Kanaaleilandentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kanaaleilandentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen."

Transcriptie

1 Kanaaleilandentocht Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. De zeilschool is gemakkelijk te vinden, tegenover de watersportwinkel op het plein. De eigenaren, Maarten en Jacques, heten je hartelijk welkom met een kopje koffie of thee. De instructeurs staan al op je te wachten om kennis te maken en na de kennismaking met de andere deelnemers gaat het avontuur beginnen. Allereerst worden de regels van de tocht uitgelegd en de veiligheidszaken, zoals wie is de baas aan boord, waar zijn de afsluiters voor brandstof en gas, waar ligt de EHBO trommel, de noodsignalen, lifelines en brandblussers. Reddingsvesten liggen aan boord en wie geen zeilpak heeft, kan deze bij de zeilschool huren. Vervolgens wordt geïnventariseerd wat jullie ervaring is, welke vaardigheden je al beheerst, wat je tijdens deze tocht wilt leren of wat voor jullie het doel van deze reis is. Het is mogelijk om alleen ervaring op te doen en mijlen te maken, maar je kunt ook een CWO opleiding Zeezeilen volgen. Alles is in principe mogelijk. Hierna gaan we inschepen in één van de schepen bij de steiger. Eerst kunnen jullie alle persoonlijke spullen opbergen en daarna wordt je wegwijs gemaakt op het schip. Eén van de (leer)aspecten van het tochtvaren is ervoor te zorgen dat er voldoende eten en drinken aan boord is. Er wordt een boodschappenlijst gemaakt, waar ieder zijn/haar wensen kan doorgeven en worden de boodschappen gedaan. Dit kunnen we eventueel ook onderweg doen, bijvoorbeeld in de oude haven van Stavoren. Nadat de taken van boodschappen doen (en inruimen), de controle van het schip, etc. zijn gedaan, gaan we aan de slag met het voorbereiden van de tocht. Als alle zaken aan boord zijn en we alles hebben gecontroleerd, kunnen we afvaren.

2 Globale tochtplanning: Als voorbeeld: Flevo Marina IJmuiden Scheveningen Zeebrugge Calais Dieppe Cherbourg Alderney Sark Jersey Guernsey Wright Littlehampton Eastborne Ramsgate Londen Felixstowe Lowestoft IJmuiden Sixhaven Sixhaven IJmuiden Scheveningen Zeebrugge Calais Dieppe Cherbourg Alderney Sark Jersey Guernsey Wright Littlehampton Eastborne Dover Ramsgate Londen (St. Katharine s) Felixstowe Lowestoft IJmuiden Amsterdam (Sixhaven) Flevo Marina Uiteraard hangt het van het weer en de omstandigheden af, welke havens we aan gaan doen.

3 Onderweg wordt er zeer veel aandacht besteed aan de veiligheid en de manier waarop een tocht moet worden voorbereidt. Er worden verschillende oefeningen gedaan zoals de Man Over Boord en het op de juiste manier bijliggen. Alle aspecten van het varen op stromend water en van het zeilen, zoals de juiste zeilvoering, het wel/niet gaan reven etc., worden onderweg behandeld. Na de eerste sluizen komen we aan in de Sixhaven of, als het voorspoedig gaat, gaan we meteen via het Noordzeekanaal door naar IJmuiden; de haven ligt achter de sluis, dus meteen aan de zee. Dit heeft als groot voordeel dat we kunnen vertrekken wanneer we willen. De volgende dag vertrekken we naar Scheveningen met een leuke uitdaging om daar binnen te varen. Door de strekdam in combinatie met de stroming ontstaan vaak verraderlijke kruiszeeën voor de ingang. Daarna volgt manoeuvreren in de kleine ruimte, daar de havenmeester alle boten met de neus naar de uitgang wil hebben. Na lekker uitgerust te zijn gaan we een langere etappe varen naar Zeebrugge. Als eerste komen we de oversteek bij de Maasvlakte tegen, waar de 'Grote Jongens' ons kruisen, om vervolgens de haven van Rotterdam binnen te varen. Dit is meteen een leuke oefening om met de marifoon het VTC (Vessel Traffic Center) te bereiken, die ons zal begeleiden bij de oversteek. Hierna vervolgen wij onze etappe naar Zeebrugge, waar ons de volgende uitdaging wacht, want dit is een zeehaven waar de vrachtvaarders aanleggen. Hier wordt samen met het VTC en IPTS lichtensysteem naar binnen gevaren (int. Port Traffic Signals). De volgende etappe is naar Port de Plaisance in Calais waar we een leuke uitdaging hebben met de veerboten die uit Dover komen en twee bruggen die we moeten passeren. De tijden zijn beperkt dus moeten we eerst de uitdaging aangaan om een mooring op te pikken in het water om aan vast te leggen. Daarna is het prettig wachten en kijken naar de pogingen van andere bootjes om een mooring op te pikken want er staat redelijk wat stroming. We vervolgen onze tocht naar Dieppe waar op sint-jakobsschelp wordt gevist. Ook hier komen we veerboten tegen die vanaf hier naar Newhaven varen. Dieppe is beroemd geworden door de bewerking van ivoor en de mislukte landing van de geallieerden tijdens de tweede wereldoorlog.

4 Daarna maken we een flinke etappe richting Cherbourg, waar voor de haveningang een mooie burcht ligt. Leuke bijkomstigheid is dat deze haven de eerste stop was van de RMS Titanic. Dit is ook de haven van de Franse marine. Ook hier zullen we veerboten tegen gaan komen. De haven is tijdens de oorlog deels vernietigd door de Duitsers om deze onbruikbaar te maken voor de vijand. Nu is het tijd om even lekker uit te rusten, de voorraden na te kijken en eventueel kleine reparaties indien nodig uit te voeren. Dan kan het grote avontuur beginnen waar we voor gekomen zijn, namelijk de Kanaaleilanden bezoeken. De Kanaaleilanden behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn autonoom. Historisch zijn ze het laatste overblijfsel van het hertogdom Normandië. De eilanders zeggen dan ook graag: Wij horen niet bij Engeland, Engeland hoort bij ons!. Het eerste eiland wat we aan gaan doen is Alderney, wat qua grootte het derde eiland van de Kanaaleilanden is. De haven is gesitueerd aan de noordzijde van het eiland. In de haven zelf liggen gele moorings voor de gasten. Na het aanleggen hijsen we de gele Q-vlag. Het verval is hier bijna 7 mtr. Hieronder een plaatje van de Braye Harbour. Dichtbij ligt het plaatsje St. Anne, waar de tijd lijkt stil te staan. Oude straten van kasseien en pittoreske cottages sieren hier de omgeving met niet te vergeten de pubs. Vervolgens zeilen we naar het eiland Sark, waar paarden voor het vervoer zorgen. Het eiland bestaat eigenlijk uit twee eilanden verbonden met een landengte van 91 mtr, welke 110 mtr de diepte in gaat. Een echte haven is hier niet dus wordt het ankeren of aanleggen bij één van de meerboeien. Na een bezoek aan dit eiland varen we door naar het eiland Jersey, wat het grootste en meest zuidelijke eiland is. In St Helier Marina is het prima toeven en altijd wel een plaatsje te vinden. Het leuke van deze haven is dat het een zogenoemde 'drempel' heeft en dus niet leegloopt bij eb.

5 De volgende stop is het eiland Guernsey, welke een mengsel is van Franse en Britse cultuur. St. Peter Port is het mooiste schilderachtige plaatsje van het eiland. Er zijn daar diverse mogelijkheden: de meeste jachten nemen de voorhaven The Pool, dan is er nog de Victoria Marina achter de sluis welke bij HW ± 2½ uur open is en midden in het stadje ligt. Daar kom je blauwe in plaats van de bekende rode brievenbussen en telefooncellen tegen. Hierna is het tijd voor de volgende uitdaging, de etappe naar het eiland Wright bij Engeland. Hier varen we door de Solent, de straat tussen Zuid Engeland en het eiland Wright, wat tevens ook een grote scheepvaartroute is voor passagiers, vrachtvaart en marineschepen. De stroming kan oplopen tot dik 20 kn. om het eiland, dus goed rekenen wanneer de Solent ingevaren moet worden is een must. Het kan het verschil zijn tussen niet aankomen of lekker varen. De volgende etappe is richting Littlehampton of eventueel Eastborne waar het smalste aanloopgeultje te vinden is die je maar kunt bedenken. In de zee staat een kopie van de pier van Scheveningen. De ingang van de haven gaat via twee sluizen. Vervolgens gaan we naar Dover langs de witte krijtrotsen, waar nu veerboten uit Calais ons het invaren wat lastiger zullen maken. Maar inmiddels zullen we ons hier niet zo druk meer over maken. Het volgende deel van onze reis is Ramsgate, wat één van de grootste havens heeft van Zuid Engeland, ook hier komen veerboten langs. Het ligt ongeveer 70 nm van Londen wat ons volgende doel is. Nu komt een gedeelte van precies plannen en rekenen. In de Theems ligt namelijk een zogenoemde 'barrier' en is er veel scheepvaart. De Theems is verdeeld in grote stukken die allemaal door een eigen VTC worden bewaakt. Goed voorbereiden welke kanalen voor de marifoon, getijden en stromingen is dus van groot belang. Als alles goed is gegaan komen we aan in het schilderachtige haventje St. Katharine s vlak bij de Tower Bridge. Hier vinden we ook de Dickens Inn waar het goed toeven is.

6 Nu volgt weer en lekker lang stuk van twee dagen varen richting Felixstowe, wat de grootste containerhaven is van Engeland. Hier gaan we proberen de rivier Orwell op te varen richting Pin Mill. Dit plaatsje is beroemd onder de zeezeilers, immers één van de eerste overtochten is richting Pin Mill. Een bezoekje aan de beroemde Inn mag hier niet ontbreken. De beroemde fish and chips, alsmede het Engelse bier mag hier niet ontbreken. Hierna wordt onze reis vervolgd richting Lowestoft, het meest oostelijke puntje van Engeland. Dit is ook één van de makkelijkste havens om binnen te varen. Hier gaan we ons voorbereiden voor de oversteek richting IJmuiden. Nog even controleren of alle voorraden voldoende zijn, het weer checken etc. In IJmuiden aangekomen is alles weer als vanouds. Hier kunnen we besluiten om de haven naar binnen te gaan of achter de sluis te overnachten. Voordeel is dan dat je kunt vertrekken wanneer je wilt. Het varen door het Noordzeekanaal zal nu geen enkel probleem meer zijn met de ervaring die je inmiddels hebt opgedaan onderweg. Nog wel even oppassen voor de veerdiensten want het lijkt wel of zij zonder te kijken oversteken. Uiteraard zullen de Man Overboord nog diverse malen worden beoefend, zodat iedereen het gevoel heeft dit eigen gemaakt te hebben. Tijdens het laatste stuk van de tocht hebben we de tijd om de boot weer netjes en gebruiksklaar te maken voor de volgende deelnemers, zodat Maarten en Jacques zich kunnen focussen om de eventuele kleine gebreken meteen weer op te lossen. Nadat we weer veilig zijn aangekomen op onze ligplaats is het tijd om onder het genot van een drankje de reis door te nemen en te kijken wat er nog te verbeteren valt voor zowel de cursisten als de instructeurs. Ook zal er voor de deelnemers die de reis gebruikt hebben voor CWO-training een vervolgstaat zijn met alle onderdelen die wel/niet behaald zijn en mogelijk zelfs een Certificaat. Wij hopen dat dit stukje iedereen een beetje enthousiast heeft gemaakt en dat we jou mogen ontmoeten op onze Kanaaleilandentocht. De Instructeurs van Flevo Sailing: Lucie Venhuizen / Ger Brouwer

7 Zaken die je naast je persoonlijke spullen minimaal bij je moet hebben: Paspoort of identiteitsbewijs Eventueel documenten van het CWO (vervolgstaat / watersportpaspoort) Schrijfwaren / schrijfblok Slaapzak, onderlaken en kussensloop Normale (zeil)kleding voor drie weken Zeilpak (kan eventueel bij de zeilschool worden gehuurd) Warme kleding (thermo) / muts / pet / sjaal / handschoenen Goede laarzen (geen rubber) Sportschoenen (witte zolen) of bootschoenen (eventueel waterschoenen) Badhanddoek Zonnebril / touwtjes voor aan de bril Zonnebrandcrème / aftersun / lippenbalsem Medicijnen: persoonlijk, tegen zeeziekte, pijnstillers, pleisters (er is een verbandtrommel aan boord, maar de 'kleine' dagelijkse spullen moet je zelf meenemen) Voldoende munten voor de douches in de haven ( 0,50 en 1) Zaklamp (mini; moet in je jaszak passen) Zeilmes (of zakmes) NB. Alle spullen meenemen in een weekendtas of zeilzak (géén koffers!)

Noorwegentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen.

Noorwegentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. Noorwegentocht Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. De zeilschool is gemakkelijk te vinden, tegenover de watersportwinkel op het plein. De eigenaren, Maarten en Jacques,

Nadere informatie

Vertrekkersavond. Programma van dag tot dag IJmuiden - Lowestoft Lowestoft Pin Mill Pin Mill - IJmuiden Groepenindeling Contact onderweg Tochttelefoon

Vertrekkersavond. Programma van dag tot dag IJmuiden - Lowestoft Lowestoft Pin Mill Pin Mill - IJmuiden Groepenindeling Contact onderweg Tochttelefoon Vertrekkersavond Vertrekkersavond Programma van dag tot dag IJmuiden - Lowestoft Lowestoft Pin Mill Pin Mill - IJmuiden Groepenindeling Contact onderweg Tochttelefoon Weekend 15/16 juni (Seaport Marina

Nadere informatie

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar Eigenlijk best dicht op-en-neer naar Londen in het najaar We hebben plotseling tijd over en willen we nog wat gaan zeilen. Er komt een lange stabiele periode aan; oostelijke winden aan het begin van de

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Zeilkamp als ontdekkingsreis

Zeilkamp als ontdekkingsreis Zeilkamp als ontdekkingsreis Inleiding: Het ASAP Sailing kajuitzeilkamp is voor personen vanaf 12 jaar die interesse hebben om goed te leren varen en op grotere zeilschepen. We gaan met een compleet uitgerust

Nadere informatie

VKZ Voor en Door 2013

VKZ Voor en Door 2013 VKZ Voor en Door 2013 Er is niets zo de moeite waard als rondklooien in een Kolibri Eemnes 23 februari 2013 Ruim 10 jaar ervaring met Torretje, Kolibri 560 Sinds 2007 ervaringen met TOR, Kolibri 660 Doel

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Fietsvakantie 2015 De Schakel Uitwaaien op Texel woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Volg ons door tijdens de fietsvakantie elke dag ons verslag te lezen op: www.deschakelamstelveen.nl Het programma

Nadere informatie

Werkweekleiding WERKWEEK LONDEN De route. Vertrekdag maandag 19 september

Werkweekleiding WERKWEEK LONDEN De route. Vertrekdag maandag 19 september Werkweekleiding WERKWEEK LONDEN 2016 Meneer Jansma, Meneer Loose, Mevrouw Smit, Mw de Jong en Mw Assink De groep is verdeeld in 4 kleinere groepen met een docent als leider. Redenen: Snel hoofden tellen

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

SMALL SHIP RACE 2019

SMALL SHIP RACE 2019 SMALL SHIP RACE 2019 Programma De Small Ships Race Introductie en overall planning SSR De schijf van vijf Navigatie en communicatie Veiligheid Zeilvoering Energie Comfort Breakout Kennismaking en kennisdeling

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Rally St. Katherine s Dock, augustus 2001 door Margriet van Dijken a/b Arctic Gold

Rally St. Katherine s Dock, augustus 2001 door Margriet van Dijken a/b Arctic Gold Rally St. Katherine s Dock, augustus 2001 door Margriet van Dijken a/b Arctic Gold Voor de Nederlandse deelnemers aan de St. Katherine s Dock rally was Zierikzee gekozen als gezamenlijk vertrekpunt. Vrijdagmorgen

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper Naam: Polisnummer: Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper OM TE BEPALEN OF UW VAARTUIG VOLDOENDE ZEEWAARDIG IS EN U VOLDOENDE ZEEVAARDIG, DIENT U DE ONDERSTAANDE CHECKLIST IN TE VULLEN.

Nadere informatie

VOLVO Ocean Race 2009

VOLVO Ocean Race 2009 VOLVO Ocean Race 2009 Rotterdam - Stockholm Nadat we na binnenkomst Rotterdam een paar dagen rust hadden gehad waarbij er ook weer bemanning gewisseld is zijn we bij de race voor Hoek van Holland geweest,

Nadere informatie

Hemel vaart tocht 2014. Ramsgate - Londen

Hemel vaart tocht 2014. Ramsgate - Londen Hemel vaart tocht 2014 Ramsgate - Londen Algemeen -Al deze gegevens zijn informatief: Elke schipper blijft verantwoordelijk om zijn eigen vaargegevens op te zoeken en te verifiëren. -Opgelet: uren in

Nadere informatie

Programmaboekje Talenreis Engeland 2015 12 t/m 16 oktober

Programmaboekje Talenreis Engeland 2015 12 t/m 16 oktober Programmaboekje Talenreis Engeland 2015 12 t/m 16 oktober Dit boekje is van: 1 Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis (Engeland). Dit boekje met het gehele programma van

Nadere informatie

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden Opis 2012. Haven van Amsterdam Open zee Sluis Ijmuiden 3 oktober 2012 De start van vandaag was er een met veel strubbelingen maar met een geweldig eind. Gisterenavond mochten de jongens even van hun privileges

Nadere informatie

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Zondag 29 maart tot en met zondag 5 april 2014 Inhoud Inleiding Veiligheid aan boord en in de havens s Avonds en s nachts Tips voor veiligheid

Nadere informatie

Team Captains Mee-ng 2014 Race of the Classics for Young Professionals

Team Captains Mee-ng 2014 Race of the Classics for Young Professionals Team Captains Mee-ng 2014 Race of the Classics for Young Professionals AGENDA Update teams Programma ROTC YP 2014: Avond van aankomst en dag van vertrek De REES Eten en drinken Kleding Overige prak-sche

Nadere informatie

Kleine schepen Grote schippers. Small Ships Race

Kleine schepen Grote schippers. Small Ships Race Kleine schepen Grote schippers Small Ships Race Vertrekkersavond: Programma van dag tot dag Vertrek IJmuiden Navigatie onderweg Aanloop Lowestoft Contact onderweg Programma Woensdag 11 mei (Seaport Marina

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

2013, op naar de Middellandse Zee. Deel V

2013, op naar de Middellandse Zee. Deel V 2013, op naar de Middellandse Zee. > > Deel V De volgende haven werd Marzamemi. Een stukje zuidelijker dan Syracuse, we voeren er op af met een flinke wind en een mooie snelheid, rond de 8 knoop. De ingang

Nadere informatie

Kleine schepen Grote schippers. Small Ships Race

Kleine schepen Grote schippers. Small Ships Race Kleine schepen Grote schippers Small Ships Race Vertrekkersavond: Programma van dag tot dag Vertrek IJmuiden Navigatie onderweg Aanloop Lowestoft Contact onderweg Programma Woensdag 31 mei (Seaport Marina

Nadere informatie

Stichting AssurMada p/a Postbus 518 3000 AM Rotterdam www.assurmada.nl Bankrekening 56.58.90.077

Stichting AssurMada p/a Postbus 518 3000 AM Rotterdam www.assurmada.nl Bankrekening 56.58.90.077 Betreft: AssurMada 2013 Geachte schipper, Voor u ligt de Schippersbrief voor alweer de 16 e editie van de AssurMada, onze jaarlijkse overtocht naar Engeland. Voor velen allang niet meer de eerste keer,

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2019

INFORMATIEAVOND RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2019 INFORMATIEAVOND RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2019 AFTERMOVIE RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2018 AGENDA ORGANISATIE INTRODUCTIE DE RACE WEEK DE WEDSTRIJD VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Nadere informatie

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.)

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Tweede helft: van Motala tot Mem Dinsdag 20 juli mooi weer westen wind 3-4-In de ochtend

Nadere informatie

ZEILKAMP 2019 maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2019

ZEILKAMP 2019 maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2019 ZEILKAMP 2019 maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2019 Adres: Zeilschool de Morra Buorren 3, 8584 VC Hemelum 1 Beste leerling, Op maandag 3 juni is het eindelijk zover! Om 9.00 uur staat de bus bij school

Nadere informatie

2012 The Scillies, Bretagne en de Kanaaleilanden

2012 The Scillies, Bretagne en de Kanaaleilanden 2012 The Scillies, Bretagne en de Kanaaleilanden In de zomer van 2012 hadden we de luxe van 10 weken vrij om te gaan zeilen. Het plan was om zo snel mogelijk over te steken naar Engeland, door te varen

Nadere informatie

Rondje Noord-Holland 2016

Rondje Noord-Holland 2016 Rondje Noord-Holland 2016 Naarden-IJmuiden-Den Helder-Makkum- Enkhuizen-Naarden Woensdag 4 mei tot/met zondag 8 mei De Aemilia in actie tijdens het Rondje Noord-Holland 2015 V1.1 Voorwaarden: - Deelname

Nadere informatie

Texel 24 september t/m 28 september

Texel 24 september t/m 28 september Texel 24 september t/m 28 september Groepsaccommodatie De Stolp Stolpweg 35 1797 AW Den Hoorn, Texel www.destolp-texel.nl Telefoon: Wij zijn altijd bereikbaar onder het nummer: 06-29006504 (Niké) en 06-24566674

Nadere informatie

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan 2 5653 AT Eindhoven T : 040-251 62 21 E: loc.rac@huygenscollege.nl Betreft: kamp klas 3

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER)

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) Voor de Voyager begon de Hemelvaarttocht 2015 met de afvaart om 13:30 vanuit Lelystad haven met zon, 15 knopen wind en een snelheid over de grond van 6 knopen.

Nadere informatie

Londen 2015 7 Sept 10 Sept

Londen 2015 7 Sept 10 Sept Londen 2015 7 Sept 10 Sept Hotel Gegevens 144-152 Walworth Rd, London SE17 1JL, Verenigd Koninkrijk +44 20 7703 8000 What do you need? -geldig paspoort of identiteitsbewijs -tas of koffer -niet te veel

Nadere informatie

CRUISE MOOI NEDERLAND

CRUISE MOOI NEDERLAND CRUISE MOOI NEDERLAND 16 t/m 23 augustus 2013 SCHIP: REMBRANDT van RIJN Deelnemers: Robert Brandt, Hans Broerse, Marco Dreissen, Renee Haitsma, Peter Hetterscheit, Evelien Vuijk en Ricky Zohlandt Begeleiders:

Nadere informatie

Begeleiders. Dhr. P. Schuiling Dhr. H. v. Vulpen Mevr. S. de Roos Mevr. E. Haeringen

Begeleiders. Dhr. P. Schuiling Dhr. H. v. Vulpen Mevr. S. de Roos Mevr. E. Haeringen London 2015 Begeleiders Dhr. P. Schuiling Dhr. H. v. Vulpen Mevr. S. de Roos Mevr. E. Haeringen Voorbereidingen Geldig paspoort of identiteitsbewijs (niet EU-ingezetenen ook een visum!) Enige Britse ponden

Nadere informatie

België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS206 outdoor school Niveau België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Praktische weekendcursus

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Marjolein Jansen. De reis naar Parijs met de Fram en de Phoca deel I

Marjolein Jansen. De reis naar Parijs met de Fram en de Phoca deel I Marjolein Jansen De reis naar Parijs met de Fram en de Phoca deel I Reis naar Parijs met de Fram en de Phoca - Deel 1 Al sinds de bouw van ons schip, een luxe motor van 22 meter genaamd de Fram, hebben

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

Buitenlands kamp Hongarije In de Gym. Chiro meisjes Vlierbeek

Buitenlands kamp Hongarije In de Gym. Chiro meisjes Vlierbeek Buitenlands kamp Hongarije In de Gym Chiro meisjes Vlierbeek Van 3 juli tot 14 juli 2017 Praktische informatie Vertrek: Maandag 3 juli worden jullie om 20u30 verwacht aan de Westerpoort. Tip: trek comfortabele

Nadere informatie

Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 12 juli e jaargang no. 5. Ronde om Noord Holland 2006

Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 12 juli e jaargang no. 5. Ronde om Noord Holland 2006 Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 12 juli 2006 3 e jaargang no. 5 Ronde om Noord Holland 2006 Op 16 en 17 juni hebben we deelgenomen aan de Ronde om Noord Holland. Dit jaar is t rondje nog meer in trek dan in

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Engeland t/m 20 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Engeland t/m 20 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Engeland 2017 17 t/m 20 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Belangrijke telefoonnummers Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele

Nadere informatie

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder.

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. 28 november 2011. Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. Het tweelingdorp is gescheiden door de Rôhne. Met een oude brug die bloedgevaarlijk is want er racen auto

Nadere informatie

Genieten na een oversteek

Genieten na een oversteek Genieten na een Klaas Wiersma maakte een oversteek. Nee, niet op de Noordzee of de Atlantic. Het ging van Ameland naar Terschelling. Met de Cornish Crabber Urmiena. Geen sinecure met een dikke noordwester.

Nadere informatie

SCHEEPSJOURNAAL. Als extraatje waren het weekend de havendagen in Rotterdam.

SCHEEPSJOURNAAL. Als extraatje waren het weekend de havendagen in Rotterdam. SCHEEPSJOURNAAL Als extraatje waren het weekend de havendagen in Rotterdam. DAGBOOT 6 SEPTEMBER 2013 Eindelijk is het dan weer zo ver. Op een zonovergoten vrijdag zijn we op een ietwat stoffige kade aan

Nadere informatie

2015 Noordzeetocht, Oostende, Ramsgate, Blankenberge 24 juni 28juni

2015 Noordzeetocht, Oostende, Ramsgate, Blankenberge 24 juni 28juni 2015 Noordzeetocht, Oostende, Ramsgate, Blankenberge 24 juni 28juni Route: Vlissingen - Oostende Ramsgate Blankenberge Vlissingen De waterstanden: (Nederlandse Zomertijd!) Hoogwater Vlissingen Hoek v Holland

Nadere informatie

België - Weekendcursus Kaart en Kompas, 3 dagen De ideale voorbereiding om zelfstandig en vrij door de natuur te kunnen wandelen, Outdoor School

België - Weekendcursus Kaart en Kompas, 3 dagen De ideale voorbereiding om zelfstandig en vrij door de natuur te kunnen wandelen, Outdoor School Europa / België Code OS125 outdoor school Niveau België - Weekendcursus Kaart en Kompas, 3 dagen De ideale voorbereiding om zelfstandig en vrij door de natuur te kunnen wandelen, Outdoor School Wil je

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht Leerkrachtinformatie Groep 6 Zeehavens in Zeeland Lesduur:90 minuten (klassikaal en in tweetallen) DOEL De leerlingen weten op een kaart van Zeeland de zeehavens te vinden en te benoemen; kunnen de werking

Nadere informatie

Schoolkamp 2 e klas. De Haven van Vinkeveen

Schoolkamp 2 e klas. De Haven van Vinkeveen Schoolkamp 2 e klas De Haven van Vinkeveen Voorwoord Eindelijk is het dan zover. De tweede klassen van het Haarlem College gaan op kamp naar Vinkeveen! In dit boekje vind je alle informatie die je nodig

Nadere informatie

10 juli-16 juli. Brunssum

10 juli-16 juli. Brunssum 10 juli-16 juli Brunssum Hallo allemaal, Nog even aftellen, maar bijna is het zover: We gaan weer op zomerkamp! Met z n allen gaan we weer spannende avonturen beleven, en hierover zijn natuurlijk ook

Nadere informatie

MEERDAAGSE 2016. Bestemming: Londen

MEERDAAGSE 2016. Bestemming: Londen MEERDAAGSE 2016 woensdag 22 - vrijdag 24 juni 2016 Bestemming: Londen Programmaboekje Meerdaagse 2016 Londen pagina 1 van 6 Programma woensdag 22 juni 05.45 uur Aanwezig op school 06.00 uur* Vertrek vanaf

Nadere informatie

Vaartocht naar Berlijn met de ONDINE

Vaartocht naar Berlijn met de ONDINE Vaartocht naar Berlijn met de ONDINE Verslag van Reint en Lotte Nieveen Voorbereidingen voor de reis: Brandstoffilters vernieuwen, kleppen motor gesteld, keerkoppelingolie ververst, marifoon geïnstalleerd.

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE JEUGDZEILOPLEIDING VAN DE WSV HOORN (WSV

WELKOM BIJ DE JEUGDZEILOPLEIDING VAN DE WSV HOORN (WSV WELKOM BIJ DE JEUGDZEILOPLEIDING VAN DE WSV HOORN (WSV =Watersport Vereniging) Een beginnende zeiler of iemand die voor het eerst gaat varen heeft meestal geen idee wat hem of haar te wachten staat. Welke

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Engeland t/m 14 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Engeland t/m 14 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Engeland 2016 11 t/m 14 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

In zee met de BlindDate

In zee met de BlindDate In zee met de BlindDate Wat doet Zeilen met Visie? De dag was zeker geslaagd! Sommigen hebben het er nóg over! Tijdens het aan boord klauteren werd al snel duidelijk wat het betekent om geen of nauwelijks

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 26 mei tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

Hele terugreis vanaf Puerto Rico

Hele terugreis vanaf Puerto Rico Hele terugreis vanaf Puerto Rico woensdag 25 mei 2016 Opstappen voor overtocht: San Juan, Puerto Rica - Hamilton, Bermuda, vliegen op: Aeropuerto Internacional Luis Munoz Marin (SJU), San Juan, Puerto

Nadere informatie

6.4. 12.4.2015 Lemmer (NL) Kiel (D) 6 zeildagen + voorovernachting De overtocht onze klassiker

6.4. 12.4.2015 Lemmer (NL) Kiel (D) 6 zeildagen + voorovernachting De overtocht onze klassiker 6.4. 12.4.2015 Lemmer (NL) Kiel (D) 6 zeildagen + voorovernachting De overtocht onze klassiker Met seizoenbegin in april ontwaakt de Banjaard uit de winterslaap: op naar de Oostzee! IJsselmeer, Noordzee

Nadere informatie

Team Captains meeting KNRM-dag 2016 Race of the Classics for Young Professionals 11e editie

Team Captains meeting KNRM-dag 2016 Race of the Classics for Young Professionals 11e editie Team Captains meeting KNRM-dag 2016 Race of the Classics for Young Professionals 11e editie Agenda 1. Introductie 2. Programma ROTC YP 2016 3. De Wedstrijd 4. Veiligheid 5. VIP-dag 6. Overige zaken 7.

Nadere informatie

Rondje Noord-Holland 2019

Rondje Noord-Holland 2019 Rondje Noord-Holland 2019 Naarden-IJmuiden-Oudeschild-Harlingen- Enkhuizen-Naarden Woensdag 29 mei tot/met zondag 2 juni Borrelen in Stavoren na een mooie zeildag. RNH 2017. Voorwaarden: - Deelname voor

Nadere informatie

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan 2 5653 AT Eindhoven T : 040-251 62 21 E: loc.rac@huygenscollege.nl Datum : 3 juli 2015

Nadere informatie

BEACHCAMP 2019 maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2019

BEACHCAMP 2019 maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2019 BEACHCAMP 2019 maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2019 Adres: Camping Port Zélande Port Zélande 3 Ouddorp 1 Beste leerling, Op maandag 3 juni is het eindelijk zover! Om 9.00 uur staat de bus bij school

Nadere informatie

België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS205 outdoor school Niveau België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Praktische cursus over de voorbereiding

Nadere informatie

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Indeling presentatie Basis verkeersregels (herhaling voor mensen met eerdere opleiding) Suggesties tav gedrag en veiligheid - Varen doe je samen Tips van de

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij juf Renate.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij juf Renate. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 2 april tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Veiligheidsreader. 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014. Versie: 26-9-2014 Final

Veiligheidsreader. 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014. Versie: 26-9-2014 Final 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014 Versie: 26-9-2014 Final Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 2. Veiligheid aan boord en in de havens p. 4 3. Veiligheid s avonds en s nachts p. 5 4. Tips voor

Nadere informatie

Zomervakantie BSO XXL 2014

Zomervakantie BSO XXL 2014 1 Zomervakantie BSO XXL 2014 Week 1: 21, 22 en 24 juli Thema: Kraak de code! Welkom in het programmaboekje van BSO XXL, we nemen je mee op avontuur! Ben jij een echte Bliek( zo noemen ze Gorcummers namelijk

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober Bootvakantie 2018 7 oktober t/m 12 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Race of the Classics for Young Professionals 13de editie: 9 14 oktober 2018 Informatiepack

Race of the Classics for Young Professionals 13de editie: 9 14 oktober 2018 Informatiepack Race of the Classics for Young Professionals 13de editie: 9 14 oktober 2018 Informatiepack 1 INHOUD 1. Introductie 3 2. Race of the Classics for Young Professionals 4 2.1 Wat is de Race of the Classics

Nadere informatie

Studiereisverslag Star Clipper

Studiereisverslag Star Clipper Studiereisverslag Star Clipper 14 t/m 18 augustus 2005, aangeboden door VCK Zeereizen. 1 Een geweldig zeilavontuur! U hoeft niet zelf te helpen, maar het mag wel! Informele sfeer, geen formele avonden.

Nadere informatie

BRUGKLASKAMP HAVO RIETVELD LYCEUM

BRUGKLASKAMP HAVO RIETVELD LYCEUM BRUGKLASKAMP HAVO RIETVELD LYCEUM 2017 Brugklaskamp 2017 Wanneer?? Dinsdag 12 september 2017 Woensdag 13 september 2017 Donderdag 14 september 2017 Waar?? Recreatieboerderij Te Boomsgoed Langestraat 24

Nadere informatie

REISBESCHRIJVINGEN

REISBESCHRIJVINGEN REISBESCHRIJVINGEN 2018-2019 Nadat de Full Circle weer haar onderhoud heeft gehad op Aruba varen we via de zuidelijke eilanden weer terug naar de West Indies. Eerst naar Sint Maarten, dan zakken we af

Nadere informatie

De Koninklijke Marine Kadetten zijn op Paaskamp

De Koninklijke Marine Kadetten zijn op Paaskamp De Koninklijke Marine Kadetten zijn op Paaskamp Op 31 maart 2018 kwamen de marinekadetten van de afdelingen Leopoldsburg, Leuven en Geel aan op de basis van Geel. De schepen werden aangemeerd, in orde

Nadere informatie

Reisinformatie werkweek klas 3

Reisinformatie werkweek klas 3 Reisinformatie werkweek klas 3 Schooljaar 2014-2015 Beste 3 e klassers, Aan het einde van het derde schooljaar is het gebruikelijk om op werkweek te gaan. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. We vertrekken

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 13 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 13 oktober Bootvakantie 2017 8 oktober t/m 13 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Informatieavond 26-01-2015. Wintersportweek 2015 Scholengemeenschap. Coevorden. Deze presentatie is ná 26-01-2015 beschikbaar op:

Informatieavond 26-01-2015. Wintersportweek 2015 Scholengemeenschap. Coevorden. Deze presentatie is ná 26-01-2015 beschikbaar op: Informatieavond 26-01-2015 Wintersportweek 2015 Scholengemeenschap Coevorden Deze presentatie is ná 26-01-2015 beschikbaar op: http://www.denieuweveste.nl/onderwijs/buitenschoolse_activiteiten Organisatoren

Nadere informatie

Trek als het nog nodig is, je sportiefste kleding aan. 12.30 uur Aankomst van groep 3-4. Zij lunchen gezellig met ons mee.

Trek als het nog nodig is, je sportiefste kleding aan. 12.30 uur Aankomst van groep 3-4. Zij lunchen gezellig met ons mee. 08.00 uur Wakker worden!!! Tijd om op te staan, een stevig ontbijt te eten en te bedenken of het weer past bij je fietskleding. O ja, zorg dat je fiets in orde is!!!! 09.45 uur verzamelen op school. Al

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Bootduiken

Advanced Open Water Diver. Bootduiken Advanced Open Water Diver Bootduiken BOOTDUIKEN Motivatie en terminologie Typen vaartuigen Veiligheids- en noodapparatuur Zeeziekte Voorbereiding Procedures Motivatie en terminologie Motivatie Het is praktischer

Nadere informatie

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2016

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2016 Prijslijst Sportvissen 2016 Wrakvissen Korte tocht van 7.00u tot 17.000u aa11 zzzz zzz Lange tocht van 6.00u tot 18.00u Extra lange tocht van 6.00u tot 22.00u 900 euro - max. 12 personen 90 euro per persoon

Nadere informatie

Rondje Noord-Holland 2017

Rondje Noord-Holland 2017 Rondje Noord-Holland 2017 Naarden-IJmuiden-Oudeschild-Medemblik- Volendam-Naarden Woensdag 24 mei tot/met zondag 28 mei Rondje Noord-Holland 2016 Voorwaarden: - Deelname voor eigen risico en verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

www.twosound.net/scouting Hallo allem33r588150679r72011204flyz5k11, W Welke stafleden gaan er mee? Staf: René Dols Fanny Renierkens Peter Andriessen Claudia van Sonsbeek Simone Slangen Chess patelski

Nadere informatie

Rondje Noord-Holland 2018

Rondje Noord-Holland 2018 Rondje Noord-Holland 2018 Naarden-IJmuiden-Oudeschild-Medemblik- Lelystad-Naarden Woensdag 9 mei tot/met zondag 13 mei Borrelen in Stavoren na een mooie zeildag. RNH 2017. Voorwaarden: - Deelname voor

Nadere informatie

Programmaboekje Ardennen 2012

Programmaboekje Ardennen 2012 Programmaboekje Ardennen 2012 Voorwoord Jullie gaan met de school op werkweek naar de Belgische Ardennen. Deze werkweek wordt samen met de school georganiseerd door het buitensportbedrijf VenturiX. Het

Nadere informatie

Boerderijklassen. We maken er een BONTE BEESTENBOEL van!

Boerderijklassen. We maken er een BONTE BEESTENBOEL van! Boerderijklassen We maken er een BONTE BEESTENBOEL van! Data Tweede leerjaar: maandag 21 t.e.m. woensdag 23 januari 2019 Eerste leerjaar: woensdag 23 t.e.m. vrijdag 25 januari 2019 Vertrek Vertrekplaats:

Nadere informatie

ARDENNEN ADVENTURES KLEDINGADVIES

ARDENNEN ADVENTURES KLEDINGADVIES ARDENNEN 2015 ARDENNEN ADVENTURES KLEDINGADVIES Voor Ardennen Adventures adviseren wij de volgende kleding Slaapzak, kussensloop, 1 persoonshoeslaken Toiletspullen Handdoeken Sportieve, soepel zittende

Nadere informatie

Pontjeslijst bijgewerkt (31 maart 2017) (pont: algemeen) Veerdienst Geertruidenberg-Drimmelen (6 april 2017) (pont: NB..)

Pontjeslijst bijgewerkt (31 maart 2017) (pont: algemeen) Veerdienst Geertruidenberg-Drimmelen (6 april 2017) (pont: NB..) (blz. 1) Pontjeslijst bijgewerkt (31 maart 2017) (pont: algemeen) Voor veel bemande pontjes begint het vaarseizoen in april. Daarom is onze pontjeslijst ook bijgewerkt met de vaartijden voor 2017 en de

Nadere informatie

kan een gebied krimpen?

kan een gebied krimpen? 1Hoe kan een gebied krimpen? Hoofdstuk4 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je dat je in Europa steeds sneller van de ene naar de andere plek kunt komen. Je leert ook dat er in een gebied met goede

Nadere informatie

Rondje Noord-Holland 2015

Rondje Noord-Holland 2015 Rondje Noord-Holland 2015 Naarden-IJmuiden-Oudeschild-Harlingen-Lelystad- Naarden Woensdag 13 mei tot/met zondag 17 mei Versie: 1.0 Voorwaarden: - Deelname voor eigen risico en verantwoordelijkheid. -

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild 13-15 oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem Op een mooie dag in juli van dit jaar, zeilde ik met een vriend een rondje op de Westeinderplassen.

Nadere informatie

Talenreis Engeland 2018

Talenreis Engeland 2018 Programmaboekje Talenreis Engeland 2018 16 t/m 19 oktober Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Engeland 2018 Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje

Nadere informatie

vaartoertocht Jonkers arriveert, zien we het al aan zijn gezicht de toertocht naar

vaartoertocht Jonkers arriveert, zien we het al aan zijn gezicht de toertocht naar Lifestyle, travel & boating 24 Tekst en foto s: Trudie Rutten, met medewerking van Alexander Jonkers en Jan Brummel. Een grensverleggende vaartoertocht Zes Linssen Yachts liggen klaar in de Roompot Marina,

Nadere informatie