SPARTANEN KAMPINFO 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPARTANEN KAMPINFO 2014"

Transcriptie

1 SPARTANEN KAMPINFO 2014

2 Sparta Heel heel heel lang geleden, toen was er eens een stadje gelegen aan de Eurotasrivier tussen het Parnon- en Taygetusgebergte, en dat stadje heette Sparta. Langzaam maar zeker breidde Sparta zijn invloed uit tot het een van de machtigste stadstaten tussen de Egeïsche- en de Ionische zee werd. Ze onderwierpen andere dorpen en maakten van hun inwoners Heloten, slaven zeg maar. Deze zorgden voor het voedsel zodat de echte Spartanen zich met belangrijker zaken konden bezighouden, vechten, oorlog voeren en vechten bijvoorbeeld. Tot zover de droge feiten, iedereen weet natuurlijk dat de Spartanen de graafste, ruigste, koelbloedigste, sterkste, mannelijkste, potigste, stoutmoedigste en meest coolio mannen zijn die ooit op onze aardkloot rondwandelden! Nu loopt er daar in Sparta een orakel rond, het Jorakel (waarover straks meer) en die had in een van zijn visioenen gezien dat Griekenland in de toekomst een ferme crisis zou gaan doormaken. Hij brabbelde nog iets over staatsschuld, kredietcrisis en ratingbureaus maar daar snapten de andere Spartanen niet veel van. Wat de Spartanen wel doorhadden was dat Griekenland zwaar in de problemen zou komen. Er werd dan ook door de twee koningen Geeonisdas en Leeonidas besloten dat Sparta zich niet zou laten meesleuren in de Griekse miserie. Ze riepen een volksvergadering bijeen en deze besliste dat Sparta zich zo snel mogelijk van Griekenland moest afsplitsen. Natuurlijk zou er wel een nieuwe bondgenoot gezocht moeten worden, en het oog van de Spartanen is op de Macedoniërs gevallen want volgens een andere voorspelling van het Jorakel gaan die het nog wreed ver schoppen. Hij brabbelde nog iets over een of andere groten Alexander, Aristoteles en Bucephalus maar daar snapten de andere Spartanen niet veel van. Dit is allemaal goed en wel, maar heel dit plan van, scheiden van de Grieken en toenadering zoeken bij de Macedoniërs, houdt vele risico s in. En hoewel de Spartanen een fier volkje zijn beslisten de twee koningen samen met de raad van ouderen (ofte gerousia) dat ze zich maar beter wat zouden versterken. Er werd een heuse recruteringsoperatie opgezet, om zo de Spartaanse belangen door een nog sterker leger te laten verdedigen. Een echte Spartaan word je natuurlijk niet zomaar, alleen de allersterksten en allermoedigsten komen hiervoor in aanmerking. Als vanzelfsprekend zijn ze dus bij ons, Chiro Fonske, beland.

3 Het is te hopen dat jullie er allemaal klaar van zijn want met die Spartanen valt precies niet te lachen! Ze verwachten ons in groten getale op de Pelofonsesos vanaf zondag 13 Juli! Daar gaan ze ons allemaal opleren tot echte Spartanen, wij de leiding, zullen er alleszins zeker bijzijn en we hopen van jullie hetzelfde! Het belooft een heus avontuur te worden waarin de Spartaanse opvoeding zal vermengd worden met de lollige, leutige, olijke Chirowereld. Joepiedepoepie wij hebben er potverdekke al zin in!

4 Hoe loopt men er zoal bij op de Pelofonsesos? Het eerste wat opvalt als je onderweg naar de bakker, toevallig een Spartaan ziet passeren is zijn prachtige helm. Een Spartaan en zijn helm zijn onafscheidelijk, ze zijn werkelijk koek en ei. De Spartaanse helm komt voor in verschillende kleuren, de klassieke kleuren zijn de kleuren van de metalen, brons, zilver of goud. Maar tegenwoordig zijn bijna alle kleuren mogelijk zo zijn de pastelkleuren zijn aan een stevige opmars bezig. Het allerlaatste modeverschijnsel in de Spartaanse helmen zijn dan weer de ruitjes- of bolletjesmotieven. Streepjes zijn op hun retour en grote tekeningen zijn al helemaal uit den boze, die zijn zo passé! De finishing touch, is de grote pluimenkam bovenop de helm, hoe meer pluimen hoe meer aanzien. Toch wordt er vaak ook smalend opgemerkt dat hoe groter de pluim op de helm, des te kleiner De helm is natuurlijk niet het enige wat tot de Spartaanse dagelijkse plunje behoort, een tweede grote kenmerk is het schild. Dit ziet er bij de meeste Spartanen hetzelfde uit rond en met een hoofdletter lambda versierd. En weet je niet meteen hoe zo een lambda er dan wel uitziet, kijk dan hier maar eens naar: Λ. Dat is ze dus, de lambda. Maar we wijken af, het schild van een Spartaan is normaal gezien rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo of violet. Inderdaad, de kleuren van de regenboog. Als de Spartanen dan hun posities in de falanx innemen ontstaat er een oogverblindend kleurenspektakel. Dit heeft, het esthetische oogpunt even buiten beschouwing gelaten, als doel de vijand uit zijn lood te slaan. Door al het oooh en aah geroep en het spontane applaus voor dit mooie kunstwerk vergeten ze wel eens terug te vechten. Een ander kenmerk van de Spartaan is zijn lendendoek. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten kan de temperatuur in Griekenland best wel hoog oplopen. Daarom dragen de Spartanen niets meer of niets minder dan een lendendoek. Dit niemendalletje is lekker fris en geeft voldoende bewegingsruimte om tegenstanders zonder ongemak, aan mootjes te hakken. In tegenstelling tot bij de helm en het schild speelt kleur hier helemaal geen belangrijke rol. De mode heeft geen invloed op dit onderdeel van de Spartaanse garderobe. Wel is het belangrijk dat het lendendoek en de cape van de Spartaan assorti zijn. Deze cape wordt niet, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, gedragen voor de extra warmte. Hij wordt meestal gewoon gebruikt als hangmat, veldbedden zijn immers veel moeilijker mee te sleuren op lange veldtochten. En na een vermoeiende dag vol vechten is een Spartaan wel toe aan een portie verdiende rust in een zwierige hangmat. Het laatste kenmerk van een echte Spartaan zijn de sandalen. Je kan een valse Spartaan zo van een authentieke onderscheiden door naar zijn sandalen te kijken. Deze zijn de trots van elke echte Spartaan en worden dus elke dag afgestoft en ingevet. Zie je een zogezegde Spartaan met vuile sandalen dan

5 weet je dus zeker dat je met een oplichter te maken hebt! Sandalen zijn voor de Spartaan als een huisdier, als jij ze met liefde en respect behandelt krijg je er enorm veel van terug. Dat is ook een van de geheimen achter de militaire successen van de Spartaanse hoplieten, de uitstekende staat van hun schoeisel, hierdoor slaan zij veel minder hun voeten om dan eender welke tegenstander en houdt de falanx dus veel langer stand. De Spartaanse sandaal werd origineel vervaardigd uit zeehondenleer maar na wat gehakketak met enkele dierenrechtenorganisaties zijn ze dan maar overgestapt op kattenleer. Een positief gevolg hiervan is dat het aantal zwerfkatten in Sparta spectaculair is afgenomen. Vaak wordt ook gedacht dat een Spartaan breedgeschouderd is en een strak, afgetraind lichaam heeft compleet met sixpack. Jammer genoeg voor ons is dit ook waar, dus beste jongetjes, ren naar de dichtstbijzijnde supermarkt en koop de hele voorraad blikjes tonijn en eieren op. Sta vanaf nu om half 6 op zodat je voor school nog wat kan pompen en optrekken. Loop elke dag 15 km en doe zeker nog wat buikspieroefeningen voor het slapengaan. Als we niet breed genoeg zijn tegen dat we naar de Pelofonsesos vertrekken peins ik dat die Spartanen daar niet veel van ons gaan moeten weten!

6 Wie loopt er zoal rond op de Pelofonsesos? Hieronder leest u welke rare snuiters er allemaal op de Pelofonsesos rondlopen. Zij zijn de belangrijkste Spartanen die zich bezig houden met het zoeken naar nieuwe rekruten. Het is belangrijk dat je weet wie wie is op kamp, want een Spartaan is niet blij als je hem verkeerd aanspreekt! Een van de belangrijkste Spartanen is den Geeonidas, hij is een van de twee koningen die Sparta besturen. Hij is de enige natuurlijke zoon van de vorige Spartaanse koning. Hij is altijd maar bezig met oorlog voeren en is haast altijd wel op ergens op veldtocht. Sommige kwatongen beweren dat hij altijd op oorlogspad is zodat hij niet bij zijn koningin moet zijn want naar het schijnt kan zij een behoorlijke zaag spannen! Of dit nu de waarheid is of niet, het staat vast dat Geeonidas een onbetwiste leider is die de Spartanen al door vele moeilijke opdrachten heeft geloodst, iedereen is er dan ook van overtuigd dat hij ons nu ook het goede pad zal wijzen. De tweede koning van Sparta is de Leeonidas, hij is de adoptiezoon van de voormalige Spartaanse koning en regeert zij aan zij met zijn broer. Zijn adoptievader vond hem, door iedereen in de steek gelaten, na een veldslag tegen de Macedoniërs. Iedereen gaat er dan ook van uit dat hij eigenlijk van Macedonische bloede is. Het zal dan ook niemand verbazen dat het zijn idee was om toenadering te zoeken bij Macedonië. Hij is niet groot maar wel een groot leider desalniettemin hij staat toch een beetje in de schaduw van zijn broer Geeonidas. Dit is zo omdat hij maar al te vaak moet opboksen tegen vooroordelen over zijn afkomst. Niemand haalt het in zijn hoofd om Leeonidas in zijn gezicht te zeggen dat hij hem niet vertrouwt, hij is namelijk een van de sterkste Spartanen! De allersterkste die er rondloopt op de Pelefonsesos is den Hermanathon, een rasechte atleet, een brok spier! Hij blinkt uit in elke sport die je je maar kan inbeelden, van tafeltennis over fierljeppen tot ijshockey, hij kan het allemaal als de beste. Hij loopt marathons bij het ontbijt, doet een duatlon in de voormiddag, een triatlon in vroege namiddag en een decatlon vlak na het avondeten. Ondanks zijn uitgesproken talent loopt Hermanathon niet graag te koop met zijn overwinningen. Hij wil de andere Spartanen geen slecht gevoel geven dus in plaats van s avonds op café te gaan en daar wat te pochen met zijn nieuwe snelheidsrecord, gaat hij nog maar wat baantjes trekken in de Eurotas.

7 De man die iedereen fit en in vorm houdt is den Dircus, hij is de trainer van de Spartanen. Het hoeft niemand te verbazen dan den Hermanathon den Dircus zijne poulin is. Er wordt dan ook soms gefluisterd dat zij meer zijn dan alleen maar trainer en atleet! Den Dircus weet altijd iedereen te motiveren om zich weer even flink in het zweet te werken, de geur van mannenzweet is dan ook zijn lievelingsgeur. Zijn verantwoordelijkheid valt zeker niet te onderschatten want een Spartaan die niet in topvorm is, is een smet op het blazoen van de Spartaanse krijgsmacht. De Lexodus, heeft een functie die aansluit bij het werk van den Dircus. Hij beslist namelijk over wie toegelaten wordt in het Spartaanse leger en dus onder de hoede komt van Dircus om in vorm te geraken. Wie te zwak wordt bevonden gooit de Lexodus eigenhandig met zijn klikken en zijn klakken van het Taygetusgebergte! U leest het, de Spartanen zijn een onverbiddelijk volkje, wie niet aan de Lexodus zijn eisen voldoet is eraan voor de moeite. Door deze harde en moeilijke taak ligt de Lexodus niet zo goed bij de Spartaanse vrouwen, deze zijn niet zo opgezet met het van bergen gooien van kindjes. Lexodus is dus gedoemd om eeuwige vrijgezel te blijven. Over vrouwen gesproken, Victoria, is zowat de vrouwelijke numero uno van de Pelofonsesos. Zij is het levende bewijs van de sterke, geëmancipeerde Spartaanse vrouw. Als de mannen van huis zijn, staat zij in voor de verdediging van hun Polis. En als de mannen wel thuis zijn, dan staat ze in voor het plezier van deze mannen. De grote specialiteit van Victoria is armworstelen, tot nu toe moet ze enkel in den Hermanathon haar meerdere erkennen, de andere Spartanen vloert ze met de vingers in de neus! Wat een wijf dames en heren! De man die instaat voor de bewapening van de Spartanen is de Gijzer, hij is de smid van het dorp. Hij doet niets liever dan dag en nacht met zware hamers op stukken metaal slaan, tot grote spijt van zijn buren. Zijn vakmanschap is echter ongeëvenaard in heel Griekenland! Hij maakt zwaarden, bijlen en speren zo scherp dat je er moeiteloos je baard mee kan trimmen. Zijn grote specialiteit is echter het laten glanzen van de wapens, dit heeft als grote voordeel dat je de vijand kan verblinden. In zijn vrije tijd doet de Gijzer niets liever dan metalen poesjes te smeden, hij houdt namelijk erg veel van katten.

8 Een vaste klant van de Gijzer is de Xeno Fon Deer, hij is de landbouwer onder de Spartanen. Dit boerke bewerkt het land en zorgt ervoor dat de Spartanen elke dag hun buikje rond kunnen eten. De Xeno Fon Deer herken je in een oogopslag, hij draagt namelijk altijd een groene lendendoek en gele sandalen. In zijn vrije tijd schrijft hij graag neer hoe hij met zijn Spartaanse makkers grootste overwinningen boekten. Hij is ook de enige Spartaan die geen speer of zwaard gebruikt als wapen, hij zweert namelijk bij zijn hark! Rare jongen die Xeno Fon Deer! Dan is er ook nog den Dannybal, hij staat in voor de verzorging van de dieren in de Pelefonsesos. Zijn liefde voor dieren gaat zover dat hij zelfs geen oog heeft voor het vrouwelijk schoon in Sparta. Hoewel hij van alle dieren houdt, zijn de olifanten zijn lievelingsdieren. Zijn grote droom is om ooit eens met olifanten de Alpen over te steken, gewoon maar om te bewijzen dat het kan. Hij beoefend buiten de werkuren de nobele hobby die kantklossen heet. Een andere rare snuiter in de Pelefonsesos is Pieteragoras, hij is een wiskundige die heel de dag door maar berekeningen zit te maken. Hij helpt hiermee de Spartanen vaak wel vooruit, maar soms lijkt hij toch ook maar wat te raaskallen. Zo bazelde hij eens iets over rechthoekzijdes en altijd 180 en iets met stellingen en ga zo maar door. De andere Spartanen snappen hier niets van, maar ze laten hem maar doen want zo nu en dan doet hij een handige uitvinding. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met het verzamelen van driehoekige voorwerpen, zijn paradepaardje is een driehoekig elandengewei. Iemand die ook wel eens gebruik maakt van de Pieteragoras zijn stellingen is Woody den Helode, zijn familie werd vele jaren geleden door de Spartanen tot slaaf gemaakt. Sindsdien leven zij mee in de Pelefonsesos en is de verhouding meester/slaaf wat verwaterd. Woody den Helode leeft dus o gelijke voet met de andere Spartanen. Hij is de man die al de Spartaanse schepen bouwt. Maar dat is niet het enige wat hij kan, hij is een soort tovenaar met hout! Geef hem een boomstronk, en hij maakt er alles uit wat je je maar kan voorstellen, kasten, deuren, wielen, bedden, longboards, Ooit zou hij zelfs eens een marionet hebben gemaakt die zo mooi was dat het wel een echte jongen leek, alleen de neus was misschien wat lang.

9 De rijkste man van heel de Pelefonsesos is de Johandelaar, deze geboren commerçant koopt en verkoopt alles wat er maar te kopen of verkopen valt. Naar het schijnt was zijn eigen moeder het eerste wat hij ooit verkocht! De Johandelaar heeft een zeer groot netwerk, hij heeft contacten over heel de bekende wereld. Dit komt de Spartanen vaak goed van pas, want de Johandelaar levert vaak gevoelige informatie aan zijn stadsgenoten. Oh ja, nog belangrijk om weten, de Johandelaar is een jood en draagt een mooie volle snor. Dan volgt nu misschien wel de meest bizarre van alle spartanen namelijk het Jorakel. Deze oude man gaat enkel in zijn baard gehuld door het leven. Hij staat in verbinding, of zo zegt hij toch zelf, met de goden en deze geven hem visioenen die glimpen van de toekomst onthullen. Zo een visioen gaat vaak gepaard met epilepsieaanvallen, spasmen, stuiptrekkingen of andere vreemde lichamelijke toestanden. En de beelden die hij dan te zien krijgt moeten nog worden ontrafeld want hij spreekt altijd in raadsels! Sommigen beweren dat het Jorakel al meer dan 168 jaar oud is en dat hij zijn baard nog nooit heeft geschoren of bijgeknipt omdat hij bang is van metaal. De favoriete hobby van het Jorakel is sudoku s van vijf sterren oplossen. De man die al deze visioenen van het Jorakel moet verklaren is den Apolle. Deze kalende filosoof doet heel de dag lang niets anders dan denken en denken en denken. Het is dan ook een mirakel dat hij nooit door den Lexodus van de rotsen is gegooid! Het feit dat hij de enige is die de dromen van het Jorakel kan begrijpen speelt hier waarschijnlijk wel mee. Als filosoof is hij dan ook goed bevriend met de Pieteragoras, sommigen zeggen zelfs dat ze dezelfde moeder hebben, maar dat kan evengoed maar een broodje aapverhaal zijn. De twee kunnen soms uren met elkaar filosoferen en discuteren over onbewogen bewegers en het idee van het goede of categorische imperatieven. Als zij vertrokken zijn, laat je ze best met rust en ga je maar een stukje wandelen, want ze begrijpen kan je toch nooit.

10 Hoe ziet een dag in Sparta eruit? de voornaamste Spartanen ontwaken uit hun dromen vol geweld en oorlog de leden staan op en wassen zich (de leiders ook) : opening aan den Agora : ontbijt in de Salamis : diensten : voormiddagactiviteiten starten : eten : diensten : platte rust : start van de namiddag activiteiten : vieruurtje : eten : diensten : sluiting aan den Agora : avondactiviteiten : Speelclub en Fonskes kruipen onder de wol, en dromen van falanxen : Rakkers gaan op stal : Toppers ruilen het dagdromen voor het echte dromen : Kerels gaan dodokes doen : De leiding vergadert in de Gerousia

11 Ik ga op kamp en ik neem mee: 1. slaapgerief - veldbed en/of luchtmatras - slaapzak en een deken ( s nachts kan het koud zijn) - pyjama of nachthemd - hoofdkussen, Teddy (de beer) 2. eetgerief - 3 keukenhanddoeken - drinkenbus - Een bord, tas, kom en bijpassend bestek. In het kader van ons kampmotto verbrand geen hand adviseren wij de ijzeren varianten links of nog beter thuis te laten liggen. 3. wasgerief - 4 badhanddoeken - 4 washandjes - zeep in een zeepdoosje, douchegel en/of shampoo - tandpasta, tandenborstel en beker (in toiletzakje) 4. kleding - stevige schoenen, sportschoenen, laarzen - voldoende kousen (min. 10 paar) - voldoende T-shirts - ondergoed - een zwembroek - korte broeken voor overdag en lange broeken voor s avonds - warme truien - dikke jas of regenjasje ( 's avonds kan het koud zijn) - donkere of camouflagekledij voor nachtspelen - Spartaanse verkleding - CHIRO-UNIFORM 5. allerlei - zakdoeken, zaklamp - rugzak - plastic of linnen zak voor de vuile was - iets tegen de beestjes (muggen, vliegen, wespen, tijgers, neushoorns, giraffen, atheners ) - leesboeken, strips, prentenboekjes, - adressen, briefpapier, schrijfgerief, zegels, - SIS-kaart - 1 pot choco en 1 pot confituur

12 Wat blijft er thuis Horloges, horloges zijn zowat het meest nuteloze wat je kan meebrengen naar de Pelefonsesos, ze ligt namelijk in een heel andere tijdszone! Onze klokken staan er dus hopeloos verkeerd. Trouwens een Spartaan heeft helemaal geen tijd om op de tijd te letten, hij moet trainen, trainen en nog eens trainen (en misschien soms een beetje spelen). De leiding weet bovendien altijd perfect hoe laat het is, dus als je toch zou willen weten hoe laat het is, moet je het hen gewoon vragen. En denk eraan, de leiding heeft altijd gelijk, ook op de Pelefonsesos. Snoeperijtjes je kan niet bepaald veel bagage meezeulen op een veldtocht. Trouwens in een lendendoekje zijn geen broekzakken (ah ja het is geen broek) dus kan je dit snoep ook nergens steken! Daarbovenop trekt al dat zoets ook veel te veel ongedierte aan en krijg je er gaten van in je tanden. Voorts heb je toch nooit honger want onze kookouders zullen jullie op tijd en stond verwennen met de heerlijkste spijzen. Indien jullie ongehoorzaam zijn en toch snoep meesmokkelen zal het Jorakel dit offeren op den offersteen om de goden goed gezind te stellen (of delen met de rest van de leiding). Messen en dan hebben we het voornamelijk over de jongere groepen. Hebben jullie al eens gemerkt dat die dingen graag in kindervingertjes prikken of snijden? Waar zou je anders in gaan snijden? In de tenten, het wc-papier of je nachtpon? Dit doet allemaal meer kwaad dan goed. Voor de oudere leden, zij die bekwaam zijn om op een veilige manier met zakmessen om te gaan, volstaat een simpel zakmes. Er is geen nood aan uitgebouwde messen van 45cm lang. Per slot van rekening zijn we Rambo niet. Elektronica, gsm s, mp3 spelers, megafoons, laptoppen, gameboys, tablets, microscopen, televisies, wifi instalaties, playstations, draaitafels, allemaal volstrekt waardeloos in Sparta. Er zijn namelijk nergens stopcontacten in de pelefonsesos! Indien zulke spulletjes toch gezien worden zal de leiding al je berichten lezen, al je topscores verbreken en je batterij er verkeerd terug insteken.

13 Praktische info Het kamp begint voor iedereen (Fifo s, Speelclub, Rakkers, Toppers, Kerels, Leiding) op zondag 13 juli. Jullie worden allemaal verwacht om uur op ons kampterein in Nismes. (voor exacte adres zie lager) Als iedereen geïnstalleerd is zal de leiding de vaders afdrogen in onze jaarlijkse voetbalmatch! Heel dit gebeuren wordt begeleid door een hapje en een drankje zodat onze kookouders ook al wat kunnen warmlopen. Op zondag 20 juli, is het kamp afgelopen voor de jongste groepen (Fifo s en Speelclub). Hun allerliefste ouders mogen ze om uur stipt komen oppikken op de Pelefonsesos. Woensdag 23 juli is het kamp voor al de rest gedaan (Rakkers, Toppers, Kerels). Zij zullen begeleid door de leiding met de trein naar huis komen. De exacte aankomsttijd zal nog worden meegedeeld. Bagage: indien u uw zoons bagage met de container wil laten meegaan, dan kan dit. De bagage mag worden binnengebracht op de chiro op dinsdag 8 woensdag 9 juli tussen 19 en 21 uur. (als dit niet past, kan je altijd de leiding contacteren) Adres en contact: het adres van onze kampplaats is Voye des Pauquîs, 1, 5670 Nismes (Viroinval) Het is dan ook naar dit adres dat u een briefje mag sturen naar uw spruit. Met de vermelding Chrifo Fonske tav (naam van zoonlief). In geval van uiterste nood kan u altijd telefoneren naar 0498/ Dit is het telefoonnummer van leider Jos (Maarten Van Goylen). De telefoonnummers van de rest van de leiding staan ook op onze site. (www.chirofonske.be) Natuurlijk kan niemand garanderen dat er 24/24, 7/7 meteen iemand de telefoon opneemt want in een lendendoek zijn geen zakken dus kan het zijn dat de gsm niet overal mee is. Het staat u natuurlijk te allen tijde vrij om een boodschap in te spreken na de bieb, we bellen u altijd zo snel mogelijk terug. Prijs en rekeningnummer Voor de jongste leden (Fifo s en Speelclub) bedraagt de kostprijs van het kamp 90 Euro. Voor de oudsten (Rakkers, Toppers, Kerels en Leiding) 120 Euro. Dit bedrag mag handje contantje gegeven worden aan de leiding of overgeschreven worden op het rekeningnummer BE met als vermelding: Kamp en de naam van uw lieve schat.

14 Het is ook van groot belang dat we een ingevulde medische fiche van uw kind hebben. Dit document is achteraan bijgevoegd bij deze bundel. Er dienen ook twee klevers van de mutualiteit bij te zitten. (deze klevers mogen ook bij het begin van het kamp samen met de sis-kaart overhandigd worden). Aangezien we dicht bij de Franse grens zitten zou het kunnen dat sommige groepen deze voor een activiteit ook oversteken. Daarom hebben we ook een attest bijgevoegd dat ons de toestemming geeft met uw kind naar het buitenland te gaan.

15 De route 1. We beginnen bij het begin, u drinkt uw laatste kop koffie en stapt de deur uit. Verzeker u ervan dat u het huis goed afsluit. U stapt in uw wagen (of op uw motor), kijkt even in de achteruitkijkspiegel of uw haar wel goed zit en loopt dan de laatste veiligheidschecks na. Staat de zetel comfortabel, is de bandenspanning optimaal, is het oliepeil bevredigend, zijn er voldoende zakdoekjes voorhanden, iedereen ingesnoerd? En weg zijn wij! 2. Wat u dan moet doen is vertrekken richting de ring van lier, deze neemt u en u verlaat deze aan de N14, de baan naar Duffel die ook wel Mechelsesteenweg heet. Aan de rotonde in Duffel neemt u de derde afslag zodanig dat u aan de lichten uitkomt. Hier slaat u linksaf. Aan het tankstation gaat u weer naar rechts, dit is nog steeds de N14 maar de baan heet nu Mechelsebaan. Deze volgt u een hele poos totdat u aan de R6 Komt. Een groot kruispunt waar weg naar de E19 ook al duidelijk staat aangegeven. Volg deze pijl en sla rechtsaf. Een kilometer later neemt u de oprit naar de E19 in de richting van Brussel. 3. Zo u bent op de snelweg beland, even checken of u niemand vergeten bent want nu kan je nog terug! Aan het knooppunt van Machelen zo een 18 km verder, neemt u de E40 in de richting van E411 Namen, Luik, Leuven, Brussel, Zaventem. U vervolgt de weg zodanig dat u op de R0 terechtkomt. 4. U blijft op nog een dertigtal km op deze R0 tot u aan het knooppunt van Ittre komt, hier volgt u de pijlen naar de E19 Paris/Mons. Deze volgt u ongeveer tien km en dan neemt u Afslag 19 A54/E420 in de richting Liège/Namur/Charleroi. Na 25 km houdt u links aan en blijft op de E420. Even later neemt u Afrit 30 naar de E420/N5 in de richting van Châtelet/Coulliet. 5. Indien nodig neemt u een plaspauze, zo niet neemt u na 40 km en drie rotondes de afslag naar Nismes. En vanaf deze plek volgt u doodsimpel onze Chiro Fonske pijlen tot aan de kampplaats.

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

De Mindset van Ondernemen

De Mindset van Ondernemen De Mindset van Ondernemen Artikelen: 1. Waarom je ondernemer wilt zijn 2 2. Ondernemershemel (geschreven door Zlata Brouwer) 7 3. De ondernemer: een bijzondere diersoort 9 4. Waarom kleine bedrijven de

Nadere informatie

Het kind - Een boek voor jonge ouders - Deel 2 www.hetkind.nl

Het kind - Een boek voor jonge ouders - Deel 2 www.hetkind.nl Een klap? Kinderen "slaan", kan makkelijk een ramp worden. Net als in de geneeskunde, een verkeerde dosis of een verkeerd tijdstip van antibiotica. Maar, zullen wij - in verband met mogelijke risico's

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE LOTGENOTEN Roland (59) Toch ongelofelijk hé, wat die pillen doen pag.4 An (38) Met de therapietrouw gaat het denk ik wel lukken pag.7 Pieter (28) Door de medicatie voel

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

De tekst hieronder is het ondertitelbestand wat iets leesbaarder is gemaakt. Veel zinnen zijn dus in de spreekvorm opgeschreven.

De tekst hieronder is het ondertitelbestand wat iets leesbaarder is gemaakt. Veel zinnen zijn dus in de spreekvorm opgeschreven. De tekst hieronder is het ondertitelbestand wat iets leesbaarder is gemaakt. Veel zinnen zijn dus in de spreekvorm opgeschreven. Doorbraken We bevinden ons nu in een serie genaamd: "verheffen van, het

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord Voorwoord Je hebt net een spik splinter nieuwe WP opengeslagen. Vers van de pers. Alle ouwe trouwe leden en abonnees weten inmiddels al wat het inhoud, maar voor al onze nieuwe leden een korte uitleg:

Nadere informatie

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Voor je ligt een projectdossier over jouw werkvakantie van aankomende zomer. Je kunt er verschillende dingen in vinden die je helpen bij de voorbereidingen van

Nadere informatie

Eerst doodden ze mijn vader Loung Ung (2000)

Eerst doodden ze mijn vader Loung Ung (2000) Eerst doodden ze mijn vader Loung Ung (2000) 5 10 Loung Ung is vijf jaar als de Rode Khmer in 1975 Pnom Penh veroveren. Onder leiding van Pol Pot willen deze door Mao geïnspireerde revolutionairen terugkeren

Nadere informatie

Iets ouds onder de zon

Iets ouds onder de zon Iets ouds onder de zon Voor Emma Iets ouds onder de zon Weg uit de dertigersdip en op zoek naar passie en inspiratie in je werk en in je leven Luud Berings ISBN xxx-90-xxxxx-xx-x web: www.doussac.com e-mail:

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Mag ik ook voor mezelf zorgen?

Mag ik ook voor mezelf zorgen? Mag ik ook voor mezelf zorgen? Biedt inspiratie voor het beter worden vanuit eigen kracht. Cora Postema Met deze verhalen van onze eigen ervaringen in de zorg wil ik mensen inspireren om goed voor zichzelf

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013.

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. Koninklijke Hoogheden, we zijn hier in uw toekomstig werkpaleis. Over twee weken bent u Koning

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

Kampaktiefke 2008-2009. Zandvliet

Kampaktiefke 2008-2009. Zandvliet Kampaktiefke 2008-2009 Zandvliet Voorwoord Ja kameroaden, Het is weeral zover zeg! Het is weer grote vakantie. We kunnen weer twee maanden spelen, ravotten, zwemmen, op vakantie gaan, genieten van de zon,

Nadere informatie

Lilia Mestre & Guy Cassiers

Lilia Mestre & Guy Cassiers Etcetera stuurde 4 artiesten op een Blind Date met een (hen) onbekende collega. Enkel gewapend met een opnameapparaat en een handvol drinkgeld, worstelden de twee koppels zich doorheen een dik uur conversatie.

Nadere informatie

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels Armoede bij ouderen Begeleiding van CEDES Oktober 2011 VOORWOORD Oktober was voor enkele Welzijnsschakels een spannende maand. De trein op naar Brussel, niet weten

Nadere informatie

MET Zorg. Samen maken we meer mogelijk. Jenny Buijks en Jan Valkenborgh Raad van Bestuur

MET Zorg. Samen maken we meer mogelijk. Jenny Buijks en Jan Valkenborgh Raad van Bestuur MET Zorg en Ziel Samen maken we meer mogelijk Jenny Buijks en Jan Valkenborgh Raad van Bestuur Inhoud 02 03 05 Voorwoord Twan 17 Hoofdstuk 1 Het dorpsleven 20 Hoofdstuk 2 Nieuw begin 23 Hoofdstuk 3 Fotografisch

Nadere informatie