Tips voor het Trainen van een Veilige, Alerte en Gehoorzame WAAKHOND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor het Trainen van een Veilige, Alerte en Gehoorzame WAAKHOND"

Transcriptie

1 Tips voor het Trainen van een Veilige, Alerte en Gehoorzame WAAKHOND

2 Voorwoord Voor sommige mensen is een hond niet alleen een huisdier en een metgezel, maar ook een sterke bondgenoot en zelfs een hulp en waker over de veiligheid van persoon en bezit. Het belangrijkste aspect van zo n waakhond is goede training: een agressieve hond is een gevaarlijke hond en kan mensen in gevaar brengen. Sommige mensen geloven echter dat sommige honden, zoals herdershonden, Dobermans en Rottweilers geen training nodig hebben om te dienen als waakhond omdat ze van nature al agressief zijn tegen buitenstaanders, maar dit is een grote fout. Deze dieren hebben des te meer een goede training nodig om beheerst te kunnen blijven in gevaarlijke situaties. Deze training tips leren je hoe je je hond naar behoren traint, en welke honden het meest geschikt zijn om te waken over jou en je familie.

3 Raskeuze. Er zijn vele soorten die geschikt zijn om te waken over je veiligheid, en in dit onderdeel zullen we de honden behandelen die waarschijnlijk het meest geschikt zijn voor uw unieke situatie. Verschillende rassen hebben verschillende eigenschappen die ze meer of minder geschikt zullen maken. Hieronder vindt u de eigenschappen van de 4 hondsoorten die het meest gebruikt worden als waakhond. Echter, er zijn genoeg andere soorten die ook zeer geschikt zijn. Te denken valt aan Boxers, Herdershonden, Bouviers, etc. Doberman Doberman Pinschers zijn middelgrote honden. Ze zijn sterk gebouwd, gespierd maar toch elegant. Ze zijn razendsnel, lenig, trouw en moedig. Wellicht de meest belangrijke eigenschap van de Doberman is zijn alertheid. Zijn naturlijke alertheid maakt hem een perfect waakhond omdat hij altijd waakzaam is ten opzichte van zijn omgeving. Dobermans hebben meer dan de meeste waakhonden last gehad van slechte publiciteit, in gevallen waar ze te agressief waren maar dit is vaak een reactie op slechte training en supervisie. Nogmaals: Het is cruciaal dat een waakhond goed getraind wordt vanaf zeer jonge leeftijd. Rottweiler. Deze specifieke waakhondsoort houdt niet van teveel aandacht of ongepaste vertrouwdheid van vreemde mensen. Het zijn hele sterke, krachtige honden en zijn heel beschermend. Ook zijn het intelligente dieren met een sterk temperament. Deze eigenschappen maken dat deze honden erg veel behoefte aan socialisatie, zo vroeg mogelijk in hun leven. Als je het toestaat proberen deze honden te domineren en dit is de reden dat veel rottweilers later in hun leven naar het asiel worden gebracht omdat de slechte gewoontes die ze in hun jeugd hebben opgepikt gewoon te gevaarlijk worden als de hond volwassen wordt. Als je nog nooit eerder een Rottw eiler hebt gehad is het verstandiger om een vrouwtje te kiezen omdat zij minder dominant zijn. Rottweilers zijn grote honden en vereisen ook meer eten, lichaamsbeweging en verzorging, waardoor de financiële kant ook zeker niet vergeten dient te worden. Ze zijn duurder dan de meeste waakhonden. Duitse Herder

4 Duitse herders staan bekend om hun moed, nobele karakter, trouw en intelligentie. Het zijn hele sterke honden met een gezonde levenslust. Ze zijn sterk, lenig en hebben een grote hoeveelheid zelfvertrouwen. Het zijn fantastische waakhonden en ze zijn goed met kinderen. Het zijn ook goede werkhonden zoals we zien bij hun optredens in politie korpsen, het leger en brandweer. Een belangrijke eigenschap die hieraan bijdraagt is hun sterke neus, die ze in staat stelt om allerlei mensen en situaties te kunnen onderscheiden. Bullmastiff In tegenstelling tot wat sommige mensen geloven zijn Bullmastiffs vrij rustige dieren en zijn ze zelfs erg gevoelig en aanhankelijk ten opzichte van de eigenaren. Hun slechte reputatie komt vooral voort uit de verhalen van eigenaren die hun Bullmastiff gebruiken in bijvoorbeeld honden gevechten. Rashonden van deze soort zijn vrij rustig, vaak zijn het ook de niet pure rassen die onvoorspelbaar gedrag vertonen. Bullmastiffs maken geweldige waakhonden, vooral omdat ze graag binnen hun eigen territorium blijven en dat bewaken. Het zijn alerte honden die niet onnodig blaffen.

5 Hoe Selecteer Je Een Geschikte Pup Als u een idee hebt welk ras geschikt kan zijn en welke uw voorkeur heeft, maakt het ook nog veel uit welke pup u kiest uit een nest. Naast de gangbare eigenschappen die je zoekt in een puppy (zoals besproken in het boek), zijn er ook andere eigenschappen waar je specifiek op moet letten als je een waakhond wilt hebben. Assertiviteit Het eerste waar je naar kijkt is of de pup niet verlegen of nerveus is. Bij familiehonden zijn deze eigenschappen vaak niet zo gewenst: bij waakhonden geldt dit nog sterker en is het absoluut van belang dat de hond niet verlegen is. Je zoekt een hond die sterk en zelfverzekerd reageert als de situatie dat van hem of haar vereist. Als je uit een nest moet kiezen, gooi dan bijvoorbeeld je sleutels naast ze om ze te laten schrikken. De pup die je wilt is degene die komt kijken wat het is, en niet degene die bang wegduikt. (Jaag) Instinct Het is belangrijk dat de pup die je kiest een goed natuurlijk instinct heeft om dingen na te jagen en te bijten. Deze eigenschap is normaal gesproken niet gewenst maar als waakhond zijn deze eigenschappen juist belangrijk. Je kan zien welke puppies dit instinct hebben door een handdoek voor hen uit te slepen en te letten op degene die het meest actief erachter aan rennen en toehappen. Mannetje of Vrouwtje? Er zijn voor en nadelen van elk geslacht als het om waakhonden gaat. Over het algemeen zijn de mannetjes groter en sterker en hebben ze ook een sterkere territoriale drang omdat de mannetjes vaker de alfa hond waren in de tijd dat honden in groepen leefden. Aan de andere kant zijn vrouwtjes vaak netter, wat belangrijk is als je je hond binnen wil houden. Ook zijn vrouwtjes instinctiever en pikken ze eerder dreigende signalen op. Verdedigend. Over het algemeen wil je geen puppy die te defensief of bezitterig is. Echter, als je een waakhond zoekt die de familie en het huis moet verdedigen, dan zijn dit goede eigenschappen. Hier gaat het eigenlijk ook weer om assertiviteit: Let op de pup die het gevecht om het eten domineert als het tijd is om te eten. Een puppy met goede defensieve eigenschappen heeft waarschijnlijk ook een sterke blaf wanneer je het nest benadert, of bijvoorbeeld je sleutels in het nest gooit.

6 Voorbereiding op Training voor Jonge Pups Het is belangrijk dat jonge pups zo snel mogelijk wennen aan een goede waakhond mentaliteit, zodat ze in de toekomst eventueel ook formele training kunnen krijgen, en op jonge leeftijd al geoefend zijn in de basis. Voor deze oefeningen heb je een speeltje nodig en een oude 2 meter lange riem. - Bind het speeltje vast aan de riem en trek het speeltje over de grond zodat je pup er achteraan jaagt en hem vangt. Als hij hapt, hou dan eerst even spanning op de riem voordat je meegeeft. - Ga touwtrekken met je pup maar laat hem wel winnen - Lijn de pup aan en laat iemand hem tegenhouden terwijl je voor hem gaat zitten met het speeltje. Laat hem na een tijdje het speeltje hebben, en plaats het speeltje achter in zijn mond waar zijn beet het sterkst is. Aai en beloon hem als hij goed toehapt. - Nu is hij (of zij) toe aan de laatste oefening. Doe het speeltje in zijn mond maar houdt hem vast. In plaats van dat je loslaat, draai je hem naar links en rechts en worstel je met hem. Zo krijgt hij een gevoel voor tegenstand en leert hij zijlings te bijten. Er zijn een paar dingen waar je op moet letter bij dit soort oefeningen - Gebruik altijd een speeltje. Als je een handdoek of stofdoek gebruikt is er kans dat je pup went aan het vernielen van soortgelijke stoffen. Zorg ook dat je pup het speeltje alleen krijgt als je met hem oefent. - Laat je puppy jou nooit bijten of de mensen die je helpen - Doe deze oefening niet als je hond tanden begint te krijgen. Dit is meestal wanneer hij rond de 4 maanden is. Laat eerst al zijn tanden uitkomen voordat je weer met hem oefent.

7 Train hem als een Binnen-Hond Hiermee wordt niet perse bedoeld dat je je hond altijd binnen moet houden, maar dat je hem binnen houdt wanneer je hem traint zodat hij gewend is om zijn beschermende rol uit te voeren waar dat het meest gewenst is. Ook betekent het dat wanneer hij s nachts binnen is, dat hij het best beschermt als iedereen slaapt en je het meest kwetsbaar bent voor indringers. De meeste inbraken worden van te voren goed gepland en uitgedacht. De misdadigers houden de bewoners van het huis vaak van te voren in de gaten. Een hond kan potentiele boosdoeners al afspreken, echter, het is aan te raden dat je hond s nachts binnen is waar hij je het best te hulp kan schieten. Het volgende voorbeeld maakt dit goed duidelijk. Een gescheiden vrouw woonde alleen in een villa in een rustige wijk. Nu ze alleen woonde vond ze het een goed idee om een waakhond te nemen, alhoewel ze niet eens zo bezorgd was ze woonde in een goede buurt, kende de buren en was nooit snel bang voor haar veiligheid. Ze kocht een Duitse herder (Boris) en in de eerste zes maanden heeft ze hem laten trainen als waakhond. Tijdens de training hield ze hem altijd binnen. Na een tijdje raakte ze steeds meer op haar gemak en liet ze Boris s nachts vaker buiten slapen. Dit vond ze handig omdat ze last kreeg van de uitvallende haren. Helaas wist ze niet dat ze in de gaten werd gehouden door een draaideur crimineel, een bekende inbreker met een gewelddadig crimineel verleden. Toen hij zag dat ze haar hond buiten had gelaten greep hij zijn kans. Die nacht hoorde ze Boris aggressief blaffen maar ze naam aan dat hij naar een kat of een ander dier blafte, dus ze viel weer in slaap. Even later werd ze wreed uit haar slaap gehaald toen ze een hand op haar mond voelde en iemand op haar voelde zitten. In eerste instantie wist ze zich los te krijgen en probeerde ze naar beneden te rennen om Boris los te maken. Ze haalde het echter niet en is ernstig verwond door de inbreker voordat hij ervandoor ging toen de buren afkwamen op het geblaf. De vrouw was een week lang in het ziekenhuis met ernstige verwondingen, een gebroken kaak en haar arm gebroken op 3 plekken. Aan de ene kant had ze nog geluk dat het niet erger was afgelopen. Dat het niet zover is gekomen was hoofdzakelijk te danken aan het geblaf van Boris. Tegenwoordig laat ze haar hond bij haar in de kamer slapen. De les uit dit verhaal is denk ik dat je beter kan voorkomen dan genezen. Met een waakhond in de kamer waar je het meest kwetsbaar bent kan je hond je het beste helpen; elke aanvaller zal eerst langs hem moeten voor hij je iets kan aandoen.

8 Leer je hond het Thuis Commando Als het gaat om je persoonlijke veiligheid is het heel belangrijk om je hond het Thuis commando te leren. Dit commando wordt gebruikt om je hond in een bepaalde plek van het huis te krijgen waar hij het meest in staat is om je te beschermen. Kies hiervoor altijd cruciale plekken, zoals de woonkamer, slaapkamers of toegangspunten zoals de trap of de hal. Om je hond dit commando te leren moet hij al enigszins getraind zijn in de standaard trainingsoefeningen in het boek vooral de gehoorzaamheid oefeningen en de Lig en Blijf commando s. Tegen de tijd dat je pup 4 maanden oud is hoort hij dit soort commando s goed te begrijpen. Zo leer je je pup het Thuis commando. - Lijn je pup aan en leid hem naar de plek waar je hem wilt hebben. Zeg het Thuis commando zodra je de deur naar de ruimte open doet. Zodra je op de juiste plek bent, wijs er dan naar en zeg Lig en Blijf. Aai en beloon hem. Als hij goed getraind is moet je hem hier ongeveer een uur kunnen laten liggen maar begin gerust met 5 of 10 minuten afhankelijk van hoezeer hij al gewend is aan het Blijf commando. - Na 2 weken oefenen kan je deze oefening doen zonder de riem. In het begin zal je misschien naast hem moeten lopen om hem naar zijn plek te leiden, maar uiteindelijk moet je het commando kunnen zeggen, de plek kunnen aanwijzen zodat hij er uit zichzelf naar toegaat.

9 Gebruik een Professionele Trainer Alhoewel je je pup de basis beginselen van een goede waakhond kan aanleren, is het sterk aan te raden om een professionele trainer erbij te halen om je hond tot een veilige, alerte waakhond te maken. Anders is de kans dat de hond zijn beheersing verliest veel te groot en loop je zelf, en je familie, gevaar. Ook zijn er voor het correct trainen van een waakhond dure toestellen en apparaten nodig. De oefeningen in dit boekje zijn slechts bedoeld om je hond goed voor te bereiden en om zoveel mogelijk van zijn natuurlijke, instinctieve waakzaamheid naar boven te brengen. Dit zal hem enorm helpen in zijn training vanaf een maand of 12. Een goede waakhond is het best gebaat bij 1 op 1 training met een professionele trainer. Ook is het aan te raden om de trainer een keer thuis over de vloer te hebben en met hem de specifieke thuissituatie en behoeftes te bespreken en zelfs om een deel van de training in je eigen huis te doen. Het enige voordeel van een groepsklas, naast de lagere kosten, is dat het de socialisatie van de hond bevordert. Echter, vanwege de beperkte tijd die een trainer aan jou en je hond kan besteden gaat de effectiviteit van groepstraining naar beneden.

HOE MOET JE JE PUPPY SOCIALISEREN

HOE MOET JE JE PUPPY SOCIALISEREN HOE MOET JE JE PUPPY SOCIALISEREN Tijdens de eerste maanden van zijn leven moet een puppy leren op een ontspannen en vriendelijke manier om te gaan met mensen en dieren en zich op zijn gemak te voelen

Nadere informatie

Hij wil alleen maar Hallo! zeggen

Hij wil alleen maar Hallo! zeggen Hij wil alleen maar Hallo! zeggen Door Suzanne Clothier Vertaling door Jan Tholhuijsen Rustig gezeten op een bank in het winkelcentrum naast mijn man, was ik met mijn eigen zaken bezig, toen de man dichterbij

Nadere informatie

Wat te verwachten bij een instinct test.

Wat te verwachten bij een instinct test. Wat te verwachten bij een instinct test. Je kan met je hond naar JJRanch komen om je hond te laten testen op het instinct om schapen te drijven. De test duurt ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

PRAKTISCH WELK HUISDIER PAST BIJ KINDEREN?

PRAKTISCH WELK HUISDIER PAST BIJ KINDEREN? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH WELK HUISDIER PAST BIJ KINDEREN? over houden van huisdieren Mensen beginnen vaak aan een huisdier als er

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

24Hanteren van het groepsproces

24Hanteren van het groepsproces DC 24Hanteren van het groepsproces 1 Inleiding Het leven en/of participeren in groepen is waardevol. Je leeft en deelt met elkaar, oefent sociale vaardigheden, hebt samen plezier, leert van elkaar en steunt

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen!... hier ben ik www.icare.nl Informatie voor ouders/verzorgers Veel kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar maken een kortere of langere periode door van weinig

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. 1. De universiteit van de straat. 2. Straatcultuur en aanpak. 3. Bolletjes verzamelen. 4. Van onmacht naar macht

Inhoud. Inleiding. 1. De universiteit van de straat. 2. Straatcultuur en aanpak. 3. Bolletjes verzamelen. 4. Van onmacht naar macht Inhoud Inleiding 1. De universiteit van de straat 2. Straatcultuur en aanpak 3. Bolletjes verzamelen 4. Van onmacht naar macht 5. Het bejegeningsprofiel 6. De MES-factoren 7. Contact maken 8. Jeugd en

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Er komt een pup in huis, hoe bereiden we ons goed voor?

Er komt een pup in huis, hoe bereiden we ons goed voor? Er komt een pup in huis, hoe bereiden we ons goed voor? De eerste dag Na afscheid te hebben genomen van de fokker en de moederhond, mag de pup mee in de auto. Misschien heeft hij al wel een keer in een

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie