Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Welkom op

2 Welkom op de afdeling Vrouw kind van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Deze folder is voor u gemaakt om u wegwijs te maken in het reilen en zeilen op s van het SKB. U vindt in deze folder foto s en informatie over de suite en hoe ze eruit zien, welke faciliteiten aanwezig zijn maar ook de regels en de wensen die er zijn vanuit het ziekenhuis. Op de afdeling worden pasgeborenen verzorgd volgens het principe van ontwikkelingsgerichte zorg. Om u als (aanstaande) ouder van uw baby beter op de hoogte te brengen van onze werkwijze, zullen wij u door middel van deze folder ook meer inzicht geven in ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling. Deze folder is bedoeld voor (aanstaande) ouders die samen met hun baby op de suite verblijven. Indien uw baby extra medische zorg nodig heeft zal hij/zij verzorgd worden op de neonatologiesuite.

3 Unieke voorziening De kraamsuites De afdeling Vrouw-kind van het SKB heeft zes kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in principe op. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer. Op iedere kraamsuite zijn de noodzakelijke voorzieningen geplaatst. Zo zijn er zowel faciliteiten voor aanstaande moeder en partner, als voor de pasgeborene. Er is onder meer een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen. Ook is er een TV, relaxstoel, en een koelkast. Indien gewenst kan de partner of andere naaste blijven slapen. Er is een badje voor de pasgeborene en een weegschaal, maar ook een opvangtafel voor de pasgeborene, zodat er bij acute situaties adequaat gehandeld kan worden. Bevallen in huiselijke sfeer Uniek in het SKB is de samenwerking tussen kraamen kinderverpleegkundigen als het gaat om zorg aan moeder en de pasgeboren baby. We streven ernaar om de zorg aan moeder en de pasgeboren baby in één ruimte te laten plaatsvinden, om het hechtingsproces zo min mogelijk te verstoren. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. In overleg met de kinderarts is het bij ons mogelijk om samen met uw baby op één kamer te verblijven. Perinatologie Moeder en baby kunnen in één ruimte worden verpleegd in de volgende situaties: - Als uw baby na 35 weken zwangerschap zonder complicaties wordt geboren. - Als uw baby een lage bloedsuiker heeft zonder complicaties. - Als uw baby onder de fototherapielamp moet ten gevolge van geelzien. - Als uw baby een (mogelijke) infectie heeft die stabiel is. - Als uw baby een te lage temperatuur heeft, waarbij geen sprake is van een infectie. Als uw baby te ziek is om bij u te liggen gaat hij/zij over naar de neonatologie. De kinderarts maakt onderscheidt in perinatologie en neonatologie. Neonatologie De neonatologie bestaat uit vier gescheiden kamers. Binnen elk van deze neonatologiekamers is ruimte voor twee baby s. Moeder of vader kunnen ook in deze setting overnachten bij hun kind of kinderen, indien de ruimte niet hoeft te worden gedeeld met een ander ouderstel en pasgeborene.

4 Fotograferen en filmen Het maken van foto s tijdens de bevalling is toegestaan. Ook op de operatie kamer indien u voor een keizersnede gaat mogen foto s gemaakt worden, een medewerker van de OK zal foto s voor u maken. ( eigen fototoestel gaat mee naar de OK ) Om de privacy van artsen en verpleegkundigen te beschermen is het niet toegestaan om hen te filmen en/of fotograferen zonder hun toestemming. Fotograferen en filmen

5 Kraamvrouwen en perinatologie Kraamvrouw van tot uur / Perinatologie van tot tot uur tot uur Moeder en kind rusten van tot uur. De partner en eventuele broertjes en/of zusjes zijn altijd welkom, met uitzondering van het rustuur en mits de moeder alleen op een kamer kan verblijven. De partner kan in dat geval ook overnachten. Buiten eigen broertjes en zusjes mogen andere kinderen ook op bezoek komen, mits zij in goede gezondheid zijn. (bij twijfel overleg met de verpleegkundige) Bezoektijden afdeling vrouw-kind Er is een maximum van 3 bezoekers per moeder Neonatologie Op de neonatologie zijn de bezoektijden in overleg met de ouders en verpleegkundige. Buiten broertjes en zusjes mogen er geen andere kinderen op bezoek komen! Bezoek buiten de geldende bezoektijden in overleg met de verpleegkundige.

6 Impressie kraamsuites De ingang Op de deur en rechts naast de deur staat het nummer van de kraamsuite waar u verblijft. De koelkast Op elke kamer bevindt zich een koelkast, u kunt hier gebruik van maken. De suite Hier vindt de bevalling plaats. Er is een badje voor de pasgeborene en een weegschaal. Tevens is de suite voorzien van een douche en toilet.

7 Impressie kraamsuites Wetenswaardigheden - Beschuit, boter en muisjes mag u meenemen van huis voor uw bezoek. Servies is aanwezig op de kraamsuite. - Het is mogelijk uw eigen drinken in de koelkast te bewaren. - Uw partner mag blijven slapen. (De verpleegkundige zal een stretchbed op de suite plaatsen.) - Op de suite kunt u gratis gebruik maken van de televisie. - Op de suite kunt u gratis gebruik maken van het SKB Wi-Fi netwerk. Het verlosbed De opvangtafel Dit bed is ontworpen voor gemak en veiligheid tijdens en na de De opvangtafel voor de pasgeborene, bevalling. De verpleegkundige zal u uitleg geven hoe u het bed zodat er bij acute situaties adequaat kunt bedienen. gehandeld kan worden. - Op de suite mag u gebruik maken van uw mobiele telefoon.

8 Wetenswaardigheden Bevallen op van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Direct na de bevalling wordt indien alles goed gaat de baby bloot op uw buik gelegd en kunt u kennismaken met uw baby; huid op huid contact is goed voor de binding. Wanneer u borst of flesvoeding wilt geven, begeleiden wij u. De meeste baby s hebben de eerste uren na de geboorte een sterke zuigreflex, zodra hij of zij er aan toe is leggen wij uw baby aan de borst. Indien u besloten hebt om flesvoeding te geven zal uw baby binnen twee uur na de bevalling zijn of haar eerste flesje krijgen. De eerste dagen moeten zowel u als uw baby wennen aan het voeden. Uw baby moet nog leren drinken. Sommige baby s hebben al heel snel door wat de bedoeling is, andere hebben wat meer tijd nodig. Dit is helemaal niet erg. Na enige tijd wordt de baby gewogen, verzorgd en aangekleed zodat hij of zij het niet koud kan krijgen. - Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats op dezelfde kamer. Wij streven ernaar dat u na de bevalling op de suite verblijft. - Voeden op verzoek is mogelijk, tenzij anders is afgesproken. Het is zinvol om uw baby elke twee a drie uur de borst aan te bieden. - Tijdens het verblijf in het ziekenhuis krijgt u voeding en flesjes van de afdeling. - Indien nodig kunt u gebruik maken van een kolfapparaat van de afdeling. De verpleegkundige zal u hiermee helpen. - Uw baby wordt op de suite door de kinderarts, gynaecoloog of verloskundige nagekeken. - De verzorging van uw baby vindt plaats op de suite.

9 Verblijf op de suite - Gelieve uw spullen niet op de grond of op het aanrecht plaatsen, maar in de kast. - U mag gebruik maken van uw mobiele telefoon echter een vriendelijk verzoek om niet te bellen tijdens artsenvisite of tijdens de verzorgingsmomenten van uw baby. - Uw partner mag blijven slapen echter een verzoek om gepaste kleding te dragen. - Indien uw partner blijft slapen gelieve om 7.30 het stretchbed weer opklappen. - Uw partner mag op de dag van de bevalling gratis mee eten. De daarop volgende dagen kan uw partner tegen een vergoeding eten bestellen in overleg met de zorgassistente. Ontbijt krijgt uw partner indien hij/zij blijft slapen gratis aangeboden. - Indien u de auto bij de SEH hebt geparkeerd wilt u zo vriendelijk zijn deze op de centrale parkeerplaats te parkeren, indien mogelijk. De SEH plaatsen zijn bestemd voor spoedgevallen. - Betaald parkeren De onderstaande parkeertarieven gelden 24 uur per dag, 7 dagen in de week: Eerste 20 minuten : gratis Daarna per half uur of een deel ervan : 0,50 Maximum dagtarief : 4,00 Weekkaart : 7,50 Een weekkaart koopt u in de winkel in de centrale hal. U betaalt 10,00 borg. Dit bedrag krijgt u terug bij inlevering van de kaart in de winkel.

10 Gebruik van het Senseo apparaat U kunt tijdens uw verblijf gebruik maken van het Senseo apparaat en de koelkast die zich in het voorportaal van de suite bevinden. Papieren bekers en serviesgoed kunt u in de bovenste kastjes vinden. Suiker, melk en roerstaafjes staan naast het Senseo apparaat. Koffiepads kunt u voor het bedrag van 2.00 bij de verpleegkundige kopen. ( 10 stuks ) U mag ook koffiepads van huis meenemen.

11 Geboorteaangifte altijd op afspraak! U bent verplicht de geboorte van uw baby binnen drie werkdagen na de bevalling aan te geven bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Winterswijk. - Telefonisch: ( 0543 ) Of via de website: Als u aangifte doet, moet u het volgende meenemen: - Een geldig legitimatiebewijs ( paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning ) - Het trouwboekje of partnerschapboekje - Indien nodig een bewijs van erkenning van het kind tijdens de zwangerschap Meebrengen: - Een geldig legitimatiebewijs ( paspoort, identiteitskaart of rijbewijs ) - Het trouwboekje of de erkenningakte Waar? Gemeente Winterswijk Afdeling Burgerzaken Stationsstraat 25 te Winterswijk

12 Ontwikkelingsgerichte zorg is een wijze van verzorgen en benaderen van de pasgeborene. Ontwikkelingsgerichte zorg is gericht op comfort, stabiliteit en het verminderen van stress bij de pasgeborene. Daarnaast wordt de relatie met de ouders zoveel mogelijk gestimuleerd. Doel van ontwikkelingsgerichte zorg: - Het verminderen van stress bij uw baby - Het bevorderen van de relatie tussen u en uw baby - Het stimuleren van de ontwikkeling van uw baby. Voor het bereiken van deze doelstellingen worden verschillende aandachtsgebieden geobserveerd, zoals lichaamstaal, de reactie van uw baby op de omgeving en op de voeding. De betrokkenheid van u als ouders is daarbij belangrijk.

13 De baarmoeder vormt een ideale omgeving voor de ontwikkeling van een baby. Het is een donkere ruimte, waar geluiden dof zijn. Het dag en nachtritme wordt door de moeder verzorgd. De baby wordt omgeven door warmvocht (vruchtwater) dit heeft een beschermende functie zodat de baby niet al te veel last heeft van stoten en duwen van buitenaf. De baby ligt in een gebogen houding en wordt begrenst door de baarmoeder. Nabootsen van de baarmoeder Als uw baby geboren wordt komt het in een andere situatie terecht namelijk in een omgeving met veel licht, geluid en activiteiten, uw baby moet wennen aan deze nieuwe situatie. Als ouder kunt u helpen om uw baby te ondersteunen door bijvoorbeeld rustig te praten, het dempen van licht, het ondersteunen van de houding tijdens het verzorgen en het zoeken naar een ontspannen houding. Donkere ruimte Na de geboorte van uw baby geen felle lampen richten op uw baby. Bijvoorbeeld door de lampen te dimmen op de kamer. Doffe geluiden Wij streven ernaar om de omgeving voor uw baby zo rustig mogelijk te houden. U kunt hierbij helpen door zachtjes tegen uw baby te praten; uw baby zal uw stem herkennen. Vermijd harde geluiden en vraag uw bezoek om zachtjes te praten. Rust (dag en nachtritme) Rust is erg belangrijk voor uw baby. Slapen en rust zijn als een medicijn voor uw baby om te leren drinken en te groeien. Warmte Buidelen of kangoeroeën wordt vaak bij te vroeggeboren baby s gedaan om contact tussen ouders en kind te stimuleren. Ook bij kinderen geboren na de 37 ste zwangerschapsweek is het fijn om lichaamscontact te maken, door uw baby op de blote borst te leggen. Gebogen houding In de baarmoeder ligt uw baby in foetus houding met een gebogen rug, waarbij ook armen en benen gebogen zijn. Na de geboorte kunt u uw baby ondersteunen met het vinden van deze houding.

14 Donkere ruimte Na de geboorte van uw baby liever geen felle lampen richten op uw baby. In de baarmoeder is het donker en wordt uw baby niet blootgesteld aan licht. Wanneer uw baby geboren wordt is er ineens veel licht om hem of haar heen. Vanaf de 34 ste week heeft uw baby het vermogen zich af te wenden van fel licht. Voor de ontwikkeling van een goed dagnacht ritme is het van belang om overdag het licht te dimmen en s nachts uit te doen. Teveel fel licht kan stress geven aan uw baby en heeft een negatief effect op het dag-nacht ritme. Tijdens de bevalling is er vaak wel sprake van fel licht. Dit om duidelijk zicht te creëren. Werkwijze in - Het licht op uw kamer zoveel mogelijk dimmen of uit doen. - Tussen en uur is het rustuur voor u en uw baby. - Geen felle lichtflitsen op uw baby richten.

15 Doffe geluiden Wij streven ernaar om de omgeving voor uw baby zo rustig mogelijk te houden. U kunt hierbij helpen door zachtjes tegen uw baby te praten, uw baby zal uw stem herkennen. Vermijd harde geluiden. Uw baby wordt overladen met prikkels van geluid, vooral wanneer het in het ziekenhuis ligt. Alarmen gaan af, stoelen schuiven, rinkelende telefoons, verpleegkundigen, artsen en bezoekers die praten. Uw baby kan zich nog niet zo goed afsluiten voor geluid. Harde geluiden kan schrikachtig gedrag veroorzaken waardoor uw baby onrustig wordt. Daardoor hoort uw baby uw vertrouwde stem niet. U hoeft niet extra stil te zijn als uw baby slaapt of wakker is. In de buik heeft hij of zij alle gewone huisgeluiden al gehoord. Uw baby is eraan gewend. Werkwijze in - Bezoek attenderen op hun stemvolume. - Stoelen zachtjes verplaatsen of optillen. - Praat tijdens de verzorging met uw baby. - Indien uw baby in de couveuse ligt: zachtjes de deurtjes openen en sluiten en geen spullen op de couveuse plaatsen.

16 Rust (Dag en nachtritme) Rust is erg belangrijk voor uw baby. Slapen en rust zijn als een medicijn voor uw baby om te leren drinken en te groeien. Uw baby brengt het grootste gedeelte van de dag door met slapen. Hij of zij slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur verdeeld over een aantal slaapmomenten. Over het algemeen slaapt uw pasgeboren baby telkens drie uur, waarna hij ongeveer een uurtje wakker is. Deze tijd wordt gebruikt om te voeden, te verzorgen en te knuffelen. Pasgeboren baby s slapen over het algemeen onrustig. Door dromen, plotselinge bewegingen (van henzelf) kunnen ze wakker schrikken en even huilen. Uw baby zal vanzelf weer in slaap vallen en doorslapen. Werkwijze in - Niet onnodig wakker maken van uw baby. - Het is beter om uw baby niet van arm tot arm te laten gaan. - Geef uw baby de tijd om wakker te worden, haal bijvoorbeeld eerst het dekentje eraf en laat uw baby rustig ontwaken uit zijn of haar slaap. - Probeer te voorkomen dat u uw baby te veel kriebelt. Een warme, stevige aanraking is prettiger dan strelen met één vinger.

17 Warmte Buidelen of kangoeroeën wordt vaak bij te vroeg geboren baby s gedaan om contact tussen ouders en kind te leggen. Ook bij kinderen geboren na de 37 ste zwangerschapsweek is het fijn om lichaamscontact te maken door uw baby op de blote borst te leggen. In de baarmoeder werd uw baby omgeven door warm vocht en hoefde zelf de temperatuur niet te regelen. Na de geboorte wordt uw baby in principe direct bij u op de buik gelegd en goed afgedroogd om afkoeling te voorkomen. Uw baby verliest voor het grootste gedeelte de warmte via zijn of haar hoofd en heeft daarom de eerste paar dagen na de geboorte nog een mutsje op. Als U twijfelt of uw baby het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn of haar nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur. Koude handjes of voetjes zeggen niet zoveel. Werkwijze in - De eerste 24 uur wordt de temperatuur van uw baby elke voeding gecontroleerd. De optimale temperatuur is tussen de 36,8 en 37,2 graden. - Leg de kruiken altijd bovenop de dekens. - Als u uw baby uit bed haalt, doe hem of haar dan een omslagdoek om.

18 Gebogen houding In de baarmoeder ligt uw baby in foetushouding met een gebogen rug, waarbij ook armpjes en beentjes gebogen zijn. Na de geboorte kunt u uw baby ondersteunen met het vinden van deze houding. Een aangename houding, waarbij uw kind zich kan ontspannen, maakt het voor hem of haar gemakkelijker zich aan te passen aan prikkels uit de omgeving. Baby s geboren na de 37 ste week nemen daarbij een gebogen houding aan, met de knieën wat opgetrokken. Om uw baby te helpen met het zoeken van een comfortabele houding maken we gebruik van rolletjes. Zo maken we een soort nestje Werkwijze in - Zijligging in bed bevordert de gebogen houding. - Uw baby strak inpakken onder de dekens geeft een veilig gevoel. - Het wordt aanbevolen het hoofdje van uw baby na iedere voeding anders te leggen (linker- of rechterzijde). - Het is belangrijk dat de handjes bij het gezichtje liggen of dat uw baby iets kan vasthouden. - Rond en roterend handelen (zie pagina 14 verzorging ).

19 Baby: Wat kun je zien wanneer je naar mij kijkt? Wanneer voel ik mij fijn? Als mijn handjes dicht bij mijn gezichtje of mijn mondje zijn, als ik een doekje, een knuffel of vinger vastpak, als ik mijn voetjes tegen elkaar houd, als mijn gezichtje ontspannen is, als ik naar jullie kijk, ook al is het maar heel kort, als ik ontspannen lig te slapen, als ik rustig lig te sabbelen, Dan vertel ik jullie dat ik me goed voel. Wanneer voel ik mij NIET fijn? Als ik mijn rugje naar achteren krom, als ik mijn wenkbrauwen frons, als ik mijn vingertjes en teentjes spreid, als ik mijn armpjes en beentjes in de lucht strek, als ik jammer of huil, als ik mij overstrek, als ik trillende bewegingen maak, dan vertel ik jullie dat ik me niet zo goed voel. Het kan dan zijn dat de indrukken teveel worden, dat ik te moe ben of dat ik me niet zo lekker voel.

20 Rond en roterend handelen Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingsgerichte zorg, is de manier waarop u uw baby verschoont, baadt, temperatuurt en draagt. Op de afdeling verzorgen wij uw baby volgens de principes van het rond- en roterend handelen. Dat wil zeggen, dat bij elke handeling gezorgd wordt dat uw baby in een ronde houding blijft, en dat bewegingen op een draaiende manier worden uitgevoerd. De verpleegkundige zal u leren hoe u rond en roterend handelen bij uw baby kunt toepassen. Tevens is de werkwijze hiernaast beschreven. Werkwijze in - Bij het uit de wieg halen, pakt u uw baby op door het eerst op de zij te draaien. - Ook het terug leggen gebeurt op een rustige manier, waarbij eerst contact wordt gemaakt met de billen en de zij. - Tijdens het dragen zorgt u er voor dat uw baby voortdurend goed ondersteund wordt bij het hoofd en billen. Uw baby ligt in een ronde en gebogen houding. - De luier verschoont u door uw baby bij de heupjes te draaien van de ene naar de andere kant, en niet door het aan de beentjes op te tillen. - Tijdens het temperaturen ligt uw baby op de zij waarbij één hand continue contact houdt met uw baby.

21 Streekziekenhuis Koningin Beatrix Beatrixpark BN Winterswijk Heeft u nog vragen? Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie maar als aanvulling daarop. U kunt hierdoor alles nog eens rustig nalezen. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundige of met: Afdeling Vrouw - kind telefoonnummer: Streekziekenhuis Koningin Beatrix Beatrixpark BN Winterswijk Voorlichtingsavond voor aanstaande ouders De kraam- en verlosafdeling van het SKB organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Als aanstaande ouder(s) krijgt u een rondleiding over de verloskamers en de kraamafdeling. Eén van de gynaecologen zal een toelichting geven op bevallen in het SKB. Verder krijgt u een voorlichtingsfilm te zien over de gang van zaken rondom de bevalling in ons ziekenhuis. De avonden beginnen om uur en duren tot uur. Wij vinden het prettig om vooraf te weten dat u komt. U kunt zich telefonisch aanmelden tijdens kantooruren via telefoonnummer (0543) Copyright september 2013 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt doormiddel van druk, fotokopie, of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.

Welkom op de afdeling Vrouw kind van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Op de afdeling worden pasgeborenen verzorgd volgens het principe van ontwi

Welkom op de afdeling Vrouw kind van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Op de afdeling worden pasgeborenen verzorgd volgens het principe van ontwi Welkom op de kraamsuite Welkom op de afdeling Vrouw kind van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Op de afdeling worden pasgeborenen verzorgd volgens het principe van ontwikkelingsgerichte zorg. Om u

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling

Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling Uw baby is geboren in Maasziekenhuis Pantein. Op de kinderafdeling stemmen wij de zorg voor uw pasgeboren baby volledig ledig af op wat hij of zij nodig

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

SNEL THUIS IN ONS ZIEKENHUIS. Welkom in het Moeder en Kind Centrum

SNEL THUIS IN ONS ZIEKENHUIS. Welkom in het Moeder en Kind Centrum SNEL THUIS IN ONS ZIEKENHUIS Welkom in het Welkom in het van het Ikazia Ziekenhuis In ons werken de specialismen kindergeneeskunde/neonatologie en gynaecologie/verloskunde intensief samen. Het gezin staat

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg afdeling Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte zorg afdeling Neonatologie Ontwikkelingsgerichte zorg afdeling Neonatologie 2006: St. Annaziekenhuis, Geldrop Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie of welke andere

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Te vroeg geboren of ziek Uw baby is op onze couveuseafdeling opgenomen, omdat hij te vroeg geboren is, te licht van gewicht of misschien wel ziek. De periode

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ

Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ 2 Ontwikkelingsgerichte zorg Ontwikkelingsgerichte zorg houdt in dat je uitgaat van de ontwikkeling van het kind en de behoeftes die het kind

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit Uw kind verblijft momenteel op de couveuse-unit van het MCL. Om de ontwikkeling van uw kind zo goed mogelijk te steunen en te stimuleren wordt in het MCL ontwikkelingsgerichte zorg toegepast. In deze folder

Nadere informatie

Afdeling Verloskunde

Afdeling Verloskunde Afdeling Verloskunde Vrouw en Kind Centrum Zutphen Op afdeling Verloskunde wordt u opgenomen tijdens uw zwangerschap of rond de bevalling. De afdeling Verloskunde is een onderdeel van het Vrouw en Kind

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is De opname van u en uw baby bij Rhena Als er extra zorg voor uw baby nodig is Inleiding De kinderarts heeft met u en uw partner besproken dat uw baby extra zorg nodig heeft. Daarom wordt u samen met uw

Nadere informatie

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59 00 Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's Afdeling Fysiotherapie Route 59 1 Wanneer spreekt men van prematuur? Prematuur betekent te vroeg geboren. Kinderen die eerder geboren worden dan 37 zwangerschapsweken,

Nadere informatie

Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg)

Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg) Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg) LUISTEREN Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te

Nadere informatie

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Gezinsgerichte zorg in het Elkerliek, daar kunt u van op aan Het verhaal van Esther, Irma en Fleur. Na haar bevalling verblijft Esther van de Vranden

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg

Ontwikkelingsgerichte zorg Ontwikkelingsgerichte zorg Op de Willem-Alexander afdeling van HMC Bronovo staat gezinsgerichte zorg op de voorgrond. Gezinsgerichte zorg is het verlenen van multidisciplinaire zorg aan het gezin, waar

Nadere informatie

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite 1 In het gebied Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland is thuis bevallen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als u een medische indicatie heeft.

Nadere informatie

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen 1 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen 2 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen Adviezen over rust en regelmaat voor uw baby en het verminderen van prikkels in de omgeving van

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de kinderafdeling (afdeling E2).

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de kinderafdeling (afdeling E2). Couveusesuite KINDERGENEESKUNDE De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de kinderafdeling (afdeling E2). U bent net bevallen. Samen met uw pasgeboren baby bent u opgenomen

Nadere informatie

H Couveusesuite

H Couveusesuite H.40010.1115 Couveusesuite Doorgaans verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw baby na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan het zijn dat uw baby opgenomen wordt op de couveusekamer

Nadere informatie

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal Welkom in de gezinssuite van St. Antonius Alnatal. Je kunt hier verblijven en 24 uur per dag bij je baby zijn als je baby

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Bevallen en verblijven op de suites

Bevallen en verblijven op de suites Bevallen en verblijven op de suites Welkom U bent vanwege uw bevalling opgenomen in het Flevoziekenhuis en verblijft in de kraamsuite van de afdeling verloskunde (G0). Het woord kraamsuite gebruiken we

Nadere informatie

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum 00 De zuigelingen-unit Vrouw Moeder Kind centrum 1 De geboorte van uw kindje is een speciaal moment. Het zou het fijnste zijn wanneer u de periode hierna samen kunt doorbrengen. Helaas is dit niet altijd

Nadere informatie

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde 1/7 Verloskunde E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde Inleiding Deze brochure is bedoeld om u kennis te laten maken met de afdeling verloskunde van de zorgeenheid vrouw en kind in het Streekziekenhuis

Nadere informatie

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact.

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact. Huid-op-huidcontact Inleiding pag. 2 Wat is huid-op-huidcontact? pag. 3 Voordelen van huid-op-huidcontact pag. 4 Voordelen voor het kind pag. 4 Voordelen voor de moeder pag. 4 Huid-op-huidcontact bij te

Nadere informatie

Couveusesuites en couveusekamer

Couveusesuites en couveusekamer Couveusesuites en couveusekamer Uw kind is opgenomen op een couveusesuite of op de couveusekamer van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u alles over de afdeling dat voor u, als ouder, belangrijk

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor kraamvrouwen

Patiënteninformatie. Informatie voor kraamvrouwen Informatie voor kraamvrouwen De afdeling U bent als kraamvrouw opgenomen op de afdeling 1a, de moeder kind unit. Op deze afdeling worden zowel kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar verpleegd als ook

Nadere informatie

Bevallen in het CWZ Kraamsuites. Voor een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer

Bevallen in het CWZ Kraamsuites. Voor een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer Bevallen in het CWZ Kraamsuites Voor een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer 2 Waarom bevallen in het ziekenhuis? Een bevalling is een bijzondere gebeurtenis. Veel vrouwen bevallen het liefst thuis

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

C Geboorteplan

C Geboorteplan Geboorteplan Geboorteplan Een geboorteplan is een document waarin u uw wensen rondom uw bevalling kenbaar maakt. Het dient als communicatiemiddel. Het geeft u de kans uw persoonlijke wensen en verwachtingen

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie Diakonessenhuis Het Keizersnedeboek Polikliniek Gynaecologie Polikliniek Gynaecologie, Diakonessenhuis locatie Utrecht Het Keizersnedeboek, januari 2015 Copyright Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn Inleiding

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Ontwikkelings- gerichte zorg. op de dienst neonatologie

Ontwikkelings- gerichte zorg. op de dienst neonatologie Ontwikkelings- gerichte zorg op de dienst neonatologie Beste ouder(s) Uw kindje werd opgenomen op onze dienst neonatologie. We begrijpen dat dit voor u een onverwachtse, aangrijpende gebeurtenis is. Desondanks

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Wat je baby vertelt. Ontwikkelingsgerichte zorg en leren kijken en luisteren naar de lichaamstaal van uw baby

Wat je baby vertelt. Ontwikkelingsgerichte zorg en leren kijken en luisteren naar de lichaamstaal van uw baby Wat je baby vertelt Ontwikkelingsgerichte zorg en leren kijken en luisteren naar de lichaamstaal van uw baby U hebt er zo lang op gewacht en dan vaak onverwacht wordt uw baby te vroeg geboren; heel anders

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg en fysiotherapie

Ontwikkelingsgerichte zorg en fysiotherapie Ontwikkelingsgerichte zorg en fysiotherapie Een pasgeboren baby heeft tijd nodig om te wennen aan de omgeving buiten de vertrouwde, beschermende omgeving van de baarmoeder. Hij moet zelf gaan ademen en

Nadere informatie

Een kleine baby in mijn handen

Een kleine baby in mijn handen FYSIOTHERAPIE Een kleine baby in mijn handen ADVIES Een kleine baby in mijn handen Een kindje dat te vroeg geboren is, reageert anders op aanraking en prikkels dan een voldragen baby. Het is belangrijk

Nadere informatie

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis Je bent zwanger en het moment van de bevalling komt dichterbij. In Nij Smellinghe kun je 'klinisch' of 'poliklinisch' bevallen. Poliklinisch houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt. Klinisch

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Rooming in partner op de kraamafdeling

Rooming in partner op de kraamafdeling Rooming in partner op de kraamafdeling Patiënteninformatie Partner overnachting Inhoudsopgave: 1 Welkom 2 Bevallen 3 Verblijfsduur en beschikbaarheid 4 Wensen 5 Partner op de kamer 6 Wat verwachten wij

Nadere informatie

Welkom op de dienst neonatologie

Welkom op de dienst neonatologie Welkom op de dienst neonatologie Beste ouders, Wij heten u van harte welkom op onze dienst neonatologie. Uw kindje is bij ons opgenomen omdat het nog wat extra zorgen nodig heeft. We proberen u, als ouders,

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/11 Vrouw-kindeenheid Fles Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u fles geeft, (speciale) fles en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

De afdeling Meander Moeder Kind Afdeling B1 Regionaal centrum voor geboortezorg

De afdeling Meander Moeder Kind Afdeling B1 Regionaal centrum voor geboortezorg De afdeling Meander Moeder Kind Afdeling B1 Regionaal centrum voor geboortezorg Belangrijke telefoonnummers Het afsprakentelefoonnummer Vragen over afspraken (verzetten, afzeggen en dergelijke) en alle

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Kinderafdeling. Kinderafdeling

Kinderafdeling. Kinderafdeling Algemeen Deze folder bevat informatie over de kinderafdeling van het Diaconessenhuis. Hier worden kinderen opgenomen tussen de 0 en 12 jaar. U vindt de kinderafdeling op de vierde etage van het ziekenhuis:

Nadere informatie

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd Prematuur geboren kinderen Couveusekinderen zijn baby s die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De meeste couveusekinderen zijn te vroeg en/of ziek

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis MET UW BABY NAAR HUIS INLEIDING Deze informatiefolder is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een opnameperiode in het ziekenhuis thuis komt. Verschillende onderwerpen

Nadere informatie

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde 1/7 Verloskunde E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde Inleiding Deze brochure is bedoeld om u kennis te laten maken met de afdeling verloskunde van de zorgeenheid vrouw/kind in het Streekziekenhuis

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Kraamvrouwen in het Haga Juliana Geboortecentrum

Kraamvrouwen in het Haga Juliana Geboortecentrum Kraamvrouwen in het Haga Juliana Geboortecentrum Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 1 Algemene informatie bevalling/keizersnede... 1 Problemen eigen gezondheid... 2 Algemene aandachtspunten...

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

Borstvoeding voor een twee- of meerling

Borstvoeding voor een twee- of meerling 1/5 Vrouw-kindeenheid Borstvoeding voor een twee- of meerling Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvoeding in het algemeen, en borstvoeding bij een twee- of meerling in het bijzonder. Voordelen

Nadere informatie

Baby s die veel huilen Informatie voor ouders

Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 1177 Inleiding Als uw baby veel huilt gaat u van alles proberen om de oorzaak te vinden. Zeker als uw baby

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis?

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis? Bevallen Inhoudsopgave Praktische informatie...4 Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis?...4 Wanneer belt u het ziekenhuis?...4 Telefoonnummers...5 Waar moet u naar toe?...5 Wat neemt u mee?...6 Kraamsuite...7

Nadere informatie

Poliklinisch bevallen

Poliklinisch bevallen Poliklinisch bevallen In Nederland hebben we een uniek systeem als het gaat om bevallen. Wanneer u geen medische indicatie heeft, mag u zelf beslissen waar u wilt bevallen. U mag thuis bevallen. Of u kunt

Nadere informatie

Tips voor na de bevalling

Tips voor na de bevalling Tips voor na de bevalling Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Als u nu naar huis gaat is uw kraamverzorgster nog niet direct aanwezig. In deze folder staan enkele algemene verzorging tips

Nadere informatie

De eerste uren thuis met uw baby (praktische informatie voor ouders)

De eerste uren thuis met uw baby (praktische informatie voor ouders) Patiënteninformatie De eerste uren thuis met uw baby (praktische informatie voor ouders) rkz.nl Kraamzorg en verloskunde U bent na de geboorte van uw baby weer thuis. Als u niet onder begeleiding van uw

Nadere informatie

Opname op de kraamsuites van het Toorop Paviljoen

Opname op de kraamsuites van het Toorop Paviljoen Opname op de kraamsuites van het Toorop Paviljoen Kraamsuites Toorop Paviljoen Telefoon 020 510 8432 Route 34 Partner is altijd welkom Hartelijk welkom op de kraamsuites van OLVG locatie West. In deze

Nadere informatie

De bevalling Tips voor de partner

De bevalling Tips voor de partner De bevalling Tips voor de partner Uw partner gaat bevallen in het Radboudumc. Voor u en uw partner een spannende gebeurtenis. In deze folder vindt u tips om u voor te bereiden op de bevalling. Voorbereiden

Nadere informatie

Borstvoeding voor een couveusebaby

Borstvoeding voor een couveusebaby 1/5 Kindergeneeskunde Borstvoeding voor een couveusebaby Inleiding Een vroeggeboorte komt meestal onverwacht. Ook na een gewone zwangerschap kan het gebeuren dat uw kindje meteen na de geboorte in een

Nadere informatie

Het hechtingsproces. bij kinderen tussen de 0 en 2 jaar. Kindergeneeskunde. Hechting. Hoe verloopt het hechtingsproces?

Het hechtingsproces. bij kinderen tussen de 0 en 2 jaar. Kindergeneeskunde. Hechting. Hoe verloopt het hechtingsproces? Het hechtingsproces bij kinderen tussen de 0 en 2 jaar Kindergeneeskunde In deze brochure leest u meer over de hechtingsprocessen bij baby s in de leeftijd van 0 tot 12 maanden. Daar waar ouders staat

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie Kangoeroeën i Patiënteninformatie Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Slingeland Ziekenhuis Wat is kangoeroeën Kangoeroeën is een unieke manier

Nadere informatie

Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie

Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie Afdeling Moeder en Kind Neonatologie U en uw kind worden opgenomen op afdeling Moeder en Kind (2b) in een couveusesuite als uw kind na de geboorte extra zorg nodig heeft. Dit kan komen doordat een kind

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie

Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie Kindergeneeskunde Verpleegafdeling B0 Neonatologie Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het Slingeland Ziekenhuis beschikt over

Nadere informatie

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Omdat jij in je zwangerschap begeleid wordt door een gynaecoloog van

Nadere informatie

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Patiënteninformatie Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby. U bent bevallen in Tergooi en gaat nu met uw baby naar huis. Onze artsen

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Het herkennen van minder leven

Het herkennen van minder leven Het herkennen van minder leven Leer uw baby kennen Het voelen van uw baby is een bijzonder maar bovenal geruststellend gevoel. Uw zwangerschap is nu zo ver gevorderd dat u de baby voelt bewegen. Tijdens

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Borstvoeding aan de rand prematuur

Borstvoeding aan de rand prematuur 1/7 Vrouw-kindeenheid Borstvoeding aan de rand prematuur Inleiding Met deze folder willen wij u informeren over borstvoeding bij de rand premature baby. Deze borstvoeding kan namelijk anders verlopen dan

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1 I N F O R M A T I E o v e r verpleegafdeling Oost 1 Als u deze folder krijgt bent of wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Een onbekende omgeving, onbekende regels en onbekende mensen. Om u wat houvast

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Inhoudsopgave De dienst neonatologie...4 Welke baby s worden opgenomen...4 Wie kan je allemaal ontmoeten op de neonatologie...4 Inrichting van de dienst...4 De eerste

Nadere informatie

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling 2 Gefeliciteerd met uw kind! Vaak verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw kind na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan

Nadere informatie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie 2 Overzicht afdeling Neonatologie Voorwoord

Nadere informatie

Baby s die veel huilen. Opname in het ziekenhuis

Baby s die veel huilen. Opname in het ziekenhuis Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis Inleiding Uw kind is op de kinderafdeling opgenomen omdat hij/zij veel huilt. De opname in het ziekenhuis duurt meestal een week. Soms kan de opname in overleg

Nadere informatie

Als uw kindje naar huis toe mag

Als uw kindje naar huis toe mag Kindergeneeskunde Als uw kindje naar huis toe mag Uw kindje mag naar huis, fijn! We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de verzorging van uw kind thuis. In deze folder geven we u informatie

Nadere informatie

in zachte handen NEONATOLOGIE

in zachte handen NEONATOLOGIE in zachte handen NEONATOLOGIE BESTE OUDERS Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De opname van uw kindje kan overdonderend zijn. Met deze brochure willen wij zoveel mogelijk duidelijkheid brengen.

Nadere informatie

Borstvoeding voor een twee- of meerling

Borstvoeding voor een twee- of meerling 1/6 Kindergeneeskunde Borstvoeding voor een twee- of meerling Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvoeding in het algemeen, en borstvoeding bij een twee- of meerling in het bijzonder. Voordelen

Nadere informatie