Ontmoediging als uitgangspunt Een forse versobering van het asielbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontmoediging als uitgangspunt Een forse versobering van het asielbeleid"

Transcriptie

1 Ontmoediging als uitgangspunt Een forse versobering van het asielbeleid Van Klaveren Oktober 2015

2 1. Inleiding Nederland wordt, net als vele andere Europese landen, geconfronteerd met de toestroom van enorme aantallen asielzoekers. Voornamelijk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vooropgesteld dat de initiatiefnemer de redenering begrijpt om een oorlogsgebied te ontvluchten (wat overigens zeker niet altijd het geval is), en daarmee het vege lijf te redden, is de omvang van dit probleem inmiddels zo groot geworden dat een stevige koerswijziging wat beleid betreft absoluut noodzakelijk is. Afgelopen jaar kwamen er immigranten naar Nederland toe (een record), waaronder meer dan asielzoekers. Het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar, met in september dit jaar een piek van bijna nieuwkomers per week. Deze aantallen gaan het absorptievermogen van onze samenleving ver te boven. Niet alleen zien we de organisatie vastlopen door een gebrek aan opvangplekken en het nog immer stapelen van asielprocedures, ook is er sprake van bedreiging en geweld in en om asielzoekerscentra, enorme oververtegenwoordiging van (ex-) asielzoekers in de criminaliteit, schooluitval en bijstandsafhankelijkheid, infiltratie van de keten door terreurorganisaties, groeiende wachtlijsten in de volkshuisvesting en ontwrichting van (dorps)gemeenschappen door de taakstelling zeer grote groepen asielzoekers te huisvesten. De aanzuigende werking van het systeem en de exorbitante kosten die dit vraagstuk met zich meebrengt (vorig jaar 867 miljoen voor de opvang alleen) kunnen hier ook zeker niet onvermeld blijven. Het structurele antwoord op dit vraagstuk ligt in de omschakeling naar het Australische immigratiemodel. Dat houdt wat het asielbeleid betreft in, dat in de regel, opvang enkel nog gerealiseerd wordt in de regio. Dit model heeft als voordeel dat er veel meer mensen tegen veel lagere kosten kunnen worden opgevangen. Een deel van het budget voor noodhulp kan hier voor worden aangewend. De culturele barrière, als gevolg van de veelal islamitische achtergrond van de groep asielzoekers, zal bij opvang in de regio tevens vele malen kleiner zijn. Ook valt het fundament van de wanstaltige praktijk van mensensmokkelaars weg: de belofte van opvang in het Westen. Chaotische taferelen in plaatsen als Calais, op de eilanden Kos en Lampedusa en meer recent, de grensstreken van Hongarije, Servië, Macedonië en het vasteland van Griekenland, kunnen op die manier tot het verleden gaan behoren. Evenals de sterfgevallen op zee.

3 Vóór alles dient voorkomen te worden dat er, net als afgelopen jaar, een half miljoen immigranten (en bij het huidige tempo zelfs meer) richting Europa vertrekt. Het VVD-PvdA-kabinet heeft echter reeds verschillende malen - in antwoord op vragen van de initiatiefnemer - aangegeven niets te zien in het Australische model. De initiatiefnemer zet daarom nu, als noodplan voor de resterende kabinetsperiode, in op maximale versobering van het bestaande beleid. Willen we deze crisis het hoofd bieden dan zal ontmoediging een centrale plaats moeten innemen in het beleid. Dit kan door het opstarten van een informatieve ontmoedigingscampagne, door het verstrekken van bonnen in plaats van zakgeld, door gesubsidieerde recreatieve activiteiten te schrappen, door de voorrangsregeling bij huisvesting te laten vervallen en de betaalde ziektekostenverzekering om te zetten in een lening. Na een schets van de bestaande situatie en het juridisch kader volgen enkele aanbevelingen. Deze nota vormt ten slotte primair een eerste aanzet.

4 2. Versobering en ontmoediging De eerder geschetste problemen zullen met de huidige aantallen asielzoekers richting ons continent alleen maar gaan groeien. Als we willen voorkomen dat onze samenleving structureel ontwricht raakt en de problematische koers wordt voortgezet, dient er - zoals gesteld - een stevige beleidswijziging plaats te vinden. Daar de huidige regeringscoalitie aan heeft gegeven het bestaande beleid te continueren, zet de initiatiefnemer in op een forse versobering van dit beleid. Niet opvang maar ontmoediging dient het uitgangspunt van beleid te worden. Opvang van asielzoekers dient in dat kader sober te zijn. Onlangs gingen Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België reeds over tot het aanscherpen van beleid. Zo zijn in Denemarken de toelages voor asielzoekers gehalveerd en wordt er actief ingezet op een informatieve ontmoedigingscampagne, door in de landen van herkomst en doorreislanden informatie te verspreiden waarin staat dat Denemarken geen gunstige eindbestemming is, men weinig kans maakt familie over te laten komen, er taaleisen gelden en de kans aanzienlijk is dat men het land weer wordt uitgezet. Ook het Verenigd Koninkrijk (VK) zet in op versobering. Zo is men voornemens het leefgeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen, helemaal stop te zetten. In een poging het minder aantrekkelijk te maken om in Duitsland asiel aan te vragen, wordt er geen zakgeld meer verstrekt aan asielzoekers die zich melden bij een opvanglocatie, maar krijgt men bonnen waarmee voedsel gehaald kan worden. Ten slotte is ook België begonnen, in navolging van de Denen, om middels een informatieve campagne asielzoekers te wijzen op de geringe kans een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Ook Nederland dient maximaal in te zetten op versobering. Initiatiefnemer stelt hieronder een aantal aanscherpingen voor.

5 2.1 Informatieve ontmoedigingscampagne Net als Denemarken en België dient Nederland een informatieve ontmoedigingscampagne te starten door middels internet en advertenties te wijzen op (voorgestelde) aanscherpingen in het beleid, en aan te geven dat Nederland geen eindbestemming is. Deze advertenties dienen verspreid te worden in doorreislanden in het oosten van Europa maar ook in Turkije. Uiteraard zal dit ook digitaal gebeuren middels internet. De eerder genoemde landen die hier reeds mee gestart zijn verspreiden hun ontmoedigingsboodschap in hetzelfde gebied. 2.2 Bonnen in plaats van leefgeld De huidige situatie waarin asielzoekers leefgeld (voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven) ontvangen zal in alle gevallen volledig worden gestaakt. Momenteel ontvangt een gezin met twee kinderen maandelijks meer dan 700,-. Voedsel en kleding zullen uniform en centraal worden geregeld. Schaalvergroting brengt in de regel ook kostenvoordelen met zich mee. Hetzelfde geldt voor de eenmalige vergoeding voor huishoudelijke spullen. Alles zal, in lijn met het nieuwe beleid in Duitsland en de wijze waarop een deel van de bijstand in de Verenigde Staten is geregeld, middels bonnen worden verstrekt. Dit voorkomt dat het geld naar het buitenland verdwijnt of gebruikt wordt voor andere zaken dan voor voedsel en kleding. De subsidie om mee te doen aan verschillende recreatieve activiteiten wordt eveneens beëindigd. 2.3 Zorgverzekering wordt lening Een ander punt van versobering betreft de zorgkosten. Gemiddeld bedragen de kosten voor zorg per asielzoeker, per jaar, meer dan 6.000,-. Bij de huidige aantallen asielzoekers gaat het dus om een bedrag van ,-. Asielzoekers kennen daarbij geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Die kosten komen voor rekening van het COA. Initiatiefnemer is van mening dat gemaakte zorgkosten, bij toekenning van een verblijfsstatus, moeten worden omgezet in een lening. 2.4 Geen voorrang bij huisvesting Ook op het terrein van de volkshuisvesting vindt er een beleidswijziging plaats. Voorrangsregelingen voor asielzoekers met een status (zogenaamde vergunninghouders) vervallen. Nu nog reserveren woningcorporaties een bepaald percentage van de woningen voor de groep die mag blijven. Deze regeling stopt en men komt, net als andere mensen die wachten op een woning, op de lijst van woningzoekenden.

6 3. Juridisch kader De in paragraaf 2 specifiek genoemde voorstellen tot versobering betreffen zowel eenvoudige initiatieven als wetten en algemene maatregelen van bestuur (AMvB's). Wetswijzigingen vallen binnen het initiatiefrecht van de Kamer. AMvB's doen dat niet. Wel kan een AMvB aangepast worden door de regering op basis van onder meer een motie. 3.1 Ontmoedigingscampagne Het opzetten van een ontmoedigingscampagne is zeer snel te realiseren. Er hoeven geen wetswijzigingen te worden doorgevoerd en ook aansluiting bij het bestaand buitenlands beleid bespaart tijd en kosten. 3.2 Leefgeld en zorgkosten De huidige regelgeving omtrent de verstrekking van financiële toelages voor kleding en voedsel, maar ook kostenvergoedingen voor onder meer recreatieve en educatieve activiteiten en medische behandelingen is vastgelegd in de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen: Artikel 9, eerste lid: Behoudens de uitzondering genoemd in lid 9, omvat de opvang in een opvangvoorziening in elk geval de volgende verstrekkingen: a. onderdak in opvangvoorzieningen die een toereikend huisvestingsniveau bieden of in particuliere huizen, appartementen, hotels of andere voor de huisvesting van asielzoekers aangepaste ruimten; b. een wekelijkse financiële toelage ten behoeve van voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven; c. openbaar vervoerskaarten voor reizen van en naar de rechtsbijstandverlener in verband met de asielprocedure afgezien van de dagen die beschikbaar zijn voor het onderzoek naar de asielaanvraag gedurende de algemene asielprocedure; d. recreatieve en educatieve activiteiten; e. de dekking van de kosten van medische verstrekkingen overeenkomstig een daartoe te treffen ziektekostenregeling; f. een verzekering tegen de financiële gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid; g. betaling van buitengewone kosten. Initiatiefnemer stelt voor om in eerste instantie lid 9b en 9d te schrappen en een nieuw lid toe te voegen dat stelt dat voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven worden verstrekt op basis van bonnen. Verder wordt voorgesteld aan 9e toe te voegen: ".. in de vorm van een leenconstructie." Specifieke uitwerking zal geregeld worden via de Regeling Zorg Asielzoekers (zie onder).

7 Met deze wijzigingen vervallen de leefgelden (dit worden bonnen) en de bekostigde recreatieve en educatieve activiteiten worden beëindigd. Ook wordt de dekking van de kosten van medische verstrekkingen, die nu voor rekening komen van het COA, geregeld via een ziektekostenregeling die bestaat uit een lening. De ziektekostenregeling voor asielzoekers staat, zoals gesteld, beschreven in de Regeling Zorg Asielzoekers (RZA). Sinds 2009 is het zorgverzekeraar Menzis die hier uitvoering aan geeft. Initiatiefnemer is van mening dat asielzoekers die een verblijfsstatus krijgen de gemaakte kosten middels een lening dienen terug te betalen. Dit kan middels dezelfde constructie waarvoor gekozen is bij het leenstelsel voor studenten. 3.3 Huisvesting Ook qua volkshuisvesting vindt er een beleidswijziging plaats. Initiatiefnemer is van mening dat de noodzaak van een reguliere woning voor vergunninghouders (asielzoekers met een status) niet per definitie groter is dan die van andere woningzoekenden en stelt daarom voor om de gemeentelijke plicht (geregeld in de Huisvestingswet 2014) om zorg te dragen voor opvang van asielzoekers te laten vervallen, en de genoemde groep op de reguliere wachtlijsten te plaatsen. Artikel 12 luidt: 1. In de huisvestingsverordening kan de gemeenteraad bepalen dat voor een of meer daarbij aangewezen categorieën woonruimte bij het verlenen van huisvestingsvergunningen voorrang wordt gegeven aan woningzoekenden waarvoor de voorziening in de behoefte aan woonruimte dringend noodzakelijk is. 2. De gemeenteraad legt, indien hij toepassing heeft gegeven aan het eerste lid, in de huisvestingsverordening de criteria vast volgens welke de woningzoekenden, bedoeld in dat lid, worden ingedeeld in urgentiecategorieën. 3. Woningzoekenden die verblijven in een voorziening voor tijdelijke opvang van personen, die in verband met problemen van relationele aard of geweld hun woonruimte hebben verlaten, woningzoekenden die mantelzorg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b, van de Wet maatschappelijke ondersteuning verlenen of ontvangen alsmede vergunninghouders als bedoeld in artikel 28 behoren in ieder geval tot de woningzoekenden, bedoeld in het eerste lid. Initiatiefnemer past art.12 aan door in lid 3 'vergunninghouders' te schrappen als voorrangscategorie bij de toewijzing van woonruimte. Ook artikel 16 wordt gewijzigd. Het luidt nu: Artikel 15, tweede lid, is met betrekking tot een op grond van artikel 14, eerste of tweede lid, aangewezen woonruimte niet van toepassing ten aanzien van: a. vergunninghouders die na de verlening van de verblijfsvergunning voor de eerste maal woonruimte zoeken, en

8 b. woningzoekenden die verblijven in een voorziening voor tijdelijke opvang van personen die in verband met problemen van relationele aard of geweld hun woonruimte hebben verlaten. Het artikel wordt gewijzigd door lid a (waarbij 'vergunninghouders' worden uitgezonderd als categorie aan wie de huisvestingsvergunning kan worden geweigerd) te schrappen. Ten slotte laat de initiatiefnemer het artikel dat burgemeester en wethouders verplicht om zorg te dragen voor de voorziening in de huisvesting van 'vergunninghouders' in zijn geheel vervallen. Het betreft hier art.28: Burgemeester en wethouders dragen zorg voor de voorziening in de huisvesting van vergunninghouders in de gemeente overeenkomstig de voor de gemeente geldende taakstelling.

9 4. Aanbevelingen Het enorme aantal asielzoekers dat ons land binnenkomt (vorig jaar meer dan ) gaat ons absorptievermogen ver te boven. Willen we als samenleving deze asielcrisis het hoofd bieden dan zal dit aantal drastisch omlaag moeten. Een middel om dit doel te bereiken is ontmoediging een centrale plaats te geven in het beleid. Initiatiefnemer doet in dat kader de volgende aanbevelingen: -het opstarten van een informatieve ontmoedigingscampagne in doorreislanden -cash leefgeld voor voedsel en kleding vervangen door een bonnensysteem -het schrappen van gesubsidieerde recreatieve activiteiten -de voorrangsregeling bij huisvesting te laten vervallen -de betaalde ziektekostenverzekering, bij asielzoekers met een verblijfsstatus, om te zetten in een lening.

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 454 Wijziging van de Huisvestingswet 2014 inzake de huisvesting van vergunninghouders Nr. 4 ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER

Nadere informatie

Factsheet huisvesting statushouders

Factsheet huisvesting statushouders Factsheet huisvesting statushouders Aanleiding Eind vorig jaar stonden ruim 11.000 statushouders in AZC's (AsielZoekersCentra) op de wachtlijst voor een woning in een gemeente. Daar komen dit jaar nog

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 48827 24 december 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 23 december 2015, nummer 718939,

Nadere informatie

Huisvestingsverordening gemeente Heusden 2016

Huisvestingsverordening gemeente Heusden 2016 Huisvestingsverordening gemeente Heusden 2016 De raad van de gemeente Heusden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 augustus 2016; gelet op de Huisvestingswet 2014;

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10189 30 juni 2010 Regeling van de Minister van Justitie van 25 juni 2010, nr. 5657798/10, houdende wijziging van de Regeling

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen van de huisvestingsverordening per 1 juli 2017

Overzicht wijzigingen van de huisvestingsverordening per 1 juli 2017 Overzicht wijzigingen van de huisvestingsverordening per 1 juli 2017 A. artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd Lid 8 Economische binding: de binding van een persoon aan de woningmarktregio waarbij die persoon

Nadere informatie

Rapport. Onderzoek uit eigen beweging naar het handelen van het College voor Zorgverzekeringen te Diemen en de Sociale verzekeringsbank te Amstelveen.

Rapport. Onderzoek uit eigen beweging naar het handelen van het College voor Zorgverzekeringen te Diemen en de Sociale verzekeringsbank te Amstelveen. Rapport Onderzoek uit eigen beweging naar het handelen van het College voor Zorgverzekeringen te Diemen en de Sociale verzekeringsbank te Amstelveen. Datum: 19 september 2013 Rapportnummer: 2013/124 1

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Kennissessie Spoedzoekers In samenwerking met gemeente Utrecht

Kennissessie Spoedzoekers In samenwerking met gemeente Utrecht Kennissessie Spoedzoekers In samenwerking met gemeente Utrecht Dinsdag 11 juni 2019 Programma 13:00 uur Opening Freja Aurik, Het Vierde Huis 13:15 uur Presentatie De Tussenvoorziening Lonieke Casteleijn,

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum: 21 januari 2015. Aan de voorzitter van de raad. Steller vragen: J.B. van der Pauw

SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum: 21 januari 2015. Aan de voorzitter van de raad. Steller vragen: J.B. van der Pauw SCHRIFTELIJKE VRAGEN Datum: 21 januari 2015 Aan de voorzitter van de raad Steller vragen: J.B. van der Pauw Onderwerp : Financieel passende huisvesting voor vergunninghouders Het college wordt verzocht

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Velsen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Huisvestingsverordening Velsen 2015 Citeertitel Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema) Vergadering: 23 april 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Bestuursakkoord tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake het vreemdelingenbeleid

Bestuursakkoord tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake het vreemdelingenbeleid j1 Bestuursakkoord tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake het vreemdelingenbeleid Uitgangspunten Aan onderstaande bestuurlijke afspraken liggen de volgende

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 1. Inleiding In de regio Kennemerland (inclusief de gemeente Haarlemmermeer) hebben de gemeentelijke bestuurders een

Nadere informatie

Wijziging Model Huisvestingsverordening Leeswijzer modelbepalingen

Wijziging Model Huisvestingsverordening Leeswijzer modelbepalingen Wijziging Model Huisvestingsverordening 2014 Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of (bijvoorbeeld) [iets] = door gemeente in te vullen. - [iets] = facultatief. - [iets EN/ iets] = door gemeente te kiezen.

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Woonurgentie vast te stellen. In deze beleidsregels wordt beschreven hoe het college de in artikel

Nadere informatie

Het Vierde Huis. Workshop Huisvestingswet: Urgentieverlening en mandatering. Gerard Scholten Advocaat bij Tomlow advocaten. Hafida El Mariaoui

Het Vierde Huis. Workshop Huisvestingswet: Urgentieverlening en mandatering. Gerard Scholten Advocaat bij Tomlow advocaten. Hafida El Mariaoui Het Vierde Huis Workshop Huisvestingswet: Urgentieverlening en mandatering Gerard Scholten Advocaat bij Tomlow advocaten Hafida El Mariaoui Adviseur Woonzorg Het Vierde Huis Freja Aurik Manager Het Vierde

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar A. Hamersma, (t.a.v. A. Hamersma)

Behandelend ambtenaar A. Hamersma, (t.a.v. A. Hamersma) Vergadering: 15 april 2008 Agendanummer: 9 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Krediet noodopvang

Nadere informatie

Model Raadsbesluit Urgentieverordening Huisvestingswet 2014

Model Raadsbesluit Urgentieverordening Huisvestingswet 2014 Model Raadsbesluit Urgentieverordening Huisvestingswet 2014 Model Raadsbesluit Urgentieverordening Huisvestingswet 2014 De raad van de gemeente [naam gemeente]; gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

ECLBR/U201600924 Lbr. 16/049

ECLBR/U201600924 Lbr. 16/049 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 2 betreft Aanpassing Model Huisvestingsverordening 2014 en ontwikkelingen t.a.v. Huisvestingswet

Nadere informatie

Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013)

Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013) 32 271 Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013) DERDE NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE HUISVESTINGSVERORDENING REGIO UTRECHT 2015 GEMEENTE BUNNIK

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE HUISVESTINGSVERORDENING REGIO UTRECHT 2015 GEMEENTE BUNNIK VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE HUISVESTINGSVERORDENING REGIO UTRECHT 2015 GEMEENTE BUNNIK De raad van de gemeente Bunnik, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 mei 2017 Gelet op artikel

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 271 Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013) Nr. 13

Nadere informatie

gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 van de Huisvestingswet 2014 en de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 van de Huisvestingswet 2014 en de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 7 april 2015; gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 van de Huisvestingswet 2014 en de artikelen

Nadere informatie

Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Beantwoording motie "Kansen in beeld" Leden van de gemeenteraad Groningen (050)

Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Beantwoording motie Kansen in beeld Leden van de gemeenteraad Groningen (050) Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Leden van de gemeenteraad Groningen (050) 367 76 16 11-11-2015 Geachte heer, mevrouw, Op 11 november jl. heeft u de motie Kansen in beeld aangenomen.

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) Wonen Er zijn momenteel veel landen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 65549 16 november 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 30 oktober 2017, nummer 2132996,

Nadere informatie

Factsheet Voor alle kinderen. Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen

Factsheet Voor alle kinderen. Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen JStelselwijziging Jeugd Factsheet Voor alle kinderen Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen 1 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op de zorg, hulp,

Nadere informatie

Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015

Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015 Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015 Onderwerp: Vragen en inrichting nieuwe Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Achtergrondinformatie ten behoeve van de dialoog vluchtelingenproblematiek

Achtergrondinformatie ten behoeve van de dialoog vluchtelingenproblematiek Onderwerp: Achtergrondinformatie ten behoeve van de dialoog vluchtelingenproblematiek Aan de gemeenteraad, Inleiding De situatie rondom vluchtelingen is ernstig en zorgelijk. Al maanden lezen en horen

Nadere informatie

REA / Vaststellen twee brieven aan de raad inzake respectievelijk taakstelling vergunninghouders en problematiek ongedocumenteerden

REA / Vaststellen twee brieven aan de raad inzake respectievelijk taakstelling vergunninghouders en problematiek ongedocumenteerden B en W nummer 14.1108; besluit d.d. 2-12-2014 REA / Vaststellen twee brieven aan de raad inzake respectievelijk taakstelling vergunninghouders en problematiek ongedocumenteerden Besluiten:Behoudens advies

Nadere informatie

De tweede reden is dat vluchtelingen graag naar Nederland wíllen komen. Dat komt door onze royale sociale voorzieningen.

De tweede reden is dat vluchtelingen graag naar Nederland wíllen komen. Dat komt door onze royale sociale voorzieningen. Grenzen aan de opvang We zien het allemaal elke dag: er komen zeer veel vluchtelingen naar Europa en daardoor ook naar Nederland. Vooropgesteld: dat nemen we hen niet kwalijk. Als wij uit Syrië kwamen,

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Huisvestingsverordening gemeente Oldebroek 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Commissie Bezwaarschriften Woonruimteverdeling

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. XXXXXX 2015, nr. XXXXXX;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. XXXXXX 2015, nr. XXXXXX; Huisvestingsverordening gemeente Oldebroek 2015 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. XXXXXX 2015, nr. XXXXXX; gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr. B ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr. B ; Huisvestingsverordening gemeente Harderwijk 2015 De raad van de gemeente Harderwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr. B15.000858; gelet op de artikelen 4, 5,

Nadere informatie

2. Wat zijn GZZA-ers?

2. Wat zijn GZZA-ers? Onderwerp: RIB huisvesting statushouders (15R.00665) Betreft: Technische vragen d.d. 15 november 2015 van D66 (H. Hoogeveen) Datum: 18 november 2015 Auteur: C. Kraan, team Onderwijs, Welzijn en Zorg 1.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza) Vragen en antwoorden voor externen

Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza) Vragen en antwoorden voor externen Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza) Vragen en antwoorden voor externen datum: 15-10-2015 bedrijfsonderdeel: COA, Unit Uitvoeringsprocessen versie: Def 1.0 FAQ Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza)

Nadere informatie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Asiel en Integratie Guust Linders en Margreet Aangeenbrug De asielprocedure van begin tot eind Inhoud 3 thema s: - Huisvesting - Integratie en participatie - Rol van de

Nadere informatie

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Openbaar Onderwerp Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051

Nadere informatie

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen.

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. Bijlage 2 Veelgestelde vragen In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. a. Vallen tijdelijke huurcontracten onder de werking van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Q&A Hans Spekman/Partij bureau. Wat vindt de PvdA over vluchtelingen? Hoeveel vluchtelingen zijn er en waar komen ze vandaan?

Q&A Hans Spekman/Partij bureau. Wat vindt de PvdA over vluchtelingen? Hoeveel vluchtelingen zijn er en waar komen ze vandaan? Q&A Hans Spekman/Partij bureau 1. Wat vindt de PvdA over vluchtelingen 2. Hoeveel vluchtelingen zijn er en waar komen ze vandaan? 3. Hoe ziet de asielprocedure eruit? 4. Hoe vindt de opvang plaats? 5.

Nadere informatie

ECLBR/U Lbr. 16/049

ECLBR/U Lbr. 16/049 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 2 betreft Aanpassing Model Huisvestingsverordening 2014 en ontwikkelingen t.a.v. Huisvestingswet

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 Collegebesluit Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 1. Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2015 is de gemeente verplicht zorg te dragen voor

Nadere informatie

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Uitleg vergunninghouders / statushouders Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Het is elke dag in het nieuws, de grote vluchtelingenstroom richting Europa. Mensen uit Afrika of het Midden Oosten vragen

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2003/434

Raadsvoorstel 2003/434 Raadsvoorstel 2003/434 Onderwerp Portefeuillehouder H. Tuning Commissie Samenleving en Welzijn Datum 4 november 2003 Raadsvergadering 11 december 2003 Samenvatting Op 25 september jl. nam de Raad een motie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Rechtshandhaving

Nadere informatie

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november 2002 6 113 keer beoordeeld Vak Nederlands Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Het leek me ook wel een interessant onderwerp omdat het een onderwerp

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Vragen gesteld door de leden der Kamer 2019Z11922 Vragen van het lid Baudet (FvD) aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over de problemen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische-opdracht door een scholier 2035 woorden 28 januari 2002 7,1 133 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Analyse-schema Asielbeleid Wat is het probleem?

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent huisvesting Huisvestingsverordening Cromstrijen

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent huisvesting Huisvestingsverordening Cromstrijen CVDR Officiële uitgave van Cromstrijen. Nr. CVDR446420_1 9 april 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent huisvesting Huisvestingsverordening Cromstrijen

Nadere informatie

Onderwerp Aanpassing Huisvestingsverordeningen per 1 juli 2017

Onderwerp Aanpassing Huisvestingsverordeningen per 1 juli 2017 Onderwerp Aanpassing Huisvestingsverordeningen per 1 juli 2017 Overzicht aanpassingen I. Artikel 1.1. Begripsbepalingen II. Artikel 2.2.3 Lid 2 Met Een Verwijzing Naar De Ministeriële Regeling. III. Artikel

Nadere informatie

De Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Nieuwegein wordt als volgt gewijzigd:

De Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Nieuwegein wordt als volgt gewijzigd: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nieuwegein Nr. 115005 5 juli 2017 De raad van de gemeente Nieuwegein heeft op 22 juni de Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening regio Utrecht

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven 17R7217 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00364/2141884 B&W-beslisdatum 17 maart 2017 Dossiernummer 17.11.501 Raads informatiebrief Onderwerp: Eén jaar Actieplan Statushouders Stedelijk

Nadere informatie

Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (Tekst geldend op: 29-11-2007) Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Noodopvanglocatie voor vluchtelingen Ede adres kazernelaan 2, panden 85 en 86 gemeente Ede Bestuursovereenkomst inzake

Nadere informatie

V."/0!.$#!$/1 $ E"134

V./0!.$#!$/1 $ E134 Sinds 2013 is het aantal vluchtelingen dat in Europa bescherming zoekt, sterk gestegen. Ze vluchten vooral voor burgeroorlogen, terreur en onrust in het Midden-Oosten en Afrika. De grote toestroom zet

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 12, tweede lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 12, tweede lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 850 24 november 2008 Regeling van de Staatssecretaris van Justitie van 12 november 2008, nr. 5557004/08, houdende bepalingen

Nadere informatie

Datum 1 april 2009 Onderwerp Beantwoording vragen van het lid De Krom (VVD) over de huisvesting van asielzoekers

Datum 1 april 2009 Onderwerp Beantwoording vragen van het lid De Krom (VVD) over de huisvesting van asielzoekers > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016

Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016 Openbaar Onderwerp Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer BW-01501 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening aan Vluchtelingenwerk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Dit is besloten in de openbare vergadering van de raad op 15 juni 2017.

GEMEENTEBLAD. Dit is besloten in de openbare vergadering van de raad op 15 juni 2017. Raadsbesluit Voorstelnummer: -040 De raad van de gemeente Houten heeft het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 9 mei nr. BWV17.0134 gelezen en besluit: 1. Kennis te nemen van de

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 OPSCHRIFT Vergadering van 12 mei 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen, Kees van Velzen Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Toelichting op het voorstel

Toelichting op het voorstel Besluit De huidige DATO-regeling (Dakloze Asielzoekers; Tijdelijke Opvang) uit te breiden voor de duur van maximaal 2 jaar met als doel tijdelijke opvang te bieden aan: - Zwolse asielzoekers die geen recht

Nadere informatie

In beide modelverordeningen is er in voorzien dat bij aanwijzing van vergunningplichtige woonruimte standplaatsen voor woonwagens worden uitgezonderd.

In beide modelverordeningen is er in voorzien dat bij aanwijzing van vergunningplichtige woonruimte standplaatsen voor woonwagens worden uitgezonderd. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 23 mei 2017 Ons kenmerk ECFD/U201700413 Lbr. 17/030 Telefoon (070) 373 8628 Bijlage(n) 5 Onderwerp Wijziging model huisvestingsverordening en nieuw

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS

HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS Gemeenten naarstig op zoek naar huurwoningen voor vluchtelingen Over HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Kleine kernen zijn kwetsbaar (krimp, ontgroening, vergrijzing

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Bijlage 3 Toelichting wijzigingen ten opzichte van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Montfoort (aangepast per 1 juli 2017)

Bijlage 3 Toelichting wijzigingen ten opzichte van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Montfoort (aangepast per 1 juli 2017) Bijlage 3 wijzigingen ten opzichte van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Montfoort (aangepast per 1 juli 2017) De aanpassingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen: Onderwerp

Nadere informatie

De gemeentelijke sturing op de sociale huurwoningmarkt richting zich op de drie onderdelen genoemd bij punt 1. Deze punten worden hier toegelicht.

De gemeentelijke sturing op de sociale huurwoningmarkt richting zich op de drie onderdelen genoemd bij punt 1. Deze punten worden hier toegelicht. Raadsvoorstel: 2015-1357 Onderwerp: Huisvestingsverordening Alblasserwaard- Vijfheerenlanden gemeente Gorinchem 2015 Datum: 23 april 2015 Portefeuillehouder: E.L. Dansen Raadsbijeenkomst: 9 juni 2015 Raadsvergadering:

Nadere informatie

Contact en vragen via

Contact en vragen via *BARCODE* Nummer Portefeuillehouder T.J.M. Groot Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 24 mei 2018 24 april 2018 Onderwerp Uitwerking Omgevingsvisie

Nadere informatie

Directie Financieel-Economische Zaken

Directie Financieel-Economische Zaken Ministerie van Justitie Directie Financieel-Economische Zaken Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres

Nadere informatie

Vooraleer ik dieper inga op deze vier punten, licht ik u graag even mijn visie toe op asiel en migratie.

Vooraleer ik dieper inga op deze vier punten, licht ik u graag even mijn visie toe op asiel en migratie. De Warande, 14 maart 2012 Dames en heren, U zal het wel al gehoord en begrepen hebben: ik ben tevreden met resultaat van de budgetcontrole. Vooral omdat mijn asiel- en migratiebeleid nu eindelijk uit de

Nadere informatie

Dit zijn de vluchtelingen-standpunten van de politieke partijen

Dit zijn de vluchtelingen-standpunten van de politieke partijen Dit zijn de vluchtelingen-standpunten van de politieke partijen Gepubliceerd: 16 oktober 2015 Door: NU.nl/Avinash Bhikhie De emoties in het debat over de opvang van vluchtelingen lopen hoog op. Er is een

Nadere informatie

18 december 2014 Jeroen Heuvelink

18 december 2014 Jeroen Heuvelink Raadsvoorstel *BR1400240* *BR1400240* Datum Raad Portefeuillehouder 18 december 2014 Jeroen Heuvelink Registratienummer BR1400240 Preventief toezicht van toepassing Nee Onderwerp Verordening leerlingenvervoer

Nadere informatie

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem?

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem? Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart 2002 7,7 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is het probleem? We hebben dit onderwerp gekozen omdat dit ons het meest aansprak en omdat niemand

Nadere informatie

Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening

Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening Raadsvoorstel *Z0397B5520D* Aan de raad Documentnummer : INT-17-33252 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2014 hebben alle gemeenten

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Migratiebeleid Juridische en Algemene Zaken Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Huisvesting van woningzoekenden in opvanghuizen

Huisvesting van woningzoekenden in opvanghuizen > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de colleges van burgemeester en wethouders Huisvesting van woningzoekenden in opvanghuizen Directie, Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.vrom.nl

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG VKC > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 JU Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 26 januari 2005/Nr. 5332253/05/DVB Directie Vreemdelingenbeleid De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Gelet

Nadere informatie

De huisvestingsverordening gemeente Epe 2015 vast te stellen.

De huisvestingsverordening gemeente Epe 2015 vast te stellen. CVDR Officiële uitgave van Epe. Nr. CVDR370319_1 4 juli 2017 huisvestingsverordening gemeente Epe 2015 Raadsbesluit 2015 - registratienummer: 2015-16976 DE RAAD DER GEMEENTE EPE gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (Tekst geldend op: 10-03-2015) Wet van 4 juni 2014, houdende nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2014) Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

member states member states member states member states Measure of EU member states

member states member states member states member states Measure of EU member states EU measure facts EU measure EU measure EU measure THROUGH DE BRIL VAN DE EU (LIDSTATEN EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel 1. Vluchtelingen komen

Nadere informatie

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2017 SAMENVATTING De Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2015 stelt regels voor rechtvaardige en evenredige verdeling van schaarse

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht

Gemeente Papendrecht Gemeente Papendrecht BELEIDSREGELS REGIONALE VOORRANGSREGELING WOONRUIMTEVERDELING Regeling nr. : (voorkeur) Vastgesteld in collegevergadering : 05-04-2005 Laatste wijziging (+ nr. raadsbesluit) : 05-04-2005

Nadere informatie

Asielzoekers in Nederland

Asielzoekers in Nederland Asielzoekers in Nederland Hanneke Schuurman 5 6 Asielzoekers in Nederland Hanneke Schuurman Uitgeverij Heijink, Hardenberg 7 Auteur: Hanneke Schuurman ISBN: 9789463184496 Coverontwerp: Bertina Schuurman

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 125 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 125 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47597 27 oktober 2016 Beleidsregel van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 19 september 2016, nr. 2016-0000568604,

Nadere informatie

Logeerovereenkomst. Geeft hierbij aan dat hij/zij en bijbehorende gezinsleden:

Logeerovereenkomst. Geeft hierbij aan dat hij/zij en bijbehorende gezinsleden: Logeerovereenkomst Onderstaande bewoner: Voornaam : Achternaam : Geslacht (m/v) : Geboortedatum : V-nummer : Bereikbaar via tel.nr : e-mail : Opvanglocatie : Locatie Administratieve : plaatsing Geeft hierbij

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 december 2016 Onderwerp Toezegging nr.

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 december 2016 Onderwerp Toezegging nr. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 OPSCHRIFT Vergadering van 28 oktober 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 550 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017 H BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 mei 2006 Rapportnummer: 2006/188

Rapport. Datum: 18 mei 2006 Rapportnummer: 2006/188 Rapport Datum: 18 mei 2006 Rapportnummer: 2006/188 2 Klacht Verzoekster, bewoonster van het asielzoekerscentrum (AZC) te Almere, klaagt erover dat een baliemedewerkster van dat AZC eind september 2003

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013

VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013 BOB 13/001 VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013 Aan de raad, In de Wet inburgering staan de regels voor inburgeren in Nederland. Per 1 januari 2013 wijzigt de Wet inburgering.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding Datum 20 november 2013 1. Samenvatting Aan gemeenten worden extra middelen armoedebestrijding ter beschikking

Nadere informatie