Ik wilde het dit keer over de ouder wordende hond en hun problemen daarbij hebben.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik wilde het dit keer over de ouder wordende hond en hun problemen daarbij hebben."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief september 2013 Beste Klant! Ik wilde het dit keer over de ouder wordende hond en hun problemen daarbij hebben. Ouderdomskwalen bij de hond: De gemiddelde leeftijd van de hond is onder andere afhankelijk van het ras. Voor veel honden geldt een gemiddelde leeftijdsduur van tien jaar. Vanaf een leeftijd van zeven jaar wordt een hond als senior gezien. Overgewicht of juist ondergewicht komt vaak voor bij oudere honden. Ondergewicht ontstaat bijvoorbeeld doordat de spijsvertering minder goed werkt, waardoor de hond minder voedingsstoffen binnen krijgt.

2 Ook kan het zijn dat de hond minder eet, bijvoorbeeld door tandproblemen of door andere onderliggende aandoeningen. Overgewicht (obesitas) komt steeds vaker voor, vaak door een combinatie van teveel of te ongezond eten en te weinig bewegen. Overgewicht kan leiden tot andere problemen: verhoogde kans op artrose, dit is een pijnlijke gewrichtsaandoening die de mobiliteit en levenskwaliteit van uw hond beïnvloedt. pijnstilling is de eerste en belangrijkste stap bij de behandeling van artrose. pijn is erg vervelend voor de hond, maar verergert ook de aandoening. Er zijn verschillende pijnbestrijdingsmiddelen op de markt. Een van de nieuwste is het middel Trocoxil. Trocoxil vermindert de gewrichtssontsteking en bestrijdt de pijn.

3 Trocoxil is een nsaid die zorgt voor een continue pijnbestrijding gedurende een maand. Hierdoor wordt de artrosepijn ononderbroken en gegarandeerd bestreden tijdens deze hele periode. Honden met artrose moeten regelmatig behandeld worden. Een periode zonder behandeling kan al snel leiden tot terugkeer van de symptomen en verslechtering van de artrose. Dit middel biedt na een eenmalige toediening gedurende een volle maand pijnbestrijding( met uitzondering van de eerste dosering, die na 14 dagen herhaald moet worden). In drie stappen kunnen de symptomen van artrose verminderd worden en de levenskwaliteit van de hond worden verbeterd. Met meer plezier bewegen en zo hun gewrichten soepel houden. De meeste honden reageren erg goed op de behandeling en hun eigenaren zijn vaak verbaasd en aangenaam verrast. Vaak realiseert een eigenaar zich pas hoezeer de levenskwaliteit van de hond verminderd was, als hij/zij de gedragsverandering ziet na inzetten van de behandeling.

4 Gewichtscontrole Overgewicht leidt tot extra belasting van de gewrichten en kan artrose verergeren. Gewichtscontrole is dus belangrijk. bij een te zware hond kan gewichtsvermindering een enorme verbetering van artroseklachten geven en de verergering van de aandoening vertragen. Wij kunnen het ideale lichaamsgewicht van uw hond vaststellen, en u zonodig adviseren over het meest geschikte dieet en hoe u uw hond kunt helpen met afvallen. Lichaamsbeweging Lichaamsbeweging vermindert de pijn en stijfheid van gewrichten, maar moet beperkt worden bij ernstige pijnklachten en bij honden met overgewicht. Zodra de omstandigheden verbeterd zijn, kunt u de hoeveelheid lichaamsbeweging geleidelijk opvoeren. Een goede richtlijn hiervoor is dat uw hond nooit stijver of pijnlijker mag zijn na afloop van de lichaamsbeweging dan ervoor. Het beste is om regelmatig, dagelijks korte periodes van activiteit af te wisselen met rustperiodes!

5 Artrose is niet te genezen, maar wel af te remmen.uw hond zal het levenslang hebben, dus houdt u altijd aan deze tips, zelf als het beter lijkt te gaan met uw hond. Voeding Ook kan voeding veel bijdragen aan het stabilisatieproces van artrose. Mobility Support van Royal Canin en JD van Hills zijn erg goeie voedingen om te combineren met pijnbestrijding.

6 De belangrijkste eigenschappen van een dieetvoeding: Ontstekingsremmende en pijnstillende werking ETA, EPA en DHA (Omega 3 vetzuren) helpen gewrichtsklachten te verminderen dankzij de ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Bescherming van het gewrichtskraakbeen Kraakbeenbeschermende voedingsstoffen zoals chondroïtine en glucosamine kunnen het gewrichtskraakbeen tegen beschadiging beschermen en het herstel bevorderen. Verder spelen mineralen zoals koper, mangaan en zink een rol bij de reparatieprocessen van het kraakbeen in het gewricht. Bescherming tegen schadelijke effecten van vrije radicalen Vrije radicalen ontstaan in verhoogde mate bij ziekten en stress, dus ook bij gewrichtsaandoeningen. Een specifieke combinatie van antioxidanten (vitamine E, vitamine C, luteïne en taurine) beschermen het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. In combinatie met GLM zijn dus minder medicijnen

7 nodig, waardoor de bijwerkingen van de medicijnen op de maag worden verminderd. Een uniek ingrediënt: de groenlipmossel Groenlipmossel (GLM) is een speciaal soort mossel die wordt geoogst in Nieuw Zeeland. De inheemse bevolking van NieuwZeeland, de Maori, eet deze mossel heel vaak en blijkt daardoor veel minder last te hebben van gewrichtsproblemen dan andere volken. Deze bevinding heeft geleid tot nader onderzoek naar de rol van GLM bij het gezond houden van de gewrichten.

8 GLM is een natuurlijke bron van het kraakbeenbeschermende chondroïtinesulfaat. De kraakbeenbeschadiging in het gewricht neemt door deze voedingsstoffen af en kan zich ook enigszins herstellen. GLM levert daarnaast ook ETA, EPA en DHA. Dit zijn Omega 3 vetzuren met een zeer effectief ontstekingsremmend effect. Dit vermindert de pijn en zwelling in het gewricht. Tot slot bevat GLM aminozuren, vitaminen (E,C) en mineralen (zink, koper en mangaan), die kunnen optreden als antioxidant of als stimulator van kraakbeenherstellende processen. Door de natuurlijke combinatie van deze ingrediënten kan GLM een zeer positief effect hebben op gewrichtsklachten. De verschillende ingrediënten in GLM versterken elkaar, waardoor het eindresultaat effectiever is dan dat van de afzonderlijke ingrediënten. Ook versterkt GLM de werking van pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.

9 Mobility support van Royal Canin Hieronder beschrijf ik in het kort nog meerdere ouderdomskwalen, als u denkt dat uw seniorhond 1 of meerdere van deze aandoeningen heeft, twijfel niet en kom met uw hond langs!!! Veel voorkomende ouderdomskwalen: Gebit Slechte adem, rood tandvlees, moeilijk eten. Nieren Veel drinken, veel plassen, slechte eetlust, vermageren. Lever Veel drinken, veel plassen, braken, diarree, gewichtsverlies. Pijn, verlies tanden/kiezen, lever-, hart en nieraandoeningen. Nierfalen, sterfte, hartaandoeningen. Bloedarmoede, eiwittentekort, sterfte. Bij 85% van alle honden en kat 10% bij dieren ouder dan 12 jaa Veel voorkomend.

10 Hart/longen Minder uithoudings-vermogen, hoesten, vermageren, benauwdheid. Gewrichten Slecht opstaan, moeilijk lopen, kreupelheid, echte pijnuiting blijft lang achterwege! Kanker Knobbels, bloedingen, braken,diarree, zeer divers. Maag/darmen Braken, diarree, gewichtsverlies. Ogen Blauwe/grijze verleuring lens. Hormonen Veel drinken, veel plassen, gewichtsverlies maar ook toename, slechte vacht. Steeds slechtere toestand hart, uiteindelijk sterfte. Progressie van de klachten, zeer pijnlijk, onmogelijkheid tot lopen. Uitbreiding tumor, uitzaaiingen, orgaanfalen, sterfte. Verder gewichtsverlies, uiteindelijk mogelijk sterfte. Steeds slechter wordend zicht. Hart-, lever- en nierfalen, stofwisselingsstoornissen. +/- 7% van alle honden. 20% van alle honden, grote rass 50% van alle huisdieren >10 jaa Veel voorkomend. Zeer veel bij ouder wordende h 3% van alle oudere honden en k echte senioren vaker. Ik hoop dat ik u zo voldoende geinformeerd heb over de ouder wordende hond en hun kwalen hierbij. In de volgende brief zal ik het over de ouder wordende kat gaan hebben.

11 Aktie! De Aktie van de 2,50 retour op uw rekening, van de middelen advantage en Advantix is nog steeds geldig! De Aktie loopt tot 20 oktober! Graag tot ziens in onze praktijk!!!

12