Jaarplan 2012 Achterstandswijken Roermond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarplan 2012 Achterstandswijken Roermond"

Transcriptie

1 Jaarplan 2012 Achterstandswijken Roermond Roermond, februari 2012

2 Inleiding Algemeen Door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is in 1996 beleid ontwikkeld om te voorkomen dat de beschikbaarheid van de huisartsenzorg in achterstandsgebieden in gevaar zal komen. Dit beleid is samen te vatten in de volgende vier doelstellingen: - Het verminderen van de werkdruk voor huisartsen en medewerkers in achterstandsgebieden - Het behouden van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van kwalitatief goede huisartsenzorg in achterstandsgebieden - Het uitoefenen van een gunstige invloed op het vestigingsklimaat in achterstandsgebieden - Het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten in achterstandsgebieden. Elke 4 jaar wordt door het Nivel onderzocht welke postcodegebieden in aanmerking komen voor gelden uit het achterstandsfonds. Op basis van dit onderzoek vindt herijking en herverdeling van de gelden plaats. Financiering De financiële middelen ten behoeve van de huisartsenzorg in achterstandsgebieden worden via de zorgverzekeraars in de vorm van een module bovenop het inschrijftarief verstrekt aan de individuele huisartsen met patiënten in achterstandsgebieden. Voor 2012 bedraagt het tarief : 6,24 per verzekerde < 65 jaar en 75 + en 6.68 per verzekerde jaar. Dit geld is specifiek bedoeld om de werkdruk van huisartsen te verminderen. Voorts wordt een bedrag per verzekerde, ter beschikking gesteld voor verbetering van de zorg aan de inwoners van het achterstandsgebied. Voor 2012 is de bijdrage aan het achterstandsfonds 5,92 per verzekerde per jaar. Limburg In Limburg hebben postcodegebieden in Roermond, Heerlen en Maastricht recht op gelden uit het achterstandsfonds. Sinds worden er activiteiten ondernomen in Roermond en Heerlen. Hieraan is bij de herijking in 2009 Maastricht toegevoegd.

3 Roermond Huisartsen Kring Limburg is beheerder van de achterstandsgelden en samen met Hagro Roermond wordt invulling gegeven aan het project achterstandwijken Roermond. Projectleider is Mw. D. Laumen Smits (Huisarts en kaderarts achterstandsproblematiek). Kengetallen Roermondse achterstandswijken 1 Roermond Oost (Roermondse Veld en Vrijveld) Roermond Oost omvat de wijken Roermondse Veld en Vrijveld. Hier wonen in totaal 6072 inwoners. 28% van de inwoners in deze buurt is van niet westerse allochtone afkomst. Er wonen veel mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst. Daarnaast wonen hier ook veel Indonesiërs, Joegoslaviërs, Britten, Duitsers en Belgen. Roermondse Veld is een na-oorlogse wijk dicht bij de binnenstad van Roermond. De ligging ten opzichte van de binnenstad is ook de belangrijkste reden voor mensen om in het Roermondse Veld te willen wonen. De verpauperde wijk met slechte voorzieningen (winkels, bank, scholen etc.) werd de afgelopen jaren gerenoveerd, waardoor de leefbaarheid is toegenomen. Roermond Zuid (de Kemp en Kitskensberg) Roermond Zuid omvat de wijken de Kemp en Kitskensberg. Hier wonen in totaal inwoners. 18 % van de inwoners is van niet westerse allochtone afkomst. In de Kemp is de helft van de inwoners van Turkse of Marokkaanse afkomst. In Kitskensberg wonen overwegend mensen van autochtone afkomst. De huizen in de Kemp zijn eveneens de laatste jaren gerenoveerd. Er is een supermarkt en er zijn ook de nodige voorzieningen voor ouderen. De Donderberg ( Hoogvonderen) In Donderberg wonen inwoners. Om en nabij 30 % van de inwoners is van niet westers allochtone afkomst. De Donderberg is de grootste wijk (70- er jaren) met veel flats. In de wijk is een sporthal, een winkelcentrum, een apotheek en twee huisartspraktijken. De provincie heeft geld beschikbaar gesteld voor wijkontwikkeling van de Donderberg. 1 23% van het totale inwoneraantal van Roermond is van niet westerse allochtone afkomst.

4 Activiteiten 2012 Voor 2012 staan de volgende activiteiten gepland: Inzet gelden Tolk- vertaaldiensten Per januari 2012 is de subsidie voor tolk- en vertaaldiensten stopgezet. Als een huisarts een tolk of vertaaldienst wil inzetten in de praktijk worden deze kosten niet meer vergoed. Het fonds wil, daar waar de patiënt de kosten niet zelf kan betalen en de huisarts het noodzakelijk acht dat er gebruik wordt gemaakt van een tolk- vertaaldienst, middelen beschikbaar stellen. Voorwaarde is dat er geen mantelzorger is om deze taak op zich te nemen of dat er zwaarwegende redenen zijn om geen gebruik te maken van mantelzorg. De tegemoetkoming vanuit het fonds bedraagt 15,00 per consult. Er zal met een declaratieformulier worden gewerkt dat door de huisarts zal worden afgetekend. Huisartspraktijken de Bres en Matthee hebben veel patiënten van Srilankese afkomst. Zij hebben te kennen gegeven dhr. Rajabavan voor hun populatie te willen inzetten. Het fonds heeft maximaal 1.000,00 voor deze diensten gereserveerd. Inzet Turks consulent (Mw. T. Arslan) De consulent kan voor 480 uur op jaarbasis worden ingezet. Maximaal 70% van de gecontracteerde uren zal worden besteed aan patiëntenbegeleiding (335 uur). 30% ofwel 145 uur aan meer beleidsmatige zaken en algemene ondersteuning bij projecten. Het streven is dit percentage op te hogen naar 40%, afhankelijk van de inzet bij deelprojecten/ activiteiten. Het aantal uren patientenbegeleiding zal dienovereenkomstig dalen. Patiëntenbegeleiding (335 uur): - De huisarts verwijst een patiënt naar de consulent en vervolgens bepaalt de consulent in overleg met de ha wanneer begeleiding noodzakelijk is; - Nieuwe patiënten krijgen maximaal vier momenten van persoonlijke begeleiding per jaar. Indien duidelijk wordt dat de begeleidingsbehoefte groter is, wordt er in samenwerking met andere zorgaanbieders naar een passend aanbod gezocht. Alleen na expliciet overleg met en instemming van de ha kan worden afgeweken van het maximum van vier begeleidingsmomenten per patiënt per jaar. - Bekende patiënten worden geïnformeerd over het maximeren van het aantal begeleidingsmomenten. - De consulent beperkt haar werkzaamheden tot activiteiten die dienen ter ondersteuning van de huisartsenzorg ten behoeve van de huisartsen(praktijk). Begeleiding van patiënten naar ziekenhuis, diëtist,

5 Riagg en andere zorgaanbieders kan alleen plaatsvinden met middelen uit het achterstandsfonds indien o de ha expliciet verzoekt tot en/of toestemming geeft voor de begeleiding o de activiteit past binnen de doelstelling van het project Beleids- algemene ondersteuning (145 uur) De zorgconsulent levert vanuit haar functie een bijdrage aan: - Het verkennen van mogelijkheden voor samenwerking met gemeenten (WMO), zorgkantoor (AWBZ) en zorgverzekeraar (Zvw). - Het uitwerken van afstemming/samenwerking met zorgaanbieders die ook actief zijn of willen worden in de zorg voor allochtonen in Roermond. In 2012 zijn geïnvesteerd worden in de relatie met Proteion die in Roermond een verzorgingshuis voor allochtonen willen realiseren. - In samenspraak met de projectpartners, zoeken naar mogelijkheden voor aanvullende en structurele financiering voor continuering van het project. - Het vervullen van een signalerende, initiërende en (naar patiënten) informerende rol ten aanzien van activiteiten waar meerdere huisartsen of meerdere patiënten baat bij hebben. Gedacht wordt aan: Voorlichting mbt voeding en gezondheid Mensen met een lage SES, waaronder veel allochtone mensen, hebben over het algemeen meer kans op overgewicht en de ziekten die daarmee samenhangen. De GGD Limburg-Noord heeft voedingsschijven voor de Marokkaanse en Turkse doelgroepen ontwikkeld, als ook een energiebeperkt dieet/beweeg- en eetdagboek voor de Turkse doelgroep. De consulente heeft in het najaar 2011 alle praktijken bezocht en het gebruik van de materialen verder toegelicht. Tijdens deze bezoeken bleek dat er behoefte is aan een voorlichtingbijeenkomst over de eetgewoonten en de bereidingswijze van voedsel bij allochtone mensen. Deze voorlichting zal in 2012 worden opgepakt. Veel voorkomende gezondheidsklachten Naast voeding en gezondheid zal ook voorlichting over veel voorkomende klachten zoals ontsteking luchtwegen, diabetes, bewegingsapparaat e.d. worden gegeven. Dit gaat in samenwerking met NP, PO er en/of huisarts. Ingepland staat een lezing over hoge bloeddruk door huisarts Ten Oever. Digitaal Verwijswijzer Gekeken zal worden of het zinvol is in navolging van een project in Utrecht in Roermond ook een digitale verwijswijzer op te zetten. Het betreft een website waarop patiënten terecht kunnen met vragen over voorzieningen en briefjes, waarvoor nu vaak de huisarts wordt benaderd. Ook de doktersassistenten kunnen via de website patiënten van de informatie voorzien. Denk hierbij aan vragen over een urgentieverklaring voor een andere woning, een verblijfsvergunning op medische gronden of het aanvragen van een rolstoel. Er zal in deze afstemming plaatsvinden met de gemeente in het kader van de WMO.

6 Nieuwsbrief De digitale nieuwsbrief zal door de consulent worden opgesteld waarmee huisartsen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het achterstandsfonds. Frequentie: 2x per jaar. Ureninzet bovenstaande activiteiten totaal: maximaal 50 uur. Verder zal de consulent worden ingezet bij de volgende activiteiten: Implementatie project VKD Meditta, GGD Noord Limburg en huisartsen Roermond werken samen aan het project verankering ketenzorg Diabetes, kortweg VKD. In groepspraktijk het Roosendael is gekozen voor een preventieconsult waarbij zo n 3000 patiënten worden opgeroepen voor een screening. In huisartspraktijk Matthee wordt tijdens het spreekuur gevraagd naar leefstijl en risicofactoren voor Diabetes. De consulent zal betrokken worden bij de implementatie van het project en met name bij het motiveren van patiënten om aan het onderzoek deel te nemen. Ureninzet: maximaal 15 uur. Implementatie toolkit laaggeletterdheid Medio december 2011 heeft de LHV de toolkit laaggeletterdheid geïntroduceerd. Besloten is deze toolkit in de 1e helft 2012 in de Roermondse huisartspraktijken te implementeren. Op deze wijze wordt voorlichting gegeven c.q. informatie aan patiënten zowel schriftelijk, mondeling als digitaal verstrekt. Voor een uitgebreidere beschrijving verwijzen wij naar bijlage 1. Totale ureninzet maximaal 50 uur. Scholing GGZ Gekoppeld aan de implementatie van de toolkit laaggeletterdheid zal in de 2 e helft 2012 een scholing worden georganiseerd voor huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes. Thema beleving psychische klachten en ziektebeelden in andere culturen, belang van geloof/ spiritualiteit bij psychiatrische allochtonen. Hoe leg ik onverklaarbare lichamelijke klachten uit aan allochtonen. Maar ook hoe herken ik deze patiënten en waar zitten voor jou als professional de knelpunten? Insteek zouden alcohol en drugs alsmede huiselijk geweld kunnen zijn. Gedacht wordt aan een scholing gesplitst in een gezamenlijk deel en een deel voor ha en/ praktijkondersteuners en een deel voor assistentes. De scholing zal worden ontwikkeld door mw. A. Joon, praktijkondersteuner van groepspraktijk het Roosendael in samenwerking met mw. N. Offermans, adviseur bij Ros Robuust Beyaert. De consulent kan ondersteuning bieden bij voorbereiding, organisatie. Ureninzet maximaal : 30 uur.

7 Bijlage 1. Plan van aanpak Toolkit Laaggeletterdheid Brief aan de huisartsen Er zal een brief opgesteld worden aan de Roermondse huisartsen met het verzoek om hun praktijkinrichting te screenen op Toolkit laaggeletterdheid en de behoefte aan een wachtkamer tv. Dit houdt in dat er gekeken zal worden of er helder en begrijpelijk gecommuniceerd wordt op: schriftelijk niveau (patiënteninformatie, praktijkfolder, omloopbriefje, posters, actuele informatie in het seizoen, beeldmateriaal) digitaal niveau (website, tv in de wachtkamer) mondeling niveau (informatieoverdracht aan de telefoon en balie door de assistentes). Verder zal er een steekproef uitgevoerd worden onder de patiëntenpopulatie om na te gaan of iemand laaggeletterd is. Hiervoor zijn drie vragen ontwikkeld door Toolkit laaggeletterdheid die gemakkelijk af te nemen zijn. Na de screening volgt een advies over hoe toegankelijk en gemakkelijk leesbaar de huisartspraktijk is uitgerust voor laaggeletterden. De consulent kan een advieskoffertje samenstellen, bestaande uit een advies en informatiemateriaal over laaggeletterdheid. De huisartspraktijken kunnen het keurmerk Gewone Taal verdienen bij NIGZ. Overzicht huisartsen praktijken Er zijn in totaal 13 huisartsen praktijken en 19 fte s in Roermond. Inventarisatie van aantal fte s per ha praktijk: Herten: 2 fte, 2 praktijken De Singel: 5 fte, 5 praktijken De Bres: 3 fte, 1 praktijk Het Roosendael: 3 fte, 1 praktijk Welzen en Ten Oever: 2 fte, 2 praktijken Maasniel: 3 fte, 1 praktijk Matthee: 1 fte Begroting inzet consulent Meelopen en screenen huisartspraktijk/ gemiddeld 2-3 uur per praktijk. Advies 1 uur per praktijk. Totale ureninzet maximaal 50 uur Tijdpad en planning Voorstel is om vóór de zomervakantie alle huisartspraktijken te screenen en een advies af te geven. Na de zomervakantie kan afhankelijk van de behoeften dan gestart worden met een nascholing voor assistentes.

8 Bijlage 2 Begroting project Roermond 2012 Inkomsten ASF Roermond Inkomsten Zorgverzekeraars (berekening: x 5, = Opgebouwde reserve , ,62 Totaal: ,41 Uitgaven: 2012 ASF Roermond Overhead - ondersteuning Kring 7.500,00 Project - projectleider - zorgconsulent - ondersteuning Beyaert - training(en) - nieuwe projecten: Implementatie toolkit laaggeletterdheid Inzet tolk- vertaaldiensten 1.000, , , , , ,00 Totaal: ,00 Reserve onvoorzien: 4.080,41

Jaarverslag 2013 SAN. Stichting Achterstandswijken Nijmegen. Jaarverslag 2013 SAN/BJ 1

Jaarverslag 2013 SAN. Stichting Achterstandswijken Nijmegen. Jaarverslag 2013 SAN/BJ 1 Jaarverslag 2013 SAN Stichting Achterstandswijken Nijmegen Jaarverslag 2013 SAN/BJ 1 Inleiding De Stichting Achterstandswijken Nijmegen (SAN) bestaat sinds 1997. Deze stichting is opgericht in het kader

Nadere informatie

Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2017

Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2017 Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2017 1. Projecten eerstelijnscentra Eerstelijnscentra (samenwerkingsverbanden van huisartsen, al dan niet in combinatie met andere zorgverleners) in

Nadere informatie

Gevolgen nieuwe financiering huisartsenzorg In Gezondheidscentrum Venserpolder en Holendrecht. Amsterdam Zuidoost

Gevolgen nieuwe financiering huisartsenzorg In Gezondheidscentrum Venserpolder en Holendrecht. Amsterdam Zuidoost Gevolgen nieuwe financiering huisartsenzorg 2018 In Gezondheidscentrum Venserpolder en Holendrecht Amsterdam Zuidoost Linda Timmer Huisarts Gezondheidscentrum Holendrecht Stichting GAZO 6 gezondheidscentra

Nadere informatie

Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2018

Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2018 Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2018 1. Projecten eerstelijnscentra Eerstelijnscentra (samenwerkingsverbanden van huisartsen, al dan niet in combinatie met andere zorgverleners) in

Nadere informatie

Achterstandsfondsen: voor wie, hoeveel en hoe komt u in aanmerking. Toolkit voor het aanvragen van Achterstandsfondsgelden

Achterstandsfondsen: voor wie, hoeveel en hoe komt u in aanmerking. Toolkit voor het aanvragen van Achterstandsfondsgelden Achterstandsfondsen: voor wie, hoeveel en hoe komt u in aanmerking Toolkit voor het aanvragen van Achterstandsfondsgelden Wat is het Achterstandsfonds? De zorgvraag van patiënten in achterstandswijken

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 SAN. Stichting Achterstandswijken Nijmegen. Jaarverslag 2015 SAN/BJ 1

Jaarverslag 2015 SAN. Stichting Achterstandswijken Nijmegen. Jaarverslag 2015 SAN/BJ 1 Jaarverslag 2015 SAN Stichting Achterstandswijken Nijmegen Jaarverslag 2015 SAN/BJ 1 Inleiding De Stichting Achterstandswijken Nijmegen (SAN) bestaat sinds 1997. Deze stichting is opgericht in het kader

Nadere informatie

Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot

Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot Het centrum : 6000 patiënten Het team van de huisartsenvoorziening: 5 huisartsen 7 assistentes 3 POH-somatiek 2 POH-ggz 1 POH-ggz jeugd 1 POH-ouderen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 SAN. Stichting Achterstandswijken Nijmegen. Jaarverslag 2014 SAN/BJ 1

Jaarverslag 2014 SAN. Stichting Achterstandswijken Nijmegen. Jaarverslag 2014 SAN/BJ 1 Jaarverslag 2014 SAN Stichting Achterstandswijken Nijmegen Jaarverslag 2014 SAN/BJ 1 Inleiding De Stichting Achterstandswijken Nijmegen (SAN) bestaat sinds 1997. Deze stichting is opgericht in het kader

Nadere informatie

ZONH Achterstandsfonds. Herijkingsjaar 2019

ZONH Achterstandsfonds. Herijkingsjaar 2019 ZONH Achterstandsfonds Herijkingsjaar 2019 Wat is een achterstandswijk? De sociaaleconomische status van een wijk bepaalt of een huisarts aanspraak mag maken op de Achterstandsfondsgelden. Het CBS berekent

Nadere informatie

Factsheet. Meet the Needs. Onderzoek naar de behoefte aan leefstijlaanbod van mensen met een lage SES in Maastricht

Factsheet. Meet the Needs. Onderzoek naar de behoefte aan leefstijlaanbod van mensen met een lage SES in Maastricht Factsheet Meet the Needs Onderzoek naar de behoefte aan leefstijlaanbod van mensen met een lage SES in Maastricht ZIO, Zorg in Ontwikkeling Regio Maastricht-Heuvelland Maart 2013 Colofon: Onderzoeksteam

Nadere informatie

Stimuleringsregeling Health Communicator

Stimuleringsregeling Health Communicator Stimuleringsregeling Health Communicator Health Communicator is een systeem, ontwikkeld door een Amsterdamse huisarts om de communicatie met anderstalige patiënten in de praktijk te verbeteren. Kern van

Nadere informatie

beleid: NIVEL, Utrecht. opleiding en nascholing. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen. Zorgautoriteit, Utrecht.

beleid: NIVEL, Utrecht. opleiding en nascholing. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen. Zorgautoriteit, Utrecht. Voorbeeldreglement achterstandsfonds INLEIDING EN ACHTERGROND De huisartsenzorg in achterstandsgebieden wordt beïnvloed door sociaal-economische achterstand, lage zelfredzaamheid, beperkte sociale cohesie

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. juni 2011 - concept -

Jaarverslag 2010. juni 2011 - concept - Jaarverslag 2010 juni 2011 - concept - Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Reguliere gelden FHA 3 2.1 Toekenningsbeginsel reguliere gelden FHA 3 2.2 Projecten FHA 3 2.3 Besteding gelden FHA 4 2.4 Output 6

Nadere informatie

COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie

COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie Om aan het zorgprogramma COPD deel te nemen is in dit document in kort bestek beschreven wat dit voor u en uw huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Stimuleren dat oudere migranten de weg naar voorzieningen voor zorg en welzijn, wonen en inkomen weten te vinden. Dat beoogt Stem van de oudere

Stimuleren dat oudere migranten de weg naar voorzieningen voor zorg en welzijn, wonen en inkomen weten te vinden. Dat beoogt Stem van de oudere Stimuleren dat oudere migranten de weg naar voorzieningen voor zorg en welzijn, wonen en inkomen weten te vinden. Dat beoogt Stem van de oudere migrant. Dit Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderenproject (NUZO;

Nadere informatie

U F A. Jaarverslag 2013 Stichting Utrechts Fonds Achterstandswijken

U F A. Jaarverslag 2013 Stichting Utrechts Fonds Achterstandswijken U F A Utrechts Fonds Achterstandswijken Jaarverslag 2013 Stichting Utrechts Fonds Achterstandswijken Voor u ligt het Jaarverslag 2013 van de Stichting Utrechts Fonds Achterstandswijken. Het jaar 2013 was

Nadere informatie

Onverzekerden; extra zorg in kwetsbare wijken en praktijken? Duveken Voors, huisarts SAG GC Slotermeer

Onverzekerden; extra zorg in kwetsbare wijken en praktijken? Duveken Voors, huisarts SAG GC Slotermeer Onverzekerden; extra zorg in kwetsbare wijken en praktijken? Duveken Voors, huisarts SAG GC Slotermeer SAG Gezondheidscentrum Slotermeer Patiëntenpopulatie (n=4300) 7% is onverzekerd 85% is bewoner achterstandswijk

Nadere informatie

Project dichter bij de mens. Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg)

Project dichter bij de mens. Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg) Project dichter bij de mens Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg) Feiten en Cijfers Aantal migrantenouderen in Nederland: Jaar 55+ 65+ 2010 183.000 72.000

Nadere informatie

Jaarplan LHV Kring Limburg 2016

Jaarplan LHV Kring Limburg 2016 Jaarplan LHV Kring Limburg 2016 De Huisartsenkring Limburg heeft een aantal doelstellingen geformuleerd voor 2016. Alle activiteiten en acties in het lopende jaar staan in het teken van 1. Krachten bundelen

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond

Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond Auteur: Mirjam Kooistra, adviseur Stichting Robuust September 2012 Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenvatting plan van aanpak en resultaten

Nadere informatie

Help, waar is de huisarts(-enpraktijk)?

Help, waar is de huisarts(-enpraktijk)? Platform Zelfredzaam Rivierenland en Kennisnetwerk Leefbaarheid Rivierenland Verslag netwerkbijeenkomst 21 november 2018 Help, waar is de huisarts(-enpraktijk)? De trend in Rivierenland is dat minder huisartsen

Nadere informatie

POH-GGZ. Cora de Wolff. Huisarts Lid HKA Bestuurlijke Werkgroep GGZ en stuurgroep POH-GGZ

POH-GGZ. Cora de Wolff. Huisarts Lid HKA Bestuurlijke Werkgroep GGZ en stuurgroep POH-GGZ POH-GGZ Cora de Wolff Huisarts Lid HKA Bestuurlijke Werkgroep GGZ en stuurgroep POH-GGZ Inhoud presentatie De situatie in Amsterdam sinds 2008. Basis GGZ : wijziging regeling POH-GGZ Gevolgen Hoe verder?

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Beleid Coöperatie VGZ. module POH-S 2015 D0084-201410

Beleid Coöperatie VGZ. module POH-S 2015 D0084-201410 Beleid Coöperatie VGZ module POH-S 2015 D0084-201410 1. Inleiding VGZ investeert in een sterke laagdrempelige eerste lijn en vindt het van belang dat de eerstelijnszorg geïntegreerd en in de nabije omgeving

Nadere informatie

Jaaroverzicht Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland

Jaaroverzicht Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland Jaaroverzicht 2014 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland Inhoudsopgave Inleiding... 3 Organisatie... 3 Praktijkgebonden budget... 4 Praktijkoverstijgend budget... 5 Bijlage 1 - Financiën

Nadere informatie

2. Consulttarief voor de POH-er (code t/m 12106), behalve voor de 45%/AIV contracten POH (zie hierboven).

2. Consulttarief voor de POH-er (code t/m 12106), behalve voor de 45%/AIV contracten POH (zie hierboven). Module POH Doel van de module POH De module POH is bestemd om taakdelegatie te bevorderen in de huisartsenpraktijk. Het is tevens een middel de werkdruk van huisartsen te verminderen, de samenwerking tussen

Nadere informatie

Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project

Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project Almelo, regio Twente / ROSET, GGD Twente 0 Inleiding Aanloop Korte omschrijving van het idee Van medio 2010 tot mei 2011 zijn gesprekken

Nadere informatie

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN, NDF en VSG. Nederlands

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel Datum aanmaak rapport:20-03-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 12-10-2015 tot 7-3-2016

Nadere informatie

Bijlage 6b Contractuele bepalingen Segment 3

Bijlage 6b Contractuele bepalingen Segment 3 Bijlage 6b Contractuele bepalingen Segment 3 Algemeen Voor 2018 en 2019 continueert Zorg en Zekerheid de afspraken in segment 3 voor de huisartsenzorg zonder grote wijzigingen. Wanneer er gedurende de

Nadere informatie

Midden Limburg. Meditta organisatie. en Midden Limburg 428.607 inwoners 205 gevestigde huisartsen 113 huisartsenpraktijken. Westelijke Mijnstreek

Midden Limburg. Meditta organisatie. en Midden Limburg 428.607 inwoners 205 gevestigde huisartsen 113 huisartsenpraktijken. Westelijke Mijnstreek Meditta organisatie Midden Limburg Westelijke Mijnstreek en Midden Limburg 428.607 inwoners 205 gevestigde huisartsen 113 huisartsenpraktijken Westelijke Mijnstreek Dienstenaanbod Meditta Spoedzorg Huisartsen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LANDELIJKE ACHTERSTANDSFONDSEN, nr 9. Inleiding Beste medewerkers van achterstandsfondsen en belangstellenden.

NIEUWSBRIEF LANDELIJKE ACHTERSTANDSFONDSEN, nr 9. Inleiding Beste medewerkers van achterstandsfondsen en belangstellenden. NIEUWSBRIEF LANDELIJKE ACHTERSTANDSFONDSEN, nr 9 Inleiding Beste medewerkers van achterstandsfondsen en belangstellenden. Hierbij ontvangt u de negende nieuwsbrief Achterstandsfondsen. Graag vraag ik nog

Nadere informatie

Interventie zelfmanagement Turkse mannen met diabetes. Monica Overmars GVO functionaris GGD Hart voor Brabant

Interventie zelfmanagement Turkse mannen met diabetes. Monica Overmars GVO functionaris GGD Hart voor Brabant Interventie zelfmanagement Turkse mannen met diabetes Monica Overmars GVO functionaris GGD Hart voor Brabant Inhoud - Aanleiding - Onderzoekspilot in Tilburg 2010/2011 - Doel - Evaluatie pilot - Sterke

Nadere informatie

Aanvullende mogelijkheden bij de zorgverlening voor uw patiënten Maak er gebruik van!

Aanvullende mogelijkheden bij de zorgverlening voor uw patiënten Maak er gebruik van! Aanvullende mogelijkheden bij de zorgverlening voor uw patiënten Maak er gebruik van! 1 Aanvullende mogelijkheden bij de zorgverlening voor uw patiënten Maak er gebruik van! Als huisarts bent u een belangrijke

Nadere informatie

1. Start nieuwe POH-S S module. 2. Continueren POH-S S module. 1 Dit wijkt af van het voorschrift zoals opgenomen in de LHV-declareerwijzer.

1. Start nieuwe POH-S S module. 2. Continueren POH-S S module. 1 Dit wijkt af van het voorschrift zoals opgenomen in de LHV-declareerwijzer. Bijlage 12 POH-S module 2016-2018 Vorig jaar is het nieuwe bekostigingssysteem voor huisartsen ingevoerd. Menzis heeft toen aangegeven meer tijd nodig te hebben om de huidige POH-S financiering beter aan

Nadere informatie

Bijlage 1 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Versie 1 september 2016

Bijlage 1 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Versie 1 september 2016 Bijlage 1 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 1 Bijlage 1 POH-GGZ 2017 Inleiding Menzis vindt het van belang om ook voor 2017 afspraken over de inzet van de POH-GGZ te maken. Hiermee

Nadere informatie

Rapportage. Werkgroep 7 Kennis en Voorlichting

Rapportage. Werkgroep 7 Kennis en Voorlichting Rapportage Werkgroep 7 Kennis en Voorlichting Werkgroepleden Annemiek van Dorst, fysiotherapeut Astrid Lanslots, diëtist Thuiszorg Mark en Maas Judith Vera, fysiotherapeut Marianne Jansen, Huispitaal Janine

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen Op de volgende pagina s ziet u een patiënttevredenheidsonderzoek. Wij vinden het van groot belang dat wij op de hoogte zijn

Nadere informatie

Organisatie in ontwikkeling

Organisatie in ontwikkeling Organisatie in ontwikkeling LVPOH GGZ Historie Kierkegaard: het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen Aanleiding Aanleiding vorming POH GGZ. In 2007 beleidsregel afgekondigd door ministerie van

Nadere informatie

De patiënt als partner in de zorg: gaat dat echt lukken?

De patiënt als partner in de zorg: gaat dat echt lukken? De patiënt als partner in de zorg: gaat dat echt lukken? Prof. dr. Jany Rademakers NIVEL Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg CAPHRI Maastricht University Vakgroep Huisartsgeneeskunde,

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017 2019 Deldense Huisartsen Groep Maart 2017 Inhoud 1. Organisatie Deldense Huisartsen Groep... 3 2. Missie en visie Deldense Huisartsen Groep... 4 3. Plannen voor de komende 2 jaar... 5

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2015 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland

Jaaroverzicht 2015 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland Jaaroverzicht 2015 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland ZEL, beheer FAW Sandra van Det-Voogt Stokdijkkade 21-A 2671 GX Naaldwijk T 0174 615 063 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Organisatie...

Nadere informatie

Projectaanvraag Achterstandsfonds. Naam Project (voluit): Een patiëntgerichte multidisciplinaire aanpak van overgewicht in Maastricht.

Projectaanvraag Achterstandsfonds. Naam Project (voluit): Een patiëntgerichte multidisciplinaire aanpak van overgewicht in Maastricht. Projectaanvraag Achterstandsfonds Naam Project (voluit): Een patiëntgerichte multidisciplinaire aanpak van overgewicht in Maastricht. Korte omschrijving van het project (eventueel vervolgen op achterzijde)

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen en activiteiten Geriatrisch netwerk 2011

Kwetsbare ouderen en activiteiten Geriatrisch netwerk 2011 Kwetsbare ouderen en activiteiten Geriatrisch netwerk 2011 Doel Geriatrisch netwerk De kwaliteit van de zorgverlening voor de geriatrische zorgvrager en kwetsbare oudere verbeteren op het terrein van preventie,

Nadere informatie

Inleiding De stichting RHZ

Inleiding De stichting RHZ Werkgroep ketenzorg diabetes mellitus type 2 Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland Maastricht, april 2011 Inleiding Op 1 januari 2007 werd in de regio Maastricht/ Heuvelland gestart met eerstelijns

Nadere informatie

Leeswijzer Psychiatrisch Casusregister tabellen

Leeswijzer Psychiatrisch Casusregister tabellen Leeswijzer Psychiatrisch Casusregister tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. De gegevens

Nadere informatie

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Dé verbindingsschakel tussen 1 e lijn en publieke gezondheid Ton Drenthen, NHG Gerrit Vink, Agnes de Bruijn, Astmafonds NCVGZ 12 april 2012 Achtergrond Toenemende

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2016 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland

Jaaroverzicht 2016 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland Jaaroverzicht 2016 Fonds Achterstandswijken Delfland Schieland Westland ZEL, beheer FAW Sandra van Det-Voogt Stokdijkkade 21-A 2671 GX Naaldwijk T 0174 615 063 Inhoudsopgave 1. Verslag van de klankbordgroep...

Nadere informatie

Verslag regionale werkconferenties kiezen voor gezond leven

Verslag regionale werkconferenties kiezen voor gezond leven Verslag regionale werkconferenties kiezen voor gezond leven Aanleiding voor de werkconferenties Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt in het najaar van 2006 een tweede Preventienota

Nadere informatie

Voorwoord. Wij kijken met voldoening en tevredenheid terug op de positieve resultaten

Voorwoord. Wij kijken met voldoening en tevredenheid terug op de positieve resultaten Jaarbericht 2014 Voorwoord Met genoegen presenteren wij u het jaarbericht 2014 van Meditta. Aan de hand van de organisatieonderdelen nemen wij u mee naar het afgelopen jaar, waarin wij weer een aantal

Nadere informatie

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 Jeugdhulp Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 WFHO ZWF WFHO- regionale belangenorganisatie van de huisartsen ZWF : ondersteuningsorganisatie

Nadere informatie

Behandeld door adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure JWES/escs/EZK/ 09d Huisartsenbekostiging 12 november 2009

Behandeld door  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure JWES/escs/EZK/ 09d Huisartsenbekostiging 12 november 2009 Aan het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerstelijn en Zorgverzekeraars Nederland Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht

Nadere informatie

Utrecht gezond!2008-2013

Utrecht gezond!2008-2013 Utrecht gezond!2008-2013 Utrecht Zuid Wijkgezondheidsprofiel 2010 Asn Actieplan fase 1, 2009-2010 1 2 Inhoud 1 Inleiding Wijkgerichte aanpak 4 Gerichte keuzes 4 Gebruikte gegevens 4 Utrecht Zuid en subwijken

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 10-4-2014

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker Datum aanmaak rapport:06-10-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 8-2-2014 tot 13-6-2014

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa Datum aanmaak rapport:10-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 22-4-2017 tot 29-4-2017

Nadere informatie

Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 1 Bijlage 11 POH- S module 2016-2018 Per 2016 zijn we gestart met een driejarig beleid. Met dit driejarig beleid, bieden we duidelijkheid

Nadere informatie

Beschikbaarheid en bereikbaarheid van de. huisartsenpraktijk

Beschikbaarheid en bereikbaarheid van de. huisartsenpraktijk Beschikbaarheid en bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk dr. Paul Giesen en Celine van Nistelrooij Huisartsenpraktijk t Weeshuis Nijmegen Programma Inleiding stellingen 10 min Paul Reflectie B&B in

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Gerwen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Gerwen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Gerwen Datum aanmaak rapport:08-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 15-4-2017 tot 15-4-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley Datum aanmaak rapport:20-05-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 26-3-2016 tot 16-4-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts:

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: 1 2 3 4 Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: 5 M.K. Kate (1107-2) 6 7 Datum aanmaak rapport:17-11-2016 8 9 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld

Nadere informatie

Activiteitenplan 2019 THOON HOOGTE

Activiteitenplan 2019 THOON HOOGTE Activiteitenplan 2019 THOON HOOGTE Missie en visie, beleidsplan 2018-2020 Ontzorgen huisarts Kwaliteit van zorg optimaliseren Samenwerking stimuleren 1 Kernthema s Optimale patiënten zorg Praktijkdienstverlening

Nadere informatie

Projectplan 3+ regeling Basis GGZ, 2014-2015

Projectplan 3+ regeling Basis GGZ, 2014-2015 Projectplan 3+ regeling Basis GGZ, 2014-2015 Inleiding Vanaf begin 2013 tot heden zijn door Synchroon diverse acties uitgezet voor een goede implementatie van de Basis GGZ. Met ondersteuning van Synchroon

Nadere informatie

Ouderenzorg in de Limburgse keten. De rol van de cliëntenorganisaties

Ouderenzorg in de Limburgse keten. De rol van de cliëntenorganisaties Ouderenzorg in de Limburgse keten De rol van de cliëntenorganisaties Tielke Ausems, kaderlid KBO 1 oktober 2013 25 juni 2013 2008 25 juni 2013 WAT DEDEN DE OUDERENBONDEN BEZOEKRONDE: WEINIG SPECIFIEKE

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

Bijlage 2 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Bijlage 2 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 2 zorginkoopbeleid 2018-2019 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 2 POH-GGZ Menzis zet het inkoopbeleid POH-GGZ van de afgelopen jaren voort. Zo willen we gezamenlijk de beweging voortzetten

Nadere informatie

Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne

Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne Gezondheidscentrum de Marne Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne Vanaf oktober 2012 heeft Leens een nieuw gezondheidscentrum: Gezondheidscentrum de Marne.

Nadere informatie

Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12. Amsterdam, Bos en Lommer

Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12. Amsterdam, Bos en Lommer Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12 Eindrapportage VKD locatie: 0 Inleiding Amsterdam, Bos en Lommer Op landelijk niveau moeten omstandigheden, condities en instrumenten

Nadere informatie

Voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Wat kunt u verwachten?

Voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Wat kunt u verwachten? Voedingsvoorlichting en dieetadvisering Wat kunt u verwachten? Welkom bij Zuyderland In deze folder treft u informatie aan over voedingsvoorlichting en dieetadvisering en over eventueel relevante regelingen.

Nadere informatie

Werken aan Bruggen in IJsselstein

Werken aan Bruggen in IJsselstein Werken aan Bruggen in IJsselstein Tussentijdse Rapportage 2011 IJsselstein, september 2011 Gemeente IJsselstein, Afdeling Beleid & Strategie (2011/28720) 1 Inleiding Het programma Werken aan Bruggen in

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P. Stamsnieder (2152-3)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P. Stamsnieder (2152-3) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P. Stamsnieder (2152-3) Datum aanmaak rapport:24-03-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 10-12-2016

Nadere informatie

Zicht op regionale capaciteit en arbeidsmarktvraagstukken huisartsenzorg

Zicht op regionale capaciteit en arbeidsmarktvraagstukken huisartsenzorg Zicht op regionale capaciteit en arbeidsmarktvraagstukken huisartsenzorg Hoe dragen we bij aan een toekomstbestendige huisartsenzorg? Een vraag die SSFH, Transvorm en Robuust ieder vanuit hun eigen perspectief

Nadere informatie

Bekostiging ketenzorg. 18 november 2009

Bekostiging ketenzorg. 18 november 2009 Bekostiging ketenzorg De veranderingen 2010 18 november 2009 Huidige bekostiging Ontwikkelingen bekostiging Basisaanbod (overdag) - Inschrijftarieven - Consulttarieven A. Nieuwe - Opslagmodules Bekostigingsstructuur

Nadere informatie

pagina 2 van 11 Als ik iets niet begrijp, dan voel ik mij vrij om vragen te stellen aan mijn zorgverlener(s). In een zorginstelling moet ik er zelf oo

pagina 2 van 11 Als ik iets niet begrijp, dan voel ik mij vrij om vragen te stellen aan mijn zorgverlener(s). In een zorginstelling moet ik er zelf oo pagina 1 van 11 Vragenlijst Veilige Zorg Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Veiligheid in de gezondheidszorg Als patiënt moet u er op kunnen vertrouwen dat de zorg veilig is. Veiligheid

Nadere informatie

Uitkomsten enquête POH-GGZ voor jeugd. Inleiding

Uitkomsten enquête POH-GGZ voor jeugd. Inleiding Uitkomsten enquête POH-GGZ voor jeugd Inleiding Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg voor jeugd tot 18 jaar. Tegelijk bieden huisartsenpraktijken ook zorg aan jeugdigen.

Nadere informatie

Gezonde Wijken. Bouwen aan een preventie-infrastructuur in de regio Gelderland Zuid. Gerard Molleman 1 Gerdine Fransen 1, & Jacqueline Philipsen 2

Gezonde Wijken. Bouwen aan een preventie-infrastructuur in de regio Gelderland Zuid. Gerard Molleman 1 Gerdine Fransen 1, & Jacqueline Philipsen 2 Gezonde Wijken Bouwen aan een preventie-infrastructuur in de regio Gelderland Zuid Gerard Molleman 1 Gerdine Fransen 1, & Jacqueline Philipsen 2 1 GGD Gelderland-Zuid/AMPHI, 2 Robuust Inhoud Uitgangspunten

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3) Datum aanmaak rapport:06-04-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 25-2-2017

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018

Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018 Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018 2018 Inleiding Ouderen blijven langer thuis wonen en dat leidt tot een grotere druk op de huisarts. Bovendien is door de stelselwijziging meer

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

PROTOCOL NO SHOW KETENZORG Regio Oost-Achterhoek

PROTOCOL NO SHOW KETENZORG Regio Oost-Achterhoek PROTOCOL NO SHOW KETENZORG Regio Oost-Achterhoek Versie 2015 Protocol No Show Ketenzorg Laatst gewijzigd december 15 HuisartsenZorg Oost-Achterhoek Lovinklaan 1 6802 CD Arnhem Telefoon: 026-3552140 Inhoud

Nadere informatie

Reglement Fonds Achterstandswijken in de regio Westland, Schieland, Delfland met ingang van 2014

Reglement Fonds Achterstandswijken in de regio Westland, Schieland, Delfland met ingang van 2014 Reglement Fonds Achterstandswijken in de regio Westland, Schieland, Delfland met ingang van 2014 ZEL, beheer FAW Sandra van Det-Voogt Stokdijkkade 21-A 2671 GX Naaldwijk T 0174 615 063 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatie. Dieetadvisering. Inhoud Dieetadvisering op maat Voedingsmail Cursussen

Informatie. Dieetadvisering. Inhoud Dieetadvisering op maat Voedingsmail Cursussen Informatie Tel. 0113 24 91 11 www.allevo.nl info@allevo.nl Meer informatie Voor meer informatie over dieetadvisering kunt u contact opnemen met de zorgcentrale van Allévo: 0113 24 91 11 of mail naar vodithuiszorg@allevo.nl.

Nadere informatie

Blauwe zorg in de wijk. Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg Ingeborg Wijnands, ZIO, Zorg in Ontwikkeling

Blauwe zorg in de wijk. Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg Ingeborg Wijnands, ZIO, Zorg in Ontwikkeling Blauwe zorg Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg Ingeborg Wijnands, ZIO, Zorg in Ontwikkeling Wat is Blauwe Zorg? Blauwe Zorg gestart op 1-1-2013 in Maastricht-Heuvelland als proeftuin van VWS gericht op triple

Nadere informatie

Kringplan 2014 Limburg

Kringplan 2014 Limburg Kringplan 2014 Limburg 28 januari 2014 Inleiding De Huisartsenkring Limburg is de regionale exponent van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Het bestuur wordt bij haar werkzaamheden ondersteund

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE PERIODE April Hannie van Doorn

VERSLAG OVER DE PERIODE April Hannie van Doorn VERSLAG OVER DE PERIODE 2017 April 2017 Hannie van Doorn Akkoordverklaring Hierbij verklaart het bestuur van Stichting Achterstandsfonds Arnhem de jaarrekening 2017, opgenomen in dit jaarverslag in de

Nadere informatie

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 Wat moet de eerstelijnszorgverlener weten over de wijkverpleegkundige (S1 en S2) om de (ouderen)zorg optimaal te organiseren? 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Charlois 14 november

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Charlois 14 november Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente 14 november Inleiding Op 14 november maakte ZorgImpuls-adviseurs Loek Dresen en Caroline Zoon een Rondje door de Regio in de deelgemeente. Ongeveer 50 zorg- en

Nadere informatie

Vanuit het moduletarief worden de kosten voor inclusie, overleg, inrichten en opstart van het samenwerkingsnetwerk vergoed.

Vanuit het moduletarief worden de kosten voor inclusie, overleg, inrichten en opstart van het samenwerkingsnetwerk vergoed. Business case Inleiding; In deze business case wordt gerekend met een normpraktijk van 2095 patiënten (NZA-normpraktijk 2018) Er wordt uitgegaan van ongeveer 1% inclusie van kwetsbare ouderen waardoor

Nadere informatie

De Schakel Bankrekening: NL92RABO AW Best AGB-code

De Schakel Bankrekening: NL92RABO AW Best   AGB-code De Huisartsenpraktijk. 1. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 12 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de huisartsenpraktijk? 1 keer 10% 5-9 keer 45% 2-4 keer 20% 10 keer

Nadere informatie

Gecombineerde Leefstijl Interventies

Gecombineerde Leefstijl Interventies Gecombineerde Leefstijl Interventies 21 maart 2019 Ellen van der Veen Projectcoördinator GLI KZF Programma: 1. Waarom de GLI? 2. Wat is de GLI? 3. Welke GLI programma s zijn er? 4. Voor wie is de GLI?

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Diabetes mellitus 2. Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner

Diabetes mellitus 2. Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner 1 Diabetes mellitus 2 Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner 2 Inhoud Epidemiologie Diagnostiek en behandeling in de diabetesketenzorg in Nederland Wat doet de praktijkondersteuner binnen

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij Datum aanmaak rapport:16-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 5-8-2017 tot 1-9-2017

Nadere informatie

Door Cliënten Bekeken voor Huisartsenpraktijken. Groepspraktijk Huizen

Door Cliënten Bekeken voor Huisartsenpraktijken. Groepspraktijk Huizen Door Cliënten Bekeken voor Huisartsenpraktijken Rapportage voor: Groepspraktijk Huizen Dr. C.P. van Linschoten Drs. P. Moorer ARGO Rijksuniversiteit Groningen BV www.argo-rug.nl INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK

Nadere informatie

De inzet van doktersassistenten en praktijkondersteuners in de huisartspraktijk Factsheet Databank Communicatie

De inzet van doktersassistenten en praktijkondersteuners in de huisartspraktijk Factsheet Databank Communicatie Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (De inzet van doktersassistenten en praktijkondersteuners in de huisartspraktijk. J. Noordman, R. Verheij, P. Verhaak.

Nadere informatie

Deldense Huisartsengroep

Deldense Huisartsengroep Deldense Huisartsengroep jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Behaalde en niet behaalde doelstellingen in 2015 4 3. Speerpunten voor 2016 6 Bijlage 1.. 7 2 1. INLEIDING De Deldense Huisartsengroep

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg)

Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg) Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg) Deze bijlage is een eerste aanzet. Aan de hand van het nieuwe productenboek van de GGD Zuid - Limburg zal het jaarprogramma

Nadere informatie

Leeswijzer Achmea Health Database tabellen

Leeswijzer Achmea Health Database tabellen Leeswijzer Achmea Health Database tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. De gegevens

Nadere informatie

Zó werkt de huisartsenzorg. Inkijkexemplaar. Kees Wessels en Kees Kraaijeveld

Zó werkt de huisartsenzorg. Inkijkexemplaar. Kees Wessels en Kees Kraaijeveld ZO WERKT DE ZORG Zó werkt de huisartsenzorg Kees Wessels en Kees Kraaijeveld Introductie 4 Voorwoord 8 Waarom dit boek? Hoofdstuk 1 De huisarts 13 Wat is de rol van de huisarts? 16 Welke rol heeft de huisarts

Nadere informatie