de eerste virtuele wijnproefcursus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de eerste virtuele wijnproefcursus"

Transcriptie

1 de eerste virtuele wijnproefcursus Doel van deze les? AFLEVERING 30 Thema: het formaat telt In bepaalde populaire magazines wordt de jongste jaren vaak druk gespeculeerd over dé hamvraag...of het formaat er nu wel of niet toe doet, maar thematisch gaan deze artikels dan doorgaans niet over wijn, maar over mannen en hun potentie. In wijnkringen is echter ook sprake van een formaatkwestie. Zo heeft de klassieke 75-centiliterfles zich de voorbije decennia weten te positioneren als dé norm. Ruwweg 9 op de 10 wijnflessen die worden verkocht zijn van dit volume. Toch belanden er op de markt steeds meer alternatieve flessenformaten, zowel in de handel als in de horeca. De meest courante formaten zijn daarbij de 37,5 cl (het halfje) en de 150 cl (de magnum). De jongste jaren experimenteren sommige producenten echter met een verdere miniaturisatie van de formaten en komen er 10cl-, 18,7 cl- en vooral 25 cl-flesjes op de markt, waarbij het glas vaak vervangen wordt door PET-exemplaren. Deze wijnen behoren vrijwel steeds tot het bas de gamme en zijn absoluut niet bedoeld als kelderflessen. Aan de bovenkant van het gamma circuleren echter ook grotere formaten, maar die zijn bijzonder schaars en dus ook héél duur. Eerder iets voor speculatie en veilingen. Oudere exemplaren van superformaten halen gigantische veilingprijzen, niet alleen omdat ze vrij uniek zijn - slechts een klein percentage van de totale oogst - maar vooral vanuit de onderliggende gedachte dat hun inhoud véél intacter werd bewaard dan in standaardflessen. Het flessenformaat vormt inderdaad een belangrijke sleutel in het bewaarproces van een goedgemaakte wijn. De regel geldt: naarmate het flessenformaat groter wordt, verloopt de ontwikkeling c.q. slijtage van de gebottelde wijn trager en kan hij dus in theorie ook langer gestockeerd worden. Ook het omgekeerde geldt: hoe kleiner de flesinhoud, hoe sneller de ontwikkeling ervan. Met deze les willen we dit effect van het flessenformaat blind toetsen.

2 Wat hebt u nodig? Voor deze proef is de keuze van de flessen van essentieel belang. U gaat immers voor de 3 flessenformaten van eenzelfde wijn: een 37,5 cl, een 75 cl standaardfles en een magnum. Met eenzelfde wijn bedoelen we: afkomstig van één domein uit hetzelfde oogstjaar, om het effect van het millésime uit te schakelen. Bij voorkeur kiest u een oogstjaar dat toch al enige ontwikkeling achter de rug heeft, dus minstens 3 à 4 jaar oud is. Het credo luidt: hoe ouder u een oogstjaar te pakken krijgt, hoe beter u het effect van de flessenveroudering zal kunnen inschatten. We opteren in deze oefening ook resoluut voor rood en liefst een mooie, eikgelagerde cru in de prijsklasse 10 à 20 euro (voor de standaardfles van 75 cl). Deze eiklagering is noodzakelijk, omdat we zo duidelijker de effecten kunnen noteren van het verouderingsproces. Houd ook rekening met uw persoonlijke smaak en proefervaring: het heeft weinig zin om, bijvoorbeeld, 3 flessenformaten Zuid-Australische Shiraz te gaan vergelijken wanneer u eerder een Bordeaux-fan bent, want dan beschikt u over te weinig vergelijkingspunten. Kies een wijn- of druiventype waarmee u voldoende vertrouwd bent. Keep it simple. We zijn ons ervan bewust dat het soms moeilijk zal zijn de 3 flessenformaten te verzamelen in een identiek oogstjaar en dat het grootwarenhuis vaak de enige oplossing zal bieden. Het lijkt ons in zo n geval beter om deze oefening te beperken tot slechts 2 formaten, eerder dan een derde fles te kopen in een totaal ander oogstjaar. Wanneer het onmogelijk is om de 3 gewenste flessen te kopen, beperk u dan bij voorkeur tot de meest contrasterende formaten, namelijk een 37,5 cl versus een magnum. U kan deze oefening ook herhalen met Champagne van hetzelfde huis/merk, bijvoorbeeld, door een halfje te vergelijken met een magnum. Het voordeel van Champagne is dat u hier een gewone Brut kan nemen - de aboslute meerderheid van de productie -, zodat geen sprake is van een oogstjaareffect.

3 Hoe concreet proeven? Proefopstelling 1: Laat een neutrale derde persoon de 3 flessenformaten op hetzelfde tijdstip ontkurken (bijvoorbeeld een halfuurtje voor u wil proeven). Laat vervolgens de drie glazen blind en in een toevallige volgorde serveren, maar wel simultaan. Deze stap is essentieel: de enige persoon die de identiteit en volgorde van de 3 gepresenteerde formaten kent, is de neutrale schenker. De proevers mogen absoluut niet op de hoogte zijn. Proef vervolgens de wijnen kritisch en let vooral op mogelijke verschillen in kleurspiegel, boeketontwikkeling, fruitvulling, mondgevoel, aciditeit en afdronk. Proefopstelling 2: Herhaal deze oefening 2 à 3 uur na de ontkurking. Aan u de keuze of u dit blind (eventueel dus in een andere volgorde) dan wel open proeft Noteer of de oorspronkelijke verschillen/overeenkomsten nu frappanter zijn geworden. Voor de durvers: wacht geen 2 à 3 uur, maar 24 uur. En herproef dan alles. Wat neemt u waar? Als de vakliteratuur gelijk heeft en u hebt een perfecte keuze heeft gemaakt in de flessen degelijke producent, een voor u herkenbare druif of blend plus een identiek oogstjaar van liefst niet té recente datum zou u normaliter zonder problemen de drie formaten moeten identificeren. Ook als leek, vanuit de gedachte: de grootste concentratie en potentialiteit zit verscholen in het grootste formaat. Het glas met de wijn die duidelijk de meeste kleurevolutie heeft (tuilé aan de randen), waarvan het boeket al duidelijk helemaal open is - of zelfs reeds tertiaire aroma vrijgeeft, misschien al te ver gevorderd is en geoxideerd - is vermoedelijk het halfje. Zeker als ook uit de smaak blijkt dat er nog wel fruit aanwezig is, maar toch reeds veel evolutie, de aciditeit wat scherper naar voren komt of de tannines helemaal versmolten dan wel wat uitgedroogd zijn. Wanneer het echt om een gespierde kwaliteitswijn gaat of een héél recent millésime, kan het zijn dat zelfs dit halfje nog véél fruit- en

4 geurkracht uitstraalt en nog maar weinig sporen van slijtage toont, maar zelfs dan zou u dit exemplaar er moeten kunnen uithalen. De 75 cl-fles en de magnum zijn vaak het moeilijkst onderscheiden als het om een grote cru uit een recent oogstjaar gaat, omdat ze dan beiden nog diepgekleurd(er) zullen zijn, zonder enige ontwikkeling, hun boeket nog relatief gesloten en de tannine nog prominent aanwezig. Wanneer u het oogstjaar echter goed gekozen hebt, zal het verschil duidelijker worden: de magnum zal dan nog stukken gereserveerder geuren en smaken dan de wijn uit het klassieke formaat. U zal, bijvoorbeeld, véél langer met het glas moeten walsen om de primaire en secundaire geuren los te krijgen. Het kan zelfs zijn dat hij in de mond wat agressiever overkomt. In ieder geval: de elementen zijn bij een magnum duidelijk nog véél minder versmolten dan bij de kleinere flessenformaten. Vooral interessant is het om uw nota s van beide proefsessies te vergelijken. Let daarbij vooral op de frappante nuances in aroma s (ontdekt u misschien de tweede keer foutjes? Is er sprake van een versnelde oxidatie? Komen nu de secundaire/tertiaire aroma s wél vrij? Is de geurzuiverheid gebleven?) en smaak (Is de tannine-impressie nog identiek? Proeft u nu méér, minder of ander fruit? Is de zuurtegraad nu opvallender? Is er sprake van een uitdrogend effect? Blijft de afdronk nog even lang hangen?). Wat hebben we vandaag geleerd? Als deze oefening correct wordt uitgevoerd, zal u een duidelijk effect observeren op het vlak van de kleur-, geur- en smaakontwikkeling van de drie formaten. Is dit niet het geval, dan adviseren we u om de proeverij 24 uur na datum te herhalen met de geopende flessen. De wet Hoe groter/kleiner de fles, hoe trager/sneller de rijping van de wijn blijkt normaliter wel bevestigd. Sommige commentatoren gieten dit proces zelfs in een wiskundige regel: telkens het flessenformaat verdubbelt/halveert, verdubbelt/halveert ook het rijpingsproces en dus bewaarpotentieel van de wijn in kwestie, zo klinkt het. Maar zo logisch ontwikkelt elke wijn zich natuurlijk nooit, omdat er te veel andere variabelen in het spel zijn (zoals de druivenvariëteit, de duur van de eiklagering, de wijnmaker...)

5 Aangezien het flessenformaat dus duidelijk een impact heeft op het bewaarpotentieel, is het van het grootste belang dat u in volgorde eerst uw halfjes opdrinkt van hetzelfde domein/millésime, vervolgens de 75cl-flessen en pas daarna de magnums. Wanneer u bijvoorbeeld omdat een groot gezelschap komt tafelen toch besluit om een magnum van een vrij jong oogstjaar te kraken, bedenk dan wel dat u hem tijdig ontkurkt en voorproeft. Decanteren zal in de meest gevallen bij magnums een must zijn om zo in versneld tempo extra zuurstof te injecteren en sommige componenten (zoals de tannines) wat te milderen. Bovendien is een karaf ook handiger dan het zware flessenformaat om uw gasten te bedienen. Een heel leuke variatie op deze les is dat u een Bag-in-Box aankoopt, waarvan tegelijk ook een gewone 75-cl-versie in de rekken ligt. De vergelijking tussen deze wijndoos van 3 à 5 liter inhoud en een klassieke fles kan ook héél boeiend worden. Probeer na te gaan of er effectief ook verschillen zijn in boeket en fruit tussen doos en fles. Uiteraard moet het oogstjaar absoluut identiek zijn én vermeld op de doos. Bovendien kan u bij het tappen van de Bag-in-Box uw nota s ook vergelijken over meerdere dagen of weken: hoe evolueert de wijn in de doos? Treden er opmerkelijke verschillen in fraîcheur of fruitigheid op na verloop van tijd of blijft de kwaliteit vrij constant sinds u de doos voor het eerst hebt aangesproken?

Zuidelijke Côtes-du-Rhône. Jos Daenekindt en Jean De Crits presenteren

Zuidelijke Côtes-du-Rhône. Jos Daenekindt en Jean De Crits presenteren Zuidelijke Côtes-du-Rhône Jos Daenekindt en Jean De Crits presenteren 1 Zuidelijke Côtes-du-Rhône : tweemaal witte wijn 2 Wij beginnen met: Germain Lanneau: Een schitterende spiegel, we ruiken ananas,

Nadere informatie

de eerste virtuele wijnproefcursus

de eerste virtuele wijnproefcursus de eerste virtuele wijnproefcursus Doel van deze les? AFLEVERING 13 Thema: Wijn en Kaas Een objectief oordeel vellen over een puur glas wijn is al niet zo simpel. Als daarbij dan nog gegeten wordt, is

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Welkom bij onze September nieuwsbrief! Dit keer hebben we wel een hele mooie aanbieding, praten we u bij over de laatste ontwikkelingen in de champagnewereld,

Nadere informatie

Initiatie wijnproeven Een praktische inleiding. Vlaamse wijngilde Land van Waas Hugo Van Landeghem Peter Van Hecke

Initiatie wijnproeven Een praktische inleiding. Vlaamse wijngilde Land van Waas Hugo Van Landeghem Peter Van Hecke Initiatie wijnproeven Een praktische inleiding Vlaamse wijngilde Land van Waas Hugo Van Landeghem Peter Van Hecke Overzicht Hoe wijn degusteren? Welke geuren en smaken vallen er te onderscheiden? Hoe zijn

Nadere informatie

DE LEKKERSTE LITER VAN NEDERLAND

DE LEKKERSTE LITER VAN NEDERLAND 16 Cuvée Gastrovino Rosé Heerlijke fruitige elementen zoals framboosjes, aardbeitjes en kersen brengen aangename gevoelens en niet alleen in de mond. Lekker dorstlessend op een zwoele zomeravond! BIJ 12

Nadere informatie

Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd.

Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd. Tafelwijn Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd. Tannat Blauwe druif die voorkomt in Frankrijk (Madiran) en Uruguay.

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen.

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Hallo Irene Scipio, Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Ik heb niet specifiek merknamen genoemd maar meer landen, streken

Nadere informatie

Presentatie. Paul Houben

Presentatie. Paul Houben Port proeverij Presentatie Paul Houben Wijngebieden langs de Douro Douro wijn Dourovallei beschut tegen Atlantische winden Arme grond: leisteen, graniet met zand Klimaat: bergen beschermen wijnranken,

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK. Vandaag proeven we rode wijnen van 2005 met uitsluiting van Bordeaux, Bourgogne en Chateauneuf du pape. Alle wijnen komen uit de

Nadere informatie

1) De breedtegraad waartussen kwaliteits-wijndruiven groeien is:

1) De breedtegraad waartussen kwaliteits-wijndruiven groeien is: EXAMENVRAGEN THEORIE 25 minuten EXAMEN HORECA WINE PROFESSIONAL - THEORIE 1) De breedtegraad waartussen kwaliteits-wijndruiven groeien is: a) 20º en 50º NB b) 10º en 50º NB c) 30º en 50º NB en ZB d) het

Nadere informatie

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014.

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. Vandaag zal onze voorzitter deze wijnen voorstellen. Het huis Mellot bestaat al sinds 1513, en het is de 19 de generatie die nu het

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 7 OKTOBER 2014 DOMAINE KIENTZLER DOMAINE TRIMBACH.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 7 OKTOBER 2014 DOMAINE KIENTZLER DOMAINE TRIMBACH. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 7 OKTOBER 2014 DOMAINE KIENTZLER DOMAINE TRIMBACH. Vanavond hebben wij Olivier Boutelegier uit Assebroek in ons midden, die ons de wijnen van 2 mooi huizen uit de Elzas, naast elkaar

Nadere informatie

Dinsdag 6 april 2010: Bordeaux wijnen 2000

Dinsdag 6 april 2010: Bordeaux wijnen 2000 Dinsdag 6 april 2010: Bordeaux wijnen 2000 PROEFNOTITIES Traditioneel proeven wij ieder jaar in onze wijnacademie wijnen van 10 jaar oud. Dit jaar wordt het dus het magisch jaar 2000. Onze voorzitter heeft

Nadere informatie

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Bacchus 1 - Romeinse god van de wijn. 2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Baden De meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, van de Bodensee tot Heidelberg.

Nadere informatie

4.2 Het serveren van wijnen en zuidwijnen. Serveertemperaturen van wijnen

4.2 Het serveren van wijnen en zuidwijnen. Serveertemperaturen van wijnen 4.2 Het serveren van wijnen en zuidwijnen Serveertemperaturen van wijnen Inleiding Er is een groot verschil tussen het serveren van een glas wijn in een café of op een terras en het serveren van wijn in

Nadere informatie

Leer wijn proeven. Alles wat je moet weten over wijn proeven uitgelegd en samengevat in 4 overzichtelijke infographics!

Leer wijn proeven. Alles wat je moet weten over wijn proeven uitgelegd en samengevat in 4 overzichtelijke infographics! Leer wijn proeven Alles wat je moet weten over wijn proeven uitgelegd en samengevat in 4 overzichtelijke infographics! 1. Kijken We beginnen met het glas inschenken. De regel is dat je het glas inschenkt

Nadere informatie

Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL

Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL PROEFNOTITIES Deze degustatie, over een door ons weinig gedronken druif, werd verzorgd door Jan II en Marc. Jan II gaf eerst een verzorgde visuele samenvatting

Nadere informatie

Ontkurken en decanteren van wijn.

Ontkurken en decanteren van wijn. Ontkurken en decanteren van wijn. De Beurs Maaseik 21 september 2012 Maaseik, 3 september 2012. Uitnodiging Beste vrienden-wijngezellen, In de eerste plaats je aandacht voor het feit dat onze tweede activiteit

Nadere informatie

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar PROEFNOTITIES Deze degustatie wordt gegeven door onze voorzitter die ons een mooi overzicht zal geven van dit Libanees wijnhuis. Er waren slechts 9

Nadere informatie

De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit.

De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit. De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit. De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit. Simone Scaletta is een jonge wijnbouwer die zijn eigen wijn produceert in Monforte d Alba, één

Nadere informatie

Terre des Anges 2013

Terre des Anges 2013 Terre des Anges 2013 Sauvignon Blanc - Frankrijk Frisse, fijne witte wijn. Beschikt over een palet aan primair fruit en een expressief smaakpatroon. Per fles: 6,50 /st Per 6 flessen: 6,25 / st Per 12 flessen:

Nadere informatie

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00 Witte wijnen Huiswijn Franse 1/2 l......................... 13,00 1/4 l.......................... 7,00 1 glas......................... 4,00 Sauvignon/Chardonnay uit de Ardèche. Deze worden zodanig aangeplant

Nadere informatie

Marche heeft meer in de mars!

Marche heeft meer in de mars! 2014-02-23 Fattoria Dezi C. da Fontemaggio 14 63839 Servigliano (FM) Marche,Italia www.fattoriadezi.com Marche heeft meer in de mars! Stefano Dezi te gast In Ken Wijn-magazine nr 17 besprak Peter Doomen

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. Vanavond is de heer Mommerency onze gastheer en zal hij ons rondleiden in de wondere wereld van Montalcino. Eerst drinken wij 7 Rosso s en dan 11 Montalcino

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

ESPUMANTE PORTUGAL. Mousserende wijnen uit een opgegeven reeks regio's genoemd, VFQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada),

ESPUMANTE PORTUGAL. Mousserende wijnen uit een opgegeven reeks regio's genoemd, VFQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada), ESPUMANTE PORTUGAL Espumante, uitgesproken esh-pu-man-te, is de Portugese versie van een mousserende wijn. En in tegenstelling tot Cava, uitsluitend in de noordelijke delen van Spanje geproduceerd, Espumante

Nadere informatie

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over:

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over: De les ná G-kracht Drinkwaters In deze les gaat het over: Welke rol water speelt voor onze gezondheid Welke soorten drinkwater er zijn Hoe je water het best kunt drinken en serveren Opdracht 1: Ben jij

Nadere informatie

Domaine Brusset. Côtes-du-rhône-villages. Cairanne Gigondas

Domaine Brusset. Côtes-du-rhône-villages. Cairanne Gigondas 1 Domaine Brusset Côtes-du-rhône-villages Cairanne Gigondas Met Laurent Brusset Eigenaar wijnmaker pas de levurage Met deze vermelding op het rugetiket van de rode wijn Brusset, is onze nieuwsgierigheid

Nadere informatie

Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest

Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest De bubbels van PIPER-HEIDSIECK - een van de oudste champagnehuizen ter wereld zijn al sinds 1785 van de partij op belangrijke en ontroerende momenten van het leven.

Nadere informatie

Onderzoek De keuzes in een keuzemenu

Onderzoek De keuzes in een keuzemenu Onderzoek De keuzes in een keuzemenu Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 1 Categorie Klantherkenning 4 1.1 Telefonisch keuzemenu 4 1.2 Spraakgestuurd 5 2 Categorie Attitude/Inrichting 6 2.1 Volgorde

Nadere informatie

Relatiegeschenken. Onderstaand treft u onze relatiegeschenken. Wilt u de gedrukte versie ontvangen, dat kan, laat het ons weten

Relatiegeschenken. Onderstaand treft u onze relatiegeschenken. Wilt u de gedrukte versie ontvangen, dat kan, laat het ons weten Relatiegeschenken Onderstaand treft u onze relatiegeschenken Wilt u de gedrukte versie ontvangen, dat kan, laat het ons weten Graag ontvangen wij u op ons kantoor/proeflokaal waar u de geschenken in het

Nadere informatie

Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B

Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B Topdegustatie van een topchateau, Chateau Troplong Mondot, zoals

Nadere informatie

Geniet Goed van Goede Wijn WIJNPROEVEN OP DE JUISTE MANIER

Geniet Goed van Goede Wijn WIJNPROEVEN OP DE JUISTE MANIER Geniet Goed van Goede Wijn WIJNPROEVEN OP DE JUISTE MANIER Nieuwsflits N73 december 2017 Gert Anbeek, Esmiralda Borgt, Huub Corssmit, Ron van Eijk, Patrick Lybaert, Bert Muetstege, Hans Pot, Gerard Schoemaker,

Nadere informatie

de eerste virtuele wijnproefcursus Tip 1: Investeer in functionele proefglazen.

de eerste virtuele wijnproefcursus Tip 1: Investeer in functionele proefglazen. de eerste virtuele wijnproefcursus AFLEVERING 2 Een starterskit voor deze wijncursus Voor we met deze cursus en de eerste themafiche aanvangen, nog vijf essentiële tips. Tips die niet alleen uw direct

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

Wij maken het persoonlijk. Geschenken 2012

Wij maken het persoonlijk. Geschenken 2012 Wij maken het persoonlijk Geschenken 2012 Wij maken het persoonlijk Het ontvangen van een eindejaarsgeschenk is eigenlijk een vaste vorm van een welgemeend dankjewel. Een waardering naar elkaar toe voor

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus.

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE CHABLIS OP 4 JUNI 2013. Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. De wijngaarden van de Chablis zijn de

Nadere informatie

Aanbod nieuwe wijnen!

Aanbod nieuwe wijnen! NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN Aanbod nieuwe wijnen! Ook dit jaar verkopen we een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten. Vorig jaar haalden we een winst van 3000

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. Vanavond was het Wijnhuis Vanden Bulcke onze gastheer en wilde ons de wijnen van het Domaine Grand Veneur uit de Rhone streek, in

Nadere informatie

Champagne: CRISTAL ROEDERER

Champagne: CRISTAL ROEDERER Champagne: CRISTAL ROEDERER In de gediversifieerde champagnewereld is het huis Louis Roederer vrij uniek, omwille van de volgende aspecten: een mooie geschiedenis een uitstekende kwaliteit eigen wijngaarden

Nadere informatie

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika.

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. VONKELWIJN Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. Naamgeving Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen die volgens

Nadere informatie

Dinsdag 8 mei 2012: Hongaarse wijnen

Dinsdag 8 mei 2012: Hongaarse wijnen Dinsdag 8 mei 2012: Hongaarse wijnen PROEFNOTITIES Deze avond wordt verzorgd door Global Wineries uit Kapellen (Antw.), die ons de top van de Hongaarse wijn zal laten proeven. Na een summiere geografische

Nadere informatie

NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN

NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN We verkopen opnieuw een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten! Vorig jaar kochten we met de opbrengst van de parelende wijnactie

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER.

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. Jaarlijks geeft onze voorzitter een degustatie met als thema : Bordeaux 10 jaar oud! Daar 2007 in de Bordeaux een moeilijk

Nadere informatie

Undo (ongedaan maken) in Picasa

Undo (ongedaan maken) in Picasa Undo (ongedaan maken) in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro

Nadere informatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie Informatie brochure Vieno 2017 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 8 Vieno is hét nieuwe alcoholvrije

Nadere informatie

Montepulciano d Abruzzo

Montepulciano d Abruzzo Montepulciano d Abruzzo Rosso di Montepulciano Montepulciano d Abruzzo Plaats Montepulciano Druif Vino Nobile di Montepulciano Rosso Piceno Superiore Wijn 1 Wijn 1: Tesoruccio Montepulciano d'abruzzo

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Blindproeverij Rood de wereld rond...

Blindproeverij Rood de wereld rond... Blind 2007 Blindproeverij 2007 Blindproeverij 2007 Rood de wereld rond... Blindproeverij 2007 Rood de wereld rond... 3 Franse wijnen: Blindproeverij 2007 Rood de wereld rond... 3 Franse wijnen: Bordeaux

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2003 OP 2 JULI 2013.

VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2003 OP 2 JULI 2013. VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2003 OP 2 JULI 2013. Zoals ieder jaar zal onze voorzitter een degustatie geven over mooie wijnen van 10 jaar oud,uit de Bordeaux. Het jaar 2003 was een zeer warm jaar en dat

Nadere informatie

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn:

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn: Produktblad 1 van 5 Tall Poppy Wines - Australië Tall Poppy Wines heeft 200 hectare aan wijngaarden in twee verschillende gebieden, te weten Dareton (New South Wales) en Robinvale (Victoria). De wijngaarden

Nadere informatie

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Bubbles Mont Blanc 362 - Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Mooie uitgebalanceerde cava. Fris met fijne bubbels. Mooie hinten van noten en appel. Perfecte balans tussen

Nadere informatie

Water met een smaakje

Water met een smaakje Water met een smaakje Workshop voor alle ouders in Kanaleneiland Voorwoord Ruim een kwart van de kinderen in de wijk Kanaleneiland is te zwaar. Overgewicht onder jonge kinderen van 4 tot 12 jaar is een

Nadere informatie

Madeira. LesVerresBavards. Uw referentie voor topwijnen.

Madeira. LesVerresBavards. Uw referentie voor topwijnen. LesVerresBavards Uw referentie voor topwijnen. Madeira Madeira is wegdromen & genieten van weelderige aroma s (noten, gekonfijt fruit, tabak, enz) en innemende smaken. Intussen wordt je opgeslorpt door

Nadere informatie

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Marcel-les-Vignes Coopérative d achat à finalité sociale de vins naturels et bios De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Om van de zuurkool naar de asperges over te gaan en daarmee de lente in te glijden,

Nadere informatie

Simonsig Kaapse Vonkel

Simonsig Kaapse Vonkel Simonsig Kaapse Vonkel Jaar : 2006 Wijndomein : Simonsig Estate Type : Méthode Cap Classique - Brut Kleur : wit Druif : Chardonnay & Pinot Noir Regio : Stellenbosch Alc. : 12,62 % Simonsig Kaapse Vonkel

Nadere informatie

DEGUSTATIEFICHE. 1. Côtes du Marmandais , Terrasses de Garonne , Tradition , Sauvignon ,69

DEGUSTATIEFICHE. 1. Côtes du Marmandais , Terrasses de Garonne , Tradition , Sauvignon ,69 DEGUSTTIEFIHE Degustatiethema : ÔTES DU MRMNDIS Plaats / Datum : 07/05/2002 antal proevers : 8 Witte wijn: 1-2-3-4-5-6 Rode wijn: 7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 1. ôtes du Marmandais 2001 4,35 Visueel : Geelgroen,

Nadere informatie

Proefverslag Mediterrane wijnen (02/10/2003)

Proefverslag Mediterrane wijnen (02/10/2003) Proefverslag Mediterrane wijnen (02/10/2003) Op 2 oktober 2003 kwamen we voor de eerste maal samen om in naam van Den Bloeyenden Wijngaerdt wijn te proeven. Onze wijnmeester had z n uiterste best gedaan

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDESGUSTATIE WIJNEN UIT PIEMONTE DOOR STAPPATO OP 10/05/2016.

VERSLAG WIJNDESGUSTATIE WIJNEN UIT PIEMONTE DOOR STAPPATO OP 10/05/2016. VERSLAG WIJNDESGUSTATIE WIJNEN UIT PIEMONTE DOOR STAPPATO OP 10/05/2016. Vandaag laat Jeroen Vandensande, bestuurder van Stappato, ons proeven van wijnen uit Piemonte. Hij heeft zelf een keuze gemaakt

Nadere informatie

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen:

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen: Wijnetiketten bevat een heleboel nuttige informatie! Hieronder staan verschillende wijnetiketten afgebeeld met uitleg hoe je ze moet lezen. Op deze manier kan je in de winkel iets makkelijker een keuze

Nadere informatie

Welk glas voor welke wijn?

Welk glas voor welke wijn? 1 Welk glas voor welke wijn? Om het meeste plezier van elk soort wijn te hebben, moet je wel na denken of het glas waar je deze wijn in schenkt, bij die soort wijn past. Misschien denk je een glas is een

Nadere informatie

01 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen Cal y Canto Verdejo. 02 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen

01 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen Cal y Canto Verdejo. 02 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen Wijnactie Witte en Rosé wijnen 01 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen 5.70 33.00 63.00 Cal y Canto Verdejo Droog met een lichte mineraliteit. In de neus ruiken we aroma s van citrusvruchten en wat witte bloemen

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 Vandaag zal Peter ons nieuw wijnjaar inzetten met een degustatie van Castillon wijnen, een voor velen minder geproefde wijnstreek.

Nadere informatie

: BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT.

: BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT. 2016-11-08 : BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT. Vanavond hebben wij, dank zij Lieven en Frank, Francois Chaveriat van het huis LESCURE in ons midden. Eerst geeft hij ons een algemeen

Nadere informatie

De 3 monsters van public speaking. Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS

De 3 monsters van public speaking. Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS De 3 monsters van public speaking Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS De 3 monsters van public speaking Als spreker of presentator ben je, als het ware, de held

Nadere informatie

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld:

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld: De kunst van het schrijven van een bruikbare proefnotitie door Cees van Casteren De grootste uitdaging van elke wijncursus voor mij is mijn studenten te leren een bruikbare proefnotitie te schrijven. Voor

Nadere informatie

DEGUSTATIE WIJNEN BOISSON-VADOT UIT MEURSAULT 14APRIL 2015.

DEGUSTATIE WIJNEN BOISSON-VADOT UIT MEURSAULT 14APRIL 2015. DEGUSTATIE WIJNEN BOISSON-VADOT UIT MEURSAULT 14APRIL 2015. Vanavond zal Gino uit de Vinotheek ons kennis laten maken met het Huis BOISSON uit de Meursault. Het domein wordt beheerd door vader Bernard,

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. Als we een degustatie over champagne willen geven dan kunnen wij uiteraard niemand beter vragen dan Gido, lid van onze wijnacademie.

Nadere informatie

HALLO. ik ben Lattiz. MELK-waardig

HALLO. ik ben Lattiz. MELK-waardig Latte made easy MELK-waardig MEER KOFFIE MET MELK De populariteit van cappuccino s en latte macchiato s is enorm gestegen in de afgelopen tien jaar, vooral onder de jongere gasten. Melkschuim is dan ook

Nadere informatie

Wine & Bubbels. drankenkaart

Wine & Bubbels. drankenkaart Wine & Bubbels drankenkaart Proeverij 4 Heerlijke wijnen proeven Niet één maar diverse heerlijke wijnen proeven en natuurlijk serveren wij hier passende hapjes bij! Proeverij 29,50 p.p. (minimaal 6 personen)

Nadere informatie

TROUWBROCHURE. Geacht aankomend bruidspaar, Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk!

TROUWBROCHURE. Geacht aankomend bruidspaar, Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Fotografieplus.nl Eppel Fotografie Eppel Fotografie TROUWBROCHURE Geacht aankomend bruidspaar, Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Hartelijk bedankt voor jullie interesse

Nadere informatie

Andere Chocolade Proefmagazine

Andere Chocolade Proefmagazine Andere Chocolade Proefmagazine VA N C H O C O L A D E P RO E V E R I J T O T C H O C O L A D E M E D I TAT I E LE E R É C H T VA N C H O C O L A D E T E G E N I E T E N : Inhoudsopgave Andere Chocolade

Nadere informatie

Er wordt vaak geopperd dat kaas beter past bij wijn dan bij champagne. Sommigen zweren bij de eeuwenoude combinatie van rode wijn en kaas.

Er wordt vaak geopperd dat kaas beter past bij wijn dan bij champagne. Sommigen zweren bij de eeuwenoude combinatie van rode wijn en kaas. COMTÉ en wijn Er wordt vaak geopperd dat kaas beter past bij wijn dan bij champagne. Sommigen zweren bij de eeuwenoude combinatie van rode wijn en kaas. Dit is een combinatie die je vaak tegenkomt op tafel...

Nadere informatie

Onze zeevruchten: Ons Wijnaanbod

Onze zeevruchten: Ons Wijnaanbod Ons aanbod Onze zeevruchten: Prijs: 5,5 / 250 gram Ons Wijnaanbod A) Picon Kluisbergen Klaargemaakte Picon met de juiste verhouding Picon wijn. Niet meer nodig om de juiste witte wijn te vinden om bij

Nadere informatie

Relatiegeschenken Brochure 2012

Relatiegeschenken Brochure 2012 Relatiegeschenken Brochure 2012 Champagne Pol Roger Champagne Simply excellent. Pol Roger Champagne behoort tot de meest prestigieuze Champagnehuizen. Als hofleverancier van Queen Elizabeth II en favoriete

Nadere informatie

Nederlander slechte wijnproever

Nederlander slechte wijnproever Persbericht 18 november 2009 Nederlander slechte wijnproever Het is droevig gesteld met de smaakbeleving van de Nederlander. In de strijd om de schappositie in de supermarkten spannen wijnproducenten zich

Nadere informatie

Champagne. van t vat. Peter Doomen Wedstrijd Ambassadeur du Champagne 2012. Foto s, figuren en tekst AbOrigineMundi

Champagne. van t vat. Peter Doomen Wedstrijd Ambassadeur du Champagne 2012. Foto s, figuren en tekst AbOrigineMundi Champagne van t vat Foto s, figuren en tekst AbOrigineMundi Peter Doomen Wedstrijd Ambassadeur du Champagne 2012 Invloed van hout op wijn De kool en de geit sparen Eigenheid van champagne Inhoud Maakstijlen

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Domaine La Meulière. Chablis Une exploitation Haute Valeur Environnementale

Domaine La Meulière. Chablis Une exploitation Haute Valeur Environnementale 2018-11-17 Chablis Domaine La Meulière Une exploitation Haute Valeur Environnementale Jos Daenekindt bracht Vincent Laroche mee van domaine La Meulière, Chablis. Met zijn broer Nicolas als wijnmaker runt

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

ASSEMBLAGE LES TROIS COULEURS 2013

ASSEMBLAGE LES TROIS COULEURS 2013 ASSEMBLAGE LES TROIS COULEURS 2013 LA BLONDE 2013 (7 december 2013) Daar de definitieve assemblage van ROCHAUBRY en de cuvée DOMAINE DE GOURNIER nog niet achter de rug was, wachtte ons een hele taak om

Nadere informatie

de eerste virtuele wijnproefcursus

de eerste virtuele wijnproefcursus de eerste virtuele wijnproefcursus AFLEVERING 29 Thema: het risico van decanteren Doel van deze les? In deze cursus komen we er nog geregeld op terug: het op het juiste moment - zowel qua ontwikkeling

Nadere informatie

Wijnregio : Elzas 3/8/99

Wijnregio : Elzas 3/8/99 Les Futailles Wijnregio : Elzas 3/8/99 1. Situering Ten Noordoosten in Frankrijk. Een lange smalle strook van ca. 125 km, voor de kenners van Straatsburg tot Mulhouse. Ten oosten van het Elzasgebied loopt

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

Meetactiviteit derde leerjaar

Meetactiviteit derde leerjaar Meetactiviteit derde leerjaar - Moeilijke woorden voor de activiteit met de kinderen doornemen. - De meetstands worden in de eetzaal opgesteld. - Elke leerling brengt een fles mee naar school. (Grote of

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE 2IEME GRAND CRUS MEDOC 2014 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG DEGUSTATIE 2IEME GRAND CRUS MEDOC 2014 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG DEGUSTATIE 2IEME GRAND CRUS MEDOC 2014 DOOR PETER LESAGE. Onze voorzitter verwelkomt eerst onze 2 nieuwe leden, Werner Nagels en Koen Jonckheere! Hij bedankt ook de afscheid nemende leden, Guy

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. consumptief-horeca CSPE BB. gedurende 600 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. consumptief-horeca CSPE BB. gedurende 600 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 600 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

Technische fiches: 1: MARIALVA RESERVA BRUTO

Technische fiches: 1: MARIALVA RESERVA BRUTO Technische fiches: 1: MARIALVA RESERVA BRUTO Portugese champagne gemaakt volgens de klassieke methode in onklopbare prijs/kwaliteit verhouding. Fijne aroma s in harmonieus geheel.peer, appel, citrus, touch

Nadere informatie

Exclusief Balieplus-wijnaanbod voor uw relatiegeschenken, uw kantoor of uzelf.

Exclusief Balieplus-wijnaanbod voor uw relatiegeschenken, uw kantoor of uzelf. Exclusief Balieplus-wijnaanbod voor uw relatiegeschenken, uw kantoor of uzelf. Champagne Pol Roger Champagne Simply excellent. Pol Roger Champagne behoort tot de meest prestigieuze Champagnehuizen. Als

Nadere informatie