Mijn naam is 65 Naamgeving in de Vlaamse dovengemeenschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn naam is 65 Naamgeving in de Vlaamse dovengemeenschap"

Transcriptie

1 Mijn naam is 65 Naamgeving in de Vlaamse dovengemeenschap

2

3 Naamgebaren Het is voor vele ouders een leuke zoektocht tijdens de zwangerschap en voor vrienden en familie een groot raadsel tot het geboortekaartje arriveert: hoe heet de kleine spruit? Welke naam vonden de kersverse ouders zo mooi dat hij bovenaan hun lijstje prijkte? Die naam is meestal gebaseerd op de klank. Er zijn mensen voor wie de betekenis van een naam doorslaggevend is, maar meestal speelt die betekenis in onze westerse cultuur geen rol meer. Vermits de ouders de naam bijna altijd vóór de geboorte kiezen, is er ook geen enkele directe link met het uiterlijk of het karakter van de naamdrager. Maar er bestaan culturen waarin de naamgeving op een heel ander manier gebeurt. Bij de Indiaanse stammen krijg je een naam bij de geboorte. Op bepaalde tijdstippen in je leven, bijvoorbeeld de puberteit of bij een belangrijke daad, verandert die naam. Bij de Maidu, krijgen de meeste kinderen een naam bij de geboorte naar aanleiding van een evenement dat op dat moment plaatsvindt. Vindt er niets noemenswaardig plaats, dan worden deze kinderen als kind, baby, jongen of meisje aangesproken tot men iets karakteristiek aan het kind opmerkt. In Ghana bijvoorbeeld krijgt een jongetje dat op maandag geboren wordt de naam Kojo of Kwadzo. Wordt een meisje op dinsdag geboren dan heet ze Abena. Maar ook hier in Vlaanderen is er een groep mensen, een gemeenschap, die op een heel andere manier met namen omgaat. In de dovengemeenschap bestaat er naast de officiële geboortenaam ook een andere manier van naamgeving: de naamgebaren. Wat is een naamgebaar? Iedereen heeft één of meerdere voornamen en een familienaam. Maar hoe ziet jouw naam eruit in gebaren? Gebarentalen hebben een systeem om namen te spellen, het vingeralfabet. Dove mensen gebruiken dit echter niet graag omdat het zo tijdrovend is. Maar er bestaat een alternatief: naamgebaren. Dove en slechthorende mensen zoeken een gebaar dat bij jou past. Dit gebaar wordt dan jouw persoonlijke naamgebaar. Zo n naamgebaar is heel handig. Je kan jezelf ermee voorstellen en anderen zullen het gebruiken als ze over jou iets willen vertellen. Zo moet je niet steeds je naam volledig spellen. Hoe ontstaat een naamgebaar? Naamgebaren kunnen op verschillende zaken gebaseerd zijn: > Een uiterlijk kenmerk > De betekenis van de gesproken naam > De initialen > Een persoonlijke eigenschap

4 Handalfabet A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

5 Naamgebaren gebaseerd op een uiterlijk kenmerk Wanneer je een opvallend uiterlijk kenmerk hebt, kan het gebeuren dat je een naam gebaar krijgt dat daarop gebaseerd is. Cynthia Dult Mijn naamgebaar heb ik pas een jaar geleden gekregen van twee dove vriendinnen. Daarvoor had ik weinig contact met dove mensen omdat mijn ouders horend zijn en ik vanaf mijn tiende het reguliere onderwijs volgde. Mijn naamgebaar is gebaseerd op het moedervlekje op mijn bovenlip.

6 Naamgebaren gebaseerd op initialen Geïnitialiseerde naamgebaren zijn gebaseerd op de initialen van je naam. Hiervoor wordt het handalfabet gebruikt. Voor elke letter van het alfabet bestaat er een handvorm. Deze handvormen worden gebruikt om namen en woorden te spellen. Bij geïnitialiseerde naamgebaren wordt de eerste letter van de naam gespeld in combinatie met het mondbeeld van de gesproken naam. Kevin Vanhede Ik heb mijn naamgebaar gekregen van mijn moeder. Het is de eerste letter van mijn naam. Iedereen in de dovengemeenschap kent me met dit naamgebaar. Het is een gemakkelijk en kort gebaar. Ik zou het niet willen veranderen.

7 Naamgebaren gebaseerd op de betekenis van een naam De betekenis van zowel je voor- als familienaam kan de basis vormen voor een naamgebaar. Is je familienaam bijvoorbeeld De Bakker, dan bestaat de kans dat het gebaar bakker jouw naamgebaar zal worden. Is je voornaam Roos dan krijg je als naamgebaar misschien wel het gebaar roos. Marc Van Iseghem De meeste mensen gebruiken de letter M van Marc. Als er twijfel is over welke Marc het gaat, dan maakt men de gebaren Van en Izegem en dan is het meteen duidelijk dat het over mij gaat. Daarvoor bestaan er natuurlijk naamgebaren (lacht).

8 Naamgebaren gebaseerd op persoonlijke eigenschap Een naamgebaar kan ook gelinkt zijn aan een karaktertrek, een gewoonte of aan de persoonlijkheid van iemand. Wanneer je bijvoorbeeld een specifieke hobby hebt, vrolijk door het leven gaat, een doorzetter bent of een bepaald gebaar frequent gebruikt, dan kan die eigenschap jouw naamgebaar mee bepalen. Ayfer Içeloglu Ayfer Içeloglu bijvoorbeeld kreeg het gebaar verlegen als naamgebaar. Ik kreeg dit naamgebaar omdat ik vaak verlegen en stil was. Toen ik nog heel klein was, viel dat wel op. Ik denk dat oudere leerlingen van onze dovenschool mij mijn naamgebaar gegeven hebben. Toen ik in het lager onderwijs zat, had ik een ander naamgebaar maar dat gebaar vond ik niet zo passend. Met het naamgebaar dat ik nu heb, ben ik wel tevreden. Ik vind het niet erg dat de mensen meteen weten dat ik eerder verlegen ben. Ooit wil ik wel een ander naamgebaar. Een mooier gebaar dat uitgaat van mijn positieve eigenschappen!

9 Naamgebaren gebaseerd op de betekenis van een naam Bart De Doncker Mijn naamgebaar heb ik gekregen in de periode dat ik in de middelbare school zat, vermoed ik. Ik denk dat ik de enige ben met dit naamgebaar. Het is gebaseerd op mijn familienaam en het is eigenlijk het gebaar voor donker.

10 Naamgebaren gebaseerd op persoonlijke eigenschap Peter Vanhoutte Ik heb drie naamgebaren: sleutel, rode wijn en lorm *. Het gebaar sleutel was het eerste naamgebaar dat ik kreeg. Het waren oudere mensen die het gaven. De sleutel verwijst naar een bijbels verhaal waarin Petrus drie sleutels kreeg. Omdat ik Peter heet, hebben ze me dat gebaar sleutel gegeven. Dat was nog van in de goede katholieke tijden (lacht). Ik vind het zelf een beetje vergezocht. In Kortrijk ging ik naar de gebarenkring en volgde daar ook een cursus Vlaamse Gebarentaal. Het gebaar rode wijn heb ik toen gekregen omdat ik tijdens de pauze altijd rode wijn dronk. In België zijn er weinig mensen die Lorm gebruiken, binnen de dovengemeenschap ben ik vrijwel de enige. Het gebaar Lorm is dus uniek voor mij. Iedereen weet dan waarschijnlijk wel dat het naar mij verwijst. Ik denk zelf dat Lorm heel duidelijk is, het is ook heel typisch voor mij. *Lorm is een tactiele communicatievorm die vooral door doofblinden gebruikt wordt. Het is een vaststaande code waarbij de letters van het alfabet komen overeen met bepaalde punten en strepen die gemaakt worden in de linkerhandpalm van de doofblinde persoon. Je kan het een beetje vergelijken met braille.

11 Van wie krijg je een naamgebaar? Wanneer een kind geboren wordt in een doof gezin, zal het meestal al als baby of peuter een naamgebaar krijgen. Sommige ouders bedenken al een naamgebaar nog vóór de geboorte. Dit kan gebeuren wanneer het ongeboren kindje al specifiek gedrag vertoont, bijvoorbeeld heel beweeglijk is in de buik. Dit zijn slechts uitzonderingen. Meestal wordt de geboorte afgewacht. Een meisje gaf bijvoorbeeld haar kersverse broertje als naamgebaar het gebaar ZEEP, omdat ze vond dat het kindje zo lekker naar zeep rook. Manu Breemersch Manu vertederde zijn mama Dana en papa Stefaan met zijn lekkere bolle kaakjes, waardoor zijn naamgebaar voor de hand lag. Dana Theys: Toen Manu geboren werd had hij echt bolle kaakjes. Iedereen nam het naamgebaar meteen over en zo werd het al snel verspreid. Ik vind het wel een mooi gebaar en iedereen kent het al, dat is wel gemakkelijk.

12 Vlaamse Gebarentaal leeft! FEVLADO - DIVERSUS > Vorming voor doven en horenden Cursussen Vlaamse Gebarentaal (VGT) Vorming Doofbewustzijn Workshops VGT en dovencultuur op uw maat > Adviseren en begeleiden van organisaties > Informeren en sensibiliseren > Documentatiecentrum > Vlaamse Gebarentaal = cultureel erfgoed Stropkaai Gent diversus@fevlado.be Fevlado-Diversus is als sociaal-culturele vormingsdienst lid van Vijftact vzw, een federatie erkend door het Vlaams ministerie van cultuur.

13 Van wie krijg je een naamgebaar? Meer dan 90% van dove kinderen groeit op in een horend gezin. Meestal heeft het gezin bij de geboorte niet echt een band met dove mensen en Vlaamse Gebarentaal. Dit heeft tot gevolg dat het grootste deel van de dove kinderen pas in aanraking komt met naamgebaren wanneer ze school beginnen lopen in een dovenschool. Veel naamgebaren worden dan ook in die periode toegekend door dove vriendjes. Deze naamgebaren hebben vaak te maken met opvallende uiterlijke kenmerken, hobby s, karakter, Greet Vergult Tijdens de schoolperiode volgen veel dove leerlingen ook logopedie. Naar aanleiding hiervan kreeg Greet Vergult haar naamgebaar. Mijn ouders hebben mij in het Nederlands opgevoed, ze kennen geen Vlaamse Gebarentaal. In de dovenschool kreeg ik logopedie. Het uitspreken van gr is voor veel dove kinderen moeilijk. Dit wordt aangeleerd door tijdens het uitspreken van deze klanken de trillingen aan de keel te voelen. De kinderen op school gaven me dit gebaar en het is altijd zo gebleven.

14 Hoe zit het met huisdieren? Minou en Sloeber krijgen misschien van hun dove baasjes ook wel een naamgebaar. Zeker niet alle dove mensen geven hun huisdieren een naamgebaar maar soms worden dieren echt een deel van het gezin en dan kunnen mensen het fijn of belangrijk vinden om hun dier een naamgebaar te geven. Puma Nadine Buchwald bijvoorbeeld, heeft zes katten en een hond, met elk hun eigen karakter en kleur. Ze gaf ze bijna allemaal een naamgebaar. Nadine Buchwald: De poezen waren allemaal al geboren toen ze hun naamgebaar kregen. De meeste naamgebaren zijn gebaseerd op bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals een vlek of strepen. Ik heb de naamgebaren samen met mijn vriendin gegeven. We gebruiken ze als we over de poezen spreken. Mijn hond heeft ook een naamgebaar. Hij graaft graag putten en zijn naamgebaar is dus ook daarvan afgeleid.

15 Kan je een naamgebaar weigeren of veranderen? Maar wat als je nu echt niet tevreden bent met je naamgebaar? Als je een naamgebaar krijgt en je voelt je er zelf niet zo goed bij, kan je het naamgebaar weigeren. Als het naamgebaar bijvoorbeeld naar een uiterlijk kenmerk verwijst (vb: dikke buik), kan dit soms kwetsend zijn. Je hebt het recht om het naamgebaar niet te aanvaarden en verder af te wachten tot je een passend naamgebaar krijgt. Soms refereert een naamgebaar naar een typisch kenmerk van jezelf uit je kindertijd, maar als adolescent kan je het gevoel krijgen dat het naamgebaar niet meer bij je past. Je kan je naamgebaar dan wel proberen veranderen. In contacten met nieuwe mensen kan je jezelf met je nieuwe naamgebaar voorstellen. Bij mensen die je echter kennen met je vroegere naamgebaar, zal het een hele opdracht zijn om je nieuwe naamgebaar te introduceren. Dit is net zoals bij een gesproken naam. Stel dat je je eigen naam niet mooi vindt en je wilt graag dat mensen je met een andere naam aanspreken. Het zal een hele tijd duren vooraleer je nieuwe naam gebruikt wordt. Marie-Rose Cobbaert Het is een grappig verhaal. Op een dag kwam ik naar school met een paardenstaartje in mijn haar. Een medeleerling heeft toen spontaan naar mij verwezen door het gebaar te gebruiken dat je op de foto s ziet. Sindsdien is dit mijn naamgebaar en is het steeds hetzelfde gebleven. Nu kent iedereen mij zo. Gelukkig vind ik het wel een mooi gebaar, ik zou het zeker niet willen veranderen!

16 Bekende personen Bart Wellens heeft zijn naamgebaar te danken aan zijn dove oom die twee vingers heeft verloren. Verschillende familieleden delen dit naamgebaar, maar het wordt steeds gepersonaliseerd. Zo wordt het naamgebaar bij Bart Wellens voorafgegaan door de letter B. Bij zijn vader Lucien, wordt het naamgebaar gecombineerd met het gebaar voor baby. Dit is niet uitzonderlijk. Het komt nog voor dat verschillende leden van eenzelfde familie een naamgebaar delen. Bart Wellens Ik heb veel dove familieleden, maar ik wist niet dat ik een naamgebaar had.

17 Kan je meerdere naamgebaren hebben? Marie-Rose heeft sinds haar kindertijd één naamgebaar. Maar het kan ook anders, zo blijkt uit het verhaal van Jef. Hij heeft doorheen de jaren maar liefst 5 naamgebaren bij elkaar gesprokkeld. Jef Vandendriessche Ik ben Jef Vandendriessche en ik heb verschillende naamgebaren. Mijn ouders gaven me bij mijn geboorte de naam Jozef mee. Jozef was een timmerman en daarom maakt men een zagende beweging wanneer mensen het over hem hebben. Vroeger gebruikte men hetzelfde naamgebaar voor mij dankzij mijn naam Jozef. In Brugge gebruiken ze het tweede gebaar (op de borst). Het derde gebaar vind ik zelf het mooiste het is de J, de eerste letter van mijn voornaam dus. Het vierde gebaar kreeg ik na mijn deelname aan het televisieprogramma voorbij de grens. Daar moest ik steeds de rolstoelen duwen en toen kreeg ik een combinatie van de gebaren J en het gebaar duwen als naamgebaar. In Wallonië kennen ze me dan weer met het vijfde naamgebaar. Ik kreeg het vroeger omdat mijn haar altijd strak achteruit gekamd was

18 Wie krijgt een naamgebaar? Iedereen die een band heeft met de dovengemeenschap kan een naamgebaar krijgen. Dit betekent dat niet enkel dove mensen een naamgebaar kunnen hebben, ook horenden die contacten hebben met dove mensen (zoals familie en vrienden, hulpverleners, tolken, enz..) kunnen er één krijgen. Een naamgebaar is een teken van waardering door de dovengemeenschap. Bekende personen Ook bekende personen kunnen een naamgebaar krijgen waarmee naar hen gerefereerd kan worden. De voorwaarde is wel dat die bekende persoon voor de dovengemeenschap belangrijk is. Zo zijn er heel wat politici die naamgebaren hebben, maar bijvoorbeeld ook bekende sportlui en belangrijke historische figuren. Zangers zijn in de dovengemeenschap uiteraard minder populair en zullen dus slechts zelden een naamgebaar krijgen. Een uitzondering is bijvoorbeeld Elvis Presley die niet zozeer als zanger zijn naam gebaar verdiend heeft, maar meer als icoon voor een hele generatie. Joke Schauvliege Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. Mijn naamgebaar is het gebaar vlieg, ik vind het grappig en ben er blij mee. In vergaderingen met doven kan ik nu mijn naamgebaar gebruiken.

19 Zijn naamgebaren geëvolueerd in de loop der tijd? Vóór de jaren 60 van de vorige eeuw kon het gebeuren dat, wanneer een vrouw trouwde, ze een nieuw naamgebaar kreeg. Dit naamgebaar was het naamgebaar van haar echtgenoot, gecombineerd met de gebaren vrouw van. Mettertijd werden vrouwen meer bewust van hun eigenheid en verviel dit gebruik. Niet alleen vrouwen kregen geen eigen naamgebaar, maar ook naar kinderen werd vaak verwezen als zoon van of dochter van. Beide soorten naamgebaren zijn bij de huidige generaties zo goed als uitgestorven. Het gebruik van nummers in de dovenscholen is ook zo n uitgedoofde traditie. Tot in de jaren 60 kregen de kinderen in sommige dovenscholen een nummer. Dat nummer werd automatisch hun naamgebaar. Sommige dove mensen kregen later een ander, meer persoonlijk naamgebaar. Anderen bleven hun leven lang hetzelfde naamgebaar gebruiken, zoals Paul De Weerdt die het nummer 65 kreeg in de dovenschool in Antwerpen. Paul de Weerdt dat cijfer. Had je het cijfer 34, 35, 85 of 88, dan werd het gebaar van Vroeger wanneer je in de dovenschool je schoolcarrière begon, kreeg je een cijfer. Je naam werd niet gebruikt, enkel dat cijfer je naamgebaar. Zo ging dat. Mijn naamgebaar is het cijfer 65 zoals het vroeger gebruikt werd. Ik heb ooit nog eens iemand ontmoet die hetzelfde naamgebaar had als ik. Toen ik hem vroeg wanneer hij op school gezeten heeft, bleek dat hij uit de school vertrokken was net op het moment dat ik er toe kwam. Ik had dus zijn cijfer en dus naamgebaar overgekregen. Dat ging zo toen, wanneer er nieuwe leerlingen toekwamen, kregen ze de cijfers van de leerlingen die vertrokken waren. Wie de volgende 65 was weet ik niet, ik heb er ook nooit naar gezocht. Na mijn schooltijd is mijn naamgebaar hetzelfde gebleven, iedereen kent mij met mijn naamgebaar 65. Ik kreeg mijn naamgebaar dus toen ik drie jaar oud was in de dovenschool, maar natuurlijk besefte ik er toen niets van. Toen ik zes à zeven jaar was wist ik dat dat gebaar 65 mijn naamgebaar was. Nu worden die cijfers niet meer gebruikt en zijn dus ook de naamgebaren veranderd.

20 Personen met hetzelfde naamgebaar Marie, Noah, Sarah, Aïsha, allemaal namen die veel voorkomen in onze cultuur. In de dovengemeenschap zijn er soms ook twee of meerdere mensen met hetzelfde naamgebaar, zoals Katleen en Kaat bijvoorbeeld. Omdat het woord kat voorkomt in hun voornaam, hebben ze beiden het gebaar voor kat als naamgebaar gekregen. Heet je Katrien, Kathy of Katia? Dan krijg je misschien ook wel dit naamgebaar Kaat Braeckman Katleen Van Genechten

21 Vlaamse Gebarentaal leeft! FEVLADO Federatie Vlaamse Dovenorganisaties > Koepel Vlaamse Dovenverenigingen > Belangenbehartiging > Informeren Stropkaai Gent Fevlado wil werk maken van gelijkwaardigheid, emancipatie en ontplooiing van dove personen en hun taal, de Vlaamse Gebarentaal, in de samenleving. Daarom komt Fevlado op voor de eigenheid, de rechten en het welzijn van dove personen in alle aspecten van het dagelijks leven.

22 Heb jij ook een naamgebaar?

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Geachte aanwezigen, Dames en heren, Feest vieren is onlosmakelijk

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

DOEL. Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders.

DOEL. Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders. DOEL Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders. INHOUD Kennismaking Speeddate Voorstelling Fevlado, het participatieproject en het onderwijsproject Workshop

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis II Voortplanting en gezinsvorming Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten meer over de zwangerschap en geboorte van een baby. Kinderen weten hoe een baby in de buik

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL

PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL 24 SEPTEMBER 2014 14U30-15U30 BIBLIOTHEEK PERMEKE DE CONINCKPLEIN 25-26 2060 ANTWERPEN Inhoud persmap Programma

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

HET. ik ik ik. en...ik BOEK

HET. ik ik ik. en...ik BOEK HET en...ik BOEK Wie ben? Wie ben? Mijn naam weten jullie inmiddels. Ik ben nu...jaar oud. Ik ben nu...cm lang. Ik heb een tekening van mezelf gemaakt. Zoals jullie kunnen zien, zijn mijn ogen...en mijn

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Paultje. Vijf avonturen met. Eve Tharlet Brigitte Weninger. De Vier Windstreken

Paultje. Vijf avonturen met. Eve Tharlet Brigitte Weninger. De Vier Windstreken Het vindingrijke konijn Paultje beleeft in deze bundel vijf avonturen met heel herkenbare thema s: Paultje krijgt een zusje Van harte beterschap, Paultje! Paultje maakt ruzie Paultje. Waar is Klaasje?

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Evolutie in het. Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen

Evolutie in het. Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen Evolutie in het lesgeven van VGT Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen Ervaring evolutie Nmg VGT April 1994 : Fevlado Vrije gebarencursus 1994 : studieweek Bristol

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

HENK BUTER * 12 augustus 1928 9 februari 2015

HENK BUTER * 12 augustus 1928 9 februari 2015 IN MEMORIAM HENK BUTER * 12 augustus 1928 9 februari 2015 We gaven hem de geuzennaam professor zonder universiteit. Henk was belezen en taalvaardig, leergierig en geleerd, filosofisch en praktisch. Hij

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Inleiding Het doen van een abortus heeft voor iedereen een verschillende reden en ook verschillende gevolgen. Maar onthoud goed, je hebt het niet

Inleiding Het doen van een abortus heeft voor iedereen een verschillende reden en ook verschillende gevolgen. Maar onthoud goed, je hebt het niet Inleiding Het doen van een abortus heeft voor iedereen een verschillende reden en ook verschillende gevolgen. Maar onthoud goed, je hebt het niet gedaan omdat je een slecht mens bent, maar juist omdat

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten.

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Gemaakt door: Richard van Royen, info@letterval.nl HARM DEN BESTEN (PRESENTATOR): Aankomende zaterdag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

kraambezoekboek INKIJKEXEMPLAAR

kraambezoekboek INKIJKEXEMPLAAR kraambezoekboek INKIJKEXEMPLAAR Dit is het kraambezoekboek van Dit ben ik... ruimte voor een foto de 1 e (toonbare) foto s van mij ruimte voor een foto Ik ben geboren op datum: tijd: plaats: mijn gewicht:

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving Sociale leeromgeving Bij sociale leeromgeving gaat het om de mensen die jij kent en hoe je je bij hen voelt. Hoe voel je je in de klas?, kun je goed omgaan met je klasgenoten?, hoe zijn de docenten op

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap uit elkaar gaan huwelijk geboorte wettelijk samenwonen bemiddeling opvang voor kinderen koppel zwangerschap scheiding Familie We wonen samen maar willen niet trouwen. Kan dat? Ja. In België leven vele

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode:

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Groep 1-2 Hierbij zijn de kinderen bezig met specifieke lichaamskenmerken van zichzelf en van anderen. Ook gaan ze op zoek naar onderlinge overeenkomsten.

Nadere informatie

Wanneer is de versiering aangebracht? Is dat 's avond gebeurd? Of als het donker was?

Wanneer is de versiering aangebracht? Is dat 's avond gebeurd? Of als het donker was? 2010-12-16 Interview 81 door Raf Schepers met Paternostro Miranda (één van de sierders, schoonmoeder van de jonge moeder) Noordlaan 17 3600 Genk (Winterslag) Versiering n.a.v. geboorte Aangezien de versiering

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Leven voelen bij zwangerschap

Leven voelen bij zwangerschap 00 Leven voelen bij zwangerschap Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby. Vanaf 18-20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal al voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Over de streep. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent, zou je weten dat.. 3. Cadeautje.. 3. Stap over de streep als 3.

Over de streep. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent, zou je weten dat.. 3. Cadeautje.. 3. Stap over de streep als 3. Over de streep Inhoud Over de streep. 1. Zaalindeling... 2. Hoe ziet de dag eruit?.. 2. Hoe ziet de workshop eruit?.. 2. De groep(en). 2. Wat te doen als.. 3. Hoe. 3. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent,

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen.

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. In de TA wordt gesproken over het begrip strook. Een strook is een eenheid van erkenning. Mensen hebben een sterke

Nadere informatie