Voorwoord van de redactie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord van de redactie."

Transcriptie

1 Voorwoord van de redactie. Terwijl we in het eerste weekend van oktober nog mochten genieten van het bijna tropisch nazomerweer, weten we nu ook dat de zomer voorbij is en de herfst (op de weerkalender al enkele weken bezig) begonnen is. We gaan een periode in dat we nu te maken krijgen met de weersinvloeden op de velden. Wedstrijden die op het allerlaatste moment nog worden afgelast, maar ook wedstrijden die in de stromende regen op de vele kunstgrasvelden gewoon voorgang vinden. Veel wordt er gevraagd van de fysieke gesteldheid van de scheidsrechter. Alleen jij kunt er zelf voor zorgen dat deze voor jou zelf goed in balans is. In dit clubblad is de vooruitgang van de renovatie van de kleedkamer weergegeven. Met de inbreng van een aantal vrijwilligers hopen we dat de eerste kleedkamer bij het lezen van dit voorwoord zo goed als afgerond is. Tevens wordt er een oproep gedaan op meer vrijwilligers om renovatie van de tweede kleedkamer in een versneld tempo nog dit jaar af te ronden. Achter in dit clubblad vind u een uitnodiging van de clubavond op 18 oktober waarbij Paul Krabbe onze gast zal zijn. Bert Temmink heeft weer een inbreng vanuit de topklasse, waarbij er gekeken wordt naar het gedrag en functioneren van de arbiters. Verder de tussenstand van de spelregelquiz die ook naar een beslissend eindfase gaat in de strijd om de spelregelgravure Graag kopie voor het volgend clubblad s.v.p. voor één november toezenden naar: Redactie SAO Brummelhuisstraat BX Geesteren of mailen naar info@saoalmelo.nl. De brievenbus achter de bar mag je natuurlijk hiervoor ook gebruiken. Met vriendelijke groet, De redactie.

2 Van uw voorzitter. De week van de scheidsrechter 7 tot 16 oktober a.s. Eind september waren wij altijd gewend dat er een conditietest en spelregeltoets bij onze COVS groep gehouden werd. Dit jaar zal dit anders zijn, de conditietest en spelregeltoets is door de KNVB, met ingang van dit seizoen afgeschaft. En er is gekozen voor een andere vorm. Maar wat gaat er nu veranderen? De scheidsrechters krijgen een regionale maatwerkbijeenkomst aangeboden en men is verplicht minimaal 1 avond te bezoeken. Op deze avond zal er aandacht zijn voor uitleg over spelregels en er zal er een veldtraining verzorgt worden. Als u deze avond bezoekt zult u als beloning hiervoor punten gaan verdienen, en deze punten zullen uiteindelijk mee gaan tellen in de eindrangschikking in uw groep. Ik kan u adviseren deze avond te bezoeken, want uiteindelijk wilt u zich als scheidsrechter verder ontwikkelen en is deze avond de uitgelezen kans o. Mocht u niet kunnen op de aangegeven datum, dan kunt u een alternatief krijgen om ergens anders in de regio dit te kunnen volgen. In de week van 7 tot 16 oktober a.s. vraagt de KNVB, aandacht voor de week van de scheidsrechter. Tijdens de week van de scheidsrechter worden vele landelijke activiteiten georganiseerd van veel sporten voor scheidsrechters. De KNVB roept voetbaclubs op zoveel mogelijk mee te werken aan deze actieweek, of doe wat extra s voor de scheidsrechters bij uw plaatselijke voetbalclub! Binnen onze club zullen wij hier ook aandacht aan schenken, door middel van de komst van Paul Krabbe, toptrainer HSC 21/ex betaald voetbaltrainer, die heel graag eens een veldtraining zou willen verzorgen en een discussie aan wil gaan met de scheidsrechters over enkele stellingen. U bent allen van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen, en ik verwacht dan ook een grote opkomst deze avond.

3 De begeleiding van jonge scheidsrechters binnen onze club verloopt goed, er zijn al een aantal geroutineerde scheidsrechters benaderd door de KNVB om coach te worden, naast hun actieve carrière. Dit is een succesvolle ontwikkeling, mede gezien de reacties van de coaches en de pupillen. Dus mocht u belangstelling hiervoor hebben en zich nog niet hebben aangemeld bij de bond, stuur dan een mail naar oost-scheidsrechterszaken@knvb.nl. Deze begeleiding doet ons lid, Gerrit Huistede al bijna 25 jaar, mede door zijn geweldige inzet voor de scheidsrechters in het algemeen is hij onderscheiden, met Lid van Verdienste binnen de KNVB. Gerrit van harte gefeliciteerd namens bestuur en leden en wij zijn trots op je dat jij dit mocht ontvangen. Sluit ik af met de mededeling dat ALLE vrijwilligers van onze club, een uitnodiging hebben ontvangen voor de vrijwilligersavond. En ik hoop dat u deze uitnodiging ter harte neemt en dat wij u mogen begroeten op zaterdag 22 oktober a.s. Want wij waarderen uw inzet voor de club zeer, en willen op deze wijze graag onze dank uitspreken met een gezellige avond. En om nog eens stil te staan dat vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend is!

4 Veel succes met de komende wedstrijden, en vergeet onze trainingen niet op dinsdag en donderdagavond te bezoeken. Want de spelers hebben recht op een fitte scheidsrechter op het veld. En daar staan wij voor in als COVS om dit te bewerkstelligen, dus pak die tas en KOM! Jurgen Schiphorst

5 Bestuursmededelingen De clubavond van oktober zal worden gehouden op dinsdag 18 oktober!!!. We hebben dan een gast, en wel Paul Krabbe trainer van HSC 21. Hij was bereid voor ons zijn training te laten schieten en met ons samen te gaan trainen en erna een soort sportcafe te doen met discussie. Het zal zeker een boeiende avond worden. Uiteraard hopen en rekenen we op een grote opkomst. Op dinsdag 15 november vindt na de training de uitbetaling van de stille periode plaats, een ieder die zijn declaratie nog niet heeft ingestuurd wordt verzocht dit alsnog met de grootste spoed te doen bij Frans Rolefes zodat ook een controle richting verenigingen kan plaatsvinden waardoor daar in ieder geval geen misverstanden over ontstaan. Dient men geen declaratie in, dan kan er ook geen uitbetaling plaatsvinden. Op woensdag 19 en 26 oktober zullen maatwerkbijeenkomsten, welke in plaats komen van de shuttle run test, worden gehouden in ons clubhuis. Diegene die het aangaat zullen hier uiteraard een uitnodiging voor ontvangen van de KNVB. We hopen voor die datum in ieder geval de rechtse kleedkamers af te hebben. Elders in het clubblad kun je over de voortgang van de verbouwing lezen. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de KNVB, is ons lid Gerrit Huistede onderscheiden als lid van verdienste van de KNVB. Gerrit is al vanaf 1976 actief scheidsrechter op de Nederlandse amateurvelden en doet dit nog steeds elke week met heel veel plezier. Ook is Gerrit al ruim 30 jaar actief als rapporteur. De SAO feliciteert Gerrit van harte met zijn staat van dienst en wenst hem nog veel plezier met deze prachtige hobby. Namens het bestuur, Ton Kortenhorst, secretaris.

6 Activiteitenkalender SAO oct. : Bestuursvergadering 18 oct. : Clubavond. Training en sportcafe met Paul Krabbe 22 okt. : Vrijwilligersavond 08 nov.: Bestuursvergadering 15 nov. : Uitbetaling stille periode 13 dec. : Bestuursvergadering 20 dec.: Gezellige informele clubavond om ons op de komende kerst voor te bereiden. 31 dec.: (zaterdag): om 14:00 uur onze traditionele eindejaarstraining jan. Nieuwjaarsreceptie (er is dan geen training) 10 jan.: Bestuursvergadering 17 jan.: Ledeninformatieavond 14 febr. Bestuursvergadering 21 febr. JALV 13 mrt. Bestuursvergadering 20 mrt. Clubavond 10 apr. Bestuursvergadering 17 apr. Clubavond 08 mei Bestuursvergadering 15 mei Clubavond 29 mei afsluitende training met barbecue? Niet alle datums staan al definitief vast, er kan dus nog een datum wijzigen. Heeft iemand nog een suggestie voor invulling van een clubavond, laat het weten. Namens het bestuur, Ton Kortenhorst, secretaris.

7 Spelregelquiz 2011 De antwoorden van september moesten zijn: 1D-2C-3C-4B-5D Slechts twee personen hadden alle vragen goed beantwoord; Frans Rolofes en Wim Veldhuizen. Het venijn zat hem in de eerste twee vragen. Gerrit Huisstede en Frits te Neijenhuis gingen bij één van deze vragen de mist in. Jammer is dat er een dieptepunt van inzenden was deze maand, maar ondanks dat blijft het bovenin ongekend spannend. Met aftrek van de laagste (of niet binnengekomen) score gaat Wim Veldhuizen aan de leiding, gevolgd door Frans Rolofes met één vraag minder goed beantwoord. Wim Arends volgt hierop met twee foute antwoorden gevolgd door een kwartet die er allen drie fout hebben, nl.; Jarno Boers, Frits te Neijenhuis, Han Jannink en Gerrit Huisstede. Met nog drie ronden te gaan kan er nog van alles gebeuren. Graag de vragen van oktober voor 1 november a.s. in leveren via de site, mail of op papier. Vragen oktober 2011: 1.Twee tegenstanders trappen tegelijk tegen de bal, waarna de bal terechtkomt bij een speler van de aanvallende partij die buitenspel staat. De aanvaller schiet de bal in het doel. Wat beslist de scheidsrechter? a. Doelpunt toekennen. b. Scheidsrechtersbal. c. Indirecte vrije schop wegens strafbaar buitenspel. d. Doelschop.

8 2.Welke van de volgende overtredingen moeten allebei bestraft worden met een directe vrije schop? a. Een tegenstander laten struikelen en een `schwalbe`. b. Een tegenstander proberen te slaan en een tegenstander proberen te trappen. c. De scheidsrechter wegduwen en een tegenstander ten val brengen. d. Een tegenstander trappen en spelen op gevaarlijke wijze. 3.De doelverdediger en een medespeler krijgen ruzie in hun eigen strafschopgebied en slaan en trappen elkaar. De bal is op dat moment ter hoogte van de middenlijn, in het spel. Wat beslist de scheidsrechter als hij hiervoor het spel onderbreekt? a. Hij toont aan beide spelers een rode kaart en laat het spel hervatten met een strafschop voor de tegenpartij. b. Hij toont aan beide spelers een rode kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij bij de middenlijn. c. Hij toont aan beide spelers een rode kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de plaats van de vechtpartij. d. Hij geeft beide spelers een vermaning, omdat het spelers van dezelfde partij zijn en hervat het spel met een scheidsrechtersbal bij de middenlijn. 4. Een directe vrije schop, genomen vanuit het eigen strafschopgebied, wordt toegespeeld op de doelverdediger die dit niet in de gaten heeft en de bal gaat rechtstreeks in eigen doel. Wat beslist de scheidsrechter? a. Doelpunt. b. Doelschop. c. Hoekschop. d. Overnemen. 5.Een speler van partij A die achter de bal staat om een hoekschop te nemen, trekt volgens de scheidsrechter teveel tijd. De scheidsrechter fluit en toont hem een gele kaart. Hoe moet het spel worden hervat? a. Hoekschop voor partij A. b. Indirecte vrije schop vanuit het hoekschopgebied voor partij B. c. Directe vrije schop vanuit het hoekschopgebied voor partij B. d. Scheidsrechtersbal bij het hoekschopgebied.

9 De verbouwing. Toen ik deze week thuis de foto s van de verbouwing liet zien, kreeg ik de opmerking: Oh, wat wordt dat mooi, helder en groot! Dat is waar. Maar daarbij liep ik mij wel te realiseren hoeveel positieve impact deze verbouwing heeft gehad binnen onze vereniging. Het is begonnen met het samenstellen van een bouwteam. Hiervoor werden Jan van Os, Frans Rolefes en Harry Lemaire gevraagd en zij hebben direct hun medewerking toegezegd. De plannen en tekeningen werden gemaakt en in juni zijn we met de sloop begonnen. Er moest ontzettend heel veel geregeld en overlegd worden en dat kwam de samenwerking zeker ten goede. Met veel inzet en enthousiasme werden diverse stappen gemaakt. Daarbij was het soms wel moeilijk om vrijwilligers van binnen onze vereniging te krijgen voor de diverse werkzaamheden. En dat hield weer in dat we van buitenaf mensen moesten inhuren. In de vakantietijd stond de verbouwing even op een lager pitje, maar de laatste weken zijn er grote vorderingen gemaakt. Als u nu dit clubblad leest, hopen wij dat het werk af is. U zult een mooie moderne en frisse kleedkamer met doucheruimte zien waar we met man en macht aan gewerkt hebben. Het bestuur is erg trots op het behaalde resultaat. Naast de enorme inzet van het bouwteam, willen we toch nog twee mensen benoemen voor hun geweldige bijdrage; Gerrit Huistede en Marco van Os. (ja, de zoon van). Bedankt! Naast deze werkzaamheden van de kleedkamers, hebben we ook het dak van ons clubhuis laten voorzien van een nieuwe dakbedekking.

10 Nu zijn de lekkages ook verleden tijd en kunnen we een tijdje waterdicht vooruit. Maar we zijn er nog niet! Want na de evaluatie zullen we in november beginnen met de aanpak van de andere twee kleedkamers. Wij gaan ervan uit dat we dan nog voortvarender te werk kunnen gaan. We weten nu wat we tegenkomen en hoe het moet. Daarbij rekenen wij op nog meer steun van onze leden. Want als je ziet wat een resultaat we hebben bereikt, moet dit toch prikkelen. Als het bouwteam of bestuur een beroep op u doet, laat het dan niet afweten of meld u spontaan aan. De SAO is er voor u, maar ook door U!

11 Bericht uit de topklasse. De afgelopen twee maanden ben ik veel van jullie collega s tegengekomen, collega s die in het amateurvoetbal de vaderlandse top hebben bereikt. De één een praatjesmaker voor de wedstrijd de ander rustig de presentatiegids van beide verenigingen doornemend in de bestuurskamer. Tijdens de warming-up begint de wedstrijdspanning toe te nemen. De scheidsrechter van dienst heeft zijn eerste assistent de opdracht mee gegeven uit te zoeken in welke kleding de keepers spelen. Meestal is het benoemen van de kleur van het shirt voldoende, maar soms wordt er ook gevraagd naar de kleur broek en kousen. Paniek in de tent, kunnen we aan de gestelde eis voldoen? Het KNVB kledingadvies, dat elke donderdag keurig per wordt toegezonden, gaat niet over de kleding van de keepers. Elke keer weer een verschil in interpretatie van de kledingregels met betrekking tot de keepers. We nemen alles maar mee op reis, zitten we nergens om verlegen. In de afgelopen zes competitiewedstrijden ben ik verschillende scheidsrechters tegengekomen. Mannen die rustig een wedstrijd fluiten en consequent zijn. Er waren er die veel contact zochten met de spelers, maar ook één die ruzie zocht met de bank. Dit vond ik zo vreemd, omdat hetzelfde gebeurde toen wij deze scheidsrechter eerder hebben gehad bij een bekerwedstrijd. Het ruzie zoeken was zo agressief en ging zolang door dat ik dacht dat hij bij de eerste de beste opmerking van de betreffende collega bankzitter van het veld met rood van het veld zou sturen. We zijn maar met de armen over elkaar gaan zitten om hem alle gelegenheid te ontnemen. Op een gegeven moment hadden zelfs de spelers van beide teams er genoeg van en spraken hem er op aan. Ondanks enorme schat aan ervaring verschilt het nogal per scheidsrechter wat ze nodig hebben om tot een goede prestatie te komen. Want ondanks onze tegenvallende resultaten moet ik zeggen dat in de top van het amateurvoetbal topscheidsrechters fluiten die berekend zijn voor hun taak. Het lijkt mij fantastisch om als scheidsrechter wijdstrijden op dit niveau in goede banen te mogen leiden. Ook die scheidsrechters zijn begonnen met de BOS cursus en hebben veel plezier gevonden in deze speciale tak binnen het voetbal. Stel voor jezelf een reëel doel en doe er dan alles aan om dat dan te bereiken. Niet iedereen zal de topklasse of hoger halen, maar op je weg

12 daarnaar toe ben je in ieder geval berekend voor je wedstrijden op jouw niveau. Als teammanager mag ik de wedstrijd vanuit een ander perspectief bekijken en ik wil jullie laten weten dat er niets zo ergerlijk is als een scheidsrechter niet voldoet aan de mentale en fysieke eisen die het leiden van een wedstrijd -op welk niveau dan- ook nu eenmaal vraag van een individu. We zien elkaar. Goodgoan. BT Uitnodiging clubavond 18 oktober. Namens het bestuur willen we de leden van de SAO nogmaals van harte uitnodigen voor deze clubavond. Op deze avond zal Paul Krabbe trainer van HSC 21 eerst de training verzorgen en daarna een soort sportcafé houden in ons clubhuis, en discussiëren over zijn ervaringen met de scheidsrechter. De opzet voor deze avond is ongeveer als volgt: training o.l.v. Paul Krabbe opening clubavond en indien nodig nog enkele mededelingen van het bestuur Discussiëren met Paul Krabbe uiterlijk: rondvraag en daarna sluiting. We nodigen nogmaals alle leden van harte uit en hopen dat de grote opkomst tijdens de trainingen in de afgelopen maanden wordt voorgezet tijdens deze avond. Namens het bestuur, Ton Kortenhorst, secretaris. Komt allen!!!