Oktober e jaargang volgnr pagina s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oktober 2014 5e jaargang volgnr. 16 5 pagina s"

Transcriptie

1 Oktober e jaargang volgnr pagina s Van het bestuur Deze nieuwsbrief verschijnt een paar weken later dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft te maken met aankomende bestuurswisselingen en het vastleggen van een datum voor de eerstvolgende netwerkbijeenkomst. De datum van beschikbaarheid van de bovenzaal in het RABO Amerstreek-gebouw in Oosterhout moet namelijk passen in de agenda van sprekers die het bestuur graag wil vastleggen. Het bestuur heeft zich de afgelopen tijd met name beziggehouden met het kijken naar het eigen funktioneren en het zich nadrukkelijker profileren naar buiten, daarbij mede de verwachtingen van de leden in acht nemend. Die discussie is deels nog gaande en wordt naar verwachting begin december afgerond. De leden worden dan in de Nieuwjaarsbijeenkomst over het plan van aanpak geïnformeerd. De tweewekelijkse vergaderingen kenden de afgelopen periode een volle agenda. Het profiel van een nieuwe voorzitter en de inventarisatie van kandidaten, de UWV Werk3Daagse, de WerkLink CV-scan voor de leden, het NetwerkEvent bij het jubilerende Wava!GO, de mutaties van wethouders in de omliggende gemeenten, aanwezigheid bij open huis-bijeenkomsten voor werkgevers en de voorbereiding voor de netwerkbijeenkomst in november. Netwerkbijeenkomst met JobRotary en UWV Noteer in uw agenda of - beter - schrijf uzelf alvast in bij het secretariaat van de stichting voor de eerstvolgende netwerkbijeenkomst op vrijdag 14 november a.s. om uur in het RABO Amerstreek-gebouw. Met bijdragen van interessante sprekers van de organisatie JobRotary en het UWV. Alleszins de moeite waard hierbij aanwezig te zijn. De officiële uitnodiging volgt nog. JobRotary is een landelijk opererende organisatie die oudere werkzoekenden begeleidt en ondersteunt op weg naar nieuw werk. De ervaring leert bij deze doelgroep, dat het na een lange periode zonder werk lastiger wordt om weer aan de slag te komen. Het is dan prettig als een deskundige en ervaren mentor kan helpen. Namens Job Rotary afdeling Breda verzorgt Harry Koopman, regio-coördinator JobRotary en voormalig bestuursvoorzitter Avans Hogeschool in Breda, de inleiding van de netwerkbijeenkomst. Hij gaat op de procedure en actuele mogelijkheden in, de goede selectie van kandidaten, de mate van succes, enz. en neemt tijd voor vragen en discussie. (naar pagina 2)

2 Pagina 2 Het UWV is die vrijdagmiddag 14 november vertegenwoordigd door werkcoach Karin Baggerman, die ingaat op de rechten en plichten van uitkeringsgerechtigden met een uitkering via het UWV of de gemeente, de hoogte van de uitkering bij een parttime/baan, enz. Heeft u zelf vragen over bv. werken als zelfstandige, vrijwilligerswerk, het aflopen van de uitkering, enz., dan heeft u hier ook gelegenheid voor. Samenstelling bestuur Medio september heeft het bestuur de eigen leden en externe relaties van de stichting op de hoogte gebracht van het vertrek van voorzitter Wally Giesselbach. Vanaf de oprichting in 2010 is Wally bij de stichting betrokken geweest hij was één van de initiatiefnemers - en heeft in de funktie van voorzitter jarenlang de kar getrokken. Het bestuur is hem daar erkentelijk voor en neemt op gepaste wijze afscheid van hem. Inmiddels is het bestuur naarstig op zoek gegaan naar een opvolger, zowel binnen de eigen gelederen als daarbuiten. Daarbij is ook advies ingewonnen bij wethouder sociale zaken in Oosterhout, Marcel Willemsen. De profielschets is gemaakt en er zijn al kandidaten in beeld. Met hen wordt door vice-voorzitter Johan Jansen eerdaags contact opgenomen voor een kennismakingsgesprek met een vertegenwoordiging van het zittende bestuur. De verwachting is de naam van de nieuwe voorzitter nog vóór de netwerkbijeenkomst van 14 november bekend te kunnen maken. Per 1 januari a.s. vertrekt ook het bestuurslid PR & Communicatie, Joop Don, om persoonlijke redenen. Hij heeft drie jaar deel uitgemaakt van het bestuur en de stichting in die periode op zijn vakgebied naar een hoger niveau getild. Geïnteresseerde kandidaten voor deze funktie worden verzocht een mailbericht te sturen naar het secretariaat. Voor evt. aanvullende informatie kunt u terecht bij vice-voorzitter Johan Jansen ( , johan.anne@ziggo.nl) en Joop Don zelf ( , don.jtm@gmail.com). De profielschets voor deze funktie staat op de volgende pagina. (naar pagina 3)

3 Pagina 3 Voor de funktie PR & Communicatie bij de stichting is het volgende profiel opgemaakt: Taken: * voert de redactie over de periodiek verschijnende nieuwsbrief van de stichting (6x per jaar) * doet de verslaggeving van thema-bijeenkomsten voor de leden * onderhoudt de contacten met de regionale en lokale pers en schrijft de persberichten * initieert mede de externe contacten met o.a. UWV, gemeenten, instanties, sprekers, enz. Kwalificaties: * contactvaardig en communicatief binnen en buiten de stichting * representatief in de vertegenwoordiging namens de stichting op bijeenkomsten * goede beheersing Nederlandse taal in woord en geschrift Tijdsbesteding: * 1x per twee weken - muv. zomerperiode - aanwezig op bestuursvergadering in de ochtend * aanwezigheid bij afspraken, op maandelijkse inloopochtenden en georganiseerde bijeenkomsten van stichting zelf (3 per jaar) - en van externe partners * gem. twee dagen per maand voor redactiewerk thuis Vacature werkgroep Werkgevers. In de nieuwsbrief van mei nr. 14 is reeds een oproep geplaatst. Het nieuwe lid gaat de werkgroep ondersteunen. Niet zozeer in concrete werkzaamheden, doch in het netwerken met ondernemersgroeperingen, het initiëren van nieuwe contacten en het onderhouden daarvan. Bij bijeenkomsten waar de Stichting Netwerk55plus voor genodigd is, introduceert en representeert hij of zij zich als afgevaardigde. Van de kandidaat verwacht het bestuur m.n. ervaring in relatiebeheer; hij/zij is werkzaam (geweest) in een leidinggevende functie, heeft bij voorkeur een commerciële inslag, neemt initiatief, is doortastend, heeft een voorkomende presentatie en is prettig, enthousiast en eerlijk in de omgang. Het staat de leden vrij ook mogelijke kandidaten aan te dragen. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij bestuurslid Jaap Boers van de werkgroep zelf (boers.2@casema.nl), tel NetwerkEvent jubilerend Wava!Go Donderdag 18 september jl. vertegenwoordigden bestuursleden Jaap Boers en Peter van Bragt de stichting bij het NetwerkEvent Duurzame Participatie West-Brabant van het 60 jaar bestaande Wava!GO in Oosterhout. Maar liefst 300 deelnemers de meeste uit het bedrijfsleven bezochten het congres en maakten kennis met diverse invalshoeken rondom het thema Duurzame Participatie. Er was door de drie in de regio West-Brabant werkzame Sociale Werkvoorzieningsbedrijven i.s.m. de Brabants-Zeeuwse (naar pagina 4)

4 Pagina 4 Werkgeversvereniging een aantrekkelijk programma samengesteld met sprekers en workshops. Het congres reikte informatie en uitwisseling aan van ervaringen over de ondersteuning van niet alleen de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maar ook van werkgevers. Vragen van ondernemers kwamen interactief aan bod. De nieuwe Participatiewet per 1 januari 2015 behelst het onderbrengen van minder valide werknemers die momenteel nog door o.a. Wava!GO worden ingezet bij diverse activiteiten (onderhoud groen, eenvoudige productie-werkzaamheden, enz.) dadelijk voor een groot gedeelte bij particuliere bedrijven moeten worden ondergebracht. We hebben het in aantallen over zo n 600 van de ruim 700 mindervalide werknemers! Een drietal sprekers verzorgden de opening met een inleiding: wethouder Bob Bergkamp van de Gemeente Breda, BZW regio-voorzitter Cees van Gelderen en de voorzitter van de overkoepelende sociale werkplaatsen organisatie Cedris, Job Cohen, bij velen bekend. Zij gaven de belangrijkste zaken en aandachtspunten weer om van de nieuwe Participatiewet een succes te maken. Inspirerende winnaar! Een van de hoogtepunten van de dag was de uitreiking van de Participatieprijs 2014 in de vorm van een sculptuur aan Skil Europe uit Breda. De vakjury onder voorzitterschap van O houts wethouder Marcel Willemsen gaf aan dat Skil Europe op een unieke, duurzame en enthousiaste wijze al vele jaren inhoud geeft aan het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf is volgens de jury een prachtig voorbeeld als het gaat over het bedrijfsmatig inhoud geven aan de participatiemaatschappij. Het laatste woord op het congres was aan Nils Roemen, die in een perfecte presentatie met komische ondertoon de aanwezigen enthousiast kreeg met zijn motto Durf te vragen. Over ongekende mogelijkheden door op een andere manier netwerken te benutten en vaste vanzelfsprekendheden los te laten. De link naar het gratis downloaden van het magazine Er is genoeg met ideeën van Nils Roemen: Afsluitend aan het congres was er de mogelijkheid om te netwerken, onder het genot van een natje en een droogje. Zo gaat de stichting onder meer met Avans Hogeschool Social Studies om de tafel zitten om de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. (naar pagina 5)

5 Pagina 5 Netwerken bij OPEN COFFEE in gemeenten Het idee achter OpenCoffee is eenvoudig: mensen krijgen eens in de week, op een vast tijdstip en op een vaste locatie, de gelegenheid om in een informele setting een kop koffie met elkaar te drinken. Zo kunnen ondernemers en investeerders elkaar vinden, kunnen vakgenoten kennis delen en collega's de juiste personen treffen om ze verder te helpen. Dat principe geldt natuurlijk ook voor werkzoekenden die met gelijkgestemden en werkgevers in contact willen komen. In Oosterhout vindt de OpenCoffee elke vrijdagochtend plaats, van tot uur in de bar van restaurant Du Theatre aan het Basiliekplein. Wie zich in het koffienetwerk wil mengen kan zich op LinkedIn aanmelden bij de groep Open Coffee Oosterhout. Daar kunnen groepsleden aangeven, wanneer ze naar de OpenCoffee komen. Deelname is gratis; bezoekers hoeven alleen hun eigen koffie te betalen ( In Breda is de Open Coffee bijeenkomst ook wekelijks op vrijdagochtend. Van 9 tot 10 uur bij Inspire Coffee Company, Veemarktstraat 4, in het stadscentrum ( In de gemeente Drimmelen kan sinds maart 2013 wekelijks aan de koffietafel aangeschoven worden op vrijdag vanaf uur bij The Pub in de Kloosterstraat 36 te Made ( UWV-vertegenwoordiging bij inloopochtend di. 4 nov. Vertegenwoordigsters van de UWV Divisie Uitkeren WW - Esther Voermans en Diana Reijnders - bezoeken ter kennismaking met bestuur én leden op dinsdag 4 november de inloopochtend in het Dorpshuis te Den Hout. Zij willen nader bekijken wat de stichting en het UWV meer voor elkaar kunnen betekenen. Stichting Netwerk 55+ op LinkedIn Het bestuur maakt de leden erop attent, dat de stichting ook op LinkedIn als groep vertegenwoordigd is. Met enige regelmaat worden daar interessante artikelen op geplaatst die tot discussies aanleiding geven. Daar kunnen de leden deel van uitmaken.