2 vastgesteld "Bosstraat "

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 vastgesteld "Bosstraat 50-2011""

Transcriptie

1 Bosstraat

2 2 vastgesteld "Bosstraat "

3 Inhoudsopgave Toelichting 5 Hoofdstuk 1 Inleiding Aanleiding en doel Het plangebied Geldende bestemmingsplannen 8 Hoofdstuk 2 Beleidskader Algemeen Provinciaal beleid Gemeentelijk beleid 11 Hoofdstuk 3 Planbeschrijving Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur Ontwikkelingen 14 Hoofdstuk 4 Haalbaarheid Algemeen Milieuaspecten Overige aspecten 22 Hoofdstuk 5 Wijze van bestemmen Toelichting op de verbeelding Toelichting op de regels 27 Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid 29 Hoofdstuk 7 Inspraak en vooroverleg Inspraak Vooroverleg 31 Bijlagen 33 Bijlage 1 Inrichtingsplan 35 Bijlage 2 Bodemonderzoek 51 3 vastgesteld "Bosstraat "

4 Bijlage 3 Natuurtoets 105 Bijlage 4 Archeologisch onderzoek 121 Regels 159 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 161 Artikel 1 Begrippen 161 Artikel 2 Wijze van meten 166 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 169 Artikel 3 Groen Artikel 4 Groen Artikel 5 Tuin 174 Artikel 6 Verkeer 176 Artikel 7 Water 178 Artikel 8 Wonen 179 Hoofdstuk 3 Algemene regels 185 Artikel 9 Antidubbeltelregel 185 Artikel 10 Algemene bouwregels 186 Artikel 11 Algemene gebruiksregels 188 Artikel 12 Algemene afwijkingsregels 190 Artikel 13 Algemene wijzigingsregels 191 Artikel 14 Overige regels 192 Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels 193 Artikel 15 Overgangsrecht 193 Artikel 16 Slotregel 194 Bijlagen 195 Bijlage 1 Lijst van aan huis gebonden beroepen en bedrijven 196 Bijlage 2 Lijst van vrije beroepsbeoefenaars vastgesteld "Bosstraat "

5 Toelichting 5 vastgesteld "Bosstraat "

6 6 vastgesteld "Bosstraat "

7 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel De wijk Dichteren is een grote nieuwbouwwijk in het zuiden van de stad Doetinchem. Het plangebied valt binnen deze wijk. De bebouwing van het plangebied, het perceel Bosstraat 50, is tot nu toe beperkt gebleven tot één woning. De rest is onbebouwd. Bij het ontwerp van de wijk in het begin van de jaren 90 was het de bedoeling om het plangebied ook als woongebied te ontwikkelen en in de wijk op te nemen. Na enkele vertragende ontwikkelingen wordt nu een bestemmingsplan opgesteld ten behoeve van de ontwikkeling van dit plan. De ontwikkeling van het bovengenoemde plan is niet mogelijk op grond van het geldende bestemmingsplan. Een herziening van dat plan is derhalve noodzakelijk. Met het voorliggende plan Bosstraat wordt hier inhoud aan gegeven. Met dit bestemmingsplan wordt aangesloten bij de standaard plansystematiek voor bestemmingsplannen van de gemeente Doetinchem. Daarbij zijn bestemmingen en regels afgestemd op de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen SVBP2008, behorende bij de RO standaarden Het plangebied Het plangebied ligt in de zuidwesthoek van het zogenaamde Stadskwartier van Dichteren in Doetinchem en heeft een oppervlakte van ongeveer één hectare. Het plangebied is kadastraal bekend als: gemeente Ambt Doetinchem, sectie A, nr Het plangebied wordt begrensd door: de woonstraat Hof van Orleans in het noorden; de woonbebouwing aan het Hof van Parijs aan de oost- en de zuidzijde; de verkeersluwe Bosstraat aan de westzijde. De luchtfoto op de volgende pagina geeft de huidige situatie van het plangebied weer. 7 vastgesteld "Bosstraat "

8 Het plangebied 1.3 Geldende bestemmingsplannen Onderhavig bestemmingsplan Bosstraat is een herziening van het in het plangebied geldende bestemmingsplan. Voor het bestemmingsplan 'Bosstraat 50; 2010' gelden op dit moment een tweetal bestemmingsplannen welke na onherroepelijk worden van het onderhavige bestemmingsplan zullen komen te vervallen: 'Dichteren, uitwerkingsplan Omgeving Groene Wig' (vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Doetinchem op 11 februari 1997 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland op 12 mei 1997). Voor het plandeel waar de 19 woningen worden gebouwd is dit bestemmingsplan rechtsgeldig. Op dit deel rust de bestemming 'Woondoeleinden en groenvoorzieningen'. Binnen het plangebied mag niet meer dan één woning worden gebouwd. 'Dichteren, landelijk wonen' (vastgesteld door de raad van de gemeente op 19 september 2002 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland op 22 april 2003). Dit bestemmingsplan is rechtsgeldig voor het westelijke plandeel waar de watergang wordt aangelegd. Deze strook heeft in dit bestemmingsplan de bestemming 'Woondoeleinden', maar kan niet worden benut voor de bouw van 8 vastgesteld "Bosstraat "

9 woningen en bijgebouwen. Wel zijn hier toegelaten: verhardingen, waaronder parkeerplaatsen, groen- en speelvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen. 9 vastgesteld "Bosstraat "

10 10 vastgesteld "Bosstraat "

11 Hoofdstuk 2 Beleidskader 2.1 Algemeen Dit hoofdstuk beschrijft het rijks-, provinciaal-, regionaal en gemeentelijk beleid. Naast de belangrijkste algemene uitgangspunten worden de specifiek voor dit plangebied geldende uitgangspunten weergegeven. Het beleid is in dit hoofdstuk verwoord en afgewogen en indien noodzakelijk op de verbeelding en in de regels vertaald. De volgende beleidsstukken zijn wel bekeken voor het plangebied, maar hebben geen invloed op de ontwikkeling. Nota Ruimte, Rijk, d.d. 27 februari 2006; Streekplan Gelderland , Provincie, d.d. 29 juni 2005; Provinciaal beleidskader archeologie, Provincie, d.d. 10 maart 2009; Waterplan Gelderland , Provincie, d.d. 11 november 2009; Regionale Structuurvisie Achterhoek, Regio Achterhoek, d.d. 26 april 2004; Beheersplan Waterschap Rijn en IJssel , Waterschap, d.d. 01 januari 2010; Mobiliteitsplan, Gemeente Doetinchem, d.d. 12 juli 2007; Het besef van Doetinchem, Gemeente Doetinchem, d.d. 06 juli 2000; Nota Cultuurhistorie: Doetinchem, Cultuurhistorierijk!, Gemeente Doetinchem, d.d. 18 november 2010; Waterplan Doetinchem, Gemeente Doetinchem, d.d. december Deze plannen zijn daarom ook niet verder toegelicht in dit plan. 2.2 Provinciaal beleid Kwalitatief Woonprogramma Gelderland Het plan past binnen het convenant dat de gemeente Doetinchem met de regio en de provincie in het kader van het KWP heeft getekend. 2.3 Gemeentelijk beleid Groenstructuurplan Doetinchem De groenstructuur van het plangebied bestaat hoofdzakelijk uit een groene afscheiding aan de randen. Hierdoor ontstaat er een groene ruimte tussen de nieuwe woningen en de bestaande omliggende bebouwing. Aan de westzijde wordt een waterpartij gerealiseerd die aansluit op de waterpartijen in de omgeving Wijken Voor Verkeer Uitgangspunten bij de inrichting van de wegen binnen het plangebied zijn: De functie van de weg conform het wegencategoriseringsplan, dit betekent voor het plangebied erftoegangswegen 30km/h. De inrichting van de weg (het wegbeeld) moet het gewenste rijgedrag en de rijsnelheid 'afdwingen'. Herkenbare inrichting van de verschillende verkeersruimtes door materiaal/kleur. De (kwaliteit van de) leefomgeving staat centraal. De weg dient na realisatie goed te beheren te zijn (beheerbewust ontwerpen). Snelheidsremmende maatregelen worden getroffen in erftoegangsstraten en op 11 vastgesteld "Bosstraat "

12 gebiedstoegangsstraten waar kwetsbare verkeersdeelnemers de weg moeten kruisen. De kwaliteit van de leefomgeving dient centraal te staan. Kunstmatig ingepaste maatregelen, zoals veel borden, bloembakken op de weg hebben vaak wel een kort effect op de rijsnelheid, maar zijn geen duurzame oplossingen. De omgeving en weg als geheel moeten zorgen voor het gewenste rijgedrag zodat deze kunstingrepen overbodig zijn. Een duidelijk onderscheid aanbrengen tussen de verschillende verkeersruimtes zorgt er voor dat de verkeersdeelnemer duidelijk zijn plek en die van andere op de weg weet en zo de verkeersruimte op de juiste wijze gebruikt. Op drukke erftoegangsstraten is het belangrijk dat voetgangers veilig kunnen lopen op een trottoir. Voor rustige erftoegangsstraten kan worden overwogen alle verkeersdeelnemers gebruik te laten maken van dezelfde ruimte. Een smalle weg die gebruikt wordt door iedereen leidt tot een lagere rijsnelheid. Fysieke maatregelen als drempels ondervinden een steeds grotere weerstand bij de gebruikers en omwonenden en hulpdiensten. Ze leiden tot trillingshinder en toename van de geluidsoverlast. Met deze bij-effecten moet al rekening worden gehouden bij het ontwerp. Bij voorkeur wordt gezocht naar maatregelen die een lagere snelheid afdwingen, maar die geen of beperkte bij-effecten hebben voor de leefomgeving en hulpdiensten Planologisch Beleid 2011 De uitgangspunten van het Planologisch beleid 2011 zijn verwerkt in het onderhavige bestemmingsplan Bosstraat vastgesteld "Bosstraat "

13 Hoofdstuk 3 Planbeschrijving 3.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur De wijk Dichteren is een grote nieuwbouwwijk in het zuiden van de stad Doetinchem. Het plangebied valt binnen deze wijk. Het gaat om een restlocatie, die nooit is ingepast in de ontwikkeling van de wijk DIchteren. De bebouwing op het perceel Bosstraat 50 is tot nu toe beperkt gebleven tot één woning. De rest van het terrein is onbebouwd en in gebruik als erf/tuin behorende bij de bestaande woning. De bestaande woning is centraal op het terrein gelegen en gebouwd in een weinig opvallende stijl. De woning is vanaf de Bosstraat te zien en wordt vanaf de noord-, oost- en de zuidzijde afgeschermd door groen in de vorm van opgaand hout. De westzijde van het plangebied is open. De woning heeft een aansluiting op de Bosstraat. De woning staat er op dit moment nog, maar zal voor uitvoering van dit project wel gesloopt worden. Onderstaande luchtfoto geeft de huidige situatie van het plangebied weer. Het plangebied in haar omgeving 13 vastgesteld "Bosstraat "

14 Rondom het perceel bevinden zich meerdere rechthoekige bouwblokken met voor het merendeel geschakelde woningen. Binnen deze bouwblokken zijn binnenhoven aangelegd waaromheen ook woningen staan. Hierdoor is een relatief dichte bebouwing van het gebied mogelijk gemaakt, reden waarom dit deel van Dichteren de naam Stadskwartier heeft gekregen. Het gebied juist ten westen van het plangebied behoort tot een deel van de wijk Dichteren met de naam Landelijk wonen. Dit deel van de wijk wordt gekenmerkt door veel curve-vormige straten en lanen en een wat lagere bebouwingsdichtheid dan het Stadskwartier. In het gebied "Landelijk wonen" ligt de straat genaamd Ebro. Deze straat ligt pal gericht op het plangebied. 3.2 Ontwikkelingen Ruimtelijke uitgangspunten De ruimtelijke uitgangspunten die voor het stedenbouwkundige plan van het terrein een rol hebben gespeeld kunnen met een aantal afbeeldingen worden geïllustreerd. De eerste afbeelding is een kaartje uit het beeldkwaliteitsplan van de wijk Dichteren. Het plangebied met de bestaande woning is daar ingetekend. Uit het kaartje blijkt dat aan het plangebied geen aparte functie is toegekend maar dat het gezien wordt als een deel van het omliggende woongebied. Verder vormt de westrand van het plangebied onderdeel van de groene route waarin ook water een plaats moet hebben. Visie op het plangebied in het kader van het beeldkwaliteitsplan Dichteren De tweede afbeelding (zie hieronder) brengt de uitgangspunten in beeld die de basis vormen voor het inrichtings- en verkavelingsplan. Deze afbeelding laat zien dat de hofjes in het Stadskwartier elkaars spiegelbeeld vormen. Om dit te illustreren zijn de hofjes met de 14 vastgesteld "Bosstraat "

15 omliggende bebouwing en de ontsluiting op de tekening van een ononderbroken rode contour voorzien. Het nieuwe hofje met de omliggende bebouwing is van een onderbroken rode lijn voorzien. De contour maakt duidelijk dat het hofje dezelfde omvang en dezelfde lengterichting heeft als de bestaande hofjes in het Stadskwartier. Uitgangspunten bij de inrichting en verkaveling van het plangebied Bij het ontwerp van het nieuwe hofje en de omringende bebouwing is rekening gehouden met de stedenbouwkundige uitgangspunten die voor de wijk Dichteren in 1993 zijn vastgelegd in het Beeldkwaliteitsplan Dichteren. Deze uitgangspunten zijn de volgende. De pleintjes zijn vaak symmetrisch, wat consequent wordt doorgezet in de architectuur en de inrichting van de openbare ruimte. Bebouwingswanden worden als een compositorische eenheid vormgegeven, de expressie van de individuele woningen is ondergeschikt aan het totaalbeeld. De meeste woningen kunnen eenvoudig zijn, zonder extra's of opsmuk. Bouwblokken zijn vaak gesloten, niet altijd door uitzonderlijke hoekwoningen te maken, maar vaak door aanbouwen, tuinmuren, bergingen en garages zodanig te situeren en vorm te geven dat ze het beeld van de straatwanden completeren. De bebouwing volgt nauwkeurig de van tevoren bepaalde rooilijnen. Bovenstaande uitgangspunten hebben geleid tot de stedenbouwkundige verkavelingsschets. Onderstaande afbeelding geeft een beeld van deze verkaveling van het plangebied. 15 vastgesteld "Bosstraat "

16 De stedenbouwkundige verkavelingsschets Het nieuwe hofje is, zoals de overige hofjes in het Stadskwartier, rechthoekig van vorm. Het hofje ontsluit naar het westen toe. Deze ontsluitingsrichting is een spiegeling van de ontsluitingsrichting van het Hof van Antwerpen dat ten oosten ligt van het Hof van Parijs. De ontsluiting ligt in het verlengde van de Ebro aan de overkant van de (door te trekken) watergang en komt uit op het Hof van Parijs. Aan het Hof van Orleans zal ook een uitgang komen, maar deze zal worden afgezet met een paaltje, zodat er geen doorgaand autoverkeer langs kan rijden. Deze afsluiting zal middels een verkeersbesluit worden vastgelegd. Wel blijft deze noordelijke ontsluiting open voor fietsers en voetgangers en kan de paal bij calamiteiten tijdelijk verwijderd worden. De ontsluiting van het nieuwe hofje zal normaalgesproken via het Hof van Parijs plaatsvinden Het stedenbouwkundige plan Het hofje wordt aan de noord-, de oost-, en de zuidzijde bebouwd met 14 woningen. De bebouwing ten noorden en ten zuiden van het hofje vormt elkaars spiegelbeeld. De 12 woningen aan de noord- en zuidzijde van het hofje worden uitgevoerd als twee onder één kapwoningen en zijn middels de garages aan elkaar geschakeld. Deze woningen bestaan uit 2 bouwlagen met kap. De kaprichting van de daken is parallel aan de lengterichting van het hofje. De 2 woningen die het hofje aan de oostzijde afsluiten zijn vrijstaande woningen. Ook zij vormen elkaars spiegelbeeld. Vanuit de rij van twee onder één kap woningen zijn deze 16 vastgesteld "Bosstraat "

17 vrijstaande woningen als het waren naar voren geschoven om het hofje af te ronden en te beëindigen. De tuinen zijn blijven liggen terzijde van de twee onder één kap woningen. Zodoende zijn deze woningen georiënteerd op de ten noorden en ten zuiden van beide woningen gelegen tuin. De kaprichting van beide woningen liggen noord-zuid georiënteerd. De hoofdingang van beide woningen ligt aan de westkant van deze woningen aan de kant van het hofje. De bijgebouwen van deze woningen kunnen in deze tuinen gebouwd worden of tussen beide woningen in. De afstand tussen de woningen rondom het hofje en de bestaande woningen eromheen is ruim voldoende om de vereiste privacy te waarborgen. Toch worden de beide woningen aan de oostzijde van het hofje zó gebouwd dat de privacy van de bewoners van de woningen aan de Hof van Parijs ten oosten van het nieuwe hofje optimaal gewaarborgd kan worden. De reden is dat de afstand tussen beide woningen aan de oostzijde van het nieuwe hofje en de bestaande woningen aan de Hof van Parijs kleiner is dan de afstand tussen de woningen aan de zuid- en noordzijde van het nieuwe hofje en de bestaande woningen aan de Hof van Parijs en de Hof van Orleans. Om de mogelijkheid tot inkijk tot een minimum te kunnen reduceren worden de beide nieuwe woningen aan oostzijde voorzien van één bouwlaag met daarop een grote kap. Via privaatrechtelijke weg zal worden voorkomen dat op het oostelijke kapvlak van beide woningen dakkapellen worden geplaatst. Wel kunnen lichtopeningen worden aangebracht, maar deze mogen niet transparant zijn. Ten westen van het hofje langs de doorgetrokken watergang worden 5 vrijstaande woningen gebouwd. De woningen zijn georiënteerd op de watergang. De woningen bestaan uit 2 bouwlagen met kap. De kaprichting staat loodrecht op de richting van de watergang. De meest noordelijk gelegen woning is voorzien van een ruimtelijk accent in de vorm van een zijbeuk. Deze woning is namelijk de laatste aan een doodlopend insteekstraatje langs het water. Tevens vormt deze zijbeuk een reactie op de ten noorden van de woning gelegen weg langs de bestaande doorgaande watergang Inrichting groen en watergang Het bestaande groen aan de noord-, de oost-, en de zuidzijde van het hofje wordt zoveel mogelijk gehandhaafd en, waar nodig na de bouw van de woningen en de inrichting van het gebied, aangevuld en hersteld. De groenstrook langs de noordzijde van het plangebied is eigendom van de gemeente. Op de grens van deze groenstrook en de achtertuinen van de woningen aan de noordzijde van het nieuwe hofje zal een afscheidende beukenhaag worden geplaatst met een hoogte van minimaal 2 meter. De groenstroken langs de oostzijde en de zuidzijde van het plangebied behouden/krijgen een breedte van 6 meter. Waar nodig zullen deze stroken worden verdicht met inheemse beplanting op zodanige wijze dat doorkijk niet (meer) mogelijk is. Ter illustratie wordt verwezen naar het inrichtingsplan, dat als bijlage bij het plan is gevoegd. Dit inrichtingsplan maakt deel uit van afspraken, die gemaakt zijn tussen de initiatiefnemer en de omwonenden. 17 vastgesteld "Bosstraat "

18 Profiel van de nieuwe watergang met aangrenzende oevers Het bovenstaande profiel geeft een indruk van de wijze waarop de nieuwe watergang en beide oevers worden ingericht. Langs de oostoever loopt de ontsluitingsstraat van het plangebied Ontsluiting en parkeren Op boven benoemde straat langs de watergang wordt ook het nieuwe hofje aangesloten. De straat loopt naar het noorden toe voor het autoverkeer dood. Voor fietsers en wandelaars wordt de straat doorgetrokken naar het Hof van Orleans. Deze uitgang kan tevens bij calamiteiten worden gebruikt door het verwijderen van de paal. Naar het zuiden toe sluit dit straatje aan op de Hof van Parijs. Gekozen is voor aansluiting op deze straat omdat de Hof van Parijs voor de auto de meest directe verbinding vormt met de rest van de stad. Zo wordt de rest van de wijk het minst belast met het verkeer van en naar het nieuwe hofje. Het hofje en het straatje langs de watergang worden ingericht als een 30 km-gebied. Het beleid van de gemeente is erop gericht dat parkeren op eigen terrein opgelost moet worden. De parkeernormen die worden gehanteerd zijn ontleend aan de CROW-publicatie, Parkeerkencijfers-Basis voor de parkeernormering (publicatie 182, september 2008). vrije sector (woning duur) 2,0 vrije sector (woning midden) 1,8 sociale sector (woning goedkoop) 1,6 seniorenwoning (aanleunwoning) 0,6 In het openbaar gebied dient tenminste 0,3 pp/woning te worden aangelegd voor bezoekers. Bij nieuwbouw wordt aanbevolen om bij de invulling van de openbare ruimte en in het uitwerkingsplan, ruimte te reserveren voor extra parkeerplaatsen. Deze plaatsen kunnen voorlopig met groen worden ingevuld, maar als de parkeerbehoefte daarvoor aanleiding geeft, is er een mogelijkheid om parkeergelegenheid aan te brengen. 18 vastgesteld "Bosstraat "

19 De benodigde parkeerplaatsen dienen grotendeels op het eigen erf te worden aangelegd. De gemeente Doetinchem heeft daarvoor de volgende normen ontwikkeld (afkorting pp betekent parkeerplaatsen). Woningen met garage - Geen oprit 0,4 Aantal pp op erf Opmerking - Enkele oprit 1,0 Oprit is minimaal 6,0 meter diep. - Lange oprit 1,3 - Dubbele oprit 1,8 Oprit is minimaal 4,5 meter breed. Alle woningen in het plangebied zijn voorzien van een oprit die voldoende plaats biedt voor minimaal één auto. In het midden van het hofje worden 20 parkeerplaatsen aangelegd. Dat betekent dat elke woning de beschikking heeft over 2 parkeerplaatsen (1 op het erf en 1 in de openbare ruimte). In de regels is de mogelijkheid opgenomen om op gronden met de bestemming 'Groen' in de toekomst extra parkeerplaatsen aan te leggen Het kwalitatieve bouwprogramma Alle woningen zullen zó worden gebouwd dat alle essentiële woonruimten (slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer en wasruimte) in principe op de begane grond kunnen worden gegroepeerd. Deze mogelijkheid maakt de woningen tot levensloopbestendige woningen. Ruimtelijke voorwaarde daarvoor is dat alle woningen minimaal een breedte hebben van 6 meter. De woningen zijn koopwoningen in een hoge en middelhoge prijscategorie. Zij dragen daardoor bij aan de verbreding van het woningaanbod in de wijk. Dit werkt de doorstroming in de hand omdat door de bouw van deze woningen aan de onderkant van de markt goedkope woningen vrijkomen Mogelijkheid aan huis gebonden beroep of bedrijf In alle woningen bestaat de planologische mogelijkheid om een aan huis gebonden beroep of bedrijf uit te oefenen. In de bijlage bij de regels is een lijst opgenomen van de aard van de beroepen en bedrijven die in dat verband toegelaten kunnen worden. 19 vastgesteld "Bosstraat "

20 20 vastgesteld "Bosstraat "

21 Hoofdstuk 4 Haalbaarheid 4.1 Algemeen In Hoofdstuk 2 Beleidskader is aandacht besteed aan het ruimtelijke beleidskader en de plannen die - in aanvulling op de planregeling - bepalend zullen zijn voor de wijze waarop het plangebied in de komende jaren wordt bebouwd en ingericht. 4.2 Milieuaspecten Bodem Op basis van het bodemonderzoek bestaat er op grond van de miliehygiënische kwaliteit van de bodem geen bezwaar tegen de realisatie van het voorgenomen plan. Eventueel vrijkomende grond kan niet zondermeer in het grondverkeer worden opgenomen. Mocht de grond naar elders worden getransporteerd, dan dient te worden nagegaan in hoeverre de kwaliteit van de af te voeren grond overeenstemt met de verwerkingsmogelijkheden die voor de betreffende stort- c.q. hergebruikslocatie gelden. Deze zijn geformuleerd in het besluit bodemkwaliteit Akoestiek Het nieuwe woongebied ligt midden in een woonwijk die in zijn geheel is ingericht als 30 km-gebied. Verder hebben deze straten een lage verkeersintensiteit. De kans dat er in het plangebied een locatie ligt met een geluidsbelasting vanwege het wegverkeerslawaai die de voorkeursgrenswaarde van 48 db overstijgt is zeer gering. Een akoestisch onderzoek wordt daarom niet noodzakelijk geacht Luchtkwaliteit Het onderhavige project voldoet ruim aan de grens die de Regeling NIBM (niet in betekenende mate) stelt en draagt dus niet in betekenende mate bij aan de luchtverontreiniging. Nadere toetsing van het project is volgens het Besluit NIBM niet noodzakelijk Externe veiligheid Beoordeling externe veiligheid plangebied In of nabij het plangebied zijn geen inrichtingen aanwezig waarop het Besluit externe veiligheid van toepassing is. In of nabij het plangebied is tevens geen inrichting aanwezig waarop het Vuurwerkbesluit van toepassing is. Nabij het plangebied bevinden zich geen wegen of spoorwegen waarop frequent vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt dat een belemmering kan vormen voor de voorgestelde ruimtelijke ontwikkeling. 21 vastgesteld "Bosstraat "

22 4.2.5 Hinder bedrijven omgeving In en nabij het plangebied liggen geen bedrijven die op basis van de planologisch-juridische situatie en op basis van de vergunde situatie ex Wet milieubeheer een belemmering kunnen vormen voor de bouw van de geplande woningen. Evenmin worden bestaande bedrijven buiten het plangebied ten gevolge van de nieuwe woningen beperkt in de bedrijfsvoering. 4.3 Overige aspecten Flora en fauna Ten behoeve van het onderhavige bouwplan is in 2005 een ecologisch onderzoek verricht. Dat onderzoek is als bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd. Aangezien dit onderzoek meer dan 5 jaar oud is, zal voor de ontwerpfase een geactualiseerde quickscan van dit onderzoek worden toegevoegd. De conclusies van het ecologisch onderzoek uit 2005 kunnen als volgt worden samengevat. Er zijn in het gebied geen beschermde soorten aangetroffen die een ontheffing op basis van de Flora- en faunawet noodzakelijk maken. Er zijn wel licht beschermde soorten aangetroffen. Deze vallen echter onder de ontheffingsregeling voor een aantal algemeen voorkomende soorten die in de wet is opgenomen. Wel zijn er een aantal vogelsoorten aangetroffen waarvoor geen ontheffing kan worden verleend. Om verstoring van deze vogels zoveel mogelijk te voorkomen dienen de werkzaamheden buiten het broedseizoen te worden gestart Water De watertoets Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt Anders omgaan met water vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water én ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst aan de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. De toets heeft betrekking op alle wateren en alle waterhuishoudkundige aspecten die van betekenis zijn voor het gebruik en de functie van het plangebied en de directe omgeving van het gebied, bijvoorbeeld veiligheid (overstromingsgevaar), wateroverlast en waterkwaliteit. Relevante waterhuishoudkundige aspecten In het stedelijke gebied is de waterhuishouding in eerste instantie gericht op het voorkomen van (grond)wateroverlast. Bij de aanleg van de wegen, het ontwikkelen van de bouwgrond en de aanleg van de groenvoorzieningen moet ervoor worden gezorgd dat de drooglegging van het gebied in relatie met het grondwaterpeil in voldoende mate gezekerd is. De bodem van het plangebied bestaat uit een kalkloze poldervaaggrond in zavel en lichte klei. Het bodemprofiel is als volgt opgebouwd. Onder de humushoudende bovengrond zit een laag roestige kalkloze zware zavel of lichte klei die op een wisselende diepte, maar steeds binnen 70 cm beneden maaiveld overgaat in grijze kalkloze zware tot zeer zware klei met een 22 vastgesteld "Bosstraat "

23 beperkt doorlatendheid. Het plangebied ligt in een gebied met grondwatertrap III. De gemiddelde hoogste grondwaterstand is minder dan 40 cm beneden maaiveld en de laagste grondwaterstand ligt tussen 80 en 120 cm beneden maaiveld. Een en ander betekent dat zó gebouwd moet worden dat drooglegging ten allen tijde gegarandeerd kan worden. Waterhuishoudkundige aspecten Aan de hand van de Handreiking Watertoets is het aspect water in onderhavig plan meegenomen. In onderstaande tabel wordt aangegeven welke waterhuishoudkundige aspecten een rol spelen in de bestaande en de toekomstige waterhuishouding van het plangebied. Thema Toetsvraag Relevant a Hoofdthema's Veiligheid Riolering en Afvalwaterketen Wateroverlast (oppervlakte water) Grondwateroverlast Oppervlaktewaterkwaliteit Grondwaterkwaliteit 1. Ligt in of nabij het plangebied een primaire of regionale waterkering? 2. Ligt in of nabij het plangebied een kade? 1. Is er toename van het afvalwater (DWA)? 2. Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ? 3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI van het waterschap? 1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak? 2. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak? 3. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes? 1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond? 2. Bevindt het plangebied zich in de invloedzone van de Rijn of IJssel? 3. Is in het plangebied sprake van kwel? 4. Beoogt het plan dempen van slootjes of andere wateren? 1. Wordt vanuit het plangebied water op oppervlaktewater geloosd? 2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water? 3. Ligt het plangebied geheel of gedeeltelijk in een Strategisch actiegebied? 1. Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking? 23 vastgesteld "Bosstraat " Nee Nee Ja Nee Nee Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja Nee Nee Nee

24 Volksgezondheid 1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengde of verbeterde gescheiden stelsel? 2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënische of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)? Verdroging 1. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur? Natte natuur Inrichting en beheer Aandachtsthema's Recreatie Cultuurhistorie 1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ? 2. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur? 1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in Ja eigendom of beheer zijn bij het waterschap? 2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel? Ja 1. Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt? 1. Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig? Nee Ja Nee Nee Nee Nee Nee Nadere toelichting riolering en afvalwaterketen De openbare rioleringsvoorzieningen zoals de buizen en putten in het plangebied zijn in beheer bij de gemeente. De voorwaarden voor aansluiting van het afvalwater op het vuilwaterriool wordt vastgelegd in een rioolvergunning. Het GRP vormt hiervoor het kader. Bij het schatten van de toename van het afvalwater kan worden uitgegaan van een gemiddelde produktie van 120 liter afvalwater per inwoner per dag en van 3 inwonerequivalenten per woning. Bij een programma van 19 woningen maakt dat 285 liter ofwel 0,285 m 3 per uur. Nadere toelichting wateroverlast Het streven is erop gericht om het hemelwater niet af te voeren via het riool en om het water zoveel mogelijk vast te houden in het plangebied. Dit doel kan bereikt worden door het overtollige regenwater ter plaatse te infiltreren en/of (tijdelijk) te bergen in een vijver of een soortgelijke voorziening. De totale oppervlakte aan verharding in het gebied neemt na de bouw van de woningen en de aanleg van de bestrating aanzienlijk toe in vergelijking met de huidige situatie. Deze toename bedraagt circa m². Het waterdoorlatende vermogen van de bodem is onvoldoende om het overtollige regenwater op een verantwoorde wijze ter plaatse te infiltreren. Daarom valt de keuze op de tijdelijke berging van dit water in de nieuwe watergang aan de westzijde van het plangebied. Deze watergang heeft binnen het plangebied een totale oppervlakte van circa 200 m 2. Het plangebied ontwatert via infiltratiebuizen op deze watergang. 24 vastgesteld "Bosstraat "

25 Bij het realiseren van een retentievoorziening moet rekening gehouden worden met de landelijke afvoernorm voor oppervlaktewater (0,7 l/s/ha voor deze locatie). De opvang van het hemelwater op eigen terrein is een verplichting van de perceelseigenaar. Nadere toelichting oppervlaktewaterkwaliteit Vanuit het plangebied wordt hemelwater via de nieuwe bredere watergang geloost op het oppervlaktewatersysteem. Ter bescherming van de oppervlaktewaterkwaliteit mogen geen uitlogende materialen worden gebruikt. Nadere toelichting volksgezondheid De watergang in het westen van het plangebied maakt deel uit van de centrale watergang door de wijk. De voorgestelde aanpassingen in de watergang verbeteren de doorstroming in het plangebied, waardoor ook in het zomerseizoen het oppervlaktewater voldoende kwaliteit heeft. De watergang is niet bedoeld als zwemwater. Er worden geen maatregelen getroffen die dit mogelijk maken. Nadere toelichting inrichting en beheer Eigendom, beheer en onderhoud van de watergang na herinrichting is een taak van het waterschap. Overleg met het waterschap In het kader van de watertoets is een concept van deze paragraaf voorgelegd aan de het Waterschap Rijn en IJssel (hierna te noemen: WRIJ). De waterbeheerder heeft zich op 10 maart 2009 onder voorwaarden akkoord verklaard met de waterparagraaf. Het waterschap stelt hierbij de volgende voorwaarden: de bestaande "kolk" (perceelsnr. 8887) wordt door het waterschap ingebracht; het eigendom, het beheer en het onderhoud van nieuwe retentie zal komen te liggen bij WRIJ conform de andere retenties in Dichteren; voor uitvoering van de werkzaamheden dient de initiatiefnemer te beschikken over een keurvergunning van het WRIJ; de watergang (perceelsnr 8682) wordt verbreed en wordt de nieuwe retentie waarbij het volgende geldt: de nieuwe waterbreedte bedraagt minimaal 15 m; het talud bedraagt minimaal 1:2; de huidige insteek aan de Bosstraat blijft ongewijzigd; aan beide zijde een 4,0 m brede strook obstakelvrij vanaf de insteek in verband met het onderhoud van de retentie. 25 vastgesteld "Bosstraat "

26 4.3.3 Cultuurhistorie De Archeologische beleidskaart van de gemeente Doetinchem fungeert hierbij als belangrijkste toetsingskader. Een ander toetsingskader is de de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) van de provincie Gelderland. Volgens beide kaarten behoort het plangebied tot een gebied met een lage tot middelmatige archeologische verwachting. Voor het aangrenzende terrein geldt echter een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Ten noorden en noordoosten van het plangebied liggen twee archeologische vindplaatsen. Daarom is besloten om voor het plangebied toch een Inventariserend veldonderzoek te doen. Dit onderzoek (Syntegra kenmerk HLE/UIT/SAZ/175245) is in 2005 uitgevoerd en als bijlage aan het bestemmingsplan toegevoegd. Bij dit onderzoek zijn geen archeologische resten aangetroffen. Hierdoor blijft het plangebied een gebied met een lage archeologische verwachtingswaarde. Nader archeologisch onderzoek wordt daarom niet noodzakelijk geacht. Op grond van de Monumentenwet 1988 artikel 47 is men wettelijk verplicht, als toch sporen worden aangetroffen, dit te melden aan het bevoegd gezag. Verder zijn in of nabij het plangebied geen gebouwde monumenten of andere cultuurhistorische waarden meer aanwezig die van invloed zouden kunnen zijn op de voorgestelde ruimtelijke ontwikkeling. De bestaande villa op het terrein is van enige architectonische waarde. In het kader van de voorgestane ontwikkeling is besloten het gebouw en opstallen te amoveren. De erfafscheidende beplanting van de villa wordt zoveel mogelijk gehandhaafd als groensingel rondom het nieuwe hofje Belemmeringen In en nabij het plangebied bevinden zich geen hoogspanningsleidingen, persleidingen of andere civieltechnische infrastructuur die een belemmering kunnen vormen voor de ruimtelijke ontwikkeling van het plangebied. De bebouwingsmogelijkheden worden evenmin beperkt door de aanwezigheid van straalpaden of laagvliegzones. 26 vastgesteld "Bosstraat "

27 Hoofdstuk 5 Wijze van bestemmen 5.1 Toelichting op de verbeelding Bij dit plan hoort een verbeelding. De plankaart is eenvoudig van opzet. Dit bevordert de inzichtelijkheid, handhaafbaarheid en de rechtszekerheid bij de beoordeling van bouwplannen. 5.2 Toelichting op de regels Inleidende regels De inleidende regels omvatten de gebruikte begripsomschrijvingen (art. 1) en de wijze van meten (art. 2) Bestemmingsregels De bestemmingen Groen -1 en Groen -2 De gronden met deze bestemmingen dienen met beplanting en/of gras ingevuld te worden waardoor ze groen blijven. De gronden rond de vijver zijn bestemd voor Groen. In de bestemming Groen-1 is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor kleine bouwwerken, niet-zijnde gebouwen, ten behoeve van deze bestemming. Binnen deze bestemming kan middels een omgevingsvergunning worden afgeweken van de bouwregels om nieuwe parkeervoorzieningen en verhardingen aan te kunnen leggen. Voor de bestemming Groen-2 geldt dat geen bebouwing is toegelaten. Voor zover de beplanting binnen deze bestemming gelegen is rondom het nieuwe hofje heeft deze een functie voor de landschappelijke inpassing en de visuele afscherming van het nieuwe woongebied. De bestemming Tuin De gronden met de bestemming Tuin maken juridisch en feitelijk deel uit van de verschillende bouwpercelen waarop de woningen gesitueerd zijn. Binnen de bestemming Tuin is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken. De bestemming Verkeer Deze bestemming is gegeven aan openbaar toegankelijke gronden die in de eerste plaats een verkeersfunctie hebben (voor auto's, fietsers, wandelaars enz.). Het hofje en de ontsluitingsstraat worden ingericht als woonerf en hebben ook een belangrijke functie als ontmoetingsruimte en verblijfsgebied. Binnen deze bestemming kunnen ook kleine plantsoenen en groenstroken worden aangelegd. In de regels van deze bestemming is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen en bouwwerken, niet-zijnde gebouwen, ten behoeve van deze bestemmingen. De bestemming Water Een deel van de gronden is bestemd voor de nieuwe watergang. Binnen deze bestemming worden ook bouwwerken toegelaten die ook functie hebben voor de waterhuishouding, waaronder duikers. 27 vastgesteld "Bosstraat "

28 De bestemming Wonen De bestemming Wonen betreft alle percelen waar de bouw van woningen en bijbehorende bouwwerken is toegelaten. Door middel van een aanduiding op de plankaart wordt onderscheid gemaakt tussen de twee voorkomende bebouwingsklassen, te weten: 1. bebouwingsklasse twee-aaneen woningen [tae]; 2. bebouwingsklasse vrijstaande woningen [vrij]. De hoofdgebouwen dienen binnen in het bouwvlak te worden gebouwd. Bijgebouwen zijn toegelaten binnen het bestemmingvlak, het bouwvlak inbegrepen. De maximale hoogtematen van hoofdgebouwen is op de verbeelding aangegeven. De maatvoering van de overige bebouwing (gebouwen en andere bouwwerken) is in de regels opgenomen. Afwijken van de regels voor ondermeer de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf is onder voorwaarden toegestaan. Voor de twee aan de oostgrens geplande vrijstaande woningen in het plangebied is een nadere regeling getroffen voor lagere hoogtematen van het hoofdgebouw en voor de bouw van garages. De bouwlocatie van deze garages is op de verbeelding aangegeven met de functieaanduiding (sw-ug) 'Specifieke vorm van wonen - uitsluitend garages'. De goot- en de bouwhoogte van de achterzijde van het hoofdgebouw zijn lager dan de goot- en bouwhoogte aan de voorzijde met het oog op de bescherming van de belangen van de bewoners van de bestaande woningen op belendende percelen Algemene regels De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die voor alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. Deze algemene regels bestaan ondermeer uit de afwijkings- en de wijzigingsregels. De afwijkingsregel ziet in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan bij het verlenen van omgevingsvergunning om af te wijken. De algemene regel uit het gebruiksartikel luidt dat het verboden is om opstallen en gronden te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemmingen of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten Overgangs- en slotregels In de loop van de tijd kan het gebruik van grond of een gebouw gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld tot hoeverre deze afwijkingen zijn toegestaan. De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald. 28 vastgesteld "Bosstraat "

29 Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid De ontwikkeling van het voorliggende plan is een particulier initiatief. De kosten voor de gemeente worden tussen de gemeente en de initiatiefnemer middels een (anterieure) overeenkomst, waaronder een planschade overeenkomst, verhaald. Het vaststellen van een exploitatieplan is dus niet noodzakelijk. Het kostenverhaal voor de gemeente is hiermee zeker gesteld. Op deze wijze heeft het bestemmingsplan voor de gemeente geen negatieve financiële gevolgen. De economische uitvoerbaarheid van het project is vervolgens aangetoond middels een onderzoek uitgevoerd door Rosendaal Makelaars (NVM) te 's-heerenberg. Rapport d.d. 22 maart 2011, kenmerk LR; "Beoordeling toekomstige woningbouwlocatie "Bosstraat 50; " te Dichteren. Daarmee is de economische uitvoerbaarheid van het project eveneens voldoende aangetoond. 29 vastgesteld "Bosstraat "

30 30 vastgesteld "Bosstraat "

31 Hoofdstuk 7 Inspraak en vooroverleg Vanaf de periode 2006 heeft meerdere malen overleg plaatsgevonden met omwonenden. Dit overleg heeft geresulteerd tot aanpassingen in het plan met betrekking tot onder andere de beperking van bebouwingsmogelijkheden aan de oostzijde van het plangebied en de inrichting van de groenstroken tussen de bestaande woningen en de nieuwbouw. 7.1 Inspraak Vanaf 28 april 2011 heeft het voorontwerpbestemmingsplan Bosstraat in het kader van de inspraak zes weken ter visie gelegen. Op de ter visie legging zijn een drietal brieven binnengekomen. Deze reacties vormen ons inziens geen reden tot een wijziging van het plan. De inspraakreacties zijn samengevat en van commentaar voorzien in de Nota van Inspraak. Op basis van de inspraakreacties is er opnieuw gekeken naar de ontsluiting van het nieuwe hofje en heeft er hierover aanvullend overleg met de brandweer plaatsgevonden. Naar aanleiding hiervan is besloten de noordelijke ontsluiting te verbreden zodat bij calamiteiten de brandweer er goed bij kan. Deze ontsluiting wordt echter afgesloten met een paaltje om doorgaand autoverkeer te voorkomen. 7.2 Vooroverleg De provincie en het Rijk hebben richtlijnen afgegeven wanneer een plan overleg moet worden met deze instanties. Het voorliggende bestemmingsplan is van dien aard, dat vooroverleg met provincie en rijk niet nodig is. In het kader van het vooroverleg art. 3.1 Bro met het Waterschap zijn er geen reacties binnengekomen. 31 vastgesteld "Bosstraat "

32 32 vastgesteld "Bosstraat "

33 Bijlagen 33 vastgesteld "Bosstraat "

34 34 vastgesteld "Bosstraat "

35 Bijlage 1 Inrichtingsplan 35 vastgesteld "Bosstraat "

36 36 vastgesteld "Bosstraat "

37 Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie. De locatie van de Bosstraat 50 is een groene plek in Dichteren. De kwaliteit van de bosstroken aan de rand van het perceel is echter slecht. In relatie met de planontwikkeling is het nu een goed moment om groot onderhoud uit te voeren en of de beplanting om te vormen. De locatie op een luchtfoto van de bestaande situatie. De eigendomsgrens is met een dunne rode lijn aangeven. De serie oranje bolletjes geven de plangrenzen aan. In een relatief smalle beplantingsstrook is het aan te raden om regelmatig te dunnen. Zo kan vanaf het begin een dichte beplanting gemaakt worden, die later ook nog vitaal is. Het is daarom aan te raden om met het aanvullen/omvormen van deze beplanting ook een plan te maken voor (het beheer) in de toekomst. Dit is voor de beplanting rond Bosstraat nummer 50 niet gedaan. Deze groenzones hebben, door achterblijven van onderhoud, al veel van hun kracht verloren. Alleen de buitenzijden zijn nog groen, binnenin is de conditie van de beplanting slecht. Met dit document doen we een voorstel voor het eindresultaat en/of de eerste stappen ter verbetering van de beplantingsstrook. Het doel van deze beplanting is met name het waarborgen van de privacy van de bewoners, bestaand en nieuw, en het behouden van een groene rand. Onze voorstellen zijn gebaseerd op een eerste verkenning van de beplanting die op de locatie aanwezig is, waarvan enkele foto s zijn bijgevoegd. Om het doel te bereiken zal een deskundige bij voorkeur gerelateerd aan de toekomstig beheerder - de waardevolle en te verwijderen bomen en struiken ter plekke moeten aanwijzen. Tevens zal deze persoon dit onderhavig voorstel voor de nieuwe beplantingssituatie uitwerken en de bijbehorende beheerstechniek bepalen. Voorstel voor de beplanting rondom de Bosstraat nr. 50 1/12

38 Nieuwe situatie versus de bestaande situatie: Het wensbeeld voor de beplanting op de locatie is voor alle zijden anders. De beschikbare ruimte varieert, (de staat van) het aanwezige sortiment is verschillend en ook de situatie voor wat betreft de aangrenzende woningen maakt onderscheid in de behandeling van de beplanting noodzakelijk. De behandeling van de beplanting is onderverdeeld in zes zones, A t/m F. Deze zones zijn ingetekend op onderstaande (gewijzigde) plankaart. Op de volgende pagina s tonen we per zone enkele foto s van de huidige situatie. Aansluitend wordt de gewenste situatie beschreven en in beeld gebracht met enkele doorsneden. Het stedebouwkundige plan met daarom aangegeven de verschillende beplantingszones. De breedte van de beplantingsstrook: Om een mooi gesloten beplantingsstrook tussen de bestaande en nieuwe tuinen te kunnen maken en handhaven, heeft het de voorkeur om de beplantingsstrook uit minimaal drie rijen struiken te laten bestaan. Om uiteindelijk twee of beter drie rijen struiken over te houden is het verstandig om met minimaal vijf rijen te starten. Vijf rijen jonge struiken (bij aanvang en later) en drie rijen volgroeide struiken, zullen samen met enkele bomen voldoende dekking geven om de privacy van de omwonenden te kunnen waarborgen. Afhankelijk van de kwaliteit van de bestaande struiklaag zou deze daar deel van uit kunnen maken. Tussen deze struiken moet wel een grotere plantafstand zijn, omdat ze elkaar eerder zullen raken. Ook bij het aanplanten van nieuwe exemplaren om de strook aan te vullen of te herplanten is het belangrijk om een goede plantafstand te kiezen. Houd er rekening mee dat er nog een (aantal) keer gedund moet worden als de planten elkaar raken. De afstand in de rij en tussen de rijen moet zo Voorstel voor de beplanting rondom de Bosstraat nr. 50 2/12

39 zijn dat de beplanting redelijk snel dicht is, maar dat de struiken die na dunning overblijven wel op de juiste plek staan om uit te groeien tot gezonde exemplaren. Een plantafstand van één meter of 1,25 m voor nieuwe beplanting betekent dan toch al snel een breedte van 5 meter. Wat betreft de verhouding tussen de beplantingsstrook en de privé zones zijn er twee manieren hoe de beplantingstrook kan overgaan of grenzen aan de privé tuinen: 1. Als er voldoende knipbare (vooral kleinbladige) struiken aan de rand van het mengsel geplant worden, zoals meidoorn en veldesdoorn, kunnen deze gesnoeid worden als hagen. Dit zorgt voor een nog dichtere rand. Let dan wel op de beplanting erachter, deze mag niet door lichtgebrek uithollen. Bij het snoeien dient er voor gezorgd te worden dat deze niet te dicht en te hoog wordt, waardoor de achterliggende beplanting zou kunnen uithollen door lichtgebrek. Ook de hoeveelheid bomen (en de soort) die overblijft uit de huidige boomlaag bepaalt de vitaliteit van de struiklaag eronder. Als er minder bomen staan zal de struikbeplanting hoger uit kunnen groeien. Ook de bomen zelf zullen meer takken onder aan de stam behouden, als er niet direct een boom naast staat. Zo worden struiklaag en bomen samen een dicht geheel. 2. De breedte van de beplantingsstrook is bepalend voor de mogelijkheden om een dichte beplanting te creëren en de mate van onderhoud die noodzakelijk is. Algemeen kan gesteld worden dat een smallere zone een meer kunstmatige situatie noodzakelijk maakt. Het planten van een haag of zelfs op zijn smalst - een scherm met klimop is dan een oplossing voor het behoud van privacy. Met een scherm is de grens van de tuin naar de beplantingsstrook gelijk aan een schutting, maar met behoud van het groene karakter van de strook. Om te voorkomen dat bewoners de nieuw te bouwen woningen zich in de omliggende groenstrook begeven is gekozen voor de tweede optie. Aan de achterste perceelgrens zal een haag en/of een hekwerk met klimop worden geplaatst. 1. aangevuld + 1 e rij geknipt 2. scherm / hagen langs randen Voorstel voor de beplanting rondom de Bosstraat nr. 50 3/12

40 Zone A: Zuidzijde. Bestaande situatie: Zicht vanuit het park gezien op de buitenzijde van de bosstrook; bomen als decor voor de hof van parijs nr. 41 tot 49. Gezien vanaf de locatie: dichte bosrand, maar wel ver uitgegroeid. Binnenin de zone, veel dood hout en slecht ontwikkelde bomen en struiken. Voorstel voor de beplanting rondom de Bosstraat nr. 50 4/12

41 Voorstellen voor beplanting: Doorsnede: Bestaand: Nieuw: gevarieerd, geknipte zijden Bomen: - Enkele goede populieren handhaven om rugdekking van woningen te handhaven (zicht vanuit het park.) - In bosplantsoen enkele redelijk gevormde bomen handhaven in de binnenste plantrij (als back-up voor de populieren). Struiken: - Verwijderen alle laurierkers uit de plantstrook. - Snoeien of inkorten kansrijke exemplaren van hazelaar en meidoorn, slechte verwijderen - Op de eigendomsgrens van de nieuwe woningen een haag aanplanten en/of een hekwerk plaatsen, daarachter een rijk gevarieerd mengsel van nieuwe meidoorn, hazelaar of andere bloeiende soorten (zoals rode/gele kornoelje, Krent (Amelanchier)) planten. Aan de rand vooral aanvullen met meidoorn of veldesdoorn, zodat deze (eventueel) tot haag gesnoeid kunnen worden door de omwonenden. - Het resultaat is een ondoorzichtige strook begroeiing die de privacy waarborgt in de tuinen van de omliggende woningen. Voorstel voor de beplanting rondom de Bosstraat nr. 50 5/12

42 Zone B: de oostelijke bosstrook Bestaande situatie: De groenstrook is een hoge wand, zoals te zien tussen de woningen door. De zijde van de bestaande tuinen is op verschillende plaatsen rommelig en geen gesloten dichte rand. Aan de kant van de locatie neemt een coniferenhaag in slechte staat veel licht weg. Voorstel voor de beplanting rondom de Bosstraat nr. 50 6/12

Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie.

Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie. Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie. De locatie van de Bosstraat 50 is een groene plek in Dichteren. De kwaliteit van de bosstroken

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN NATUURONTWIKKELING BOSRAND 25 EN OMGEVING, LIESHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 30 augustus 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN NATUURONTWIKKELING BOSRAND 25 EN OMGEVING, LIESHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 30 augustus 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN NATUURONTWIKKELING BOSRAND 25 EN OMGEVING, LIESHOUT 30 augustus 2016 vastgesteld 52-027 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT 2 februari 2016 vastgesteld 52-007 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3 Plangebied... 6 1.4

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom

Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom ten behoeve van het verlenen van een omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder

Nadere informatie

Watertoets bestemmingsplan wijziging Crematorium Haarlo

Watertoets bestemmingsplan wijziging Crematorium Haarlo Keizer Karel V Singel 45 5654 NM Eindhoven Postbus 7613 5601 JP Eindhoven Telefoon 040 265 22 22 Fax 040 265 22 00 eindhoven@tebodin.nl www.tebodin.com www.tebodin.nl Opdrachtgever: Crematorium Haarlo

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Plaatsen mestsilo buiten bouwvlak Jonkerstraat 14 Netterden

Ruimtelijke onderbouwing Plaatsen mestsilo buiten bouwvlak Jonkerstraat 14 Netterden Ruimtelijke onderbouwing Plaatsen mestsilo buiten bouwvlak Jonkerstraat 14 Netterden Rombou Bezoekadres : Zwartewaterallee 14, 8031 DX Zwolle Postadres : Postbus 240, 8000 AE Zwolle Datum : 4 maart 2015

Nadere informatie

Waterfront-Zuid Watersportboulevard. Vastgesteld uitwerkingsplan

Waterfront-Zuid Watersportboulevard. Vastgesteld uitwerkingsplan Waterfront-Zuid Watersportboulevard Vastgesteld uitwerkingsplan Waterfront-Zuid - Watersportboulevard Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begrippen 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Nadere informatie

Bestemmingsplan Parallelweg 54, Bergen op Zoom STATUS: VASTGESTELD

Bestemmingsplan Parallelweg 54, Bergen op Zoom STATUS: VASTGESTELD GEMEENTE BERGEN OP ZOOM Bestemmingsplan Parallelweg 54, Bergen op Zoom STATUS: VASTGESTELD Gemeente Bergen op Zoom Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening en Vergunningen INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45 2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex Houtensewetering naast 45 2 Toelichting 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Vigerend bestemmingsplan 1.3 Bestemmingsplan 2 Gebieds- en projectbeschrijving

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN BERG VONDELPLEIN 4

BESTEMMINGSPLAN BERG VONDELPLEIN 4 * BESTEMMINGSPLAN BERG VONDELPLEIN 4 en regels Gemeente Amersfoort Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Bezoekadres: Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort Telefoon (033) 459 51 11 Fax (033) 451 07 10 E-mail: info_gemeente@amersfoort.nl

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS

HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS Regels HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS... 1 Artikel 1 Begrippen... 1 Artikel 2 Nadere regels... 1 HOOFDSTUK 2 Bestemmingsregels... 2 Artikel 3 Groen... 2 Artikel 4 Maatschappelijk... 2 Artikel 5 Verkeer

Nadere informatie

1 e herziening Uitwerkingsplan Loostraat Zuid, Huissen 2001 Deelplan Het Riet Gemeente Lingewaard

1 e herziening Uitwerkingsplan Loostraat Zuid, Huissen 2001 Deelplan Het Riet Gemeente Lingewaard 1 e herziening Uitwerkingsplan Loostraat Zuid, Huissen 2001 Deelplan Het Riet Gemeente Lingewaard wissing stedebouw en ruimtelijke vormgeving BV 1 TOELICHTING op het bestemmingsplan "1e herziening Uitwerkingsplan

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Buitengebied, Fordweg 1 de (2015) Artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3 o Wet algemene bepaling omgevingsrecht voor het vervangen van de bestaande woning door een nieuwe woning

Nadere informatie

Partiële herziening Bestemmingsplan Breevaart, Oude Tol fase III, Meentweide

Partiële herziening Bestemmingsplan Breevaart, Oude Tol fase III, Meentweide Gemeente Bodegraven-Reeuwijk Partiële herziening Bestemmingsplan Breevaart, Oude Tol fase III, Meentweide Toelichting, regels en analoge verbeelding Maart 2017 Kenmerk 1901-22-T01 Projectnummer 1901-22

Nadere informatie

1. INLEIDING...3 2. BESTAANDE SITUATIE PERCEEL EN OMGEVING...4 3. GEMEENTELIJK BELEID...6 4. DIVERSE TOETSINGSCRITERIA...8 5. JURIDISCHE REGELING...

1. INLEIDING...3 2. BESTAANDE SITUATIE PERCEEL EN OMGEVING...4 3. GEMEENTELIJK BELEID...6 4. DIVERSE TOETSINGSCRITERIA...8 5. JURIDISCHE REGELING... INHOUD BLZ 1. INLEIDING...3 2. BESTAANDE SITUATIE PERCEEL EN OMGEVING...4 3. GEMEENTELIJK BELEID...6 4. DIVERSE TOETSINGSCRITERIA...8 5. JURIDISCHE REGELING...9 018-537 Gemeente Beuningen Verlengde Reekstraat

Nadere informatie

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM. Bestemmingsplan. Reparatieplan Groene Gordijn. Status: ONTWERP

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM. Bestemmingsplan. Reparatieplan Groene Gordijn. Status: ONTWERP GEMEENTE BERGEN OP ZOOM Bestemmingsplan Reparatieplan Groene Gordijn. Status: ONTWERP 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1. DOEL EN OPZET BESTEMMINGSPLAN... 3 1.1 AANLEIDING EN DOEL... 3 1.2 LIGGING EN BEGRENZING

Nadere informatie

Toelichting Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 3

Toelichting Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 3 Toelichting Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 3 d.d. 20 oktober 2015 3 Hoofdstuk `1 inleiding Op 15 september 2008 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "Schoenmakershoek-Oost" vastgesteld. Gedeputeerde

Nadere informatie

Wijzigingsplan Zandertje 17 te Breskens. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zeeland d.d. 24 september 2013 (NL.IMRO.9929.WBZandertje17-VA01)

Wijzigingsplan Zandertje 17 te Breskens. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zeeland d.d. 24 september 2013 (NL.IMRO.9929.WBZandertje17-VA01) Wijzigingsplan Zandertje 17 te Breskens Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zeeland d.d. 24 september 2013 (NL.IMRO.9929.WBZandertje17-VA01) 1 1. Planbeschrijving 1.1 Beschrijving project Provincie

Nadere informatie

Wijzigingsplan Torenvalk 58a Surhuisterveen

Wijzigingsplan Torenvalk 58a Surhuisterveen Wijzigingsplan Torenvalk 58a Surhuisterveen TOELICHTING 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De familie Hoogsteen wil een nieuwe woning bouwen op het perceel Torenvalk 58a te Surhuisterveen. Het plan past niet binnen

Nadere informatie

Toelichting Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 2

Toelichting Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 2 Toelichting Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 2 d.d. 27 januari 2015 3 Inleiding Op 15 september 2008 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "Schoenmakershoek-Oost" vastgesteld. Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Zaaknummer: 94153 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Buitengebied, Diepenheimseweg 16 de (2015) Artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3o Wet algemene bepaling omgevingsrecht voor De bouw van een bijgebouw. Borculo,

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Er is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een kunstwerk

Nadere informatie

1 februari 2016 Vastgesteld

1 februari 2016 Vastgesteld 1 februari 2016 Plannaam: IMRO-nummer: NL.IMRO.0246.406HRDH01BSHWHERZ1-VA01 Plantype: Bestemmingsplan Status: (d.d. 1 februari 2016) Auteur: Ing. J.B.H. ter Avest 2 Toelichting 3 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK

Nadere informatie

TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN KOM NOORD, PARTIËLE HERZIENING LEEMKUUL 8

TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN KOM NOORD, PARTIËLE HERZIENING LEEMKUUL 8 Productnr. 154556 Documentnummer: *161637* TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN KOM NOORD, PARTIËLE HERZIENING LEEMKUUL 8 Inleiding Op 1 maart 2007 heeft de gemeenteraad van Putten het bestemmingsplan Kom Noord

Nadere informatie

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad Bosstraat 22 en 25 / 25b Status: VASTGESTELD INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel wijzigingsplan

Nadere informatie

Uitwerkingsplan. Nassaulaan. Definitief. Gemeente Baarle-Nassau Postbus AC Baarle-Nassau. Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 juli 2012

Uitwerkingsplan. Nassaulaan. Definitief. Gemeente Baarle-Nassau Postbus AC Baarle-Nassau. Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 juli 2012 Uitwerkingsplan Nassaulaan Definitief Gemeente Baarle-Nassau Postbus 105 5110 AC Baarle-Nassau Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 juli 2012 Verantwoording Titel : Uitwerkingsplan Subtitel : Nassaulaan

Nadere informatie

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Ruimtelijke Onderbouwing Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Gemeente Tynaarlo September 2012 NL.IMRO.1730.ABYdermade3depunt-0301 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied,

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Ruimtelijke onderbouwing 'het uitbreiden van de woning met een aanbouw' op het perceel de Wedze 22a te Twijzel

Gemeente Achtkarspelen Ruimtelijke onderbouwing 'het uitbreiden van de woning met een aanbouw' op het perceel de Wedze 22a te Twijzel Gemeente Achtkarspelen Ruimtelijke onderbouwing 'het uitbreiden van de woning met een aanbouw' op het perceel de Wedze 22a te Twijzel 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor de omgevingsvergunning met afwijking

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem GEMEENTE BUREN Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem Projectnr. 061-076 / 27 januari 2016 INHOUD BLZ 1 INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Plangebied... 4 1.3 Geldend

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom bestemmingsplan Korenmarkt 8 Toelichting: 1. Doel van de procedure 2. Situering van de aanvraag 3. Vigerende stedenbouwkundige regeling 4. Herziening bestemmingsplan 5. Inrichtingsplan

Nadere informatie

Wijzigingsplan Zuidhoek, 1e wijziging

Wijzigingsplan Zuidhoek, 1e wijziging Wijzigingsplan Zuidhoek, 1e wijziging 2 Inhoudsopgave Toelichting 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 7 Hoofdstuk 2 De planwijziging 9 Hoofdstuk 3 Het beleidskader 13 Hoofdstuk 4 Omgevingsonderzoeken 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

REGELS Inhoudsopgave

REGELS Inhoudsopgave REGELS Inhoudsopgave Artikel 1 Begrippen 2 Artikel 2 Nadere regels 2 Artikel 3 Verkeer - Verblijfsgebied 3 Artikel 4 Wonen 3 Artikel 5 Algemene aanduidingsregels 6 Artikel 6 Slotregel 7 HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE

Nadere informatie

Burg. J.G. Legroweg 98 te Eelde

Burg. J.G. Legroweg 98 te Eelde Burg. J.G. Legroweg 98 te Eelde Projectgebied 2 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied, huidige situatie... 4 2.2 Geldende planologische situatie... 5 De overkapping is zowel in strijd met

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Aanleiding

1 INLEIDING. 1.1 Aanleiding 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding De woning Liesbosweg 17 is gelegen binnen de geluidszone langs de spoorweg. De berekende geluidbelasting in het toekomstig maatgevende jaar op de betreffende woning is hoger

Nadere informatie

Artikel X Wonen. X.2 Bouwregels

Artikel X Wonen. X.2 Bouwregels Artikel X Wonen X.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. wonen; b. aan huis verbonden beroepen; c. ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen -

Nadere informatie

Piet Mondriaanstraat - Wolvega

Piet Mondriaanstraat - Wolvega Piet Mondriaanstraat - Wolvega Vraagprijs 75.000,= v.o.n. Omschrijving Piet Mondriaanstraat - Wolvega MOOIE, VRIJ GELEGEN HOEKKAVEL VOOR DE BOUW VAN EEN VRIJSTAAND WOONHUIS! Deze bouwkavel is gelegen op

Nadere informatie

bestemmingsplan Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 datum: 5 september 2013 projectnummer: R.2011 gemeente Maasdriel

bestemmingsplan Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 datum: 5 september 2013 projectnummer: R.2011 gemeente Maasdriel bestemmingsplan Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 status: vastgesteld datum: 5 september 2013 projectnummer: 202360R.2011 adviseurs: Jke / Wle gemeente Maasdriel Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Uitwerkingsplan Breevaart, Oude Tol fase III-Moerweide

Uitwerkingsplan Breevaart, Oude Tol fase III-Moerweide Gemeente Bodegraven-Reeuwijk Uitwerkingsplan Breevaart, Oude Tol fase III-Moerweide Toelichting, regels en analoge verbeelding Oktober 2014 Kenmerk 1901-12-T01 Projectnummer 1901-12 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Toepassingsregels 3 Artikel 2 Begrippen 3. Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Wonen 5

Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Toepassingsregels 3 Artikel 2 Begrippen 3. Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Wonen 5 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Toepassingsregels 3 Artikel 2 Begrippen 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Wonen 5 Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels 8 Artikel 4 Slotregel

Nadere informatie

Inhoudsopgave ruimtelijke onderbouwing Olympus 20

Inhoudsopgave ruimtelijke onderbouwing Olympus 20 Inhoudsopgave ruimtelijke onderbouwing Olympus 20 Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Planbeschrijving Hoofdstuk 3 Beleidskader Hoofdstuk 4 Landschappelijke inpasbaarheid Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten Hoofdstuk

Nadere informatie

Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP

Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP 1 INHOUDSOPGAVE Toelichting 3 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan / moederplan 4 1.4 Bestaande

Nadere informatie

TOELICHTING. Reparatieplan bijgebouwen GEMEENTE VIANEN

TOELICHTING. Reparatieplan bijgebouwen GEMEENTE VIANEN TOELICHTING ONTWERP BESTEMMINGSPLAN Reparatieplan bijgebouwen GEMEENTE VIANEN Opdrachtnummer : 99.372 IDnr. : Datum : augustus 2018 Versie : 2 Auteurs : mro b.v. : mro b.v. Leeuwenveldseweg 16H 1382 LX

Nadere informatie

wijzigingsplan Zijldijk 32a

wijzigingsplan Zijldijk 32a Regels wijzigingsplan Zijldijk 32a Planstatus: ontwerp Datum: 2016-03-01 Plan identificatie: NL.IMRO.0547.WPzijldijk32a-ON01 Auteur: G. Bot AgROM 1 Inleidende regels... 5 Artikel 1 Begrippen... 5 1.1 plan:...

Nadere informatie

Middelburg Loods Muidenweg. Wijzigingsplan

Middelburg Loods Muidenweg. Wijzigingsplan Middelburg Loods Muidenweg Wijzigingsplan Wijzigingsplan Loods Muidenweg Middelburg identificatie planstatus identificatiecode: datum: status: NL.IMRO.0687.BPWBGMMUI ON01 23 02 2015 ontwerp projectnummer:

Nadere informatie

Ontwerp-Wijzigingsplan. Schoolstraat 6 te Hollum Ameland

Ontwerp-Wijzigingsplan. Schoolstraat 6 te Hollum Ameland Ontwerp-Wijzigingsplan Schoolstraat 6 te Hollum Ameland Ontwerp-wijzigingsplan Schoolstraat 6 Hollum Ontwerp-wijzigingsplan Schoolstraat 6 Hollum Ontwerp-Wijzigingsplan Schoolstraat 6 te Hollum Ameland

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Oprichten aanduidingsmast McDonald s Vlietweg 16 te Santpoort-Noord

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Oprichten aanduidingsmast McDonald s Vlietweg 16 te Santpoort-Noord RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Oprichten aanduidingsmast McDonald s Vlietweg 16 te Santpoort-Noord Ruimtelijke onderbouwing project Vlietweg 16 te Santpoort-Noord W12/000758/ OLO271413 INHOUD 1 Beschrijving

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan bij Inrichtingsplan woonkavel Voorstraat Velddriel. Gemeente Maasdriel

Beeldkwaliteitsplan bij Inrichtingsplan woonkavel Voorstraat Velddriel. Gemeente Maasdriel Beeldkwaliteitsplan bij Inrichtingsplan woonkavel Voorstraat Velddriel status: definitief datum: 17 november 2014 projectnummer: 202630R.2015 adviseurs: Wle / Jke Gemeente Maasdriel Image 2010 2013 GOOGLE

Nadere informatie

UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3. GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december ruimte voor ideeën

UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3. GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december ruimte voor ideeën UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3 GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december 2011 ruimte voor ideeën Mortiere fase 4c3 Deze standaard is gebaseerd op de Bro (21 april 2008) en SVBP2008 (10 april 2008).

Nadere informatie

Artikel 22: Wonen Bestemmingsomschrijving

Artikel 22: Wonen Bestemmingsomschrijving 05-43-04 blz 50 Artikel 22: Wonen 22.1. Bestemmingsomschrijving De op de plankaart voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. wonen; b. aan-huis-verbonden beroepen; met daaraan ondergeschikt:

Nadere informatie

Uitwerkingsplan Velmolen oost, fase 1 (partiële herziening Velmolen Zicht) Toelichting, regels en plankaart

Uitwerkingsplan Velmolen oost, fase 1 (partiële herziening Velmolen Zicht) Toelichting, regels en plankaart Gemeente Uden Uitwerkingsplan Velmolen oost, fase 1 (partiële herziening Velmolen Zicht) Toelichting, regels en plankaart Vastgesteld door college op 20 december 2011 Kenmerk 0856-10-T01 Projectnummer

Nadere informatie

Concept programma van eisen. Laan naar Emiclaer 2

Concept programma van eisen. Laan naar Emiclaer 2 Concept programma van eisen Laan naar Emiclaer 2 Naam Strategisch Vastgoed Locatie Laan naar Emiclaer 2 Wijk Zielhorst Bestuurlijk opdrachtgever Wethouder P. van den Berg Opdrachtgever V. Labordus Datum

Nadere informatie

Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5. Gemeente Someren

Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5. Gemeente Someren Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5 Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5 Toelichting Bijlagen Regels Bijlage Verbeelding Schaal 1:1.000 Vastgesteld: 25 september

Nadere informatie

Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) O N T W E R P

Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) O N T W E R P Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) O N T W E R P Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) O N T W E R P Inhoud Toelichting Regels Verbeelding 16 juli 2014 Projectnummer 253.00.03.37.00

Nadere informatie

Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) V A S T G E S T E L D

Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) V A S T G E S T E L D Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) V A S T G E S T E L D Bestemmingsplan Sterrenboschlaan (tussen 13 en 26) V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting Regels Verbeelding 23 maart 2015 Projectnummer

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. BESTEMMINGSPLAN Buitengebied Zuid Herziening 2007, deelplan Trambaan 5 te Nieuweroord

GEMEENTE HOOGEVEEN. BESTEMMINGSPLAN Buitengebied Zuid Herziening 2007, deelplan Trambaan 5 te Nieuweroord GEMEENTE HOOGEVEEN BESTEMMINGSPLAN Buitengebied Zuid Herziening 2007, deelplan Trambaan 5 te Nieuweroord 15 Juni 2009 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Bestaande situatie 3 2.1 Plangebied 3 2.2 Vigerende

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing

Ruimtelijke Onderbouwing Ruimtelijke Onderbouwing Buitenruimte KDV Veld 6 Poptahof Ruimte Advies 4 april 2012 afbeelding 1: ligging in de stad \ afbeelding 2: projectgebied 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De centraal in Delft gelegen

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A

Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A gemeente Baarn Programma Fysiek Domein juni 2015 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...5 1.1 Ter plaatse geldende bestemmingsplan...5 1.2 Procedure...5 2 De ingekomen zienswijzen...6

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Buitengebied Noord, deelplan Noorderhoofddiep in Nieuweroord Vastgesteld bij collegebesluit d.d. 17 juni 2008

INHOUDSOPGAVE Buitengebied Noord, deelplan Noorderhoofddiep in Nieuweroord Vastgesteld bij collegebesluit d.d. 17 juni 2008 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...3 2. Bestaande situatie...3 3. Gewenste ontwikkeling...5 4. Ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit...5 5. Milieu...5 6. Economische uitvoerbaarheid...7 7. Planbeschrijving...8

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit ten behoeve van de realisatie van 8 rijwoningen in plaats van 7 op een perceel bouwterrein gelegen aan Het Wilgert te Epse Inleiding Tussen de straten Het

Nadere informatie

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen NL.IMRO.1730.ABdorpsstr74zuidlv-0301 Projectgebied Situatie Dorpsstraat 74 Zuidlaarderveen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige en beoogde

Nadere informatie

Toelichting. Wijzigingsplan Sander-Banken, Sander 30

Toelichting. Wijzigingsplan Sander-Banken, Sander 30 Toelichting Wijzigingsplan Sander-Banken, Sander 30 Inleiding De erven van Eekelen hebben verzocht om een extra bebouwingsvlak toe te kennen voor het in hun bezit zijnde perceel Sander 30. Het perceel

Nadere informatie

3. Gewenste ontwikkeling Milieu Planbeschrijving Inspraak Voorschriften 7

3. Gewenste ontwikkeling Milieu Planbeschrijving Inspraak Voorschriften 7 TOELICHTING INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Bestaande situatie 3 2.1 Plangebied 3 2.2 Vigerende bestemmingsplan 3 2.3 bestaande situatie 4 3. Gewenste ontwikkeling 4 4. Milieu 4 5. Planbeschrijving 6 6.

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Heggerank 65 Lochem

Ruimtelijke onderbouwing Heggerank 65 Lochem Ruimtelijke onderbouwing Heggerank 65 Lochem 1. Aanleiding en doel Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor een aanbouw voor de woning aan de Heggerank 65 te Lochem. De aanbouw komt ter plaatse van

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing voor 4 parkeerplaatsen t.b.v. Medisch Maatschappelijk Centrum, grenzend aan de Schoolstraat 23 te Nieuw-Vennep

Ruimtelijke onderbouwing voor 4 parkeerplaatsen t.b.v. Medisch Maatschappelijk Centrum, grenzend aan de Schoolstraat 23 te Nieuw-Vennep Ruimtelijke onderbouwing voor 4 parkeerplaatsen t.b.v. Medisch Maatschappelijk Centrum, grenzend aan de Schoolstraat 23 te Nieuw-Vennep projectnummer 17008 Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer Versienummer:

Nadere informatie

Bestemmingsplan Haule, Dorpsstraat 56 te Haule V A S T G E S T E L D

Bestemmingsplan Haule, Dorpsstraat 56 te Haule V A S T G E S T E L D Bestemmingsplan Haule, Dorpsstraat 56 te Haule V A S T G E S T E L D Bestemmingsplan Haule, Dorpsstraat 56 te Haule V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting Regels Verbeelding 19 oktober 2010 Projectnummer

Nadere informatie

Reactie op ontwerp actiecomité Groen voor poen dd. juli 2012

Reactie op ontwerp actiecomité Groen voor poen dd. juli 2012 Reactie op ontwerp actiecomité Groen voor poen dd. juli 2012 In juli 2012 heeft het actiecomité Groen voor poen een stedenbouwkundig ontwerp aangeleverd voor de woningbouwlocatie Sloetsweg/Bellinckhof

Nadere informatie

TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN RANDWEG WEST

TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN RANDWEG WEST TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN RANDWEG WEST GEMEENTE BLADEL In opdracht van Opgesteld door Auteur STRI-nummer Projectnummer Datum Status Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Beleidskader... 4 3. Huidige en

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing garageboxen Maasweg Maassluis, d.d. 5 september 2016

Ruimtelijke onderbouwing garageboxen Maasweg Maassluis, d.d. 5 september 2016 Ruimtelijke onderbouwing garageboxen Maasweg Maassluis, d.d. 5 september 2016 Inhoud 1.Inleiding 1.1. Beknopte projectomschrijving en doelstelling 2. Beleidskader 2.1. Gemeentelijk beleid 3. Stedenbouwkundige

Nadere informatie

GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEMMINGSPLAN. BABBERSPOLDER OOST, 1 e herziening (Deelplannen 7+8)

GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEMMINGSPLAN. BABBERSPOLDER OOST, 1 e herziening (Deelplannen 7+8) GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEMMINGSPLAN BABBERSPOLDER OOST, 1 e herziening (Deelplannen 7+8) vastgesteld 10 juli 2014 onherroepelijk 4 september 2014 Regels Kenmerk: 0622-11-R03 Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Regels wijzigingsplan Zijldijk 41, te Leiderdorp

Regels wijzigingsplan Zijldijk 41, te Leiderdorp Regels wijzigingsplan Zijldijk 41, te Leiderdorp Planstatus: vastgesteld Datum: 2016-03-15 Plan identificatie: NL.IMRO.0547.WPZijldijk41-VG01 Auteur: G. Bot AgROM 1 Inleidende regels... 5 Artikel 1 Begrippen...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleiding

HOOFDSTUK 1 Inleiding HOOFDSTUK 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel In 2010 is het voormalige perceel Strijbeekseweg 23 te Ulvenhout gesplitst in twee percelen, te weten Strijbeekseweg 23 met daarop een boerderij (rijksmonument),

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing voor de wijziging van gebruik ten behoeve van de functie wonen (voortuin, behorende bij deelplan 13 van plangebied

Ruimtelijke onderbouwing voor de wijziging van gebruik ten behoeve van de functie wonen (voortuin, behorende bij deelplan 13 van plangebied Ruimtelijke onderbouwing voor de wijziging van gebruik ten behoeve van de functie wonen (voortuin, behorende bij deelplan 13 van plangebied Berckelbosch te Eindhoven (Pianostraat 1 t/m 11) 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Molenwijck-Zuid fase 3 en 4. Kaatsheuvel Loon op Zand De Moer

Molenwijck-Zuid fase 3 en 4. Kaatsheuvel Loon op Zand De Moer Molenwijck-Zuid fase 3 en 4 Agenda 19:30 uur Welkom (wethouder Van Eijkeren) 19:45 uur Toelichting stedenbouw en bestemmingsplan (Pouderoyen) 20:15 uur Toelichting procedure en planning (projectleider

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1. 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1. 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1 1) Status Het voorstel heeft betrekking op het uitoefenen van de collegebevoegdheden ter voorbereiding van een omgevingsvergunning,

Nadere informatie

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015)

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015) Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015) 2 3 Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS Artikel 1 Begrippen 1.1 plan: de "Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 3" (NL.IMRO.0777.0086SCHOENOOST3-3001)van

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema"

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema" 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor de omgevingsvergunning met afwijking Op 18 december

Nadere informatie

Wijzigingsplan Korteweide, Babberich

Wijzigingsplan Korteweide, Babberich Wijzigingsplan Korteweide, Babberich NL.IMRO.0299.WP04KORTEWEIDE-ON0 Ontwerp Aldus vastgesteld door het college van de gemeente Zevenaar in haar vergadering van: De secretaris, De burgemeester, Inhoudsopgave.

Nadere informatie

Bestemmingsplan Bovenkamp II Herziening I gemeente Heerde

Bestemmingsplan Bovenkamp II Herziening I gemeente Heerde Bestemmingsplan Bovenkamp II Herziening I gemeente Heerde Bestemmingsplan Bovenkamp II, Herziening I Betreft Status Bovenkamp II Heerde vastgesteld Datum 30 mei 2011 Bovenkamp II, herziening I, vastgesteld,

Nadere informatie

Uitwerkingsplan Duyfrak fase 3b-3c

Uitwerkingsplan Duyfrak fase 3b-3c Uitwerkingsplan Duyfrak fase 3b-3c Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Tuin 5 Artikel 4 Verkeer

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Torenstraat 7 Gassel

Beeldkwaliteitsplan Torenstraat 7 Gassel 1 Gegevens over het plan: Plannaam: Datum: April 2017 Projectnummer Buro SRO: 14.40.09 Gegevens projectbetrokkenen: Opdrachtgever: Contactpersoon opdrachtgever: Dhr. G. Ariens Dhr. G. Ariens Gegevens Buro

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Concept ruimtelijke onderbouwing Oranje Nassaustraat 1B-1H. 1) Status

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Concept ruimtelijke onderbouwing Oranje Nassaustraat 1B-1H. 1) Status Raadsinformatiebrief Reg.nr. : 8211456 B&W verg. : 20 november 2018 Onderwerp: Concept ruimtelijke onderbouwing Oranje Nassaustraat 1B-1H 1) Status Dit stuk wordt u ter informatie aangeboden in het kader

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. 1. Aanleiding. 2. Ligging en begrenzing. 3. Vigerend bestemmingsplan. Herinrichting Wikkelaan e.o. Eefde

Ruimtelijke onderbouwing. 1. Aanleiding. 2. Ligging en begrenzing. 3. Vigerend bestemmingsplan. Herinrichting Wikkelaan e.o. Eefde Ruimtelijke onderbouwing Herinrichting Wikkelaan e.o. Eefde. Aanleiding Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de herinrichting van de Wikkelaan e.o. Eefde. Het plan past niet in het geldende bestemmingsplan

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 4 1.3 Vigerende bestemmingsplan 5 2. Bestaande situatie 6 2.1 ruimtelijke

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Zaaknummer 179498 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van Berkelland datum: 21-06-2017 zaaknr: Buitengebied, Haaksbergse Binnenweg 1 Eibergen 183926 nr: (2016) AB2016283

Nadere informatie

Oude Badweg 60 Eelderwolde

Oude Badweg 60 Eelderwolde Oude Badweg 60 Eelderwolde Projectgebied 2 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied, huidige situatie... 4 Op het perceel is reeds een recreatiewoning met bijgebouwen aanwezig. De bestaande

Nadere informatie

Ter plaatse van de aanduiding 'onderdoorgang' zijn de gronden tevens bestemd voor langzaam verkeersdoeleinden.

Ter plaatse van de aanduiding 'onderdoorgang' zijn de gronden tevens bestemd voor langzaam verkeersdoeleinden. Artikel 21 Wonen 21.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen met de bijbehorende voorzieningen, zoals tuinen, erven, parkeervoorzieningen, watergangen waterretentievoorzieningen

Nadere informatie

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Status: definitief Datum: 23 februari 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Waterhuishouding... 3 1.1 Beleid Waterschap Rivierenland... 3 1.2 Veiligheid...

Nadere informatie

Gemeente Bronckhorst. Bestemmingsplan Buitengebied; Almenseweg 56 Vorden (wijzigingsplan ex 3.6 Wro) Datum: oktober 2011 Project: GBO652

Gemeente Bronckhorst. Bestemmingsplan Buitengebied; Almenseweg 56 Vorden (wijzigingsplan ex 3.6 Wro) Datum: oktober 2011 Project: GBO652 Gemeente Bronckhorst Bestemmingsplan Buitengebied; Almenseweg 56 Vorden (wijzigingsplan ex 3.6 Wro) Datum: oktober 20 Project: GBO652 OOSTZEE stedenbouw Tivolilaan 205 Postbus 9 6800 AA Arnhem Tel (026)

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Bouw zeven garageboxen achter Kerkstraat 18 Voorthuizen

Ruimtelijke onderbouwing. Bouw zeven garageboxen achter Kerkstraat 18 Voorthuizen Ruimtelijke onderbouwing Bouw zeven garageboxen achter Kerkstraat 18 Voorthuizen 1 2 Hoofdstuk 1 1.1 Aanleiding INLEIDING Op 4 maart 2011 is een aanvraag om een omgevingsvergunning binnengekomen voor het

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Zaaknummer 186668 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Buitengebied, Munsterdijk 4 Eibergen (2017) Artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3 Wet algemene bepaling omgevingsrecht voor Het bouwen van een garage - berging.

Nadere informatie

PARC TICHELT Rijsbergen Wijzigingsplan GEMEENTE ZUNDERT

PARC TICHELT Rijsbergen Wijzigingsplan GEMEENTE ZUNDERT PARC TICHELT Rijsbergen Wijzigingsplan GEMEENTE ZUNDERT Nummer Procedurefase Datum 01 Concept Augustus 2013 02 Ontwerp September 2013 03 Vastgesteld 28 november 2013 Wijzigingsplan Parc Tichelt Rijsbergen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Regels HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen a. het plan: het bestemmingsplan Assenrade, uitwerkingsplan Assenrade, fase 1, van de gemeente Hattem, als bedoeld in artikel 3.6 lid 1 onder b

Nadere informatie

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak Het Zuid 34 te Drachten 1 Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak

Nadere informatie

Gasthuisbergweg 18 te Wijchen

Gasthuisbergweg 18 te Wijchen Ruimtelijke onderbouwing Auteur E.C. Philips-Jackson MSc Verificatie ing. M. Pleijsier Versie 2 Bestand Document1 Graafsebaan 67, 5248 JT Rosmalen Postbus 37, 5240 AA Rosmalen Nederland Telefoon +31 (0)73

Nadere informatie

Duinkampen 23 te Paterswolde

Duinkampen 23 te Paterswolde Duinkampen 23 te Paterswolde Projectgebied. Duinkampen 23 Paterswolde 1. Inleiding Deze ruimtelijke onderbouwing is opgesteld voor het bouwen van een bijgebouw, het plaatsen van een schutting en twee kunstwerken

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom bestemmingsplan Groenstrook Kijk in de Pot 2012 Toelichting: 1. Doel van de procedure 2. Situering van de aanvraag 3. Vigerende stedenbouwkundige regeling 4. Herziening bestemmingsplan

Nadere informatie

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan '1e herziening Smitsweg, locaties Noord en Midden' met identificatienummer

Nadere informatie

b. beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten, met dien verstande dat:

b. beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten, met dien verstande dat: Artikel 8 Wonen - 2 8.1 Bestemmingsomschrijving 8.2 Bouwregels 8.3 Nadere eisen 8.4 Afwijking van de bouwregels 8.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen - 2' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a.

Nadere informatie