Expertisecentrum Kraamzorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Expertisecentrum Kraamzorg"

Transcriptie

1 Expertisecentrum Kraamzorg organiseert over zwangerschap, geboorte, kraamtijd en de eerste levensmaanden voor ouders en grootouders

2 INFOMOMENTEN Je wilt je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je bent op zoek naar informatie, praktische tips en ontmoeting met andere ouders? Je bent een leergierige oma of opa en je blijft graag op de hoogte van de nieuwste inzichten? Welkom! ALGEMENE INFORMATIE OVER ONZE INFOMOMENTEN Inschrijven is nodig. Alle infomomenten starten stipt! Er is onthaal vanaf een half uur vooraf. Kan je niet komen? Geen probleem, maar geef ons een seintje a.u.b. Een infomoment duurt 1,5 tot 2 uur. De deelnameprijs bedraagt 5 euro per sessie. Graag betalen bij het begin van de activiteit. We voorzien een aanwezigheidsattest voor medewerkers uit de kinderopvang. ZWEM JE FIT IN JE ZWANGERCHAP Samen met zwemclub Aquanimo organiseert 'de wieg' ontspanningsmomenten in het water. Op je eigen tempo houd je je conditie op peil en geniet je van het water dat je draagt. Je kan ook heerlijk bijpraten met de andere zwangere mama s. GEZOND ZWANGER Een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap, dat is de beste start voor je baby! Want zorgen voor jezelf is zorgen voor je baby. Waar kan je als zwangere vrouw op letten? Is het nodig je levenswijze aan te passen? Mag je alles eten of drinken? Welke voedingsmiddelen mogen wel / niet? Hoe houd je alles niet alleen gezond maar ook lekker? We geven ook praktische, eenvoudige tips voor lichaamsverzorging en mooi zwanger zijn.

3 BEVALLEN ZOALS HET JE BEVALT! Kies bewust en geïnformeerd hoe je wil bevallen! Een vroedvrouw geeft antwoord op al je vragen. Hoe kan je je voorbereiden tijdens je zwangerschap? Wie kan je daarbij begeleiden? Is een natuurlijke bevalling zonder epidurale verdoving haalbaar? Hoe kan je de weeën opvangen? Heeft water een helende werking? Kan je (een deel van) de arbeid thuis doormaken? Bevallen met kort ziekenhuisverblijf, hoe gaat dat in zijn werk? Wie kan je de eerste weken/maanden thuis ondersteunen? BORSTVOEDING? GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN! Als erkende Borstvoedingsvriendelijke Organisatie wil 'de wieg' je met een driedelige reeks ten volle ondersteunen in je keuze om borstvoeding te geven. Je kan elk infomoment afzonderlijk bijwonen. Je hoeft dus niet in te schrijven voor de hele reeks. In samenwerking met Vroedvrouwenpraktijk De Oever. Deel 1: starten met borstvoeding. Basisprincipes voor een geslaagde borstvoeding. Hoe bereid je je voor? Hoe neem je een goede start? Deel 2: al doende leert men. Mogelijke hindernissen bij borstvoeding, eenvoudige hulpmiddelen en oplossingen. Deel 3: borstvoeding en verder. Borstvoeding en werken, afkolven, overschakelen naar andere voeding. BORSTVOEDING. ECHT DE MOEITE WAARD! Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van borstvoeding? Hoe begin je eraan? Wat kan je doen om je borstvoeding alle kansen te geven? Hoelang kan je borstvoeding geven en kan je dit wel combineren met werken? Alle belangrijke info over borstvoeding in één bondige sessie!

4 VERRASSING! HET ZIJN ER TWEE... Ben je zwanger van een tweeling en heb je 1001 vragen? Ben je ouder van een tweeling en wil je je ervaring graag delen? Samen met een sociaal verpleegkundige en een ervaringsdeskundige mama of papa gaan we in gesprek. Mogelijke onderwerpen: de tweeling nog niet meteen naar huis, borstvoeding, de praktische organisatie SAMEN ZWANGER. INFOMOMENT VOOR TOEKOMSTIGE PAPA S/PARTNERS Ook toekomstige partners zijn zwanger en hebben veel vragen. Als partner wil je immers zo veel mogelijk betrokken zijn bij de zwangerschap en geboorte. Na de geboorte kan je eindelijk concreet aan de slag! Er zijn heel wat taken voor je weggelegd: je baby verzorgen, troosten of te slapen leggen, het bezoek in goede banen leiden, je partner ondersteunen. Enkele partners delen daarom hun ervaringen. Daarnaast geeft een verpleegkundige antwoord op praktische vragen rond verzorging, voeding... Met medewerking van de Opvoedingswinkel Brugge. EEN BROER OF ZUS IN MAMA'S BUIK Word je binnenkort broer of zus? Tijdens allerlei leuke activiteiten krijg je een antwoord op je vragen over het nieuwe kleine leven in mama's buik. Ook kan je vertellen wat jij er allemaal van vindt. Vóór je naar huis gaat vieren we nog een feestje met een drankje en een hapje. EEN BABY IN HUIS, EEN HUIS VOL SPULLEN? Ben je voor de eerste keer zwanger en voel je je overspoeld door tips over de babyuitzet? Tijdens dit infomoment verneem je alles over de zin en onzin van bepaalde babyspullen. Wat heb je écht nodig om je baby comfortabel te verzorgen, te voeden, te baden, te kleden en te slapen te leggen? Hoe weet je dat het materiaal dat je kiest veilig is? Welke babyspullen hebben hun nut wetenschappelijk bewezen? En een budgetvriendelijke babyuitzet? Jawel, die bestáát!

5 THUIS MET JE PASGEBOREN BABY. TIPS VOOR EEN RUSTIGE KRAAMTIJD De eerste weken thuis met je pasgeboren baby: een roze wolk of een kwestie van overleven? Hoe kan je er zijn voor je baby, je andere kinderen, je partner, je huishouden rondkrijgen, bezoek ontvangen én tegelijk ook nog eens zorgen voor jezelf en de nodige rust inbouwen? Er komt als kersverse mama heel wat op je af Bovendien voel je je soms onzeker. Wat met (nacht-) voedingen? Wat als je kindje huilt? Hoe krijgt je baby een dag- en nachtritme? We geven je gouden en realistische tips voor een rustige kraamtijd. We wijzen je ook de weg naar wie je die eerste weken thuis concreet kan bijstaan. BABY S EERSTE WASJE EN PLASJE We demonstreren hoe je je baby een badje kan geven. Verder geven we ook tips over de algemene verzorging van je kindje. SLAAP VEILIG, SLAAP ZACHT Al vanaf de geboorte zijn rust en voorspelbaarheid belangrijk voor een goede ontwikkeling. Hoe ziet het slaapritme van een baby eruit? Nachtvoedingen, zijn die lastig of nuttig? Hoe kan je een gezond slaappatroon voor je kindje creëren? Welke rol spelen rituelen hierin? Wat kan je doen als je kindje moeilijk kan inslapen of doorslapen? We hebben ook aandacht voor veiligheid en geven tips om wiegendood en ongelukken in de slaapomgeving te voorkomen.

6 SIGNALEN VAN JE BABY. HOE WEET JE WAT JE BABY NODIG HEEFT? Bij een baby vind je geen gebruiksaanwijzing! De kraamperiode is dan ook ideaal om je kindje te leren kennen. Waarom huilt je baby? Welke andere signalen zendt hij/zij uit om duidelijk te maken wat hij/ zij wil of nodig heeft? Wat kan je doen om je baby te troosten? Hoe bouw je een goed contact met je kindje op? Hoe kan je van bij het begin communiceren met je baby? JE BABY DRAGEN IN EEN DRAAGDOEK Baby s hebben huidhonger en in een draagdoek kan je hen deze geborgenheid geven. Maar hoe kies je het systeem dat voor jou het handigste is? Hoe draag je je kindje veilig? Na een deskundige uitleg is er ruim de tijd om enkele draagdoeken uit te proberen. OP STAP MET JE BABY Heerlijk is het om met je kindje op stap te gaan. Te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto. In de zomer, maar ook s winters! Waar let je op als je met je baby naar buiten gaat? Hoe zorg je ervoor dat je kindje het niet te warm of te koud krijgt? Hoe ga je veilig op pad?

7 ALGEMENE EHBO BIJ KINDEREN (0-4 jaar) Een ongeluk schuilt in een klein hoekje... Wat te doen wanneer je kindje zich bezeert, verbrandt, verslikt...? Je leert verschillende noodsituaties juist in te schatten en goed te reageren. EHBO BIJ BABY'S EN KINDEREN IN LEVENSBEDREIGENDE SITUATIES In een kleine groep maak je kennis met de richtlijnen rond levensreddende handelingen bij baby's en kinderen. Daarna is er ruim tijd om zelf de reanimatietechnieken te oefenen op de pop. EEN ONGELUK SCHUILT IN EEN KLEIN HOEKJE... Een baby in huis: altijd avontuur! Al van kleins af aan oefent je baby om dingen te leren: draaien op het kussen, kruipen, lopen Je kindje gaat op ontdekking en komt zo soms in gevaarlijke situaties terecht. Wat zijn de reële gevaren in een huis met een baby of peuter? Hoe kan je je huis veilig maken en een thuis creëren waar je kindje naar hartenlust én in alle veiligheid kan ontdekken? JE KINDJE VOELT ZICH NIET LEKKER, HEEFT KOORTS WAT NU? Wat doe je als je baby verkouden is, last heeft van krampjes? Wanneer ga je naar de dokter? Ook koorts komt vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Meestal is het een signaal van een infectie. Waar let je op als je kind koorts heeft? Wanneer moet je koorts behandelen en hoe doe je dat? Een antwoord op vele vragen over babykwaaltjes.

8 ACTIVITEITEN IN LUNA DI TANNEKE, TIELT Elke derde dinsdag van de maand verzorgt de wieg een infomoment in Luna di Tanneke, een ontmoetingsruimte voor jonge ouders en hun kinderen in Tielt (Belgiëlaan 2). In Luna di Tanneke kan je een drankje nuttigen, is een informatiehoekje en een speelhoek voor de kinderen. Er worden ook activiteiten georganiseerd: voorleesmomenten, kookactiviteiten, infomomenten in samenwerking met het Expertisecentrum Kraamzorg de wieg. Meer info: Sociaal Huis Tielt tel MAMA-SALON MAMA S ONTMOETEN MAMA S Ben je een mama die houdt van sociaal contact? Leer je graag andere mama s kennen? Heb je interesse in het verhaal van anderen? Zoek je extra info? Of wil je gewoon gezellig samenkomen? Kom eens langs! Welkom in de wieg Ezelpoort Brugge. Elke 2 e woensdag van de maand van 14 uur tot 16 uur. OPENDEURDAGEN IN DE WIEG In het voorjaar van 2016 zwaait de wieg de deuren van haar kraamcentra open! Je bent er welkom voor gratis infomomenten (zie Of kom gewoon eens langs om kennis te maken met onze diensten. vrijdag 19 februari 2016 (13-20 uur) in de Guido Gezellestraat 10 in Waregem vrijdag 6 mei 2016 (13-20 uur) en zaterdag 7 mei 2016 ( uur) in de Ezelpoort 5 in Brugge vrijdag 13 mei 2016 (13-20 uur) in de Leenstraat 31 in Roeselare

9 Dinsdag 5 18 uur de wieg Roeselare Gezond zwanger Elke zaterdag vanaf 9/ uur uur S&R Olympia Brugge Zwem je fit in je zwangerschap Maandag uur de wieg Roeselare Bevallen zoals het je bevalt! Woensdag uur de wieg Brugge Woensdag uur de wieg Brugge Mamasalon Woensdag uur de wieg Brugge Vrijdag uur de wieg Roeselare Borstvoeding deel 1 Starten met borstvoeding Borstvoeding deel 2 Al doende leert men Een baby in huis, een huis vol spullen? Dinsdag uur de wieg Roeselare Baby s eerste wasje en plasje Woensdag uur de wieg Brugge Borstvoeding deel 3 Borstvoeding en verder Elke zaterdag uur uur S&R Olympia Brugge Zwem je fit in je zwangerschap Donderdag 4 18 uur de wieg Brugge Gezond zwanger Vrijdag 5 14 uur de wieg Roeselare Slaap veilig, slaap zacht... Dinsdag uur de wieg Roeselare Signalen van je baby Woensdag uur de wieg Brugge Mamasalon Vrijdag uur - 20 uur de wieg Waregem Opendeurdag met gratis infomomenten! Een greep uit de thema s: - Bevallen zoals het je bevalt - Je baby dragen in een draagdoek - Baby s eerste wasje en plasje Dinsdag uur de wieg Roeselare Kijk voor het hele programma op Je kindje voelt zich niet lekker, heeft koorts wat nu? Donderdag uur de wieg Brugge Bevallen zoals het je bevalt!

10 Elke zaterdag uur uur S&R Olympia Brugge Zwem je fit in je zwangerschap Dinsdag 1 18 uur de wieg Roeselare Thuis met je pasgeboren baby Donderdag 3 18 uur de wieg Brugge Maandag uur de wieg Roeselare Woensdag 9 14 uur de wieg Brugge Mamasalon Borstvoeding? Echt de moeite waard. Borstvoeding deel1 Starten met borstvoeding Donderdag uur de wieg Brugge Baby s eerste wasje en plasje Maandag uur de wieg Roeselare Borstvoeding deel 2 Al doende leert men Donderdag uur de wieg Brugge Slaap veilig, slaap zacht... Maandag uur de wieg Roeselare Borstvoeding deel 3 Borstvoeding en verder Donderdag uur de wieg Brugge Thuis met je pasgeboren baby Donderdag uur de wieg Brugge Signalen van je baby Elke zaterdag uur uur S&R Olympia Brugge Zwem je fit in je zwangerschap Maandag uur de wieg Brugge Algemene EHBO bij kinderen Dinsdag uur Familiezorg Kortrijk Thuis met je pasgeboren baby Woensdag uur de wieg Brugge Mamasalon Donderdag uur de wieg Brugge Maandag uur de wieg Brugge Dinsdag uur Familiezorg Kortrijk Donderdag uur de wieg Brugge Borstvoeding deel 1 Starten met borstvoeding EHBO bij baby s en kinderen in levensbedreigende situaties Borstvoeding? Echt de moeite waard. Borstvoeding deel 2 Al doende leert men Dinsdag uur Familiezorg Kortrijk Baby s eerste wasje en plasje Donderdag uur de wieg Brugge Borstvoeding deel 3 Borstvoeding en verder

11 Elke zaterdag Vrijdag 6 Zaterdag 7 Vrijdag uur uur 13 uur - 20 uur 9.30 uur - 12 uur 13 uur - 20 uur S&R Olympia Brugge de wieg Brugge de wieg Roeselare Zwem je fit in je zwangerschap Opendeurdag met gratis infomomenten! Een greep uit de thema s: - Bevallen zoals het je bevalt - Thuis met je pasgeboren baby - Een ongeluk schuilt in een klein hoekje - Samen zwanger... Kijk voor het hele programma op Maandag 9 19 uur de wieg Brugge Verrassing! Het zijn er twee... Dinsdag uur Familiezorg Kortrijk Woensdag uur de wieg Brugge Een baby in huis, een huis vol spullen? Mamasalon Een broer of zus in mama s buik Dinsdag uur Familiezorg Kortrijk Slaap veilig, slaap zacht... Donderdag uur de wieg Brugge Mijn baby voelt zich niet lekker, heeft koorts Wat nu? Dinsdag uur de wieg Roeselare Op stap met je baby Donderdag uur de wieg Brugge Gezond zwanger Maandag uur de wieg Roeselare Algemene EHBO bij kinderen Elke zaterdag uur uur S&R Olympia Brugge Zwem je fit in je zwangerschap Donderdag 2 18 uur de wieg Brugge Signalen van de baby Maandag uur de wieg Roeselare EHBO bij baby s en kinderen in levensbedreigende situaties Woensdag 8 14 uur de wieg Brugge Mamasalon Donderdag uur de wieg Brugge Slaap veilig, slaap zacht... Donderdag uur de wieg Brugge Thuis met je pasgeboren baby Maandag uur de wieg Roeselare Verrassing! Het zijn er twee... Donderdag uur de wieg Brugge Baby s eerste wasje en plasje Maandag uur de wieg Brugge Op stap met je baby Maandag uur de wieg Brugge Maandag uur de wieg Roeselare Borstvoeding? Goed begonnen is half gewonnen Borstvoeding? Goed begonnen is half gewonnen

12 informatie, inschrijvingen, adressen 'de wieg', Ezelpoort 5, 8000 Brugge 'de wieg', Leenstraat 31, 8800 Roeselare 'de wieg', Sint-Rembertlaan 20, 8820 Torhout de wieg, Guido Gezellestraat 10, 8790 Waregem Familiezorg West-Vlaanderen vzw, H. Geeststraat 11, 8500 Kortrijk Luna di Tanneke, Belgiëlaan 2, 8700 Tielt Expertisecentrum Kraamzorg Initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, autonome thuiszorgdienst met respect voor de eigen keuzes van de cliënt. Werkzaam in heel West-Vlaanderen. Partnerorganisatie van Kind & Gezin en de Huizen van het Kind. Erkend als Borstvoedingsvriendelijke Organisatie. Dit programma kwam tot stand i.s.m. Regionaal Dienstencentrum Zonnewende. 'de wieg' en Zonnewende zijn initiatieven van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, maatschappelijke zetel: Biskajersplein 3, 8000 Brugge., versie 22/12/2015

expertisecentrum kraamzorg de wieg infomomenten zwanger en bevallen in de herfst

expertisecentrum kraamzorg de wieg infomomenten zwanger en bevallen in de herfst expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de herfst INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg infomomenten zwanger en bevallen in de winter

expertisecentrum kraamzorg de wieg infomomenten zwanger en bevallen in de winter expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de winter INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg infomomenten zwanger en bevallen in de lente

expertisecentrum kraamzorg de wieg infomomenten zwanger en bevallen in de lente expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de lente INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

Expertisecentrum Kraamzorg. organiseert. infomomenten. over zwangerschap, geboorte, kraamtijd en de eerste levensmaanden voor ouders en grootouders

Expertisecentrum Kraamzorg. organiseert. infomomenten. over zwangerschap, geboorte, kraamtijd en de eerste levensmaanden voor ouders en grootouders Expertisecentrum Kraamzorg organiseert infomomenten over zwangerschap, geboorte, kraamtijd en de eerste levensmaanden voor ouders en grootouders programma september - december 2016 INFOMOMENTEN Je wilt

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg

expertisecentrum kraamzorg de wieg expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de herfst INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg

expertisecentrum kraamzorg de wieg expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de zomer INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg

expertisecentrum kraamzorg de wieg expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de zomer WELKOM OP ONZE INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie,

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg

expertisecentrum kraamzorg de wieg expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de herfst INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg

expertisecentrum kraamzorg de wieg expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de winter INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

expertisecentrum kraamzorg de wieg

expertisecentrum kraamzorg de wieg expertisecentrum kraamzorg infomomenten zwanger en bevallen in de lente INFOMOMENTEN Je wil je voorbereiden op de komst van je baby? Je bent pas mama of papa geworden en je zoekt informatie, praktische

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje

Een groots piepklein wondertje kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen Infobrochure 1. 9 maanden rond Infomomenten over zwangerschap en geboorte mensen zorgen voor mensen 2 Jij en je partner groeien naar de geboorte van je baby toe en willen je kindje de best mogelijke start

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

PEUTERS LIEF, MAAR SOMS LASTIG OP HET POTJE. Infoavond over zindelijkheid. Praatavond over peutergedrag

PEUTERS LIEF, MAAR SOMS LASTIG OP HET POTJE. Infoavond over zindelijkheid. Praatavond over peutergedrag INFOMOMENTEN OVER OPVOEDEN ROESELARE VOORJAAR 2019 OP HET POTJE Infoavond over zindelijkheid Voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken. Zindelijk worden

Nadere informatie

EEN VERHAALTJE VÓÓR HET SLAPENGAAN

EEN VERHAALTJE VÓÓR HET SLAPENGAAN INFOMOMENTEN OVER OPVOEDEN ROESELARE NAJAAR 2018 EEN VERHAALTJE VÓÓR HET SLAPENGAAN over co-sleeping en hechting voor ouders en opvoeders van baby s en peuters Dokter Vandewalle brengt het verhaal van

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

het allerbeste plekje op de hele wereld!

het allerbeste plekje op de hele wereld! het allerbeste plekje op de hele wereld! voor gebruik binnenshuis tijdens de kraamperiode, zowel thuis als in het ziekenhuis onbezorgd uitrusten en zelfs in slaap vallen met je baby veilig op je buik huid-op-huid

Nadere informatie

Geniet in alle rust van je baby.

Geniet in alle rust van je baby. Geniet in alle rust van je baby. Volle Maan. De dienst kraamzorg van Familiehulp. Kraamzorg Volle Maan. Extra thuiszorg voor jou en je baby. Ben je in blijde verwachting? Of ben je net de trotse ouder

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Een kindje op komst Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Zo n kraamverzorgende als Godelieve brengt rust en vertrouwen. We hebben veel van haar geleerd. Een Fijne start Je verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Geniet

Nadere informatie

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder is bedoeld voor aanstaande ouders. Er is een baby op komst, misschien wel meer dan één? Ouder worden is een prachtige ervaring

Nadere informatie

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg Kraamzorg In verwachting Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd is aangebroken waarin veel verandert. De geboorte lijkt nog ver weg, maar het is nu tijd om een aantal praktische

Nadere informatie

ZWANGER & ZO ontmoetingsmomenten voor aanstaande ouders en jonge mama s en papa s tweewekelijks op dinsdag in Herentals

ZWANGER & ZO ontmoetingsmomenten voor aanstaande ouders en jonge mama s en papa s tweewekelijks op dinsdag in Herentals SPEELBABBELS ontmoetings- en speelmomenten voor baby s en peuters tot 3 jaar samen met hun ouders, grootouders of andere begeleiders in,,,,, en ZWANGER & ZO ontmoetingsmomenten voor aanstaande ouders en

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Gezinsgerichte zorg in het Elkerliek, daar kunt u van op aan Het verhaal van Esther, Irma en Fleur. Na haar bevalling verblijft Esther van de Vranden

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste ouder, opvoeder, professional,

VOORWOORD. Beste ouder, opvoeder, professional, VOORWOORD Beste ouder, opvoeder, professional, In Groot-Aalst bieden verschillende organisaties infomomenten aan over opvoedingsthema s. In dit overzicht zijn al deze initiatieven gebundeld en vindt u

Nadere informatie

hart Ouderschap vanuit je Lida van Ruijven-Bank Een natuurlijke visie op ouderschap dragen van je kind

hart Ouderschap vanuit je Lida van Ruijven-Bank Een natuurlijke visie op ouderschap dragen van je kind Ouderschap vanuit je hart ouderschap dragen van je kind Een natuurlijke visie op slapen borst(op)voeding voedselallergie en vele andere onderwerpen Lida van Ruijven-Bank Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Ouder en Kind. Special

Ouder en Kind. Special 2016 Ouder en Kind Special Babymassage aan huis, cursus Op een fijne manier aangeraakt worden en huid op huid contact is naast voeding een eerste levensbehoefte van elke baby. Daarnaast is het een geweldige

Nadere informatie

Als je het niet meer ziet zitten...

Als je het niet meer ziet zitten... Infobrochure Als je het niet meer ziet zitten... Omgaan met een huilende baby mensen zorgen voor mensen Inhoud Als je het niet meer ziet zitten...4 Huilen...5 Als huilen een probleem is...6 Voeden...6

Nadere informatie

Wat is een Inloopteam?

Wat is een Inloopteam? Baby Kick Off De Baby Kick Off wordt georganiseerd door Inloopteam Zuidrand en komt met ondersteuning van ECK De Kraamvogel in stand in het Huis van het Kind Borgerhout en Antwerpen-Kiel Wat is een Inloopteam?

Nadere informatie

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby?

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby? Slaapwel Slaapwel baby Net zoals volwassenen slapen ook niet alle kinderen even gemakkelijk of regelmatig. In deze brochure vind je meer informatie over goede slaapgewoontes en krijg je tips voor een gezonde

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

Een boekje. speciaal bedoeld voor de. kraamvader. Petra Afstudeeropdracht 2008

Een boekje. speciaal bedoeld voor de. kraamvader. Petra Afstudeeropdracht 2008 Een boekje speciaal bedoeld voor de kraamvader Petra Afstudeeropdracht 2008 Een boekje voor de aanstaande vader. Tijdschriften, boeken en internet staan vol informatie over de bevalling en de tijd erna,

Nadere informatie

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 Neonatologie Infoboekje Neonatologie 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be 12 Februari 2013 2 11 Voorwoord

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje. Zorg 2. borstvoeding. verzorging. huishoudelijke taken. Wij vangen de zorg voor je op. kraamtranen

Een groots piepklein wondertje. Zorg 2. borstvoeding. verzorging. huishoudelijke taken. Wij vangen de zorg voor je op. kraamtranen kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Preventie van wiegendood. Informatie en aanbevelingen

Preventie van wiegendood. Informatie en aanbevelingen Preventie van wiegendood Informatie en aanbevelingen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2 1 INLEIDING... 3 2 EEN VEILIGE SLAAPOMGEVING... 3 3 EEN VEILIGE SLAAPHOUDING... 4 4 VEILIG TOEDEKKEN, BIJ EEN VEILIGE

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Opzet van de lezing Welkom Inleiding Theorie, tips en adviezen over opvoeden

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

KCE aanbevelingen voor de normale bevalling

KCE aanbevelingen voor de normale bevalling KCE aanbevelingen voor de normale bevalling Goed om weten over de bevalling De geboorte komt dichtbij Uw vermoedelijke bevallingsdatum Een gewone zwangerschap duurt 39 tot 41 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

Najaarsprogramma Huis van Ons Kind Een initiatief van Landelijke Thuiszorg

Najaarsprogramma Huis van Ons Kind Een initiatief van Landelijke Thuiszorg Najaarsprogramma 2013 Huis van Ons Kind Een initiatief van Landelijke Thuiszorg Zwangerschapsyoga Yoga kan een grote hulp zijn bij de beleving van de zwangerschap en geboorte. We hechten belang aan de

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste ouder, opvoeder, professional,

VOORWOORD. Beste ouder, opvoeder, professional, VOORWOORD Beste ouder, opvoeder, professional, In Groot-Aalst bieden verschillende organisaties infomomenten aan over opvoedingsthema s. In dit overzicht zijn al deze initiatieven gebundeld en vindt u

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

OP HET POTJE. Infoavond over zindelijkheid. voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken.

OP HET POTJE. Infoavond over zindelijkheid. voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken. INFOMOMENTEN OVER OPVOEDEN ROESELARE VOORJAAR 2018 OP HET POTJE Infoavond over zindelijkheid voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken. Zindelijk worden

Nadere informatie

Weekbrief. Donderdag 17 december 2015. Activiteitenoverzicht. Aanwezigheid directie / MIB

Weekbrief. Donderdag 17 december 2015. Activiteitenoverzicht. Aanwezigheid directie / MIB Donderdag 17 december 2015 Weekbrief Activiteitenoverzicht 19 december t/m 3 januari Kerstvakantie 4 januari Luizenpluizen Aanwezigheid directie / MIB Woensdag 6 januari Donderdag 7 januari Woensdag 6

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Voorjaarsprogramma 2013. Huis van het Kind Een initiatief van Landelijke Thuiszorg

Voorjaarsprogramma 2013. Huis van het Kind Een initiatief van Landelijke Thuiszorg Voorjaarsprogramma 2013 Huis van het Kind Een initiatief van Landelijke Thuiszorg Zwangerschapsyoga Yoga kan een grote hulp zijn bij de beleving van de zwangerschap en geboorte. We hechten belang aan de

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren Vakantie Activiteiten Thema: Dromen Datum: maandag 7 t/m vrijdag 11 juli Dromen dat we winnen! Maandag: 7 juli Dinsdag: 8 juli Woensdag: 9 juli Donderdag: 10 juli Vrijdag: 11 juli Week 1 De droom is natuurlijk

Nadere informatie

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis.

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Eindelijk thuis afdeling 9B/9C Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Ritme Uw kind kan de eerste dagen onrustig zijn, meer huilen,

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Prenatale begeleiding

Prenatale begeleiding Prenatale begeleiding Prenatale raadpleging en informatiesessies door de vroedvrouw Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en geboorte van uw baby( s), organiseert de dienst gynaecologie-verloskunde

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Als je het niet meer ziet zitten...

Als je het niet meer ziet zitten... Infobrochure Als je het niet meer ziet zitten... Omgaan met een huilende baby mensen zorgen voor mensen 2 Inhoud Als je het niet meer ziet zitten...4 Huilen...5 Als huilen een probleem is...6 Voeden...6

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

OPDRACHTEN. Verzorgende IG. Module 8 Kraamzorg

OPDRACHTEN. Verzorgende IG. Module 8 Kraamzorg OPDRACHTEN Verzorgende IG Module 8 Kraamzorg Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 De cliënt in de kraamzorg 5 A Taken van de kraamverzorgende 5 B Visie op kraamzorg 7 C Ontwikkelingskenmerken van het ongeboren

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

U begrijpt dat het voor de kinderen ook een tijd is geweest waarin veel besproken en gespeeld is.

U begrijpt dat het voor de kinderen ook een tijd is geweest waarin veel besproken en gespeeld is. Gastouderschap De Blauwe Driehoek Daphne de Swart Thomaslaan 22 5631 GL Eindhoven 06-19 370 470 www.deblauwedriehoek.com info@deblauwedriehoek.com Eindhoven, 18 mei 2013 Beste ouder(s)/verzorger(s), Wat

Nadere informatie

Goed gevoel activiteit

Goed gevoel activiteit OCMW Vilvoorde ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM januari februari maart 2015 Vergeven en vergeten de last van vorig jaar, geen voornemen is beter dan vrede met elkaar We wensen alle bewoners een

Nadere informatie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie Tweelingen Hier zie je ons met zijn allen, de tweeling was net geboren en mijn moeder en ik waren verkouden dus moesten we van die kapjes op zodat de tweeling niet ziek zou worden. Ik was hier 4 jaar oud.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oktober 2015. Kinderboekenweek Kosten schoolreis/kamp. Toezicht op het schoolplein Trakteren. groep 8 is vrij

Nieuwsbrief. Oktober 2015. Kinderboekenweek Kosten schoolreis/kamp. Toezicht op het schoolplein Trakteren. groep 8 is vrij In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Oktober 2015 Voor op de kalender Oud papier Babynieuws Fietscontrole Wijziging datum schoolreis Kinderboekenweek Kosten schoolreis/kamp Toezicht op het schoolplein Trakteren

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste ouder, opvoeder, professional,

VOORWOORD. Beste ouder, opvoeder, professional, 2017mei augustus VOORWOORD Beste ouder, opvoeder, professional, In Groot-Aalst bieden verschillende organisaties infomomenten aan over opvoedingsthema s. In dit overzicht zijn al deze initiatieven gebundeld

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Neem bij voorkeur binnen 3 dagen na de bevalling contact op om de shoot in te plannen.

Neem bij voorkeur binnen 3 dagen na de bevalling contact op om de shoot in te plannen. Pas geboren baby s zijn zo klein, zacht en puur. Dat beeld wil je als ouders graag koesteren. Een newborn fotoshoot zorgt voor een prachtige herinnering aan deze bijzondere eerste dagen na de geboorte.

Nadere informatie

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en Met je familie Met je familie Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en heb je hen niet zelf gekozen,

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 10 maart t/m 25 april 2014 Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei superleuke workshops. Deze

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Een wereld van verschil in kraamzorg

Een wereld van verschil in kraamzorg Een wereld van verschil in kraamzorg Inhoud Colofon Wereld Wonder Postbus 9 2260 AA Leidschendam T 070-305 2040 F 070-305 2048 E kraamzorg@wereldwonder.nl I www.wereldwonder.nl Voor het bezoekadres zie

Nadere informatie

Huiswerktips. Maak tijd

Huiswerktips. Maak tijd Huiswerktips Huiswerktips Voor sommige kinderen is huiswerk maken een helse taak. In deze brochure krijg je een heleboel tips over hoe je je kind kan helpen met zijn huiswerk. Maak tijd Sommige kinderen

Nadere informatie

EEN GOED BEGIN VOOR ELK KIND! HET PRENATAAL AANBOD VERTAALD NAAR KWETSBARE GEZINNEN.

EEN GOED BEGIN VOOR ELK KIND! HET PRENATAAL AANBOD VERTAALD NAAR KWETSBARE GEZINNEN. EEN GOED BEGIN VOOR ELK KIND! HET PRENATAAL AANBOD VERTAALD NAAR KWETSBARE GEZINNEN. Expertisecentrum kraamzorg Antwerpen www.kraamvogel.be Visie expertisecentrum kraamzorg -Gezondheidspromotie - Van preconceptie

Nadere informatie

Het geboorteplan. Informatie voor zwangeren. April 2010. Wat is een geboorteplan?

Het geboorteplan. Informatie voor zwangeren. April 2010. Wat is een geboorteplan? Het geboorteplan Informatie voor zwangeren April 2010 Wat is een geboorteplan? In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

1. Ouders en jij: opvoedingspartners

1. Ouders en jij: opvoedingspartners 1. Ouders en jij: opvoedingspartners Ouders die jouw opvang kiezen, vertrouwen je hun kostbaarste bezit toe. Jij voedt hun kinderen mee op tijdens hun belangrijkste levensjaren, een mooie taak! EEN GOEDE

Nadere informatie

Een steuntje in de rug

Een steuntje in de rug Regionaal Dienstencentrum Zonnewende een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw Een steuntje in de rug Een overzicht van enkele hulpmiddelen voor een rugvriendelijke thuiszorg Inhoud 1. In en uit

Nadere informatie

Hoera een papa, hoera een mama! 20 TopTips voor en door kersverse ouders

Hoera een papa, hoera een mama! 20 TopTips voor en door kersverse ouders INKIJKEXEMPLAAR inspiratie boekje Hoera een papa, hoera een mama! 20 TopTips voor en door kersverse ouders Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje! Vader of moeder worden is een intense ervaring die

Nadere informatie

Voor De Allerkleinste

Voor De Allerkleinste Voor De Allerkleinste Van harte gefeliciteerd... Je bent in verwachting! Met dit leuke nieuws komen er ook vragen. Wat moet ik allemaal regelen? Wil ik thuis bevallen of in het ziekenhuis? En hoe zit dat

Nadere informatie

http://www.christelijkegastouder.nl Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends

http://www.christelijkegastouder.nl Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends http://www.christelijkegastouder.nl Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends Inhoudsopgave Het opvanggezin Het ritme Spelen De opvangplekken en materialen Ik als gastouder Gastkinderen Het opvanggezin Mijn

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby

Zwanger, bevallen en je baby Cursussen en diensten de Zorgboog Telefoon 0492-504 821 cursussendiensten@zorgboog.nl Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Cursussen en diensten de Zorgboog heeft geen winstoogmerk en is onderdeel

Nadere informatie

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt dus bij welke familie je hoort. Ouders Met je ouders heb

Nadere informatie

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Voorstelronde Mesut Cifci, onderwijsondersteuner/oudercontactpersoon Welke ouders zijn er vandaag aanwezig? Samen met en van elkaar leren! Het belang

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie