Tips van Ozzie: maak van je spreekbeurt een succes! Lees de map goed door en haal de informatie eruit die je nodig hebt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips van Ozzie: maak van je spreekbeurt een succes! Lees de map goed door en haal de informatie eruit die je nodig hebt."

Transcriptie

1

2 G day mate! Zo, jullie willen dus een spreekbeurt houden over Australië: het prachtige land waar ik woon. Daar wil ik jullie graag bij helpen. Ik zal me eerst even voorstellen: mijn naam is Ozzie de kangoeroe. Waarom ze mij hebben gekozen voor dit spreekbeurtpakket? Dat lijkt me logisch want wanneer je aan Australië denkt, denk je aan kangoeroes. Ik woon er veel langer dan de mensen en spring makkelijk het hele land door. Dat is handig voor een spreekbeurt, want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk weten en zien, nietwaar? Australiërs spreken Engels, maar spreken het wel op hun eigen manier uit. Ze korten de woorden af of maken het Engelse woord net even anders. Barbecue wordt barbie, breakfast wordt brekkie en een kangoeroe is een roo (spreek uit: roe). Dat noemen ze Australische slang (spreek uit: sleng). Australiërs begroeten je vaak met G day mate (spreek uit: kdee meet), net zoals ik dat heb gedaan boven aan deze pagina. Het betekent goedendag vriend. Ook de uitdrukking No Worries (spreek uit: no wurries) hoor je vaak. Dat betekent: maak je geen zorgen. Want dan doen Australiërs niet zo snel. En ze hopen dat jij dat ook niet doet. Wanneer ze afscheid nemen hoor je vaak see ya (spreek uit: sie je). Dat betekent: tot ziens, ik zie je weer. In dit spreekbeurtpakket zal ik je af en toe dus ook nog wat echte Australische woorden leren. Mijn naam Ozzie heeft ook alles te maken met Australië. Wanneer mensen het over Australië hebben, gebruiken ze ook andere namen zoals OZ of Down Under. De mensen die in Australië wonen, heten Australiërs, maar worden ook Aussies (spreek uit: Ossies) genoemd. Zo ben ik aan mijn naam gekomen. Ik ben dus een echte Australiër.

3 Tips van Ozzie: maak van je spreekbeurt een succes! Denk eerst goed na waarover je wilt vertellen. Lees de map goed door en haal de informatie eruit die je nodig hebt. Houd de volgorde goed in de gaten: zet de belangrijkste woorden op papier in de juiste volgorde. Schrijf geen hele zinnen over uit de map. De kans is dan groot dat je gaat voorlezen, in plaats van vertellen. Wanneer je een woord niet begrijpt, zoek het dan op in het woordenboek of vraag het aan je vader of moeder. Gebruik de plaatjes of foto s die je kunt downloaden van Internet. Ken je mensen die in Australië zijn geweest? Misschien hebben zij wel leuke spullen te leen die je kunt laten zien in de klas. Oefen je spreekbeurt van tevoren thuis: voor de spiegel of met een vriend of vriendin, broer of zus. Laat ze vragen stellen en probeer die dan te beantwoorden. Vraag hoe ze je spreekbeurt vinden. Maak de spreekbeurt niet te lang.

4 De geschiedenis van Australië Er is heel veel te vertellen over Australië, de geschiedenis, de natuur en de dieren die er wonen. Australië is een heel bijzonder land. Er komen dieren voor (zoals ik) die nergens anders ter wereld leven. Australië is ook het oudste land ter wereld. Het is als eerste ontdekt door de Nederlander Willem Jansz. Hij bereikte in 1605 Cape York. Dat ligt helemaal in het noorden van Australië. Maar de Nederlanders vonden het land maar helemaal niets: het was heet en droog. Ze dachten dat het droge land niet veel waard was en wilden niet meer terug. Daar dacht de Engelsman James Cook heel anders over. Die bereikte in 1770 de oostkust van Australië. Hij noemde het gebied New-South Wales en zorgde ervoor dat dit stukje Australië bij Engeland hoorde. In 1778 werd Australië een kolonie van Engeland. De Engelse regering was dus ook de baas in Australië. Ze gebruikten het land als strafkolonie: dieven, inbrekers en anderen die iets hadden misdaan, werden voor straf naar Australië gestuurd. In die tijd was het onmogelijk om ooit weer terug te komen. Na een tijdje wilde de Australiërs zelf beslissen over hun land. In 1901 werd Australië onafhankelijk verklaard. Vanaf dat moment heette het land: het Gemenebest van Australië. Toch bleef het land een onderdeel van Engeland. Dat zie je ook in hun vlag. De Engelse vlag zit ook in de Australische vlag. Australië heeft een minister-president, maar ook een koningin: de Engelse koningin. Ze is dan wel koningin maar ze heeft weinig te zeggen. Omdat Australië een kolonie van Engeland is geweest spreken ze Engels in Australië. Wist je dat: De misdaden waarvoor je vroeger voor straf naar Australië werd gestuurd, vaak erg meevielen? Sommige mensen werden weggestuurd omdat ze een aardappel hadden gepikt, hadden gebedeld of een cent hadden gevonden en die niet eerlijk hadden teruggegeven. Vaak werden deze misdaden gepleegd omdat de mensen arm waren en honger hadden.

5 De Aborigines De allereerste bewoners van Australië zijn de Aborigines. Zij waren al jaar geleden in Australië. Dat weten we omdat er in Australië veel oude rotsschilderingen te vinden zijn die de Aborigines hebben gemaakt. Toen de Europeanen naar Australië kwamen, leefden er Aboriginals in Australië. Ze leefden in groepen (stammen). Elke stam had een eigen taal. In die tijd werden er ongeveer 250 talen gesproken. Tegenwoordig spreken alle Aborigines Engels, maar hebben ook nog hun eigen taal. De taal van de Aborigines vind je ook terug op veel naambordjes in Australië. Sommige steden, plaatsen en wegen hebben zowel een Aboriginal als een Engelse naam. Aborigines zijn nomaden. Dat zijn mensen die niet op een vaste plek leven, maar rondtrekken. Aborigines leven van wat de natuur hen biedt. Ze weten dan ook precies welke planten en vruchten je kunt eten en welke kruiden goed zijn tegen ziektes. Er zijn nog steeds Aboriginal stammen die ervoor kiezen zoveel mogelijk in en van de natuur te leven. De meeste Aborigines wonen en werken tegenwoordig in de stad of in een dorp, rijden auto en gebruiken alle moderne dingen die jij en ik ook gebruiken. Aborigines zijn beroemd om hun kunst. Ze maken prachtige schilderijen en andere kunstvoorwerpen die allemaal over Australië gaan. Elk voorwerp vertelt een verhaal of laat iets zien van Australië. Aboriginal kunst is meestal te herkennen aan de kleuren en de afbeeldingen die bestaan uit stippen, lijnen en dieren. Maar er zijn ook Aboriginal kunstenaars die moderne schilderijen maken. De Aborigines hebben veel plekken in Australië waar ze samenkomen. Dat zijn heilige plaatsen. Ze geloven dat hun voorouders daar wonen. De belangrijkste heilige plaats van de aboriginals is Uluru. Uluru is ook bekend als Ayers Rock. Het is een hele grote rots die midden in de woestijn ligt. Uluru lig in het midden van Australië. Het stuk land waar Uluru ligt is weer teruggeven aan de Aborigines. Zij zorgen nu weer voor hun eigen land en voor de heilige berg.

6 Het landschap Australië heeft een oppervlakte van km2. Dat is 240 keer zo groot als Nederland. Toch wonen er ongeveer net zoveel mensen als in Nederland. De Great Dividing Range zijn bergen in het oosten van Australië, dat ligt in een belangrijke bergketen voor Australië. De hoogste berg van Australië is Mount Kosciusko, in de Great Dividing Range. Hij is 2230 meter hoog. Je kunt er in de winter ook skiën. Het noorden van Australië is subtropisch, dus er groeien veel planten, struiken en bomen. Op de rest van de oostkust staan veel gebouwen. De Outback Meer dan de helft van Australië is de outback. Dat is het binnenland. In de outback is het erg droog, en er zijn veel lege vlaktes. Daarom wonen er weinig mensen. Lake Eyre is grootste meer in de outback. Het ligt 12 meter onder de zeespiegel, en is het laagste punt in Australië. Het wordt vaak een zoutpan genoemd omdat het een grote kuil met zout is. Het gebied rond Lake Eyre is een van de droogste gebieden op de wereld. In de outback zijn ook veel woestijnen, zoals de Simpson Desert. De outback bestaat voor het grootste deel uit woestijnen. Op veel plaatsen heeft het zand een roodbruine kleur, zoals de kleur van roest. De kleur wordt gevormd doordat er veel ijzer in de grond zit. Uluru (Ayers Rock) Midden in de Australische outback ligt een vreemd gevormde rots: Ayers Rock. Dat is de naam die de westerlingen er aan hebben gegeven. Deze naam verwijst Sir Ayers, de ontdekkingsreiziger die de rots als Westerling voor het eerst bereikte. De echte naam is Uluru. Het is een Aboriginal naam. Voor de Aboriginals is deze rots een heilige plaats. Tegenwoordig heet Ayers Rock ook weer Uluru. Uluru ligt in het midden van Australië. De rots ziet er uit alsof het een grote zandhoop is, maar hij is echt van steen. De rots heeft een platte bovenkant, is 3.5 kilometer lang, 348 meter hoog en heeft een omtrek van ongeveer 10 kilometer.

7 Grote Barrière Rif Het Grote Barrière Rif is het grootste koraalrif ter wereld en ook het grootste ding dat door dieren is gebouwd. Het is in het noordoosten van Australië. Koraal is een soort steen dat door een koraaldiertje is gemaakt. Het koraaldiertje klemt zich vast aan een rots, en laat zich daar verder groeien naar koraal. In het Grote Barrière Rif leven meer dan 400 verschillende soorten koraal, en het is groter dan heel Nederland. Vanaf de maan kun je het Grote Barrière Rif zien. Het rif is 2000 kilometer lang. In het oosten liggen ook een heleboel andere koraalriffen. Er bestaan maar twee stranden op de wereld met alleen schelpen die geen fossielen zijn, en daar is Shell Beach er één van. Het strand ligt in Shark Bay, in het westen van Australië. De laag schelpen is soms meer dan 10 meter, en het strand is meer dan 110 kilometer lang. Uluru (Ayers Rock)

8 De steden Twee hele bekende steden uit Australië zijn Sydney en Melbourne. Veel mensen denken dat Sydney de hoofdstad van het land is maar dat is niet waar! Ruim 100 jaar geleden had Australië nog geen hoofdstad. Sydney en Melbourne vonden allebei dat zij dat moesten worden. Ze konden helaas maar niet beslissen en bleven kibbelen. Om daar een eind aan te maken is er in 1980 een nieuwe stad gebouwd: Canberra. Dat is de hoofdstad van Australië. In Canberra zijn ook alle regeringsgebouwen te vinden. Sydney Het meest bekende gebouw van Sydney is het Opera House. Dat is een schouwburg waar wordt gezongen en toneel gespeeld. Het Opera House is gebouwd vanwege een wedstrijd. Allerlei architecten mochten een mooi gebouw ontwerpen. Een architect uit Denemarken heeft toen het Opera House verzonnen. Het dak van het Opera House ziet er uit als de zeilen van een schip. Sinds de opening van het Opera House is dit gebouw tot het symbool van Sydney geworden. Vlakbij het Opera House ligt de beroemde Harbor Bridge. Het is een van de langste en hoogste boogbruggen ter wereld met maar één boog. Je kunt de brug beklimmen. Veel toeristen die Sydney bezoeken, doen dat ook. Opera House in Sydney

9 Meer dan eenderde van de inwoners van de Australiërs wonen in Sydney of Melbourne. Andere grote steden in Australië zijn Perth aan de westkust en Adelaïde in Zuid-Australië. Perth is de hoofdstad van West-Australië. In Perth zitten veel Nederlandse bedrijven die zaken doen met Azië. Perth ligt daar niet zo heel erg ver vandaan. Perth wordt dan ook wel de poort van Azië genoemd. In het noorden ligt Darwin. In Darwin zie je veel nieuwbouw. Dat komt omdat de stad twee keer is verwoest: de eerste keer door een bombardement in de Tweede Wereldoorlog in De tweede keer door de orkaan Tracy. De stad moest daarna weer opnieuw worden gebouwd. De grote steden in Australië zijn moderne steden met brede wegen, winkels en hoge kantoorgebouwen. De kleinere steden in de outback zien er heel anders uit. Ze doen denken aan cowboystadjes. Met stoffige straten en een overdekte houten stoep die langs de winkels loopt. Maar ook in deze steden komen steeds meer moderne winkelcentra en kantoorgebouwen. Tasmanië Tasmanie is een eiland onder Australië. Maar het hoort wel bij Australië. De hoofdstad van Tasmanië is Hobart en heeft ongeveer inwoners. Tasmanie heeft een prachtige natuur met heel veel bossen. De oudste bomen ter wereld zijn te vinden in Tasmanië. Het hele zuidwestelijke deel is een van de laatste wildernissen ter wereld. Een vijfde deel van Tasmanië staat ook op de Werelderfgoedlijst. Er wonen slechts mensen op Tasmanië.

10 De dieren Na alles wat Ozzie je al heeft verteld en heeft laten zien, is het tijd om kennis te maken met zijn familie en een paar andere, typisch Australische dieren. Er leven zoveel dieren in Australië dat het niet mogelijk is om ze allemaal aan je voor te stellen. Daarom heeft Ozzie er een paar gekozen die alleen in Australië voorkomen. Kangoeroe Er zijn wel 55 verschillende soorten kangoeroes. In allerlei soorten en maten. Van heel groot (de rode) tot zo klein als een muis (de boomkangoeroe). Hoe groot of hoe klein ze ook zijn: de vrouwtjes hebben allemaal een buidel. De grijze en de roodharige kangoeroe komen het meeste voor. De roodharige is de allergrootste kangoeroe die kan wel 2 meter worden! Bij de geboorte is de babykangoeroe niet groter dan een klontje suiker. Dan wordt hij geboren in de buidel. Na 5 maanden steekt hij zijn kopje naar buiten. Na 7 maanden durft hij af en toe uit de buidel te kruipen maar bij het minste gevaar kruipt hij al weer in de buidel. Na 8 maanden past de babykangoeroe niet meer in de buidel. Een kangoeroevrouwtje kan drie jongen tegelijkertijd verzorgen: een foetus in haar baarmoeder, een joey (jong, spreek uit: djoie) in haar buidel en een zuigeling. In dat geval geven haar borsten zelfs twee soorten melk tegelijkertijd: een voor de zuigeling en de andere voor de joey. Een kangoeroe heeft net als een mens 5 vingers aan elke hand. Hij gebruikt zijn vinger om eten in zijn mond te stoppen. Een kangoeroe kan sprongen maken van wel 9 meter lang! Dat is net zo lang als een vrachtwagen. Kangoeroes slaan elkaar graag met de vuist om te vechten. Hun staart is erg gespierd en daarom gebruiken ze hem als 3 e poot. Ze kunnen ze beide poten gebruiken voor het vechten. Een kangoeroe kan ook alleen maar vooruit bewegen: wanneer hij de andere kant op moet, zal hij zich altijd omdraaien.

11 De Koala Koala's worden vaak koalaberen genoemd. Maar dat klopt niet. Een koala is helemaal geen beer maar, net als de kangoeroe, een buideldier. Om precies te zijn een klimbuideldier. De koala is het grootste klimmende buideldier dat er bestaat en komt alleen in Australië voor. Dat komt omdat de koala leeft van de blaadjes van de eucalyptusboom. En die groeit alleen maar in Australië. Er zijn 600 verschillende soorten eucalyptusbomen. Voedsel genoeg, zou je zeggen. De koala lust lang niet alle soorten: hij eet alleen de blaadjes van 20 soorten. Koala betekent in Aboriginaltaal: drinkt niet. Ze halen hun water en voedsel uit de eucalyptusbladeren. Alleen wanneer het heel droog is gaan ze op zoek naar water. Koala s slapen veel: maar liefst 18 uur per dag. Pas na zonsondergang komen ze in beweging. Koala s leven dicht bij elkaar, maar hebben wel elk een eigen boom. Of liever gezegd twee; namelijk een eetboom en een slaapboom. Na zonsondergang verplaatsen ze zich van hun slaap- naar hun eetboom en weer terug. De koala ziet er misschien heel schattig uit maar ze hebben hele scherpe klauwen! Die heeft hij nodig om in de eucalyptusbomen te klimmen.

12 Vogelbekdier Een van de meest vreemde Australische dieren is het vogelbekdier, oftewel de platypus (spreek uit: plattiepoes). Het dier dat ongeveer zo groot is al een kleine kat heeft de snavel van een eend, het lijf van een mol en de staart van een bever. Het leeft in en om stille meertjes, meestal in het bos. Maar er is nog wel meer door elkaar gehusseld bij dit dier. Het vogelbekdier is een zoogdier, maar legt eieren. De vrouwtjes hebben geen tepels. De melk loopt uit de melkklieren op haar borst. De jongen likken de melk op. Wanneer de jongen worden geboren hebben ze tanden. Later verliezen ze die. Er komen geen tanden voor terug. Het vogelbekdier is het enige Australische zoogdier dat giftig is. Volwassen mannetjes hebben op de achterpoten een angel, die ze vooral gebruiken in de paartijd tijdens gevechten met andere mannetjes om een vrouwtje. Er zijn niet veel vogelbekdieren meer in Australië. De kans om er een in het wild te zien, is dan ook klein.

13 Andere dieren Kookaburra De Kookaburra wordt ook wel de lachvogel genoemd. Dat komt omdat hij een soort lachend geluid maakt. Je hoort hem vooral in de vroege ochtend en de late avond. Echidna De Echidna is een Australische mierenegel. Net zoals het vogelbekdier, heeft de echidna een buidel maar legt ook eieren. Wombat De Wombat ziet eruit als een hele grote marmot. Hij kan zo groot worden als een flinke kat. Het is een buideldier dat, net als een mol, in gangen woont die hij onder de grond graaft. De buidel van de wombat zit omgekeerd: met de opening naar beneden. Dit voorkomt dat het jong in de buidel geen zand in zijn ogen krijgt als zijn moeder een gang aan het graven is. De Tasmaanse duivel De Tasmaanse duivel (ook wel buidelduivel) is een vraatzuchtig en vleesetend buideldier. Hij komt tegenwoordig alleen op Tasmanië voor. Vroeger leefde het dier ook in Australië. Het dier ziet eruit als een grote, zwarte rat op hoge poten. De Tasmaanse duivel dreigt uit te sterven. Wist je dat In het wapen van Australië de kangoeroe en de emu (een soort struisvogel) voorkomen. Deze beide dieren zijn de enige dieren in Australië die alleen maar vooruit kunnen lopen. Ze staan daarom voor de manier waarop Australiërs willen denken.

14 Eten en Drinken In Australië heb je net als ons veel keuze uit gerechten in de grote steden maar in de outback heb je niet veel keuze. In Australië eten ze kangoeroe en krokodil. Meatpies (dat zijn vleestaarten) eten ze ook veel. Australiërs zijn dol op barbecuen. Dit komt omdat het bijna altijd lekker weer is en de mensen dus bijna elke dag kunnen barbecuen. Als mensen gaan barbecuen dan is het altijd de gastheer die het vlees op de barbecue legt. In Australië kun je niet alleen thuis in de tuin barbecuen maar ze zijn over het hele land verspreid. Op picknickplaatsen en op campings. Je gooit een muntje in de barbecue en je kunt het vlees erop gooien. Bijna overal in Australië groeien watermeloenen, die kun je dus veel kopen. Australiërs zijn echte bierdrinkers. In kleinste dorpje van Australië staat zelfs een kroeg. Australiërs maken per staat hun eigen bier.

15 Sport Australiërs staan bekend als sportieve mensen. Bijna de helft van alle Australiërs is lid van een sportclub. De meest populaire sporten in Australië zijn zwemmen, tennissen, rugby en Australian Rules Football, dat is een mengeling van rugby en voetbal. Aan de kust wordt veel gesurfd. Een andere sport is cricket. Het is een oorspronkelijk een Engelse sport. Deze sport wordt ook op veel scholen gespeeld. Het is een sport met hele ingewikkelde spelregels. Behalve zelf sporten gaan mensen ook naar sportwedstrijden kijken, zoals paardenraces. Ze gokken welk paard wint en als je gelijkt hebt krijg je heel vel geld. In de outback worden ook races gehouden op dromedarissen. Dat werkt hetzelfde als de paardenraces. Ook hier wordt veel gegokt.

16 Muziek en kunst Muziek Allerlei soorten muziek zijn in Australië populair: Jazz & Rock, maar ook klassieke muziek is erg populair. Kylie Minogue is een bekende Australische zangeres. Ook het Australisch kamerorkest en beroemde zangers die in opera s over de hele wereld zingen. Een belangrijk gebouw in Sydney is het Operahouse. Hier worden veel orkesten gegeven en mooie toneelstukken worden er opgevoerd. Er wordt ook veel gedanst: klassiek ballet wordt veel gedaan. Australië staat ook bekend om de didigeridoomuziek, die door de Aborigines wordt gemaakt. Kunst Zoals je al weet leven de mensen veel in de steden. Maar toch hebben schilders veel schilderijen gemaakt van de outback. De Aborigines maken ook hele mooie schilderijen met veel stippen. Ook gebruiken ze veel aardetinten. Wat voor kleuren ze gebruiken stamt vaak af uit welk gebied ze komen. Je ziet ze ook op rotsen in de natuur. Veel van die rotstekeningen zijn al duizenden jaren oud. De schilderijen zijn niet zomaar schilderijen. Eigenlijk is het hun taal. Elk schilderij vertelt een verhaal over een familie of een gebeurtenis.de Aborigines maken niet alleen schilderijen maar ze beschilderen ook dingen zoals een schild of een didgeridoo. Wist je dat: Je ook in Nederland Aboriginal kunst kunt bekijken? Er is zelfs een speciaal museum voor: Het Aboriginal Art Museum in Utrecht.

17 School of the Air In de outback wonen natuurlijk wel mensen. Veel mensen wonen op boerderijen die stukken land hebben soms zo groot zijn als de provincie Utrecht. Er wonen natuurlijk ook kinderen. Al die kinderen moeten naar school. Maar wat nou als de dichtstbijzijnde school uren vliegen is? Wat ze daar voor hebben bedacht is de School of the air (SOTA). Dat is school via radio. De allereerste uitzendingen kwamen in 1951 in Alice Springs. De uitzending kwam uit de basis van de Flying Doctors en werd verzorgd door het radioteam dat de plaatselijke basisschool had opgericht. Omdat veel kinderen in het radiobereik vielen van Broken Hill werd in die plaats de eerste zelfstandige school of the air door de lerares: Phyliss Gibb. Nu geven 8 leerkrachten aan de kinderen van school of the air. Het schoolgebouw van de SOTA is niet zo heel groot. Het enige wat opvalt is de hele grote schotel achter het gebouw. Echte klaslokalen zijn er niet. Het gebouw is ingedeeld in studio s waar een rode lamp waarschuwt als er een opname bezig is. Leerlingen zijn er ook niet die volgen de lessen allemaal thuis. Een paar keer per jaar houd de SOTA bijeenkomsten voor de leerlingen e hun ouders, zodat de leerlingen hun klasgenootjes in het echt kunnen zien. De radio is 2 jaar geleden vervangen door een computersysteem met video. Zodat ze de leerkracht kunnen zien. Thuis krijgt de leerling nog school van hun moeder of een ingehuurde gouvernante.

18 De Royal Flying Doctors Service Als mensen in de outback wonen of zijn, zijn ze ver weg van artsen en verpleegkundigen. Maar als je ziek of gewond bent moet je toch geholpen worden. Daarom zijn er in Australië Flying Doctors. Ze halen niet alleen zieke en gewonde mensen op, maar zijn ook huisarts en tandarts. Want ook die zijn er niet in de outback. Ze hebben vliegtuigen die speciaal zijn gebouwd om te kunnen landen in de outback. Want echte mooie landingsbanen zijn er daar niet. Ze moeten vaak midden op de weg, in het bos of in de woestijn landen en dat kan gevaarlijk zijn. Vaak zitten er kangoeroes en emu s op de landingbaan. Dan vliegt de piloot er eerst vlak overheen om ze weg te krijgen. Of ze worden weggejaagd door mensen die er zijn. Als je pech hebt kan het vliegtuig beschadigen. Het vliegtuig is eigenlijk een vliegend ziekenhuis. Alles is aan boord. Als het moet, kunnen ze zelfs opereren in het vliegtuig. Dat doen ze liever niet, want het vliegtuig is klein en je kunt er bijna niet rechtop staan. Dat is dus niet fijn als je moet opereren. Over verschillende posten in de outback zijn er Flying Doctors. Een van de grootste posten is die in Broken Hill. Daar krijgen ze de oproepen binnen voor de dokter. Wanneer dat gebeurt, beslist de dokter of ze met het vliegtuig naar iemand toe moeten of niet. Vaak is dat niet nodig en kunnen ze iemand gewoon via de telefoon of radio helpen. Omdat het niet altijd nodig is dat de Flying Doctors komen heeft iedereen in de outback een medicijnkist. Elk medicijn heeft een nummer. Als je belt kun je instructies krijgen zoals: elke dag een pilletje nemen van nummer 89. Ze hebben ook een kaart met het lichaam erop. Het lichaam is verdeeld in stukjes elk stukje heeft een letter. De letter i hebben ze weg gelaten want dat klinkt als eye (oog). Met behulp van de kaart kunnen mensen de dokter vertellen waar ze precies pijn hebben. De dokter beslist dan of hij naar je toe komt vliegen.

19 Leuke weetjes: Australiërs rijden aan de linkerkant van de weg. Bij het oversteken moet je dus rechts - links - rechts kijken. Een broodje hamburger in Australië bevat een dikke plak rode biet. Je moet er maar van houden... De telefoon opnemen met alleen 'hello' is de normaalste zaak van de wereld. Alcohol mag niet verkocht worden in de supermarkt, daar zijn aparte winkels voor waar kinderen tot en met 16 jaar niet naar binnen mogen. Openbare toiletten zijn gratis en superschoon, zelfs midden in de Outback.

Flora en fauna. Flora

Flora en fauna. Flora Flora en fauna Flora De bomen in Australië zijn het hele jaar groen. Niet altijd het mooie groen zoals bij ons, maar meer het grijze groen. Zoals de eucalyptus, waarvan de meeste soorten nooit hun bladeren

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Australie. The lucky country. Kom mee en bezoek een aantal bezienswaardigheden. ons!

Australie. The lucky country. Kom mee en bezoek een aantal bezienswaardigheden. ons! R E I Z E N D E H A E N E Mei 2010 Australie In dit nummer: The lucky country 1 Sydney Melbourne Perth Great Barrier Reef Alice Springs Ayers Rock Kakadu Litchfield Tasmanië Interessante weetjes 5 2 3

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou.

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. Les 1 Dikke pech De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. wat is er aan de hand? dan gebeurt er zomaar iets. ik heb een lekke band ik hoor een heel erg harde klap. * ik zit

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

inhoud blz 1. Buideldieren 3 2. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum De numbat De suikereekhoorn 12 8.

inhoud blz 1. Buideldieren 3 2. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum De numbat De suikereekhoorn 12 8. Buideldieren inhoud blz. Buideldieren 3. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum 0 6. De numbat 7. De suikereekhoorn 8. De Tasmaanse duivel 3 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen en foto

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

!!! "# $ %!!!!! ( " %!!+!! " # +

!!! # $ %!!!!! (  %!!+!!  # + Dit boekje is van !!! "# "# $ %!!!!!!&!! ' " # ( " %!!)*!!!!+!! " # + #!!!!! &,!!!* %! Weetjes van giraffen Hoorntjes Een mannetje heeft midden op zijn kop nog een hoorntje. Hij heeft er dus drie. Een

Nadere informatie

6.4. Boekverslag door V woorden 11 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave. Inleiding. Groep van het dierenrijk

6.4. Boekverslag door V woorden 11 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave. Inleiding. Groep van het dierenrijk Boekverslag door V. 1256 woorden 11 april 2006 6.4 729 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave Inleiding Groep van het dierenrijk Hoe is de koala opgebouwd? Waar leeft de koala? Welke leefgewoonte heeft

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kangoeroe Inhoud De ontwikkeling van de kangoeroe De meeste bekende soorten De kenmerken van een kangoeroe De levensloop van de kangoeroe Hoe komt hij aan zijn naam? De ontwikkeling van de kangoeroe Toen

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. KB-0191-a-13-1-b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. KB-0191-a-13-1-b Bijlage VMBO-KB 2013 tijdvak 1 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. KB-0191-a-13-1-b Dieren van Australië Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 43 tot en met 51. Bij het

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

De Geo. 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van hv - Docentenhandleiding 1 HV 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

De kinderen van Aboriginals werden afgepakt en als westerse kinderen opgevoed. Eigenlijk waren wel alle Aboriginals

De kinderen van Aboriginals werden afgepakt en als westerse kinderen opgevoed. Eigenlijk waren wel alle Aboriginals Werkstuk door S. 1591 woorden 17 mei 2015 5,8 23 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Werkstuk Aboriginals Geschiedenis Aboriginals zijn de eerste boweners in Austalie. Aboriginals worden ook wel Aborigines

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

Op de Australische vlag staat het Zuiderkruis. Dat is een sterrenbeeld dat je alleen aan de andere kant van de wereld kunt zien.

Op de Australische vlag staat het Zuiderkruis. Dat is een sterrenbeeld dat je alleen aan de andere kant van de wereld kunt zien. Paspoort: Australië Naam: Australië Leeftijd: geleerden denken dat Australië sinds ongeveer 250 miljoen jaar een apart eiland is. Ongeveer 40.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen er wonen. In de 16e

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-13-1-b Dieren van Australië Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en met

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Werkstuk Australië H1 Waarom is Australië zo bijzonder?

Werkstuk Australië H1 Waarom is Australië zo bijzonder? Werkstuk door een scholier 2499 woorden 23 oktober 2009 6.7 65 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Werkstuk Australië H1 Waarom is Australië zo bijzonder? H2 Canberra H3 Vroeger H4 De Staten H5 Het klimaat

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden?

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden? Naam: _ DE GIRAFFE Hoe ziet de giraffe eruit? Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn lange nek. Deze heeft hij om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen komen. Op deze hoogte mag hij alles

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Schildpadden Alex. Schildpadden. Geschreven door : Alex Groep : 7 Datum : 9 november 2014

Schildpadden Alex. Schildpadden. Geschreven door : Alex Groep : 7 Datum : 9 november 2014 Schildpadden Geschreven door : Alex Groep : 7 Datum : 9 november 2014 1 Inleiding Ik heb de schildpad als onderwerp gekozen omdat het mijn lievelingsdier is. Ik ben al bijna mijn hele leven geïnspireerd

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

De boekenbeer Module dans groep 1-2

De boekenbeer Module dans groep 1-2 De boekenbeer Module dans groep 1-2 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol In samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en ABC Cultuur Contact: DeboraVollebregt@centrumvoordekunstenbeverwijk.nl

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Wat doe je in deze les? Zo staat het in het stappenplan

Wat doe je in deze les? Zo staat het in het stappenplan Strategieles Ophelderen van onduidelijkheden Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst. Je gebruikt dan het stappenplan Lezen en de woordhulp. Een stap op het stappenplan is ophelderen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 2013/ 2014 Wat hoort waarbij? Wereldkids M wordt gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Australië. Waarom is Australië speciaal? 2. Geschiedenis. Inhoud. 1. Waarom is Australië speciaal?

Australië. Waarom is Australië speciaal? 2. Geschiedenis. Inhoud. 1. Waarom is Australië speciaal? Australië Inhoud 1. Waarom is Australië speciaal? 2. Geschiedenis 3. Klimaat 4. Dieren 5. Planten 6. Landschap 7. Topografie van Australië 8. Wonen in Australië 9. Economie Waarom is Australië speciaal?

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk ONTDEKKINGSTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn h f makkelijk moeilijk h Volg de wandelroute, dan komen jullie alle dieren tegen! Veel plezier!

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen 1 Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren groot en klein. Help je mee, heb jij een idee wat al die namen zijn? Spelidee: Zing de raadsels. De kinderen noemen de namen van de

Nadere informatie

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 dieren Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 Inhoudsopgave Woord vooraf...3 Mijn dieren...4 Nog meer dieren...5 De leeuw...5 De huiskat...5 De olifant...6 De giraf...7 De ijsbeer...8 De hond...8 De vlieg...9

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan.

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 EEN KLODDER MODDER Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. de aarde schoon glijden nat de blubber

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Kaartenset gewervelde dieren

Kaartenset gewervelde dieren Kaartenset gewervelde dieren Deze set met plaatjes is het tweede en laatste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie