Niko Home Control België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niko Home Control België"

Transcriptie

1 1 Niko Home Control België Professional

2 2 Niko Home Control MADE Liesbet Goetschalckx Live it, love it.

3 3 Inhoud 1. Inleiding 2. De installatie 2.1 Controller en voeding, de twee basiselementen van Niko Home Control 2.2 Gestructureerde kastopbouw 2.3 Segmentering 2.4 Bekabeling 2.5 Muurprints 2.6 Bedieningen Drukknoppen Touchscreen Smartphone 3. De mogelijkheden van Niko Home Control 3.1 Energieverbruik monitoren 3.2 Lichtsturing 3.3 Ventilatiesturing 3.4 Verwarmingssturing 3.5 Motorsturing van rolluiken, zonwering en gordijnen 3.6 Sturing van jaloezieën of lamellen 3.7 Veiligheid 4. Synthese 5. Service en opleiding Verantwoordelijke uitgever Niko nv, Industriepark West 40 BE-9100 Sint-Niklaas

4 4 NIKO HOME CONTROL 1. Inleiding Deze brochure introduceert Niko Home Control, de nieuwe elektrische installatie. Ze laat je toe om de woning centraal te bedienen, het energieverbruik op te volgen en zelfs te verminderen. Maar tegelijkertijd ook om veiliger en comfortabeler te wonen. Niko gaat voluit voor de nieuwe elektrische installatie Waarom? Omdat het tijd is voor verandering. Want de steeds evoluerende technologie en het digitale tijdperk grijpt sterk in op de wereld om ons heen. Zo werden encyclopedieën vervangen door het internet en onlinezoekmodules, archiefkasten door harddisks. Mobiele toestelletjes namen de plaats in van de klassieke telefoon met hoorn en de walkman werd door de ipod ondertussen moeiteloos overklast. Wat gebeurde er in tussentijd met de klassieke elektrische installatie? De algemene opbouw en de mogelijkheden van het elektriciteitsnetwerk zijn de laatste 30 jaar grotendeels onveranderd gebleven. Bizar, want onze manier van leven en hoe we met de rest van de wereld communiceren is enorm geëvolueerd. Daarom vindt Niko dat het tijd is voor verandering, voor verbetering ook. Niko Home Control overstijgt de mogelijkheden van een traditionele elektrische installatie. Zowel wat betreft comfort, gebruiksgemak als bewust energieverbruik. Bij Niko Home Control staat de gebruiker centraal, hij heeft zelf de controle over zijn woning. Vaste waarde Niko is een vaste waarde. Als marktleider in België heeft het bedrijf ook voet aan de grond in de rest van Europa. Met Niko Home Control doet het zijn innovatieve karakter opnieuw alle eer aan. Niko zet met deze nieuwe elektrische installatie zelfs een heel nieuwe trend. Niko Home Control Niko Home Control is beschikbaar vanaf 1 augustus 2011.

5 5 2. De installatie Niko Home Control is de eerste elektrische installatie waarmee gezinnen thuis actief energie kunnen besparen. Bewoners kunnen de installatie bedienen vanop een centrale plaats, besparen actief energie en wonen tegelijkertijd veiliger en comfortabeler. Nu zuinig omgaan met energie zo belangrijk is, zowel voor onze portemonnee als het milieu, is deze installatie uniek. De installatie omvat een ecodisplay gecombineerd met een aantal basisfunctionaliteiten: energie besparen aansturen van verlichting (schakelen, dimmen) aansturen van motoren (voor bijvoorbeeld de bediening van rolluiken) schakelen van stopcontacten automatisering van scenario s (ventilatie, rolluiken ) Uitbreiding: centrale bediening via een touchscreen en/of smartphone regeling voor zoneverwarming veiligheidsscenario s (inbraakbeveiliging) Alle extra modules zijn afzonderlijk verkrijgbaar. De bouwheer bepaalt zelf uit welke functionaliteiten de installatie samengesteld wordt. Terwijl al deze verschillende toepassingen vroeger los van elkaar functioneerden, bedient de bewoner met Niko Home Control deze modules nu centraal. Enkele eenvoudige richtlijnen introduceren je in de installatievoorschriften van Niko Home Control. Zo zet je als installateur probleemloos zelf een installatie in elkaar.

6 6 NIKO HOME CONTROL 2.1 Controller en voeding, de twee basiselementen van Niko Home Control Controller = het zenuwcentrum van de installatie De controller stuurt de logica van Niko Home Control. De programmering gebeurt via de programmeersoftware op de pc en wordt daarna op de controller ingeladen. De controller heeft een testknop waarmee je op elk moment de werking en status van de andere modules in de installatie kunt controleren. De basisfuncties zoals licht- en rolluiksturing kunnen via de programmeerknop op de module ook manueel geprogrammeerd worden. De controller bewaart alle installatiegegevens, ze kunnen op elk moment uitgelezen worden. Via de programmeersoftware zijn ook tijdsgestuurde functies en het instellen van voorwaarden mogelijk. Voeding = deze module levert spanning aan de bus, de modules en de bedieningen. Wanneer er meerdere voedingsmodules in de installatie aanwezig zijn (bij grotere installaties of als back-upvoeding), duid je via de toets op de module een master aan. Een led toont de voeding, status en busactiviteit.

7 7 2.2 Gestructureerde kastopbouw De verdeelkast wordt van links naar rechts opgebouwd. Eerst komt de voedingsmodule, daarna de controller. Alle extra modules worden na de controller op de DIN-rail geschoven en zijn via een unieke schuifbrug met elkaar verbonden. Hierdoor moet de kast minder bekabeld worden. Zo heb je als installateur minder werk en is de kastopbouw overzichtelijk. Zodra de rij volzet is of het maximaal aantal van 12 railmodules bereikt, start je de volgende rij. Bij het begin van een nieuwe DIN-rail gebruik je eerst een railkoppeling of, indien noodzakelijk, een tweede voeding. Opdat de opeenvolgende rijen DIN-railmodules met elkaar kunnen communiceren, verbind je enkel vier draden van bus en voeding op de vorige rij door op de aansluitklemmen. De grootte van de installatie staat een vlotte montage niet langer in de weg. Wat als een installatie uit meerdere kasten bestaat? Kasten die zich op minder dan 20 meter van elkaar bevinden, beschouw je als één kast. Je hebt dan geen extra controller of voeding nodig. Je verbindt opnieuw de vier draden van bus en voeding door. Bevinden de kasten zich op meer dan 20 meter van elkaar, dan begin je de tweede kast met een nieuwe voeding. In dit geval hoef je enkel de bus door te verbinden. 2.3 Segmentering Een installatie kan opgesplitst worden in verschillende los van elkaar staande deelinstallaties of segmenten. Dit gebeurt wanneer de installatie te groot wordt of als de bouwheer een project bewust wil opdelen in een aantal autonoom functionerende blokken. Elk segment beschikt over een eigen voedingsmodule en controller. Wat is de maximale grootte van één segment? drie voedingen per voeding: maximaal 24 modules in de kast maximaal 70 bedieningen waarvan maximaal 20 met feedback (bv. schakelaar met led, ecodisplay, bewegingsmelder, thermostaat) een extra voeding of controller functioneert als back-up Op een splittermodule verbind je maximaal zes segmenten binnen één installatie met elkaar via de IP-poort. De segmenten communiceren met elkaar via een IP-netwerk.

8 8 NIKO HOME CONTROL 2.4 Bekabeling De bekabeling van de kast is erg beperkt. Alle modules die op 1 rij staan, worden via een schuifbrug met elkaar verbonden. Zo worden ze van voeding en buscommunicatie voorzien. Je verbindt enkel de verschillende rijen via de railkoppeling door met de vier draden van bus en voeding. Een tweedraadse buskabel voedt de verschillende bedieningselementen buiten de kast. Het aansluitschema kent een vrije topologie, je hoeft geen vast bekabelingsschema te volgen. Dankzij de niet-gepolariseerde bekabeling sluit je alle bedieningen eenvoudig en snel aan. Het volstaat om de twee draden in de klemmen vast te maken, zonder risico op een verkeerde aansluiting. De afstand tussen de controller en het verste punt in de installatie is afhankelijk van de kabeldikte: doorsnede: 0,8mm (sectie: 0,50mm²) > 250m (bv. SVV, JYSTY) doorsnede: 0,6mm (sectie: 0,25mm²) > 150m (bv. TPVF) doorsnede: 0,5mm (sectie: 0,20mm²) > 100m (minimaal AWG24, bv. UTP, FTP, STP)

9 9 2.5 Muurprints Het muurprintconcept van Niko is uniek. Dankzij deze muurprints integreer je de bedieningen vlot in de installatie. Het volstaat om op alle bedieningspunten slechts één inbouwdoos te voorzien. Als installateur maak je pas in de afwerkingsfase een keuze tussen enkel- of meervoudige muurprints. Zo hoeft de bewoner maar tijdens de eindfase te beslissen over hoeveel bedieningen er waar nodig zijn. Indien nodig kan de installatie later eenvoudig afgestemd worden op de veranderende behoeften van de bewoner. Hiervoor wijzig je enkel de muurpint en de afdekplaat. Slechts één muurprint nodig? Dan heb je de keuze uit de klassieke muurprint met connector of de muurprint met brug. De muurprint met brug is ideaal bij zeer oneffen muren of als je de bediening moet combineren met andere dan de Niko Home Control functies. Kies je voor meervoudige muurprints? Ook dan volstaat één inbouwdoos. Vanuit de inbouwdoos bepaal je zelf of je naar onder, boven, links of rechts wilt werken. Drukknoppen tekort? Dankzij het muurprintconcept voeg je bedieningen toe zonder extra kap- of breekwerk. De bekabeling van de installatie verbind je op de meervoudige muurprint via een aansluitunit. Je plaatst deze aansluitunit om het even waar op de muurprint. Je bevestigt de muurprints met schroeven of klauwen. De klauwenset moet apart besteld worden.

10 10 NIKO HOME CONTROL 2.6 Bedieningen Niko Home Control kan, afhankelijk van de voorkeur van de bewoners, bediend worden met drukknoppen (met of zonder display), een touchscreen of smartphone Drukknoppen De bedieningen van Niko Home Control volgen de schakelreeksen Niko Pure, Niko Intense en Niko Original. De drukknoppen zijn ook verkrijgbaar met led om de status aan te geven. Alle bedieningen kunnen met een muurprint op een inbouwdoos gemonteerd worden. Je hebt de keuze uit: bediening voor verlichting enkelvoudig tot zesvoudig dimbediening enkelvoudig of tweevoudig drukknoppen voor motoren (bv. rolluiken, gordijnen of zonwering), enkelvoudig of tweevoudig ventilatiebediening intelligente drukknoppen met een verlicht kleurendisplay: sfeerbediening: de bewoner roept bij elke gelegenheid de gewenste sfeer op. Sferen kunnen altijd opnieuw ingesteld worden. Ook een automatische sfeersturing via sensoren is mogelijk. thermostaat: in elke ruimte waar er zich een radiator, vloerverwarming, verwarmingseenheid of koelinstallatie bevindt, kan een thermostaat geïnstalleerd worden. Je realiseert zoneverwarming of -koeling voor vier zones of kamers per module. ecodisplay: afhankelijk van de geïnstalleerde meetmodule (elektriciteitsmeter of pulsteller) volgt de bewoner hiermee zijn elektriciteitsverbruik en/of gas- en waterverbruik op. Via de ecotoets schakelt de bewoner alle lichten en geschakelde kringen uit wanneer hij de woning verlaat. Ook de aanwezigheidssimulatie start de bewoner met de daartoe bestemde toets.

11 11 Aangewezen montagehoogte: gewone bedieningen: montage op muurprint, 90 tot 120cm boven het vloeroppervlak. intelligente bedieningen met display: montage in inbouwdoos,140 tot 150cm boven het vloeroppervlak. Een tweevoudige bedieningsknop vervangen door een zesvoudige? Een extra bedieningselement, een nieuw design? Dankzij montage op basis van muurprints stelt dit geen probleem. De installatie kan ook uitgebreid worden met een binnen- en/of buitenbewegingsmelder. Via de tweedraadsaansluiting voorziet Niko Home Control deze bedieningen van voeding. Een extra module in de kast is niet nodig.

12 12 NIKO HOME CONTROL Touchscreen De bewoner bedient Niko Home Control overzichtelijk via het touchscreen. Met behulp van een gebruiksvriendelijke interface bedient hij centraal alle functies die verspreid zijn over het hele huis. Verlichting schakelen/dimmen, rolluiken sturen Ook tijdsschema s en sferen kan hij naar wens eenvoudig wijzigen. Daarnaast informeert het touchscreen op elk moment over het elektriciteits-, gas- en waterverbruik. Om het touchscreen aan te sluiten, rust je de installatie uit met een IP-module. Net als de bedieningen monteer je ook het scherm eenvoudig op slechts één inbouwdoos. Je sluit het touchscreen via 1 UTP-kabel met de power over ethernet -voeding (PoE) aan. Daarnaast kan je ook een aparte 24V DC-voeding in de kast plaatsen. In dat geval heb je zowel een voedingskabel (SVV, JYSTY, TPVF, UTP ) als UTP-kabel nodig voor de datacommunicatie. Kies je voor een aansluiting met slechts 1 UTP-kabel, dan heb je minder kabel nodig en verloopt de installatie sneller. De aangewezen montagehoogte voor het touchscreen is 150cm boven het vloeroppervlak. Zo kan het scherm door alle bewoners gemakkelijk afgelezen worden. Voorbeeldschema: touchscreen

13 Smartphone De bediening via smartphone kent hetzelfde gebruiksgemak als het Niko Home Control touchscreen en stuurt dezelfde functionaliteiten aan. Deze draagbare afstandsbediening is enkel bedoeld voor gebruik binnen de woning en binnen het bereik van het WiFi-netwerk. Ook deze applicatie vereist de IP-module om de smartphone met de WiFi-router te verbinden. Eén IP-module per installatie volstaat voor alle IP-toepassingen die je op de installatie aansluit. Deze module zorgt er tegelijk ook voor dat alle gegevens (energieverbruik, foutmeldingen ) gelogd en bijgehouden worden voor latere raadpleging. Voorbeeldschema: smartphonebediening

14 14 NIKO HOME CONTROL Schematische voorstelling van de installatie 24V DC schemerschakelaar voeding (4E) controller (2E) <20m, wordt beschouwd als 1 kast bus Kastopbouw: 1 railkoppeling per DIN-rail opbouw van links naar rechts max. 12 modulaire producten per DIN-rail voeding IP-interface (2E) meetmodule (2E) pulsteller (2E) voeding 24V DC (4E) PoE-voeding railkoppeling (2E) geschakelde kringen (4E) verwarming (4E) ventilatie (2E) >20m, nieuwe voeding om kast te beginnen 15 2 gedimde kringen (4E) geschakelde kringen (2E) digitale inputs (2E) rolluiken (4E) V DC OF 1 N 230V~ L thuisnetwerk (W)LAN OF rechtstreeks op IP-module UTP

15 15 Tweedraads, niet-gepolariseerd Vrije topologie bewegingsmelder bediening bewegingsmelder thermostaat bediening Maximale afstand tot de voeding: ø 0,8mm, 0,5mm2 (SVV) > 250m ø 0,6mm, 0,25mm2 (TPVF) > 150m ø 0,5mm, 0,20mm2 (UTP) > 100m bedieningen bediening ecodisplay bediening bediening bediening smartphone Dimensionering installatie: per voeding (maximaal 3): UTP maximaal 24 modulaire producten van Niko Home Control in de kast maximaal 70 bedieningen waarvan 20 met feedback / bewegingsmelder / thermostaat / ecodisplay als je een extra voeding of controller voorziet, functioneren deze als back-up

16 16 NIKO HOME CONTROL 3. De mogelijkheden van Niko Home Control 3.1 Energieverbruik monitoren Thuis energie besparen wordt steeds belangrijker, ook al is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Vooral omdat energie onzichtbaar is. Bewoners hebben vaak geen enkel idee over hun dagelijks verbruik. Meestal worden ze slechts eenmaal per jaar met de neus op de feiten gedrukt: wanneer de jaarlijkse afrekening van de energieleverancier in de brievenbus valt. Think Zeer nauwkeurige metingen geven een correct zicht op het energieverbruik en de opbrengst van zonnepanelen. Het helpt de bewoners om rationeel om te gaan met het energieverbruik en tot 5 à 15% te besparen. Zo kunnen ook afwijkingen aan het licht komen. Een sterk gestegen verbruik wijst mogelijk op een toestel dat defect is of onderhoud nodig heeft. Detectie van een defect verhoogt ook de veiligheid in de woning. Het ecodisplay toont altijd het huidige energieverbruik en het totale energieverbruik van de afgelopen 7 dagen, zowel in kosten als in absolute cijfers. Eenvoudige en zeer betrouwbare gas- en watermeting met pulstelling. Automatische configuratie van de basisfunctionaliteit met behulp van de programmeersoftware. Eenvoudige en modulaire installatie van de meetmodules: 1-kanaalsmodule logt het totale verbruik van een eenfasig net (tot 63A) 3-kanaalsmodule logt het totale verbruik van een driefasig net of het deelverbruik (zonnepanelen, bepaalde kringen of een combinatie van kringen) Love Het ecodisplay combineert energiemonitoring met de alles-uitfunctie. Het touchscreen en de smartphone tonen het huidige en historische elektriciteitsverbruik, de verschillen tussen de tariefperioden (dag/nacht) en een vergelijking tussen de verschillende verbruiksperioden. Applicatie voor smartphones (zowel iphone als smartphones met het Android besturingsplatform). Care Het ecodisplay toont: het huidige en totale energieverbruik (standaard) het sluimerverbruik: wat verbruikt de woning in stand-by? (standaard) de opbrengst van zonnepanelen en het gas- en waterverbruik (optioneel) Met één druk op de ecotoets schakelt de bewoner automatisch de verlichting en stopcontacten uit, of zet hij de ventilatie en verwarming een graadje lager. Onmiddellijk ziet hij het verbruik dalen. Op het touchscreen en de smartphone stelt de bewoner een doelstelling in om energie te besparen. Hij krijgt ook feedback wanneer het verbruik gedurende een bepaalde periode zeer hoog is.

17 17 Verbruik en productie van elektriciteit meten Niko Home Control meet zowel de stroom als de spanning. Enkel zo wordt het verbruik accuraat gemeten. Daarom is de meetmodule uitgerust met zowel een stroomklem voor stroommeting als aansluitklemmen voor spanningsmeting: Klik de bijgeleverde stroomklem rond de geleider van de te meten kring. Maak via de aansluitklemmen een verbinding met de te meten kring. Voorbeeldschema: monofasige aansluiting en pulsteller met aangesloten gas- en watermeter Opgelet! Sluit de stroomklem en de aansluitklemmen altijd op dezelfde kring aan. Opgelet! Enkel de meetgegevens op de meter van de nutsleverancier zijn geldig voor facturatie. Als er een verschil is tussen de meetmodule en de meter, gelden enkel de meetresultaten van de leverancier.

18 18 Benodigdheden om totaal verbruik meetmodule elektriciteit meetmodule elektriciteit en totale productie te meten (1 kanaal) (3 kanalen) monofasige aansluiting monofasige aansluiting + zonnepanelen driefasige aansluiting driefasige aansluiting + zonnepanelen Het is ook mogelijk het verbruik op specifieke kringen te meten. Zodra je weet welke kringen er moeten worden gemeten, installeer je het vereiste aantal meetmodules. In 1 segment kan je maximaal 20 kringen meten. Gas- en waterverbruik meten Voorzie een meter met pulsuitgang. Sluit de pulsuitgang aan op de pulsteller. Opmerking: Maximaal drie meters per pulsteller. Geef de schaalfactor en meeteenheid van de pulsen in de programmeersoftware in (bv. 1 puls = 10 liter). Hoe voorzie je een meter met pulsuitgang? Bij een nieuwbouw vraag je een meter met pulsuitgang aan bij de water- of gasmaatschappij. Contacteer ook de bouwheer om dit te voorzien. Is er al een gasmeter geïnstalleerd? Plaats dan een opklikstukje op de behuizing van deze meter. Aan de gasleiding zelf hoef je niets te veranderen. Je kunt de installateur van de verwarming of sanitaire voorzieningen ook vragen om een aparte gas- of watermeter met pulsuitgang te plaatsen.

19 19 Weergave van meetgegevens Het ecodisplay houdt de meetgegevens van de laatste 7 dagen bij. Wil de bewoner zijn gegevens langer bijhouden, dan voorzie je een IP-interface om de meetgegevens van de meetmodules en de pulsteller te loggen. Elke 10 minuten logt deze interface het verbruik per gevolgd kanaal. Je kunt op elk moment het huidig verbruik zien, het cijfer krijgt om de 3 seconden een update. Met de energiesoftware maakt de bewoner een back-up van de meetgegevens. Op download je gratis deze software (zowel beschikbaar voor pc als MAC). Voorbeeldschema: driefasige aansluiting met zonnepanelen, 1 afzonderlijk te meten kring en 1 kringengroep

20 20 NIKO HOME CONTROL 3.2 Lichtsturing Een woning moet goed verlicht zijn. Het is dan ook noodzakelijk om de verlichting comfortabel te kunnen bedienen, zonder alle schakelaars te moeten proberen. Daarnaast maakt ook de verlichting een evolutie door. Allerlei nieuwe lichtbronnen doen hun intrede in de woning en de klassieke gloeilamp verdwijnt uit de winkelrekken. Dit creëert een nieuwe waaier aan mogelijkheden om sferen, kleuren en accenten in huis aan te brengen. Bovendien zijn deze nieuwe lichtbronnen ook veel energiezuiniger dan de klassieke gloeilamp. Niko Home Control schakelt op een gebruiksvriendelijke manier de verschillende lichtbronnen en regelt de dimbare verlichting. Think Dankzij feedbackleds vindt de bewoner de bediening gemakkelijk in het donker terug en merkt hij altijd of er nog een licht brandt. De bewoner kan ook stopcontacten schakelen: comfortabel, extra veilig voor kinderen en minder verbruik. Modulaire installatie: dimensionering: drie- of zesvoudige schakelmodule twee kringen dimbaar per dimmodule Eenvoudige, snelle en ordelijke installatie: dimmer en dimsturing in één module met de schuifbrugverbinding hoef je de bus niet met behulp van bekabeling door te verbinden ook in een kast zonder klemmenstroken: via klemmen op de modules sluit je de nulleider aan uiterst compacte modules beperken de vereiste kastruimte op de zesvoudige schakelmodule zijn de contacten per drie doorverbonden aan de zijde van de zekering Lange levensduur dankzij een innovatieve en gepatenteerde technologie in de dim- en schakelmodule. Love Gebruiksvriendelijke bediening via: drukknop sfeerbediening met display automatisch met de bewegingsmelder centraal via het touchscreen smartphone De bewoner dimt de verlichting met één knop of met een lichtspecifieke dimbediening waarmee hij voorkeursinstellingen opslaat. Compacte bedieningen (tot 6-voudig) nemen weinig plaats in op de muur. Care Probleemloos schakelen van alle lichtbronnen (leds, spaar-, halogeen- en gloeilampen) en dimmen van nieuwe energiezuinige lampen (dimbare led- en spaarlampen). Zeer laag energieverbruik dankzij het gebruik van bistabiele relais in de schakelmodules.

21 21 Lichtkringen en stopcontacten schakelen Elk contact in de schakelmodule schakelt maximaal 16A als de belasting zuiver resistief (ohmse belasting) is. Raadpleeg onderstaande tabel voor de maximale belasting volgens het type verlichting. Type verlichting gloeilampen, 230V-halogeenlampen (resistieve belasting) laagspanningshalogeenlampen met gewikkelde of elektronische transformatoren tl-lampen, niet-gecompenseerd of in serie gecompenseerd tl-lampen, parallel gecompenseerd spaarlampen (CFLi), ledlampen en HF fluo (verlichting met elektronisch voorschakelapparaat EVSA) Maximale rms-stroom 16A 10A 10A 6A 3A Aandachtspunten: Schakel maximaal 32A over een volledige module. Schakel geen verschillende fasen op dezelfde module. Plaats een 16A-zekering op de stopcontactenkring als je stopcontacten schakelt. Verlichting dimmen De universele dimmodule is een DIN-module met twee kanalen om verlichting te dimmen van 10 tot 400VA (bij 45 C) of 500VA (bij 35 C) per kanaal. Het minimumniveau en het type verlichting stel je in met de dipswitches en potentiometer vooraan op de module. Met de dimmodule dimt de bewoner de volgende verlichtingsbronnen: gloeilampen 230V-halogeenlampen 12V-halogeenlampen met gewikkelde transformator 12V-halogeenlampen met elektronische transformator dimbare ledlampen of ledarmaturen dimbare spaarlampen (CFLi)

22 22 NIKO HOME CONTROL Voorbeeldschema: 5 geschakelde lichtkringen, 3 geschakelde stopcontacten en 2 gedimde lichtkringen

23 HASA architecten Liesbet Goetschalckx 23

24 24 NIKO HOME CONTROL 3.3 Ventilatiesturing Een ventilatiesysteem zorgt voor een gezond klimaat binnenshuis. Zo wordt minder energie verspild dan wanneer men regelmatig de ramen openzet. Helaas gaat ook met een ventilatiesysteem energie verloren. Door het afvoeren van warme lucht neemt het verwarmend vermogen deels af. In een nieuwe woning bedraagt dit verlies ongeveer 20 à 25%. Niet alleen het warmteverlies bij ventilatie, ook het elektriciteitsverbruik van de ventilatie is een belangrijke reden om te kiezen voor een slimme ventilatiesturing. Zo wordt er enkel geventileerd wanneer het nodig is, zodat er niet nodeloos energie verspild wordt. Think Eenvoudige installatie: Dezelfde aansluiting als de klassieke driestandenschakelaar. Slechts één module om verschillende types ventilatie aan te sturen (twee- of driedraads). Bruikbaar voor ventilatietype C (mechanische afvoer) en D (mechanische toevoer en afvoer met warmterecuperatie). Ventilatie aangestuurd via NO-contacten zonder complexe integratie. Stuurlogica zit in de module en de software. Love Comfortabeler leven: Is er activiteit in de badkamer of wordt de verlichting boven het aanrecht ingeschakeld? De ventilatie gaat automatisch en tijdelijk over naar een hogere stand. Met de gebruiksvriendelijke ventilatiebediening stellen bewoners een voorkeurstand in. Een led geeft aan welke stand gekozen werd. Zo wordt ventilatie ook zichtbaar. Care Dankzij Niko Home Control en de ventilatiesturing wordt heel wat energie bespaard. Als de bewoners de woning verlaten, gaat de ventilatie automatisch over in de laagste stand. Bij thuiskomst wordt ze opnieuw in de voorkeursstand gebracht. Zo gaat er weinig warme lucht verloren, verbruikt de ventilatiemotor minder energie én is er toch een gezond binnenklimaat.

25 25 Voorbeeldschema: ventilatiesturing Niko Home Control heeft een ventilatiemodule in de elektriciteitskast die de functie van de driestandenschakelaar (in een klassieke installatie) overneemt en het ventilatiesysteem (type C of D) aanstuurt. Een ventilatie-eenheid kan met een tweedraads- of driedraadsaansturing worden bediend. Raadpleeg de handleiding van de ventilatie-eenheid voor de wijze van aansturing. Bij een tweedraadsaansturing schakel je de common (afkomstig van de ventilatie-eenheid) tussen twee stuurdraden. Als er geen stuurdraad aangestuurd wordt, werkt de ventilatie in de laagste stand. Bij een driedraadsaansturing schakel je de common (afkomstig van de ventilatie-eenheid) tussen drie stuurdraden. Elk van de stuurdraden komt overeen met een welbepaalde stand. laag gemiddeld hoog driedraads tweedraads contact 1 contact 2 contact 3 MADE Liesbet Goetschalckx

26 26 NIKO HOME CONTROL 3.4 Verwarmingssturing De woonkamer wordt op andere tijdstippen gebruikt dan de keuken of de badkamer. Kinderen gebruiken hun slaapkamer na schooltijd ook als speelen studeerkamer. Niet alle ruimten in huis moeten op hetzelfde moment verwarmd worden. Niko Home Control biedt hiervoor een comfortabele en energie-efficiënte oplossing. Think Comfortabele regeling van elke zone afzonderlijk. Keuze tussen verschillende programma s die de bewoner aanpast volgens zijn behoeften. Programma ook instelbaar via pc. Eenvoudige installatie: zones en verwarmingsinstallatie aangestuurd via NO-contacten zonder complexe integratie stuurlogica zit in de module en de software energiebesparende logica eenvoudig toe te voegen via de programmeersoftware Dezelfde logica kan je ook gebruiken voor koeling. De thermostaten kan je instellen in zowel de koelings- als verwarmingsstand. Modulaire installatie: één module stuurt vier zones aan extra modules eenvoudig toe te voegen Love Gebruiksvriendelijke thermostaat. Automatische verwarmingssturing: de bewoner hoeft zijn woning niet rond te lopen om aan de thermostatische kranen te draaien. Care De verwarmingssturing van Niko Home Control biedt een energiebesparende oplossing: Zones worden niet langer onnodig verwarmd. Bij thuiskomst zijn de gewenste ruimten al voorverwarmd in ecostand. De verwarming schakelt over op ecostand als de bewoner zijn woning verlaat of bij het slapengaan. De verwarming wordt uitgeschakeld als er bijvoorbeeld een raam openstaat.

27 27 Zoneverwarming met hydraulisch systeem Wat doet Niko Home Control bij zoneverwarming? De moderne verwarmingsketels zijn voorzien van allerlei intelligente sturingen om een stooklijn te bepalen, die rekening houdt met de buitentemperatuur, het nadraaien van de pomp Niko Home Control wil hier niet op ingrijpen. De fabrikanten van verwarmingstoestellen weten zelf het beste waarom en hoe bepaalde functies moeten gestuurd worden. Niko Home Control regelt de toevoer naar elke zone en meldt de verwarmingsketel wanneer er een warmtevraag is in een of meerdere zones. In een moderne ketel is dit mogelijk via een daartoe bestemde contactingang. Hoe regelt Niko Home Control de temperatuur in de verschillende zones? De Niko Home Control thermostaat bepaalt of een ruimte moet worden verwarmd of afgekoeld. Een elektroventiel regelt de toevoer naar die ruimte. Dit elektroventiel plaats je op een collector of radiator. De meest gebruikte elektroventielen zijn van het type aan/uit met stuurspanning (230V) of laagspanning (24V of 12V). Bij activering van het elektroventiel duurt het 30 tot 40 seconden vooraleer er doorstroming is. Na ongeveer twee tot drie minuten is het elektroventiel helemaal geopend of gesloten. De verwarmings- en koelingsmodule van Niko Home Control houdt rekening met de reactietijd van het elektroventiel en de nalooptijd van de verwarmingsinstallatie.

28 28 NIKO HOME CONTROL De verwarmingssturing aansluiten op de verwarmingsinstallatie 2 mogelijkheden: 1) De installatie stuurt de verwarmingseenheid aan als er een warmtevraag is Naast zijn eigen thermostaat, kan ook een daartoe bestemde contactingang de verwarmingsinstallatie aansturen. Je sluit het HC-contact van Niko Home Control op deze contactingang aan. Bij een warmtevraag sluit het HC-contact van Niko Home Control. Zo weet de ketel dat het water moet opgewarmd worden. Zodra het contact opent, weet de ketel dat de warmtevraag gestopt is. De ketel start dan zijn afsluitprocedure waarbij hij onder meer de pomp enkele minuten laat nadraaien om de warmte in het toestel af te voeren. De verwarmingseenheid behoudt zijn modulerende werking omdat de ketel zijn watertemperatuur regelt aan de hand van de buitentemperatuur en de retourtemperatuur van het water.

29 Voorbeeldschema: installatie met cv-ketel 29

30 30 NIKO HOME CONTROL Voorbeeldschema: installatie met warmwaterreservoir en circulatiepomp

31 31 2) Niko Home Control stuurt de circulatiepomp aan in een installatie met warmwaterreservoir In een dergelijke installatie houdt bijvoorbeeld een verwarmingsketel of warmtepomp het water op een bepaalde temperatuur. Niko Home Control stuurt de circulatie van dit water aan als er een warmtevraag is in één of meerdere zones. De verwarmingseenheid behoudt zijn modulerende werking omdat de ketel zijn watertemperatuur regelt aan de hand van de buitentemperatuur en de watertemperatuur in het warmwaterreservoir. In de zomer is er geen verwarming nodig. Je schakelt het warmwaterreservoir uit omdat het niet onnodig warm water hoeft te bevatten. Zoneverwarming met elektrische verwarming Met de verwarmingsmodule van Niko Home Control kan je ook een elektrische verwarming aansturen. In dit scenario heeft het HC-contact geen functie. Opgelet! De totale module kan een maximumvermogen van 16A aansturen, verdeeld over de vier contacten. Opgelet! Voor zware verwarmingseenheden gebruik je een extern relaiscontact.

Niko Home Control. Installatiehandleiding

Niko Home Control. Installatiehandleiding Niko Home Control Installatiehandleiding Niko Home Control: Inhoudsopgave Waarschuwingen voor installatie...2 Garantiebepalingen...3 CE...4 Legende van symbolen...5 1. Voorbereiding van de installatie...6

Nadere informatie

Zo wonen wij. 3x slim (ver)bouwen. trends& inspiratie. Hoe beleeft u energie? Baas in eigen huis. Binnengluren bij de buren.

Zo wonen wij. 3x slim (ver)bouwen. trends& inspiratie. Hoe beleeft u energie? Baas in eigen huis. Binnengluren bij de buren. think love care Hoe beleeft u energie? Modern comfort Baas in eigen huis Niko Home Control gratis magazine voorjaar 2011 24 pagina s trends& inspiratie Binnengluren bij de buren 3x slim (ver)bouwen Zo

Nadere informatie

ModuLine 30 Klokthermostaat

ModuLine 30 Klokthermostaat Nefit houdt Nederland warm Gebruikers- en Installatie-instructie ModuLine 30 Klokthermostaat A B temperatuur instelknop programmatemperatuur tijdelijk verlagen programmatemperatuur tijdelijk verhogen dag

Nadere informatie

WE CREATE NEW SOLUTIONS Producten en technologieën

WE CREATE NEW SOLUTIONS Producten en technologieën WE CREATE NEW SOLUTIONS Producten en technologieën VOORWOORD Al jaren behoort Mitsubishi Electric Living Environment Systems tot de marktleidende aanbieders op het gebied van klimatisatietechnologie. De

Nadere informatie

warm water aan de beste prijs

warm water aan de beste prijs Zomer 2015 HeT AnTwoord op Al Uw energievragen in BrUSSel Hoe wordt Brussel van elektriciteit voorzien? een goed ontworpen veranda verhoogt uw comfort zwembad calypso renoveert energie-installatie dossier

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p. Handleidingen Anna Inhoudstafel 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.26 3. Handleiding Ontdek Anna p.50 4. Handleiding

Nadere informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie Business Plan YOUMOTICA The YOU in domotica Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers Contact: Jimmy Cleuren Dorpstraat 100, Wellen, België tel: +32 11 22 33 44 mail: info@youmotica.be

Nadere informatie

Meer licht is meer ruimte Met een comfortabel binnenklimaat

Meer licht is meer ruimte Met een comfortabel binnenklimaat Duurzaam wooncomfort Meer licht is meer ruimte Met een comfortabel binnenklimaat Brochure 2010 www.velux.nl Duurzaamheid Duurzaam wooncomfort Pagina 4-5 Ventilatie en daglicht Pagina 5 State of the Art

Nadere informatie

KNX domovea Intelligent visualiseren - intuïtief besturen

KNX domovea Intelligent visualiseren - intuïtief besturen KNX domovea Intelligent visualiseren - intuïtief besturen KNX... YZ Intelligente gebouwen van begin tot eind KNX is de naam voor de wereldstandaard waarmee woningen en gebouwen worden bestuurd. In 1990

Nadere informatie

september 2012, jaargang 32 Energie besparen met behoud van comfort

september 2012, jaargang 32 Energie besparen met behoud van comfort RegelVisie magazine, september 2012, jaargang 32 Energie besparen met behoud van comfort ventilatieproducten - Ventilation - Energy Effciency - Service & Installation Friendly System Integration - Honeywell

Nadere informatie

Gira voor thuis. Ontwerphulp voor intelligente gebouwentechniek

Gira voor thuis. Ontwerphulp voor intelligente gebouwentechniek Productadviezen Hoezo, om welke reden, waarom welke Gira producten zijn het meest geschikt voor welke toepassingen? Productoverzicht per ruimte De belangrijkste functies voor b.v. kinderkamer, slaapkamer,

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

E-thermostaat Veelgestelde vragen

E-thermostaat Veelgestelde vragen E-thermostaat Veelgestelde vragen Algemeen Installatie Portal App Hub E-thermostaat Programmeren Privacy en Veiligheid Problemen oplossen FAQ20120524 Algemeen Welke uitvoeringen/kleuren zijn beschikbaar?

Nadere informatie

STAPPENPLAN FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN

STAPPENPLAN FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Energie > particulieren STAPPENPLAN FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Administratieve & technische gids voor de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen Versie maart 2013 Meer info : www.leefmilieubrussel.be >

Nadere informatie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie LIVING Environment Systems Natuurlijk en slim verwarmen met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie ZUINIG, MILIEUVRIENDELIJK EN TOEKOMSTGERICHT 1 Inleiding Inhoud Verwarm met hernieuwbare energie

Nadere informatie

Facility Management & Energiebesparingen

Facility Management & Energiebesparingen Koelmachines & Split Units Algemene kijk op motoren Verwarmingssystemen Luchtbehandeling Circulatiepompen Meten is weten Facility Management & Energiebesparingen Verlichting Versie : september 2013 Intro

Nadere informatie

Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing?

Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing? Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing? Bel 0800 0513 Welkom in uw nieuwe woning. Welkom in uw nieuwe woning. Uw woning

Nadere informatie

BQLS, Brink Quality of Life System. De nieuwe filosofie voor verwarmen, ventileren, koelen en warm tapwater

BQLS, Brink Quality of Life System. De nieuwe filosofie voor verwarmen, ventileren, koelen en warm tapwater BQLS, Brink Quality of Life System De nieuwe filosofie voor verwarmen, ventileren, koelen en warm tapwater Alle comfortwensen zijn mogelijk. Het inno een per en e warm De cijfers verwijzen naar de schematische

Nadere informatie

Inhoud. KNX Smart Control 32. A range Champagne en mokka 2. Smart Control IP 34. LS 990 Messing 4. KNX Smart Panel 36.

Inhoud. KNX Smart Control 32. A range Champagne en mokka 2. Smart Control IP 34. LS 990 Messing 4. KNX Smart Panel 36. Noviteiten 2013 Inhoud A range Champagne en mokka 2 LS 990 Messing 4 Graphic Tool 6 LEDOTRON 10 Tastdimmer voor HV-ledlampen 12 Led leeslamp 14 KNX Smart Control 32 Smart Control IP 34 KNX Smart Panel

Nadere informatie

eandismagazine Hou het hoofd koel op kot Energie in de actualiteit Voor onze jongste lezertjes wedstrijd wegwijs in energie juni

eandismagazine Hou het hoofd koel op kot Energie in de actualiteit Voor onze jongste lezertjes wedstrijd wegwijs in energie juni eandismagazine wegwijs in energie juni België-Belgique P.B. - P.P. B - 5469 2015 29 Energie in de actualiteit wedstrijd Voor onze jongste lezertjes Hou het hoofd koel op kot INHOUD EANDIS, altijd in uw

Nadere informatie

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Adviesrapport wijk Rozendaal Leusden Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Contactpersoon E.J. Tuininga Adres Essex 15 Postcode, plaats 3831 EL Leusden Telefoon 033 7074508 E-mail tuininga@scarlet.nl

Nadere informatie

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen 100 tips om energie te besparen Overzicht Verbruik minder energie en bescherm uw portemonnee, uw gezondheid én het milieu 3 Waarom op energie besparen? 4-5 Rationeel energie verbruiken zonder één euro

Nadere informatie

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen Danfoss Warmtepompen De investering van de toekomst voor maximaal comfort 20+ jaren energiebesparingen Met een levensverwachting van meer dan 20 jaar, zal investeren in een Danfoss warmtepomp u comfort

Nadere informatie

Energiehelden in Breda

Energiehelden in Breda Energiehelden in Breda In dit boekje komt een aantal mensen aan het woord over hun eigen huis. Mensen die met liefde en zorg aan het (ver)bouwen zijn gegaan en heel veel aandacht hebben besteed aan de

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

Besparen. Herr Seele Ik ben er van overtuigd dat ecologisch bewust leven een teken van intelligentie is. Energie

Besparen. Herr Seele Ik ben er van overtuigd dat ecologisch bewust leven een teken van intelligentie is. Energie DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR Smart media EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN KNACK Besparen Februari Maak je budgetvoornemens waar 2014 Energie Vlamingen steeds bewuster

Nadere informatie

NAJAAR 2013 KEUKENVENTILATIE OM STIL VAN TE WORDEN

NAJAAR 2013 KEUKENVENTILATIE OM STIL VAN TE WORDEN NAJAAR 2013 KEUKENVENTILATIE OM STIL VAN TE WORDEN STILTE Stilte, het mooiste geluid dat er is. Het geluid van helemaal niets. Om in alle rust te genieten. Van alles wat zich in uw keuken afspeelt. Het

Nadere informatie

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen INHOUDSOPGAVE PowerMatching City: pitstop in de energietransitie PowerMatching City take-aways Leven in PowerMatching City Wat vinden de bewoners? Wat

Nadere informatie

portimagazine december 2010 Assurnet

portimagazine december 2010 Assurnet portimagazine december 2010 Assurnet 3 Editoriaal 4 Port-e-Mail Uw mailbox steeds bij de hand 6 Waarom Port-e-Mail? U werkt zonder Port-e-Mail? Ontdek de risico s ervan! 8 Port-e-Mail Uw collega's getuigen

Nadere informatie

se-n-se Stuur- en beveiligingstechnieken slim gezien: smart homes de wet van Pouillet sollicitatie survival gids

se-n-se Stuur- en beveiligingstechnieken slim gezien: smart homes de wet van Pouillet sollicitatie survival gids nr. 6 2013 het magazine voor Elektrocracks Post een filmpje van jouw GIP op www.facebook.com/ wattsup.nl en win een ipad mini! se-n-se Stuur- en beveiligingstechnieken slim gezien: smart homes de wet van

Nadere informatie