BEELD EN GELUID DATABASE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEELD EN GELUID DATABASE"

Transcriptie

1 Conceptomschrijving BEELD EN GELUID DATABASE 09/2012 David Hutten Kevin Regtop Vincent Wielders Koen de Graaf

2 Nederland destijds Om een goede API te ontwerpen hebben wij de keuze gemaakt een zo breed mogelijk publiek aan te spreken binnen data uit de Tweede Wereld Oorlog. Hiervoor focussen wij ons op foto, video en tekst bestanden uit die periode. Met ons concept binden wij verschillende data uit de Tweede Wereld Oorlog op een sociaal, overzichtelijk en aantrekkelijke wijze met en aan elkaar. Zoeken moet gemakkelijk, intuïtief en vooral relevant zijn. De Doelgroep Onze doelgroep zijn geïnteresseerde in Historisch materiaal omtrent de Tweede Wereld Oorlog. Wij zijn van mening dat er nog geen goede (gratis) openbare bron bestaat waarin alle informatie omtrent de Tweede Wereld Oorlog beschikbaar wordt gesteld. Veel van de bestaande bronnen zijn verouderd, incompleet, gesloten en niet gericht op de user experience van de gebruiker. Scholier/student Doet een verslag, spreekbeurt, presentatie, onderzoek etc. over de Tweede Wereldoorlog, en heeft hiervoor aanvullende informatie nodig zoals foto s, video s of gedetailleerde beschrijvingen van bepaalde gebeurtenissen. Algemeen interesse Er zijn ook mensen die uit pure interesse meer willen weten over bepaalde mensen/gebeurtenissen omtrend de Tweede Wereldoorlog. Onze databank biedt hier uitkomst. Persoon zoekende Ook zijn er mensen die op zoek zijn naar een bepaald persoon. Iemand die ze hebben gekend, of een familielid die in deze periode actief was.

3 Sociale Database Wij willen dit anders doen. Relevante informatie op een heldere manier presenteren en open laten voor input van de gebruiker. Wij willen de macht van sociale kennis gebruiken waardoor de collectie dynamisch, up-to-date, discussieerbaar en vooral steeds completer kan worden. Het Wikipedia-concept Informatie ligt op straat, het hoeft alleen opgeraapt te worden. Doordat Wikipedia door iedereen aan te vullen is wordt hun database steeds unieker, completer en populairder. Jan en alleman kan informatie plaatsen, bewerken en corrigeren. U kunt een artikel aanpassen net zozeer als ik dat kan. Maar verborgen tussen die massa ligt kennis, want hoe een alledaags persoon dezelfde data kan aanpassen, kan dat ook gedaan worden door kenners, specialisten, enthousiastelingen en overlevenden. Op deze manier kunnen incomplete gegevens aangevuld worden, foto s herkend worden en aansluitende artikelen toegevoegd worden. Wikipedia toegelicht Waarom is het Wikipedia-concept zo succesvol? Er zijn vele meningen over maar één ding is zeker: samen zijn we sterker. Het is alleen van belang dat alle toegevoegde informatie van de internetbezoekers streng gecontroleerd wort. Wikipedia heeft ondertussen een beleid dat elk binnenkomend artikel direct wordt doorgenomen. Bij een zeer betrouwbaar artikel wordt deze doorgestuurd naar The Excellent Articles. Bij verwante zoekopdrachten wordt je direct naar de meest betrouwbare stukken doorverwezen. Afhankelijk van het succes moet het mogelijk zijn om een oogje in het zeil te houden op onze database. Het scheelt al een hoop dat het enkel tags zijn en geen heuze artikelen. Het blijft waardevol wanneer iedereen zijn of haar kennis over de Tweede Wereldoorlog kan delen met elkaar.

4 Taggen Zoekmachines worden steeds dynamischer. Een grote vooruitsprong in het creëren relevante zoekresultaten is het taggen van data. Taggen is simpelweg het toevoegen van sleutelwoorden aan bepaalde data. Met ons systeem laten wij tags plaatsen door gebruikers. Als een persoon een foto of video herkent kan hij tags plaatsen over de inhoud van deze foto of video. Ziet men een persoon welke hij herkent dan kan hij deze persoon taggen. Men zoekt op deze tags waardoor resultaten relevanter worden. Tags toegelicht Een tag is zogenaamde meta-informatie. Het is een label dat informatie geeft over de inhoud van iets. Bijvoorbeeld over de inhoud van een tekst, over dat wat te zien is op een foto of over dat wat er te lezen valt op een bepaalde webpagina. Een voorbeeldje: als je tags zou willen hangen aan dit ons concept, zouden dat bijvoorbeeld de volgende tags kunnen zijn: onderduiken NSB 1944 Nijmegen Anne Frank etc. Het kunnen woorden zijn die in de foto te zien zijn, zoals namen van personen of monumenten, maar ook woorden die beschrijven waar en wanneer de foto genomen is. er nu gebruik van wordt gemaakt door websites als Flickr, Facebook, en del.icio.us. Het voordeel: eenvoudig ontdekken Het grote voordeel van tagging is dat het gemakkelijk te doen is voor de gemiddelde mens: je kent tags toe op basis van je eigen ideeën en leefwereld. Het is dus heel eenvoudig om foto s en video s te voorzien van passende tags. Gevolg hiervan is dat je ook gemakkelijk de informatie kunt vinden die je zoekt. Tik een tag in die past binnen WW2 en dan wordt een reeks passende foto s getoond. Doordat iedereen tagt vanuit zijn belevingswereld, levert dat interessante perspectieven op, waar je zelf misschien nog niet aan hebt gedacht. Bij de getoonde foto s worden ook gerelateerde tags getoond. Op die manier kunt u heerlijk grasduinen door allerhande tags. Niets nieuws of toch wel? Als u al wat langer in de websferen rondhangt, dan weet u dat tagging geen nieuw idee is. HTML kent bijvoorbeeld metatags: HTML-code om informatie (trefwoorden, beschrijvingen) in een webpagina op te nemen die beschrijft waar de pagina over gaat. Tagging is dus niet nieuw, maar waarom is het dan zo n buzz-woord? Dat zit m in de manier waarop De nadelen: spamgevoeligheid Deze grote vrijheid van het toekennen van tags is natuurlijk ook gelijk het nadeel. Als ik iets tag mijn leefwereld in het achterhoofd, kan iemand anders het dan ook vinden? Om deze laatste rede is het nodig dat er een controlerende partij is, die onnodige tags weg kan halen.

5 Het toevoegen en weglaten van resultaten Tijdens je zoektocht zul je materiaal tegenkomen welke je liever buiten beschouwing laat. De gebruiker is in staat doormiddel van het plaatsen van negative-tags bepaalde resulaten weg te laten. De structuur (conceptueel) Hoe we dit structureren is net zo belangrijk als het vinden. Tijd Data wordt op chronologische volgorde samengesteld. Door te zoeken op tijd kan men snel relevante informatie bemachtigen. Plaats Omdat we met meerdere databanken werken waarvan sommige veel informatie bevatten over een bepaalde omgeving kunnen we prioriteit geven aan databanken in de gekozen omgeving. Hierdoor wordt data sneller en relevanter opgehaald van een bepaald gebied. Deelnemers Het doel is alle datasets te verzamelen welke materiaal bevat uit de Tweede Wereld Oorlog. Deze worden naadloos gecombineerd in een groot systeem waar toch de verschillende aanbieders zichzelf als bron kunnen profileren. Als resultaat creëren wij de eerste sociaal historische databank op het web welke een gebruiksvriendelijke en interactieve ervaring biedt. Door de gebruiker te betrekken bij de stof worden resultaten interactief, veranderlijk en accuraat. Door verschillende technieken te combineren maken we zoekresultaten makkelijker en relevanter vindbaar met als einddoel een bevredigd resultaat bij de doelgroep.

6 Visuele ondersteuning Een impressie voor het startscherm. Simpel en to the point. De aandacht gaat direct naar het doel en de opties zijn overzichtelijk.

7 Eenmaal op zoektocht verschijnen er relevante foto s, video s of artikelen in het scherm. Nog steeds kun je tags toevoegen en verwijderen. De zoekresultaten zullen direct verversen. Uiteraard zijn de afbeeldingen klikbaar.

8 Was je geïnteresseerd in deze foto? In één overzicht is er relevante informatie over te vinden. Het is mogelijk om vanuit hier verder te zoeken.

9 Bruikbare Datasets Nationaal comite 4 en 5 mei Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland zijn meer dan 3500 oorlogsmonumenten opgericht. De monumenten herinneren voornamelijk aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan oorlogen en vredesoperaties sindsdien. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is in 2001 gestart met een inventarisatie van deze monumenten. Hoe: De database is nog niet geheel compleet, maar geeft al wel een goed beeld van de verscheidene oorlogsmonumenten in Nederland. Ze zijn nog bezig met het bouwen van een XML-feed. Wat: Informatie, achtergrondgeschiedenis en foto s over ruim 3500 monumenten. Bestanden: Foto en tekst. Hoeveelheid: Tekst en foto s voor over ruim 3500 monumenten. API: Geen. Datastructuur: XML Overig: De foto s in de database zijn niet open vanwege het ontbreken van de rechten. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Beeld en Geluidwiki Dit is een naslagwerk van het beeld & geluids archief. De data is aan te roepen via de MediaWiki API. Hiermee kun je sets tot maximaal 500 records vinden binnen de Wiki. De lemma s op de wiki zijn onderverdeeld in een vijftal hoofdcategorieën, namelijk Personen, Producties, Genres, Decennia en Onderwerpen. Wat: Voornamelijk informatie over de collectie van beeld en geluid met low res afbeeldingen. Hoe: De database is in de vorm van een wiki gegoten. Waar je kunt zoeken aan de hand van lemma s of zoekopdrachten.

10 Bestanden: Tekst en foto. Hoeveelheid: afbeeldingen met tekst. API: MediaWiki API Overig: Na genoeg alle data is creative commons. Datastructuur: XML Open beelden Op Open Beelden is een set van bijna video s en bijbehorende metadata uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld een Geluid beschikbaar. De video s bevatten nieuwsitems uit het Polygoon bioscoopjournaal en enkele andere films over Nederland in de twintigste eeuw. Wat: De beelden beslaan grofweg de periode en geven een mooi beeld van Nederland in de twintigste eeuw. Daarbij komen niet alleen grote gebeurtenissen, maar ook het leven van alledag aan bod. Hoe: Eigen database. Bestanden: Video s in de formaten MPG1, MP4 en OGV. Hoeveelheid: video s. API: Overig: Alle data is creative commons. Datastructuur: XML NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies De Beeldbank WO2 omvat circa foto s, tekeningen, affiches en andere afbeeldingen over de Tweede Wereldoorlog, waaronder uniek fotomateriaal over de jodenvervolging in Nederland, de Duitse bezetting, het verzet en de collaborerende machten. Het materiaal is afkomstig uit de collectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en 30 andere erfgoedinstellingen met bijzondere WO2-collecties.

11 Hoe: Beeldbank doormiddel eigen database. Bestanden: Afbeeldignen (tekeningen, foto s affiches ect.). Hoeveelheid: afbeeldingen. API: Overig: Alle data is creative commons. Datablog: Regionaal Archief Leiden Beeldbank WO2 Leiden en regio Deze beeldbank bevat foto s en documenten uit de periode van allerlei aard. Samen vertellen deze het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Leiden en omgeving. Wat: Documenten die u in deze beeldbank kunt vinden zijn bijvoorbeeld: vervalsingen, illegale pers, dagboeken, interviews met verzetslieden, etc. Bij al deze documenten zit niet alleen een beschrijving, maar ook een verhaal van een expert dat de historische context van het document vertelt. Zo komt u meer te weten dan in de documenten zelf staat. Hoe: Via een opensearch API. Bestanden: Foto s en documenten(tekst). Hoeveelheid: Niet gevonden. API: Geen. Overig: Alle data is creative commons.

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 3 BESCHRIJVING

PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 3 BESCHRIJVING PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 3 Maarten Hoogendoorn mhn296 Eric Nieuwenhuijsen enn430 BESCHRIJVING Voor opdracht 2 willen wij een interactief videospel maken dat gebruik maakt van de data

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen CONCEPTVERSLAG Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek terugblik NOS on spot Wat is het? Storyboard Keyfeatures Prototype Debattle

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

voor audiovisueel erfgoed

voor audiovisueel erfgoed Onderzoeksrapport Beeld en Geluid: Mobiel platform voor audiovisueel erfgoed Uitgave: 14-10-2012, versie 1.1 Door JBLT ; Jonathan Marchal, Bas van Agten, Laurens Carbo, Thijs Blaas Voorwoord Om een goed

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Vergunningen op Internet IPM 4.0: Aanbevelingen voor de zaakpagina Versie 1.0 april 2009

Vergunningen op Internet IPM 4.0: Aanbevelingen voor de zaakpagina Versie 1.0 april 2009 Vergunningen op Internet IPM 4.0: Aanbevelingen voor de zaakpagina Versie 1.0 april 2009 Zaakpagina en metadata In het Informatie Publicatie Model (IPM) 4.0 staat beschreven hoe u als deelnemer aan Vergunningen

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Dit ebook wordt u geheel gratis aangeboden door Usense - Dé Online Marketing Specialist. Zoekmachine Optimalisatie Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, gaat over het

Nadere informatie

Impressie of verwerking van een gebeurtenis

Impressie of verwerking van een gebeurtenis Impressie of verwerking van een gebeurtenis In deze opdracht maken de leerlingen een impressie van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Zij besteden in ieder geval aandacht besteden aan: de periode

Nadere informatie

2BA Deeplink Gebruiksbeschrijving

2BA Deeplink Gebruiksbeschrijving 2BA Deeplink Gebruiksbeschrijving Document versie: 1.0 SCVN 02 Uitgiftedatum: 2006-5-1 Status: Conceptueel Auteur: 2BA Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Wat is deeplink?... 3 2 Deeplink gebruiken... 4

Nadere informatie

Educatieve Contentcatalogus (ECC)

Educatieve Contentcatalogus (ECC) Educatieve Contentcatalogus (ECC) Handleiding vmbo Versie: 3.0 Handleiding ECC VMBO - update 4 oktober 2010 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 ECC en inloggen 4 3 Zoeken in de ECC 5 4 Functionaliteiten

Nadere informatie

Mijn Stad Mijn Dorp. Resultaten eerste fase. Wendy Oude Nijeweme d Hollosy

Mijn Stad Mijn Dorp. Resultaten eerste fase. Wendy Oude Nijeweme d Hollosy Mijn Stad Mijn Dorp Resultaten eerste fase Wendy Oude Nijeweme d Hollosy lunchbijeenkomst HCO - 26 oktober 2009 1 Inhoud van deze presentatie: Waarom Mijn Stad Mijn Dorp? Resultaten eerste fase (2008-2009)

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAL PUBLISHING

HANDLEIDING DIGITAL PUBLISHING HANDLEIDING DIGITAL PUBLISHING Versie 1.0 WELKOM IN DEZE NIEUWE WERELD De wereld van het digitaal publiceren is nog een vrij nieuwe. Maar hoe nieuw deze wereld ook is, er is al veel over te vinden en te

Nadere informatie

Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken. Jose Spierts april 2010

Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken. Jose Spierts april 2010 Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken Jose Spierts april 2010 Erfgoedportaal / E dienst Ontsluiten collectie & kennis RCE Specifiek:

Nadere informatie

Ordenen van informatie

Ordenen van informatie Hoe doe je dat? Door: Jaap Walhout Informatie zoeken op het web Utrecht, 15 oktober 2010 Even voorstellen economie promotie onderzoek cursusontwikkelaar ict-rijk onderwijs Ruud de Moor Centrum informatievaardigheden

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Johan Oomen @johanoomen Hoofd R&D Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nadere informatie

PrePare Paper. www.partnerincontent.nl

PrePare Paper. www.partnerincontent.nl PrePare Paper Een seo copywriter inhuren zonder een goede voorbereiding aan je website is weggegooid geld Hoe haal je meer rendement uit een seo tekstschrijver? Google is nog steeds één van de belangrijkste

Nadere informatie

Uw website optimaliseren voor zoekmachines

Uw website optimaliseren voor zoekmachines Uw website optimaliseren voor zoekmachines Waarom zou je optimaliseren? Met een goede website of goed product ben je er nog niet. Wanneer je product of dienst namelijk niet bekend is bij de gebruiker,

Nadere informatie

Proces Mediaverwerking

Proces Mediaverwerking Proces Mediaverwerking Anne Werst, manager Catalogiseren awerst@beeldengeluid.nl Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Cijfers Ruim 750.000 uur radio, televisie, film 1.500.000 catalogusbeschrijvingen

Nadere informatie

Hoe zet ik een beeldbank op?

Hoe zet ik een beeldbank op? Hoe zet ik een beeldbank op? ijn naam is Shanna Hillebrand, Visual Storyteller en Beeldstrateeg. Ik help gedreven ondernemers hun bedrijfsverhaal te vertellen en hun ideale klant te bereiken met het slim

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V

informatie architectuur lesweek 4 IAM V informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2009-2010 vandaag tags metadata controlled vocabulary search IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. containerbegrip

Nadere informatie

Zoeken op Twitter - Hoe zoeken, zoekopdracht opslaan & geavanceerd zoeken

Zoeken op Twitter - Hoe zoeken, zoekopdracht opslaan & geavanceerd zoeken Zoeken op Twitter - Hoe zoeken, zoekopdracht opslaan & geavanceerd zoeken Op de startpagina zie je in het linkermenu Trends staan (zie afbeelding 1). Trends worden uit tweets samengesteld van de onderwerpen

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 vandaag labels metadata tags search informatie architectuur vijf stappen 1. content categoriseren 2. hiërarchie aanbrengen 3. rubrieken en content soorten

Nadere informatie

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet.

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet. Eindrapportage Interactieve Leerlijnen versie datum 1 / 7 Eindrapportage Interactieve Leerlijnen www.dnsleerroutes.net Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010 Kennisnet.nl www.dnsleerroutes.net

Nadere informatie

Schrijven geoptimaliseerde teksten

Schrijven geoptimaliseerde teksten Schrijven geoptimaliseerde teksten Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Title Tag... 4 2. Metatag Description... 4 3. Paginatekst... 5 Woordenlijst... 7 Deze handleiding wordt u aangeboden door, specialist

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Eindeloze mogelijkheden met het zoekscherm van GroenGelinkt

Eindeloze mogelijkheden met het zoekscherm van GroenGelinkt Eindeloze mogelijkheden met het zoekscherm van GroenGelinkt Steeds meer organisaties maken gebruik van het GroenGelinkt zoekscherm. Bezoekers van jouw website vinden snel en gemakkelijk een passende activiteit

Nadere informatie

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0 Media Hans Roeyen V 3.0 12 maart 2015 Inhoud 1. (Multi)Media op websites... 3 2. Flash en Websites... 4 3. Video op je website... 4 3.1. YouTube insluiten op de pagina... 4 3.2. Video zonder YouTube...

Nadere informatie

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl SEO en Beslist.nl Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: SEO en Beslist.nl 1. Hoe word ik goed gevonden in Google? 2. Waarom SEO en Beslist.nl belangrijk zijn 3. Hoe denkt Google? 4.

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Impactmeting Wikimedia Commons

Inleiding. Inleiding. Impactmeting Wikimedia Commons Inleiding Welkom bij deze korte inventarisatie. Deze wordt georganiseerd door Open Cultuur Data (OCD) en is onderdeel van de impactmeting van Nederlandse open cultuurdata. Het doel is inzicht te krijgen

Nadere informatie

Verdien model. Affiliate marketing

Verdien model. Affiliate marketing Verdien model Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je site. Als je slim bent gebruik je alle manieren zo kan je op zo veel mogelijk manieren geld uit je site halen. Al deze manieren

Nadere informatie

Mitchell Bouley & Paul vd Linden Taak 1.2.1 Zoekmachines Vakdocent: Biggelaar Tutor: Griensven Mentor: Biggelaar

Mitchell Bouley & Paul vd Linden Taak 1.2.1 Zoekmachines Vakdocent: Biggelaar Tutor: Griensven Mentor: Biggelaar Mitchell Bouley & Paul vd Linden Taak 1.2.1 Zoekmachines Vakdocent: Biggelaar Tutor: Griensven Mentor: Biggelaar Taak 1.2.1 - Mitchell Bouley & Paul vd Linden Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service

1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service 1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service De in het CHoral project ontwikkelde audio-indexeringstechnologie op basis van automatische spraakherkenning (SHoUT) wordt beschikbaar gemaakt

Nadere informatie

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Doel: Het doel van deze interactieve video is voornamelijk educatie. Je zult door middel van het spelen, bewuster

Nadere informatie

BigData4Apps: (Linked) Open Big Data > Little Contextualized Data

BigData4Apps: (Linked) Open Big Data > Little Contextualized Data BigData4Apps: (Linked) Open Big Data > Little Contextualized Data Door Michiel van Dijk, 3 juli 2013 Kort over 2CoolMonkeys Cube app Open Huis app Numagapp Kort over 2CoolMonkeys Wij bouwen (geo)-apps

Nadere informatie

4. Zoeken naar informatie

4. Zoeken naar informatie 99 4. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Trends 2011. SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011

Zoekmachine optimalisatie Trends 2011. SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011 Zoekmachine optimalisatie Trends 2011 SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011 Een woord vooraf Bronnen: bruceclay.com, searchengineland.com, frankwatching.com, marketingfacts.nl, dutchcowboys.nl,

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app 1 Inhoudsopgave Inleiding Geinterviewde persoon 1e Ontwerp - Zoeksuggesties Probleem Oplossing 2e Ontwerp - Lijst van producten in Kavel Probleem Oplossing 3e Ontwerp - Opslaan knop Probleem Oplossing

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Voorbereiding spreekbeurt of werkstuk 10

Hoofdstuk 1: Voorbereiding spreekbeurt of werkstuk 10 Inhoud Hoofdstuk 1: Voorbereiding spreekbeurt of werkstuk 10 Stappenplan 11 Stap 1: Kies een onderwerp 12 Een voorbeeld 13 Stap 2: Zoek informatie 16 Stap 3: Informatie schiften 17 Stap 4: De gegevens

Nadere informatie

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website!

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website! MAAK EEN SLAG ONLINE Als ondernemer of onderneming wilt u een goede website. Die vormt een steeds belangrijker wordend visitekaartje! Hebt u ook het gevoel dat uw website beter, mooier en gemakkelijker

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Toekennen metadata voor overheden

Toekennen metadata voor overheden Toekennen metadata voor overheden versie: 2.1 datum: 1 juni 2007 Samenwerkende Catalogi Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Metadata toekennen... 2 3. Metadata voor uw productencatalogus... 3 4. Voorbeeld

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie.

Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie. Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie. As-Built Documentatie digitaal op orde Als uw bedrijf actief is in de Marine, Off-Shore, energie of chemische industrie, dan heeft u voor

Nadere informatie

Websites & Zoekmachines

Websites & Zoekmachines Zoekmachines, Wat en Hoe... 2 Wat is een Zoekmachine?... 2 Hoe werkt het?... 2 Meldt Je Site Aan... 3 Meta-data... 3 Links naar je site... 3 De grote 3... 3 Hoe aanmelden?... 3 Wachttijd na aanmelding...

Nadere informatie

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06 1 2 Job Story 1 pagina 3 Job Story 2 pagina 6 Job Story 3 pagina 9 Job Story 4 pagina 12 In dit document is een ontwerp te vinden van een deel van de BVA web-app. Er zijn vier ontwerpen gemaakt en die

Nadere informatie

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports)

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Labels en Rapporten in Atlantis 1 Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Rapporten Een rapport is eigenlijk altijd een tekst bestand, die vorm wordt gegeven

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Vandaag de dag heb je verschillende media ter beschikking om je doelgroep te bereiken. Maar welk medium kies je? Dat hangt af van je doel, doelgroep en de context

Nadere informatie

Concept. Google Sites Handleiding

Concept. Google Sites Handleiding Google Sites Handleiding Inhoud Inleiding... 1 Handleiding... 2 Aanmaken Google Site... 2 Aanpassen uiterlijk Google Site... 3 Configureren Google Site... 3 Uitnodigen mede eigenaren, bijdragers en kijkers...

Nadere informatie

LiLa Portal Docentenhandleiding

LiLa Portal Docentenhandleiding Library of Labs Lecturer s Guide LiLa Portal Docentenhandleiding Er wordt van de docenten verwacht dat zij het leren van de studenten organiseren en dat zij een keuze maken uit de beschikbare hoeveelheid

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Haal meer uit je website

Haal meer uit je website Haal meer uit je website 10 Tips om je website te optimaliseren Je hebt 100 bezoekers per dag, met soms een piek van 200 bezoekers per dag. Maar wat doe je met deze bezoekers? Hoeveel procent van deze

Nadere informatie

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I WOSI Ruud Jungbacker en Michael de Vries - Technisch ontwerp Website Document historie Versie(s) Versie Datum Status Omschrijving / wijzigingen 0.1 20 nov 2008 Concept

Nadere informatie

Gevorderd Geld Verdienen Met Internet

Gevorderd Geld Verdienen Met Internet Gevorderd Geld Verdienen Met Internet Zonder enige kosten/moeilijkheden Copyright 2009: "Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd/aangepast zonder toestemming van de auteur. 1 Hee! Bedankt dat je mijn

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

CHECKLIST. Zoals je ziet, hebben de pagina s die bovenaan staan het keyword vooraan in de title tag geplaatst.

CHECKLIST. Zoals je ziet, hebben de pagina s die bovenaan staan het keyword vooraan in de title tag geplaatst. ON-PAGE SEO CHECKLIST 1 ZET JE KEYWORD VOORAAN IN DE TITLE TAGS Zoals je ziet, hebben de pagina s die bovenaan staan het keyword vooraan in de title tag geplaatst. Voorbeeld: stel dat je een title tag

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

Web 2.0 als Gereedschap

Web 2.0 als Gereedschap Web 2.0 als Gereedschap Dennis Flinterman www.youse.nl Inhoud About Youse Qué es la Web 2.0? zum Beispiel... 1 Over mijzelf Sinds oktober 2006 zelfstandig interactie ontwerper Daarvoor 6 jaar bij Fabrique

Nadere informatie

Internet Marketing Termen

Internet Marketing Termen Internet Marketing Termen Als beginnend Internet Marketeer ga je veel termen tegen komen, die je in verwarring zullen brengen. Hieronder heb ik een lijst met termen voor je samengesteld om jouw leven als

Nadere informatie

AFO 653 RSS Nieuwsfeeds

AFO 653 RSS Nieuwsfeeds AFO 653 RSS Nieuwsfeeds 653.1 Inleiding 653.1.1 Wat zijn RSS News Feeds en hoe worden ze in Vubis Smart gebruikt? RSS News Feeds RSS (Really Simple Syndication) is een XML-gebaseerd formaat voor het distribueren

Nadere informatie

Van concept naar een klikbaar prototype

Van concept naar een klikbaar prototype UXkids case study: Van concept naar een klikbaar prototype Keywords: Koninklijke Bibliotheek, Website, Prototype, User tests, Usability, UX, Kinderen 9-12 jaar. Als onderdeel van het netwerk van openbare

Nadere informatie

Bijlage bij FeniksInformatiebrief nummer 1, jaargang 2, Thiememeulenhoff

Bijlage bij FeniksInformatiebrief nummer 1, jaargang 2, Thiememeulenhoff De terugkeer van de tijdbalk: interactief en multimediaal Hij is terug: de tijdbalk!weggezuiverd uit het thematische onderwijs tussen 1980 en 2000 en in ere hersteld door de canonieke leerstellingen van

Nadere informatie

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar ProjectHeatmap Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Gheat...4 Info...4 Voordelen...4 Nadelen...4 Google Fusion Tables...5 Info...5 Voordelen...5 Nadelen...5 OLHeatmap...6

Nadere informatie

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document HEEMKUNDE RIPS Project Initiatie Document Projectcode: P201101 Datum voltooid: 9-11-2011 Auteur: Paul Oostenrijk Versie: 1.0 Status: Concept Bestandsnaam: Project initiatie document Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet!

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! 30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.tomdehaan.nl 1 Voordat je de tips gaat lezen Dit ebook is een verzameling van tips voor je Facebook

Nadere informatie

Sway starten vanuit bestaand document

Sway starten vanuit bestaand document Met Sway kun je gemakkelijk een presentatie plus maken met geïntegreerde filmpjes, afbeeldingen en vooral veel effecten. Het mooie is dat Sway je helpt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen vanuit een PowerPoint

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer SEO Optimalisatie tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Carlo Konijn uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui 29-5-2013 Chi Computers opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Nadere informatie

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 MILLEDONI.NL OP MOBIEL Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 Inhoud Inleiding... 1 Mentale model bij vraag 1 (behavioural)... 2 Mentale model bij vraag 2

Nadere informatie

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix WordPress Website Bouw zelf je WordPress Website Maarten Hendrix Maarten Hendrix 2 Inhoudsopgave WordPress inleiding... 5 Wat is WordPress?... 5 Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?...

Nadere informatie

Een Project Management model. Wat is IASDEO?

Een Project Management model. Wat is IASDEO? Een Project Management model Project Management betekent risico s beheersen, voldoen aan allerlei vereisten, klanten tevreden stellen, beslissingen nemen, producten leveren, activiteiten coördineren, inputs

Nadere informatie

Creative without strategy is called art Creative with strategy is called advertising

Creative without strategy is called art Creative with strategy is called advertising Creative without strategy is called art Creative with strategy is called advertising - Jeff I. Richards HouseVertising heeft één ambitie: de beste kwaliteit voor de beste prijs. Dat klinkt nogal algemeen

Nadere informatie

WEBANALYSE. WEBPAGINA: http://www.joy-ce.com/ April 2013. Vervaardigd door:

WEBANALYSE. WEBPAGINA: http://www.joy-ce.com/ April 2013. Vervaardigd door: WEBANALYSE WEBPAGINA: http://www.joy-ce.com/ April 2013 Vervaardigd door: Inhoudsopgave Inhoud.2 Introductie 3 Social Media 4 Mobiel 5 SEO..6 Basis. Inhoud. Links.. Keywords. Autoriteit. Linkuitwisseling...

Nadere informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht 1, zoekvraag bepalen: Voordat je informatie gaat zoeken, is het handig om eerst je zoekvraag te bepalen. Anders krijg je veel informatie waar je niets

Nadere informatie

Toegankelijke documenten op Internet. 20 juni 2013

Toegankelijke documenten op Internet. 20 juni 2013 Toegankelijke documenten op Internet 20 juni 2013 Eisen voor een toegankelijk document Begrijpelijke tekst Snel navigeren door document is mogelijk, bijvoorbeeld door het gebruik van bladwijzers Het contrast

Nadere informatie

Vorming Sanama maart 2018 Basisintroductie tot Pinterest Afbeeldingen en video s verzamelen en delen ter inspiratie en terugvinden

Vorming Sanama maart 2018 Basisintroductie tot Pinterest Afbeeldingen en video s verzamelen en delen ter inspiratie en terugvinden Vorming Sanama maart 2018 Basisintroductie tot Pinterest Afbeeldingen en video s verzamelen en delen ter inspiratie en terugvinden Bert Breugelmans Communicatie-expert info@bertbreugelmans.be 0494 79 09

Nadere informatie

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting 1 1. Inleiding In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 2014-2018 wordt wereldwijd stilgestaan bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal

Nadere informatie

PROJECT EXPO PROJECTDOCUMENT

PROJECT EXPO PROJECTDOCUMENT PROJECT EXPO PROJECTDOCUMENT Auteur(s): Bas Aalders, Daryl Dekking, Dion Kruijswijk, Thomas de Luca, Tom Hoogeveen, Koen Veelenturf Schrijver Dion Kruijswijk, Koen Veelenturf Versie: 0.4 Status: Afronding

Nadere informatie

Lesgever: pc / laptop met internetverbinding, beamer en projectiescherm Cursisten: pc / laptop met internetverbinding

Lesgever: pc / laptop met internetverbinding, beamer en projectiescherm Cursisten: pc / laptop met internetverbinding F I C H E V O R M I N G Versie 20120126A Algemene info Titel Aard Doelgroep Duur Facebook privacy instellingen educatieve vorming jongeren (+12) en volwassenen max. 1 uur Omschrijving In deze vorming komen

Nadere informatie