Energie! Winnaar publieksprijs. In dit nummer NOSTRA FABULA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie! Winnaar publieksprijs. In dit nummer NOSTRA FABULA"

Transcriptie

1 Energie! In dit nummer Winnaar publieksprijs Gymnasium! Oud-leerlingen vertellen Romereis Projectweek Ad Lesbiam Werkplaats Gymnasium Cambridge English ipads Agenda Vraag een willekeurig iemand in het onderwijs hoe het gaat en de kans is groot dat het woord druk in het antwoord voorkomt. De hoge werkdruk is een terugkerend onderwerp van gesprek. De toon is vaak klagend, soms zelfs cynisch, maar zelden positief. Drukte tekent het leven van de moderne mens en ook ik heb moeten constateren dat ik de woorden Ja goed, maar erg druk wel erg vaak uitspreek. Er zijn van die dagen waarop je van s ochtends vroeg tot s avonds laat alleen maar aan het heen en weer rennen bent. Gewapend met een agenda volgeplakt met to do-lijstjes begin ik de dag strijdbaar om s avonds te constateren dat ik toch die ene leerling vergeten ben te mailen of nog naar die toets had moeten kijken. Een paar van zulke dagen achter elkaar en het weekend lijkt een steeds onbereikbaarder doel dat gehaald moet worden. Er zijn echter ook weken waarin je het eigenlijk nog veel drukker hebt, maar waarin dit helemaal niet zo voelt. Dat is drukte van een ander kaliber, waar je energie van kríjgt. Ik krijg dat bijvoorbeeld van extra repetitiedagen voor een belangrijk concert, van constructieve werkgroepbijeenkomsten en, zo blijkt nu, van een projectweek. Ik vond het geweldig om te zien hoe leerlingen van alle leeftijden met elkaar samenwerkten. De keuze voor een held was in sommige groepjes snel gemaakt, zodat zij aan de slag konden met hun onderzoek. Andere groepjes deden daar iets langer over, maar zij hadden dan weer snel bedacht wat ze met de informatie uit dat onderzoek wilden doen. De presentatievorm was namelijk vrij: voor sommige leerlingen een heerlijke vrijheid, voor andere een vervelende bijkomstigheid. In alle gevallen is het meer dan goed gekomen en hebben docenten, ouders en medeleerlingen genoten van een geweldige presentatieavond. Winnaar publieksprijs Ik wens iedereen veel plezier bij het lezen van deze Nostra Fabula, met daarin onze vaste rubrieken, natuurlijk aandacht voor de projectweek en stukjes over andere zaken die zich binnen het gymnasium afgespeeld hebben. Nu op naar alle Serious Requestacties. Druk? Ja, maar vol energie! Janneke Wassenaar Ze moesten er even op wachten, maar donderdag 12 december was het dan eindelijk zover. De groep die de publieksprijs van de presentatieavond had gewonnen, werd gehuldigd. Naast een wisselbeker kregen ze de eerste letter van hun heldin, Antigone, in chocolade. Een foto van de groep zal in de werkplaats worden opgehangen. Gefeliciteerd dames!

2 Gymnasium! Roma Urbs Aeterna Dit gedicht is geschreven in Rome tijdens de Romereis en gaat over de Romeinen en hun erfenis. Het gaat over de ruïnes die weliswaar nu nog slechts oude stenen zijn en die voor het grootste deel geen enkel praktisch nut meer hebben, maar wel tweeduizend jaar geleden gelegd zijn door en in opdracht van het Romeinse volk. Daar waren de Romeinen trots op en die doen ons aan hen herinneren. Niet voor niets dragen veel bouwwerken de letters SPQR, senatus populusque romanus. Het gaat over de strijd die zij hebben geleverd. Niet slechts de legioenen, maar dus ook de politici, de senaat, die in de curia hun ideeen tegen de anderen moesten verdedigen over oorlogen, wetgeving en aanleg van overheidsvoorzieningen. Het gaat over mensen die door hun trots, hun grootsheid, hun moed, hun wilskracht, hun macht, hun ideaal en hun gedachtegoed eeuwigheid creëerden en die verspreidden over de wereld. Overal waar zij heersten, bouwden zij, om hun cultuur te verspreiden, hun tempels, hun thermen en hun overheidsgebouwen, maar dat deden ze vooral in hun Rome, het middelpunt van hun rijk. Dit maakt Rome tot een bewonderenswaardige plek. Een plek waar je na kunt denken over de erfenis en eeuwigheid van de Romeinen die ons de beschaving hebben gebracht Hielke Walinga (6V2) Tussen stenen van verleden, denk ik aan de mensen, die de pijn niet vermeden, die trokken over grenzen ver weg van hun bekende land, terwijl ze hun vrouw veeg verlieten en met een zwaard in elk hun hand telkens weer andermans bloed vergieten. Ver weg waren ze van huis op zoek naar nog grotere macht met daden niet bepaald erg kuis en met een zeer grote wilskracht zochten ze land voor hun gedachtegoed, dát wilden ze in dienst voor een groter ideaal met een zeer grote aangeboren heldenmoed volgens opdracht uit een overheidszaal doormiddel van hun kennis verrijken; ons willen drenken in hun cultuur, zo dat zij nog op die van hen zou lijken zelfs nog in dit specifieke uur. Zo zit ik in hun bouwwerken van ver ver voor mijn tijd en zonder het te merken memoreer ik hun eeuwigheid.

3 Oud-leerlingen vertellen Mathijs Ebbens Acht jaar geleden begon ik mijn tijd op Bogerman. Twee jaar geleden ben ik geslaagd voor mijn examen. Nu studeer ik twee ontzettend leuke studies: Grieks & Latijn en wiskunde. Dit alles had ik na de basisschool nooit verwacht. Integendeel, het scheelde niet veel of ik was nooit naar Sneek gekomen voor het gymnasium. Dat was namelijk door drie kwartier reizen niet de meest voor de hand liggende optie. Toch ben ik blij dat alles gelopen is zoals het gelopen is. Het gymnasium betekent voor mij veel meer dan alleen een paar extra vakken volgen, hoe leuk die ook mogen zijn. Het is je omringen met inspirerende docenten en de beste leerlingen, die je aanmoedigen meer uit jezelf te halen. Het is ervaren hoeveel je eigenlijk nog kunt leren. Het is dingen vanuit een breder perspectief leren bezien. Maar bovenal, het is ontdekken waarom je eigenlijk zou willen leren. En de reisjes tijdens schooltijd zijn natuurlijk ook mooi meegenomen! Op het gymnasium heb ik mij thuisgevoeld, tussen gelijkgestemden. Niemand veroordeelt je om je nieuwsgierigheid en leergierigheid. Je kunt je ontwikkelen tot wie je wilt zijn en misschien zelfs tot meer dan dat. Achteraf ben ik ontzettend blij geweest met mijn keuze. Ik wens je veel succes bij die van jou! 26 juni kwam dan eindelijk de verlossende brief: ik was ingeloot voor diergeneeskunde! Nu alweer vier weken officieel diergeneeskundestudent (en het bevalt goed!). Meteen in de eerste week dacht ik al: ik moet mevrouw Buma een mailtje sturen! Ik wilde haar namelijk laten weten dat ik zo veel aan de lessen Latijn heb hier bij mijn studie en dan ben ik nog maar enkele weken bezig. Sterre Aartsen Het eerste 'introductie' college ging over de Latijnse naamgeving (en zelfs verbuigingen van Latijnse woorden), die je gewoon geacht wordt te kennen. Iedereen zuchten en steunen, maar ik was juist hartstikke blij. Die termen en uitgangen kwamen mij niet onbekend voor. Het Latijn komt me dagelijks van pas. We moeten bijvoorbeeld ook met de weefselpractica zo veel (Latijnse) termen onthouden, die gemakkelijk zijn te herleiden tot Latijnse woorden. Ook op vakantie, in kerken die we bezoeken, kun je toch al gauw begrijpen wat er in het Latijn staat. Dat is gewoon heel leuk, dat je kunt lezen wat daar honderden jaren geleden is opgeschreven. Behalve dat de kennis van het Latijn fijn is, is het ook fijn zo weer terug te denken aan de leuke lessen op het Bogerman. Ik heb het erg naar mijn zin gehad daar! Bij deze wil ik mevrouw Buma daarom ontzettend bedanken voor de goede en leuke lessen Latijn die ik heb gehad in mijn Bogermantijd!

4 Verslag Romereis Dag 1 Na een droevig afscheid van onze ouders en familie waren wij klaar om maar liefst vijf dagen naar Rome te gaan. Na een autorit zonder al teveel oponthoud kwamen wij ruim op tijd aan bij het vliegveld in Eindhoven. De ene groep wel eerder dan de ander, want Hielke en Marcel (in het busje van mevrouw Koornstra) moesten onderweg naar de wc. Ons vliegtuig vertrok na een kleine vertraging om kwart over vijf. De vlucht verliep voorspoedig, we kwamen zelfs te vroeg aan in Rome! Een hele ervaring voor sommigen die voor het eerst in een vliegtuig zaten. Onderweg konden we mooi uit het raam kijken en we hebben de sneeuw op de bergen in de Alpen zien liggen. Snel kwamen we aan in het hotel en we waren blij verrast om onze hotelkamers te zien. Alles was keurig verzorgd. Inmiddels hadden we wel trek gekregen en we verheugden ons op de eerste Italiaanse pizza. We waren het er na de maaltijd echter allemaal over eens dat het eten van die avond voor Italiaanse begrippen een beetje tegenviel. Hierna maakten we nog een korte stadswandeling, zodat we het Colosseum in het donker konden bekijken en zodat we nog een ijsje konden eten. Het ijs smaakte daarentegen erg goed. Dag 2 Na een heerlijk ontbijt in het hotel zijn we naar de S. Maria Maggiore (de grote Mariakerk) gelopen. Onderweg hebben we onze flesjes gevuld bij kleine kraantjes op straat. Onderweg hebben we veel Romeinse straatjes en gebouwen gezien. De kerk zelf was erg groot en overweldigend en was prachtig versierd met schilderingen en veel goud. die op de muur zijn geschilderd. We hebben ook al een idee waar paus Fransiscus zal worden afgebeeld. Ostia was in de tijd van de Romeinen een havenstadje, waarvan nog vrij veel is overgebleven. Zo waren er bijvoorbeeld nog een theater, thermen en een aantal huizen. Het was bijzonder om dit te zien, maar soms lastig om je voor te stellen hoe het vroeger geweest moet zijn. s Avonds zijn we naar de Trevifontein geweest en hebben we heerlijk pizza gegeten. Vervolgens gingen we naar de Capitolijnse musea op het Capitool, een van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd. In deze musea staan veel beroemde beelden en portretten van Romeinse keizers. Ook hebben we hier het kolossale ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius (Romeinse keizer) gezien. s Middags zijn we met de trein naar Ostia gegaan. Onderweg zijn we uitgestapt en hebben we de Sint Paulus buiten de muren (kerk) bekeken. Deze kerk is beroemd om de portretten van alle pausen Dag 3 Na een goede nacht en leuke avond in de cocktailbar zijn we naar het Forum Romanum geweest. Dit was vroeger het centrum van Rome met de gerechtsgebouwen en tempels. Daarvan is nog veel overgebleven en dat wordt ook druk bezocht door toeristen. Vlakbij het Forum Romanum is het Colosseum, een groot amfitheater. Vroeger pasten alle inwoners van Rome hierin, nu staat er nog een groot deel overeind waar we in zijn gegaan.

5 Omdat we s middags een bezoek zouden brengen aan het Pantheon, liepen we met een omweg die kant op. Onderweg zouden we nog enkele van de zeven heuvels beklimmen, maar uiteindelijk hebben we die overgeslagen. We zijn wel langs het Circus Maximus geweest, vroeger een renbaan, nu niet meer dan een grasveld. Hierna zijn we verder gegaan en hebben we nog drie kerken bezocht, waaronder de Jezuïetenkerk. Hierna zijn we meteen door gegaan naar het Pantheon, een overweldigend gebouw, bekend van zijn grote koepel met een gat in het midden. In het Pantheon liggen onder andere de wereldberoemde kunstenaar Rafaël en koning Victor Emmanuel II van Italië begraven Hierna was het weer tijd voor een pizza (of pasta). s Avonds hadden we tijd om souvenirs te kopen op het Piazza Navona, een prachtig plein met de beroemde Vierrivierenfontein van Bernini. Hier hebben we mooie souvenirs gekocht en konden we onze onderhandelkunsten de vrije loop laten. Dag 4 s Ochtends zijn we naar de Vaticaanse musea geweest. Hier is ook de Sixtijnse kapel met schilderingen van Michelangelo. Er waren veel beroemde kunstwerken van kunstenaars als Leonardo da Vinci, Rafaël en Caravaggio. Ook konden we de oude auto s van de paus bewonderen. Na een korte pauze sloten we aan in de rij voor een bezoek aan de Sint Pieter, misschien wel de beroemdste kerk ter wereld. Het is een heel grote en bijzondere kerk, ook deze is rijkelijk versierd. De pausen liggen hier begraven en een aantal liggen zelfs opgebaard. Je kon ook in de koepel bovenop de kerk. Hielke wilde als enige de koepel beklimmen en hij zei dat er een heel mooi uitzicht over Rome was. Vlakbij de Sint Pieter is de kerk van de Friezen. Dit is een kleine kerk waar vroeger de Nederlandse pelgrims kwamen. Daar is een muurtje gebouwd van de stenen van (bijna) alle Friese kerken. Daarvandaan zijn we naar Trastevere gelopen. Dat is een gezellige wijk met leuke winkeltjes, restaurantjes en veel straatmuzikanten. Hier hadden we veel vrije tijd en konden we nog souvenirs kopen of wat uitrusten. De meesten van ons bezochten ook nog fanatiek de S. Maria in Trastevere (kerk). Nadat we nog een keer konden genieten van lekker Italiaans eten, gingen we vroeg terug naar het hotel om de koffers te pakken. Daarna sloten we de dag af met een lekkere cocktail in de bar naast het hotel. Ook zijn we beste vrienden geworden met de ober die heel veel Nederlands heeft geleerd op die avond. Dag 5 Op onze laatste dag vertrokken we weer vroeg naar het station om vanaf daar de bus naar de Galleria Borghese te nemen. De Galleria Borghese is een museum dat waarschijnlijk vooral bekend is van het beeld Apollo en Daphne van Bernini. Dit beeld stelt Daphne voor die verandert in een laurierboom, terwijl de verliefde Apollo haar hartstochtelijk achtervolgde. Nadat we de kunstwerken in het museum hadden bewonderd, liepen we terug naar het station, waar we iets konden eten voordat we richting het vliegveld vertrokken. De vlucht naar Amsterdam verliep ook weer voorspoedig en bijna iedereen viel in het vliegtuig moe, maar voldaan in slaap. Toen we met de trein in Heerenveen aankwamen, stonden onze ouders ons daar al op te wachten. Wij vonden allemaal deze Romereis ontzettend interessant en natuurlijk gezellig en het was bijzonder om met de hele groep een paar dagen weg te gaan. We willen mevrouw Buma en meneer Dekker nogmaals ontzettend bedanken voor deze super geslaagde reis en natuurlijk mevrouw Koornstra en de vader van Jordi voor het vervoer naar het vliegveld! Rinze Gerben Veenstra (6V3) Gerbrich Bonekamp (6V2)

6 Projectweek Helden De projectweek was een week waarin gymnasiasten een week lang van het vijfde tot en met het zevende uur werkten aan een project. Dat project mocht van alles zijn: een presentatie, een toneelstuk of een gedicht, wat je maar leuk vindt. Je moest voor je project ook een held kiezen. De held die wij hadden gekozen, was Archimedes. Archimedes was een uitvinder uit de Griekse tijd. Hij heeft veel dingen uitgevonden, zoals de hefboom en het katrol. De projectweek begon gezamenlijk in een heel groot lokaal waar alle gymnasiasten zich hadden verzameld. Daar werd ons uitgelegd wat de bedoeling was van de projectweek en wat we moesten doen. We kregen ook te horen in welk groepje we zouden komen te zitten. Leuk daaraan is dat je ook mensen ontmoet die veel ouder of veel jonger zijn dan jij. Er was ook een kv-lokaal beschikbaar gesteld voor de gymnasiasten om te werken voor het project. Dat was voor alle praktijkdingen, zoals een bord of een maquette. Het theoriewerk werd gedaan op verschillende plekken in de school: in de mediatheek, lokaal 357 en nog wat plekken. Op elke locatie waren meestal ook leraren. Zij waren er voor hulp en advies. Wat wel echt een nadeel aan de projectweek is, was dat we vanaf maandag tot donderdag elke dag tot en met het zevende uur op school moesten zijn. Dat is voor een dag niet zo erg, maar toen het vrijdag was, waren we allemaal flink vermoeid. Daartegenover stond wel dat we ook tussendoor nog een extra pauze hadden, waarin we een koekje en een glas limonade kregen. De presentatieavond zelf was best spannend. Eerst was er een korte toespraak over hoe alles in elkaar zat. Daarna ging iedereen naar zijn of haar presentatie. We kregen ook weer koekjes en limonade :). Ook verrassend aan de projectweek was, dat je er geen cijfer voor kreeg. Veel kinderen uit mijn klas vonden dat best gek, maar het had ook wel iets bevrijdends. Want dan doe je het echt voor je plezier en niet omdat het moet. De gymnasiumprojectweek was veel leuker dan we hadden gedacht en was reuze gezellig. Hopelijk blijft de projectweek bestaan. Kees van der Horst (2G1) Joppe van Gent (2G1) Wij vonden de projectweek heel leuk, omdat je dan ook met andere mensen uit de andere klassen samenwerkt. Als afsluiting van de projectweek hadden we een presentatieavond waar we lieten zien wat we de vorige week hadden gemaakt. Toen kregen we ook een certificaat. Elisa Zijlstra (1G2) Mandy Zijlstra (1G2) Ik ben Lizzy-Ann van Dijk en ik ga iets vertellen over de gymnasiumprojectweek, die ik super leuk vond! Ons groepje had Antigone gekozen als held en dat was echt heel leuk. De projectweek duurde vier dagen. De eerste dag gingen we bedenken wie we gingen kiezen en hebben we het plan van aanpak opgesteld. De volgende dagen hebben we alles uitgewerkt en op de laatste dag hebben we de puntjes op de i gezet. Als presentatie hebben we film in combinatie met vertellen gedaan. En wat ook superleuk was, was dat ons groepje de publieksprijs had gewonnen! Dat was zo: na de presentaties moest het publiek op een groepje stemmen dat ze het beste vonden en dat waren wij! Ik vond mijn groepje super leuk. Bedankt Britt, Liesbeth, Noa en Emma! Lizzy-Ann van Dijk (2G1)

7 december 2013 Projectweek Helden

8 Creatief met Ad Lesbiam Vivamus mea Lesbia, atque amemus, rumoresque senum seueriorum omnes unius aestimemus assis! soles occidere et redire possunt: nobis cum semel occidit breuis lux, nox est perpetua una dormienda. da mi basia mille, deinde centum, dein mille altera, dein secunda centum, deinde usque altera mille, deinde centum. dein, cum milia multa fecerimus, conturbabimus illa, ne sciamus, aut ne quis malus inuidere possit, cum tantum sciat esse basiorum. Voor Latijn kregen we de opdracht het liefdesgedicht Ad Lesbiam te vertalen en een eigen versie ervan te maken. Voor de voordracht moesten we er dan een achtergrondmuziekje bij maken. In de les had ik het gedicht al heel snel vertaald, dus ik kon ook al snel bezig met het maken van een eigen versie. Het was eerst wel moeilijk om te bedenken hoe ik dit wilde doen, het was helemaal vrij wat je ervan maakte, dus alles kon. Ik heb besloten mijn vertaling in mijn eigen woorden te zetten en soms wat beterlopende zinnen te maken. Ik was wel tevreden met het resultaat, maar ik heb het later toch nog aangepast. Toen heb ik zelf achtergrondmuziek gecomponeerd. Later belde Janet nog, omdat zij problemen had met de achtergrondmuziek. Dus heb ik ook haar achtergrondmuziek gecomponeerd. Ik vond deze opdracht erg leuk en leerzaam, omdat je zo leerde hoe je een goedlopende vertaling kunt maken. Ook vond ik het leuk om eens wat anders erbij te doen, de muziek. Anna Marije Buren (4V1) In november heeft Anna Marije één van de voorrondes van de Deutscholympiade in Groningen gewonnen. Ze mag nu deelnemen aan de Nationale Olympiade in het Goethe Institut in Amsterdam. In de zomer van 2014 zullen de beste twee van die wedstrijd Nederland vertegenwoordigen in Frankfurt am Main. Van harte Anna Marije! We wensen je alvast heel veel succes in maart!

9 Gymnasium werkplaats Dit jaar hebben wij een ruimte voor onszelf (de gymnasiasten) gekregen. Lokaal 316 is voor ons een werkplaats waar wij kunnen uitrusten, huiswerk maken, kletsen, ontspannen en nog veel meer. Het is een plek waar alle gymnasiasten elkaar beter leren kennen en elkaar kunnen helpen. Tijdens het huiswerk maken of het ontspannen kunnen we genieten van een lekker bakje thee. Er staan vier computers waar wij op kunnen werken en een radio voor een ontspannen deuntje. Ik vind het heerlijk om af en toe even in de werkplaats te zitten, omdat het er stil en rustig is als je werkt. Je kunt je er goed concentreren en bijna alles wat je nodigt hebt, ligt er. Ook kunnen meneer Dekker en mevrouw Buma ons helpen als wij moeite hebben met de oude talen. Maaike Faber (5V4) Cambridge English Elke donderdagmiddag het zevende uur komen wij met leerlingen uit 5 en 6 vwo bijeen om een extra les Engels te volgen. Wij volgen dan de cursus Cambridge English en hiermee willen wij graag op een hoger niveau voor Engels komen. In de lessen zijn wij bezig met spreken, luisteren, lezen en schrijven. Hiervoor hebben wij een speciaal boek gekregen, dat leerlingen krijgen als ze Cambridge English willen volgen. In dit boek staan verschillende opdrachten, teksten en examenopgaven. Wij oefenen hiermee voor de examens die we in juni van volgend jaar gaan maken. Dit gaan wij doen in Leeuwarden en daar zullen wij dan met de hele klas naartoe gaan. De lessen worden gegeven door mevrouw Haagsma en mevrouw Wassenaar. Zij wisselen elke week af en dit maakt het natuurlijk voor ons afwisselend. De lessen volgen wij met plezier, zijn gezellig, brengen ons op een hoger niveau voor Engels en dat we hiervoor tot vier uur op school moeten zitten, nemen wij dan ook graag voor lief. Martzen Groenveld (5V1)

10 De redactie van Nostra Fabula wenst alle lezers alvast fijne feestdagen en een voorspoedig 2014! december 2013 ipads op het gymnasium Het gymnasium gaat met zijn tijd mee! Sinds kort staat er namelijk in lokaal 315 een kar met dertig splinternieuwe ipads, speciaal voor alle gymnasiasten. Deze gymnasiumkar wordt al volop ingezet bij Grieks en filosofie en binnenkort ook bij meer vakken. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt ermee op internet, foto s en filmpjes maken, screencasts maken met je eigen uitleg, boeken lezen, oefenen met woordjes, enz. Ook zijn de eerste toetsen er al op gemaakt zelfs een SO bleek hierdoor leuk om te maken. In de bovenbouw Grieks wordt de ipad later dit jaar ingezet om onderwijs op maat te verzorgen. Iedere leerling kan dan in zijn of haar eigen tempo met de stof aan de slag. meneer Dekker Agenda wat? waar? januari , 24, 31 februari Einde kerstvakantie Excursie klas 1 Werkstukbegeleiding (3G1 helpt groep 8) Leiden Mediatheek Hemdijk Doe-dag Open dag Ken-je-klassieken Quiz (voorrondes) Vertaalwedstrijd Hemdijk 2 & 47 Hemdijk 2 & 47 Tresoar, Leeuwarden Leek

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig)

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) ROMEREIS 2016 VLUCHT Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) terugreis: vrijdag 11 maart 2016 18.15/18.45 uur in Enschede VLUCHT Datum Vlucht Vertek Aankomst

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Terugblik op de Romereis 2012 (VWO 6) Door Sanne van Erp, leerling VWO 6 Dag 1

Terugblik op de Romereis 2012 (VWO 6) Door Sanne van Erp, leerling VWO 6 Dag 1 Terugblik op de Romereis 2012 (VWO 6) Door Sanne van Erp, leerling VWO 6 Dag 1 Eindelijk was het dan zo ver, vandaag was de dag waar iedereen al heel lang naar uitkeek. We gingen naar Rome! Om kwart voor

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Rome. Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016

Rome. Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016 Rome Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016 Dagprogramma vrijdag Per touringcar van Hoornaar naar Schiphol en aansluitend vliegreis naar Rome. Vliegen om 7.00 uur. Transfer naar uw hotelaccommodatie,

Nadere informatie

Rome 2013 VWO 5 en 6. Markenhage

Rome 2013 VWO 5 en 6. Markenhage Rome 2013 VWO 5 en 6 Markenhage Begeleiders: Mw Kremers Mw Lucassen Dhr Van den Heuvel Dhr Vos (mentor V5) Dhr Alberts (mentor V6) Uitgangspunten Ter lering ende vermaeck Cultuur snuiven op een Dalton

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Programma. Plattegrond. Regels & afspraken

Inhoud. Voorwoord. Programma. Plattegrond. Regels & afspraken Inhoud Voorwoord Programma Plattegrond Regels & afspraken 4 6 10 12 3 Voorwoord Behalve Rome is er bijna niets moois op de wereld. (Johann Joachim Winkelmann, 1756) Rome Navel van de wereld, Eeuwige Stad,

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Een brede belangstelling? Ja / nee. Grieken en Romeinen?

Een brede belangstelling? Ja / nee. Grieken en Romeinen? Gymnasium Quintus Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Het Dr. Nassau College is genoemd naar Dr. Hendrik Jan Nassau. Ongeveer tweehonderd jaar geleden werkte hij als taalmeester aan de Latijnse school in Assen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015

Nieuwsbrief 18 december 2015 Nieuwsbrief 18 december 2015 De Waalse school ontmoet burgemeester Aboutaleb! Woensdagmiddag is door burgemeester Aboutaleb in de Centrale Bibliotheek de tentoonstelling 'Samen leven' geopend. In deze

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

o.a. cito groep 2, kerstborrel ouders, nieuwjaarskoffie 4 januari

o.a. cito groep 2, kerstborrel ouders, nieuwjaarskoffie 4 januari Hofbode 4 16 december 2015 o.a. cito groep 2, kerstborrel ouders, nieuwjaarskoffie 4 januari Informatieochtend Citotoets groep 2 Woensdagochtend 25 november zijn we met de ouders van kinderen van groep

Nadere informatie

Romereis: infoavond. krokuseditie 2016

Romereis: infoavond. krokuseditie 2016 Romereis: infoavond krokuseditie 2016 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - W.

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Romereis: infoavond. paaseditie 2016

Romereis: infoavond. paaseditie 2016 Romereis: infoavond paaseditie 2016 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - W.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Reinbôge

Nieuwsbrief van de Reinbôge vrijdag 16 januari 2015 Uit de jaarkalender: Januari Schoolkrant winter 30 januari Uurcultuur groep 6,7,8 13 februari Rapporten mee 17 en 19 februari Oudergesprekken 19 februari Nieuwsbrief februari 23

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Romereis: infoavond. paaseditie 2015

Romereis: infoavond. paaseditie 2015 Romereis: infoavond paaseditie 2015 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - V.

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Gymnasium. Op lariks. www.csvincentvangogh.nl. Ook tweetalig onderwijs!

Gymnasium. Op lariks. www.csvincentvangogh.nl. Ook tweetalig onderwijs! Gymnasium Ook tweetalig onderwijs! Op lariks Inhoud Welkom! Het gymnasium aan CS Vincent van Gogh Eerste fase Tweede fase Romereis Gymnasium en tweetalig onderwijs Activiteiten Gymnasiumteam Viva Vox Contact

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum.

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum. Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken www.atchilversum.nl GYMNASIUM Alberdingk Thijm College Verder kijken dan je eigen grenzen

Nadere informatie

Maandag 22 april 2013

Maandag 22 april 2013 Maandag 22 april 2013 Hallo ouders! We begonnen de dag vandaag helaas met wat minder weer, maar dat kon de pret niet drukken, aangezien we het grootste deel van de dag binnen waren. Allereerst gingen we

Nadere informatie

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1: Ciao bella Samenkomst op de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome. Onderweg naar het stadscentrum brengen we eerst een

Nadere informatie

Het Ludger College. Jouw talent is er thuis.

Het Ludger College. Jouw talent is er thuis. Het Ludger College Jouw talent is er thuis. Algemene informatie over het Ludger College Het Ludger College is een school voor mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) in Doetinchem. Er is ook een programma

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

AGENDA MEDEDELINGEN. Stichting Vrienden HSV: Nieuwe keyboards voor juf Floor. Borrel stichting Vrienden HSV. de HSV. Vast noteren: Do 10 dec

AGENDA MEDEDELINGEN. Stichting Vrienden HSV: Nieuwe keyboards voor juf Floor. Borrel stichting Vrienden HSV. de HSV. Vast noteren: Do 10 dec Vrijdag 2 oktober 2015 week 40 AGENDA Ma 5 oktober Vrij 6 nov 20.00 uur Vast noteren: Do 10 dec Dag van de Leraar Stichting Vrienden van de HSV-borrel op de HSV. ALV MEDEDELINGEN Stichting Vrienden HSV:

Nadere informatie

Het was een geslaagd Sinterklaasfeest en we willen iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd hartelijk bedanken! Agenda.

Het was een geslaagd Sinterklaasfeest en we willen iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd hartelijk bedanken! Agenda. Sinterklaasfeest 5 december 2014 Vandaag was het eindelijk zover: Sinterklaas en zijn Pieten brachten een bezoek aan obs Akkrum! Toen om 8.30 uur alle leerlingen en een groot aantal ouders op het plein

Nadere informatie

Reisverslag Comeniusuitwisseling mavo Turkije 1 t/m 7 juni 2013

Reisverslag Comeniusuitwisseling mavo Turkije 1 t/m 7 juni 2013 Reisverslag Comeniusuitwisseling mavo Turkije 1 t/m 7 juni 2013 Zaterdag 1 juni Zaterdag 1juni was het eindelijk zo ver. We gingen naar Turkije. Bij de koffers inleveren was er wel wat gedoe met een ticket

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Eerlijk gezegd vond ik het eerst doodeng en spannend om naar een andere school te gaan. Ik wou mijn oude klas van de Ekke de Haan gewoon niet kwijt. We hadden het daar zo

Nadere informatie

Januari 2012 Agenda 2 Kerstvakantie 3 Kerstvakantie 4 Kerstvakantie 5 Kerstvakantie 6 Kerstvakantie

Januari 2012 Agenda 2 Kerstvakantie 3 Kerstvakantie 4 Kerstvakantie 5 Kerstvakantie 6 Kerstvakantie Januari 2012 Agenda 2 Kerstvakantie 3 Kerstvakantie 4 Kerstvakantie 5 Kerstvakantie 6 Kerstvakantie Informatiebulletin van De Evenaar www.basisschooldeevenaar.nl belevenaar@hotmail.com Informatie vanuit

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben.

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Week 23: vrijdag 7 juni groep 1 t/m 4 vrij Week 24: geen

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

VAKANTIEROOSTER SCHOOLJAAR

VAKANTIEROOSTER SCHOOLJAAR Algemeen: NIEUWSBRIEF 10 januari 2012 Nr.09 2012 Namens alle medewerkers van Veldhoven Midden de beste wensen voor 2012! VAKANTIEROOSTER SCHOOLJAAR 2012-2013 Vakantierooster 2012-2013 is bekend. Het rooster

Nadere informatie

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

December 2015 OPENBARE BASISSCHOOL VOOR DALTONONDERWIJS

December 2015 OPENBARE BASISSCHOOL VOOR DALTONONDERWIJS December 2015 OPENBARE BASISSCHOOL VOOR DALTONONDERWIJS BELANGRIJKE DATA DATA ACTIVITEITEN 3 dec. Rapporten mee 4 dec. Sinterklaasfeest, alle leerlingen s middags vrij 9 dec. 20.0o ouderavond Rots en Water

Nadere informatie

Romereis: infoavond. editie 2014

Romereis: infoavond. editie 2014 Romereis: infoavond editie 2014 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - V. Claes

Nadere informatie

Wordt vervolgd. De gastles van de brandweer

Wordt vervolgd. De gastles van de brandweer Wordt vervolgd. De stroom Cito-toetsen is verwerkt, de daardoor verkregen gegevens ook. De rapporten zijn uitgedeeld, de gesprekken daarover zijn gevoerd. Plannen worden/zijn nu gemaakt voor het tweede

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Jaargang 5 - nummer 4 week 51. In dit nummer. Van de directeur

Jaargang 5 - nummer 4 week 51. In dit nummer. Van de directeur Jaargang 5 - nummer 4 week 51 In dit nummer Van de directeur 1 Amnesty International 2 Naam nieuwe gymzaal 2 Berlijnreis klas G4A 3 Gala schoolfeest 4 Data eindexamens 2016 5 Hoverboard 5 Wat staat er

Nadere informatie

Summerschool houdt leerlingen ISK op niveau

Summerschool houdt leerlingen ISK op niveau Summerschool houdt leerlingen ISK op niveau Tijdens de zomervakantie kunnen leerlingen van de ISK Drachten op hun school terecht voor een Summerschool. Midden in de vakantie is een team van vier medewerkers

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit het team. 17 december 2015. Beste kinderen, ouders en verzorgers,

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit het team. 17 december 2015. Beste kinderen, ouders en verzorgers, Nieuwsbrief 17 december 2015 Nieuws vanuit het team. Beste kinderen, ouders en verzorgers, Wat gaat de tijd toch snel Het eind van het jaar 2015 is alweer in zicht! Voor velen een moment om stil te staan

Nadere informatie

2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome)

2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome) 2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome) Zondag de 19e oktober gaat de wekker om 7 uur. Buiten is het nog donker, maar met 18 graden is het zeker niet koud. Het wordt

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

Hallo kinderen en ouders van SKW Zijlwatering,

Hallo kinderen en ouders van SKW Zijlwatering, SKW Zijlwatering Nieuws SKW Zijlwatering Burmanlaan 71 2241 JE Wassenaar tel. 070-890 00 03 mira@kinderdagverblijvenwassenaar.nl Nummer 2 Nieuwsbrief SKW Zijlwatering - mei 2015 Hallo kinderen en ouders

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel.

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel. Offerte Mandy Kolkman / 2 personen Porto Vluchtschema 11/12 Eindhoven-Porto 1405-1545 14/12 Porto-Eindhoven 1005-1340 Alleen handbagage is inbegrepen. Bezoek Ribeira, het oude centrum, en geniet van een

Nadere informatie

Jaargang 2015-2016 14 december 2015

Jaargang 2015-2016 14 december 2015 Advent Advent is een tijd van verwachten. We kijken uit naar het Kerstfeest, waarop we zullen vieren dat Jezus geboren wordt. De verwachting wordt gevoed door de profeet Jesaja, die vertelt dat eens een

Nadere informatie

Koningin Beatrixschool

Koningin Beatrixschool Nieuwsbrief 38 3-7-2015 Koningin Beatrixschool De Vissersingel 1, 7942EA Meppel www.beatrixschoolmeppel.nl T: 0522-251716 Geachte ouder(s) verzorger(s) Wat een mooi jaar hebben we achter de rug! In deze

Nadere informatie

schooljaar 2015/2016 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2015/2016 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2015/2016 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Reacties van ouders en scholen op de masterclasses

Reacties van ouders en scholen op de masterclasses Reacties van ouders en scholen op de masterclasses De leerlingen zijn nog steeds erg enthousiast. Ik heb ze allemaal even geïnterviewd. Ze vinden het ook erg leuk om andere kinderen te leren kennen, en

Nadere informatie

Hoe Anna ben jij? Lyceum. @anna

Hoe Anna ben jij? Lyceum. @anna Hoe Anna ben jij? Lyceum @anna Wij zijn Anna Welkom @anna Lyceum Op de basisschool vind je leren leuk. Ja toch? Je haalt goede cijfers en bent nieuwsgierig. Je wilt vast doorleren, in het Hoger Beroepsonderwijs

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Van de directeur. Walibi. Jaargang 2, nummer 9 Mei 2014

Van de directeur. Walibi. Jaargang 2, nummer 9 Mei 2014 Jaargang 2, nummer 9 Mei 2014 Van de directeur Beste ouder, verzorger, lezer, Voor u ligt de maandbrief van mei 2014. Deze maand was een drukke maand voor de leerlingen en docenten. Om een idee van alle

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Sinterklaas, Kerst en Oud en nieuw

Sinterklaas, Kerst en Oud en nieuw Nieuwsbrief Sinterklaas, Kerst en Oud en nieuw De feestmaand is nu echt begonnen. Door de sneeuwval in november zaten we er meteen in. Kachels aan en je koude handen warmen aan een kopje thee hoort er

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Reisbrochure voor het Oude Rome

Reisbrochure voor het Oude Rome Reisbrochure voor het Oude Rome Welkom in Rome! Hopelijk het je het naar je zin, deze reis is georganiseerd door de film Back To The Future. Het hotel waar je de komende 5 dagen gaat slapen, is een V.I.P

Nadere informatie

Paulus-Weekbrief 6. Weekbrief 02-10-2015. Informatieavond 01-10-2015

Paulus-Weekbrief 6. Weekbrief 02-10-2015. Informatieavond 01-10-2015 Paulus-Weekbrief 6 kopij voor Paulus-Weekbrief: info@paulus-uden.nl kijk ook op onze website: www.paulus-uden.nl Meerloseweg 1 5402 XH Uden 0413-33 23 18 Schooljaar 2015-2016 Week 40 Weekbrief 02-10-2015

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012

Kinderboekenweek 2012 www.dekloostertuin.nl De Kloostertuinier Informatiebulletin van: CBS De Kloostertuin te Assen 8 e Jrg. nr. 2 27 september 2012 Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld in tachtig dagen Mooi project, mooi project

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: Mail: 29 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 10

Wegwijzertje. Website:  Mail: 29 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 10 Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 29 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 10 Wegwijzertje Geachte ouders, Aanstaande woensdag hebben we als team een cursus-/vergaderdag.

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 INFOOTJE NR. 17 Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 Agenda Maandag 8 juni OR-vergadering Woensdag 10 juni Alle leerlingen vrij i.v.m. studiedag Donderdag 11 juni 13.05 vertrek per fiets, IVN project,

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Bestemming: Data: Prijsindicatie: Overnachten: Concept programma: Extra info: Newport: Taal- en cultuurreis:

Bestemming: Data: Prijsindicatie: Overnachten: Concept programma: Extra info: Newport: Taal- en cultuurreis: Bestemming: Data: Prijsindicatie: Overnachten: Concept programma: Extra info: Newport: 1 bezoekt Newport van 27-31 maart Een afwisselend programma van lessen op de JFA Newport en bezoeken aan de hoogtepunten

Nadere informatie

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky Vandaag moesten we leraren tegen 8 spelen. Dat waren een heleboel opdrachten en die moesten binnen 2 uur uitvoeren. Maar het is ons gelukt en dat vond ik het leukste van de dag. Ik ben benieuwd wat we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Vrijdag 20 november 2015 MR vergadering Sinterklaasfeest Volgende Vijzelvaria

Vrijdag 20 november 2015 MR vergadering Sinterklaasfeest Volgende Vijzelvaria OBS De Vijzel Hauwert 80 1691 EJ Hauwert T: 0229-201535 E: info@obsdevijzel.nl Vijzelvaria Woensdag 25 november Vrijdag 4 december Vrijdag 20 november 2015 MR vergadering Sinterklaasfeest Volgende Vijzelvaria

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Yair Past het Boni bij mij? Bruggers aan het woord Yair: Ik voel me thuis op het Boni. Het is heel fijn in de brugklas. Je wordt hier

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7 26-03-2015

Nieuwsbrief 7 26-03-2015 Studiedag In verband met een studiedag voor het team zijn de kinderen op vrijdag 27 maart vrij. Keukenhanddoeken en theedoekenoproep: Op school verslijten we heel wat keukenhanddoeken en theedoeken. We

Nadere informatie

Ganzenwei 10 4205 XD Gorinchem 0183 624253 info@meanderannefrank.nl www.annefrankschool-gorinchem.nl

Ganzenwei 10 4205 XD Gorinchem 0183 624253 info@meanderannefrank.nl www.annefrankschool-gorinchem.nl Ganzenwei 10 4205 XD Gorinchem 0183 624253 info@meanderannefrank.nl www.annefrankschool-gorinchem.nl Nieuwsbrief d.d. 19 september 2013 Uw hulp gevraagd Kent u ouders bij ons in de wijk met jonge kinderen?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015 NR. 16 vrijdag 18 december 2015 Kerstfeest! Kerst is een tijd voor familie. Tijd voor gezelligheid, fijne kaarsjes in het donker, liefst even geen geruzie, tijd voor lekker uitgebreid eten. Het is mooi

Nadere informatie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie W E E K B R I E F 24 19 februari 2016 Datum Omschrijving A G E N D A 16, 18 en 23 februari Definitieve adviesgesprekken VO voor groep 8 Woensdag 24 februari 8.30 9.30 uur Project DANS Inloopochtend als

Nadere informatie