De nieuwe Bouwregelgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De nieuwe Bouwregelgeving"

Transcriptie

1 De nieuwe Bouwregelgeving A NDERS, MAAR WÉL EENVOUDIGER Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

2 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling Inleiding Deze instructie is bedoeld om een aanvrager van een bouwvergunning voor een licht vergunningplichtige ma-gazijnstelling behulpzaam te zijn. De invulinstructie sluit aan op de brochure, De nieuwe Bouw-regelgeving, Anders, maar wél eenvoudiger magazijnstellingen en magazijnstellingvloeren, 2003, die BMWT, met medewerking van het Ministerie van VROM heeft uitgegeven. Deze kunt u downloaden via Deze invulinstructie bestaat uit een volledig ingevuld aanvraagformulier voor een representatieve licht bouwvergunningplichtige magazijnstelling en een toelichting daarop. Waar mogelijk, is in de toelichting ook aangegeven of voor specifieke situaties het formulier op andere wijze moet worden ingevuld. Het ingevuld aanvraagformulier wordt voorafgegaan door een algemene toelichting waarvan deze inleiding onderdeel uitmaakt. Het ingevuld vragenformulier treft u aan op de rechter pagina s van deze brochure. Op de naastliggende linkerpagina treft u de bijbehorende toelichtingsteksten aan. Deze brochure is gebaseerd op de toelichtingstekst van het door het Ministerie van VROM gepubliceerde aanvraagformulier. Op deze wijze is voor de lezer eenvoudig te herleiden dat deze brochure tot stand is gekomen in de geest van de geldende bouwvoorschriften. Voor deze brochure zijn fictieve namen en adresgegevens ingevuld. De invuloefening is echter gebaseerd op een echte bouwaanvraag. Toelichting aanvraag bouwvergunning Heeft u een bouwvergunning nodig? Voor het bouwen of verbouwen van een magazijnstelling van behoorlijke omvang is over het algemeen een lichte bouwvergunning noodzakelijk. Als u zeker wilt weten of u voor uw magazijnstelling een bouw-vergunning moet aanvragen en zo ja, of u kunt volstaan met een lichte bouwvergunning kunt u aflezen uit onderstaand schema. Een uitvoerige uitleg treft u aan in de brochure, De nieuwe Bouwregelgeving, Anders, maar wél eenvoudiger magazijnstellingen en magazijnstellingvloeren, 2003, BMWT. 2 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

3 Het aanvraagformulier Voor een aanvraag van een bouwvergunning moet gebruik worden gemaakt van het door het ministerie van VROM gepubliceerde aanvraagformulier. Dit geldt zowel voor de aanvrager als voor de gemeente. Het formulier geldt voor alle soorten bouwwerken, zowel eenvoudige als complexe gebouwen. Ook geldt het formulier voor zowel een gewone (reguliere) bouwvergunning als voor een lichte bouwvergunning. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat in zo n multifunctioneel formulier vragen worden gesteld die voor een relatief eenvoudige magazijnstelling niet van belang zijn. Dit roept natuurlijk vraagtekens op bij de aanvrager maar ook bij de toetser. Deze zien zich geconfronteerd met vragen respectievelijk antwoorden waarvan zij de relevantie niet zien of kunnen overzien, met daarbij de wetenschap dat een onvolledig ingevuld formulier niet helpt bij de spoedige en adequate afhandeling van de bouwaanvraag. Deze invulinstructie zal u helpen het formulier snel en adequaat in te vullen en het resultaat te beoordelen op compleetheid. Het formulier kunt u downloaden via of opvragen via de gemeente. De procedure Uw aanvraag In het Besluit Indieningsvereisten Aanvraag Bouwvergunning (BIAB) is vastgelegd welke documenten u bij een aanvraag voor een bouwvergunning moet aanleveren en welke documenten de gemeente van u mag vragen. Ook het aantal exemplaren dat u maximaal moet aanleveren is daarin geregeld. Indien blijkt dat u niet alle vereiste tekeningen, berekeningen en overige gegevens heeft aangeleverd, dan moet de gemeente u binnen 4 weken daarvan op de hoogte stellen. U krijgt vervolgens maximaal 4 weken de gelegenheid om de aanvraag aan te vullen. De tijd die de indiener nodig heeft voor het aanvullen van de gegevens mag de gemeente optellen bij de beschikbare tijd voor het afhandelen van de bouwaanvraag. Als u de ontbrekende gegevens niet binnen die termijn kunt aanleveren, kunnen burgemeester en wet-houders beslissen uw aanvraag niet in behandeling te nemen. Meer informatie over de procedure en inhoud van een bouwaanvraag voor een magazijnstelling treft u aan in de brochure De nieuwe Bouwregelgeving, Anders, maar wél eenvoudiger magazijnstellingen en maga-zijn--stellingvloeren, Steunt de magazijnstelling uitsluitend op de vloer? nee Reguliere bouwvergunning ja Hoger dan 3 meter? * nee ja Met verdiepingsvloer of loopbrug? Monument of beschermd stads-of dorpsgezicht? nee ja ja nee Bouwvergunningsvrij, geen bouwwerk Licht bouwvergunningplichtig Lager dan 8,5 meter? nee Licht bouwvergunningplichtig ja Met verdiepingsvloer of loopbrug? ja Licht bouwvergunningplichtig nee Bouwvergunningsvrij bouwwerk 3 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

4 Invulling van het aanvraagformulier en toelichting op de vragen Toelichting bij de vragen Waar in het aanvraagformulier u staat, wordt de aanvrager of de vertegenwoordigingsbevoegde bedoeld, dus niet de gemachtigde. Als een vraag geen betrekking heeft op uw situatie dan kunt u het antwoordvakje open laten. Om misverstanden te voorkomen is het aan te raden in het vakje niet van toepassing of n.v.t. te plaatsen. N.B. Onjuiste of onvolledige invulling van het formulier kan leiden tot het niet ontvankelijk verklaren, afwijzen of later intrekken van de bouwvergunning. 1 Gegevens van de aanvrager De bouwvergunning wordt op naam van de aanvrager verleend. De naam van de aanvrager en eventuele vertegenwoordigingsbevoegde moeten dus altijd bij vraag 1 worden ingevuld. Als de aanvraag door een gemachtigde wordt verzorgd, dan moeten tevens zijn of haar gegevens bij vraag 11 worden ingevoerd. Hoewel de vraag naar voorletters anders suggereert, kan de rechtspersoon ook een niet natuurlijk rechtspersoon zijn, bijvoorbeeld een bedrijf, een stichting of een vereniging. Vul dan bij vraag 1a de naam van dat bedrijf, die stichting of die vereniging in, in dit geval bijvoorbeeld de bedrijfsnaam Smart opslag bv. Vervolgens wordt bij vraag 1b ingevuld wie vertegenwoordigingsbevoegdheid heeft namens de rechtspersoon. Dit kan bijvoorbeeld een directeur of de eigenaar van het bedrijf zijn. Indien de aanvraag wel namens een natuurlijk rechtspersoon is ingevuld dan is 1b niet van toepassing. Wil de rechtspersoon iemand machtigen om zich bij zijn bouwaanvraag door hem te laten vertegenwoordigen dan moet de gemachtigde worden vermeld bij vraag 11, dus niet bij 1b. 1c 1g. Ook in het geval dat een gemachtigde is aangewezen, is het van belang dat van de formeel opdrachtgever de juiste gegevens van adres, telefoon, telefax en beschikbaar zijn. Een aantal gemeenten hecht er belang aan dat zij in ieder geval over het straatadres kunnen beschikken. Bij 1h De aanvrager kan de eigenaar worden van de te bouwen magazijnstelling, terwijl hij de huurder is van het gebouw waarin deze wordt geplaatst. Bij de beantwoording van deze vraag moet worden uitgegaan van het bouwwerk waarvoor de vergunning wordt aangevraagd; in dit voorbeeld de eigenaar. 4 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

5 2 Uw bouwvergunning Voor het bouwen van een magazijnstelling is lang niet altijd een bouwvergunning vereist. Is er wel een bouwvergunning noodzakelijk, dan kan dikwijls worden volstaan met een lichte bouwvergunning. Voor een lichte bouwvergunning hanteert de gemeente minder toetspunten, gaat de afhandeling sneller en kunnen lagere legeskosten in rekening worden gebracht. 2a Of u een bouwvergunning voor een magazijnstelling nodig heeft en zo ja, welke vindt u in de brochure De nieuwe Bouwregelgeving, Anders, maar wel eenvoudiger, Magazijnstellingen en vloeren, BMWT, 2003 en de website Ook kunt u terecht op waarbij u bij de eerste vraag kiest voor Specialistische bouwwerken en bij de tweede vraag voor magazijnstellingen. U kunt ook contact opnemen met uw gemeente. Als voor een magazijnstelling een bouwvergunning is vereist dan zal dit meestal een lichte bouwvergunning zijn zodat het eerste hokje bij vraag 2a moet worden ingevuld. 2b Bij deze vraag ja invullen als u reeds eerder een vergunning voor deze bouwwerkzaamheden voor een magazijnstelling heeft aangevraagd en het eerdere bouwplan: is gewijzigd, is ingetrokken, door de gemeente niet ontvan-kelijk is verklaard, of door de gemeente is geweigerd. Vraag 2b heeft geen betrekking op het gebouw waarin de magazijn-stelling wordt geplaatst. De vragen 2c en 2d zijn uitsluitend relevant als eerder een bouwaanvraag met betrekking tot de bouwaanvraag voor de beoogde magazijnstelling is ingediend. Met deze gegevens wordt een efficiëntere be-handeling van de nieuwe bouwaanvraag beoogd. Als het (registratie)nummer van de eerdere bouw-aanvraag onbekend is, zal dat geen aanleiding zijn de bouwaanvraag te weigeren. U bewijst er de gemeente en uzelf echter geen dienst mee. 3 Lokale en kadastrale aanduiding van het bouwwerk / perceel en eigendoms-situatie Vul hier de adres- en kadastrale gegevens in van het pand waarin de magazijnstelling wordt geplaatst. De actuele kadastrale aanduiding kunt u opvragen bij het kadaster. Voor een aanvraag van een bouwvergunning kunt u volstaan met de kadastrale gegevens vermeld in de eigendomspapieren van het pand. Ook zijn in de WOZ-beschikking (Wet Onroerende Zaakbelasting) dikwijls adequate kadastrale gegevens opgenomen. Dezelfde bronnen kunt u ook raadplegen om te weten of sprake is van eigen grond, erfpacht of huur. Deze informatie is overigens voor een bouwplan voor een magazijnstelling nauwelijks relevant. 5 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

6 4 De bouwwerkzaamheden 4a Geef een korte beschrijving van het bouwplan. Maak hierbij gebruik van de typen bouwwerk zoals die zijn beschreven in de tabel bij vraag 5. Een magazijnstelling wordt in de regel aangemerkt als een bouwwerk geen gebouw zijnde. Dat geldt zowel voor een magazijnstelling binnen als een magazijnstelling buiten een gebouw. Geef zonodig op de toelichtingsregel aan om hoeveel bouwwerken het gaat en of het om verschillende bouwwerken gaat. Bijvoorbeeld de plaatsing van legbordstellingen in een bestaand industriegebouw. In de toelichting kunt u dan bijvoorbeeld aangeven dat legbordstellingen voornamelijk worden toegepast voor de opslag van kleinere artikelen, die met de hand worden in- en uitgeslagen. Adequate toelichtingen treft u aan in de brochure De nieuwe bouwregelgeving, Anders, maar wel eenvoudiger, magazijnstellingen en vloeren. Een juiste toelichting is nuttig daar men bij de gemeente niet altijd op de hoogte is van de door magazijnstellingenspecialisten gehanteerde begrippen. 4b Voorbeelden van een tijdelijk bouwwerk is een magazijnstelling die in een tijdelijke behoefte voorziet. Met de instandhoudingstermijn wordt bedoeld: de termijn dat het bouwwerk, in dit geval de magazijnstelling, op die plek zal blijven staan. 5 Gebruik van het bouwwerk 5a en b Huidig en toekomstig gebruik Uw bouwplan wordt onder meer getoetst aan de voorschriften van het bestemmingsplan. Geef daarom bij de vragen 5a en 5b aan wat het huidige en het toekomstige gebruik is van het gebouw waarin de magazijnstel-ling wordt geplaatst. Maak voor de beantwoording van deze vraag gebruik van de terminologie van het bestem-mingsplan. De benoeming van de gebruiksfunctie overeenkomstig het Bouwbesluit moet worden vermeld bij 5c. In de regel zal alleen het plaatsen van een magazijnstelling niets veranderen aan de bestemming van het gebouw volgens het bestemmingsplan. Dit is echter niet altijd het geval. Denk dan bijvoorbeeld aan het geval dat in een oud schoolgebouw stellingen worden geplaatst om een magazijn in te richten. In dat geval verandert de bestemming van bijvoorbeeld schoolbestemming naar bedrijven. Bij een buiten een gebouw te plaatsen magazijnstelling gaat het bij vraag 5a om het gebruik van het terrein. Let wel, een dergelijke magazijnstelling is regulier vergunningplichtig. Bij een magazijnstelling die in een gebouw wordt geplaatst, gaat het om het gebruik van de ruimte van het gebouw. Bij vraag 5b vult u een bestemming volgens het bestemmingsplan in, of bouwwerk geen gebouw zijnde. 6 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

7 5c Gebruiksfunctie Een magazijnstelling is een bouwwerk geen gebouw zijnde. Een bouwwerk geen gebouw zijnde heeft geen gebruiksoppervlakte. Op die plaats kunt u n.v.t. invullen. De gebruiksoppervlakte speelt bij de toetsing van een magazijnstelling aan het Bouwbesluit 2003 geen rol. NEN 2580, die volgens artikel 1.1, tweede lid, van het Bouwbesluit 2003 bij de bepaling van de gebruiksoppervlakte moet worden gebruikt is niet van toepassing op magazijnstellingen. Artikel 1: Onderwerp en toepassingsgebied: "Deze norm geeft termen, definities en bepalingsmethoden voor de oppervlakten van terreinen met een bouwbestemming en voor de vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan". Ook bij vloeroppervlakte verblijfsgebied vult u n.v.t. in. Een bouwwerk geen gebouw zijnde heeft volgens artikel 4.10 geen verblijfsgebied. De vraag naar de oppervlakte daarvan is derhalve niet relevant. De bezettingsgraadklasse is niet van toepassing voor magazijnstellingen. Deze is voor een toets van een magazijnstelling aan het Bouwbesluit 2003 niet relevant en niet te bepalen daar de magazijnstelling geen gebruiksoppervlakte en ook geen vloeroppervlakte aan verblijfsgebied heeft. U hoeft 5d en 5e niet te beantwoorden bij een aanvraag voor een magazijnstelling. Deze zijn alleen van toepassing op woningen. 6 Afmetingen van het bouwwerk Bij toetsing van het bouwplan aan het bestemmingsplan geldt voor de bepaling van de afmetingen van een magazijnstelling de manier van meten zoals die is gebruikt in het bestemmingsplan. Dit betekent dat u in de regel, bij het bepalen van de afmetingen van het bouwwerk, moet meten aan de buitenkant. Ook de delen van een bouwwerk die de grond niet raken tellen mee voor de berekening van de bebouwde oppervlakte, bijvoorbeeld uitkragende laadplateaus en loopbruggen. Men noemt dat wel eens de geprojecteerde oppervlakte. 6a Het bebouwde oppervlak van het terrein verandert niet aangezien de magazijnstelling in een gebouw geplaatst wordt. 6b en 6c Veelal verwijzen bestemmingsplannen voor het bepalen van de oppervlakte en de inhoud naar NEN Is dit het geval, dan kunt u bij beide antwoorden nee invullen, aangezien NEN 2580 niet van toepassing is op magazijnstellingen, zie ook de toelichting op vraag 5. Indien er een andere bepalingsmethode in het bestemmingsplan is opgenomen dan is het mogelijk dat er een oppervlakte en inhoud ingevuld moet worden. Vul dan bij voor uitvoering 0 in en bij na uitvoering het berekende aantal. Let op : veelal gaan bestemmings-plannen ook uit van een gebouw bij bepaling van brute vloeroppervlakte en inhoud. Aangezien een magazijnstel-ling geen gebouw is, dan ook nee invullen. 7 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

8 7 Materiaal en kleurgebruik Het materiaal en kleurgebruik dient opgegeven te worden in verband met de toetsing door welstand. In de meeste gevallen zal het bouwwerk in een gebouw staan en in het geheel niet zichtbaar zijn van buiten af. Echter in uitzonderingssituaties, zoals een magazijnstelling binnen een gebouw met transparante gevels, kan de magazijnstelling de welstand wel beïnvloeden. In dat geval zal dan ook getoetst worden aan de welstandscriteria. Of een magazijnstelling de welstand niet beïnvloed is ter beoordeling van de gemeente en de daartoe aangewezen welstandscommissie. Daarbij zal gebruik moeten worden gemaakt van de criteria volgens de gemeentelijke welstandsnota of de loketcriteria. Indien de gemeente adequate loketcriteria opstelt voor lichtvergunningplichtige magazijnstellingen dan kan dat de beoordeling aanmerkelijk vereenvoudigen. 8 Kosten Bij de bouwkosten horen alle kosten die betrekking hebben op de bouw, behalve: grondkosten (verwervingskosten van het terrein, kosten voor infrastructurele voorzieningen en kosten voor bouwrijp maken); inrichtingskosten (bedrijfsinstallaties en -apparatuur); honoraria voor architecten en adviseurs; kosten voor grondonderzoek; verzekeringspremies; omzetbelasting en andere heffingen. De totale bouwkosten van de magazijnstelling dienen hier ingevuld te worden. Dus de kosten voor de magazijnstelling zelf inclusief de kosten die nodig zijn voor het plaatsen van de magazijnstelling. Als de bouwkosten (nog) niet bekend zijn, moet u een raming van de kosten invullen. 9 Uitvoeren van bouwwerkzaamheden Als op het moment van aanvraag nog niet bekend is welke aannemer en/of onderaannemer de bouwwerkzaamheden zal uitvoeren, stuur dan uiterlijk twee dagen voor de start van de bouwwerkzaam-heden een gewaarmerkte kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel naar de gemeente. Een magazijnstelling wordt veelal geplaatst door de leverancier. De leverancier wordt dan beschouwd als aannemer. Mogelijk huurt de leverancier een onderaannemer in voor het plaatsen van de magazijnstelling. Vul in dat geval ook de gegevens van de betreffende onderaannemer in. 10 Overige vergunningen Informeer bij uw gemeente of u, naast 8 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

9 de vergunningen zoals die staan vermeld bij vraag 10, aanvullende vergunningen nodig heeft voor de bouwwerkzaamheden die u wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld een inritvergunning. 11 Machtiging Zoals reeds blijkt uit de toelichting bij de eerste vraag, is dit de eerste en enige plaats waar de naam en adresgegevens van de gemachtigde worden vermeld. Het kan dus niet voorkomen dat bij vraag 1 en bij vraag 11 dezelfde persoon zijn ingevuld. 12 Handtekening Het spreekt voor zich dat het formulier uitsluitend door de gemeente in behandeling kan worden genomen als het formulier voorzien is van de handtekening van de aanvrager en, indien er sprake is van een gemachtigde, de handtekening van die gemachtigde. Met de ondertekening van het formulier verklaart u niet alleen dat u het formulier en de bijlagen naar waarheid heeft ingevuld, maar ook dat u zorgt dat de magazijnstelling aan het Bouwbesluit 2003 zal voldoen. Dit geldt ook voor de aspecten van het Bouwbesluit 2003 die niet door de gemeente voor een lichte bouwvergunning worden getoetst. De verplichting aan het Bouwbesluit 2003 te voldoen volgt overigens ook uit artikel 4 van de Woningwet. 9 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

10 Bijlage 1 Checklist Geef op de checklist aan welke gegevens en bescheiden u met de aanvraag meestuurt. De checklist is onderdeel van de aanvraag bouwvergunning. U moet deze dan ook met het aanvraagformulier meesturen. Kwaliteitsverklaringen en gelijkwaardigheidsverklaringen Met een kwaliteitsverklaring die is erkend door de minister, kunt u aantonen dat een bepaald bouwma-teriaal, bouwdeel of samenstel van bouwmaterialen of bouwdelen of bouwwijze voldoet aan eisen uit het Bouwbesluit Bouw en woningtoezicht moet deze kwaliteitsverklaringen, bij een bouwaanvraag, accepteren als voldoende bewijs dat aan die eisen is voldaan. Als indiener kunt u ook op andere wijze aantonen dat u voldoet aan die eisen.u bent dus niet verplicht om erkende kwaliteitsverklaringen aan te leveren. Maar het vereenvoudigt en versnelt wel de toetsing van uw bouwplannen. Indieningsvereisten vrijstelling bestemmingsplan Als uw bouwplannen in strijd zijn met het bestemmingsplan, is uw aanvraag om bouwvergunning tegelijkertijd een verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan. De gemeente kan u meer informatie geven over de gegevens die u moet aanleveren voor dit verzoek om vrijstelling. 04 afmetingen perceel en situering, 10 geveltekeningen belendende bebouwing en 12 foto s bestaande situatie en omliggende bebouwing zal veelal niet van toepassing zijn aangezien de magazijn-stelling in een gebouw wordt geplaatst. Echter in een uitzonderingssituatie waarin een magazijnstelling in een volledig glazen gebouw wordt geplaatst zullen deze gegevens en bescheiden wel aangeleverd moeten worden. 07 inrichting parkeervoorzieningen is ook niet van toepassing, aangezien er voor een magazijnstelling geen parkeervoorzieningen nodig zijn. U kruist alleen die gegevens en bescheiden aan die u meelevert. Indien u bepaalde gegevens niet meelevert vult u niets in. 10 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

11 Bijlage 2 Documenten elektronisch aanleveren DXF-bestanden (Drawing exchange Format) zijn bestanden die zijn geschreven volgens AutoCad specificaties. TSA (Tech Soft America) is een open platform voor het uitwisselen van data, met name gevisualiseerde ontwerpgegevens. CCD-bestanden zijn databasebestanden met een TXT extensie in MS-DOS. Het betreft doorkomma begrensde databasebestanden, ASCII, met CR/LF (MS-DOS). Het is toegestaan om de gegevens en bescheiden in andere formats aan te leveren. Wij raden u dan wel aan eerst met de gemeente te overleggen. 11 Invulinstructie formulier aanvraag bouwvergunning voor een magazijnstelling.

12