Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Welkom op

2 Welkom op de afdeling Vrouw kind van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Deze folder is voor u gemaakt om u wegwijs te maken in het reilen en zeilen op s van het SKB. U vindt in deze folder foto s en informatie over de suite en hoe ze eruit zien, welke faciliteiten aanwezig zijn maar ook de regels en de wensen die er zijn vanuit het ziekenhuis. Op de afdeling worden pasgeborenen verzorgd volgens het principe van ontwikkelingsgerichte zorg. Om u als (aanstaande) ouder van uw baby beter op de hoogte te brengen van onze werkwijze, zullen wij u door middel van deze folder ook meer inzicht geven in ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling. Deze folder is bedoeld voor (aanstaande) ouders die samen met hun baby op de suite verblijven. Indien uw baby extra medische zorg nodig heeft zal hij/zij verzorgd worden op de neonatologiesuite.

3 Unieke voorziening De kraamsuites De afdeling Vrouw-kind van het SKB heeft zes kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in principe op. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer. Op iedere kraamsuite zijn de noodzakelijke voorzieningen geplaatst. Zo zijn er zowel faciliteiten voor aanstaande moeder en partner, als voor de pasgeborene. Er is onder meer een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen. Ook is er een TV, relaxstoel, en een koelkast. Indien gewenst kan de partner of andere naaste blijven slapen. Er is een badje voor de pasgeborene en een weegschaal, maar ook een opvangtafel voor de pasgeborene, zodat er bij acute situaties adequaat gehandeld kan worden. Bevallen in huiselijke sfeer Uniek in het SKB is de samenwerking tussen kraamen kinderverpleegkundigen als het gaat om zorg aan moeder en de pasgeboren baby. We streven ernaar om de zorg aan moeder en de pasgeboren baby in één ruimte te laten plaatsvinden, om het hechtingsproces zo min mogelijk te verstoren. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. In overleg met de kinderarts is het bij ons mogelijk om samen met uw baby op één kamer te verblijven. Perinatologie Moeder en baby kunnen in één ruimte worden verpleegd in de volgende situaties: - Als uw baby na 35 weken zwangerschap zonder complicaties wordt geboren. - Als uw baby een lage bloedsuiker heeft zonder complicaties. - Als uw baby onder de fototherapielamp moet ten gevolge van geelzien. - Als uw baby een (mogelijke) infectie heeft die stabiel is. - Als uw baby een te lage temperatuur heeft, waarbij geen sprake is van een infectie. Als uw baby te ziek is om bij u te liggen gaat hij/zij over naar de neonatologie. De kinderarts maakt onderscheidt in perinatologie en neonatologie. Neonatologie De neonatologie bestaat uit vier gescheiden kamers. Binnen elk van deze neonatologiekamers is ruimte voor twee baby s. Moeder of vader kunnen ook in deze setting overnachten bij hun kind of kinderen, indien de ruimte niet hoeft te worden gedeeld met een ander ouderstel en pasgeborene.

4 Fotograferen en filmen Het maken van foto s tijdens de bevalling is toegestaan. Ook op de operatie kamer indien u voor een keizersnede gaat mogen foto s gemaakt worden, een medewerker van de OK zal foto s voor u maken. ( eigen fototoestel gaat mee naar de OK ) Om de privacy van artsen en verpleegkundigen te beschermen is het niet toegestaan om hen te filmen en/of fotograferen zonder hun toestemming. Fotograferen en filmen

5 Kraamvrouwen en perinatologie Kraamvrouw van tot uur / Perinatologie van tot tot uur tot uur Moeder en kind rusten van tot uur. De partner en eventuele broertjes en/of zusjes zijn altijd welkom, met uitzondering van het rustuur en mits de moeder alleen op een kamer kan verblijven. De partner kan in dat geval ook overnachten. Buiten eigen broertjes en zusjes mogen andere kinderen ook op bezoek komen, mits zij in goede gezondheid zijn. (bij twijfel overleg met de verpleegkundige) Bezoektijden afdeling vrouw-kind Er is een maximum van 3 bezoekers per moeder Neonatologie Op de neonatologie zijn de bezoektijden in overleg met de ouders en verpleegkundige. Buiten broertjes en zusjes mogen er geen andere kinderen op bezoek komen! Bezoek buiten de geldende bezoektijden in overleg met de verpleegkundige.

6 Impressie kraamsuites De ingang Op de deur en rechts naast de deur staat het nummer van de kraamsuite waar u verblijft. De koelkast Op elke kamer bevindt zich een koelkast, u kunt hier gebruik van maken. De suite Hier vindt de bevalling plaats. Er is een badje voor de pasgeborene en een weegschaal. Tevens is de suite voorzien van een douche en toilet.

7 Impressie kraamsuites Wetenswaardigheden - Beschuit, boter en muisjes mag u meenemen van huis voor uw bezoek. Servies is aanwezig op de kraamsuite. - Het is mogelijk uw eigen drinken in de koelkast te bewaren. - Uw partner mag blijven slapen. (De verpleegkundige zal een stretchbed op de suite plaatsen.) - Op de suite kunt u gratis gebruik maken van de televisie. - Op de suite kunt u gratis gebruik maken van het SKB Wi-Fi netwerk. Het verlosbed De opvangtafel Dit bed is ontworpen voor gemak en veiligheid tijdens en na de De opvangtafel voor de pasgeborene, bevalling. De verpleegkundige zal u uitleg geven hoe u het bed zodat er bij acute situaties adequaat kunt bedienen. gehandeld kan worden. - Op de suite mag u gebruik maken van uw mobiele telefoon.

8 Wetenswaardigheden Bevallen op van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Direct na de bevalling wordt indien alles goed gaat de baby bloot op uw buik gelegd en kunt u kennismaken met uw baby; huid op huid contact is goed voor de binding. Wanneer u borst of flesvoeding wilt geven, begeleiden wij u. De meeste baby s hebben de eerste uren na de geboorte een sterke zuigreflex, zodra hij of zij er aan toe is leggen wij uw baby aan de borst. Indien u besloten hebt om flesvoeding te geven zal uw baby binnen twee uur na de bevalling zijn of haar eerste flesje krijgen. De eerste dagen moeten zowel u als uw baby wennen aan het voeden. Uw baby moet nog leren drinken. Sommige baby s hebben al heel snel door wat de bedoeling is, andere hebben wat meer tijd nodig. Dit is helemaal niet erg. Na enige tijd wordt de baby gewogen, verzorgd en aangekleed zodat hij of zij het niet koud kan krijgen. - Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats op dezelfde kamer. Wij streven ernaar dat u na de bevalling op de suite verblijft. - Voeden op verzoek is mogelijk, tenzij anders is afgesproken. Het is zinvol om uw baby elke twee a drie uur de borst aan te bieden. - Tijdens het verblijf in het ziekenhuis krijgt u voeding en flesjes van de afdeling. - Indien nodig kunt u gebruik maken van een kolfapparaat van de afdeling. De verpleegkundige zal u hiermee helpen. - Uw baby wordt op de suite door de kinderarts, gynaecoloog of verloskundige nagekeken. - De verzorging van uw baby vindt plaats op de suite.

9 Verblijf op de suite - Gelieve uw spullen niet op de grond of op het aanrecht plaatsen, maar in de kast. - U mag gebruik maken van uw mobiele telefoon echter een vriendelijk verzoek om niet te bellen tijdens artsenvisite of tijdens de verzorgingsmomenten van uw baby. - Uw partner mag blijven slapen echter een verzoek om gepaste kleding te dragen. - Indien uw partner blijft slapen gelieve om 7.30 het stretchbed weer opklappen. - Uw partner mag op de dag van de bevalling gratis mee eten. De daarop volgende dagen kan uw partner tegen een vergoeding eten bestellen in overleg met de zorgassistente. Ontbijt krijgt uw partner indien hij/zij blijft slapen gratis aangeboden. - Indien u de auto bij de SEH hebt geparkeerd wilt u zo vriendelijk zijn deze op de centrale parkeerplaats te parkeren, indien mogelijk. De SEH plaatsen zijn bestemd voor spoedgevallen. - Betaald parkeren De onderstaande parkeertarieven gelden 24 uur per dag, 7 dagen in de week: Eerste 20 minuten : gratis Daarna per half uur of een deel ervan : 0,50 Maximum dagtarief : 4,00 Weekkaart : 7,50 Een weekkaart koopt u in de winkel in de centrale hal. U betaalt 10,00 borg. Dit bedrag krijgt u terug bij inlevering van de kaart in de winkel.

10 Gebruik van het Senseo apparaat U kunt tijdens uw verblijf gebruik maken van het Senseo apparaat en de koelkast die zich in het voorportaal van de suite bevinden. Papieren bekers en serviesgoed kunt u in de bovenste kastjes vinden. Suiker, melk en roerstaafjes staan naast het Senseo apparaat. Koffiepads kunt u voor het bedrag van 2.00 bij de verpleegkundige kopen. ( 10 stuks ) U mag ook koffiepads van huis meenemen.

11 Geboorteaangifte altijd op afspraak! U bent verplicht de geboorte van uw baby binnen drie werkdagen na de bevalling aan te geven bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Winterswijk. - Telefonisch: ( 0543 ) Of via de website: Als u aangifte doet, moet u het volgende meenemen: - Een geldig legitimatiebewijs ( paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning ) - Het trouwboekje of partnerschapboekje - Indien nodig een bewijs van erkenning van het kind tijdens de zwangerschap Meebrengen: - Een geldig legitimatiebewijs ( paspoort, identiteitskaart of rijbewijs ) - Het trouwboekje of de erkenningakte Waar? Gemeente Winterswijk Afdeling Burgerzaken Stationsstraat 25 te Winterswijk

12 Ontwikkelingsgerichte zorg is een wijze van verzorgen en benaderen van de pasgeborene. Ontwikkelingsgerichte zorg is gericht op comfort, stabiliteit en het verminderen van stress bij de pasgeborene. Daarnaast wordt de relatie met de ouders zoveel mogelijk gestimuleerd. Doel van ontwikkelingsgerichte zorg: - Het verminderen van stress bij uw baby - Het bevorderen van de relatie tussen u en uw baby - Het stimuleren van de ontwikkeling van uw baby. Voor het bereiken van deze doelstellingen worden verschillende aandachtsgebieden geobserveerd, zoals lichaamstaal, de reactie van uw baby op de omgeving en op de voeding. De betrokkenheid van u als ouders is daarbij belangrijk.

13 De baarmoeder vormt een ideale omgeving voor de ontwikkeling van een baby. Het is een donkere ruimte, waar geluiden dof zijn. Het dag en nachtritme wordt door de moeder verzorgd. De baby wordt omgeven door warmvocht (vruchtwater) dit heeft een beschermende functie zodat de baby niet al te veel last heeft van stoten en duwen van buitenaf. De baby ligt in een gebogen houding en wordt begrenst door de baarmoeder. Nabootsen van de baarmoeder Als uw baby geboren wordt komt het in een andere situatie terecht namelijk in een omgeving met veel licht, geluid en activiteiten, uw baby moet wennen aan deze nieuwe situatie. Als ouder kunt u helpen om uw baby te ondersteunen door bijvoorbeeld rustig te praten, het dempen van licht, het ondersteunen van de houding tijdens het verzorgen en het zoeken naar een ontspannen houding. Donkere ruimte Na de geboorte van uw baby geen felle lampen richten op uw baby. Bijvoorbeeld door de lampen te dimmen op de kamer. Doffe geluiden Wij streven ernaar om de omgeving voor uw baby zo rustig mogelijk te houden. U kunt hierbij helpen door zachtjes tegen uw baby te praten; uw baby zal uw stem herkennen. Vermijd harde geluiden en vraag uw bezoek om zachtjes te praten. Rust (dag en nachtritme) Rust is erg belangrijk voor uw baby. Slapen en rust zijn als een medicijn voor uw baby om te leren drinken en te groeien. Warmte Buidelen of kangoeroeën wordt vaak bij te vroeggeboren baby s gedaan om contact tussen ouders en kind te stimuleren. Ook bij kinderen geboren na de 37 ste zwangerschapsweek is het fijn om lichaamscontact te maken, door uw baby op de blote borst te leggen. Gebogen houding In de baarmoeder ligt uw baby in foetus houding met een gebogen rug, waarbij ook armen en benen gebogen zijn. Na de geboorte kunt u uw baby ondersteunen met het vinden van deze houding.

14 Donkere ruimte Na de geboorte van uw baby liever geen felle lampen richten op uw baby. In de baarmoeder is het donker en wordt uw baby niet blootgesteld aan licht. Wanneer uw baby geboren wordt is er ineens veel licht om hem of haar heen. Vanaf de 34 ste week heeft uw baby het vermogen zich af te wenden van fel licht. Voor de ontwikkeling van een goed dagnacht ritme is het van belang om overdag het licht te dimmen en s nachts uit te doen. Teveel fel licht kan stress geven aan uw baby en heeft een negatief effect op het dag-nacht ritme. Tijdens de bevalling is er vaak wel sprake van fel licht. Dit om duidelijk zicht te creëren. Werkwijze in - Het licht op uw kamer zoveel mogelijk dimmen of uit doen. - Tussen en uur is het rustuur voor u en uw baby. - Geen felle lichtflitsen op uw baby richten.

15 Doffe geluiden Wij streven ernaar om de omgeving voor uw baby zo rustig mogelijk te houden. U kunt hierbij helpen door zachtjes tegen uw baby te praten, uw baby zal uw stem herkennen. Vermijd harde geluiden. Uw baby wordt overladen met prikkels van geluid, vooral wanneer het in het ziekenhuis ligt. Alarmen gaan af, stoelen schuiven, rinkelende telefoons, verpleegkundigen, artsen en bezoekers die praten. Uw baby kan zich nog niet zo goed afsluiten voor geluid. Harde geluiden kan schrikachtig gedrag veroorzaken waardoor uw baby onrustig wordt. Daardoor hoort uw baby uw vertrouwde stem niet. U hoeft niet extra stil te zijn als uw baby slaapt of wakker is. In de buik heeft hij of zij alle gewone huisgeluiden al gehoord. Uw baby is eraan gewend. Werkwijze in - Bezoek attenderen op hun stemvolume. - Stoelen zachtjes verplaatsen of optillen. - Praat tijdens de verzorging met uw baby. - Indien uw baby in de couveuse ligt: zachtjes de deurtjes openen en sluiten en geen spullen op de couveuse plaatsen.

16 Rust (Dag en nachtritme) Rust is erg belangrijk voor uw baby. Slapen en rust zijn als een medicijn voor uw baby om te leren drinken en te groeien. Uw baby brengt het grootste gedeelte van de dag door met slapen. Hij of zij slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur verdeeld over een aantal slaapmomenten. Over het algemeen slaapt uw pasgeboren baby telkens drie uur, waarna hij ongeveer een uurtje wakker is. Deze tijd wordt gebruikt om te voeden, te verzorgen en te knuffelen. Pasgeboren baby s slapen over het algemeen onrustig. Door dromen, plotselinge bewegingen (van henzelf) kunnen ze wakker schrikken en even huilen. Uw baby zal vanzelf weer in slaap vallen en doorslapen. Werkwijze in - Niet onnodig wakker maken van uw baby. - Het is beter om uw baby niet van arm tot arm te laten gaan. - Geef uw baby de tijd om wakker te worden, haal bijvoorbeeld eerst het dekentje eraf en laat uw baby rustig ontwaken uit zijn of haar slaap. - Probeer te voorkomen dat u uw baby te veel kriebelt. Een warme, stevige aanraking is prettiger dan strelen met één vinger.

17 Warmte Buidelen of kangoeroeën wordt vaak bij te vroeg geboren baby s gedaan om contact tussen ouders en kind te leggen. Ook bij kinderen geboren na de 37 ste zwangerschapsweek is het fijn om lichaamscontact te maken door uw baby op de blote borst te leggen. In de baarmoeder werd uw baby omgeven door warm vocht en hoefde zelf de temperatuur niet te regelen. Na de geboorte wordt uw baby in principe direct bij u op de buik gelegd en goed afgedroogd om afkoeling te voorkomen. Uw baby verliest voor het grootste gedeelte de warmte via zijn of haar hoofd en heeft daarom de eerste paar dagen na de geboorte nog een mutsje op. Als U twijfelt of uw baby het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn of haar nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur. Koude handjes of voetjes zeggen niet zoveel. Werkwijze in - De eerste 24 uur wordt de temperatuur van uw baby elke voeding gecontroleerd. De optimale temperatuur is tussen de 36,8 en 37,2 graden. - Leg de kruiken altijd bovenop de dekens. - Als u uw baby uit bed haalt, doe hem of haar dan een omslagdoek om.

18 Gebogen houding In de baarmoeder ligt uw baby in foetushouding met een gebogen rug, waarbij ook armpjes en beentjes gebogen zijn. Na de geboorte kunt u uw baby ondersteunen met het vinden van deze houding. Een aangename houding, waarbij uw kind zich kan ontspannen, maakt het voor hem of haar gemakkelijker zich aan te passen aan prikkels uit de omgeving. Baby s geboren na de 37 ste week nemen daarbij een gebogen houding aan, met de knieën wat opgetrokken. Om uw baby te helpen met het zoeken van een comfortabele houding maken we gebruik van rolletjes. Zo maken we een soort nestje Werkwijze in - Zijligging in bed bevordert de gebogen houding. - Uw baby strak inpakken onder de dekens geeft een veilig gevoel. - Het wordt aanbevolen het hoofdje van uw baby na iedere voeding anders te leggen (linker- of rechterzijde). - Het is belangrijk dat de handjes bij het gezichtje liggen of dat uw baby iets kan vasthouden. - Rond en roterend handelen (zie pagina 14 verzorging ).

19 Baby: Wat kun je zien wanneer je naar mij kijkt? Wanneer voel ik mij fijn? Als mijn handjes dicht bij mijn gezichtje of mijn mondje zijn, als ik een doekje, een knuffel of vinger vastpak, als ik mijn voetjes tegen elkaar houd, als mijn gezichtje ontspannen is, als ik naar jullie kijk, ook al is het maar heel kort, als ik ontspannen lig te slapen, als ik rustig lig te sabbelen, Dan vertel ik jullie dat ik me goed voel. Wanneer voel ik mij NIET fijn? Als ik mijn rugje naar achteren krom, als ik mijn wenkbrauwen frons, als ik mijn vingertjes en teentjes spreid, als ik mijn armpjes en beentjes in de lucht strek, als ik jammer of huil, als ik mij overstrek, als ik trillende bewegingen maak, dan vertel ik jullie dat ik me niet zo goed voel. Het kan dan zijn dat de indrukken teveel worden, dat ik te moe ben of dat ik me niet zo lekker voel.

20 Rond en roterend handelen Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingsgerichte zorg, is de manier waarop u uw baby verschoont, baadt, temperatuurt en draagt. Op de afdeling verzorgen wij uw baby volgens de principes van het rond- en roterend handelen. Dat wil zeggen, dat bij elke handeling gezorgd wordt dat uw baby in een ronde houding blijft, en dat bewegingen op een draaiende manier worden uitgevoerd. De verpleegkundige zal u leren hoe u rond en roterend handelen bij uw baby kunt toepassen. Tevens is de werkwijze hiernaast beschreven. Werkwijze in - Bij het uit de wieg halen, pakt u uw baby op door het eerst op de zij te draaien. - Ook het terug leggen gebeurt op een rustige manier, waarbij eerst contact wordt gemaakt met de billen en de zij. - Tijdens het dragen zorgt u er voor dat uw baby voortdurend goed ondersteund wordt bij het hoofd en billen. Uw baby ligt in een ronde en gebogen houding. - De luier verschoont u door uw baby bij de heupjes te draaien van de ene naar de andere kant, en niet door het aan de beentjes op te tillen. - Tijdens het temperaturen ligt uw baby op de zij waarbij één hand continue contact houdt met uw baby.

21 Streekziekenhuis Koningin Beatrix Beatrixpark BN Winterswijk Heeft u nog vragen? Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie maar als aanvulling daarop. U kunt hierdoor alles nog eens rustig nalezen. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundige of met: Afdeling Vrouw - kind telefoonnummer: Streekziekenhuis Koningin Beatrix Beatrixpark BN Winterswijk Voorlichtingsavond voor aanstaande ouders De kraam- en verlosafdeling van het SKB organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Als aanstaande ouder(s) krijgt u een rondleiding over de verloskamers en de kraamafdeling. Eén van de gynaecologen zal een toelichting geven op bevallen in het SKB. Verder krijgt u een voorlichtingsfilm te zien over de gang van zaken rondom de bevalling in ons ziekenhuis. De avonden beginnen om uur en duren tot uur. Wij vinden het prettig om vooraf te weten dat u komt. U kunt zich telefonisch aanmelden tijdens kantooruren via telefoonnummer (0543) Copyright september 2013 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt doormiddel van druk, fotokopie, of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.