FIBV - Scope 3 Date Page 2 of 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FIBV - Scope 3 Date Page 2 of 8"

Transcriptie

1

2 Page 2 of 8 Tabel 1: Revisielog Revisie Wijziging Status Datum 1.0 Final Final Draft ter review CI Draft Final Final Tabel 2: Distributieschema Nr. Functie Naam (optioneel) Digitaal Hardcopy 1 Executive Director G. van der Schaaf X 2 Kwaliteitsmanager Jos Thijs X 3 FIBV medewerkers X 4 Communicatie S. Joppe X 5 LadderCI KIWA X 6

3 Page 3 of 8 Inhoudsopgave 1. 4A1 en 5A1 Scope 3 analyse FIBV Upstream Downstream Product Markt Combinatie tabel... 6

4 Page 4 of A1 EN 5A1 SCOPE 3 ANALYSE FIBV FIBV heeft inzicht in haar meest materiele CO 2 emissies uit scope 3. Het aantal materiele emissies is op dit moment nog beperkt. Hoewel FIBV de ambitie heeft om deel te nemen aan projecten waarop CO 2 gunningsvoordeel van toepassing is, is FIBV op dit moment nog niet actief in een dergelijk project. Momenteel is FIBV een partner in drie verschillende consortia (specifiek opgericht voor één project) die gegund worden met CO 2 gunningsvoordeel. Deze projecten zitten nog in de aanbesteding (tender) fase. FIBV beschrijft in dit document zowel de emissies die nu al opportuun zijn, evenals de emissies die mogelijk in de toekomst opportuun worden op het moment dat een project met CO 2 gunningsvoordeel aan een consortium gegund wordt waaraan FIBV deelneemt. Een volledig overzicht is weergegeven in tabel 4 en tabel 5. De PMC die op dit moment opportuun is projectmanagementdiensten in relatie tot de CO 2 footprint van scope 3 is verder uitgeschreven in de volgende paragrafen evenals een beschrijving van de mogelijke activiteiten die van toepassing worden wanneer FIBV een project met CO 2 gunningsvoordeel gegund wordt. Tabel 3: Categorie indeling upstream en downstream scope 3 emissies conform GHG Protocol Scope 3 Standard Upstream 1. Aangekochte goederen en diensten 2. Kapitaal goederen 3. Brandstof en energie gerelateerde activiteiten (niet opgenomen in scope 1 of scope 2) 4. Upstream transport en distributie 5. Productieafval 6. Personenvervoer onder werktijd (Business Travel) 7. Woon-werkverkeer 8. Upstream geleaste activa Downstream 9. Downstream transport en distributie 10. Ver- of bewerken van verkochte producten 11. Gebruik van verkochte producten 12. End-of-life verwerking van verkochte producten 13. Downstream geleaste activa 14. Franchisehouders 15. Investeringen 2. UPSTREAM Het item 2 Kapitaalgoederen is niet van toepassing voor FIBV. 1. Aangekochte goederen en diensten In projecten heeft FIBV samen met haar partners en de opdrachtgever invloed op de strategie en het inkoopbeleid van materiaal, materieel en diensten. Onderdeel van het inkoopbeleid is het inzicht in CO 2 reducties, de afweging van de CO 2 reducties en de eisen die gesteld worden aan de leveranciers van materieel, materiaal en diensten met betrekking tot CO 2. Hierbij kan gedacht worden aan onder andere (niet uitputtende lijst): - Het gebruik van duurzame materialen en een optimale afweging van materialen over de hele levenscyclus. - Verstrekken van inzage in de CO 2 emissies. - Participeren in keteninitiatieven van het consortium. - Verplichte deelname aan de CO 2 -prestatieladder. - Opnemen van eisen in de leveranciersovereenkomst m.b.t. de output uit onderstaande stappen (brandstof en energie, transport en productieafval). 3. Brandstof en energie gerelateerde activiteiten (niet opgenomen in scope 1 of scope 2)

5 Page 5 of 8 Gerelateerd aan de vorige stap 1. FIBV heeft binnen het consortium invloed op de het materieel dat gebruikt wordt tijdens de realisatie en exploitatie van een project. Dit kan zicht ook vertalen in het gebruik van duurzame brandstoffen, toevoegen van additieven zoals adblue om CO 2 emissies te reduceren, gebruik van hybride kranen, minimaliseren van het aantal generatoren op de bouwlocatie et cetera. 4. Upstream transport en distributie Upstream transport en distributie is ook gerelateerd aan de stap 1 en stap 2. FIBV kan als onderdeel van haar inkoopbeleid de reisafstand voor de leverancier of producent meenemen. Daarnaast kunnen eisen gesteld worden aan het type of soort transport (rail, weg, water, lucht) en de verduurzaming van het soort brandstof dat gebruikt wordt. 5. Productieafval (PMC 1 - Opportuun) De FIBV afvalstromen vanuit het kantoor van papier wordt door een bedrijf opgehaald en op een centrale locatie versnipperd waarna het afval naar de papierfabriek gaat voor nieuw papier (RENES BV-afvalrecycling). De overige afvalstromen worden door de verhuurder verwerkt en afgevoerd als bedrijfsafval (deze zit in huur/service contract). In projecten worden eisen gesteld aan de hoeveelheden en het soort afval dat is toegestaan. 6. Personenvervoer onder werktijd (Business Travel) (PMC 1 - Opportuun) SKAO rekent Business Travel / Personenvervoer onder werktijd tot scope Woon-werkverkeer (PMC 1 - Opportuun) Voor woon-werkverkeer is een ketenanalyse opgesteld (zie: FIBV - ketenanalyse scope 3, hierin zijn ook de mogelijke maatregelen t.a.v. projecten opgenomen). 8. Upstream geleaste activa Gerelateerd aan stap 1. In haar inkoopbeleid kan FIBV invloed uitoefenen op de geleaste activia, mocht dit nodig zijn voor een project. 3. DOWNSTREAM 9. Downstream transport en distributie (PMC 1 - Opportuun) Op dit moment heeft FIBV geen projecten waarop CO 2 gunningsvoordeel is verkregen. Momenteel is FIBV wel bezig om aan te bieden op een aantal projecten waar CO 2 gunningsvoordeel van toepassing is. Indien een dergelijk project aan FIBV gegund wordt, dan kan er invloed uitgeoefend worden binnen het consortium om de downstream CO 2 emissies voor transport en distributie te minimaliseren. Momenteel is dit voor FIBV nog niet van toepassing. 10. Verwerking van verkochte producten (PMC 1 - Opportuun) Idem aan bovenstaand stap 9. FIBV heeft (beperkte) invloed op de wijze waarop de producten worden verwerkt. Wanneer de diensten/producten conform de eisen van de Opdrachtgever eenmaal gerealiseerd zijn dan is de invloed beperkt. Echter tijdens de realisatie zelf heeft FIBV wel de mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen (gebruik van duurzame materialen, tijdens realisatie, gebruik, vervanging of sloop). Op projectniveau het beleid hierop afgestemd.

6 Page 6 of Gebruik van verkochte producten (PMC 1 - Opportuun) De invloed van FIBV op het gebruik van de door FIBV verkochte diensten/producten heeft een technische- en een sociaal-maatschappelijke component. De infrastructurele projecten hebben invloed op het verbruik en de uitstoot van voertuigen, op de robuustheid van de oplossing, maar ook op de beleving van de gebruikers en de bereikbaarheid van Nederland (denk onder andere aan het gebruik van materiaal dat resulteert in lagere CO 2 emissies tijdens de exploitatie). Uiteraard zijn de oplossingen altijd binnen de kaders van de wetgeving. 12. End-of-life treatment van verkochte producten (PMC 1 - Opportuun) De technische levensduur van infrastructuur is 50 tot 100 jaar, afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan het type object (civiele objecten hebben over het algemeen een langere levensduur dan elektrotechnische installaties). Lifecycle berekeningen zijn hierop gebaseerd. In het ontwerp is een optimalisatie mogelijk om hergebruik van reststoffen na de gebruiksfase te faciliteren en te optimaliseren. De invloed op de wijze waarop end-of-life van een ontwerp uitgevoerd wordt is beperkt, omdat de concessieperiode vrijwel altijd korter is dan de levenscyclus van het product. Door een afgewogen keuze van materialen is een logische keuze van end-of-life treatment wel te beïnvloeden zeker voor componenten die binnen de concessie vervangen moeten worden als gevolg van correctief en preventief onderhoud. De sloop van infrastructuur is vaak het gevolg van vervanging of uitbreiding. De eisen die hieraan gesteld worden zijn vaak opgenomen in het contract waarin de vervanging of uitbreiding is vastgelegd. Als FIBV hebben wij in de ontwerpfase beperkt invloed op de invulling van dat contract. De items genoemd onder 13, 14 en 15 zijn niet van toepassing bij FIBV. 4. PRODUCT MARKT COMBINATIE TABEL In onderstaande tabel 4 en tabel 5 zijn respectievelijk de volgende twee product markt combinaties weergegeven, namelijk: 1) Alle categorieën voor de activiteiten van een leverancier van projectmanagementdiensten in relatie tot de CO 2 footprint van scope 3; 2) De infrastructurele projecten waar FIBV als consortiumpartner in deelneemt (op dit moment neemt FIBV niet deel aan projecten die zijn verkregen met CO 2 gunningsvoordeel), daarom zijn deze op dit moment allemaal gelijk ingeschaald en niet verder beschreven en gekwantificeerd. Bij nieuwe projecten kan de invloed & scope 3 emissies in overleg met de consortium partners (per definitie CO 2 prestatieladder trede 5 bedrijven) inzichtelijk worden gemaakt.

7 FIBV Scope 3 Page 7 of 8 Tabel 4 Methode om de relatieve omvang kwalitatief te bepalen PMC s sectoren en activiteiten Omschrijving van activiteit waarbij CO2 vrijkomt Relatief belang van CO2 belasting van de sector en invloed van de activiteiten Potentiële invloed van het bedrijf op CO2 uitstoot Rangorde 2 Omschrijving van activiteit waarbij CO2 vrijkomt (emissiebronnen) Waaruit bestaat activiteit 3 Relatieve belang van CO2 belasting van de sector 1 Product Markt Combinaties (PMC s) sectoren en activiteiten voor het bedrijf relevante sectoren (markten/thema s) en bedrijfsactiviteiten binnen deze sectoren. Deze zijn gebaseerd op de omvang van de huidige bedrijfsactiviteiten prognose. Projectmanagement diensten 4 Relatieve invloed van de activiteiten 5 Potentiële invloed van het bedrijf op de CO2 reductie van de betreffende sectoren en activiteiten. 6 Rangorde van de meest materiële scope 3 emissiebronnen die samen de grootste bijdrage leveren aan de totale scope 3 emissies van het bedrijf en tegelijkertijd 5.A.1 partijen in de keten 1. Aangekochte goederen en diensten geen geen 2. Kapitaal goederen geen geen 3. Brandstof en energie geen geen 4. Upstream transport en distributie geen geen 5. Productieafval Schoonmaken en papiervernietiging te verwaarlozen te verwaarlozen te verwaarlozen 2 6. Personenvervoer onder werktijd volgens SKAO scope 2 schoonmaker, afvalverwerker & papiervernietiger 7. Woon werkverkeer kilometer vergoeding klein klein klein 1 zie de scope 3 woonwerk analyse 8. Upstream geleaste activa geen geen 9. Downstream transport en distributie geen geen 10. Ver of bewerken van verkochte producten geen geen 11. Gebruik van verkochte producten geen geen 12. End of life verwerking van verkochte producten geen geen 13. Downstream geleaste activa geen geen 14. Franchisehouders geen geen 15. Investeringen geen geen

8 Page 8 of 8 Tabel 5 Methode om de relatieve omvang kwalitatief te bepalen PMC s sectoren en activiteiten Omschrijving van activiteit waarbij CO2 vrijkomt Relatief belang van CO2 belasting 1 Product Markt Combinaties (PMC s) sectoren en activiteiten voor het bedrijf relevante sectoren (markten/thema s) en bedrijfsactiviteiten binnen deze sectoren. Deze zijn gebaseerd op de omvang van de huidige bedrijfsactiviteiten prognose. van de sector en invloed van de activiteiten Potentiële invloed van het bedrijf op CO2 uitstoot Rangorde 2 Omschrijving van activiteit waarbij CO2 vrijkomt (emissiebronnen) Waaruit bestaat activiteit 3 Relatieve belang van CO2 belasting van de sector 4 Relatieve invloed van de activiteiten 5 Potentiële invloed van het 6 Rangorde van de meest bedrijf op de CO2 reductie van de materiële scope 3 betreffende sectoren en emissiebronnen die samen de activiteiten. grootste bijdrage leveren aan de totale scope 3 emissies van het bedrijf en tegelijkertijd beïnvloedbaar zijn door het bedrijf. 5.A.1 partijen in de keten Infra projecten 1. Aangekochte goederen en diensten Invloed op inkoop van materieel en materiaal voortkomend uit de strategie van het consortium. middelgroot middelgroot klein 1 Consortiumpartners, onderaannemers en Opdrachtgever 2. Kapitaal goederen Geen Geen Invloed op inkoop van materieel 3. Brandstof en energie gerelateerde activiteiten (niet en materiaal voortkomend uit de opgenomen in scope 1 of scope 2) strategie van het consortium. middelgroot middelgroot klein 2 Consortiumpartners en onderaannemers 4. Upstream transport en distributie 5. Productieafval 6. Personenvervoer onder werktijd Invloed op inkoop van materieel en materiaal voortkomend uit de strategie van het consortium. middelgroot middelgroot klein 2 Beperkte invloed op het ontwerp en uitvoeringsproces. Wel vastlegging van afgeleide eisen die voortkomen uit de strategie van het consortium. middelgroot middel klein 3 Consortiumpartners, onderaannemers en Opdrachtgever Consortiumpartners, onderaannemers en Opdrachtgever 7. Woon werkverkeer kilometer vergoeding klein klein klein 4 zie de scope 3 woonwerk analyse 8. Upstream geleaste activa Invloed op inkoop van materieel en materiaal voortkomend uit de strategie van het consortium. middel klein klein 5 Consortiumpartners 9. Downstream transport en distributie Geen Geen 10. Ver of bewerken van verkochte producten Beperkte invloed op het ontwerp en uitvoeringsproces. Wel vastlegging van afgeleide eisen die voortkomen uit de strategie van het consortium. middelgroot middelgroot klein 4 Consortiumpartners en Opdrachtgever 11. Gebruik van verkochte producten 12. End of life verwerking van verkochte producten Gebruik van de infra, optimaliseren doorstroming. Groot Klein klein 5 Beperkte invloed op het ontwerp en uitvoeringsproces. Wel vastlegging van afgeleide eisen die voortkomen uit de strategie van het consortium. middelgroot klein klein 6 Consortiumpartners, Opdrachtgever, infrabeheerder en infragebruikers Consortiumpartners en Opdrachtgever 13. Downstream geleaste activa Geen Geen 14. Franchisehouders Geen Geen 15. Investeringen Geen Geen

fr--ç FLUOR. 2).çr.z- f/ Lq ll lzo,t 2&/z /z-,7 'l i ì : ; :i., 1..S, FIBV - Scope 3 Page I of8 Getekend voor: Funct e Naam Handtekening

fr--ç FLUOR. 2).çr.z- f/ Lq ll lzo,t 2&/z /z-,7 'l i ì : ; :i., 1..S, FIBV - Scope 3 Page I of8 Getekend voor: Funct e Naam Handtekening Page I of8 FLUOR. FIBV - Scope 3 'l i ì : ; :i., 1..S, Getekend voor: Funct e Naam Opsteller Systems Eng neer Anmar Abdela i Ver f cat e Kwalite tsmanager Martin Edelman Goedgekeurd Executive D rector

Nadere informatie

4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakker

4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakker 4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakker Bron: Scopediagram Prestatieladder Handboek 3.0 blz. 30 Datum: 25-6-2015 Versie: 2 1/3 INLEIDING Conform de Prestatieladder Handboek 3.0 en de richtlijnen in het

Nadere informatie

Scope 3 analyse. Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam ondernemen

Scope 3 analyse. Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam ondernemen Scope 3 analyse Titel: 4.A.1 Rapportage Scope 3 Analyse Baars Datum: 15-08-2018 Versie: 1 Status: Concept Opgesteld door: Sander de Kraker Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door Dennis Kreeft en Marco Vermeulen Handtekening Autorisatiedatum 1-09-017 Versie 09-06-017

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door K.J. Barendregt en C.J.J. (Carona) Doolaard - Barendregt Opgesteld op 5-05-09 Paraaf

Nadere informatie

4.A.1 Rapportage meest materiële scope III emissies

4.A.1 Rapportage meest materiële scope III emissies 4.A.1 Rapportage meest materiële scope III emissies Inhoud TOELICHTING... 3 BESCHRIJVING VAN DE CATEGORIEËN SCOPE 3 EMISSIEBRONNEN... 3 TOELICHTING RELEVANTE CATEGORIEËN BINNEN EPSILON... 4 BEPALEN VAN

Nadere informatie

Emissie inventaris Brouwers Groenaannemers SCOPE 3 ANALYSE

Emissie inventaris Brouwers Groenaannemers SCOPE 3 ANALYSE Emissie inventaris Brouwers Groenaannemers SCOPE 3 ANALYSE 1. INLEIDING De uitstoot van CO2 kan in kaart worden gebracht aan de hand van drie scope s. Emissies in scope 1 zijn alle directe emissies. Scope

Nadere informatie

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS 4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakkers Bron: Scopediagram Prestatieladder Handboek 3.0 blz. 30 Datum: 25-07-2018 Versie: 5 1/4 INLEIDING Conform de Prestatieladder Handboek 3.0 en de richtlijnen in

Nadere informatie

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS 4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakkers Bron: Scopediagram Prestatieladder Handboek 3.0 blz. 30 Datum: 20-3-2018 Versie: 4 1/4 INLEIDING Conform de Prestatieladder Handboek 3.0 en de richtlijnen in

Nadere informatie

4.A.1 KWANTIFICERING SCOPE 3 EMISSIES

4.A.1 KWANTIFICERING SCOPE 3 EMISSIES 4.A.1 KWANTIFICERING SCOPE 3 EMISSIES INHOUD 1. Inleiding... 2 3. Methodiek... 4 4. Indeling categorieën scope 3 emissiebronnen... 5 4.1 beschrijving van de categorieën... 5 4.2 Toelichting relevantie

Nadere informatie

Evelien Ploos van Amstel

Evelien Ploos van Amstel Evelien Ploos van Amstel 06 1010 8345 Referentie EP/161912 Datum 3 mei 2016 INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 MATERIALITEITSANALYSE... 4 2.1 DOELSTELLING VOOR HET OPSTELLEN VAN DE INVENTARISATIE VAN

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Reijm Groep I B.V. Albert van het Hartweg 52 291 LG Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

Scope 3. CO₂-emissie analyse 2016 PQR. Rijnzathe 7. De Meern

Scope 3. CO₂-emissie analyse 2016 PQR. Rijnzathe 7. De Meern Scope 3 CO₂-emissie analyse 2016 PQR Rijnzathe 7 te De Meern Datum: April 2017 Uw contactpersoon: Guy Schefman Mobiel nummer: 06-20431020 1. Inhoudsopgave: 1. Inhoudsopgave:... 2 2. Inleiding... 3 2.1

Nadere informatie

Analyse rangorde scope 3 emissies G. Rijndorp Holding. Autorisatiedatum: Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager:

Analyse rangorde scope 3 emissies G. Rijndorp Holding. Autorisatiedatum: Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Analyse rangorde scope 3 emissies G. Rijndorp Holding Auteur: Luuk Daemen Autorisatiedatum: 27-11-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: 1. Inleiding Dit document is opgesteld

Nadere informatie

Scope 3 analyse Megaborn Traffic Development B.V.

Scope 3 analyse Megaborn Traffic Development B.V. 2019 Opgesteld volgens handboek 3.0 van de CO2- prestatieladder : Status Kenmerk Definitief S3A-CO2-V1 Versie/revisie 0 Datum 09-05-2019 Opgesteld door Gecontroleerd door J.N. Liebrecht Directie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kwalitatieve scope 3 analyse

Kwalitatieve scope 3 analyse Product-marktcombinaties BTL Nederland BV Kwalitatieve scope 3 analyse Datum: Handtekening: Voor versie 3.0 van de CO2 Prestatieladder dient volgens eis 4.A.1 een kwalitatieve inschatting gemaakt te worden

Nadere informatie

[2018] Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie. Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie. Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie.

Nadere informatie

CO 2 -reductieplan Scope 3

CO 2 -reductieplan Scope 3 CO 2 -reductieplan Scope 3 Opdrachtgever: Van Aalsburg B.V. Dick van Aalsburg Auteur: Jannieke van Aalsburg Machteld Houben, Dé CO 2 Adviseurs Inhoud CO 2 -REDUCTIEPLAN SCOPE 3... 1 1 CO 2 REDUCTIEPLAN

Nadere informatie

Eaton Industries (Netherlands) B.V. Meest materiële Scope 3 emissies

Eaton Industries (Netherlands) B.V. Meest materiële Scope 3 emissies Eaton Industries (Netherlands) B.V. Meest materiële Scope 3 emissies Versiebeheer Versie Datum aanmaak Gemaakt door 0.1 10-6-2016 Qonsultar, HvdV 1.0 1-7-2016 Qonsultar, HvdV Wijzigingen t.o.v. vorige

Nadere informatie

Kwalitatieve scope 3 analyse

Kwalitatieve scope 3 analyse Product-marktcombinaties BTL Nederland BV Kwalitatieve scope 3 analyse Datum: 1-6-2018 Handtekening: B. Senssen Voor versie 3.0 van de CO2 Prestatieladder dient volgens eis 4.A.1 een kwalitatieve inschatting

Nadere informatie

Analyse rangorde scope 3 emissies

Analyse rangorde scope 3 emissies Analyse rangorde scope 3 emissies J Muilwijk Hoofdstuk: Doel van deze rapportage 1 Rapportagegegevens Soort rapportage Projectlocatie Analyse rangorde scope 3 emissies Polsbroek Opdrachtgever Opdrachtgever

Nadere informatie

Scope-3-analyse Robert Bosch B.V.

Scope-3-analyse Robert Bosch B.V. Scope-3-analyse Robert Bosch B.V. Stap 1: Analyse scope-3-emissies De bedrijfsactiviteiten van Robert Bosch B.V. zijn onderdeel van een keten van activiteiten. Zo moeten materialen die worden ingekocht

Nadere informatie

Memo Meest Materiële Emissies CO 2 -Prestatieladder

Memo Meest Materiële Emissies CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Gevolgde stappen 3 3 Doelstelling Scope 3 emissie-inventaris 4 4 Vaststellen Scope 3 grenzen 4 5 Scope 3 emissiecategorieën 5 6 Datacollectie

Nadere informatie

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Strategisch plan Opdrachtgever NBB-groep D. Doornenbal Auteur C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstelling scope 3 emissies... 4 2.1 MAATREGELEN... 4 3 Scope

Nadere informatie

Projectdocument. PQR scope 3 emissieinventarisatie. Betreft: Bij: Versie: 2.0 Datum: 7 mei 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 4.A.

Projectdocument. PQR scope 3 emissieinventarisatie. Betreft: Bij: Versie: 2.0 Datum: 7 mei 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 4.A. Betreft: Bij: Auteur(s): Najim Belkadi Versie: 2.0 Datum: 7 mei 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 4.A.1 2018 PQR, all rights reserved. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op

Nadere informatie

Rangorde scope 3 emissies CO 2 -Prestatieladder niveau 4

Rangorde scope 3 emissies CO 2 -Prestatieladder niveau 4 CO 2 -Prestatieladder niveau 4 Inzicht in energieverbruik Scope 3 emissiebronnen Op grond van normeis 4.A.1. van het Handboek zijn de meest materiële scope 3 emissies over het jaar 2013 in kaart gebracht.

Nadere informatie

Versie Datum Wijzigingen

Versie Datum Wijzigingen Meest materiële emissies 2014 Versiebeheer Versie Datum Wijzigingen 1.0 2 november 2015 Vrijgave voor publicatie 0.1 26 oktober 2015 Initiële versie 2 Inhoud 1.0 Inleiding 4 1.1 Doelstellingen 4 2.0 Uitgangspunten

Nadere informatie

4.A.1 Meest materiële scope 3 emissies

4.A.1 Meest materiële scope 3 emissies 4.A.1 Meest materiële scope 3 emissies 1 Documentversie: 2.2 Datum: Mei 2016 Contactpersoon: Arnoud Fokkens, arnoud.fokkens@ziut.nl, tel: 06-52.54.10.83 Mede opgesteld door: Goedkeuring directie: Merel

Nadere informatie

Meest Materiële scope 3 emissies

Meest Materiële scope 3 emissies Meest Materiële scope 3 emissies Opdrachtgever Maurice Huits Vialis Contactpersoon Christine Wortmann 06 4613 9518 Rapportage Referentie CW/160562 Versie 1.1 Datum 19 oktober 2016 Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

Op basis van deze principes is de onderhavige rapportage opgesteld.

Op basis van deze principes is de onderhavige rapportage opgesteld. Dit document heeft tot doel om vernieuwd inzicht te verschaffen in de meest materiële scope 3 emissies van de FL-Groep. Het betreft de scope 3 emissies die op basis van een kwalitatieve analyse volgens

Nadere informatie

Product Markt Combinatie. Bruins en Kwast Meest materiële Scope 3 emissies

Product Markt Combinatie. Bruins en Kwast Meest materiële Scope 3 emissies 1 Product Markt Combinatie Bruins en Kwast Meest materiële Scope 3 emissies Versiebeheer Versie Datum aanmaak Gemaakt door 0.1 18-6-2015 Qonsultar, HvdV 1.0 19-6-2015 Qonsultar, HvdV Wijzigingen t.o.v.

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2014 Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Gebr. Algra B.V. Huchten 1 9222 LP Drachtstercompagnie

Nadere informatie

Ketenanalyse grasmaaien

Ketenanalyse grasmaaien Ketenanalyse grasmaaien Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Paul Bremmer en Marco Vermeulen Opgesteld op 05-04-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2013 Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Bruco Zegveld

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Reijm Groep I B.V. Albert van het Hartweg 52 291 LG Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2014-2015

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2014-2015 INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2014-2015 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden, tenzij hiervoor schriftelijk

Nadere informatie

Strategisch plan scope 3 emissies

Strategisch plan scope 3 emissies Strategisch plan scope 3 emissies 20161206.StrategischPlanCO2.2.0 Iv-Groep b.v. i Opdrachtgever: Projectnummer opdrachtgever: Project: Projectnummer: Betreft: Referentie: Strategisch plan scope 3 emissies

Nadere informatie

Meest materiële Scope 3 emissies en twee ketenanalyses

Meest materiële Scope 3 emissies en twee ketenanalyses Meest materiële Scope 3 emissies en twee ketenanalyses Inleiding Op 2 december 21 heeft Vialis het CO 2 -bewust certificaat op niveau 3 behaald. Niveau 3 van de CO 2 - prestatieladder is met name gericht

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2015 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Pijnacker Infra B.V. Barwoutswaarder 87B 449 HK

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissies

Rapportage Scope 3 Emissies Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Haarsma Groep BV Waltaweg 6 8765 LP Tjerkwerd T: 0515

Nadere informatie

Reductie. Scope 3. 4.B.1 Reductie; scope 3 Versie 1.0

Reductie. Scope 3. 4.B.1 Reductie; scope 3 Versie 1.0 Reductie Scope 3 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Erik Luiken Kenmerk 4.B.1 Reductie; scope 3 Datum 28-02-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN DOEL... 3 1.1 CO2 - Prestatieladder...

Nadere informatie

In dit (externe) rapport niet alle informatie m.b.t. bedrijfsgevoelige info. Dit staat in interne documenten.

In dit (externe) rapport niet alle informatie m.b.t. bedrijfsgevoelige info. Dit staat in interne documenten. Pagina: 1 van 11 In dit (externe) rapport niet alle informatie m.b.t. bedrijfsgevoelige info. Dit staat in interne documenten. Organisatie: Internetsite: Sallandse Wegenbouw B.V. Sallandse United B.V.

Nadere informatie

Jaar: 2015 Scope 1 & 2

Jaar: 2015 Scope 1 & 2 Trend en voortgangsanalyse CO prestatieladder De Heer land en water b.v. vindt duurzaam ondernemen belangrijk. Dit betekent dat de Heer land en water in de eigen bedrijfsvoering streeft naar een goed evenwicht

Nadere informatie

CO2-PRESTATIELADDER DV SCOPE 3 ANALYSE 2015 HOOFDDORP, 23 JANUARI 2017

CO2-PRESTATIELADDER DV SCOPE 3 ANALYSE 2015 HOOFDDORP, 23 JANUARI 2017 CO2-PRESTATIELADDER DV SCOPE 3 ANALYSE 2015 HOOFDDORP, 23 JANUARI 2017 Inleiding analyse scope 3 emissies Vanuit de CO2-Prestatieladder is vereist dat Dura Vermeer de meest materiële scope 3 emissies kwalitatief

Nadere informatie

Versiebeheer. Eaton Industries (Netherlands) B.V. Ketenanalyse Xiria

Versiebeheer. Eaton Industries (Netherlands) B.V. Ketenanalyse Xiria Versiebeheer Eaton Industries (Netherlands) B.V. Ketenanalyse Xiria Versie Datum aanmaak Gemaakt door 0.1 2-6-2016 Qonsultar, HvdV 1.0 01-7-2016 Qonsultar, HvdV Wijzigingen t.o.v. vorige versie Initiële

Nadere informatie

Temmink Bouwprojecten B.V. Van Vliet Temmink Bouwprojecten B.V.

Temmink Bouwprojecten B.V. Van Vliet Temmink Bouwprojecten B.V. Pagina: 1 van 12 Organisatie: Temmink Bouwprojecten B.V. Van Vliet Temmink Bouwprojecten B.V. Internetsite: www.temmink.nl Opgesteld door: Patrick van Rossum, KAM-coördinator extern. www.rossumadvies.nl

Nadere informatie

Organisatie: Internetsite: Autorisatiedatum: Handtekening (op ext.): Harmen Eijkelenboom. Doc.naam: Rapport EXTERN Scope 3 emissies

Organisatie: Internetsite: Autorisatiedatum: Handtekening (op ext.): Harmen Eijkelenboom. Doc.naam: Rapport EXTERN Scope 3 emissies Pagina: 1 van 10 Organisatie: Internetsite: Opgesteld door: Geaccordeerd door: Autorisatiedatum: 12-04-2016. Handtekening (op ext.): Harmen Eijkelenboom Beheer Familie van Ooijen B.V. Van Ooijen Railinfra

Nadere informatie

Strategisch plan scope 3 emissies

Strategisch plan scope 3 emissies Strategisch plan scope 3 emissies 20150901.Strategisch Plan Scope 3 emissies Iv-Groep b.v. i Opdrachtgever: Projectnummer opdrachtgever: Project: Projectnummer: Betreft: Referentie: Strategisch plan scope

Nadere informatie

ANALYSE SCOPE 3 EMISSIES ARCADIS

ANALYSE SCOPE 3 EMISSIES ARCADIS ANALYSE SCOPE 3 EMISSIES ARCADIS ARCADIS NEDERLAND BV 30 juli 2015 078596112:A - Concept Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Aanleiding... 3 1.3 Doel... 3 1.4 Wat zijn scope 1, 2 en 3 emissies?...

Nadere informatie

Analyse scope 3 emissies en ketenanalyse (4.A.1, 5.A.1)

Analyse scope 3 emissies en ketenanalyse (4.A.1, 5.A.1) Analyse scope 3 emissies en ketenanalyse (4.A.1, 5.A.1) Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 WAARDEKETEN KUIPERS WATERBOUW DOKKUM... 2 2. RELEVANTE SCOPE 3 EMISSIES EN PARTNERS... 3 3. KETENANALYSE(S)... 4

Nadere informatie

Emissie portefeuille Scope 3 AW Groep Versie juni Emissie portefeuille en plan van aanpak. Scope 3 AW Groep

Emissie portefeuille Scope 3 AW Groep Versie juni Emissie portefeuille en plan van aanpak. Scope 3 AW Groep Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 1.1 D E VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE AW GROEP De is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu bij de uitvoering van de werkzaamheden en heeft

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2013 Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Bruco Zegveld

Nadere informatie

Meest Materiële Emissies Scope 3

Meest Materiële Emissies Scope 3 Meest Materiële Emissies Scope 3 Opdrachtgever Contactpersoon Document B. Horsthuis K. van den Berg 2 april 2012 VolkerWessels BVGO +31 6 15 87 29 69 Referentie KB/111694 1/13 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Gebr. Algra B.V. Huchten 1 9222 LP Drachtstercompagnie Contactpersoon:

Nadere informatie

Projectdocument. PQR Keteninitiatief - PQR Experience Center. Betreft:

Projectdocument. PQR Keteninitiatief - PQR Experience Center. Betreft: Betreft: PQR Keteninitiatief - PQR Experience Center Auteur(s): Najim Belkadi Versie: 2.0 Datum: 11 september 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 3.D.1 2018 PQR, all rights reserved. Niets uit

Nadere informatie

1. Introductie... 3. 1.1. Doel... 3 1.2. Omvang, bereik... 3 1.3. Taken en verantwoordelijkheden... 3

1. Introductie... 3. 1.1. Doel... 3 1.2. Omvang, bereik... 3 1.3. Taken en verantwoordelijkheden... 3 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 1.1. Doel... 3 1.2. Omvang, bereik... 3 1.3. Taken en verantwoordelijkheden... 3 2. Inzicht meest materiële scope 3 emissies... 4 2.1. Inleiding... 4 2.2. Wat zijn scope

Nadere informatie

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) Inhoud 1. Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Bedrijf... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Energieverbruik en energieverbruikers... Fout!

Nadere informatie

Memo introductie inventarisatie scope 3

Memo introductie inventarisatie scope 3 Memo introductie Memo introductie CO 2 -prestatieladder MVO medewerker Naam: R. van Mourik Manager QHSE Naam: B.F. Maas Datum: 7 november 2014 Datum: 7 november 2014 Handtekening: Handtekening: Kamer van

Nadere informatie

Datum: 31-12-2015 referentie: LAK code: B1508

Datum: 31-12-2015 referentie: LAK code: B1508 1. Rapportageperiode De inventarisatie is van toepassing op het kalenderjaar, tevens boekjaar, 2015. 2. Resultaten CO 2 -emissie-inventarisatie De resultaten van de CO 2 emissie-inventarisatie van de scope

Nadere informatie

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening Ons energiebeleid In 2018 is KZ Aanneming en Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het

Nadere informatie

A-Garden BV Rangorde meest materiële emissies en ketenanalyse

A-Garden BV Rangorde meest materiële emissies en ketenanalyse A-Garden BV Opgesteld door: M. Kemper A-Garden BV Zuidendijk 519a 3329 LD Dordrecht T: 078 616 4277 I: www.a-garden.nl E: info@ a-garden.nl KvK nummer: 23043502 Datum: 29 maart 2019 Versie: 2.2 Status:

Nadere informatie

4.A.1 Ketenanalyse. Du Pré Groenprojecten. Begeleiding: Conformiso B.V, Annette Willems. Revisie: januari 2017 ` LOGO BEDRIJF

4.A.1 Ketenanalyse. Du Pré Groenprojecten. Begeleiding: Conformiso B.V, Annette Willems. Revisie: januari 2017 ` LOGO BEDRIJF 2015 4.A.1 Ketenanalyse ` LOGO BEDRIJF Du Pré Groenprojecten Begeleiding: Conformiso B.V, Annette Willems Datum 1 e uitgave: 1 april 2016 Revisie: januari 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Definitie ketenanalyse:...

Nadere informatie

Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en RPS

Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en RPS Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en RPS 2 Colofon Titel Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en Rene Prinsen Spoorwegmaterialen Status Definitief Versie 1.0 Datum 6-9-2012 Auteurs 3 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Jaar 2015 Scope 3 1%

Jaar 2015 Scope 3 1% Trend en voortgangsanalyse CO prestatieladder De Heer land en water b.v. vindt duurzaam ondernemen belangrijk. Dit betekent dat de Heer land en water in de eigen bedrijfsvoering streeft naar een goed evenwicht

Nadere informatie

FIBV - Ketenanalyse scope 3

FIBV - Ketenanalyse scope 3 FIBV - Ketenanalyse scope 3 Page lof 15 FIBV - Ketenanalyse scope 3 Woon- werkverkeer Kwaliteitsmanager Executive Director Page 2 of 15 Tabel 1: Revisielog Revisie Wijziging Status Datum 1.0 Eerste concept

Nadere informatie

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 11-4-2018 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Scope 3 analyse 3 1.2 Afvalregistratie 4 1.3 kwantitatieve scope

Nadere informatie

CO 2 -reductieplan Scope 3

CO 2 -reductieplan Scope 3 CO 2 -reductieplan Scope 3 Loonbedrijf P. Pijnenburg en Zn. B.V. Auteur: Noël Verberg Autorisatiedatum: 24-09-2018 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Peter Pijnenburg Inhoud

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie

Ketenanalyse Brandstofreductie Ketenanalyse Brandstofreductie CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: Verkley Drachten Rapportage: Opgesteld door: M. Oosterlee Beoordeeld door: M. Glorie (KAM adviseur Holland B.V.) 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Materialiteitsanalyse

Materialiteitsanalyse Materialiteitsanalyse Materialiteitsanalyse Een analyse van de relevante Scope 3 CO2 emissie stromen voor Leeuwenstein Groep in 2014 Leeuwenstein Groep Definitief Opdrachtgever : Leeuwenstein Groep Contactpersoon

Nadere informatie

Scope 1 omvang eenheid emissiefactor ton CO 2 Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen(diesel) Brandstofverbruik ,71. liters

Scope 1 omvang eenheid emissiefactor ton CO 2 Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen(diesel) Brandstofverbruik ,71. liters Ons energiebeleid In 2018 is Zuidema Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2-footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het reductiesysteem

Nadere informatie

VERSIEBEHEER. Aangepast Omschrijving

VERSIEBEHEER. Aangepast Omschrijving VERSIEBEHEER Versie Datum Aangepast door Omschrijving 1.2 18/5/215 KMe Tabel 1 geactualiseerd i.v.m. nieuwe uitstootgegevens 214 1.1 12/5/214 KMe Tabel 1 geactualiseerd i.v.m. Eemland 1. 12/7/213 CBl/KMe

Nadere informatie

Kwalitatieve en kwantitatieve scope 3 analyse

Kwalitatieve en kwantitatieve scope 3 analyse Kwalitatieve en kwantitatieve scope 3 analyse CO 2 -Prestatieladder niveau 5 Goedkeuring en autorisatielijst Type Naam Functie Colofon Titel Paraaf Ke Opsteller M. van Eijk Beleidsadviseur tenanalys Goedkeuring

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2018 Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Den Ouden Groep B.V. Hermalen 7 5481 XX Schijndel

Nadere informatie

CO2 reductieplan 2020 Conform de CO2-prestatieladder 3.0

CO2 reductieplan 2020 Conform de CO2-prestatieladder 3.0 CO2 reductieplan 2020 Conform de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Hoofddoelstelling 3 2 Subdoelstellingen per emissiestroom 4 2.1. Scope 1: subdoelstelling wagenpark 4 2.2. Scope

Nadere informatie

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2018 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden, tenzij hiervoor schriftelijk

Nadere informatie

Een duurzame toekomst, deel 2

Een duurzame toekomst, deel 2 Een duurzame toekomst, deel 2 Rapportage van de carbon footprint van 4Infra 2018 Definitieve rapportage Verantwoording Titel : Een duurzame toekomst, deel 2 Revisie : 1.0 Datum : 4 april 2019 Auteur(s)

Nadere informatie

Holding Hegeman Bouw & Infra B.V. Dominantieanalyse scope 3 emissies CO 2

Holding Hegeman Bouw & Infra B.V. Dominantieanalyse scope 3 emissies CO 2 Holding Hegeman Bouw & Infra B.V. Dominantieanalyse scope 3 emissies CO 2 Holding Hegeman Bouw & Infra B.V. Ernst Machstraat 11 7442 DL NIJVERDAL Tel.: 0548 68 88 88 Versie 3.0 (definitief) 26 oktober

Nadere informatie

1 Inleiding. Buro Cleijsen Pagina 1 van 9

1 Inleiding. Buro Cleijsen Pagina 1 van 9 1 Inleiding In het kader van het behalen van niveau 4 op de CO2-Prestatieladder voert de KoningGroep twee analyses uit van een GHG (Green House Gas) genererende keten. De dominantie analyse en de keten

Nadere informatie

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2018 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden, tenzij hiervoor schriftelijk

Nadere informatie

Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Hoek Hoveniers

Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Hoek Hoveniers Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Hoek Hoveniers December 2015 1.1 DE VERANTW OORDELIJKHEID VAN HOEK HOVENIERS Hoek Hoveniers is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu

Nadere informatie

CO 2 -PRESTATIELADDER BRANCHEGERICHTE TOELICHTING VOOR INGENIEURSBUREAUS

CO 2 -PRESTATIELADDER BRANCHEGERICHTE TOELICHTING VOOR INGENIEURSBUREAUS CO 2 -PRESTATIELADDER BRANCHEGERICHTE TOELICHTING VOOR INGENIEURSBUREAUS Versie 1.0 30 November 2012 CO 2 -Prestatieladder. Branchegerichte Toelichting Ingenieursbureaus, Versie 1.0 1 De CO₂-Prestatieladder

Nadere informatie

Inventarisatie scope 3 emissie categorieën. (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1)

Inventarisatie scope 3 emissie categorieën. (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1) Inventarisatie scope 3 emissie categorieën (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1) Colofon: Opgesteld door: drs. M.J.C.H. de Ruijter paraaf: Gecontroleerd en vrijgegeven door: W. van Houten paraaf: Datum:

Nadere informatie

Scope 3 analyse. CO 2 prestatieladder niveau 5. Opdrachtgever: Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco De heer B. van der Made Wormerveer

Scope 3 analyse. CO 2 prestatieladder niveau 5. Opdrachtgever: Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco De heer B. van der Made Wormerveer Scope 3 analyse Scope 3 analyse CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: De heer B. van der Made Wormerveer Rapportage: KAM adviseur Holland B.V. Oester 26 1723 HW Noord-Scharwoude Opgesteld door:

Nadere informatie

Ketenanalyse (CO2-Prestatieladder) woon-werk verkeer

Ketenanalyse (CO2-Prestatieladder) woon-werk verkeer Ketenanalyse (CO2-Prestatieladder) woon-werk verkeer Ketenanalyse Biggelaar Groen B.V. / 01-05-2018 / Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Wat is een ketenanalyse 3 1.2 Activiteiten Biggelaar

Nadere informatie

Analyse meest materiële emissies

Analyse meest materiële emissies Croonwolter&dros B.V. Marten Meesweg 25 3068 AV Rotterdam Postbus 6073 3002 AB Rotterdam Telefoon 088-923 33 44 www.croonwolterendros.nl KvK 64954153 SBIB registratienr. 16-12-02080 Analyse meest materiële

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissie & Rangorde bepaling

Rapportage Scope 3 Emissie & Rangorde bepaling Rapportage Scope 3 Emissie & Rangorde bepaling Opdrachtgever Auteur : Remmits Groep : R. van Eummelen Voor akkoord versie: 1.0 d.d.: 12022019 Autorisatie: Auteur: Projectleider: Directeur: Naam: R. van

Nadere informatie

Emissie portefeuille en plan van aanpak. Scope 3 Maas BV

Emissie portefeuille en plan van aanpak. Scope 3 Maas BV Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Maas BV 1.1 DE VERANTW OORDELIJKHE ID VAN MAAS BV Maas BV is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu bij de uitvoering van de werkzaamheden

Nadere informatie

Portfolio CO 2 -prestatieladder

Portfolio CO 2 -prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 Portfolio CO 2 -prestatieladder Reductie 2017-2020 1.B.1 2.B 3.B 4.B 5.B www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Een duurzame toekomst, deel 2

Een duurzame toekomst, deel 2 Een duurzame toekomst, deel 2 Rapportage van de carbon footprint van 4Infra 2013 Definitieve rapportage Verantwoording Titel : Een duurzame toekomst, deel 2 Projectnummer : Referentienummer : Revisie :

Nadere informatie

Ketenanalyse Wacerwall

Ketenanalyse Wacerwall Ketenanalyse Wacerwall CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: De - Peek Bouw & Infra B.V. - Meijer Groen B.V. Rapportage: KAM adviseur Holland B.V. Oester 26 1723 HW Noord-Scharwoude Opgesteld door:

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: AW Groep De heer K. Kuiper Lisse Rapportage: Tripart Adviesgroep B.V. Oester 26 1723 HW Noord-Scharwoude Opgesteld

Nadere informatie

CO2-reductieplan. Project S00164 CO2-prestatieladder HASSELT. Contactpersoon Gert Molenaar. Referentie Versie 1.2

CO2-reductieplan. Project S00164 CO2-prestatieladder HASSELT. Contactpersoon Gert Molenaar. Referentie Versie 1.2 CO2-reductieplan Project S00164 CO2-prestatieladder HASSELT Contactpersoon Gert Molenaar 1805-07443 Versie 1.2 Hasselt Inhoudsopgave 1 Beschrijving van de organisatie...3 1.1 Directievertegenwoordiger...3

Nadere informatie

Kwalitatieve methode (eis 4.A.1) en kwantitatieve inschatting (eis 5.A.1)

Kwalitatieve methode (eis 4.A.1) en kwantitatieve inschatting (eis 5.A.1) Kwalitatieve methode (eis 4.A.1) en kwantitatieve inschatting (eis 5.A.1) Maasland, 23 mei 2017 Van Dijk Maasland groep Contactpersoon: S.S. Scholten M. Mabelis s.scholten@vdijk.nl m.mabelis@vdijk.nl Postbus

Nadere informatie

Versienummer : 1.0 Status : Definitief d.d Ketenanalyse Sloop

Versienummer : 1.0 Status : Definitief d.d Ketenanalyse Sloop Versienummer : 1.0 Status : Definitief d.d. 29-08-2016 Ketenanalyse Sloop INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 1.1 Ketenanalyse... 2 1.2 Activiteiten Dusseldorp ISM... 2 1.3 Leeswijzer... 2 2. BEREKENING SCOPE

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam"

Ketenanalyse Afval in project Nobelweg te Amsterdam Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 4.A.1_2 Ketenanalyse afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 1/16 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Van

Nadere informatie

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november Auteur(s): S. Jonker (AMK Inventis)

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november Auteur(s): S. Jonker (AMK Inventis) Ketenanalyse Uitstoot ingehuurde onderaannemers van Datum opgesteld: 16 november 2015 Auteur(s): S. Jonker (AMK Inventis) Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Achtergrond CO₂ Prestatieladder...4 1.2 Hemmen

Nadere informatie

Inventarisatie Meest Materiële Emissies scope 3

Inventarisatie Meest Materiële Emissies scope 3 Blad 1 van 6 Inventarisatie Meest Materiële Emissies scope 3 REVISIE DATUM OMSCHRIJVING OPGESTELD GECONTROLEERD GOEDGEKEURD 1 4-11- 2015 Revisie i.v.m. nieuwe data en wijziging naar handboek 3.0 P. van

Nadere informatie