Onderbouwing van het Protocol doorstroming gr 2 naar groep 3 en het Protocol doorstroming groep 3 t/m 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderbouwing van het Protocol doorstroming gr 2 naar groep 3 en het Protocol doorstroming groep 3 t/m 8"

Transcriptie

1 Januari, 2011 Onderbouwing van het Protocol doorstroming gr 2 naar groep 3 en het Protocol doorstroming groep 3 t/m 8 Inleiding: Al jaren speelt de vraag wie nu eigenlijk het laatste woord heeft in kwesties met betrekking tot het al dan niet doorstromen naar een volgende groep, zijn dat de ouders of is dat de school? Om hier duidelijkheid over te krijgen is deze vraag voorgelegd aan de AVS (Algemene Vereniging van Schoolleiders) en is aan het bevoegd gezag gevraagd of, hoe, en onder welke voorwaarden zij hun scholen in dit soort kwesties ondersteunen. Vraag: Wie heeft het laatste woord in discussies met ouders over doubleren in een groep of doorstromen naar een volgende groep? Antwoord volgens een juridisch medewerker van het AVS (Algemene Vereniging van Schoolleiders): Het antwoord op deze vraag staat of valt met de teksten in het schoolplan en de schoolgids. Hierin moet staan dat de school een ononderbroken leerlijn nastreeft en welke criteria de school hierbij hanteert. De directeur is eindverantwoordelijk. Het is de bedoeling dat er met ouders goed gecommuniceerd wordt en door de school goed gedocumenteerd wordt op grond van welke criteria de school besluit (tegen de wens van ouders in) een kind al dan niet te laten doubleren in een groep of te laten doorstromen naar een volgende groep. Tevens geeft de school (in schoolplan/schoolgids/mondeling) aan dat de ouders hiertegen bezwaar kunnen aantekenen bij het bevoegd gezag. (SKOL) Wat zegt de beleidsmedewerker (Frank Peze) van het SKOL (bevoegd gezag) hierover? Het bevoegd gezag zal zich achter de school scharen als aan een aantal voorwaarden is voldaan: In de schoolgids/het schoolplan is aangegeven hoe de school met deze kwesties omgaat. De school beschikt over goed gedocumenteerde procedures (protocollen). In deze procedures is te lezen hoe en op welke gronden keuzes worden gemaakt en beslissingen worden genomen. De school beschikt over kwalitatief goede en uitgebreide documentatie met betrekking tot: - de ontwikkeling van de leerling (OVM, (Cito)toetsen, observaties, handelingsplannen/begeleidingsplannen). - de gevoerde gesprekken met de ouders.

2 De betrokkenheid van de ib-er is aantoonbaar. In geval van een serieuze patstelling tussen school en ouders wordt het bevoegd gezag tijdig ingelicht, zodat zij op de hoogte is van de gevolgde procedures en eventueel kan bemiddelen. Wat betekent dit voor de school? Als aan de voorwaarden van het bevoegd gezag (en AVS) wordt voldaan, betekent dit in de praktijk dat de school kan bepalen of een leerling al dan niet doubleert/doorstroomt naar een volgende groep.

3 Schoolgids/ schoolplan Beleid met betrekking tot doorstroom 2-3, doublure 3-8. Het einde van het schooljaar is een periode waarin de nodige knopen met betrekking tot het wel/niet doorstromen naar een volgende groep moeten worden doorgehakt. Het kàn voorkomen dat een leerling een leerjaar over moet doen, omdat de minimum einddoelen voor een volgende groep niet bereikt zijn. Als een leerling groep 2 over gaat doen is er sprake van kleuterverlenging. Bij de groepen 3 t/m 8 wordt gesproken van een doublure. Uiteraard wordt een doublure, op grond van objectieve gegevens, uitgebreid en zorgvuldig met de ouders besproken. Indien sprake zou kunnen zijn van een mogelijke doublure, dan wordt dit al vroegtijdig meegedeeld. Uiterlijk 4 weken voor de zomervakantie wordt de knoop dan definitief doorgehakt. De school neemt uiteindelijk een besluit over wel of niet doubleren. Een doublure betekent natuurlijk niet letterlijk, dat een leerling dan een heel leerjaar precies hetzelfde nog eens moet doen. Er wordt in zo n geval gekeken waar de leerling qua ontwikkeling aan toe is en waar de nodige uitdaging geboden kan worden. Veelal zal voor een doublerende leerling een individueel handelingsplan/begeleidingsplan gemaakt worden. De criteria omtrent doubleren zijn vastgelegd in een protocol. Er is een protocol doorstroom van groep 2 naar groep 3 en een protocol doubleren van groep 3 t/m 8. De directeur is in deze beslissingen eindverantwoordelijk. Wanneer ouders onoverkomelijke bezwaren hebben tegen een doublure kunnen zij, via de directeur, hiertegen bezwaar aantekenen bij het bevoegd gezag. (SKOL) Versnellen/terugplaatsing: Bovenstaande procedure en regels worden ook gehanteerd bij versnellen naar een volgende groep of terugplaatsing naar een vorige groep.

4 Wat zegt de onderwijsinspectie over doorstroom van 2 naar 3 en doorstroom in het algemeen? Basisregel van de inspectie: Leerlingen doorlopen in principe de school binnen de verwachte periode van 8 jaar. Dit betekent dat leerlingen die in oktober, november en december 5 jaar worden (volgens de inspectie) in principe kunnen doorstromen naar groep 3. Als zij toch in groep 2 blijven noemt de inspectie dit tegenwoordig kleuterverlenging. De inspectie maakt onderscheid tussen doubleren(vanaf groep 3) en kleuterverlenging (groep 2). Belangrijk is een onderbouwd schoolbeleid op het gebied van kleuterverlenging en doubleren. Belangrijk is een goede onderbouwing (met feitelijke gegevens) van een advies voor kleuterverlenging dan wel voor doorstroom naar groep 3. Het percentage kleutergroepverlenging is te hoog als het boven de 12 procent ligt. Om dit te meten kijkt de inspectie naar het aantal leerlingen in groep 3 die op 1 oktober 7 jaar of ouder zijn.(exclusief de zittenblijvers van groep 3) Een te hoog percentage kleutergroepverlenging is des te relevanter als de school geen beleid voert met betrekking tot de doorstroom van groep 2 naar 3. Hoe gaat de school om met de doorstroom van groep 2 naar 3? Algemeen Beleid: Voor alle leerlingen wordt individueel bekeken of doorstroom naar groep 3 de juiste keuze is. Dit betekent dus dat kinderen soms jong zullen doorstromen naar groep 3 of langer zullen blijven in groep 2 omdat dit gezien hun ontwikkeling op dat moment de beste keuze is. Deze beslissing wordt genomen op grond van de totale ontwikkeling van het kind en met behulp van de volgende instrumenten/middelen: Het OntwikkelingsVolgModel voor kleuters (oktober/februari en mei) Observaties (o.a. van de werkhouding/sociaal-emotionele ontwikkeling) De Cito toetsen Taal voor Kleuters en Ordenen (januari en bij risicoleerlingen ook in juni). De lettertoets uit het dyslexieprotocol in januari en bij risicoleerlingen ook in juni).

5 Bij twijfel kunnen extra instrumenten worden ingezet zoals: Cito Ruimte en Tijd (januari en bij risicoleerlingen ook in juni). Voorwaarden en kennistoets van Teije de Vos (april/mei) Signaleringslijst risicofactoren lezen (februari) De groep oktober/november/december kinderen wordt met extra aandacht gevolgd omdat dit de groep jonge leerlingen is. De volgende procedure wordt hierbij gevolgd: Uitgangspunt is de ontwikkeling van kinderen en geen datum. De ontwikkeling wordt gevolgd aan de hand van observaties, het OntwikkelingsVolgModel voor kleuters en de diverse toetsen. Alle leerlingen die voor 1 januari 5 jaar worden doen mee aan de Cito toetsen. Als een kind uit deze leeftijdscategorie nog een jaar in groep 2 blijft (kleuterverlenging), behoort doubleren nog tot de mogelijkheden. Hoe gaat de leerkracht te werk? Overwegingen/beslissingen m.b.t. deze categorie leerlingen bespreken/overleggen met de ib-er. In september (groep 2) neemt de leerkracht deze jongere leerlingen mee in het traject van oudste kleuters en krijgt het kind een map. Tot januari is de proefperiode waarin het kind afhankelijk van zijn ontwikkeling mee kan doen met de werkjes voor oudste kleuters (deze kinderen krijgen op hun map hun naam in rood). Tussentijds aanpassen kan altijd. Bijvoorbeeld als de lkr. ziet dat een kind daar toch nog niet aan toe is of als een ll. die de lkr. nog niet van plan was als oudste te benaderen daar juist ineens wel aan toe is. Overleg met de leerkracht van gr 3 kan helpen het beeld duidelijker te maken. Tijdens het OVM gesprek in november worden de verwachtingen t.a.v. al dan niet doorgaan naar groep 3 met de ouders besproken. In januari worden de Cito toetsen Taal voor kleuters en Ordenen afgenomen evenals de Lettertoets uit het dyslexieprotocol. Deze resultaten worden meegenomen in de te maken afwegingen. Leerlingen voor wie dan in overleg met ouders besloten wordt dat zij niet naar groep 3 gaan, doen in juni niet mee aan het hertoetsen. HP s/bp s naar aanleiding van de Citotoetsen M2: - zeker niet naar groep 3: geen plan tenzij er redenen zijn om dit wel te doen. - twijfel over doorstroom naar groep 3: dan wel een HP maken.

6 Hoe de school omgaat met meningsverschillen met ouders rondom de doorstroom van groep 2 naar 3 is vast gelegd in een protocol. Door Phemmy van Ree (onderbouwcoördinator) en Willy Tas (ib-er) is het volgende protocol vanuit SKOL schoolspecifiek uitgewerkt: Protocol doorstroom 2-3 Het einde van het schooljaar is een periode waarin de nodige knopen met betrekking tot het wel/niet doorstromen van kleuters naar groep 3 moeten worden doorgehakt. Het is belangrijk dat de school een standpunt inneemt over hoe zij omgaat met meningsverschillen tussen school en ouders. Dit betekent ook dat alle werknemers op dezelfde manier met dit onderwerp moeten omgaan. Bij een beslissing m.b.t. kleuterverlenging/ vervroegd doorstromen, wordt altijd vooraf met de ib-er overlegd. 1: Kleuterverlenging: alle leerlingen die voor 1 januari 5 jaar of ouder zijn geworden en die in groep 2 gaan blijven. 2: Vervroegde doorstroom: Alle kinderen die na 1 januari 5 jaar zijn geworden en doorgaan naar groep 3. 1: Kleuterverlenging: Wanneer de feitelijke gegevens (OVM, toetsuitslagen,werkhouding, evaluaties van Handelingsplannen/Begeleidingsplannen) geen directe aanleiding geven voor kleuterverlenging maar de leerkracht dit wel adviseert, hebben ouders hierin de keuze. Wanneer de feitelijke gegevens wel directe aanleiding geven voor kleuterverlenging (o.a. geen leeftijdsadequaat OVM, onvoldoende toetsresultaten/ onvoldoende werkhouding/evaluaties van Handelingsplannen en/of Begeleidingsplannen) en dit ook door de leerkracht wordt geadviseerd en goed is gedocumenteerd, verwachten wij van ouders dat zij het schooladvies opvolgen. School heeft hierin het laatste woord. Als ouders hier bezwaar tegen hebben wordt een vervolggesprek gepland waarbij ook de intern begeleider aanwezig zal zijn. Uitgangspunt van dit gesprek is om nogmaals aan ouders uit te leggen op grond van welke criteria de schoolbeslissing tot stand is

7 gekomen en waarom. Wanneer ouders daarna nog steeds onoverkomelijke bezwaren tegen kleuterverlenging hebben worden de volgende stappen ondernomen: De ib-er maakt een gespreksverslag. De ib-er brengt de directie op de hoogte. De directeur neemt na een gesprek met de ouders en ib-er /leerkracht een beslissing op grond van de gegevens uit het dossier/protocol. ib-er maakt hiervan een verslag. In een vervolggesprek wijst de directeur de ouders erop dat zij, via haar, bezwaar kunnen maken bij het bevoegd gezag. En maakt hiervan verslag. De ouders krijgen een kopie van het gespreksverslag met de vraag of zij dit willen ondertekenen. Wanneer zij dit weigeren wordt daarvan op het verslag een aantekening gemaakt. Ook in het dossier en het archief komt een afschrift van het al dan niet getekende document. Wanneer ouders via de directeur bezwaar maken bij het bevoegd gezag: zal het bevoegd gezag op basis van het dossier actie ondernemen en alle betrokken partijen horen. zal het bevoegd gezag een uitspraak doen met betrekking tot het voorgenomen besluit. 2. Vervroegd doorstromen: Het standpunt van de school is dat een leerling vervroegd kan doorstromen naar groep 3 als: A: de leerkracht een positief advies geeft. B: er sprake is van een aantoonbare voorsprong. Hieronder vallen een OVM waarin de ontwikkelingslijnen ruim verder dan leeftijdsadequaat zijn, goede toetsscores (minimaal B II) en een goede werkhouding. Op de volgende OVM lijnen moet een voorsprong zichtbaar zijn: Zelfstandigheid/autonomie minimaal leeftijd 5.7 jaar in april/mei Motivatie minimaal leeftijd 5.7 jaar in april/mei Taakgericht gedrag minimaal leeftijd 5.7 jaar in april/mei Auditieve waarneming minimaal leeftijd 5.7 jaar in april/mei Ontluikende geletterdheid minimaal leeftijd 5.7 jaar in april/mei Ontluikende gecijferdheid minimaal leeftijd 5.7 jaar in april/mei Als de leerkracht op grond van de objectieve gegevens een negatief advies geeft met betrekking tot het vervroegd doorstromen naar groep 3

8 en de wens van ouders is om dit toch te doen, dan treedt het protocol doorstroom 2-3 in werking. (Zie bij kleuterverlenging) Algemeen: Voor alle beslissingen geldt dat er duidelijk gedocumenteerd wordt op welke gronden een advies is gegeven, wat de mening daarover van beide partijen is en welke afspraken er zijn gemaakt. Dit document wordt door de leerkracht gemaakt en door ib-er zo nodig aangevuld. Er gaat een exemplaar in het leerling- dossier, naar de ib-er en er gaat een exemplaar naar de ouders.

9 Hoe de school omgaat met meningsverschillen met ouders rondom de doorstroom van de groepen 3 t/m 8 is vast gelegd in een protocol. Protocol doubleren Groep 3 t/m 8 Het einde van het schooljaar is een periode waarin de nodige knopen met betrekking tot wel/niet doubleren moeten worden doorgehakt. Het is belangrijk dat de school een standpunt inneemt over hoe zij omgaat met meningsverschillen tussen school en ouders. Dit betekent ook dat alle werknemers op dezelfde manier met dit onderwerp moeten omgaan. Bij mogelijk doubleren wordt altijd vooraf met de ib-er overlegd. In een gesprek van de leerkracht met de ouders worden de zorgen met hen besproken. (Liefst zo vroeg mogelijk en op zijn laatst in januari). In de leerlingbespreking van februari/maart worden risicoleerlingen gemeld met onderbouwing. Wanneer de feitelijke gegevens (toetsuitslagen van Cito LOVS en methodes, SCOL, evaluaties van Handelingsplannen/Begeleidingsplannen) geen directe aanleiding geven voor doubleren, maar de leerkracht dit wel adviseert, hebben ouders hierin de keuze. Leerlingen die in aanmerking komen voor doubleren worden besproken in een leerling vergadering. (hiervoor is toestemming van de ouders nodig) Wanneer de feitelijke gegevens wel directe aanleiding geven voor doubleren (o.a. onvoldoende toetsresultaten (Cito en methodegebonden toetsen), evaluaties van Handelingsplannen/Begeleidingsplannen en SCOL) en dit ook door de leerkracht wordt geadviseerd en goed is gedocumenteerd, verwachten wij van ouders dat zij het schooladvies opvolgen. School heeft hierin het laatste woord. Als ouders hier bezwaar tegen hebben wordt een vervolggesprek gepland door de leerkracht, waarbij ook de intern begeleider aanwezig zal zijn. Uitgangspunt van dit gesprek is om nogmaals aan ouders uit te leggen op grond van welke criteria de schoolbeslissing tot stand is gekomen en waarom. De ib-er maakt een gespreksverslag hiervan. Wanneer ouders daarna nog steeds onoverkomelijke bezwaren tegen doubleren hebben worden de volgende stappen ondernomen:

10 De ib-er brengt de directie op de hoogte. De directeur neemt na een gesprek met de ouders en ib-er en leerkracht een beslissing op grond van de gegevens uit het dossier/protocol. In een vervolggesprek wijst de directeur de ouders erop dat zij, via haar, bezwaar kunnen maken bij het bevoegd gezag. En maakt hiervan verslag. De ouders krijgen een afschrift van het gespreksverslag met de vraag of zij dit willen ondertekenen. Wanneer zij dit weigeren wordt daarvan op het verslag een aantekening gemaakt. Ook in het dossier en het archief komt een afschrift van het al dan niet getekende document. Wanneer ouders via de directeur bezwaar maken bij het bevoegd gezag: zal het bevoegd gezag op basis van het dossier actie ondernemen en alle betrokken partijen horen. zal het bevoegd gezag een uitspraak doen met betrekking tot het voorgenomen besluit. Algemeen: Voor beide beslissingen geldt dat er duidelijk gedocumenteerd wordt op welke gronden een advies is gegeven, wat de mening daarover van beide partijen is en welke afspraken er zijn gemaakt. Dit document wordt door de leerkracht gemaakt en zonodig aangevuld door ib-er. Er gaat een exemplaar in het leerlingdossier, naar ib-er en naar de ouders.

Beleid doorstroming van groep 1 t/m 8

Beleid doorstroming van groep 1 t/m 8 Beleid doorstroming van groep 1 t/m 8 Visie De visie van de Tweemaster met betrekking tot doorstroming van kinderen van alle groepen is dat we kijken naar het individuele kind en wat het kind nodig heeft

Nadere informatie

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Februari 2011 1 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016

Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016 Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016 Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 Het doel van dit protocol is om alle

Nadere informatie

Protocol Kleuterverlenging

Protocol Kleuterverlenging ONDERWIJS IN BEWEGING Protocol Kleuterverlenging pagina 1 Protocol Kleuterverlenging Inhoud Inleiding... 3 Opzet van het protocol... 3 Algemene uitgangspunten... 3 Criteria voor verlenging groep 2... 3

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6 Doorstroom Protocol Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten met betrekking tot doorstroming... 4 Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5 Hoofdstuk 3 De betrokkenen...

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen:

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen: Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouders informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al dan

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen CBS Merula email: info@merula.nl, website: www.merula.nl Bloemendaele 4, 3218 XA Heenvliet tel.: 0181-662551 fax.: 0181-665617 Protocol doubleren en versnellen CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl

Nadere informatie

Protocol overgang groep 2 naar groep 3

Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Fatimaschool Algemeen. In principe stromen alle groep 2 kinderen door naar groep 3. Er is echter een groep kinderen, de zgn. herfstkinderen, de kinderen die tussen

Nadere informatie

Overgang Protocol. Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep. Basisschool Paulus

Overgang Protocol. Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep. Basisschool Paulus Overgang Protocol Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep Basisschool Paulus Castricum 2013-2014 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding Hoofdstuk 2. Protocol verlengen/versnellen Tabijn Hoofdstuk

Nadere informatie

Protocol Herfstleerlingen

Protocol Herfstleerlingen Protocol Herfstleerlingen Procedure voor herfstleerlingen in groep 1 Wat te doen Activiteiten Betrokkenen Tijdpad 1.Signalering en leggen de procedure uit over de ontwikkeling en de vorderingen van het

Nadere informatie

Protocol Overgang. Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl

Protocol Overgang. Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Overgang Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten met betrekking tot doorstroming...

Nadere informatie

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Protocol Overgang Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt aangegeven dat het onderwijs moet worden afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerling. Hierbij

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Protocol. verlengen - doubleren - versnellen

Protocol. verlengen - doubleren - versnellen Protocol verlengen - doubleren - versnellen 0 Protocol verlengen - doubleren - versnellen Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt gesteld dat het onderwijs afgestemd moet worden op de voortgang

Nadere informatie

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 januari 2010 5 januari 2011 informeren MT 26 januari 2011 informeren teams 10 maart 2011 voornemen besluit BC 22 maart 2011 besluitvormend GMR 21 april

Nadere informatie

Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3

Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Fleringenbrink 2, 7544 XN Enschede tel.: 053-4308678 info@spoe.nl Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Algemeen..afname van Taal voor Kleuters en toets Ordenen.gegevens

Nadere informatie

Protocol doorstroom / versnellen

Protocol doorstroom / versnellen Protocol doorstroom / versnellen Achtergrond De Wet op het Primair Onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. Het is mogelijk dat een kind een vertraagde dan

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

Protocol doorstroom / versnellen

Protocol doorstroom / versnellen Protocol doorstroom / versnellen Achtergrond De Wet op het Primair Onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. Het is mogelijk dat een kind een vertraagde dan

Nadere informatie

Dit protocol is vastgesteld op

Dit protocol is vastgesteld op Dit protocol is vastgesteld op 29-10-2018 0 Inhoudsopgave 1.Inleiding... 2 2. Uitgangspunten ten aanzien van doublure... 2 3. Overgangscriteria... 3 3.1. Overgangscriteria voor groep 1 en 2... 3 3.2. Overgangscriteria

Nadere informatie

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD 18 1851 LB HEILOO TEL. 072 5332530 E-MAIL: info@radboud-school.nl januari 2015 Inhoudsopgave Woord vooraf... 3 Uitgangspunten bij het protocol verlengen of versnellen...

Nadere informatie

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Inleiding Doubleren op de Wiekslag kan worden omschreven als: Een proces waarbij in de groepen 1 t/m 4 een situatie is ontstaan, waarbij de ontwikkeling van een

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen Protocol doubleren en versnellen Omnis school T Opstapje Van Tilburghstraat 41 4438 AJ Driewegen tel: +31 - (0)113-653010 e-mail: tel. directeur S. Meulblok : 06-10730662 Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht

Nadere informatie

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN ZITTENBLIJVEN OVERGAAN 1. ALGEMEEN Dit protocol gebruiken we als leidraad vanaf groep 3 bij de overgang naar een volgende groep. Voor de overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3 is er een apart

Nadere informatie

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

September: Leerkracht heeft kennis van zijn (zorg-) leerlingen dmv het overdrachtsformulier naar de volgende groep.

September: Leerkracht heeft kennis van zijn (zorg-) leerlingen dmv het overdrachtsformulier naar de volgende groep. Protocol zittenblijven In de wet voor het primair onderwijs, staat dat leerlingen de basisschool in principe in 8 aaneensluitende jaren zouden moeten kunnen doorlopen. (WPO art. 8, lid 7b). Wanneer - 1

Nadere informatie

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan:

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan: Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Rhenen Protocol besluitvorming omtrent bevorderen en doubleren. Algemeen Op de Ericaschool en De Springplank wordt gewerkt met een leerstofjaarklassensysteem.

Nadere informatie

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Ouderversie 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De plaatsingswijzer... 4 2. Uitstroomprofielen in groep 6... 5 3. Voorlopig advies in groep 7... 6 4. Advisering

Nadere informatie

Beleid najaarskinderen in groep ½

Beleid najaarskinderen in groep ½ Beleid najaarskinderen in groep ½ De doorstroom van groep 1/2/3 2013 Stichting Katholieke Scholen Westelijk Weidegebied Inhoud Hoofdstuk Pagina Inleiding 3 Praktische invulling Groep 1 Groep 2 Kleuterverlenging

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen Protocol doubleren en versnellen Leerlingen doorlopen de school normaal gesproken in 8 jaar. Het kan gebeuren dat een leerling niet klaar is om de overstap naar de volgende groep te maken. Ondanks veel

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar kleuteren naar groep

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Protocol schoolloopbaan

Protocol schoolloopbaan Hoofdstuk 1: Inleiding De wet op het Primair onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. In beginsel doorlopen leerlingen de basisschool in 8 jaar. Binnen de leerstofblokken

Nadere informatie

Schoolloopbaanprotocol Parcivalschool. Woord vooraf. Inleiding

Schoolloopbaanprotocol Parcivalschool. Woord vooraf. Inleiding Schoolloopbaanprotocol 2015-2016 Woord vooraf Op de wordt in de kleuterklassen met heterogene groepen gewerkt en zittenblijven op vierjarige leeftijd komt hier niet voor omdat er sprake is van een gemengde

Nadere informatie

Protocol zittenblijven/doubleren

Protocol zittenblijven/doubleren Protocol zittenblijven/doubleren Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouder(s)/verzorger(s) informeren hoe wij als school

Nadere informatie

PROTOCOL DOORSTROMEN OF DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang (of niet) naar een volgend leerjaar

PROTOCOL DOORSTROMEN OF DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang (of niet) naar een volgend leerjaar Openbare basisschool PROTOCOL DOORSTROMEN OF DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang (of niet) naar een volgend leerjaar 1-3-2015 lrkrdoc/protocollen/protocol doorstromen of doubleren Inleiding

Nadere informatie

Protocol Herfstleerlingen

Protocol Herfstleerlingen Wat zijn herfstleerlingen: Dit zijn leerlingen die geboren zijn van 1 oktober t/m 31 december. Deze leerlingen stromen in groep 1 in wanneer ze vier jaar worden. Er is veel discussie over deze groep kinderen.

Nadere informatie

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 Geldig t/m 31/07/2017 Inleiding: De wet Primair Onderwijs stelt dat de kalenderleeftijd van een kind niet langer bepalend

Nadere informatie

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling Protocol schoolverlenging en schoolversnelling OBS Herman Gorter Schooljaar 2012-2013 Inleiding Elk leerjaar kijken we of de leerlingen zich voldoende hebben ontwikkeld om door te kunnen stromen naar een

Nadere informatie

Protocol kleuterverlenging en doublure

Protocol kleuterverlenging en doublure Protocol kleuterverlenging en doublure Inhoud Inleiding... 3 1.Kleuterverlenging... 4 1.1 Criteria voor verlenging groep 2... 4 1.2 De Beslissing... 5 2.Doubleren... 6 2.1 Doublure in groep 3 en 4:...

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie 15-1-2014 Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Herfstleerlingen Leerlingen in groep 1 en 2

Herfstleerlingen Leerlingen in groep 1 en 2 Herfstleerlingen Leerlingen in groep 1 en 2 Inhoud Wat is een herfstleerling? Wat zegt de wet? Wat zegt de inspectie? Misvattingen Hoe volgen we kleuters op De Lokhorstschool? Hoe stemmen we af, school

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Protocol doorstroom groep 2 naar groep 3

Protocol doorstroom groep 2 naar groep 3 Protocol doorstroom groep 2 naar groep 3 Inhoudsopgave 1.Inleiding....2 2. Protocol overgang groep 2 naar groep 3 op De Drie Vijvers...3 - De ontwikkeling van kleuters......3 - De communicatie..3 - Het

Nadere informatie

Overgangsprotocol obs de Meander

Overgangsprotocol obs de Meander Overgangsprotocol obs de Meander 28-5-2015 Brinnummer: 27 UC Hoofdlocatie: Flevo 194 9204 JT Drachten tel: 0512 510150 Dependance: Hunze 243 9204 BH Drachten Tel: 0512-841938 E-mail: opo.info@opo-demeander.nl

Nadere informatie

Doublure-document CBS De Evenaar

Doublure-document CBS De Evenaar Doublure-document CBS De Evenaar Het doublure-document is bestemd voor leerkrachten en ouders om aan de hand van dit document het al dan niet blijven zitten van een leerling te kunnen bepalen. Om willekeur

Nadere informatie

Overgang naar de volgende groep/ doublure 2017

Overgang naar de volgende groep/ doublure 2017 Overgang naar de volgende groep/ doublure 2017 Inleiding Elk jaar kijken we of de leerlingen zich voldoende hebben ontwikkeld om over te kunnen gaan naar een volgende groep. Als een leerling zich onvoldoende

Nadere informatie

PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN. Julianaschool Rijnsburg

PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN. Julianaschool Rijnsburg PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN Julianaschool Rijnsburg Inhoudsopgave: Woord vooraf: uitgangspunten doubleren of versnellen blz 3 Doublure blz 4 Procedure en tijdpad doubleren groep 1 (geen herfstkinderen)

Nadere informatie

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar Protocol doorstromen in de basisschool Schooljaar 2018-2019 Doel van dit protocol Met dit protocol willen we ouders/verzorgers informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al

Nadere informatie

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen 10-2-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz 3 2. Overgang kleuters blz 4 3. Overgang

Nadere informatie

Protocol overgang van groep 1,2 naar 3

Protocol overgang van groep 1,2 naar 3 Protocol overgang van groep 1,2 naar 3 OBS Het Tweespan Giessenburg OBS Het Tweespan, Giessenburg 1 1. Inleiding Lange tijd werd de 1 oktobergrens gehanteerd. Kleuters die voor 1 oktober vijf jaar werden,

Nadere informatie

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien.

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. PROTOCOL Overgang van groep 1 naar groep 2 De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. Kinderen die gedurende

Nadere informatie

D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO. STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur

D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO. STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur Evaluatie 10-04-2017 Versie: 1 10-04-2017 19-04-2017 Jaarlijks, 04-2018 5 blz. Samenvatting; In dit

Nadere informatie

Beleidsstuk. Herfstleerlingen groep 1/2

Beleidsstuk. Herfstleerlingen groep 1/2 Beleidsstuk Herfstleerlingen groep 1/2 November 2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Visie Saltoschool Reigerlaan... 3 2. Overgang naar groep 3... 4 3. Tijdpad... 5 2 Inleiding De wet primair Onderwijs stelt

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, toetsen we leerlingen. Dat doen we toetsen uit de methode.

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Protocol en beslissingsprocedure groep 1-2-3

Protocol en beslissingsprocedure groep 1-2-3 Protocol en beslissingsprocedure groep 1-2-3 Criteria: - De reken- en leesvoorwaarden moeten voldoende zijn. De tussendoelen worden beheerst. - Sociale emotionele ontwikkeling: (score A, B of hoge C wanneer

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8... 1 Onze visie betreffende doorstroming van leerlingen.... 2 Beleid doorstroming van groep 1 naar groep 2.... 2 Beleid

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen beschikken over zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op de om tot een goed advies te

Nadere informatie

Protocol verwijzing naar voortgezet onderwijs

Protocol verwijzing naar voortgezet onderwijs Protocol verwijzing naar voortgezet onderwijs In dit protocol staat de procedure beschreven die wij hanteren ten aanzien van de verwijzing van leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Eerst volgt een

Nadere informatie

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL 'T PANORAMA Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum

Nadere informatie

Protocol. Verwijzing

Protocol. Verwijzing Protocol Verwijzing Inhoudsopgave Inleiding 3 Het volgen van de ontwikkeling 4 Verslaggeving van gegevens over leerlingen 4 Naar het voortgezet onderwijs 4 Vervroegd naar het voortgezet onderwijs 5 Stappenplan

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar kleuteren naar groep

Nadere informatie

Protocol extra leertijd

Protocol extra leertijd Protocol extra leertijd PROTOCOL EXTRA LEERTIJD, ZITTENBLIJVEN DOORSTROOM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN Uitgangspunten Een enkele keer wordt bij een leerling doubleren overwogen. Dit gebeurt pas nadat

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Procedure PO-VO

Procedure PO-VO Procedure PO-VO 2018-2019 beschrijving voor ouders Montessorischool Houtwijk Schooljaar 2018-2019 1 PROCEDURE PO-VO 2018-2019 Inhoudsopgave Procedure overgang PO-VO... 3 1. Voorlichtingsavond VO... 3 2.

Nadere informatie

Protocol eigen leerlijn.

Protocol eigen leerlijn. Protocol eigen leerlijn. Indien blijkt dat een leerling het groepsniveau niet kan volgen, krijgt het een eigen leerlijn. Het betreft dan achterstand van meer dan anderhalf jaar op één of meerdere vakgebieden.,

Nadere informatie

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ Protocol Doorstroom CBS Mons Sinaϊ versie 2014 Inhoudsopgave Overgangscriteria van groep 1 naar groep 2 Pag.3 Kinderen die instromen in groep 1 en geboren zijn in de periode 1 oktober 31 december Pag.6

Nadere informatie

Beleid advisering basisschool De Duinsprong

Beleid advisering basisschool De Duinsprong Beleid advisering basisschool De Duinsprong Inleiding De Duinsprong streeft ernaar om haar leerlingen op het juiste niveau te plaatsen op het voortgezet onderwijs. Om dit in alle groepen en bij alle leerkrachten

Nadere informatie

Protocol Doubleren 1

Protocol Doubleren 1 Protocol Doubleren 1 Protocol: Doubleren. Inleiding Bij Basisschool Aventurijn kan het voorkomen dat kinderen niet altijd goed presteren. Er zijn situaties waardoor kinderen niet kunnen overgaan maar dat

Nadere informatie

Wanneer Wat Niveau. Af te nemen toetsen in groep 6, 7 & 8. Januari/Februari Groep 6. M8 [Wanneer OPP aanwezig, niveau van OPP] Mei/Juni Groep 6

Wanneer Wat Niveau. Af te nemen toetsen in groep 6, 7 & 8. Januari/Februari Groep 6. M8 [Wanneer OPP aanwezig, niveau van OPP] Mei/Juni Groep 6 Het protocol PO naar VO is bedoeld voor alle leerlingen die vanuit onze school doorstromen naar het VO. Ook voor de leerlingen van de Taalschool (groep 8) is dit protocol van toepassing. Voor de leerlingen

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK Plaats : Enschede BRIN-nummer : 16NC Onderzoeksnummer : 120274 Datum schoolbezoek : 13 Rapport vastgesteld te Zwolle

Nadere informatie

Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol OVERGANGSPROTOCOL

Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol OVERGANGSPROTOCOL Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol KLBRA4 OVERGANGSPROTOCOL Algemeen Het uitgangspunt op De Brug is dat leerlingen 8 jaar op onze school zijn en dus niet Natuurlijk ontwikkelen kinderen zich niet allemaal

Nadere informatie

Leerling-zorg op onze school

Leerling-zorg op onze school Leerling-zorg op onze school Inhoud 1. Inleiding blz. 3 1.1 Onze visie op zorg 1.2 Doelstelling van de zorg 1.3 Zorgbreedte 2. Wanneer is een leerling een zorgleerling? 4 3. leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften:

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond groep januari 2018

Welkom op de informatieavond groep januari 2018 Welkom op de informatieavond groep 1-2 16 januari 2018 Doel van de avond: U informeren over: Waarom spel belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind. Wat komt er op uw kind af in de groepen 1 en 2.

Nadere informatie

Een kind heeft recht op een stevig fundament.

Een kind heeft recht op een stevig fundament. Overgangsprotocol groep 1 - groep 2 groep 3 Inleiding Ooit was er een zelfstandige kleuterschool naast een zelfstandige lagere school. In die tijd werd het begrip schoolrijpheid gebruikt waarmee de mate

Nadere informatie

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008 Stroomdiagram zorg Versie september 2008 1 Fase 1: Reguliere zorg in de groep Start 2. Lkr differentieert: * aanpassing leerstof (weektaak) * instructie (afpelmodel) * leertijd (zelfstandig werken) 1.

Nadere informatie

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen Protocol instroom, doorstroom en uitstroom Jenaplanschool de Wiekslag okt 15 1 Inhoud Instroom leerlingen... 3 Aanmelding vierjarige;... 3 Aanmelding

Nadere informatie

4. De zorg voor kinderen.

4. De zorg voor kinderen. 4. De zorg voor kinderen. 4.1 De opvang van nieuwe leerlingen in de school. Wanneer uw kind de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt, kan het groep 1 van onze school bezoeken. Tevoren ontvangt u een uitnodiging

Nadere informatie

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl Opbrengsten Bijlage Schoolgids 2012-2013 Onze opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Inleiding Of we goed onderwijs bieden

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL School : De Bosschool Plaats : Bergen Nh BRIN-nummer : 05JM Onderzoeksnummer : 108122 Datum schoolbezoek : 30 oktober 2008 Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK School : Basisschool Den Dijk Plaats : Odiliapeel BRIN-nummer : 05YW Onderzoeksnummer : 95105 Datum schoolbezoek : 23 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij R.K. basisschool De Kemp

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij R.K. basisschool De Kemp RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij R.K. basisschool De Kemp Plaats : Egchel BRIN-nummer : 03VE Onderzoeksnummer : 123428 Datum schoolbezoek : 2 september 2011 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE School : Openbare basisschool Noordhove Plaats : Zoetermeer BRIN-nummer : 16ND Onderzoeksnummer : 94861 Datum schoolbezoek : 5 en 7 juni

Nadere informatie

Protocol schoolkeuze VO

Protocol schoolkeuze VO OBS De Viermaster Papendrecht 2015-2016 Inleiding Als Viermaster vinden we het van groot belang dat iedere leerling in het Voortgezet Onderwijs op een plek terecht komt waar hij of zij het beste past,

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP P.C. BASISSCHOOL GUSTAV HOEFER

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP P.C. BASISSCHOOL GUSTAV HOEFER RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP P.C. BASISSCHOOL GUSTAV HOEFER Plaats : Sittard BRIN-nummer : 03GW Onderzoeksnummer : 119480 Datum schoolbezoek : 5 juli 2010 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. obs De Fuik

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. obs De Fuik VERSLAG VOORTGANGSGESPREK obs De Fuik Plaats : Den Ilp BRIN nummer : 11SO C1 Onderzoeksnummer : 289464 Datum onderzoek : 4 juli 2016 Datum vaststelling : 3 oktober 2016 Pagina 2 van 13 INHOUDSOPGAVE 1

Nadere informatie

Overgangsprotocol. Overgangsprotocol obs De Singelier & obs Ten Darperschoele oktober

Overgangsprotocol. Overgangsprotocol obs De Singelier & obs Ten Darperschoele oktober Overgangsprotocol Inleiding Op obs De Singelier wordt volgens het leerstofjaarklassensysteem gewerkt: elke jaargroep heeft een eigen leerstofinhoud, die van jaar op jaar op elkaar aansluit. Obs Ten Darperschoele

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij o.b.s. Onnema

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij o.b.s. Onnema RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij o.b.s. Onnema Plaats : Zandeweer BRIN-nummer : 06AO Onderzoeksnummer : 123929 Datum schoolbezoek : 3 november 2011 Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

Ondersteuning van leerlingen op. CBS De Rank

Ondersteuning van leerlingen op. CBS De Rank Ondersteuning van leerlingen op CBS De Rank Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Onze uitgangspunten en ambitie... 2 3. De organisatie van de zorg op De Rank... 2 4. Wanneer spreken we van leerlingen die ondersteuning

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Wereldboom

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Wereldboom RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK De Wereldboom Plaats : Borculo BRIN nummer : 04LW C1 Onderzoeksnummer : 248488 Datum onderzoek : 26 september 2013 Datum vaststelling : 22 november 2013 Pagina

Nadere informatie

Protocol doubleren/versnellen

Protocol doubleren/versnellen In onderstaande schema s leest u de stappen die worden doorlopen in het geval van een doublure of versnellen bij een leerling. PROCEDURE DOUBLURE groep 1-8 Protocol doubleren/versnellen WAT TE DOEN ACTIVITEITEN

Nadere informatie

Werkgroep: Doubleren en versnellen versie 19-03-2012

Werkgroep: Doubleren en versnellen versie 19-03-2012 Werkgroep: Doubleren en versnellen versie 19-03-2012 Inleiding: Binnen het SPOM is een projectgroep opgericht met als opdracht het opstellen van een adviserende notitie met daarin een besliswijzer voor

Nadere informatie

Protocol. kwaliteitszorg

Protocol. kwaliteitszorg Protocol kwaliteitszorg Versie 14 december 2011 Inleiding Dit protocol gaat over de zorg voor kwaliteit: hoe zorgen wij er op school voor dat wij systematisch werken aan het behoud en de verbetering van

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychisch

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie