Copyright The Dow Chemical Company ( ). All Rights Reserved.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Copyright The Dow Chemical Company (1995-2005). All Rights Reserved."

Transcriptie

1 Duurzaam ondernemen betekent voor Dow: aandacht en zorg voor het milieu, onze werknemers en de mensen in onze omgeving in combinatie met economische ontwikkeling. Duurzaamheid is niet iets dat alleen op papier staat, maar waar we ook echt concreet mee aan de slag zijn. In dit verslag leest u over onze duurzaamheidsinspanningen en -resultaten in Copyright The Dow Chemical Company ( ). All Rights Reserved.

2 Dit is Dow The Dow Chemical Company werd in 1897 opgericht door Herbert H. Dow in Midland, Michigan. Van een producent van kunststoffen en chemicaliën is Dow uitgegroeid tot een toonaangevend wetenschaps- en technologiebedrijf met een jaarlijkse omzet van 40 miljard dollar. Dow verricht baanbrekend onderzoek naar nieuwe toepassingen en technieken, en produceert wereldwijd meer dan verschillende producten op 165 locaties in 37 landen. Onze producten kun je overal tegenkomen, in onder meer meubelen, auto s, cosmetica en verf, maar ook in medische toepassingen. Wij willen niet alleen een zo goed mogelijk product afleveren, we willen dat product ook op een verantwoorde, duurzame manier maken. Met aandacht voor de mensen en voor het milieu. Dow in de Benelux Dow Benelux is een geïntegreerd onderdeel van The Dow Chemical Company. In 1955 werd in Rotterdam gestart met de eerste activiteiten tien jaar later werd de eerste productievestiging in Terneuzen officieel geopend en nog eens tien jaar later de vestiging in Tessenderlo. In 2005 hebben we dus drie jubilea te vieren. Inmiddels bestaat Dow in de Benelux uit negen vestigingen met in totaal 32 fabrieken in Nederland en België. Er werken ruim mensen en dagelijks zijn er vele honderden medewerkers van onderaannemers aan het werk. De Benelux-vestigingen leveren aan de verschillende businesses, ofwel divisies van Dow, die wereldwijd opereren. Naast productie vinden er in de Benelux commerciële activiteiten plaats, maar bijvoorbeeld ook onderzoek en productontwikkeling. Bovendien zijn er ondersteunende functies als Veiligheid, Gezondheid & Milieu en Personeelszaken, en grensoverschrijdende dienstverlening zoals Inkoop en Automatisering gevestigd.

3 Vestigingen Dow in de Benelux is een geïntegreerd onderdeel van The Dow Chemical Company, en bestaat uit negen vestigingen in Nederland en België.

4 Dow Brussel Aantal werknemers 3 Kernactiviteiten Adres In Brussel is het Dow Office of EU Government Affairs and Public Policy gevestigd. Dit kantoor richt zich met name op zaken van de Europese Unie en de lobby op het gebied van chemiebeleid. Schuman Centre Rond-Point Schuman 6, Box 5 B-1040 BRUSSEL Telefoonnummer +32 (0)

5 Dow Delfzijl Aantal werknemers 52 Kernactiviteiten In Delfzijl produceert Dow grondstoffen voor de polyurethaanindustrie. Het gaat om de destillatie van ruwe MDI (methyleen difenyl isocyanaat), een grondstof voor polyurethaanschuimen, isolatiematerialen en kunstvezels voor onder andere de bouw. Adres Heemskesweg HE Delfzijl Telefoonnummer +31 (0)

6 Dow Edegem Aantal werknemers 153 Kernactiviteiten In Edegem zijn het dienstencentrum en verkoopkantoor voor de Benelux gevestigd inclusief een verkoopkantoor van Dow AgroSciences. Adres Prins Boudewijnlaan 41 B-2650 Edegem Telefoonnummer + 32 (0)

7 Dow Kallo Aantal werknemers 91 Kernactiviteiten De vestiging in Kallo is onderdeel van de Dow Haltermann Custom Processing groep die specialistische chemicaliën verwerkt voor klanten. Adres Ketenislaan 3 Haven 1972 B-9130 Kallo Telefoonnummer +32 (0)

8 Dow Rotterdam Aantal werknemers 8 Kernactiviteiten In Rotterdam is het kantoor van Dow Global Capital Procurement gevestigd. Adres Heer Bokelweg 129 Postbus BH Rotterdam Telefoonnummer +31 (0)

9 Dow Terneuzen Aantal werknemers Kernactiviteiten Terneuzen is de grootste productievestiging van Dow buiten de Verenigde Staten. Er staan 26 fabrieken die kunststoffen en chemicaliën maken. De grondstoffen nafta en LPG worden hier in krakers omgezet in ethyleen, propyleen, butadieen en benzeen. Deze dienen op hun beurt weer onder meer als grondstof voor de productie van bulkchemicaliën, zoals propyleen, styreen, cumeen en ethyleenoxide, en kunststoffen zoals polyethyleen, polystyreen, polyurethanen en latex. Daarnaast zijn er ondersteunende diensten en de Europese afdelingen voor Accounting en Research & Development gevestigd. Adres Herbert H. Dowweg NM Hoek Telefoonnummer +31 (0)

10 Dow Tertre Aantal werknemers 53 Kernactiviteiten Adres In Tertre produceert Dow polyether polyols. Dit is een grondstof voor polyurethaanschuim, dat verwerkt wordt in onder meer auto s, ijskasten en bedden en veel toegepast wordt in de bouw. Polyether polyols worden verder gebruikt voor de productie van polymeren voor onder meer lijm, lakken en kunststof materialen. Rue de la Carbo, 10 bp3 B-7333 Tertre Telefoonnummer +32 (0)

11 Dow Tessenderlo Aantal werknemers 158 Kernactiviteiten In Tessenderlo produceert Dow polystyreen en hoge-dichtheidspolyethyleen. Het gaat om kunststoffen voor de productie van uiteenlopende verpakkingsmaterialen en om kunststoffen die worden toegepast in coatings, draagtassen, emmers, vuilniszakken en allerhande huishoudartikelen. Adres Havenlaan 7 B-3980 Tessenderlo Telefoonnummer +32 (0)

12 Dow Zwijndrecht Aantal werknemers 9 Kernactiviteiten In Zwijndrecht produceert Dow Cellosize. Cellulose wordt toegepast in onder meer verf, bouwmaterialen en persoonlijke verzorgingsmiddelen. Adres Nieuweweg, Haven 1053 B-2070 Zwijndrecht Telefoonnummer +32 (0)

13 Markten Dow produceert in de Benelux kunststoffen en chemicaliën die verwerkt worden in diverse eindproducten. Dow levert aan de volgende markten: Meubelen en woninginrichting, voor de productie van bijvoorbeeld meubelstof, schuimrubbervulling en tapijt Onderhoud en constructie van gebouwen, voor de productie van bijvoorbeeld verf, coatings, (vorstbestendig) cement, schoonmaakmiddelen en isolatiematerialen Woningverbetering, voor de productie van bijvoorbeeld vinylvloeren, plafondsystemen en waterbestendigheidsmiddelen Persoonlijke en huishoudelijke verzorging, voor de productie van bijvoorbeeld zeep, shampoo, crème en lotion Gezondheid en medicijnen, voor de productie van bijvoorbeeld contactlenzen, luiers, sportattributen en chirurgische materialen zoals handschoenen Waterzuivering, voor de productie van bijvoorbeeld speciale membranen en ionenwisselaars Voeding, voor de productie van bijvoorbeeld toevoegingen voor sauzen en verpakkingen Transport, voor de productie van bijvoorbeeld antivries, carosseriedelen, lakken, kussens en dashboards Papier en publiciteit, voor de productie van bijvoorbeeld papier(coatings), inkten en labels Elektronica en amusement, voor de productie van bijvoorbeeld pc s, camera s, GSM s, cd s, halfgeleiders en isolatie voor bekabeling

14 Bestuur en toezicht In 2004 is de Raad van Bestuur van Dow Benelux B.V. vernieuwd. De voorzittershamer is in handen gebleven van Gerard van Harten. Ed de Graaf, al enige jaren lid van de Raad van Bestuur, werd benoemd tot vice-voorzitter. Nieuw in het bestuur is Dré Galle, financieel directeur Dow Benelux. Daarnaast is Marc Sloot, juridisch adviseur Dow Benelux, aangesteld als secretaris van de Raad van Bestuur. Dow Benelux B.V. omvat de activiteiten van de Dow-vestigingen in Nederland. De Belgische vestigingen zijn ondergebracht in aparte vennootschappen met elk een eigen bestuur. Leden van de Raad van Bestuur van Dow Benelux B.V. vormen samen met de vestigingsmanager het bestuur van deze vestigingen. Samenstelling Raad van Bestuur Dow Benelux B.V.: Gerard van Harten, voorzitter* Ed de Graaf, vice-voorzitter Dré Galle* Marc Sloot, secretaris* * Tevens bestuurder Belgische vestigingen De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het algemene bestuur van de vennootschap. Zij werkt nauw samen met de site leadership teams (management teams) die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de vestigingen. Leden van de Raad van Bestuur zitten in de verschillende site leadership teams. Dow volgt de voor het bedrijf relevante richtlijnen en standaarden voor corporate governance (goed ondernemingsbestuur). Belangrijk daarbij is een heldere structuur voor het bestuur en de controle van de verschillende Dow-rechtspersonen in de regio. Toezicht De Raad van Commissarissen van Dow Benelux B.V. houdt toezicht op het bestuur van de onderneming en adviseert de Raad van Bestuur. Deze raad bestaat uit: Arnold Allemang, Voorzitter (lid Board of Directors van The Dow Chemical Company) Bart Groot (voormalig vice president Central & Eastern Europe en general manager Dow Central Germany) Theo Walthie (vice president Dow Business Group Hydrocarbons & Energy)

15 Duurzaam ondernemen Duurzaamheid staat centraal bij alles wat wij doen. Dagelijks werken wij aan oplossingen die het leven van medewerkers en de mensen in onze omgeving kunnen verbeteren, de nadelige effecten op het milieu terugdringen en een bijdrage leveren aan economische vooruitgang. Die oplossingen komen terug in de producten die wij maken, maar ook in onze bedrijfsprocessen. Om ook in de 21 e eeuw succesvol te blijven, blijven we werken aan de drie aspecten van duurzaamheid: mensen, milieu en economie. Responsible Care Dow neemt deel aan het wereldwijde Responsible Care -programma van de chemische industrie. Responsible Care richt zich op voortdurende verbeteringen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Eind jaren tachtig stond Dow in Canada mede aan de wieg van dit programma. Inmiddels is Responsible Care van invloed op alle aspecten van ons bedrijfsproces: van ontwikkeling, productie en distributie tot het gebruik en het verwijderen van producten. Dow hanteert wereldwijd zeer strikte richtlijnen die minimaal voldoen aan wat nationale overheden eisen, maar veelal strenger zijn. Voorbeelden van de duurzaamheidsprestaties van Dow in de Benelux zijn opgenomen in het duurzaamheidsverslag Op de website Our Commitments laten we voorbeelden zien van onze duurzaamheidsactiviteiten wereldwijd. Ambitieuze doelstellingen In 1996 maakte Dow een aantal ambitieuze doelstellingen bekend voor het verbeteren van de prestaties op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid. Wij kondigden toen onder meer aan het aantal ongevallen, de uitstoot en het energieverbruik drastisch te willen verlagen met respectievelijk 90%, 75% en 20%. In tien jaar tijd zijn we heel ver gekomen. In 2005 maken we de balans op: wat hebben we bereikt en wat kunnen en moeten we nog meer doen? Dat laatste wordt vertaald in nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen voor Dow heeft voor de lange termijn een vision of zero : we streven naar nul ongevallen, nul gewonden, nul zieken en nul milieuschade. Niet alleen de bedrijfsleiding verplicht zich tot dit streven, maar iedere individuele medewerker. Samen zijn wij verantwoordelijk voor het verwezenlijken van deze nulvisie.

16 Zaaien en oogsten Een nieuwe strategie en een reorganisatie leidden in 2004 tot een versterking van Dow s marktpositie en uitstekende financiële resultaten. En dat zonder de zorg voor mens en milieu uit het oog te verliezen. Het was ons niet gelukt om deze prestatie neer te zetten als we in 2003 niet al belangrijke stappen hadden gezet. Voor ons was 2003 het jaar van de vernieuwing en 2004 het jaar van de verankering. Gerard van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dow Benelux B.V., blikt terug. Vernieuwde strategie 2004 kun je niet los zien van In dat jaar voerden we een herstelplan in om het hoofd te bieden aan de moeilijke economische situatie. Met succes: voor het eerst in jaren werd er weer winst gemaakt. Eind 2003 luidde de aanstelling van een nieuwe topman, Andrew Liveris, een reorganisatie in. Die moest de korte-termijnmaatregelen uit het herstelplan omzetten in een vernieuwde strategie en verankeren in de organisatie. In de loop van 2004 kreeg de reorganisatie zijn beslag: het aantal bussinesses werd teruggebracht van acht naar drie en alle afdelingen en functies werden onder de loep genomen. Wereldwijd vervielen er 3000 banen; in de Benelux bleef dat aantal beperkt tot 98. Enerzijds valt dat mee, anderzijds is dat nog steeds een flinke groep mensen waarvan je afscheid moet nemen. Gelukkig konden we de meesten een vervroegd-pensioenregeling aanbieden. Er zijn zo goed als geen gedwongen ontslagen gevallen. Aandacht voor mens en milieu Onze strategie mag dan aangepast zijn; de achterliggende filosofie is onveranderd gebleven. We willen onze producten maken met aandacht voor mens en milieu. Daarom hebben veilig werken en het minimaliseren van onze impact op het milieu de hoogste prioriteit. Op het gebied van veiligheid stelden de resultaten ons echter teleur. We hebben het hoge niveau van 2003 niet vast weten te houden. De ongevallenindex is gestegen, terwijl we ons tot doel hadden gesteld om een verdere verbetering te laten zien. Op het gebied van milieu kunnen we positief nieuws melden: zo hebben we bijvoorbeeld minder afval geproduceerd en meer afvalwater biologisch gezuiverd. Ook de uitstoot van broeikasgassen per ton product is als gevolg van een efficiëntere productie gedaald. Absoluut gezien is de uitstoot van broeikasgassen en het energieverbruik wel toegenomen. Dit komt doordat de productie is gestegen in lijn met de verbeterde economische omstandigheden. Economische ontwikkeling The Dow Chemical Company heeft in 2004 uitstekende financiële resultaten behaald. Het voorzichtige herstel van de economie heeft hierin zeker een rol gespeeld. De ongekend hoge grondstoffen- en energieprijzen heeft Dow weten op te vangen door meer producten te verkopen tegen een hogere prijs en sterk op kosten te besparen. Je zou het kunnen zien als zaaien en oogsten. Maar wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is: al onze medewerkers hebben zich keihard hiervoor ingezet. Zonder hun betrokkenheid en inspanningen waren we zo ver niet gekomen. De prachtige omzet- en winstcijfers zijn echter geen eindpunt: we kunnen niet achteroverleunen. We leven in een dynamische wereld, zowel op economisch als op technologisch gebied. Daarom moeten we snel en slagvaardig kunnen inspringen op veranderingen. Daarin kan ook de overheid een rol spelen, met minder en duidelijker regelgeving en een stimulerend industriebeleid. Groei The Dow Chemical Company volgt een groeistrategie, waarbij er momenteel veel aandacht is voor de opkomende markt in Zuidoost-Azië. Maar ook in Europa is er nog steeds ruimte voor selectieve groei. We moeten dan wel zélf kansen creëren. Groeien met partners, zoals succesvol op het Valuepark in Terneuzen gebeurt, is onderdeel van onze strategie. Kortom: we blijven zaaien. Jubilea

17 In 2005 is het respectievelijk 30 en 40 jaar geleden dat de kiem werd gelegd voor onze vestigingen in Tessenderlo en Terneuzen. En het is dan 50 jaar geleden dat Dow in Rotterdam haar activiteiten in de Benelux begon en we hebben in die jaren veel bereikt. Een mooi moment om daar op feestelijke wijze bij stil te staan. Niet alleen onze medewerkers en zakenrelaties zijn uitgenodigd, maar ook alle mensen uit de regio. We gaan er een bijzonder jaar van maken! Gerard van Harten, Voorzitter van de Raad van Bestuur

18 Alzheimertuin Verzorgingstehuis De Stelle in Oostburg heeft een tuin aangelegd die helemaal is ingericht op Alzheimerpatiënten. Dow steunde dit initiatief met een donatie. Middelbare Milieukunde Dow ontwikkelde in samenwerking met opleidingsinstituut Aviera de opleiding Middelbare Milieukunde. Die opleiding heeft inmiddels een officiële status, en kan door MBO-ers in heel Nederland gevolgd worden. In 2004 vervielen bij Dow in de Benelux 98 banen als gevolg van een wereldwijde reorganisatie. De meeste van deze functies vervielen bij Dow in Terneuzen. Voor alle betrokken medewerkers hebben we geprobeerd een passende oplossing binnen of buiten Dow te vinden. Het merendeel is met vervroegd pensioen gegaan. Een aantal mensen heeft binnen Dow een andere functie gekregen en weer anderen hebben we via outplacement geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Wereldwijde reorganisatie The Dow Chemical Company voerde de wereldwijde reorganisatie door om in te kunnen spelen op de veranderde marktomstandigheden. Voor alle vestigingen heeft het bedrijf de optimale organisatiestructuur vastgesteld. Daarbij zijn er niet alleen banen vervallen of gecombineerd, maar zijn er ook nieuwe bijgekomen. Omstreeks juni wist iedereen in de Benelux waar hij of zij aan toe was. Het management, de afdeling Personeel en de ondernemingsraden waren bij de implementatie en afwikkeling van het reorganisatieproces betrokken. Hoewel er de komende jaren veel medewerkers van het eerste uur met pensioen zullen gaan, verwachten we voorlopig weinig problemen met het werven van nieuwe collega s. Maar wat dat betekent op langere termijn is onduidelijk. Om te voorkomen dat er in de toekomst tekorten aan geschikt personeel ontstaan, proberen we nu al de instroom in technische studierichtingen te bevorderen. Dat doen we onder meer door een intensieve samenwerking met scholen en universiteiten in Nederland en België en door deelname aan diverse onderwijsinitiatieven. Contractor Awards Stellingbouwbedrijf Balliauw, bouwbedrijf Van Kerckhoven en kraan- en transportbedrijf Mammoet wonnen in 2004 de Contractor Awards van Dow. Met deze prijzen wil Dow de bedrijven aanmoedigen om zo veilig en efficiënt mogelijk te werken. Prettig werken Dow hecht veel belang aan persoonlijke ontwikkeling. Daarom stellen we samen met de medewerkers een persoonlijk ontwikkelingsplan op en bieden we trainingen en opleidingen aan. Bovendien hebben alle medewerkers recht op een veilige werkplek en gezonde werkomstandigheden. Dat geldt uiteraard ook voor de contractors die bij ons werken. Het ziekteverzuim was in 2004 onveranderd laag. Helaas is het aantal ongevallen wèl gestegen. De vestigingen in Tertre, Delfzijl en Zwijndrecht zijn echter al enkele jaren ongevalsvrij. De afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu doet er alles aan om ook bij de overige vestigingen de ongevallenindex op nul te krijgen. Een goede buur Dow wil een goede buur zijn. Dat betekent dat we eerlijk en open zijn over onze resultaten en standpunten, en luisteren naar wat er leeft in de omgeving. De inbreng van klankbordgroepen vinden we dan ook erg belangrijk. Via donaties in combinatie met vrijwilligerswerk proberen we een directe bijdrage te leveren aan een prettigere leefomgeving voor

19 omwonenden Mensen Medewerkers Ongevallen Ongevallenindex* 0,61 0,26 0,84 0,51 1,07 Ziekteverzuim 3,77% 3,55% 3,49% 3,56% 3,92% Donaties 0,2 mln $ 0,1 mln $ 0,2 mln $ 0,2 mln $ 0,2 mln $ * ongevallenindex: het aantal ongevallen per gewerkte uren; in 2004 zijn voor het eerst de cijfers van de vestigingen in Kallo, Zwijndrecht en Tertre opgenomen

20 Donatie voor de Alzheimertuin De Stelle legt een tuin aan voor Alzheimerpatiënten De eerste contacten tussen Verzorgingstehuis De Stelle in Oostburg en onze afdeling Public Affairs kwamen tot stand aan het begin van Aanleiding waren de ideeën voor een bijzonder project. Enkele medewerkers van De Stelle hadden het idee gekregen om een tuin aan te leggen die helemaal is ingericht op Alzheimerpatiënten. Een Alzheimertuin, zogezegd. Frank Neve, manager Public Affairs bij Dow in Terneuzen vertelt: Medewerkers van De Stelle hadden een Alzheimertuin in Italië gezien en daar waren ze erg enthousiast over. Bij Alzheimerpatiënten zie je namelijk dat hun leefwereld steeds kleiner wordt, maar met een dergelijke tuin geef je hen de mogelijkheid om naar buiten te gaan wanneer ze willen. Zo blijven de patiënten in staat om nieuwe indrukken op te doen. En daarmee verbetert hun kwaliteit van leven. Een tuin om te beleven De tuin wordt ingericht als een gesloten patio, zodat patiënten deze zelfstandig kunnen bezoeken. De indeling is open en overzichtelijk. Bezoekers kunnen aan een ballustrade de tuin rondgaan en hoeven daardoor niet bang te zijn om te verdwalen. Her en der komen herkenningspunten, zoals een waslijn met wasgoed en een waterput. De beplanting stimuleert de zintuigen: de tuin krijgt felgekleurde en geurige bloemen en planten met speciale bladeren om aan te voelen (bijvoorbeeld heel glad, harig of met duidelijke nerven). Om ervoor te zorgen dat ook mensen met een rolstoel van de bloemen en planten kunnen genieten, zijn de plantvakken verhoogd en rolstoeltoegankelijk gemaakt. Een beter leven Frank: Toen wij over dit project lazen in de media waren wij zeer onder de indruk. De Alzheimertuin zal het dagelijkse leven van een heleboel mensen structureel verbeteren. Het is daarmee een project dat binnen ons donatiebeleid past. We waren erg onder de indruk van de gedrevenheid van de medewerkers van De Stelle om deze tuin te realiseren en besloten ,- beschikbaar te stellen. Onze gedachte daarachter was: als je een dergelijke voorziening aanlegt, moet je het in één keer goed doen. In combinatie met de overige fondsen had De Stelle daarmee voldoende budget voor de aanleg. Met de Alzheimertuin wordt de zorg structureel naar een hoger niveau getild en beschikt West-Zeeuws-Vlaanderen over een voorziening waarvan ze vele jaren plezier kan hebben. De Alzheimertuin werd op 11 mei 2005 geopend.

21 Dow ontwikkelt nieuwe opleiding Middelbare Milieukunde Opleiden voor een beter milieu Een milieukundige opleiding op MBOniveau ontbrak tot nog toe in Nederland. Terwijl juist veel technici op middelbaar niveau dagelijks met milieuvraagstukken te maken krijgen. Dow nam het heft in eigen hand en ontwikkelde in samenwerking met opleidingsinstituut Aviera de opleiding Middelbare Milieukunde. Die opleiding heeft inmiddels een officiële status, en kan door MBO-ers in heel Nederland gevolgd worden. Bij Dow voeren medewerkers van de afdeling Milieu, Gezondheid en Veiligheid het milieubeleid uit. Daarvoor is specialistische kennis nodig op het gebied van onder meer milieutechnologie en wet- en regelgeving. Leen de Graaf, senior HRD-specialist, en Herbie Krocké, trainingscoördinator, leggen uit waarom het onderwijs tekort schoot. Leen: Voor hoger geschoold technisch personeel zijn er in Nederland opleidingen Milieukunde aan universiteiten en HBO s. Een post-mbo-studie Milieukunde, vergelijkbaar met de opleiding Middelbare Veiligheidskunde, was er tot voor kort niet. Herbie vult aan: En dat terwijl we het bij Dow juist belangrijk vinden om medewerkers met een MBO-diploma op te leiden tot milieufunctionaris. Juist deze mensen slaan een brug tussen het milieubeleid en de dagelijkse praktijk. Een hele nieuwe opleiding Dow ging niet bij de pakken neerzitten, maar nam contact op met opleidingsinstituut Aviera. Dit instituut verzorgde al geruime tijd de opleiding Middelbare Veiligheidskunde voor de vestiging in Terneuzen. Samen zorgden ze ervoor dat de opleiding Middelbare Milieukunde tot stand kwam. Een hele nieuwe opleiding van de grond krijgen is geen kleinigheid, vertelt Leen. Toch kregen we het voor elkaar dat de eerste twaalf Dow-medewerkers al in oktober met de studie konden beginnen. Dow is niet alleen initiatiefnemer van de opleiding Middelbare Milieukunde, maar leverde ook een bijdrage aan de ontwikkeling van de studie. Herbie: Samen met Aviera stelden we het profiel van een milieufunctionaris op middelbaar niveau op, en bekeken we wat er aan lesmaterialen en literatuur voorhanden was. Verschillende Dow-medewerkers hielpen bij het invullen van de lessen. Ook nu de opleiding gegeven wordt, heeft Dow nog steeds een actieve rol. Cees van Houwelingen, Environmental Leader bij Dow in Terneuzen is docent voor onderdelen uit het lesprogramma. Kennis én kunde De opleiding Middelbare Milieukunde vergroot de kennis van milieutechnologie, wet- en regelgeving, actuele milieuthema s en risico-inventarisaties en -evaluaties. Maar ook adviesvaardigheden en arbeids- en organisatiekunde komen aan bod. Daarmee moet de cursist na afloop in staat zijn om als proces- en milieutechnoloog of milieu-inspecteur te functioneren. Leen: Je moet in zo n functie het gedrag van je collega s kunnen beïnvloeden. Hoe je dat bereikt, is ook onderdeel van de studie. Niet alleen voor Dow-medewerkers De opleiding Middelbare Milieukunde is niet exclusief voor Dow, maar vrij toegankelijk voor cursisten met een HAVOdiploma (met scheikunde en natuurkunde in het vakkenpakket), een MBO-diploma in een technische studierichting of VAPRO B of gelijkwaardig. Ook medewerkers van andere bedrijven kunnen dus de opleiding volgen. Middelbare Milieukunde wordt nu bijvoorbeeld ook in Dordrecht gegeven.

22 Aanmoedigen van contractors Contractor Awards moeten veiligheid verder vergroten Stellingbouwbedrijf Balliauw, bouwbedrijf Van Kerckhoven en kraan- en transportbedrijf Mammoet wonnen in 2004 de Contractor Awards van Dow. Met deze prijzen wil Dow de bedrijven aanmoedigen om zo veilig en efficiënt mogelijk te werken. Dow in Terneuzen werkt met tientallen firma s samen. Samen met Dow zijn de 21 belangrijkste contractors verenigd in de Verenigde Dow Partners. Deze bedrijven komen in aanmerking voor de Dow Contractor Awards. Zij dragen een grote verantwoordelijkheid, omdat ze een voorbeeldfunctie hebben op onze locatie, legt Pieter Raes uit. Hij is medeverantwoordelijk voor de veiligheid van de contractors. We waarderen hun zorg en inzet enorm. Met de Contractor Awards willen we dat laten blijken. Wat zijn de Contractor Awards? In 2004 werden drie Contractor Awards uitgereikt: de Algemene Award, de Environment, Health & Safety Award en de Runner-up Award. De Algemene Award, waarin wordt gekeken naar onderdelen als veiligheid, techniek en commercie, werd gewonnen door bouwbedrijf Van Kerckhoven. Om de Environment, Health & Safety Award te winnen, is het belangrijk dat een bedrijf hoog scoort op verschillende veiligheidsaspecten. Kraan- en transportbedrijf Mammoet sleepte deze prijs in de wacht. De Runner-up Award werd pas één keer eerder uitgereikt en is een gelegenheidsprijs voor een bedrijf dat een opvallend positieve trend laat zien, legt Pieter uit. Stellingbouwbedrijf Balliauw mocht afgelopen jaar deze award in ontvangst nemen. In het begin dat zij voor ons werkten, eindigden ze achter in de rij. Daarna verbeterden hun prestaties en in 2004 behaalden ze de tweede plaats. Een uitzonderlijk goede prestatie, die we graag wilden belonen. Beoordelingscriteria De veiligheidsresultaten wegen zwaar mee in de beoordeling voor de Contractor Awards. Pieter: We houden het aantal ongevallen onder contractors nauwkeurig bij en kijken ook naar oorzaken ervan. We controleren de bedrijven op de uitvoering van de veiligheidsprogramma s. Zo moet de leidinggevende van het contractorbedrijf verslag uitbrengen over de veiligheid aan de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Van de contractors wordt verwacht dat ze oplettend zijn. Zij zijn verplicht om een onveilige situatie te melden, als ze die waarnemen. De bedrijven met de beste meldingen krijgen hiervoor punten die meetellen in de eindscore. Alle verschillende elementen samen vormen een score. Het bedrijf met de hoogste score verdient de Environment, Health & Safety Award. Voor de Algemene Award liggen de beoordelingscriteria wat anders. We bekijken in dit geval hoe een bedrijf over de hele linie presteert. De veiligheidsaspecten tellen nog wel voor 25 procent mee. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar de economische toestand van een bedrijf en hoe ze de zaken financieel afhandelen, vertelt Pieter. De contractors stimuleren Je zou de Contractor Awards kunnen zien als een gezonde competitie tussen de bedrijven die voor ons werken, zegt Pieter. Welke contractor werkte in 2004 op de meest veilige en efficiënte manier? Maar het is meer dan een competitie. We stimuleren meer dan ooit dat bedrijven vanuit hun vakdiscipline met elkaar samenwerken op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. We hopen dat zij het als een stimulans zien om zo nog veiliger en daardoor efficiënter te werken. Het zou het mooiste zijn als dit uiteindelijk leidt tot optimaal werken zonder ongevallen.

23 Gezondheid & veiligheid We zijn zuinig op onze medewerkers. Daarom doen we er alles aan om hen een gezonde en veilige werkplek te bieden. Ondanks al onze inspanningen konden we de uitstekende veiligheidsresultaten van 2003 echter niet vasthouden. De veiligheidsindex steeg in 2004 sterk. Het ziekteverzuim is in vergelijking met vorig jaar licht gestegen, maar is nog steeds laag. In 2004 was er wederom volop aandacht voor arbeidshygiëne, het voorkomen van blootstelling aan schadelijke stoffen, straling, geluid en trillingen.

24 Veilig en risicobewust werken De veiligheid van medewerkers staat voorop Veilig werken is een van de belangrijkste doelstellingen van Dow. Die veiligheid garanderen we voor onze eigen medewerkers, maar net zo goed voor de bedrijven die voor ons werken. Ieder jaar weer proberen we het aantal ongevallen verder omlaag te brengen om zo ons uiteindelijke doel te bereiken: de nulgrens. In 2004 steeg de ongevallenindex echter, ondanks al onze inspanningen. Eigen verantwoordelijkheid De veiligheid waarborgen we onder meer door de handhaving van goede procedures. We verwachten dat elke medewerker zich verantwoordelijk voelt voor wat hij doet. Medewerkers stellen zelf de werkvoorschriften op, waarin de werkzaamheden stap voor stap staan beschreven. Zij voeren de werkzaamheden uit en weten dan ook precies waar de risico's liggen. Experts van de eigen afdeling en die van de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu geven daarbij advies. eenmaal per jaar deelnemen aan zo n oefening. Oefenen en trainen Iedere medewerker krijgt gedurende het jaar diverse veiligheidstrainingen en instructies. Voor nieuwe medewerkers is dat al vanaf dag één het geval, zodat de mensen alert en goed geïnstrueerd aan het werk kunnen gaan. Veel trainingen zijn afgestemd op specifieke werkzaamheden. Zodat iedereen weet wanneer welke persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn en hoe ze werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Daarnaast vinden er wekelijks noodplanoefeningen plaats om medewerkers en hulpdiensten te trainen in het omgaan met noodsituaties. Iedere medewerker moet minimaal Onderzoek op de werkvloer De afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu hield begin 2004 een veiligheidsonderzoek onder 780 medewerkers van Dow. Aanleiding hiervoor was onze uitstekende veiligheidsscore in We vroegen wat volgens hen de reden is dat de veiligheidsresultaten zo goed waren en verzamelden ideeën om de veiligheid in 2004 nog verder te verbeteren. Uit het onderzoek bleek dat medewerkers positief waren over de lopende veiligheidsprogramma's. Dat zijn onder meer de risicobewustzijnprogramma's, de verbeterde voorbereiding van werkzaamheden, een duidelijker leiderschap in het veld en de verbeterde samenwerking tussen Dow en contractors. Ongevallen In totaal vonden in 2004 in de Benelux twintig ongevallen plaats, waarvan veertien ongevallen in Terneuzen. Er werden daarnaast ook nieuwe records gevestigd. Delfzijl spande de kroon door voor het derde achtereenvolgende jaar ongevalvrij te blijven. Tertre en Zwijndrecht staan op een gedeelde tweede plaats: voor het tweede jaar op rij vonden daar geen ongevallen plaats. De ongevallenindex, het aantal ongevallen per gewerkte uren, is in de Benelux in vergelijking met 2003 sterk gestegen. Daarmee hebben we de streefwaarde van 0,36 voor het afgelopen jaar niet bereikt. Over een periode van meerdere jaren bezien is er echter een sterk dalende tendens. Deze lijn willen we vast blijven houden voor de komende jaren, waarbij we uiteindelijk streven naar een werkomgeving waarin geen enkel ongeval meer voorkomt. Veel huis-tuin-en-keukenongevallen In 2004 was er slechts één wat ernstiger ongeval, waarbij een slijpschijf in iemands bovenbeen terechtkwam. De andere incidenten zijn meer 'huis-tuin-en-keukenongevallen' zoals onder andere een snee in de vinger of verstuiking van de enkel. Deze ongevallen vinden veelal niet tijdens risicovolle werkzaamheden plaats. Ongeveer tachtig procent van de incidenten wordt veroorzaakt door onoplettendheid in alledaagse situaties. Vandaar dat risicobewustzijnprogramma s steeds meer aandacht krijgen.

3. Werknemers die niet deelnemen aan de pensioenregeling van de werkgever

3. Werknemers die niet deelnemen aan de pensioenregeling van de werkgever 3. Werknemers die niet deelnemen aan de pensioenregeling van de werkgever 3.1 Inleiding Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een werknemer niet deelneemt aan de pensioenregeling van zijn werkgever.

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Supplier Code of Conduct Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Bij Kramp gaan we voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij voelen we een sterke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Veiligheid. voor alles

Veiligheid. voor alles Veiligheid voor alles Voor BASF Nederland, locatie De Meern betekent veiligheid: alles in het werk stellen om te voorkomen dat er iets mis gaat. In deze brochure leest u hoe we dat doen. Veiligheid is

Nadere informatie

Bedrijfsjurist in Beweging

Bedrijfsjurist in Beweging Salary Survey editie 2014 Bedrijfsjurist in Beweging Profiel, lonen en trends 01 Executive summary Met 696 deelnemers is deze editie 2014 van de salary survey bij de bedrijfsjurist een succes. We noteerden

Nadere informatie

Contractor Safety Award 2016 Inschrijfformulier

Contractor Safety Award 2016 Inschrijfformulier Contractor Safety Award 2016 Inschrijfformulier TenneT wil topprestaties leveren op veiligheidsgebied. We beschouwen leveranciers als onze partner in safety om samen de Safety Vision 2018 te verwezenlijken.

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk

Nadere informatie

Gerard Frijstein, MANAGER ARBODIENST BIJ ACADEMISCH MEDISCH CENTRUM, UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM EN HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Gerard Frijstein, MANAGER ARBODIENST BIJ ACADEMISCH MEDISCH CENTRUM, UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM EN HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Gerard Frijstein, MANAGER ARBODIENST BIJ ACADEMISCH MEDISCH CENTRUM, UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM EN HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 41 We zijn goed in het oplossen van problemen, maar liever nog helpen we om ze

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Inclusive Growth and Development Report 2017 van het World Economic Forum: Bevindingen voor Nederland

Inclusive Growth and Development Report 2017 van het World Economic Forum: Bevindingen voor Nederland Inclusive Growth and Development Report 2017 van het World Economic Forum: Bevindingen voor Nederland Nederland scoort relatief hoog op economische groei en het aanpakken van ongelijkheid, maar de ongelijkheid

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING Arbodienstverlening Sinds 1 juli 2005 hebben branches en bedrijven meer keuze hoe zij zich laten ondersteunen bij ziekteverzuim en het voorkomen van arbeidsongevallen. Er zijn alternatieven voor het vaste

Nadere informatie

Claim! Amerikaanse toestanden

Claim! Amerikaanse toestanden Claim! Amerikaanse toestanden Perspectief van de arbeidshygiënist Deventer, 25 april 2012 Rob Snippe, gecertificeerd arbeidshygiënist Arbeidshygiëne Arbeidshygiëne is de toegepaste wetenschap, welke zich

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en 2007 ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en Kartonproducerende en - verwerkende industrieën.

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF Arbocatalogus Nikhef Nummer RSI0004V1SVM Versie 1 Bestandsnaam: Arbo-management Occupational Health & Safety RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF blz. 2 t/m 6 Inleiding blz. 2 Beschrijving problematiek

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

Zonder afscherming is machine moordwapen. Nog geen rookverbod op horecaterras. 5 tips voor top veiligheidsschoenen. Risicogestuurd risico s te lijf

Zonder afscherming is machine moordwapen. Nog geen rookverbod op horecaterras. 5 tips voor top veiligheidsschoenen. Risicogestuurd risico s te lijf Jaargang 2015 / nieuwsbrief 29 / september en oktober 2015 Zonder afscherming is machine moordwapen Ongevallen met machines komen veel voor. Jaarlijks gebeuren er ongeveer 425 ernstige ongevallen in Nederland.

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

Bedrijfsjurist in Beweging

Bedrijfsjurist in Beweging Salary Survey editie 2014 Bedrijfsjurist in Beweging Profiel, lonen en trends 01 Executive summary Met 696 deelnemers is deze editie 2014 van de salary survey bij de bedrijfsjurist een succes. We noteerden

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

Taak 1.1.8 Arbo >> Discussietaak Burcu Arslan 3T1A. Ergonomie. Arbozorg in de grafimedia

Taak 1.1.8 Arbo >> Discussietaak Burcu Arslan 3T1A. Ergonomie. Arbozorg in de grafimedia Taak 1.1.8 Arbo >> Discussietaak Burcu Arslan 3T1A Ergonomie Arbozorg in de grafimedia In de grafische sector zijn de laatste jaren behoorlijke inspanningen gedaan om een gezondere bedrijfstak te worden

Nadere informatie

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is.

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Energieverbruik binnen de voedingen drankensector. Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Deze whitepaper licht toe waarom het voor organisaties binnen de belangrijk is om inzicht te hebben

Nadere informatie

Praktijk Voorbeeld nº 1

Praktijk Voorbeeld nº 1 1. Bedrijfs ID Naam van het bedrijf: Praktijk Voorbeeld nº 1 Van Dorp installaties bv Sector: Technische installaties Core Business / Belangrijkste Brandpreventie, technische ondersteuning, klimaatbeheersing

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Voorstellen (1) Gecertificeerd arbeidshygiënist/toxicoloog, ook opgeleid

Nadere informatie

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 PERSBERICHT 19 januari 2015 WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 Wereldwijde verkoop van Renault stijgt opnieuw met 3,2% tot 2,7 miljoen voertuigen Terwijl de wereldwijde automarkt met 3,5% groeide,

Nadere informatie

3D-PROJECT HOOGEVEEN !!! Talentontwikkeling door wetenschap en techniek. Kansen zien is. De aanpak

3D-PROJECT HOOGEVEEN !!! Talentontwikkeling door wetenschap en techniek. Kansen zien is. De aanpak 3D-PROJECT HOOGEVEEN Rotaryclub Staphorst-Reestland Kansen zien is Er is een tekort aan technici en zonder goede technici is het lastig innoveren en zonder innovatie komen duurzame ontwikkelingen niet

Nadere informatie

Scoren met medezeggenschap

Scoren met medezeggenschap Scoren met medezeggenschap actualiteiten Arbeidsomstandighedenwet privacyregels bij ziekte Huidige wettelijke taken verplicht om zich door bedrijfsarts te laten bijstaan ziekteverzuimbegeleiding periodiek

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

De status van mobiel intranet

De status van mobiel intranet De status van mobiel intranet White paper Bilthoven, 26 april 2012 Sabel Online Lonneke Theelen E Lonneke@sabelonline.nl T (088) 227 22 00 W www.sabelonline.nl http://nl.linkedin.com/in/lonneketheelen

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

2B4 Managementverklaring. Datum : 3 okt Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie :

2B4 Managementverklaring. Datum : 3 okt Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2B4 Managementverklaring Datum : 3 okt. 2017 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2017.1 MANAGEMENTVERKLARING CO2 Een van de doelstellingen van het Fens Beheer B.V. is het zo goed mogelijk

Nadere informatie

Migranten in de Nederlandse Antillen Deel 1

Migranten in de Nederlandse Antillen Deel 1 Migranten in de Nederlandse Antillen Deel 1 Sabrina Dinmohamed In dit artikel wordt aandacht besteed aan de demografische kenmerken van de migrantenbevolking van de Nederlandse Antillen. De sociaal-economische

Nadere informatie

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers.

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers. Veel mensen krijgen in hun leven met rugklachten te maken. Rugpijn wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beweging en langdurig zitten. Vooral tijdens zittend werk kan rugpijn hinderlijk zijn. Soms

Nadere informatie

Feiten en cijfers 2010 Branche WMD

Feiten en cijfers 2010 Branche WMD Feiten en cijfers 2010 Branche WMD Ieder jaar maakt FCB de zogenoemde factsheets. Deze bestaat uit cijfers over de branche in een bepaald jaar. De cijfers over 2010 worden met de ontwikkelingen ook in

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Rapport Carriere Waarden I

Rapport Carriere Waarden I Rapport Carriere Waarden I Kandidaat TH de Man Datum 18 Mei 2015 Normgroep Advies 1. Inleiding Carrièrewaarden zijn persoonlijke kenmerken die maken dat u bepaald werk als motiverend ervaart. In dit rapport

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Meer aandacht voor de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie bij werkgevers en de randvoorwaarden

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Jaarrapport Cenzo totaal 2013

Jaarrapport Cenzo totaal 2013 Jaarrapport Cenzo totaal 2013 Copyright Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Cenzo worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt. Voor het gebruik van de informatie

Nadere informatie

Jaargang 2013 / nieuwsbrief 16 / Juli en augustus 2013 INHOUD:

Jaargang 2013 / nieuwsbrief 16 / Juli en augustus 2013 INHOUD: Jaargang 2013 / nieuwsbrief 16 / Juli en augustus 2013 INHOUD: Zwangere vrouwen ervaren weinig tolerantie op het werk Werkgevers zouden een gezonde levensstijl moeten kunnen eisen Legionellose Werkgevers

Nadere informatie

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut.

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. ONDERZOEKSRAPPORT Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. Introductie In het Human Capital 2015 report dat het World

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

koef lits NIEUWJAARSRECEPTIE: Het bestuursbureau wenst jullie een Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig 2016

koef lits NIEUWJAARSRECEPTIE: Het bestuursbureau wenst jullie een Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig 2016 koef lits nieuws voor alle medewerkers van de stichting K.O.E. 8 januari 2012 december 2015 Inclusief Sociaal Jaarverslag NIEUWJAARSRECEPTIE: Dit jaar wijken we af van onze nieuwjaarstraditie. In verband

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Hewitt Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat u uw verzuimproces goed heeft ingericht.

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

Kerncijfers Shell in Nederland 2010 de cijfers

Kerncijfers Shell in Nederland 2010 de cijfers Kerncijfers 2008 Shell in Nederland 2010 de cijfers Kerncijfers 2010 Investeringen Shell in Nederland ( mld) 0,70 Opsporing en winning (100% NAM-operated en non-operated) Aardgasproductie (mld m³ GE) 67,3

Nadere informatie

Facts & Figures 2012»

Facts & Figures 2012» Facts & Figures 2012» Feiten en cijfers over de chemische industrie in Nederland - 2012 Nederland heeft een gunstig vestigingsklimaat voor de chemische industrie, omdat hiervoor de juiste randvoorwaarden

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

Procestechniek BOL opleidingen. Markiezaat College, het échte werk

Procestechniek BOL opleidingen. Markiezaat College, het échte werk 2016 2017 Procestechniek BOL opleidingen Markiezaat College, het échte werk Van G naar E De weg van grondstof naar eindproduct: Procestechniek in de hoofdrol Met grondstoffen kun je nog alle kanten op.

Nadere informatie

HET VOORKÓMEN VAN HANDECZEEM

HET VOORKÓMEN VAN HANDECZEEM HET BELANG VAN ONZE HANDEN Het is wellicht iets waar niemand iedere dag bij stilstaat, maar onze handen zijn erg belangrijk. Zonder handen zouden we dagelijkse klusjes onmogelijk kunnen uitvoeren en zou

Nadere informatie

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Aanmelding voor opleidingen tot vo docent steeds vroeger, pabo trekt steeds minder late aanmelders juni 2009 Inleiding Om de (toekomstige) leraartekorten

Nadere informatie

Den Haag: Internationale stad van vrede en recht

Den Haag: Internationale stad van vrede en recht Intergouvernementeel / VN Europees Kennis NGO Onderwijs Cultuur en expatorganisaties Ambassades en consulaten Den Haag: Internationale stad van vrede en recht De gemeente Den Haag is internationale stad

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied.

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied. April 2010 Nieuwsbrief Arbo Inhoudsopgave Website gezondverbond.nl Nieuwe rubriek op de website: In de praktijk Workshop OR-leden aan de slag met de Arbocatalogus, 11 mei 2010 Verbond attendeert arbodiensten

Nadere informatie

Ontwikkelingen duurzame inzetbaarheid. Hoe houd ik mijn medewerkers gelukkig en mijn bedrijf vitaal?

Ontwikkelingen duurzame inzetbaarheid. Hoe houd ik mijn medewerkers gelukkig en mijn bedrijf vitaal? Ontwikkelingen duurzame inzetbaarheid Hoe houd ik mijn medewerkers gelukkig en mijn bedrijf vitaal? BZW, 21 oktober 2016 drs. Esther Wegter-Hilbers sr. adviseur A&O / gezondheidswetenschapper HumanCapitalCare,

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

Overheid en economie

Overheid en economie Overheid en economie Overheid en economie Het aandeel van de overheid in de economie, de overheid als actor en de overheid op regionaal niveau, een verkenning Inleiding Het begrip economische groei komt

Nadere informatie

Top Fit voor top prestaties. Een samenwerking van SNS REAAL, Beter en H&C Health Promotion. www.hchealthpromotion.nl

Top Fit voor top prestaties. Een samenwerking van SNS REAAL, Beter en H&C Health Promotion. www.hchealthpromotion.nl Top Fit voor top prestaties Een samenwerking van SNS REAAL, Beter en H&C Health Promotion www.hchealthpromotion.nl Top prestaties in werk en privé door fitte en energieke managers. Dat is de missie van

Nadere informatie

RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE theorie en praktijk

RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE theorie en praktijk Stadsschouwburg Utrecht Telefoon algemeen 030 232 41 25 Lucasbolwerk 24 Fax algemeen 030 231 44 99 3512 EJ Utrecht Telefoon techniek 030 232 41 09 Directeur Hoofd Technische Dienst Technische Organisatie

Nadere informatie

Hoe kunnen wij gezamenlijk werken aan een veilige Werkomgeving als gelijkwaardige partners met als basis VCA?

Hoe kunnen wij gezamenlijk werken aan een veilige Werkomgeving als gelijkwaardige partners met als basis VCA? Hoe kunnen wij gezamenlijk werken aan een veilige Werkomgeving als gelijkwaardige partners met als basis VCA? Jean-Pierre PARTOENS Profiel Benelux Cegelec is een Internationale Groep die Solutions & Services

Nadere informatie

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken?

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? you make it work Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? ERIKS levert werktuigbouwkundige componenten in alle industriële sectoren. Maar we gaan verder dan dat. Als specialist

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

Den Haag: Internationale Stad van Vrede en Recht

Den Haag: Internationale Stad van Vrede en Recht Intergouvernementeel/VN Europees Kennis NGO Onderwijs Cultuur Expat serviceorganisaties Ambassades en consulaten Aan ambassades gelieerde organisaties Den Haag: Internationale Stad van Vrede en Recht Den

Nadere informatie

European Sick Leave Index Voorbeeldklant

European Sick Leave Index Voorbeeldklant European Sick Leave Index Voorbeeldklant Wij danken u voor de deelname aan het onderzoek European Sick Leave Index. Dit initiatief is ontwikkeld om te beantwoorden aan een groeiende vraag naar inzichten

Nadere informatie

Handelsstromen Rozenstruiken 2009 / 14. Zoetermeer, Maart 2009 Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie

Handelsstromen Rozenstruiken 2009 / 14. Zoetermeer, Maart 2009 Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Handelsstromen Rozenstruiken 2009 / 14 Zoetermeer, Maart 2009 Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 7. Arbodeskundige(n) en arbodienst... 1 7.1 Wat is een arbodeskundige?... 3 7.2 Wie toetst en geeft advies over de RI&E?... 3 7.3

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Zaltbommel 30 mei 2016 Leadership Connected! Where Business meets Science 1 Inleiding Onderzoeksrapport Leadership Connected In tijden waarin ontwikkelingen

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017 De nieuwe Arbowet Urmond, 16 november 2017 Wijziging Arbowet Ingangsdatum: 1 juli 2017 Doelstelling: Versterking positie preventiemedewerker Versterking/verduidelijking positie en rol van de bedrijfsarts

Nadere informatie

www.share-project.nl Resultaten van het project 50+ In Europa

www.share-project.nl Resultaten van het project 50+ In Europa www.share-project.nl Resultaten van het project 50+ In Europa Wat gebeurt er nu? Published by Mannheim Research Institute for the Economics of Aging (MEA) L13,17 68131 Mannheim Phone: +49-621-181 1862

Nadere informatie

Casenso. Optimaliseer Uw Bedrijf. Casenso Consultancy

Casenso. Optimaliseer Uw Bedrijf. Casenso Consultancy Casenso Optimaliseer Uw Bedrijf Casenso Consultancy Internet : E-mail : office@casenso.nl Telefoon : +31 (0)24 322 0872 : Engels of Nederlands Consultancy Alle organisaties (bedrijven, non-profit, overheid)

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

1. Arbowet: plichten van de werkgever

1. Arbowet: plichten van de werkgever Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 1. Arbowet: plichten van de werkgever... 1 1.1 Pak risico s aan bij de bron... 2 1.2 Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?...

Nadere informatie

Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO!

Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO! Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO! TIL JEZELF NAAR EEN HOGER NIVEAU MET VAPRO D EMPOWERING PEOPLE AND INDUSTRIES Brancheopleiding VAPRO D Waarom VAPRO D?

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag Regio Gooi en Vechtstreek

Sociaal jaarverslag Regio Gooi en Vechtstreek Sociaal jaarverslag 2014 Regio Gooi en Vechtstreek Aantallen en fte s In 2014 is er binnen de Regio een daling te zien in het aantal medewerkers. Er is echter geen afname van het aantal fte ten opzichte

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn - Uitdagingen & oplossingen -

De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn - Uitdagingen & oplossingen - De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn l - Uitdagingen & oplossingen - DG Energie 22 juni 2011 ENERGIEVOORZIENING NOG AFHANKELIJKER VAN IMPORT Te verwachten scenario gebaseerd op cijfers in 2009 in % OLIE

Nadere informatie

Jaarrapport Het Voorbeeld BV 2007

Jaarrapport Het Voorbeeld BV 2007 Jaarrapport Het Voorbeeld BV 2007 Copyright Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Cenzo worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt. Voor het gebruik van

Nadere informatie

Brochure Green IT Foundation

Brochure Green IT Foundation Brochure Green IT Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2012

Sociaal jaarverslag 2012 Sociaal jaarverslag 2012 Sociaal jaarverslag 2012 Inhoud Voorwoord... 4 Kengetallen Personeel 2012 Kerncijfers Sociaal Jaarverslag 2012 en 2011... 6 Omvang formatie en personeelsbezetting... 7 Overige

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

KERNCIJFERS 2008 SHELL IN NEDERLAND 2014 DE CIJFERS

KERNCIJFERS 2008 SHELL IN NEDERLAND 2014 DE CIJFERS KERNCIJFERS 2008 SHELL IN NEDERLAND DE CIJFERS KERNCIJFERS Investeringen Shell in Nederland (EUR mld.) 0,8 Opsporing en winning (100% NAM-operated en non-operated) Aardgasproductie (mld m3 GE) 54,3 Groningen

Nadere informatie

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen?

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen? Veelgestelde vragen DE KORTINGEN Gelden de kortingen op het pensioen per 1-9-2016 en 1-3-2017 voor beide regelingen? Ja, de kortingen gelden zowel voor de middelloon als de CDC regeling, ongeacht het afgesproken

Nadere informatie

Nederland op eerste plek in Euro Stoxx 50 Resources Governance Index 2011 Top 50 bedrijven Eurozone verbeteren hun Corporate Governance

Nederland op eerste plek in Euro Stoxx 50 Resources Governance Index 2011 Top 50 bedrijven Eurozone verbeteren hun Corporate Governance 12 januari 2012 -persbericht- Nederland op eerste plek in Euro Stoxx 50 Resources Governance Index 2011 Top 50 bedrijven Eurozone verbeteren hun Corporate Governance De top 50 bedrijven uit de Eurozone

Nadere informatie

De expatriate Health Insurance. Wereldwijd verzekerd van de beste zorg

De expatriate Health Insurance. Wereldwijd verzekerd van de beste zorg De expatriate Health Insurance Wereldwijd verzekerd van de beste zorg Wereldwijde vergoeding van medische hulp Uw medewerkers wereldwijd verzekerd van de beste zorg Als werkgever voelt u zich verantwoordelijk

Nadere informatie

Notitie Aan. Doel en opzet. Totaalbeeld. Jan Kees Boon. Sectorcommissie Boomkwekerijproducten. Agendapunt 10, vergadering d.d.

Notitie Aan. Doel en opzet. Totaalbeeld. Jan Kees Boon. Sectorcommissie Boomkwekerijproducten. Agendapunt 10, vergadering d.d. Notitie Aan Sectorcommissie Boomkwekerijproducten Van Jan Kees Boon Kenmerk Behoort bij Agendapunt 10, vergadering d.d. 9-5-2007 Totaal aantal pagina s 7 27 april 2007 SAMENVATTING ARBEIDSMARKTMONITOR

Nadere informatie

ikkan het zakelijk voordeel laten zien van investeren in duurzame inzetbaarheid.

ikkan het zakelijk voordeel laten zien van investeren in duurzame inzetbaarheid. ikkan het zakelijk voordeel laten zien van investeren in duurzame inzetbaarheid. 8 De 8 business cases IHC Merwede Balemans MKB SSWT/Timmerbranche Thebe thuiszorg Woningcorporatie Beter Wonen Biga groep

Nadere informatie

Voor het eerst in zeven jaar stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven weer in Nederland

Voor het eerst in zeven jaar stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven weer in Nederland Voor het eerst in zeven jaar stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven weer in Nederland Voornamelijk binnen de zakelijke dienstverlening neemt het aandeel snelgroeiende bedrijven snel toe. Binnen de topsectoren

Nadere informatie

Succes factoren voor de implementatie van de Nul Ongevallen Visie

Succes factoren voor de implementatie van de Nul Ongevallen Visie 0 Succes factoren voor de implementatie van de Nul Ongevallen Visie Gerard Zwetsloot, Robert Bezemer 1 Europees onderzoeksproject (7 landen) Centrale vraag: Wat zijn de succes factoren (en goede praktijken)

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2012

Sociaal Jaarverslag 2012 Sociaal Jaarverslag 2012 2 Inhoudsopgave 1 MEDEWERKERS IN BEELD... 4 1.1 PERSONEELSBESTAND... 4 1.2 FORMATIE EN LEEFTIJD... 5 1.3 LEEFTIJDSOPBOUW... 5 1.4 VERHOUDING MANNEN/VROUWEN... 6 2 WELZIJN... 7

Nadere informatie