Reglement Paren Competitie Bleiswijkse Bridge Club

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement Paren Competitie Bleiswijkse Bridge Club"

Transcriptie

1 Reglement Paren Competitie Bleiswijkse Bridge Club Indeling van de competitie 1. Indeling van de lijnen geschiedt na toepassing van promotie en degradatie volgens het bereikte resultaat uit de voorgaande competitie. 2. Nieuwgevormde paren worden bij de nieuwe lijnindeling als volgt geplaatst: -indien gevormd door spelers (na promotie/degradatie) uit dezelfde lijn, plaatsing in dezelfde lijn -indien gevormd door spelers (na promotie/degradatie) uit aangrenzende lijnen, plaatsing in de laagste van de 2 lijnen -indien gevormd door spelers (na promotie/degradatie) uit lijnen met een klassenverschil van 2, plaatsing in de tussenliggende lijn -indien gevormd door een speler uit de voorgaande competitie met een nieuwe speler, plaatsing in de lijn onder die van de eerstgenoemde speler; het is aan de TC ter beoordeling of afwijkend moet worden beslist. Indeling van de lijn 1. De lijn wordt voor elke zitting ingedeeld uitgaande van de aanwezige paren voor die lijn. De indeling wordt gemaakt met het NBB-rekenprogramma. Hierdoor wordt rekening gehouden met het aantal stilzitten en wordt ernaar gestreefd dat tijdens één competitie evenveel keren tegen elk ander paar in dezelfde groep wordt gespeeld. 2. Als er sprake is van een oneven aantal paren, wordt een rusttafel voor die lijn ingesteld. 3. Als een koppeling plaatsvindt van spelers uit verschillende lijnen, wordt het aldus gevormde paar geplaatst in de laagste lijn. De wedstrijdleider kan het paar echter plaatsen in de hoogste lijn, als zulks een duidelijke verstoring van het wedstrijdschema kan voorkomen.

2 4. Als er een koppeling plaatsvindt van een speler met passief lid of een speler van buiten de club, dan wel het paar wordt vervangen door twee andere spelers, zal het gevormde paar worden geplaatst in de lijn van het oorspronkelijke paar. 5. Bij hoge uitzondering - en slechts dan als van een aanmerkelijke verstoring van het wedstrijdschema kan worden gesproken - zal de wedstrijdleider ertoe overgaan een paar in een andere lijn te plaatsen (maar zie ook: Koppeling van stilzittafels). Daarbij zal worden overwogen of voor het betreffende paar geen aanmerkelijke schade of bevoordeling in het geding is. 6. De scoreberekening voor een toegewezen paar als genoemd onder de punten 3, 4 en 5 is - tenzij anders aangegeven - onderhevig aan de bepalingen vervat onder artikel "scorebepaling bij vervanging". Koppeling van stilzittafels 1. Wanneer sprake is van een oneven aantal paren in twee aanliggende lijnen met een zelfde aantal ronden in die lijnen, zal een koppeling plaatsvinden in die zin dat de "stilzit"-paren uit beide lijnen voor de betreffende spelronden tegen elkaar uitkomen. 2. In het NBB-rekenprogramma wordt voor de stilzit -paren uit de 2 groepen een zogenaamde combitafel ingesteld. Het paar uit de hoogste lijn speelt NZ en uit de laagste lijn OW. 3. De TC behoudt het recht, bij twijfel, te beslissen welke lijnen tegen elkaar zullen uitkomen. 4. Wanneer sprake is van een oneven aantal paren in twee niet-aanliggende lijnen met een zelfde aantal ronden in die lijnen, zal uit de laagste van de twee lijnen één paar in de naast hogere lijn spelen, zodat nu in twee aanliggende lijnen sprake is van een oneven aantal paren. In het NBB-rekenprogramma wordt voor de nu aanwezige stilzit -paren een combitafel ingesteld zoals hierboven beschreven.

3 Zoveel mogelijk zal het op dat moment hoogst geklasseerde paar in de competitie worden ingedeeld in de hogere lijn, met dien verstande dat per competitie een paar slechts eenmaal in een hogere lijn zal spelen. Het paar krijgt de score die het behaalt in de hogere lijn vermeerderd met 5 % ter compensatie. Registratie van de resultaten en verwerking hiervan in de competitiestand 1. De op de spellen behaalde resultaten worden ingevoerd in Bridgemates en aan het eind van de zitting met behulp van het NBB-rekenprogramma verwerkt. 2. Het aantal matchpunten dat voor de spelgroep van een combitafel (zie Koppeling van stilzittafels) is berekend, wordt in het NBB-rekenprogramma voor elk betrokken paar naar rato van de top van de oorspronkelijke lijn teruggerekend en opgeteld bij de onvolledige score. 3. De in een zitting behaalde resultaten worden met het NBB-rekenprogramma verwerkt in de competitiestand. Hierbij wordt rekening gehouden met het bepaalde in Berekening van de gemiddelde score, Scorebepaling bij vervanging en Scorebepaling bij afwezigheid. Zonodig worden resultaten met de hand gecorrigeerd om hieraan te voldoen. Berekening van de gemiddelde score 1. De gemiddelde score van een paar wordt berekend als het zogenaamde gewogen gemiddelde, zoals aanbevolen door de NBB. 2. De gemiddelde score wordt berekend van alle scores die het oorspronkelijke paar heeft behaald in de betreffende competitie. 3. Als het aantal vervangingen (zie Scorebepaling bij vervanging) meer bedraagt dan de helft van het AANTAL ZITTINGEN -/- het AANTAL ABSENTIES is de gemiddelde score gelijk aan de gemiddeld behaalde score "met vervanger(s)". In dat geval worden de scores behaald door het oorspronkelijke paar gezien als vervangende scores (omslagpunt "oorspronkelijk paar" en "vervangende paren").

4 Scorebepaling bij vervanging 1. Onder "vervanging" wordt verstaan: a. vervanging van een speler door een passief lid b. vervanging van een speler door een speler van buiten de club c. vervanging van een paar door een geheel ander paar d. koppeling van spelers uit dezelfde lijn e. koppeling van spelers afkomstig uit verschillende lijnen f. plaatsing van een paar in een andere lijn, behalve als dit gebeurt om een combitafel te creëren voor stilzit -paren uit twee niet-aanliggende lijnen (zie Koppeling van stilzittafels). 2. Bij vervanging volgens 1a, 1b en 1c dient de vervanger van enigszins dezelfde speelsterkte te zijn als de speler die wordt vervangen. 3. De score van de gespeelde zitting wordt berekend alsof er geen sprake van vervanging was en vervolgens getoetst aan de gemiddelde score (zie 4). 4. Het volgens punt 2 berekende scorepercentage wordt vergeleken met de gemiddelde score. Als aan het eind van de competitie het verschil groter blijkt te zijn dan 5% (erboven of eronder), zal de score voor de zitting worden gecorrigeerd naar de grenswaarde van 5% boven of onder de gemiddelde score.

5 5. Voor het meetellen van vervangende scores voor de totale score worden deze "gewogen" naar het aantal spellen dat voor de betreffende score is gespeeld, ook als de score wordt gecorrigeerd. Scorebepaling bij afwezigheid 1. Een afwezig paar dat zich niet laat vervangen, krijgt - bij eerste afwezigheid de gemiddelde score - bij tweede afwezigheid de gemiddelde score - bij derde en volgende afwezigheid de gemiddelde score verminderd met 5 %. 2. Een afwezigheidscore wordt voor het bepalen van de totale score altijd gerekend alsof hiervoor het maximaal aantal spellen van de betreffende zitting is gespeeld. Promotie-, degradatie- en meesterpuntenregeling 1. Uitgangspunt voor promotie en degradatie is de eindrangschikking van de competitie. De TC heeft vòòr aanvang van de competitie bepaald welke plaatsen in aanmerking komen voor promotie en degradatie. 2. Het promotierecht vervalt als een paar minder dan de helft van het aantal zittingen in de oorspronkelijke samenstelling heeft gespeeld. 3. Wanneer sprake is van een herindeling van lijnen, zoals dit zich kan voordoen bij in- en uitstroom van leden, zal een gedwongen doorschuiven uitsluitend gebaseerd zijn op geleverde prestaties in de voorgaande competitie. 4. Degradatie zal onvermijdelijk volgen als een paar het in de onderstaande tabel vermelde aantal zittingen of meer absent is en zich niet geheel of gedeeltelijk heeft laten vervangen:

6 Bij 5, 6 of 7 zittingen van de competitie 4 of meer keer absent. Bij 8, 9 of 10 zittingen van de competitie 5 of meer keer absent. 5. De in de zittingen van de parencompetities te behalen meesterpunten worden door de NBB automatisch toegekend na publicatie van de uitslag van de betreffende zittingen op de club-website: 6. Wanneer vòòr aanvang van de competitie een paar te kennen geeft gedurende die gehele competitie absent te zijn, wordt éénmaal per seizoen een plaats van dit paar voor de duur van die competitie gehandhaafd. 7. Als voor een paar in geval van langdurige afwezigheid - naar het oordeel van de TC - kan worden gesproken van "force majeur", kan degradatie ongedaan worden gemaakt. Publicatie van competitiestanden 1. Op de standenlijsten van een competitie zal worden aangegeven hoeveel paren van de groep zullen promoveren en degraderen. 2. Op de standenlijsten zal worden aangegeven hoe vaak een paar mag verzuimen voordat het recht op promotie en het recht op kampioenschapspunten (zie: Clubkampioen paren) vervallen, dan wel absent mag zijn zonder vervanging voordat degradatie plaatsvindt. 3. De "vervangende" scores, de scores voor afwezigheid en de scores na een geringer aantal gespeelde spellen in verband met een stilzittafel zullen op de standenlijsten worden voorzien van respectievelijk een i, a en m. Clubkampioen Paren

7 1. Na afloop van elke parencompetitie wordt aan de deelgenomen paren, uitgezonderd de paren die degraderen, punten toegekend volgens Tabel 1, uitgezonderd de paren die degraderen. 2. Het recht op toekenning van punten voor het Clubkampioenschap Paren vervalt als een paar minder dan de helft van het aantal zittingen in de oorspronkelijke samenstelling heeft gespeeld. 3. Het paar dat in de parencompetities van het gehele seizoen de meeste punten heeft verdiend is de clubkampioen paren van dat seizoen. Beroep 1. Zowel een lid van de vereniging als de TC kan bij het bestuur in beroep gaan over beslissingen die op basis van dit reglement zijn genomen. 2. Wanneer dit reglement niet voorziet of in geval van onduidelijkheid betreffende de toepassing van het reglement beslist het bestuur. Tabel 1. Punten per parencompetitie te verdienen voor het Clubkampioenschap Paren Plaats in eindstand competitie Groep A Groep B Groep C 1 respectievelijk 12, 6 en 3 2 respectievelijk 10, 4 en 1 3 respectievelijk 8, 4 en 1 4 respectievelijk 7, 3 en 1 5 respectievelijk 6, 3 en 1 6 respectievelijk 5, 2 en 0 7 respectievelijk 5, 2 en 0

8 8 respectievelijk 4, 2 en 0 9 respectievelijk 4, 2 en 0 10 respectievelijk 3, 2 en 0 11 respectievelijk 3, 1 en 0 12 respectievelijk 3, 1 en 0 13 respectievelijk 2, 1 en 0 14 respectievelijk 2, 1 en 0 15 e.v. respectievelijk 1, 1 en 0 Dit reglement werd vastgesteld door de Technische Commissie en bekrachtigd door het bestuur van de Bleiswijkse Bridge Club op 23 januari H.E. de Grooth L.P.A. de Jong Voorzitter Voorzitter TC

9 Reglement butler van de Bleiswijkse Bridge Club Per spel wordt elke score vergeleken het gemiddelde van de scores van de andere spelers in dezelfde richting (de concurrenten) uitgezonderd de hoogste en laagste score, de zogenaamde datum score); het verschil met de datumscore wordt uitgedrukt in imps. Het totaal van de op de gespeelde spellen behaalde imps geeft de score van de zitting. Scores bij vervanging en bij afwezigheid Uitgangspunt: 60 %/spel komt overeen met 1,7 imps (suggestie uit de WEKO-wijzer*). Aangezien 50 % overeenkomt met 0 imps, wordt aangenomen dat 5 % in een parencompetitie overeenkomt met 20 imps (24 spellen) of 17 imps (20 spellen) Hieruit volgt dat bij absentie de score gelijk is aan de gemiddelde score die door het oorspronkelijke paar is behaald, maar bij de 3de en volgende absentie: het eigen gemiddelde minus 20 imps; bij vervanging de score niet meer kan bedragen dan de gemiddelde score van het oorspronkelijke paar plus 20 of plus 17 imps als er respectievelijk 24 of 20 spellen zijn gespeeld met de vervanger, en niet minder kan bedragen dan de gemiddelde score van het oorspronkelijke paar minus 20 of minus 17 imps als er respectievelijk 24 of 20 spellen zijn gespeeld met de vervanger. Arbitraire score Ook voor het geven van een kunstmatige arbitraire score dient als uitgangspunt dat 60 % in een normale parencompetitie overeenkomt met 1,7 imps. Totale score De totaal score wordt berekend volgens het gewogen gemiddelde, als volgt. De totaal behaalde imps van de verschillende zittingen worden opgeteld, vermenigvuld en gedeeld door het totaal over alle zittingen gespeelde spellen. Het gemiddelde van het oorspronkelijke paar wordt op dezelfde wijze verkregen waarbij slechts de scores die door het oorsponkelijke paar zijn behaald in beschouwing worden genomen.

10 Overige regels Verder worden de regels gevolgd zoals vermeld in het reglement voor de parencompetitie. Augustus 2010, Technische commissie, Bleiswijkse Bridgeclub

11 Reglement Rode Draad Competitie Bleiswijkse Bridge Club 1. Indeling 1.1 Algemeen Vóór elke zitting worden de namen van alle paren die aan de competitie meedoen, in volgorde gezet van het laatst bekende percentage (zie 1.2 en 1.3) van elk paar. Na wegstrepen van de afwezige paren, wordt het veld ingedeeld in zoveel mogelijk even grote groepen. De groepsgrootte zal variëren van 10 tot 16 paren. 1.2 Laatst bekende percentage gehanteerd voor de indeling van de eerste zitting Het laatst bekende percentage dat gehanteerd wordt voor de indeling van de eerste zitting, is het eindpercentage van de laatst gespeelde parencompetitie. Voor een paar waarvan één of beide partners nieuwe leden zijn, wordt 50% genomen. Voor een nieuw gevormd paar van oude leden wordt het gemiddelde van de eindpercentages van de vorige partnerships gehanteerd. 1.3 Laatst bekende percentage gehanteerd voor de indeling van de tweede en volgende zittingen Voor de tweede en volgende zittingen wordt het percentage gehanteerd dat in de laatst gespeelde zitting van de rode draad competitie is behaald. Heeft een paar nog geen zitting in de competitie gespeeld, dan gelden de regels zoals die voor de indeling van de eerste zitting worden gebruikt (zie 1.2). 1.4 Spelen met een invaller Als voor een zitting twee spelers uit twee paren die beide aan de rode draad competitie meedoen, gekoppeld worden, geldt voor de indeling van dit paar het gemiddelde van het laatst bekende percentage van beide oorspronkelijke paren volgens 1.2 of 1.3. Speelt de invaller niet in de rode draad competitie, dan geldt voor de indeling de laatst bekende score volgens 1.2 of 1.3 van het spelende lid.

12 2. Gemiddelde score, score bij vervanging, score bij afwezigheid De gemiddelde score van de zittingen, de score bij vervanging en de score bij afwezigheid worden berekend volgens de regels die hiervoor zijn vastgelegd in het Reglement Parencompetitie van de Bleiswijkse Bridgeclub. 3. Eindstand Winnaar wordt het paar dat het hoogste gemiddelde percentage heeft behaald en tevens tenminste de helft van het aantal zittingen in de oorspronkelijke samenstelling heeft gespeeld. Tevens kunnen als winnaars worden aangewezen de paren die binnen hun oorspronkelijke groep (de groep waarin ze spelen in de lopende parencompetitie of zullen spelen in de eerstkomende parencompetitie als zojuist een parencompetitie is beëindigd) het hoogste gemiddelde percentage hebben behaald. 4. Promotie en degradatie; klassement slemtrofee De eindstand van de rode draad competitie heeft geen gevolgen voor de indeling in andere parencompetities van de vereniging. De in de competitie geboden en gemaakte slemcontracten tellen mee in het klassement voor de slemtrofee. Bleiswijk, augustus 2010 Technische Commissie van de Bleiswijkse Bridgeclub