HET ZAANS SHOWORKEST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET ZAANS SHOWORKEST"

Transcriptie

1 HET ZAANS SHOWORKEST Magazine voor leden, vrienden en relaties Juli 2011 Juli 2011 Het is zomer! Terwijl dit stukje wordt getypt, is het buiten dertig graden. Zomer! Met een tevreden blik kunnen we terugkijken naar de afgelopen maanden. Natuurlijk weer een mooie geslaagde nieuwjaarshow neergezet, maar daarna ook een tweetal goede en leuke concerten achter de rug; het Molenconcert en het Vriendenconcert. Via het Molenconcert hebben we in ieder geval twee nieuwe vrienden mogen verwelkomen. De concerten zijn dus niet alleen leuk, ze zijn ook nog eens nuttig. Nuttig zijn dus vooral onze Vrienden. Deze soms jarenlange trouwe donateurs, geven de muziek in de Zaanstreek dat extra randje! Verder wordt er intussen alweer volop gewerkt aan een nieuwe show voor zaterdag 21 januari We timmeren dus hard aan de weg. Dat is niet alleen leuk, het is ook nodig. In de huidige tijden van bezuinigingen op cultuur, kunnen we alleen blijven bestaan als we op deze weg doorgaan. Het bestuur heeft daarom ook besloten om te investeren in de uitstraling van Het Zaans Showorkest. Er is opdracht gegeven om een vaste huisstijl met logo te ontwikkelen. Op basis daarvan willen we ook al onze uitingen een zelfde uitstraling meegeven om meer naamsbekendheid te krijgen. Hierover in de volgende nieuwsbrief vast meer. Wendy en Hanno Voor in de agenda Vanuit de redactie: alvast een prettige vakantie gewenst! Rust goed uit, want het najaar wordt weer druk! En geniet van deze nieuwsbrief vanuit je luie vakantiestoel. Laatste repetitie Start repetities Spanje 20 juli Wij gaan op vakantie! 31 augustus We starten weer met de repetities. Woensdagavond van 19.45u tot 22.00u 8 t/m 11 september 8 september reist Het Zaans Showorkest weer af naar Tortosa om voor de 2 e keer deel te nemen aan het muziekfestival aldaar.

2 Het laatste nieuws! Op 30 juni hebben Jaap Raijer (penningmeester) en Marten van Tuijl (voorzitter) uit handen van Michael van Praag, voorzitter van het bestuur van het Schipholfonds, een cheque van 2500,-- in ontvangst genomen. Met deze bijdrage en de 4500,-- die het Prins Bernard Cultuurfonds ons heeft toegezegd, zijn we een aardig eind op weg om nieuwe muziekstandaards met led-verlichting aan te schaffen. Deze financiële en morele steun kunnen we goed gebruiken. Het bestuur is al een tijdje, in plaats van de nog altijd niet ingevulde sponsorcommissie, druk bezig met fondsenwerving. Met deze vernieuwing kunnen we verder uitgroeien tot showorkest van naam en faam! In 1994 is op initiatief van Amsterdam Airport Schiphol Het Schipholfonds opgericht met als doel de maatschappelijke betrokkenheid van de luchthaven met de omgeving tot uiting te brengen. Daartoe ontvangt het fonds jaarlijks een schenking van de luchthaven. Het bestuur van het fonds kent 4 maal per jaar donaties toe aan algemeen nut beogende instellingen, zonder winstoogmerk, die werkzaam zijn op het gebied van Welzijn, Cultuur of Sport. Het Schipholfonds richt zich daarbij voor de doelgroepen Cultuur en Sport met name op projecten van amateurniveau. Spanje reis 2011 Dit bericht is met name bedoeld voor onze vrienden. Want de leden zijn al op de hoogte. Wat is er aan de hand? Enkele weken geleden zijn we gevraagd om opnieuw deel te nemen aan het Internationale muziekfestival in Tortosa, Spanje. Blijkbaar hebben we vorige keer een verpletterende indruk achtergelaten, waardoor we nu weer gevraagd zijn. Na een eerste inventarisatie hoeveel en welke leden allemaal meekonden, heeft het bestuur de uitnodiging aanvaard. We gaan dus weer naar Spanje! Toen is in allerijl door kersverse vader Jeroen in samenwerking met het bestuur de organisatie in gang gezet. Met als resultaat een vliegreis naar Spanje van donderdag 8 september tot en met zondag 11 september. Chapeau voor deze snelle organisatie! Ongetwijfeld meer hierover in een aparte nieuwsbrief.

3 Vijf vragen aan: Anita Bakker Hoelang speel je al muziek? Ik ben al vanaf mijn 18e met muziek bezig, eerst orgel later bugel, dus eigenlijk al 27 jaar. Welk instrument bespeel je? Ik speel nu de klarinet en in mijn vrije uurtjes soms nog op de alt sax. Wat doe je in het dagelijks leven? In mijn dagelijks leven werk ik bij de thuiszorg en op vrijdag werk ik als vrijwillige molenaar op een korenmolen. Hoe ben je bij het orkest terecht gekomen? Ik ben bij het orkest gekomen (eerst bij het leerlingen orkest) via mijn schoonvader Aris Bakker, die speelde al jaren bij het orkest op bariton. Begonnen op derde klarinet, nu op eerste klarinet. Wat is het leukste wat je hebt mee gemaakt bij het orkest? Het leukste wat ik heb meegemaakt, tja, ik ga elke week met plezier naar de repetities. De nieuwjaarshows zijn erg leuk om mee te maken maar dat het orkest een nieuwe kans kreeg en een nieuwe start maakte met een leuke en vooral goede dirigent heeft me wel erg blij gemaakt, hoop ook dat we zo nog lang door kunnen gaan met zijn allen. Wist u dat we 2 nieuwe leden hebben mogen verwelkomen? Alfred op trompet en Mariëtte op klarinet.... Kim en Jeroen een prachtige dochter hebben gekregen? Ze heet Esmee.... Bep (trompet) herstellende is van een tweede rugoperatie?... Rob weer te vinden is in de hoornsectie?... Peter (trompet) tijdens de ledenvergadering is gehuldigd vanwege zijn 40 jarig lidmaatschap?... Marijke (tenor saxofoon) is geslaagd voor het HaFaBra C diploma? Van harte gefeliciteerd!...de algemene commissie bezig is met de organisatie van een barbecue voor de leden van het orkest?...henk bos inmiddels weer volledig is hersteld na een auto ongeluk, en ijn partijtje weer meeblaast?... Marijke (saxofoon), door ziekte, voor onbekende periode de repetities niet kan bezoeken?

4 Interview met een bezoeker In de pauze van het vriendenconcert hebben we onze razende reporter de zaal ingestuurd om wat reacties te krijgen. Lees het resultaat hieronder! Leuk, die snelle muziek, vooral die tango. Aan het woord is Jan Bos. Hij heeft tot nu toe erg genoten van de muziek. Ook erg leuk vindt hij dat de dirigent tussendoor wat over de muziekstukken vertelt. Zelf maakt Jan geen muziek. Als ik hem vraag in welke relatie hij tot het orkest staat, blijkt dat zijn vrouw Hanneke heel veel met muziek heeft. Zo zeer dat ze zich intussen weer heeft opgegeven als lid. Wat valt daar nog aan toe te voegen? Dan spreekt onze razende reporter een bezoeker achter in de zaal aan. En het toeval wil, ook dit is geen vriend!? Dit is toch een vriendenconcert, waar zijn de vrienden? Onze reporter weet het niet, maar wijdt zich verder aan zijn taak om een reactie van haar te krijgen. Ze is namelijk geen vriend maar komt kijken hoe pa en ma het er vanaf brengen. En dat doet ze serieus. Als ik vraag hoe het klinkt, komt er een wat moeilijke uitdrukking op haar gezicht. Wil je het echt weten? Als echte reporter wil ik natuurlijk ook de kritische noten horen, daar kunnen we dan namelijk weer aan werken. En wat blijkt: hier en daar vindt ze de muziek niet helemaal in balans, maar de samenstelling van de muziekkeuze is verder super, voegt ze er snel aan toe. Gelukkig, zo mogen we het horen.

5 Twitter voor beginners Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld heeft Het Zaans Showorkest een eigen twitteraccount. Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens op het internet zetten. Iedereen kan deze berichtjes dan lezen. Eigenlijk is het een soort van flyeren. Wij zijn gestart met twitteren om meer naamsbekendheid te krijgen. Dit doen we natuurlijk niet alleen via de twitter, maar ook door alle andere mogelijke media, zoals de ouderwetse persberichten, onze website en hyves. Door korte berichtjes te plaatsen kunnen we nieuws melden of volgers op de hoogte houden. Interview met een vriend van Het Zaans Showorkest Sinds afgelopen januari is Ria Klumper vriend van Het Zaans Showorkest. Mevrouw Klumper woont in Amsterdam en is lid van de personeelsvereniging van Liander. Op deze manier ontving zij een uitnodiging voor ons nieuwjaarsconcert. Gelukkig maar, want gelijk dezelfde avond is ze vriend geworden van Het Zaans Showorkest. Allereerst omdat ze gewoon een hele gezellige avond heeft gehad en ten tweede onze muziek erg goed vond. Ten tweede vindt ze het fijn dat ze via haar vriendschap de amateurmuziek kan steunen, zodat dit soort orkesten kan blijven bestaan. Een hele grote betrokkenheid dus. Zo zeer betrokken dat ze vanuit Amsterdam zelfs de fiets heeft gepakt om het Vriendenconcert in Wormer te kunnen bijwonen! Als kind heeft mevrouw op de Volksmuziekschool gezeten en Spaanse gitaar en blokfluit muzieklessen gevolgd. Later heeft ze ook op zangles gezeten. En daar plukt ze nu de vruchten nog van: als het kan loopt ze de hele dag te zingen. Een zonnige vriendin dus die goed past bij de zomereditie van de nieuwsbrief. Wij zijn ook heel erg blij met mevrouw Klunder als nieuwe vriend.