Convenant sociale veiligheid. Arriva Personenvervoer Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Convenant sociale veiligheid. Arriva Personenvervoer Nederland"

Transcriptie

1 Convenant sociale veiligheid Arriva Personenvervoer Nederland

2 Partijen Arriva Personenvervoer Nederland BV, vertegenwoordigd in de persoon van: Dhr. A.B. Hettinga, voorzitter Raad van Bestuur Vakbonden, FNV, CNV en VVMC, vertegenwoordigd in de personen van: Mevr. B. Paas, FNV. Dhr. W. Eilert, VVMC Dhr. A. Meijerman, CNV Dhr. A.B. Hettinga Arriva Personenvervoer Nederland BV Dhr. W. Eilert Vakbond VVMC Mevr. B. Paas Vakbond FNV Dhr. A. Meijerman Vakbond CNV

3 Aanleiding Arriva is de afgelopen jaren fors gegroeid. Naast de noordelijke spoorlijnen exploiteert Arriva de MerwedeLingelijn in de provincie Zuid-Holland, en sinds december 2012 behoren ook de trajecten van de Vechtdallijnen en in de Achterhoek en Rivierenland tot de portefeuille. Daarnaast zijn er ook nieuwe busconcessies verworven. Met acht concessieverleners zijn afspraken vastgelegd over uitvoering van de concessie. Afspraken met betrekking tot sociale veiligheid inbegrepen. Aanvullend treft Arriva zelf maatregelen om de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Deze maatregelen zijn in dit document vastgelegd. De volgende onderwerpen komen aan bod: 1. Visie 2. Toezicht, service en controle 3. Cursussen en trainingen 4. Voorlichting en bewustwording 5. Gedragsregels 6. Veiligheidsarrangementen 7. Optimalisatie/borging opvang en nazorg 8. Overig Een basiskernwaarde van Arriva is dat personeel met een veilig gevoel haar werk kan doen en onze reizigers met een veilig gevoel met het openbaar vervoer kunnen reizen. Door concrete afspraken te maken met onder andere politie, kan Arriva de samenwerking optimaliseren en slagkracht verbeteren. Dit uit zich onder meer in: De medewerkers en passagiers binnen het OV kunnen rekenen op politie-ondersteuning indien nodig. Politie krijgt beter inzicht in informatie van reizigers. Informatie die men voorheen niet had. Hoe meer vervoerders in Nederland participeren, hoe inzichtelijker de objectieve en subjectieve veiligheid. Want, de aanpak is integraal toepasbaar. Zowel binnen het OV als andere partners met een Veilig Publieke Taak Als voorbeeld: notoire zwartrijders en personen die vaker geweld toepassen binnen OV komen ook in politie-database voor.

4 1. Visie Arriva zorgt er voor dat de gezondheid en veiligheid van alle medewerkers, reizigers, partners, onderaannemers en iedereen die met de dienstverlening te maken heeft, gewaarborgd wordt. In overeenstemming met landelijke en lokale wetgeving, het beleid van Arriva zelf en contractuele eisen en afspraken. Arriva zorgt voor een veilige werkomgeving, veilige arbeidsmiddelen en veilige werkmethoden. Alle leidinggevenden krijgen de taak ervoor te zorgen dat gezondheid en veiligheid de hoogste prioriteit hebben en dat het gezondheids- en veiligheidsbeleid volledig worden uitgevoerd. Als medewerker van Arriva ben je zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid en de procedures en voor het verzorgen van je eigen gezondheid en veiligheid, inclusief dat van de mensen met wie je samenwerkt. Hiervoor zijn het materieel en medewerkers van Arriva uitgerust met camera s, GPS, smartphone en Sigmax. 2. Toezicht, service en controle 2.1 Extra personeel voor service, controle en toezicht Bovenop de normale controles is soms extra inzet van personeel nodig. Bijvoorbeeld om grote stromen publiek in goede banen te leiden, om effectieve te kunnen optreden tegen zwartrijden of om ingangscontroles te kunnen houden op stations. Extra inzet zal worden toegepast voor de volgende acties: Toegangscontrole op stations op vooraf afgesproken dagen en tijdstippen. Evenementen. 2.2 Flexibele inzet van stewards Als geconstateerd wordt dat zich op een traject en/of bepaalde tijdstippen zich een aantal problemen voordoen, zal Arriva op basis van de verzamelde informatie beoordelen om op die trajecten (tijdelijk) twee stewards/toezichthouders in te zetten.

5 3. Opleidingen en trainingen Opleidingen en trainingen zijn belangrijk om de sociale veiligheid te verbeteren. De manier waarop een steward reizigers tegemoet treedt, is van grote invloed op de sfeer in de trein en de kans dat zich een incident voordoet. De opleidingen bestaan o.a. uit: EHBO/ALH, traumaopvang, BOA-OV, weerbaarheidstraining en opvang en nazorg. Naast de groepstrainingen wordt ook aandacht besteed aan de individuele begeleiding. Op deze manier wordt iedere steward voldoende begeleiding geboden. 1. Arriva stelt medewerkers in staat om (een) training(en) te volgen waardoor in risicovolle situaties beheerst kan worden opgetreden en passagiers en zichzelf in veiligheid gebracht kunnen worden. Daarvoor krijgen medewerkers de beschikking over de benodigde kennis en vaardigheden. Vanuit een klantgerichte visie leren medewerkers effectief om te gaan met professioneel rolgedrag, conflicthantering en preventiemaatregelen. 2. Arriva stelt zo veel mogelijk per medewerker(groep) een programma van eisen vast voor de onder lid 1 genoemde training(en). 3. Arriva draagt er zorg voor dat nieuwe medewerkers binnen 12 maanden na indiensttreding de onder lid 1 genoemde training(en) volgen (tenzij een medewerker een soortgelijke training reeds gevolgd heeft) en zorgt ervoor dat iedere medewerker daarna met regelmaat, volgens afspraak, herhalingslessen volgt. De trainingen zijn onderdeel van de nascholing op grond van de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid, maar kunnen ook separaat gevolgd worden. Arriva zal in een periodiek overleg met de vakbonden dit onderwerp aan de orde stellen. Hierbij is het dan mogelijk om te komen tot maatwerkoplossingen. 4. Arriva zorgt dat medewerkers in staat worden gesteld om bij de training aanwezig te zijn en beschikbaar te zijn op de dag van de training. 5. De medewerker volgt de door Arriva aangeboden training en handelt naar de opgedane kennis en vaardigheden. De opleidingen zijn kosteloos voor de medewerkers en vinden onder arbeidstijd plaats, eventueel buiten het rooster om. 6. Arriva draagt zorg voor evaluaties van de opleidingen en trainingen en bespreekt periodiek de resultaten daarvan met de medezeggenschapsraad. 4. Voorlichting en bewustwording Preventief les geven aan kinderen is en blijft een goed instrument om kinderen er bewust van te maken welke risico s ze lopen in en om het spoorgebied. Het streven is om per jaar in elke provincie een aantal scholen te bezoeken om de kinderen les geven over deze gevaren.

6 5. Gedragsregels Maatregelen op gebied van gedragsregels zijn: 1. Arriva heeft gedragsregels opgesteld die het toelaatbaar gedrag aangeven in het voertuig en de wijze waarop deze regels effectief te handhaven zijn. 2. Arriva zorgt voor het bekendmaken van de gedragsregels aan reizigers. 3. Een bewustwordingscampagne waarmee reizigers worden geprikkeld na te denken over hoe zich te gedragen in de trein. 4. Bij strafbare feiten doet Arriva altijd aangifte. 5. Arriva stimuleert en begeleidt het doen van aangifte door de medewerker. De voor het doen van aangifte benodigde tijd wordt beschouwd als arbeidstijd. 6. Veiligheidsarrangementen Arriva neemt al jaren deel aan sociale veiligheidsarrangementen op de verschillende baanvakken. Het gevoel voor onveiligheid op de instaphalte ontstaat vaak door rondhangende personen en gebrek aan toezicht op veel trajecten. De gemaakte afspraken tussen de politie Rotterdam en de Arriva regio s in de provincie Zuid-Holland worden uitgebreid naar de overige regio s. De afspraken omvatten de volgende 5 punten: 1. Eén aanspreekpunt binnen politie en vervoerder zorgt dat 24 uur per dag, 7 dagen per week indien nodig ad-hoc afstemming kan plaatsvinden. 2. Gezamenlijke analyse van incidenten door middel van informatiesysteem Duurzaam Verbinden op zowel operationeel- als strategisch niveau. 3. Gezamenlijke voorbereiding en optreden bij acties en evenementen. 4. Oogjes, oortjes en camerabeelden (vordering officier van Justitie) delen. Denk aan interne verspreiding Burgernet en Amber Alert. 5. Uniformering van het doen van aangifte (binnen 24 uur) en terugkoppeling door politie. 7. Melding, opvang en nazorg 7.1.Melden en opvang 1. Arriva draagt zorg voor een procedure voor het melden en een uniforme registratie van incidenten. Het gaat om het melden van elk voorval waarin derden de norm, zoals beschreven in de ABC-systematiek, overschrijden. 2. Arriva voldoet in voorkomende gevallen aan de verplichting tot melding van incidenten bij de Arbeidsinspectie. 3. Arriva wijst één of meerdere functionarissen aan waar deze melding kan worden gedaan. 4. De medewerker is verplicht om te melden op een door Arriva voorgeschreven wijze. 5. Arriva koppelt aan medewerkers terug wat er met de melding is, of wordt gedaan. 6. De vertegenwoordigers van de medewerkers hebben een verantwoordelijkheid voor de meldingsbereidheid van hun leden. Zij gaan een inspanningsverplichting aan om hun achterban te doordringen van het belang om incidenten te melden. Zo zullen zij onder meer periodiek aandacht aan dit onderwerp besteden in hun ledenblad en het onderwerp aansnijden tijdens bijeenkomsten met leden.

7 7.2. Nazorg 1. Arriva biedt de medewerker die geconfronteerd is geweest met agressie en geweld begeleiding c.q. nazorg aan. 2. Arriva heeft hiervoor een nazorgbeleid vastgesteld en zorgt dat de medewerker hiervan op de hoogte is en in voorkomende gevallen gebruik van kan maken. 3. Arriva zal individuele scholing/begeleiding aanbieden aan medewerkers die ernstige incidenten of meerdere incidenten hebben meegemaakt. 4. Arriva draagt, indien nodig, zorg voor juridische ondersteuning om de eventuele persoonlijke schade van de medewerker en de schade van Arriva, zoals ziekteverzuim, te verhalen. Indien nodig kan dit verhaal plaatsvinden door de inzet van een externe jurist. 8. Overige Onderwerpen 8.1. Toezicht op onbevoegde personen Incidenteel komt het voor dat de treinen worden gebruikt door onbevoegde personen. Bijvoorbeeld als slaapplaats door zwervers. Deze personen breken de deuren van de trein open en maken er in de trein vaak een rotzooi van. Resultaat is dat dit in de ochtend door ons personeel moet worden opgeruimd en zij zich niet veilig voelt op de opstelterreinen Treinverbod Reizigers die 3 keer zonder geldig vervoerbewijs in de trein zijn uitgeschreven krijgen een gele kaart, en bij de volgende keer krijgen ze een treinverbod opgelegd Camerabeelden Arriva heeft het afgelopen jaar veel gedaan om de kwaliteit van het camerasysteem te verbeteren. Zo heeft een uitgebreide inventarisatie plaatsgevonden van de werking van het systeem in elk trein. Er kan een onderzoek gestart worden naar de mogelijkheden van het op afstand meekijken van camerabeelden Boetes Doordat we gebruik gaan maken van de Transactiemodule van het CJIB wordt het ook gemakkelijker om boetes aan te leveren die zijn uitgeschreven voor feiten anders dan reizen zonder (geldig) vervoersbewijs Preventiemaatregelen 1. Arriva draagt zorg voor een adequate noodknopvoorziening in de voertuigen. 2. Arriva draagt er zorg voor dat de noodknopvoorziening goed functioneert Evaluatie In het periodieke overleg met de vakbonden zal eens per jaar een evaluatie over de toepassing van de bepalingen uit dit convenant op de agenda worden geplaatst.

8 Overzicht overtredingen en daarop te nemen acties Overtreding Omschrijving overtreding Categorie A Strafrecht en APV (optreden politie is vereist. BOA is niet bevoegd) A1 Mishandeling Mishandeling: fysiek geweld, waarbij opzettelijk pijn of letsel toegebracht werd aan personeel/reiziger. A2 Bedreiging met een wapen Bedreiging met fysiek geweld van personeel/reiziger, met (slag-,schiet-, steek-) wapen, maar zonder dat het A3 Bedreiging zonder wapen daadwerkelijk tot fysiek geweld komt. Bedreiging met fysiek geweld van personeel/reiziger, zonder wapen, maar zonder dat het daadwerkelijk tot fysiek geweld komt. A4 Diefstal/beroving Diefstal, beroving of zakkenrollerij, waarvan personeel/reiziger slachtoffer werd zonder gebruik van geweld. Het kan zowel betrekking hebben op werkmateriaal als op persoonlijke bezittingen. A5 A6 A7 Optreden bij drugsoverlast Vandalisme, brandstichting, graffiti Overige overtredingen: duwen, trekken, spugen etc. Repressief optreden tegen overlast door (vermoedelijke) handel in en/of gebruik van verdovende middelen, bijvoorbeeld indien assistentie politie ingeroepen moet worden. Repressief optreden tegen opzettelijk vernielen, bekladden (graffiti), bekrassen of onbruikbaar maken, brandstichting etc. Onder andere: agressief duwen/trekken, spugen, wederrechtelijk aanraken van persoon, lijf en goed, vechtende passagiers, geweld in het verkeer (zoals moedwillig aanrijden). Categorie B Overtreding Wet Personenvervoer B1 Schelden Verbale agressie tegen personeel/reiziger, inclusief schelden, beledigen, provocatie. B2 Lastigvallen Hinderlijk aanraken, aanspreken of aankijken van personeel/reiziger, zonder dat daarbij sprake is van agressie, geweld of bedreiging. B3 B4 C1 C2 Optreden bij betalingsproblemen Overige verstoringen: misbruik voorzieningen/noodrem etc. Categorie C Overtredingen huisregels: voeten op de bank, roken etc. Overige overlast: verontreiniging in- en exterieur. Reiziger die niet wil (bij)betalen of (bij)stempelen en waarvoor assistentie moet worden ingeroepen. Waaronder: misbruik voorziening, misbruik noodrem, bedelen/muzikanten, baldadigheid, hinderlijk gedrag, onzedelijk gedrag, wildplassers, slapers, aanwijzing personeel niet opvolgen, onenigheid. Overtreding Besluit Personenvervoer en gedragsregels Voeten op de bank, roken, geluidsoverlast, gevaarlijk gedrag (surfen), verstoren exploitatie, openhouden/trekken/trappen deuren. Overtreden huisregels (voor zover niet hierboven genoemd) verontreiniging interieur, verontreiniging exterieur.

Veilige Publieke Taak. Convenant Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer

Veilige Publieke Taak. Convenant Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Veilige Publieke Taak Convenant Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Partijen: ^ De streekvervoerders in Nederland, die worden vertegenwoordigd door FMN, in de persoon van dhr. Vegter. ^ Vakbonden FNV en

Nadere informatie

STATEN. Postadres Provinciehuis Postbus LP Den Haag T Provinciale Staten

STATEN. Postadres Provinciehuis Postbus LP Den Haag T Provinciale Staten STATEN Lid Gedeputeerde Staten I.G.M. de Bondt Contact 070 441 71 12 igm.de.bondt@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Provinciale Staten Datum

Nadere informatie

De klokken gelijk. Actualisatie uniforme incidentregistratie sociale veiligheid in het openbaar vervoer Eindrapport MuConsult

De klokken gelijk. Actualisatie uniforme incidentregistratie sociale veiligheid in het openbaar vervoer Eindrapport MuConsult De klokken gelijk Actualisatie uniforme incidentregistratie sociale veiligheid in het openbaar vervoer Eindrapport MuConsult MUCONSULT B.V., POSTBUS 2054, 3800 CB AMERSFOORT INFO@MUCONSULT.NL WWW.MUCONSULT.NL

Nadere informatie

Personeelsmonitor Sociale Veiligheid 2012

Personeelsmonitor Sociale Veiligheid 2012 Invullen via internet: Persolsmonitor Sociale Veiligheid 2012 Wij willen u eerst vragen om in gedachten uw eigen ervaringen in een aantal verschillende situaties te vergelijken: hoe veilig of onveilig

Nadere informatie

Update Integraal Actieprogramma Sociale Veiligheid

Update Integraal Actieprogramma Sociale Veiligheid Update Integraal Actieprogramma Sociale Veiligheid Dit is het laatste halfjaarlijkse voortgangsbericht over het Integraal Actieprogramma Sociale Veiligheid. Het actieprogramma werd in oktober 2016 vastgesteld

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 maart 2015 Betreft Aanpak sociale veiligheid

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 maart 2015 Betreft Aanpak sociale veiligheid > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Protocol Sociale Veiligheid. Onderwerp: agressie & geweld

Protocol Sociale Veiligheid. Onderwerp: agressie & geweld Versie 2010-11-29 Protocol Sociale Veiligheid Onderwerp: agressie & geweld Aanvullend op het handboek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op 2 maart 2010 is het Handboek agressie en

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck Convenant voor: Voortgezet Onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

Datum: 17 september 2012. Lokaal Veiligheidsarrangement stationsgebied Woerden

Datum: 17 september 2012. Lokaal Veiligheidsarrangement stationsgebied Woerden θ Datum: 17 september 2012 Lokaal Veiligheidsarrangement stationsgebied Woerden Inhoudsopgave 1 Partijen 3 2 Algemeen 4 3 Probleemstelling 4 4 Doelstelling 4 5 Gebiedsafbakening 4 6 Overwegingen 5 7 Organisatiestructuur

Nadere informatie

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Vul deze verbetercheck in om zicht te krijgen op waar uw organisatie staat met de aanpak rond ongewenst gedrag. Aan de hand van de scores kunt

Nadere informatie

Sociale veiligheid. De zorg voor een prettige en veilige reis

Sociale veiligheid. De zorg voor een prettige en veilige reis Sociale veiligheid De zorg voor een prettige en veilige reis Inleiding Elke dag spant NS zich in om het reizen met de trein en het verblijf op het station voor iedereen zo prettig en veilig mogelijk te

Nadere informatie

Convenant Sociale veiligheid stads- en streekvervoer Breda 2012-2016

Convenant Sociale veiligheid stads- en streekvervoer Breda 2012-2016 Convenant Sociale veiligheid stads- en streekvervoer Breda 2012-2016 Convenant sociale veiligheid openbaar stad- en streekvervoer Breda 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. VPT Eenduidige Landelijke

Nadere informatie

Agressieprotocol«1» 1. Vooraf

Agressieprotocol«1» 1. Vooraf Agressieprotocol«1» 1. Vooraf 1.1. Definities Onder agressie wordt verstaan het gehele scala van voorvallen of situaties waarbij een werknemer psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Amsterdam, 7 november Inleiding.

Schriftelijke vragen. Amsterdam, 7 november Inleiding. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2012 Publicatiedatum 14 november 2012 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer A.H. van Drooge van 18 juli 2012 inzake veiligheid in

Nadere informatie

Eigen Regie Friesland

Eigen Regie Friesland Protocol Agressie en Geweld Belang van dit protocol. Medewerkers van Eigen Regie Friesland kunnen doordat zij werken met een kwetsbare doelgroep in aanraking komen met gevoelens van onmacht welke bij deelnemers

Nadere informatie

Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland. Nulme&ng

Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland. Nulme&ng Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland Nulme&ng Nulme7ng. In het landelijk programma Veilige Publieke Taak worden er door het ministerie van Binnenlandse Zaken acht maatregelen genoemd die belangrijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 28 642 Sociale veiligheid openbaar vervoer Nr. 48 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATER- STAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden 4 Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Jo Scheeren Agressie en geweld komen veel voor op de werkvloer. Binnen de publieke sector

Nadere informatie

Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer

Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 2016 1 In opdracht van: De gemeente Amsterdam, rve Handhaving en Toezicht en de Bestuursdienst (OOV) Projectnummer: 16210 Nina Holaind Josca Boers Jeroen Slot

Nadere informatie

Enquête Bedrijventerrein Forepark Vereniging Beheer Forepark Keurmerk Veilig Ondernemen

Enquête Bedrijventerrein Forepark Vereniging Beheer Forepark Keurmerk Veilig Ondernemen Enquête Bedrijventerrein Forepark Vereniging Beheer Forepark Keurmerk Veilig Ondernemen Voorwoord De Vereniging Beheer Forepark wil graag samen met de ondernemers op het Forepark zorg dragen voor een goed

Nadere informatie

Meerjarenoverzicht Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer

Meerjarenoverzicht Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Meerjarenoverzicht Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 1. Inleiding In december 2002 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het Aanvalsplan Sociale Veiligheid. In 2006 is dit Aanvalsplan geëvalueerd. Besloten

Nadere informatie

28642 Sociale veiligheid openbaar vervoer. 29628 Politie. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Den Haag, 27 januari 2014

28642 Sociale veiligheid openbaar vervoer. 29628 Politie. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Den Haag, 27 januari 2014 28642 Sociale veiligheid openbaar vervoer 29628 Politie Nr. 59 Brief van de minister van Veiligheid en Justitie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 januari 2014 Naar

Nadere informatie

Wijzigingen vastgesteld mei 2012

Wijzigingen vastgesteld mei 2012 Verduidelijking exameneisen Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een examen. Wijzigingen vastgesteld

Nadere informatie

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2.

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2. Doel: Het creëren van een veilige werkomgeving. Onder agressie verstaan wij elke vorm van ongewenst gedrag zowel verbaal als ook fysiek. Zie bijlage 1. Handelwijze bij telefonisch ongewenst gedrag: 1.

Nadere informatie

EXAMENEISEN WINKELSURVEILLANCE 2

EXAMENEISEN WINKELSURVEILLANCE 2 EXAMENEISEN WINKELSURVEILLANCE 2 Verduidelijking exameneisen Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

RI&E agressie en geweld

RI&E agressie en geweld Bijlage H RI&E agressie en geweld De Arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers tot het opstellen van een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E). Onderdeel van deze RI&E zijn agressie en geweldsrisico

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met het artikel: 'Duitse agent gewond na steekincident op station Landgraaf'?

Vraag 1 Bent u bekend met het artikel: 'Duitse agent gewond na steekincident op station Landgraaf'? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Eval uat i e Camer at oezi cht Gouda Ei ndr appor t Samenvatting en conclusies De gemeente Gouda is begin 2004 een proef gestart met cameratoezicht in de openbare ruimte op diverse locaties in de gemeente.

Nadere informatie

Agressie op de werkvloer. Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers

Agressie op de werkvloer. Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers Agressie op de werkvloer Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers Programma Inleiding Inventarisatie Wettelijke kaders Rol en taak ondernemingsraad Naar een duurzame inzetbaarheid Agressie en geweld:

Nadere informatie

Handhavingsarrangement Zoetermeerstadslijn

Handhavingsarrangement Zoetermeerstadslijn Handhavingsarrangement Zoetermeerstadslijn Een integrale aanpak van de sociale veiligheid in en rond het openbaar vervoer per trein met als samenwerkende partijen: de gemeente Zoetermeer de N.V. Nederlandse

Nadere informatie

Veilige zorg in het ziekenhuisve

Veilige zorg in het ziekenhuisve Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Veilige zorg in het ziekenhuisve Mr. Marie-José Blondeau, jurist gezondheidsrecht Erasmus MC te Rotterdam m.blondeau@erasmusmc.nl Helaas

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5

INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5 Agressieprotocol Omnia Wonen INHOUDSOPGAVE: Hfd.stuk Paginanr. 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5 2 1. VOORWOORD Van tijd tot tijd is

Nadere informatie

Aangifte doen binnen het onderwijs

Aangifte doen binnen het onderwijs Aangifte doen binnen het onderwijs Hoe een duidelijk aangiftebeleid bijdraagt aan schoolveiligheid Iedereen die werkt binnen het onderwijs weet dat een veilige omgeving voor leerlingen en personeel van

Nadere informatie

Meldingsformulier agressie en geweld

Meldingsformulier agressie en geweld Meldingsformulier agressie en geweld Naam melder: G. Vogelaar, leerlingbegeleider Naam slachtoffer: Naam dader: Datum melding: 30 november 2010 School:Hanze College Klas: School:Hanze College Datum voorval:

Nadere informatie

Monitoring sociale veiligheid in het openbaar vervoer

Monitoring sociale veiligheid in het openbaar vervoer Monitoring sociale veiligheid in het openbaar vervoer Delfíni en Probit brengen sociale veiligheid in kaart 29 juni 2009, Matti Baggerman, Delfíni en Bert Anvelink, Probit Op landelijk niveau wordt de

Nadere informatie

Iepenbier ferfier yn Fryslân

Iepenbier ferfier yn Fryslân Healsjiersifers Iepenbier ferfier yn Fryslân Sifers earste healjier 2012 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 3 Actueel 4 Samenvatting 5 Toelichting cijfers 6 Cijfers 1 e helft 2012 7 gebruik ov 8 punctualiteit

Nadere informatie

CONVENANT. Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD

CONVENANT. Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD CONVENANT Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD Partijen komen het volgende overeen: De scholen zijn op grond van de Wet op de Arbeidsomstandigheden verantwoordelijk

Nadere informatie

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers De Sint Maartenskliniek verwacht van u dat u zich gedraagt als gast en dat u respectvol en vriendelijk met elkaar omgaat. Behandel de ander zoals u zelf behandeld

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in rn om de school Gemeente Hengelo

Convenant Veiligheid in rn om de school Gemeente Hengelo Convenant Veiligheid in rn om de school Gemeente Hengelo Hengelo, 21 oktober 2010 1. Doelstelling Dit convenant heeft tot doel om een eenduidig en sluitend stelsel van afspraken te maken ten behoeve van

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

Voorkomen van agressie en geweld in organisaties

Voorkomen van agressie en geweld in organisaties Voorkomen van agressie en geweld in organisaties Landelijk rapport opdrachtgever expertisecentrum Veilige Publieke Taak auteur CAOP Research datum 3 april 2014 1 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 5 2 Achtergrondgegevens

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Gemeenteblad nr. 490336 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 10 december 2015 Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Raadsbesluit

Nadere informatie

Plan van aanpak Veiligheid en leefbaarheid in en rondom ROC Mondriaan Zuidlarenstraat. Stadsdeel Escamp

Plan van aanpak Veiligheid en leefbaarheid in en rondom ROC Mondriaan Zuidlarenstraat. Stadsdeel Escamp ROC Mondriaan 2015 Plan van aanpak 2015 Veiligheid en leefbaarheid in en rondom ROC Mondriaan Zuidlarenstraat Stadsdeel Escamp Partijen: Stadsdeelkantoor Escamp ROC Mondriaan, locatie Zuidlarenstraat Landelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2008

Uitvoeringsprogramma 2008 Uitvoeringsprogramma 2008 kwartaalcijfers openbaar vervoer in Fryslân cijfers 4e kwartaal 2008 en jaarcijfers 2008 Inleiding Voor u ligt de kwartaalrapportage openbaar vervoer Fryslân van het vierde kwartaal

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Provincie Zuid-Holland

Uitvoeringsprogramma Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Provincie Zuid-Holland Uitvoeringsprogramma Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 2016-2019 Provincie Zuid-Holland Inhoudsopgave _Toc433201777 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Implementatie van het

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag Stichting Mensen Met Mogelijkheden.

Protocol ongewenst gedrag Stichting Mensen Met Mogelijkheden. Protocol ongewenst gedrag Stichting Mensen Met Mogelijkheden. 1. DOEL Deze procedure is bedoeld om zorgvuldig handelen te waarborgen bij constatering van ongewenst gedrag op de werkplek. 2. REIKWIJDTE

Nadere informatie

CONVENANT VEILIGE SCHOOL. Voortgezet onderwijs

CONVENANT VEILIGE SCHOOL. Voortgezet onderwijs CONVENANT VEILIGE SCHOOL Voortgezet onderwijs Gemeente Vlaardingen en Lentiz Onderwijs Groep Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam St. Sint Jozefmavo Politie Rotterdam-Rijnmond 2 Ondergetekenden 1.

Nadere informatie

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek Visie schoolveiligheidsplan Montessorischool Elzeneind Doelstelling beleidsplan Preventief beleid Curatief beleid Registratie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen

Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen Bekendmaking Rectificatie vaststelling beleid De burgemeester van Heemskerk maakt bekend een verbeterde versie van de Beleidsregel Gebiedsverboden Heemskerk vast te stellen. De daarin opgenomen verwijzingen

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg Inleiding: Ongewenst gedrag, zoals in dit document beschreven wordt, is een veel voorkomend verschijnsel geworden in onze samenleving. Het veroorzaakt in het algemeen gevoelens van onveiligheid en machteloosheid.

Nadere informatie

Beleidsregel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO)

Beleidsregel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) / Bijlage 3.2 Beleidsregel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) 7 juni 2012 Inhoudsopgave Artikel 1 Bevoegdheden op grond van artikel 172a Gemeentewet 2 Artikel

Nadere informatie

Algemene huisregels Rijnstate

Algemene huisregels Rijnstate Algemene huisregels Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Inleiding Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in ons ziekenhuis. Een prettige omgeving

Nadere informatie

Protocol beveiliging bestuurders gemeente Heeze-Leende

Protocol beveiliging bestuurders gemeente Heeze-Leende Protocol beveiliging bestuurders gemeente Heeze-Leende Toelichting Uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in 2010 blijkt dat de helft van alle bestuurders wel eens te maken heeft gehad

Nadere informatie

CONVENANT VEILIGHEID IN EN OM SCHOOL

CONVENANT VEILIGHEID IN EN OM SCHOOL CONVENANT VEILIGHEID IN EN OM SCHOOL Convenant Veiligheid in en om de school Gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck Convenant voor: Voortgezet Onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs Middelbaar Beroeps

Nadere informatie

Actieprogramma Sociale Veiligheid in het Openbaar Vervoer Integrale aanpak voor het OV. Versie tbv bestuurlijk overleg 25 oktober 2016

Actieprogramma Sociale Veiligheid in het Openbaar Vervoer Integrale aanpak voor het OV. Versie tbv bestuurlijk overleg 25 oktober 2016 Actieprogramma Sociale Veiligheid in het Openbaar Vervoer Integrale aanpak voor het OV Versie tbv bestuurlijk overleg 25 oktober 2016 Inhoud Inhoud... 2 Inleidend... 3 Analyse... 4 Aanpak... 4 Definitie...

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013

Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013 Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013 Gemaakt door Nadia en Patrick dd: 15-03-2013 1 Inhoudsopgave 1. Vormen van agressie en geweld p. 3 2. Voorkomen van agressie en geweld p. 3 3. Gedragsregels

Nadere informatie

Plan van aanpak 2015. Veiligheid en leefbaarheid in en rondom VSO De Piramide. Stadsdeel Escamp

Plan van aanpak 2015. Veiligheid en leefbaarheid in en rondom VSO De Piramide. Stadsdeel Escamp De Piramide 2015 Plan van aanpak 2015 Veiligheid en leefbaarheid in en rondom VSO De Piramide Stadsdeel Escamp Partijen: Stadsdeelkantoor Escamp De rector en de veiligheidscoördinator van VSO de Piramide

Nadere informatie

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK Ondergetekenden: de burgemeester van de gemeente Oldebroek; hierna te noemen 'de burgemeester'; de politie Oost Nederland, team Veluwe Noord, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

ACTIEPLAN SOCIALE VEILIGHEID

ACTIEPLAN SOCIALE VEILIGHEID ACTIEPLAN SOCIALE VEILIGHEID Jaar: 2010 Concessie: Gooi en Vechtstreek Connexxion A.T. de Jong Connexxion Openbaar Vervoer Bladzijde 1 van 24 INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING 2. VISIE EN DOESTELLING 3. LANDELIJKE

Nadere informatie

IN VEILIGE HANDEN. IVN-afdeling Vecht en Plassengebied

IN VEILIGE HANDEN. IVN-afdeling Vecht en Plassengebied IN VEILIGE HANDEN Beleid ter voorkoming van seksueel misbruik en ander ongewenst gedrag IVN-afdeling Vecht en Plassengebied Inleiding IVN-afdeling Vecht en Plassengebied wil de vrijwilligers en de deelnemers

Nadere informatie

20 april 2015. Onderzoek: agressie in het OV

20 april 2015. Onderzoek: agressie in het OV 20 april 2015 Onderzoek: agressie in het OV Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

ANTWOORDEN KENNISQUIZ WETBOEK VAN STRAFVORDERING

ANTWOORDEN KENNISQUIZ WETBOEK VAN STRAFVORDERING ANTWOORDEN KENNISQUIZ WETBOEK VAN STRAFVORDERING 1. Er is sprake van afpersing als iemand met geweld of met bedreiging daarvan, wordt gedwongen: A iets af te geven B een schuld aan te gaan C af te zien

Nadere informatie

1.04 Geeft het belang aan van het aan de hand van camerabeelden herkennen en identificeren van personen.

1.04 Geeft het belang aan van het aan de hand van camerabeelden herkennen en identificeren van personen. Cameratoezicht Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een examen Exameneisen Cameratoezicht 1 van

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Agressie & Geweld

Basisinspectiemodule Agressie & Geweld Basisinspectiemodule Agressie & Geweld Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand der wetenschap en professionele dienstverlening en is geschreven voor intern gebruik bij de

Nadere informatie

Veiligheidsarrangement spoorlijn Arnhem-Winterswijk

Veiligheidsarrangement spoorlijn Arnhem-Winterswijk Veiligheidsarrangement spoorlijn Arnhem-Winterswijk Bijlagen 1 Provincie Gelderland Stadsregio Arnhem Nijmegen Gemeenten Arnhem, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Montferland, Doetinchem, Oude IJsselstreek,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 28 642 Sociale veiligheid openbaar vervoer Nr. 86 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Nadere informatie

Meerjarenplan sociale veiligheid openbaar vervoer van de provincie Noord-Holland, 2011-2015

Meerjarenplan sociale veiligheid openbaar vervoer van de provincie Noord-Holland, 2011-2015 Meerjarenplan sociale veiligheid openbaar vervoer van de provincie Noord-Holland, 2011-2015 Opgesteld: 21-06-2011 Managementrapportage Sociale veiligheid is een belangrijk kwaliteitsaspect van het busvervoer.

Nadere informatie

Convenant. Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen

Convenant. Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen Convenant Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen 2012-2014 Voorwoord Sittard-Geleen wil een bruisende stad zijn voor alle inwoners en bezoekers aan de stad. Een belangrijke (kwalitatieve) pijler in de bruisende

Nadere informatie

SCHOOLVEILIGHEIDSBELEID

SCHOOLVEILIGHEIDSBELEID SCHOOLVEILIGHEIDSBELEID Scholen die het beste uit hun leerlingen en docenten willen halen, dienen zorg te dragen voor een veilig schoolklimaat. Inleiding Het vorige schoolveiligheidsbeleid dateert van

Nadere informatie

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland splan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland December 2012 Steller: R.Gorter Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Onderdelen openbare orde en veiligheid en openbare ruimte 4 3. Werkzaamheden BOA op grond

Nadere informatie

Toezichthouder bij NS

Toezichthouder bij NS Toezichthouder bij NS Toezichthouder bij NS In deze instructie lees je wat je bevoegdheden en verplichtingen als toezichthouder zijn. Of je alle bevoegdheden in de praktijk ook gebruikt is uiteraard afhankelijk

Nadere informatie

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS HENGELO OV. PROTOCOL AGRESSIE EN GEWELD (TUSSEN OUDERS EN SCHOOL) Indien er sprake is van een calamiteit in de zin van geweld op school kan het

Nadere informatie

HET VOORTGEZET ONDERWIJS

HET VOORTGEZET ONDERWIJS Partijen overwegen het volgende: CONVENANT DE VEILIGE SCHOOL HET VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeente Krimpen aan den IJssel De gemeente Krimpen aan den IJssel is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering

Nadere informatie

Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege

Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege 2014 INSPIREREND BETROKKEN - ONDERNEMEND Inhoudsopgave Voorwoord 3 Wat is wat 4 Handelingskaart wapenbezit 6 Handelingskaart opname maken zonder toestemming

Nadere informatie

Veiligheid in het primair onderwijs

Veiligheid in het primair onderwijs Veiligheid in het primair onderwijs 1 april 2009 Maarssen 8 april 2009 Amsterdam 9 april 2009 Den Haag 21 april 2009 Eindhoven 22 april 2009 Assen Marij Bosdriesz, Cecile Godefrooy, Marina Moerkens Programma

Nadere informatie

Gedragscode Bernardusschool Den Haag

Gedragscode Bernardusschool Den Haag Gedragscode Bernardusschool Den Haag Ruychrocklaan 340 2597 EE Den Haag Wat is een gedragscode? Een belangrijk onderdeel van veiligheidsbeleid is het opstellen van regels voor het sociale verkeer op school.

Nadere informatie

Protocol Incidentenregistratie

Protocol Incidentenregistratie Protocol Incidentenregistratie Internetversie Vastgesteld 14 juni 2012 Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 DEFINITIES... 3 3 ACHTERGROND... 3 4 UITVOERING... 3 4.1 Doorgeven en melden incidenten decentraal...

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2016 Betreft Voortgangsbrief sociale veiligheid

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2016 Betreft Voortgangsbrief sociale veiligheid > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

De sociale veiligheid van het personeel in het openbaar vervoer 2003 rapportage

De sociale veiligheid van het personeel in het openbaar vervoer 2003 rapportage De sociale veiligheid van het personeel in het openbaar vervoer rapportage De sociale veiligheid van het personeel in het openbaar vervoer rapportage Rapportnummer: titel: samenstelling: productie: uitgebracht

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Reglement cameratoezicht Maurick College

Reglement cameratoezicht Maurick College Reglement cameratoezicht Maurick College Dit reglement cameratoezicht heeft betrekking op alle gebouwen en terreinen van het Maurick College waar toezicht door middel van camerasystemen wordt ingezet.

Nadere informatie

Veiligheid binnen Zadkine Waarom is Zadkine een Veilige School?

Veiligheid binnen Zadkine Waarom is Zadkine een Veilige School? Veiligheid binnen Waarom is een Veilige School? Wat is veiligheid? Deur op slot: risico op diefstal is daardoor erg klein Veiligheid is De mate van afwezigheid van mogelijke oorzaken van een gevaarlijke

Nadere informatie

Evaluatie 1 jaar Veilig op weg

Evaluatie 1 jaar Veilig op weg Evaluatie 1 jaar Veilig op weg Kathleen Van Brempt, www.ministerkathleenvanbrempt.be 22 juni 2007 Veilig op weg: ontstaan Na agressie-incident met dodelijke afloop in Antwerpen op 24 juni 2006 Versnelling

Nadere informatie

CONVENANT 'JOIN THE CLUB VEILIGE PUBLIEKE TAAK' TILBURG

CONVENANT 'JOIN THE CLUB VEILIGE PUBLIEKE TAAK' TILBURG CONVENANT 'JOIN THE CLUB VEILIGE PUBLIEKE TAAK' TILBURG Gemeente Tilburg en werkgevers in de (semi)publieke sector 1 Inleiding Ambulancepersoneel, buschauffeurs, medewerkers van zorginstellingen, gemeentes,

Nadere informatie

Vragenlijst: Omgaan met agressie en geweld in het werk

Vragenlijst: Omgaan met agressie en geweld in het werk Vragenlijst: mgaan met agressie en geweld in het werk Als. willen wij graag meer inzicht krijgen in de mate waarin onze medewerkers met agressie en geweld in aanraking komen en de manier waarop hiermee

Nadere informatie

Voorstel Regiegroep aanbevelingen voor de. Opzet van een Sociaal Veiligheidsplan

Voorstel Regiegroep aanbevelingen voor de. Opzet van een Sociaal Veiligheidsplan Voorstel Regiegroep aanbevelingen voor de Opzet van een Sociaal Veiligheidsplan Inleiding Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is iedere instelling in Nederland - en dus ook elke school - verplicht om beleid

Nadere informatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Sint Clemensschool School

Nadere informatie

Horecaconvenant Schiermonnikoog.

Horecaconvenant Schiermonnikoog. convenant Schiermonnikoog. Januari 2015. Inhoud. Convenantpartners Besluiten 1. Overleg. 2. Vellige inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. 3. Openings- en sluitingstijden. 4. Toezicht: toelatingsbeleid;

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

Onderzoek ET/BTS. Sanctionering

Onderzoek ET/BTS. Sanctionering Onderzoek In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie heeft het Groningse bureau voor bestuurskundig onderzoek en juridisch advies Pro

Nadere informatie

Hulpmiddel 2. Beleid ongewenste omgangsvormen

Hulpmiddel 2. Beleid ongewenste omgangsvormen Hulpmiddel 2 Beleid ongewenste omgangsvormen Arbocatalogus Particuliere Beveiliging 2012 Inhoudsopgave Beleid 3 Steun van het management 3 Creëren van draagvlak 3 Monitoren van beleid 3 Communicatie van

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

Veiligheid binnen Zadkine Waarom is Zadkine een Veilige School? Zadkine

Veiligheid binnen Zadkine Waarom is Zadkine een Veilige School? Zadkine Veiligheid binnen Waarom is een Veilige School? Inhoud Sheet 3 Wat is veiligheid 4 heeft veiligheid op de agenda 5 Veilige School 6 en sociale veiligheid 7 Gedragsregels in vormen en maten 8 Verwachtingen

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag Grensoverschrijdend gedrag Inleiding De maatschappij krijgt steeds meer te maken met vormen van grensoverschrijdend gedrag. Ook binnen de kinderopvang wordt grensoverschrijdend gedrag door kinderen, ouders

Nadere informatie

Vragenlijst. Thema 1: Beleid en organisatie

Vragenlijst. Thema 1: Beleid en organisatie Vragenlijst Thema 1: Beleid en organisatie 1) Het huidige anti-agressiebeleidsplan bestaat uit de onderstaande onderdelen: Algemene beleidsvisie op voorkomen/beheersen van agressie en geweld Definitie

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Veiligheidsbeleving Inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving bij de inwoners van Tweestromenland. Afhankelijk van

Nadere informatie