Zonnegilde en kwaliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zonnegilde en kwaliteit"

Transcriptie

1 Zonnegilde en kwaliteit Selecteren van de juiste producten Een rendabel zonnesysteem begint met het selecteren van betrouwbare en hoogwaardige producten. Wij leveren uitsluitend producten met een hoge kwaliteit. Onze panelen worden uitgebreid getest en voldoen aan alle internationaal geldende kwaliteitsnormen en veiligheidsvoorschriften. Kenmerkend voor onze panelen zijn het extra stabiele frame door toepassing van een aluminium kokerprofiel. Een glaslaminaat varierend van 3,2 tot 4 mm dikte. En een bevestiging van de laminering doormiddel van een rubberprofiel. (Niet gekit!) De omvormer is een belangrijke schakel van uw PV systeem. Wij werken met verschillende merken, waaronder Omnik, SMA, Power-One, Mastervolt, Kostal en Solar Edge. Wij selecteren de omvormer die in uw situatie de beste prijs/kwaliteit verhouding oplevert. Dimensioneren van uw zonnesysteem Kwaliteit is voor ons niet alleen het selecteren van de juiste producten, maar vooral ook de samenstelling tussen deze producten. De dimensionering en ontwerp van een systeem zijn bepalend voor het uiteindelijke rendement dat een systeem levert. Hierbij is het van groot belang om rekening te houden met eventuele schaduwobjecten zoals bomen, dakkapellen, pijpjes, schoorstenen en omliggende bebouwing. Overige zaken die een belangrijke rol spelen bij het behalen van een goed rendement zijn de positionering ten opzichte van de zon, de bekabeling van het systeem, het schakelen van de panelen en het afstemmen van het systeem op de meterkast. Het selecteren van de juiste omvormer is zeer bepalend voor een optimaal rendement. Bij welk vermogen start een omvormer op? Wat is de optimale stringverdeling? Hoe wordt de capaciteit van de omvormer optimaal benut? Dit zijn essentiële vragen waarmee wij rekening houden bij het ontwerpen van uw zonnesysteem. Bouwkundig verantwoord installeren Voor een compleet duurzaam systeem, is een bouwkundig verantwoorde installatie essentieel. Om zonnepanelen voor minimaal 25 jaar zorgeloos op het dak te kunnen laten liggen is het belangrijk deze goed aan het dakoppervlak te bevestigen. Zonnegilde werkt nooit met het clickfit systeem, waarbij haken aan de pannen en panlatten worden gehangen. Wij werken uitsluitend met RVS dakhaken die aan uw dakbeschot worden gemonteerd. Hierdoor wordt de belasting naar de onderconstructie gebracht en worden de pannen en panlatten niet belast. Alleen op die wijze kunnen wij u een duurzame installatie garanderen. Wij geven dan ook een montagegarantie van 20 jaar! SEI erkend installateur Zonnegilde is in het bezit van de SEI erkenning voor zonnestroom. Dit OTIB / ISSO certificaat geldt voor het ontwerpen, installeren en bouwkundig monteren van zonnestroomsystemen.

2 Informatieblad zonnepanelen Kristallijn technologie of CIS technologie Zonnegilde levert zowel zonnepanelen met de standaard (mono / poly) kristallijne technologie als zonnepanelen met CIS technologie. Elke technologie heeft zijn voor- en nadelen. De keuze tussen deze twee soorten panelen is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, van uw dakeigenschappen en van uw dakligging. Voor- en nadelen kristallijn technologie (+) Rendeert goed bij direct zonlicht. (+) (+) Beschikbaar in All-Black uitvoering. (+) (-) Schaduw gevoelig. (+) (-) (-) Voor- en nadelen CIS technologie Rendeert goed bij indirect zonlicht / daglicht. Estetisch fraai paneel. (geen zichtbare cellen) Minder reductie door schaduwinvloed. Hoger voltage op het dak. Minder vermogen per m². Met of zonder Power Optimisers? Onze zonnepanelen zijn verkrijgbaar met en zonder Power Optimisers. Een systeem met Power Optimisers is gemiddeld duurder dan een standaard systeem, maar hier krijgt u ook een hogere opbrengst voor terug. De keuze voor een systeem met of zonder power optimisers hangt af van de dak situatie van uw woning en van uw persoonlijke voorkeur. Voor- en nadelen Power Optimisers (+) Optimaal rendement per paneel. (+) Minimale reductie door schaduw. (bomen, bladeren, vogelpoep, dakkapel, pijpjes, etc.) (+) Hogere opbrengst onder dezelfde omstandigheden. (ook zonder schaduw) (+) Installatie onder verschillende hellingshoeken mogelijk. (+) Veilig voltage op het dak. (1 volt per paneel) (+) 25 jaar garantie op de optimisers, 15 jaar garantie op de omvormer. (+) Monitoring per paneel. (+) Toepasbaar op zowel kristallijn- als CIS panelen. (-) Minimaal 7 panelen. (-) Duurder dan standaard installatie. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met uw adviseur of met ons kantoor op

3 Praktische informatie en leveringsvoorwaarden Levertermijn De standaard levertermijn bedraagt ca. 4 tot 8 weken. De levertermijn van dak geïntegreerde systemen of systemen met power optimisers kunnen langer zijn. Betalingstermijnen 1. De eerste betalingstermijn bedraagt 30% van het totaalbedrag. Deze factuur ontvangt u na het tekenen van de opdrachtbevestiging. Zodra wij deze betaling ontvangen hebben gaat de levertermijn in. 2. De tweede betalingstermijn bedraagt 60% van het totaalbedrag. Deze factuur ontvangt u zodra wij uw installatie hebben ingepland. Het bedrag van de tweede betalingstermijn moet vóór installatie aan ons worden overgemaakt of op de dag van installatie per pin worden afgerekend bij onze montageploeg. Let op: u dient in veel gevallen uw maximale pinbedrag tijdelijk te verhogen. Neem hiervoor contact op met uw bank. 3. De derde en laatste betalingstermijn bedraagt 10% van het totaalbedrag. Deze factuur ontvangt u nadat uw PV systeem geïnstalleerd en opgeleverd is. U dient deze binnen 7 dagen na oplevering te voldoen. 4. Wilt u liever het hele bedrag in één keer betalen. Neemt u dan contact op met ons op door te bellen naar of door te mailen naar Geldigheid aanbieding Deze aanbieding heeft een geldigheidsduur van 4 weken. Werkwijze Indien u akkoord gaat met onze aanbieding, gaan wij als volgt te werk. 1. U ondertekent de aanbieding en retourneert deze per post. U kunt dit sturen naar Zonnegilde, Antwoordnummer VB, KAMPEN. Een postzegel plakken is niet nodig. 2. Wij ontvangen uw opdracht. 3. U ontvangt van ons een factuur voor 30% van het totaalbedrag. 4. Zodra uw betaling door ons ontvangen is, gaat de levertermijn in en melden wij uw installatie aan bij de netbeheerder. 5. Wij nemen contact met u op om uw installatie in te plannen. 6. Wij sturen u een factuur van 60% van het totaalbedrag, welke uiterlijk bij aanvang van de werkzaamheden voldaan dient te zijn. 7. Wij installeren voor u de panelen plus de omvormer en sluiten de installatie aan op de meterkast. 8. Het systeem wordt opgeleverd en u ontvangt van ons een factuur voor het resterende bedrag. (betaling binnen 7 dagen) Maakt u gebruik van de duurzaamheidslening? Dan is bovenstaande werkwijze niet van toepassing. Zie hiervoor het informatieblad van de duurzaamheidslening in deze aanbieding. Indien gewenst kunnen wij u onze algemene voorwaarden toesturen.

4 Installatie informatie Omvormer Bij elke installatie wordt een omvormer geplaatst. De afmetingen van deze omvormer zijn minimaal 330 (B) x 425 (H) x 130 (D) mm. Het beste is om de omvormer zo dicht mogelijk bij de panelen te plaatsen, daarom wordt deze in de meeste gevallen op zolder geplaatst. Tijdens de installatie zullen onze monteurs in overleg met u de definitieve plaats van de omvormer bepalen. Het plaatsen van de omvormer hangt namelijk nauw samen met het kabeltraject naar uw meterkast. Kabeltraject naar de meterkast Vanaf de omvormer wordt een voedingskabel aangelegd naar uw meterkast. Onze monteurs bekijken ter plekke welk traject het beste is en houden daarbij rekening met uw wensen. Dit traject wordt dan ook ter plekke met u overlegd. In de meterkast wordt door ons een extra groep gemaakt voor de zonnepanelen. Tevens plaatsen wij een hoofdschakelaar als deze nog niet in de meterkast aanwezig is. Heeft u een wasmachine of wasdroger op zolder staan? Dan kunnen wij in de meeste gevallen de zonnepanelen ook op deze groep aansluiten. We hoeven in dat geval geen kabel meer naar de meterkast te trekken. Dit is alleen mogelijk indien de wasmachine of -droger op een aparte groep in de meterkast is aangesloten. Deze elektra groep wordt in dat geval verzwaard. De wasmachine en de PV installatie worden hier apart afgezekerd. Monitoring Onze installaties worden in de meeste gevallen geleverd met optie voor monitoring via uw pc, laptop of smartphone¹. Dit kan via een WiFi of LAN (kabel) verbinding vanaf de omvormer naar uw router. Bij monitoring via WiFi moet er rekening worden gehouden met de afstand tussen de omvormer en de router. Als deze afstand te groot is, werkt de WiFi verbinding mogelijk niet goed en moet eventueel een WiFi versterker² worden toegepast. Indien wij met een LAN (data) verbinding werken moet er een LAN (data)kabel worden getrokken vanaf de omvormer naar de router. Wij gaan ervan uit dat deze LAN (data)kabel aanwezig is. Indien dat niet het geval is, kunnen wij deze tegen een meerpijs bij onze installatie meenemen. ¹ Zie vermelding op uw offerte ² Zonnegilde is niet verantwoordelijk voor een goed werkende WiFi verbinding met uw router Melding netbeheerder en slimme meter Zodra wij uw opdracht ontvangen hebben, melden wij de installatie aan bij uw netbeheerder. Zij nemen vervolgens contact met u op om een afspraak te maken voor het vervangen van uw huidige meter (mits deze niet voldoet). Een slimme meter kan namelijk uw terug geleverde energie registreren. Wij adviseren u zelf nog even contact op te nemen met uw energieleverancier om te melden dat u gaat terugleveren. Verzekering Wij adviseren u om uw installatie mee te verzekeren via uw opstalverzekering.

5 Informatieblad duurzaamheidslening Via het rijk en de provincie kunt u gebruik maken van de duurzaamheidslening voor de aanschaf van zonnepanelen. U ontvangt maar liefst 3% rentekorting over de gehele looptijd van de lening. Tot een bedrag van 7.500,00 heeft de lening een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag bedraagt de looptijd 15 jaar. Rekenvoorbeeld U heeft een energievebruik van kwh per jaar. U wilt hiervoor 15 zonnepanelen laten installeren op uw woning. Deze 15 panelen leveren u in totaal kwh per jaar op. Uw energiebesparing in jaar 1 is dan: x 0,23 = 805,00 Per maand komt dit neer op: 805 / 12 = 67,08 Uw investeringsbedrag voor 15 panelen is 6.750,00. Uw maandelijkse lasten van de lening komen daarmee op 62,78 U bespaart dus: 67,08-62,78 = 4,30 per maand Levertermijn De levertijd bij het gebruik maken van de duurzaamheidslening is langer dan bij normale betaling. De totale aanvraagprocedure kan verschillen van 4 tot 6 weken. Wij plannen uw installatie in op het moment dat u bevestiging krijgt van SVN dat uw leningsaanvraag wordt toegekend en het bedrag beschikbaar is gesteld in het depot. Deze bevestiging kunt u ons per post of per toesturen. Betalingstermijnen 1. Wij sturen u een factuur van 30% bij het ontvangen van de bevestiging van de duurzaamheidslening. 2. Wij sturen u een factuur van 70% bij aflevering en montage van de zonnepanelen. De facturen moeten samen met een declaratieformulier opgestuurd worden naar SVN. Werkwijze bij duurzaamheidslening 1. U ondertekent de aanbieding en het aanvraagformulier van de duurzaamheidslening en retourneert deze per post. U kunt dit sturen naar Zonnegilde, Antwoordnummer 105, 8260 VB KAMPEN. Een postzegel plakken is niet nodig. 2. Wij ontvangen uw opdracht en dienen uw aanvraag van de lening in. Tevens melden wij uw installatie aan bij uw netbeheerder. 3. U ontvangt via SVN een brief met het verzoek om enkele gegevens aan te leveren. U stuurt de ingevulde formulieren terug naar SVN en zij toetsen uw aanvraag. Als uw aanvraag akkoord is, ontvangt u hiervan een bevestiging. Het geleende bedrag wordt beschikbaar gesteld in een depot. 4. U stuurt de beschikbaarstelling van het depot naar ons op. (via de post of per ) 5. Na ontvangst van de beschikbaarstelling sturen wij u de eerste factuur (30%). 6. Wij nemen contact met u op om uw installatie in te plannen. 7. Wij installeren voor u de panelen plus de omvormer en sluiten de installatie aan op de meterkast. (excl. WiFi installatie) 8. Het systeem wordt volledig werkzaam opgeleverd en u ontvangt de factuur voor de resterende 70%. 8. U stuurt de factuur samen met het declaratieformulier op naar SVN. (binnen 7 dagen na oplevering) * Bij vragen over de duurzaamheidslening of over de beschikbaarheid hiervan in uw provincie of gemeente kunt u contact opnemen met uw adviseur of met het kantoor van Zonnegilde.

6 Terugvragen van uw BTW Waarom BTW terugvragen? Het Europees Hof heeft bepaald dat het leveren van zonnestroom aan het net een economische activiteit is. Met zonnepanelen heeft u daardoor recht op een BTW nummer. Met het BTW nummer mag u de BTW terugvragen over de aanschaf van de zonnepanelen. De BTW over de opbrengst hoeft in de jaren na aanschaf niet meer betaald te worden, omdat u onder de Kleine Ondernemersregeling valt. Ten slotte vraagt u ontheffing van administratieve verplichtingen aan, waardoor u er geen omkijken meer naar heeft. Tijdelijke regeling U moet er van uitgaan dat dit een tijdelijke regeling is. De Nederlandse Belastingdienst wacht momenteel op nieuwe regelgeving vanuit Europa, die deze maas in de wet weer moet dichten. Het is echter onbekend hoe lang dit nog gaat duren. Ons advies is om nu te profiteren, voor het niet meer mogelijk is. Ben ik verplicht om een BTW nummer aan te vragen? Nee, maar dan kunt u de BTW ook niet terugvragen. Omdat het verschuldigde BTW bedrag over ieder boekjaar minder is dan hoeft u zich niet te melden bij de Belastingdienst. U kunt in dat geval echter ook geen BTW terugvragen. Als u de BTW terug wilt vragen moet u een BTW nummer aanvragen. Krijg ik te maken met administratieve rompslomp? Nee, u kunt vrijstelling voor administratieve verplichtingen aanvragen. De Kleine-ondernemersregeling zorgt ervoor dat u per saldo geen BTW hoeft te betalen (als zonnepaneeleigenaar blijft u namelijk beneden de grens van 1.345,-). U kunt er dan voor kiezen om bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen om ontheffing van uw administratieve verplichtingen. Dit betekent dat u niet langer aangifte hoeft te doen. Deze ontheffing heeft geen gevolgen voor een eventuele teruggaaf van BTW die is verleend over een periode die ligt vóór de ingangsdatum van de ontheffing. Als u bijvoorbeeld over het vierde kwartaal van 2014 via een aangifte verzoekt om teruggaaf van de BTW voor de aanschaf en installatie, kunt u gelijktijdig een verzoek indienen om met ingang van 1 januari 2015 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. Deze ontheffing heeft dan geen gevolgen voor het verzoek om teruggaaf. Hebben jullie een voorbeeld van de ingevulde formulieren? Ja. Hiervoor kunt u terecht op onze website, Kunnnen jullie het terug vragen van de BTW voor mij verzorgen? Ja, dat is mogelijk. Hiervoor vragen wij een eenmalige vergoeding van 75,00 inclusief BTW. * De teruggave van de BTW is mogelijk doordat u wettelijk gezien wordt als producent. Zonnegilde kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het niet terug krijgen van de BTW mocht deze wetgeving in de toekomst worden aangepast.

7 Veel gestelde vragen Moet ik iets doorgeven aan mijn netbeheerder of energieleverancier? Wij melden uw installatie aan bij de netbeheerder. Zij zullen vervolgens contact met u opnemen om eventueel uw meter te vervangen. Wij adviseren u om na de installatie nog even contact op te nemen met uw energieleverancier. U kunt dan controleren of zij op de hoogte zijn dat u zonnepanelen heeft en dat voor u de salderingsregeling van toepassing is. U kunt eventueel met hen afspreken om uw voorschot te verlagen. Hoe lang duurt een installatie en moet ik hiervoor thuis zijn? Een installatie van het complete zonnesysteem kost normaal gesproken niet meer dan één dag. Bij grotere aantallen (+ 18 stuks) of bij meerdere dakdelen kan een installatie langer duren. Dit wordt met u afgestemd bij het plannen van de installatiedatum. Tijdens een installatie is het noodzakelijk dat er iemand thuis aanwezig is, omdat er ook binnenwerkzaamheden plaats vinden (ophangen van de omvormer en aansluiten op de meterkast). Zijn er kabels zichtbaar in mijn woning? Wij proberen kabels in het zicht zoveel mogelijk te voorkomen. Het liefst trekken we de kabels door bestaande mantelbuizen of luchtdoorvoeren. Mochten deze niet aanwezig zijn dan proberen wij het altijd zo netjes mogelijk weg te werken, bijvoorbeeld door het uit zicht plaatsen of door het toepassen van kabelgootjes. Moet ik nog voorbereidingen treffen? Er zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Het is voor onze monteurs wel noodzakelijk dat de meterkast zoveel mogelijk vrijgemaakt wordt. Als u voorbereidingen kunt treffen om het kabeltracé van de omvormer naar de meterkast zo eenvoudig mogelijk te maken, wordt dit wel op prijs gesteld. Hebben jullie ook kortingsacties? Ja, op het moment dat wij bij meerdere aaneengesloten buren, gelijktijdig kunnen monteren en installeren hanteren wij een burenkorting. Neem voor de exacte voorwaarden contact op met uw adviseur. Kunnen wij de panelen eerst bekijken? Dat kan zeker. Op onze vestiging aan de ambachtsstraat te Kampen hebben wij meerdere showdaken buiten staan. Binnen is er tevens een showroom waar u alle panelen kunt bekijken, de verschillende omvormers en het bevestigingsmateriaal. U bent van harte welkom om langs te komen om extra informatie en advies in te winnen. Salderen, wat is dat? Salderen is het terugleveren van energie aan het net. De stroom van uw zonnepanelen gaat eerst naar uw eigen verbruik bv. uw wasmachine, verlichting of computer. De zonne-energie die overblijft stroomt terug het net in. Deze energie wordt gemeten door uw slimme meter. Uw energieleverancier vergoedt deze terug geleverde stroom tegen hetzelfde tarief als dat u betaald voor afname. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website. U kunt ook contact opnemen met ons kantoor.

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden: Als u zonnepanelen wilt plaatsen

Nadere informatie

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 INFORMATIEMAP ECC voor Adviseurs Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl Copyright 2014 De inhoud van deze map mag niet worden overgenomen voor andere

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Versie: augustus 2014 Atrivé Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren)

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen Veel gestelde vragen In de projecten waarin we zonnepanelen plaatsen, krijgen wij verschillende vragen. In deze lijst met veel gestelde vragen hebben we de belangrijkste vragen met de bijbehorende antwoorden

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Om de woonlasten voor onze huurders te beperken willen wij zonne-energie voor onze huurders beschikbaar maken. Kosten voor het gebruik

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de

Nadere informatie

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Energielasten bepalen voor een groot deel uw woonlasten. Wij doen dit aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen om uw woonlasten te beperken. Door het plaatsen

Nadere informatie

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs?

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Het laatste jaar met wel 40%. Dat maakt ze een stuk interessanter. Daarnaast kunnen fiscale voordelen

Nadere informatie

Zonnepanelen voor ondernemers

Zonnepanelen voor ondernemers Zonnepanelen voor ondernemers Achtergrondinformatie en voorbeeldberekeningen van zonnepanelen bij bedrijven Dit document beschrijft de situatie eind 2011 Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

ZON DEVENTER. Leidraad bij de aanschaf van. Zonnepanelen

ZON DEVENTER. Leidraad bij de aanschaf van. Zonnepanelen I ZON DEVENTER Leidraad bij de aanschaf van Zonnepanelen Voorwoord: Voor u ligt het informatieboekje van stichting Zon Deventer. Dit is versie 9.0, die is bijgewerkt tot juni 2015. Stichting Zon Deventer

Nadere informatie

Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek

Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek Inleiding Sinds 1957 is Brusche Elektrotechniek niet meer weg te denken uit het elektrotechnisch landschap van Oost-Nederland. Al meer dan 56 jaar staan we aan

Nadere informatie

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken.

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. INSTRUCTIE BTW BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. Let op: Ondanks dat we met zorg deze instructie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Zonnepaneel scan Jachthaven HavenLand BV

Inhoudsopgave. Zonnepaneel scan Jachthaven HavenLand BV Inhoudsopgave 1 Doel.... 3 2 Analyse van de situatie.... 3 2.1 Algemene gegevens... 3 2.2 Uw elektriciteitsgebruik.... 5 2.3 Uw dak.... 7 2.4 Productie.... 8 2.5 Conclusie... 8 3 Financiële berekening

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Handleiding BTW voordeel voor particulieren met zonnepanelen

Handleiding BTW voordeel voor particulieren met zonnepanelen Handleiding BTW voordeel voor particulieren met zonnepanelen Particulieren die na 20 juni 2013 een zonnestroomsysteem realiseren of gerealiseerd hebben kunnen ondernemer voor de btw worden. Hierdoor kunt

Nadere informatie

Fleringen. vragen en antwoorden zonnepalen actie versie: 15 maart 2012

Fleringen. vragen en antwoorden zonnepalen actie versie: 15 maart 2012 Vragen over de aktie Met wie sluit ik een contract af, met Stichting Duurzaam (SDF) of de leverancier? SDF is bezig met een offerteronde welke moet leiden tot een leverancierkeuze. Met deze leverancier

Nadere informatie

Zonnepanelen, wat U moet weten

Zonnepanelen, wat U moet weten 8-3-2014 GPI Elektrotechniek Zonnepanelen, wat U moet weten Fiscale voordelen GPI Elektrotechniek Fresialaan 5 6851 TH Huissen 026-4423257 Voordelen Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds

Nadere informatie

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop Zon in de Kop Wees slim en investeer in zonnepanelen Zon in de Kop! Zon in de Kop is een samenwerkingsverband van de gemeenten met HVC, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Millennium Comité Schagen en de Noordhollandse

Nadere informatie

Geen geschikt dak en toch zonne-energie?

Geen geschikt dak en toch zonne-energie? Geen geschikt dak en toch zonne-energie? Zon Delen in Berkelland: een aantrekkelijke investering! Inleiding In deze brochure geven wij u meer informatie over het project. Voor wie het geschikt is, hoe

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

Zonne-energie in 6 stappen

Zonne-energie in 6 stappen Zonne-energie in 6 stappen Bart van den Bosch 10 / 9 / 2014 U bent enthousiast over het idee om zelf zonneenergie op te wekken. En u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning. Zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

Praktisch handboek duurzame energie. VPRO Tegenlicht

Praktisch handboek duurzame energie. VPRO Tegenlicht Praktisch handboek duurzame energie 1 Praktisch handboek duurzame energie Bijlage bij de afleveringen Here Comes the Sun (20 oktober) en Het land van zonnestroom en windenergie (27 oktober 2008) van Rob

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

NEFIT ZONNESTROOM. Solarwatt PV-systemen. Technische informatie en legplanhulp. Uitgave 01-06-2015 Kijk op www.nefit.nl voor de meest actuele uitgave.

NEFIT ZONNESTROOM. Solarwatt PV-systemen. Technische informatie en legplanhulp. Uitgave 01-06-2015 Kijk op www.nefit.nl voor de meest actuele uitgave. NEFIT ZONNESTROOM Solarwatt PV-systemen Technische informatie en legplanhulp Uitgave 01-06-2015 Kijk op www.nefit.nl voor de meest actuele uitgave. Solarwatt Blue 60P 255 Wp glas/folie Solarwatt 60P Style

Nadere informatie