Woordenlijst Het oog in de storm. Hoofdstuk 4. aisthèsis Oudgrieks voor zintuiglijke gewaarwording. Van dit woord zijn o.a.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woordenlijst Het oog in de storm. Hoofdstuk 4. aisthèsis Oudgrieks voor zintuiglijke gewaarwording. Van dit woord zijn o.a."

Transcriptie

1 Woordenlijst Het oog in de storm Hoofdstuk 4 aisthèsis Oudgrieks voor zintuiglijke gewaarwording. Van dit woord zijn o.a. de woorden esthetica en esthetisch afgeleid. amusementskunst kunst die is gericht op amusement. Vaak worden hieronder revues, cabaret en musicals gerekend, waarvoor ook wel het woord kleinkunst wordt gebruikt. aura (Benjamin) een woord dat zoiets betekent als uitstraling, glans. Benjamin gebruikt het woord voor de unieke aanwezigheid van het originele kunstwerk bij de toeschouwer. Door de moderne middelen waarmee kunstwerken kunnen worden gereproduceerd, wordt de aura volgens Benjamin ondergraven. autonomie van de kunst de zelfstandige positie van de kunst als een domein voor contemplatie en esthetisch genot, zonder dat het een bepaalde functie vervult, of verbonden is aan een ander domein. avant-garde Frans voor voorhoede. De avant-garde is de voorhoede van de kunst, die constant op zoek is naar artistieke vernieuwing. belangeloos welbehagen term van Kant voor het genot dat de esthetische ervaring verschaft. Hij bedoelde ermee puur het aanschouwen van iets moois al genot verschaft. Dit is iets anders dan het genot dat iets aangenaams verschaft; het aangename schenkt pas genot als het in je bezit is. bezieling/enthousiasme een bepaalde, niet-rationele (bij Plato: goddelijke) inspiratie waardoor kunst volgens velen tot stand komt. cognitieve kunsttheorie de opvatting dat kunst ons niet alleen genot verschaft, maar dat het ons ook iets kan leren. cognitieve waarneming de vorm van waarneming (>>Hoofdstuk 3) waarbij we in de eerste plaats informatie, feitenkennis willen opdoen. Bijvoorbeeld het kijken naar een klok om te weten te komen hoe laat het is. creativiteit een ander woord voor kunstzinnig scheppingsvermogen, het vermogen om een kunstwerk te scheppen. einde van de kunst sommigen voorspellen dat kunst in de toekomst zal ophouden te bestaan, om uiteenlopende redenen. Sommigen voorzien het einde van de kunst omdat ze vinden dat alles maar kunst genoemd wordt tegenwoordig. Anderen, onder wie Hegel, voorspellen dat kunst in een later stadium van de menselijke geest niet meer nodig is. esthetica schoonheidsleer, de tak van de filosofie die zich bezighoudt met de kunstzinnige waarneming. esthetisch betrekking hebbend op een kunstzinnige manier van waarnemen.

2 esthetische contemplatie het beschouwen van iets op een >>esthetische manier. esthetische ervaring Kant stelde dat de esthetische ervaring een persoonlijke reactie is op een kunstwerk. Die reactie kan oprecht of onoprecht zijn, vermeend of authentiek. Maar dit wordt pas duidelijk wanneer men met het kunstwerk geconfronteerd wordt, aangezien de esthetische ervaring berust op een zintuiglijke waarneming muziek wordt gehoord, een schilderij wordt gezien. filosofie van de kunst de tak van de filosofie die zich bezighoudt met alle aspecten van kunst. Het is geen synoniem met >>esthetica; de esthetica houdt zich alleen bezig met de waarneming van kunst, terwijl de filosofie van de kunst ook de schepping ervan tot onderwerp heeft. formalisme de opvatting dat een kunstwerk niet moet worden beoordeeld om zijn inhoud, maar om de vorm, de compositie. functionalisme stroming in de architectuur die een sobere, aan de functie van het gebouw beantwoordende vormgeving voorschrijft geëngageerde kunst kunst die op een kritische manier betrokken is bij eigentijdse maatschappelijke problemen. genie vanaf de achtiende eeuw wordt de kunstenaar vaak als genie bestempeld, aangezien hij niet uitgaat van bestaande regels maar zelf kunstwerken schept op een oorspronkelijke wijze. het verhevene/sublieme Kant reserveert deze termen voor de indruk die de woeste natuur op ons kan hebben. historisch essentialisme de opvatting dat de essentie van de kunst zich pas in de loop van de geschiedenis manifesteert. iconoclasme letterlijk beeldenstorm, het vernietigen van kunst. Het woord wordt ook wel figuurlijk gebruikt, voor een radicale ontwikkeling in de kunst tegen de gangbare opvattingen van kunst in. idealisme in de kunst: een kunststroming die zich richt op een volmaakte weergave van haar onderwerpen, waarbij zo nodig de natuur moet worden verbeterd. Deze stroming richt zich dus in feite op volmaakte Ideeën (>>Hoofdstuk 2). iedereen kunstenaar (Beuys) de Duitse kunstenaar Joseph Beuys vond dat iedereen een kunstenaar kan zijn, omdat iedereen wel op een bepaalde manier vorm geeft aan een bepaald aspect van de maatschappij. Beuys gebruikte het woord kunst hier dus in een zeer brede betekenis. illusionisme een stroming in de kunst die streeft naar de perfecte nabootsing van de natuur. imitatietheorie een vroeger gangbare opvatting van kunst waarin kunst wordt gelijkgesteld met nabootsing van de natuur.

3 industriële vormgeving/design de kunstzinnige vormgeving van gebruiksvoorwerpen, dus van dingen die in de eerste plaats een praktisch doel dienen. Andere woorden voor dit begrip zijn kunstnijverheid en gebruikskunst. innerlijke/formele doelmatigheid term van Kant. Volgens Kant wordt de ervaring van de schoonheid van een object in ons opgewekt als de onderdelen van dat object op een doelmatige wijze gerangschikt lijken. Het gaat Kant puur om de schijnbare doelmatigheid die de onderdelen onderling lijken te hebben; hun daadwerkelijke doel in de wereld of het doel van het object als geheel speelt geen rol. institutionele kunsttheorie de opvatting van kunst waarin iets als kunst wordt gezien als het door een bepaald instituut (een museum, kunstcritici, een galerie, enz.) als zodanig wordt erkend. interesse (Kant) volgens Kant is pas van >>esthetische contemplatie sprake als wij geen belang, geen interesse, hebben bij het object dat we beschouwen. >>belangeloos welbehagen kapitalistische cultuurindustrie term van de marxisten, die geloven dat de moderne cultuurindustrie tot doel heeft om door het bieden van amusement revolutionaire neigingen in de bevolking te onderdrukken. Film in het bijzonder doet mensen geloven dat de levensomstandigheden van de mensen net zo mooi zijn als zij die zien op het witte doek. kunst kitsch kitsch is een verzamelnaam voor kunstvoorwerpen die in de eerste plaats willen bekoren of ontroeren; kitsch wordt gekenmerkt door sentimentaliteit en slechte smaak. Volgens Kant onderscheidde echte kunst zich daarentegen door de volstrekte doelmatigheid van de vorm (>>innerlijke doelmatigheid). kunst als bedrog soms wordt kunst gezien als een vorm van bedrog. Bijvoorbeeld door de marxisten, die de kapitalistische kunst zagen als een middel om mensen van de revolutie te weerhouden (>>kapitalistische cultuurindustrie). kunst als expressie een in de romantiek ontstane opvatting van kunst als de ultieme expressie van gevoelens. kunst als illusie/ illusionisme >>illusionisme kunst als mimès s/nabootsing i >>imitatietheorie kunst als ornamentiek In het geval kunst uitsluitend dient als versiering, spreekt men van kunst als ornamentiek. kunst als propaganda soms wordt kunst gebruikt als propaganda, dus om mensen gunstig te stemmen jegens het heersende regime. Totalitaire staten maken veel gebruik van kunst als propaganda, tegenwoordig bijvoorbeeld door Noord-Korea.

4 kunst als sublimatie een opvatting van kunst uit de >>psychoanalytische kunsttheorie. Volgens deze opvatting worden van nature seksuele impulsen omgezet gesublimeerd in andere, niet-seksuele doelen, waaronder kunst. l art pour l art Frans voor de kunst voor de kunst : kunst die geen enkel ander doel dient dan zichzelf. De term ontstond in de negentiende eeuw en houdt stand tot de dag van vandaag. manie waanzin, razernij. Volgens Plato wordt een kunstenaar bij het scheppen van een kunstwerk bevangen door een goddelijke razernij, een zeer sterke >>bezieling door de Muzen (de Griekse godinnen van de kunsten). melancholie term, afgeleid van het Oudgriekse melancholia, wat letterlijk zwartgalligheid betekent. Aristoteles beschouwde als kenmerk van de geniale kunstenaars dat zij een overvloed hadden aan het lichaamssap zwarte gal (in de oudheid geloofde men dat iemands karakter werd bepaald door de verhouding van vier lichaamssappen: gele gal, zwarte gal, slijm en bloed). modernisme aanduiding voor vernieuwingsbewegingen in o.a. de kunst en de literatuur die begin twintigste eeuw ontstonden als reactie op het >>realisme en estheticisme in de kunst van de negentiende eeuw. mooi aangenaam termen die bij Kants >>esthetica een grote rol spelen. Mooi zijn volgens Kant voorwerpen die in ons genot opwekken zonder dat wij een bepaald belang erbij hebben: puur het aanschouwen van zulke dingen wekt in ons genot op. Aangenaam zijn dingen die genot verschaffen waarbij wij wel een belang hebben, bijvoorbeeld lekker eten. Aangename dingen wekken, anders dan mooie dingen, in ons het verlangen op om ze te bezitten. >>belangeloos welbehagen, interesse, innerlijke/formele doelmatigheid. morele functie van kunst volgens sommigen dient de kunst ook een morele functie; kunstwerken moeten volgens hen het goede voorbeeld geven op het gebied van het menselijk handelen. normatieve kunstopvatting een opvatting van kunst waarbij alleen de grote, belangrijke kunstenaars of kunstwerken het etiket kunst verdienen. De overige kunstwerken worden gezien als louter imitatie van deze toonaangevende werken, en zijn de naam kunst onwaardig. opvoedkundige functie van kunst >>morele functie van kunst popart kunststroming uit de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw. De popart zette zich af tegen de serieuze, elitaire kunstopvatting en gebruikte motieven en vormen uit de alledaagse wereld en de populaire cultuur. postesthetische kunst kunst waarop het begrip schoonheid niet mee van toepassing is Sommigen zien deze ontwikkeling als het >>einde van de kunst.

5 proclamatie argumentatie termen van Danto. Volgens hem is iets niet allen kunst als het als zodanig wordt uitgeroepen (proclamatie = verkondiging, uitroeping), maar is het ook een kwestie van de juiste argumentatie. Of iets kunst is of niet kan volgens Danto dus niet losstaan van kunsttheorieën, die deze argumentatie moeten bieden. psychoanalytische kunsttheorie de opvatting van kunst van Freud en zijn navolgers. Deze psychoanalytici zien kunst als een uitdrukkingsvorm van (onbewuste) seksuele verlangens. >>kunst als sublimatie realisme stroming in de kunst die streeft naar de natuurgetrouwe nabootsing van de werkelijkheid. >>imitatietheorie. revolutionaire kunst kunst die erop gericht is een verandering in de maatschappij teweeg te brengen. Het is een vorm van >>geëngageerde kunst. schone kunst de tak van de kunst die zich richt op het oproepen van een ervaring van schoonheid. Tegenwoordig wordt deze tak meestal simpelweg aangeduid als kunst, omdat andere vaardigheden, die vroeger ook met het woord kunst werden aangeduid, meestal niet meer als kunst worden gezien. schoonheid iets wat schoonheid bezit geeft ons genot bij het bekijken of beluisteren ervan. Kortweg: iets wat schoonheid bezit is mooi. schoonheid vorm doelmatigheid (Kant) Kant stelt dat we vormen als mooi ervaren wanneer we er een bepaalde orde in ontwaren, wanneer de veelheid van vormelementen naar ons oordeel niet willekeurig is gerangschikt, maar op doelmatige wijze. schoonheidcultus term van Benjamin voor de verheven, haast godsdienstige verering van de schoonheid in de kunst in de hogere klassen. sensus communis Latijn voor algemeen gevoel of algemeen gedeelde mening. Kant ziet het bestaan van een sensus communis als voorwaarde voor het geven van >>smaakoordelen. Zonder de sensus communis zouden we ons oordeel niet aan anderen kunnen uitleggen. slechte goede smaak Kants ideaal was een universeel gedeeld schoonheidsgevoel, een door iedereen gedeelde goede smaak. Maar gedurdende de negentiende eeuw concludeerden verschillende kunstcritici dat dit niet haalbaar was, aangezien te veel mensen vanwege hun slechte smaak uitsluitend van kitsch konden genieten. smaakoordeel term van Kant. Wie een voorwerp aanschouwt en dat mooi vindt, vormt een smaakoordeel over dat voorwerp. Het oordeel is gebaseerd op een gevoel, en levert dus geen kennis op. Smaakoordelen hebben een exemplarisch karakter: wie een smaakoordeel velt, vindt eigenlijk dat iedereen datzelfde oordeel moet hebben.

6 stijl een vormentaal in de kunst; een specifiek gebruik van vormen dat het werk van verschillende kunstenaars of zelfs hele kunststromingen onderscheidt. toegepaste kunst/gebruikskunst >>industriële vormgeving. totale kunst begrip van Beuys. Hij wilde het begrip kunst uitbreiden tot creatieve vormgeving op elk gebied van de maatschappij. verbeeldingskracht het vermogen om allerlei beelden, vormen voor de geest te halen. Een grote verbeeldingskracht is een voorwaarde voor >>creativiteit. verstrooiing (Benjamin) Benjamin gebruikt de term verstrooiing voor een nieuwe vorm van beleving van de kunst waarin de afstand tussen de kunst en het leven die in stand werd gehouden door de >>schoonheidscultus is verdwenen. Kunst is in zijn ogen daarom niet langer iets verhevens, maar verweven met het dagelijks leven. verval van het aura >>aura vorm inhoud een kunstwerk kan worden gekarakteriseerd door zowel vorm als inhoud. De vorm is de uiterlijke verschijning van het werk, de compositie, de rangschikking van de elementen. De inhoud is de boodschap die het kunstwerk wil overbrengen op het publiek. vrije spel van de verbeeldingskracht (Kant) volgens Kant heeft de verbeeldingskracht in de >>esthetische contemplatie vrij spel, omdat ze niet gebonden is aan de begippen van het verstand. wereldse religieuze kunst (Augustinus) volgens Augustinus moet kunst tot doel hebben God te verheerlijken. Kunst die wereldse dingen tot onderwerp heeft, is volgens hem alleen gericht op uiterlijke schoonheid, en kan leiden tot zonde. Alleen religieuze kunst zou volgens hem moeten worden toegestaan.

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen Ten geleide Kants derde Kritiek: hoe kan de vrijheid worden verwerkelijkt? 15 Geraadpleegde literatuur 46 Verantwoording bij de vertaling 49 Immanuel Kant aan Johann Friedrich Reichardt 51 Immanuel Kant

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Kunstfilosofisch Kwartet

Kunstfilosofisch Kwartet Kunstfilosofisch Kwartet dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Chassé Breda, februari-maart 2016 Inhoudsopgave Website http://www.phil.uu.nl/~rob/ 1 Kunst 1 1.1 Vooraf.................................................

Nadere informatie

Wat is kunst? Kunst en kunstfilosofie. Alexander Gottlieb Baumgarten. Helpt dat? Wat is schoonheid? 1/3/11. de perfectie van zintuiglijke kennis?

Wat is kunst? Kunst en kunstfilosofie. Alexander Gottlieb Baumgarten. Helpt dat? Wat is schoonheid? 1/3/11. de perfectie van zintuiglijke kennis? Kunst en kunstfilosofie Wat is kunst? n Abt van Batteux: 1746. Les Beaux-arts réduits à un même principe. Paris: Durand. Dr. Rob van Gerwen Subfac. Wijsbegeerte Universiteit Utrecht http://www.phil.uu.nl/~rob

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel?

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Pieter-Jan Vandenwijngaert 2BIRA 2015-2016 Prof. Hilde Heynen Een vergelijking van de utopische opvattingen van Piet Mondriaan en Kazimir

Nadere informatie

Dankwoord 11 Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Artistieke creativiteit 19

Dankwoord 11 Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Artistieke creativiteit 19 Dankwoord 11 Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1 Artistieke creativiteit 19 Makers en doeners 21 De verschillen tussen wetenschap, vormgeving en kunst 22 Het scheppingsproces als eenheid 23 Materiële werkelijkheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Kunst en individu Kunst en maatschappij 61. Woord vooraf bij herziene uitgave 11 Inleiding 13

Inhoudsopgave. 1 Kunst en individu Kunst en maatschappij 61. Woord vooraf bij herziene uitgave 11 Inleiding 13 Inhoudsopgave Woord vooraf bij herziene uitgave 11 Inleiding 13 Noten 19 1 Kunst en individu 21 1 1 Stromingen in de psychologie van de kunst 21 1 1-1 De psychoanalytische benadering 22 1 1-2 De Gestaltpsychologische

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Bkkc connects. Kansen voor opdrachtgeverschap TABO GOUDSWAARD

Bkkc connects. Kansen voor opdrachtgeverschap TABO GOUDSWAARD Bkkc connects Kansen voor opdrachtgeverschap TABO GOUDSWAARD Wat leer je op de kunstacademie wel en op andere opleidingen niet? Omgaan met het ongewone, het onverwachte, het onbekende Zintuigen gebruiken

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2)

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. Regioconferenties Maart 2012

Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. Regioconferenties Maart 2012 Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs Regioconferenties Maart 2012 Inhoud Aanleiding tot dit onderzoek De inhoud: wat is cultuur? Wat betekent dit voor cultuuronderwijs?

Nadere informatie

Woordenlijst Het oog in de storm

Woordenlijst Het oog in de storm Woordenlijst Het oog in de storm Hoofdstuk 7 absolutisme een situatie waarbij een bepaalde persoon of groep het volstrekte gezag heeft, en geen ruimte is voor andere ideeën. amusement vermaak animal rationale

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 6: Exploreren, verkennen en integreren van de schoonheid en de waarheid: esthetisch gevoel, distinctie

Bijzonder procesdoel 6: Exploreren, verkennen en integreren van de schoonheid en de waarheid: esthetisch gevoel, distinctie Bijzonder procesdoel 6: Exploreren, verkennen en integreren van de en de waarheid: esthetisch gevoel, distinctie Eerste leerjaar B Beroepsvoorbereidend leerjaar 6.1. Herkennen en verkennen van vormen van

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten Astrid van den Hurk Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten De Toverbal, Venray Hoe leren kinderen? De wereld rondom ons In ons hoofd De boekenwereld op school 2. Bostypen Men onderscheidt

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk Cultuureducatie Schoolbrede visie Het Meerrijk visie cultuur Met behulp van cultuureductie willen we kinderen leren op verschillende manieren te kijken, voelen, luisteren en bewegen, zodat ze daar uiting

Nadere informatie

Cultuur in de Spiegel

Cultuur in de Spiegel Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media 14 september 2011 Aanleiding Vragen vanuit het werkveld over: Inhoud cultuureducatie

Nadere informatie

esthetica Het kunstwerk dat ons iets zegt, confronteert ons met onszelf esthetica

esthetica Het kunstwerk dat ons iets zegt, confronteert ons met onszelf esthetica B A S I S B O E K Dagelijks komen we in de krant uitspraken over kunst tegen. Maar het is lang niet altijd duidelijk welke normen een criticus bij zijn oordeel hanteert. Wanneer spreken wij van een geslaagd

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs als cultuuronderwijs. Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media

Erfgoedonderwijs als cultuuronderwijs. Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media Erfgoedonderwijs als cultuuronderwijs Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media 12/14/2012 2 Vragen... Hoe verhoudt erfgoed- zich tot cultuureducatie? Wat zijn kenmerkende eigenschappen van

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Immanuel Kant. Opmerkingen over het gevoel van het schone en het verhevene. Vertaling, inleiding en aantekeningen door Ike Kamphof

Immanuel Kant. Opmerkingen over het gevoel van het schone en het verhevene. Vertaling, inleiding en aantekeningen door Ike Kamphof opm Kamphof-Kant vs5 23-03-2006 13:31 Pagina 3 Immanuel Kant Opmerkingen over het gevoel van het schone en het verhevene Vertaling, inleiding en aantekeningen door Ike Kamphof opm Kamphof-Kant vs5 23-03-2006

Nadere informatie

Eric Bolle. Ik maak letterlijk mijn eigen wereld. Met Marcel Wesdorp in de grot van Plato

Eric Bolle. Ik maak letterlijk mijn eigen wereld. Met Marcel Wesdorp in de grot van Plato Eric Bolle Ik maak letterlijk mijn eigen wereld. Met Marcel Wesdorp in de grot van Plato Ik heb Marcel Wesdorp leren kennen op 28 maart 2014. Het was een stralende lentedag. Hij had mij uitgenodigd zijn

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Geluk & wijsheid. Zevende avond

Geluk & wijsheid. Zevende avond Geluk & wijsheid Zevende avond Schoonheid Wat heet mooi? Het belang van het overbodige De postmoderne waarheid De filosoof en de waarheid Goochelen Wat heet mooi? Kun je precies beschrijven wat je raakt?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

Schone Kunst en Implicatiekunst Filosofisch bekeken

Schone Kunst en Implicatiekunst Filosofisch bekeken Schone Kunst en Implicatiekunst Filosofisch bekeken dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Nationale Comenius Leergang 41 Module 6, Letteren, kunst en cultuur Maastricht, 15 april

Nadere informatie

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN 1965 2000 PROF. HILDE HEYNEN EXAMENVRAAG 1: PAPER VERGELIJK DE UTOPISCHE OPVATTINGEN VAN PIET MONDRIAAN MET DIE VAN KAZIMIR MALEVICH. NINA DELVA 2BIRA,

Nadere informatie

Martinus Nijhoff. en het modernisme

Martinus Nijhoff. en het modernisme Martinus Nijhoff en het modernisme Overzicht 1. Modernisme 2. Nijhoff vs. PvO 3. Nijhoffs poëzie 4. Vorm vs. vent 1. Modernisme James Joyce Virginia Woolf T.S. Eliot Marcel Proust André Gide Thomas Mann

Nadere informatie

Eindexamen vwo filosofie II

Eindexamen vwo filosofie II Opgave 2 Leven vanuit vrije wil 7 maximumscore 3 een weergave van een overeenkomst tussen de Avatar-training en Sartre wat betreft de opvatting over vrijheid als zelfverwerkelijking: beiden lijken uit

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

FILOSOFEN OVER HET BELANG VAN KUNST

FILOSOFEN OVER HET BELANG VAN KUNST bw Filosofen belang kunstvs3 07-06-2004 11:38 Pagina 3 FILOSOFEN OVER HET BELANG VAN KUNST Plaatsbepalingen Johannes Mol bw Filosofen belang kunstvs3 07-06-2004 11:38 Pagina 5 INHOUDSOPGAVE Inleiding 7

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

1 Legitimatie Hoog en Laag: Elitair of Toegankelijk? Korte Geschiedenis Hedendaagse Kunst... 2

1 Legitimatie Hoog en Laag: Elitair of Toegankelijk? Korte Geschiedenis Hedendaagse Kunst... 2 AUTONOME KUNST Rob van Gerwen Geesteswetenschappen Wijsbegeerte 29 maart 2006 Studium Generale, Utrecht: Bewaren of Weggooien? www.phil.uu.nl/~rob/ Inhoud Inhoudsopgave 1 Legitimatie 1 1.1 Hoog en Laag:

Nadere informatie

Categorie: Kunst, wetenschap en techniek. Categorie: Kunst Intercultureel.

Categorie: Kunst, wetenschap en techniek. Categorie: Kunst Intercultureel. Er zijn overeenkomsten tussen de wereldtentoonstellingen van de 19 e eeuw en het world wide web van de 20 e eeuw. Wat maakt dat het positivisme in de loop van de 19 e eeuw steeds meer wordt gezien als

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo

Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Invalshoeken

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering.

Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering. Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering. dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Authentieke Educatie Lectoraat Kunst en cultuureducatie, Amsterdam 21 november 2011

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Rene Descartes René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben. Een uitspraak van René Descartes. Een belangrijk wiskundige en filosoof in de geschiedenis. Volgens

Nadere informatie

Opgave 2 Politiek en emoties

Opgave 2 Politiek en emoties Opgave 2 Politiek en emoties 6 maximumscore 2 een weergave van Spinoza s opvatting over blijdschap aan de hand van wat Spinoza onder een hartstocht verstaat: een overgang naar een grotere volmaaktheid

Nadere informatie

Ludwig Museum: Manifesten in de 20 e eeuw

Ludwig Museum: Manifesten in de 20 e eeuw wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Ludwig Museum: Manifesten in de 20 e eeuw Via deze opdracht gaan leerlingen zelfstandig op pad in het Ludwig Museum in Keulen Aan de hand van verschillende manifesten

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Geschiedenis en politieke filosofie Geschiedenis Beschrijving feitelijke gebeurtenissen. Verklaring in termen van oorzaak en gevolg of van bedoelingen. Politieke

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

een essay over de eigentijd door Simone de Kinderen

een essay over de eigentijd door Simone de Kinderen ZÓ VAN DEZE TIJD een essay over de eigentijd door Simone de Kinderen Trends, social media, nieuwe technologieën, we moeten er allemaal van op de hoogte zijn en het is haast onontkoombaar om er niet in

Nadere informatie

Kant over het mathematisch verhevene

Kant over het mathematisch verhevene Kant over het mathematisch verhevene G.J.E. Rutten Om te komen tot zijn conceptie van het mathematisch verhevene introduceert Kant eerst het onderscheid tussen groot-zijn (magnitudo) en een-grootte-zijn

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Waarom dat is een van de meest gestelde vragen door mensen die een graffito(iemand die graffiti spuit) ziet het is meestal om de volgende redenen:

Waarom dat is een van de meest gestelde vragen door mensen die een graffito(iemand die graffiti spuit) ziet het is meestal om de volgende redenen: Werkstuk door een scholier 1661 woorden 10 juni 2003 6,4 453 keer beoordeeld Vak CKV inhoud Hoofdstuk 1: Inleiding. Hoofdstuk 2: Wie en waarom doen mensen aan graffiti. Hoofdstuk 3: Waar en hoe is het

Nadere informatie

cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg

cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg 1 Wat ga ik behandelen? moderniteit versus postmoderniteit korte geschiedenis verlichting en romantiek modernisme postmodernisme postmoderniteit

Nadere informatie

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest. Tai Chi Balans tussen lichaam en geest. Algemeen Geboren op de eeuwenoude bodem van de Chinese cultuur, absorbeert Wushu (pinyin voor gevechtsport) de smaak voor Chinese klassieke filosofie. Men gebruikt

Nadere informatie

Beste mededisputanten,

Beste mededisputanten, Beste mededisputanten, Wat volgt is bedoeld als een poging om de tekst van Aristoteles te hertalen. Geen vertaling dus, maar een poging om het betoog van A zo te verwoorden dat we met elkaar serieus kunnen

Nadere informatie

Paragraaf 2 De hedendaagse arbeids samenleving 2.1 wat is een arbeids samenleving?

Paragraaf 2 De hedendaagse arbeids samenleving 2.1 wat is een arbeids samenleving? Antwoorden door een scholier 1490 woorden 7 april 2006 4,6 15 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Paragraaf 2 De hedendaagse arbeids samenleving 2.1 wat is een arbeids samenleving? In 1948

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID ACCEPTATIE geaccepteerd worden zoals ik ben ACCURAATHEID precies zijn in mijn meningen en opvattingen ALLEEN ZIJN tijd en ruimte vinden om alleen te zijn AUTONOMIE zelfstandig en onafhankelijk zijn AVONTUUR

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

(NEALE) Maar ik heb zoveel mensen pijn gedaan, in de steek gelaten...

(NEALE) Maar ik heb zoveel mensen pijn gedaan, in de steek gelaten... 3-15 Er is niets mis mee om te doen waar je zin in hebt... (NEALE) Maar ik heb zoveel mensen pijn gedaan, in de steek gelaten... De vraag is alleen waar je het meeste zin in hebt. Het lijkt er nu op dat

Nadere informatie

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II Take Home Examen Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman i444049 Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II De Amerikaanse filosoof Nelson Goodman heeft een boek geschreven, genaamd Ways of Worldmaking.

Nadere informatie

Achtergrond bij het lezen van Schiller extra info:

Achtergrond bij het lezen van Schiller extra info: Achtergrond bij het lezen van Schiller extra info: De werkelijkheid wordt door Schiller op anders beschreven dan door Kant, hoewel hij sterk op Kant verder bouwt. Schiller gebruikt twee modellen: het model

Nadere informatie

Een utopisch kunstwerk is een kwetsbaar en ongrijpbaar bouwsel Vraaggesprek met mijn onderbewustzijn. Jacques van Alphen, maart 2013

Een utopisch kunstwerk is een kwetsbaar en ongrijpbaar bouwsel Vraaggesprek met mijn onderbewustzijn. Jacques van Alphen, maart 2013 Een utopisch kunstwerk is een kwetsbaar en ongrijpbaar bouwsel Vraaggesprek met mijn onderbewustzijn. Jacques van Alphen, maart 2013 Inleiding In 2011 en 2012 heb ik ca. veertig kleine utopische gouaches

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman Design Psychology Opdracht 3 - Stijl en tijdperk Joyce Karreman 0793350 Stijl en tijdperk - Onderzoek Kunstenaar: Roy Lichtenstein Stijl: Pop-art Biografie Roy Lichtenstein is een Amerikaanse Pop-art kunstenaar.

Nadere informatie

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2008 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-12.00 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 19 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 47 punten

Nadere informatie

De brieven van Van Gogh

De brieven van Van Gogh De brieven van Van Gogh Tijdens een rondwandeling door het dorp, vertelt ieder gids wel iets over de vele brieven die Vincent schreef in zijn leven. Hoe belangrijk waren de brieven voor Vincent, aan wie

Nadere informatie

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31).

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31). Les 2 voor 9 januari 2016 Licht was God schiep zes e dingen op eerste zes dagen van de Schepping (Genesis 1): Land en zee waren Vegetatie was Het uitspansel was Zeedieren en vogels waren En God zag al

Nadere informatie

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 6. Religie in de voorziening 1 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 2. Vieren aangepast aan de geloofsgroeifasen 3. Enkele praktische voorbeelden 4. Een volledige viering 1. Bidden

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Maak voor het schrijven van je recensie over de culturele of kunstzinnige uiting op de CKV-dag gebruik van dit schrijfschema. Geef je mening over de

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Eindexamen kunst (algemeen) havo 2011 - II

Eindexamen kunst (algemeen) havo 2011 - II Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 59 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed antwoord behaald kunnen worden. Blok 1: Het Paleis voor Volksvlijt

Nadere informatie

Bij het beroep van kunsthistoricus denk je misschien niet meteen aan spanning en sensatie, maar toch krijgt de kunsthistoricus in populaire films

Bij het beroep van kunsthistoricus denk je misschien niet meteen aan spanning en sensatie, maar toch krijgt de kunsthistoricus in populaire films Spanning en sensatie Bij het beroep van kunsthistoricus denk je misschien niet meteen aan spanning en sensatie, maar toch krijgt de kunsthistoricus in populaire films en boeken (zoals De Da Vinci Code

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Wat heb je nodig? teken- en aquarelkleurpotloden papier (A4) Wat ga je doen? Je gaat een nieuw europees bankbiljet ontwerpen. Kleding, mp3, computer, geld:

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht ART HISTORY de twintigste eeuw H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht Kunst en macht Opdrachtgevers zoals vorsten en de kerk hebben kunst altijd gebruikt om hun rijkdom en macht te te propageren. Met de aanvang

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2009 - I

Eindexamen filosofie vwo 2009 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 Religieuze ervaring 1 maximumscore 5 een bruikbare definitie van religie 1 drie problemen die zich kunnen voordoen bij het definiëren van religie 3 meerdere religieuze tradities;

Nadere informatie

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol ONTMOET WOLLE Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol geschiedenis en cultuur. Zwolle kent jaarlijks vele bezoekers, ieder met

Nadere informatie

Cursus SKOOLBORD ART. Rolf Dingerink

Cursus SKOOLBORD ART. Rolf Dingerink Cursus SKOOLBORD ART Rolf Dingerink 1. Introductieles 2. Typografie, letterkunde, 3. Teksttechnieken en 3D 4. Illsutarties decoraties 5. Compositie 6. Eindopracht Introductieles Voorstelrondje Informatie

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Rob van Gerwen Waarneming en Becketts symbolen In: De Filosoof 66, Utrecht 2015, pp. 25-26

Rob van Gerwen Waarneming en Becketts symbolen In: De Filosoof 66, Utrecht 2015, pp. 25-26 Rob van Gerwen Waarneming en Becketts symbolen In: De Filosoof 66, Utrecht 2015, pp. 25-26 Faculteit Geesteswetenschappen Departement F & R, Wijsbegeerte Universiteit Utrecht rob.vangerwen@uu.nl www.phil.uu.nl/~rob

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Mens en Maatschappij

Samenvatting Levensbeschouwing Mens en Maatschappij Samenvatting Levensbeschouwing Mens en Ma Samenvatting door Sophie 1047 woorden 6 februari 2017 8,8 3 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Levensbeschouwing Mens & Ma Mensbeeld hoe je jezelf ziet, de

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie