De financiële afdeling in verandering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De financiële afdeling in verandering"

Transcriptie

1 De financiële afdeling in verandering DEEL II Business Controlling als partnership voor de business Een blik vooruit op strategie, structuur en human capital. 1 De financiële afdeling binnen een organisatie wordt - in het slechtste geval - beschouwd als een aparte entiteit waar een bijzondere cultuur heerst. Werknemers zouden er niks anders doen dan cijfertjes analyseren. Ze vallen er niet op en houden zich graag op de achtergrond. Het is tijd om de perceptie over de financiële diensten te veranderen. Het is tijd om de financials van een organisatie naar dat niveau te tillen waarbij we ons de vraag stellen: kunnen we de financiële diensten inzetten om een organisatie concurrentieel, winstgevend en attractief te maken? En zo ja is het tijd voor change management in deze sector?

2 Het antwoord is volmondig: ja! Verandering, of change, vindt zijn ontstaan in de top van de organisatie. In onze vorige whitepaper hebben we daarom de rol van de CFO 2.0 uitvoerig onder de loep genomen. CFO 2.0, the man with the plan Even recapituleren. Samen met de CEO speelt de CFO een belangrijke rol in een efficiënt veranderingsproces. In de eerste plaats is de CFO the man with the plan: vanuit zijn positie als nummer 2 in de organisatie stippelt hij duidelijk en transparant zijn visie uit en communiceert hij open over de te halen doelstellingen. Openheid en vertrouwen zijn twee heel belangrijke factoren: om de juiste mensen mee te krijgen in het change-verhaal, is een vertrouwelijke sfeer nodig en moet de CFO in staat zijn om zijn leiderschapsstijlen aan te passen aan de noden van de organisatie. Hoe dan ook, veranderingen doorvoeren kan niet zonder een succesvol strategisch plan. In Deel 1 van onze reeks whitepapers stelden we daarom dit handig stappenplan op als leidraad. De conclusie is duidelijk: om de bedrijfsresultaten te verbeteren, heeft de CFO niet enkel een duidelijke visie nodig, maar ook de hulp van de juiste personen. Eén van die personen is de Business Controller, zijn operationele rechterhand. Leg de bedrijfsdoelstellingen en de missie van de organisatie vast. Formuleer daarbij meetbare objectieven. Zet de doelstellingen om in meetbare variabelen voor de hele organisatie. Aan de hand van deze KPI s krijg je inzicht in de stand van zaken. Met behulp van een sterke business intelligence tool en een performance management systeem werk je op een doortastende en efficiënte manier. Betrek de business controller als business partner om samen de bedrijfsresultaten te verbeteren.

3 2 Wat de CFO 2.0 is voor de CEO, is de business controller voor de business-owner: een betrouwbare partner. Omdat hij operationeel sterker is dan de CFO, staat hij dichter bij de business: hij kent de details beter en wordt daadwerkelijk betrokken van A tot Z. De Business Controller moet processen begrijpen om valkuilen te kunnen vermijden en kosten te reduceren. Hoe meer hij vragen gaat stellen over marges, investeringsanalyses en rentabiliteit en hoe meer hij blijk geeft van inzicht in en begrip van de business, hoe groter zijn betrokkenheid wordt. partnership partnership De Business Controller als business partner De Business Controller ondersteunt de CFO en de CEO bij de implementatie van het change-proces. Hij is verantwoordelijk om de missie en visie die CFO en CEO top-down formuleren te transformeren in een bottom-upstrategie voor de business. Hij moet de visie van CEO en CFO omzetten in tastbare en concrete zaken, zodat de business-owner (op afdelingsniveau) vanaf de eerste minuut mee is. Doordat de business controller tastbaar en vooral begrijpelijk materiaal aanreikt aan de business-owner, ontstaat er een nauwe wisselwerking tussen de twee. Samen maken ze budgetten op en bewaken ze de rentabiliteit, werken ze constructieve maatregelen uit en moedigen ze investeringen aan. Beide partijen plegen constructief overleg over de rentabiliteit van de klanten, leveranciers, producten en diensten. De business controller komt proactief én reactief met oplossingen. Hij focust op non-financiële KPI s, specifiek voor die businessunit of afdeling. Een scherpe blik op de business en kennis van zaken zijn dus van het grootste belang.

4 Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de afdelingen, raden we aan om je Business Controller te laten focussen op maximum twee verschillende departementen. Enkel wanneer de Business Controller een grote affiniteit heeft met zijn business, kan hij zich echt verdiepen in de materie. Mogelijke succesvolle combinaties: Sales en Marketing Logistiek en productie Aankoop, HR en ICT Een Business Controller is geen Financial Controller Een Business Controller is niet hetzelfde als een Financial Controller. Beide combineren uitstekende analytische vaardigheden met een nauwkeurige en gedreven persoonlijkheid en goede communicatieskills. Toch zijn er grote verschillen. Sterk analytisch georiënteerd Betrokken in rendabiliteitsaspecten vanuit verschillende hoeken: product - klant - marge Ook betrokken bij niet-financiële KPI s Proactieve houding + grote betrokkenheid Volgt tendensen op Werkt nauw samen in team Statutaire verantwoordelijkheid Geeft de boekhouding realistisch weer Zorgt voor de juiste provisies op de juiste plaats Voornamelijk reactief + vaststellend Zeer accuraat Helikopterview op de business Samen de bedrijfsresultaten verbeteren De resultaatsgerichte aanpak van de business controller vertrekt vanuit de business. Hij houdt rekening met de financiële parameters van elk project/proces en hij werkt nauw samen met de business-owners. Investeren om de onderneming te laten groeien en een duidelijke focus op rendement en kostenbesparing zijn zaken die met stip zijn aangeduid in de agenda van de business controller. Net zoals een doorgedreven focus op marge en de implicaties daarvan.

5 Die resultaatsgerichte aanpak is natuurlijk enkel mogelijk als de business controller een sterke affiniteit heeft met de bedrijfsprocessen én als er ruimte is voor procesoptimalisatie en efficiëntieverbetering. 3 In een groeiende en evoluerende organisatie is het de taak van de business controller om de omgeving te begrijpen en zich aan te passen aan de cyclus waarin de organisatie zich bevindt. Organisaties in volle groei hebben baat bij een proactieve business controller, die meedenkt in functie van de groei van het bedrijf. Organisaties die te kampen hebben met een dalende markt, werken best met een reactieve controller die gewend is om maatregelen te treffen en op efficiënte wijze kostenbesparingen door te voeren. 4 In de praktijk heeft een CFO de business controller graag onder zijn hoede. Zo kan hij ingrijpen wanneer het botst tussen de controller en zijn business. De financiële afdeling moet in dat geval dienst doen als een veilige haven voor de controller. Dit kan enkel in een dynamische en geïntegreerde omgeving, met een CFO die zelf een proactieve houding aanneemt. Wanneer de business controller onder de business zelf valt, toont hij maar beter voldoende ruggengraat om in te gaan tegen de eisen van de afdeling. Een business controller die vanuit de business opereert, heeft het vaak lastiger om speelruimte voor zichzelf te creëren.

6 10 must-have skills voor een goede Business Controller BUSINESS GEORIËNTEERD Een sterke interesse in de business en een grondige kennis van de processen zijn noodzakelijk om snel linken te kunnen leggen en valkuilen te ontlopen. KENNIS VAN IT De business controller heeft de IT-tools van de organisatie onder de duim en is in staat een grote hoeveelheid data te beheren. ANALYTISCHE GEEST Hij kan data verzamelen, analyseren en omvormen tot rapporten en draagt op die manier bij tot de rentabiliteit van de organisatie. KRITISCHE HOUDING De business controller kan processen op een kritische en objectieve manier analyseren. Waar nodig, durft hij een andere koers te volgen, ook al druist die in tegen de wensen van de business. EXPERTISE Het belangrijkste kenmerk van een goeie business controller? Expertise. Rentabiliteit nastreven, al dan niet door margeverbetering, daar draait het om. De business controller zorgt voor adequate investeringen en efficiënte kostenbesparingen. GELOOFWAARDIG Hij wekt vertrouwen door mee te denken en oplossingen aan te reiken. PROCESSEN VERBETEREN De business controller brengt processen in kaart en formuleert waar nodig efficiënte en realistische voorstellen om ze te optimaliseren. FLEXIBEL De business controller kan snel schakelen en meedenken in een steeds veranderende business. KOSTEN BESPAREN EN GROEI STIMULEREN Hij formuleert voorstellen die groei stimuleren en kosten reduceren. POSITIEVE AANPAK De business controller heeft een positieve ingesteldheid en past die ook toe.

7 Ufinity brengt je financiële afdeling in topvorm Ufinity is een solide partner in de boeiende, bedrijvige wereld van finance. We analyseren, adviseren en begeleiden de financiële afdeling, van a tot z. Processen & Systemen Ondersteun je financiële afdeling met de juiste systemen. Begeleiding bij softwarekeuze. Uitgebreide domeinkennis: P2P, Working Capital. Budget & rapportering, ERP, BI.. Werving & Selectie - Interim management De juiste financial op de juiste plaats. Werving en selectie van je financiële profielen. Tijdelijk inhuren van financiële experten. Betaalde stages door young potentials. Training & Coaching Hou je skills en financiële kennis op peil. In-house opleidingstrajecten op maat van jouw financiële afdeling. Technische en soft-skill trainingen georganisered bij Ufinity. Persoonlijke coachingtrajecten van medewerkers. Business Park King Square Veldkant 33B B-2550 Kontich info@ufinity.be +32 (0)

De financiële afdeling in verandering

De financiële afdeling in verandering De financiële afdeling in verandering DEEL I CFO 2.0, dé business partner van de CEO Een blik vooruit op strategie, structuur en human capital. 1 De financiële afdeling binnen een organisatie wordt - in

Nadere informatie

Uw financiële en operationele gegevens vanuit Exact in een overzichtelijk management dashboard

Uw financiële en operationele gegevens vanuit Exact in een overzichtelijk management dashboard Uw financiële en operationele gegevens vanuit Exact in een overzichtelijk management dashboard 8 mei 2019 Bart Baute www.emasphere.com 2017. All Rights Reserved. Dashboarding voor... ACCOUNTSKANTOREN Focus

Nadere informatie

Wie is & Robin? Robin maakt deel uit van de grootste IT-groep van België.

Wie is & Robin? Robin maakt deel uit van de grootste IT-groep van België. Welkom! Wie is & Robin? & Robin maakt deel uit van de grootste IT-groep van België. 480 miljoen geconsolideerde omzet, 350 dochterbedrijven, 4000 werknemers, discrete eigenaars: Jef de Wit & Dirk Deroost.

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Sense Template BluefieldFinance Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie Opgericht 2007 Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie 1 De Organisatie Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met een uitgebreide expertise in business-

Nadere informatie

HR BUSINESS PARTNERS. Ralph van der Kleij VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY

HR BUSINESS PARTNERS. Ralph van der Kleij VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY HR BUSINESS PARTNERS VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY Ralph van der Kleij Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS ANALYTICS

Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS ANALYTICS Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS to ANALYTICS Voordelen Voor de Business professional Vanaf dag 1 heb je waardevolle inzichten die voor een jumpstart van uw business intelligence

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

Het Analytical Capability Maturity Model

Het Analytical Capability Maturity Model Het Analytical Capability Maturity Model De weg naar volwassenheid op het gebied van Business Intelligence. WHITEPAPER In deze whitepaper: Wat is het Analytical Capability Maturity Model (ACMM)? Een analyse

Nadere informatie

SAP Customer Success Story Farmaceutica Retail & distributie Multipharma. Meer daadkracht dankzij gestroomlijnde BI-oplossingen

SAP Customer Success Story Farmaceutica Retail & distributie Multipharma. Meer daadkracht dankzij gestroomlijnde BI-oplossingen Meer daadkracht dankzij gestroomlijnde BI-oplossingen Multipharma Sector Farmaceutica Producten en diensten Retail en distributie Website multipharma.yours.be SAP oplossingen SAP BusinessObjects Business

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Bilthoven, 9 november

Bilthoven, 9 november Bilthoven, 9 november 2011 1 Onze visie is dat er in alle organisaties een groot onbenut potentieel aanwezig is dat geïncasseerd kan worden door de bestaande middelen zoals processen, machines, informatie,

Nadere informatie

BUSINESS INTELLIGENCE

BUSINESS INTELLIGENCE BUSINESS INTELLIGENCE IT is peoples business Inhoudsopgave 1 HET TEAM 2 ONZE DIENSTEN 3 BI VOLWASSENHEIDS MODEL 4 DE NIVEAUS Start klein Groei Professionaliseer Wees bepalend Voor meer informatie of een

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers End-note Sven Noomen Wouter Heutmekers 2 Ok, en morgenvroeg? Voorstellen 25111978 14 8 4 6 23 25031981 12 3 1 1339 3 Think BIG Act SMALL 2011 Scale FAST 4 5 6 Visie & strategie Strategie Ondersteuning

Nadere informatie

Professionals in het hart van uw organisatie

Professionals in het hart van uw organisatie Professionals in het hart van uw organisatie De business professionals van HRT hebben de ambitie om uw bedrijf beter te laten renderen. De kennisgebieden waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn Financieel,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddenschaal A4a A4b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen voor het expertisegebied: actief uitwerken van het kennisdomein, een essentiële

Nadere informatie

ASSOCIATE #VACANCY #VACATURE

ASSOCIATE #VACANCY #VACATURE #VACATURE #VACANCY De zorgsector is sterk in beweging, zowel in Nederland als internationaal. Privatisering, marktwerking en veranderende (internationale) wetgeving spelen daarbij een belangrijke rol.

Nadere informatie

Bedrijfsnaam: ODB Accountants & Financial Advisers

Bedrijfsnaam: ODB Accountants & Financial Advisers SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Accountant/

Nadere informatie

Wanneer wordt veranderen een succes?

Wanneer wordt veranderen een succes? Wanneer wordt veranderen een succes? Inhoud 1. Iedereen 100% tevreden?...2 2. Hoe als manager een veranderingsproces optimaal ondersteunen?... 2 Inzicht in het veranderingsproces... 3 Een externe partner

Nadere informatie

De kracht van BI & Architectuur

De kracht van BI & Architectuur Samen boeken we succes De kracht van BI & Architectuur in de praktijk Business Intelligence Symposium 2009 Emiel van Bockel BI Awards 2009 2 Voorstellen Emiel van Bockel - Manager Information Services

Nadere informatie

Gemeenten Gelderland. Nieuwe perspectieven 1. Naar een duurzaam begrotingsevenwicht. Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory

Gemeenten Gelderland. Nieuwe perspectieven 1. Naar een duurzaam begrotingsevenwicht. Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory Gemeenten Gelderland Naar een duurzaam begrotingsevenwicht Nieuwe perspectieven 1 Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory Wat gaan we doen? 1. Inleiding en verwachtingen 2. Bevindingen

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners.

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners. FINANCE TRACK EENVOUDIG, SNEL EN FOUTLOOS CONSOLIDEREN MET EXACT WAT IS EXACT CONSOLIDATIE? Een volledige en gebruikersvriendelijke CPM oplossing > Financiële Consolidatie > Budgettering en Forecasting

Nadere informatie

Een compleet financieel beeld met 1 druk op de knop

Een compleet financieel beeld met 1 druk op de knop Een compleet financieel beeld met 1 druk op de knop Doel: Kennismaken met de mogelijkheden van Exact Consolidatie Consolideren met één centrale bron van data Eenvoudig en snel kunnen inspelen op veranderingen

Nadere informatie

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 HRM-scorecard HRM SCORECARD PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 Een korte introductie Wat doet WATCH-Consultancy op het gebied van HRM-Consultancy?

Nadere informatie

smartops people analytics

smartops people analytics smartops people analytics Introductie De organisatie zoals we die kennen is aan het veranderen. Technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden zorgen dat onze manier van werken verandert. Waar veel

Nadere informatie

Ordina ICT Talent Development. Zijn uw ICT medewerkers klaar voor de toekomst?

Ordina ICT Talent Development. Zijn uw ICT medewerkers klaar voor de toekomst? Ordina ICT Talent Development Zijn uw ICT medewerkers klaar voor de toekomst? Waarom het thema ICT Talent Development? 2 Onze klanten hebben een structurele behoefte aan gekwalificeerde ICT professionals

Nadere informatie

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE Consulting Exit #VACATURE STRATEGY MANAGER De meeste mensen kennen Exact als één van de partners van Formule 1-coureur Max Verstappen. Maar Exact is ook en vooral de nummer 1 aanbieder van business software

Nadere informatie

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners.

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners. Exact Group B.V., 2017. All rights belong to their respective owners. Exact Group B.V., 2017. All rights belong to their respective owners. TRY TOMORROW S TECH EXACT LIVE 2017 Exact Consolidatie, 15 november

Nadere informatie

Evenwicht vinden tussen people, planet & profit DUURZAAM VASTGOEDBEHEER & FACILITY MANAGEMENT

Evenwicht vinden tussen people, planet & profit DUURZAAM VASTGOEDBEHEER & FACILITY MANAGEMENT Evenwicht vinden tussen people, planet & profit DUURZAAM VASTGOEDBEHEER & FACILITY MANAGEMENT WAAROM INVESTEREN IN DUURZAAMHEID? 1. Omdat bedrijven een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan een leefbare

Nadere informatie

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The Road to Working Capital Excellence Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The road to Working Capital Excellence Vraag Aanpak Toepassing Resultaat Quick

Nadere informatie

PERSONAL ASSISTANT VAN DE CEO CORRUGATED BENELUX PA

PERSONAL ASSISTANT VAN DE CEO CORRUGATED BENELUX PA #VACATURE PERSONAL ASSISTANT VAN DE CEO CORRUGATED BENELUX PA Smurfit Kappa levert meer dan verpakkingen. Met innovatieve, efficiënte en duurzame verpakkingsoplossingen voegt de Europese marktleider tastbare

Nadere informatie

Business Service Management Eén ERP-oplossing voor al uw beheer

Business Service Management Eén ERP-oplossing voor al uw beheer WHITEPaPER: BUSINESS SERVICE MANAGEMENT Business Service Management Eén ERP-oplossing voor al uw beheer IT SERVIcE PRoVIDER auteur: Herman Rensink WHITEPAPER: BUSINESS SERVICE MANAGEMENT 2 Met GENSYS levert

Nadere informatie

Christien Woltjer Online Business Manager

Christien Woltjer Online Business Manager Samen naar de top Christien Woltjer Online Business Manager Inhoud Wat is een Online Business Manager? Wanneer ben jij toe aan een Online Business Manager? Welk voordeel heb jij van een Online Business

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

Performance Management: hoe mensen motiveren met cijfers?

Performance Management: hoe mensen motiveren met cijfers? Performance Management: hoe mensen motiveren met cijfers? Prof. Dr. Werner Bruggeman www.bmcons.com De High Performance Organisatie Kenmerken van hoogperformante organisaties (Manzoni): 1. High level of

Nadere informatie

MARKETING & BUSINESS INTELLIGENCE ANALIST

MARKETING & BUSINESS INTELLIGENCE ANALIST #VACATURE ANALYTICS CONSULTING EXIT MARKETING & BUSINESS INTELLIGENCE ANALIST NautaDutilh is een internationaal opererend en onafhankelijk advocatenkantoor. Als een van de topspelers binnen de advocatuur

Nadere informatie

Programma. Inleiding Cultuur en waarden Anders organiseren: kantelen van de organisatie Strategie 2022 Valkuilen Tips & tricks Vragen

Programma. Inleiding Cultuur en waarden Anders organiseren: kantelen van de organisatie Strategie 2022 Valkuilen Tips & tricks Vragen Programma Inleiding Cultuur en waarden Anders organiseren: kantelen van de organisatie Strategie 2022 Valkuilen Tips & tricks Vragen Wie zijn wij? Familiebedrijf 2 e generatie opgestart in 1972 Specialist

Nadere informatie

De balans herstellen tussen big data en inzichtelijke informatie FREESTONE SERVICE OFFER INTELLIGENT REPORTING

De balans herstellen tussen big data en inzichtelijke informatie FREESTONE SERVICE OFFER INTELLIGENT REPORTING De balans herstellen tussen big data en inzichtelijke informatie FREESTONE SERVICE OFFER INTELLIGENT REPORTING IS DEZE SITUATIE HERKENBAAR? 1. Je hebt geïnvesteerd in dure IT-systemen voor human resources,

Nadere informatie

Service Delivery Manager

Service Delivery Manager /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor het Informatie Vlaanderen is Vlaanderen connect op zoek naar een: Service Delivery Manager MAGDA Contract

Nadere informatie

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie?

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Discussieforum Productie Rapportering Deel uw ervaringen en leer uit die van anderen! Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Johannes Cottyn, XiaK-UGent Doelstelling van de presentatie

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Customer Relationship Management De cursus Customer Relationship Management (CRM) duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Op weg naar een high performance financiële functie

Op weg naar een high performance financiële functie Op weg naar een high performance financiële functie Eelco Bilstra Dag van de Financial, 28 September 2017 Finext: verbeteren van financiële functie Eelco Achtergrond Bedrijfseconomie RUG Organisatieverandering

Nadere informatie

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit.

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit. Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief Verbeteren kan alleen van binnenuit. Onze visie, missie en strategie Visie: dat er in alle organisaties een

Nadere informatie

PROFIEL @ SENIOR BUSINESS CONTROLLER ADRZ

PROFIEL @ SENIOR BUSINESS CONTROLLER ADRZ PROFIEL @ SENIOR BUSINESS CONTROLLER ADRZ 6 februari 2015 voor meer info over de functie: werving.search@leeuwendaal.nl, telefoon (070) 41 42 700 voor sollicitatie: www.leeuwendaal.nl Niets uit dit profiel

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

R E C R U I T M E N T R E S O U R C E S R E S U L T S DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DYNAMISCHE ICT RECRUITMENT OPLOSSINGEN

R E C R U I T M E N T R E S O U R C E S R E S U L T S DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DYNAMISCHE ICT RECRUITMENT OPLOSSINGEN R E C R U I T M E N T R E S O U R C E S R E S U L T S DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DYNAMISCHE ICT RECRUITMENT OPLOSSINGEN VERDER KIJKEN HumanR is dé specialist bij uitstek op het gebied van werving, selectie

Nadere informatie

Introductie. wensen over.

Introductie. wensen over. Rendement uit talent 10 tips voor geïntegreerd talent management 1 Introductie Organisaties zijn voor hun effectiviteit en concurrentiekracht sterk afhankelijk van talenten van hun medewerkers. Nieuwe

Nadere informatie

Managementondersteuning in de 21ste eeuw. Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny

Managementondersteuning in de 21ste eeuw. Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny Managementondersteuning in de 21ste eeuw Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny Agenda Kennismaking Het Nieuwe Werken volgens Moneypenny De impact van Het Nieuwe Werken op de managementondersteuner

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Lean- & Proces Management De cursus Lean & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Profiel Voorzitter Raad van Bestuur NPO (Strategie, Publiek & Marketing)

Profiel Voorzitter Raad van Bestuur NPO (Strategie, Publiek & Marketing) Definitieve profielen vastgesteld door RvT op 16 mei herbevestigd in de RvT op 28 maart 2018 Profiel Voorzitter Raad van Bestuur NPO (Strategie, Publiek & Marketing) Kernopdracht van de voorzitter Richting

Nadere informatie

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Profielschets Manager Financiën Omnivera GWZ ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Adviseurs ERLY: drs. Lilian Vos Telefoonnummer: 035 543 00 88 Omnivera GWZ Omnivera

Nadere informatie

EXACT SALARIS PLUS. Compleet Human Resource Management met salarisadministratie.

EXACT SALARIS PLUS. Compleet Human Resource Management met salarisadministratie. HOME WAT VOORDELEN FUNCTIONALITEITEN Compleet Human Resource Management met salarisadministratie. RAPPORTAGE IMPLEMENTATIE SERVICE ESSENTIALS OVER EXACT IN HET KORT Werknemers zijn de ruggengraat van bedrijven.

Nadere informatie

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Na het lezen van deze white paper weet u: Wat een strategische personeelsplanning (SPP) is Hoe organisaties veranderen door automatisering

Nadere informatie

NIMA/SMA SALES EXAMEN B1.2 28 JANUARI 2014. b. Noem vier onderdelen van het accountplan voor Novi food die bijzondere aandacht vragen.

NIMA/SMA SALES EXAMEN B1.2 28 JANUARI 2014. b. Noem vier onderdelen van het accountplan voor Novi food die bijzondere aandacht vragen. NIMA/SMA SALES EXAMEN B1.2 28 JANUARI 2014 Antworden DEEL ACCOUNTMANAGEMENT DEEL ACCOUNTMANAGEMENT Totaal 55 punten Vraag 9 (15 punten) a. Noem twee functies van een accountplan. b. Noem vier onderdelen

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het leiden, organiseren en beheren van

Nadere informatie

Ontwikkeling van processen en medewerkers binnen uw organisatie

Ontwikkeling van processen en medewerkers binnen uw organisatie Ontwikkeling van processen en medewerkers binnen uw organisatie De voordelen van de P4P aanpak: Grotere klanttevredenheid Beheersbare werkprocessen Continu verbeteren van prestaties Grotere betrokkenheid

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A4a - A4b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen door een dienst te leiden in lijn met de doelstellingen van het departement

Nadere informatie

INTEGRALE PLANNING & CONTROL VOOR DE OVERHEID

INTEGRALE PLANNING & CONTROL VOOR DE OVERHEID INTEGRALE PLANNING & CONTROL VOOR DE OVERHEID Public Insights & Innovations 2018 Onderwerpen Iets over integrale planning & control Hoe ziet dat eruit bij een gemeente? Wat voor tools bieden uitkomst?

Nadere informatie

HOE LAAT U UW ADVIESOMZET EXPONENTIEEL STIJGEN? De Jong Accountants en adviseurs & Exact. Koen de Jong & Michelle Pesch

HOE LAAT U UW ADVIESOMZET EXPONENTIEEL STIJGEN? De Jong Accountants en adviseurs & Exact. Koen de Jong & Michelle Pesch HOE LAAT U UW ADVIESOMZET EXPONENTIEEL STIJGEN? De Jong Accountants en adviseurs & Exact Koen de Jong & Michelle Pesch Adviseren 2018 EXACT 2018 EXACT Accountant/ boekhouder* = Financial/ Business* Controller

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

Welkom Kwaliteitscongres

Welkom Kwaliteitscongres Welkom Even voorstellen ± 4 200 medewerkers Omzet (2013 - mio ) Investeringen: 693,6 Exploitatie: 581,3 Beheren van distributienetwerken REG stimuleren Opvang sociale klanten Actief partnership met gemeenten

Nadere informatie

Explosief Groeien met Digital Analytics

Explosief Groeien met Digital Analytics Explosief Groeien met Digital Analytics 2 bureau s 70 werknemers 50 landen 16 disciplines 200 opdrachtgevers Gebruik van de beste tools Data-/tagmanagement Analytics Optimalisatie Overig Opdrachtgevers

Nadere informatie

Een bureau, een telefoon en een ondernemer

Een bureau, een telefoon en een ondernemer #VACATURE Op het online reisplatform Traveldeal kunnen reizigers hun hart ophalen aan het uitgebreide aanbod van bestemmingen en uitjes. De succesvolle start-up laat een jaarlijkse groei van ruim 50% zien

Nadere informatie

Het gemak van een consolidatietool. Arie Geneugelijk Flanders Expo Gent

Het gemak van een consolidatietool. Arie Geneugelijk Flanders Expo Gent Het gemak van een consolidatietool Arie Geneugelijk Flanders Expo Gent Agenda Waarom niet gewoon Excel gebruiken? Demonstratie van Exact Consolidatie Quotes van klanten Samenvatting Waarom niet gewoon

Nadere informatie

Implementatie eboard. Nederlandse Board gebruikersdag. Fred Elgers, Hoofd Controlling

Implementatie eboard. Nederlandse Board gebruikersdag. Fred Elgers, Hoofd Controlling Implementatie eboard Nederlandse Board gebruikersdag Fred Elgers, Hoofd Controlling Agenda Introductie Aanleiding CPM Selectieproces Projectaanpak Resultaten Toekomst 2 Introductie Persoonlijk Fred Elgers

Nadere informatie

BUSINESS CONTROLLER CONSULTING EXIT #VACATURE

BUSINESS CONTROLLER CONSULTING EXIT #VACATURE #VACATURE CONSULTING EXIT FINANCE BUSINESS CONTROLLER Meer transparantie in de zorg. Dat is de missie van ZorgDomein. Ieder jaar vinden er zo n 12 miljoen verwijzingen plaats via het onafhankelijke platform,

Nadere informatie

Functieprofiel. Positie Personal Assistant. Organisatie Quaestus Executive Leadership

Functieprofiel. Positie Personal Assistant. Organisatie Quaestus Executive Leadership Functieprofiel Organisatie Quaestus Executive Leadership Datum 19 May 2016 De organisatie Quaestus is gespecialiseerd in Executive Leadership en heeft een breed aanbod van diensten in Executive Search,

Nadere informatie

VOICE OF THE CUSTOMER

VOICE OF THE CUSTOMER 4/20/ E-BOOK VOICE OF THE CUSTOMER Gratis e-book leansixsigmatools.nl Introductie Bij Six Sigma staat het denken vanuit de behoeften van de klant centraal. Juist de vertaling van de stem(men) van de klant(en)

Nadere informatie

TEGELS DEPAEPE zoekt een administratief/commerciële bediende

TEGELS DEPAEPE zoekt een administratief/commerciële bediende administratief/commerciële bediende Uw taak: Na een intense inwerkperiode waarin u vertrouwd wordt gemaakt met de organisatie, de activiteit en de klanten van ons bedrijf, wordt u ingeschakeld in de commerciële

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Intern MVO-management Verbetering van motivatie, performance en integriteit Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Regels, codes en integrale verantwoordelijkheid...4

Nadere informatie

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence Lean Six-Sigma HealthRatio Operational Excellence De zorg werkt in een roerige omgeving Veel veranderingen leggen extra druk op zorginstellingen om goedkoper, efficiënter en transparanter te kunnen werken.

Nadere informatie

Toolboxtraining: opzetten en onderhouden van een distributeur netwerk

Toolboxtraining: opzetten en onderhouden van een distributeur netwerk Toolboxtraining: opzetten en onderhouden van een distributeur netwerk Channel Management Business to Distributor Management Leer hoe u het netwerk van directe en indirecte verkoops- en distributiekanalen

Nadere informatie

Sales Manager Rond consulting & PurpleHRM

Sales Manager Rond consulting & PurpleHRM Profielschets voor de vacature Sales Manager Rond consulting & PurpleHRM Profielschets Sales Manager Pagina 1 Karakteristieken van de organisaties Rond consulting is opgericht in 2007 en is de eerste 100%

Nadere informatie

Ontdek de verborgen schat in onderhoud

Ontdek de verborgen schat in onderhoud Ontdek de verborgen schat in onderhoud Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht Zoektocht

Nadere informatie

De Lijn van de Toekomst

De Lijn van de Toekomst Toelichting Vlaams Parlement 27/02/14 Roger Kesteloot Directeur - generaal De Lijn van de Toekomst Waarom evolueren? Aandeelhouders vragen om transparant & efficiënt te werken Klantenverwachtingen veranderen

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance FINANCE consulting interim management professionals duurzame relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. OVER FINANCE Finance is een middelgroot

Nadere informatie

ConQuaestor Summer Game Week

ConQuaestor Summer Game Week ConQuaestor Summer Game Week Glue It: lean management bij productiebedrijven Alles moet snel én alles moet goed. U heeft te maken met (toenemende) eisen en wensen van klanten op het gebied van kwaliteit,

Nadere informatie

SAP Customer Success Story Productie Ecover. SAP, inclusief support en maintenance: netjes geregeld!

SAP Customer Success Story Productie Ecover. SAP, inclusief support en maintenance: netjes geregeld! SAP Customer Success Story Productie Ecover SAP, inclusief support en maintenance: netjes geregeld! Bedrijf Ecover Sector Productie Producten en diensten Ecologische schoonmaakmiddelen Website www.ecover.com

Nadere informatie

FINANCIAL MANAGER #VACATURE

FINANCIAL MANAGER #VACATURE #VACATURE E-COMMERCE FINANCE START-UP & SCALE-UP FINANCIAL MANAGER Minder.nl is een innovatief en snelgroeiend online bedrijf en bedient de markt met twee businessmodellen. Op het onafhankelijke vergelijkingsplatform

Nadere informatie

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN MENSEN ZIJN HET HART VAN UW SUCCES BEDRIJVEN DIE DE BESTE MENSEN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, PRESTEREN BETER. MAAR

Nadere informatie

MANAGING DIRECTOR #VACATURE

MANAGING DIRECTOR #VACATURE #VACATURE MANAGING DIRECTOR Smurfit Kappa levert meer dan verpakkingen. Met innovatieve, efficiënte en duurzame verpakkingsoplossingen voegt de Europese marktleider tastbare waarde toe voor iedere klant

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016 Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement Martijn Buurman November 2016 Functioneel-Beheerder.com Gestart in mei 2010 15 man en vrouw sterk Werving, selectie en detachering

Nadere informatie

BOEKHOUDER OF BUSINESSPARTNER?

BOEKHOUDER OF BUSINESSPARTNER? F I C A R E FIZINE houdt u op de hoogte van actuele zaken omtrent financiele groei voor profit en non-profit organisaties NIEUWSBRIEF NAJAAR 2016 FINANCE: BOEKHOUDER OF BUSINESSPARTNER? ficare.nl 2016

Nadere informatie

Hoofd financiën en leerlingenadministratie

Hoofd financiën en leerlingenadministratie Hoofd financiën en leerlingenadministratie Elde College, standplaats locatie Schijndel Het Hoofd financiën en leerlingenadministratie coördineert en verricht werkzaamheden binnen de financiële en de leerlingenadministratie

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Samenwerking binnen en tussen lokale besturen: Wat, hoe en met wie? VAN INTEGRATIE TOT FUSIE: WAT ZIJN DE OPPORTUNITEITEN

Samenwerking binnen en tussen lokale besturen: Wat, hoe en met wie? VAN INTEGRATIE TOT FUSIE: WAT ZIJN DE OPPORTUNITEITEN Samenwerking binnen en tussen lokale besturen: Wat, hoe en met wie? VAN INTEGRATIE TOT FUSIE: WAT ZIJN DE OPPORTUNITEITEN Agenda Samenwerking Uitwerking samenwerking Ge-objectiveerde change: In 3 stappen

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

(Senior) Consultant ValueCare

(Senior) Consultant ValueCare (Senior) Consultant ValueCare Bedrijfsinformatie ValueCare is een snelgroeiend bedrijf met een mooie propositie en enorme ambitie om wereldwijd marktleiderschap te bereiken. Aantrekkelijk voor klanten

Nadere informatie

Business Intelligence bij AVR

Business Intelligence bij AVR Business Intelligence bij AVR De verandering voor de controllingfunctie Martin van Daalen, 15 maart 2012 Agenda Wie ben ik Wie zijn wij Optimalisatie transactieverwerking en informatievoorziening BI project

Nadere informatie

Van Bragt Informatiemanagement

Van Bragt Informatiemanagement 1 Strategic Grid - McFarlan Doel en werkwijze Het doel van het strategic grid zoals dat door McFarlan, McKenney en Pyburn is geïntroduceerd is de impact van ICT activiteiten uit te zetten ten opzichte

Nadere informatie

Profiel. Controller (0,8 fte) 1 maart 2019

Profiel. Controller (0,8 fte) 1 maart 2019 Profiel Controller (0,8 fte) 1 maart 2019 Stichting Stichting Samenwerkende Basisscholen Alkemade Watergang 1b 2377 BT Oude Wetering T 071 331 1767 E nancyvandermeer@ssba.net Inhoudsopgave Stichting Samenwerkende

Nadere informatie