Energie! Winnaar publieksprijs. In dit nummer NOSTRA FABULA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie! Winnaar publieksprijs. In dit nummer NOSTRA FABULA"

Transcriptie

1 Energie! In dit nummer Winnaar publieksprijs Gymnasium! Oud-leerlingen vertellen Romereis Projectweek Ad Lesbiam Werkplaats Gymnasium Cambridge English ipads Agenda Vraag een willekeurig iemand in het onderwijs hoe het gaat en de kans is groot dat het woord druk in het antwoord voorkomt. De hoge werkdruk is een terugkerend onderwerp van gesprek. De toon is vaak klagend, soms zelfs cynisch, maar zelden positief. Drukte tekent het leven van de moderne mens en ook ik heb moeten constateren dat ik de woorden Ja goed, maar erg druk wel erg vaak uitspreek. Er zijn van die dagen waarop je van s ochtends vroeg tot s avonds laat alleen maar aan het heen en weer rennen bent. Gewapend met een agenda volgeplakt met to do-lijstjes begin ik de dag strijdbaar om s avonds te constateren dat ik toch die ene leerling vergeten ben te mailen of nog naar die toets had moeten kijken. Een paar van zulke dagen achter elkaar en het weekend lijkt een steeds onbereikbaarder doel dat gehaald moet worden. Er zijn echter ook weken waarin je het eigenlijk nog veel drukker hebt, maar waarin dit helemaal niet zo voelt. Dat is drukte van een ander kaliber, waar je energie van kríjgt. Ik krijg dat bijvoorbeeld van extra repetitiedagen voor een belangrijk concert, van constructieve werkgroepbijeenkomsten en, zo blijkt nu, van een projectweek. Ik vond het geweldig om te zien hoe leerlingen van alle leeftijden met elkaar samenwerkten. De keuze voor een held was in sommige groepjes snel gemaakt, zodat zij aan de slag konden met hun onderzoek. Andere groepjes deden daar iets langer over, maar zij hadden dan weer snel bedacht wat ze met de informatie uit dat onderzoek wilden doen. De presentatievorm was namelijk vrij: voor sommige leerlingen een heerlijke vrijheid, voor andere een vervelende bijkomstigheid. In alle gevallen is het meer dan goed gekomen en hebben docenten, ouders en medeleerlingen genoten van een geweldige presentatieavond. Winnaar publieksprijs Ik wens iedereen veel plezier bij het lezen van deze Nostra Fabula, met daarin onze vaste rubrieken, natuurlijk aandacht voor de projectweek en stukjes over andere zaken die zich binnen het gymnasium afgespeeld hebben. Nu op naar alle Serious Requestacties. Druk? Ja, maar vol energie! Janneke Wassenaar Ze moesten er even op wachten, maar donderdag 12 december was het dan eindelijk zover. De groep die de publieksprijs van de presentatieavond had gewonnen, werd gehuldigd. Naast een wisselbeker kregen ze de eerste letter van hun heldin, Antigone, in chocolade. Een foto van de groep zal in de werkplaats worden opgehangen. Gefeliciteerd dames!

2 Gymnasium! Roma Urbs Aeterna Dit gedicht is geschreven in Rome tijdens de Romereis en gaat over de Romeinen en hun erfenis. Het gaat over de ruïnes die weliswaar nu nog slechts oude stenen zijn en die voor het grootste deel geen enkel praktisch nut meer hebben, maar wel tweeduizend jaar geleden gelegd zijn door en in opdracht van het Romeinse volk. Daar waren de Romeinen trots op en die doen ons aan hen herinneren. Niet voor niets dragen veel bouwwerken de letters SPQR, senatus populusque romanus. Het gaat over de strijd die zij hebben geleverd. Niet slechts de legioenen, maar dus ook de politici, de senaat, die in de curia hun ideeen tegen de anderen moesten verdedigen over oorlogen, wetgeving en aanleg van overheidsvoorzieningen. Het gaat over mensen die door hun trots, hun grootsheid, hun moed, hun wilskracht, hun macht, hun ideaal en hun gedachtegoed eeuwigheid creëerden en die verspreidden over de wereld. Overal waar zij heersten, bouwden zij, om hun cultuur te verspreiden, hun tempels, hun thermen en hun overheidsgebouwen, maar dat deden ze vooral in hun Rome, het middelpunt van hun rijk. Dit maakt Rome tot een bewonderenswaardige plek. Een plek waar je na kunt denken over de erfenis en eeuwigheid van de Romeinen die ons de beschaving hebben gebracht Hielke Walinga (6V2) Tussen stenen van verleden, denk ik aan de mensen, die de pijn niet vermeden, die trokken over grenzen ver weg van hun bekende land, terwijl ze hun vrouw veeg verlieten en met een zwaard in elk hun hand telkens weer andermans bloed vergieten. Ver weg waren ze van huis op zoek naar nog grotere macht met daden niet bepaald erg kuis en met een zeer grote wilskracht zochten ze land voor hun gedachtegoed, dát wilden ze in dienst voor een groter ideaal met een zeer grote aangeboren heldenmoed volgens opdracht uit een overheidszaal doormiddel van hun kennis verrijken; ons willen drenken in hun cultuur, zo dat zij nog op die van hen zou lijken zelfs nog in dit specifieke uur. Zo zit ik in hun bouwwerken van ver ver voor mijn tijd en zonder het te merken memoreer ik hun eeuwigheid.

3 Oud-leerlingen vertellen Mathijs Ebbens Acht jaar geleden begon ik mijn tijd op Bogerman. Twee jaar geleden ben ik geslaagd voor mijn examen. Nu studeer ik twee ontzettend leuke studies: Grieks & Latijn en wiskunde. Dit alles had ik na de basisschool nooit verwacht. Integendeel, het scheelde niet veel of ik was nooit naar Sneek gekomen voor het gymnasium. Dat was namelijk door drie kwartier reizen niet de meest voor de hand liggende optie. Toch ben ik blij dat alles gelopen is zoals het gelopen is. Het gymnasium betekent voor mij veel meer dan alleen een paar extra vakken volgen, hoe leuk die ook mogen zijn. Het is je omringen met inspirerende docenten en de beste leerlingen, die je aanmoedigen meer uit jezelf te halen. Het is ervaren hoeveel je eigenlijk nog kunt leren. Het is dingen vanuit een breder perspectief leren bezien. Maar bovenal, het is ontdekken waarom je eigenlijk zou willen leren. En de reisjes tijdens schooltijd zijn natuurlijk ook mooi meegenomen! Op het gymnasium heb ik mij thuisgevoeld, tussen gelijkgestemden. Niemand veroordeelt je om je nieuwsgierigheid en leergierigheid. Je kunt je ontwikkelen tot wie je wilt zijn en misschien zelfs tot meer dan dat. Achteraf ben ik ontzettend blij geweest met mijn keuze. Ik wens je veel succes bij die van jou! 26 juni kwam dan eindelijk de verlossende brief: ik was ingeloot voor diergeneeskunde! Nu alweer vier weken officieel diergeneeskundestudent (en het bevalt goed!). Meteen in de eerste week dacht ik al: ik moet mevrouw Buma een mailtje sturen! Ik wilde haar namelijk laten weten dat ik zo veel aan de lessen Latijn heb hier bij mijn studie en dan ben ik nog maar enkele weken bezig. Sterre Aartsen Het eerste 'introductie' college ging over de Latijnse naamgeving (en zelfs verbuigingen van Latijnse woorden), die je gewoon geacht wordt te kennen. Iedereen zuchten en steunen, maar ik was juist hartstikke blij. Die termen en uitgangen kwamen mij niet onbekend voor. Het Latijn komt me dagelijks van pas. We moeten bijvoorbeeld ook met de weefselpractica zo veel (Latijnse) termen onthouden, die gemakkelijk zijn te herleiden tot Latijnse woorden. Ook op vakantie, in kerken die we bezoeken, kun je toch al gauw begrijpen wat er in het Latijn staat. Dat is gewoon heel leuk, dat je kunt lezen wat daar honderden jaren geleden is opgeschreven. Behalve dat de kennis van het Latijn fijn is, is het ook fijn zo weer terug te denken aan de leuke lessen op het Bogerman. Ik heb het erg naar mijn zin gehad daar! Bij deze wil ik mevrouw Buma daarom ontzettend bedanken voor de goede en leuke lessen Latijn die ik heb gehad in mijn Bogermantijd!

4 Verslag Romereis Dag 1 Na een droevig afscheid van onze ouders en familie waren wij klaar om maar liefst vijf dagen naar Rome te gaan. Na een autorit zonder al teveel oponthoud kwamen wij ruim op tijd aan bij het vliegveld in Eindhoven. De ene groep wel eerder dan de ander, want Hielke en Marcel (in het busje van mevrouw Koornstra) moesten onderweg naar de wc. Ons vliegtuig vertrok na een kleine vertraging om kwart over vijf. De vlucht verliep voorspoedig, we kwamen zelfs te vroeg aan in Rome! Een hele ervaring voor sommigen die voor het eerst in een vliegtuig zaten. Onderweg konden we mooi uit het raam kijken en we hebben de sneeuw op de bergen in de Alpen zien liggen. Snel kwamen we aan in het hotel en we waren blij verrast om onze hotelkamers te zien. Alles was keurig verzorgd. Inmiddels hadden we wel trek gekregen en we verheugden ons op de eerste Italiaanse pizza. We waren het er na de maaltijd echter allemaal over eens dat het eten van die avond voor Italiaanse begrippen een beetje tegenviel. Hierna maakten we nog een korte stadswandeling, zodat we het Colosseum in het donker konden bekijken en zodat we nog een ijsje konden eten. Het ijs smaakte daarentegen erg goed. Dag 2 Na een heerlijk ontbijt in het hotel zijn we naar de S. Maria Maggiore (de grote Mariakerk) gelopen. Onderweg hebben we onze flesjes gevuld bij kleine kraantjes op straat. Onderweg hebben we veel Romeinse straatjes en gebouwen gezien. De kerk zelf was erg groot en overweldigend en was prachtig versierd met schilderingen en veel goud. die op de muur zijn geschilderd. We hebben ook al een idee waar paus Fransiscus zal worden afgebeeld. Ostia was in de tijd van de Romeinen een havenstadje, waarvan nog vrij veel is overgebleven. Zo waren er bijvoorbeeld nog een theater, thermen en een aantal huizen. Het was bijzonder om dit te zien, maar soms lastig om je voor te stellen hoe het vroeger geweest moet zijn. s Avonds zijn we naar de Trevifontein geweest en hebben we heerlijk pizza gegeten. Vervolgens gingen we naar de Capitolijnse musea op het Capitool, een van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd. In deze musea staan veel beroemde beelden en portretten van Romeinse keizers. Ook hebben we hier het kolossale ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius (Romeinse keizer) gezien. s Middags zijn we met de trein naar Ostia gegaan. Onderweg zijn we uitgestapt en hebben we de Sint Paulus buiten de muren (kerk) bekeken. Deze kerk is beroemd om de portretten van alle pausen Dag 3 Na een goede nacht en leuke avond in de cocktailbar zijn we naar het Forum Romanum geweest. Dit was vroeger het centrum van Rome met de gerechtsgebouwen en tempels. Daarvan is nog veel overgebleven en dat wordt ook druk bezocht door toeristen. Vlakbij het Forum Romanum is het Colosseum, een groot amfitheater. Vroeger pasten alle inwoners van Rome hierin, nu staat er nog een groot deel overeind waar we in zijn gegaan.

5 Omdat we s middags een bezoek zouden brengen aan het Pantheon, liepen we met een omweg die kant op. Onderweg zouden we nog enkele van de zeven heuvels beklimmen, maar uiteindelijk hebben we die overgeslagen. We zijn wel langs het Circus Maximus geweest, vroeger een renbaan, nu niet meer dan een grasveld. Hierna zijn we verder gegaan en hebben we nog drie kerken bezocht, waaronder de Jezuïetenkerk. Hierna zijn we meteen door gegaan naar het Pantheon, een overweldigend gebouw, bekend van zijn grote koepel met een gat in het midden. In het Pantheon liggen onder andere de wereldberoemde kunstenaar Rafaël en koning Victor Emmanuel II van Italië begraven Hierna was het weer tijd voor een pizza (of pasta). s Avonds hadden we tijd om souvenirs te kopen op het Piazza Navona, een prachtig plein met de beroemde Vierrivierenfontein van Bernini. Hier hebben we mooie souvenirs gekocht en konden we onze onderhandelkunsten de vrije loop laten. Dag 4 s Ochtends zijn we naar de Vaticaanse musea geweest. Hier is ook de Sixtijnse kapel met schilderingen van Michelangelo. Er waren veel beroemde kunstwerken van kunstenaars als Leonardo da Vinci, Rafaël en Caravaggio. Ook konden we de oude auto s van de paus bewonderen. Na een korte pauze sloten we aan in de rij voor een bezoek aan de Sint Pieter, misschien wel de beroemdste kerk ter wereld. Het is een heel grote en bijzondere kerk, ook deze is rijkelijk versierd. De pausen liggen hier begraven en een aantal liggen zelfs opgebaard. Je kon ook in de koepel bovenop de kerk. Hielke wilde als enige de koepel beklimmen en hij zei dat er een heel mooi uitzicht over Rome was. Vlakbij de Sint Pieter is de kerk van de Friezen. Dit is een kleine kerk waar vroeger de Nederlandse pelgrims kwamen. Daar is een muurtje gebouwd van de stenen van (bijna) alle Friese kerken. Daarvandaan zijn we naar Trastevere gelopen. Dat is een gezellige wijk met leuke winkeltjes, restaurantjes en veel straatmuzikanten. Hier hadden we veel vrije tijd en konden we nog souvenirs kopen of wat uitrusten. De meesten van ons bezochten ook nog fanatiek de S. Maria in Trastevere (kerk). Nadat we nog een keer konden genieten van lekker Italiaans eten, gingen we vroeg terug naar het hotel om de koffers te pakken. Daarna sloten we de dag af met een lekkere cocktail in de bar naast het hotel. Ook zijn we beste vrienden geworden met de ober die heel veel Nederlands heeft geleerd op die avond. Dag 5 Op onze laatste dag vertrokken we weer vroeg naar het station om vanaf daar de bus naar de Galleria Borghese te nemen. De Galleria Borghese is een museum dat waarschijnlijk vooral bekend is van het beeld Apollo en Daphne van Bernini. Dit beeld stelt Daphne voor die verandert in een laurierboom, terwijl de verliefde Apollo haar hartstochtelijk achtervolgde. Nadat we de kunstwerken in het museum hadden bewonderd, liepen we terug naar het station, waar we iets konden eten voordat we richting het vliegveld vertrokken. De vlucht naar Amsterdam verliep ook weer voorspoedig en bijna iedereen viel in het vliegtuig moe, maar voldaan in slaap. Toen we met de trein in Heerenveen aankwamen, stonden onze ouders ons daar al op te wachten. Wij vonden allemaal deze Romereis ontzettend interessant en natuurlijk gezellig en het was bijzonder om met de hele groep een paar dagen weg te gaan. We willen mevrouw Buma en meneer Dekker nogmaals ontzettend bedanken voor deze super geslaagde reis en natuurlijk mevrouw Koornstra en de vader van Jordi voor het vervoer naar het vliegveld! Rinze Gerben Veenstra (6V3) Gerbrich Bonekamp (6V2)

6 Projectweek Helden De projectweek was een week waarin gymnasiasten een week lang van het vijfde tot en met het zevende uur werkten aan een project. Dat project mocht van alles zijn: een presentatie, een toneelstuk of een gedicht, wat je maar leuk vindt. Je moest voor je project ook een held kiezen. De held die wij hadden gekozen, was Archimedes. Archimedes was een uitvinder uit de Griekse tijd. Hij heeft veel dingen uitgevonden, zoals de hefboom en het katrol. De projectweek begon gezamenlijk in een heel groot lokaal waar alle gymnasiasten zich hadden verzameld. Daar werd ons uitgelegd wat de bedoeling was van de projectweek en wat we moesten doen. We kregen ook te horen in welk groepje we zouden komen te zitten. Leuk daaraan is dat je ook mensen ontmoet die veel ouder of veel jonger zijn dan jij. Er was ook een kv-lokaal beschikbaar gesteld voor de gymnasiasten om te werken voor het project. Dat was voor alle praktijkdingen, zoals een bord of een maquette. Het theoriewerk werd gedaan op verschillende plekken in de school: in de mediatheek, lokaal 357 en nog wat plekken. Op elke locatie waren meestal ook leraren. Zij waren er voor hulp en advies. Wat wel echt een nadeel aan de projectweek is, was dat we vanaf maandag tot donderdag elke dag tot en met het zevende uur op school moesten zijn. Dat is voor een dag niet zo erg, maar toen het vrijdag was, waren we allemaal flink vermoeid. Daartegenover stond wel dat we ook tussendoor nog een extra pauze hadden, waarin we een koekje en een glas limonade kregen. De presentatieavond zelf was best spannend. Eerst was er een korte toespraak over hoe alles in elkaar zat. Daarna ging iedereen naar zijn of haar presentatie. We kregen ook weer koekjes en limonade :). Ook verrassend aan de projectweek was, dat je er geen cijfer voor kreeg. Veel kinderen uit mijn klas vonden dat best gek, maar het had ook wel iets bevrijdends. Want dan doe je het echt voor je plezier en niet omdat het moet. De gymnasiumprojectweek was veel leuker dan we hadden gedacht en was reuze gezellig. Hopelijk blijft de projectweek bestaan. Kees van der Horst (2G1) Joppe van Gent (2G1) Wij vonden de projectweek heel leuk, omdat je dan ook met andere mensen uit de andere klassen samenwerkt. Als afsluiting van de projectweek hadden we een presentatieavond waar we lieten zien wat we de vorige week hadden gemaakt. Toen kregen we ook een certificaat. Elisa Zijlstra (1G2) Mandy Zijlstra (1G2) Ik ben Lizzy-Ann van Dijk en ik ga iets vertellen over de gymnasiumprojectweek, die ik super leuk vond! Ons groepje had Antigone gekozen als held en dat was echt heel leuk. De projectweek duurde vier dagen. De eerste dag gingen we bedenken wie we gingen kiezen en hebben we het plan van aanpak opgesteld. De volgende dagen hebben we alles uitgewerkt en op de laatste dag hebben we de puntjes op de i gezet. Als presentatie hebben we film in combinatie met vertellen gedaan. En wat ook superleuk was, was dat ons groepje de publieksprijs had gewonnen! Dat was zo: na de presentaties moest het publiek op een groepje stemmen dat ze het beste vonden en dat waren wij! Ik vond mijn groepje super leuk. Bedankt Britt, Liesbeth, Noa en Emma! Lizzy-Ann van Dijk (2G1)

7 december 2013 Projectweek Helden

8 Creatief met Ad Lesbiam Vivamus mea Lesbia, atque amemus, rumoresque senum seueriorum omnes unius aestimemus assis! soles occidere et redire possunt: nobis cum semel occidit breuis lux, nox est perpetua una dormienda. da mi basia mille, deinde centum, dein mille altera, dein secunda centum, deinde usque altera mille, deinde centum. dein, cum milia multa fecerimus, conturbabimus illa, ne sciamus, aut ne quis malus inuidere possit, cum tantum sciat esse basiorum. Voor Latijn kregen we de opdracht het liefdesgedicht Ad Lesbiam te vertalen en een eigen versie ervan te maken. Voor de voordracht moesten we er dan een achtergrondmuziekje bij maken. In de les had ik het gedicht al heel snel vertaald, dus ik kon ook al snel bezig met het maken van een eigen versie. Het was eerst wel moeilijk om te bedenken hoe ik dit wilde doen, het was helemaal vrij wat je ervan maakte, dus alles kon. Ik heb besloten mijn vertaling in mijn eigen woorden te zetten en soms wat beterlopende zinnen te maken. Ik was wel tevreden met het resultaat, maar ik heb het later toch nog aangepast. Toen heb ik zelf achtergrondmuziek gecomponeerd. Later belde Janet nog, omdat zij problemen had met de achtergrondmuziek. Dus heb ik ook haar achtergrondmuziek gecomponeerd. Ik vond deze opdracht erg leuk en leerzaam, omdat je zo leerde hoe je een goedlopende vertaling kunt maken. Ook vond ik het leuk om eens wat anders erbij te doen, de muziek. Anna Marije Buren (4V1) In november heeft Anna Marije één van de voorrondes van de Deutscholympiade in Groningen gewonnen. Ze mag nu deelnemen aan de Nationale Olympiade in het Goethe Institut in Amsterdam. In de zomer van 2014 zullen de beste twee van die wedstrijd Nederland vertegenwoordigen in Frankfurt am Main. Van harte Anna Marije! We wensen je alvast heel veel succes in maart!

9 Gymnasium werkplaats Dit jaar hebben wij een ruimte voor onszelf (de gymnasiasten) gekregen. Lokaal 316 is voor ons een werkplaats waar wij kunnen uitrusten, huiswerk maken, kletsen, ontspannen en nog veel meer. Het is een plek waar alle gymnasiasten elkaar beter leren kennen en elkaar kunnen helpen. Tijdens het huiswerk maken of het ontspannen kunnen we genieten van een lekker bakje thee. Er staan vier computers waar wij op kunnen werken en een radio voor een ontspannen deuntje. Ik vind het heerlijk om af en toe even in de werkplaats te zitten, omdat het er stil en rustig is als je werkt. Je kunt je er goed concentreren en bijna alles wat je nodigt hebt, ligt er. Ook kunnen meneer Dekker en mevrouw Buma ons helpen als wij moeite hebben met de oude talen. Maaike Faber (5V4) Cambridge English Elke donderdagmiddag het zevende uur komen wij met leerlingen uit 5 en 6 vwo bijeen om een extra les Engels te volgen. Wij volgen dan de cursus Cambridge English en hiermee willen wij graag op een hoger niveau voor Engels komen. In de lessen zijn wij bezig met spreken, luisteren, lezen en schrijven. Hiervoor hebben wij een speciaal boek gekregen, dat leerlingen krijgen als ze Cambridge English willen volgen. In dit boek staan verschillende opdrachten, teksten en examenopgaven. Wij oefenen hiermee voor de examens die we in juni van volgend jaar gaan maken. Dit gaan wij doen in Leeuwarden en daar zullen wij dan met de hele klas naartoe gaan. De lessen worden gegeven door mevrouw Haagsma en mevrouw Wassenaar. Zij wisselen elke week af en dit maakt het natuurlijk voor ons afwisselend. De lessen volgen wij met plezier, zijn gezellig, brengen ons op een hoger niveau voor Engels en dat we hiervoor tot vier uur op school moeten zitten, nemen wij dan ook graag voor lief. Martzen Groenveld (5V1)

10 De redactie van Nostra Fabula wenst alle lezers alvast fijne feestdagen en een voorspoedig 2014! december 2013 ipads op het gymnasium Het gymnasium gaat met zijn tijd mee! Sinds kort staat er namelijk in lokaal 315 een kar met dertig splinternieuwe ipads, speciaal voor alle gymnasiasten. Deze gymnasiumkar wordt al volop ingezet bij Grieks en filosofie en binnenkort ook bij meer vakken. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt ermee op internet, foto s en filmpjes maken, screencasts maken met je eigen uitleg, boeken lezen, oefenen met woordjes, enz. Ook zijn de eerste toetsen er al op gemaakt zelfs een SO bleek hierdoor leuk om te maken. In de bovenbouw Grieks wordt de ipad later dit jaar ingezet om onderwijs op maat te verzorgen. Iedere leerling kan dan in zijn of haar eigen tempo met de stof aan de slag. meneer Dekker Agenda wat? waar? januari , 24, 31 februari Einde kerstvakantie Excursie klas 1 Werkstukbegeleiding (3G1 helpt groep 8) Leiden Mediatheek Hemdijk Doe-dag Open dag Ken-je-klassieken Quiz (voorrondes) Vertaalwedstrijd Hemdijk 2 & 47 Hemdijk 2 & 47 Tresoar, Leeuwarden Leek

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles?

Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles? Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles? Sitz-im-Leben Begin schooljaar 2006-2007 vroeg collega Koppejan via de community levensbeschouwing aan collegae om tips en ervaringen met betrekking tot

Nadere informatie

Inhoud. Uit de school. Blaudruk. Blaudruk

Inhoud. Uit de school. Blaudruk. Blaudruk 2 Inhoud 3 uit de school 6 brugnieuws klas 1 9 brugnieuws klas 2 11 leerling naar Mauretanië 13 waarom praten die mensen zo moeilijk? 15 een veilige school 18 twee gesprekken over veiligheid 21 wetenschapsweek

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium Arnhem REDACTIONEEL RECTORIS IN DEZE ABACUS. Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS IN BEWEGING.

Stedelijk Gymnasium Arnhem REDACTIONEEL RECTORIS IN DEZE ABACUS. Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS IN BEWEGING. ABACUS SGA Stedelijk Gymnasium Arnhem Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS REDACTIONEEL mogelijkheid in schoolteams te hockeyen en te roeien. Of er leerlingen dan wel docenten van het

Nadere informatie

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG 1-5-2013 ADVANCED BUSINESS CREATION ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG Jos Kleinloog Inhoud Leerdoelen uitgewerkt... 2 Business school:... 2 Management School... 3 Project Raisin Hope:... 3 Science School, leengedrag

Nadere informatie

Zie je jezelf al zitten?

Zie je jezelf al zitten? 28 stad & esch & diever & meppel 29 Bij ons ben je in een omgeving waar leren en ontdekken als vanzelf gaat. Een omgeving die je de ruimte biedt die je nodig hebt. En wat je nodig hebt, is niet elk moment

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens U veel leesplezier! Talitha Our Vision. Amsterdam, mei 2012. Interview Michiel - mei 2012 - Talitha 1 Onderzoek Poppodia

Voorwoord. Ik wens U veel leesplezier! Talitha Our Vision. Amsterdam, mei 2012. Interview Michiel - mei 2012 - Talitha 1 Onderzoek Poppodia Voorwoord In het kader van de minor Beeld en Meningsvorming, hebben wij (team) vanuit het lectoraat Media, Cultuur en Burgerschap, de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe Poppodia De Kade optimaal gebruik

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

L C. Activ8 op Zonegge het derde jaar in. informatiebulletin van het liemers college. Theaterworkshops. Waar zijn ze gebleven? Andiamo, regazzi!

L C. Activ8 op Zonegge het derde jaar in. informatiebulletin van het liemers college. Theaterworkshops. Waar zijn ze gebleven? Andiamo, regazzi! L C informatiebulletin van het liemers college 07 08 Waar zijn ze gebleven? Naar Parijs Theaterworkshops Andiamo, regazzi! Voor Clemens Cornielje geen plaats pag. 2 De prullenbakken moeten er aan geloven

Nadere informatie

M(e)ER weten 06/12. MER Wereldopleiding. In deze nieuwsbrief o.a. p.3. p.6. p.15. p.20. p.22. p.28. inleiding. Internationale ambities? Ga ervoor!

M(e)ER weten 06/12. MER Wereldopleiding. In deze nieuwsbrief o.a. p.3. p.6. p.15. p.20. p.22. p.28. inleiding. Internationale ambities? Ga ervoor! M(e)ER weten 06/12 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Internationale ambities? Ga ervoor! inleiding MER Wereldopleiding p.3 Rick

Nadere informatie

Beschrijving van het leerproces

Beschrijving van het leerproces Naam: Nathalie Kombolitis Land: Griekenland Studentennummer: 10070478 Supervisor NL: Dorien Voskuil Supervisor GR: Georgios A. Fragkiadakis Datum: 24-1-2013 Stageverslag Inleiding Voor u ligt het stageverslag

Nadere informatie

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus!

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus! GROEP8 BROCHURE GEEF JE TOEKOMST EEN PLUS! CAROLUS IN HET KORT Leren in een veilige, rustige omgeving, met respect voor elkaar. Zo kun je de sfeer binnen het Carolus het beste omschrijven. Een school waar

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Beroepsproduct 1 De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Gemaakt door : Tristan van Leeuwen Stageschool : Altena College Sleeuwijk Begeleider : Peggy Winkelaar HU begeleider : Martin van

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Zo zien wij het onderwijs!

Zo zien wij het onderwijs! vanuit bekeken Zo zien wij het onderwijs! Onderzoek naar de schoolbeleving van kinderen met autisme Lieske Carrière Lindy van Dorst Suzanne Boomsma september 2014 "Zo zien wij het onderwijs!" Onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder november december 2014 In deze nieuwsbrief leest u onder andere over: * het Sinterklaasfeest * het Kerstfeest * het speelgoedmuseum van groep ¾ * het gedragsprotocol

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord Voorwoord Je hebt net een spik splinter nieuwe WP opengeslagen. Vers van de pers. Alle ouwe trouwe leden en abonnees weten inmiddels al wat het inhoud, maar voor al onze nieuwe leden een korte uitleg:

Nadere informatie

Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? Hoe leraren nieuwsgierigheid kunnen benutten voor onderzoek en beweging op school Suzanne Verdonschot Mara Spruyt Marieke Dresen Ruud

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie