B-CARE wordt zes maal per jaar georganiseerd voor groepen van 8 tot 10 lotgenoten die behandeld werden voor borstkanker.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B-CARE wordt zes maal per jaar georganiseerd voor groepen van 8 tot 10 lotgenoten die behandeld werden voor borstkanker."

Transcriptie

1 5. PATIENTENBEGELEIDING B-CARE, Breast CAncer REvalidation Oncodiëtisten Oncologisch begeleidingsteam (OBT) Palliatief supportteam (PST) Pastoraal team ROTS Sociale dienst Een patiënt met een oncologische of hematologische aandoening heeft meestal niet alleen nood aan een degelijke medische behandeling. Zowel de ziekte zelf als vaak ook de behandeling ervan brengen heel wat te weeg op emotioneel, relationeel, sociaal, financieel en spiritueel vlak. Het oncologisch zorgprogramma schenkt aandacht aan een optimale medische behandeling (cure), maar wil ook oog hebben voor deze andere noden (care). Daarom staan naast een groot team van artsen, verschillende ondersteunende en begeleidende hulpverleners klaar, elk met een eigen expertise om de patiënt zo goed mogelijk op te vangen. B-CARE, Breast CAncer REvalidation Op het einde van een vaak lange en intensieve behandeling, zijn de gevolgen op fysiek vlak nog duidelijk voelbaar en zijn de uitdagingen op emotioneel, relationeel en sociaal vaak niet gering voor de patiënt. Met B-CARE, een revalidatieprogramma voor borstkankerpatiënten wordt zorg geboden in deze, vaak op de achtergrond geplaatste, periode van herstel en verwerking. Het programma wil een aanzet geven voor een nieuwe start. Naast bewegen, wat centraal staat, zijn opdoen van bruikbare informatie en lotgenotencontact twee belangrijke peilers in het programma. Onder deskundige begeleiding van een kinesitherapeut wordt gedurende drie maanden twee maal per week, op maat van elke individuele deelnemer gewerkt aan de fysieke conditie. Naast de revalidatieoefeningen worden ook 5 informatiesessies gegeven. B-CARE wordt zes maal per jaar georganiseerd voor groepen van 8 tot 10 lotgenoten die behandeld werden voor borstkanker. Borstverpleegkundigen: Rita De Coninck en Ann Van Damme borstkliniek.gent@azstlucas.be Coördinator van de borstkliniek: Dr I. Vanhoutte Kinesitherapeuten: Sarah Soenen en Pieter Van Ceunebroek Verantwoordelijke arts: Dr S. Ongena Zorgcoördinator oncologie: Leen Haesebroek leen.haesebroek@azstlucas.be

2 Oncodiëtisten Bij diëtisten wordt vaak gedacht dat ze louter in staat voor het helpen vermageren van mensen. Dit is echter een heel klein aspect van het werkveld. In het ziekenhuis zijn er specifieke diëtisten werkzaam die instaan voor de begeleiding van oncologische patiënten, de oncodiëtisten. Ten gevolge van de behandeling of van de ziekte kunnen heel wat voedingsproblemen optreden zoals misselijkheid, smaak- en/of geurveranderingen, diarree, braken, Afhankelijk van persoon tot persoon treden één of meer van deze problemen op en is een individuele aanpak vereist. Oncologische/hematologische patiënten met voedingsproblemen kunnen zowel tijdens hun gehospitaliseerde als ambulante behandeling (dagkliniek oncologie, radiotherapie) begeleid worden door de oncodiëtiste. Ook oncologische/hematologische patiënten die in een slechte voedingstoestand verkeren voor een chirurgische ingreep, kunnen vooraf nutritioneel ondersteund worden (ambulant). Patiënten kunnen verwezen worden bij ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename, bij voedingsproblemen en bij vragen over optimale voeding of het gebruik van voedingssupplementen. Hoofd- en hals- en gastro-enterologische oncologie: Valerie Wandels Neuro-oncologie, hematologie en uro-oncologie: Karlien De Kempeneer Pneumo-oncologie en borstoncologie: Josefien Bisschop Oncologisch begeleidingsteam (OBT) De begeleidingsverpleegkundigen en psychologen van het oncologisch begeleidingsteam staan in voor de psychosociale begeleiding van patiënten met een oncologische of hematologische aandoening en/of hun familieleden, van bij de diagnose tot in de nazorgfase. Er is een nauwe samenwerking tussen het team en de behandelende arts. De begeleidingsverpleegkundige begeleidt de patiënt en zijn familie doorheen het traject dat de patiënt aflegt in het ziekenhuis (tenzij de patiënt aangeeft dit niet te wensen) en vormt waar nodig de brug met de thuissituatie. De begeleiding bestaat hoofdzakelijk uit informatieverstrekking of verduidelijking, het wegwijs maken in het medisch labyrint en een algemene psychosociale ondersteuning. Aangezien de begeleidingsverpleegkundige zeer dicht bij de patiënt staat, heeft zij een belangrijke signaleringsfunctie voor problemen en noden die bij de patiënt aanwezig zijn.

3 In de loop van het patiëntentraject zal de begeleidingsverpleegkundige op een aantal cruciale momenten de patiënt bezoeken tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis. Uiteraard kan de patiënt en/of zijn familie steeds zelf contact opnemen. De patiënt en/of zijn familie kan tevens terecht bij een psycholoog van het team voor een luisterend oor, begeleiding en ondersteuning die het omgaan met de ziekte en de behandeling vraagt: emotionele beleving, relationele veranderingen, onzekerheid,.. De psycholoog zoekt samen met de patiënt en zijn familie naar oplossingen en krachten om de ziekte te hanteren. Teamverantwoordelijke: Leen Haesebroek, zorgcoördinator oncologie Begeleidingsverpleegkundigen: Borstkliniek: Rita De Coninck en Ann Van Damme Hoofd- en hals-, pneumologische en slokdarmoncologie: Kathleen Van Vlierberghe kathleen.vanvlierberghe@azstlucas.be Neuro-oncologie, hematologie, melanomen en sarcomen: Caroline Dekeyser caroline.dekeyser@azstlucas.be Urologische, gastro-enterologische en gynaecologische oncologie: Psychologen: Nele Cailliau nele.cailliau@azstlucas.be Borstkliniek: Koen Deprez koen.deprez@azstlucas.be Hoofd- en hals -, pneumologische en slokdarmoncologie: Joke De Meester joke.demeester@azstlucas.be Neuro-oncologie, hematologie, melanomen en sarcomen: Els Van Poucke els.vanpoucke@azstlucas.be Urologische, gastro-enterologische en gynaecologische oncologie: Charlotte De Witte charlotte.dewitte@azstlucas.be Palliatief supportteam (PST) Het palliatief supportteam bestaat uit twee verpleegkundigen, een arts en een psychologe.

4 Het PST heeft als opdracht het verspreiden van de palliatieve zorgcultuur in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen heeft het PST een ondersteunende en adviserende rol om comfort en levenskwaliteit zo optimaal mogelijk te bevorderen. Dit door pijn en symptoomcontrole en door psychosociale en spirituele zorg. Het PST zorgt ook voor de continuïteit van zorg bij ontslag van een palliatieve patiënt naar huis of naar een andere zorginstelling en bij transfer naar de palliatieve eenheid. Bij een euthanasie vraag wordt het PST ingeschakeld om het proces van patiënt, familie en team te begeleiden. Het PST kan advies geven bij vroegtijdige zorgplanning. Artsen, hulpverleners, patiënten en familie kunnen een oproep doen op het PST in overleg met de behandelende arts. Palliatief supportteam Pastoraal team Een opname of behandeling voor een oncologische of hematologische aandoening is altijd een ingrijpend gebeuren. Het brengt zorgen van allerlei aard met zich mee. Heel vaak gebeurt het dat deze patiënten en/of familieleden geconfronteerd worden met existentiële of spirituele vragen, ook wel trage of dieptevragen genoemd. Dergelijke vragen gaan over de zin van het leven, over de zoektocht naar hoop en naar betekenis. In het ziekenhuis zijn er pastors die in een sfeer van veiligheid en vertrouwen met deze vragen op weg willen gaan. Zij staan ter beschikking voor gesprek of begeleiding op spiritueel -, religieus - en zingevingvlak. Tevens kunnen zij worden aangesproken voor een religieus ritueel. Ook in een crisis of noodsituatie kan beroep worden gedaan op een ziekenhuispastor. Tom Steyaert tom.steyaert@azstlucas.be ROTS ROTS staat voor Raadpleging voor patiënten op Orale antitumorale Therapie Sint-Lucas. Met het ROTS-project wil AZ Sint-Lucas patiënten, aan wie een orale antitumorale behandeling werd voorgeschreven, begeleiden met het doel de effectiviteit, de patiëntveiligheid en kwaliteit van leven te bevorderen. Ziekenhuisapotheker Tine Hendrickx en verpleegkundig specialist oncologie/hematologie Katrien Eeckhaut werken hiervoor nauw samen met de behandelende artsen, de centrale ziekenhuisapotheek en de andere medewerkers van het multidisciplinair oncologisch zorgprogramma.

5 Bij de start van hun orale behandeling, komen patiënten langs op de ROTS-Raadpleging. Tijdens deze raadpleging krijgt de patiënt voorlichting over de aard en het belang van de medicijnen. Het doel is de patiënt en zijn familie de nodige informatie op maat te geven zodat zij zelf de verantwoordelijkheid voor een correcte inname kunnen opnemen. Ook worden bepaalde onderwerpen uitvoerig besproken, zoals het tijdstip van inname, wat te doen als er een dosis niet ingenomen werd, hoe te anticiperen op bepaalde bijwerkingen, wat te doen als er bijwerkingen optreden, etc. Daarnaast wordt aandacht besteed aan mogelijke interacties met thuismedicatie en met de voeding. Iedere volgende raadpleging bij de behandelende arts wordt gevolgd door een ROTS-raadpleging. Tijdens dit bezoek wordt bijkomende medicatie afgeleverd, wordt geïnformeerd naar therapietrouw, manier van inname, intercurrente medicatie en specifieke bijwerkingen. Tussen de raadplegingen door verlopen contacten telefonisch. De ROTS kan laagdrempelig bereikt worden via telefoon of . De ROTS fungeert tevensals een single front office voor de (huis)arts of apotheker van de patiënt, maar ook voor de familie, het verplegend personeel in een rusthuis, de thuisverpleegkundige en zo meer. Deze personen kunnen bij de ROTS terecht met vragen over bijwerkingen, interacties en medicatie-inname (bvb. wat te doen bij een gemiste dosis). Het ROTS-project streeft ernaar dat elke arts contact neemt alvorens een nieuw geneesmiddel te starten of te stoppen. Zo kunnen problemen met geneesmiddeleninteracties voorkomen worden. Katrien Eeckhaut en Tine Hendrickx Sociale dienst Een oncologische of hematologische aandoening brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Vaak hebben deze veranderingen ook een weerslag op het dagelijkse leven en is een het nodig een aantal regelingen te treffen. Het team van de sociale dienst kan patiënten en/of familie wegwijs maken in het kluwen van sociale voorzieningen zoals - Premies - Loopbaanonderbreking medisch bijstand of palliatief verlof - Tussenkomst bij vervoer - Tussenkomst bij pruiken -. Sociale dienst staat ook in voor - Inschakelen van thuishulp en vrijwilligers - Voorzien van hulpmateriaal voor thuis - Zoeken naar herstel of kortverblijf - Zoeken naar een definitieve opvang in een rustoord of RVT

6 Oncologische patiënten moeten heel vaak op consultatie, onderzoek en behandeling komen. Het vervoer naar het ziekenhuis en terug naar huis vormt dikwijls een probleem. Sociale dienst kan hierin bemiddelen en op zoek gaan naar het voordeligste transport. Alle tussenkomsten gebeuren altijd in samenspraak met de patiënt en/of zijn familie. Sociale dienst vormt vaak ook een brug tussen de familie en ziekenhuismedewerkers en artsen. Op die manier kunnen zij soms klachten filteren of misverstanden voorkomen of rechtzetten. Naast de praktische zaken kunnen zij familie en patiënten hun verhaal laten doen en hen ondersteunen in het traject dat ze moeten doorlopen. Dit kan hen op weg helpen om de ziekte een plaats te geven in hun leven. Saartje Matthijs saartje.matthijs@azstlucas.be Veerle Meuleman veerle.meuleman@azstlucas.be

ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE. - Patiëntinformatie -

ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE. - Patiëntinformatie - ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE - Patiëntinformatie - Inhoudsopgave Inleiding Zorgpad Multidisciplinair team Bij problemen of vragen 1 Inleiding Uw arts heeft samen met u besloten om een antitumorale

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Het oncologisch begeleidingsteam

Het oncologisch begeleidingsteam 0000/157/1 - GZA - juni 2015 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Het oncologisch

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11

campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 0000/157/1 - GZA - juni 2015 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 campus Sint-Jozef

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Palliatieve Zorg INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN PALLIATIEVE ZORG Palliatieve zorg is de zorg die u ontvangt wanneer genezen niet meer kan en kwaliteit van leven voor u belangrijk is. Als team bieden wij

Nadere informatie

Psychosociaal en spiritueel zorgteam

Psychosociaal en spiritueel zorgteam Psychosociaal en spiritueel zorgteam voor oncologische patiënten en hun familie Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud Inleiding 3 Sociaal werk 4 Oncopsycholoog 5 Pastorale dienst 6 Palliatief

Nadere informatie

Multidisciplinair spreekuur uro-onco

Multidisciplinair spreekuur uro-onco Het multidisciplinair spreekuur 1 uro-onco 1. Het multidisciplinair team uro-onco draagt zorg voor u en uw familie U start binnenkort een behandeling op de dienst medische oncologie, bij Prof. Dr. S. Rottey

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

H Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.1217 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

Het palliatief support team

Het palliatief support team Het palliatief support team T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Leden van het palliatief supportteam 6 Bij wie kan je terecht? Coördinerend palliatief arts 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

Hoe draagt een borstkliniek bij in de QOL van een. borstkankerpatiënt?

Hoe draagt een borstkliniek bij in de QOL van een. borstkankerpatiënt? Hoe draagt een borstkliniek bij in de QOL van een http://www.zorg-engezondheid.be/v2_default.aspx?id=22273 borstkankerpatiënt? Rita De Coninck Borstverpleegkundige AZ Sint-Lucas Gent 11/06/2015 Overzicht

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Welkom op de palliatieve eenheid

Welkom op de palliatieve eenheid Welkom op de palliatieve eenheid bezoek 24u op 24u onbeperkt 057 35 64 91 MS4@yperman.net www.yperman.net/afdelingen Gelijkvloers westvleugel - kamers 901-906 1. Artsen WIE ZIJN WE? 1.1. Artsen-specialisten:

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst

Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst IIInhoudsopgave Voorwoord 4 Support Team 5 Leden van het Support Team 6 Bij wie kan je terecht? 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

De borstverpleegkundige

De borstverpleegkundige De borstverpleegkundige INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Wanneer je te horen krijgt dat je borstkanker hebt en een borstingreep moet ondergaan is dat even schrikken. Je wordt overspoeld met vragen en twijfels.

Nadere informatie

Afdeling hematologie

Afdeling hematologie Beste patiënt Welkom op onze afdeling. Een opname in het ziekenhuis brengt heel wat zorgen met zich mee. U hebt ongetwijfeld tal van vragen. Wij vinden het daarom belangrijk dat u en uw familie de nodige

Nadere informatie

We wensen u een goed herstel toe.

We wensen u een goed herstel toe. Beste patiënt Welkom op onze afdeling. Een opname in het ziekenhuis brengt heel wat zorgen met zich mee. U hebt ongetwijfeld tal van vragen. Wij vinden het daarom belangrijk dat u en uw familie de nodige

Nadere informatie

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte Oncologisch Support Team OST Inhoud Oncologisch support team 4 Artsen 4 Sociaal werker 5 Psycholoog 6 Oncologisch verpleegkundigen 7 Levensbeschouwelijke zorg

Nadere informatie

Borstkanker. Wat nu? T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Borstkanker. Wat nu? T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Borstkanker Wat nu? T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Welkom op de dienst Geriatrie

Welkom op de dienst Geriatrie Welkom op de dienst Geriatrie 2 Welkom op de dienst Geriatrie In deze brochure vindt u allerlei informatie over het verloop van uw opname en over de werking van onze dienst. Het team zorgt er graag voor

Nadere informatie

Kanker... wat nu? T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Kanker... wat nu? T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Kanker... wat nu? T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.0714 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team voor patiënten met een bot- en weke delen tumor 3 03 Bereikbaarheid van de poli, de hospitalisatie en de

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Onthaalbrochure

Palliatieve zorg. Onthaalbrochure Onthaalbrochure Palliatieve zorg Palliatief Support Team Palliatieve Eenheid Palliatieve zorg in de thuissituatie Vzw Palliatieve Eenheid Mariaziekenhuis mensen zorgen voor mensen 1. Wat verstaan we onder

Nadere informatie

8. Psychosociale begeleiding

8. Psychosociale begeleiding 8. Psychosociale begeleiding 8.1 INLEIDING De diagnose van kanker grijpt diep in een mensenleven in. Kanker heeft zonder twijfel een grote impact op de bio- psycho-sociale integriteit van een mens en is

Nadere informatie

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte Oncologisch Support Team OST Inhoud Oncologisch support team 4 Artsen 4 Sociaal werker 5 Psycholoog 6 Oncologisch verpleegkundigen 7 Overige samenwerkingen 7

Nadere informatie

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden 1/5 Urologie Lastmeter Inleiding Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. U kunt problemen ondervinden op

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker PATIËNTEN INFORMATIE Psychosociale zorg voor mensen met kanker 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over psychosociale zorg voor mensen met

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Pneumologie C1

Welkom op de afdeling Pneumologie C1 Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Welkom op de afdeling Pneumologie C1 Jessa Ziekenhuis vzw

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Psychosociale begeleiding in het Centrum Inleiding Als u te horen krijgt dat u kanker heeft of een hematologische ziekte, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg 2 Inhoud Inl e i d i n g... 3 Ve r zo r g i n g t h u i s... 4 Ve r zo r g i n g o p een pa l l i at i e v e e e n

Nadere informatie

Informatiebrochure. Oncologisch supportteam. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Oncologisch supportteam. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Oncologisch supportteam I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoud Het oncologisch supportteam 4 Wie zijn wij 5 De oncologen - de radiotherapeuten - de onco-coach 5 De borstverpleegkundigen

Nadere informatie

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen.

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Dr. Y. Lievens 1,2, Dr. J. Menten 1, I. Bossuyt 1, M. Depril 1. 1 Palliatief-supportteam Dienst Gezwelziekten Universitaire Ziekenhuizen K.U.Leuven 2 Correspondentieadres

Nadere informatie

Geneesmiddeleninteracties en ROTS

Geneesmiddeleninteracties en ROTS Geneesmiddeleninteracties en ROTS Dr.Stefanie De Waele Medische Oncologie ROTS Wat is ROTS Raadpleging voor patiënten op Orale anti-tumorale Therapie Sint-Lucas ROTS concept Patiënt Huisarts Apotheker

Nadere informatie

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

De lange weg is vaak te kort.

De lange weg is vaak te kort. www.hhzhlier.be 1 h.-hartziekenhuis vzw De lange weg is vaak te kort. Dr. F. Krekelbergh Geriater Verantwoordelijke arts palliatieve zorgen Levenseinde is belangrijk moment Vroeg of laat Leven : veel verlieservaringen

Nadere informatie

Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener.

Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener. Borstkliniek Az Damiaan vzw, oktober 2018. Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het

Nadere informatie

TRAJECTBEGELEIDING BIJ PATIËNTEN MET

TRAJECTBEGELEIDING BIJ PATIËNTEN MET TRAJECTBEGELEIDING BIJ PATIËNTEN MET DARMKANKER 26 maart 2015 EVA PAPE MARIANNE MARTENS 2011 Universitair Ziekenhuis Gent WAT IS EEN VERPLEEGKUNDIG CONSULENT IN DE ONCOLOGIE? = ONCOCOACH, ZORGVERPLEEGKUNDIGE,

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie Oncologische revalidatie Inleiding Kanker verandert uw leven van de één op de andere dag. De afdeling Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen

Nadere informatie

Waar kunt u heen als u kanker hebt?

Waar kunt u heen als u kanker hebt? Oncologiecentrum Waar kunt u heen als u kanker hebt? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 3 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker Instituut... 3 Extern...

Nadere informatie

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Engagementsverbintenis Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Deze overeenkomst bepaalt de samenwerking tussen: enerzijds

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team dermato-onco voor patiënten met een huidkanker 3 03 Bereikbaarheid van de poli en de dagkliniek 4 04 Andere

Nadere informatie

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Euthanasie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Welkom op de afdeling G0

Welkom op de afdeling G0 Welkom op de afdeling G0 bezoek van 14u tot 20u30 niet in de voormiddag 057 35 64 71 YG0@yperman.net www.yperman.net/afdelingen Gelijkvloers westvleugel G-blok - kamers 801-824 1. Arts WIE ZIJN WE? 1.1.

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek 1. De borstverpleegkundigen: wie zijn we? De borstverpleegkundigen organiseren het verpleegkundig spreekuur in de Borstkliniek. We werken nauw samen met de artsen,

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Verpleegkundig oncologisch spreekuur

Verpleegkundig oncologisch spreekuur Oncologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundig oncologisch spreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verpleegkundig oncologisch spreekuur is er voor mensen waarbij de diagnose

Nadere informatie

Oncologie. Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Oncologie. Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Oncologie Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer umcg (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over

Nadere informatie

Zorgpad darmkanker. Beste patiënt

Zorgpad darmkanker. Beste patiënt Zorgpad darmkanker Beste patiënt Er werd bij u een tumor in de darmen ontdekt. Om u de best mogelijke zorg te bieden, wordt u opgenomen in het zorgpad darmkanker. Een zorgpad is een wetenschappelijk onderbouwde

Nadere informatie

Revalideren bij kanker.

Revalideren bij kanker. Revalideren bij kanker www.nwz.nl Inhoud Wat is revalidatie bij kanker? 3 Heeft revalidatie zin voor mij? 3 Wat voor soorten revalidatie zijn er? 4 Zelf uw klachten in kaart brengen? 5 Betaalt mijn zorgverzekeraar

Nadere informatie

Rol van de apotheker bij het afleveren van dure en speciale geneesmiddelen. Tine Hendrickx Dag van de Ziekenhuisapotheker Affligem, 22 februari 2011

Rol van de apotheker bij het afleveren van dure en speciale geneesmiddelen. Tine Hendrickx Dag van de Ziekenhuisapotheker Affligem, 22 februari 2011 Rol van de apotheker bij het afleveren van dure en speciale geneesmiddelen Tine Hendrickx Dag van de Ziekenhuisapotheker Affligem, 22 februari 2011 ROTS: Raadpleging voor patiënten op Orale anti-tumorale

Nadere informatie

Het ROTS-project: lessons learned. Tine Hendrickx, apotheker AZ Sint-Lucas Gent Elewijt, 13 oktober 2014

Het ROTS-project: lessons learned. Tine Hendrickx, apotheker AZ Sint-Lucas Gent Elewijt, 13 oktober 2014 Het ROTS-project: lessons learned Tine Hendrickx, apotheker AZ Sint-Lucas Gent Elewijt, 13 oktober 2014 ROTS: Raadpleging voor patiënten op Orale anti-tumorale Therapie Sint-Lucas ROTS concept Doel: geven

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie 1. De verpleegkundig consulenten pelviene oncologie: wie zijn we? De verpleegkundig consulenten organiseren het verpleegkundig spreekuur in de multidisciplinaire

Nadere informatie

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Overzicht Inleiding Prevalentie psychosociale problemen Specifieke aspecten bij longkanker

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6.1 Palliatieve zorg Palliatieve zorg is de totaalzorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening bij wie geen genezende behandeling meer

Nadere informatie

Ondersteuning bij kanker

Ondersteuning bij kanker Het bericht dat kanker is geconstateerd laat je niet onberoerd. Meestal volgt een ingrijpende tijd. Misschien komt u voor situaties te staan waar u zich geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al

Nadere informatie

HET GELE LINTJE VERBINDT JE in de strijd tegen kanker.

HET GELE LINTJE VERBINDT JE in de strijd tegen kanker. Oncologisch Psychosociaal Support Team: Onze wens is hartelijke zorg voor jou. Palliatief Support Team (PST) en Palliatieve Eenheid Asse OLV Borstkliniek Sarah Palsterman (Verpleegkundig Coördinator Borstkliniek)

Nadere informatie

Algemeen Inwendige Ziekten. informatiebrochure

Algemeen Inwendige Ziekten. informatiebrochure Algemeen Inwendige Ziekten informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verpleegkundige verzorging 5. Medische opvolging 6. Meebrengen

Nadere informatie

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op het dagziekenhuis oncologie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, oncologieverpleegkundigen,

Nadere informatie

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg in de eerste lijn Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg Geen Cure, maar Care streven naar een comfortabel einde Als genezing niet meer mogelijk

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Oncologie/ Hematologie (J3 / 07)

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Oncologie/ Hematologie (J3 / 07) PATIËNTEN INFORMATIE Verpleegafdeling Oncologie/ Hematologie (J3 / 07) 2 PATIËNTENINFORMATIE Het team van de afdeling Oncologie/Hematologie heet u van harte welkom op de afdeling. Om het verblijf zo prettig

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER 536 Inleiding Als u van uw behandelend specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door

Nadere informatie

Palliatieve Eenheid. Infobrochure. 90.001N-130701 Diensthoofd Palliatieve Zorgen. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper

Palliatieve Eenheid. Infobrochure. 90.001N-130701 Diensthoofd Palliatieve Zorgen. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper Infobrochure Palliatieve Eenheid 90.001N-130701 Diensthoofd Palliatieve Zorgen Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper T +32 57 35 64 91 ms4@yperman.net www.yperman.net Palliatieve Eenheid Jan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. energiek

Patiënteninformatie. energiek Patiënteninformatie energiek Inhoud energiek na kanker... 2 energiek : een revalidatieprogramma uit 3 delen... 2 Fysieke revalidatie... 3 Psychosociale revalidatie... 3 Welk resultaat bereikt u met energiek?...

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Palliatieve eenheid Onthaalbrochure

Palliatieve eenheid Onthaalbrochure Palliatieve eenheid Onthaalbrochure INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUD Op de Palliatieve eenheid 4 Opname 5 Wat breng je mee? 6 Onze doelstellingen 6 Inrichting zorgeenheid 7 Bezoek 8 Het team 8 Financiële

Nadere informatie

Dienst geriatrie Interne liaison. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Dienst geriatrie Interne liaison. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Dienst geriatrie Interne liaison Informatiebrochure voor de patiënt en de familie INLEIDING Een ziekenhuisopname is voor kwetsbare oudere patiënten risicovol vanwege hun verhoogde kans op complicaties

Nadere informatie

Geriatrie. Onthaalbrochure. Geriater: dr. Els Vermeyen, dr. Katrien Blokken. A3.2 Geriatrie. A3.1 Geriatrie. Kamer 301 tem 314.

Geriatrie. Onthaalbrochure. Geriater: dr. Els Vermeyen, dr. Katrien Blokken. A3.2 Geriatrie. A3.1 Geriatrie. Kamer 301 tem 314. Onthaalbrochure Geriatrie Geriater: dr. Els Vermeyen, dr. Katrien Blokken A3.1 Geriatrie Kamer 301 tem 314 Verpleegkundig diensthoofd: Sonja Aerts Zorgcoördinator: Tanja Devogelaere Tel.: 011 826 381 A3.2

Nadere informatie

Integratie van de eerstelijns en regionale gezondheidszorg bij patiënten met borstkanker

Integratie van de eerstelijns en regionale gezondheidszorg bij patiënten met borstkanker Borstkliniek Voorkempen Integratie van de eerstelijns en regionale gezondheidszorg bij patiënten met borstkanker Didier Verhoeven,MD,PhD Herman Roelants 15-16 juni 2011 Verschillend uitgangspunt Het ziekenhuis

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 Jacqueline van Meurs: geestelijk verzorger/consulent spirituele zorg Gerda Bronkhorst: oncologieverpleegkundige/verpleegkundig consulent palliatieve

Nadere informatie

Hartfalenpolikliniek

Hartfalenpolikliniek Afdeling: Onderwerp: Cardiologie 1 U bent (wordt) door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. In deze informatie staat nog eens beschreven waarom u verwezen bent en wat u op de polikliniek

Nadere informatie

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten

Nadere informatie

Zorgprogramma oncologie

Zorgprogramma oncologie borstkliniek informatiebrochure Zorgprogramma oncologie Borstkliniek Voorkempen is een samenwerking tussen AZ Klina vzw en AZ Sint-Jozef Malle. Deze folder werd dan ook opgemaakt in samenwerking met AZ

Nadere informatie

Palliatieve zorg unit. Afdeling West 52

Palliatieve zorg unit. Afdeling West 52 Palliatieve zorg unit Afdeling West 52 Inleiding U bent opgenomen op de Palliatieve zorg unit van afdeling West 52. Wij realiseren ons dat de opname een ingrijpend moment is in uw leven. Wij willen dan

Nadere informatie

Welkom op de afdeling G2

Welkom op de afdeling G2 Welkom op de afdeling G2 bezoek van 14u tot 20u30 niet in de voormiddag 057 35 62 81 YG2@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2 e verdiep westvleugel G-blok - kamers 853-877 1. Arts WIE ZIJN WE? 1.1.

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2 Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure Geriatrie (B2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (B2)... 4 2. Praktische info

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen 2 U bent tijdens uw ziekenhuisopname of na polibezoek door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. Op de polikliniek hartfalen (kortweg: hartfalenpoli), onderdeel van

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg

Ondersteunende en palliatieve zorg Algemeen Ondersteunende en palliatieve zorg www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG048 / Ondersteunende en palliatieve zorg / 24-05-2018 2 Ondersteunende

Nadere informatie