ADVOCATEN ATLAS B.V. DRUKKERU. Drukkerij. statutair gevestigd te Soest en houden kantoor. aan de Koningsweg 22 te (3762 EC) Soest.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADVOCATEN ATLAS B.V. DRUKKERU. Drukkerij. statutair gevestigd te Soest en houden kantoor. aan de Koningsweg 22 te (3762 EC) Soest."

Transcriptie

1 Drukkerij 30 mr. mr. volgens 16/15/ DRUKKERU ATLAS B.V. ATLAS FINANCIALSERVICES B.V. FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer : Datum : oktober 2015 Gegevens onderneming : Atlas B.V. (hierna: "Drukkerij Atlas") en Atlas Financial Services B.V. (hierna: "Atlas Financial"). Beide vennootschappen zijn statutair gevestigd te Soest en houden kantoor aan de Koningsweg 22 te (3762 EC) Soest. KvK : (Drukkerij Atlas) en (Atlas Financial) Faillissementsnummer : Datum van uitspraak faillissement : Rechtercommissaris : Curator : F. (Drukkerij Atlas) en 16/15/524 F. (Atlas Financial) juni 2015 P.J. Neijt A.P.G. Gieleni Activiteiten onderneming : Omzetgegevens : KvK: drukkerij, reclamebureau en uitleenbureau (Drukkerij Atlas) en detacheren van personeelsleden (Atlas Financial) ,00 in 2014 en in 2013 (Drukkerij Atlas) respectievelijk niet bekend (Atlas Financial) Vanaf l oktober 2015 oefent mr. A.P.G. Gielen haar praktijk vanuit Spirit Advocaten B.V.

2 29 253:42 20 Personeel gemiddeld aantal : (Drukkerij Atlas) en 5 (Atlas Financial) Verslagperiode : juli 2015 t/m 28 oktober 2015 Bestede aantal uren in verslagperiode: 111:32 (Drukkerij Atlas) en 1:43 (Atlas Financial) Bestede uren totaal : (Drukkerij Atlas) en 5:38 (Atlas Financial) De wijzigingen in dit verslag (ten opzichte van het vorige verslag) worden vetgedrukt weergegeven. Derden kunnen aan dit verslag geen rechten verlenen. De curator aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden, mochten die in dit verslag te vinden zijn. 1 INVENTARISATIE 1.1 Directie en organisatie Drukkerij Atlas is opgericht op 20 mei 2003 en Atlas Financial is opgericht op 13 januari Enig aandeelhouder van Atlas Financial is Drukkerij Atlas. De middellijk statutair bestuurders van beide vennootschappen zijn de heren A.X.M. Meijer en F.R.A. Meijer. De statutair bestuurder van zowel Drukkerij Atlas als Atlas Financial is Practicum Holding B.V. Bestuurders van Practicum Holding B.V. zijn A.X.M. Meijer Beheer B.V. en Big Nose Holding B.V. Enig aandeelhouder van A.X.M. Meijer Beheer B.V. is Stichting Administratiekantoor A.X.M. Meijer Beheer en statutair bestuurder is de heer A.X.M. Meijer. Enig aandeelhouder van Big Nose Holding B.V. is Stichting Admin stratiekantoor Big Nose Holding en de statutair bestuurder is de heer F.R.A. Meijer.

3 Beide vennootschappen hielden kantoor in Soest aan de Koningsweg 22. Ook zustervennootschap Practicum Grafimedia Group B.V. ("Practicum") hield kantoor aan de Koningsweg 22. Practicum houdt zich bezig met klein formaat drukwerk. Drukkerij Atlas houdt zich bezig met het zogenaamde groot formaat cornmerciële drukwerk. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het vorige verslag. 1.2 Winst en verlies Per ultimo 2013: ,00 verlies (Drukkerij Atlas) Per ultimo 2014: ,00 verlies (Drukkerij Atlas) Gegevens inzake Atlas Financial zijn niet beschikbaar. Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. 1.3 Balanstotaal Drukkerij Atlas: ,00 (2013) en ,00 (2014) Atlas Financial: ,00 (2013) en ,00 (2014) Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. 1.4 Lopende procedures Ten tijde van de faillietverklaring waren er volgens de bestuurders geen gerechtelijke procedures aanhangig.

4 de na Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. 1.5 Verzekeringen De gebruikelijke verzekeringen waren van kracht. Diverse verzekeringen waren tot eind 2015 vooruitbetaald. De curator is voornemens verkregen toestemming van de rechtercommissaris verzekeringen inzake het personeel per direct op te zeggen nu er niet meer wordt doorgewerkt en de verzekeringen ten aanzien van de roerende zaken op te zeggen nadat de roerende zaken zijn verkocht. De curator heeft de verzekeringen inzake het personeel en ten aanzien van de roerende zaken opgezegd. Er is mogelijk nog recht op een premierestitutie. 1.6 Huur Drukkerij Atlas huurde een (gedeelte van de) bedrijfsruimte aan de Koningsweg 22 te Soest. Deze huurovereenkomst is inmiddels opgezegd op de voet van artikel 39 van de Faillissementswet. Daarnaast huurde Drukkerij Atlas een groot formaat drukpers (Heidelberg) voor een huurprijs van , ex btw per maand. Ook deze huurovereenkomst is inmiddels opgezegd met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn ex artikel 39 van de Faillissementswet. De verhuurder zal op korte termijn de drukpers ophalen, waarbij de huurovereenkomst op 31 juli 2015 eindigt. Diverse machines en apparatuur werd en bovendien gehuurd/geleased (zie hoofdstuk 5). De verhuurder heeft de drukpers inmiddels opgehaald. Het chemisch afval dat aanwezig was in de bedrijfsruimte van Drukkerij Atlas B.V. is inmiddels verwijderd.

5 1.7 Oorzaak surséance van betaling en faillissement Volgens opgave van de bestuurders ontstond er kort voor de aanvraag van het faillissement een acuut liquiditeitsprobleem waardoor zij de salarissen per 26 juni niet meer konden betalen. Hoofdfinancier van de onderneming is A. Meijer Beheer B.V., de beheermaatschappij van de vader van de beide bestuurders. Deze zou vanaf 2008 een krediet hebben verstrekt van in totaal thans één miljoen euro. Desgevraagd bleek Meijer senior niet meer bereid het huidige liquiditeitstekort te financieren. Het liquiditeitstekort zou zijn veroorzaakt doordat twee belangrijke papierleveranciers (Antalis en Sappi) niet langer op krediet wensten te leveren na een door hen uitgevoerde kredietwaardigheidscheck. De vereiste contanten om papier te kopen waren er niet meer. Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. De curator heeft gecorrespondeerd met de bestuurders over het aanleveren van stukken en met de tussenpersoon inzake de verzekeringen en premierestitutie. 2 PERSONEEL 2.1 Aantal ten tijde van faillietverklaring Drukkerij Atlas: 19. Atlas Financial: 5. Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. 2.2 Aantal in jaar voor faillissement Drukkerij Atlas 15.

6 a T Voor Atlas Financial Services 5. Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. 2.3 Datum ontslagaanzegging 1 juli 2015 Sinds het vorige verslag zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. Geen. 3 ACTIVA In dit hoofdstuk worden de activa van Drukkerij Atlas beschreven. Voor zover bij de curator bekend bezit Atlas Financial geen (materiële) activa. Onroerende zaken Vooralsnog zijn er geen onroerende zaken aangetroffen. Deze paragraaf kan wat de curator betreft worden afgesloten. Deze paragraaf is in het eerste verslag afgesloten. Bedrijfsmiddelen 3.5 Beschrijving Curanda is eigenaar van een auto: een Mercedes. Daarnaast is curanda eigenaar van de kantoorinventaris en van diverse machines. Een deel van het materieel actief is eigendom van derden en was krachtens leaseovereenkomsten (huur) door de

7 T onderneming in gebruik. Een deel van de machines en apparatuur is daarnaast in eigendom van de zustervennootschap Practicum die ook gebruik maakt van de bedrijfsruimte in Soest aan de Koningsweg 22. Daarnaast zijn er twee vouwmachines en een server verkocht aan de doorstarter. De kantoorinventaris, de diverse machines en de voorraden zijn via een online veiling verkocht. De curator is nog in afwachting van een eindafrekening en de verkoopopbrengst. 3.6 Verkoopopbrengst Tot op heden 1.815,00 voor een zeer beperkt deel. Het overgrote deel van de bedrijfsinventaris is thans nog aanwezig. De curator onderzoekt in overleg met de zekerheidsgerechtigden de wijze waarop de bedrijfsinventaris zo goed mogelijk te gelde kan worden gemaakt. Tot op heden in totaal naar schatting ,00. In het volgende verslag zal de definitieve (netto) opbrengst aan de hand van de eindafrekening van het veilinghuis nader worden gespecificeerd. 3.7 Boedelbijdrage Vooralsnog niet van toepassing in verband met het bodemvoorrecht van de fiscus. 3.8 Bodemvoorrecht fiscus Zie paragraaf 3.7. hiervoor. Inventarisatie van de aangetroffen roerende zaken. Overleg en correspondentie met het veilinghuis en met de bestuurders inzake de roerende zaken die eigendom zijn van de zustervennootschappracticum.

8 Voorraden / onderhanden werk 3.9 De voorraden De curator heeft diverse voorraden aangetroffen. Meerdere leveranciers hebben zich reeds bij de curator gemeld met een beroep op een eigendomsvoorbehoud (zie hoofdstuk 5 hierna). Uiteindelijk is gebleken dat slechts een zeer beperkte hoeveelheidvan de voorraden eigendom is van curanda. De voorraad halffabricaten en gereed product zijn verkocht aan de doorstarter (zie hoofdstuk 6). De doorstarter heeft ook de voorraad van derden die in opslag stonden bij Drukkerij Atlas en waarvoor de desbetreffende klanten aan Drukkerij Atlas een maandelijkse vergoeding voor betaalden onder zijn hoede genomen. In de boedelperiode heeft de boedel, voor zover mogelijk en met het oog op een mogelijke doorstart, lopende opdrachten opgepakt en uitgevoerd. Het overige onderhanden werk is vervolgens verkocht aan de doorstarter. De leveranciers met een beroep op een eigendomsvoorbehoud zijn in de gelegenheid gesteld om de voorraden op te halen (zie hoofdstuk 5 hierna). De beperkte hoeveelheid voorraden die eigendom is van curanda is middels een online veiling verkocht. Verwezen wordt naar paragraaf 3.5. e.v. In de boedelperiode heeft de boedel voor zover mogelijk lopende opdrachten opgepakt en uitgevoerd. Voor deze werkzaamheden is er in de afgelopen verslagperiode nog een bedrag van ,32 ontvangen op de boedelrekening Verkoopopbrengst ,77. Tot op heden bedraagt de verkoopopbrengst van het onderhanden werk ,09. Voor de verkoopopbrengst van de voorraden wordt verwezen naar paragraaf 3.6.

9 3.11 Boedelbijdrage Niet van toepassing. Correspondentie met de bestuurders en opdrachtgevers inzake de lopende opdrachten. Correspondentie en overleg met veilinghuis over de verkoop van de voorraden en de eigendomsvoorbehouden. Andere activa 3.12 Beschrijving Goodwill, waaronder het klantenbestand, onderhanden werk, telefoonnummers, handelsnaam en domeinnaam. De verkoop van de goodwill is afgerond. Verwezen wordt naar hoofdstuk Verkoopopbrengst ,00 (incl. btw) Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. Zie onder hoofdstuk 6. 4 DEBITEUREN 4.1 Omvang debiteuren Op basis van een door de bestuurders aangeleverde lijst van debiteuren zou er nog een bedrag van ,53 aan debiteuren openstaan. Een aanzienlijk deel daarvan betreft vorderingen op gelieerde vennootschappen.

10 Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. 4.2 Opbrengst Geen. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. 4.3 Boedelbijdrage Een tweetal pandhouders hebben zich bij de curator gemeld. Verwezen wordt naar 5.1. en 5.3. Vooralsnog niet van toepassing. Inventariseren debiteuren en correspondentie met debiteuren die zich bij de curator hebben gemeld met een beroep op een onverschuldigde betaling. 5 BANK / ZEKERHEDEN 5.1 Vordering van bank(en) Tot op heden geen. Atlas Financial: de bank heeft een bedrag van 3.539,44 doorgestort. 5.2 Leasecontracten Er was bij de vennootschap 1 auto in gebruik die werd geleased van derden. De auto is inmiddels ingeleverd. Daarnaast is er een perscontainer en diverse textielwaren in bruikleen gegeven door derden aan Drukkerij Atlas. Ook werden er diverse machines en apparatuur gehuurd, waaronder een koffiezetapparaat van Douwe Egberts, printers en de drukpers (zie 1.6).

11 De eigenaren van de perscontainer, diverse textielwaren,het koffiezetapparaat, de diverse printers en drukpers zijn in de gelegenheid gesteld om de goederen op te halen. 5.3 Beschrijving zekerheden Een tweetal crediteuren heeft pandrechten geclaimd op de debiteuren en bedrijfsinventaris van Drukkerij Atlas. Een tweetal crediteuren heeft pandrechten geclaimd op de debiteuren en bedrijfsinventaris van Drukkerij Atlas. De curator heeft in de onderliggende verslagperiode gecorrespondeerd met de pandhouders over de rechtsgeldigheid van de geclaimde pandrechten. 5.4 Separatistenpositie De reikwijdte van de geclaimde pandrechten is thans nog in onderzoek. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. 5.5 Boedelbijdragen Nog onderwerp van gesprek. Niet van toepassing. 5.6 Eigendomsvoorbehoud In totaal hebben zich 15 crediteuren gemeld met een beroep op een eigendomsvoorbehoud,waarvan 3 crediteuren tot op heden hebben aangetoond dat er sprake is van een rechtsgeldig eigendomsvoorbehoud. Daarnaast zijn er van 3 crediteuren geen goederen door de curator aangetroffen. De overige eigendomsvoorbehoudenzijn nog onderwerp van nader onderzoek.

12 In totaal hebben zich 19 crediteuren gemeld met een beroep op een eigendomsvoorbehoud, waarvan 9 crediteuren hebben aangetoond dat er sprake is van een rechtsgeldig eigendomsvoorbehoud. Zij zijn in de gelegenheid gesteld om de goederen op te halen. Daarnaast zijn er van 5 crediteuren geen goederen door de curator aangetroffen. Van de overige 5 crediteuren met een beroep op een eigendomsvoorbehoud hebben ofwel afgezien van het ophalen van de goederen dan wel niet aangetoond dat er sprake is van een rechtsgeldig eigendomsvoorbehoud. 5.7 Reclamerechten Bij de curator hebben zich tot op heden geen crediteuren gemeld met een beroep op een recht van reclame. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. 5.8 Retentierechten Tot op heden hebben zich bij de curator geen crediteuren gemeld met een beroep op een recht van retentie. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. Correspondentie en overleg met de gepretendeerde pandhouders. Bestuderen zekerheidsdocumenten. Overleg en correspondentie met de diverse crediteuren die een beroep hebben gedaan op een eigendomsvoorbehoud en met het veilinghuis over het uitleveren van de goederen die eigendom zijn van derden.

13 6 DOORSTART/ VOORTZETTEN 6.1 Exploitatie / zekerheden Een aantal interessenten hebben zich bij de curator gemeld met interesse in overname van de onderneming. De curator heeft via een biedingsprocedure de activa ter verkoop aangeboden. Vervolgens heeft de curator over de condities van een doorstart onderhandeld. Uiteindelijk is de goodwill en de overige immateriële activa voor een totaal bedrag van ,00 (incl. btw) verkocht. De materiele activa zullen separaat verkocht worden. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eerste verslag. Op basis van de thans bekende gegevens kan deze paragraaf wat de curator betreft worden afgesloten. 6.2 Financiële verslaglegging Verwezen wordt naar het financieel verslag en de recapitulatie van de boedelrekening, die als bijlagen aan dit verslag zijn gehecht. De curator heeft een financiële administratie gevoerd. Overleg en correspondentie met doorstarter. 7 RECHTMATIGHEID 7.1 Boekhoudplicht Wordt nog onderzocht. 7.2 Depot jaarrekeningen De jaarrekeningen van zowel Drukkerij Atlas als van Atlas Financial zijn vanaf 2012 tijdig gedeponeerd. De jaarrekening 2011 is te laat gedeponeerd. De jaarrekeningen 2009 en 2010 zijn niet gedeponeerd.

14 h 7.3 Goedkeurende verklaring accountant Niet van toepassing. 7.4 Stort ngsverplichting aandelen Nog in onderzoek. 7.5 Onbehoorlijk bestuur Wordt nog onderzocht. 7.6 Paulianeus handelen Nog in onderzoek. De curator heeft enkele rechtmatigheidsonderzoeken uitgevoerd en heeft diverse stukken opgevraagd bij de bestuurders. 8 CREDITEUREN 8.1 Boedelvorderingen In Drukkerij Atlas: De verhuurder van bedrijfspand staat genoteerd pro memorie en de verhuurder van een drukpers voor een bedrag ad ,55. In Atlas Financial geen. In Drukkerij Atlas: Een crediteur die eigenaar is van boeken die in opslag stonden van Drukkerij Atlas B.V. heeft zich bij de curator gemeld. Volgens mededelingen van de bestuurders van Drukkerij Atlas B.V. zouden er nog circa 400 boeken in het magazijn aanwezig zijn geweest. Na afloop van de afkoelingsperiode is echter gebleken dat de boeken niet meer aanwezig waren. De curator heeft getracht om de boeken alsnog boven water te krijgen. De partijen die toegang hadden tot de bedrijfsruimte zijn echter stellig dat zij de boeken niet hebben verwijderd uit de bedrijfsruimte. Desondanks zijn de boeken nu

15 niet meer aanwezig. De eigenaar van de boeken is voornemens de kosten voor herdruk ad 5.850,00 excl. btw te claimen bij de boedel. 8.2 Preferente vorderingen van de fiscus In Drukkerij Atlas heeft de fiscus een vordering ingediend ad In Atlas Financial geen. In Drukkerij Atlas heeft de fiscus een vordering ingediend ad ,00, waardoor thans het totaal van fiscale vorderingen bedraagt: , Preferente vorderingen van het UWV Nog geen. Nog immer geen. 8.4 Andere preferente crediteuren Nog geen. Nog immer geen. 8.5 Aantal concurrente crediteuren Drukkerij Atlas: Atlas Financial: geen. Geen. 8.6 Bedrag concurrente crediteuren Drukkerij Atlas: ,42. Drukkerij Atlas: , Verwachte wijze van afwikkeling Op dit moment is nog niet bekend op welke wijze het faillissement zal worden afgewikkeld.

16 De curator heeft (de omvang van) de passiva geïnventariseerd. De bij de curator bekende schuldeisers zijn geïnformeerd over de faillietverklaring. 9 OVERIG 9.1 Termijn afwikkeling faillissement Op dit moment is nog niet bekend op welke termijn het faillissement zal worden afgewikkeld. 9.2 Plan van aanpak Verkoop roerende zaken afronden. Uitleveren goederen die onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd. Voortzetten rechtmatigheidsonderzoek. Beoordelen reikwijdte pandrechten en op basis daarvan afspraken maken over wijze van verkoop van onderpand en verdeling opbrengst. Verkoop roerende zaken afronden. Voortzetten rechtmatigheidsonderzoeken. Voortzetten discussie met vermeende pandhouder(s) over de rechtsgeldigheid, reikwijdtes en rang van de gepretendeerde pandrechten. 9.3 Indiening volgend verslag Het volgende verslag zal over circa drie maanden worden ingediend. De curator heeft diverse overige werkzaamheden verricht, waaronder het opstellen van dit verslag.

17 Amersfoort, 30 oktober '615 A.P.G. Gielen curator BlJLAGEN: tussentijds financieel verslag recapitulatie boedelrekening lijsten van voorlopig erkende schuldvorderingen(alleen van Drukkerij Atlas)

18 10,60 20,10 SPIRIT Ï Tussentijdsfinancieel verslag Atlas Financial Services B.V. Insolventienummer16/15/524 F datum uitspraak 30 juni 2015 rechtercommissaris mr. P.J. Neijt curator mr. A.P.G. Gielen betrekking hebbend op verslag 2 Aangetroffen middelen kas bank 238, , ,80 giro Opbrengst Verkopen opbrengst verkopen af: kosten ivm de verkoop Debiteuren praefaillissementsdebiteuren boedeldebiteuren Gebonden actief Artikel 57 lid 3 Fw (bodemzaken) Artikel 58 lid 1 Fw Overig gebonden (bijzonder preferent) Overige baten boedelbijdrage Restituties Restitutie boedelbtw belastingdienst rente minus bankkosten 3,58 3,58 TOTAAL 238, , ,38 0,00 salaris curator gespecificeerde verschotten 9,50 publicatiekosten uittreksel gas / water / electra verzekeringen fiscus UWV TOTAAL 9,50 10,60 20,10 0,00 Bladzijde 1

19 10,60 20,10 SPIRIT Tussentijdsfinancieel verslag Atlas Financial Services B.V. Insolventienummer16/15/524 F datum uitspraak 30 juni 2015 rechtercommissaris mr. P.J. Neijt curator mr. Ä.P.G. Gielen betrekking hebbend op verslag 2 Totaal baten (A.) 238, , ,38 Totaal lasten (B) 9,50 SALDO BOEDELREKENING(EN) 228, , ,28 0,00 Bladzijde 2

20 gespecificeerde verschotten curator 9,50 9, creditrente 1,42 1, creditrente 2,16 2, , ,80 0,00 0,00 0,00 3,58 0,00 20,10 10,60 T Mutatieoverzicht boedelrekening Atlas Financial Services B.V. Rekeningnummer NL49ABNA St Beh Derdeng afroming Rabobank 238,36 238, afroming Rabobank 3.539, , gespecificeerde verschotten curator 10,60 Amersfoort, Bladzijde 1van 1