Dagverzorgingscentrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dagverzorgingscentrum"

Transcriptie

1 Koning Albert II-laan 35, bus Brussel T F contact@zorginspectie.be Dagverzorgingscentrum Naam voorziening: Dagverzorgingscentrum De Wijnstok Adres: s Hertogenlaan 71 te 3000 Leuven Tel.: 016/ Fax : cathy.sweerts@wingerd.info Dossiernr.: Opdrachtnummer: KD DVC Datum opdracht: Opdracht: aanvraag van het DVC om de capaciteit met één verblijfseenheid te verhogen van 10 naar 11 en om de bijzondere erkenning te verhogen, eveneens van 10 naar 11 verblijfseenheden. Inspecteur: Krist Debruyn Verslagnummer: KD 2012/021/DVC Datum verslag: Aangekondigd bezoek op: 18 juli 2012 Gesprek met: mevrouw Sweerts, coördinator / de heer De Belie, algemeen directeur Inrichtende macht: Woon- en Zorgcentrum De Wingerd VZW Adres: Wingerdstraat 14 te 3000 Leuven cathy.sweerts@wingerd.info Coördinator: Cathy Sweerts Kwalificatie: sociaal verpleegkundige Erkenning dagverzorgingscentrum: voor 10 verblijfseenheden Bijzondere erkenning: eveneens 10 verblijfseenheden.

2 INSPECTIE VAN DE KWALITEITSNORMERING EN DE ERKENNINGSVOORWAARDEN Toegepaste wetgeving - Woonzorgdecreet van 13 maart Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen - Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers en bijlagen - Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 betreffende de procedures voor de woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers. - M.B. van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening. - M.B. van 9 december 2009 tot bepaling van de samenstelling van de dagprijs, de extra vergoedingen en de voorschotten ten gunste van derden aangerekend in de rusthuizen. - K.B. van 21 september 2004 houdende vaststelling van de normen voor de bijzondere erkenning van rust- en verzorgingstehuis, als centrum voor dagverzorging of als centrum voor niet aangeboren hersenletsels. Leeswijzer De opdracht van Zorginspectie bestaat erin om ten behoeve van het Agentschap Zorg en Gezondheid een objectief beeld te geven over de mate waarin de voorziening zich conformeert aan de gestelde voorwaarden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid is immers bevoegd voor de erkenning van de dagverzorgingscentra. Daartoe geeft het verslag een overzicht van alle geïnspecteerde items. Niet alle elementen uit de regelgeving komen aan bod tijdens deze inspectie. Dit betekent niet dat aan die elementen uit de regelgeving niet moet worden voldaan, ze komen mogelijk bij een volgende inspectie aan bod. In het verslag wordt verwezen naar de verschillende erkenningsvoorwaarden, SMK s en elementen/procedures uit het kwaliteitshandboek, zoals van toepassing. U kunt het modelverslag waarop alle te bevragen elementen zijn opgenomen steeds raadplegen op de website Specifiek vindt u per item volgende elementen: - toelichting: deze rubriek wordt facultatief door de inspecteur ingevuld, en kan bijkomende relevante informatie bevatten m.b.t. de werking van de voorziening of m.b.t. de bewijsvoering; - indien de erkenningsvoorwaarden/smk s of elementen uit het kwaliteitshandboek voldoen, wordt éénmaal op het verslag vermeld: Naleving regelgeving: conform ; - naleving erkenningsvoorwaarden, SMK s en kwaliteitshandboek: indien er tekorten worden vastgesteld worden deze hier vermeld: erkenningsvoorwaarden DVC, met desgevallend verwijzing naar de erkenningsvoorwaarden WZC, naleving SMK of kwaliteitshandboek; - aandachtspunten: deze punten mogen niet gelezen worden als een overtreding/afwijking op de bovenvermelde voorwaarden en kunnen dus ook op basis van deze regelgeving niet afgedwongen worden. De inspectie vraagt hiervoor enkel aandacht in functie van de gebruiker en de optimale werking van de voorziening.

3 Situering inspectiebezoek Het inspectiebezoek kadert in de aanvraag van de instelling om zijn erkenning én zijn bijzondere erkenning met één verblijfseenheid te verhogen (van 10 naar 11). Omdat er meer dan drie jaar zijn verlopen sinds de laatste inspectie, werden een aantal erkenningsvoorwaarden nagegaan.! Er zijn van de inrichtende macht twee dagverzorgingscentra op dezelfde locatie: De Bezelaer met een capaciteit van 13 en De Wijnstok met een capaciteit van 10. Onderstaand verslag betreft alleen dagverzorgingscentrum De Wijnstok, tenzij anders aangegeven. PROFIEL EN AANTAL GEBRUIKERS Woonzorgdecreet: art. 25, 40, 53 1, en 59 Erkenningsvoorwaarde: bijlage IX, art. 37 Bijzondere erkenningsnormen bijlage 2, A en B Bezettingsgegevens: gemiddelde bezetting per dag (vorig kalenderjaar): 10,97 gemiddelde bezetting per dag van gebruikers met F-score (op basis van laatste drie maanden): 11,42 gebruikersprofiel actuele gebruikers: aantal gebruikers met F-score: 29 aantal gebruikers zonder F-score: 0 aantal niet-bejaarde gebruikers: 2 (er werd een verslag ter verantwoording opgemaakt en dit verslag wordt bewaard in het zorgdossier van betrokkene) overzicht gebruikers per gemeente (regionale spreiding): Leuven 12 / Bertem 3 / Oud-Heverlee 3 / Brussel 1 / Kortenberg 1 / Bierbeek 1 / Scherpenheuvel- Zichem 1 / Asse 1 / Haacht 1 / Herent 3 / Boutersem 1 / aantal aanwezige gebruikers d.d. inspectie: 10 aantal aanwezige gebruikers d.d. inspectie met F-profiel: 10 Functionele binding WZC: het DVC bevindt zich op de campus van het WVC (ofschoon verschillend adres) Naleving woonzorgdecreet: conform. Naleving erkenningsvoorwaarden: conform Naleving bijzondere erkenningsnormen: conform, er is een aparte eenheid gecreëerd. Alle bewoners die men opneemt hebben een F-forfait en zijn ook allemaal dementerend. Het woonzorgcentrum neemt ook alleen dementerende ouderen op. Aandachtspunten: zowel de gemiddelde bezetting in 2011 als de bezetting van de bewoners met een F- profiel lagen hoger dan de capaciteit van 10.

4 Er is een aanwezigheidsregister. Het is niet nodig om een afwijking op de leeftijdsvoorwaarde bij het Agentschap Zorg en Gezondheid schriftelijk aan te vragen: de instelling dient de afwijking te motiveren en ze in het gebruikersdossier te bewaren. INFRASTRUCTUUR Erkenningsvoorwaarde bijlage IX, art. 26, 27,28, 29, 30, 31, 32, 33, en 9 SMK 5.7 SMK 1.11 Lokalisering: Het DVC is ingeplant op de campus van het woon- en zorgcentrum De Wingerd vlakbij de Leuvense ring en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Globale beschrijving van het dagverzorgingscentrum: Inkom, bureau coördinator, toiletten voor personeel en familie van gebruikers, 2 rolstoeltoegankelijke toiletten voor de gebruikers (waarvan één met douche, maar die wordt zelden gebruikt, één verdieping hoger in het kortverblijf kan een badkamer met aangepast bad gebruikt worden), vestiaire met oa reservekledij, berging poetsgerief, living/eethoek/zithoek met keuken, buitenterras, stille ruimte met TV en fietsen en relaxzetels, bureau administratie. Indien een bewoner afgezonderd wil slapen is daarvoor in het één verdieping hoger gelegen kortverblijf altijd wel een kamer ter beschikking. Er zijn voldoende oproepmogelijkheden. Het geheel is aangenaam en huiselijk ingericht. FACILITAIRE DIENSTVERLENING Deelmodule Logistiek. Erkenningsvoorwaarde bijlage I X, art. 12 SMK 5.7 en 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure schoonmaak De twee dagverzorgingscentra worden onderhouden door 4 (3,25 FTE) logistieke medewerkers waarvan er 3 ook instaan voor het vervoer van de gebruikers. Alle door de inspectie bezochte ruimten waren zeer goed onderhouden.

5 Deelmodule Voeding. Erkenningsvoorwaarde bijlage IX, art. 11 en art. 9 SMK 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure bereiding van voeding. : De maaltijden kom in koude lijn uit de keuken van het woonzorgcentrum en worden in de keuken van het DVC verder afgewerkt: sla aanmaken, frieten bakken, Zowel in de voor- als in de namiddag is er een koffiemoment en er zijn voldoende koude dranken ter beschikking. Het hitteplan van het woonzorgcentrum is van toepassing in het DVC. Het menu hangt voor een hele week uit. Indien gewenst kan het DVC ook zorgen voor een ontbijt voor gebruikers die geen mantelzorger hebben en een avondmaal voor gebruikers die door familie later afgehaald worden (dit kan tot 19 u). Ontbijt en avondmaal kosten elk 3,94, de warme middagmaaltijd zit in de dagprijs. PERSONEEL Deelmodule Personeelsformatie Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 20, 21 Bijzondere erkenningsnormen bijlage 2, C,1 Kwaliteitshandboek: middelen, personeel. Personeelsbestand: (erkenning 10 gebruikers, bijzondere erkenning 11,42 gebruikers) Personeelsnormen Beschikbaar personeel woonzorgdecreet Vereiste functies Vereiste vte Naam Kwalificatie vte Coördinatie 1 vte Sweerts Soc verpl 1 Verzorging 1 vte Vandermeeren/Van Laer/Kamer/Coppens/Van -derveren/pasteels/van Espen/Latorre Vandermeeren, Van Laer, Pasteels, Van Espen, Latorre = verpl Kamer, Coppens, vanderveren = zorgkundige. Truyens = kine. Bockmans = readaptatiewet. 3,08

6 Personeelsnormen bijz. erkenning Beschikbaar personeel Vereiste functies Vereiste vte Naam Kwalificatie vte Verpleging 0,76 Sweerts /Pasteels/Van Verpleegkundigen A1 2,00 Espen/Vandermeeren/Van Laer/Latorre Verzorging 1,54 Coppens/Kamer/Vandervee zorgkundigen 1,33 ren Reactivering 0,47 Truyens/Bockmans Kine/readaptatiewet. 0,75 Ander personeel (buiten normering) Functies vte kwalificatie Logistiek medewerker/chauffeur 3,25 Geen. : Voor de erkenning is de norm per DVC 1 coördinator (bachelor) en 1 zorgkundige. Voor de bijzondere erkenning is de norm per 15 gebruikers: 1 FTE verpleging / 2,03 zorgkundige / 0,63 reactivering. Naleving erkenningsvoorwaarden: conform Naleving bijzondere erkenningsnormen: conform. Aandachtspunten: de meeste personeelsleden werken ook voor het DVC De Bezelaer met 13 verblijfseenheden en werden pro rata voor De Wijnstok opgegeven. (samen 23 verblijfseenheden: 10/23 voor De Wijnstok en 13/23 voor De Bezelaer). Deelmodule Personeelsdossiers Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 24 De personeelsdossiers van twee recent in dienst gekomen personeelsleden werden ingekeken en bevatten een arbeidsovereenkomst, een uittreksel uit het strafregister en een diploma waar nodig (niet nodig voor de logistieke helpers/chauffeurs).

7 Deelmodule Bijscholing en vorming. Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 23 Niet bevraagd. Deelmodule Ondersteuning vrijwilligerswerking. SMK 5.9: de voorziening ondersteunt de vrijwilligers, stagairs en studenten die ze inschakelt. Niet bevraagd. HULP- EN DIENSTVERLENING Deelmodule Zorgverlening. Zorgpraktijk en zorgdossiers. Erkenningsvoorwaarde bijlage IX, art. 9 SMK 2.2, SMK 5.4 en 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure voor planning en organisatie begeleiding, verzorging en verpleging. Zorgdossier: Het zorgdossier is elektronisch. Het bevat onder andere de persoonlijke gegevens van de gebruiker, de aandachtspersoon, de medische toestand, een aantal sociale gegevens (kapper, pedicure, slaapgewoonten, vrijetijdsbesteding, sociale anamnese); verder katz-score, zorgenplan met detailzorg, zorgregistratie, observaties. Medicatie Voor de gebruikers die medicatie moeten nemen in het DVC is er een plastic bakje waarin de medicatie wordt bewaard en is er ook een medicatiefiche. Ook voor bewoners die geen medicatie moeten nemen in het DVC heeft men een medicatiefiche (nodig indien men een arts moet laten komen); De verstrekking van de medicatie wordt afgetekend. Aandachtspunten: de instelling raakt niet altijd vlot aan informatie van andere (thuis)zorgverstrekkers: er zijn geen systematische communicatiemiddelen met bv thuisverpleging, zie verder bij kwaliteitsplanning.

8 Continuïteit zorgverlening. Erkenningsvoorwaarde bijlage IX, art. 22 Bijzondere erkenningsnormen bijlage 2, C,2 Niet bevraagd. Deelmodule Animatie/ Activering. SMK 1.7, SMK 2.2 en SMK 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure planning en organisatie, begeleiding, verzorging en verpleging De dagindeling ziet er als volgt uit: vanaf 8.30 ontvangst met koffie, tegen komen de gebruikers aan voor wie het centrum zelf het vervoer organiseert, dan wordt samen de krant doorgenomen. Tegen naar toilet helpen, tussen en eten, dan siësta, tegen 14 u koffie en dessert, vervolgens namiddagactiviteit (op de dag van inspectie wandelen, maar kan verder onder andere zijn: handmassage, groepsgym, taalspel, balspel buiten, wafels bakken, DVD kijken, ); Tegen toiletten, vanaf brengt de bus de gebruikers terug naar huis, zij die door familie worden afgehaald kunnen blijven tot uiterlijk en kunnen nog een avondmaal nuttigen. Deelmodule Intern overleg. SMK 5.2 Kwaliteitshandboek: overleg- en communicatiekanalen Niet bevraagd. Deelmodule Extern overleg. SMK 5.3 Niet bevraagd. Deelmodule vervoer. Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 13 De inspectie werd de gelegenheid geboden om een vervoersronde mee te maken. Er zijn twee aangepaste bussen (voor de twee dagcentra) waarmee maximaal 8 gebruikers mee kunnen, waaronder maximaal drie rolstoelgebruikers. De chauffeurs krijgen s ochtends een lijst en trachten dan op de meest economische wijze de gebruikers op te halen. Meestal staan de mensen klaar, de chauffeur beschikt over alle telefoonnummers en kan zo bellen om te zeggen dat hij gearriveerd is. Mogelijk moeten er dingen worden meegenomen, bv bagage als men aansluitend op het DVC-verblijf in kortverblijf gaat, of een rolstoel, sommige gebruikers dienen te worden gebracht naar het DVC Hertog van Brabant, waarmee De Wijnstok en De Bezelaer hun bussen delen. Bij de door de inspectie meegemaakt vervoersronde zat de gebruiker die eerst werd opgehaald, in totaal één uur op de bus. De chauffeur wist op een empatische manier met de gebruikers om te gaan. Indien gebruikers hun afspraak moeten afzeggen moeten ze in principe de dag ervoor bellen.

9 Het vervoer kost 1,78 per rit. BEJEGENING BEWONERS Stambesluit Art en 3 Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 6 en art. 9 SMK 1.1, 1.2, 1.3, 1.8, 3.1 en 4.2 Kwaliteitshandboek: opdrachtsverklaring. procedure verwerven en doorgeven van info. OPNAME- EN ONTSLAGBELEID/ ONTHAAL EN INFORMATIEVERSTREKKING Deelmodule Samenstelling opnamedossiers. Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 6 SMK 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure opname en onthaal. Opnamedossiers: Persoonlijke gegevens en gegevens van familie, gegevens van andere zorgverstrekker zoals arts, kinesist, thuishulp, gegevens vervoer (door het centrum of door familie), voorschrift voor dagopvang van de arts, opname-overeenkomst en afsprakennota, borgstelling.

10 INSPRAAK / KLACHTEN Deelmodule Inspraak. Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 9, en 10 SMK: 1.5, 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure collectieve inspraak. Het gaat hier over gebruikers die zonder uitzondering kampen met dementie, dus kan men geen klassieke gebruikersraad organiseren. Daarom wordt er minstens 2 keer par jaar een gebruikersadviesraad georganiseerd waarbij de familie van die gebruikers die op dat moment een actieve opname-overeenkomst hebben, worden uitgenodigd. Er is slechts een beperkte opkomst: het gaat over een achttal familieleden van zo n 70 actieve gebruikers voor de twee dagcentra samen. Het verslag wordt meegestuurd met de eerstvolgende factuur. Recent zijn besproken: valpreventie, kwaliteitsproject (zie verder), nood aan contact tussen familieleden, afspraken rond medicatie, de werking van Baluchon-Alzheimer, vroegtijdige zorgplanning, er is ook steeds een rubriek vragen en suggesties. Deelmodule Klachtenbehandeling. Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 9 SMK 1.13 en 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure klachtenbehandeling. De instelling beschikt over een procedure klachtenbehandeling. Ze geeft zichzelf een termijn van 14 dagen om te antwoorden op een formele klacht. Er zijn meldingsfiches ter beschikking. Tot op heden werd omtrent de werking van het dagverzorgingscentrum geen enkele klacht ontvangen. Naleving erkenningsvoorwaarden: niet conform. Het DVC moet de wijze waarop een gebruiker of zijn familie een klacht kan formuleren, actief kenbaar maken (bijlage IX, art 26, 2) Kwaliteitshandboek: conform.

11 FACTURATIE / GELDBEHEER Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art 6, 14, 15, 16, 17, 18 en 19 SMK 4.2 Kwaliteitshandboek: procedure facturatie. De dagprijs bedraagt vanaf 1/7/12 32,66. Ontbijt of avondmaal kosten 3,94. Het vervoer kost 1,78 per rit. De kosten voor kapper, pedicure en manicure zijn dezelfde als in het woonzorgcentrum. Occasionele uitstappen (bv naar het Mechels Spoeelgoedmuseum) kosten extra (toegangskaartje). Naleving erkenningsvoorwaarden: niet conform. Volgens rubriek prijs van de schriftelijke overeenkomst wordt er per dag afwezigheid (dus wanneer men oorspronkelijk wel had voorzien om te komen) 15,00 aangerekend. Dat is in strijd met artikel 16 van bijlage IX, centra voor dagverzorging, van het Woonzorgdecreet: Art 16: bij onvoorziene afwezigheid van de gebruiker kunnen geen kosten worden aangerekend. Naleving SMK: niet bevraagd. MANAGEMENT Deelmodule Kwaliteitsplanning Art 4 MB Stambesluit art. 7 2 De kwaliteitsplanning 2012 bestaat uit twee elementen: -enerzijds is er de trajectbegeleiding. De wachtlijst voor een opname in het woonzorgcentrum is extreem lang; kandidaat-bewoners en hun familie kunnen daardoor ontmoedigd geraken. De trajectbegeleiding voorziet in regelmatige opname in DVC en/of kortverblijf, waarbij men enerzijds De Wingerd en de visie kan leren kennen en anderzijds, omdat de thuissituatie ondersteund wordt, de definitieve opname in het WZC als minder urgent kan worden ervaren. -anderzijds is er het professioneel overleg met de overige thuisondersteunende diensten en hulpverleners (thuisverpleging, gezinszorg, ). Dit om de noden van de gebruikers beter te kunnen kaderen. In de praktijk betekent dat bv systematisch aanwezig zijn op de SEL-zorgcoördinatie van een (potentiële gebruiker), andere zorgverleners uitnodigen naar een opendeurdag, contacten leggen met thuiosverpleegkundigen of huisartsen, Er is een beschrijving van het project, een stappenplan, een beschrijving van de deelnemers en hun bevoegdheden, de communicatie van de resultaten, de te behalen resultaten. Naleving erkenningsvoorwaarden en M.B.: conform.

12 Aandachtspunten: de meetbaarheid van de resultaten is geen doel op zich. Resultaten meten kan alleen een middel zijn om de dienstverlening te verbeteren. Deelmodule Documenten ter beschikking van inspectie ter plaatse Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 6 en 14 Woonzorgdecreet art. 72 Kwaliteitshandboek: machtiging : Alle gevraagde inlichtingen werden verstrekt en alle gevraagde documenten werden overhandigd. Aan de inspectie werd de gelegenheid geboden om een vervoersronde mee te maken en zo dit aspect van de werking van binnen uit mee te maken. Naleving erkenningsvoorwaarden en decreet: conform. DOCUMENTENFICHE Deelmodule afsprakennota/ overeenkomst. Erkenningsvoorwaarden bijlage IX, art. 6, 7, 8 en 14 De documenten werden door de inspectie nagezien op 19/7/12. Naleving erkenningsvoorwaarden niet conform. Schriftelijke overeenkomst: onder de rubriek prijs is voorzien dat er bij afwezigheid (wanneer men dus gepland had naar het DVC te komen) een annulatiekost van 15,00 per dag wordt aangerekend. Dit is in strijd met artikel 16 van bijlage IX: Bij onvoorziene afwezigheid van de gebruiker kunnen geen kosten worden aangerekend. Huishoudelijk reglement: (afsprakennota): onder de rubriek stopzetting van het bezoek wordt gesteld dat de schriftelijke overeenkomst is aangegaan voor de duur van één jaar. Dit is in strijd met art 6 van bijlage IX, dat verwijst naar artikel 13, 12 van bijlage XII, woonzorgcentra: de overeenkomst dient van onbepaalde duur te zijn. Tevens onder de rubriek stopzetting van het bezoek is bepaald dat de bezoeker de overeenkomst kan beëindigen hetzij met een schriftelijke vooropzeg van minstens 3 dagen (dwz in de proefperiode, gelijk aan de eerste maand verblijf), hetzij met een schriftelijke vooropzeg van veertien dagen (dwz eens de proefperiode voorbij is). Dit is in strijd met artikel 8 van bijlage IX: de gebruiker kan de overeenkomst op elk moment met onmiddellijke ingang beëindigen. Bovendien bedraagt de opzegging door de instelling volgens artikel 8 2 van bijlage IX te allen tijde 14 dagen, en kan zij niet worden ingekort tot 3 dagen zoals voorzien tijdens de proefperiode, noch worden verlengd zoals voorzien eens de proefperiode voorbij is: er is immers bepaald in het reglement van het DVC dat de termijn van 14 dagen pas ingaat op de eerste dag van de volgende week, terwijl art 8 van bijlage IX stelt dat de proefperiode ingaat de eerste dag die volgt op de ontvankelijke betekening ervan aan de gebruiker. Ontbreken verder in de afsprakennota:

13 -de strategische beslissingen van het management die aan gebruikers, familie en mantelzorgers moeten worden meegedeeld (art 6 van bijlage IX, waarin verwezen wordt naar art 11,6 van bijlage XII) en een verwijzing naar de instanties die toezicht uitoefenen op de erkenning van het DVC, evenals een verwijzing naar de toepasselijke erkenningsvoorwaarden. (art 6 van bijlage IX waarin verwezen wordt naarart 11,10 van bijlage XII). Aandachtspunten Schriftelijke overeenkomst: onder de rubriek prijs dienen in de zin de vzw doet van een voorgenomen prijsverhoging mededeling aan de bezoeker, en wel ten minste 1 maand voor de datum van ingang van de verhoging de woorden 1 maand te worden vervangen door 30 dagen. Het is normatief niet verplicht voor nieuwe gebruikers om een verslag opgesteld door een maatschappelijk werker of sociaal verpleegkundige verbonden aan een openbaar bestuur of een erkende sociale voorziening en waaruit blijkt dat met de bezoeker de verschillende vormen van hulpverlening werden onderzocht en besproken voor te leggen. Huishoudelijk reglement: de bepaling vaak is het wenselijk dat de bezoeker minimaal twee dagen komt om een goede relatievormig, tussen medewerkers en bezoeker tot stand te brengen kan familieleden de indruk geven dat twee bezoekdagen per week verplicht zijn. De bepalingen omtrent de opzeg horen de facto thuis in de overeenkomst ipv in de afsprakennota. Er is in de afsprakennota niets bepaald over huisdieren. Krist Debruyn, Inspecteur.

Dagverzorgingscentrum

Dagverzorgingscentrum Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be Dagverzorgingscentrum Naam voorziening: Adres: Tel.: Fax : e-mail: Dossiernr.: Opdrachtnummer: Datum

Nadere informatie

Centrum voor Kortverblijf

Centrum voor Kortverblijf Koning Albert IIlaan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be Naam voorziening: DE DRUIVELAAR Adres: Wingerdstraat 14, 3000 Leuven Tel.: 016/28.47.90 email: rudiger.de.belie@wingerd.info

Nadere informatie

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SERVICEFLATS. Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

SERVICEFLATS. Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F /verslag serviceflats Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM. Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

WOONZORGCENTRUM. Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DIENST VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISHULP : KRAAMZORG

DIENST VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISHULP : KRAAMZORG Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DAGVERZORGINGSCENTRUM VOOR PALLIATIEVE ZORG

DAGVERZORGINGSCENTRUM VOOR PALLIATIEVE ZORG /verslag dagverzorgingscentrum voor palliatieve zorg Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DAGVERZORGINGSCENTRUM GEWONE/BIJZONDERE ERKENNING

DAGVERZORGINGSCENTRUM GEWONE/BIJZONDERE ERKENNING /verslag dagverzorgingscentrum gewone/bijzondere erkenning Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum voor palliatieve zorg

Dagverzorgingscentrum voor palliatieve zorg Werkdocument DVC palliatieve zorg, extern, versie juni 2013 Naam voorziening: Adres: Tel.: Fax : E-mail: Dagverzorgingscentrum voor palliatieve zorg Dossiernummer: Opdrachtnummer: Verslagnummer: d.d. d.d.

Nadere informatie

DAGVERZORGINGSCENTRUM ART. 51

DAGVERZORGINGSCENTRUM ART. 51 /verslag dagverzorgingscentrum art. 51 Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

TOEGEPASTE REGELGEVING Het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkennin

TOEGEPASTE REGELGEVING Het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkennin Zorginspectie Koning Albert II laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DAGVERZORGINGSCENTRUM VOOR PALLIATIEVE ZORG

DAGVERZORGINGSCENTRUM VOOR PALLIATIEVE ZORG /verslag dagverzorgingscentrum voor palliatieve zorg Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opname - overeenkomst

Opname - overeenkomst Opname - overeenkomst Dagverzorgingscentrum Gasthuisstraat 2 1730 Asse 02/452.80.67 Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol 1 Identificatiegegevens Tussen de ondergetekenden: Enerzijds:

Nadere informatie

OCMW ZELE. Padweg 4a 9240 ZELE. Dagverzorgingscentrum Het Getij. Afsprakennota

OCMW ZELE. Padweg 4a 9240 ZELE. Dagverzorgingscentrum Het Getij. Afsprakennota OCMW ZELE Padweg 4a 9240 ZELE Dagverzorgingscentrum Het Getij Afsprakennota Mevrouw, Mijnheer, Hartelijk welkom in het Dagverzorgingscentrum Het Getij. U hebt de keuze gemaakt om tijdens de dag in ons

Nadere informatie

DAGVERZORGINGSCENTRUM

DAGVERZORGINGSCENTRUM Intern Verzelfstandigd Agentschap Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Koning Albert II Laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL Tel. 02 553 33 79 Fax 02 553 34 35 Email: inspectie@wvg.vlaanderen.be DAGVERZORGINGSCENTRUM

Nadere informatie

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF Intern Verzelfstandigd Agentschap Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Albert II Laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL Tel. 02 553 33 79 Fax 02 553 34 35 Email: inspectie@wvg.vlaanderen.be CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF

Nadere informatie

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Naam: Adres: Tel: Fax: Email: Opdrachtnummer: Datum opdracht:

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum. De Maretak

Dagverzorgingscentrum. De Maretak Dagverzorgingscentrum De Maretak De wetgeving omschrijft een dagverzorgingscentrum (DVC) als een thuiszorgondersteunend initiatief met als opdracht, de bezoeker van 65 jaar of ouder in daartoe bestemde

Nadere informatie

Bijlage IX. Dagverzorgingscentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage IX. Dagverzorgingscentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage IX. Dagverzorgingscentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 beheersinstantie: de persoon of de personen die een dagverzorgingscentrum vertegenwoordigen en

Nadere informatie

1 GROEP VAN ASSISTENTIEWONINGEN

1 GROEP VAN ASSISTENTIEWONINGEN Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

THUISONDERSTEUNENDE DIENSTEN WOONZORGNET DIJLELAND

THUISONDERSTEUNENDE DIENSTEN WOONZORGNET DIJLELAND THUISONDERSTEUNENDE DIENSTEN WOONZORGNET DIJLELAND www.woonzorgnet-dijleland.be Zorgaanbod De opdracht van onze thuisondersteunende diensten is mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen met extra aandacht

Nadere informatie

Inhoud. Besluit van de Vlaamse regering van 4 september 2009 betreffende de programmatie,

Inhoud. Besluit van de Vlaamse regering van 4 september 2009 betreffende de programmatie, Inhoud / 1 Inhoud Basisregelgeving Woonzorgdecreet Inleiding Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Inleiding Woonzorgdecreet 13.03.2009 Besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van

Nadere informatie

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening Bijlage bij het Ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met (B.S. 28.III.2002).

Nadere informatie

Ik deel u hierbij formeel mijn voornemen mee om de verlenging van deze erkenning te weigeren en de voorziening te sluiten.

Ik deel u hierbij formeel mijn voornemen mee om de verlenging van deze erkenning te weigeren en de voorziening te sluiten. Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Afdeling Residentiële en Gespecialiseerde Zorg Koning Albert II-laan 35 bus 33, 1030 BRUSSEL Tel. 02 553 36 47 - Fax 02 553 36 05 http://www.zorg-en-gezondheid.be AANGETEKEND

Nadere informatie

VR DOC.0134/1BIS

VR DOC.0134/1BIS VR 2019 0802 DOC.0134/1BIS VR 2019 0802 DOC.0134/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Het voorontwerpbesluit van de Vlaamse

Nadere informatie

INSPECTIES BIJ DE DAGVERZORGINGSCENTRA CONFORM ART. 51

INSPECTIES BIJ DE DAGVERZORGINGSCENTRA CONFORM ART. 51 INSPECTIES BIJ DE DAGVERZORGINGSCENTRA CONFORM ART. 51 juli - september 2013 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34 34 fax 02 553 34 35 mail contact@zorginspectie.be web

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

Vlaamse woonzorgcentra: een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk. Erkennings- en opvolgingsinspecties

Vlaamse woonzorgcentra: een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk. Erkennings- en opvolgingsinspecties Vlaamse woonzorgcentra: een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk. Erkennings- en opvolgingsinspecties 2009-2011 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34 34 fax 02 553 34

Nadere informatie

Vlaamse woonzorgcentra

Vlaamse woonzorgcentra Vlaamse woonzorgcentra Een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk Toelichting bij het rapport door Stef Van Eekert Aanpak Wegwijs Toelichting per thema Besluit Wegwijs Eerst iets over de terminologie

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Inspectiepunt Naam Adres Telefoon 053-78 07 60 DENDERRUST Alfons De Cockstraat 12 bus A, 9310 Aalst E-mail directie@denderrust.be Dossiernummer 401.104 Directeur Freddy Horlez, Psycholoog

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Inspectiepunt

Woonzorgcentrum. Inspectiepunt Woonzorgcentrum Inspectiepunt Naam Adres Woon- en Zorgcentrum De Wingerd Wingerdstraat 14, 3000 Leuven Telefoon 016-28 47 90 E-mail rudiger.de.belie@wingerd.info Dossiernummer 237.106 Directeur de heer

Nadere informatie

Interne afsprakennota

Interne afsprakennota Interne afsprakennota U hebt, alleen of in overleg met uw familie, de keuze gemaakt om naar het dagverzorgingscentrum De Brug te komen. Wij hopen dat u er aangename dagen mag doorbrengen en heten u van

Nadere informatie

LEESWIJZER. Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen. Onze opdracht. Wat komt u te weten in dit verslag?

LEESWIJZER. Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen. Onze opdracht. Wat komt u te weten in dit verslag? LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen voor

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum

Dagverzorgingscentrum De Schans Dagverzorgingscentrum De Schans is het dagverzorgingscentrum van vzw Christelijke Woon- en Zorgcentra, door de Vlaamse Overheid erkend onder nummer PE 2842, BE 2842 Het biedt aan thuiswonende

Nadere informatie

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN In zijn ZSP maakt de initiatiefnemer op beknopte en overzichtelijke wijze zijn zorgstrategische visie voor de

Nadere informatie

Jaarverslag Seniorencentrum

Jaarverslag Seniorencentrum Jaarverslag 2015 Seniorencentrum Woonzorgcentrum het Lindeken... 3 Bewoners... 3 Financieel... 6 Bezettingsgraad... 8 Personeelsbezettting... 10 Kwaliteitswerking 2015... 11 Dagverzorgingscentrum de Boomgaard...

Nadere informatie

Biologische factoren Psychologische factoren Sociale factoren. Medecliënten geraken hierdoor geërgerd.

Biologische factoren Psychologische factoren Sociale factoren. Medecliënten geraken hierdoor geërgerd. Bijlage 1 Persoon x Biologische factoren Psychologische factoren Sociale factoren Alzheimer dementie Gevorderd stadium Hartfalen Lieve persoonlijkheid Vaak heel onrustig en angstig ten gevolge van alzheimer

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G C E N T R U M H E I L I G H A R T T E R E K E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G C E N T R U M H E I L I G H A R T T E R E K E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G

Nadere informatie

LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvo

LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvo Zorginspectie Koning Albert II laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De Vierboete wordt beheerd door de Raad voor Maatschappeljk Welzijn van O.C.M. W. Blankenberge.

De Vierboete wordt beheerd door de Raad voor Maatschappeljk Welzijn van O.C.M. W. Blankenberge. Wat bieden we Het dagverzorgingscentrum is open van 8u00 tot 17u00 op gewone werkdagen. De dag verloopt volgens een vast dagschema: bij aankomst verwelkoming met een kopje koffie na de koffie mogelijkheid

Nadere informatie

Inhoud. Basisregelgeving Woonzorgdecreet. Basisregelgeving kwaliteitszorg. Inleiding. Woonzorgdecreet van 13 maart 2009

Inhoud. Basisregelgeving Woonzorgdecreet. Basisregelgeving kwaliteitszorg. Inleiding. Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Inhoud / 1 Inhoud Basisregelgeving Woonzorgdecreet Inleiding Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Inleiding Woonzorgdecreet 13.03.2009 Besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van

Nadere informatie

Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel?

Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel? Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel? Vzw Huize St-Monika Jan Vandekerckhove - 2017 Huize St-Monika vzw Rust- en verzorgingstehuis Centrum voor Dagverzorging Het Rust- en verzorgingstehuis

Nadere informatie

CvK Warmhof opnameovereenkomst

CvK Warmhof opnameovereenkomst VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-07-07-2015 Tussen het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Maldegem, Lazarusbron 1, vertegenwoordigd door de voorzitter, Stefaan Standaert,

Nadere informatie

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Welkom op afdeling LCO van campus Sint- Barbara. Een opname

Nadere informatie

Opnameovereenkomst dagverzorgingscentrum Hanswijk

Opnameovereenkomst dagverzorgingscentrum Hanswijk Opnameovereenkomst dagverzorgingscentrum Hanswijk Deze opnameovereenkomst wordt afgesloten tussen: Enerzijds Zorgbedrijf Rivierenland, Wilsonstraat 28a, 2860 Sint-Katelijne-Waver, dat het dagverzorgingscentrum

Nadere informatie

Dossiers worden steekproefsgewijs geïnspecteerd. Het resultaat van dit onderzoek wordt per thema in een samenvattende tabel gebundeld.

Dossiers worden steekproefsgewijs geïnspecteerd. Het resultaat van dit onderzoek wordt per thema in een samenvattende tabel gebundeld. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen: Algemeen: Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen

Nadere informatie

Regelgeving in de Brusselse

Regelgeving in de Brusselse Home Info vzw Lakensestraat 76 bus 1 1000 Brussel Regelgeving in de Brusselse 02/511 91 20 rusthuissector home.info@misc.irisnet.be www.home info.be Regelgeving in de Brusselse Regelgeving in de Brusselse

Nadere informatie

SITUERING INSPECTIEBEZOEK Met een schrijven van het VAPH dd. 27/5/2016 werd de instelling verzocht een aantal tekorten weg te werken die geformuleerd

SITUERING INSPECTIEBEZOEK Met een schrijven van het VAPH dd. 27/5/2016 werd de instelling verzocht een aantal tekorten weg te werken die geformuleerd Zorginspectie Koning Albert II laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vlaamse woonzorgcentra: een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk.

Vlaamse woonzorgcentra: een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk. 16 oktober 2012 Vlaamse woonzorgcentra: een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk. Erkennings- en opvolgingsinspecties 2009-2011 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34

Nadere informatie

VR DOC.0237/11BIS

VR DOC.0237/11BIS VR 2019 2202 DOC.0237/11BIS VR 2019 2202 DOC.0237/11BIS Bijlage 9 Centra voor herstelverblijf Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 begeleider: de partner of een mantelzorger

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage X bij het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0700/1BIS

VR DOC.0700/1BIS VR 2018 2906 DOC.0700/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 31 MEI 2016 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 31 MEI 2016 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 31 MEI 2016 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009, artikel 48, 86, eerste lid, 1, en 87;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009, artikel 48, 86, eerste lid, 1, en 87; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan ouderenvoorzieningen en centra voor herstelverblijf moeten voldoen en tot bepaling van de procedure voor

Nadere informatie

INSPECTIEVERSLAG Onderzoek naleving erkenningsvoorwaarden Dienst Ondersteuningsplan

INSPECTIEVERSLAG Onderzoek naleving erkenningsvoorwaarden Dienst Ondersteuningsplan INSPECTIEVERSLAG Onderzoek naleving erkenningsvoorwaarden Dienst Ondersteuningsplan Inspectiepunt Naam: Adres: Telefoon: E-mail: Opdracht Nummer: Inspecteur: Inspectiebezoek Datum: Gesprekspartner: Datum

Nadere informatie

DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN

DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN / norminterpretaties INTERPRETATIE VAN DE ERKENNINGS- VOORWAARDEN EN -NORMEN VOOR DE DAGVERZORGINGSCENTRA (DVC) CONFORM ARTIKEL 51 EN NIET- CONFORM ARTIKEL 51 VAN DE BIJLAGE IX Agentschap Zorg en Gezondheid

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de regels voor het verlenen van een erkennings- of omzettingskalender en tot wijziging van de regels voor de voorafgaande vergunning DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Art. 2. De programmatie voor de dagverzorgingscentra bestaat uit programmacijfers en evaluatiecriteria.

Art. 2. De programmatie voor de dagverzorgingscentra bestaat uit programmacijfers en evaluatiecriteria. Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van (datum) tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juni 1999 tot vaststelling van de totale investeringssubsidie en de bouwtechnische

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum

Dagverzorgingscentrum De Schans Dagverzorgingscentrum De Schans is het dagverzorgingscentrum van vzw CWZC, door de Vlaamse Overheid erkend onder nummer PE 2842, BE 2842 Het biedt aan thuiswonende ouderen opvang, begeleiding,

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming Brussel, 28 juni 2018 Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Afdeling LC1 T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Inhoud. Basisregelgeving Woonzorgdecreet

Inhoud. Basisregelgeving Woonzorgdecreet Codex ouderenzorg afl 28 basisboek.book Page 1 Friday, May 13, 2016 8:20 AM Inhoud / 1 Inhoud Basisregelgeving Woonzorgdecreet Inleiding Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Inleiding Woonzorgdecreet 13.03.2009

Nadere informatie

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities Bijlage III. Diensten voor oppashulp Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 oppashulp: de hulp en bijstand, tijdens de dag of tijdens de nacht, die erin bestaat de gebruiker

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 CENTRA VOOR KORTVERBLIJF IN BEHEER VAN OCMW ROESELARE

JAARVERSLAG 2014 CENTRA VOOR KORTVERBLIJF IN BEHEER VAN OCMW ROESELARE JAARVERSLAG 2014 CENTRA VOOR KORTVERBLIJF IN BEHEER VAN OCMW ROESELARE Na het afsluiten van het werkingsjaar 2014 wordt voor elk centrum voor kortverblijf een jaarverslag opgemaakt en ingediend bij het

Nadere informatie

BEGELEIDING Seniorie 't Wallant biedt heel wat servicemogelijkheden:

BEGELEIDING Seniorie 't Wallant biedt heel wat servicemogelijkheden: CONCEPT Seniorie 't Wallant staat open voor zelfredzame personen, die de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben en biedt een stijlvolle en comfortabele woongelegenheid aan, met behoud van alle zelfstandigheid

Nadere informatie

samen sterk in warme zorg.

samen sterk in warme zorg. samen sterk in warme zorg. inhoud 1. beukenbos en eikenlo 2. zilverberk 3. centrum voor kortverblijf 4. Assistentiewoningen Residentie Molenhoek. Dagverzorgingscentrum De Boomgaard 6. Vrijwilligerswerking

Nadere informatie

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage VII. Regionale dienstencentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 partner: een thuiszorgvoorziening, ouderenvoorziening, vereniging of andere organisatie

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 15 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 15 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage XIV bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor

Nadere informatie

Woon-en Zorghotel H. Hart

Woon-en Zorghotel H. Hart Woon-en Zorghotel H. Hart Woon - en Zorghotel H. Hart Budastraat 30 8500 Kortrijk T. 056/321.000 info@h-hart.be www.h-hart.be Een initiatief van Zorggroep H. Hart Kortrijk Woon - en Zorghotel H. Hart Het

Nadere informatie

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G OLV ANTWERPEN R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G 3 EEN NIEUWE THUIS WAT IS RESIDENTIËLE ZORG? Als thuis wonen niet meer tot de mogelijkheden behoort,

Nadere informatie

Als thuis blijven wonen moeilijk wordt

Als thuis blijven wonen moeilijk wordt Als thuis blijven wonen moeilijk wordt Herent-Winksele-Veltem-Beisem Het is ieders droom om zo lang mogelijk op een zelfstandige manier thuis te blijven wonen. In elk leven komt er echter een moment waarop

Nadere informatie

INSPECTIEVERSLAG GEHANDICAPTENZORG INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMSTEN IN KADER VAN DE PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING

INSPECTIEVERSLAG GEHANDICAPTENZORG INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMSTEN IN KADER VAN DE PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING /verslag individuele dienstverleningsovereenkomsten in kader van persoonsvolgende financiering Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be

Nadere informatie

/ norminterpretaties

/ norminterpretaties / norminterpretaties INTERPRETATIE VAN DE ERKENNINGS- VOORWAARDEN EN -NORMEN VOOR DE DAGVERZORGINGSCENTRA (DVC) CONFORM ARTIKEL 51 EN NIET- CONFORM ARTIKEL 51 VAN DE BIJLAGE IX, DE DAGVERZORGINGSCENTRA

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0809422 betreft verslaggever PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE - TEHUIS Protocol van verblijf, opvang,

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.871/3 van 29 september 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de bepaling van de normen en de aanmeldingsprocedure voor woongelegenheden

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 CENTRA VOOR KORTVERBLIJF IN BEHEER VAN OCMW ROESELARE KVC DE WATERDAM KVC SINT-HENRICUS KVC DE ZILVERBERG

JAARVERSLAG 2013 CENTRA VOOR KORTVERBLIJF IN BEHEER VAN OCMW ROESELARE KVC DE WATERDAM KVC SINT-HENRICUS KVC DE ZILVERBERG JAARVERSLAG 2013 CENTRA VOOR KORTVERBLIJF IN BEHEER VAN OCMW ROESELARE KVC DE WATERDAM KVC SINT-HENRICUS KVC DE ZILVERBERG Na het afsluiten van het werkingsjaar 2013 wordt voor elk centrum voor kortverblijf

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N

Nadere informatie

Centra voor Integrale Gezinszorg

Centra voor Integrale Gezinszorg Centra voor Integrale Gezinszorg Regelgeving: 1. Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1997 tot regeling van de erkenning en subsidiëring van de centra voor integrale gezinszorg (B.S.27.XI.1997)

Nadere informatie

Overeenkomst. Vzw Woonzorgcentrum OLV Antwerpen Kortverblijf

Overeenkomst. Vzw Woonzorgcentrum OLV Antwerpen Kortverblijf Overeenkomst Vzw Woonzorgcentrum OLV Antwerpen Kortverblijf VZW WOONZORGCENTRUM OLV ANTWERPEN De vzw Woonzorgcentrum O.-L.-V. Van Antwerpen, Pieter van Hobokenstraat 3, 2000 Antwerpen hierbij vertegenwoordigd

Nadere informatie

Interne afsprakennota

Interne afsprakennota Interne afsprakennota U hebt, alleen of in overleg met uw familie, de keuze gemaakt om naar het dagverzorgingscentrum De Brug te komen. Wij hopen dat u er aangename dagen mag doorbrengen en heten u van

Nadere informatie

Woonzorgcentrum 't Heuverveld. Woonzorgcentrum 't Heuverveld

Woonzorgcentrum 't Heuverveld. Woonzorgcentrum 't Heuverveld Woonzorgcentrum 't Heuverveld Woonzorgcentrum 't Heuverveld Voor wie omwille van gezondheidsredenen en/of door zijn sociale situatie minder zelfredzaam wordt en zich hierdoor niet langer zelfstandig kan

Nadere informatie

13526 MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD

13526 MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 13526 MONITEUR BELGE 13.03.2007 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 2 de volgende benamingen worden toegevoegd : onder de rubriek Elektriciteit/Elektronica : «Installateur alarminstallaties»; het aanbod van deze

Nadere informatie

Residentie De Anjers

Residentie De Anjers Residentie De Anjers - een groep van erkende assistentiewoningen - Igor Balen nv Inhoud Voorstelling Senioren Campus OCMW Balen / toekomstplannen / voorstellen initiatiefnemers / wat is een groep erkende

Nadere informatie

Woonzorg Thuiszorgcentrum t Punt

Woonzorg Thuiszorgcentrum t Punt Woonzorg Thuiszorgcentrum t Punt Een vraag over thuiszorg? Info en advies Thuiszorgdiensten bieden ondersteuning zodat u langer thuis kan blijven wonen. Ze staan u ook bij als u pas het ziekenhuis verlaten

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum t Westrozeke

Dagverzorgingscentrum t Westrozeke Dagverzorgingscentrum t Westrozeke Een initiatief van wzc Onze Lieve Vrouw Ter Westroze Dorpsstraat 67 8840 Westrozebeke Beste bezoeker en familie, Het dagverzorgingscentrum T Westrozeke biedt hulp en

Nadere informatie

Woonzorg Thuiszorgcentrum t Punt

Woonzorg Thuiszorgcentrum t Punt Woonzorg Thuiszorgcentrum t Punt skl_106589_broch_woonzorg_170818.indd 1 22/08/17 15:18 Een vraag over thuiszorg? Info en advies Thuiszorgdiensten bieden ondersteuning zodat u langer thuis kan blijven

Nadere informatie

LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen: Algemeen: Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene e

LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen: Algemeen: Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene e Zorginspectie Koning Albert II laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 SEPTEMBER 2016 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 SEPTEMBER 2016 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 SEPTEMBER 2016 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Johan Everaerts, Jerry Janssens, Jozef Lemmens, Xavier Lesenne, Omer Mievis, Marlene Swinnen, Patrick Vansweevelt:

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige(ouderenzorg, woonzorgcentrum, zorgteam)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige(ouderenzorg, woonzorgcentrum, zorgteam) Functie Graadnaam: zorgkundige Functienaam: zorgkundige Functiefamilie: verpleging en verzorging Functionele loopbaan: C1-C2 Afdeling: ouderenzorg Dienst: woonzorgcentrum Subdienst: zorgteam Code: Doel

Nadere informatie

4. Wonen met zorg. 4.1 Woonzorgcentrum

4. Wonen met zorg. 4.1 Woonzorgcentrum 4. Wonen met zorg 4.1 Woonzorgcentrum Een woonzorgcentrum is een voorziening die aan mensen van 65 jaar en ouder een thuisvervangend milieu, huisvesting en ouderenzorg aanbiedt. Sinds het woonzorgdecreet

Nadere informatie

JAARVERSLAG Redactie. Tina Claes Secretaris OCMW Vorselaar. SF De Schittering Erkenningsnummer: CE 2872 Jaarverslag 2015 Pagina 1

JAARVERSLAG Redactie. Tina Claes Secretaris OCMW Vorselaar. SF De Schittering Erkenningsnummer: CE 2872 Jaarverslag 2015 Pagina 1 JAARVERSLAG 2016 Redactie Tina Claes Secretaris OCMW Vorselaar Jaarverslag 2015 Pagina 1 Inleiding Het OCMW Vorselaar beschikt sinds oktober 2012 over serviceflats. Deze werden opgericht in samenwerking

Nadere informatie

Schriftelijke opnameovereenkomst bij kortverblijf in WZC Villa Hugardis

Schriftelijke opnameovereenkomst bij kortverblijf in WZC Villa Hugardis Maagdenblokstraat 21 te 3320 Hoegaarden - Erkenningnummer: KCE 604 contact: Tel: 016/ 80 40 00 Fax 016/ 80 40 99 E-mail: sam.vanormelingen@ocmwhoegaarden.be Directeur WZC Schriftelijke opnameovereenkomst

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: directeur (WoonZorgCentrum) Geeft leiding aan: alle medewerkers van de dienst

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: directeur (WoonZorgCentrum) Geeft leiding aan: alle medewerkers van de dienst Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige animatie Functiefamilie: deskundig Functionele loopbaan: B1-B3 Afdeling: WoonZorgCentrum Dienst: animatie Subdienst: Code:FB.602.01 Doel van de entiteit

Nadere informatie

Schriftelijke opnameovereenkomst bij kortverblijf in WZC Villa Hugardis

Schriftelijke opnameovereenkomst bij kortverblijf in WZC Villa Hugardis Maagdenblokstraat 21 te 3320 Hoegaarden - Erkenningnummer: KCE 604 contact: Tel: 016/ 80 40 00 Fax 016/ 80 40 99 E-mail: info.woonzorgcentrum@ocmwhoegaarden.be Schriftelijke opnameovereenkomst bij kortverblijf

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Revalidatie Klinisch T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Wij ontnemen u uw zorgen. Kortverblijf

Wij ontnemen u uw zorgen. Kortverblijf Wij ontnemen u uw zorgen Kortverblijf Woon- en zorgcentra De Foyer vzw De vzw WZC De Foyer is opgericht in 1924 en staat al bijna 90 jaar voor de zorg voor ouderen. Vandaag staan we met honderd medewerkers

Nadere informatie

VR DOC.0237/3BIS

VR DOC.0237/3BIS VR 2019 2202 DOC.0237/3BIS VR 2019 2209 DOC.0237/3BIS Bijlage 1. Lokale dienstencentra Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 antenne: een decentrale plaats waar het

Nadere informatie

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN 79284 MONITEUR BELGE 17.12.2009 BELGISCH STAATSBLAD LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

Nadere informatie

Social-Profitsalon. Leuven

Social-Profitsalon. Leuven Social-Profitsalon Leuven 26/06/2018 GRONDPLAN 16 19 18 11 17 16 15 20 21 22 23 15 6 14 Info over social profit Opleiding Werkgever 5 17 6 7 14 7 4 5 18 13 8 3 3 19 12 9 2 20 11 10 19 1 21 22 1 20 PRAAT

Nadere informatie