TOETSINGSVRAGEN KRUIDENLEER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOETSINGSVRAGEN KRUIDENLEER"

Transcriptie

1 TOETSINGSVRAGEN KRUIDENLEER Opmerking: het examen is in hoofdzaak een multiple choice-examen waarin van de gesuggereerde kruiden zowel de botanische naam als de Nederlandse naam wordt aangegeven. Voor het beantwoorden van de open vragen volstaat het om de botanische naam of correcte Nederlandse naam op te geven. 1. Knoflook is een basisplant voor een gezonde bloedsomloop. Op basis van welke gunstige werkingen kan ze ingezet worden in de preventie van atherosclerose (slagaderverkalking) en de gevolgen daarvan? 2. Bij het ontstaan van atherosclerose is de ontsteking van de vaatwand een elementaire factor. Welke planten ken je die door hun antioxiderende vermogen ook kunnen ingezet worden om atherosclerose tegen te gaan? 3. Wat is de ideale plant om op een veilige manier in te zetten bij een ouderdomshart en hartzwakte, waarbij nog geen digitalis wordt ingezet, of ter ondersteuning na een hartinfarct? 4. Welke planten ken je die kunnen ingezet worden bij goedaardige hartritmestoornissen zonder organische ondergrond? 5. Welke trio van planten kan ingezet worden bij beginnende hypertensie en op welke manier werken ze in? 6. Ken je nog andere planten die dieper inwerken bij hypertensie? 7. Wat is de belangrijkste plant die kan ingezet worden bij een verminderde bloedsomloop in de hersenen, ter verbetering van geheugen en concentratievermogen en ter preventie van/ondersteuning bij dementie? 8. Noem 3 voorname planten die kunnen ingezet worden bij de preventie van/gevolgen van een verminderde aderlijke circulatie (spataderen, aambeien, flebitis) en geef 2 werkingen waarop hun effect gestoeld is. 9. Welke plant ken je die vooral uitwendig ingezet wordt bij de aanpak van aandoeningen met verwijde aderen (aambeien, spataderen, couperose)? 10. Aan welke planten kan je denken bij hypotensie (lage bloeddruk) door een algemeen zwakke bloedsomloop, door een overvulling van de aderen, door een zwakke bijnierfunctie, door een zwakke leverfunctie met portale hypertensie? 11. Echte kamille, Citroenmelisse en Pepermunt zijn 3 planten die vaak in een synergie worden ingezet voor de maag en de spijsvertering in het algemeen. Geef van elke van deze planten de basiswerking op de maag en darmen. 12. Echte kamille, Citroenmelisse en Pepermunt (of menthol) kunnen ook uitwendig ingezet worden. Wat zijn hier vooral de indicaties? 13. Zoethout zou een echt topmiddel kunnen zijn bij de aanpak van maagwandontsteking en maagzweren. Maar om welke reden kunnen we er niet ongebreideld gebruik van maken? Welke raad moet dan ook gegeven worden bij therapie met zoethoutwortel? 14. Noem twee planten met zeer interessante slijmstoffen, die verzachtend werken bij irritaties van de maag- en darmslijmvliezen 15. Leg het verschil uit tussen de werking van de latex van Aloe vera en de werking van het sap uit de binnenste cellagen van Aloe vera.

2 16. Welke kruiden ken je die vooral op basis van hun bitterstoffen, de eetlust aanscherpen en de spijsvertering bevorderen? 17. Wat is het belangrijkste kruid dat wordt ingezet bij misselijkheid en braken en op wat stoelt de werking ervan? 18. Welke kruiden ken je die kunnen ingezet worden om maag- en darmkrampen te verlichten? 19. Wat is het belangrijkste kruid (uit de westerse fytotherapie) dat met zijn bijzondere flavonoïden de lever beschermt tegen toxische stoffen en dat de leverontgifting stimuleert? 20. Welke planten ken je die de galafscheiding merkbaar verhogen en die zo de vetvertering verbeteren en de kans op galstenen verminderen? 21. Welke plant verbetert vooral de kwaliteit van de gal en heeft naast in de lever ook elders in het lichaam sterk antioxiderende eigenschappen? 22. Waar ligt het accent van de werking van de wortel van de paardenbloem en het blad van de paardenbloem? 23. Wanneer ga je eigenlijk pas laxerende kruiden aanraden, die werken op basis van antrachinonen? 24. Wat zijn de belangrijkste tegenindicaties voor het geven van laxerende kruiden op basis van antrachinonen? 25. Geef een voorbeeld van een milder werkend kruid op basis van antrachinonen en een sterker werkend kruid op basis van antrachinonen. 26. Geef drie voorbeelden van bulklaxativa. 27. Geef een aantal indicaties waarvoor deze middelen ook kunnen ingezet worden naast een laxerende werking 28. Naast de vezels, bevat lijnzaad ook een waardevolle olie. Verklaar. 29. Naast vezels bevat de kokosnoot ook een waardevolle olie. Verklaar. 30. Welke zachte laxeermiddelen (die kunnen aan kinderen en ouderen gegeven worden) ken je, die werken op basis van het osmotisch aantrekken van water? 31. Welke zijn eerstelijnsplanten die kunnen ingezet worden bij een milde, acute diarree? 32. Welke andere eigenschappen en toepassingen ken je van blauwe bosbessen? 33. Welke planten ken je die op basis van aspirine-achtige stoffen (salicylaten) ontstekingswerend en pijnstillend kunnen werken? 34. Waarom hebben wilgenbast en moerasspirea niet de nevenwerkingen van aspirines? 35. Welke planten ken je die op een andere manier ontstekingswerend werken bij spier- en gewrichtsklachten? 36. Bij welke vormen van reumatische ontstekingen kan duivelsklauw ingezet worden? 37. Op welke andere terreinen dan spieren en gewrichten kan het ontstekingswerende effect van wierookhars (Boswellia serrata) ook ingezet worden? 38. Welke kruiden ken je die het urinezuurgehalte verlagen? 39. Verklaar de ondersteunende werking van heermoes (paardestaart) bij allerlei aandoeningen met een verminderde kwaliteit van bindweefsels (osteoporose, tendinitis, verrekkingen, verzwikkingen, slappe gewrichtsbanden ) en welke mineraal draagt hierbij in grote mate aan toe?

3 40. Wat is de centrale idee/component van de belangrijkste indicaties van het uitwendige gebruik van arnica of valkruid? 41. Arnica raad je niet aan voor inwendig gebruik; wanneer ga je het ook niet uitwendig toepassen? 42. Smeerwortel wordt afgeraden voor inwendig gebruik. Wel kent ze zeer interessante toepassingen bij uitwendig gebruik. Welke en verklaar. 43. Welke kruiden ken je die de werking van de nieren ondersteunen? 44. Waarom is echte guldenroede een basiskruid voor de nieren? 45. Wanneer mogen we jeneverbes niet geven ter ondersteuning van de nierfunctie? 46. Welke kruiden ken je die kunnen ingezet worden ter preventie van blaasinfecties of bij beginnende, milde blaasinfectie? 47. Verklaar het werkingsmechanisme van veenbes ter preventie van blaasinfecties. Waarom is het soms beter een concentraat in een tablet te gebruiken dan het sap? 48. Waarop moet je letten wil je met succes beredruifblad inzetten ter preventie van/bij de aanpak van blaasinfecties? 49. Welke kruiden ken je die het urinaire comfort verbeteren bij goedaardige prostaatvergroting en de volumetoename afremmen? In welke stadia zijn zij vooral werkzaam? 50. Wat is naast het inzetten bij goedaardige prostaatvergroting, een andere belangrijke toepassing van pompoenpitten op het urinewegenstelsel en op het maagdarmstelsel? 51. Op welk deel van de immuniteit heeft Echinacea een modulerend effect? Wat is het gevolg daarvan voor de toediening ervan? Laat echinacea een herkenningsreactie na in het lichaam tegen een welbepaalde kiem? 52. Met welke orthomoleculaire substanties heeft echinacea een bewezen afweerverhogende werking? 53. Hoe werkt katsklauw in op de immuniteit in vergelijking met echinacea? Wat is de voorwaarde voor een goed werkend katsklauwpreparaat? 54. Welke andere weerstandsverhogende basisplanten ken je? 55. Welke plant is veelbelovend om specifiek in te zitten bij griep en grippale infecties? 56. Welke weerstandsverhogende paddenstoelen ken je, welke etherische oliën verhogen eveneens de weerstand en welke adaptogene planten verbeteren ook het afweervermogen? 57. Welke planten verhogen de afweer op basis van de rijkdom aan vitamine C en bioflavonoïden, op basis van zwavelverbindingen, op basis van omega-3- vetzuren? 58. Naast algemeen weerstandsverhogende kruiden, welke zijn de kruiden die je specifiek kan inzetten om hun antiseptische eigenschappen op de luchtwegen? 59. Welke kruiden helpen taaie secreties in de luchtwegen op te lossen en/of slijmen beter op te hoesten? 60. Welke kruiden helpen dankzij hun slijmstoffen droge, geprikkelde en ontstoken luchtwegen te verzachten? 61. Aan welk(e) kruid(en) denk je specifiek bij heesheid? 62. Welke kruiden ken je die de luchtwegen helpen ontkrampen en bij spastische hoest kunnen ingezet worden?

4 63. Welke kruiden ken je met een mild ontspannende en slaapbevorderende werking? Welke synergieën ken je daarvan? 64. Aan welke kruid denk je vooral bij slapeloosheid door geestelijke overinspanning? 65. Aan welke kruiden denk je bij slapeloosheid door een overladen spijsvertering? 66. Aan welk kruid denk je bij slapeloosheid door rusteloze benen? 67. Welk kruid is ervoor gekend vooral het inslapen te bevorderen? 68. Aan welke kruiden denk je bij slapeloosheid door hartkloppingen (zonder organisch hartlijden)? 69. Welke nuttige uitwendige toepassingen van lavendel (en de etherische olie eruit) ken je? 70. Welk(e) kruid(en) kan je overwegen bij ADHD? 71. Welk(e) kruid(en) kan je overwegen bij slapeloosheid bij kinderen? 72. Ken je, buiten de rustgevende werking, nog andere toepassingen van de lindebloesem? 73. Op wat berust de werkzaamheid van St Janskruid bij depressiviteit? 74. Voor welke vorm van depressiviteit is St Janskruid vooral bestemd? 75. Mag je St Janskruid combineren met reguliere antidepressiva? 76. Wat moet je zeker navragen bij iemand die je St Janskruid wil aanraden? 77. Met welk(e) voedingssupplement(en) kan je St Janskruid combineren voor meer succes bij depressiviteit? 78. Ken je een uitwendige toepassing van St. Janskruid? 79. Welk kruid heeft het meest kan op succes bij migraine? Wat mag je er normaal gezien van verwachten? 80. Welk kruid kan de gevoeligheid van de cellen voor glucose verbeteren; m.a.w vermindert de insulineresistentie en bevordert de opname van glucose? 81. Welke kruiden kunnen de afscheiding van insuline t.h.v. de pancreas bevorderen? 82. Welke kruiden kunnen ingezet worden om het te hoog oplopen van de glucosespiegel na de maaltijd te verminderen? 83. Welk(e) kruid(en) kan je aanraden ter ondersteuning van een zwakke schildklier? 84. Welke kruiden kunnen symptomatische verlichting geven bij klachten door hyperthyreoïdie (te sterke schildklierfunctie)? 85. Welke adaptogene kruiden ken je die je kunnen wapenen tegen ongunstige omstandigheden en die kunnen bijdragen tot het herstellen van het hormonale evenwicht? 86. Wanneer geef je beter geen ginseng? Wat drink je best met mate bij gebruik van ginseng? Wat de betere vorm van ginseng voor een langdurige inname? 87. Welke kruiden ken je die prohormonen aanleveren, waardoor de bijnier beter haar eigen steroïde hormonen kan aanmaken? 88. Wat is een betere bron van cafeïne dan de koffieboon, waarbij een zachter en langer aanhoudend stimulerend effect wordt bereikt? 89. Welke kruiden ken je met een fyto-oestrogene werking? 90. Verklaar waarom kruiden met fyto-oestrogenen zowel bij teveel als gebrek aan oestrogenen kunnen ingezet worden?

5 91. Welk kruid ken je dat het progesterongehalte kan verhogen ten opzichte van de oestrogenen? 92. Het omega-6-vetzuur gammalinoleenzuur kan helpen bij bepaalde cyclusstoornissen en bij PMS. Welke bronnen ken je daarvan? 93. Welke kruiden kunnen helpen bij het verlichten van menstruatiepijn? 94. Welke kruiden kan je inzetten om overmatig menstrueel bloedverlies te verminderen? 95. Waardoor is spirulina naast zijn hoge en complete voedingswaarde, ook zeer interessant om in te zetten voor een betere algemene gezondheid? 96. Waardoor werkt spirulina ondermeer ontgiftend en bevordert het de bloedaanmaak? 97. Wat is het grote verschil tussen spirulina en chlorella? 98. Wat zijn de 3 troeven van tarwegras en gerstegras? 99. Wat is de grootste eigenschap van groene thee, waardoor het bijdraagt tot de preventie van diverse degeneratieve aandoeningen? 100. Waarvoor wordt rooibos, naast zijn antioxiderende werking, ook voor ingezet? 101. Wat is de belangrijkste antiseptische/anti-inflammatoire plant voor de huid? Ken je nog andere wondkruiden? 102. Welke kruiden kan je inzetten bij een droge, schilferige huid? 103. Welke kruiden kan je inzetten bij brandwonden van eerste en tweede graad? 104. Welke kruiden kan je inzetten tegen overmatige littekenvorming? 105. Welke kruiden ken je waarvan de reinigende werking zich vertaalt naar de huid toe? 106. Welke kruiden kan je inzetten bij mineure oogklachten als oogbindvliesontsteking en ooglidrandontsteking? 107. Welke kruiden kunnen helpen beschermen tegen de belangrijkste oorzaak van blindheid, namelijk maculaire degeneratie?

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL TRADITIE VEILIG ORIGINEEL Deciniatuur werkt met producten uit het Bioradix-gamma als basis voor de fytotherapie of plantengeneeskunde. Tijdens de therapie versterkt u uw gezondheid door extracten van planten

Nadere informatie

Kruidengids Bijvoet Berk Gebruikte delen: Gebruikte delen: Helpt bij: Helpt bij: Toepassing: Toepassing: Weetjes: Weetjes:

Kruidengids Bijvoet Berk Gebruikte delen: Gebruikte delen: Helpt bij: Helpt bij: Toepassing: Toepassing: Weetjes: Weetjes: Kruidengids Bijvoet Berk Gebruikte delen: de hele plant in juli/augustus Helpt bij: maag-, darm- en galklachten en gebrek aan eetlust Toepassing: thee van gedroogde bijvoet Weetjes: zeer geschikt voor

Nadere informatie

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL TRADITIE VEILIG ORIGINEEL Deciniatuur werkt met producten uit het Bioradix-gamma als basis voor de fytotherapie of plantengeneeskunde. Tijdens de therapie versterkt u uw gezondheid door extracten van planten

Nadere informatie

Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6

Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 500, omhulde tabletten 500 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6

Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 850, omhulde tabletten 850 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u Prednison voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 1 1 Houd je hart gezond Programma Leefstijl Risicofactoren Meest voorkomende hart- en vaatziekten Gezond bewegen 2 2 Werking van het hart 3 3 Werking van het hart

Nadere informatie

Acne. ter ondersteuning bij puistjes gedurende de puberteit (B6) Adem, slecht. verbetert conditie tandvlees. Adhd. bij innerlijke onrust.

Acne. ter ondersteuning bij puistjes gedurende de puberteit (B6) Adem, slecht. verbetert conditie tandvlees. Adhd. bij innerlijke onrust. Acne Bèta caroteen ter ondersteuning bij puistjes gedurende de puberteit (B6) voedt en beschermt de huid ter ondersteuning bij puistjes gedurende de puberteit (B6) ter ondersteuning bij puistjes gedurende

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Inhoudsopgave Algemeen...4 Werking...4 Gebruik...5 Bijwerkingen...6 Foliumzuur...6 Aanvullende informatie...7 Zwangerschap en borstvoeding...7 Tot slot...8

Nadere informatie

Medicijnen en voedingssupplementen Tegelijk gebruiken?

Medicijnen en voedingssupplementen Tegelijk gebruiken? Medicijnen en voedingssupplementen Tegelijk gebruiken? Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Door gebruik van bepaalde voedingssupplementen kunnen sommige medicijnen sterker of

Nadere informatie

De hoofdbestanddelen van RAIN CORE.

De hoofdbestanddelen van RAIN CORE. Onze organen zijn van wezenlijk belang. Het is belangrijk dat ze hun werk optimaal kunnen doen. Organen zijn prachtige biologische machines die een leven lang kunnen meegaan, maar leeftijd en arbeid eisen

Nadere informatie

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Prednison U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u voor uw reumatische klachten Prednison gaat gebruiken. In deze folder leest u meer over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

De gezondheidsvoordelen van Juice Plus+ Omega:

De gezondheidsvoordelen van Juice Plus+ Omega: De gezondheidsvoordelen van Juice Plus+ Omega: John Verhiel (CPG/Vetzuurstofwisseling) www.duurzaamgezond.info De gezondheidsvoordelen van Algen-zaad olie: Algenzaad-olie Ώ3 (EPA/DHA) Bevorderd een gezonde

Nadere informatie

3. Actuele gezondheidstoestand :

3. Actuele gezondheidstoestand : 3. Actuele gezondheidstoestand : Dossiernr. : Longen : longontsteking :... sedert :... pleuritis :... sedert :... bronchitis :... sedert :... tuberculose :... sedert :... Cardiovasculair : normale bloeddruk

Nadere informatie

Prednison, Prednisolon. corticosteroïden

Prednison, Prednisolon. corticosteroïden Prednison, Prednisolon corticosteroïden Inhoudsopgave Werking 3 Gebruik 3 Bijverschijnselen 4 Aanvullende informatie 5 Methylprednison injecties 6 Vaccinaties 6 Sint Maartenskliniek 7 Colofon 8 2 U heeft

Nadere informatie

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Samenwerken aan gezondheid Pagina 1 van 5 Anamneseformulier Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Lengte Gebruikt u medicijnen? Graag naam geneesmiddel en dosering opschrijven.

Nadere informatie

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison. In deze

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten

Maag-, darm- en leverziekten Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Prednison bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison.

Nadere informatie

Domino-effect. Gevolgen van diabetes

Domino-effect. Gevolgen van diabetes Domino-effect Het gevaar van complicaties is dat ze pas na jaren optreden. Bovendien heeft diabetes een domino-effect. Vanaf dat je één aandoening hebt, zijn deze een trigger voor meerdere aandoeningen.

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van prednison/ prednisolon. In

Nadere informatie

Zorg bij maagklachten en misselijkheid

Zorg bij maagklachten en misselijkheid Zorg bij maagklachten en misselijkheid Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Voorkomen van maagklachten 6 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen

Nadere informatie

Een geval van zelfzorg

Een geval van zelfzorg Dieren en aloë vera Aloë vera Eén van de oudste, meest bekende heilzame planten Rijk aan meer dan 200 voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen Uniek gepatenteerd stabilisatieproces

Nadere informatie

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Metformine HCl Jelfa 1000 mg, filmomhulde tabletten (Version 04)

Metformine HCl Jelfa 1000 mg, filmomhulde tabletten (Version 04) Metformine HCl Jelfa 1000 mg, filmomhulde tabletten (Version 04) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband. Complexformules van VitOrtho en NOW voor uw gemak

TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband. Complexformules van VitOrtho en NOW voor uw gemak TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband Complexformules van VitOrtho en NOW voor uw gemak TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband Voordelen Slikgemak: alle zinvolle stoffen

Nadere informatie

Helmkruid (Verbascum)

Helmkruid (Verbascum) Helmkruid (Verbascum) Toorts (Verbascum) is een geslacht uit de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae), het geslacht telt circa 250 soorten die van nature voorkomen in Europa en Azië maar met name in het

Nadere informatie

1) Rijk aan vitaminen & mineralen. 2) Rijk aan essentiële onverzadigde vetzuren & aminozuren. 3) Bevat krachtige adoptogene eigenschappen voor de huid

1) Rijk aan vitaminen & mineralen. 2) Rijk aan essentiële onverzadigde vetzuren & aminozuren. 3) Bevat krachtige adoptogene eigenschappen voor de huid 1) Rijk aan vitaminen & mineralen 2) Rijk aan essentiële onverzadigde vetzuren & aminozuren 3) Bevat krachtige adoptogene eigenschappen voor de huid 4) Draagt bij tot het behoud van de gezondheid van de

Nadere informatie

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Welk profiel past bij jou? Zwanger Vermoeid of stress Sporter Actief blijven Maag- en darmproblemen Informatiewijzer magnesium Magnesium; een veelzijdig mineraal

Nadere informatie

prednis(ol)on adviezen na een hernia-operatie astma/copd ZorgSaam

prednis(ol)on adviezen na een hernia-operatie astma/copd ZorgSaam prednis(ol)on adviezen gebruik na een bij hernia-operatie astma/copd ZorgSaam 1 2 PREDNIS(OL)ON GEBRUIK BIJ ASTMA/COPD Inleiding Wat doet Prednis(ol)on (glucocorticosteroïden) en hoe wordt het gebruikt?

Nadere informatie

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL TRADITIE VEILIG ORIGINEEL Deciniatuur werkt met producten uit het Bioradix-gamma als basis voor de fytotherapie of plantengeneeskunde. Tijdens de therapie versterkt u uw gezondheid door extracten van planten

Nadere informatie

MDL. Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

MDL. Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa MDL Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inhoudsopgave Algemeen 4 Werking 4 Gebruik 5 Bijwerkingen 5 Stoppen met Predni(so)lon 7 Interactie met andere geneesmiddelen 8 Vaccinaties

Nadere informatie

Metformine HCl Teva 500 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 850 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 1000 mg, filmomhulde tabletten

Metformine HCl Teva 500 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 850 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 1000 mg, filmomhulde tabletten 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metformine HCl Teva 500 mg, Metformine HCl Teva 850 mg, Metformine HCl Teva 1000 mg, Metforminehydrochloride Lees goed de hele

Nadere informatie

- Angst. Bij angst kunnen veel etherische oliën gebruikt worden, maar de beste is lavendel. Lavendel verfrist,

- Angst. Bij angst kunnen veel etherische oliën gebruikt worden, maar de beste is lavendel. Lavendel verfrist, Werkstuk door een scholier 1183 woorden 19 oktober 2001 6,9 49 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aromatherapie? Om de deelvraag wat is aromatherapie? te beantwoorden, ben ik aan verschillende mensen gaan

Nadere informatie

Are you ready for a DailyFreshKick

Are you ready for a DailyFreshKick Are you ready for a DailyFreshKick Juices, smoothies, power smoothies, salads, boosters 100% natural DailyFreshKicks JuicyDetails geeft een verrassende smaakbeleving door de mooiste produkten uit de natuur

Nadere informatie

Productenlijst. Inhoudsopgave

Productenlijst. Inhoudsopgave Productenlijst Inhoudsopgave VOEDINGSSUPPLEMENTEN -------------------------------------------------------------------------------blz. 2 Fenegriekpoeder-------------------------------------------------------------------------------blz.

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Maagklachten en misselijkheid Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer arts raadplegen 5 Voorkomen

Nadere informatie

wat is aromatherapie?

wat is aromatherapie? wat is aromatherapie? Aromatherapie is een eeuwenoude holistische therapie waarbij aromatische oliën worden ingezet ter bevordering van de gezondheid van lichaam en geest. De specifieke en therapeutische

Nadere informatie

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Aandoening: Beschrijving aandoening: Fibromyalgie Onder Fibromyalgie wordt een reumatische aandoening verstaan, waarbij er sprake is van pijn in spieren

Nadere informatie

INFORMATIE CURSUS WIJN EN GEZONDHEID

INFORMATIE CURSUS WIJN EN GEZONDHEID APERITIEF DOCUMENT INFORMATIE CURSUS WIJN EN GEZONDHEID ALGEMENE INFORMATIE De cursus WIJN EN GEZONDHEID laat in de eerste plaats de genezende vermogens van het natuurproduct wijn zien, iets wat niet alleen

Nadere informatie

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen: Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:. Een OPS patiënt. Wat is OPS en klachtenlijst? Oorzaken van OPS. Waar komt dat gif terecht? Natuurlijke ontgifting. Bioresonantie

Nadere informatie

Informatie over de behandeling met het medicijn prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Informatie over de behandeling met het medicijn prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Patiënteninformatie Prednison Informatie over de behandeling met het medicijn prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Prednison Informatie over de behandeling met het

Nadere informatie

METFORMINE HCl RATIOPHARM MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum 16 oktober : Bijsluiter Bladzijde : 1

METFORMINE HCl RATIOPHARM MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum 16 oktober : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metformine HCl ratiopharm 500 mg, Metformine HCl ratiopharm 850 mg, Metformine HCl ratiopharm 1000 mg, metforminehydrochloride

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Prednison gaat gebruiken. De

Nadere informatie

Wat kun je zelf doen voor ondersteuning. Ontgiften

Wat kun je zelf doen voor ondersteuning. Ontgiften Wat kun je zelf doen voor ondersteuning. Ontgiften Een gezond lichaam heeft een herstellend vermogen. Door belasting van het lichaam met o.a giftige en schadelijke stoffen ( die o.a. in onze voeding zit,

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

Bronvermelding: Voeding als medicijn als. eetadvie VAN DE MAKERS VAN GEZONDNU

Bronvermelding: Voeding als medicijn als. eetadvie VAN DE MAKERS VAN GEZONDNU Bronvermelding: Voeding als medicijn - 2016 http://shop.gezondnu.nl/voeding-als-medicijn-nieuw.html g n i d e Vo als n j i c i d e m COMPL VERNIE EET UWD : meer tip s en eetadvie zen VAN DE MAKERS VAN

Nadere informatie

Informatie over de behandeling met het medicijn predniso(lo)n bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Informatie over de behandeling met het medicijn predniso(lo)n bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Patiënteninformatie Predniso(lo)n Informatie over de behandeling met het medicijn predniso(lo)n bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Predniso(lo)n Informatie over de behandeling

Nadere informatie

Bijlage 1 bij de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen. Indicaties die geschikt zijn voor zelfzorg. Per indicatie gebied

Bijlage 1 bij de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen. Indicaties die geschikt zijn voor zelfzorg. Per indicatie gebied Bijlage 1 bij de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen Indicaties die geschikt zijn voor zelfzorg Per indicatie gebied Oog: oogontsteking (allergische bindvliesontsteking) oogirritatie (geïrriteerd

Nadere informatie

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden?

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden? METHOTREXAAT 1173 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de werking en bijwerkingen van Methotrexaat. De folder is bedoeld voor psoriasispatiënten die behandeld worden met Methotrexaat. Wat is

Nadere informatie

Overzicht Hormonen. LYMEHERSTEL Gerrie Hasselaar Hollandsestraat GJ Amersfoort

Overzicht Hormonen. LYMEHERSTEL Gerrie Hasselaar Hollandsestraat GJ Amersfoort Oestrogeen Oestrogeen laag Oestrogeen Hoog / Dominant Betekent tekort Progesteron Osteoporose / osteopenie Droge ogen/huid/mond Nachtzweten Opvliegers Cholesterol hoog Hart- en vaatproblemen Onregelmatig

Nadere informatie

Zeezout verkregen uit de Dode Zee bevat een veel hoger percentage mineralen en sporenelementen dan zeezout verkregen uit andere zeeën en oceanen

Zeezout verkregen uit de Dode Zee bevat een veel hoger percentage mineralen en sporenelementen dan zeezout verkregen uit andere zeeën en oceanen extenso wellness De natuur biedt een groot reservoir waardevolle mineralen, minerale zouten, vitaminen, sporenelementen en aminozuren welke grote overeenkomsten vertonen met ons lichaam. Extenso Wellness

Nadere informatie

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Medicinale dranken - Chlorophyl

Medicinale dranken - Chlorophyl Medicinale dranken - Chlorophyl Chlorophyl (water) Een wonder van de natuur. Chlorophyl en de balans zuren en base Giffen, schadelijke stoffen en andere milieubelastende stoffen, zoals een onevenwichtige

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Behandeling van psoriasis met methotrexaat

Behandeling van psoriasis met methotrexaat Behandeling van psoriasis met methotrexaat In overleg met uw dermatoloog heeft u besloten om voor de behandeling van uw psoriasis methotrexaat te gaan gebruiken. In deze folder leest u hoe dit middel werkt

Nadere informatie

1 LABIMA nv R CALM EMULSIE - BIJSLUITER p. 1

1 LABIMA nv R CALM EMULSIE - BIJSLUITER p. 1 1 LABIMA nv R CALM EMULSIE - BIJSLUITER p. 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER R Calm 20 mg/g emulsie voor cutaan gebruik difenhydramine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol )

6-Mercaptopurine (Purinethol ) 6-Mercaptopurine (Purinethol ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder 6MP uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen

Nadere informatie

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves De ziekte van Graves ZIEKTE VAN GRAVES Wat is de ziekte van Graves? De ziekte van Graves is een ziekte aan de schildklier, waarbij ons eigen afweersysteem antilichamen maakt, waardoor een te snel werkende

Nadere informatie

Een handvol pompoenzaden per dag: goed op bijten. Pompoenpitten zijn lekker in yoghurt, slaatjes, brood of gebak, pastagerechten,...

Een handvol pompoenzaden per dag: goed op bijten. Pompoenpitten zijn lekker in yoghurt, slaatjes, brood of gebak, pastagerechten,... Toepassingen van pompoenpitten Werkt mee aan de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed door zink Dragen bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting door zink Goed voor je blaas

Nadere informatie

J-ixX. Vrij bewegen met de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke producten voor soepele gewrichten en spieren.

J-ixX. Vrij bewegen met de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke producten voor soepele gewrichten en spieren. J-ixX Vrij bewegen met de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke producten voor soepele gewrichten en spieren. Verleg uw grenzen met J-ixX Vrij bewegen met de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke producten

Nadere informatie

Prednison bij nieraandoeningen

Prednison bij nieraandoeningen Prednison bij nieraandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen

Nadere informatie

Prednison. bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednison. bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednison bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van prednison. In deze folder lees je de belangrijkste

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Azathioprine (Imuran )

Nadere informatie

Yvonne Vrijhof - Heks & Kruid

Yvonne Vrijhof - Heks & Kruid 1 Yvonne Vrijhof - Heks & Kruid 2 Witte Dovenetel Geneeskracht: Bij ontstekingen en een goed kruid bij hevige menstruatiepijn en witte vloed. Ook tegen hoest en bloedzuiverend. Kan ook als reinigende voorjaarskuur

Nadere informatie

Afvallen zonder honger. supplementenwijzer

Afvallen zonder honger. supplementenwijzer Afvallen zonder honger supplementenwijzer Waarom deze supplementenwijzer Bij behandeling is aanpassing van voeding het allerbelangrijkste component Het ondersteunen van voedingsveranderingen kan met behulp

Nadere informatie

wat is aromatherapie?

wat is aromatherapie? wat is aromatherapie? Aromatherapie is een eeuwenoude holistische therapie waarbij aromatische oliën worden ingezet ter bevordering van de gezondheid van lichaam en geest. De specifieke en therapeutische

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Handleiding lever- en nierreiniging.

Handleiding lever- en nierreiniging. 1 Handleiding lever- en nierreiniging. Het reinigen van de lever - het grootste ontgiftende orgaan in ons lichaam - en de nieren, het uitscheidingsorgaan voor urine, is één van de oudste en één van de

Nadere informatie

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-,darm- en leverziekten Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Patiënteninformatie Azathioprine (Imuran ) Informatie over de behandeling met het medicijn azathioprine bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Azathioprine (Imuran ) Informatie

Nadere informatie

Speciaal voor 50-plussers: Glucosamine met Hyaluronzuur!

Speciaal voor 50-plussers: Glucosamine met Hyaluronzuur! Speciaal voor 50-plussers: Glucosamine met Hyaluronzuur! Met Vitamine K en 100% ADH Vitamine D3! 40 tabl. 19 95 14 95 200.- voordeel wordt u aangeboden door: Jaargang 7 nummer 6 Acties geldig t/m 3 weken

Nadere informatie

OMEGA-3- SUPPLEMENT. Doelgerichte voeding

OMEGA-3- SUPPLEMENT. Doelgerichte voeding OMEGA-3- Negen capsules (aanbevolen dagelij kse dosis) bevatten: 4500 mg visolie, waarvan 1026 mg EPA en 675 mg DHA. Personen die antistollingsmiddelen op recept gebruiken, dienen hun arts te raadplegen

Nadere informatie

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL

TRADITIE VEILIG ORIGINEEL TRADITIE VEILIG ORIGINEEL Deciniatuur werkt met producten uit het Bioradix-gamma als basis voor de fytotherapie of plantengeneeskunde. Tijdens de therapie versterkt u uw gezondheid door extracten van planten

Nadere informatie

kruiden voor heling lijst met klachten & lichaamsdelen door Stef Mintiens & Edith Hagenaar

kruiden voor heling lijst met klachten & lichaamsdelen door Stef Mintiens & Edith Hagenaar en voor heling lijst met en & lichaamsdelen door Stef Mintiens & Edith Hagenaar belangrijk Navolgend is een lijst met en en lichaamsdelen, en het dat goed geschikt is voor de behandeling van de of bevordering

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING REUMATOLOGIE NSAID s BEHANDELING NSAID s Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Niet-Steroïde Anti- Inflammatoire Drug, oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven voor de behandeling van uw

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

uw natuurwinkel in Kontich

uw natuurwinkel in Kontich De Eko Winkel uw natuurwinkel in Kontich Sint-Jansplein 1a www.de-eko-winkel.be bio@de-eko- winkel.be Nieuwsbrief Mei 2017 De SkinnyLove vermageringskuur helpt je op een effectieve en gezonde manier kilo's

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

OTRIVINE MENTHOL ANTI-RHINITIS, neusspray, oplossing OTRIVINE MENTHOL ANTI-RHINITIS, neusdruppels, oplossing

OTRIVINE MENTHOL ANTI-RHINITIS, neusspray, oplossing OTRIVINE MENTHOL ANTI-RHINITIS, neusdruppels, oplossing BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens u het geneesmiddel gebruikt. Deze bijsluiter bevat belangrijke informatie betreffende uw behandeling. Indien u andere vragen of twijfels heeft,

Nadere informatie

Inhoud. verkouden 11 hoesten 16 hooikoorts 20 bronchitis 24. verstopping 27 diarree 31 opgeblazen gevoel 35 zuurbranden 38 winderigheid 41

Inhoud. verkouden 11 hoesten 16 hooikoorts 20 bronchitis 24. verstopping 27 diarree 31 opgeblazen gevoel 35 zuurbranden 38 winderigheid 41 Inhoud Voorwoord 9 Ademhaling 11 verkouden 11 hoesten 16 hooikoorts 20 bronchitis 24 Spijsvertering 27 verstopping 27 diarree 31 opgeblazen gevoel 35 zuurbranden 38 winderigheid 41 Huid en haar 45 roos

Nadere informatie

Doe de test: welke hormonen zijn uit balans?

Doe de test: welke hormonen zijn uit balans? Doe de test: welke hormonen zijn uit balans? Het moment van de waarheid is aangebroken. Gewichtsproblemen wijzen erop dat er iets niet in orde is met jouw hormonen, maar met welke hormonen gaat het precies

Nadere informatie

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Ferinject Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat

Nadere informatie

LABORATORIUMTESTEN. Aan de hand van de testuitslagen kunnen er specifieke behandelingen worden ingezet zoals: Bijnierstress profiel 129,43

LABORATORIUMTESTEN. Aan de hand van de testuitslagen kunnen er specifieke behandelingen worden ingezet zoals: Bijnierstress profiel 129,43 LABORATORIUMTESTEN New Balanced is aangesloten bij een tweetal laboratoria. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om diverse feces- en speekseltesten te laten uitvoeren. Alle testen zijn thuis testen. Je krijgt

Nadere informatie

VASOCEDINE PSEUDOEPHEDRINE 60 mg, filmomhulde tabletten pseudo-efedrine hydrochloride

VASOCEDINE PSEUDOEPHEDRINE 60 mg, filmomhulde tabletten pseudo-efedrine hydrochloride VASOCEDINE PSEUDOEPHEDRINE 60 mg, filmomhulde tabletten pseudo-efedrine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland

Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Chiazaad Goji bessen Zeewier Hennepzaad Tarwegras Macapoeder Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze een hoog

Nadere informatie

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Urfadyn PL 100 mg harde capsules Nifurtoïnol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Emesafene, tabletten

Emesafene, tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Emesafene, tabletten Meclozine dihcl & Pyridoxine HCl Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruikenwant er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

De natuurlijke keuze

De natuurlijke keuze De natuurlijke keuze OMEGA 3-6-9 Normale werking van het hart* Omega 3-6-9 bevat een van de meest complete vetzuursamenstellingen. De combinatie van 3 complementaire onverzadigde vetzuren in 1 product

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ursochol 300 mg tabletten Ursodesoxycholzuur Lees goed de hele bijsluiter voordat u Ursochol 300 mg tabletten gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie