De analyse van loonkloven in België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De analyse van loonkloven in België"

Transcriptie

1 1 De analyse van loonkloven in België Working Paper ter gelegenheid van de studiedag Bitches, Babes en Business op 24 april Gelieve niet verder te verspreiden. Sem Vandekerckhove en Tom Vandenbrande 24 april 2009 Hoger Instituut voor de Arbeid KU Leuven

2 2 1 INLEIDING: EEN LAND VOL LOONKLOVEN De genderloonkloof staat hoog op de politieke en sociale agenda. Nochtans is de genderloonkloof slechts één van de ongelijkheden die smeken om een lotion voor de arbeidsmarkt. Ten eerste zijn er niet enkel tussen mannen en vrouwen significante loonverschillen. De loonspanning loopt voor heel wat kansengroepen nog hoger op dan die voor vrouwen. De meest evidente loonongelijkheid is die tussen de top en de basis van het loongebouw, het verschil tussen toplonen en de minimumlonen, de loonspanning die aan de basis ligt van de maatschappelijke inkomenskloof tussen arm en rijk. De verdeling over werknemers met een hoog respectievelijk een laag loon hangt vaak samen met een kenmerk van de werknemers. De genderloonkloof is hiervan een voorbeeld: vrouwen vinden we vaker terug aan de basis van het loongebouw, mannen aan de top. Maar ook andere kenmerken kunnen we in verband brengen met loonverschillen. Zo kunnen we spreken van een etnische loonkloof op de arbeidsmarkt, loonkloof tussen regio s, een opleidings- of leeftijdsloonkloof. Soms versterken de verschillende loonkloven elkaar: zo is de genderloonkloof breder onder allochtonen in vergelijking met autochtonen, terwijl tussen deze twee groepen reeds een belangrijk loonverschil bestaat. Een tweede bedenking betreft de focus op het loonverschil. Het inkomensverschil is slechts één van de ongelijkheden op de arbeidsmarkt. Een zeer relevant (verbonden) verschil zijn de ongelijke promotiekansen van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, onderwerp van een andere paper op dit colloquium. Het definiëren van een oneffenheid als een kloof van betekenis, is een ideologische kwestie. De aandacht voor de genderloonkloof kan worden geïnterpreteerd als een algemene erkenning van het problematische karakter van loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vooral vanuit de vrouwenbeweging wordt aangestipt dat de economische zelfstandigheid van vrouwen belangrijk is voor de verdere emancipatie. Vanuit deze visie moet worden vermeden dat een vrouw in totale afhankelijke van een man moet leven, moet zij haar individuele ontplooiingskansen krijgen, en mag gender niet verworden tot een rem op een carrière. Een billijk loon voor vrouwen is een cruciaal aspect in deze idee. Het bestaan van een loonkloof suggereert dat het loongebouw deze billijkheid ontbeert.

3 3 Dit uitgangspunt doet ons zoeken naar verklaringen en oplossingen. Dit is een complexe opdracht voor een schijnbaar eenvoudige probleemstelling. Men moet rekening houden met een groot aantal factoren die het loon bepalen, met de vage grens tussen discriminatie en billijkheid, en ten slotte moet men enige kennis hebben van de verschillende terreinen waar een loonkloof gaapt. Deze studie doet een bodemonderzoek naar de samenstelling van de genderloonkloof, en wijst op de variërende structuur van de loonkloof naar gelang de sector en het functie- en inkomensniveau.

4 4 2 OP ZOEK NAAR DE GENDERLOONKLOOF Dat vrouwen gemiddeld lagere lonen hebben dan mannen is nog steeds de realiteit. Cijfers hierover schommelen naar gelang de bron en de berekening, en kunnen variëren tussen 7% en de 25%. Administratieve databanken leveren zeer nauwkeurige cijfers op omtrent loonverschillen, maar komen niet altijd het totale plaatje te weten. Enquêtes kunnen dan weer een licht werpen op een vollediger loonbegrip waarin onder meer premies en extralegale voordelen zijn begrepen, maar hebben af te rekenen met selectiebiases en missing values. De cijfers over de loonkloof lopen uiteen, deels omdat er niet kan gesproken worden over de loonkloof. Een eenduidige definiëring van het loonbegrip kan men niet geven, zodat elke poging kwetsbaar is voor de kritiek dat niet elke vergoeding (vergoedingen in natura, work-life balance, etc. ) werd in rekening gebracht. De onderzochte populatie zorgt eveneens voor een ander zicht op de kloof. Studies die de overheidssector en het onderwijs uitsluiten vinden een grotere loonkloof dan studies die deze sectoren wel opnemen. Wat het onderwijs betreft is dit niet in de eerste plaats door het typisch kleinere loonverschil in sterk gereguleerde sectoren, maar wel door de combinatie van een grote feminisatie en relatief hoge lonen (Bevers et al. 2009). Het aggregaat waarvoor de loonkloof wordt berekend moet dus steeds goed omschreven worden. In tabel 1 vinden we de bruto- en nettoloonkloof in 2008 terug. Het cijfermateriaal werd verzameld via de Vacature Salarisenquête en werd gewogen om representatief te zijn voor de Belgische beroepsbevolking (naar geslacht, statuut, leeftijd en diplomaniveau). We zien dat het onderscheid tussen bruto- en nettolonen niet onbelangrijk is. Op basis van voltijds equivalente maandlonen loopt de brutoloonkloof op tot 15.0%, terwijl de nettoloonkloof met 10.5% zowat één derde kleiner is. Dit is het gevolg van ons belastingssysteem, waarbij de druk hoger is bij de hoge inkomens.

5 5 Tabel 1: Bruto- en nettoloonkloof (VTE en werkelijke lonen) VTE Werkelijk loon Bruto Netto Bruto Netto Mannen EUR EUR EUR EUR Vrouwen EUR EUR EUR EUR Loonkloof 15.0% 10.5% 24.3% 21.0% Bron: Vacature Salarisenquête 2008 Aangezien de groep met de hoge lonen meer mannen dan vrouwen bevat (zie paragraaf 5), zal de kloof die zich uiteindelijk in de portemonnee manifesteert, beperkter zijn dan op het loonbriefje. Zolang er een loonkloof is, zal de nettoloonkloof kleiner blijven dan de brutoloonkloof in ons systeem van progressieve belastingen. De tabel toont nog een tweede opdeling van de loonkloof, namelijk deze tussen voltijds equivalente maandlonen en werkelijke maandlonen. Vrouwen werken vaker deeltijds, en dit heeft een grote impact op de ruwe loonkloof, die 24.3% bedraagt. Deze loonachterstand neemt af met zo n 10 %pt. wanneer we corrigeren voor arbeidsduur. Precies omdat het effect zo sterk is en elke vergelijking omtrent beloning voor arbeid vertroebelt, werkt men doorgaans met voltijds equivalente lonen. 3 DIEPER IN DE KLOOF: EEN BODEMONDERZOEK De loonkloof is geen mysterieuze diepte. De beschikbare data laten ons toe om heel goede loonmodellen op te stellen, en zo dus ook het verschil in loon tussen mannen en vrouwen te verklaren. Het model dat wij hanteren verklaart 51% van de variantie in het brutoloon. De verklaringen van de loonkloof zijn dan ook vrij betrouwbaar (zie o.m. Theunissen & Sels, 2006). De variabelen die opgenomen zijn in het model zijn terug te vinden in tabel 4 in de appendix. We kunnen de verklaring van de loonkloof op twee manieren voorstellen: enerzijds met een predictief model, dat de effecten van de determinanten van het loon in kaart brengt, anderzijds met een descriptief model dat het resultaat van deze factoren, en dus de loonkloof zelf, weergeeft. In feite is dit tweede model niets anders dan de waarde van alle effecten, wanneer de kenmerken van mannen en vrouwen in het model worden ingevuld.

6 6 Voor het berekenen van deze waarden baseren we ons op een specificatie van een model geïnspireerd op de Oaxaca-Blinder-decompositie (Oaxaca 1973, Oaxaca & Ransom 1994, Vandekerckhove et al. 2009). Dit specifieke model laat ons toe niet alleen in te schatten in welke mate de loonkloof geslagen wordt door de observeerbare verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook in welke mate dit het gevolg is de differentiële impact van deze kenmerken in beide groepen. Een voorbeeld maakt dit dubbel effect duidelijk. Een hoger functieniveau leidt tot een hoger loon. Aangezien het gemiddelde functieniveau van mannen hoger is dan dat van vrouwen, zal dit de loonkloof vergroten. Naast het observeerbare verschil komen we in de analyse ook te weten dat een extra stap op de carrièreladder voor mannen een groter positief effect heeft op het loon in vergelijking met het effect bij vrouwen. Bijgevolg zorgt de verticale segregatie langs een andere weg voor een tweede hap in de loonkloof.

7 7 Figuur 1: decompositie van de loonkloof 80% 60% 40% 20% 0% -20% -40% -60% -80% Verschillen % EUR EUR EUR EUR Malus % Bonus % EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR Organisatie Human Capital Gezin Functie Constant Bron: Vacature Salarisenquête 2008

8 8 Figuur 1 illustreert de samenstelling van de loonkloof. Op de X-as worden de categorieën gegeven: als eerste een staal voor de verschillen tussen mannen en vrouwen op de verschillende determinanten van het loon, samengeteld in vier rubrieken (organisatiekenmerken, functiekenmerken, gezinskenmerken en human capital), verder de twee verdelingen voor de differentiële returns, opgesplitst in een bonus voor mannen en een malus voor vrouwen. We hebben gezegd dat mannen en vrouwen op een andere manier beloond kunnen worden voor een verandering op dezelfde factor. Het is denkbaar dat geen van beide returns normatief is (cf. Cotton 1988), omdat mannen méér krijgen dan rechtvaardig geacht wordt (de bonus) en vrouwen minder (de malus). Beide zijn positief uitgedrukt omdat ze de loonkloof vergroten. Als referentie voor de boni en mali worden de gewogen gemiddeldes van de effecten in de loonmodellen voor mannen en vrouwen gebruikt. De impact van elke rubriek is uitgedrukt als een absoluut deel in de loonkloof. 1 Op de Y-as staat het relatieve aandeel dat elk blok van variabelen voor z n rekening neemt. De som van deze percentages over de categorieën op de X-as heen is 100, zoals de som van alle absolute bijdrages gelijk is aan het brutoloonverschil tussen mannen en vrouwen ( EUR). Er zijn ook negatieve bijdrages: dit betekent dat er een negatieve loonkloof zou zijn als enkel deze factor het loon bepaalde. Op bepaalde terreinen doen vrouwen het beter dan mannen, maar vooralsnog is het vaker omgekeerd. We stellen vast dat de verschillen tussen mannen en vrouwen netto de loonkloof verkleinen. Dit betekent dat vrouwen eigenlijk méér zouden moeten verdienen dan mannen als ze op dezelfde manier verloond worden. Ze scoren beter op de human capital factoren. Het opleidingsniveau van vrouwen is minstens zo hoog als dat van mannen. Vrouwelijke werknemers hebben zelfs een zekere voorsprong omdat ze minder bij de groep laagst geschoolden terug te vinden zijn. Ook hun arbeidsmarktanciënniteit is hoger: vrouwen vatten sneller hun eerste job aan. Enigszins paradoxaal in het licht van wat volgt is het voordeel voor vrouwen als gevolg van hun functiekenmerken. Dit effect is echter louter te wijten aan het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken. Deeltijds werk is uiteraard verantwoordelijk voor de lagere inkomsten (cf. paragraaf 2), maar hier stellen we de vraag wat het effect is op het voltijds equivalente loon. De beloning voor arbeidsinzet is dus 1 Op deze manier maken we de decompositie, die in feite gebeurt op basis van het logloonverschil, bevattelijker. We wijzen er ook op dat door missing values de loonkloof in de analyse licht afwijkt van deze in de bivariate berekening.

9 9 verrassend groter voor deeltijds werkenden! Gezinskenmerken (aanwezigheid en aantal kinderen, het hebben van een partner) spelen dan weer geen rol aangezien deze voor mannen en vrouwen nagenoeg gelijk zijn. Tot slot beperken mannen de loonachterstand die zou bestaan bij gelijke returns door te werken in organisaties in de sectoren met hogere lonen (zie verder, paragaaf 4) en grotere bedrijven. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen komt evenwel voornamelijk tot stand door verschillen in de effecten van deze specificaties. Zowel voor organisatiekenmerken, functiekenmerken, human capital factoren als gezinskenmerken is de bijdrage van gunstige veranderingen (zoals het hebben van een partner, tewerkstelling in grote bedrijven, een hogere anciënniteit of functieniveau) groter voor mannen dan voor vrouwen. Vrouwen scoren stelselmatig onder de voorgestelde norm, wat leidt tot een malus die 48.5% van de loonkloof vormt, mannen scoren erboven, goed voor 66.8% van de loonkloof. 4 SECTORALE BARSTEN De Vacature salarisenquête is een uitstekende bron voor loonkloofonderzoek, maar focust sterk op bedienden. De decompositie toonde reeds aan dat horizontale segregatie als organisatiekenmerk een niet onbelangrijk rol speelt. Figuur 2 geeft de gemiddelde brutojaarlonen weer in 40 paritaire comités in 2006 en hun feminisatiegraad. Omdat het meest enge loonbegrip gebruikt werd (zonder premies, vakantiegeld e.d.) zijn deze lonen aan de lage kant. We merken op dat, hoewel uitzondering voorkomen, de feminisatiegraad hoger is in de sectoren met lagere lonen. Bij de tien paritaire comités met de hoogste lonen is de gemiddelde feminisatiegraad 32.9%, aan de andere zijde tellen we 58.8% vrouwen.

10 10 Figuur 2: gemiddeld brutojaarloon (VTE) en feminisatie in de 40 grootste paritaire comités (2006) Bron: RSZ 2006, bewerking HIVA We kunnen ook kijken naar de loonkloof zelf in deze sectoren. Tabel 2 illustreert de evolutie tussen 1998 en De algemene trend over alle sectoren heen is duidelijk dalend, van 20% in 1998 naar 16% in In 7 paritaire comités nam de loonkloof toe (314, 304, 200, 312, 115, 116, 130). Sterke fluctuaties, zoals deze in de metaalsector, zijn te wijten aan een zéér lage participatie van vrouwen, zodat enkele individuele gevallen de loonkloof kunnen beïnvloeden. Andere toenames van de loonkloof kunnen te wijten zijn aan de schaalvergroting, zoals in bij de kapperszaken en schoonheidsinstituten. In de mate dat hier een mannelijk management opkomt zal de loonkloof vergroten. In de meeste sectoren werd echter de algemene trend gevolgd, al stellen we vast dat de aanvangshoogte meestal gehandhaafd blijft. Toch ging zowat de helft van de sectoren erop vooruit (in de zin dat de loonkloof werd gereduceerd) met meer dan 3 percentpunt. Het strikter gebruik van functieclassificaties en de genderneutrale omschrijving van

11 11 functieprofielen hebben een gunstig effect gehad op de loonverhouding tussen mannen en vrouwen. Tabel 2: evolutie van de loonkloof in de 40 grootste paritaire comités ( ) aanvullend PC 15% 17% 15% 14% 14% ijzernijverheid 38% 32% 28% 29% 8% non-ferro 28% 27% 29% 21% 20% Cementbedrijf 15% 16% 19% 10% 13% metaal- en machinebouw 14% 13% 13% 16% 10% garagebedrijf 15% 16% 17% 14% 14% glasbedrijf 28% 28% 30% 29% 30% chemie 24% 27% 26% 26% 25% voedingsnijverheid 16% 14% 17% 13% 13% handel in voedingswaren 11% 11% 11% 10% 10% textielnijverheid 22% 21% 23% 19% 18% schoonmaak 13% 14% 13% 12% 13% bouwbedrijf 11% 11% 9% 8% 6% drukkerijen, grafische kunst en dagbladbedrijf 23% 24% 23% 22% 23% vervoer en logistiek 7% 5% 4% 0% 1% elektriciens 16% 17% 17% 17% 14% metaalhandel 17% 15% 15% 14% 14% aanvulllend PC 24% 24% 25% 26% 27% zelfstandige kleinhandel 19% 18% 17% 15% 15% kleinhandel 23% 24% 23% 18% 21% chemie 34% 32% 31% 29% 26% metaalfabrikaten 30% 29% 28% 27% 26% ijzernijverheid 28% 28% 25% 27% 24% textielnijverheid 33% 33% 34% 33% 32% aanvullend PC 30% 29% 28% 27% 25% voedingsnijverheid 31% 30% 30% 27% 24% non-ferro 30% 28% 27% 24% 21% internationale handel, vervoer en logistiek 25% 23% 22% 21% 19% filmbedrijf 19% 19% 19% 15% 7% amusement 14% 20% 22% 18% 18% gezondheidsdiensten 19% 19% 18% 15% 15% banken 24% 25% 24% 22% 22% grote kleinhandelszaken 20% 22% 22% 19% 18% warenhuizen 18% 21% 16% 17% 21% kappersbedrijf en schoonheidszorgen 3% 7% 10% 8% 12% bewakings- en toezichtsdiensten 7% 9% 8% 4% 6% gezins- en bejaardenhulp 12% 13% 11% 6% 7% opvoedings- en huisvestingsinrichtingen 11% 9% 9% 8% 7% beschutte werkplaatsen 6% 5% 4% 5% 4% socio-culturele sector 9% 11% 10% 10% 7% Totaal 20% 20% 19% 18% 16% Bron: RSZ, bewerking HIVA

12 12 5 MET EEN LADDER DOOR DE KLOOF 5. 1 De kloof is breder aan de bovenkant Uit de decompositieanalyse kwamen de functiekenmerken naar voor als de eerste verklaring voor de loonkloof. Vrouwen nemen gemiddeld lagere posities in en krijgen niet dezelfde reward voor een carrièresprong. Maar hoe groot is de loonkloof nu op een bepaalde trede? Tabel 3 illustreert dat de loonkloof toeneemt samen met het functieniveau. Er is een bescheiden loonachterstand van zo n 6 percent bij het uitvoerend en ondersteunend personeel (gecorrigeerd voor functieniveau en arbeidsduur). De inspanningen van het sociaal overleg om de loonkloof aan te pakken via een genderneutrale functieclassificatie lijken op deze niveaus loonverschillen quasi weggewerkt te hebben. Op hogere niveaus, middenkader en hoger management, is deze aanpak minder succesvol geweest en zijn de loonverschillen sterk uitgesproken. Vermoedelijk worden baremieke lonen hier minder belangrijk en is wordt het individueel overleg over de loonkorf belangrijker. Vooralsnog is het aandeel vrouwen op deze hogere echelons beperkt. Men gaat er vanuit dat een sterkere focus op doorstroming van vrouwen naar de top de loonkloof verder kan dichten. In dit kader kunnen de analyses met betrekking tot verschillende loopbaankansen van mannen en vrouwen gesitueerd worden. De zeer grote loonkloof, en grote differentiële beloning van mannen en vrouwen voor een carrièresprong, plaatst evenwel een kanttekening bij deze overtuiging. Immers, enkel indien vrouwen in topposities gelijkwaardig beloond zullen worden zal de gender loonkloof op een effectieve manier verder gereduceerd worden. Dit aspect vraagt meer toegespitst onderzoek in de toekomst. Tot dusver is hierover nog te weinig bekend. Cohorte-effecten kunnen zeker een rol spelen: nieuwe generaties vrouwen bouwen mogelijk aan een carrière, maar hebben vooralsnog niet de ervaring om aan de haal te gaan met de toplonen. Ook onderzoek naar de attitudes en verwachtingen van vrouwen kan meer aan het licht brengen over de individuele onderhandelingen die in deze functies het loon bepalen. In elk geval kunnen we op vandaag nog niet spreken van een geëffend pad naar topfuncties voor vrouwen, wat in een pessimistisch scenario kan leiden tot een structuratie-effect in de zin dat het jonge vrouwen ontmoedigt om inspanningen te leveren voor rewards die in de feiten uitblijven.

13 13 Tabel 3: loonkloof en feminisatie naar functieniveau Loon Mannen Vrouwen Feminisatie Loonkloof Hoger management % 22.57% Middenkader % 13.90% Professionele medewerker % 10.64% Uitvoerend personeel % 6.61% Administratief ondersteunend personeel % 6.14% Totaal % 14.98% Bron: Vacature Salarisenquête Een gemiddelde verklaring is geen universele verklaring De vastgestelde verticale segregatie impliceert uiteraard een volledig verschillende loondistributie bij mannen en vrouwen. We merken dit ook wanneer de loonkloof berekend wordt op basis van verschillende maten van centraliteit. Tabel 4 geeft een overzicht en leert ons dat de kloof het grootst is op basis van rekenkundige gemiddelden. Deze zijn gevoelig voor uitzonderlijk hoge lonen, die voor mannen net iets minder uitzonderlijk zijn dan voor vrouwen. Mediane lonen en geometrische gemiddelden geven meer gematigde loonkloven, die overeenstemmen met het loon voor de gemiddelde mens. Tabel 4: Brutoloonkloof voltijds equivalente maandlonen volgens drie maten van centraliteit Rekenkundig Meetkundig Mediaan Mannen Vrouwen Loonkloof 15.0% 14.3% 11.5% Bron: Vacature Salarisenquête 2008 Via kwantielregressie kunnen we we nagaan wat de effecten zijn van de determinanten van het loon op de verschillende kwantielwaarden (Koenker & Hallock 2001, Nestíc 2007, Nicodemo 2009). Normale regressies op basis van OLSschattingen geven gemiddelde lonen, conditioneel op een gegeven profiel. Het effect van een veranderende factor is de verandering van het gemiddelde loon bij een veranderd profiel. In kwantielregressies is de uitkomstvariabele echter eender welke positiemaat, opnieuw conditioneel op de gegevens parameters. Dit laat ons toe om nader te onderzoeken waar in de loonsverdeling een variabele het grootste effect heeft. Omdat de uitlopers op de verdeling vaker mannen zijn, kunnen we ons afvragen of het verschil in loon tussen de vijf percent best verdienende vrouwen en hun mannelijke tegenhangers niet groter is dan wat gewoonlijk in analyses naar voor komt.

14 14 Figuur 3: gemiddeld brutojaarloon (VTE) en feminisatie in de 40 grootste paritaire comités (2006) Bron: Vacature Salarisenquête 2009 Figuur 3 geeft de verschillen weer tussen het 10 de, 50 ste, 90 ste en 95 ste percentiel bij mannen en vrouwen (voorgesteld als kruisjes op de dalende curve), voor het volledige loonmodel (zie appendix, tabel 4). We zien dat het verschil in brutomaandloon tussen mannen en vrouwen, na controle voor alle andere variabelen, 189 EUR bedraagt bij de 10 percent minst verdienende vrouwen t.o.v. de 10 percent minst verdienende mannen. De mediaan in beide groepen kent een verschil van 249 EUR, bij het 90 ste percentiel is dit al 334 EUR en de rijkste mannen verdienen zo n 410 EUR meer dan de rijkste vrouwen. Dit bevestigt de vaststelling dat de loonkloof bovenaan breder is. Even relevant is de vaststelling dat de verklaring voor het bestaan van loonverschillen wijzigt naarmate we opschuiven in de verdeling: andere variabelen, met voorop de functie- en organisatiekenmerken, verklaren in het 10 de percentiel slechts 5.7% van de loonkloof, maar 22% van de mediane loonkloof en respectievelijk 57.4% en 60% van de loonkloof op basis van de lonen op het 90 ste percentiel en het 95 ste percentiel. De ongecorrigeerde loonkloof is dus het grootst in de opperste

15 15 looncategorieën, maar kan voor een groot deel verklaard worden door horizontale en verticale segregatie. 6 BESLUIT Met welke (gender)loonkloof hebben we nu af te rekenen? Uit dit overzicht van de loonkloven in België mag duidelijk zijn dat de focus op meerdere aspecten dient te liggen. Vooreerst is er de beperktere arbeidsmarktparticipatie van vrouwen, uitgedrukt in arbeidstijd. Dit uit zich in het verschil tussen de loonkloof naar voltijds equivalent en de nominale loonkloof. Verder zijn er de sectorale verschillen, waar de tewerkstelling van vrouwen in de minder lucratieve sectoren voor horizontale segregatie zorgt. Ten slotte vonden we een belangrijk effect van functiekenmerken, en als afgeleide daarvan verschillende loonkloven op de diverse punten van de loondistributie. Vooral op de hogere echelons en in de hogere loonschalen lijken vrouwen zowel ondervertegenwoordigd als relatief minder goed bedeeld ten opzichte van de mannen. Deze analyses tonen vooral aan dat we een groot deel van de loonkloof kunnen toewijzen aan specifieke determinanten van het loon. De verticale segregatie in het bijzonder zorgt voor het aanhoudende verschil in lonen van mannen en vrouwen. Het dichten van de kloof betekent bijgevolg dat inspanningen geleverd moeten worden om vrouwen maximale carrièrekansen te geven. Een verklaring van de loonkloof is immers geen verrechtvaardiging. De analyses toonden verder aan dat het beleid niet enkel moet focussen op gelijke carrièrekansen voor mannen en vrouwen, maar een flankerend beleid moet ontwikkelen dat garandeert dat vrouwen voor dergelijke carrièrestap eenzelfde vergoeding moet ontvangen als mannen.

16 16 7 APPENDIX Tabel 4: Verklarende variabelen in het loonmodel Human Capital Ancienniteit Opleidingsniveau (hoogstens HSO, HOKT, HOLT, universiteit) Organisatiekenmerken Grootte (# werknemers): 1+, 10+, 50+, 200+, 500+, Sector (28 sectoren) Functiekenmerken Arbeidsregime: voltijds, deeltijds Statuut:: arbeider, bediende, ambtenaar, contractueel Budgetbevoegdheid: geen, tot 2500 EUR, tot EUR, meer dan EUR Contracttype: onbepaalde duur, bepaalde duur, interim, overige) Functiedomein: General management, Administratie/centrale diensten, Technisch ondersteunende diensten, Logistiek/aankoop, Marketing/productontwikkeling, Sales, Technische dienst na verkoop, Financiën, boekhouding, Personeelsbeleid, Research & Development, Engineering, ICT, Uitvoerende diensten Functieniveau: Hoger management, Middenkader, Professionele medewerker, Uitvoerend personeel, Administratief ondersteunend personeel Leiding: geen, meer dan 1, 6, 16 of 30 medewerkers Gezinssituatie Aanwezigheid en aantal kinderen Partner 8 BIBLIOGRAFIE Bevers T., De Spiegeleire M., Gilbert V. & Van Hove H. (2009) De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2009, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen Cotton J. (1988) 'On the decomposition of wage differentials', The Review of Economics and Statistics, 70 (2), p Koenker R. & Hallock K.F. (2001) Quantile Regression, Journal of Economic Perspectives, 15 (4), p Machado, J.A.F. & Mata J. (2005) 'Counterfactual Decomposition of Changes in Wage Distributions Using Quantile Regression', Journal of Applied Econometrics, 20, p Nestíc D. (2007) Differing characteristics or differing rewards: what is behind the gender wage gap in Croatia?, EIZG Working Paper

17 17 Nicodemo C. (2009) Gender pay gap and quantile regression in European families, IZA Discussion Paper Oaxaca R.L. (1973) 'Male-Female Wage Differentials in Urban Labor Markets', International Economic Review, 14 (3), p Oaxaca R.L. & Ransom M.R. (1994) 'On discrimination and the decompostition of wage diferentials', Journal of Econometrics, 61, p Theunissen, G. & Sels, L. (2006) Waarom vrouwen beter verdienen (maar mannen meer krijgen), Leuven: Acco Vandekerckhove S., Vermandere C., Vandenbrande T. en Sels L. (2009) Methodologische noot: decompositietechnieken voor loonkloofanalyse, HIVA working paper

DE SAMENSTELLING VAN DE LOONKLOOF

DE SAMENSTELLING VAN DE LOONKLOOF DE SAMENSTELLING VAN DE LOONKLOOF Jeroen Delmotte (Steunpunt WSE) Sem Vandekerckhove (HIVA) Tom Vandenbrande (HIVA) Luc Sels (Steunpunt WSE) Work in progress Juni 2009 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Inleiding...

Nadere informatie

De samenstelling van de loonkloof in België DEPARTMENT OF MARKETING AND ORGANISATION STUDIES (MO)

De samenstelling van de loonkloof in België DEPARTMENT OF MARKETING AND ORGANISATION STUDIES (MO) Faculty of Business and Economics De samenstelling van de loonkloof in België Jeroen Delmotte, Luc Sels, Sem Vandekerckhove en Tom Vandenbrande DEPARTMENT OF MARKETING AND ORGANISATION STUDIES (MO) OR

Nadere informatie

De samenstelling van de loonkloof in België

De samenstelling van de loonkloof in België De samenstelling van de loonkloof in België Een onderzoek op basis van de Vacature Salarisenquête 2008 Jeroen Delmotte Luc Sels Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, K.U.Leuven Sem Vandekerckhove

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België. Samenvatting rapport 2011

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België. Samenvatting rapport 2011 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Samenvatting rapport 2011 Hoe groot is de loonkloof? Daalt de loonkloof? De totale loonkloof Deeltijds werk Segregatie op de arbeidsmarkt Leeftijd Opleidingsniveau

Nadere informatie

n-profit sector Lonen in de non-profit sector

n-profit sector Lonen in de non-profit sector KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN n-profit sector Lonen in de non-profit sector Tom Vandenbrande Roel Verlinden Onderzoek in opdracht van LBC-NVK Perstekst, 20 februari 2004 Hoger instituut voor de arbeid

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2014

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2014 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2014 12/02/2015 Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen 2 Loonkloofrapport 2014 Europese indicatoren Cijfers toegeleverd door Algemene

Nadere informatie

De sam enstelling van de loonkoof in België

De sam enstelling van de loonkoof in België De sam enstelling van de loonkoof in België Een onderzoek op basis van de Vacature Salarisenquête 2008 Delm otte, J., Sels, L., Vandekerckhove, S. & Vandenbrande, T. 2010. De samenstelling van de loonkloof

Nadere informatie

Deuce: arbeidsmarktstatistieken vanuit een genderperspectief

Deuce: arbeidsmarktstatistieken vanuit een genderperspectief Arbeidsmarkt en onderwijs Deuce: arbeidsmarktstatistieken vanuit een genderperspectief In dit artikel schetsen we eerst een beeld van de arbeidsmarktsituatie van mannen en vrouwen in België, Nederland,

Nadere informatie

Sectorrapport: Social Profit

Sectorrapport: Social Profit Sectorrapport: Social Profit Een analyse van de RSZ-tewerkstelling op basis van de paritaire comités voor de social profit Wouter Vanderbiesen Opgenomen paritaire comités PC 152: arbeiders in het gesubsidieerd

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2013

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2013 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2013 Inhoudstafel Het rapport 2013... 5 1. Algemene loonverschillen... 6 1.1 De loonkloof in uurlonen en jaarlonen... 6 1.2 De loonkloof naar statuut...

Nadere informatie

Loonwijzer-rapport. Loopbaanonderbreking. Inleiding. Waarom de loopbaan onderbreken? Loopbaanonderbreking Een Loonwijzer-onderzoek

Loonwijzer-rapport. Loopbaanonderbreking. Inleiding. Waarom de loopbaan onderbreken? Loopbaanonderbreking Een Loonwijzer-onderzoek Loonwijzer-rapport Loopbaanonderbreking Fernando Pauwels en Tom Vandenbrande Hoger Instituut voor de Arbeid Katholieke Universiteit Leuven In dit Loonwijzer-rapport 1 Inleiding 2 Waarom de loopbaan onderbreken?

Nadere informatie

Het loonkloofrapport: een schets van de Belgische loonverschillen tussen vrouwen en mannen

Het loonkloofrapport: een schets van de Belgische loonverschillen tussen vrouwen en mannen Het loonkloofrapport: een schets van de Belgische loonverschillen tussen vrouwen en mannen Brunel, V., Collard, A., De Vos, D., Gilbert, V., Van Hove, H. et al. 2011. De loonkloof tussen vrouwen en mannen

Nadere informatie

Onderzoek naar loonverschillen tussen mannen en vrouwen inzake extralegale voordelen

Onderzoek naar loonverschillen tussen mannen en vrouwen inzake extralegale voordelen Persbericht van 31 mei 2011 Onderzoek naar loonverschillen tussen mannen en vrouwen inzake extralegale voordelen De Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen stelde gisteren zijn onderzoek naar

Nadere informatie

Lijst van afkortingen

Lijst van afkortingen INHOUDSOPGAVE Lijst van afkortingen VIII DEEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1 Hoofdstuk 1. De ondernemingen die gehouden zijn een vakbondsafvaardiging in te stellen 9 Afdeling 1. De betrokken ondernemingen 9

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2012

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2012 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2012 Inhoudstafel Het rapport 2012... 5 1. Algemene loonverschillen... 6 1.1 De loonkloof in uurlonen en jaarlonen... 6 1.2 De loonkloof naar statuut...

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2016

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2016 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2016 Inhoudstafel Intro... 4 Het rapport 2016... 5 1. De loonkloof... 6 1.1 De loonkloof in uurlonen en jaarlonen... 6 1.2 Aandeel in de totale loonmassa...

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2017

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2017 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2017 Inhoudstafel Intro... 4 Het rapport 2017... 5 1. De loonkloof... 7 1.1 De loonkloof in uurlonen en jaarlonen... 7 1.2 Aandeel in de totale loonmassa...

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2015

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2015 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2015 Inhoudstafel Intro... 4 Het rapport 2015... 5 1. Algemene loonverschillen... 6 1.1 De loonkloof in uurlonen en jaarlonen... 6 1.2 De loonkloof

Nadere informatie

De impact van supersterbedrijven op de inkomensverdeling

De impact van supersterbedrijven op de inkomensverdeling VIVES BRIEFING 2018/05 De impact van supersterbedrijven op de inkomensverdeling Relatief verlies, absolute winst voor werknemers Yannick Bormans KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen,

Nadere informatie

GENDERLOONVERSCHILLEN IN BELGIË

GENDERLOONVERSCHILLEN IN BELGIË GENDERLOONVERSCHILLEN IN BELGIË Een onderzoek naar: De kansverhouding bij de toekenning van extralegale voordelen; De aspiraties betreffende de samenstelling van de loonkorf; De invloed van loopbaanonderbreking

Nadere informatie

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN. Lageloonsectoren. Fernando Pauwels. Tom Vandenbrande. Franci Laondelle 08-12-2005. hoger instituut voor de arbeid

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN. Lageloonsectoren. Fernando Pauwels. Tom Vandenbrande. Franci Laondelle 08-12-2005. hoger instituut voor de arbeid KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN Lageloonsectoren Fernando Pauwels Tom Vandenbrande Franci Laondelle 08-12-2005 hoger instituut voor de arbeid 1 LAGELOONSECTOREN 1. Wie zijn ze en waar werken ze? In welke

Nadere informatie

De sociale balans gewaardeerd en gecorrigeerd

De sociale balans gewaardeerd en gecorrigeerd De sociale balans gewaardeerd en gecorrigeerd Steunpunt WAV en VIONA SSA De arbeidsmarkt in Vlaanderen, Jaarreeks 2000, Deel III: De Sociale Balans, een aal-regionale analyse. In de sociale balansen brengen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/154 BERAADSLAGING NR. 08/045 VAN 2 SEPTEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

VLAANDEREN OP HET EUROPESE SCOREBORD Hoofstuk 4

VLAANDEREN OP HET EUROPESE SCOREBORD Hoofstuk 4 VLAANDEREN OP HET EUROPESE SCOREBORD Hoofstuk 4 Seppe Van Gils In vergelijking met Europa (EU-15) wordt Vlaanderen gekenmerkt door een gemiddeld aandeel werkenden (63,4%). Ten opzichte van het gemiddelde

Nadere informatie

VERSO- Cahier 2/ 2014 Profiel van de medewerkers in de social profit

VERSO- Cahier 2/ 2014 Profiel van de medewerkers in de social profit VERSO- Cahier 2/ 2014 Profiel van de medewerkers in de social profit Een beschrijvende analyse van de kenmerken van de social profitmedewerker Voor vragen en toelichting dirk.malfait@verso-net.be Zie verder

Nadere informatie

LONEN SECTORALE ONDERHANDELINGEN? Hoofdstuk 17

LONEN SECTORALE ONDERHANDELINGEN? Hoofdstuk 17 LONEN SECTORALE ONDERHANDELINGEN? Hoofdstuk 17 Caroline Vermandere Kort samengevat Paritaire comités zijn het kloppend hart van het sociaal overleg in België. Afspraken over arbeidsvoorwaarden zoals loonbarema

Nadere informatie

Salaires et négociation collective en Belgique: une analyse microéconomique en panel

Salaires et négociation collective en Belgique: une analyse microéconomique en panel Salaires et négociation collective en Belgique: une analyse microéconomique en panel Lonen en collectieve onderhandelingen in België: een micro-economische analyse met panelgegevens Maritza López Novella,

Nadere informatie

Vrouwen blijven vaker thuis, werken veel meer deeltijds, verdienen minder en zijn vaker arm

Vrouwen blijven vaker thuis, werken veel meer deeltijds, verdienen minder en zijn vaker arm ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 7 maart 2008 Vrouwen blijven vaker thuis, werken veel meer deeltijds, verdienen minder en zijn vaker arm - Sociaal-economisch profiel

Nadere informatie

Internationale vrouwendag: ACV voor dichten loonkloof mannen / vrouwen

Internationale vrouwendag: ACV voor dichten loonkloof mannen / vrouwen Dicht de genderloonkloof Internationale vrouwendag: ACV voor dichten loonkloof mannen / vrouwen Naar aanleiding van de internationale vrouwendag publiceren ACV loonwijzer en vrouwenloonwijzer, samen met

Nadere informatie

LEESWIJZER ONDERZOEK LOONKLOOF BIEDT VERRASSENDE INZICHTEN

LEESWIJZER ONDERZOEK LOONKLOOF BIEDT VERRASSENDE INZICHTEN (/) zaterdag 1 oktober 2016 - Binnenland LEESWIJZER ONDERZOEK LOONKLOOF BIEDT VERRASSENDE INZICHTEN Mannen die deeltijds werken, krijgen in verhouding tot vrouwen minder opslag. Ze wijken te hard af van

Nadere informatie

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers Research Centre for Education and the Labour Market ROA Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers ROA Fact Sheet ROA-F-2014/1 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee?

Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee? 8 Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee? 80 8 Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee? Arnaud Dupuy en Philip Marey Na hun afstuderen kunnen ingenieurs in verschillende soorten functies aan

Nadere informatie

Waarom lonen van mannen en vrouwen van elkaar verschillen

Waarom lonen van mannen en vrouwen van elkaar verschillen Waarom lonen van mannen en vrouwen van elkaar verschillen Er bestaan nog steeds vrij grote verschillen tussen het loon van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. En die verschillen worden doorheen de loopbaan

Nadere informatie

JULI 2015 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN

JULI 2015 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN JULI 2015 INDEXTIE EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN Betekenis van de letters in de kolom "welk loon?" lle lonen. De aanpassing geldt volledig voor de schaallonen () en voor de reële lonen (R). inimumlonen.

Nadere informatie

4. Resultaten. 4.1 Levensverwachting naar geslacht en opleidingsniveau

4. Resultaten. 4.1 Levensverwachting naar geslacht en opleidingsniveau 4. Het doel van deze studie is de verschillen in gezondheidsverwachting naar een socio-economisch gradiënt, met name naar het hoogst bereikte diploma, te beschrijven. Specifieke gegevens in enkel mortaliteit

Nadere informatie

Relatie tussen loonspanning ingevolge anciënniteit in de minimumloonbarema s en werkgelegenheid bij oudere werknemers

Relatie tussen loonspanning ingevolge anciënniteit in de minimumloonbarema s en werkgelegenheid bij oudere werknemers Relatie tussen loonspanning ingevolge anciënniteit in de minimumloonbarema s en werkgelegenheid bij oudere werknemers Albert Van Nuffel 24/09/2013 1 Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen

Nadere informatie

Nederland: Loonverschillen m/v

Nederland: Loonverschillen m/v WITA GPG project (With innovative tools against gender pay gap) Nederland: Loonverschillen m/v dr. Szilvia Borbély Boedapest, Maart 2016 Inhoud Trends Gemiddelde loonkloof m/v in Nederland benadert het

Nadere informatie

INDEXPROGNOSE

INDEXPROGNOSE INDEXPROGNOSE 2017-2018 De indexprognose is opgesteld op basis van de maandelijkse inflatievooruitzichten afkomstig van het Federaal Planbureau. PC nr. Officiële benaming (Verwachte) datum volgende loonindexering

Nadere informatie

Wat vinden Vlamingen belangrijk in hun werk?

Wat vinden Vlamingen belangrijk in hun werk? Motivatie en welzijn Wat vinden Vlamingen belangrijk in hun werk? SERV. 2012. Arbeidsethos en arbeidsoriëntaties op de Vlaamse arbeidsmarkt 2007-2010. Informatiedossier. Brussel: SERV Stichting Innovatie

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 17 september 2015

PERSBERICHT Brussel, 17 september 2015 PERSBERICHT Brussel, 17 september 2015 Een overzicht van de Belgische lonen Hoeveel verdient de gemiddelde Belg? Welke beroepen leveren het hoogste salaris op en in welke sectoren betaalt men het hoogste

Nadere informatie

106.01 Cementfabrieken Vorige lonen x 1 of basislonen 2012 x 1,037732 De lonen zijn ongewijzigd omwille van de indexblokkering.

106.01 Cementfabrieken Vorige lonen x 1 of basislonen 2012 x 1,037732 De lonen zijn ongewijzigd omwille van de indexblokkering. LONEN EN INDEXTIE JULI 2015 : De aanpassing geldt voor de schaallonen en de reële lonen. : De aanpassing wordt berekend op de minimumlonen. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon blijft behouden.

Nadere informatie

Statistieken. Een blik op de tewerkstelling in de paritaire comités van de metaalsector

Statistieken. Een blik op de tewerkstelling in de paritaire comités van de metaalsector Statistieken Een blik op de tewerkstelling in de paritaire comités van de metaalsector Vanderbiesen, W. (2006). Sectorrapport: metaal. Een analyse van de RSZ-tewerkstelling op basis van de paritaire comités

Nadere informatie

Negende voortgangsrapportage gelijke beloning

Negende voortgangsrapportage gelijke beloning De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

INTERVISIEMOMENT LEREN EN WERKEN. 4 december 2014

INTERVISIEMOMENT LEREN EN WERKEN. 4 december 2014 INTERVISIEMOMENT LEREN EN WERKEN 4 december 2014 1. Algemene cijfergegevens Algemene vaststellingen: Steeds meer jongeren melden zich aan in het stelsel van Leren en Werken: van 10.780 jongeren in 2008

Nadere informatie

105.00 Paritair comité voor de non-ferro metalen De betaling van de aanvullende werkloosheidstoeslag bij volledige werkloosheid wordt beëindigd.

105.00 Paritair comité voor de non-ferro metalen De betaling van de aanvullende werkloosheidstoeslag bij volledige werkloosheid wordt beëindigd. LOONAANPASSINGEN PER 1 JULI 2015 Index juni 2015 (basis 2013) 101,01 (basis 2004) 123,64 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 101,33 (basis 2004) 122,38 Viermaandelijks gemiddelde 100,66 105.00 Paritair

Nadere informatie

Sectorale verschillen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland

Sectorale verschillen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland Sectorale verschillen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland Paper voor de NAD: de Nederlandse Arbeidsmarkt Dag 2011 6 October 2011, CBS, Den Haag/Voorburg Ben Dankmeyer, CBS Kea Tijdens,

Nadere informatie

Loonwijzer-rapport. Prestatiebeloning. Inleiding. Prestatiebeloning Een Loonwijzer-onderzoek. Fernando Pauwels en Tom Vandenbrande

Loonwijzer-rapport. Prestatiebeloning. Inleiding. Prestatiebeloning Een Loonwijzer-onderzoek. Fernando Pauwels en Tom Vandenbrande Loonwijzer-rapport Prestatiebeloning Hoger Instituut voor de Arbeid Fernando Pauwels en Tom Vandenbrande Katholieke Universiteit Leuven In dit Loonwijzer-rapport 1 Inleiding 2 Beschrijving 3 Info Prestatiebeloning

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2014

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2014 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2014 Inhoudstafel Het rapport 2014... 5 1. Algemene loonverschillen... 6 1.2 De loonkloof naar statuut... 7 1.2.1 De loonkloof in bruto-uurlonen

Nadere informatie

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT HD/--/HD/ECO.13/2010.13/048 mei 2010 ICB Instituut voor de autocar en de

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 23 december 2014

PERSBERICHT Brussel, 23 december 2014 PERSBERICHT Brussel, 23 december 2014 De Belgische lonen in kaart gebracht Hoeveel verdient de gemiddelde Belg? Welke beroepen betalen goed en in welke sectoren liggen de lonen relatief laag? Wat is de

Nadere informatie

Tabel 4.1 geeft een overzicht van de verdeling van de deels werkloos, deels werkend (DWDW)-en naar leeftijdsniveau.

Tabel 4.1 geeft een overzicht van de verdeling van de deels werkloos, deels werkend (DWDW)-en naar leeftijdsniveau. Een aantal arbeidsgehandicapten uit onze onderzoekspopulatie waren tijdens de referteperiode ingeschreven bij zowel RVA als RSZ. Deze (relatief kleine) groep van mensen bespreken we in dit deel van het

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,0844%) of basislonen 2017 x 1, (+3,0209%)

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,0844%) of basislonen 2017 x 1, (+3,0209%) LOONAANPASSINGEN PER 1 JUNI 2019 Index mei 2019 (basis 2013) 108,93 (basis 2004) 133,33 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 108,89 (basis 2004) 131,51 Viermaandelijks gemiddelde 106,74 102.03 Paritair

Nadere informatie

I N F O Augustus 2018

I N F O Augustus 2018 I N F O Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Loonaanpassingen... 2 1.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 augustus 2018... 2 1.1.1. Arbeiders... 2 1.1.2. Bedienden... 2 1.1.3. Arbeiders en bedienden... 3 1.2.

Nadere informatie

LOONAANPASSINGEN PER 1 OKTOBER Index september 2017 (basis 2013) 105,11 (basis 2004) 128,65

LOONAANPASSINGEN PER 1 OKTOBER Index september 2017 (basis 2013) 105,11 (basis 2004) 128,65 LOONAANPASSINGEN PER 1 OKTOBER 2017 Index september 2017 (basis 2013) 105,11 (basis 2004) 128,65 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 105,51 (basis 2004) 127,42 Viermaandelijks gemiddelde 103,42 102.07

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

Inkomensongelijkheid naar migratieachtergrond

Inkomensongelijkheid naar migratieachtergrond Inkomensongelijkheid naar migratieachtergrond Inkomensverschillen tussen personen met en zonder migratieachtergrond inkomensverschil tussen 3- jarigen met en zonder migratieachtergrond (zonder/e achtergrond

Nadere informatie

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat'

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat' I B O Een werknemer op maat gemaakt Eén van de kernopdrachten van de VDAB bestaat uit het verstrekken van opleiding. Het tekort aan specifiek geschoold personeel en de versnelde veranderingen in de werkomgeving

Nadere informatie

Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018

Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018 Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018 Flexi-jobs zijn een nieuwe vorm van tewerkstelling die voordelig bijklussen mogelijk maakt. Het systeem was in een eerste fase beperkt tot de horeca, maar

Nadere informatie

Opleiding, job en salaris Een synthese van de Salarisenquête 2014 (Vacature & KU Leuven) Marc Vanderlocht 01-12-14

Opleiding, job en salaris Een synthese van de Salarisenquête 2014 (Vacature & KU Leuven) Marc Vanderlocht 01-12-14 Opleiding, job en salaris Een synthese van de Salarisenquête 2014 (Vacature & KU Leuven) Marc Vanderlocht 01-12-14 1. Inleiding Op het einde van het secundair onderwijs maken jongeren een studiekeuze die

Nadere informatie

Worklife balance & loonkloof. Facts & figures. Inez Hoeijmakers OnderwijsServiceCentrum (OSC) lid van Vrouwen Overleg Komitee

Worklife balance & loonkloof. Facts & figures. Inez Hoeijmakers OnderwijsServiceCentrum (OSC) lid van Vrouwen Overleg Komitee Worklife balance & loonkloof Facts & figures Inez Hoeijmakers OnderwijsServiceCentrum (OSC) lid van Vrouwen Overleg Komitee Traditionele mannen verdienen meer donderdag 22 januari 2009 (mdg) Mannen die

Nadere informatie

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS 1 Flexi-jobs: Synthese Tabel 1: Aantal en aandeel flexi-arbeid -2016Q4- Aantal Aandeel Werkgevers 5 223 21,4% Arbeidsplaatsen tijdens kwartaal 1 16 831 9,4% Voltijdsequivalenten

Nadere informatie

LONEN EN INDEXATIES AUGUSTUS Indexaties

LONEN EN INDEXATIES AUGUSTUS Indexaties LONEN EN INDEXTIE UGUTU 2018 : De aanpassing geldt voor de schaallonen en de reële lonen. M: De aanpassing wordt berekend op de minimumlonen. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon blijft

Nadere informatie

HET SALARIS. Welke factoren bepalen je loon?

HET SALARIS. Welke factoren bepalen je loon? HET SALARIS Welke factoren bepalen je loon? Inhoudstafel 1. Functie, sector en grootte van het bedrijf p4 2. Je diploma p5 3. De loonkloof p6 4. Plaats waar je werkt p9 5. Anciënniteit p10 Welke factoren

Nadere informatie

Lonen en indexaties juni 2019

Lonen en indexaties juni 2019 Lonen en indexaties juni 2019 (A) = De aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen. (M) = De aanpassing wordt berekend op het schaalloon. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Wat bepaalt het loon?

Hoofdstuk 2: Wat bepaalt het loon? Hoofdstuk 2: Wat bepaalt het loon? (www.statbel.fgov.be) 2.1. en 2.2.: Weinig mensen verdienen hetzelfde loon / Zoveel deelmarkten op de arbeidsmarkt (p. 81 e.v.) Netto belastbare inkomens, bedragen in

Nadere informatie

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT JNL/NC/JNL/ECO.01/2012.01/001 Januari 2012 ICB Instituut voor de autocar

Nadere informatie

Loonkloof. Factsheet. Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

Loonkloof. Factsheet. Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Factsheet november 2017 Op 3 november 2017 is het in Nederland Equal Pay Day en wordt er aandacht gevraagd voor de loonkloof: het gemiddelde beloningsverschil tussen mannen en vrouwen. In Nederland is

Nadere informatie

Bedrijfsjurist in Beweging

Bedrijfsjurist in Beweging Salary Survey editie 2014 Bedrijfsjurist in Beweging Profiel, lonen en trends 01 Executive summary Met 696 deelnemers is deze editie 2014 van de salary survey bij de bedrijfsjurist een succes. We noteerden

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,1525%) of basislonen 2017 x 1, (+1,4381%).

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,1525%) of basislonen 2017 x 1, (+1,4381%). LOONAANPASSINGEN PER 1 SEPTEMBER 2018 Index augustus 2018 (basis 2013) 107,58 (basis 2004) 131,68 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 107,55 (basis 2004) 129,89 Viermaandelijks gemiddelde 105,10 100.00

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken 1 Structurele ondernemingsstatistieken - Analyse Structurele ondernemingsstatistieken Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2012 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele

Nadere informatie

2. Simulatie van de impact van een "centen i.p.v. procenten"-systeem

2. Simulatie van de impact van een centen i.p.v. procenten-systeem Bijlage/Annexe 15 DEPARTEMENT STUDIËN Impact van een indexering in centen i.p.v. procenten 1. Inleiding Op regelmatige tijdstippen wordt vanuit verschillende bronnen gesuggereerd om het huidige indexeringssysteem

Nadere informatie

De te verstrekken gegevens betreffen inlichtingen over de bruto-bezoldigingen van de werknemers van elke categorie.

De te verstrekken gegevens betreffen inlichtingen over de bruto-bezoldigingen van de werknemers van elke categorie. AANBEVELINGEN voor het invullen van het formulier Het formulier bevat 3 delen : Identificatie van de onderneming/checklist Sekseneutraliteit Inlichtingen over de bezoldingstructuur Actieplan De te verstrekken

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS. 1 januari 2018

TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS. 1 januari 2018 TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS 1 januari 2018 Werknemers die al vier vijfden werken en daarop volledige sociale lasten betalen, kunnen in bepaalde sectoren bijverdienen om piekmomenten op te vangen. Op die

Nadere informatie

Bedrijfsjurist in Beweging

Bedrijfsjurist in Beweging Salary Survey editie 2014 Bedrijfsjurist in Beweging Profiel, lonen en trends 01 Executive summary Met 696 deelnemers is deze editie 2014 van de salary survey bij de bedrijfsjurist een succes. We noteerden

Nadere informatie

Evolutie van het arbeidsongevallenrisico in de privésector in België tussen 1985 en 2013

Evolutie van het arbeidsongevallenrisico in de privésector in België tussen 1985 en 2013 Evolutie van het arbeidsongevallenrisico in de privésector in België tussen 1985 en 2013 Verschillende factoren bepalen het aantal arbeidsongevallen. Sommige van die factoren zijn meetbaar. Denken we daarbij

Nadere informatie

Sectorale verschillen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland *

Sectorale verschillen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland * CBS-BERICHTEN Sectorale verschillen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland * Ben Dankmeyer & Kea Tijdens ** Inleiding De afgelopen jaren is het verschil in loon tussen mannen en vrouwen

Nadere informatie

De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen 12 februari 2015 1 I. Intersectoraal niveau II. Sectoraal niveau 2 1 I. Intersectoraal niveau Twee maatregelen : A. Opname

Nadere informatie

De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. 12 februari 2015

De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. 12 februari 2015 De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen 12 februari 2015 1 I. Intersectoraal niveau II. Sectoraal niveau 2 I. Intersectoraal niveau Twee maatregelen : A. Opname

Nadere informatie

LOONAANPASSINGEN PER 1 JUNI Index mei 2018 (basis 2013) 106,91 (basis 2004) 130,86

LOONAANPASSINGEN PER 1 JUNI Index mei 2018 (basis 2013) 106,91 (basis 2004) 130,86 LOONAANPASSINGEN PER 1 JUNI 2018 Index mei 2018 (basis 2013) 106,91 (basis 2004) 130,86 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 106,99 (basis 2004) 129,21 Viermaandelijks gemiddelde 104,65 102.02 Paritair

Nadere informatie

Paritair subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik

Paritair subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik LOONAANPASSINGEN PER 1 OKTOBER 2018 Index september 2018 (basis 2013) 107,58 (basis 2004) 131,68 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 107,52 (basis 2004) 129,85 Viermaandelijks gemiddelde 105,23 102.04

Nadere informatie

ONGELIJKHEID OP DE ARBEIDSMARKT Hoofdstuk 9

ONGELIJKHEID OP DE ARBEIDSMARKT Hoofdstuk 9 ONGELIJKHEID OP DE ARBEIDSMARKT Hoofdstuk 9 Tom Vandenbrande Op het vlak van de gelijke vertegenwoordiging van kansengroepen op de arbeidsmarkt bengelt Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton.

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,0844%) of basislonen 2017 x 1, (+3,0209%)

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,0844%) of basislonen 2017 x 1, (+3,0209%) LOONAANPASSINGEN PER 1 JUNI 2019 Index mei 2019 (basis 2013) 108,93 (basis 2004) 133,33 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 108,89 (basis 2004) 131,51 Viermaandelijks gemiddelde 106,74 102.03 Paritair

Nadere informatie

Als zulk een actieplan opgesteld is, zal het volgende analyseverslag een bijkomend gedeelte bevatten over de voortgangsstaat van dit plan.

Als zulk een actieplan opgesteld is, zal het volgende analyseverslag een bijkomend gedeelte bevatten over de voortgangsstaat van dit plan. Volledig formulier dat als basis moet dienen voor het analyseverslag over de bezoldigingsstructuur van de (ondernemingen van 100 en meer) De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen

Nadere informatie

De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2004

De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2004 Arbeidsinspectie Kantoor Den Haag Directie Concernbeleid Team Monitoring en Beleidsinformatie De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2004 Een onderzoek naar de verschillen in beloning en mobiliteit tussen

Nadere informatie

Dag voor Gelijk Loon v/m 2019 in het teken van Fight for 14 Vrouwen weten waarom

Dag voor Gelijk Loon v/m 2019 in het teken van Fight for 14 Vrouwen weten waarom Dag voor Gelijk Loon v/m 2019 in het teken van Fight for 14 Vrouwen weten waarom PERSDOSSIER 14 MAART Op 14 maart organiseert het ABVV haar jaarlijkse Dag voor Gelijk Loon v/m. Dit jaar staat deze dag

Nadere informatie

Geen tekort aan technisch opgeleiden

Geen tekort aan technisch opgeleiden Geen tekort aan technisch opgeleiden Auteur(s): Groot, W. (auteur) Maassen van den Brink, H. (auteur) Plug, E. (auteur) De auteurs zijn allen verbonden aan 'Scholar', Faculteit der Economische Wetenschappen

Nadere informatie

Loonwijzer-rapport. Inleiding 6-7-2006. Op zoek naar een verklaring? Achtergrondnota Een Loonwijzer-onderzoek

Loonwijzer-rapport. Inleiding 6-7-2006. Op zoek naar een verklaring? Achtergrondnota Een Loonwijzer-onderzoek Loonwijzer-rapport Achtergrondnota. Welke factoren bepalen de hoogte van het loon, en hoe groot is de onverklaarde loonkloof tussen mannen en vrouwen? Resultaten van een regressie-analyse met het gestandaardiseerd

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2007

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2007 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Rapport 2007 Instituut voor de gelijkheid voor vrouwen en mannen Ernest Blerotstraat 1 (lokaal 2031) 1070 Brussel Tel. : 02/ 233 41 75 Fax : 02/ 233 40 32

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave Loonaanpassingen Conventionele verhogingen vanaf 1 mei

1. Inhoudsopgave Loonaanpassingen Conventionele verhogingen vanaf 1 mei I N F O Mei 2017 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 mei 2017... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 2 2.1.3. Arbeiders en bedienden...

Nadere informatie

Middelgrote levensmiddelenbedrijven

Middelgrote levensmiddelenbedrijven Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven Vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2006

De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2006 Kantoor Den Haag Afdeling Concernbeleid Team Monitoring en Beleidsinformatie De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2006 Een onderzoek naar de verschillen in beloning en mobiliteit tussen groepen werknemers

Nadere informatie

Het overlevingspensioen voor jonge weduw(e)n(aars): naar een sociale bescherming zonder deactivering

Het overlevingspensioen voor jonge weduw(e)n(aars): naar een sociale bescherming zonder deactivering Het overlevingspensioen voor jonge weduw(e)n(aars): naar een sociale bescherming zonder deactivering Taelemans, A., Peeters, H., Curvers, G. & Berghman, J. 2007. Socio-economisch profiel van weduw(e)n(aars)

Nadere informatie

De loonkloof. tussen vrouwen en mannen in België - Rapport 2010

De loonkloof. tussen vrouwen en mannen in België - Rapport 2010 + De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België - Rapport 2010 Uitgever Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen Ernest Blerotstraat 1 1070 Brussel T 02 233 41 75 F 02 233 40 32 gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be

Nadere informatie

De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2002

De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2002 Arbeidsinspectie Kantoor Den Haag Directie Concernbeleid Team Monitoring en Beleidsinformatie De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2002 Een onderzoek naar de verschillen in beloning en mobiliteit tussen

Nadere informatie

Een meer gelijke verdeling van beroepsarbeid en beroepsinkomen tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen, maar...

Een meer gelijke verdeling van beroepsarbeid en beroepsinkomen tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen, maar... Een meer gelijke verdeling van beroepsarbeid en beroepsinkomen tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen, maar... Van Dongen, W. 2010. Naar een meer democratische verdeling van beroepsarbeid en beroepsinkomen

Nadere informatie

In dit hoofdstuk bespreken we afzonderlijk de deelpopulatie werkenden, dit zijn de personen uit de onderzoekspopulatie die werkten op 30/6/1997.

In dit hoofdstuk bespreken we afzonderlijk de deelpopulatie werkenden, dit zijn de personen uit de onderzoekspopulatie die werkten op 30/6/1997. In dit hoofdstuk bespreken we afzonderlijk de deelpopulatie werkenden, dit zijn de personen uit de onderzoekspopulatie die werkten op 30/6/1997. Zoals reeds gesteld waren (op 30 juni 1997) 2 125 personen

Nadere informatie

Paritair comité voor meester-kleermakers, de kleermaaksters en naaisters M&R (A) CAO-verhoging 1,1%.

Paritair comité voor meester-kleermakers, de kleermaaksters en naaisters M&R (A) CAO-verhoging 1,1%. LOONAANPASSINGEN PER 1 JULI 2019 Index juni 2019 (basis 2013) 108,87 (basis 2004) 133,26 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 109,02 (basis 2004) 131,66 Viermaandelijks gemiddelde 106,80 102.07 Paritair

Nadere informatie

Groentenconservennijverheid

Groentenconservennijverheid Paritair Comité voor de bedienden uit de voedingsnijverheid 2200001 Groentenconservennijverheid CAO van 11 februari 2010 (99.195) Invoering van een nieuw sectoraal barema voor de bedienden (Overeenkomst

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave Loonaanpassingen Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 juni

1. Inhoudsopgave Loonaanpassingen Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 juni I N F O Juni 2014 EASYPAY Info juni 2014 Ref. nr: 257 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 juni 2014... 2 2.1.1. Arbeiders...

Nadere informatie