Project : Draagbare monitor en internet-gateway voor (draadloze) biosensoren Inleiding Gebruikte componenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project : Draagbare monitor en internet-gateway voor (draadloze) biosensoren Inleiding Gebruikte componenten"

Transcriptie

1 Project : Draagbare monitor en internet-gateway voor (draadloze) biosensoren Auteur : Henk Stitselaar (henkstitselaar@gmail.com) Datum : 22 december 2015 Inleiding Door middel van dit verslag wil ik toelichten hoe ik tot het behaalde resultaat ben gekomen, en uit welke functionele onderdelen het prototype bestaat. Het boek van Bert van Dam heeft mij op weg geholpen om kennis te maken met de Intel Edison, deze heb ik dan ook volledig doorgewerkt. Hier en daar bleek de praktijk toch anders te zijn, ik heb daarbij niet alle obstakels kunnen oplossen. Door de tegenslagen tijdens de eerste stappen met de ontwikkelomgeving heb ik niet alles wat ik heb voorgesteld ook kunnen realiseren. Uiteindelijk ben ik wel erg tevreden over het resultaat. Er is een werkende demonstratie met de belangrijkste onderdelen, en ik heb kennis kunnen maken met een voor mij nieuwe programmeertaal, python. Gebruikte componenten Zie het schema op de volgende pagina voor de onderdelen van het uiteindelijke prototype. Ik wilde graag de gekregen modules van Seeed toepassen, en uiteindelijk is het volledige prototype opgebouwd uit de onderdelen die geleverd zijn voor mijn deelname. Omdat het prototype naar mijn idee ook over eigen hardware functies moet beschikken, zitten er een blauwe indicatie led, een temperatuur sensor, en ook een microswitch op. Zowel de WiFi als Bluetooth functie worden gebruikt, deze laatste om gegevens van een draadloze biosensor te ontvangen. Voor de demonstratie is er een Bluetooth 4.0 (LE) hartslagmeter uitgekozen, de Polar H7 is geselecteerd omdat deze ook door Intel zelf is gebruikt om de BlueZ bluetooth stack te testen. Via de WiFi verbinding met een draadloze router wordt de gateway functionaliteit van het prototype gedemonstreerd. Voor de eenvoud heb ik de Edison module nu gevoed met een 8V adapter van een oude router.

2 Gebruikte software onderdelen - edison-iotdk-image zip (Yocto 1.7.2) - Putty - WinSCP - Phone Flash Tool Lite - Arduino IDE (uiteindelijk niet gebruikt door compiler fouten) In dit project toegepaste technieken/protocollen - SSH - Telnet - SQLite 3 - Bluetooth LE, BlueZ - Python WiFi Installatie procedure De installatie heb ik uitgevoerd volgens het boek van Bert van Dam, dit moest echter iets anders, het recente image van Intel is te groot ot om op de Edison drive te zetten, dus dat gaat alleen via Flash Tool Lite. De tool geeft echter een timeout, dit is opgelost door de USB kabel er op dat moment kort uit te halen. Putty en WinSCP had ik al op mijn PC staan van eerdere experimenten met de Raspberry pi.

3 Ik heb een WiFi verbinding geprobeerd te maken, maar zonder resultaat. Blijkbaar ontbreekt de default gateway bij de wlan0 interface, hierdoor werkt het internet niet. Deze kan ik wel toevoegen met het volgende commando, dit moet iedere keer bij het opstarten. # ifconfig usb0 down # route add default gw <ip adres van router> Daarnaast heb in mijn router thuis de DHCP lease voor de Edison statisch gemaakt. En ik heb als test een poort van buiten af open gezet, om via SSH op de Edison te werken. Dit gaat goed, ik heb zelfs nog even gewerkt met een SSH client applicatie op mijn telefoon. Programmeeromgeving Ik heb de arduino IDE geïnstalleerd, het was mijn doel om hiermee te gaan programmeren. De nieuwste versie is blijkbaar direct van site van Arduino te downloaden, ik zie in de board manager ook de Edison er bij staan. Ik ben begonnen met de eerste demo sketch, maar ik kon deze niet downloaden naar de Edison, de compiler geeft meteen een foutmelding. Blijkbaar is het path te lang in mijn windows gebruiker directory. Ik heb zelfs nog een oudere versie van Arduino gevonden bij Intel, zonder board manager, maar deze werkt ook niet en geeft dezelfde problemen. Uiteindelijk heb ik toen een andere weg gekozen, de python programmeertaal. Ik heb in python tot nu toe een of twee scripts geschreven, en ben dus echt een beginner. Het nadeel van Arduino is dat het uiteindelijk ook een script in Linux is, dus ik kan die stap ook overslaan. Wiringx86 en Pyserial zijn door mij volgens het boek geïnstalleerd. Hiermee ontstond ook al snel het eerste programma voor het knipperen van de onboard LED op de Edison. Ik heb ook de nano editor geïnstalleerd vanaf sourcecode, deze editor heeft mijn persoonlijke voorkeur. De locatie moet nog wel toevoegen worden aan de PATH variabele, nano staat bij mij in de home directory. # wget # tar xvf nano tar.gz # cd nano #./configure # make # make install DESTDIR=/home/root # export PATH=$PATH:/home/root/usr/local/bin Bluetooth De bluetooth functionaliteit heb ik eerst getest via de tool bluetoothctl, hierbij heb ik gebruik gemaakt van de pdf van Intel: pdf De Polar H7 hartslagsensor staat ook vermeld in dit document, dus ik verwacht hiermee goede resultaten. Door te scannen naar apparaten is het bluetooth mac adres te achterhalen, deze is nodig

4 voor de andere functies. Ik kan direct een connect maken, en ook pairen. Er zijn helaas geen python examples te vinden op de Edison die wel in het pdf document beschreven staan, de source staat echter wel online. Er is echter een problemen in python met bluez-utils, hierdoor werken de examples niet, dit is nergens te vinden. Hierbij heb ik ook de speciale repositories toegevoegd waardoor het een en ander via opkg te installeren is. # nano /etc/opkg/base-feeds.conf En voeg deze regels toe: src/gz all src/gz edison src/gz core # opkg update # opkg install bluez5-dev Dit laatste is niet gelukt, deze package bleek al geïnstalleerd te zijn. Ik heb hierna geprobeerd de eigen GATT server te disabelen, want de Edison werkt alleen als GATT client van de Polar H7 hartslagmeter. Dit kan via # systemctl disable bluetooth, maar bluetoothctl werkt nu ook niet meer. Dit kan dit weer ongedaan maken met # systemctl start bluetooth. De server moet wel disabled worden om straks met gatttool te kunnen werken. Ik heb gatttool geïnstalleerd vanaf sourcecode, deze tool heb ik nodig om straks te verbinden met de Polar H7. De installatie gebeurt door de volledige bluez-5.24 stack opnieuw te compileren en te installeren, inclusief gatttool. # wget # tar -xf bluez-5.24.tar.xz # cd bluez-5.24 #./configure --disable-systemd disable-udev # make # make install # export PATH=$PATH:~/bluez-5.24/attrib/ Het testen met gatttool gaat volgens de pdf van Intel. Nu kan ik uitzoeken welke descriptors we nodig hebben, de hartslag en batterij service zijn standaard. De hartslag is alleen via notify uit te lezen, ik kan dit aan en uit zetten. De hartslag value lijkt met het 2 e byte verzonden te worden. art_rate.xml Ik heb een voorbeeld van Intel gevonden met pexpect, deze module wordt gebruikt om via python de gatttool command line tool te kunnen gebruiken.

5 Installeer hiervoor python-pip, daarna ook setup-tools for pip, en pexpect (niet op website vermeld). # opkg install python-pip # wget # python ez_setup.py # pip install pexpect Dit is gelukt, ik heb enkele aanpassingen gedaan aan de code om ook de notify berichten op te kunnen vangen, deze komen met een interval van ongeveer 1 seconde. De blauwe led knippert bij elke ontvangst van de sensor. De batterijspanning wordt eenmalig bij het opstarten opgevraagd. Hieronder als voorbeeld de output van een test script, met de hexadecimale hartslag waarde: Een startup script aanmaken Wifi werkt bij mij dus niet meteen na opstarten, dit moet worden opgelost door de default gateway toe te voegen. En de bluetooth radio moet ook nog ingeschakeld worden. Als laatste zal het python script gestart moeten worden bij het opstarten van de Edison. Ik heb een voorbeeld gevonden via de volgende link: #!/bin/sh /usr/sbin/rfkill unblock bluetooth /usr/bin/hciconfig hci0 up /usr/bin/python... & Maak het.sh script aan in /etc/init.d (deze map is er nog niet). En maak dit script daarna ook uitvoerbaar ( # chmod +x ), alle aanroepen in het script krijgen een absoluut path. Ik kan hier nog niet de default gateway aanpassen, want ik krijg dan een [FAILED] melding tijdens het opstarten van linux, blijkbaar had het script pas later moeten starten. Hier heb ik een oplossing voor bedacht, start het python script eerst en wacht dan op het indrukken van een knop. Vang daarbij exceptions op, als de Edison er klaar voor is dan zal de functie op de juiste manier worden uitgevoerd. In python is via de system() functie de command line aan te roepen.

6 Data verwerking Voor het loggen van data heb ik eerst de timezone goed gezet. Dit is voor mij Europe/Paris. # timedatectl set-timezone "Europe/Paris" Data wordt geprint naar de command line, maar dat is niet te zien als het script op de achtergrond wordt uitgevoerd. Als eerste stap heb ik een simpele Telnet server opgezet, via de standaard socket module van python en de select module om te zorgen dat de serverfuncties de rest van het programma niet blokkeren (het script moet iedere seconde data ontvangen van de gatttool). De server draait op poort 23, wat standaard is voor Telnet. De client opent de poort en krijgt vanzelf de log data iedere seconde toegestuurd. Ik heb voor dit project geen tijd meer over om de overige functies te realiseren, maar dit voorbeeld bewijst wel dat data gemakkelijk verzonden kan worden naar een externe server. Bijvoorbeeld door een url aan te roepen, en enkele parameters mee te sturen met het http request. De volgende stap is om data te schrijven naar een file op de edison drive, dit is de drive die ook zichtbaar wordt als de Edison met de pc wordt verbonden. Dit kan op de volgende manier: Mount: # rmmod g_multi # mkdir /update # losetup -o 8192 /dev/loop0 /dev/disk/by-partlabel/update # mount /dev/loop0 /update Unmount: # cd / # umount /update # modprobe g_multi

7 Ik heb als voorbeeld een.txt file aangemaakt op de drive, deze is op de pc zichtbaar geworden na het opnieuw verbinden van de Edison. In deze file kunnen log gegevens worden opgeslagen, maar het kan bijvoorbeeld ook een database file zijn (SQLite). Ik heb ook SQLite geïnstalleerd, als de laatste stap voor de opslag van data. Een database is erg gemakkelijk zodra er gegevens gebufferd moeten worden. Er wordt maar met een enkele file gewerkt. Zie ook # wget # tar -xvf sqlite-autoconf tar.gz -z # cd sqlite-autoconf #./configure # make # make install De door mij aangemaakte tabel hiervoor is als volgt opgebouwd: ID Timestamp Heartrate Temperature Battery Bij iedere ontvangst van geldige bluetooth informatie wordt er nu een nieuw record aangemaakt. De hierna volgende afbeeldingen demonstreren dit.

8 De functie van mijn prototype is op dit moment het afgeven van een geluidssignaal ter indicatie van de hartslag. Dit gebeurt met de buzzer module uit de Grove kit. Om de buzzer functie los van de hoofdloop te laten lopen is er met de thread python module een aparte thread aangemaakt. De functie die hierin wordt uitgevoerd kijkt naar een globale variabele voor het simuleren van de gemeten hartslag. De buzzer schakelt met een bepaalde interval kort in. De periode wordt op de volgende manier berekend: T = 60 / aantal slagen per minuut

9 Webinterface In /usr/lib/edison_config_tools/public/status.html staat de Device Information webpagina die tevoorschijn komt als de module via http (poort 80) wordt benaderd, ter demonstratie is de inhoud van het.html bestand gewijzigd. Er was helaas geen tijd om een echte webserver op te zetten, ook het laten functioneren van de Edison in de AP mode heb ik niet gerealiseerd.

10 Python source code #!/usr/bin/python ################################### # File: read_h7_3.py # Project: Edison design contest # Author: H. Stitselaar ################################### ### IMPORT ### import pexpect # gatttool control import sys import time import os from wiringx86 import GPIOEdison as GPIO import socket, select # telnet import thread import sqlite3 import math ### GLOBALS ### gpio = GPIO(debug=False) buzzer_period = 1.0 # seconds = 60/bpm # pin definitions, grove base shield led = 2 button = 5 buzzer = 3 ntc = 14 # pin 14 = analog A0 ### FUNCTIONS ### # Define a function for the buzzer thread def do_buzz(): global buzzer_period global gpio global buzzer # pin D3 try: while True: if (buzzer_period!= 0): # BEEP gpio.digitalwrite(buzzer, gpio.high) time.sleep(0.05) gpio.digitalwrite(buzzer, gpio.low) time.sleep(buzzer_period) else: gpio.digitalwrite(buzzer, gpio.low) except: # Dit voorkomt een gpio exception print "Thread stopped!" # Function to read the grove temperature sensor def read_ntc(): global ntc global gpio B = 4275 #4250 # v1.1 uses thermistor NCP18WF104F03RC, 100k, 1% try: # Take average over 5 samples, at 10 ms interval total_value = 0 for index in range(5):

11 sensor_value = gpio.analogread(ntc) total_value += sensor_value time.sleep(0.01) average_value = float(total_value / 5) R = / average_value R = ( * R) / 2 # HS: delen door 2! t = 1.0 / (math.log(r/ )/b+1/298.15) return t except: raise #return 0 ### MAIN PROGRAM CODE ### # system startup, always enable wifi access first while True: try: time.sleep(5) os.system("ifconfig usb0 down") os.system("route add default gw ") break # continue program except: # keep trying! pass # get argument from the command line # address is 00:22:D0:8C:35:B1 if (len(sys.argv) > 1): bluetooth_adr = sys.argv[1] else: print "No bluetooth address specified!" exit() # raise a SystemExit exception # Init hardware gpio.pinmode(led, gpio.output) # default LOW gpio.pinmode(button, gpio.input) gpio.pinmode(buzzer, gpio.output) # also PWM!, default LOW gpio.pinmode(ntc, gpio.analog_input) # 10-bit ADC, # wait for start button, press when system boot is complete print "Press button to start connection..." init_done = False while (init_done == False): if (gpio.digitalread(button) == True): try: # enable led gpio.digitalwrite(led, gpio.high) # HS: pas het path aan, of maak de aanroep absoluut! tool = pexpect.spawn('/home/root/bluez-5.24/attrib/gatttool -b ' + bluetooth_adr + ' --interactive') tool.expect('\[le\]>') #[LE] print "Preparing to connect. Please enable heartrate sensor." tool.sendline('connect') # wait for successful connection tool.expect('connection successful') tool.expect('\[le\]>') init_done = True gpio.digitalwrite(led, gpio.low) print "Connection successful!"

12 except: gpio.digitalwrite(led, gpio.low) # catch de timeout van pexpect print "Unexpected error! Please try again." try: # Open server socket, telnet port 23 # List to keep track of socket descriptors CONNECTION_LIST = [] # receive data CLIENT_LIST = [] # send data RECV_BUFFER = 2048 server_socket = socket.socket(socket.af_inet, socket.sock_stream) server_socket.setblocking(0) # from another site server_socket.setsockopt(socket.sol_socket, socket.so_reuseaddr, 1) server_socket.bind((" ", 23)) server_socket.listen(5) # Add server socket to the list of readable connections CONNECTION_LIST.append(server_socket) print "Telnet server started on port 23" # database sqlite con = sqlite3.connect('./db/h7data.db') # read battery status, do only once! tool.sendline('char-read-hnd 0x0027') tool.expect('descriptor:.*') # e.g. "Characteristic value/descriptor: 5a" rval = tool.after.split() battery = int(rval[1], 16) # hex to dec print "Battery voltage = {0:d}%".format(battery) # enable h7 heartbeat NOTIFICATION tool.sendline('char-write-req 0x ') tool.expect('characteristic value was written successfully') # Start a thread, no arguments buzzer_period = 0 # buzzer default disabled thread.start_new_thread(do_buzz, ()) print "Starting heartbeat log..." ### MAIN LOOP ### while (True): # notification only! tool.expect('value:.*') # e.g. "Notification handle = 0x0012 value: " rval = tool.after.split() # HS: Timezone is set manually to Europe/Paris localtime = time.asctime(time.localtime(time.time())) # Calculate heartbeat, always the second value bpm = int(rval[2], 16) # hex to dec # Measure temperature sensor temperature = read_ntc() message = "[%s] %d BPM, %.1f degrees Celsius" % (localtime, bpm, temperature) print message

13 # Update the buzzer thread if (bpm > 0): buzzer_period = (60.0 / bpm) else: buzzer_period = 0 # output disabled # Get sockets which are ready to be read, 0.5 seconds timeout read_sockets, write_sockets, error_sockets = select.select(connection_list, CLIENT_LIST, [], 0.5) for sock in read_sockets: # New connection! if (sock == server_socket): # Handle the case in which there is a new connection sockfd, addr = server_socket.accept() sockfd.setblocking(0) CLIENT_LIST.append(sockfd) print "Client (%s, %s) connected" % addr for sock in write_sockets: # Client connected? try: sock.send(message + "\r\n") # Dezelfde data als in de log except: # broken socket connection may be sock.close() CLIENT_LIST.remove(sock) # Add a record to sqlite database with con: cur = con.cursor() # Id is primary key? cur.execute("insert INTO Log VALUES(NULL,?,?,?,?);", (localtime, bpm, temperature, battery)) # Blink led, bluetooth data is received gpio.digitalwrite(led, gpio.high) time.sleep(0.1) gpio.digitalwrite(led, gpio.low) # Program is stopped when user holds the button if gpio.digitalread(button): break # exit while except KeyboardInterrupt: pass # exit program with Ctrl-C ### SHUTDOWN ### print "\nclosing..." # Stop bluetooth notification tool.sendline('char-write-req 0x ') tool.expect('characteristic value was written successfully') tool.expect('\[le\]>') tool.sendline('disconnect') tool.expect('\[le\]>') server_socket.close() gpio.digitalwrite(led, gpio.low) gpio.digitalwrite(buzzer, gpio.low) gpio.cleanup() print "Done"

Configureren en installeren OPENOB op Raspberry PI

Configureren en installeren OPENOB op Raspberry PI Toepassing van http://jamesharrison.github.com/openob/ Voor een point to point link zijn 2 stuks nodig, transmitter en receiver. Op beide Raspberry's worden dezelfde programma's geinstalleerd. Als extra

Nadere informatie

Selecteer het NRF52-Dk platform in de IDE rechtsboven in het browser scherm.

Selecteer het NRF52-Dk platform in de IDE rechtsboven in het browser scherm. Ontwikkel je eigen Bluetooth LE device Welkom bij de workshop, tijdens deze workshop ga je aan de gang met het ontwikkelen van een Bluetooth LE device met behulp van MBED. Tijdens de workshop heb je het

Nadere informatie

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Bij het installeren van Exim liep ik niet echt tegen problemen aan, behalve dan dat de informatie die je nodig hebt om het geheel werkend te krijgen, niet op één

Nadere informatie

Om een ander voorbeeld aan te halen waar er wel een opsplitsing van toepassing is:

Om een ander voorbeeld aan te halen waar er wel een opsplitsing van toepassing is: Inhoud Gebruikte programma s... 1 MPD... 1 MPC... 1 Installatie op de RPI... 2 Configuratie van de muziekspeler op de RPI... 2 Test met oude Packard Bell NAS... 3 Configuratie NAS... 3 Koppeling aan RPI...

Nadere informatie

Handleiding NodeMCU. Handleiding NodeMCU l Pagina 1

Handleiding NodeMCU. Handleiding NodeMCU l Pagina 1 Handleiding NodeMCU - Uploaden ESPEasy firmware - Configureren voor thuisnetwerk - Configureren algemeen - Configureren voor gebruik serial server o Opentherm instellingen o P1 meter instellingen o Arduino

Nadere informatie

WORKSHOP ORANGE PI & PYTHON v september 2017

WORKSHOP ORANGE PI & PYTHON v september 2017 WORKSHOP ORANGE PI & PYTHON v1.1 21 september 2017 In deze workshop maak je kennis met een zogenaamde bord-computer ter grootte van een bankpas. Een bord-computer kan gebruikt worden als een normale computer

Nadere informatie

Solcon Online Backup. Aan de slag handleiding voor Linux

Solcon Online Backup. Aan de slag handleiding voor Linux Version 1 September 2007 Installatie: 1. Download het setup bestand (obm-nix.tar.gz) van de website. 2. Voor de volgende stappen dient u root te zijn. 3. Doorloop de volgende stappen voor het uitpakken

Nadere informatie

FAAC DRIVER. Driver install procedure for FAAC boards. Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten.

FAAC DRIVER. Driver install procedure for FAAC boards. Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten. FAAC DRIVER Driver install procedure for FAAC boards Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten www.record-toegangstechniek.nl 1 When a FAAC board (E124 or E145) is connected to the USB port, it

Nadere informatie

Programmeren van de Raspberry Pi. http://ardezo.home.xs4all.nl/rpi_programmeren/

Programmeren van de Raspberry Pi. http://ardezo.home.xs4all.nl/rpi_programmeren/ Programmeren van de Raspberry Pi Zaterdag 21 september 2013 De Bilt Johan Swenker http://ardezo.home.xs4all.nl/rpi_programmeren/ Agenda Inleiding Raspberry Pi GPIO Programmeren bash python scratch Interfaces

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

Netwerkprinter Dell 1320C installeren op Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Netwerkprinter Dell 1320C installeren op Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx Netwerkprinter Dell 1320C installeren op Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx Er is geen Linux driver voor deze printer, maar het werkt ook met de driver van de Fuji Xerox DocuPrint C525A Direct link to Linux

Nadere informatie

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing 1 HANDLEIDING V2.0.2.0-2013 Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Software installatie...

Nadere informatie

Raspberry Pi Plex server installeren

Raspberry Pi Plex server installeren Raspberry Pi Plex server installeren Tot voor kort kon alleen de Plex client (app) op de Raspberry Pi geïnstalleerd worden, sinds kort is het ook mogelijk de Pi in te zetten als Plex server Wat heb je

Nadere informatie

EM6250 Firmware update V030507

EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update 2 NEDERLANDS/ENGLISH Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 5 1.0 (UK) Introduction...

Nadere informatie

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Datalogger type: MS47 MS47 Mini Squirrel datalogger is een datalogger voor het controleren van het binnenklimaat op de volgende parameters: Relatieve vochtigheid,

Nadere informatie

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Table of Contents 4.1. overzicht... 44 4.2. software beheren op Linux... 44 4.3. vi... 45 4.4. html... 45 4.5. apache2... 45 4.6. twee extra websites op de apache

Nadere informatie

Het installeren van de software.

Het installeren van de software. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Het installeren van de software.... 2 De Printserver Bekabeld Configureren... 8 Instellen van je IP adres... 10 Netwerk poorten configureren... 12 Een printer Toevoegen....

Nadere informatie

Denit Backup instellen op een Linux server

Denit Backup instellen op een Linux server Denit Backup instellen op een Linux server Deze handleiding beschrijft de stappen om de back-up software van Ahsay in te stellen. AANMAKEN BACK-UP SET... 2 DE SCHEDULER INSTELLEN... 4 HET FILTER INSTELLEN...

Nadere informatie

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Technote EnGenius / Senao EOM-8670 Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Merk Model Firmware Datum EnGenius Senao EOM-8670 2.1.10 09-04-2009 Pagina 1 van 29 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Node

Nadere informatie

How To: Setup MGE Network Shutdown Module V3 op het service console binnen VMware ESX 3.0.2

How To: Setup MGE Network Shutdown Module V3 op het service console binnen VMware ESX 3.0.2 How To: Setup op het service console binnen VMware ESX 3.0.2 Arne Fokkema Ictfreak.wordpress.com In deze korte how to lees je hoe je de network shutdown module van MGE installeerd op het Service Console

Nadere informatie

Quickstart ewon Cosy 131

Quickstart ewon Cosy 131 Quickstart ewon Cosy 131 Inleiding In deze quickstart leggen we stap voor stap uit hoe de ewon Cosy snel geconfigureerd kan worden. Mocht u toch meer gedetailleerde informatie nodig hebben dan verwijzen

Nadere informatie

Applicatie nclone : Partitie back-up van je PC/laptop maken

Applicatie nclone : Partitie back-up van je PC/laptop maken Applicatie nclone : Partitie back-up van je PC/laptop maken Inhoudsopgave Gebruikte hardware & versie s... 1 Installatie nclone op de Synology... 2 Aandachtspunt DSM... 3 Globaal stappenplan voor PXE boot

Nadere informatie

ISW Presents Debian Homeserver Workshop

ISW Presents Debian Homeserver Workshop ISW Presents Debian Homeserver Workshop Lucas Kauffman Vincent Andries Debian Homeserver Voorzitter ISW lucas@isw.student.khleuven.be serveradmin ISW goose@isw.student.khleuven.be Debian Homeserver Installatie

Nadere informatie

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Opdracht Installeer op je Knoppix installatie de ProFTPD ftp-server. Doelstelling Het leren van: 1. het installeren van ProFTPD, en 2. de basis

Nadere informatie

Wat heb je nodig: Software: Installeren RaspberryPi

Wat heb je nodig: Software: Installeren RaspberryPi Wat heb je nodig: 1. Fibaro Home center 2 (ik weet niet of de Fibaro Lite ook werkt) 2. Rasparry PI 3 3. MicroSD 4. Ethetnetkabel (Wifi niet aan te raden ivm vertraging) 5. USB stick (10MB is al genoeg)

Nadere informatie

Remote Powercontrol for TCP/IP networks

Remote Powercontrol for TCP/IP networks Remote Powercontrol for TCP/IP networks Gebruikershandleiding 1. Opening instructies..... 1.1 Verbinding De IP Power Switch (IPPS) moet verbonden zijn met het lichtnet (230V) en het gewenste ethernet.

Nadere informatie

Wat is Arduino? Arduino = microprocessor (Atmel)

Wat is Arduino? Arduino = microprocessor (Atmel) Intro tot Arduino Wat is Arduino? Volgens de website: Arduino is an open-source electronics prototyping platform based on flexible, easy-to-use hardware and software. It's intended for artists, designers,

Nadere informatie

HowTo => OpenBSD => Local Caching DNS + DNSSEC (BIND)

HowTo => OpenBSD => Local Caching DNS + DNSSEC (BIND) => => Local Caching DNS + DNSSEC (BIND) Hardware => Soekris 5501 (10W) Tools => USB naar Serial Adapter voor Console Putty voor Terminal sessie middels USB Serial Adapter Operating System => 4.8 Software

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565)

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Indien de ADSL router en computer correct zijn aangesloten en u via de computer toegang heeft tot het internet, kan het configuratie menu van de

Nadere informatie

1. Kopieer de bestanden die in de html directory staan, naar de html directory van HomeSeer.

1. Kopieer de bestanden die in de html directory staan, naar de html directory van HomeSeer. Homeseer Integratie Voor de integratie van het JeeLabs platform in Homeseer maken we gebruik van een Open Source pakket genaamd JeeLink for HomeSeer (http://sourceforge.net/projects/jeeseer/) van Tijl

Nadere informatie

MxStream & Linux. Auteur: Bas Datum: 7 november 2001

MxStream & Linux. Auteur: Bas Datum: 7 november 2001 MxStream & Linux Auteur: Bas Datum: 7 november 2001 Gebruikte bronnen http://www.weethet.nl/dutch/adsl_mxstream_alcatelhack.asp http://www.bruring.com/adsl/article.php?sid=6 http://security.sdsc.edu/self-help/alcatel/challenge.cgi

Nadere informatie

Werkinstructie Linksys WIFI

Werkinstructie Linksys WIFI Werkinstructie Linksys WIFI KPN Telecom Datum Titel 30-8-2004 Werkinstructie Linksys WIFI Wijzigingslog Versie datum Wijziging Auteur 0.01 30-08-2004 Document template toegepast voor Linksys WIFI Jan van

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Seriële bluetooth verbinding ATmega128

Seriële bluetooth verbinding ATmega128 Opdracht2 Bij deze opdracht worden verschillende taken gemaakt. De taken communiceren onderling met elkaar via een message queue of synchroniseren met elkaar via semaforen. A: Maak een taak aan die de

Nadere informatie

SI-Profibus. Unidrive M700-M702 en Siemens S7-300 PLC (STEP 7)

SI-Profibus. Unidrive M700-M702 en Siemens S7-300 PLC (STEP 7) Omschrijving: In dit document wordt stap voor stap uitgelegd hoe met STEP 7 de communicatie opgezet kan worden tussen een Siemens S7-300 PLC en een Unidrive M700 met module. Dit document behandelt de volgende

Nadere informatie

Handleiding software USB PIC DEV. BOARD

Handleiding software USB PIC DEV. BOARD Handleiding software USB PIC DEV. BOARD V2.0 M.F. van Lieshout & J.G.W. Carpaij 21-03-2006 Handleiding software USB PIC DEV. BOARD Algemene informatie Hier volgt eerst wat algemene informatie over het

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

Mobile Watch Snelle Handleiding. Bezoek voor meer informatie

Mobile Watch Snelle Handleiding. Bezoek  voor meer informatie Mobile Watch Snelle Handleiding Ⅰ. Software installatie - Software download: Zoek voor "360Eye"in de Iphone App Store en installeer de applicatie. Of scan de QR Code aan de rechterzeide. Voor meer details

Nadere informatie

KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch

KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch Product(en): Versie: KeyLink CTI software V4.13.1 Document Versie: 1.16 Datum: 8 januari 2013 Auteur: Technical Support Overzicht Dit document

Nadere informatie

RF Monitoring: Handleiding

RF Monitoring: Handleiding RF Monitoring: Handleiding 1 Algemeen Deze applicatie heeft als doel het monitoren van de status van de TCP/IP poorten van de RF Service en de RF Service herstarten in bepaalde situaties. Wanneer de toepassing

Nadere informatie

BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING

BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING JOS VAN DER SANDEN VERSIE 0.10 29 DEC 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 4 2. Server... 5 2.1 Installatie... 5 2.2 Configuratie... 9 2.3 Waarschuwingen... 9 2.4 Beschikbaarheid

Nadere informatie

Temperatuur logger synchronisatie

Temperatuur logger synchronisatie Temperatuur logger synchronisatie Juni 10, 2010 1 / 7 Temperatuur logger synchronisatie Introductie Twee of meerdere ontvangers van het Multilogger systeem kunnen met de temperature logger synchronisatie

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Weerstation. Wireless connectie PC en Arduino C.G.N. van Veen. HiSPARC. 1 Weerstation. 2 APC module installeren. 2.1 Zenden en ontvangen

Weerstation. Wireless connectie PC en Arduino C.G.N. van Veen. HiSPARC. 1 Weerstation. 2 APC module installeren. 2.1 Zenden en ontvangen Weerstation HiSPARC Wireless connectie PC en Arduino C.G.N. van Veen 1 Weerstation Inleiding Ons weerstation werkt en geeft ons de data die we willen van het weer. Het is echter nog wel afhankelijk van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. GlinQ: BattleField2 beheertool, Handleiding versie 1.0

Inhoudsopgave. GlinQ: BattleField2 beheertool, Handleiding versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Key features... 2 Suggesties... 2 Inlog venster:... 3... 3... 3 General... 4... 4... 4 Advanced:... 5... 5... 5 Maplist:... 6... 6... 6 Players:... 7... 7... 7 Banlist:...

Nadere informatie

Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide. Jaap Ruiten

Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide. Jaap Ruiten Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide Jaap Ruiten Het koppelen van Weidmüller u-remote aan een AC500-eco plc. Thema: u-remote Modbus TCP Bladzijde 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding

DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding Nieuw in deze versie : Koppeling voor web gebaseerde toepassingen (DrICTVoIPwebClient.exe) (zie hoofdstuk 8) 1. Inleiding Met de DrICTVoIP.DLL maakt u uw software

Nadere informatie

Tetra Industriële Security

Tetra Industriële Security Tetra Industriële Security Gebruikersgroepvergadering 07 / 05 / 2015 Eerste overzicht zwaktes Systemen Een industrieel netwerk is een mengelkroes van toestellen: Industriële Switches, volledig beheerbaar

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

INSTALLATIEGIDS IP CAMERA BABYFOON VERSIE FEBRUARI 2015

INSTALLATIEGIDS IP CAMERA BABYFOON VERSIE FEBRUARI 2015 INSTALLATIEGIDS IP CAMERA BABYFOON VERSIE FEBRUARI 2015 INHOUD Modellen... 1 In de doos... 1 Installatie IP Camera Babyfoon... 2 Stap 1: aansluiten... 2 Stap 2: software downloaden... 2 Stap 3: software

Nadere informatie

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Handleiding bij het gebruik van een microcontroller in het Accelerometerproject (Project II) Er zijn speciaal voor het Accelerometerproject

Nadere informatie

Workshop Arduino voor beginners deel 2

Workshop Arduino voor beginners deel 2 Workshop Arduino voor beginners deel 2 Voor deze workshop is het van belang dat je deel 1 van de workshop hebt afgerond. In deze workshop zitten meerdere opdrachten die elkaar niet allemaal op hoeven te

Nadere informatie

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen 2014-2015 Inhoudsopgave Over Raspberry PI... 2 Wat is een Raspberry Pi?... 2 Mogelijkheden met de Raspberry Pi:... 2 Je hebt 2 types:... 3 A-type:... 3 Cursus

Nadere informatie

Installatie nieuwe build van Alure (alle componenten)

Installatie nieuwe build van Alure (alle componenten) Installatie nieuwe build van Alure (alle componenten) Versie 1.1 (5 september 2014) Copyright 2014 INNOLAN B.V. Alle rechten zijn gereserveerd. Reproductie, geheel of gedeeltelijk, zonder schriftelijke

Nadere informatie

ENMESH EMR3000 GEBRUIKERSHANDLEIDING

ENMESH EMR3000 GEBRUIKERSHANDLEIDING ENMESH EMR3000 GEBRUIKERSHANDLEIDING STAP 1 Het installatieproces dat beschreven staat in deze handleiding, kan op zowel Android als Apple ios apparaten toegepast worden. Voor Android apparaten opent u

Nadere informatie

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 API API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 Identificatie Alle programma's communiceren met elkaar door gebruik te maken van JSON objecten. Het normale

Nadere informatie

DIGITALE MODE MET POWER SDR

DIGITALE MODE MET POWER SDR DIGITALE MODE MET POWER SDR Als u een SDR tranceiver of ontvanger in gebruik heeft, is het misschien ook leuk om de digitale modi zoals BPSK31, RTTY enz. enz. te kunnen ontvangen en zenden. We beperken

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

SHINELAN Stappen installeren ShineWiFi Growatt HANDLEIDING. Installeren ShineWiFi

SHINELAN Stappen installeren ShineWiFi Growatt HANDLEIDING. Installeren ShineWiFi SHINELAN Stappen installeren ShineWiFi Growatt HANDLEIDING Installeren ShineWiFi Inhoud Stappen installatie:... 2 Stap 1:... 2 Stap 2:... 2 Stap 3:... 2 Stap 4:... 2 Stap 5:... 2 Stap 6:... 2 Stap 7:...

Nadere informatie

Nespresso Raspberry Pi

Nespresso Raspberry Pi instructables Nespresso Raspberry Pi by ashleyvanlaer De Vitalonga 1.0 web app. is de oplossing om vanuit je luie zetel een overheerlijke Nespresso koffie te zetten. Er al ooit aan gedacht hoe cool het

Nadere informatie

SNEL HANDLEIDING KIT-2BNVR2W

SNEL HANDLEIDING KIT-2BNVR2W KIT-2BNVR2W Opstarten van het camera bewakingssysteem. 1. Sluit een monitor aan op de NVR (monitor niet inbegrepen in de KIT). 2. Sluit de NVR aan op het netwerk. 3. Sluit de NVR aan op het lichtnet met

Nadere informatie

Automatische Installatie op IIS server

Automatische Installatie op IIS server Automatische Installatie op IIS server In de map Web staat het installatiebestand : Je kan de install starten door het aanklikken van het msi bestand vanuit Verkenner. Na installatie is steeds een manuele

Nadere informatie

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers English Instructions Windows 8 out-of-the-box supports the ICARUS Illumina (E653) e-reader. However, when users upgrade their Windows

Nadere informatie

Installatie van Raspberry PI 9 november 2017 HCC Linux GG Zevenaar

Installatie van Raspberry PI 9 november 2017 HCC Linux GG Zevenaar Installatie van Raspberry PI 9 november 2017 HCC Linux GG Zevenaar RASPBERRY PI 3 In deze workshop-lezing gaan we een Raspberry Pi voorzien van een OS. Dit wordt Raspbian. Het doel is om te laten zien

Nadere informatie

Studietaak 4 Hoe installeer ik software? Apache Webserver

Studietaak 4 Hoe installeer ik software? Apache Webserver Studietaak 4 Hoe installeer ik software? Apache Webserver Opdracht Installeer op je Ubuntu Linux installatie de Apache Webserver op basis van commando's in een command prompt. Natuurlijk is het ook mogelijk

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

Monopoly: Howest edition

Monopoly: Howest edition Elien Knockaert 1NMCT3 Monopoly: Howest edition Monopoly: Howest edition is een project die zich baseert op de originele Monopoly maar gebruik maakt van RFID kaarten in plaats van briefjes geld. De belangrijkste

Nadere informatie

Belangrijk: Voordat u een VPN tunnel creëert dient u ervoor te zorgen dat de datum en tijd instellingen van de router juist staan ingesteld.

Belangrijk: Voordat u een VPN tunnel creëert dient u ervoor te zorgen dat de datum en tijd instellingen van de router juist staan ingesteld. OpenVPN OpenVPN De Vigor3900 en Vigor2960 ondersteunen OpenVPN vanaf firmware versie 1.4.0. OpenVPN biedt vele configureerbare parameters. Een netwerkbeheerder kan ervoor kiezen om TCP of UDP te gebruiken

Nadere informatie

Installeren van de Arduino programmeer omgeving

Installeren van de Arduino programmeer omgeving Installeren van de Arduino programmeer omgeving Voor het programmeren van de Arduino maakt het niet uit welk besturingssysteem je gebruikt. Je kunt het downloaden voor Windows, OS X en Linux. Op deze link

Nadere informatie

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand:

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand: Remote administratie Als administrator hebt u verschillende mogelijkheden om een Linux systeem van op afstand te beheren. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld Webmin en VNC. Het gebruik van deze twee

Nadere informatie

Volg onderstaande stappen op voor de installatie van de Trust 4 Port USB Hub:

Volg onderstaande stappen op voor de installatie van de Trust 4 Port  USB Hub: 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor gebruikers van de Trust 4 Port Email USB Hub. Met de Trust 4 Port Email USB Hub kunt u op eenvoudige wijze het aantal USB poorten van uw computer uitbreiden.

Nadere informatie

Multi user Setup. Firebird database op een windows (server)

Multi user Setup. Firebird database op een windows (server) Multi user Setup Firebird database op een windows (server) Inhoudsopgave osfinancials multi user setup...3 Installeeren van de firebird database...3 Testing van de connectie met FlameRobin...5 Instellen

Nadere informatie

Analyse probleem remote execution

Analyse probleem remote execution Analyse probleem remote execution Karel Nijs 2005-09-28 1.1 Beschrijving van het project De bedoeling van de GUI is een gemakkelijke uitvoering van verschillende checks van ICs. De GUI moet in Tcl/Tk ontworpen

Nadere informatie

Gebruikers handleiding. Lizard Configuration Manager ToolTip. Installatie. Instellen. Initieel instellen

Gebruikers handleiding. Lizard Configuration Manager ToolTip. Installatie. Instellen. Initieel instellen Gebruikers handleiding Lizard Configuration Manager ToolTip Installatie Installeer eerst het volgende: Installeer python 2.5.2; zie de map Breda\Tooltip\lcm\install\python-2.5.2.msi Ga naar dos (run/uitvoeren

Nadere informatie

Replicator Backup-programma, om data automatisch op externe harde schijf te zetten, als backup.

Replicator Backup-programma, om data automatisch op externe harde schijf te zetten, als backup. Replicator Backup-programma, om data automatisch op externe harde schijf te zetten, als backup. Wanneer u niet graag belangrijke data wilt kwijtraken, dan raad ik U aan, een externe harde schijf, op een

Nadere informatie

A Quick Start Guide: AVR programmeren

A Quick Start Guide: AVR programmeren A Quick Start Guide: AVR programmeren In deze guide wordt uitgelegd hoe men kan beginnnen met het programeren van een ATMEL AVR microcontroller. Er zal een testprogramma uit de software library AVRlib

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

Absentie Presentie Server Migratie

Absentie Presentie Server Migratie Absentie Presentie Server Migratie Auteur A. Boerkamp Versie V1.2 Datum 11-08-2010 Status Voor Intern / Extern gebruik Pincash International, 3066GS Rotterdam, Anthonetta Kuijlstraat 43-45, 010-2868000

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met:

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met: Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding In combinatie met: Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domaincontroller installeren en configuren.... 4 3. VPN Server Installeren en Configureren... 7

Nadere informatie

EM7680 Firmware Update by Micro SD card

EM7680 Firmware Update by Micro SD card EM7680 Firmware Update by Micro SD card 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware update by Micro SD card Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 2 2.0 (NL) Firmware installeren... 2 3.0 (NL) Opmerking...

Nadere informatie

Handleiding Installatie ADS

Handleiding Installatie ADS Handleiding Installatie ADS Versie: 1.0 Versiedatum: 19-03-2014 Inleiding Deze handleiding helpt u met de installatie van Advantage Database Server. Zorg ervoor dat u bij de aanvang van de installatie

Nadere informatie

MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+

MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+ MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+ In MyDHL+ is het mogelijk om van uw zendingen, die op uw accountnummer zijn aangemaakt, de status te zien. Daarnaast is het ook mogelijk om

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

IPFire: Firewall en primary domain controller

IPFire: Firewall en primary domain controller IPFire: Firewall en primary domain controller 1. IPFire firewall-proxy server 1.1. Installatie 1. Boot vanaf CD ENTER 2. English OK OK 3. I accept this license OK 4. Prepare harddisk [ ] partitioned[ ]

Nadere informatie

1 Installatie van de server... 2

1 Installatie van de server... 2 Inhoudstafel 1 Installatie van de server... 2 1.1 Basis installatie Ubuntu server... 2 1.2 Aanpassingen Ubuntu server... 2 1.2.1 Updates installeren... 2 1.2.2 Vast IP-adres instellen naar 192.168.186.3...

Nadere informatie

Genexis Platinum modem handleiding

Genexis Platinum modem handleiding Eenvoudig en snel aansluiten Genexis Platinum modem handleiding Glasvezel Aan/uit knop De aan/uit knop zit op de achterzijde van uw glasvezelmodem. Hiermee zet u het modem aan of uit. Reset knop De reset

Nadere informatie

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Disclaimer: Dit document is geschreven als handleiding voor de installatie van een Enecsys logger op een Synology NAS. Alhoewel geprobeerd is

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing

Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing Voor Delphi bestaan uiteraard verschillende libraries om emails te versturen, maar in dit voorbeeld wordt een C# Dotnet library gebruikt en aangesproken

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding

EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding Stap 1 : In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van android, maar is tevens toe te passen voor Apple ios apparaten. Open de App store. (Voor android apparaten

Nadere informatie

EM7680 Firmware Update by OTA

EM7680 Firmware Update by OTA EM7680 Firmware Update by OTA 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware update by OTA Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 3 4.0 (NL) Overige

Nadere informatie

SHINELINK Stappen installeren ShineLink Growatt HANDLEIDING. Installeren ShineLink

SHINELINK Stappen installeren ShineLink Growatt HANDLEIDING. Installeren ShineLink SHINELINK Stappen installeren ShineLink Growatt HANDLEIDING Installeren ShineLink Inhoud Stappen installatie:... 2 Stap 1:... 2 Stap 2:... 2 Stap 3:... 2 Stap 4:... 3 Stap 5:... 3 Stap 6:... 3 Stap 7:...

Nadere informatie

Domein API Handleiding

Domein API Handleiding Domein API Handleiding Versie 1.6 Datum: 16-07-2014 1 Inhouds opgave 2 Inleiding 3 Result codes 4 Api functies 5 Api helpers 2 Inleiding: De API van 123 Hosting Service kan worden gebruikt om te registreren

Nadere informatie