lente cradle to cradle vier seizoenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "lente cradle to cradle vier seizoenen"

Transcriptie

1 lente cradle to cradle vier seizoenen

2 In de natuur is de lente een periode van een frisse start en een nieuw begin met ontluikend leven. Alles om ons heen staat in bloei, groeit en verandert. Als we het voorjaar vergelijken met de levenscyclus van Cradle to Cradle - producten, dan is dit de periode waarin, na een fase van onderzoek en ontwikkeling, nieuwe producten worden gelanceerd en gestart wordt met het produceren van nieuwe producten en diensten.

3 DESSO CRADLE TO CRADLE NIEUW BEGIN VOOR DESSO Door een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met de Hamburgse organisatie EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) is DESSO nu de eerste tapijtproducent binnen de regio EMEA die gaat werken volgens het Cradle to Cradle - principe. Dit illustreert het drastische besluit van DESSO om bij het produceren van tapijten en kunstgras verder te gaan dan gewone duurzaamheid. Hiermee zet DESSO een fundamentele en baanbrekende stap vooruit op milieugebied. Een gebied waarop we toch al een voortrekkersrol spelen. CRADLE TO CRADLE ontwerp bij DESSO De Cradle to Cradle - filosofie put inspiratie uit de wisseling van de seizoenen in de natuur en streeft ernaar eindeloze cycli van biologische en technische grondstoffen te creëren. De filosofie stelt een productieontwerp dat volledig afvalvrije producten voortbrengt die biologisch afbreekbaar zijn, of in hun geheel opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten. Deze producten zijn gemaakt in productieprocessen die gebruik maken van duurzame energie en bovendien waterbesparend en maatschappelijk verantwoord zijn. Bij het ontwerp hanteren wij een nieuwe aanpak die ervoor zorgt dat onze producten zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen die gezond zijn voor de mens en aan het einde van hun levenscyclus biologisch afbreekbaar zijn of technisch gerecycled kunnen worden.

4 DESSO CRADLE TO CRADLE WAT BETEKENT DIT VOOR DESSO? De tapijten gemaakt volgens het Cradle to Cradle - principe, zullen beschikbaar zijn in het zelfde, uitgebreide aanbod met dezelfde superieure kwaliteit en duurzaamheid waar DESSO bekend om staat. Door de Cradle to Cradle - filosofie stap voor stap in ons ontwerpproces te integreren, zorgen we ervoor dat onze producten goed zijn voor de gezondheid en een positief effect hebben op mens en milieu. CONTINU PROCES DESSO verplicht zich om met Cradle to Cradle per definitie te kijken naar de lange termijn. Een Cradle to Cradle - product maken is een enorme uitdaging. Voor bepaalde stadia in het proces zijn geheel nieuwe technologieën noodzakelijk. Het Cradle to Cradle - eindproduct zal er niet van vandaag op morgen zijn, maar moet worden gezien als een continu ontwikkeling- en verbeteringsproces. Op deze gedachte stoelt het Cradle to Cradle - ontwerpproces. Hierin wordt niet alleen het bestaande productassortiment gewaardeerd, maar juist ook de vooruitgang die wordt geboekt.

5

6 DESSO CRADLE TO CRADLE DE VISIE VAN DESSO Bij DESSO heeft het maken van mooie en waardevolle producten altijd al de hoogste prioriteit. Aan deze kwaliteitsdoelstelling is nu een nieuwe dimensie toegevoegd: Cradle to Cradle - kwaliteit. Vanuit dit oogmerk beperkt kwaliteit zich niet langer tot de tastbare eigenschappen van het product, maar heeft ook, in de breedst mogelijke zin, betrekking op het effect ervan op mens en milieu. Kwaliteit is ook de identiteit van het bedrijf dat dit product maakt. DESSO is nu deze interessante en inspirerende weg ingeslagen en wordt daarbij gesteund door de vooruitziende blik en ruime ervaring van EPEA. DESSO heeft besloten een Cradle to Cradle - bedrijf te worden en Cradle to Cradle - producten te vervaardigen. Dit is de Cradle to Cradle - visie van DESSO in een notendop: DESSO integreert de Cradle to Cradle - denkwijze in zijn systemen. DESSO stelt zich duidelijke doelen ten aanzien van de vooruitgang in de implementatie van Cradle to Cradle. Regelmatig worden nieuwe Cradle to Cradle - doelstellingen vastgesteld voor de activiteiten van het bedrijf en wordt ernaar gestreefd deze te halen. DESSO wordt niet minder slecht maar juist beter voor mens en milieu. De Cradle to Cradle - tapijten zijn ontworpen vanuit een positieve invalshoek. Niet minder giftige stoffen gebruiken, maar een zorgvuldige keuze van goede materialen die niet schadelijk zijn voor gezondheid of milieu, waardoor het tapijt zijn goede eigenschappen behoudt en zijn minder goede kwijtraakt. DESSO beschouwt tapijt als een grondstof. Producten worden gemaakt van materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden en daardoor opnieuw in de technische cyclus terechtkomen. Producten worden zo ontworpen dat ze uit elkaar te halen zijn en daardoor beter gerecycled kunnen worden. Eenvoudige demontage voorkomt dat de materiaalstromen verontreinigd raken; zo wordt hergebruik gemakkelijker.

7 TIJDPAD VOOR DE INVOERING VAN DE VISIE Ontwikkelen van een plan voor een gefaseerde eliminatie van materialen die niet voldoen aan de Cradle to Cradle - principes. Ontwikkelen van een prototype tapijt waaruit grondstoffen kunnen worden teruggewonnen. Beginnen met de Cradle to Cradle certificering van producten. 50% aandeel duurzame energie in ontwikkeling en productie. Starten met het opzetten van een terugnamesysteem. Starten met het opzetten van een daadwerkelijk recyclingconcept % post-consumer materiaal als basis voor nieuwe tapijten. 100% ingekochte duurzame energie voor ontwikkeling en productie. Afvalwater uit de fabriek is schoner dan het water waarin het wordt afgevoerd. Realiseren van unieke, op maat afgestemde terugname- en recyclingsystemen. Invoeren van Cradle to Cradle supply-chain management: leveranciers, retail organisaties, distributeurs, transporteurs, enz. Alle DESSO tapijten worden volgens Cradle to Cradle - ontwerpconcepten ontwikkeld en gecertificeerd. Alle basisstoffen voor materialen en processen zijn afkomstig uit duurzame of hergebruikte bronnen. Alle materialen kunnen op een veilige manier worden terug gebracht in hun biologische of technische cycli. Alle fases in de productcyclus dragen actief bij aan de recycling van materialen op het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau.

8

9 zomer cradle to cradle vier seizoenen

10 In de natuur is de zomer het jaargetijde waarin warmte en licht overheersen. De bomen staan volop in het blad en weelderig groen overheerst. De zomer vormt het absolute hoogtepunt van het jaar met voorspoed en bloei. Als we dit seizoen vergelijken met de levenscyclus van Cradle to Cradle - producten, dan staat het symbool voor de fase waarin producten optimaal presteren.

11 DESSO CRADLE TO CRADLE EEN STRALENDE TOEKOMST DESSO streeft ernaar omgevingen met tapijt te creëren waarin de mens gezonder dan ooit tevoren kan leven en ademen. We doen er alles aan om de omgeving positief te beïnvloeden. Daarom ontwikkelt DESSO tapijt dat de binnenluchtkwaliteit bevordert, doordat er minder deeltjes in de lucht rondzweven dan bij harde vloeren. We leven in een wereld waarin de lucht in woon- en werkomgevingen vaak vervuild is door de verdamping van gevaarlijke chemische stoffen uit kunstmatige producten voor dagelijks gebruik. Daarom pleit Cradle to Cradle voor producten die veilig kunnen worden gebruikt en niet alleen bijdragen aan comfort en een fraaie inrichting, maar ook aan een hoge kwaliteit en een gezonde omgeving. Om dit te bewerkstelligen, werkt Desso samen met bedrijven als DOW Chemical Company, DSM en Van Gansewinkel. Met Cradle to Cradle kiest DESSO voor de lange termijn. De ontwikkeling van volledig nieuwe producten en technologieën is een grote uitdaging voor ons. Maar we zijn er trots op dat we deze taak mogen uitvoeren zodat onze producten, ons merk, de mens en onze planeet er uiteindelijk beter van worden. Stef Kranendijk, CEO

12 DESSO CRADLE TO CRADLE DESSO GARANDEERT IN ALLE OPZICHTEN DE BESTE KWALITEIT Ontwerpers en architecten kunnen hun klanten nu niet alleen sterk verbeterde producten aanbieden, maar ze kunnen deze producten ook gebruiken om het milieuvriendelijke aspect van hun eigen ontwerpen nog sterker te benadrukken. Volledig gewijd aan schoonheid en esthetica zijn ontwerpers en architecten het er over eens dat enkel positief gedefinieerde chemicaliën beschikken over werkelijke schoonheid. Zij waarderen de mogelijkheid om nieuwe ontwerpen te creëren die in alle opzichten schoonheid bezitten.

13

14 DESSO CRADLE TO CRADLE DE VOLGENDE STAPPEN OP WEG NAAR HET CRADLE TO CRADLE- KEURMERK Voordat het Cradle to Cradle - keurmerk formeel wordt verleend, moeten alle producten, materialen en bestanddelen eerst een strenge beoordelingsprocedure doorlopen. In de eerste fases van het certificeringsproces worden de grondstoffen beoordeeld en wordt bekeken in hoeverre deze voldoen aan gezondheidsnormen voor mens en milieu. Ook wordt onderzocht of het productieproces voldoet aan de eisen op het gebied van recycling, energie- en waterverbruik en maatschappelijk verantwoord ondernemen. EPEA beoordeelt de producten en processen van DESSO op basis van gedetailleerde informatie over alle materialen in kwestie. DESSO werkt volgens de passief-positief lijst. Op weg naar Cradle to Cradle - certificering gaan wij als volgt te werk: We stellen een overzicht op van alle chemische stoffen die onze producten bevatten. Bovendien worden alle samenstellingen gespecificeerd naar hun chemische grondstoffen (basis chemicaliën). CAS-nummers, veiligheidsinformatiebladen (Material Safety Data Sheets) en alle toxicologische en eco-toxicologische gegevens worden verzameld. EPEA beoordeelt alle chemische stoffen aan de hand van twaalf verschillende criteria en geeft het eindoordeel Rood, Geel of Groen. We zijn al bezig om de chemische stoffen die de kwalificatie Rood hebben gekregen gefaseerd te vervangen. EPEA houdt toezicht op deze plannen. Momenteel ontwikkelen we ook producten met chemische stoffen en materialen die als positief zijn aangemerkt door EPEA.

15 EPEA en DESSO Een van de grondleggers van het Cradle to Cradle - concept, de vermaarde Duitse wetenschapper prof. dr. Michael Braungart, is persoonlijk betrokken bij DESSO. Professor Braungart en de architect William McDonough hebben in 1987 samen het Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA) opgericht. EPEA is een internationaal onderzoeksen adviesinstituut dat samenwerkt met organisaties en bedrijven in allerlei bedrijfstakken om de productkwaliteit en milieuprestaties aan de hand van eco-effectiviteit te verbeteren.

16

17 herfst cradle to cradle vier seizoenen

18 In de natuur is de herfst het jaargetijde waarin de oogst plaatsvindt. De bladeren vallen en vormen een bed op de aarde, waardoor ze de benodigde voedingstoffen voor het herstel van de natuur leveren. Als we dit seizoen vergelijken met de levenscyclus van Cradle to Cradle - producten, dan staat de herfst symbool voor de periode waarin producten terugkomen en uit elkaar worden gehaald. Er blijft geen afval over; elk onderdeel fungeert als grondstof voor een nieuwe toekomst.

19 DESSO CRADLE TO CRADLE AFVAL IS VOEDSEL In de natuur wordt de energie van de zon gebruikt voor de productie van voedsel. Er wordt niets weggegooid, want afval vormt de basis voor nieuwe voedingsstoffen. Rottend blad of fruit bevat alle benodigde biologische voedingsstoffen voor de gewassen van het volgende jaar. Cradle to Cradle is ontstaan als reactie op de enorme afvalbergen die het gevolg zijn van de cradle to grave - aanpak. Hierin worden geproduceerde goederen aan het eind van hun leven uiteindelijk als afval gedumpt. Cradle to Cradle geeft voorrang aan de circulaire economie boven de lineaire economie. De kracht van Cradle to Cradle ligt in het feit dat we niet krenterig of zuinig hoeven te zijn. We hoeven onze levenswijze niet extreem te versoberen en een nul - doelstelling na te streven. In de wereld van Cradle to Cradle maakt het niet uit hoeveel afval er wordt geproduceerd, zolang dit maar biologisch afbreekbaar is en teruggevoerd kan worden in het productieproces of kan dienen als grondstof voor nieuwe, gerecyclede producten.

20 DESSO CRADLE TO CRADLE HET TERUGNAME - SYSTEEM VAN DESSO Binnen het Cradle to Cradle - concept is het van wezenlijk belang dat elk onderdeel van al onze tapijten en kunstgrassen volledig wordt opgenomen in een technische of biologische cyclus. Momenteel hergebruiken we het product in de cementindustrie, waar het wordt gebruikt als brandstof met een hoge calorische waarde. Onze stabilisator (kalk) wordt gebruikt als grondstof voor de productie van cement. Omdat tapijten hergebruikt kunnen worden, is het van belang ervoor te zorgen dat recycling ook daadwerkelijk plaatsvindt. Als onderdeel van ons commitment aan Cradle to Cradle introduceren we een terugnamesysteem waarin we gebruikte tapijten van onze klanten verzamelen. Vervolgens zorgen we ervoor dat de oude tapijten naar behoren kunnen worden gerecycled. Samen met onze partners werken we aan een ruwe scheiding, gebaseerd op het type garen en versnippering. Om het garen van de tapijtrug te kunnen scheiden, moet een innovatieve scheidingstechniek verder worden ontwikkeld. De rug kan worden hergebruikt als rug en het garen kan worden omgesmolten tot gekleurd garen. Ook kan het materiaal in een volgend proces worden gedepolymeriseerd om de grondstof terug te winnen, zodat er opnieuw wit garen van kan worden gemaakt. We staan nu voor de grote uitdaging om duurzame energie en efficiëntere transportmethodes in de gehele keten in te zetten. DESSO werkt aan verschillende mogelijkheden: Versteviging van beton Wegenbouw Dakbedekking Recycling van tapijtruggen

21

22 DESSO CRADLE TO CRADLE DE BELANGRIJKE CYCLI VAN CRADLE TO CRADLE Cradle to Cradle haalt zijn inspiratie uit de natuur waar recycling overal aanwezig is, waar alles opnieuw tot leven komt in een eeuwigdurende cyclus van hergebruik. In de natuur fungeert alles in feite als bouwsteen en grondstof voor een volgende generatie. OVER ONZE BROCHURES Onze brochures worden gedrukt op papier dat is gemaakt van 100% post- consumer kringloopvezel. Het papier heeft het Blue Angel - milieukeurmerk voor druk- en schrijfpapier en voldoet aan de normen voor een milieuvriendelijk, sociaal en economisch rendabel internationaal bosbeheer. RECYCLEBAAR Kijk voor meer informatie op:

23 PRODUCTIE materialen producten PRODUCTIE LEVERANCIER LEVERANCIER BIOLOGISCHE CYCLUS GEBRUIK grondstoffen gebruikte producten OPNIEUW GROEIEN TERUGNAME + COMPOSTEREN biologische voedingsstoffen Biologische Cyclus, biologische cyclus voor consumptiegoederen PRODUCTIE materialen producten PRODUCTIE LEVERANCIER LEVERANCIER TECHNISCHE CYCLUS GEBRUIK grondstoffen gebruikte producten TERUGNAME + RECYCLING Technische Cyclus, technische cyclus voor serviceproducten Grafieken: met toestemming van EPEA

24

25 winter cradle to cradle vier seizoenen

26 In de natuur is de winter het jaargetijde waarin de energie terugstroomt naar de wortels en zich voorbereidt op een nieuw groeiproces. Als we dit seizoen vergelijken met de levenscyclus van Cradle to Cradle - producten, dan staat de winter symbool voor een periode van onderzoek naar bestaande en nieuwe trends en marktbehoeften. De ontwikkeling en productie hiervan kunnen als nieuwe start beschouwd worden.

27 DESSO CRADLE TO CRADLE DESSO BEREIDT ZICH VOOR OP EEN NIEUW TIJDPERK Cradle to Cradle inspireert ons om tapijten en kunstgras van de hoogste kwaliteit te maken. Niet alleen qua comfort, fraai uiterlijk en materialen, maar ook als het gaat om de invoering van een daadwerkelijk efficiënt productieproces en het uitzonderlijke vermogen om de producten geheel te recyclen. DESSO heeft zich ten doel gesteld om het Cradle to Cradle - concept toe te passen op zijn gehele assortiment aan tapijt en kunstgras. De materialen zullen niet-giftig, geheel scheidbaar en 100% geschikt zijn voor de technische of biologische cyclus. DESSO is de verplichting aangegaan om productieprocessen te ontwikkelen waarin uitsluitend gebruik wordt gemaakt van veilige chemische grondstoffen. Een goed doordacht proces leidt tot een gezonde werkomgeving en heeft een positief effect op het milieu. Omdat DESSO groot vertrouwen in de Cradle to Cradle - benadering heeft, willen wij zoveel mogelijk elementen van deze filosofie in onze producten integreren. Desondanks blijven we sterk afhankelijk van onze leveranciers die deze Cradle to Cradle - grondstoffen moeten aanleveren.

28 DESSO CRADLE TO CRADLE ECO-EFFICIËNTE STAPPEN Al het halffabricaat tapijtafval wordt gerecycled en gebruikt als brandstof met een hoge calorische waarde voor andere sectoren. Al het tapijtafval wordt tot korrels verwerkt en gebruikt voor brandstof in andere sectoren. Alle textielstof wordt geëxtraheerd, verzameld en in andere industrieën als brandstof gebruikt. Ons productieafval wordt gebruikt als brandstof in de cementindustrie en in energiecentrales. 2 Alleen al in onze fabriek in Nederland hebben we sinds 1998 het energieverbruik per m product met 23% verminderd, wat neerkomt op een even grote afname van de CO 2 uitstoot. Productie [m 2 ] Energieverbruik [GJ] ECO-EFFECTIEVE STAPPEN De dringende noodzaak om het kwetsbare welzijn van onze planeet veilig te stellen, wordt tegenwoordig door vrijwel iedereen gesteund. Duurzaamheid is een term die steeds vaker wordt toegepast op de praktijken en processen die voortkomen uit onze hedendaagse, milieubewuste maatschappij. Bij DESSO wordt al het polypropyleenafval opnieuw gebruikt in andere industriële processen.

29

30 DESSO CRADLE TO CRADLE OPROEP AAN AL ONZE PARTNERS DESSO is bijzonder trots op zijn integere aanpak. Wij maken producten van hoge kwaliteit en dragen er altijd zorg voor dat we als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en milieuvriendelijk te werk gaan. Dankzij de Cradle to Cradle - filosofie kunnen we hoogwaardige producten maken die nuttig, aantrekkelijk, gezond en veilig zijn. Daar blijft het echter niet bij. Ook vanuit economisch perspectief zijn er goede redenen waarom bedrijven met een vooruitziende blik de Cradle to Cradle - principes zouden moeten nastreven. Het is onze visie dat veel bedrijven in de nabije toekomst met grote uitdagingen te maken krijgen, omdat de westerse economie een nieuw tijdperk betreedt. Door een groeiend gebrek aan grondstoffen en talrijke nieuwe en strenge regels ter bescherming van het milieu moeten er nieuwe producten en nieuwe productiemethoden komen. Het verspreiden van het Cradle to Cradle - ideaal helpt ons onze doelstellingen te realiseren. Dit vormt niet alleen een uitdaging voor DESSO, maar voor alle partijen die de Cradle to Cradle - benadering overnemen. Door een gemeenschap te vormen, kunnen alle deelnemers producten ontwikkelen die goed zijn voor de natuur en de mensheid. Samen met Steelcase, Van Gansewinkel, Royal Haskoning, DSM, Philips en architecten en ontwerpers werkt DESSO aan een gemeenschap waarin een beter begrip voor het Cradle to Cradle - ideaal en de verspreiding ervan voorop staat. Hoe meer bedrijven samenwerken, des te sneller de cyclus economie een feit wordt.

31 A CALL TO ALL OUR AFFILIATES We zijn van mening dat DESSO tot het selecte gezelschap van bedrijven behoort dat haar verantwoordelijkheid neemt doordat ze nadenkt over wat haar effect op de wereld en het milieu is. Het betreft bedrijven die, met een vooruitziende blik op de toekomst, een alternatieve economie willen opbouwen en ook de onmisbare creativiteit bezitten om deze ideeën om te zetten in daden. We geloven dat deze bedrijven zeer succesvol zullen zijn dankzij moderne producten die volgens de Cradle to Cradle - benadering zorgvuldig zijn ontworpen met het oog op de nieuwe cyclus economie. Daarom stimuleren we onze klanten, leveranciers en al onze partners om samen met ons de schouders eronder te zetten en nieuwe bedrijfsmodellen en -processen te ontwikkelen. Door actie te ondernemen, kunnen we een effect op het milieu hebben dat eerder meer positief dan minder negatief is. Met andere woorden: als onze voetafdruk juist van goede invloed is, laat ons er dan naar streven om deze zo groot mogelijk te maken!

32 Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursgerechtigde mag niets volledig of gedeeltelijk worden vermenigvuldigd. De informatie die in onderhavig document wordt weergegeven maakt geen deel uit van een offerte of overeenkomst, wordt verondersteld nauwkeurig en betrouwbaar te zijn en kan per direct worden gewijzigd. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik ervan. Door publicatie ervan wordt geen vergunning gegeven of geïmpliceerd krachtens het octrooirecht of overige industriële of intellectuele eigendomsrechten. DESSO Cradle to Cradle Vier Seizoenen - Concept and Design by ElcaMedia.com

Cradle to Cradle implementatie bij DESSO. Stef Kranendijk CEO DESSO Group

Cradle to Cradle implementatie bij DESSO. Stef Kranendijk CEO DESSO Group Cradle to Cradle implementatie bij DESSO Stef Kranendijk CEO DESSO Group DESSO is leidend in tapijttegels en kunstgrasvelden DESSO Group Business Overview Tapijt 80% Business tapijt 50% Hotel, Marine &

Nadere informatie

Activiteiten. Duurzaam ondernemen. Cradle to Cradle: tapijttegels worden opnieuw tapijttegels. R. Ramlotstraat 89 B-9200 Dendermonde.

Activiteiten. Duurzaam ondernemen. Cradle to Cradle: tapijttegels worden opnieuw tapijttegels. R. Ramlotstraat 89 B-9200 Dendermonde. Cradle to Cradle: tapijttegels worden opnieuw tapijttegels Activiteiten Adres De geschiedenis van DESSO begon toen in 1930 een Belgische fabrikant in het Nederlandse Oss geweven tapijten ging maken. Momenteel

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Dare to be BL ACK. It s so easy to go green

Dare to be BL ACK. It s so easy to go green Dare to be BL ACK It s so easy to go green U heeft durf en doorzettingsvermogen nodig om echt andere keuzes te maken. En daarbij helpen we u graag een handje. Met één simpele handeling kunt u in een paar

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Mosa. Tiles. Cradle to Cradle

Mosa. Tiles. Cradle to Cradle Mosa. Tiles. Cradle to Cradle Cradle to Cradle en Mosa C2C Duurzaamheid is voor Koninklijke Mosa een belangrijk speerpunt in haar missie en principes. Dit hoort van nature bij een duurzaam product als

Nadere informatie

Cradle to Cradle update

Cradle to Cradle update Cradle to Cradle update Schema Biologische cirkel DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijf Biologische cirkel DESSO doet onderzoek naar prototypen tapijt en tapijttegels met grondstoffen uit de biologische

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

GLASS UNLIMITED. AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie

GLASS UNLIMITED. AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie GLASS UNLIMITED AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie AGC en C2C: een duurzame combinatie Through C2C certification, AGC helps to inspire and lead in the positive transformation of the building

Nadere informatie

100 PROCENT NATUUR. GEEN AFVAL. CRADLE TO CRADLE PRODUCTKRINGLOOP MET TOEKOMST.

100 PROCENT NATUUR. GEEN AFVAL. CRADLE TO CRADLE PRODUCTKRINGLOOP MET TOEKOMST. 100 PROCENT NATUUR. GEEN AFVAL. CRADLE TO CRADLE PRODUCTKRINGLOOP MET TOEKOMST. CRADLE TO CRADLE CRADLE TO CRADLE VAN WIEG TOT WIEG Wel eens van Cradle to Cradle gehoord? Onze producten zijn gecertificeerd.

Nadere informatie

CRADLE TO CRADLE VAN WIEG TOT WIEG HET CONCEPT DAT GEEN AFVAL KENT GEINSPIREERD DOOR DE NATUUR. De loop der natuur: Uit bloesems ontstaan vruchten

CRADLE TO CRADLE VAN WIEG TOT WIEG HET CONCEPT DAT GEEN AFVAL KENT GEINSPIREERD DOOR DE NATUUR. De loop der natuur: Uit bloesems ontstaan vruchten 100 Procent NATUUR. GEEN AFVAL. Cradle to cradle PRODUCTKRINGLOOP MET TOEKOMST. Cradle to cradle Cradle to cradle 3 CRADLE TO CRADLE VAN WIEG TOT WIEG HET CONCEPT DAT GEEN AFVAL KENT GEINSPIREERD DOOR

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Duurzaam van nature. bakstenen met een warm hart

Duurzaam van nature. bakstenen met een warm hart Duurzaam van nature Caprice. Het hart op de juiste plaats Caprice is een groeiend en onafhankelijk familiebedrijf, gespecialiseerd in de productie van bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. Een veelzijdig

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer ELEKTRISCH RIJDEN ZONNEPANELEN DE ENERGIE-EXPERT 64 39 26 Steeds meer Kosten, opbrengst & Nul-op-de-meter in betaalbare modellen salderingsregeling een jaren 80-woning NIEUW! Lodewijk Hoekstra WOONT ENERGIE

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

2.2 krafton kwaliteitscontrole en kwaliteitssysteem

2.2 krafton kwaliteitscontrole en kwaliteitssysteem 1. Over ons: Krafton (voorheen Bijl Profielen) Krafton is ruim 40 jaar geleden begonnen als Bijl Profielen en is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde producent van glasvezelversterkte polyester

Nadere informatie

Cradle to Cradle. 1 Inhoud... 1. 2 Cradle to Cradle als nieuwe industriële revolutie... 1. 2.1 Van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit...

Cradle to Cradle. 1 Inhoud... 1. 2 Cradle to Cradle als nieuwe industriële revolutie... 1. 2.1 Van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit... 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Cradle to Cradle als nieuwe industriële revolutie... 1 2.1 Van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit... 2 2.2 Naar gesloten materiaalkringlopen... 3 3 De basisregels van Cradle

Nadere informatie

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Zorgdragen voor onze planeet maakt deel uit van de visie van Kimberly-Clark Professional TM om toonaangevend te zijn in essentiële aspecten voor een beter leven.

Nadere informatie

Cradle to Cradle les aan:

Cradle to Cradle les aan: Cradle to Cradle les aan: Donderdag 3 mei 2012 Geschiedenis De lange en rijke historie van Desso is begonnen in het Nederlandse Oss en het Belgische Dendermonde Het bedrijf bestaat bijna 80 jaar en heeft

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig op natuurlijke grondstoffen en op uw portemonnee. De keuze voor Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

DESSO Group Arjan Klifman

DESSO Group Arjan Klifman DESSO Group Arjan Klifman Innovatiemiddag Lokeren, 25 september 2014 Onze visie Hoe kan de vloer bijdragen aan onze gezondheid en ons welzijn? We willen s werelds marktleider zijn in het vervaardigen van

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Ahrend Circulair Inrichten

Duurzaamheid bij Ahrend Circulair Inrichten Duurzaamheid bij Ahrend Circulair Inrichten The best way to create a better and more sustainable future is to design it together and always starting today* *the best time to plant a tree was 20 years ago,

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011 Recycled papier, een bewuste keuze Provincie Oost-Vlaanderen Vlaanderen,, 9 december 2011 Het breedste recyclede gamma op de markt Exta wit en natuurlijk wit Gestreken en ongestreken Gedeeltelijk en 100%

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen in onderwijs. Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar

Duurzaam Inkopen in onderwijs. Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar Duurzaam Inkopen in onderwijs Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar Duurzaam inkopen, inleiding Duurzaam inkopen in onderwijs Spelers in het veld en hun rol Suggesties voor aanpak Informatiebronnen

Nadere informatie

D. Participatie. Gubbels Beheer Postbus ZG HELVOIRT tel: fax: CO2-prestatieladder

D. Participatie. Gubbels Beheer Postbus ZG HELVOIRT tel: fax: CO2-prestatieladder D. Participatie Versie 2.0 Auteur Gubbels Gubbels Beheer Postbus 18 5268 ZG HELVOIRT tel: 0411-641980 fax: 0411-643072 www.gubbels.nl 1/6 Inhoudsopgave Invalshoek D. Participatie... 3 Emissie-inventaris

Nadere informatie

Bedrijfsrapport <naam bedrijf>

Bedrijfsrapport <naam bedrijf> Bedrijfsrapport Brancheverduurzamingsplannen Introductie Met behulp van de Webtool Brancheverduurzamingsplannen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft uw bedrijf

Nadere informatie

RH en duurzaam ondernemen

RH en duurzaam ondernemen RH en duurzaam ondernemen Milieubeleid Zoals het een Scandinavisch bedrijf betaamt, werkt RH volgens een strikt milieubeleid. Onze vooruitstrevende mening is dat bedrijven behalve winst maken nog een andere

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

Minder afval met duurzame luiers voor Rotterdamse moeders! Minder afval, minder CO2 uitstoot en chemicaliën, lagere kosten, en een gezonde toekomst

Minder afval met duurzame luiers voor Rotterdamse moeders! Minder afval, minder CO2 uitstoot en chemicaliën, lagere kosten, en een gezonde toekomst Minder afval met duurzame luiers voor Rotterdamse moeders Minder afval, minder CO2 uitstoot en chemicaliën, lagere kosten, en een gezonde toekomst voor kindjes en de planeet PROBLEEM BESCHRIJVING WEGWERPLUIERS

Nadere informatie

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam:

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam: Rotie maakt onderdeel uit van de Simadan Groep. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische reststromen en frituurvet geen bruikbare energie

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep April 2018 Roadmap naar MVI-beleid 2 Opbouw MVI-beleid 3 MVI-beleid

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Mosa. Soep van de Dag 20. Ω José Maase Muriel Thies

Mosa. Soep van de Dag 20. Ω José Maase Muriel Thies 20. Mosa Soep van de Dag Muriel Thies 1 2 Dutch, design en duurzaam. Het is één van de strategische principes van Koninklijke Mosa, de Maastrichtse keramische tegelfabrikant die eind 2009 als eerste ter

Nadere informatie

Tegeltapijt terugnameprogramma

Tegeltapijt terugnameprogramma 1 Tegeltapijt terugnameprogramma De volledige levenscyclus Interface startte in 1994 met het duurzaamheidsbeleid onder de naam Mission Zero, met als doel onze impact op het milieu uiterlijk in 2020 te

Nadere informatie

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest!

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest! rh environment Nature our passion We streven er altijd naar dat onze stoelen even ergonomisch voor het lichaam als vriendelijk voor het milieu zijn. Al onze stoelen kunnen voor 100 procent gerecycled worden

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

We care about healthy air

We care about healthy air We care about healthy air Circulair ondernemen OC Verhulst is voorloper circulaire economie in klimaattechniek Samen met jou nemen we de volgende stappen. Lees meer over circulariteit in deze brochure,

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie Duurzame Industrie De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Missie Dit garanderen we met behulp van het bluesign -label en onafhankelijke controles.

Missie Dit garanderen we met behulp van het bluesign -label en onafhankelijke controles. Missie XD Apparel is een duurzaam, hoogwaardig kledingmerk dat streeft naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Bij de ontwikkeling van onze producten staat daarom altijd één gedachte centraal:

Nadere informatie

Fornature vindt van wel!

Fornature vindt van wel! Fornature vindt van wel! Fornature filosofie Over Fornature Als we met onze huidige manier van produceren en afwaarderen doorgaan, zal de voorraad ruwe materialen in de toekomst uitgeput raken. Deze schaarste

Nadere informatie

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom Bouwen als een boom Materialen en Energie Stadskantoor in Venlo gebouwd volgens Cradle to Cradle principes Wortels zijn de fundering Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling van Nederland

Duurzame ontwikkeling van Nederland Duurzame ontwikkeling van Nederland Wat houdt duurzaam eigenlijk in? Niets nieuws onder de zon: -Rapport Limits to Growth (1972): Consequenties van snel groeiende wereldbevolking in relatie tot uitputting

Nadere informatie

People Product Packaging

People Product Packaging Duurzaamheid 2016 Voorwoord Als Nederlands leidende producent van bed- en badtextiel staat Beddinghouse op dit moment voor een uitdaging. De waarden die we hanteren voor onze producten kwaliteit, comfort

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Forum BRISE 26 februari 2018 Erik De Bisschop

Forum BRISE 26 februari 2018 Erik De Bisschop Desso, a Tarkett company All rights reserved Forum BRISE 26 februari 2018 Erik De Bisschop 0475 75 32 81 erik.debisschop@tarkett.com Embedded Sustainability strategy Contributing to the circular economy

Nadere informatie

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN!

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! WELKOM, LED verlichting is de toekomst LED-verlichting biedt ons vandaag de dag ongekend veel mogelijkheden om een natuurlijke

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid.

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Gecertificeerde duurzaamheid in de sanitaire ruimte Ligt de bescherming van natuurlijke hulpbronnen u na aan het hart? Waterverbruik en afval reduceren eveneens?

Nadere informatie

Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst

Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst Bedrijfsafval: een waardevolle grondstof Onze natuurlijke bronnen worden schaarser en duurder. Gelukkig groeit het besef dat we zuiniger

Nadere informatie

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond.

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Verbeter uw comfort met de ideale zonwerende en isolerend glasfolie. Verbeter de isolatie tot 41% (K-waarde), bespaar energie, hou overdreven warmte buiten

Nadere informatie

De kwaliteit van onze LED-techniek

De kwaliteit van onze LED-techniek LED-informatie Als vooruitziende fabrikant met een groot verantwoordelijkheidsbesef hebben wij al vele tientallen jaren oog voor elke nieuwe lichttechnische ontwikkeling. Telkens zorgvuldig afwegen of

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient Duurzame Industrie De overgang van energie-intensief naar energie-efficient De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

De brug naar Duurzame techniek

De brug naar Duurzame techniek ar duurzame tech a n g u niek r b e d Samenleving Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor de samenleving, de aarde en de onderneming in balans is. Steeds

Nadere informatie

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën Koepel van het Nederlandse grondstofwinnende bedrijfsleven De leden van FODI zijn in principe brancheorganisaties. Zand (beton, wegfundering)

Nadere informatie

WELKOM. Biobased Business Event Emmen. Over natuurlijke oplossingen gesproken

WELKOM. Biobased Business Event Emmen. Over natuurlijke oplossingen gesproken WELKOM Biobased Business Event Emmen Over natuurlijke oplossingen gesproken Natural Plastics Ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van groene producten welke geen schade opleveren voor de natuur

Nadere informatie

Duurzaam Product. Ecodesign methode van Tischner

Duurzaam Product. Ecodesign methode van Tischner Ecodesign methode van Tischner Omschrijving Stappenplan voor het ontwerpen van milieuvriendelijke producten. Het stappenplan is gebaseerd op gangbare methoden voor productontwerpen. Gebruik Het stappenplan

Nadere informatie

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL KWALIFICATIE DETAILHANDEL Milieu: pictogrammen Milieuvriendelijk ondernemen (mvo) is een trend in de detailhandel. Het doel van milieuvriendelijk ondernemen is dat een bedrijf rekening houdt met het effect

Nadere informatie

It is fair doing business with the future in mind. Nothing more, nothing less...

It is fair doing business with the future in mind. Nothing more, nothing less... It is fair doing business with the future in mind Nothing more, nothing less... Creëer een betere wereld voor mens, planeet en aardappel... Bij Kiremko dagen we onszelf elke dag uit om het aardappelverwerkingsproces

Nadere informatie

OPTIMALE PRODUCT-KWALITEIT CRADLE TO CRADLE CERTIFIED

OPTIMALE PRODUCT-KWALITEIT CRADLE TO CRADLE CERTIFIED OPTIMALE PRODUCT-KWALITEIT CRADLE TO CRADLE CERTIFIED CM GOED PRODUCTONTWERP IS EEN KEUZE Bij het ontwerpen van een nieuw product, start de ontwerper met het formuleren van een aantal vragen over de kwaliteit

Nadere informatie

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service in de bibliotheek Kortrijk Sinds de uitvinding van het elektrisch licht hebben we dat licht altijd op dezelfde

Nadere informatie

1. Foute eiwitten die ziekten veroorzaken Prof. Dr. Patrick van der Wel, Rijksuniversiteit Groningen.

1. Foute eiwitten die ziekten veroorzaken Prof. Dr. Patrick van der Wel, Rijksuniversiteit Groningen. Hieronder vind je de onderwerpen van editie 2019-2020. De onderwerpen worden aangevuld met nieuwe onderwerpen tot de 1 e dag van de inschrijving (1 mei 2019). 1. Foute eiwitten die ziekten veroorzaken

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Blijf innoveren. Duurzaam ondernemen. De Almere Principles: Blijf innoveren

DuurzaamAlmere.nl. Blijf innoveren. Duurzaam ondernemen. De Almere Principles: Blijf innoveren Blijf innoveren Om Almere vooruit te brengen, wil de gemeente Almere nieuwe en verbeterde processen, technologieën en infrastructuren aanmoedigen en experimenten en kennisuitwisseling ondersteunen. Zo

Nadere informatie

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid.

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Gecertificeerde duurzaamheid in de sanitaire ruimte Ligt de bescherming van natuurlijke hulpbronnen u na aan het hart? Waterverbruik en afval reduceren eveneens?

Nadere informatie

EPS isoleert, bouwt en beschermt

EPS isoleert, bouwt en beschermt EPS isoleert, bouwt en beschermt Isoleert, bouwt en beschermt EPS is een bouwstof die door de bouw en de industrie al 50 jaar lang gewaardeerd wordt vanwege zijn uitmuntende eigenschappen. En nog steeds

Nadere informatie

Reiniging bedrijfskleding

Reiniging bedrijfskleding Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Reiniging bedrijfskleding 1. Scope/afbakening De productgroep Reiniging Bedrijfskleding omvat alle bedrijfskleding die voor reiniging wordt

Nadere informatie

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor -

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - Duurzaam innoveren door te inspireren en betrokkenheid te creëren Roderick Conijn Senior Account Manager Overheid European Sustainability

Nadere informatie

5 TIPS OM CIRCULAIR TE ONDERNEMEN. Whitepaper

5 TIPS OM CIRCULAIR TE ONDERNEMEN. Whitepaper 5 TIPS OM CIRCULAIR TE ONDERNEMEN Whitepaper Een duurzame toekomst wacht je niet af, die maak je! In 2025 willen we bij HAVEP dat 90% van de werkkleding die we produceren circulair is. We zetten ons daarom

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Afvalcontainers in de Circulaire Economie

Afvalcontainers in de Circulaire Economie Afvalcontainers in de Circulaire Economie SSI Schafer B.V. ing. H.P. Gijzen Circulaire Economie MVO Nederland: "Onder circulariteit verstaan wij het hoogwaardig hergebruik van grondstoffen, materialen

Nadere informatie

het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 18. 19 volg ons. contacteer ons 21

het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 18. 19 volg ons. contacteer ons 21 het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 7 9 11 13 15 16 18. 19 volg ons. contacteer ons 21 het begin... Nathalie Gubin en haar echtgenoot Bernard Gustot

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Geef je toekomst kleur!

Geef je toekomst kleur! Geef je toekomst kleur!... Het wordt tijd om positief te denken... Bewezen kwaliteit, innovatie, technologie en betrouwbaarheid van onze zonnepanelen. Wij zijn de toekomst, op weg naar u. Alternatief.

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

Cradle to Cradle van idee naar praktijk. Sebas Veldhuisen, Johan Gijsman Doetinchem, 3 februari 2010

Cradle to Cradle van idee naar praktijk. Sebas Veldhuisen, Johan Gijsman Doetinchem, 3 februari 2010 Cradle to Cradle van idee naar praktijk Grondleggers 2 William McDonough en Michael Braungart VPRO Documentaire: Afval = Voedsel Positieve boodschap Schaarste grondstoffen, van probleem naar oplossing

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY DOING GOOD IS EASY Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY Doe het goed. Doe het duurzaam. Wij streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Wij geloven in een productieketen die rond is. In de zogenaamde

Nadere informatie

Gun onze kinderen. een schoon milieu

Gun onze kinderen. een schoon milieu Gun onze kinderen een schoon milieu VOORKOM VERSPILLING DOELMATIG GEBRUIK VAN GRONDSTOFFEN DUURZAAM BOSBEHEER VERANTWOORDE, LAGE KOOLSTOFUITSTOOT WELZIJN VAN MENS EN GEMEENSCHAP Doelmatig gebruik van grondstoffen

Nadere informatie

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Energietransitie Papierketen De ambities binnen Energietransitie Papierketen: Halvering van het energieverbruik per eindproduct in de keten per

Nadere informatie

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND VLOER- / PLAFOND UNIT UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LAAG GELUIDSNIVEAU GEZOND KLIMAAT LIFE S GOOD WHEN IT S GREEN Greenovation

Nadere informatie

"Plastic verpakkingen die bomen redden!"

Plastic verpakkingen die bomen redden! "Plastic verpakkingen die bomen redden!" 5 wijzen waarop onze luchtkussenverpakkingen milieuvriendelijk zijn. De Pitney Bowes Parcel Shipping Index stelde aan het einde van 2016 dat het versturen van pakjes

Nadere informatie

Past in iedere omgeving

Past in iedere omgeving HÅG Futu collectie Past in iedere omgeving Organisaties zijn tegenwoordig meer agile dan ooit. Kantooromgevingen ontwikkelen zich voortdurend. Aanpassingsvermogen is essentieel om concurrerend te blijven.

Nadere informatie

Atlantis Handelshuis is de groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Wij vermarkten producten uit de regio met een zo kort mogelijke en transparante

Atlantis Handelshuis is de groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Wij vermarkten producten uit de regio met een zo kort mogelijke en transparante Atlantis Handelshuis is de groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Wij vermarkten producten uit de regio met een zo kort mogelijke en transparante (voedsel)keten binnen de regio. Met onze partners laten wij

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

Brabant Finance Event 2013

Brabant Finance Event 2013 Brabant Finance Event 2013 Maandag 27 mei 2013 Geschiedenis van DESSO De lange en rijke historie van Desso is begonnen in het Belgische Dendermonde en het Nederlandse Oss Het bedrijf bestaat bijna 80 jaar

Nadere informatie

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor.

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. www.absgroup.com The ABS EffeX range complies fully with Een geheel nieuwe benadering

Nadere informatie

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie?

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? NL ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? De zon, als onuitputtelijke bron van energie, is van cruciaal belang voor mens en natuur: ze beslist over het leven op onze planeet. BISOL gebruikt

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie