Tips voor het Trainen van een Veilige, Alerte en Gehoorzame WAAKHOND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor het Trainen van een Veilige, Alerte en Gehoorzame WAAKHOND"

Transcriptie

1 Tips voor het Trainen van een Veilige, Alerte en Gehoorzame WAAKHOND

2 Voorwoord Voor sommige mensen is een hond niet alleen een huisdier en een metgezel, maar ook een sterke bondgenoot en zelfs een hulp en waker over de veiligheid van persoon en bezit. Het belangrijkste aspect van zo n waakhond is goede training: een agressieve hond is een gevaarlijke hond en kan mensen in gevaar brengen. Sommige mensen geloven echter dat sommige honden, zoals herdershonden, Dobermans en Rottweilers geen training nodig hebben om te dienen als waakhond omdat ze van nature al agressief zijn tegen buitenstaanders, maar dit is een grote fout. Deze dieren hebben des te meer een goede training nodig om beheerst te kunnen blijven in gevaarlijke situaties. Deze training tips leren je hoe je je hond naar behoren traint, en welke honden het meest geschikt zijn om te waken over jou en je familie.

3 Raskeuze. Er zijn vele soorten die geschikt zijn om te waken over je veiligheid, en in dit onderdeel zullen we de honden behandelen die waarschijnlijk het meest geschikt zijn voor uw unieke situatie. Verschillende rassen hebben verschillende eigenschappen die ze meer of minder geschikt zullen maken. Hieronder vindt u de eigenschappen van de 4 hondsoorten die het meest gebruikt worden als waakhond. Echter, er zijn genoeg andere soorten die ook zeer geschikt zijn. Te denken valt aan Boxers, Herdershonden, Bouviers, etc. Doberman Doberman Pinschers zijn middelgrote honden. Ze zijn sterk gebouwd, gespierd maar toch elegant. Ze zijn razendsnel, lenig, trouw en moedig. Wellicht de meest belangrijke eigenschap van de Doberman is zijn alertheid. Zijn naturlijke alertheid maakt hem een perfect waakhond omdat hij altijd waakzaam is ten opzichte van zijn omgeving. Dobermans hebben meer dan de meeste waakhonden last gehad van slechte publiciteit, in gevallen waar ze te agressief waren maar dit is vaak een reactie op slechte training en supervisie. Nogmaals: Het is cruciaal dat een waakhond goed getraind wordt vanaf zeer jonge leeftijd. Rottweiler. Deze specifieke waakhondsoort houdt niet van teveel aandacht of ongepaste vertrouwdheid van vreemde mensen. Het zijn hele sterke, krachtige honden en zijn heel beschermend. Ook zijn het intelligente dieren met een sterk temperament. Deze eigenschappen maken dat deze honden erg veel behoefte aan socialisatie, zo vroeg mogelijk in hun leven. Als je het toestaat proberen deze honden te domineren en dit is de reden dat veel rottweilers later in hun leven naar het asiel worden gebracht omdat de slechte gewoontes die ze in hun jeugd hebben opgepikt gewoon te gevaarlijk worden als de hond volwassen wordt. Als je nog nooit eerder een Rottw eiler hebt gehad is het verstandiger om een vrouwtje te kiezen omdat zij minder dominant zijn. Rottweilers zijn grote honden en vereisen ook meer eten, lichaamsbeweging en verzorging, waardoor de financiële kant ook zeker niet vergeten dient te worden. Ze zijn duurder dan de meeste waakhonden. Duitse Herder

4 Duitse herders staan bekend om hun moed, nobele karakter, trouw en intelligentie. Het zijn hele sterke honden met een gezonde levenslust. Ze zijn sterk, lenig en hebben een grote hoeveelheid zelfvertrouwen. Het zijn fantastische waakhonden en ze zijn goed met kinderen. Het zijn ook goede werkhonden zoals we zien bij hun optredens in politie korpsen, het leger en brandweer. Een belangrijke eigenschap die hieraan bijdraagt is hun sterke neus, die ze in staat stelt om allerlei mensen en situaties te kunnen onderscheiden. Bullmastiff In tegenstelling tot wat sommige mensen geloven zijn Bullmastiffs vrij rustige dieren en zijn ze zelfs erg gevoelig en aanhankelijk ten opzichte van de eigenaren. Hun slechte reputatie komt vooral voort uit de verhalen van eigenaren die hun Bullmastiff gebruiken in bijvoorbeeld honden gevechten. Rashonden van deze soort zijn vrij rustig, vaak zijn het ook de niet pure rassen die onvoorspelbaar gedrag vertonen. Bullmastiffs maken geweldige waakhonden, vooral omdat ze graag binnen hun eigen territorium blijven en dat bewaken. Het zijn alerte honden die niet onnodig blaffen.

5 Hoe Selecteer Je Een Geschikte Pup Als u een idee hebt welk ras geschikt kan zijn en welke uw voorkeur heeft, maakt het ook nog veel uit welke pup u kiest uit een nest. Naast de gangbare eigenschappen die je zoekt in een puppy (zoals besproken in het boek), zijn er ook andere eigenschappen waar je specifiek op moet letten als je een waakhond wilt hebben. Assertiviteit Het eerste waar je naar kijkt is of de pup niet verlegen of nerveus is. Bij familiehonden zijn deze eigenschappen vaak niet zo gewenst: bij waakhonden geldt dit nog sterker en is het absoluut van belang dat de hond niet verlegen is. Je zoekt een hond die sterk en zelfverzekerd reageert als de situatie dat van hem of haar vereist. Als je uit een nest moet kiezen, gooi dan bijvoorbeeld je sleutels naast ze om ze te laten schrikken. De pup die je wilt is degene die komt kijken wat het is, en niet degene die bang wegduikt. (Jaag) Instinct Het is belangrijk dat de pup die je kiest een goed natuurlijk instinct heeft om dingen na te jagen en te bijten. Deze eigenschap is normaal gesproken niet gewenst maar als waakhond zijn deze eigenschappen juist belangrijk. Je kan zien welke puppies dit instinct hebben door een handdoek voor hen uit te slepen en te letten op degene die het meest actief erachter aan rennen en toehappen. Mannetje of Vrouwtje? Er zijn voor en nadelen van elk geslacht als het om waakhonden gaat. Over het algemeen zijn de mannetjes groter en sterker en hebben ze ook een sterkere territoriale drang omdat de mannetjes vaker de alfa hond waren in de tijd dat honden in groepen leefden. Aan de andere kant zijn vrouwtjes vaak netter, wat belangrijk is als je je hond binnen wil houden. Ook zijn vrouwtjes instinctiever en pikken ze eerder dreigende signalen op. Verdedigend. Over het algemeen wil je geen puppy die te defensief of bezitterig is. Echter, als je een waakhond zoekt die de familie en het huis moet verdedigen, dan zijn dit goede eigenschappen. Hier gaat het eigenlijk ook weer om assertiviteit: Let op de pup die het gevecht om het eten domineert als het tijd is om te eten. Een puppy met goede defensieve eigenschappen heeft waarschijnlijk ook een sterke blaf wanneer je het nest benadert, of bijvoorbeeld je sleutels in het nest gooit.

6 Voorbereiding op Training voor Jonge Pups Het is belangrijk dat jonge pups zo snel mogelijk wennen aan een goede waakhond mentaliteit, zodat ze in de toekomst eventueel ook formele training kunnen krijgen, en op jonge leeftijd al geoefend zijn in de basis. Voor deze oefeningen heb je een speeltje nodig en een oude 2 meter lange riem. - Bind het speeltje vast aan de riem en trek het speeltje over de grond zodat je pup er achteraan jaagt en hem vangt. Als hij hapt, hou dan eerst even spanning op de riem voordat je meegeeft. - Ga touwtrekken met je pup maar laat hem wel winnen - Lijn de pup aan en laat iemand hem tegenhouden terwijl je voor hem gaat zitten met het speeltje. Laat hem na een tijdje het speeltje hebben, en plaats het speeltje achter in zijn mond waar zijn beet het sterkst is. Aai en beloon hem als hij goed toehapt. - Nu is hij (of zij) toe aan de laatste oefening. Doe het speeltje in zijn mond maar houdt hem vast. In plaats van dat je loslaat, draai je hem naar links en rechts en worstel je met hem. Zo krijgt hij een gevoel voor tegenstand en leert hij zijlings te bijten. Er zijn een paar dingen waar je op moet letter bij dit soort oefeningen - Gebruik altijd een speeltje. Als je een handdoek of stofdoek gebruikt is er kans dat je pup went aan het vernielen van soortgelijke stoffen. Zorg ook dat je pup het speeltje alleen krijgt als je met hem oefent. - Laat je puppy jou nooit bijten of de mensen die je helpen - Doe deze oefening niet als je hond tanden begint te krijgen. Dit is meestal wanneer hij rond de 4 maanden is. Laat eerst al zijn tanden uitkomen voordat je weer met hem oefent.

7 Train hem als een Binnen-Hond Hiermee wordt niet perse bedoeld dat je je hond altijd binnen moet houden, maar dat je hem binnen houdt wanneer je hem traint zodat hij gewend is om zijn beschermende rol uit te voeren waar dat het meest gewenst is. Ook betekent het dat wanneer hij s nachts binnen is, dat hij het best beschermt als iedereen slaapt en je het meest kwetsbaar bent voor indringers. De meeste inbraken worden van te voren goed gepland en uitgedacht. De misdadigers houden de bewoners van het huis vaak van te voren in de gaten. Een hond kan potentiele boosdoeners al afspreken, echter, het is aan te raden dat je hond s nachts binnen is waar hij je het best te hulp kan schieten. Het volgende voorbeeld maakt dit goed duidelijk. Een gescheiden vrouw woonde alleen in een villa in een rustige wijk. Nu ze alleen woonde vond ze het een goed idee om een waakhond te nemen, alhoewel ze niet eens zo bezorgd was ze woonde in een goede buurt, kende de buren en was nooit snel bang voor haar veiligheid. Ze kocht een Duitse herder (Boris) en in de eerste zes maanden heeft ze hem laten trainen als waakhond. Tijdens de training hield ze hem altijd binnen. Na een tijdje raakte ze steeds meer op haar gemak en liet ze Boris s nachts vaker buiten slapen. Dit vond ze handig omdat ze last kreeg van de uitvallende haren. Helaas wist ze niet dat ze in de gaten werd gehouden door een draaideur crimineel, een bekende inbreker met een gewelddadig crimineel verleden. Toen hij zag dat ze haar hond buiten had gelaten greep hij zijn kans. Die nacht hoorde ze Boris aggressief blaffen maar ze naam aan dat hij naar een kat of een ander dier blafte, dus ze viel weer in slaap. Even later werd ze wreed uit haar slaap gehaald toen ze een hand op haar mond voelde en iemand op haar voelde zitten. In eerste instantie wist ze zich los te krijgen en probeerde ze naar beneden te rennen om Boris los te maken. Ze haalde het echter niet en is ernstig verwond door de inbreker voordat hij ervandoor ging toen de buren afkwamen op het geblaf. De vrouw was een week lang in het ziekenhuis met ernstige verwondingen, een gebroken kaak en haar arm gebroken op 3 plekken. Aan de ene kant had ze nog geluk dat het niet erger was afgelopen. Dat het niet zover is gekomen was hoofdzakelijk te danken aan het geblaf van Boris. Tegenwoordig laat ze haar hond bij haar in de kamer slapen. De les uit dit verhaal is denk ik dat je beter kan voorkomen dan genezen. Met een waakhond in de kamer waar je het meest kwetsbaar bent kan je hond je het beste helpen; elke aanvaller zal eerst langs hem moeten voor hij je iets kan aandoen.

8 Leer je hond het Thuis Commando Als het gaat om je persoonlijke veiligheid is het heel belangrijk om je hond het Thuis commando te leren. Dit commando wordt gebruikt om je hond in een bepaalde plek van het huis te krijgen waar hij het meest in staat is om je te beschermen. Kies hiervoor altijd cruciale plekken, zoals de woonkamer, slaapkamers of toegangspunten zoals de trap of de hal. Om je hond dit commando te leren moet hij al enigszins getraind zijn in de standaard trainingsoefeningen in het boek vooral de gehoorzaamheid oefeningen en de Lig en Blijf commando s. Tegen de tijd dat je pup 4 maanden oud is hoort hij dit soort commando s goed te begrijpen. Zo leer je je pup het Thuis commando. - Lijn je pup aan en leid hem naar de plek waar je hem wilt hebben. Zeg het Thuis commando zodra je de deur naar de ruimte open doet. Zodra je op de juiste plek bent, wijs er dan naar en zeg Lig en Blijf. Aai en beloon hem. Als hij goed getraind is moet je hem hier ongeveer een uur kunnen laten liggen maar begin gerust met 5 of 10 minuten afhankelijk van hoezeer hij al gewend is aan het Blijf commando. - Na 2 weken oefenen kan je deze oefening doen zonder de riem. In het begin zal je misschien naast hem moeten lopen om hem naar zijn plek te leiden, maar uiteindelijk moet je het commando kunnen zeggen, de plek kunnen aanwijzen zodat hij er uit zichzelf naar toegaat.

9 Gebruik een Professionele Trainer Alhoewel je je pup de basis beginselen van een goede waakhond kan aanleren, is het sterk aan te raden om een professionele trainer erbij te halen om je hond tot een veilige, alerte waakhond te maken. Anders is de kans dat de hond zijn beheersing verliest veel te groot en loop je zelf, en je familie, gevaar. Ook zijn er voor het correct trainen van een waakhond dure toestellen en apparaten nodig. De oefeningen in dit boekje zijn slechts bedoeld om je hond goed voor te bereiden en om zoveel mogelijk van zijn natuurlijke, instinctieve waakzaamheid naar boven te brengen. Dit zal hem enorm helpen in zijn training vanaf een maand of 12. Een goede waakhond is het best gebaat bij 1 op 1 training met een professionele trainer. Ook is het aan te raden om de trainer een keer thuis over de vloer te hebben en met hem de specifieke thuissituatie en behoeftes te bespreken en zelfs om een deel van de training in je eigen huis te doen. Het enige voordeel van een groepsklas, naast de lagere kosten, is dat het de socialisatie van de hond bevordert. Echter, vanwege de beperkte tijd die een trainer aan jou en je hond kan besteden gaat de effectiviteit van groepstraining naar beneden.

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen.

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. 1 Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. Eerst en vooral is het een voordeel als u weet waarom uw dier zo nerveus is en bang. Er is ook een groot

Nadere informatie

Wat te verwachten bij een instinct test.

Wat te verwachten bij een instinct test. Wat te verwachten bij een instinct test. Je kan met je hond naar JJRanch komen om je hond te laten testen op het instinct om schapen te drijven. De test duurt ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY

RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 12 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

ASSERTIVITEITSTEST. Kunt in de meeste situaties kiezen welk gedrag u gaat vertonen?

ASSERTIVITEITSTEST. Kunt in de meeste situaties kiezen welk gedrag u gaat vertonen? ASSERTIVITEITSTEST Bent u benieuwd of u assertief genoeg bent? Kunt in de meeste situaties kiezen welk u gaat vertonen? Kiest u de een wat verlegen sstijl, vertoont u vermijdend, of stapt u er op af met

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn.

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. Hondenetiquette Honden zijn leuk! Maar zijn alle honden even leuk? Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. En om heel eerlijk te zijn jij vindt toch ook niet elke

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren wennen aan geluiden van

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley Gedragstherapie voor Dieren verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. De cd is een hulpmiddel om huisdieren

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Het hondenboek Inhoud blz. 1. Honden 3 2. Van wolf naar hond 4 3. Rassen 6 4. Rashonden 8 5. Filmpjes 19 Pluskaarten 20 Bronnen en foto s 22 Colofon en voorwaarden 23 1. Honden Soorten Veel mensen hebben

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst (versie december 2015) Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Vragenformulier gedragstherapie

Vragenformulier gedragstherapie Vragenformulier gedragstherapie U wordt vriendelijk verzocht alle vragen zo uitgebreid mogelijk en naar waarheid te beantwoorden. U kunt uw antwoord in de invulvakjes schrijven. Bij / vragen kunt u uw

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

1B Hanteren / fixeren / seksen honden en katten

1B Hanteren / fixeren / seksen honden en katten Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1B Hanteren / fixeren / seksen honden en katten Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus

Nadere informatie

Mijn kat is plots een duivel geworden!

Mijn kat is plots een duivel geworden! GEDRAG Kirsten Meijer is gedragstherapeut voor katten. Ze is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en schrijft regelmatig artikelen over kattengedrag op basis van wetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren Konijnen zijn groepsdieren. Dat

Nadere informatie

Art for Animals Een urn voor uw geliefde huisdier!

Art for Animals Een urn voor uw geliefde huisdier! Art for Animals Een urn voor uw geliefde huisdier! www.artforanimals.nl Honden sculpturen Katten sculpturen Paarden sculpturen Vossen sculpturen Urnen of asbeelden als blijvende herinnering in de vorm

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Duitse Herdershond

Nadere informatie

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.)

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) www.fredriet.nl versie 4-2008 Inleiding Welkom bij de Elementaire Gehoorzaamheid (E.G.) training van Hondentrainingscentrum Fred Riet. Het feit dat u nu dit boekje

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Treibball Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 wat is treibball Mail:hondenschoolsa mmie@gmail.com Website: www.hondenschool- utrecht.

Treibball Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 wat is treibball Mail:hondenschoolsa mmie@gmail.com Website: www.hondenschool- utrecht. De feestdagen zijn weer achter de rug en we zijn weer luidruchtig het nieuwe jaar ingeknald. Ook in het nieuwe jaar zit hondenschool weer boordevol nieuwe ideeën en activiteiten. Hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

DE THAI RIDGEBACK. (eigenaar Benita den Haan) (tekst gedeeltelijk overgenomen uit Hondenmanieren)

DE THAI RIDGEBACK. (eigenaar Benita den Haan) (tekst gedeeltelijk overgenomen uit Hondenmanieren) DE THAI RIDGEBACK NJK,NK, VDH kamp,cer Kamp, W en JW 06,W07,W08,W09,Bundesjugendsieger VDH 07,UV,Bundessieger 09,Saarbruckersieger 10, JahrsiegerCER 2009, (eigenaar Benita den Haan) Tuan van d. Irdita-State

Nadere informatie

Trainingshandleiding. 1

Trainingshandleiding.  1 Trainingshandleiding www.petsafe.net 1 Bedankt voor uw keuze voor PetSafe. Door consistent gebruik van ons product, gaat uw hond zich beter gaan gedragen, in minder tijd dan met andere trainings apparaten.

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Verbeteren van de tekst

Verbeteren van de tekst Verbeteren van de tekst Het is erg belangrijk dat er een uitgebreide omschrijving wordt gegeven van de hond op de site. Dit omdat wij niet bij u thuiskomen om de hond zelf te ontmoeten. Om goed te kunnen

Nadere informatie

17. Agressie. Voor moeder natuur is voorkomen in het algemeen beter dan genezen

17. Agressie. Voor moeder natuur is voorkomen in het algemeen beter dan genezen 1 17. Agressie Voor moeder natuur is voorkomen in het algemeen beter dan genezen Om zich echt goed te voelen in een mensenmaatschappij heeft een hond gehoorzaamheid en dominantie training nodig Agressie

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Spreekbeurt pakket. Personal Service Dogs Zuiderdiep 240 A 9571 BN Tweede Exloërmond Tel. 0599-671346 Email: info@servicedogs.nl www.servicedogs.

Spreekbeurt pakket. Personal Service Dogs Zuiderdiep 240 A 9571 BN Tweede Exloërmond Tel. 0599-671346 Email: info@servicedogs.nl www.servicedogs. Spreekbeurt pakket Personal Service Dogs Zuiderdiep 240 A 9571 BN Tweede Exloërmond Tel. 0599-671346 Email: info@servicedogs.nl www.servicedogs.nl Wat kun je vinden in dit spreekbeurtpakket? Uitleg over

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

MASCOTTE ACTEER TIPS. Have fun

MASCOTTE ACTEER TIPS. Have fun MASCOTTE ACTEER TIPS Have fun 1 Wilt men met je op de foto? Dan is het goed om je te realiseren dat de mascotte in de camera moet kijken, niet jij vanuit het kostuum. Veelal is het zicht vanuit de mascotte

Nadere informatie

Wat wordt er besproken?

Wat wordt er besproken? Op maandag avond 24-11-14 is er in de praktijk een geweldig leuke lezing geweest over vuurwerk angst! Het was een groot succes met veel gezellige en vooral geïnteresseerde deelnemers, we willen deze dan

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Eerst versie 2013 Erik de Kruijff. Laatst herzien: 28-07-2013. Vormgeving: Erik de Kruijff Illustraties: Erik de Kruijff / Ilona van Beek

Eerst versie 2013 Erik de Kruijff. Laatst herzien: 28-07-2013. Vormgeving: Erik de Kruijff Illustraties: Erik de Kruijff / Ilona van Beek - 1 - Eerst versie 2013 Erik de Kruijff Laatst herzien: 28-07-2013 Vormgeving: Erik de Kruijff Illustraties: Erik de Kruijff / Ilona van Beek Digitaal uitgegeven door De Kruijff Kynologie www.dekruijff-kynologie.nl

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

DU DOMAINE CHABLESSE Beweging - training: de jonge hond

DU DOMAINE CHABLESSE Beweging - training: de jonge hond DU DOMAINE CHABLESSE Beweging - training: de jonge hond We krijgen vaak de vraag hoelang je nu eigenlijk mag wandelen met een puppy, en wanneer je mag beginnen met een sport zoals agility, Canicross, flyball,

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Honden Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie

Studielessen voor de bovenbouw van de basisschool

Studielessen voor de bovenbouw van de basisschool Studielessen voor de bovenbouw van de basisschool INHOUD Tips voor het gebruik van deze bijbelstudies Les 1 Ik zie ik zie wat jij niet ziet Les 2 Geloofshelden (1) Noach de eerste botenbouwer Les 3 Geloofshelden

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A1 voor het Basisexamen Inburgering. Bij het echte examen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer.

Nadere informatie

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Het socialiseren van onze pup Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Indeling van de lezing: Praktijkvoorbeeld angst De socialisatie van de pup praktijkvoorbeeld dominante agressie De rangbevestiging

Nadere informatie

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Wanneer een hond angstig of agressief (meestal vanuit angst of onzekerheid]) reageert op zaken, mensen of andere dieren, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Hoe praat uw hond? Een hond die wilt spelen, heeft zijn ogen wijd open, zijn oren naar voren gericht of plat en hij kan hijgen of kwijlen.

Hoe praat uw hond? Een hond die wilt spelen, heeft zijn ogen wijd open, zijn oren naar voren gericht of plat en hij kan hijgen of kwijlen. Hoe praat uw hond? 1. Gezichtsuitdrukkingen Na een tijdje kan je zien, aan de gezichtsuitdrukking van de hond, hoe hij zich voelt. Deze informatie kan je tevens combineren met andere signalen van zijn

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Maart 2016. Ma Di Wo Do Vr Za Zo. 7 8 9 10 11 12 13 Spaghettiweekend Iedereen welkom Volw: 9 - kinderen 5. Welkom in onze hondeschool :

Maart 2016. Ma Di Wo Do Vr Za Zo. 7 8 9 10 11 12 13 Spaghettiweekend Iedereen welkom Volw: 9 - kinderen 5. Welkom in onze hondeschool : Maart 2016 Ma Di Wo Do Vr Za Zo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Spaghettiweekend Iedereen welkom Volw: 9 - kinderen 5 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 08 Mar: Raad van Bestuur 19-20

Nadere informatie

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

JONG GELEERD, OUD GEDAAN JONG GELEERD, OUD GEDAAN DICK STAAL INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Hoe leert de hond 3. Hoe leren we de hond de betekenis van Goed zo, braaf en Nee 4. Op welke wijze worden correcties gegeven 5. De zwaarte

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Mensen die blind zijn, kunnen niet zien. Maar zij leren wel veel beter luisteren dan mensen die wel goed kunnen zien.

Mensen die blind zijn, kunnen niet zien. Maar zij leren wel veel beter luisteren dan mensen die wel goed kunnen zien. Boekverslag door R. 2165 woorden 23 januari 2013 5.7 86 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik houd heel erg veel van honden, omdat ze zo lief en schattig zijn. Maar honden die bijten en agressief zijn, zijn

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Het verstand wil ook wat!

Het verstand wil ook wat! Het verstand wil ook wat! PVH Symposium U en uw huisdier: de perfecte match? 2 juni 2012 Door Sacha Gaus Verliefd Maar toch maar niet verloofd Kriebels zijn soms een slechte raadgever Module 8: Communicatievaardigheden

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie