auteur : H.J. Olthuis beoordeeld : P.A.C. Engelen B 20 blz. 3 bijl. MvD goedgekeurd : M.R. de Potter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "auteur : H.J. Olthuis 10-03- beoordeeld : P.A.C. Engelen 10-03- B 20 blz. 3 bijl. MvD goedgekeurd : M.R. de Potter 10-03-"

Transcriptie

1 TOS/TCM Vervolgonderzoek gasvormige emissies bij gasmotoren op continu vollast - meetresultaten 31 e motor bij HB Energy te Honselersdijk Arnhem, 28 januari 2010 Auteur H.J. Olthuis In opdracht van SenterNovem Postbus RE UTRECHT auteur : H.J. Olthuis beoordeeld : P.A.C. Engelen B 20 blz. 3 bijl. MvD goedgekeurd : M.R. de Potter KEMA Nederland B.V. Utrechtseweg 310, 6812 AR Arnhem Postbus 9035, 6800 ET Arnhem T (026) F (026) contact@kema.com Handelsregister Arnhem

2 KEMA Nederland B.V., Arnhem, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Het is verboden om dit document op enige manier te wijzigen, het opsplitsen in delen daarbij inbegrepen. In geval van afwijkingen tussen een elektronische versie (bijv. een PDF bestand) en de originele door KEMA verstrekte papieren versie, prevaleert laatstgenoemde. KEMA Nederland B.V. en/of de met haar gelieerde maatschappijen zijn niet aansprakelijk voor enige directe, indirecte, bijkomstige of gevolgschade ontstaan door of bij het gebruik van de informatie of gegevens uit dit document, of door de onmogelijkheid die informatie of gegevens te gebruiken. De inhoud van dit rapport mag slechts als één geheel aan derden kenbaar worden gemaakt, voorzien van bovengenoemde aanduidingen met betrekking tot auteursrechten, aansprakelijkheid, aanpassingen en rechtsgeldigheid.

3 TOS/TCM INHOUD blz. SAMENVATTING...4 VOORWOORD Inleiding Bedrijfsgegevens en monsternemingslocaties Meetopzet Brandstofgegevens Standaard referentiemethoden (SRM) Meetvlakbeoordeling Monsterneming, meet- en rekenmethoden Foutenbeschouwing Berekening Global Warming Potential (GWP) Resultaten Conclusies...13 Bijlage A Toelichting meet- en berekeningsmethoden...14 Bijlage B Procesgegevens (geregistreerd door Envico)...20

4 TOS/TCM SAMENVATTING Inleiding In opdracht van SenterNovem zijn door de Milieumeetdienst van KEMA Technical & Operational Services emissiemetingen uitgevoerd bij een 31 e WKK-installatie met gasmotor met nageschakelde naverbrander bij HB Energy te Honselersdijk. De metingen zijn uitgevoerd op 17 december 2009 bij vollast bedrijfsvoering. De installatie wordt gestookt op aardgas. De rookgassen worden niet gebruikt voor CO 2 -levering naar kassen, tevens is er geen rookgasreinigingsinstallatie naast de naverbrander aanwezig. De naverbrander behandelt een deel van het rookgas afkomstig uit de WKK-installatie. Dit meetproject is een vervolg op het in 2009 door VROM en SenterNovem geïnitieerde meetproject bij 30 WKK-gasmotoren. VROM zal de resultaten, zoals gepresenteerd in deze rapportage, gebruiken voor beleidsontwikkeling op het gebied van reductie van niet-co 2 - broeikasgassen. Resultaten In totaal zijn een vijftal halfuursmetingen metingen uitgevoerd. Twee metingen zijn uitgevoerd aan de ingang van de naverbrander en 3 metingen zijn uitgevoerd aan de uitgang van de naverbrander. Gemeten zijn de rookgasconcentraties O 2, CO, CO 2, NO, NO x, C x H y, fracties C 1 -C 4, aldehyden, het uitgaande rookgasdebiet en de atmosferische condities; het vochtgehalte van het rookgas is berekend. In tabel 1 worden de belangrijkste herleide emissies weergegeven. Tabel 1 Overzicht herleide gasvormige emissies CO, NO x en C x H y mg/m 0 3.vol.% O 2 --> g/gj > Meting naverbrander start stop CO NO x C x H y (mg C) CO NO x C x H y (g C) In 1 14:50 15: In 2 16:10 16: Uit 1 0:00 0: Uit 2 15:20 15: Uit 3 0:00 0: Gemiddeld verwijderingsrendement C x H y C 1 -basis is 99,7% Gemiddeld verwijderingsrendement CO is 99,6% In bijlage B zijn de door Envico geregistreerde procesgegevens opgenomen.

5 TOS/TCM VOORWOORD Er komen steeds meer WKK-installaties in de tuinbouw. Voor de tuinders is deze energiezuinige techniek om warmte, elektriciteit en CO 2 op te wekken aantrekkelijk. Maar er is ook een andere kant. Via de WKK-rookgassen komt een paar procent van de brandstof onverbrand vrij, voornamelijk methaan, een broeikasgas dat significant bijdraagt aan het klimaatprobleem. Hoeveel en onder welke omstandigheden deze methaanslip in de WKKrookgassen vrijkomt, heeft KEMA in opdracht van het SenterNovem-programma Reductie Overige Broeikasgassen (ROB) eerst in 2007 en in groter detail in 2009 onderzocht. In het laatstgenoemde meetproject zijn 30 WKK-gasmotoren gemeten. De resultaten van die metingen zijn opgetekend in de Overzichtsrapportage vervolgonderzoek methaanemissies bij gasmotoren op continue vollast ( TOS/TCM Revisie 1). Aanvullend op bovengenoemd meetproject is besloten om een 31 e WKK-motor bij HB Energy te Honselerdijk door KEMA te laten meten. Deze motor is in testopstelling voorzien van een nageschakelde naverbrander. Verkennende metingen door ENVICO wezen uit dat een hoog verwijderingrendement van bijna 100% voor onder andere methaan kon worden behaald. Aansluitend op het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties (BEMS) heeft VROM het initiatief genomen tot een inventarisatie van emissiereductiemogelijkheden van onverbrande koolwaterstoffen bij WKK-gasmotoren. Met deze inventarisatie wil VROM verder bijdragen aan de realisatie van de nationale doelstelling van 30% emissiereductie in 2020, zoals gesteld in het Interdepartementale Werkprogramma Schoon en Zuinig. Het Envico-project met de door KEMA uitgevoerde gecertificeerde meting van de 31 e motor, waarbij de meetresultaten van ENVICO grotendeels worden bevestigd, dient als input voor de bovengenoemde inventarisatie en voor de verdere ontwikkeling van op emissiereductie gerichte strategieën. Agentschap NL dankt HB-Energy te Honselerdijk en Envico voor hun bijdrage aan het meetproject.

6 TOS/TCM INLEIDING In het Reductieprogramma Overige Broeikasgassen (ROB) worden onderzoeks- en uitvoeringsprojecten uitgevoerd, die met het oog op de verplichtingen van het Kyoto-protocol en het werkplan Schoon en Zuinig bijdragen aan de reductie van emissies van niet-co 2 broeikasgassen. In dit kader is door SenterNovem opdracht gegeven aan KEMA om emissiemetingen te verrichten aan een 31 e WKK-installatie. Bij het in 2009 uitgevoerde project Meting koolwaterstofemissies bij stationaire WKKgasmotoren, (WKK = Warmte Kracht Koppeling) zijn reeds 30 WKK-installaties doorgemeten (zie KEMA-rapportage TOS/TCM Revisie 1). Dit meetproject zal input leveren voor het beleid om de methaanemissies van gasgestookte verbrandingsmotoren te beperken. Het milieuprobleem bij gasmotoren wordt veroorzaakt doordat een gedeelte van de brandstof, aardgas of biogas, onverbrand weer wordt uitgestoten. Deze emissie bestaat voornamelijk uit methaan met een global warming potential (GWP) van 23. Het opgestelde WKKvermogen was in MW e en zal waarschijnlijk stijgen tot MW e in 2010, voornamelijk in de glastuinbouw. Het gemiddeld opgestelde WKK-vermogen is momenteel circa 2 MW e en 3 à 4 MW e is de huidige leverstandaard; bij kleinere glastuinbouwbedrijven is er ook interesse in WKK's van 0,5 tot 1,5 MW e. In GLK8 (GroenLabelKas) is een emissie-eis van 1200 mg C/m 3 0 bij 3 vol% O 2 opgenomen; per 1 april 2010 treedt een emissie-eis van 1500 mg C/m 3 0 bij 3 vol% O 2, opgenomen in het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties (BEMS), in werking. Het uiteindelijke doel van de meetprojecten is om een beeld te krijgen van de koolwaterstofemissies (en de afleidbare methaanemissie) van moderne WKK-installaties met gasmotoren. Hierbij wordt ook onderzoek gedaan naar factoren die de emissie kunnen beïnvloeden. Dit project is een vervolg op het in 2007 door VROM en SenterNovem uitgevoerde meetproject bij 10 WKK's met gasmotoren. In deze rapportage worden de eindresultaten gepresenteerd van de uitgevoerde metingen aan der 31 e WKK-installatie. De metingen zijn uitgevoerd op 17 december 2009.

7 TOS/TCM BEDRIJFSGEGEVENS EN MONSTERNEMINGSLOCATIES Bedrijfsnaam HB Energy Adresgegevens Hooghe Beer 3 Honselersdijk Motor Rolls Royce Motortype KVGS 12G4.2 Motornummer Vermogen 2400 kw e (1500 rpm) Naverbrander type gesloten naverbrander 3 Er wordt aardgas verstookt met een calorische bovenwaarde van gemiddeld 35,74 MJ/m 0 tijdens de metingen (geeft volgens DIN 1942 een stookwaarde van circa 32,13 MJ/m 3 0 en een stoichiometrisch droog rookgasvolume van 7,74 m 3 0 /m 3 0 ). De verhouding tussen stoichiometrisch rookgasvolume en stookwaarde is 0,241 en wijkt hiermee circa 1% af ten opzichte van gemiddeld Gronings aardgas, waarmee de relatieve emissies in g/gj zijn berekend. Tijdens de metingen draaide de gasmotor op vollast. Voor dit meetproject zijn de relevante installatie-, proces- en onderhoudsgegevens van de onderzochte WKK-installatie verzameld door Envico. Deze gegevens zijn opgenomen in bijlage B. Van de rookgassen, afkomstig van de WKK-installatie, wordt door middel van een aftakking een deelstroom naar de naverbrander geleid. In de aftakking naar de naverbrander is gebruik gemaakt van twee ½" meetopeningen (BSP-binnendraad). De kanaaldiameter bedraagt bij de meetopeningen circa 0,60 meter. Na de naverbrander gaan de rookgassen eerst door een rookgaskoeler. Na de rookgaskoeler zijn 2 meetopening gemaakt (zonder draad) voor het uitvoeren van de metingen. De diameter van de uitlaat bedraagt 0,245 meter.

8 TOS/TCM MEETOPZET In totaal zijn er 2 deelmetingen van een half uur uitgevoerd aan de inlaat van de naverbrander. Aan de uitlaat van de naverbrander (na de rookgaskoeler) 3 deelmetingen van een half uur uitgevoerd. Alle metingen zijn als puntbemonstering uitgevoerd. Gemeten zijn de rookgasconcentraties O 2, CO, CO 2, NO, NO x, C x H y, fracties C 1 -C 4, aldehyden het uitgaande rookgasdebiet en de atmosferische condities; het vochtgehalte van het rookgas is berekend. De metingen zijn uitgevoerd tijdens het continu vollast draaien van de WKK-installatie. 4 BRANDSTOFGEGEVENS Voor de aardgasgestookte gasmotor is bij de berekening van de emissies in g/gj uitgegaan van de brandstofsamenstelling van gemiddeld Gronings aardgas met een stookwaarde van 31,7 MJ/m 3 0. Het stoichiometrisch droog rookgasvolume per MJ warmte-input, dat wordt gebruikt voor berekening van de relatieve emissies in g/gj, is 0,244 m 3 0 /MJ voor gemiddeld Gronings aardgas.

9 TOS/TCM STANDAARD REFERENTIEMETHODEN (SRM) De Standaard Referentie Methoden die door KEMA zijn toegepast bij de metingen zijn nader toegelicht in bijlage A. 5.1 Meetvlakbeoordeling Beide meetvlakken voldoen niet aan het gestelde in de NEN-EN vanwege diverse bochten vlak voor en na de meetlocaties. Volgens NEN-EN dient monsterneming te worden uitgevoerd in een recht rookgaskanaal zonder obstructies. Voor voldoende mate van homogeniteit van het rookgas moet het rechte rookgaskanaal minimaal 7 hydraulische diameters (d h ) bedragen waarvan 5d h stroomopwaarts. Indien het meetvlak zich onder de uitstroomopening van het rookgaskanaal bevindt, dient de afstand tussen uitstroomopening en monstervlak minimaal 5d h te bedragen Op basis van de in 2007 gemeten concentratieprofielen blijkt echter dat het rookgas van WKK's met gasmotoren homogeen is waardoor de positie van het meetvlak geen significant effect heeft op het meetresultaat. 5.2 Monsterneming, meet- en rekenmethoden De monstername is uitgevoerd als puntmeting. Met testgassen is gewaarborgd dat de opstelling vrij is van lekkage en effecten op de NO x -concentratie. De gasvormige rookgascompontenten O 2, CO 2, CO, NO, NO x en C x H y zijn bemonsterd met een rvs-sonde, voorzien van een kwartswolfilter. Via een verwarmde teflon leiding (180 o C) van 15 m is het bemonsterde gas met behulp van een rookgaspomp door een rookgaskoeler (jet stream) geleid en het gedroogde rookgas is via een polyethyleen leiding naar monitoren gevoerd voor analyse van O 2, CO 2, CO, NO/NO x en C 1 -C 4. Voor analyse van C x H y (nat) is een deelstroom van het bemonsterde rookgas via een tweede 15 m lange verwarmde teflon leiding (180 ºC) rechtstreeks naar een FID-monitor (180 o C) geleid. Aldehyden zijn bemonsterd op DNPH-cartridges met behulp van de 2 e meetopening. Het rookgasdebiet in de uitlaat van de naverbrander na de rookgaskoeler is gemeten door een drukverschilmeting met behulp van een s-pitot conform ISO In bijlage A van dit rapport is nadere informatie gegeven over de gebruikte meetapparatuur en zijn de toegepaste meet- en berekeningsmethoden nader toegelicht.

10 TOS/TCM Foutenbeschouwing In bijlage A is nadere informatie gegeven over optredende meetonzekerheden en is een overzicht gegeven van de gerealiseerde totale onzekerheid per component. De monsternamerepresentativiteit is geschat op basis van traversemetingen die in 2007 zijn uitgevoerd bij WKK's met gasmotoren, voorzien van een rookgasreinigingsinstallatie (zie KEMA-rapport TOS/TCM ). Met deze traversemetingen kan geen onderscheid worden gemaakt in ruimtelijk profiel en tijdsprofiel. Alleen het ruimtelijk profiel is relevant voor een juiste inschatting van de monsternamerepresentativiteit. De traversemetingen van 2007 zijn nader geanalyseerd voor vaststelling van de monsternamerepresentativiteit. Op basis van meetgegevens bij vier installaties met de meest stabiele bedrijfsvoering is een goede benadering verkregen van het ruimtelijk profiel dat ter hoogte van de schoorsteen aanwezig is bij een WKK met rookgasreinigingsinstallatie zowel met als zonder ureumdosering. Verwacht wordt dat de monsternamerepresentativiteit zonder ureumdosering bij benadering ook van toepassing is voor WKK's zonder rookgasreiniging. Bij toepassing van puntbemonstering is de maximale relatieve monstername-onzekerheid (BI95) 2% voor O 2, CO en C x H y en voor NO x mét en zonder ureumdosering respectievelijk 5% en 3%. Hiermee is aangetoond dat de rookgassen voldoende homogeen zijn voor puntbemonstering. 5.4 Berekening Global Warming Potential (GWP) De toegepaste GWP-berekeningsmethode is gebaseerd op een memo van Infomil van 4 september 2007 met als onderwerp Koolwaterstofemissies en GWP-effect (zie KEMArapport TOS/TCM ). Uitgangspunt is een fractie van 93% methaan (GWP 23) in de koolwaterstofemissie van gasmotoren en 7% niet-methaankoolwaterstoffen (GWP 0). Deze fracties zijn vastgesteld tijdens het door VROM en SenterNovem uitgevoerde meetproject in 2007 bij 10 WKK's met gasmotoren. Na aftrek van de vermeden CO 2 -emissie omdat de methaanslip niet verbrandt, resulteert dit in de volgende totale toename in het GWP-effect ten gevolge van onvolledige verbranding van aardgas in een gasmotor: E gwp toename = E rel x 0,0249 [kg CO 2 /GJ] E rel is de relatieve koolwaterstofemissie in g C/GJ. De fractie niet-methaan koolwaterstoffen in biogas is niet bekend maar kan lager zijn dan in aardgas. Indien dit het geval is, wordt met bovenstaande berekening een onderschatting van E gwp toename verkregen van maximaal 8% bij installaties die biogas verstoken.

11 TOS/TCM RESULTATEN De gemeten emissies zijn per meting van een half uur gemiddeld en samengevat in tabel 2, 3, 4 en 5. De gasmotor draaide tijdens de emissiemetingen op vollast (circa 2400 kw 1500 RPM). Tabel 2 Overzicht ruwe meetwaarden on-line metingen17 december 2009 nat droog O 2 CO 2 CO NO NO x C x H y C x H y Meting naverbrander start stop vol.% vol.% vppm vppm vppm vppm C 3 H 8 vppm C 3 H 8 In 1 13:40 14:10 11,06 5, In 2 15:10 15:40 10,99 5, Uit 1 13:00 13:30 6,64 7, Uit 2 14:30 15:00 6,54 8, Uit 3 16:10 16:40 6,47 8, Tabel 3 Berekende herleide meetwaarden on-line metingen 17 december 2009 mg/m 0 3.vol.% O 2 --> g/gj > Meting naverbrander start stop CO NO x C x H y (mg C) CO NO x C x H y (g C) In 1 14:50 15: In 2 16:10 16: Uit 1 0:00 0: Uit 2 15:20 15: Uit 3 0:00 0: Gemiddeld verwijderingsrendement C x H y C 1 -basis is 99,7% Gemiddeld verwijderingsrendement CO is 99,6%

12 TOS/TCM Tabel 4 Overzicht C 1 -C 4 metingen 17 december 2009 Gemeten waarden C 1 -C 4 componenten in vppm (droog) Component In-1 In-2 Uit-1 Uit-2 Uit-3 CH ,5 0,7 0,9 C 2 H < 1 < 1 < 1 C 2 H < 1 < 1 < 1 C 2 H 2 0,6 0,5 < 1 0,1 0,1 C 3 H 8 10,2 10,1 < 1 < 1 < 1 C 3 H 6 1,5 1,6 < 1 < 1 < 1 i-c 4 H 10 2,0 2,0 < 1 < 1 < 1 n-c 4 H 10 1,6 1,6 < 1 < 1 < 1 Berekende methaanfractie in % % CH 4 (C 1 -basis) 89,3 89, ,8 81,8 Gemiddeld verwijderingsrendement methaan is 99,95%. Gemiddeld verwijderingsrendement C 1 -basis is > 99,0% Tabel 5 Overzicht aldehyde metingen 17 december Gemeten waarden formaldehyde in µg/m 0 In-1 In-2 Uit-1 Uit-2 Uit-3 Formaldehyde >3900 > ,0 410,0 37,0 Gemeten waarden formaldehyde in µg/m 3 3 vol.% O 2 Formaldehyde >7077 > ,0 511,0 46,0 Gemiddeld verwijderingsrendement formaldehyde is > 96,2%. overige aldehyden < detectielimiet (betreft: aceetaldehyde, acroleine, aceton, propionaldehyde, crotonaldehyde, butyraldehyde, benzaldehyde, l-valeraldehyde, n-valeraldehyde, 0-tolualdehyde, m-tolualdehyde, p-tolualdehyde, hexanal en 2,5 dimethylbenzaldehyde) Tijdens de WKK-metingen in 2007 zijn ook aldehyde metingen uitgevoerd. Bij 2 WKKinstallaties is toen gemeten aan rookgassen zonder dat deze door de rookgasreiniging gingen (separaat rookgaskanaal bij geen CO 2 -dosering). In 2007 zijn aldehyde concentraties bepaald van 0,3 en 0,5 mg/m 3 3 vol.% O 2. Deze concentraties zijn duidelijk lager dan de nu gemeten aldehyde concentraties van > 4,5 en > 7,0 mg/m 3 3 vol.% O 2. De concentraties van 2007 na de rookgasreinigingsinstallaties zijn wel vergelijkbaar met de nu gemeten concentraties na de naverbrander. De gemiddelde rookgastemperatuur tijdens de metingen bedroeg 357 C ingaand en 85 C uitgaand (na rookgaskoeler). Op basis van de zuurstofgehaltes en gegevens van standaard

13 TOS/TCM Gronings aardgas zijn vochtgehaltes berekend van 9,3 vol.% ingaand en 14,0 vol.% uitgaand. Het gemiddelde afgasdebiet uit de naverbrander bedroeg 630 m 0 3 /h (970 actuele natte m 3 /h). Tijdens de metingen heersten de volgende gemiddelde atmosferische condities: atmosferische druk 1004 mbar temperatuur 0 C relatieve vochtigheid 91%. 7 CONCLUSIES Op basis van de verkregen meetresultaten is het volgende geconstateerd voor de aardgasgestookte 31 e gasmotor uitgerust met naverbrander: 1. het verwijderingsrendement voor C x H y bedraagt 99,7% (C 1 -basis); van 2418 naar 7 mg C /m 3 3 vol.% O 2 2. het verwijderingsrendement voor CO bedraagt 99,6%; van 854 naar 3 mg/m 3 3 vol.% O 2 3. het verwijderingsrendement voor formaldehyde bedraagt > 96,2%; van > 5,5 naar 0,21 mg/m 3 3 vol.% O 2 ; hierbij zijn nu beduidend hogere aldehyde concentraties in het ongereinigde afgas geconstateerd dan tijdens de WKK-metingen in De gereinigde concentraties zijn wel vergelijkbaar 4. de NO x -concentratie daalt van 350 naar 231 mg NO 2 /m 3 3 vol.% O 2.

14 TOS/TCM BIJLAGE A TOELICHTING MEET- EN BEREKENINGSMETHODEN Deze toelichting geeft een overzicht van de meetmethoden die door de milieumeetdienst van KEMA zijn toegepast en verstrekt informatie over de gerealiseerde meetonzekerheden. Voor de opdrachtgever is het van belang de onzekerheid in de gerapporteerde meetresultaten te kennen, immers bij het toetsen van meetresultaten aan afgesproken waarden, bijvoorbeeld door leveranciers gegarandeerde waarden, (garantiewaarden) of door overheden opgelegde emissie-eisen, (vergunningwaarden) mag (kan) de meetonzekerheid toegerekend worden aan één van de partijen. De meetonzekerheid is gedefinieerd als tweemaal de standaardafwijking. Dit betekent dat met een zekerheid van 95% de werkelijke waarde binnen het opgegeven onzekerheidsgebied ligt. Bij rookgasmetingen wordt de onzekerheid in de meetresultaten bepaald door: onzekerheden die voortkomen uit de monsterneming (meer of minder representatieve bemonstering) foutenbronnen die gerelateerd zijn aan de meetmethode, bijvoorbeeld de rookgasconditionering, de nauwkeurigheid van kalibratiegassen en de specificaties van de gebruikte analyseapparatuur zoals meetbereik, drift, gevoeligheid voor storende componenten en lineariteit. In de hiernavolgende hoofdstukken zijn deze punten nader uitgewerkt. MEETONZEKERHEID VOORTKOMEND UIT DE MONSTERNEMING De monsterneming wordt uitgevoerd conform NEN-EN In hoeverre de samenstelling van het rookgasmonster dat geanalyseerd wordt representatief is voor de samenstelling van de gehele rookgasstroom hangt af van een aantal factoren, waarbij met name van belang zijn de methode van monsterneming in relatie tot het al dan niet (in)homogeen zijn van de rookgassen ter plaatse. Voor de hier gerapporteerde metingen zijn de rookgassen bemonsterd via puntbemonstering. De monsternemingsonzekerheid is op basis van profielmetingen die zijn uitgevoerd bij gasmotoren ingeschat.

15 TOS/TCM Bijlage A blad 2 SPECIFICATIE VAN DE ANALYSEMETHODEN Hierna zijn de analysemethoden kort toegelicht. Deze toelichting is gebaseerd op de volgende uitgangspunten en definities: indien er gebruik is gemaakt van on-line meetapparatuur (monitoren) dan zijn deze monitoren ter plaatse, voorafgaande aan de metingen, ingeregeld met "werkstandaarden". Werkstandaarden zijn gasmengsels in gascilinders waarvan de samenstelling nauwkeurig bekend is. De werkstandaarden die KEMA gebruikt zijn gerelateerd aan primair referentie materiaal (PRM) van het Nederlands Meetinstituut met een onzekerheid van 1%. De gebruikte werkstandaarden zijn via de PRM s herleidbaar naar internationale standaarden en hebben een onzekerheid van 1,5%, dit is aangetoond ten overstaan van de RvA. De certificeringsgegevens zijn te verkrijgen op aanvraag de detectiegrens is gedefinieerd als driemaal de standaardafwijking, de analyseonzekerheid is gedefinieerd als tweemaal de standaardafwijking. O 2 -concentratie in droog rookgas (instrumentele analyse) monsterneming NEN-EN 15259, puntbemonstering meetprincipe on-line, continu registrerend, paramagnetisch normvoorschrift conform NEN-EN gebruikt meetbereik 0-25 vol% detectiegrens 0,3 vol% gebruikte monitor KPS 3585 prestatiekenmerken de prestatiekenmerken zijn te verkrijgen op aanvraag kalibratiegassen N 2 (nulgas), 9,01 vol% en lucht analyseonzekerheid meetwaarden 5-10 vol%: ± 0,13 vol% meetwaarden vol%: ± 0,21 vol% CO 2 -concentratie in droog rookgas (instrumentele analyse) monsterneming NEN-EN 15259, puntbemonstering meetprincipe on-line, continu registrerend, NDIR normvoorschrift conform NEN-ISO gebruikt meetbereik 0-20 vol% detectiegrens 0,1 vol% gebruikte monitor KPS 3585

16 TOS/TCM Bijlage A blad 3 prestatiekenmerken de prestatiekenmerken zijn te verkrijgen op aanvraag kalibratiegassen lucht (nulgas), 4,01 vol% en 17,92 vol% analyseonzekerheid meetwaarden 4-12 vol%: ± 0,2 vol% CO-concentratie in droog rookgas (instrumentele analyse) monsterneming NEN-EN 15259, puntbemonstering meetprincipe on-line, continu registrerend, NDIR voorschrift conform NEN-EN gebruikte meetbereiken vppm detectiegrens 1,1 vppm gebruikte monitor KPS 3585 prestatiekenmerken de prestatiekenmerken zijn te verkrijgen op aanvraag kalibratiegassen lucht (nulgas), 40,0 vppm en 180 vppm analyseonzekerheid meetwaarden 0-50 vppm: ± 0,7 vppm C x H y -concentratie (totaal koolwaterstoffen) in nat rookgas (instrumentele analyse) monsterneming NEN-EN 15259, puntbemonstering meetprincipe on-line, continue registrerend, FID voorschrift conform NEN-EN meetbereiken vppm detectiegrens 0,26 vppm gebruikte monitor KPS 3622 prestatiekenmerken de prestatiekenmerken zijn te verkrijgen op aanvraag kalibratiegassen N 2 (nulgas), 87,9 vppm en 898 vppm analyseonzekerheid meetwaarden vppm: ± 14 vppm NO en NO x -concentratie in droog rookgas (instrumentele analyse) monsterneming NEN-EN 15259, puntbemonstering meetprincipe on-line, continu registrerend, chemoluminescentie voorschrift conform NEN-EN meetbereiken vppm; detectiegrens 2,4 vppm gebruikte monitor KPS 3590 prestatiekenmerken de prestatiekenmerken zijn te verkrijgen op aanvraag kalibratiegassen lucht (nulgas), 10,4 vppm, en 41,0 vppm

17 TOS/TCM Bijlage A blad 4 analyseonzekerheid na correctie voor CO 2 kruisgevoeligheid meetwaarden 0-10 vppm ± 0,6 vppm meetwaarden vppm: ± 1,6 vppm meetwaarden vppm: ± 3,9 vppm Bepaling van de concentraties aan afzonderlijke koolwaterstoffen (C1-C4) monsterneming puntbemonstering via een verwarmde sonde en een verwarmd (in-stack) filter, bemonstering na een rookgaskoeler meetprincipe monster wordt opgeslagen in een gasvial, gevolgd door analyse met GC-FID voorschrift conform IEC meetbereik circa 0, vppm detectiegrens <0,1 vppm analyseonzekerheid circa 10% van de gemeten waarden Bepaling van de concentraties aan aldehyden monsterneming puntbemonstering, monster wordt door een DNPH-cartridge geleid meetprincipe aldehyden reageren met DNPH tot een DNPH-derivaat voorschrift analyse conform NEN-EN-ISO meetbereik afhankelijk van afgezogen volume detectiegrens circa 0,03 tot 0,26 µg/cartridge (afhankelijk van de component) analyseonzekerheid circa 10% van de totale aldehyde concentratie Bepaling van de snelheid en het debiet van rookgas meetprincipe drukverschil over pitotbuis monsterneming meetplaatsen conform ISO voorschrift conform ISO meetbereik rookgassnelheid: 3-30 m/s meetonzekerheid bij aërodynamisch gunstig gelegen meetplaatsen en als het meetvlak voldoet aan de in de norm gegeven specificaties ± 10%

18 TOS/TCM Bijlage A blad 5 REKENMETHODEN Voor rapportage van de meetresultaten in de gewenste eenheden en condities zijn de volgende berekeningen uitgevoerd: Omrekening volumeconcentraties(vppm) naar massaconcentraties (mg/m 0 3 ): Cmassa = ρ x C volume Omrekening naar standaard (referentie) zuurstofconcentraties: = C (20,95 - a) x (20,95 - O ) ref. O2 m C m 2 Berekening van de relatieve emissie in g/gj Vstoich 20,94 RE = C STW (20,94 O m 2 ) waarin: a = standaard zuurstofpercentage, afhankelijk van het type installatie C = concentratie van een component ρ = volumieke massa (kg/m 3 0 ) STW = stookwaarde, H i of LHV (MJ/m 3 0 ) V stoich = stoichiometrisch droog rookgasvolume (m 3 0 /m 3 0 ) indices: massa = massa concentratie volume = volume concentratie ref = bij referentiewaarde m = meting (meetwaarde) vol% = in volume procenten Bij berekening van de q-waarden wordt ervan uitgegaan dat de betreffende gassen zich in rookgas als een ideaal gas gedragen met een molair volume van 22,41 m 3 0 /kmol. Volumieke massa van rookgascomponenten in kg/m 3 0 : NO x als NO 2-2,053 CO - 1,250 CO 2-1,964 org.verb., als C - 1,610 org.verb., als C 3 H 8-1,964

19 TOS/TCM Bijlage A blad 6 GEREALISEERDE MEETONZEKERHEID Onderstaande tabel geeft de totale meetonzekerheden voor de verschillende rookgascomponenten zoals die zijn gerealiseerd bij de aangegeven concentraties. meetonzekerheid (± % van meetwaarden, 2 s) rookgascomponent monsterneming analyse totaal O 2 alle gemeten concentraties CO 2 alle gemeten concentraties CO 4 mg/m 3 3% O mg/m 3 3% O NO x mg/m 3 3% O 2 3 < 5 < 6 C x H y alle herleide concentraties 2 < 4 < 5 Aldehyden % C 1 -C 4 2 * 10 12% Debietmeting 15% ** * fout in monsterneming is ijk gesteld aan fout C x H y * schatting (meetvlak voldoet niet aan ISO 10780) ACCREDITATIES EN VERANTWOORDING De volgende verrichtingen zijn onder RvA Testen accreditatie L-256 uitgevoerd: on-line bepaling van de concentratie van de gasvormige componenten O 2, CO, CO 2, NO x, C x H y en debiet. De uitvoering van toetsingen aan grenswaarden is niet in de accreditatie opgenomen. Namen en functies van de medewerkers: H.J. Olthuis, projectleider P.A.C. Engelen, projectmedewerker J.H. van Oene, projectmedewerker.

20 TOS/TCM BIJLAGE B PROCESGEGEVENS (GEREGISTREERD DOOR ENVICO) Metingen bij HB Energy dec 09 luchtdruk 1004 mbar temperatuur ingang naverbrander 357 C gasdruk 85 mbar temperatuur uitgang naverbrander na rookgaskoeler 85,7 C Gasmeterstanden temp 10 C datum tijd gasmeter verbruik temp. naverbrander nm 3 /h mp1 C 16 dec 09 13: ,58 728,77 16 dec 09 13: ,58 731,48 proefdraaien Meetperioden KEMA 16 dec 09 14: ,58 732,94 18, proefdraaien 16 dec 09 14: ,59 734,28 16, proefdraaien datum begin einde 16 dec 09 14: ,59 735,33 13, proefdraaien 16 dec 09 14: ,59 736,87 19, proefdraaien 17 dec 09 12:52 13:30 achternaverbrander, na rookgaskoeler 16 dec 09 14: ,60 737,26 proefdraaien 17 dec 09 13:35 14:05 ingaand rookgas voor naverbrander proefdraaien 17 dec 09 14:10 14:25 debietmeting na rookgaskoeler 17 dec 09 10: ,44 790, dec 09 14:30 15:00 achternaverbrander, na rookgaskoeler 17 dec 09 10: ,45 796,37 21, opstarten, WK regelmatig in storing 17 dec 09 15:15 15:45 ingaand rookgas voor naverbrander 17 dec 09 11: ,46 798,85 19, dec 09 16:00 16:30 achternaverbrander, na rookgaskoeler 17 dec 09 11: ,47 802,39 22, dec 09 16:45 17:30 debietmeting na rookgaskoeler 17 dec 09 11: ,47 805,79 21, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 11: ,48 810,21 21, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 11: ,49 812,88 23, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 12: ,50 819,22 19, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 12: ,51 823,24 25, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 12: ,53 834,42 20, installatie draait stabiel op 2,4 MW gasverbruik naverbrander 17 dec 09 12: ,54 839,72 23, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 13: ,55 843,77 20, installatie draait stabiel op 2,4 MW 16 dec 09 8,80 nm 3 /h 17 dec 09 13: ,56 850,42 20, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec ,88 nm 3 /h 17 dec 09 13: , , installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 14: ,59 866,15 22, installatie draait stabiel op 2,4 MW totaal 205,69 nm 3 /h 17 dec 09 14: ,61 873,93 22, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 15: ,63 881,85 21, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 15: ,66 897,11 21, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 16: ,67 903,13 23, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 16: ,68 909,35 21, installatie draait stabiel op 2,4 MW 17 dec 09 17: ,72 927,16 21, installatie draait stabiel op 2,4 MW

Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden

Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden 30 maart 2006 Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden Kenmerk R001-4444100RSA-sbk-V01-NL

Nadere informatie

Organische koolstoffen C x. (continue FID) H y. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste

Organische koolstoffen C x. (continue FID) H y. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Rapportage van emissiemetingen

Rapportage van emissiemetingen Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord

Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord 74100160-NMEA/PGR 11-0259 Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord Arnhem, 3 februari 2011 Auteurs Merih Cibis, Hans Cleijne In opdracht

Nadere informatie

Stikstofoxiden NO x. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste

Stikstofoxiden NO x. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

5. Herleiding van meetgegevens

5. Herleiding van meetgegevens 5. Herleiding van meetgegevens Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Emissie-eisen in wet- en regelgeving zijn gedefinieerd onder standaardcondities, waardoor zij generiek zijn en onafhankelijk

Nadere informatie

PR contouren voor windturbine Vestas V90-3.0

PR contouren voor windturbine Vestas V90-3.0 74101391.006 12-7542 VERTROUWELIJK PR contouren voor windturbine Vestas V90-3.0 Arnhem, 10 januari 2013 Auteur(s) KEMA In opdracht van Eneco auteur : A. Taris beoordeeld : P. Franck 8 blz. 0 bijl. AT goedgekeurd

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleidingen Z-529-25 en Z-529-26

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleidingen Z-529-25 en Z-529-26 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleidingen Z-529-25 en Z-529-26 Groningen, 19 maart 2012 KEMA Nederland B.V., Arnhem, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Het is verboden om dit document op enige

Nadere informatie

Energieverbruik. Thermisch vermogen (GWth)

Energieverbruik. Thermisch vermogen (GWth) Projectbureau Nieuw Aardgas NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 9 AL Den Haag Postbus 93144 09 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Contactpersoon A.J. van der Vlugt Monitoren van het effect van nieuw

Nadere informatie

Zuurstof O 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming en meting van zuurstof

Zuurstof O 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming en meting van zuurstof Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18 Groningen, 16 augustus 2012 74101761-GCS 12.R.53034 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18 Groningen, 14 augustus Auteur M.H.

Nadere informatie

Zware metalen en Hg. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming van de totale emissie van

Zware metalen en Hg. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming van de totale emissie van Code van goede meetpraktijk van de VKL Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse gastransportleiding Z nabij Bosschenhoofd

Kwantitatieve Risicoanalyse gastransportleiding Z nabij Bosschenhoofd Kwantitatieve Risicoanalyse gastransportleiding Z-520-36 nabij Bosschenhoofd Groningen, 17 januari 2012 Kwantitatieve Risicoanalyse gastransportleiding Z-520-36 nabij Bosschenhoofd Groningen, 17 januari

Nadere informatie

AFDELING VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES

AFDELING VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES p.1/5 AFDELING 5.43.3. VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES Art. 5.43.3.1. 1. In afwijking van de algemene emissiegrenswaarden, bepaald in hoofdstuk 4.4, moeten

Nadere informatie

Rapport. Managementrapport. Verificatie emissie inventaris 2013 V&M Elektrotechniek B.V. Barendrecht, 3 november 2014

Rapport. Managementrapport. Verificatie emissie inventaris 2013 V&M Elektrotechniek B.V. Barendrecht, 3 november 2014 Rapport Managementrapport Verificatie emissie inventaris 2013 V&M Elektrotechniek B.V. Barendrecht, 3 november 2014 KEMA Emission Verification Services B.V. Utrechtseweg 310, 6812 AR Arnhem Postbus 9599,

Nadere informatie

BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA

BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA 24 april 2012 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-520-38 Groningen, 24 april 2012 74101109-GCS 12.R.52846 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding 403190 & 403200

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding 403190 & 403200 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding 403190 & 403200 Groningen, 17 juli 2012 KEMA Nederland B.V., Arnhem, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Het is verboden om dit document op enige manier

Nadere informatie

Kooldioxide CO 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van kooldioxide in de emissies

Kooldioxide CO 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van kooldioxide in de emissies Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Koolmonoxide CO. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van koolmonoxide in de emissies

Koolmonoxide CO. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van koolmonoxide in de emissies Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Meetmethoden en meetfrequenties per luchtwasser

Meetmethoden en meetfrequenties per luchtwasser Pagina 1 van 2, EV-01417 Rapport nummer :EV-01417 Datum : 18-04-2014 Betreft : Rendementsmetingen van ammoniak bij een biologische luchtwasser (85%) Opdrachtgever : Ormira BV, De heer van Balkom Opdrachtomschrijving

Nadere informatie

R. Holtkamp. Ankersmid Process Tel:

R. Holtkamp. Ankersmid Process Tel: R. Holtkamp Ankersmid Process Tel: +31-548-595969 Samuel Morsestraat 4 Fax:+31-548-621972 7442 DH Nijverdal Email: info@ankersmid.com Netherlands Chamber of Commerce Breda: 20074905 VAT ID NL 8032.23.341.B01

Nadere informatie

BIJLAGE V. Technische bepalingen inzake stookinstallaties. Deel 1. Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties

BIJLAGE V. Technische bepalingen inzake stookinstallaties. Deel 1. Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties BIJLAGE V Technische bepalingen inzake stookinstallaties Deel 1 Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties 1. Alle emissiegrenswaarden worden berekend bij een temperatuur

Nadere informatie

Samenvatting Validatie meetmethodieken biogas

Samenvatting Validatie meetmethodieken biogas Samenvatting Validatie meetmethodieken biogas Onderzoek uitgevoerd door DNV Kema De SDE+ -regeling staat open voor biogasinstallaties die onderdeel uitmaken van een groengashub. Kenmerkend voor zo n hub

Nadere informatie

Gasvormige componenten, Absorptie-emissiemetingen naar HCl, HF, NH 3. en SO 2. Periodieke metingen

Gasvormige componenten, Absorptie-emissiemetingen naar HCl, HF, NH 3. en SO 2. Periodieke metingen Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x Stikstofoxiden Praktische toepassing van meten van NO x Maarten van Dam Mvdam@testo.nl 06-53782193 Michel de Ruiter Michel.deruiter@multi-instruments.nl 06-20360160 Dia 2 van 132 Waarom meten? Wetgeving:

Nadere informatie

Emissieregelgeving voor stookinstallaties

Emissieregelgeving voor stookinstallaties Emissieregelgeving voor stookinstallaties Themadag Stoomplatform NOX uitstoot bij stoomketels 8 december 2011 Wim Burgers Kenniscentrum InfoMil Inhoud 1. Emissieregelgeving Ontwikkelingen voor complexe

Nadere informatie

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Inhoud presentatie Voorbereiden bedrijfsbezoek Wat te doen bij onbekende installatie of activiteit Toezicht luchtvoorschriften:

Nadere informatie

Gassnelheid en volume metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting voor gassnelheid en volume

Gassnelheid en volume metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting voor gassnelheid en volume Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Bepaling van de concentratie PER (tetrachlooretheen) in de lucht van textielreinigingsmachines die gebruikmaken van PER als reinigingsmiddel

Bepaling van de concentratie PER (tetrachlooretheen) in de lucht van textielreinigingsmachines die gebruikmaken van PER als reinigingsmiddel Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van de concentratie (tetrachlooretheen) in de lucht van textielreinigingsmachines die gebruikmaken van als reinigingsmiddel Versie

Nadere informatie

Blanco- en doorslagbepalingen. Deze code van goede meetpraktijk geeft een richtlijn. voor het gebruik van blanco- en doorslagbepalingen van

Blanco- en doorslagbepalingen. Deze code van goede meetpraktijk geeft een richtlijn. voor het gebruik van blanco- en doorslagbepalingen van Code van goede meetpraktijk van de VKL Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 12 november 2018 DATUM 20 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083725337 A VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin Inleiding Op

Nadere informatie

Aardgaskwaliteit en het meten van NOx-emissies

Aardgaskwaliteit en het meten van NOx-emissies Aan PKL-leden Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon Wim Burgers

Nadere informatie

Berekening van de standaard CO 2 -emissiefactor aardgas t.b.v. kalenderjaar 2011 en emissiehandel 2012

Berekening van de standaard CO 2 -emissiefactor aardgas t.b.v. kalenderjaar 2011 en emissiehandel 2012 Berekening van de standaard CO 2 -emissiefactor aardgas t.b.v. kalenderjaar 2011 en emissiehandel 2012 Datum 20 december 2011 Status Definitief Pagina 1 van 1 Colofon Projectnaam Jaarlijkse vaststelling

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie BIJLAGE II

Publicatieblad van de Europese Unie BIJLAGE II 26.2.2004 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 59/37 BIJLAGE II Richtsnoeren betreffende de emissies van verbrandingsactiviteiten zoals genoemd in bijlage I van de richtlijn 1. INLEIDING De specifieke

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-533-19 Kromslootpark te Almere

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-533-19 Kromslootpark te Almere DNV KEMA Energy & Sustainability Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-533-19 Kromslootpark te Almere Groningen, 12 december 2012 74101463-GCS 12.R.53340 Kwantitatieve Risicoanalyse

Nadere informatie

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net 3 juli 2010, De Ruijter Energy Consult Energie- en CO 2 -emissieprestatie van verschillende energievoorzieningsconcepten voor Biologisch Tuinbouwbedrijf gebroeders Verbeek in Velden Gebroeders Verbeek

Nadere informatie

Evaluatie volumebepalingssysteem

Evaluatie volumebepalingssysteem Evaluatie volumebepalingssysteem 2012 Evaluatie Volumebepalingsysteem 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, opgeslagen in een gegevensopzoeksysteem

Nadere informatie

Berekening van de standaard CO 2 -emissiefactor aardgas t.b.v. nationale monitoring 2014 en emissiehandel 2014

Berekening van de standaard CO 2 -emissiefactor aardgas t.b.v. nationale monitoring 2014 en emissiehandel 2014 Berekening van de standaard CO 2 -emissiefactor aardgas t.b.v. nationale monitoring 2014 en emissiehandel 2014 Datum 19 december 2013 Status Definitief Pagina 1 van 1 Colofon Projectnaam Jaarlijkse vaststelling

Nadere informatie

In opdracht van Ekwadraat te Leeuwarden is een AERIUS berekening uitgevoerd voor de inrichting van Mts Hartlief Lammers te Donderen.

In opdracht van Ekwadraat te Leeuwarden is een AERIUS berekening uitgevoerd voor de inrichting van Mts Hartlief Lammers te Donderen. Notitie 21510180.N01 Uitgangspunten AERIUS berekening Mts Hartlief Lammers te Donderen Inleiding In opdracht van Ekwadraat te Leeuwarden is een AERIUS berekening uitgevoerd voor de inrichting van Mts Hartlief

Nadere informatie

Constructieberekening Wintrack II stalen masten voor bouwvergunning

Constructieberekening Wintrack II stalen masten voor bouwvergunning 30613067-Consulting 08-1099 Constructieberekening Wintrack II stalen masten voor bouwvergunning Arnhem, 15 mei 2008 Auteur G.R. Bloemberg Consulting In opdracht van TenneT auteur : G.R. Bloemberg beoordeeld

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10 DNV KEMA Energy & Sustainability Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10 Groningen, 14 september 2012 74101761-GCS 12.R.53074 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10

Nadere informatie

NOx reductie. Oscar Moers en Max Breedijk

NOx reductie. Oscar Moers en Max Breedijk NOx reductie Oscar Moers en Max Breedijk Oscar Moers Afgestudeerd HTS Werktuigbouwkunde en HTS Technische Bedrijfskunde Werkzaam bij Elco Burners B.V. sinds 2006, eindverantwoordelijk voor service Elco

Nadere informatie

ONTWERPPROCEDURE LUC/0/001 MEETPLAATS IN HET GASKANAAL

ONTWERPPROCEDURE LUC/0/001 MEETPLAATS IN HET GASKANAAL ONTWERPPROCEDURE LUC/0/001 MEETPLAATS IN HET GASKANAAL INHOUD VLAREM II bepaling meetopeningen/meetplatform Samenvatting ontwerpprocedure LUC/0/001 Meetplaats in het afgaskanaal Reacties laboratoria op

Nadere informatie

Evaluatie volumebepalingssysteem

Evaluatie volumebepalingssysteem Evaluatie volumebepalingssysteem 2014 Evaluatie Volumebepalingsysteem 2014 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, opgeslagen in een gegevensopzoeksysteem

Nadere informatie

Rapport. Managementrapport. Verificatie emissie inventaris 2014 TBI Infra B.V. Barendrecht, 29 juni 2015

Rapport. Managementrapport. Verificatie emissie inventaris 2014 TBI Infra B.V. Barendrecht, 29 juni 2015 Rapport Managementrapport Verificatie emissie inventaris 2014 TBI Infra B.V. Barendrecht, 29 juni 2015 DNV GL Business Assurance B.V. Zwolseweg 1, 2994 LB Barendrecht Postbus 9599, 3007 AN Rotterdam Tel.:

Nadere informatie

Dioxines Periodieke metingen

Dioxines Periodieke metingen Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Meetvoorwaarden voor productie-installaties met registratie van nuttig aangewende warmte

Meetvoorwaarden voor productie-installaties met registratie van nuttig aangewende warmte Meetvoorwaarden voor productie-installaties met registratie van nuttig aangewende warmte Bijlage 3 behorende bij artikel I, onderdeel O, van de Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.:

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.: Locatie(s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd Hoofdkantoor Utrechtseweg 310 6812 AR Arnhem Nederland Locatie Afkorting Hoofd locatie: Energieweg 17 9743 AN Groningen Nederland Meetgebied

Nadere informatie

NOx-emissiemeting conform SCIOS protocol

NOx-emissiemeting conform SCIOS protocol NOx emissiemeting Meting conform SCIOS protocol Toestel geplaatst bij: Naam bedrijf AAR Aircraft Component Services Adres Kruisweg 75 Postcode 2132 ND Plaats Hoofddorp Nadere aanduiding Referentie nummer

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen DATUM 19 juni 2018 PROJECTNUMMER C05055.000152 ONZE REFERENTIE 079879774 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op 31 mei 2018 is er bij REC

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse hotel NH Schiphol Airport nabij gastransportleidingen A-803, A-553 en A-554 gemeente Haarlemmermeer

Gevoeligheidsanalyse hotel NH Schiphol Airport nabij gastransportleidingen A-803, A-553 en A-554 gemeente Haarlemmermeer Gevoeligheidsanalyse hotel NH Schiphol Airport nabij gastransportleidingen A-803, A-553 en A-554 gemeente Haarlemmermeer Groningen, 2 augustus 2011 74100564-GCS 11-R.52204 Gevoeligheidsanalyse Hotel NH

Nadere informatie

BEMS emissie-eisen en de veranderende G-gaskwaliteit

BEMS emissie-eisen en de veranderende G-gaskwaliteit Projectbureau Nieuw Aardgas NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Contactpersoon Wim Burgers BEMS emissie-eisen en de veranderende

Nadere informatie

meten: het vaststellen en registreren van de hoeveelheid energie die over een kalendermaand.

meten: het vaststellen en registreren van de hoeveelheid energie die over een kalendermaand. Bijlage 2D behorende bij artikel 4, vierde lid, van de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare Meetvoorwaarden voor productie-installaties voor het opwekken van gas uit hernieuwbare

Nadere informatie

Warmtekrachtinstallaties

Warmtekrachtinstallaties R20 REGELGEVING Informatieblad Energie Lucht Warmtekrachtinstallaties Veiligheid Besluit voorzieningen en installaties Inrichtinghouders en gemeenten Warmtekrachtinstallaties Inhoud 1 Inleiding 5 2 Toepasbaarheid

Nadere informatie

Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B

Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B LET OP: Dit is een InfoMil-versie van het BEES A, geen officiële publicatie. Het betreft een samenvoeging in één document van de laatstgepubliceerde integrale versie van het besluit plus de daarop volgende

Nadere informatie

Emissies uit WKK installaties in de glastuinbouw

Emissies uit WKK installaties in de glastuinbouw Emissies uit WKK installaties in de glastuinbouw Methaan, etheen en NOx concentraties in rookgassen voor CO2 dosering Th.A. Dueck, C.J. van Dijk, F. Kempkes & T. van der Zalm Nota 55 Emissies uit WKK

Nadere informatie

Bepaling van het totale gehalte (som van de stofvormige- en gasvormige fractie) aan metalen in een gaskanaal

Bepaling van het totale gehalte (som van de stofvormige- en gasvormige fractie) aan metalen in een gaskanaal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van het totale gehalte (som van de stofvormige- en gasvormige fractie) aan metalen in een gaskanaal Versie mei 2014 LUC/III/010 Inhoud

Nadere informatie

11/10/2010. Meetonzekerheidsberekening op de gasgeneratie bij ringtesten W. Swaans Werkgroep Lucht 1/10/2010

11/10/2010. Meetonzekerheidsberekening op de gasgeneratie bij ringtesten W. Swaans Werkgroep Lucht 1/10/2010 11/10/010 Meetonzekerheidsberekening op de W. Swaans Werkgroep Lucht 1/10/010 Meetonzekerheidsberekening algemeen Volgens de ISO-GUM, Guide to the expression of Uncertainty in Measurement - NBN ENV 13005:003

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01. i.v.m. verlegging van de leiding

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01. i.v.m. verlegging van de leiding Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01 i.v.m. verlegging van de leiding Groningen, 22 november 2013 74102436 - GCS 13.R.54017 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01

Nadere informatie

Vocht. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting van vocht binnen de VKL.

Vocht. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting van vocht binnen de VKL. Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Ruud van Empel. Inspecties & Onderhoud van stookinstallaties en brandstofsystemen. Van Empel Inspecties & Advisering bv

Ruud van Empel. Inspecties & Onderhoud van stookinstallaties en brandstofsystemen. Van Empel Inspecties & Advisering bv Van Empel Inspecties & Advisering bv Postbus 31 5570 AA BERGEIJK Tel: 0497-550506 Fax: 0497-550507 E-mail: info@vanempelinspecties.com Website: www.vanempelinspecties.com Inspecties & Onderhoud van stookinstallaties

Nadere informatie

Updates t.o.v. Ministerieel goedgekeurde versie van april 2017

Updates t.o.v. Ministerieel goedgekeurde versie van april 2017 Updates t.o.v. Ministerieel goedgekeurde versie van april 2017 LUC/0/001 Meetplaats in het gaskanaal 09/2017 Onder 5 Evaluatie meetplaats bij de rapportering : - afstandsrichtlijnen i.p.v. afstandsregels

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen aan het LUC

Overzicht aanpassingen aan het LUC 12/11/2012 Overzicht aanpassingen aan het LUC W. Swaans en analyse van lucht (LUC)» Methoden bijgevoegd na WG van 25/10/2011 en reeds Ministerieel goedgekeurd Bepaling van het gehalte gasvormig HCN in

Nadere informatie

Antwoord: Ja, onder bepaalde weersomstandigheden zal de pluim zichtbaar zijn als gevolg van waterdamp in de rook.

Antwoord: Ja, onder bepaalde weersomstandigheden zal de pluim zichtbaar zijn als gevolg van waterdamp in de rook. Veelgestelde vragen en antwoorden: Op de site van Omrin worden de daggemiddelde emissiegegevens van de gemeten componenten in de schoorsteen van de Reststoffen Energie Centrale (REC) weergegeven. Naar

Nadere informatie

Meetstrategie met betrekking tot stookinstallaties

Meetstrategie met betrekking tot stookinstallaties Nieuwsbrief MilieuTechnologie, maart 1995 (Kluwer, jaargang 2, nummer 3) Jan Gruwez, TREVI nv Meetstrategie met betrekking tot stookinstallaties In de context van VLAREM II worden industriële inrichtingen

Nadere informatie

Bijlage 1.2.2bis bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne

Bijlage 1.2.2bis bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne Bijlage 4 bij het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten inzake leefmilieu houdende omzetting van Europese richtlijnen en andere diverse wijzigingen Bijlage 1.2.2bis bij het

Nadere informatie

Aanvullende luchtmetingen naar vluchtige organische koolwaterstoffen op Beth Chaim en Kas Chikitu

Aanvullende luchtmetingen naar vluchtige organische koolwaterstoffen op Beth Chaim en Kas Chikitu Aanvullende luchtmetingen naar vluchtige organische koolwaterstoffen op Beth Chaim en Kas Chikitu In opdracht van: Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Dhr. J. Ras Klein Kwartier 33 Willemstad,

Nadere informatie

Meetresultaten luchtkwaliteit 2010 Curaçao

Meetresultaten luchtkwaliteit 2010 Curaçao GGD/LO 11-1120 Meetresultaten luchtkwaliteit 2010 Curaçao Amsterdam, Maart 2011 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 2200 1000 CE AMSTERDAM In opdracht van: De Milieudienst

Nadere informatie

3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2016

3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2016 3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding en verantwoording 10 2 Beschrijving van de organisatie 10 3 Verantwoordelijke 11 4 Basisjaar en rapportage 11 5 Afbakening 11 6 Directe

Nadere informatie

- rapport - FUMO. Meetresultaten emissiemetingen uitgevoerd bij REC Harlingen. 15 en 16 juli 2014

- rapport - FUMO. Meetresultaten emissiemetingen uitgevoerd bij REC Harlingen. 15 en 16 juli 2014 SGS Environmental Services Postbus 5252 NL-6802 EG Arnhem Tel : 026-844500 Fax : 026-4429410 BTW : NL 00 44 0 77 26 B01 R.C. Rotterdam : 24226722 www.nl.sgs.com - rapport - FUMO Meetresultaten emissiemetingen

Nadere informatie

Energie in de glastuinbouw

Energie in de glastuinbouw Energie info glastuinbouw 22-11-2004 Energie in de glastuinbouw Eenheden Voelbaar / niet voelbaar Brandstof Benutte deel Prijs energiekost Alternatieve energie BBT Serre verliezen Energieproductie Vermogen

Nadere informatie

Evaluatie Volumebepalingsysteem

Evaluatie Volumebepalingsysteem Evaluatie Volumebepalingsysteem 21 Evaluatie Volumebepalingsysteem 21 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, opgeslagen in een gegevensopzoeksysteem

Nadere informatie

12/11/2012 Rendementsbepaling NH 3 -verwijdering van luchtwassers bij stalsystemen G. Otten, W. Swaans

12/11/2012 Rendementsbepaling NH 3 -verwijdering van luchtwassers bij stalsystemen G. Otten, W. Swaans 12/11/2012 Rendementsbepaling NH 3 -verwijdering van luchtwassers bij stalsystemen G. Otten, W. Swaans Rendementsbepaling gaswassers» Wettelijk kader= het MB van 19 maart 2004 over de vaststelling van

Nadere informatie

Fabrikanten en Importeurs van Gas en Oliebranders

Fabrikanten en Importeurs van Gas en Oliebranders 1 Veilig nieuw aardgas verbranden Reactie van FIGO op de veranderende gassamenstelling 2 FIGO Fabrikanten en Importeurs van Gas en Oliebranders 1 3 Voorgestelde gassamenstelling Huidige gassamenstelling:

Nadere informatie

Clean fuel. LNG Facts & Figures

Clean fuel. LNG Facts & Figures 1 LNG Facts & Figures Waarom LNG Schoon Zonder nabehandeling voldoen aan emissie standaarden Veilig Lichter dan lucht als het verdampt Moeilijk ontsteekbaar Enorme voorraden Past in Europese doelstelling

Nadere informatie

Minder stookkosten bij houtstoken

Minder stookkosten bij houtstoken Minder stookkosten bij houtstoken door :Gerard A.M. Prinsen en Alexander V. van Hunnik 26 juni 2013 Turnkey oplossingen voor biomassa verbrandingssystemen sinds 1910 DE BELANGRIJKSTE AKTIVITEITEN Biomassa

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-517-17

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-517-17 DNV KEMA Energy & Sustainability Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-517-17 Groningen, 12 april 2013 74102436- GCS 13.R.53691 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-517-17

Nadere informatie

Memo Meetonzekerheid bij continue metingen - Bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden

Memo Meetonzekerheid bij continue metingen - Bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden Memo Meetonzekerheid bij continue metingen - Bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden Vastgesteld door het Platform Kwaliteit Luchtmetingen Rijkswaterstaat Water, Lange Kleiweg 34 2288 GK

Nadere informatie

Luchtemissies in de Glastuinbouw. Een onderschatte NOx bron?

Luchtemissies in de Glastuinbouw. Een onderschatte NOx bron? Luchtemissies in de Glastuinbouw Een onderschatte NOx bron? Inhoud 1 Inleiding 4 1.1 Glastuinbouw in het Rijnmondgebied 4 2 Onderzoeksopzet 5 2.1 Bepaling emissies 5 2.2 Vergelijking emissietotalen 2.3

Nadere informatie

Advies nieuwe CO 2 emissiefactor voor aardgas vanaf 1990

Advies nieuwe CO 2 emissiefactor voor aardgas vanaf 1990 Advies nieuwe CO 2 emissiefactor voor aardgas vanaf 1990 Drs. H.H.J. Vreuls 21 maart 2006 Advies nieuwe CO 2 emissiefactor aardgas vanaf 1990 1 SenterNovem Inhoudsopgave Advies nieuwe CO 2 emissiefactor

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

ANRE-DEMONSTRATIEPROJECT: WKK BIJ INVRIESBEDRIJF D'ARTA, ARDOOIE

ANRE-DEMONSTRATIEPROJECT: WKK BIJ INVRIESBEDRIJF D'ARTA, ARDOOIE ANRE-DEMONSTRATIEPROJECT: WKK BIJ INVRIESBEDRIJF D'ARTA, ARDOOIE Eindrapport J. Van Bael VITO Oktober 1996 SAMENVATTING In het kader van de bevordering van nieuwe energietechnologieën (KB van 1983) heeft

Nadere informatie

Fijnstof Beverwijk-west

Fijnstof Beverwijk-west GGD/LO 07-1106 Fijnstof Beverwijk-west Amsterdam, 19 juli 2007 Auteur: H.J.P. Helmink In opdracht van: Provincie Noord Holland Sector Milieu Postbus 3007 2001 DA HAARLEM Auteur : H..J.P. Helmink (PV) 19-07-2007

Nadere informatie

DieselMotorEmissie. Marc Lurvink, Arbeidshygiënist RAH. In samenwerking met. rps.nl 1

DieselMotorEmissie. Marc Lurvink, Arbeidshygiënist RAH. In samenwerking met. rps.nl 1 DieselMotorEmissie een vergelijk van analysemethoden RPS Advies In samenwerking met TNO Bouw en Ondergrond Marc Lurvink, Arbeidshygiënist RAH Marc Houtzager rps.nl 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doel 3. DME

Nadere informatie

Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-501-01. i.v.m. aanpassing afsluiterschema W-501-01-KR-054 / W-501-01-KR-055 Waddinxveen

Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-501-01. i.v.m. aanpassing afsluiterschema W-501-01-KR-054 / W-501-01-KR-055 Waddinxveen Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-501-01 i.v.m. aanpassing afsluiterschema W-501-01-KR-054 / W-501-01-KR-055 Waddinxveen Groningen, 5 juli 2013 74102436- GCS 13.R.53792 Kwantitatieve

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Pannenkoekenhuis Veenendaal i.v.m. Gastransportleiding W

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Pannenkoekenhuis Veenendaal i.v.m. Gastransportleiding W Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Pannenkoekenhuis Veenendaal i.v.m. Gastransportleiding W-523-03 Groningen, 3 mei 2013 74102493 GCS 13.R.53726 Kwantitatieve Riscioanalyse Pannenkoekenhuis Veenendaal

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 6 oktober 2018 DATUM 2 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083701871 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op

Nadere informatie

10-10-2014. Programma. Regelgeving en consequenties Wim Burgers, Rijkswaterstaat - Infomil

10-10-2014. Programma. Regelgeving en consequenties Wim Burgers, Rijkswaterstaat - Infomil Programma 09.00 Ontvangst 09.30 Opening Rijkswaterstaat Infomil 09.35 Emissiebeleid Piet Kruithof, Ministerie I&M 09.50 Regelgeving en consequenties Wim Burgers, Rijkswaterstaat - Infomil 10.15 Emissiemetingen

Nadere informatie

In opdracht van: P.A. Burgos Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao

In opdracht van: P.A. Burgos Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao GGD/LO 14-1104 Meetresultaten luchtkwaliteit 2013 Curaçao Amsterdam, maart 2014 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 2200 1000 CE AMSTERDAM In opdracht van: P.A. Burgos

Nadere informatie

BIJLAGE III CONTROLE VAN UITLAATEMISSIES. 1. INLEIDING 1.1. In deze bijlage wordt de testprocedure ter controle van uitlaatemissies uiteengezet.

BIJLAGE III CONTROLE VAN UITLAATEMISSIES. 1. INLEIDING 1.1. In deze bijlage wordt de testprocedure ter controle van uitlaatemissies uiteengezet. 25.6.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 167/81 BIJLAGE III CONTROLE VAN UITLAATEMISSIES 1. IEIDING 1.1. In deze bijlage wordt de testprocedure ter controle van uitlaatemissies uiteengezet. 2. ALGEMENE

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Jaarrapportage 2016 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2015

Energie meetplan 2013-2015 Energie meetplan 2013-2015 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Organisatie Kenmerk Document Ploegmakers Groep B.V. CO2 PRESTATIELADDER 3.B.2_2 Energiemeetplan 2013-2015 Datum 2015-04-21 Versie

Nadere informatie

Tentamen Verbrandingstechnologie d.d. 9 maart 2009

Tentamen Verbrandingstechnologie d.d. 9 maart 2009 Tentamen Verbrandingstechnologie d.d. 9 maart 2009 Maak elke opgave op een afzonderlijk vel papier Diktaat mag gebruikt worden, aantekeningen niet Succes! Opgave 1: Diversen (a) Geef de algemene reactie

Nadere informatie

Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten Publieke samenvatting. TNO-rapport TNO 2018 R10435

Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten Publieke samenvatting. TNO-rapport TNO 2018 R10435 TNO-rapport TNO 2018 R10435 Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten 2017 Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Publieke samenvatting Datum 19

Nadere informatie

Mededeling van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 22 juli 2008

Mededeling van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 22 juli 2008 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B-1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 79 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web:

Nadere informatie

3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2015

3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2015 3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding en verantwoording 10 2 Beschrijving van de organisatie 10 3 Verantwoordelijke 11 4 Basisjaar en rapportage 11 5 Afbakening 11 6 Directe

Nadere informatie

Beschrijving Energie Management Systeem

Beschrijving Energie Management Systeem Beschrijving Energie Management Systeem 11 maart 2014 Dit document beschrijft het Energie Management Systeem en het reductieplan voor realisatie van de energiereductie doelstellingen van Bepacom B.V. StenVi

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

Energie meetplan 2013-2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Energie meetplan 2013-2015 Conform niveau 3 op de -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Doelstellingen... 4 3 Planning meetmomenten... 5 3.1. Vestiging Koudekerk aan de Rijn... 5 Scope

Nadere informatie

Implementatie NEN-EN 14181 Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen. Achtergronddocument

Implementatie NEN-EN 14181 Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen. Achtergronddocument Implementatie NEN-EN 14181 Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen Pagina 2 van 25 Implementatie NEN-EN 14181 Beschikbaar gesteld door het ministerie van VROM, november

Nadere informatie