Belangrijk! Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belangrijk! Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig."

Transcriptie

1 Belangrijk! Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Gebruiksaanwijzing NATURAL COMFORT FOR YOUR BABY voor baby s van 2,5 tot 18 kg

2 2 Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat babydragen heel wat voordelen heeft. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor een baby veelvuldig huidcontact één van de belangrijkste stimulansen is voor een gezonde fysieke, intellectuele en sociale ontwikkeling. Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de Tricot-slen. Kijk zeker op voor uitgebreide informatie hierover. 1. liggend vanaf de geboorte 2. rechtop met opgetrokken beentjes vanaf de geboorte 3. rechtop zittend met baby s gezichtje naar je toe vanaf ongeveer 2,5 à 3 maanden 4. rechtop zittend met baby s gezichtje naar buiten vanaf ongeveer 5 maanden

3 De Tricot-slen is een lange wikkeldoek van 100% stretch katoen waarin je je baby op veel verschillende manieren kunt dragen. In deze gebruiksaanwijzing laten we 6 manieren zien, maar dat wil niet zeggen dat er niet méér mogelijkheden zijn. Nadat je wat ervaring hebt opgedaan, ontdek je wellicht je eigen favoriete variant. 5. op de heup vanaf ongeveer 5 maanden 6. op de rug vanaf 3 maanden Of je je kindje nu veel of weinig draagt, met de Tricot-slen heb je een prima keuze gemaakt. Waarom is de Tricot-slen wellicht beter dan conventionele draagzakjes? 1. In de Tricot-slen kun je je baby op veel verschillende manieren dragen. Met de Tricot-slen bied je je kindje van 0 tot 2 jaar altijd de meest ergonomische houding. 2. In de rechtop houding kun je de Tricot-slen tot in de knieholtes van je baby uitspreiden. Hiermee geef je je baby a.h.w. een brede basis waardoor hij geen enkele rugbelasting voelt en ontspannen tegen je aanligt. Wanneer een baby slechts een smal steunvlak heeft, hangt hij recht naar beneden zodat hij eigenlijk zelf zijn eigen gewicht moet dragen. 3. In de Tricot-slen wordt het gewicht van je baby optimaal over je bovenlichaam verdeeld zodat je je baby moeiteloos urenlang kunt dragen. 4. De Tricot-slen heeft geen clips, gespen of andere sluitingen die pijn zouden kunnen doen. 5. De Tricot-slen neemt zo weinig plaats in beslag dat je hem altijd mee kan nemen. Ook al weet je van tevoren niet of je hem die dag zult gebruiken.

4 4 Voor bijna alle manieren van dragen die we in deze handleiding beschrijven, start je op dezelfde manier: Algemeen Neem het midden van de Tricot-slen voor je buik. Grote mensen starten met de middenband iets hoger dan afgebeeld. Sla beide uiteinden naar achteren en kruis ze over je schouders naar voren. Steek beide uiteinden onder de buikband door en kruis ze. Breng de uiteinden naar achter en wikkel ze weer naar voor. Afhankelijk van je grootte maak je vervolgens aan de voor- of achterkant een dubbele knoop.

5 ENKELE TIPS Als je de Tricot-slen voor de eerste keer gebruikt, ben je wellicht een beetje zenuwachtig en voel je je onwennig. Kies daarom een goed moment om de Tricot-slen voor de eerste keer te gebruiken: dit is als je baby rustig is en bijvoorbeeld net gegeten heeft of probeer het eerst een keer met een pop of teddybeer. Na een paar keer geoefend te hebben, zul je merken dat de Tricotslen juist een uitstekend middel is om onrustige baby s te troosten. Doe de Tricot-slen eerder te strak dan te los aan! Probeer de Tricot-slen zo mooi mogelijk aan te doen en vermijd dat je de banden draait bij het aandoen. Anders maak je geen optimaal gebruik van het unieke draagcomfort van de Tricot-slen. Zorg ervoor dat je baby niet te warm gekleed is. De Tricot-slen in namelijk ook een kledingstuk en bovendien geef je allebei lichaamswarmte af. Let op: Let op dat je niet uit evenwicht raakt door bewegingen van je baby. Ondersteun je baby altijd wanneer je voorover buigt of bukt. Gebruik de Tricot-slen niet tijdens sportactiviteiten. FOUT GOED Voor een ideale gewichtsverdeling is het belangrijk dat het kruis op je rug zo laag mogelijk komt te zitten. Trek dus het kruis altijd naar beneden. Herhaal dit af en toe als je baby er al in zit. GOED Spreid de stof breed over je schouders uit. Zo wordt het gewicht van je baby optimaal over je bovenlichaam verdeeld. Zorg er altijd voor dat de beide kruisbanden van de Tricot-slen mooi uitgespreid tot in de knieholtes van je baby zitten. Controleer dit af en toe. Hiermee geef je je baby a.h.w. een brede basis waardoor hij geen enkele rugbelasting voelt en ontspannen tegen je aanligt. Wanneer een baby slechts een smal steunvlak heeft, hangt hij recht naar beneden zodat hij eigenlijk zelf zijn eigen gewicht moet dragen. FOUT Als je de korte of lange uiteinden niet mooi vindt, kun je deze onder de buikband instoppen.

6 6 direct na de geboorte 1. Liggend Doe de Tricot-slen aan volgens de algemene beschrijving (p 4-5) Laat de buitenste kruisband van je schouders afglijden. Trek de binnenste kruisband los ter hoogte van je heup. Vouw de binnenste kruisband een beetje dubbel zodat er een nestje ontstaat waar je baby in komt te liggen. Leg je baby in je arm zoals afgebeeld en houd je arm hoog tegen je aan en voldoende naar rechts, zodat je baby met zijn hoofdje tegen je hart aanligt. Zoek met je vrije hand de buitenrand van het nestje en trek de stof over je baby heen; eerst het ruggetje en dan de beentjes.

7 UIT NB Instinctief leg je je baby waarschijnlijk met zijn hoofdje tegen je hart, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor de rechterkant. De kruisband waarin je baby ligt moet het dichtst tegen je lichaam aanzitten. Als je voor de andere kant kiest, kruis dan bij het aandoen de uiteinden andersom (bij stap 4 van de algemene beschrijving) Ondersteun met je vrije hand het hoofdje van je baby en trek de stof over het hoofdje. Steek je arm door de band die je hebt laten zakken en spreid de stof weer over je schouders en over je baby s ruggetje en beentjes. Neem je baby s armpje dat tegen je aanligt en terwijl je je baby lichtjes naar je toe kantelt, leg je zijn armpje iets naar beneden, naast zijn lichaam. Neem nu de buikband en trek deze over je baby naar boven. Om je kindje uit de Tricot-slen te halen, hoef je deze stappen niet omgekeerd te herhalen maar vouw je de banden gewoon open en til je je baby uit de Tricot-slen.

8 8 direct na de geboorte 2. rechtop Pasgeboren baby s zijn nog te klein om rechtop gedragen te worden met hun beentjes naar beneden hangend. Ze krijgen wél voldoende steun als je ze in hun natuurlijke houding met opgetrokken beentjes draagt. Sommige baby s vinden dit fijner dan de lighouding. Dit geldt zeker voor baby s die last hebben van reflux. Neem het midden van de Tricot-slen voor je buik Sla beide uiteinden naar achteren en kruis ze over je schouders naar voren. Maak een nestje in de buikband. Laat je baby van bovenaf in het nestje glijden.

9 NB Als het in het begin onwennig aanvoelt om de Tricot-slen rond je baby te wikkelen terwijl je je baby vasthoudt, oefen dan eerst een paar keer zittend. Je zult zien dat het je al snel zonder moeite lukt. UIT met opgetrokken beentjes Trek de buikband hoog op zodat het nekje van je baby gesteund wordt. Kruis een van de uiteinden overlangs. Kruis het andere uiteinde naar de andere kant. Breng beide uiteinden naar achteren en weer naar voor. Afhankelijk van je grootte maak je vervolgens aan de voor- of achterkant een dubbele knoop. Om je kindje uit de Tricot-slen te halen, hoef je deze stappen niet omgekeerd te herhalen maar vouw je de banden gewoon open en til je je baby uit de Tricot-slen.

10 10 vanaf ongeveer 2,5 à 3 maanden 3. rechtop zittend Doe de Tricot-slen aan volgens de algemene beschrijving (p 4-5). Leg je baby hoog tegen je rechterschouder en trek de linker kruisband over baby s rechterbeentje. Je kunt uiteraard ook eerst met je linkerschouder beginnen. Hou je baby vrij hoog en breng hem naar je linkerschouder en trek nu de rechter kruisband over baby s linkerbeentje. Spreid beide kruisbanden tot in je baby s knieholtes. Begin met de kruisband die het dichtst tegen zijn billetjes zit. Spreid dan de andere (bovenste) kruisband eroverheen van knieholte tot knieholte. Zoek de buikband en neem de volledige buikband vast.

11 NB Controleer af en toe dat beide banden nog tot in de knieholtes reiken (zie p 5). met baby s gezichtje naar je toe UIT Als je kindje in slaap valt, kun je zijn hoofdje steunen zoals afgebeeld. Wanneer je baby zijn gezichtje naar de andere kant zou draaien, steun je zijn hoofdje gewoon met de andere kruisband. Trek ter hoogte van je heup de buikband over baby s beentje. Til je baby lichtjes op terwijl je dit doet. Trek vervolgens bij je andere heup de buikband over het andere beentje zodat beide beentjes onder de buikband zitten. Trek nu de buikband omhoog. Om je kindje uit de Tricot-slen te halen, hoef je deze stappen niet omgekeerd te herhalen maar vouw je de banden gewoon open en til je je baby uit de Tricot-slen.

12 12 vanaf ongeveer 5 maanden 4. rechtop zittend Doe de Tricot-slen aan volgens de algemene beschrijving (p 4-5). Je laat je baby zowel in de kruisband als de buikband glijden. Houd je baby vrij hoog tegen je linkerschouder aan en steek baby s beentje door de rechter kruisband en de buikband. Breng je kindje naar je rechterschouder en trek de linker kruisband en de buikband over het linkerbeentje.

13 NB je kunt uiteraard ook eerst met je rechterschouder beginnen. UIT met baby s gezichtje naar buiten Spreid eerst de kruisband die het dichtst tegen je kindje aan zit goed uit - in dit geval de linkerband. 5 6 Spreid vervolgens de andere kruisband ook breed uit en trek de buikband omhoog. NB Je ziet vaak dat mensen hun baby al vanaf jongere leeftijd op deze manier dragen. Technisch gezien kan dit wel maar ergonomisch gezien is het een minder goede houding (uw kindje hangt namelijk - zie eerder). Het ruggetje van een ouder kindje dat bijna zelfstandig kan zitten, is hier wel sterk genoeg voor. Een andere reden waarom wij voor jongere kinderen de zeer ergonomische spreidhouding aanraden (gezichtje naar je toe) is het feit dat baby tjes in die houding makkelijk in slaap vallen. Als ze moe zijn of teveel indrukken opdoen, sluiten ze zich even af. Wanneer je je baby met zijn gezichtje naar buiten draagt, heeft hij deze mogelijkheid niet. Om je kindje uit de Tricotslen te halen, hoef je deze stappen niet omgekeerd te herhalen maar vouw je de banden gewoon open en til je je baby uit de Tricotslen.

14 14 vanaf ongeveer 5 maanden 5. op de heup Doe de Tricot-slen aan volgens de algemene beschrijving (p 4-5). Leg je baby hoog tegen je rechterschouder en trek de linker kruisband over baby s rechterbeentje. Hou je baby vrij hoog en breng hem naar je linkerschouder en trek nu de rechter kruisband over baby s linkerbeentje. Spreid eerst de kruisband die het dichtst tegen zijn billetjes zit. Schuif je baby naar je linkerheup door met je ene hand zijn billetjes en je andere hand de band naar je heup toe te bewegen.

15 6 7 8 NB Je kunt deze houding ook al vanaf jongere leeftijd (± 3 maanden) gebruiken maar dan zul je je baby nog wat extra steun met je arm moeten geven. Als je kindje bijna kan zitten, heeft hij die steun niet meer nodig en zal de evenwichtsoefening zijn motorische ontwikkeling stimuleren. Spreid nu de andere kruisband breed uit tot in de knieholtes. Zoek de buikband en trek deze over beide beentjes. Op p lees je hoe je dit gemakkelijk kunt doen. Trek de buikband omhoog. Emile zit op de vorige foto lekker met zijn armpjes in de Tricot-slen, maar het is natuurlijk geen probleem als je kindje zijn armpjes uit de Tricot-slen haalt.

16 16 NB Op foto 6 zit Emile met zijn armpjes IN de Tricot-slen. Maar ook met zijn armpjes uit de Tricot-slen blijft dit een veilige houding. Houd er wel rekening mee dat je met je kind op je rug meer ruimte nodig hebt. Dus even opletten bij deuropeningen, kleine ruimtes e.d. vanaf 3 maanden 6A. op de rug - met hulp Houd het midden van de Tricot-slen niet vóór je maar achter je. Ga verder met de algemene beschrijving. Neem één van beide kruisbanden en de middenband vast. Neem je kindje en laat een beentje door een kruisband en de middenband glijden. Neem vervolgens het andere beentje en laat dit door de andere kruisband en de middenband glijden. Spreid beide kruisbanden uit - te beginnen met de band die het dichtst tegen je kindje zit. Trek vervolgens de middenband omhoog. Om je kindje uit de Tricot-slen te halen vouw je de banden gewoon open en til je je baby uit de Tricot-slen.

17 vanaf 3 maanden 6B. op de rug - zonder hulp Leg de Tricot-slen open op bijvoorbeeld een bed of commode en leg je baby op het midden van de Tricot-slen met zijn schoudertjes ter hoogte van de bovenrand. Trek de onderrand tussen zijn beentjes. Ga voor je kindje zitten of staan en pak de twee uiteinden vast met één hand terwijl je met je andere hand zijn nekje ondersteunt. Schuif je baby hoog op je rug. Ondersteun daarbij met één hand zijn billetjes en trek met je andere hand de beide uiteinden aan de voorkant stevig aan. Blijf voorovergebogen staan. Maak een enkele knoop ter hoogte van je borstkas (vrouwen: onder je boezem). 5 6 Sla een uiteinde over je schouder naar achteren en Vervolg op p

18 kruis dit over de rug van je kindje. Spreid de Tricot-slen breed uit over zijn ruggetje en breng het uiteinde onder zijn beentje door naar voren. Aan de voorkant klem je dit uiteinde tussen je knieën. Sla het andere uiteinde over je andere schouder naar achteren. Kruis ook dit uiteinde over de rug van je kindje. Let er ook hier op dat je de stof breed over zijn ruggetje uitspreid en breng het uiteinde onder zijn beentje door naar voren. Neem beide uiteinden vast en trek ze aan. Je mag nu rechtop komen. Wikkel de twee uiteinden rond je middel naar achteren en maak een dubbele knoop.

19 UIT UIT Variant Om je kindje eruit te halen, maak je de banden los tot de knoop rond je middel. Blijf je kindje telkens met een hand ondersteunen. Trek de knoop ietsjes los zodat je voldoende speling hebt om je kindje onder je arm door naar je heup te brengen. Til nu je kindje uit de band. Je kunt de Tricot-slen ook op dezelfde manier uitdoen zoals je gestart bent, namelijk door lichtjes achterover te buigen en terwijl je met één hand je kindje ondersteunt, laat je met je andere hand de Tricot-slen langzaam vieren.

20 Fabrikant: Babylonia b.v.b.a. Karel De Preterlei Antwerpen België Kijk voor verkoopadressen in de Benelux op Wil je een gebruiksaanwijzing in een andere taal, kijk dan ook op Opmerkingen en suggesties kun je altijd mailen naar conform aan pren , Oct Wasinstructies: 30 C, zachtjes centrifugeren, niet in droger, nat in vorm trekken.

Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de tricot-slen.

Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de tricot-slen. 2 Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat babydragen heel wat voordelen heeft. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor een baby veelvuldig Gelukkig huidcontact ontdekken steeds één van meer de

Nadere informatie

Belangrijk! Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig.

Belangrijk! Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Belangrijk! Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Gebruiksaanwijzing NATURAL COMFORT FOR YOUR BABY geschikt voor baby s van 2,5 tot 15 kg De Tri-cotti is verkrijgbaar in 3 maten: Small = 34, 36, 38,

Nadere informatie

BELANGRIJK! Bewaren voor later gebruik

BELANGRIJK! Bewaren voor later gebruik 3,5-15 kg BELANGRIJK! Bewaren voor later gebruik De Tri-Cotti is verkrijgbaar in 3 maten: Small = 34, 36, 38, Medium = 40, 42, Large = 44, 46. De grootte van je baby speelt bij het bepalen van de juiste

Nadere informatie

Knooptechnieken Binana

Knooptechnieken Binana Knooptechnieken Binana Basis knooptechniek > Kommahouding > Buik-tegen-buik Dragen over één schouder > Liggend > Heup Kangoeroe Rughouding met hulp Rughouding zonder hulp Vanaf wanneer te gebruiken? http://www.binana.net

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Dragen op de buik. Om de draagdoek uit te doen:

Dragen op de buik. Om de draagdoek uit te doen: Dragen op de buik 1. Neem de draagdoek, vouw hem open en neem het midden voor je. 2. Neem de bovenrand met twee handen en plaats de draagdoek rond je buik, van voor naar achter, zoals een schort. 3. Houd

Nadere informatie

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE!

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! my baby carrier GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Geïntegreerde hoofdsteun LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! > WAARSCHUWINGEN WAARSCHUWING: Je evenwicht kan door je eigen bewegingen

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Handleiding voor knoopdoeken

Handleiding voor knoopdoeken Veiligheid en practische tips Afhankelijk van welke methode van dragen u gebruikt hoeft een slapende baby niet wakker gemaakt te worden om het te kunnen neerleggen. Buig voorover, boven de plaats waar

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK)

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 00 Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 1 Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen gebroken (clavicula fractuur). In deze folder leest u

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Afdeling fysiotherapie Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. Om die

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

BB-SLING. Gebruiksaanwijzing BELANGRIJK! BEWAREN VOOR LATER GEBRUIK kg. voor zowel de gevoerde als ongevoerde BB-SLING

BB-SLING. Gebruiksaanwijzing BELANGRIJK! BEWAREN VOOR LATER GEBRUIK kg. voor zowel de gevoerde als ongevoerde BB-SLING BB-SLING Gebruiksaanwijzing voor zowel de gevoerde als ongevoerde BB-SLING BELANGRIJK! BEWAREN VOOR LATER GEBRUIK 3.5-15 kg www.babylonia.be GEFELICITEERD MET JE BB-SLING! Over de hele wereld worden baby

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

Owner's Manual. Baby Carrier Original. BabyBjörn.

Owner's Manual. Baby Carrier Original. BabyBjörn. Owner's Manual BabyBjörn Baby Carrier Original www.babybjorn.com A H I B J C K L D E O M N F G P 1 2 3 4 5 1 6 7 8 9 10 I II 2 BELANGRIJK! Lees dit handboek voor gebruik zorgvuldig door. Bewaar het om

Nadere informatie

Fysiotherapie. Omgang met uw baby.

Fysiotherapie. Omgang met uw baby. Fysiotherapie Omgang met uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS021 / Omgang met uw baby / 25-04-2019 2 Omgang met uw baby Uw baby mag

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

3,5-15 kg BELANGRIJK! BEWAREN VOOR LATER GEBRUIK

3,5-15 kg BELANGRIJK! BEWAREN VOOR LATER GEBRUIK 3,5-15 kg BELANGRIJK! BEWAREN VOOR LATER GEBRUIK BB-SLING Handleiding Waarschuwingen! Ondersteun je baby altijd wanneer je voorover buigt of bukt. Let op dat je niet uit evenwicht raakt door bewegingen

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Bepaal de beginsituatie

Bepaal de beginsituatie By SmallVips Veiligheidsvoorschriften Voordat het SwaddleSystem in gebruik genomen wordt, moeten de volgende punten in acht genomen worden: 1. Gebruik het SwaddleSystem tot een leeftijd van maximaal 8

Nadere informatie

Nederlandse handleiding

Nederlandse handleiding Nederlandse handleiding Het plaatsen van de kous op de EZY-AS Stap 1. Plaats de EZY-AS voor u met de ronding naar u toe. Let op dat de kous niet binnenste buiten gekeerd is. Stap 2. Zorg ervoor dat de

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Oefeningen met de fitnessbal

Oefeningen met de fitnessbal Oefeningen met de fitnessbal Praktische trainingstips Zorg dat u voldoende ruimte om u heen hebt. Zorg dat uw voeten stevig op de grond staan en niet kunnen wegglijden. Leg een stroef matje eronder of

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59 00 Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's Afdeling Fysiotherapie Route 59 1 Wanneer spreekt men van prematuur? Prematuur betekent te vroeg geboren. Kinderen die eerder geboren worden dan 37 zwangerschapsweken,

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Voorkeurshouding bij baby s z 1 Als een baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant kijkt of naar één kant

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Babymassage. Infobrochure SAP 4275

Babymassage. Infobrochure SAP 4275 Babymassage Infobrochure SAP 4275 2 Tijd maken voor je baby Baby s hebben behoefte aan melk, zeer zeker; maar meer nog hebben zij behoefte aan liefdevol gekoesterd worden. Als het kind dit alles moet missen,

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Active Micro Leg de draagband over de schouders van de gebruiker en de rugleuning van de stoel, of handgrepen van de rolstoel voorover buigen, of duw de gebruiker

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker:

Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker: GEBRUIKSAANWIJZING Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker: De Let op opmerkingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Patiënteninformatie Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Instructie voor ouders/verzorgers Waarom deze brochure? Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Kinderfysiotherapie Beter voor elkaar 2 Inhoudsopgave Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby 4 Wat is een voorkeurshouding 5 Slapen 5 Spelen

Nadere informatie

Oefenprogamma na een operatie in het hoofd hals-gebied

Oefenprogamma na een operatie in het hoofd hals-gebied Oefenprogamma na een operatie in het hoofd hals-gebied Deze brochure is bestemd voor patiënten die een operatie hebben ondergaan in het hoofd-halsgebied en is bedoeld als leidraad en geheugensteun. De

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Dit toestel is niet geschikt voor kinderen. Houd uw handen bij de bewegende delen vandaan.

Dit toestel is niet geschikt voor kinderen. Houd uw handen bij de bewegende delen vandaan. GEBRUIKSAANWIJZING Inhoudsopgave: Veiligheidsaanwijzingen Onderdelenoverzicht Onderdelenlijst Montage overzicht Montage instructies Instructies voor de computer Aanwijzingen voor de warming-up 2 3 4 5

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's Fysiotherapie Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS019 / Kinderfysiotherapie bij prematuur

Nadere informatie

Maximale geborgenheid, optimaal comfort, onweerstaanbaar vertederend.

Maximale geborgenheid, optimaal comfort, onweerstaanbaar vertederend. Maximale geborgenheid, optimaal comfort, onweerstaanbaar vertederend. Onze trendy draagdoeken en accessoires zijn gemaakt van 100% babyvriendelijk, Ökotex-100 gecertificeerd, katoen. Inclusief uitgebreide

Nadere informatie

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar Fysiotherapie Ontwikkelingspolikliniek Beter voor elkaar Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Omdat uw kindje te vroeg geboren is worden u en uw kindje begeleid door de kinderfysiotherapeut tijdens

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie