In dit artikel vraag ik graag uw aandacht voor volgende onderwerpen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit artikel vraag ik graag uw aandacht voor volgende onderwerpen:"

Transcriptie

1 1 STUDIEGEBIED VOEDING Opleidingen Bakkerij, Grootkeuken, Hotel, Slagerij- en Voedingstechnieken Opleidingen Voeding CLW In dit artikel vraag ik graag uw aandacht voor volgende onderwerpen: 1 Progressief ingevoerde leerplannen schooljaar Competenties evalueren 3 Vakboeken - herdruk en nieuwe uitgaven 4 Vakgerichte aanvangsbegeleiding beginnende leraar 5 Digitale inschrijving voor de tweewekelijkse mededelingen DPB 6 Vormingsactiviteiten vzw Eekhoutcentrum 1 Progressief ingevoerde leerplannen schooljaar Deze (nieuwe) leerplannen worden ingevoerd in het tweede leerjaar vanaf 1 september Tweede graad tso Studierichting Brood en banket 2de graad tso voor het specifiek gedeelte (S) PV + TV Bakkerij/Voeding geactualiseerd en geïntegreerd leerplan met duidelijke leerlijn en groei in competenties Het nieuwe leerplan 2013/024 vervangt leerplan 2002/065. Studierichting Slagerij en vleeswaren 2de graad tso voor het specifiek gedeelte (S) PV + TV Slagerij/Voeding geactualiseerd en geïntegreerd leerplan met duidelijke leerlijn en groei in competenties Het nieuwe leerplan 2013/025 vervangt leerplan 2001/ Derde graad tso Studierichting Brood en banket 3de graad tso voor het specifiek gedeelte (S) PV + TV + stage Bakkerij geactualiseerd en geïntegreerd leerplan met duidelijke leerlijn en groei in competenties Het nieuwe leerplan 2013/026 vervangt het leerplan 2004/016.

2 2 Studierichting Slagerij en vleeswaren 3de graad tso voor het specifiek gedeelte (S) PV + TV + stage Slagerij geactualiseerd en geïntegreerd leerplan met duidelijke leerlijn en groei in competenties Het nieuwe leerplan 2013/027 vervangt leerplan 2004/ De nieuwe leerplannen tweede en derde graad tso Bakkerij en Slagerij Deze leerplannen, Brood en banket en Slagerij en vleeswaren - tweede en derde graad tso, zijn gelijktijdig herschreven. Deze beide richtingen hebben een dubbele finaliteit. Enerzijds willen ze jongeren voorbereiden op specifieke professionele bacheloropleidingen binnen de voedingssector, anderzijds willen ze jongeren kwalificaties bieden om meteen op de arbeidsmarkt te functioneren. De richtingen 'Voedingsmiddelentechnologie', 'Voedings- en dieetkunde' of 'Bedrijfsmanagement' lijken als professionele bacheloropleidingen het meeste aangewezen. Wat kwalificaties betreft wordt gekeken naar beroepen in de sector, zowel in de ambachtelijke als de industriële sector. Tegelijk nodigen de richtingen jongeren, die niet kiezen voor hoger onderwijs, uit om zich verder te bekwamen in een Se-n-Se opleiding of eventueel een specialisatiejaar bso. Zo verhogen ze hun expertise en krijgen ze meer kansen op de arbeidsmarkt. Bij de opmaak van deze leerplannen is bijgevolg van deze meervoudige finaliteit uitgegaan. In de nieuwe leerplannen is zowel het competentieniveau voor de tweede als dat voor de derde graad opgenomen. Zo willen we de gewenste groei in competenties bij de leerlingen duiden. Bovendien duiden we hierdoor aan welk niveau de leerlingen in hun competentiegroei na de tweede graad gehaald hebben. De belangrijkste accentwijzigingen t.o.v. de vorige leerplannen zijn: - de sterke focus in de tweede graad op de basisproductkennis, basistechnieken en -processen; - de uitdieping en verruiming van deze productkennis in de derde graad met aansluitend de aandacht voor de technologische processen; - het benadrukken van veilig, voedselveilig en milieuvriendelijk handelen als rode draad doorheen de opleiding; - het nadrukkelijk relateren van het competentieontwikkelend leren aan enerzijds de beroepscompetentieprofielen waartoe we opleiden en anderzijds de vervolgstudies in het hoger onderwijs of Se-n-Se; - nadruk op commerciële en organisatorische vaardigheden.

3 Onderscheid opleidingen Bakkerij en Slagerij in tso en bso In het traject bso gaat veel aandacht naar praktijk en worden in finaliteit jongeren gevormd die onder begeleiding zelfstandig kunnen werken. Het traject tso heeft meer aandacht voor het organisatorische en wil jongeren vormen die ook in een middenkader kunnen functioneren. Bovendien is de component AV prominenter aanwezig omdat in tso de eindtermen voor die vakken gehaald moeten worden. Een opleiding tso wil immers altijd de kans bieden op vervolgonderwijs (professionele bachelor). Omwille van deze duidelijk verschillende profielen, is het nodig een dubbel traject (bso en tso) in de opleidingen Bakkerij en Slagerij aan te bieden. Binnen het toekomstig continuüm van het secundair onderwijs, zullen beide richtingen een duidelijke en complementaire plaats krijgen Opbouw en samenhang Het leerplan is een geïntegreerd leerplan dat geen onderscheid meer maakt tussen TV en PV. Dit zal enkel dienen te gebeuren in functie van de opdrachtverdeling van de leraren, maar de leerplandoelstellingen dienen in een samenwerking tussen TV en PV gerealiseerd. Bovendien zullen de competenties pas ten volle gerealiseerd kunnen worden als er ook samenwerking is met de leraren van de algemene vakken. Waar dit voor de hand ligt, is het in het leerplan bij de didactische wenken groen (of grijs) gemarkeerd. In tegenstelling tot de richtingen bso hoeven niet alle leerinhouden in vaardigheden omgezet te worden. In een richting tso geldt theoretisch en wetenschappelijk inzicht immers ook als brede achtergrond om technologische processen te begrijpen en te sturen zonder dat we dit altijd in praktijkoefeningen moeten omzetten. Het leerplan vertoont een samenhang over de graden heen. Om die opbouw optimaal te verzekeren, is het noodzakelijk om naast de eigen doelstellingen ook deze van de andere graden te kennen. In de tweede graad ligt de nadruk op het verwerven van de noodzakelijke transfereerbare basiskennis, inzichten en attitudes bij het gebruik van basisproducten en -technieken. In de derde graad verruimen en verdiepen we de leerinhouden en doelstellingen in verband met basistechnieken. De klemtoon van de vorming ligt op voedselveilig werken, organisatie en duurzaam handelen binnen de sector. Binnen het fundamentele gedeelte besteden we ook aandacht aan bedrijfsuitrustingen die courant voorkomen. Dit leerplan is als volgt opgebouwd: vanuit het profiel van de studierichting zijn eerst de competenties voor de studierichting uitgeschreven.

4 4 De groeilijn beschrijft de cesuur tussen beide graden. Zo zien leraren van de derde graad welk competentieniveau in de tweede graad bereikt is. Bij leerplandoelstellingen worden vooraf overkoepelende doelstellingen, die bij elke competentie aan bod zullen komen, genoteerd. Na elke competentie worden didactische wenken genoteerd die aansluiten bij de bijbehorende leerplandoelstellingen. Waar dit relevant is, lezen we ook wenken voor evaluatie. Als de leraren voor de realisatie van een doelstelling samenwerken met een ander vak, moeten ze erop toezien dat zij in samenspraak die leerplandoelstelling halen. Het gaat immers om een gedeelde verantwoordelijkheid. De school zal deze samenhang bewaken. 2 Competenties evalueren 2.1 Definitie 'competenties evalueren' Competenties evalueren is het beoordelen in totaliteit van kennis (weten), vaardigheden (kunnen) en attitudes (zijn) in echte (of gesimuleerde) beroepssituaties en in de maatschappij. Praktijkopdrachten meten kennis, vaardigheden en attitudes in de meest natuurgetrouwe vorm en omgeving. 2.2 Wat is er nodig om (individugerichte) competenties te evalueren? Om competenties te evalueren heb je praktijkopdrachten/projecten nodig. Zij hebben betrekking op situaties waar de leerling in de dagelijkse praktijk of leven mee in aanraking komt. Best heb je voldoende verschillende praktijkopdrachten/projecten nodig - per fase in het proces - van de competentieontwikkeling en ook om toeval uit te sluiten. De verschillende opdrachten/projecten/fases worden in een leerlijn uitgeschreven. De leerling dient door middel van meerdere opdrachten/projecten te laten zien dat hij de competenties beheerst. Zo kun je ook afspreken wat het minimum is voor een leerling om een voldoende te halen bij een opdracht/project of bij de verschillende opdrachten/projecten. Om competenties zo objectief en eenduidig mogelijk te beoordelen is het nodig dat vooraf met alle betrokken leraren - de volgende aspecten worden vastgelegd: - de competentie(s) die je met de opdracht/project wilt meten; - de onderliggende doelstellingen (kennis, vaardigheden, attitudes) verbonden met de competentie; - de titel van de opdracht/project; - de evaluatiecriteria (welk product, gedrag wordt verwacht van de leerling?); - de condities (zoals beschikbare tijd, mate van begeleiding );

5 5 - de wijze van scoren: met woorden (voldoende/onvoldoende ) of punten; - de weging (tellen alle criteria even zwaar?); - de cesuur (wanneer is het eindoordeel voldoende, onvoldoende? ); - wie evalueert (de leraar, externe deskundige, medeleerlingen, leerling zelf)? Voor een eindevaluatie zijn meerdere evaluatoren noodzakelijk. Alle bovengenoemde aspecten zijn bekend voor de leerling. 2.3 Het lesgeven De leraar geeft altijd competentiegericht les! Bij de leerling ontwikkel je de competenties. 2.4 Voorbeelden Voorbeeld 1 Doel: het klaarleggen van de benodigdheden voor een bereiding. Om te voorkomen dat dit eenduidig voor alle leerlingen wordt beoordeeld werken we een criterium uit. De benodigdheden worden klaargelegd - totaal 2 punten: - recept 0,5 punten - maatbeker 0,5 punten - ingrediënten 0,5 punten - houten lepel 0,5 punten Voorbeeld 2 Leerplan Restaurant en keuken tweede graad bso Leerplannummer 2012/016 eerste leerjaar Titel van de opdracht: versnijden van groenten Welke competenties toetsen we af? BC Veilig werken. C1 onder begeleiding van een keukenleraar de gerechten voorbereiden en klaarmaken C3 onder begeleiding de wetgeving van veilig, hygiënisch en milieubewust handelen toepassen C5 onder begeleiding prijsbewust handelen binnen de context van een restaurant, brasserie, bistro of grootkeuken

6 6 Welke doelstellingen toetsen we? BC II.9 ergonomisch werken. C1 II.18 De leerling kan onder begeleiding, uitgaande van een bestaand recept of vanuit een productiefiche, de nodige voedingsproducten en materialen klaarzetten voor de bereiding van een gerecht. II 20 De leerling kan basisversnijdingen in de keuken uitvoeren. C3 II.36 De leerling zorgt voor een goede persoonlijke hygiëne en aangepaste beroepskledij. II.37 De leerling past bij elke handeling met voedsel spontaan de regels van hygiëne toe. II.38 De leerling zorgt voor de orde en netheid van de werkplek. II.40 De leerling kan onder begeleiding instaan voor het opruimen, de orde en de netheid in de keuken en in het restaurant. II.41 De leerling past onder begeleiding de procedures voor afvalbehandeling toe. C5 II.48 De leerling gaat onder begeleiding zorgvuldig om met voedingsproducten, materialen en toestellen. Omschrijving van de opdracht De leerling kiest uit een groep groenten een aubergine uit en uit een groep klein keukenmateriaal een demi-chef. De leerling versnijdt de aubergine met een demi-chef in brunoise. De opdracht verloopt in veilige en in hygiënische omstandigheden. De werkplek is opnieuw proper na de activiteit. Criterium/cesuur punten: - de juiste groente 2 punten - de juiste techniek 6 punten - het juiste mes 2 punten - in perfecte werkkledij 2 punten - met aandacht voor de persoonlijke hygiëne 2 punten - met een juiste werkhouding aan de tafel 2 punten - volgens de goede manieren van praktijk 4 punten - de zorg voor het product 2 punten - de zorg voor het materiaal 2 punten - het correct toepassen van de afvalbehandeling 2 punten - het opruimen van de werkplek volgens procedure 4 punten

7 7 Minimum afspraken bij de opdracht Praktijklokaal keuken Tijdsduur opdracht: 30 minuten Praktijkkledij keuken 10 soorten groenten Messenset Snijplank Onderhoudsproducten: reinigen en ontsmetten Vuilnisbakken Evaluatiepraktijk Evaluatoren: leraar TV en PV Hotel Criterium punten: zie opdracht Punten: 30 te behalen punten Voorbeeld 3 Binnen een grotere opdracht of project Doel: meten van competenties (de competenties worden uitgeschreven) Meten van competenties competentie 1 competentie 2 competentie 3 competentie 4 competentie 5 totaal 100 punten 20 punten 30 punten 30 punten 10 punten 10 punten 2.5 Andere vormen van evalueren Evalueren van een groepsopdracht Het is ook wenselijk bij het leren om de leerlingen in groepjes te laten werken. Bij het evalueren van een groepsopdracht is het belangrijk dat we vooraf vastleggen welk(e) product(en) de groepsopdracht op het einde moet opleveren. Welke verschillende mogelijkheden om een groepsopdracht te beoordelen, liggen open? - Elke leerling binnen de groep krijgt hetzelfde cijfer voor de groepsopdracht.

8 8 - Bovenstaande optie kan met een individuele evaluatie aangevuld worden. We kunnen meelopers voorkomen door als norm te stellen dat het groepscijfer enkel meetelt als de individuele evaluatie voldoende is. - Het groepscijfer wordt omgezet naar individuele cijfers die per leerling verschillen. - Een combinatie van individuele en groepsevaluatie bij opdrachten waar een duidelijke individuele en groepscomponent aan vastzit, kan ook Zelfevaluatie door de leerling Leren leren is een belangrijk aspect binnen competentieontwikkelend leren. Bij zelfevaluatie bekijkt de leerling zichzelf op een kritische wijze. De leerling stelt zich volgende vragen: - Heb ik mijn doel(en) bereikt? - Wat ging goed? - Wat kan ik nog verbeteren? - Hoe kan ik verbeteren? Zelfevaluatie helpt de leerling bij het leren sturen van zijn eigen leerproces Evaluatie door medeleerlingen Bij evaluatie door medeleerlingen is de inzet van medeleerlingen erop gericht het groepswerk vorm te geven aan het leren van en met elkaar. Door te vragen naar het oordeel van de medeleerlingen over ieders bijdrage aan het gestelde doel krijgt de leraar informatie over hoe de groepsopdracht is verlopen. Er wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten die de afzonderlijke leerlingen benoemen. 2.6 Andere mogelijke soorten toetsvormen bij het competentieontwikkelend leren Simulatietoetsen Simulatietoetsen benaderen de beroepspraktijk. De nadruk bij deze vorm van toetsen ligt op het correct handelen, het beheersen van vaardigheden onder nagebootste omstandigheden. We onderscheiden volgende mogelijke vormen: acteurssimulatie: simuleren van het gedrag naar anderen (rollenspel, samenwerking )

9 9 bedrijfssimulatie: simuleren van gebruikelijke functies uit het bedrijfsleven (receptionist, econoom, inkoper, briefing door chef ) gesprekssimulatie: naspelen van een gesprek (gedrag in een één-op-één situatie) (sollicitatiegesprek ) computersimulatie:simuleren van situaties om te peilen naar een wijze van handelen De casustoets De nadruk ligt hier op het product als resultaat van de competent 'handelen'. Het feitelijk handelen is hier minder belangrijk. Een casus is een beschrijving van een praktijksituatie waarin één of meerdere problemen zich voordoen en waarvoor verschillende oplossingen vanuit verschillende invalshoeken mogelijk zijn. We moeten ernaar streven vragen te stellen binnen de casustoets waarbij de leerling verschillende soorten kennis en vaardigheden die elders aan de orde zijn geweest, gezamenlijk dient toe te passen in het geven van een antwoord De schriftelijke toets Deze vorm van evaluatie is slechts geschikt om deelcompetenties (kennis, inzicht, toepassing) te meten Werkstuk - GIP Voor meer uitleg hierover kun je terecht bij de pedagogische begeleider Portfolio Voor meer uitleg hierover kun je terecht bij de pedagogische begeleider. 3 Vakboeken herdruk en nieuwe uitgaven 3.1 Handboeken MJPublishing De nieuwe uitgaven zijn in vetjes afgedrukt. Er zijn heel wat gewijzigde herdrukken wat inhoudt dat de ISBN nummers aangepast zijn! Van sommige titels is nog de eerste druk of de tweede druk in een beperkte hoeveelheid aanwezig wat soms mogelijkheden biedt om bijkomende cursisten van eenzelfde druk als de anderen te voorzien. Bij enkele titels wordt gratis digitaal oefenmateriaal aangeboden. Hiervoor dient de verantwoordelijke rechtstreeks met Marina Stoop contact op te nemen of via marina.stoop@mjpublishing.be.

10 10 Digitaal oefenmateriaal is gratis beschikbaar voor: o Hoe gasten ontvangen in de horeca? - 2de druk en 3de druk o Hoe werk je in de keuken? 2de druk 3de druk o Wijnen: de basis 2de druk en 3de druk o Wijnen en dranken: de basis 3de druk Leraren kunnen eenmalig elk handboek aan lerarenprijs bestellen. Vraag deze prijzen aan bij marina.stoop@mjpublishing.be. Alle informatie is ook te vinden op Reeks 'Gastheerschap in de horeca' * Wat is hotel? 2de druk * Wie doet wat in de horeca? 2de druk Beperkt aantal exemplaren beschikbaar. Eerst bellen dan bestellen! * Wie doet wat in de horeca? 3de druk Uitbreiding met EHBO, functiebeschrijvingen, organisatie van banketten en recepties, meertalige terminologie en omgaan met klachten. Beschikbaar vanaf juni * Hoe gasten ontvangen? 2de druk Beperkt aantal exemplaren beschikbaar. Eerst bellen dan bestellen! Inclusief digitaal oefenmateriaal. * Hoe gasten ontvangen? 3de druk Inclusief digitaal oefenmateriaal Belangrijke uitbreidingen: extra met dranken en nieuwe trends: slow coffee, schroefdoppen verbeteringen en verwijderen van storende foutjes o.a. in de terminologie in de hoofdstukken 8 en 9. Beschikbaar vanaf juni * Verantwoord ondernemen 2de druk

11 Reeks keuken in de horeca * Wie doet wat in elke keuken? 1ste druk Heel beperkt aantal exemplaren beschikbaar. Eerst bellen dan bestellen! * Wie doet wat in elke keuken? 2de druk * Hoe werk je in de keuken? 2de druk Inclusief digitaal oefenmateriaal. * Hoe werk je in de keuken? 3de druk Inclusief digitaal oefenmateriaal Belangrijke uitbreidingen: De aardappelversnijdingen werden in een overzichtelijk schema gezet. Deel 3 - Bereidingen werd aangevuld met een nieuw hoofdstuk 1 Aperitiefhapjes. een nieuw deel 5 met banketten, recepties en buffetten een nieuw deel 6 Foodcostberekening Keukentermen wordt deel 7 volledige integratie van het vegetarisch alternatief doorheen het hele boek de klassieke verbeteringen en updates Beschikbaar vanaf juni * Wat verwerk je in de keuken? 2de druk Reeks wijnboeken * Wijnen: de basis - 1ste druk * Wijnen: de basis 2de druk Inclusief digitaal oefenmateriaal * Wijnen: de basis 3de druk Inclusief digitaal oefenmateriaal Aanpassingen en updates: toevoegen van de diverse wijnbouwmethodes actualisatie van alle statistieken, regio s en appellations, wetgeving, ligging, referenties, websites van de verschillende wijnlanden

12 12 verbeteringen en verwijderen van storende foutjes o.a. in de terminologie Beschikbaar vanaf juni * Wijnen en dranken: de basis 3de druk Inclusief digitaal oefenmateriaal Aanpassingen en updates: toevoegen van de diverse wijnbouwmethodes actualisatie van alle statistieken, regio s, appellations wetgeving, ligging, referenties, websites van de verschillende wijnlanden toevoegen van Slow Coffee aangepaste teksten van de service van wijnen uitbreiding van het hoofdstuk Trappistenbieren verbeteringen en verwijderen van storende foutjes o.a. in de terminologie Beschikbaar vanaf juni * Wijnen in detail * Wijnen wereldwijd * Wijnen en dranken: Frankrijk Reeks beenhouwerij * Vee en Vlees aankoop en versnijding 1ste druk Beperkte oplage nog beschikbaar. Eerst bellen dan bestellen! * Vee en Vlees aankoop en versnijding 2de druk Beschikbaar vanaf juni Belangrijke aanpassingen: bij parasitaire ziekten verduidelijking bij Lintworm uitbreiding van culinaire benamingen/omschrijvingen bij rundvlees uitbreiding van culinaire benamingen/omschrijvingen bij kalfsvlees uitbreiding van culinaire benamingen/omschrijvingen bij varkensvlees de versnijdingstabellen van rund- en varkensvlees

13 13 volledig nieuw hoofdstuk 7 Vlees en vleesbereidingen. een nieuw hoofdstuk 8 Rijpen van rundvlees een nieuw hoofdstuk 9 Regelgeving, Veiligheid bij uitbenen en versnijden en Ergonomie * Vleeswarenbereiding 1ste druk Beperkte oplage nog beschikbaar. Eerst bellen dan bestellen! * Vleeswarenbereiding 2de druk Beschikbaar vanaf juni Belangrijke aanpassingen: uitbreiding van hoofdstuk 1 met organisatie en werkplanning uitbreiding van hoofdstuk 1 met beroepsmogelijkheden verwijzing naar regelgeving en veiligheid * Culinaire bereiding koud en warm * Handleiding voor de slager gebonden versie van de drie delen en Hardcover Reeks bakkerij - banketbakkerij * Banketbakkerij 2de druk (al beschikbaar) * Bakkerij 2de druk (al beschikbaar) * Handleiding voor de bakker - gebonden Versie van de twee delen en softcover - 2de druk (= 100 / is al beschikbaar) 3.2 Nieuw Voedingsleer ISBN-nummer: Beschikbaar bij:

14 Ondernemen voor (banket)bakkers ISBN-nummer: Beschikbaar vanaf schooljaar bij Mijn ondernemingsplan ISBN-nummer Een initiatief van Horeca Vorming Vlaanderen Realisatie: Uitgeverij mjpublishing. Voor meer inlichtingen, neem contact op met: Horeca Vorming Vlaanderen: Bij dit handboek werd heel recentelijk door mjpublishing filmmateriaal ontwikkeld dat de verschillende stappen bij de opstart van een eigen horecazaak in beeld brengt. Dit filmmateriaal met didactische handleiding wordt eveneens door Horeca Vorming Vlaanderen ter beschikking gesteld. 4 Vakgerichte aanvangsbegeleiding beginnende leraar De Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Brugge (DPB Brugge) nodigt je van harte uit op een eerste ontmoetingsdag voor beginnende leraren. Voor het studiegebied Voeding heeft deze plaats op woensdagnamiddag 1 oktober 2014 om uur in d Abdij DPB Brugge - Baron Ruzettelaan Assebroek tel. (050) fax (050)

15 15 5 Digitale inschrijving voor de tweewekelijkse mededelingen DPB Wil je de tweewekelijkse DPB-mededelingen automatisch via ontvangen, dan kan dit door de procedure te volgen uitgeschreven op de website van het DPB Brugge: DPB secundair onderwijs: inschrijvingen. 6 Vormingsactiviteiten vzw Eekhoutcentrum Voor een uitgebreid aanbod van nascholingen verwijzen we graag naar hun site: Patrick Ameye Dag van voeding Docent: diverse docenten Datum en uur: woensdag 25 maart 2015 van u. tot u. Locatie: wordt later meegedeeld

1.1 Deze nieuwe leerplannen worden progressief ingevoerd in het eerste leerjaar vanaf 1 september 2013

1.1 Deze nieuwe leerplannen worden progressief ingevoerd in het eerste leerjaar vanaf 1 september 2013 STUDIEGEBIED VOEDING Opleidingen Bakkerij, Hotel, Grootkeuken, Slagerij- en Voedingstechnieken Opleidingen Voeding CLW Onderwerpen 1 Nieuwe Leerplannen schooljaar 2013-2014 2 Centrum Leren en Werken opleiden

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Patrick Ameye voor alle leraren Opleidingen Bakkerij, Hotel, Grootkeuken, Slagerij- en Voedingstechnieken 1 Nieuwe leerplannen schooljaar 2010-2011 1.1 Nieuwe leerplannen Restaurant

Nadere informatie

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Je wil een nieuwe uitdaging direct na je secundaire opleiding? Je studeert aan het hoger onderwijs en kiest resoluut voor verandering? Kies voor een voedingsberoep!

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum studiegebied VOEDING (2012-2013) Opleidingen Bakkerij, Hotel, Grootkeuken, Slagerij- en

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Grootkeukenverantwoordelijke

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Grootkeukenverantwoordelijke VADEMECUM AFDELING Hotel en hotelbedrijf Grootkeukenverantwoordelijke CVO Elishout COOVI Pagina 1 1. Beroepsprofiel: De Grootkeukenverantwoordelijke heeft de leiding over de grootkeukenequipe. Hij werkt

Nadere informatie

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Keukenverantwoordelijke

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Keukenverantwoordelijke VADEMECUM AFDELING Hotel en hotelbedrijf Keukenverantwoordelijke CVO Elishout COOVI Pagina 1 1. Beroepsprofiel: Deze opleiding heeft tot doel volwassenen op te leiden voor de horecasector en dit op een

Nadere informatie

Actualisatie Studierichting STW. Integrale Opdrachten. December 2010

Actualisatie Studierichting STW. Integrale Opdrachten. December 2010 Actualisatie Studierichting STW Integrale Opdrachten December 2010 Voeding binnen IO - inspectie: onderscheid leerplan voeding 2de en 3de graad - September 2011 - geen nieuw leerplan maar bestaande geëvalueerd:

Nadere informatie

EINDWERK. Voor de leerlingen van 4 Restaurant & Keuken. TV & PV Hotel

EINDWERK. Voor de leerlingen van 4 Restaurant & Keuken. TV & PV Hotel EINDWERK Voor de leerlingen van 4 Restaurant & Keuken TV & PV Hotel INHOUD Doelstelling, kennis, vaardigheden, attitudes 3 Opdracht, puntenverdeling 4 Een verzorgt uiterlijk 5 Menu 9 Overzicht producten

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

Pedagogisch overleg 11 mei 2017

Pedagogisch overleg 11 mei 2017 Pedagogisch overleg 11 mei 2017 Agenda Onderwijshervorming OVUR Examen- en toetsvragen 1 september 2017 Onderwijshervorming Definitief Onderwijshervorming Eerste graad: september 2018 Tweede graad: september

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Grootkeukenhulpkok BO VO 019 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013 Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2013 progressief worden ingevoerd. Indien het

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte Pedagogische Begeleidingsdienst contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte agenda namiddag INFORMATICA 1 info nieuwe leerplan(nen) 2de graad > kritische groepsbespreking > plenum

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Grootkeukenmedewerker BO VO 005 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Medewerker brasserie taverne bistro BO VO 022 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1

Nadere informatie

Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen

Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VVKSO Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen 1 Inleiding Het getuigschrift

Nadere informatie

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende (onderzoeks)opdrachten.

Nadere informatie

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2010-021 datum : 2010-03-26 gewijzigd : 2014-02-06 contact : Dienst Leren en onderwijzen,

Nadere informatie

De 10 basiscompetenties van de leraar

De 10 basiscompetenties van de leraar De 10 basiscompetenties van de leraar Woord vooraf 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen 2 De leraar als opvoeder 3 De leraar als inhoudelijk expert 5 8 36 52 4 De leraar als organisator

Nadere informatie

Pedagogisch overleg 8 mei 2017

Pedagogisch overleg 8 mei 2017 Pedagogisch overleg 8 mei 2017 Agenda Onderwijshervorming OVUR Examenchecklist 1 september 2017 Onderwijshervorming Definitief Onderwijshervorming Eerste graad: september 2018 Tweede graad: september 2020

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum Natuurwetenschappen (2012-2013) 1 Situering van het vak Natuurwetenschappen 1.1 Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie Toetsvormen Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie 1 Waarom wordt er getoetst? Om te beoordelen in hoeverre de student in staat is te handelen zoals op academisch

Nadere informatie

BESTE OUDERS, BESTE LEERLING,

BESTE OUDERS, BESTE LEERLING, Slagerij BESTE OUDERS, BESTE LEERLING, WELKOM IN ONZE SCHOOL! ONZE SCHOOL IS GESPECIALISEERD IN OPLEIDINGEN HOTEL, RESTAURANT & KEUKEN, SLAGERIJ, BAKKERIJ, TOERISME EN HOSPITA- LITY. ELKE DAG OPNIEUW GEVEN

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar Licap - Brussel september 1998 MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde

Nadere informatie

Omgang en communicatie. Huishoudzorg. Gezondheid en welzijn. Tweede graad Verzorging voeding. Schooljaar 2010-2011. Verzorging-voeding

Omgang en communicatie. Huishoudzorg. Gezondheid en welzijn. Tweede graad Verzorging voeding. Schooljaar 2010-2011. Verzorging-voeding KIJK WIJZER VV Tweede graad Verzorging voeding Schooljaar 2010-2011 Verzorging - voeding Basiszorg Omgang en communicatie Wie ben ik? Zelfbeeld Ik in omgang met de ander Omgang Verzorging-voeding Ik =

Nadere informatie

Pedagogisch overleg 8 mei 2017

Pedagogisch overleg 8 mei 2017 Pedagogisch overleg 8 mei 2017 Agenda Onderwijshervorming Bedrijfsbeheer GIP en stage 1. Onderwijshervorming Eerste graad: september 2018 Tweede graad: september 2020 Derde graad: september 2022 Eerste

Nadere informatie

Leerplanintroductie basisoptie voeding & horeca. Wim De Pue pedagogisch begeleider voeding & horeca

Leerplanintroductie basisoptie voeding & horeca. Wim De Pue pedagogisch begeleider voeding & horeca Leerplanintroductie basisoptie voeding & horeca Wim De Pue pedagogisch begeleider voeding & horeca Later wil ik kok worden vormingscomponenten en wegwijzers in voeding & horeca 2 beginsituatie Leerlingen

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2017

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2017 Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2017 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2017 progressief worden ingevoerd. nieuw leerplan

Nadere informatie

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie

Medisch attest voor leerlingen voeding. Ruben Plees 2009

Medisch attest voor leerlingen voeding. Ruben Plees 2009 Medisch attest voor leerlingen voeding Ruben Plees 2009 KB tot onderwerping aan medisch toezicht van al de personen die door hun werkzaamheden rechtstreeks met voedingsstoffen in aanraking komen en die

Nadere informatie

Opleiding: KEUKENMEDEWERKER

Opleiding: KEUKENMEDEWERKER Opleiding: KEUKENMEDEWERKER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen meewerken in de keuken van een restaurant. Je zorgt voor de mise-en-place : dit is het voorbereidend werk voor de kok. Als je werkt in

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Broodbakker BO VO 201 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 25 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (versie aangepast op 29 augustus 2016)

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (versie aangepast op 29 augustus 2016) Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (versie aangepast op 29 augustus 2016) 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2016 progressief

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Hulpkok modulenaam Koude keuken code module A3 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud link leerplan:

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Wijnkenner BO VO 025 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (aangepaste versie op 24 juni 2016)

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (aangepaste versie op 24 juni 2016) Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (aangepaste versie op 24 juni 2016) 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2016 progressief

Nadere informatie

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden:

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden: Werken aan leerlijnen De nieuwe leerplannen zijn nu van kracht in het basisonderwijs, in de eerste en de tweede graad. Dit is een geschikt moment om leerlijnen opnieuw te bekijken of uit te werken. Wat

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum natuurwetenschappen (2008) 1 Situering van het vak natuurwetenschappen 1.1 Natuurwetenschappen

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso Nieuwe leerplannen aardrijkskunde

Nadere informatie

STRUCTUUR EN ORGANISATIE. eigen keuzes school. aanbevelingen - raamtekst. regelgeving overheid

STRUCTUUR EN ORGANISATIE. eigen keuzes school. aanbevelingen - raamtekst. regelgeving overheid STRUCTUUR EN ORGANISATIE eigen keuzes school aanbevelingen - raamtekst regelgeving overheid UITGANGSPUNTEN EERSTE GRAAD Raamtekst observerende en oriënterende eerste graad Getrapte studiekeuze Alle vormingscomponenten

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Traiteurkok BO VO 021 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

De Competentiemeter: doelgericht evalueren

De Competentiemeter: doelgericht evalueren Kris Mostrey Viso, Roeselare Contact: Kris.mostrey@sint-michiel.be De Competentiemeter: doelgericht evalueren 1. Inleiding De Competentiemeter is een web-based evaluatie-instrument. Het is ontstaan vanuit

Nadere informatie

Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Brugge

Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Brugge Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Brugge Baron Ruzettelaan 435, 8310 Assebroek Tel. 050 37 26 75 Fax 050 35 45 08 dpb@dpbbrugge.be www.dpbbrugge.be Beste Heel veel scholen kennen en gebruiken DigitaleVOETjes.

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG

VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

Opleiding: HULPKELNER

Opleiding: HULPKELNER Opleiding: HULPKELNER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen werken in een restaurant. Je zorgt voor het opdekken en afdekken van de tafels. Je zorgt voor een vlotte bediening en bent klantvriendelijk.

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad www.instituutmariakoningin.be Imk Lanklaar Rotem IMK Dilsen-Stokkem Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad Specialisatie Kinderzorg Specialisatie Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige Eerste

Nadere informatie

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Een snackbarmedewerker maakt bereidingen in de keuken, verzorgt de bardienst en bedient de klanten in een snackbar-taverne of sneldienstrestaurant. Stressbestendigheid

Nadere informatie

Organisatiehulp. 26 januari Leerplantoelichting 3de graad OH 1

Organisatiehulp. 26 januari Leerplantoelichting 3de graad OH 1 Organisatiehulp 26 januari 2012 Leerplantoelichting 3de graad OH 1 Vorige sessie september 2011 Situering actualisering leerplan OH binnen het geheel van de vernieuwing bso-personenzorg Uitgangspunten

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Slagersgast BO VO 303 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 28 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie Retail (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het beroep

Nadere informatie

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten Inleiding Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst pleiten we om leerlingen mee te voeren in rijke en gevarieerde leeromgevingen.

Nadere informatie

1.2 Adres: Speelhoflaan 9 3800 Sint-Truiden

1.2 Adres: Speelhoflaan 9 3800 Sint-Truiden Stichting Techno+ Inschrijvingsdossier 1 Algemene gegevens: 1.1 School: KTA Sint-Truiden 1.2 Adres: Speelhoflaan 9 3800 Sint-Truiden 1.3 Telefoon: 011/684347 1.4 Fax: 011/586843 1.5 Email: utens@ktasint-truiden.be

Nadere informatie

MEDEDELINGEN PERSONENZORG

MEDEDELINGEN PERSONENZORG MEDEDELINGEN PERSONENZORG REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Het schooljaar

Nadere informatie

Cateringwerkzaamheden uitvoeren

Cateringwerkzaamheden uitvoeren Cateringwerkzaamheden uitvoeren Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Gerda Verhey Inhoudelijke redactie: Ludo Peters Eindredactie: Astrid Habraken

Nadere informatie

Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad)

Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad) Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad) Werkplekleren Reeds zes jaren krijgen leerlingen van de derde graad ruwbouw praktijk op de werf. Waarom samenwerken met bedrijven? Weinig beperking

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2011

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2011 Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2011 Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) worden in de regel progressief ingevoerd; d.w.z. 1 september 2011 in het

Nadere informatie

Beoordelen in het HBO

Beoordelen in het HBO Beoordelen in het HBO Eef Nijhuis Saxion Joke van der Meer HAN RIZO 12 maart 2013 Competentiegericht leren Competenties bepalen de inhoud van leren en toetsen Leren en beoordeling zijn gericht op effectief

Nadere informatie

Voorscholingstraject: visie op leren. Sessie 2

Voorscholingstraject: visie op leren. Sessie 2 Voorscholingstraject: visie op leren Sessie 2 Dagindeling Visie op leren: uiteenzetting Inoefenen m.b.t. visie op leren Opdracht: Uitwisseling praktijkvoorbeelden in functie van nieuw leerplan (reeds vertrouwde

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2016 progressief worden ingevoerd. nieuw leerplan

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Slagerij en vleeswaren BO VO 308 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 46 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte beschrijving... 5 1.1.1

Nadere informatie

RESTAURANT EN KEUKEN

RESTAURANT EN KEUKEN RESTAURANT EN KEUKEN TWEEDE EN DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LICAP BRUSSEL September 2010 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Inhoud INLEIDING...5

Nadere informatie

De competentiemeter. Kris Mostrey kris.mostrey@aimit.be www.competentiemeter.be 2012. Handleiding: snel starten

De competentiemeter. Kris Mostrey kris.mostrey@aimit.be www.competentiemeter.be 2012. Handleiding: snel starten De competentiemeter Handleiding: snel starten Evaluatie van competentieontwikkelend leren Kris Mostrey kris.mostrey@aimit.be www.competentiemeter.be 2012 2012 Kris Mostrey ~ 1 ~ 25-nov-12 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Organisatiehulp derde graad. 1 juni 2012

Organisatiehulp derde graad. 1 juni 2012 Organisatiehulp derde graad 1 juni 2012 1 Agenda Stand van zaken OH -vragen van scholen en leraren Servicedocument Geïntegreerd werken Evalueren Reflecteren Stage Info per competentie Stand van zaken:

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker OCMW LOVENDEGEM SOCIAAL HUIS FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker Algemene info Graad (functietitel): Functionele loopbaan: Schoonmaker E1 E2 E3 Visie Het OCMW Lovendegem streeft naar een optimale

Nadere informatie

Studieaanbod binnen het studiegebied Voeding

Studieaanbod binnen het studiegebied Voeding Studieaanbod binnen het studiegebied Voeding Screening van de studierichtingen in het studiegebied Voeding in het voltijds secundair onderwijs 23 april 2015 Inhoudstafel Inleiding... 5 1 Beeld van het

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum Techniek (2013-2014) In het vademecum geef ik jullie graag een overzicht van de begrippen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde)

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde) Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde) In kolom 1 vind je 71 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep wiskunde. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Actualisering 3 de graad BSO Organisatiehulp. vanaf september 2012

Actualisering 3 de graad BSO Organisatiehulp. vanaf september 2012 Actualisering 3 de graad BSO Organisatiehulp vanaf september 2012 Visie op leren in studiegebied personenzorg COMPETENTIE ONTWIKKELEND LEREN 26-6-2012 Organisatiehulp vanaf 2012 2 Studiegebied Personenzorg

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Hulpkok modulenaam Dagschotels met vis code module B2 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud link leerplan:

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Spekslager BO VO 306 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 36 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN Gerrit Schuermans voor alle leraren De berichten die in de vorige mededelingen werden gepubliceerd en andere interessante informatie over de vakken biologie, chemie

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap STEM Visietekst van het GO! 28 november 2016 onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 2 Samenvatting In de beleidsnota 2014-2019 stelt Vlaams minister van Onderwijs de ambitie om leerlingen warmer te maken

Nadere informatie

Dienst Curriculum & vorming Team so Guimardstraat BRUSSEL DOCUMENT. 1 Inleiding

Dienst Curriculum & vorming Team so Guimardstraat BRUSSEL DOCUMENT. 1 Inleiding Dienst Curriculum & vorming Team so Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 01 www.katholiekonderwijs.vlaanderen DOCUMENT CODI Voed-Hotel_2017_19 Bedrijfsbeheer binnen studiegebied Voeding 2017-10-20

Nadere informatie

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WAT? Voor u ligt een kijkwijzer om het beleidsvoerend vermogen van uw school in kaart te brengen. De

Nadere informatie

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA GROOTKEUKENMEDEWERKER 12 maanden

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA GROOTKEUKENMEDEWERKER 12 maanden Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA GROOTKEUKENMEDEWERKER 12 maanden Toelichting: Op dit formulier worden de competenties hernomen die binnen de opleiding tot grootkeukenmedewerker worden. Bij

Nadere informatie

Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste graad

Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste graad Dienst CUR Guimardstraat 00 BRUSSEL + 07 06 0 www.katholiekonderwijs.vlaanderen DOCUMENT Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste graad 07-0- Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste

Nadere informatie

EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS 12 VISO Mariakerke De Vlaamse overheid voorziet bij de modernisering van het secundair onderwijs een reeks structurele maatregelen,

Nadere informatie

Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs

Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs Tijdelijke job (niet via uitzendkantoren) Functieomschrijving Coördineren en opvolgen van alle activiteiten met betrekking tot materiële en agogische

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs te Gent

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs te Gent Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Invoering nieuw leerplan aardrijkskunde derde graad TSO/KSO

Invoering nieuw leerplan aardrijkskunde derde graad TSO/KSO MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek ( 050 372675 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen NIEUWSBRIEF AARDRIJKSKUNDE-MaVo MEI 2015-2016

Nadere informatie

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 SAMENSTELLING VAN DE VAKGROEP KEUZE WERKPUNTEN BESLISSINGEN VAN DE VAKGROEP PLANNING VERGADERINGEN 2014-2015 PLANNING VERGADERINGEN 2015-2016 PLANNING

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter beschikking stelden. Het bevat o.a.:

Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter beschikking stelden. Het bevat o.a.: Vernieuwde website 1 Ondersteuning lesmateriaal Hier zijn er vier mogelijkheden. Technische activiteiten 1ste graad Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD LEIDRAAD Visie op vorming en vakken Een nieuwe generatie leerplannen - ruimte voor scholen Observerende en oriënterende functie van de

Nadere informatie