U kan inschrijven via de website van KAHO Sint-Lieven: Opgelet: het aantal deelnemers is beperkt tot 10 per reeks.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U kan inschrijven via de website van KAHO Sint-Lieven: http://dvo.kahosl.be Opgelet: het aantal deelnemers is beperkt tot 10 per reeks."

Transcriptie

1 Praktisch Inschrijven U kan inschrijven via de website van KAHO Sint-Lieven: Opgelet: het aantal deelnemers is beperkt tot 10 per reeks. Meer informatie Voor administratieve informatie kan u contact opnemen met: KAHO Sint-Lieven Dienst Voortgezette Opleidingen (DVO) Tel.: dvo@kahosl.be Website: Voor Lesdagen - reeks 7, 8 en 9 Reeks 7: Startdag: dinsdag 10/9/2013 Einde reeks 7: dinsdag 22/10/2013 Reeks 8: Startdag: dinsdag 10/9/2013 Einde reeks 8: donderdag 24/10/2013 Reeks 9: Startdag: dinsdag 5/11/2013 Einde reeks 9: dinsdag 17/12/2013 De lessen gaan meestal door op dinsdag en/of donderdag (8 lesdagen/reeks). De exacte data zijn te vinden op: meer inhoudelijke informatie kan u terecht bij KAHO Sint-Lieven, Kwalestraat Aalst-Nieuwerkerken tel Mail: michael.dubois@kahosl.be Sectorfonds: Sectorfonds Vormelek vzw betaalt aan de werkgever die ressorteert onder het PSC 149,01 (RSZ prefix 067 of 467) een premie voor elke arbeider die een nietbedrijfsspecifieke opleiding met het Vormelek-label volgt. Meer info: Sectorfonds bouwsector (PC 124): Na de opleiding ontvangt de werkgever van het fvb Constructiv een opleidingstussenkomst van 5/u voor hun arbeiders en zaakvoerder (indien deze vergezeld is van hun arbeider(s) en een loontussenkomst van 15/u voor hun arbeiders. Opleiding: van CV-Technicus tot Warmtepomptechnicus (8 dagen) KMO-bedrijven: Je kan voor deze opleiding gebruik maken van subsidies d.m.v. de KMO-portefeuille. Dit betekent dat de opleiding voor 50% terugbetaald wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Meer info:

2 Waarom? Hoe? Door de steeds strenger wordende wetgeving omtrent energiezuinige gebouwen en technische installaties komt het gebruik van fossiele brandstoffen (mazout, aardgas) steeds meer in de verdrukking. Het toepassen van warmtepompen als verwarmingsbron is een mogelijkheid om hieraan te voldoen. De opleiding heeft tot doel om de personen die werken in de verwarmingssector de nodige competenties aan te leren zodat ze in staat zijn op zelfstandige wijze warmtepompinstallaties te installeren, in dienst te nemen, te onderhouden en te herstellen. Tijdens de opleiding bereiden we je voor op het examen dat leidt tot het certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek. Dit certificaat is noodzakelijk wil men voldoen aan de wetgeving omtrent de handelingen aan warmtepompinstallaties. Meer en meer warmtepompfabricanten eisen van de installateurs van hun toestellen dat zij in het bezit zijn van dit certificaat. De opleiding is praktisch opgevat met enkel de noodzakelijke theoretische kennis als vertrekpunt van de opleiding. Doelgroep Voor wie? Installateurs CV- installaties met een basiskennis elektriciteit Koeltechniekers die hun kennis over warmtepompen willen bijschaven Service engineers Projectverantwoordelijken HVAC Elektriciens met een basiskennis warmte Welke lesgevers? De drie lesgevers zijn allemaal in het bezit van een pedagogisch bekwaamheidsdiploma en hebben vele jaren ervaring in het lesgeven over koelinstallaties/ warmtepompen. Een van de externe lesgevers heeft reeds 35 jaar ervaring in de koeltechniek en installeert dagelijks warmtepompen. In deze opleiding komt zowel de theoretische benadering van de warmtepomp als de praktijk van het werken aan de warmtepompinstallatie aan bod. Tijdens de achtdaagse opleiding wordt de theorie afgewisseld met de praktijk. Normalerwijze wordt in de voormiddag aandacht besteed aan het theoretische aspect van de werking en installatie van warmtepompen en in de namiddagsessies worden de nodige praktische vaardigheden ingeoefend. Voor het aanleren van deze competenties maken we gebruik van de aanwezige labo-apparatuur. Het labo is gecertificeerd als examencentrum voor de certificering van koeltechniekers en beschikt over hoogwaardig materiaal. Tijdens de praktijkdag, lesdag 7, werken we aan de opstelling van de warmtepomp. Gedurende een hele dag krijg je de mogelijkheid de warmtepompinstallatie koeltechnisch aan te sluiten: de installatie testen op druk, vacumeren, vullen en opstarten volgens het opstaprapport. De werkingscondities van de installatie worden opgemeten en gecontroleerd. En het inbedrijfsstellingsrapport wordt ingevuld. De laatste dag is voorzien als examendag. Je wordt in de mogelijkheid gesteld om deel te nemen aan het examen dat leidt tot het certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek, categorie I. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

3 Campus Aalst Opleiding van cv-technicus tot warmtepomptechnicus ( 8 dagen ) Waarom? Door de steeds strenger wordende wetgeving omtrent energiezuinige gebouwen en technische installaties komt het gebruik van fossiele brandstoffen (mazout, aardgas) steeds meer in de verdrukking. Het toepassen van warmtepompen als verwarmingsbron is een mogelijkheid om hieraan te voldoen. De opleiding heeft tot doel om de personen die werken in de verwarmingssector de nodige competenties aan te leren zodat ze in staat zijn op zelfstandige wijze warmtepompinstallaties te installeren, in dienst te nemen, te onderhouden en te herstellen. Tijdens de opleiding wordt de cursist ook voorbereidt op het examen dat leidt tot het certificaat van koeltechnieker. Dit certificaat is noodzakelijk wil men voldoen aan de heersende wetgeving omtrent de handelingen aan warmtepompinstallaties. Meer en meer warmtepompfabricaten eisen van de installateurs van hun toestellen dat zij in het bezit zijn van zo n certificaat. De opleiding is zoveel als mogelijk praktisch opgevat met enkel de noodzakelijke theoretische kennis als vertrekpunt van de opleiding. Hoe? In deze opleiding komt zowel de theoretische benadering van de warmtepomp als de praktijk van het werken aan de warmtepompinstallatie aan bod. Tijdens de achtdaagse opleiding wordt de theorie afgewisseld met de praktijk. Normalerwijze wordt in de voormiddag aandacht besteed aan het theoretische aspect van de werking en installatie van warmtepompen en in de namiddagsessies worden de nodige praktische vaardigheden ingeoefend. Voor het aanleren van deze competenties wordt gebruik gemaakt van de aanwezige labo-apparatuur. Het labo is gecertificeerd als examencentrum voor de certificering van koeltechniekers en beschikt over hoogwaardig materiaal. Tijdens de praktijkdag, lesdag 7, wordt er gewerkt aan de opstelling van de warmtepomp. Gedurende een ganse dag krijgt de cursist de mogelijkheid de warmtepompinstallatie koeltechnisch aan te sluiten. De installatie te testen op druk, te vacumeren, te vullen en opstarten volgens opstaprapport. De werkingscondities van de installatie worden opgemeten en gecontroleerd. En het inbedrijfsstellingsrapport wordt ingevuld. De laatste dag is voorzien als examendag. De cursist wordt in de mogelijkheid gesteld om deel te nemen aan het examen dat leidt tot het certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek, categorie I.

4 Campus Aalst Lesdagen: Opleiding warmtepomp reeks Reeks 7: Van cv-technicus tot warmtepomptechnicus Di. 10/9: Dag 1 Do. 12/9: Dag 2 Di. 17/9: Dag 3 Do. 19/9: Dag 4 Di. 24/9: Dag 5 Do. 26/9: Dag 6 Ma. 30/9: Praktijkdag 1 (telkens twee deelnemers per praktijkdag, af te spreken) Di. 1/10: Praktijkdag 2 Do. 3/10: Praktijkdag 3 Vrij. 4/10: Praktijkdag 4 Ma. 7/10: Praktijkdag 5 Di. 22/10: Certificatie reeks 7 Reeks 8: Van cv-technicus tot warmtepomptechnicus Di. 10/9: Dag 1 Do. 12/9: Dag 2 Vrij. 13/9: Dag 3 Ma. 16/9: Dag 4 Di. 24/9: Dag 5 Ma. 23/9 : Dag 6 Ma. 14/10: Praktijkdag 1 (telkens twee deelnemers per praktijkdag, af te spreken) Di. 15/10: Praktijkdag 2 Do. 17/10: Praktijkdag 3 Vr. 18/10: Praktijkdag 4 Ma. 21/10: Praktijkdag 5 Do. 24/10: Certificatie reeks 8 Reeks 9: Van cv-technicus tot warmtepomptechnicus Di. 5/11: Dag 1 Di. 12/11: Dag 2 Do. 14/11: Dag 3 Di. 19/11: Dag 4 Do. 21/11: Dag 5 Di. 26/11: Dag 6 Vrij. 6/12: Praktijkdag 1 (telkens twee deelnemers per praktijkdag, af te spreken) Ma. 9/12: Praktijkdag 2 Di. 10/12: Praktijkdag 3 Do. 12/12: Praktijkdag 4 Vrij. 13/12: Praktijkdag 5 Di. 17/12: Certificatie reeks 9 Inhoud van de opleiding: zie verder.

5 Campus Aalst Voor wie? Installateurs CV- installaties met een basiskennis elektriciteit Koeltechniekers die hun kennis over warmtepompen willen bijschaven Service engineers Projectverantwoordelijken HVAC Welke lesgevers? De lesgevers (3) zijn allemaal in het bezit van een pedagogisch bekwaamheidsdiploma en hebben vele jaren ervaring in het lesgeven over koelinstallaties/warmtepompen. Een van de externe lesgevers heeft reeds 35 jaar ervaring in de koeltechniek en installeert dagelijks warmtepompen. Inschrijving Klik hier om je in te schrijven De lessen gaan door op in Aalst: KAHO Sint-Lieven Kwalestraat Aalst-Nieuwerkerken Fax: Tel.: Contactpersoon inhoud: of Contactpersoon administratie: ( )

6 Lesdag 1 Programma Uitleg over de werking van een warmtepomp De verschillende onderdelen van een warmtepomp De warmtepomp in het log p, h-diagram Begrippen: o onderkoeling en oververhitting o COP Oefening op het voorstellen van het koel/warmteproces in het log p/h-diagram Hardsolderen en koeltechnische vaardigheden Na een theoretische benadering van het hardsolderen, gaan de cursisten zelf aan de slag. De hardsoldeeroefeningen worden besproken en de techniek van het hardsolderen wordt verder ingeoefend. Ook het aanleren van het plooien van koperen buizen en het maken van flareverbindingen komt aanbod Dag 2 Enkele bijzonderheden aan warmtepompinstallatie. De koelmachine/warmtepomp en het negatief kringproces. Rendement van een warmtepomp. o COP(Coëfficiënt Of Performance); o Seasonal Performance(SPF); o Primary Energy Ratio(PER); Soorten warmtepompen Bespreking van de onderdelen van een warmtepompinstallatie Opleiding Van CV-technicus tot warmtepomptechnicus

7 Demonstratie aan een installatie en het aanleren van: Vacumeren van een warmtepomp(koel)installatie Vullen en recupereren van koelmiddel in een installatie. Dag 3 Verdere bespreking van de verschillende componenten van een warmtepompinstallatie Koelmiddelen Compressoren (soorten) Condensors Verdampers Expansieventielen Andere onderdelen In groepjes van 2 worden volgende handelingen onder begeleiding aangeleerd: Vacumeren + invullen van vacumeercertificaat; Vullen van de koelinstallatie; Koudemiddelenregistratie in het logboek; Procedure van de manifolds; Lekdichtheid contoleren met elektronische detector (sniffer); Terugwinnen van het koelmiddel Invullen van attest voor hergebruik, terugwinning en vernietiging van het koelmiddel. Verder oefenen op het hardsolderen. Dag 4 Verdere bespreking van de verschillende componenten van een warmtepompinstallatie Koelmiddelen Compressoren (soorten) Condensors Verdampers Opleiding Van CV-technicus tot warmtepomptechnicus

8 Expansieventielen Andere onderdelen Instellen en afregelen van regelapparatuur Storingen zoeken in een installatie en oplossen Dag 5 Bespreking verschillende schema s Integratie van de bereiding van sanitair warmwater Integratie van een buffervat in een installatie Eenvoudige berekeningen en selectie van de componenten Aan de slag op de installatie Bespreking van het: koeltechnisch circuit Hydraulisch circuit Elektrisch circuit Metingen op de installatie Tips en tricks Dag 6 Overlopen van de vragen van het theoretisch deel dat leidt tot het certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek Tijd om zelfstandig te hardsolderen en/of vullen en vacumeren van een koelinstallatie als voorbereiding op het examen dat leidt tot het certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek Opleiding Van CV-technicus tot warmtepomptechnicus

9 Dag 7-praktijkdag Warmtepompen praktisch aansluiten: -Koeltechnisch aansluiten warmtepomp -Druktest tot 40 bar -Vacümeren -Vullen van installatie. -Opstarten + invullen van opstartrapport in koelen/verwarmen. -Warmtepompcondities in enthalpiediagram tekenen. -Berekenen van cop in koelen/verwarmen. -Stockeren van koudemiddel in buitenunit. -Doorzagen van lassen en controleren op doorvloeiing. Dag 8-examendag (8 uur) Examen dat leidt tot het certificaat in de koeltechniek Het examen bestaat uit 4 delen, nl. Theoretisch deel over de wetgeving Theoretisch deel over de kennis van koeltechniek Praktisch deel: hardsoldeerproef Praktisch deel: vul- en vacumeerproef Een voormiddagsessie begint om 9 uur en duurt tot 12u15 Een namiddagsessie begint om 13 uur en eindigt om 16u15 Uitzondering: Lesdag 8 (examendag) start om 8 uur Opleiding Van CV-technicus tot warmtepomptechnicus

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl14 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE Opleiding Installateur warmtepompen BO KW 031 (Ontwerp) Installateur warmtepompen - Versie {1.0} Ontwerp Pagina

Nadere informatie

Koelmonteur, koeltechnisch Installateur - Koeltechnicus

Koelmonteur, koeltechnisch Installateur - Koeltechnicus Koelmonteur, koeltechnisch Installateur - Koeltechnicus Patrick De Locht Business Developer SYNTRA Limburg vzw Versie Mei 2016 Patrick.delocht@syntra-limburg.be 1 Beschrijving traject Als koeltechnicus

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE Opleiding Installateur warmtepompen BO KW 031 warmtepompen - Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

14/12/2015. Wegwijs in de koeltechniek voor de niet koeltechnieker. Auteur: Rudy Beulens

14/12/2015. Wegwijs in de koeltechniek voor de niet koeltechnieker. Auteur: Rudy Beulens Wegwijs in de koeltechniek voor de niet koeltechnieker Auteur: Rudy Beulens E-mail: rudy.beulens@sbmopleidingen.be 1 Wat is koeltechniek Is een verzameling van technische oplossingen Bedoeld om ruimten,

Nadere informatie

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014 Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven Academiejaar 2013-2014 Dienst Voortgezette Opleidingen KAHO Sint-Lieven, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent Preventieadviseur Basismodule

Nadere informatie

Bijlage 18. Retributies voor de behandeling van de aanvraag en de uitoefening van het toezicht op de erkenningen met betrekking tot het leefmilieu

Bijlage 18. Retributies voor de behandeling van de aanvraag en de uitoefening van het toezicht op de erkenningen met betrekking tot het leefmilieu Bijlage 4 bij het besluit van de Vlaamse Regering van *** tot wijziging van diverse besluiten inzake leefmilieu, wat betreft een aanpassing aan de Bijlage 18 bij het VLAREL Bijlage 18. Retributies voor

Nadere informatie

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Contactpersoon (inhoudsdeskundige): via campus Dirk Martens te Aalst: tel.: 053 72 71 70 of per e-mail: dany.verhertbrugge@odisee.be Vanaf het academiejaar 2012-2013

Nadere informatie

Ruimteverwarming met warmtepompen:

Ruimteverwarming met warmtepompen: Ruimteverwarming met warmtepompen: principes en werking van verschillende warmtepompsystemen en toepassingen in woningbouw TRIAS ENERGETICA 2 1 Dus 1. Eerst goed isoleren en luchtdicht bouwen (de warmtebehoefte

Nadere informatie

Warmtepompen : Wanneer wel of niet?

Warmtepompen : Wanneer wel of niet? Warmtepompen : Wanneer wel of niet? TRIAS ENERGETICA 2 Dus 1. Eerst goed isoleren en luchtdicht bouwen (de warmtebehoefte beperken) 2. Dan duurzame energietechnieken maximaal benutten 3. Als laatste fossiele

Nadere informatie

Warmtepompen en f gassen wetgeving

Warmtepompen en f gassen wetgeving Warmtepompen en f gassen wetgeving Wanneer is wat verplicht Jaap de Knegt F gassen hoe zet het ook alweer? 1987 Montreal protocol. Bescherming ozonlaag Koeltechniek maakt afspraken om CFK s uit te faseren

Nadere informatie

Academy. ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming.

Academy. ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming. Academy ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming.be 1. Voorwoord ATAG Verwarming dankt haar succes aan de doorgedreven trainingsprogramma

Nadere informatie

Voortgezette opleidingen. Postgraduaatopleidingen en permanente vorming voor industriële wetenschappen en technologie. http://dvo.odisee.

Voortgezette opleidingen. Postgraduaatopleidingen en permanente vorming voor industriële wetenschappen en technologie. http://dvo.odisee. ACADEMIEJAAR 2015-2016 PERMANENTE VORMING Voortgezette opleidingen Postgraduaatopleidingen en permanente vorming voor industriële wetenschappen en technologie http://dvo.odisee.be PERMANENTE VORMING Preventieadviseur

Nadere informatie

Zonnethermie - sanitair - Installateur hernieuwbare energie

Zonnethermie - sanitair - Installateur hernieuwbare energie Zonnethermie - sanitair - Installateur hernieuwbare energie In samenwerking met Opleiding van 12 sessies vrijdag, 17 november 2017, Zandvoordeschorredijkstraat 73, 8400 Lesdata van deze opleiding: 17/11/2017

Nadere informatie

Rijbewijs op School in 10 stappen

Rijbewijs op School in 10 stappen Rijbewijs op School in 10 stappen Om je zo goed mogelijk te begeleiden bij Rijbewijs op School, vind je hieronder een gedetailleerd stappenplan. Vul je dossier aan de hand van dit plan in. Zo verloopt

Nadere informatie

Warmte in de koudetechniek, een hot item

Warmte in de koudetechniek, een hot item Wijbenga info sheet 5: Warmte in de koudetechniek, een hot item In het ontwerp van een koelinstallatie wordt steeds meer aandacht besteed aan het energieverbruik. Dit kan bereikt worden door een zo hoog

Nadere informatie

Koelinstallatie. Logboek. Adres Hogestraat 8 Postcode 4001 EW. Telefoon Mobiel nr (06) 36101376 Stek nr: 6186-00. 1.

Koelinstallatie. Logboek. Adres Hogestraat 8 Postcode 4001 EW. Telefoon Mobiel nr (06) 36101376 Stek nr: 6186-00. 1. Adres Hogestraat 8 Logboek Koelinstallatie 1. Algemene gegevens 2. Gegevens installatie 3.1 Registratie van beheer 3.2 Registratie cfk alarm 4. Registratie van onderhoud 5. Certificaten 6. Instructie kaart

Nadere informatie

Remeha Neptuna. Comfort het hele jaar door 4/6/8/11/16/22/27. the comfort innovators

Remeha Neptuna. Comfort het hele jaar door 4/6/8/11/16/22/27. the comfort innovators Neptuna 4/6/8/11/16/22/27 Comfort het hele jaar door the comfort innovators Comfort het hele jaar door Neptuna Een natuurlijke energiebron zoals lucht, water of zonlicht levert besparing op. Kies je voor

Nadere informatie

Opleiding Installateur RESCert

Opleiding Installateur RESCert Opleiding Installateur RESCert RES staat voor Renewable Energy Systems (Hernieuwbare Energie Systemen) en RESCert is een certificaat van bekwaamheid van de installateur, als garantie voor de klant/gebruiker.

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR AIRCO - WARMTEPOMPEN KLIMATISATIE 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR AIRCO - WARMTEPOMPEN KLIMATISATIE 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR AIRCO - WARMTEPOMPEN KLIMATISATIE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Cool Beste student, Spreekt het werken

Nadere informatie

Opleiding Installateur RESCert

Opleiding Installateur RESCert Opleiding Installateur RESCert RES staat voor Renewable Energy Systems (Hernieuwbare Energie Systemen) en RESCert is een certificaat van bekwaamheid van de installateur, als garantie voor de klant/gebruiker.

Nadere informatie

AXIMA REFRIGERATION Visie van een installatiebedrijf

AXIMA REFRIGERATION Visie van een installatiebedrijf AXIMA REFRIGERATION Visie van een installatiebedrijf INHOUDSTAFEL I HET BEDRIJF 1 Activiteiten II DE KOELINSTALLATIE 1 Algemeen schema 2 Wisselwerking compressor / verbruikers 3 Regeling III REGELING PRIMAIRE

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOELMONTEUR. KOELMONTEUR Beroepscompetentieprofiel (SERV/De bouw-, elektrotechnische en metaalsector, maart 2009)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOELMONTEUR. KOELMONTEUR Beroepscompetentieprofiel (SERV/De bouw-, elektrotechnische en metaalsector, maart 2009) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOELMONTEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) KOELMONTEUR Beroepscompetentieprofiel (SERV/De bouw-, elektrotechnische en metaalsector,

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR DEALERS VAN TUINMATERIEEL

OPLEIDING VOOR DEALERS VAN TUINMATERIEEL 2 OPLEIDING VOOR DEALERS VAN TUINMATERIEEL Fedagrim, de Belgische federatie van leveranciers van machines, gebouwen en uitrusting voor landbouw en groene zones vzw, heeft een reeks verdelers van tuinmaterieel

Nadere informatie

Diplomagerichte. dagopleidingen. Persoonlijke groei is mijn keuze!

Diplomagerichte. dagopleidingen. Persoonlijke groei is mijn keuze! Diplomagerichte dagopleidingen Persoonlijke groei is mijn keuze! Loodgieter - Monteur centrale verwarming Je wilt als werknemer of zelfstandige aan de slag in de sector centrale verwarming en sanitair,

Nadere informatie

Infobrief C zonder vakbekwaamheid

Infobrief C zonder vakbekwaamheid Infobrief C zonder vakbekwaamheid In deze infobrief willen wij u enerzijds de opleiding toelichten. Anderzijds hopen wij u ook wegwijs te maken in de administratie rond het rijexamen. Vrijgestelden vakbekwaamheid

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding installateur centrale verwarming en sanitaire installaties

Voltijdse dagopleiding installateur centrale verwarming en sanitaire installaties Voltijdse dagopleiding installateur centrale verwarming en sanitaire installaties Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt

Nadere informatie

Infobrief C met vakbekwaamheid

Infobrief C met vakbekwaamheid Infobrief C met vakbekwaamheid In deze infobrief willen wij u enerzijds de opleiding toelichten. Anderzijds hopen wij u ook wegwijs te maken in de administratie rond het rijexamen. Opleiding: Theorie categorie

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Koeltechnieker BO KW 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep... 3

Nadere informatie

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Dienst Voortgezette Opleidingen KAHO Sint-Lieven OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Contactpersoon (inhoudsdeskundige): via campus Dirk Martens te Aalst: tel.: 053 72 71 70 of per e-mail: dany.verhertbrugge@kahosl.be

Nadere informatie

Themadag Centraal versus decentraal koelen

Themadag Centraal versus decentraal koelen Themadag Centraal versus decentraal koelen Centrale versus decentrale industriële koelsystemen D.R. Wentink Adviesburo Verhoef Centraal versus decentraal koelen. Inhoudsopgave: 1. Definitie en verschillende

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren Wijbenga info sheet 12: Vacumeren Inleiding Deze keer geen luchtig onderwerp. Na de bouw van een koelinstallatie zal deze in bedrijf genomen moeten worden. Deze inbedrijfstelling bestaat uit een aantal

Nadere informatie

Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg.

Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg. Aan de bewoner(s) van dit pand Datum 1 januari 2014 Onze referentie 14001/SS/WT. Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg. Geachte bewoner/gebruiker, Regelmatig

Nadere informatie

Energik testo NV/SA. Het koeltechnisch diagram met de testo 570

Energik testo NV/SA. Het koeltechnisch diagram met de testo 570 Energik 2014 testo NV/SA Het koeltechnisch diagram met de testo 570 Testo NV, Energik 2014 Wie is wie? Dave Staelens Project Manager Testo Elektronische meetapparatuur 39 werknemers bij testo België Inhoud

Nadere informatie

WELKOM IN DE CURSUS. Wat moet je doen?

WELKOM IN DE CURSUS. Wat moet je doen? WELKOM IN DE CURSUS Abdul en Irina starten vandaag met een intensieve cursus Nederlands. De leraar geeft tijdens de les informatie over de cursus en de examens. De leraar maakt ook enkele afspraken met

Nadere informatie

Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK. koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer

Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK. koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer Het optimale klimaat voor uw gasten? Onze zorg! Voor de beheersing van het

Nadere informatie

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012 Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012 Datum: Juli 2012 Contactpersonen: Martijn Snels Eva Kromhout Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Airco-technieker BO KW 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep...

Nadere informatie

Opleidingen telefooncentrales najaar 2010

Opleidingen telefooncentrales najaar 2010 Opleidingen telefooncentrales najaar 2010 www.eurodistribution.be/opleidingen Premium Support Program Eurodistribution www.eurodistribution.be support@eurodistribution.be Gentsesteenweg 125 Tel.: +32 56

Nadere informatie

Samen gaan we voor kwaliteit en service

Samen gaan we voor kwaliteit en service MHI Trainingen Samen gaan we voor kwaliteit en service Mitsubishi Heavy Industries_Trainingen Samen gaan we voor kwaliteit en service Hoewel de kennis in onze branche bij installateurs en adviseurs de

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Installateur individuele gasverwarming BO KW 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

OPLEIDINGEN 2015 VDI DOMOTICA MYHOME VIDEOFONIE 2-DRAADS CCTV ANALOOG/IP

OPLEIDINGEN 2015 VDI DOMOTICA MYHOME VIDEOFONIE 2-DRAADS CCTV ANALOOG/IP OPLEIDINGEN 2015 DOMOTICA MYHOME VIDEOFONIE 2-DRAADS CCTV ANALOOG/IP VDI Legrand Group Academy Welkom in de Legrand Group Academy! Is domotica en videofonie voor u ook zeer ingewikkelde materie? Of juist

Nadere informatie

Vlaamse regelgeving inzake lekverliezen Studiedag reductie F-gassen in de koelsector 7 juli 2016

Vlaamse regelgeving inzake lekverliezen Studiedag reductie F-gassen in de koelsector 7 juli 2016 Vlaamse regelgeving inzake lekverliezen Studiedag reductie F-gassen in de koelsector 7 juli 2016 Sven Claeys Broeikasgassen en hun Global Warming Potential (GWP) CO 2 1 CH 4 21 N 2 O 310 HFK s, PFK s en

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Afdeling : Ruimtelijk ontwikkeling Registernummer: bi/z17-015897-1776a

Nadere informatie

ADVIES. Raad Volwassenenonderwijs. 24 mei 2005 RVOL/MDR/ADV/013

ADVIES. Raad Volwassenenonderwijs. 24 mei 2005 RVOL/MDR/ADV/013 ADVIES Raad Volwassenenonderwijs 24 mei 2005 RVOL/MDR/ADV/013 Advies over de modulaire opleidingen voor het studiegebied Koeling en warmte van het secundair OSP, in uitvoering van artikel 15 van het decreet

Nadere informatie

Nieuwe wetgeving koelinstallaties versnelt toepassing warmtepompen

Nieuwe wetgeving koelinstallaties versnelt toepassing warmtepompen Nieuwe wetgeving koelinstallaties versnelt toepassing warmtepompen Door: Robin Sommers en Erik Deliege, Van Beek DIT IS EEN PUBLICATIE VAN: VAN BEEK INGENIEURS B.V. UTRECHTSESTRAAT 59 6811 LW ARNHEM +31

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 301/28 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/2067 VAN DE COMMISSIE van 17 november 2015 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en

Nadere informatie

Organisatie van de opleidingen in samenwerking met

Organisatie van de opleidingen in samenwerking met Organisatie van de opleidingen in samenwerking met Confederatie Bouw Dak OPLEIDINGEN IN HET PLAATSEN VAN LEIEN van 7u30 tot 16u00. BASISOPLEIDINGEN Van 9 tot 13 oktober 2006 Code DNW2006LB-4 Van 13 tot

Nadere informatie

Rijbewijs op School in stappen

Rijbewijs op School in stappen Rijbewijs op School in stappen Beste leerkracht Om Rijbewijs op School zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben we een handleiding in duidelijke stappen voor je uitgewerkt. Het is belangrijk dat je deze

Nadere informatie

Studiegids. Postgraduaat Koeltechnieken

Studiegids. Postgraduaat Koeltechnieken Studiegids Postgraduaat Koeltechnieken Academiejaar 2011-2012 Studiegids Postgraduaat Koeltechnieken Deel 1 - Koeltechnieken 1.1 Situering Het postgraduaat Koeltechnieken is een 1-jarige opleiding, bestaande

Nadere informatie

Programma Clubs Atlantic 2015 Atlantic Academy

Programma Clubs Atlantic 2015 Atlantic Academy Programma Clubs Atlantic 2015 Atlantic Academy PAC1 Intro Warmtepompen PAC1 - Introductie Warmtepompen Niveau 1 - Introductie in de wereld van de warmtepomp * Waarom een Atlantic warmtepompoplossing in

Nadere informatie

Professionele basisopleiding gelnagels

Professionele basisopleiding gelnagels Professionele basisopleiding gelnagels Altijd al gedroomd om nagelstyliste te worden? Maak nu uw droom waar! Inclusief theorie 2 Gratis oefendagen Gratis examendag Gratis advies na de opleiding Erkend

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

MODULE 1 STEIGER GEBRUIK

MODULE 1 STEIGER GEBRUIK in samenwerking met modulaire opleiding VEILIG WERKEN OP HOOGTE Het Koninklijk Besluit van 31 augustus 2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte legt voor

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam bouwen

Seminarie Duurzaam bouwen Seminarie Duurzaam bouwen Hernieuwbare energie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Leefmilieu Brussel De certificatie van installateurs van kleine hernieuwbare energiesystemen Hugues Latteur RESCert

Nadere informatie

Thermodynamische analyse van het gebruik van een warmtepomp voor residentiële verwarming

Thermodynamische analyse van het gebruik van een warmtepomp voor residentiële verwarming H01N2a: Energieconversiemachines- en systemen Academiejaar 2010-2011 Thermodynamische analyse van het gebruik van een warmtepomp voor residentiële verwarming Professor: Martine Baelmans Assistent: Clara

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING BIJ HET REKENBLAD VOOR DE ENERGETISCHE KEURING VAN AIRCONDITIONINGSYSTEMEN MET EEN NOMINAAL KOELVERMOGEN VAN MEER DAN

GEBRUIKERSHANDLEIDING BIJ HET REKENBLAD VOOR DE ENERGETISCHE KEURING VAN AIRCONDITIONINGSYSTEMEN MET EEN NOMINAAL KOELVERMOGEN VAN MEER DAN Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieuvergunningen Dienst BBT en Erkenningen Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL Telefoon: 02 553 79 97 Fax: 02 553 79 95 E-mail: erkenningen@lne.vlaanderen.be

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

DR-KTA-X. Deelreglement Koeltechniek Algemeen (KTA)

DR-KTA-X. Deelreglement Koeltechniek Algemeen (KTA) DR-KTA-X Deelreglement Koeltechniek Algemeen (KTA) Uitgave: juli 2006 DR-KTA-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : Deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement is het

Nadere informatie

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS ENALYZER FOR COOLING Geschikt voor: Koelcompressoren met een geïnstalleerd vermogen vanaf 50 kw Basis koel-layout: ééntraps systeem zonder warmterecuperatie basis chiller met ijswatercircuit Afhankelijk

Nadere informatie

Bespaar geld en energie met

Bespaar geld en energie met Bespaar geld en energie met MasterTherm warmtepompen. Neringstraat 10 8263 BG Kampen www.geoholland.nl De voordelen van een MasterTherm warmtepomp MasterTherm doet eigen research, productie en ontwikkeling

Nadere informatie

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics Inhoud 2 Kennismaken met pneumatiek...4 Inleiding in pneumatiek...5 Elektro-pneumatiek...6 Storingzoeken in geautomatiseerde pneumatische installaties...7 Energy Saving in pneumatische installaties...9

Nadere informatie

OPLEIDINGEN MyHOME_Up De evolutie van domotica. Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA VIDEOFONIE 2-DRAADS

OPLEIDINGEN MyHOME_Up De evolutie van domotica. Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA VIDEOFONIE 2-DRAADS OPLEIDINGEN 2018 MyHOME_Up De evolutie van domotica DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA Welcome simplicity. VIDEOFONIE 2-DRAADS Legrand Group Academy Welkom bij de Legrand Group Academy! Is domotica en videofonie

Nadere informatie

Problematiek van F-gassen en opportuniteiten voor natuurlijke koelmiddelen

Problematiek van F-gassen en opportuniteiten voor natuurlijke koelmiddelen Problematiek van F-gassen en opportuniteiten voor natuurlijke koelmiddelen Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid tel: 02/553.11.29 --- fax: 02/553.11.45

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Datum indiening:............ AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Dit formulier volledig en leesbaar invullen, ondertekenen en terugsturen naar Gemeentebestuur Olen, dienst leefomgeving, Dorp

Nadere informatie

Surf gerust naar > vormingen. Datum Titel Spreker Locatie code. Initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal Stefaan Denekens Gent 201

Surf gerust naar   > vormingen. Datum Titel Spreker Locatie code. Initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal Stefaan Denekens Gent 201 Sig presenteert Vormingsaanbod breed publiek voorjaar 2018 - Gehoor In het voorjaar van 2018 organiseert Sig opnieuw enkele voordrachten rond het thema gehoor. Hieronder vindt u het overzicht. Voor elke

Nadere informatie

BIJLAGE I. Minimumeisen ten aanzien van de vaardigheden en kennis die de evalueringsinstanties moeten testen

BIJLAGE I. Minimumeisen ten aanzien van de vaardigheden en kennis die de evalueringsinstanties moeten testen L 301/33 BIJLAGE I Minimumeisen ten aanzien van de vaardigheden en kennis die de evalueringsinstanties moeten testen 1. Het examen voor elk van de in artikel 3, lid 2, genoemde categorieën omvat het volgende:

Nadere informatie

Instructies hoe te betalen met de KMO-portefeuille

Instructies hoe te betalen met de KMO-portefeuille Instructies hoe te betalen met de KMO-portefeuille De opleidingen van de Merksemse Rijschool komen in aanmerking voor steun via de KMO-portefeuille. Hierbij de procedure waarmee u zich kunt inschrijven

Nadere informatie

Techniek en industrie

Techniek en industrie Techniek en industrie AANBOD NAJAAR 2015 www.syntrawest.be 2 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Industriële elektriciteit... 4 Basis bedrijfselektriciteit... 4 Bedrijfselektriciteit... 4 Basis elektronica...

Nadere informatie

INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN

INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN Je wil een cursus volgen, maar je wil eerst meer informatie krijgen. Welke vragen moet je stellen? Wat moet je doen? 1 Lees de tekst op blad 2 en maak de oefening op blad

Nadere informatie

o p l E i D i n g E n 2 0 1 4 Domotica ViDEofoniE cctv myhome 2-DraaDs analoog/ip

o p l E i D i n g E n 2 0 1 4 Domotica ViDEofoniE cctv myhome 2-DraaDs analoog/ip Opleidingen 2014 Domotica MyHOME Videofonie 2-draads cctv ANALOOG/IP Legrand Group Academy Welkom in de Legrand Group Academy! Is domotica en videofonie voor u ook zeer ingewikkelde materie? Of juist niet?

Nadere informatie

Cursus natuurmanagement

Cursus natuurmanagement Cursus natuurmanagement Editie 1, 2015 Dagindeling Structuur van de opleiding Werking ecopedia Praktische informatie Voorstellingsronde Les: inleiding tot de groene sector Programma 13 contactdagen waarvan

Nadere informatie

Cooling & Heating Innovations

Cooling & Heating Innovations Cooling & Heating Innovations W A R M T E P O M P E N D e w a r m t e p o m p a l s w a r m t e b r o n i s d é o p l o s s i n g v o o r onze dagelijkse behoefte aan verwarming met een zo hoog mogelijk

Nadere informatie

Veilig werken met brandbare koelmiddelen

Veilig werken met brandbare koelmiddelen Veilig werken met brandbare koelmiddelen @ Walter Reulens, UCLL 06/12/2018 Dit deel beschrijft hoe veilig om te gaan met: Koolwaterstoffen (R600a, R290, R1270); R32; R1234ze, R1234yf; De veilige werkomgeving

Nadere informatie

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 5 -

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 5 - www.linguapolis.be nederlands@linguapolis.be tel.: +32 3 265 48 03 NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 5 - TAALBAD 90 uur 1 maand voltijds Inschrijven kan via www.linguapolis.be. 1.

Nadere informatie

Blijft verwarmen met olie en gas betaalbaar?

Blijft verwarmen met olie en gas betaalbaar? Blijft verwarmen met olie en gas betaalbaar? Warmtepompen voor woningverwarming en airconditioning 1 Inleiding. Tot ver in de 19e eeuw was hout de belangrijkste brandstof, en werd een groot deel van de

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Koelmonteur BO KW 007 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

WET TOBBACK WET TOBBACK: INSTALLATIE & ONDERHOUD

WET TOBBACK WET TOBBACK: INSTALLATIE & ONDERHOUD WET TOBBACK WET TOBBACK: INSTALLATIE & ONDERHOUD De opleiding voor het uitvoerend personeel in de beveiliging wordt door het Koninklijk Besluit van 17 december 1990 geregeld. Niemand kan namelijk activiteiten

Nadere informatie

Lekdichtheid van koelinstallaties en koelmiddelproblematiek Eddy Veraart

Lekdichtheid van koelinstallaties en koelmiddelproblematiek Eddy Veraart Lekdichtheid van koelinstallaties en koelmiddelproblematiek Eddy Veraart Lekdichte koelinstallaties: vragen & mogelijke oplossingen www.aximaref-gdfsuez.com 1 Wat vooraf ging Stijgende trend uitstoot F-gassen

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding elektrotechnicus

Voltijdse dagopleiding elektrotechnicus Voltijdse dagopleiding elektrotechnicus #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Verplichting aandeel Hernieuwbare Energie (HE) : Voor nieuwe gebouwen van nationale, regionale en lokalen overheden met BA/melding vanaf 1/1/2013

Verplichting aandeel Hernieuwbare Energie (HE) : Voor nieuwe gebouwen van nationale, regionale en lokalen overheden met BA/melding vanaf 1/1/2013 Minimum aandeel hernieuwbare energie Verplichting aandeel Hernieuwbare Energie (HE) : Voor nieuwe gebouwen van nationale, regionale en lokalen overheden met BA/melding vanaf 1/1/2013 Voor nieuw kantoor,

Nadere informatie

VCA BASISVEILIGHEID VOOR ARBEIDERS (VCA BAS)

VCA BASISVEILIGHEID VOOR ARBEIDERS (VCA BAS) VCA BASISVEILIGHEID VOOR ARBEIDERS (VCA BAS) Opleiding voor arbeiders en meewerkende ploegbazen in de bouw. Er wordt een overzicht gegeven van de voornaamste veiligheidsvoorschriften die gelden op een

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

E-TRAINING VOOR OR-LEDEN. Het nieuwe OR-lid

E-TRAINING VOOR OR-LEDEN. Het nieuwe OR-lid E-TRAINING VOOR OR-LEDEN Het nieuwe OR-lid E-training voor nieuwe OR-leden Introductie In deze training komen vijf, voor nieuwe leden van een Ondernemingsraad zeer belangrijke, thema s aan de orde: - de

Nadere informatie

Genia AIR.../1. Verwarmingsvermogen A-7/W35 kw 4,90 6,20 7,60 11,80 Prestatiecoëfficiënt A- 7/W35 / Coefficient of Performance EN 14511

Genia AIR.../1. Verwarmingsvermogen A-7/W35 kw 4,90 6,20 7,60 11,80 Prestatiecoëfficiënt A- 7/W35 / Coefficient of Performance EN 14511 Genia Air 5/1 8/1 15/1 Verwarmingsvermogen A-7/W35 kw 4,90 6,20 7,60,80 Prestatiecoëfficiënt A- 7/W35 / 2,40 2,40 2,40 2,60 Verwarmingsvermogen A2/W35 kw 3,10 4,60 5,10 8,20 Rendement A2/W35/Coefficient

Nadere informatie

Junkers Bosch Service Dienst na verkoop Prijslijst

Junkers Bosch Service Dienst na verkoop Prijslijst Junkers Bosch Service Dienst na verkoop Prijslijst 2 Services - Herstelling / Ombouw naar een andere gassoort Services - Inbedrijfstelling 3 Services Herstelling Services Inbedrijfstelling Herstelling

Nadere informatie

Productvoorwaarden service- en onderhoudsabonnement warmtepomp

Productvoorwaarden service- en onderhoudsabonnement warmtepomp Productvoorwaarden service- en onderhoudsabonnement warmtepomp Met een onderhoudsbeurt door een deskundige monteur van Energiewacht is uw toestel weer in topconditie! Veilig, schoon en energiezuinig ingesteld.

Nadere informatie

EPB-regelgeving: klimatisatie

EPB-regelgeving: klimatisatie EPB-regelgeving: klimatisatie Leefmilieu Brussel Christophe Danlois AFDELING ENERGIE DEPARTEMENT EPB VERWARMING/KLIMATISATIE OVERZICHT EVOLUTIE VAN DE REGELGEVING ENKELE DEFINITIES TOEPASSINGSVELD EPB-EISEN

Nadere informatie

Opleidingscatalogus NEN 3140 / NEN 3840 / NEN 1010 / NEN-EN-IEC 60204 V15.1

Opleidingscatalogus NEN 3140 / NEN 3840 / NEN 1010 / NEN-EN-IEC 60204 V15.1 Opleidingscatalogus NEN 3140 / NEN 3840 / NEN 1010 / NEN-EN-IEC 60204 V15.1 NEN 1010 Basis Training Elektrotechnici die belast zijn met de aanleg van installaties, en voor medewerkers die belast worden

Nadere informatie

Connectie data Daikin Altherma LT

Connectie data Daikin Altherma LT Connectie data Daikin Altherma LT EHBH(X)004-008C EHVH(X)016C ERLQ004-006-008CA ERLQ011-014-016CA Koeltechnische specificaties LEIDINGDIAMETERS Gas Vloeistof inch mm inch mm ERLQ004CAV3 5/8 15,90 1/4 6,35

Nadere informatie

CURSUS VEILIG WERKEN MET DE HEFTRUCK OF REACHTRUCK

CURSUS VEILIG WERKEN MET DE HEFTRUCK OF REACHTRUCK CURSUS VEILIG WERKEN MET DE HEFTRUCK OF REACHTRUCK HEFTRUCK- EN REACHTRUCK OPLEIDINGEN Moderne heftrucks en reachtrucks zijn, mits deskundig bediend en behandeld, een machtig stuk gereedschap. Deskundig

Nadere informatie

Basisopleiding. Diensten aan particulieren I f

Basisopleiding. Diensten aan particulieren I f Basisopleiding Diensten aan particulieren I f 2013 Informatiefolder najaar 2015 Beste opleidingsverantwoordelijke, In een dynamische sector als de onze, waar alles draait om mensen, is het een must om

Nadere informatie

KOUDWATERAGGREGATEN serie

KOUDWATERAGGREGATEN serie Koudwateraggregaten KOUDWATERAGGREGATEN serie De Aircool koudwateraggregaten lijn bestaat uit een complete serie van 6 kw tot 1665 kw, zowel lucht- als watergekoelde uitvoeringen. Ook is er een warmtepompuitvoering

Nadere informatie

- Business uitvoering

- Business uitvoering - Business uitvoering Sommige airco's zijn verkrijgbaar in een business uitvoering, dit houdt in dat de buitenunit is voorzien van een hoge- en lagedrukbeveiliging. Deze beschermt de compressor bij storingen.

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 8... Skype: Online bellen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom? Skype wordt

Nadere informatie

Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs).

Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs). LEERDOELEN EN EINDTERMEN VAN DE CURSUS LUCHT/LUCHT WARMTEPOMPEN VOOR UTILITEITSGEBOUWEN Datum: 8--009 Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs).

Nadere informatie

Restwarmtebenutting in de vleesverwerkende industrie. Case. A.(Fons)M.G. Pennartz Ir. Manager team Energie KWA Bedrijfsadviseurs B.V.

Restwarmtebenutting in de vleesverwerkende industrie. Case. A.(Fons)M.G. Pennartz Ir. Manager team Energie KWA Bedrijfsadviseurs B.V. Restwarmtebenutting in de vleesverwerkende industrie d.m.v. HT-warmtepompen Case A.(Fons)M.G. Pennartz Ir. Manager team Energie KWA Bedrijfsadviseurs B.V. Aan bod komen: Situatie omschrijving case vleesbedrijf

Nadere informatie

WARMTE UIT KOUDE. Inzet van warmte uit koude (koelinstallaties) Kansen en rentabiliteit. warmte uit koude is geld waard

WARMTE UIT KOUDE. Inzet van warmte uit koude (koelinstallaties) Kansen en rentabiliteit. warmte uit koude is geld waard Inzet van warmte uit koude (koelinstallaties) Kansen en rentabiliteit warmte uit koude is geld waard Fons Pennartz (KWA) Jan Grift (Energy Matters) 1 Wetgeving & timing 1 januari 2010 (bij)vullen met nieuw

Nadere informatie

OPLEIDINGEN 2015 TRAINING CENTER

OPLEIDINGEN 2015 TRAINING CENTER OPLEIDINGEN 2015 TRAINING Met 350 jaar ervaring is Saint-Gobain nu de wereldleider voor duurzaam wonen. Het is een internationale, beursgenoteerde groep met een industriële aanwezigheid in 64 landen. Om

Nadere informatie