ONDERWIJS Gemeente Korte inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERWIJS Gemeente Korte inhoud"

Transcriptie

1 ONDERWIJS Gemeente Korte inhoud 1 Kleuterparticipatie Mechelen De kleuterschool wint alsmaar aan belang als fundament voor het latere schoolsucces. Het project Kleuterparticipatie zet in op de bevordering van deelname aan het kleuteronderwijs, vooral dan van kinderen van wie de onderwijskansen van jongsaf onder druk staan. Het project bevat twee bundels (Start en Ringeling) en helpt scholen om kleuterparticipatie concreet te verwezenlijken op verschillende niveaus: aanwezigheid op school, op tijd in de klas, ouderbetrokkenheid en taalsensibilisering. Het project werd ontwikkeld binnen de schoot van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Mechelen en de Sint-Pietersschool in Mechelen is er al een aantal jaren succesvol mee aan de slag. 2 Huiswerkbegeleiding Mol-Balen-Dessel Vrijwilligers en stagestudenten begeleiden normaal begaafde kinderen uit het eerste leerjaar uit kwetsbare gezinnen. Het project is een samenwerkingsverband tussen de Rotary Club Mol, enkele sleutelfiguren uit de Opvoedingsondersteuning en CLB s uit de regio Mol. De focus ligt daarbij op gezinnen die de verstandelijke of financiële middelen niet hebben om hun kind structureel te ondersteunen bij het begin van hun schoolcarrière.

2 3 Basiseducatie/ Open School: project gezinsleren In onze maatschappij is informatie en het kunnen gebruik maken van verschillende informatiebronnen van essentieel belang om zich op de eerste plaats ten volle te kunnen ontplooien en zelfstandig te functioneren, mee te kunnen met nieuwe evoluties in de samenleving en last but not least om verdere vormingen en (beroeps-)opleidingen te kunnen volgen. Mensen die problemen hebben met basisvaardigheden (zoals lezen, schrijven, rekenen, computervaardigheden,...), en dus toegang tot allerlei informatiekanalen missen, hebben het veel moeilijker om hun kennis continu bij te schaven. Ze geraken geïsoleerd en vallen uit de boot. Het aanbod van Basiseducatie is een instrument in de strijd tegen de groeiende kenniskloof en digitale kloof in de samenleving. Bij Basiseducatie kunnen volwassenen met een beperkte of onafgewerkte schoolloopbaan hun basisvaardigheden opfrissen en versterken. Wanneer volwassenen in hun dagelijkse leven, in hun werksituatie of tijdens het volgen van een (beroeps)opleiding moeite ondervinden op vlak van taal, rekenen, computer of maatschappijoriëntatie, kan het opleidingsaanbod van Basiseducatie hen kansen bieden. De kerntaak van de Centra voor Basiseducatie is het terugdringen van de laaggeletterdheid en laaggecijferdheid in Vlaanderen. 4 Moeder-Taal Geel Moeder-Taal is een nieuw project voor laaggeletterde, anderstalige jonge moeders. De moeders komen samen met hun baby s en peuters naar de les. Ze krijgen ondersteuning bij de verzorging en de opvoeding van hun kindjes. Samen met de moeders en de kinderen worden activiteiten georganiseerd die de (taal-)ontwikkeling stimuleren en het voorschoolse leren van de kinderen bevorderen. Terwijl de kinderen samen leren spelen met leeftijdsgenootjes en leren wennen aan een opvangsituatie, krijgen de moeders lessen alfabetisering en Nederlands in een aparte ruimte. Dit project is een samenwerking van het Centrum voor Basiseducatie Kempen met een aantal sociale partners uit Geel: het Geboorte-Informatiecentrum, Kind en Gezin, de Dienst Diversiteit, de Dienst Samenlevingsopbouw en het Huis van de Dialoog t Origineel.

3 5 Babbelkousje Mol Babbelkousje wil de Nederlandse taal zoveel mogelijk stimuleren bij jonge kinderen uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar. Met dit project richt de organisatie zich tot drie verschillende doelgroepen; de kinderen zelf waarbij medewerkers de Nederlandse taal willen stimuleren; de ouders van de kinderen waarvan de organisatie de betrokkenheid in zowel de school als in de samenleving willen verhogen; en tot slot de basisscholen via vormingen, de aankoop van taalstimulerend materiaal en samenwerking met professionele organisaties. Babbelkousje biedt een combinatie aan van zowel taalontwikkeling, ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden, talentontwikkeling en een versterking van het sociale netwerk op een geïntegreerde manier. 6 Onderwijscheques Turnhout Onderwijscheques zijn een product van de dienst Gelijke Kansen van de Stad Turnhout om ouders van kinderen in het basisonderwijs, die het financieel moeilijk hebben, te helpen bij het betalen van hun schoolrekening. Deze cheque heeft als doel de schoolrekening te verminderen, het totaal aantal openstaande schoolrekeningen te verlagen en het communicatieproces tussen ouders en de school op gang te zetten. Dit product is opgenomen in het bestuursakkoord onder de doelstelling Gelijke Onderwijskansen stimuleren.

4 VRIJE TIJD Gemeente Korte inhoud 7 De Vlaamse dienst speelpleinwerking en lokale kinderarmoede De Vlaamse Dienst Speelpleinwerking wil speelinitiatieven helpen om op lokaal vlak een kwalitatief vrijetijdsaanbod voor kinderen te creëren. Het belang van het kind is daarbij het uitgangspunt. Om deze doelstelling te realiseren, biedt VDS iedereen die actief is in het lokale speelpleinwerk een brede dienstverlening aan. Ook op het vlak van kansarmoede worden de lokale besturen en speelpleinen ondersteund. 8 GOMOR-Vrijetijdspas Lier GOMOR is een kortingkaart van de stad Lier om haar inwoners met een beperkt inkomen aan te sporen en toe te laten meer te participeren aan sport, cultuur en vrije tijdsbesteding in het algemeen. 9 Competentiegericht Jeugdwerk van Jes vzw stadlabo Antwerpen JES vzw ontwikkelt vernieuwende initiatieven die jonge mensen kansen willen bieden binnen de verschillende domeinen van onze samenleving. JES vzw hanteert een ruimere definitie dan gebruikelijk in het klassieke jeugdwerk, waarbinnen niet enkel ruimte is voor vrije tijd, maar ook voor opleiding, onderwijs en tewerkstelling en dit vanuit een geïntegreerde en competentiegerichte aanpak. Als organisatie die kansen wil creëren voor jongeren, is het inzetten op EVC (elders verworven competenties) een logische keuze. Zeker gezien een belangrijk aandeel van de jongeren uit de doelgroep om uiteenlopende redenen de schoolbanken te vroeg en zonder diploma verlaten, vaak moeilijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt, weinig participeren aan het regulier vrijetijdsaanbod en weinig tot niet aanwezig zijn in de bestaande inspraakorganen én daardoor heel wat kansen mislopen. 10 Street Action Boom Street Action is een buurtsportproject met extra aandacht voor maatschappelijk kwetsbare jongeren, wijkgebonden, voor en door jongeren. Sport & spel worden gebruikt om jongeren structuur en houvast te bieden, wakkeren hun competitiegeest aan en zorgen ervoor dat ze zich beter in hun vel voelen. Jongeren die hiervoor interesse hebben, kunnen een plaatselijke animatoropleiding volgen.

5 KWETSBARE ZWANGERSCHAPPEN & OPVOEDING Gemeente Korte inhoud 11 Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten zijn laagdrempelige ontmoetingsplaatsen voor peuters en (groot)ouders met als doel kansen aan te rijken op het vlak van taalstimulatie, de uitbouw van een sociaal netwerk en bruggen te leggen naar onderwijs en werk. 12 Loket Kids & Co: een plaats voor ouder en kind Herenthout Loket Kids & co is in de gemeente Herenthout hét aanspreekpunt voor alles wat met kinderopvang en opvoeding te maken heeft en is één van de zes loketten binnen het Herenthuis (het concept van het Sociaal Huis is hier doorgetrokken naar het hele lokale bestuur, gemeente én OCMW). Buitenschoolse opvang, opvoedingsondersteuning en peuterspeelpunten gaan hier hand in hand. Het project werd deels opgestart op eigen initiatief vanuit het OCMW en deels vanuit de Intergemeentelijke Samenwerking van de OCMW s van de Middenkempen (ISOM). 13 De Kraamvogel Antwerpen Uit de literatuur én uit de praktijk blijkt dat zwangere vrouwen in (kans)armoede vaak veel te laat in de zwangerschapszorg terecht komen met alle negatieve gevolgen vandien voor zichzelf én hun baby. Ook in de eerste, zware periode na de bevalling vinden ze maar moeilijk hun weg naar adequate begeleiding en hulp. Om hieraan tegemoet te komen, is de werking van De Kraamvogel gebaseerd op drie peilers. Op de eerste plaats is dat netwerking om de expertise rond de perinatale periode te koppelen aan de expertise van andere organisaties rond armoede, op de tweede plaats voorziet De Kraamvogel in opleiding rond perinatale zorg aan hulpverleners die in hun werk regelmatig met kansarme zwangeren worden geconfronteerd en tot slot werkt ze outreachend naar de vrouwen zelf in hun eigen omgeving.

6 14 Kind en Gezin Antwerpen In de preventieve zorg werkt Kind en Gezin, naast verpleegkundigen, al jaren met ervaringsdeskundige gezinsondersteuners in Antwerpen en Mechelen. Vanuit hun eigen levenservaring en opleiding ondersteunen zij de meest kwetsbare gezinnen. Kind en Gezin wil in de toekomst de gezinsondersteuners ook in de rest van de provincie inzetten. Twee ervaren gezinsondersteuners komen vertellen over hun werk en praktijkervaring. 15 Gezinsbegeleiding Het Spoor Turnhout Elk kind moet zich kunnen ontplooien tot een volwassene die er in de maatschappij effectief kan bijhoren en meetelt. Ouders zijn hiervoor mee verantwoordelijk en moeten hierbij geholpen, begeleid en ondersteund worden waar nodig zodat de cirkel van generatiearmoede kan worden doorbroken. Gezinsbegeleiding Het Spoor engageert zich om die allesbehalve makkelijke maar noodzakelijke taak op zich te nemen.

7 FINANCIËLE EN MATERIËLE HULP Gemeente Korte inhoud 16 Ruilwinkel Boempetat! Boom Boempetat! is een ruilwinkel, ontmoetingsplaats en activiteitencentrum in één. In de ruilwinkel kunnen spulletjes voor kinderen tussen 0 en 3 jaar worden geruild zoals meubeltjes, kleding, bedlinnen, speelgoed,. en betalen klanten met een eigen munteenheid. Achteraan de winkel is een koffie- en speelhoek, waar ouders en andere opvoeders een tas koffie of thee kunnen drinken en ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen samen spelen. Regelmatig worden er allerlei nuttige en praktische activiteiten (workshops, babymassages, voorleesmomenten, ) georganiseerd in samenwerking met de partnerorganisaties Sociale kruidenier "Onzen Hof" Heist-op-den-Berg Westerlo De Sociale Kruidenier biedt kwaliteitsvoeding en basisproducten aan aan al wie het financieel moeilijk heeft. Met de recente opstart van deze dienst in Heist-op-den-Berg (januari 2013), wil de gemeente een kwaliteitsvol en vooral waardig alternatief bieden voor deze vorm van noodhulp. De kwaliteit en de verscheidenheid van de aangeboden producten helpen om het gevoel van eigenwaarde van kansarme klanten te herstellen. De Sociale kruidenier werkt vraaggericht, door haar aanbod af te stemmen op de vragen en noden van mensen in armoede. De Sociale Kruidenier heeft behalve het winkel- en belevingsgedeelte een belangrijke sociale functie als ontmoetingsplaats en fungeert tegelijkertijd als een belangrijke werkgever van sociaal tewerkgestelden. In Onzen Hof leren sociaal kwetsbaren samen ecologisch tuinieren onder begeleiding van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Wekelijks komen sociaalkwetsbare mensen (zowel allochtone als autochtone mensen) samen, onder begeleiding van De Dreef en een professionele moestuinbegeleider van Velt om biogroenten te leren telen. De oogst wordt verdeeld onder de doelgroep en vervolgens verwerkt in de wekelijkse kookgroep van De Dreef. Onzen Hof is een tuin waar mensen samen tuinieren. In de tuin van 'De Dreef' ontmoeten sociaal-kwetsbaren en vrijwilligers elkaar. Ze hebben sociaal contact, leren elkaars leefwereld beter kennen en versterken elkaar.

8 19 Budgetplanner, een maand lang op verkenning in je portemonnee Brasschaat Kruip een ganse dag in de huid van een kansarme in Brasschaat en ervaar zelf wat hun moeilijkheden zijn. Daarbij maakt iedereen gebruik van de tweedehandsboetiek voor een 'nieuwe' outfit, krijgt iedereen een specifieke rol /taak voor die dag zoals een warme en gezonde maaltijd aankopen en bereiden met een zeer beperkt budget/ ga je zonder diploma op zoek naar een geschikte job/ vraag je een leefloon aan bij het OCMW,...), ga je samen met enkele OCMW-cliënten in dialoog en aan tafel voor de goedkope maaltijd (en ook afwas ) en is er na afloop ruimte voor vragen en uitwisseling/bespreking van de opgedane indrukken en ervaringen.

9 TOEGANKELIJKE DIENSTVERLENING Gemeente Korte inhoud 20 Integraal armoedebeleid Heistop-den-Berg Heist-op-den-Berg In Heist-op-den-Berg is er binnen de verschillende levensdomeinen van kinderen aandacht voor de armoedeproblematiek. Het OCMW werkt er samen met verschillende partners om kinderarmoede te bestrijden. In dit praktijkvoorbeeld legt een medewerker van het OCMW uit hoe er samen met scholen, (jeugd)verenigingen, de welzijnsschakel, speelpleinwerking, gemeentelijke diensten, aan kinderarmoede wordt gewerkt binnen de gemeente en dit heel specifiek over thema s en onderwerpen zoals cultuur, opvoedingsondersteuning, voedselbedeling, vrijetijdskaart, speelkoffers, de vorming van maatschappelijk werkers,. 21 Samenwerking welzijnsschakel & OCMW Beerse In Beerse werkt de welzijnsschakel nauw samen met het OCMW aan een gezamenlijke doelstelling: het versterken van de persoon in armoede. Concreet gebeurt dat door hem nauwer in contact te brengen met beide diensten teneinde te zorgen voor de versterking van het sociaal weefsel, sterker de link te leggen met ondersteunende diensten en tegelijkertijd de drempels naar diensten en de rechten van mensen in armoede te verkleinen. 22 TAO Armoede: Duurzame armoedebestrijding op maat. Antwerpen Hoe kan je ervoor zorgen dat je acties op een duurzame wijze armoede bestrijden? TAO Armoede werkt met opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Zij hebben gedurende 4 jaar een opleiding gevolgd om hun armoedegeschiedenis en - beleving professioneel te kunnen inzetten in alle sectoren en levensdomeinen. Zij kunnen bijv. aangeven wat de impact van maatregelen kan zijn voor mensen in armoede en wat wel en niet werkt in een hulp- en dienstverleningscontext. Samen met de reeds aanwezige deskundigheden kan dit zorgen voor een efficiënter armoedebeleid en een aanbod dat meer op maat van mensen in armoede is afgestemd. Aan de hand van een concreet voorbeeld laten we u kennismaken met de brede en diverse mogelijkheden van het inzetten van deze aanvullende deskundigheid.

10 23 Menswaardig leven in Vlaanderen. Welke rol voor lokale besturen? Centrum voor Budgetbegeleiding De realisatie van de individuele en structurele voorwaarden met het oog op een menswaardig leven maakt de kern uit van ieder armoedebestrijdingsbeleid. Lokale overheden die het dichtst bij de mensen zelf staan moeten bijsturen waar nodig. In de periode begeleidden onderzoekers van Cebud de opstart en uitvoering van het lokaal armoedebestrijdingsbeleid in de gemeente Balen. Het OCMW van Balen mocht hiervoor in 2011 de federale armoedeprijs in ontvangst nemen. Geïllustreerd met vele voorbeelden uit de Balense praktijk, worden in deze workshop handvaten gegeven voor het opzetten en uitvoeren van een integraal en participatief lokaal armoedebestrijdingsbeleid.

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

OPVOEDINGSONDERSTEUNING OPVOEDINGSONDERSTEUNING Opvoedingsondersteuning - beleidsmatig op de agenda! (1) Tot voor enkele jaren OO nauwelijks item Geen overleg, nauwelijks gezamenlijke actie, Anno 2015 Op Vlaams niveau Decreten

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. OCMW Gent en. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. OCMW Gent en. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede OCMW Gent en kinderarmoede Algemeen kader Regie kinderarmoede : OCMW als regisseur (Beleidsondersteuning / Dept. Sociale Dienstverlening) Armoedebeleidsplan (Regie Joris

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede De jaarlijkse poll Wie is aan de slag in een huis van het kind? Wie is nu al actief betrokken bij een huis van het kind of werkt samen met een huis van het kind? (niet

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL KINDERARMOEDE

PROJECTVOORSTEL KINDERARMOEDE OCMW Sint-Katelijne-Waver PROJECTVOORSTEL KINDERARMOEDE 1. Inleiding Armoede wordt gedeeltelijk, maar voor een belangrijk deel, doorgegeven van generatie op generatie. Kinderen die (langdurig) leven in

Nadere informatie

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal Kinderarmoede Katrien Verhegge Administrateur-generaal Inleiding Decretale opdracht Kinderarmoede wicked problem Benaderen vanuit transitiedenken Kinder- en mensenrechten belangrijke toetsstenen Monitoring

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

Peuter Speelpunt Turnhout

Peuter Speelpunt Turnhout Peuter Speelpunt Turnhout Samen spelen kan je leren! -Een plaats voor ontmoeting -Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname -Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen

Nadere informatie

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL Ontdek het aanbod van onze partners: LANDELIJKE KINDEROPVANG STEKELBEES Landelijke Kinderopvang Initiatief buitenschoolse opvang Gasthuisdree

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen Wie zijn we Een vzw opgericht in juli 2010 Verenigt sociale kruideniers in Vlaanderen Promotie van het model sociale kruidenier in Vlaanderen Organiseren van uitwisseling

Nadere informatie

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND Inleiding De samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind, zo blijkt uit waar we nu staan, hebben het potentieel om (verder) uit te groeien tot laagdrempelige basisvoorzieningen.

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar

Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar * Locatie: Donderdag 11 december 2014: 09u30 12u30. Sporthal Heist op den Berg Praktijktafel 1 O.l.v. Dirk Van Noten (voorzitter

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

HUIS VAN HET KIND EEKLO

HUIS VAN HET KIND EEKLO HUIS VAN HET KIND EEKLO Indicatoren Kinderarmoedebestrijding 18,00% 16,00% 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 8,02% 10,64% 8,03% 8,61% 16,11% 10,45% 12,66% 11,90% 9,47% 6,00% 4,00% 2,00% 0,87% 0,78% 2,10% 1,40%

Nadere informatie

Mama Leert! Terugblik Evaluatie Heden Toekomst

Mama Leert! Terugblik Evaluatie Heden Toekomst Mama Leert! 2016 2017 - Terugblik Evaluatie Heden Toekomst Terugblik ESF oproep 320 ikv vh AMIF-programma 2014-2020: Proeftuinen inburgering op maat van laaggeletterde moeders met jonge kinderen (0-3)

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: SOCIO-ECONOMISCHE DETERMINANTEN

V R A G E N K A A R T THEMA: SOCIO-ECONOMISCHE DETERMINANTEN V R A G E N K A A R T? ? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema socio- economische determinanten en 9 voor

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin VLOR studiedag 3 februari 2012 Taal = hot item Arme peuters ook taalarm (16/03/2009) Steeds minder baby s met Nederlands als thuistaal geboren (4/12/2010)

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Trefdag Ouderen en Lokaal beleid Inzetten op participatie Gent, 7 mei 2019 Katelijn Van Horebeek Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling

Nadere informatie

Het Huis van het Kind voor iedereen

Het Huis van het Kind voor iedereen Het Huis van het Kind voor iedereen Welke uitdagingen liggen er? Vandaag zijn er in Vlaanderen 153 Huizen van het Kind die samen 210 gemeenten bereiken. De subsidieoproep van eind februari en de Roadmap

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid Ontbijtvergaderingen Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Workshop Buurtgerichte netwerken en Huizen van het Kind VVSG - Samenhang Lokaal Geïntegreerd Gezinsbeleid 2 Instrumenten Buurtgerichte netwerken

Nadere informatie

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Dilbeek 41.255 inwoners Bron: http://aps.vlaanderen.be/lokaal/kinderarmoede/kinderarmoede.html

Nadere informatie

Ocmw Wichelen. Zorgzame gemeenschap met maximale ontplooiingskansen en aandacht voor de evoluerende maatschappij. vs. 11/03/2013 - Excel 2007

Ocmw Wichelen. Zorgzame gemeenschap met maximale ontplooiingskansen en aandacht voor de evoluerende maatschappij. vs. 11/03/2013 - Excel 2007 Met onze zorg beogen we de coördinatie van een warme zorg, 1 1.1 aangepast aan het individueel levensverhaal Bevordering huiselijkheid woonzorgvoorzieningen 1 1.1 1.1.2 1 1.1 1.1.3 1.1.1 Herinrichten WZC

Nadere informatie

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG Aanwezig: Vertegenwoordigers van 10 welzijnsschakelgroepen uit Olen, Rijkevorsel, Mol, Herselt, Hulshout, Westerlo,

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang en kwetsbare gezinnen

Lokaal loket kinderopvang en kwetsbare gezinnen Lokaal loket kinderopvang en kwetsbare gezinnen 05/02/2019 Een lokaal loket kinderopvang helpt om de toegang tot kinderopvang voor elke ouder laagdrempelig te houden, met bijzondere aandacht voor kwetsbare

Nadere informatie

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013 PROJECTOPROEP Hoe omgaan met kinderarmoede op school? Toerusten van leerkrachten in het kleuteronderwijs om beter steun te verlenen aan kansarme kinderen Diego Cervo Pedagogisch ondersteuningsaanbod op

Nadere informatie

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning 10 december 2015 8 ste Jaarcongres EXPOO Brussel Opbouw 1. Welzijnsschakels

Nadere informatie

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid!

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! Naar een verdieping hoger met je gemeentelijk jeugdbeleid, of een volledige make-over? PROCEDURE Vraag je begeleiding

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

21/06/2016 GEZINNEN MET EEN BEPERKT INKOMEN TEKENEN MEE HET BELEID UIT WORKSHOP MAAR EERST: CEBUD

21/06/2016 GEZINNEN MET EEN BEPERKT INKOMEN TEKENEN MEE HET BELEID UIT WORKSHOP MAAR EERST: CEBUD GEZINNEN MET EEN BEPERKT INKOMEN TEKENEN MEE HET BELEID UIT Tinne Mertens en Nele Peeters CEBUD - Thomas More 1 WORKSHOP Belang van participatie Waarom gezinnen met een beperkt inkomen het beleid mee uittekenen

Nadere informatie

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE Ervaringen uit de pilootgemeenten Tinne Mertens CEBUD 1 EEN VEILIGE KINDERTIJD 2 Projectfinanciering Provincie Antwerpen CEBUD (Thomas More) en Welzijnszorg Kempen Verloop

Nadere informatie

Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017

Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017 Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017 Onderdeel van de pipeline 0-3 jaar AMIF Focus van het project een goede start Ouders worden continu ondersteund door partners

Nadere informatie

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak

Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Ides Nicaise HIVA / PPW (KU Leuven) Vooraf Vooraf België Was mede-initiator van EU-aanbeveling 2012 inzake

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie binnen Kind en Gezin Strategische ambitie van K&G opgenomen in ondernemingsplan 2013-2014 'Te werken

Nadere informatie

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen 2 - Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst 09-04-18 Speech Minister Vandeurzen Samen met Vlaanderen inzetten op

Nadere informatie

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 2017 Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 1 WAT IS MOEDER-TAAL? 3 2 JOUW TAAK ALS VRIJWILLIGSTER? 4 3 INFORMATIE EN TIPS VOOR VRIJWILLIGSTERS 5 4 ONDERSTEUNING 7 4.1 VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST FOUT! BLADWIJZER

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 20142015-0504 20-04-2015 Collegebesluit houdende de wijziging van collegebesluit nr. 20132014-0459 van 22 mei 2014 houdende de goedkeuring van het Kinderarmoedebestrijdingsplan 2014-2015

Nadere informatie

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding 1 Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding Herman Baert Annelies Droogmans Lieve Polfliet 2 Bij het geheel of gedeeltelijk gebruik van deze power point, dienen de auteursrechten op de

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door

De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door BIJLAGEN De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door Zorgt de gemeente zelf voor huisvesting? En hoe? (Sociale woningen, noodopvang, ) Geeft het OCMW premies aan mensen die het moeilijk hebben

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Waar zetten we zeker op in?

Waar zetten we zeker op in? 1. KINDERARMOEDE Ambitie 10. Kinderen en hun gezin in armoede krijgen meer kansen en ondersteuning om de armoedespiraal te doorbreken Waar zetten we zeker op in? De inzet op kinderarmoede is niet nieuw

Nadere informatie

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 VOORAF: de vereniging SPOOR De vereniging SPOOR staat voor Samenwerking rond Preventie in het kader van Opvoeding en Onderwijs Regio Brugge

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op participatie van mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014

Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op participatie van mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014 Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014 Foto: Wijkcentrum De Kring, Eeklo Kader: sterk Centraal: realiseren recht mensen in armoede op vrijetijds. Keuzevrijheid

Nadere informatie

Wat. lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen

Wat. lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen Wat lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen het inloopteam Huis der Gezinnen de Erasmus Hogeschool Lerarenopleiding

Nadere informatie

Inspiratiesessie voor studiedag SAMEN DIGITAAL! NAAR INNOVATIEVE EN CREATIEVE OPENBARE

Inspiratiesessie voor studiedag SAMEN DIGITAAL! NAAR INNOVATIEVE EN CREATIEVE OPENBARE Volg een computercursus en neem je computer mee naar huis Inspiratiesessie voor studiedag SAMEN DIGITAAL! NAAR INNOVATIEVE EN CREATIEVE OPENBARE COMPUTERRUIMTESEric Van Nieuwenborgh (Oxfam) - Ghislain

Nadere informatie

Goed onderwijs, een zaak van iedereen 1. Sector Samenlevingsopbouw 2. MJP Praktijken (4) 4. Netwerk ZVI

Goed onderwijs, een zaak van iedereen 1. Sector Samenlevingsopbouw 2. MJP Praktijken (4) 4. Netwerk ZVI Goed onderwijs, een zaak van iedereen 1. Sector Samenlevingsopbouw 2. MJP 2016-2020 3. Praktijken (4) 4. Netwerk ZVI Samenlevingsopbouw Departement Welzijn (decreet maatschappelijk opbouwwerk) 250 werkers

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 Programma 1. Kennismakingsronde 2. Korte Toelichting globale werking Formaat 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 4. Ouderbetrokkenheid (focus moeders) Missie Formaat is de federatie van jeugdhuizen,

Nadere informatie

Concept van een ontmoetingsplaats

Concept van een ontmoetingsplaats Concept van een ontmoetingsplaats Algemene omschrijving Zowel uit de verschillende bezoeken in Brussel, Antwerpen, Frankrijk en Italië, als uit ons onderzoek, blijkt dat ontmoetingsplaatsen voor kinderen

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten.

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten. BD 2.08 Bevorderen van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de stad met bijzondere aandacht voor de leefbaarheid in de aandachtswijken en het bieden van kansen aan maatschappelijk kwetsbare jeugd.

Nadere informatie

Startworkshop pilootproject Taalstimulering en meertaligheid

Startworkshop pilootproject Taalstimulering en meertaligheid KBS-project Aangepaste communicatie naar sociaal zwakke groepen Startworkshop pilootproject Taalstimulering en meertaligheid Tinne Rommens, stafmedewerker diversiteit KInd & Gezin Frank Van Swalm, communicatieambtenaar

Nadere informatie

Wat doet het OCMW eigenlijk?

Wat doet het OCMW eigenlijk? Wat doet het OCMW eigenlijk? OCMW Duffel Duffel: 17.150 inwoners Mechelen- Antwerpen Lier Kansarmoedeindex: 5,9% 2013, in 2003 was dat nog 3,6% Aantal huishoudens Aantal sociale huurwoningen Aandeel sociale

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

Je kan niet kiezen waar en in welk gezin je geboren wordt

Je kan niet kiezen waar en in welk gezin je geboren wordt Je kan niet kiezen waar en in welk gezin je geboren wordt Anne Dedry Directeur Zorg-Saam en Ons Zorgnetwerk - 11 maart 2014 - Daarom 6 goede praktijkvoorbeelden rond kinderarmoede waar geboren aan de goede

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

1. Grootste groep gezinnen gaat er op vooruit

1. Grootste groep gezinnen gaat er op vooruit Wat zegt sp.a over de kinderbijslag De kinderbijslag wordt straks een Vlaamse bevoegdheid. We willen een sterk vereenvoudigd systeem van kinderbijslag waarbij elk kind hetzelfde bedrag krijgt, onafhankelijk

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg

De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 CD&V Huldenberg De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg - ZORG - ONDERWIJS - ONDERWEG / OMGEVING ZORG De weg vooruit voor alle

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 oktober 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/3 Budget 2013. Machtigingskrediet 831/640. Subsidie

Nadere informatie

De organisatie van opvoedingsondersteuning

De organisatie van opvoedingsondersteuning De organisatie van opvoedingsondersteuning 1. Wat is opvoedingsondersteuning? Opvoedingsondersteuning bestaat uit al die activiteiten die tot doel hebben om ouders en andere opvoeders steun te bieden bij

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang. Resultaten enquête 2016

Lokaal loket kinderopvang. Resultaten enquête 2016 Lokaal loket kinderopvang Resultaten enquête 2016 Inleiding Doelstelling: kinderopvang als basisvoorziening Recht van elk kind/ elk gezin op een kwaliteitsvolle dienstverlening Opvang in voldoende mate

Nadere informatie

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas Missie als uitgangspunt bij alle acties Goed Gevoel verenigt in haar sociale kruidenier 't Hofke en sociaal restaurant Kome Netemensen in armoede, vrijwilligers en werknemers

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Lokale besturen en kinderarmoede

Lokale besturen en kinderarmoede Projectenmarkt kinderarmoede, Brussel, 25 september 12 Lokale besturen en kinderarmoede Inleiding Sedert 2010, Europees jaar van armoedebestrijding, heeft het begrip kinderarmoede volop ingang gevonden,

Nadere informatie

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014.

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Aanwezig: Eddy Beuten (Rap op stap), Odette Geelen (TAO Limburg), Willy Stöcker (sportraad), Gie Vranken (cultuur), Pierre Nelissen (schepen van

Nadere informatie

Functiebeschrijving DESKUNDIGE KINDEREN EN JONGEREN B1-B3

Functiebeschrijving DESKUNDIGE KINDEREN EN JONGEREN B1-B3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Inspiratiedag Jeugdwerk in de stad 02/02/2017. Bruggen bouwen in en naar de vrije tijd Kris De Visscher Demos vzw

Inspiratiedag Jeugdwerk in de stad 02/02/2017. Bruggen bouwen in en naar de vrije tijd Kris De Visscher Demos vzw Inspiratiedag Jeugdwerk in de stad 02/02/2017 Bruggen bouwen in en naar de vrije tijd Kris De Visscher Demos vzw Armoede tegengaan, betekent dan ook werkelijk inzetten op een egalitaire samenleving, op

Nadere informatie

De identiteit van Domo vzw: een goede buur

De identiteit van Domo vzw: een goede buur De identiteit van Domo vzw: een goede buur 1. Ideologie Waar geloven wij in? De uitspraak van Adèle, oprichtster van Domo, geeft de belangrijkste bestaansreden van Domo weer: Je kán zoveel doen door eenvoudigweg

Nadere informatie

Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede

Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede Artikel 1 Middelen aan derden doelstelling OCMW Gent heeft de regierol in de strijd tegen armoede in Gent.

Nadere informatie

Inspirerende ontbijten voor lokale mandatarissen

Inspirerende ontbijten voor lokale mandatarissen De VVSG organiseert in samenwerking met Vlaams minister van armoedebestrijding Liesbeth Homans, Netwerk tegen Armoede, vzw De Link/TAO en de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams- Brabant, West-Vlaanderen

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie