015 Eindrapportage De Wilgeroos Schooltijdenonderzoek 2015 Eindrapportage Baken Adviesgroep November 2015 Ir. Laurens van Graafeiland 1 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanpak 3 1.2 Onderzoeksverantwoording 3 1.3 Toelichting grafieken 3 2 Respons

Nadere informatie

[CONTINUROOSTER] Wat is een continurooster (CR)?

[CONTINUROOSTER] Wat is een continurooster (CR)? Wat is een continurooster (CR)? [CONTINUROOSTER] In een continurooster hebben de kinderen twee keer een korte pauze op school (één van een kwartier en één van een half uur) en zijn zij vroeg vrij. Flevosprong

Nadere informatie

Met de (school)tijd mee informatieavond over andere schooltijden

Met de (school)tijd mee informatieavond over andere schooltijden Met de (school)tijd mee informatieavond over andere schooltijden DE OUDERORGANISATIE VAN CHRISTELIJK ONDERWIJS & KINDEROPVANG Met de (school)tijd mee Wat komt aan de orde? Waarom? 5-gelijke-dagen-naar-school

Nadere informatie

Andere schooltijden en de werktijdfactor

Andere schooltijden en de werktijdfactor Andere schooltijden en de werktijdfactor Inleiding Andere schooltijden in het onderwijs staan volop in de belangstelling en veel scholen zijn bezig met de invoering ervan. De website www.anderetijdeninonderwijsenopvang.nl

Nadere informatie

Continurooster op de Zeppelin

Continurooster op de Zeppelin Continurooster op de Zeppelin De schooltijden Alle dagen van de week start de school om 8.30 uur en eindigt om 14.00 uur. Dit geldt voor alle groepen 1 tot en met 8. Maandag 8.30 14.00 uur Dinsdag 8.30

Nadere informatie

Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013

Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013 Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013 Beste ouder(s), Zoals u weet gaan de schooltijden veranderen. Vorig jaar wees een enquête uit dat ongeveer 60 % van de ouders de voorkeur geeft aan een rooster

Nadere informatie

Evt. andere schooltijden 17 april 2012

Evt. andere schooltijden 17 april 2012 Evt. andere schooltijden 17 april 2012 Aandachtspunten 2011-2012 Aangekondigd op de algemene ouderavond: Tijd voor andere schooltijden? Onderzoek naar mogelijkheden Onderzoek naar belangstelling Team en

Nadere informatie

Informatiebrief 5-gelijke-dagen-model

Informatiebrief 5-gelijke-dagen-model Informatiebrief 5-gelijke-dagen-model 1. Voorwoord Basisschool St. Barbara voert in het schooljaar 2016-2017 het 5-gelijke-dagen-model in. Dit betekent, dat kinderen overblijven op school en hun lunch

Nadere informatie

Andere tijden tijd voor nieuwe schooltijden? MR Rennevoirt en directie heten u van harte welkom

Andere tijden tijd voor nieuwe schooltijden? MR Rennevoirt en directie heten u van harte welkom Andere tijden tijd voor nieuwe schooltijden? MR Rennevoirt en directie heten u van harte welkom Programma Voorstellen MR Waarom dit onderzoek Onderzoek zelf Motivatie / achtergronden Doelgroepen Tijdspad

Nadere informatie

Oriëntatie op en informatie over andere schooltijden

Oriëntatie op en informatie over andere schooltijden Oriëntatie op en informatie over andere schooltijden CBS De Regenboog Ridderkerk Maart 2016 1 Inhoud Vooraf 1 Inleiding 2 Wat is verplicht? 3 Welke modellen zijn er? 4 Waarom? 7 Welke wensen hebben ouders,

Nadere informatie

Continurooster Woensdagmiddag Gelijke dagen Huidig rooster. Niet afschaffen

Continurooster Woensdagmiddag Gelijke dagen Huidig rooster. Niet afschaffen Andere Schooltijden Basisschool De Ontdekking Didam, februari 2014 Beste ouders, Enige tijd geleden heeft u een ouderenquête ingevuld m.b.t. het onderwerp schooltijden. Voorafgaand aan deze raadpleging

Nadere informatie

Protocol nieuwe schooltijden

Protocol nieuwe schooltijden Protocol nieuwe schooltijden Voorwoord De school hanteert vanaf schooljaar 2016 2017 nieuwe schooltijden. De leerlingen van groep 1 t/m4 gaan 4 gelijke dagen naar school met een continurooster. Daarnaast

Nadere informatie

Andere schooltijden?

Andere schooltijden? Andere schooltijden? Informatieavond 13 november 2017 Wat gaan we vanavond doen? 1. Aanleiding gesprek over andere schooltijden 2. Rol/rechten van ouders en team 3. Welke mogelijke modellen zijn er? 4.

Nadere informatie

Na en tijdens de besluitvorming zijn externe partijen (o.a. kinderopvang Dronten, Landstede en de Krieltjes) meegenomen in het proces.

Na en tijdens de besluitvorming zijn externe partijen (o.a. kinderopvang Dronten, Landstede en de Krieltjes) meegenomen in het proces. 5 gelijke dagen model 2018-2019 1 VOORWOORD Katholieke Jenaplanschool De Klimboom gaat met ingang van het schooljaar 2018-2019 het 5-gelijke dagen model invoeren. Dat betekent dat alle kinderen de lunch

Nadere informatie

Notulen openbare vergadering Medezeggenschapsraad De Triangel

Notulen openbare vergadering Medezeggenschapsraad De Triangel Notulen openbare vergadering Medezeggenschapsraad De Triangel Datum: 20 december 2011 Aanwezig: Janny Hakkers, Colinda van Milligen, Gezien Stam Afwezig met kennisgeving: Jan-Matthijs Hulsman, Marianne

Nadere informatie

obs De Border, op weg naar 5 gelijke schooldagen

obs De Border, op weg naar 5 gelijke schooldagen obs De Border, op weg naar 5 gelijke schooldagen Een voorgenomen besluit ter instemming aan de oudergeleding MR en ter advisering aan de personeelsgeleding MR. Wendy van der Meer december 2014 Inleiding

Nadere informatie

Hallo Nummer 1. (schooljaar , 2 september 2018 )

Hallo Nummer 1. (schooljaar , 2 september 2018 ) Hallo Nummer 1 (schooljaar 2018-2019, 2 september 2018 ) Beste ouder(s)/verzorger(s), In deze Hallo o.a. : Start schooljaar 2018-2019 Ouderavond donderdag 6 september Schoolfotograaf Jaarkalender Inschrijfmiddag

Nadere informatie

2 e Informatie avond. 5 gelijke dagen model 5 maart Medezeggenschapsraad Paschalisschool. versie 1.0.

2 e Informatie avond. 5 gelijke dagen model 5 maart Medezeggenschapsraad Paschalisschool. versie 1.0. 2 e Informatie avond 5 gelijke dagen model 5 maart 2013 Medezeggenschapsraad Paschalisschool versie 1.0. Agenda 19.30 Introductie & terugblik 19:40 Waar over kunt u uw mening geven? 19:50 Toelichting op

Nadere informatie

Special Andere Schooltijden

Special Andere Schooltijden Special Andere Schooltijden Inleiding Beste ouders/verzorgers, Wanneer je over het onderwerp andere schooltijden gaat praten, merkten wij als commissie, dat iedereen een mening heeft. Dat is ook logisch;

Nadere informatie

Ouders over kindcentra

Ouders over kindcentra Ouders over kindcentra Oberon, september 2015 Wat vinden ouders eigenlijk van kindcentra? Kennen zij de gedachte achter Kindcentra2020? We besloten om het maar eens aan ze te vragen. Onderzoeksbureau Oberon

Nadere informatie