Tillen & Dragen. Winkelpraktijkopdracht. Naam + klas. Datum. Paraaf docent + naam. Beoordeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tillen & Dragen. Winkelpraktijkopdracht. Naam + klas. Datum. Paraaf docent + naam. Beoordeling 2013-2014"

Transcriptie

1 Tillen & Dragen Winkelpraktijkopdracht Naam + klas Datum Paraaf docent + naam Beoordeling

2 Team Detailhandel niveau 2 Contact persoon: Fion Friedrichs 2014 Bron: OVD Perspectief kerntaak 1 2

3 Wat kun je verwachten in dit boekje? De opdracht: Competenties De theorie : De onderdelen: Benodigdheden: Op school/ op pad: Groepswerk/individueel: De tijd: Verwerken van de theorie en opdrachten m.b.t. houding en beweging. Weten wie je bent en wat je kunt Mate van zelfvertrouwen Samenwerken en overleggen Materialen en middelen inzetten Kwaliteit leveren Instructies en procedures opvolgen Map Perspectief Kerntaak 1 hoofdstuk Goederentransport Theorie & opgaven boekje Praktijk test Collage Theorie test BPV opdrachten Opdrachtenboekje Praktijk en theorie test Kratjes bier/frisdrank Stoel Tafel met computer Pen BPV adres Op school en op stage Groepswerk &Individueel 9 x 45 minuten 3

4 Beoordeling Boekje Te behalen punten Verkregen punten Commentaar docent Video Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Praktijktest 10 Theorietest 20 Collage Voldaan Voldaan Voldaan BPV opdrachten Totaal: Voldaan 50 Cesuur: 28 4

5 Hoezo heb ik een verkeerde werkhouding? Zo doe ik het altijd! Waarom krijgt de één wel lichamelijke problemen tijdens het werk, en een ander, die hetzelfde werk doet, niet? Het antwoord is simpel. Die ene die geen problemen krijgt heeft waarschijnlijk: Een goede werkhouding bij staan en zitten. Een goede tiltechniek. Weet hoe hij iets moet dragen. Weet hoe hij moet bukken of hurken. In dit project kijken we naar: Juiste werkhoudingen en bewegingen De risico s van verkeerde werkhoudingen Tips om blessures te voorkomen 5

6 Instructies voor het kijken naar de video Optilt Je gaat nu naar een video kijken waarin de werkhouding en bewegingen aan de orde zullen komen. De bedoeling is dat je tijdens het kijken de onderstaande vragen maakt. Lees de vragen eerst aandachtig door zodat je weet waarop je moet letten bij het bekijken van de video. Video: Optilt 1) Welke twee overeenkomsten zijn er tussen de mens en een flipperkast?.. 2) Noem 7 lichamelijke punten van lichamelijke belasting tijdens het werken, waardoor je risico kunt lopen. 3) Hoeveel werknemers worden lichamelijk belast en lopen daardoor risico?. 4) Hoeveel werknemers zijn arbeidsongeschikt?. 5) Wat is nu het verraderlijke met betrekking tot de lichamelijke belasting?. 6

7 6) Wat had de visser verkeerd gedaan? 7) Wat had de kapper verkeerd gedaan? 8) Welk hulpmiddel gebruikt de kapper nu?. 9) Noem 4 nuttige aanpassingen om lichamelijke klachten te vermijden ) Werkgevers hebben verplichtingen ten aanzien van het bieden van een goede werkomgeving. Noem er twee... 7

8 Hoe sterk iemand is hangt van een aantal zaken af: De lichaamsbouw en persoonlijke kracht Getraindheid De motivatie De ervaring De leeftijd Het geslacht De belasting van het lichaam is de last (de zwaarte) die het lichaam moet verwerken en verdragen. De zwaarte van het tillen hangt bijvoorbeeld af van: Hoe vaak je moet tillen? Doe je het een keer per uur of is het 10 keer per minuut. Hoe lang moet je tillen? Hoe zwaar is het voorwerp? Til je met gestrekte armen of houd je het gewicht tegen je aan? De grootte van het voorwerp. 8

9 Als we gaan kijken hoe lang iemand iets doet, dan onderscheiden we drie soorten belastingen: Piekbelasting Dynamische belasting Statische belasting Piekbelasting De piekbelasting is een maximale krachtsinspanning die enkele seconden is vol te houden. Dynamische belasting Dit is de gezondste vorm van belasten. De spieren worden afwisselend aangespannen en ontspannen. Daardoor zijn de bewegingen bij dynamische belasting bijvoorbeeld 8 uren vol te houden. 9

10 Statische belasting Als je een werkhouding lang hetzelfde laat zijn, ontspan je de spieren te weinig. De spieren raken daardoor minder doorbloed. Je hebt behoefte het werk te onderbreken. Opdracht 1 Geef uit je eigen omgeving Twee voorbeelden van piekbelasting, dynamische belasting en statische belasting. Denk aan situaties thuis, op het werk of op school. Piekbelasting a) b) Dynamische belasting a) b) Statische belasting a) b) 10

11 Ergonomie Dit is een duur woord voor mensen die zich bezighouden met de lichaamshouding van mensen op het werk. Deze mensen bekijken hoe de werkplek aangepast kan worden om het werk zo licht mogelijk te maken. Zitten Als iemand klaagt over zittend werken vinden we dat raar. Zittend werk lijkt niet zwaar. Toch hoor je steeds meer mensen klagen over een muisarm of rugpijn. Nadelen van zittend werken: Bij zitten heb je 40% meer rugbelasting dan bij staan. Bij zitten is de stand van de ruggenwervels ongunstiger. Je werkt steeds in dezelfde houding. Je zit in elkaar gedoken, doordoor minder vrije ademhaling. Afknellen van de achterzijde van de benen, de zitting van de stoel drukt daar tegen aan. Tips voor zittend werk Verdeel je lichaamsgewicht door je voeten stevig op de vloer te zetten. Zorg voor afwisseling tussen staand, zittend en lopend werk. Zorg voor een goede stoel die steun geeft. Armen, ellebogen en benen in een hoek van 90 graden. 11

12 Staand werken In allerlei werkhoudingen moet je je rug zo recht mogelijk houden! Waarom? Als je rechtop staat wordt de wervelkolom het minst belast. Problemen bij: Staand werken aan een tafel De hoogte van de tafel bepaald of jij rugklachten kunt krijgen. De juiste hoogte is als er een handbreedte tussen de tafel en je gebogen elleboog past. Houd het werk zo dicht mogelijk bij je lichaam, dan hoef jij je rug niet te buigen. Verplaats je gewicht van je ene naar je andere voet. 12

13 Staand boven je hoofd werken Magazijnmedewerkers verrichten vaak veel werk boven hun hoofd. Daardoor hebben ze vaak vermoeide bovenarmen en schouders. Ook hebben ze vaak een holle rug. Staand voorovergebogen werken Bij het opmaken van je bed leun je veel voorover. Dit is zwaar werk en een zware belasting voor je rug. Lang staan Verkoopmedewerkers moeten vaak de hele dag staan in de winkel. Je moet er voor zorgen dat je veel blijft bewegen voor een goede doorbloeding in je benen. Als je stil blijft staan worden je beenspieren stijf en kun je spataderen krijgen. Algemene tips om goed te staan: Kijk recht vooruit Houd de rug rechtop Houd de bekken rechtop Zet beide voeten plat op de grond Plaats de voeten recht naar voren Neem een lichte spreid stand aan Probeer het werk zo dicht mogelijk bij je te houden Zorg voor afwisseling in je werkhouding Neem regelmatig korte pauzes 13

14 Opdracht 2 1. Wat is ergonomie? 2. Noem minimaal drie punten waarop je moet letten als je werkt: Op kantoor In een winkel 3. Wat vind jij het zwaarste als je staat: Werken aan een tafel, boven je hoofd of voorovergebogen werk? Leg je keuze uit. 4. Welke klachten kunnen optreden bij: Boven je hoofd werken Lang staan Zittend werken 14

15 Tillen Tillen is één van de belangrijkste veroorzakers van rugklachten. Tien til tips: 1. Til rustig 2. Til vanuit de knieën en kijk recht vooruit 3. Til niet boven schouder hoogte 4. Til het voorwerp zo dicht mogelijk bij je 5. Adem goed 6. Til met twee handen 7. Til zware lasten met zijn tweeën 8. Schat eerst het gewicht 9. Nooit tegelijk tillen en draaien Uitleg Snelle bewegingen kunnen blessures veroorzaken. Als je met een gebogen rug gaat tillen, dan moet je ook de romp tillen. Hou je rug recht en til vanuit de beenspieren. Dan werk je boven je hoofd en kan arm en schouderblessures opleveren. Hoe dichter bij je lichaam, hoe kleiner de kracht die je moet leveren om een voorwerp op te tillen. Goed inademen heeft tot gevolg dat je de buikspieren goed spant. De buikspieren kunnen wel 30% van de tilkracht overnemen van de been en rugspieren. Je verdeelt het gewicht over twee handen. Ook blijft je wervelkolom dan recht. Wanneer het voorwerp zwaarder is dan 25 kilo kun je het beste met z n tweeën tillen. Acute rugklachten ontstaan vaak als je iets tilt dat zwaarder is dan je verwacht. Als je wilt draaien stap dan mee met de beweging. Je voorkomt dat je wervelkolom draait. Draaien met je bovenlichaam is slecht voor je lende gedeelte in je rug. 10. Wees niet eigenwijs Je lijf kan lang mee als je de tips opvolgt. 15

16 Duwen en trekken Duwen en trekken kost ongeveer net zo veel energie. Het in beweging brengen van een voorwerp kost de meeste energie. De voorkeur gaat uit naar duwen, omdat je dan beter de rug recht kunt houden. Bukken goed Romp in de heupen naar voren buigen Knieën meebuigen Rug lang houden Gewicht tegen de voorvoet houden Hoofd in het verlengde van de rug houden Bukken verkeerd Romp is niet in de heupen naar voren gebogen Knieën gestrekt Rug is te veel gebogen Gewicht is in de hielen 16

17 Hurken & Knielen Romp in de heupen naar voren buigen Knieën meebuigen tot in de hurken Rug lang houden Eventueel met opgetrokken hielen Bukken tot in de Hurken Maak de juiste stap naar voren of zet een been naar achteren Gewicht op het voorste been Romp in de heupen naar voren buigen Knieën meebuigen Rug lang houden Hoofd in het verlengde van de rug houden Bukken tot op de Knieën Bij hurken ga je door de knieën naar de grond. Bij bukken buig je de romp voorover en blijven de knieën gestrekt. Hurken is beter dan bukken. Hurken kost wel meer energie! De been, buik en rugspieren moeten meer doen. Maar als je bewust gaat hurken hoef je niet meer naar een fitnesscentrum om je spieren te oefenen. 17

18 Opdracht 3 1) Noem vijf hulpmiddelen die het werk lichter maken bij het vervoeren van de goederen in en om het bedrijf waar je stage loopt. Noem bij elk een artikel dat je erop kunt vervoeren. Zie OVD Perspectief map hoofdstuk Goederentransport. a) b) c) d) e) 2) Als je met een gebogen rug een voorwerp van twintig kilo optilt, hoeveel kilo til je dan werkelijk. (Voor het antwoord op deze vraag zul je zelf logisch moeten nadenken) 3) Voor welke delen in de rug is tillen en gelijk draaien slecht? 4) Waarom moet je goed inademen als je iets gaat optillen? 5) Geef twee voorbeelden van zwaar tillen op je stagebedrijf. 6) Hoe kan dit zware tillen op je stagebedrijf worden verlicht? Twee voorbeelden noemen. 18

19 7) Een rugzak is beter voor je rug om mee te nemen dan een koffer. Noem twee voordelen van het dragen van een rugzak. 8) Wat kost bij duwen en trekken de meeste energie? 9) Bukken is een gewoontebeweging. Het gaat lekker snel a) Hurken is beter. Leg uit waarom. b) Noem drie dingen waarop je moet letten bij het hurken? 19

20 Collage transportmiddelen Zoek op internet informatie over transportmiddelen die bij de verplaatsing en opslag van goederen worden gebruikt. Maak een collage met minstens zes verschillende transportmiddelen erop vermeld. Geef per transportmiddelen aan wanneer en waarvoor je deze middelen gebruikt. Deze vermelding type je en voegt het netjes toe. Voordat je de plaatjes gaat opplakken overleg je met je docent. Wanneer je de afbeeldingen opplakt zonder overleg, loop je het risico dat de collage wordt afgekeurd omdat het onjuist is. Totaal 10 punten 20

21 BPV opdrachten: Lossen en transport Werkproces 1.1 Ontvangst goederen Opdracht 1 Lossen Tijdens mijn stage dagen heb ik de volgende ervaringen opgedaan ten aan zien van goederen lossen: De regels over het tillen van dozen zijn op de zaak met mij besproken: Ja/Nee omdat, Ik ben verstandig met het tillen van dozen en kratten. Wanneer een doos te zwaar is, dan: 21

22 Opdracht 2 Hulpmiddelen bij het lossen Noem de hulpmiddelen voor het lossen die op het bedrijf aanwezig zijn: Opdracht 3 Transportmiddelen Maak eerst de collage opdracht op school! De volgende transportmiddelen zijn handig om in winkels mee te werken: Aan de hand van de op school gemaakte collage van transportmiddelen, heb ik deze doorgesproken op het bedrijf. Ja/Nee omdat, De functies van de onder a genoemde transportmiddelen zijn: (zet achter de transportmiddelen de functies) 22

23 Opdracht 4 Lossen in de praktijk Ik heb gelost in de praktijk. Ik houd daarbij rekening met: Je kunt afvinken waarvan je zeker weet dat het in je werkroutine zit. Instructies opvolgen Hulpmiddelen gebruiken Je lichaam niet schadelijk belasten Voorkom schade aan de goederen Hinder anderen niet Ontzie de klant Goederen daar plaatsen waar aangewezen Doorgang vrijlaten Nooduitgang vrijlaten Hulpmiddelen opruimen Gemaakte rommel opruimen Werken met schone handen Hygiënisch werken Bedrijfsregels opvolgen Opdracht 5 Inleveren van de praktijkopdracht In het hokje zet je een cijfer, 1 = onbelangrijk, 9 = heel belangrijk Nu je ervaring hebt geef je jezelf een beoordeling over het lossen. Geef van 1 tot 9 aan hoe belangrijk het is: Ik los volgens de instructies. Ik kan ook goed lossen. Ik kan het juiste hulpmiddel kiezen. Ik kan de juiste hulpmiddelen gebruiken. Ik werk samen met anderen. 23

24 BPV-opdrachten: Werkhouding Werkproces 1.1 Ontvangst goederen Opdracht 1 Tien gouden regels voor verstandig tillen Mijn leidinggevende vindt de tien gouden regels ook belangrijk want: De goederen in mijn BPV-bedrijf - waarbij ik moet opletten dat ik verstandig til - zijn onder andere: De arbeidsinspectie geeft informatie over de gevaren bij het tillen. De grootste gevaren in het BPV-bedrijf zijn: Opdracht 2: Duwen, niet voorttrekken In het vervolg ga ik de volgende voertuigen zoveel mogelijk duwen: 24

25 Opdracht 3: Zuinig op je lijf Om zuinig op mijn lijf te zijn, let ik tijdens mijn werk op: Opdracht 4: Hulpmiddelen Til hulpen welke in mijn BPV-bedrijf nuttig gebruikt (kunnen) worden, zijn: Opdracht 5: Je werkhouding, meer dan alleen tillen Werkhouding, niet-fysiek: Maak werkafspraken met collega s. Kom gemaakte werkafspraken na. Stel gerichte vragen aan collega s om alle relevante informatie boven water te krijgen. Luister naar collega s en houdt rekening met gevoelens van collega s. Houdt rekening met verschillen tussen mensen en hun manier van werken. Vraag en geef op gepaste wijze feedback aan collega s. Wijzig je werkwijze indien dat nodig blijkt te zijn. Bijvoorbeeld naar aanleiding van gekregen feedback. Vraag collega s om hulp als je er zelf niet uitkomt. Help collega s, ook ongevraagd. Zoek, als je eigen taken afgerond zijn, naar een andere klus of vraag hiernaar bij zijn collega s of leidinggevende. Leg uit waarom de punten in het bovenstaande lijstje te maken hebben met je werkhouding. 25

26 Mijn werkhouding, niet-fysiek in het BPV-bedrijf (aanvinken): Ik maak werkafspraken met collega s Ik kom gemaakte werkafspraken na. Ik stel gerichte vragen aan collega s om alle relevante informatie boven water te krijgen. Ik luister naar collega s en houd rekening met gevoelens van collega s. Ik houd rekening met verschillen tussen mensen en hun manier van werken. Ik vraag en geef op gepaste wijze feedback aan collega s. Ik wijzig mijn werkwijze indien dat nodig blijkt te zijn. Bijvoorbeeld naar aanleiding van gekregen feedback. Ik vraag collega s om hulp als ik er zelf niet uitkomt. Ik help collega s, ook ongevraagd. Ik zoek, als mijn eigen taken afgerond zijn, naar een andere klus of vraag hiernaar bij mijn collega s of leidinggevende. Van mijn lichaamstaal vindt men dit in mijn BPV-bedrijf: Op basis van het lijstje van de houdingtest besprak ik de effecten van lichaamstaal. Hieronder heb ik de reacties gezet op mijn samenwerking met collega s en de leidinggevende. Geaffecteerd Boos Nieuwsgierig Vastberaden Opgewonden 26

27 Onverschillig In verwarring Afwijzend Zoekend Zelfvoldaan Verlegen Sluipend Waarnemend Verwelkomend Opmerkingen praktijkopleider: 27

28 Afronding BPV- Lossen en transport & Werkhouding Naam deelnemer: Naam bedrijf: Naam praktijkopleider: Handtekening praktijkopleider: Datum: 28

29 Checklist: Heb je alles gedaan? Vink het gedane werk af, zodat je zeker bent dat je alles gedaan hebt. Zo voorkom je onnodig punten verlies. Boekje B Gemaakt/gedaan Video bekeken Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Praktijktest gemaakt Theorietest gemaakt Collage gemaakt BPV opdrachten 29

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.4

niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Ergonomie niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Bedrijfscultuur Arbeidsomstandigheden Wat staat er in de Arbowet? Zitten, staan en tillen RSI Bedrijfscultuur Veel mensen hebben hun eigen werk en werken op een bepaalde

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Lichaamshouding vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Lichaamshouding vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73594 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Ergonomie. 1. Werkhouding

Ergonomie. 1. Werkhouding Ergonomie Tijdens het werken op het platform is het van belang om op de juiste manier te tillen, op de werkhouding te letten en een juiste werkplekinrichting te organiseren. Dit om te voorkomen dat er

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Tillen en dragen. Een uiteenzetting over het tillen en dragen van lasten. Hierbij komen de volgende subonderwerpen

Tillen en dragen. Een uiteenzetting over het tillen en dragen van lasten. Hierbij komen de volgende subonderwerpen Tillen en dragen Onderwerp Een uiteenzetting over het tillen en dragen van lasten. Hierbij komen de volgende subonderwerpen aan de orde: Aandachtspunten bij het handmatig verplaatsen van lasten Tilnormen

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

VOORBEELDEN FYSIEKE OEFENINGEN LIFELONG. lee@lifelong.eu +31 (0) 638 279 772. Wil je je lichamelijk vitaler voelen?

VOORBEELDEN FYSIEKE OEFENINGEN LIFELONG. lee@lifelong.eu +31 (0) 638 279 772. Wil je je lichamelijk vitaler voelen? LIFELONG VOORBEELDEN Wil je je lichamelijk vitaler voelen? Dan is het essentieel om regelmatig te bewegen! FYSIEKE Om je te ondersteunen om lichamelijk zo gezond mogelijk te leven, leren we je bij LifeLong

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Ook zo n gezonde. dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Ook zo n gezonde RUG? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Test: zorg jij wel goed voor je rug? 1. Wat doe je na een lange rit? a Je springt uit je cabine. b Je stapt rustig uit. 2.

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde rug?

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde rug? Veilig en gezond werken Ook zo n gezonde rug? Test: zorg jij wel goed voor je rug? 1. Wat doe je na een lange rit? a Je springt uit je cabine. b Je stapt rustig uit. 2. Je moet iets optillen, maar kunt

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Tillen. Tips voor werknemers voor veilig tillen

Tillen. Tips voor werknemers voor veilig tillen Tillen Tips voor werknemers voor veilig tillen Inleiding Tillen en dragen zijn veel voorkomende vormen van lichamelijk zwaar werk. Bij te zwaar tillen en dragen wordt vooral de rug overbelast. Ook kunnen

Nadere informatie

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen"

Begeleidend schrijven bij de cursus Het tillen van jonge kinderen Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen" Inleiding Het uitgangspunt van de tilinstructie is de belasting voor de ouders/verzorgers zo gering mogelijk te houden, zodat rugklachten

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Let op je lijf! Zo werk je prettiger!

Let op je lijf! Zo werk je prettiger! Let op je lijf! Zo werk je prettiger! Tillen, draaien, bukken, kracht zetten. Werken in de schoonmaak kan best zwaar zijn. Dat is op zich niet zo erg. Als je het maar op een gezonde manier doet. En gezond

Nadere informatie

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming Hou je rug gezond afdeling Preventie en Bescherming 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes.

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Sportprogramma voor stomadragers Chirurgie Sporten om te herstellen en fit te blijven. U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is. Gedurende

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Verstandig tillen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Verstandig tillen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verstandig tillen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verstandig tillen Inleiding De rug is een kwetsbaar deel van ons lichaam. Hij wordt makkelijk te zwaar belast. Bijvoorbeeld door langdurig

Nadere informatie

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator Hoe ongunstiger de houding en hoe hoger de tilfrequentie des te lager het maximale tilgewicht mag zijn. Effecten op de gezondheid Door langdurige en zware lichamelijke arbeid (een combinatie van houding,

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl Gewichtheffen Spreidstand met de voeten op schouderbreedte + de armen naast het lichaam. Door de knieën buigen + armen recht naar voren. Hielen blijven op de grond + houd een rechte rug! Let op: je zitvlak

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek.

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek. Afstand Monitor Stel de monitor direct voor je op. Strek je arm uit naar de monitor. Plaats de monitor ter hoogte van het punt waar je knokkels zich nu bevinden. Je moet de tekst op de monitor duidelijk

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Rugbrochure. Praktische tips. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Rugbrochure. Praktische tips. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Rugbrochure Praktische tips Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tijdens de infosessie rugvriendelijkheid

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

Ergonomie van het zitten

Ergonomie van het zitten Ergonomie van het zitten In de oudheid was het een privilege om te mogen zitten, tegenwoordig is het in sommige beroepen eerder regel dan uitzondering en zitten we meer dan 8 uur per dag. Nog nooit heeft

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming Hou je rug gezond afdeling Preventie en Bescherming 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met Hou je rug gezond

Nadere informatie

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron: http://www.fcb.nl/kinderopvang/arbo/fysieke-belasting/tips/ Gemakkelijk

Nadere informatie

Een aantal DOE TIPS. Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64

Een aantal DOE TIPS. Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64 Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64 Bronnen Een aantal DOE TIPS Manueel behandelen van lasten. Tillen, dragen, trekken, duwen. - Sidmar

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Borstkas afwijkingen Oefeningen na de operatie Bovenste ledematen Liggend met de mond open. Gewichten van 1 kg. Adem diep in aan het begin van elke oefening/krachtsinspanning

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Oefenprogramma na een bevalling

Oefenprogramma na een bevalling Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw bevalling weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek.

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. Ergonomie In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. 1. Dynamisch zitten Om de tussenwervelschijven maar ook rug en beenspieren en hoe vreemd het moge klinken, ook de hersenen bij het

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie

Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw prostaat. Uw uroloog heeft u daarover al informatie gegeven. In deze folder geven wij u uitleg over de begeleiding

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

Informatiemateriaal ergonomie

Informatiemateriaal ergonomie H6 Informatiemateriaal HSEQ Blijf alert tijdens het werk. Bij twijfel: stel je vraag, begin niet of leg het werk stil! Sinds de eerste succesvolle boring op het Nederlands continentaal plat in 1970, is

Nadere informatie