DEMOZOEKTOCHT 6 DEMOWANDELINGEN IN BRUSSEL VERSIE VOOR DE LEERLINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEMOZOEKTOCHT 6 DEMOWANDELINGEN IN BRUSSEL VERSIE VOOR DE LEERLINGEN"

Transcriptie

1 DEMOZOEKTOCHT 6 DEMOWANDELINGEN IN BRUSSEL VERSIE VOOR DE LEERLINGEN INFORMATIE VAN DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materiaal Korte beschrijving van de activiteit 5de, 6de en 7de secundair 2h30 De documenten hieronder dienen geprint te worden en de 6 dossiers worden verdeeld onder de 6 groepen. De leerlingen krijgen in deze zoektocht opdrachten die in verband staan met de democratie en haar instellingen. Ze gaan een kijkje nemen, info vragen en opdrachten uitvoeren in en over instellingen die niet tot de gewone toeristische attracties behoren.

2 INHOUDSTAFEL GROEP WAT?... 4 HOE?... 4 WAAROM?... 4 Vertrekpunt: BELvue museum, Paleizenplein Brussel... 5 CREATIEVE OPDRACHT GROEP WAT? HOE? WAAROM? Vertrekpunt: BELvue museum, Paleizenplein Brussel CREATIEVE OPDRACHT GROEP WAT? HOE? WAAROM? Vertrekpunt: BELvue museum, Paleizenplein Brussel CREATIVE OPDRACHT GROEP WAT? HOE? WAAROM? Vertrekpunt: BELvue museum, Paleizenplein Brussel CREATIEVE OPDRACHT... 34

3 GROEP WAT? HOE? WAAROM? Vertrekpunt: BELvue museum, Paleizenplein Brussel CREATIEVE OPDRACHT GROEP WAT? HOE? WAAROM? Vertrekpunt: BELvue museum, Paleizenplein Brussel CREATIEVE OPDRACHT

4 GROEP 1 WAT? Deze zoektocht maakt deel van een geheel van 6 zoektochten over de democratische instellingen in de omgeving van het BELvue in Brussel. Elke zoektocht neemt maximum 120 in beslag. Vertrek- en eindpunt van de zoektocht: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. HOE? Je groepje gaat op stap met een kaart van Brussel en met een reeks opdrachten. Verzamel de informatie, beantwoord de vragen. Voer de creatieve opdracht uit. Geef een titel aan de zoektocht van je groep. Vertel bij de terugkomst in BELvue 1 opmerkelijk feit of informatie uit de zoektocht aan de groep. Toon het resultaat van de creatieve opdracht en geef er uitleg bij. WAAROM? Bij jullie terugkomst in de klas zijn de resultaten van jullie zoektocht een deel van een GIDS van de DEMOCRATISCHE INSTELLINGEN in BRUSSEL die de klas gaat samenstellen.

5 VERTREKPUNT: BELVUE MUSEUM, PALEIZENPLEIN BRUSSEL Ga rechts van BELvue tot aan het Koninklijk Paleis. Steek het Paleizenplein over, ga binnen in het park van Brussel. Ga door het park naar de Wetstraat. Aan de ene kant van het park ligt het Koninklijk Paleis, rechtover ligt het Paleis der Natie of het Federaal Parlement van België. Welke politieke instelling is hier gevestigd? Behoort deze tot de wetgevende, uitvoerende of rechterlijke macht?. Welke vlaggen versieren de gevel van dit gebouw? Leg uit waarom.. Ga naar nummer 16 in de Wetstraat. Een boek van een bekende Belgische politicus droeg de titel: Er is nog leven na de 16. Wat is waarschijnlijk het onderwerp van dat boek?.. Ga naar de kruising van de Wetstraat en de Koningstraat.

6 Draai tweemaal rechts en ga naar de bezoekersingang van het Federaal Parlement aan de Leuvense weg, 13 Stel je voor als leerlingen die een zoektocht doen in het kader van de activiteiten van de Educatieve Dienst van BELvue ( Koning Boudewijnstichting). Vraag de brochures die het parlement ter beschikking stelt van de bezoekers. Beantwoord de volgende vragen aan de hand van de info in de brochures. Wat zijn de belangrijkste taken van het Federaal Parlement? Dit is Wetstratees, het politiek taaltje van de politici. Zet de onderlijnde woorden om in begrijpbare mensentaal: - Door de kiesdrempel hebben kleinere partijen minder kans om in de assemblee vertegenwoordigd te worden. De kleine partijen kunnen een kartel vormen om meer vertegenwoordigers te hebben. Een fractie moet 5 vertegenwoordigers hebben om te kunnen meestemmen in de commissie. Zo worden grote partijen versterkt en zijn kleine partijen verplicht om met hen samen te werken. - Het quorum moet bereikt zijn om de amendementen te kunnen stemmen. - De leden van de oppositie hebben de minister geïnterpelleerd over de begroting en over de communautaire problemen.

7 HIER MOET JE EEN CREATIEVE OPDRACHT UITVOEREN. GEBRUIK DAARVOOR HET BLAD ACHTERAAN IN DE MAP. Neem bij het buitenkomen rechts, loop de Leuvense weg af tot aan de kruising met de Hertogstraat. Neem de Hertogstraat tot aan het Surlet de Chokierplein. Op dit plein staat een standbeeld. Schrijf de Nederlandse tekst op die je op dit standbeeld vindt. Het beeld en de tekst dragen de titel: De Brabançonne: wat is dat?

8 In het gebouw achter het standbeeld bevinden zich enkele belangrijke politieke instellingen. Ga binnen: stel je voor aan de balie en leg uit wat jullie moeten zoeken: Over welke instellingen gaat het? Neem de Congresstraat tot aan het Vrijheidsplein Op dit plein komen 4 straten uit, ze dragen de naam van 4 vrijheden die in de 1 ste Belgische grondwet werden opgenomen. Noem ze. Welke van deze 4 vrijheden is in jullie ogen de belangrijkste? Waarom?... Ga van het Vrijheidsplein naar de Koningstraat Je komt recht uit op de Congreskolom. Hieronder staat een tekst met uitleg over de Congreskolom. Sommige elementen werden verwijderd. Observeer aandachtig en vul de tekst aan: De Congreskolom werd opgericht ter ere van het eerste Nationaal Congres. De kolom vertelt ons de Belgische geschiedenis van september 1830 tot juli Op het onderste deel van het voetstuk zie je de uitgehouwen namen van de burgers die de voorlopige hebben gevormd.

9 Op de voorzijde van het piëdestal zijn de 27 artikels gebeiteld waarin de grote beginselen van de. zijn vastgelegd. Op de hoeken van het voetstuk zijn vier bronzen figuren van 3,5 m hoog afgebeeld die de fundamentele vrijheden voorstellen: Voor de Congreskolom brandt ook de vlam voor de ter nagedachtenis van de onbekende gesneuvelde soldaten uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Traditioneel wordt elk jaar op ( = de herdenkingsdag van WOI) een huldeplechtigheid gehouden voor de helden en slachtoffers van gewapende conflicten in aanwezigheid van oud-strijders. Ga naar de Koningsstraat, nr 138. Dit is het logo van de instelling die op dit nummer gelegen is. Geef de juiste naam in het Nederlands en in het Frans van deze instelling. Keer op jullie stappen terug en loop via de Koningsstraat terug naar het vertrekpunt. Spreek af welk element uit jullie zoektocht jullie aan de rest van de klas gaan vertellen. Spreek af wie het gaat vertellen. Zoek in functie van de inhoud een gepaste en originele titel voor deze zoektocht. TITEL:..

10 CREATIEVE OPDRACHT Op deze cartoons wordt de moeilijke verhouding tussen Vlamingen en Walen uitgebeeld. Maak zelf een satirische cartoon over de verhouding tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars in België.

11 GROEP 2 WAT? Deze zoektocht maakt deel van een geheel van 6 zoektochten over de democratische instellingen in de omgeving van het BELvue in Brussel. Elke zoektocht neemt maximum 120 in beslag. Vertrek- en eindpunt van de zoektocht: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. HOE? Je groepje gaat op stap met een kaart van Brussel en met een reeks opdrachten. Verzamel de informatie, beantwoord de vragen. Voer de creatieve opdracht uit. Geef een titel aan de zoektocht van je groep. Vertel bij de terugkomst in BELvue 1 opmerkelijk feit of informatie uit de zoektocht aan de groep. Toon het resultaat van de creatieve opdracht en geef er uitleg bij. WAAROM? Bij jullie terugkomst in de klas zijn de resultaten van jullie zoektocht een deel van een GIDS van de DEMOCRATISCHE INSTELLINGEN in BRUSSEL die de klas gaat samenstellen. 11

12 VERTREKPUNT: BELVUE MUSEUM, PALEIZENPLEIN BRUSSEL Ga naar de Koningsstraat, neem links tot het Koningsplein. Ga zitten op de trappen van de kerk op dit plein en neem even de tijd om het volgende hardop Het eerste deel van de zoektocht voert jullie van het Koningsplein naar de Kleine Zavel. Op beide pleinen staan standbeelden en die staan daar niet zomaar om de stad te versieren. In ontstaat in West-Europa een nieuwe staat: België. Voor dit tijdstip waren onze streken bezet geweest door Spanje, Oostenrijk,Frankrijk, de Nederlanden Er bestond dus niet zoiets als een Belgische geschiedenis. De nieuwe staat wou een gevoel van eendracht op gang brengen bij de bevolking. Historici kregen de opdracht om op zoek te gaan naar roemrijke feiten uit het verleden om een Belgische identiteit te scheppen. Daarvoor werd een Belgisch verleden uitgevonden met helden om de ideologie van de Belgische natie en van de monarchie te doen doorsijpelen bij de bevolking. Het zijn de helden uit een Belgisch verleden dat nooit bestaan heeft die jullie nu gaan ontdekken. Het was vooral in Brussel dat men in openbare ruimtes standbeelden van zogezegd nationale helden neerplantte. Maar niet alleen in Brussel. In Gent siert Jacob Van Artevelde sinds 1863 de Vrijdagmarkt In Brugge staan sinds 1887 Jan Breydel en Pieter De Coninck. In Tongeren prijkt sinds 1866 Ambiorix. In Luik zit Karel de Grote sinds 1863 in het park d Avro op zijn paard. In Antwerpen gooit Brabo sinds 1887 de hand van de reus Antigoon in de Schelde Geen van allen zijn Belgen Er moet worden bijgezegd dat dit fenomeen niet alleen in de 19 de eeuw bestaan heeft. Oude mythen en symbolen worden in Vlaanderen eveneens bovengehaald na de federalisering van België: een Vlaamse vlag (zwarte leeuw op gele achtergrond), een feestdag (de herdenking van de Gulden Sporenslag), een volkslied (de Vlaamse Leeuw). De Franse gemeenschap viert op 27 september een eigen feestdag en heeft haar eigen vlag (rode haan op gele achtergrond).allemaal nieuwe mythes ten dienste van een andere identiteit. 12

13 Standbeeld Koningsplein: Schrijf de tekst over die op de sokkel prijkt, dan weet je meteen over wie het gaat... Herlees aandachtig de tekst op p.1 en leg uit waarom dit personage gekozen werd... De carrière van deze man als leider van de eerste kruistocht wordt als volgt omschreven: Hij maakte zijn moeders bruidschat afhandig, perste de abdij van Orval geld af, en nog maar pas op weg naar het Heilige Land, moordde hij de joden van het Rijnland uit, omwille van hun geld. Ook in Jeruzalem stond hij bekend als moordenaar. "Onze paarden waadden in de tempel van Jeruzalem tot aan hun breidels in het bloed", schreef een christelijke kroniekschrijver die hem vergezelde. Bij de stichting van België werd hij een van onze grote vaderlandse helden. (Lukas Catherine) Hoe beoordelen jullie nu dit personage? Kan hij volgens jullie nog steeds doorgaan voor een nationale held? CREATIEVE OPDRACHT. NEEM HET LAATSTE BLAD VAN DE BUNDEL. EN LEES WAARUIT JULLIE CREATIEVE OPDRACHT ZAL BESTAAN. 13

14 Kleine Zavel Rond de 2 centrale figuren staan nog 10 beelden van bekende figuren uit de 16 de eeuw. Wie zijn de twee centrale figuren? Noteer de naam van 2 andere personages ( liefst een naam die bekend in de oren klinkt) Lees aandachtig de inleidende tekst op p.1 en leg uit waarom deze personages gekozen werden. Ga verder tot aan het Justitiepaleis Hieronder zie je een schematische voorstelling van de verschillende hoven in België. Welk hof (welke hoven) zetelt(en) in dit Justitiepaleis? Omcirkel. 14

15 Het gerecht wordt symbolisch voorgesteld als Vrouw Justitia. In het Justitiepaleis staat er zo n beeld misschien weet iemand aan de infobalie waar dat beeld staat Doe navraag. Teken de symbolen van Vrouw Justitia en leg uit waarom deze symbolen het gerecht voorstellen Neem links van het Justitiepaleis (met rug naar het gebouw) de Miniemenstraat. Volg de straat helemaal tot beneden, steek de Grote Zavel over en vervolg langs de Lebeaustraat. Ga onder de brug door naar Hospitaalstraat, tot aan het Sint-Jansplein. 15

16 Hier vinden we weer een standbeeld dat het roemrijke verleden van België illustreert. Standbeeld Sint-Jansplein Over wie gaat het?(let op: we zoeken naar de naam van de vrouw, niet naar de naam van de beeldhouwer!) Wat overkwam haar? Haar laatste woorden staan op de sokkel van het standbeeld. Schrijf ze over... Wat betekenen deze woorden? Leg ook hier (zoals voor de andere standbeelden) uit waarom dit standbeeld op deze centrale plaats in Brussel gezet werd. Ga van het Sint-Jansplein naar de Duquesnoystraat. Neem op het einde links de Madeleinestraat. Loop tot aan het Agoraplein. Steek het plein over, links van het hotel komen je op het Spanjeplein. 16

17 Op dit plein staan deze standbeelden. Wie ziet men op deze beelden?. Deze beelden werden door Spanje en Hongarije aan België geschonken. Herneem de tekst van pagina 1. Deze beelden staan hier in het centrum van Brussel om een nieuw eenheidsgevoel te promoten: welk? (hint: kijk naar de naam van het kruispunt voor het Centraal Station) Ga naar het Centraal Station, neem rechts naar de Kunstberg. Beklim de Kunstberg tot aan het Koningsplein, steek het Koningsplein over, je bent aan je vertrekpunt gekomen. Spreek af welk element uit jullie zoektocht jullie aan de rest van de klas gaan vertellen. Spreek af wie het gaat vertellen. Zoek in functie van de inhoud een gepaste en originele titel voor deze zoektocht. TITEL:. 17

18 CREATIEVE OPDRACHT Jullie tocht leidt jullie voorbij verschillende beelden. Geef een eigen interpretatie aan deze beelden en schets er zoveel mogelijk op dit blad. 18

19 GROEP 3 WAT? Deze zoektocht maakt deel van een geheel van 6 zoektochten over de democratische instellingen in de omgeving van het BELvue in Brussel. Elke zoektocht neemt maximum 120 in beslag. Vertrek- en eindpunt van de zoektocht: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. HOE? Je groepje gaat op stap met een kaart van Brussel en met een reeks opdrachten. Verzamel de informatie, beantwoord de vragen. Voer de creatieve opdracht uit. Geef een titel aan de zoektocht van je groep. Vertel bij de terugkomst in BELvue 1 opmerkelijk feit of informatie uit de zoektocht aan de groep. Toon het resultaat van de creatieve opdracht en geef er uitleg bij. WAAROM? Bij jullie terugkomst in de klas zijn de resultaten van jullie zoektocht een deel van een GIDS van de DEMOCRATISCHE INSTELLINGEN in BRUSSEL die de klas gaat samenstellen. 19

20 VERTREKPUNT: BELVUE MUSEUM, PALEIZENPLEIN BRUSSEL Brussel is de hoofdstad van het federale België. Het is dan ook niet verwonderlijk dat elke gemeenschap in België haar aanwezigheid in Brussel wil beklemtonen door er haar belangrijkste politieke instellingen te huisvesten. In deze zoektocht ga je op zoek naar de Vlaamse politieke aanwezigheid in Brussel. Steek vanuit BELvue het Paleizenplein over. Loop door het park naar de Wetstraat. Steek de Wetstraat over naar Koningstraat, tot aan Leuvense Plein. Neem de IJzerkruisstraat tot aan de ingang van de Loketten. In de Loketten is de ontvangstbalie geïnstalleerd van de bezoekers van het Vlaams Parlement. In De Loketten lopen regelmatig tentoonstellingen. Indien er nu een tentoonstelling loopt: schrijf dan hier het onderwerp ervan (naam van thema of naam van kunstenaar). Van tot Stel je voor aan de balie als een groep die een zoektocht invult voor Educatieve Dienst van BELvue (Koning Boudewijnstichting). Vraag een brochure van het Vlaams Parlement. Ga na op welke manier, op welk moment en op welke voorwaarden je de werkzaamheden in het Vlaams Parlement kan volgen. Waarvoor dient een parlement in het algemeen?. 20

21 En dit Parlement in het bijzonder? Waar is het Vlaams Parlement juist gelegen? Ga via de IJzerkruisstraat terug naar de Koningstraat. Steek de Koningstraat over en neem rechts de Leuvense plaats, volg tot aan de Bankstraat, neem de Bankstraat rechts tot aan de Berlaimontstraat. Steek de straat over en neem rechts de Zandstraat. Loop de Zandstraat uit en neem links de Broekstraat, steek over en neem rechts de Peterseliestraat. Dit kronkelend straatje brengt je naar het Martelarenplein. Op het Martelarenplein, in de Koolstraat en op de Koning Albert II-laan zijn de kabinetten gevestigd van de Vlaamse Regering. We beperken ons tot het Martelarenplein en de Koolstraat. Je vindt hieronder het adres. Schrijf ernaast welk kabinet er gevestigd is. Als je er dan nog de naam van de bevoegde minister zou kunnen naast schrijven dan zijn jullie krakken! Adres Kabinet van Naam van de minister Maartelaarsplein, 7 Martelaarsplein,19 21

22 Ga van het Martelarenplein naar de Nieuwstraat. Blijf niet te lang plakken in de winkelstraat :-)! Ga door de Nieuwstraat naar het Muntplein, vandaar loop je door de Kleerkoperstraat naar de Zuidstraat en neem je links de Lombardstraat. Ga naar nr.67 Welke instelling is hier gevestigd? De complexiteit van deze instelling herken je al aan de talrijke vlaggen die de gevel versieren. Leg dat uit aan de hand van een tekening of een schema. Gebruik hiervoor het laatste blad van de bundel. Ga binnen en stel je voor (zoals in het Vlaams Parlement). In de Belgische staatsstructuur neemt Brussel een speciale plaats in. Brussel is een apart gewest, maar geen aparte gemeenschap. Hoe wordt dit probleem politiek aangepakt? 22

23 Ga terug naar de Lombardstraat, ga rechts tot aan het Sint-Jansplein, neem de Sint-Janstraat, loop die uit tot aan de Koninklijke Bibliotheek, beklim de Kunstberg tot aan het Koningsplein, je bent terug in BELvue. Spreek af welk element uit jullie zoektocht jullie aan de rest van de klas gaan vertellen. Spreek af wie het gaat vertellen. Zoek in functie van de inhoud een gepaste en originele titel voor deze zoektocht. TITEL: 23

24 CREATIVE OPDRACHT LOMBARDSTRAAT 67 Leg de complexiteit van deze instelling uit aan de hand van een schema of een tekening. De tekening van de vlaggen met een kleine uitleg kan verhelderend zijn. 24

25 GROEP 4 WAT? Deze zoektocht maakt deel van een geheel van 6 zoektochten over de democratische instellingen in de omgeving van het BELvue in Brussel. Elke zoektocht neemt maximum 120 in beslag. Vertrek- en eindpunt van de zoektocht: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. HOE? Je groepje gaat op stap met een kaart van Brussel en met een reeks opdrachten. Verzamel de informatie, beantwoord de vragen. Voer de creatieve opdracht uit. Geef een titel aan de zoektocht van je groep. Vertel bij de terugkomst in BELvue 1 opmerkelijk feit of informatie uit de zoektocht aan de groep. Toon het resultaat van de creatieve opdracht en geef er uitleg bij. WAAROM? Bij jullie terugkomst in de klas zijn de resultaten van jullie zoektocht een deel van een GIDS van de DEMOCRATISCHE INSTELLINGEN in BRUSSEL die de klas gaat samenstellen. 25

26 VERTREKPUNT: BELVUE MUSEUM, PALEIZENPLEIN BRUSSEL Vertrek vanuit het BELvue museum rechts, loop voorbij het Koninklijk Paleis, neem rechts de Hertogstraat. Steek het Troonplein over en neem de Luxemburgstraat. Het gebouw kreeg de bijnaam: Caprice des dieux (de gril, de kuren, de bevlieging van de goden), naar het gelijkvormige kaasdoosje. Deze bijnaam kan op veel andere manieren worden geïnterpreteerd. Gril van de goden? Kijk aandachtig naar de architectuur, naar de ligging en verzin zelf een andere Nederlandstalige bijnaam voor het gebouw. Je kunt het Europees Parlement in de verte al zien. Wandel door de Luxemburgstraat naar het Europees Parlement. In de Luxemburgstraat hebben zich talrijke LOBBY S gevestigd. LEES EERST DE TEKST OVER DE LOBBY S OP HET VOLGENDE BLAD 26

27 LOBBY S zijn drukkingsgroepen die op directe of indirecte manier wegen op de manier waarop Europese regelgevingen en wetten tot stand komen. LOBBY S beïnvloeden het opstellen, het toepassen en/of het interpreteren van die regelgevingen of wetten. Anderzijds gebruikt het Europees parlement de lobby s omdat zij over de nodige kennis en know-how beschikken in talrijke economische, sociale, wetenschappelijke of ecologische sectoren. Zo vind je op nummer 19 in de Luxemburgstraat de the European seeds association» een lobby van de graan- en zaadindustrie voor de landbouw. Zoek in de Luxemburgstraat de naam van 3 andere lobbies en vervolledig de tabel. Naam van de lobby Adres vb: European Seeds Association Luxemburgstraat n 19 1) 2) 3) Ga verder tot aan het Luxemburgplein. Op het Luxemburgplein zie je de voorgevel van het oude Luxemburgstation. Daarin bevindt zich het INFODOC. Ga vanuit het INFODOC rechts naar het hoofdgebouw van het Europees Parlement. Je komt op een grote open ruimte met moderne gebouwen. Bekijk aandachtig deze esplanade in alle richtingen. Wat kun je lezen op de lichtkrant? Wat is de functie van dit gebouw als je afgaat op de beelden die op de lichtkrant verschijnen? 27

28 .. 28

29 HIER MOET JE EEN CREATIEVE TAAK UITVOEREN Gebruik hiervoor het laatste blad van het dossier. Ga nadien onder de grote boog naar het INFOPOINT. Ga binnen in het INFOPOINT. Neem 2 affiches die nuttig kunnen zijn om in de klas geschiedenis, aardrijkskunde of economie te hangen. Neem elk 3 documenten die je NUTTIGE info verschaffen over de EU en over het EP. Schrijf hier de titels van de publicaties die jullie genomen hebben Hier vind je een schat aan informatie over de Europese Unie en over het Europees Parlement. Daal bij het buitengaan links de trappen af naar de Wiertzstraat. Beneden aan de trappen zie je de ingang van het P.H.Spaak-gebouw, hierop staat de aanduiding: Europees Parlement in de officiële talen erkend in de Europese Unie. Hoeveel talen zijn erkende talen in de Europese Unie?... 29

30 Rechtover de ingang van het gebouw staat een standbeeld. Ter ere waarvan werd dit standbeeld opgericht?. Ga links tot het kleine rondpunt. Op dit rondpunt staat een tekst, deze tekst zegt in het Engels en het Frans welke de belangrijkste elementen zijn van de democratische besluitvorming. Noem deze 5 elementen: Ga naar rechts waar zich de bezoekersingang van het Europees Parlement bevindt. Ga even binnen en kijk welke speciale veiligheidsmaatregelen er genomen worden in deze bezoekersingang. De bezoekers... Dit is nodig omdat 30

31 Ga binnen in het park dat zich rechtover de bezoekersingang bevindt. De muur van Berlijn In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd in het hartje van Berlijn een muur gebouwd. De communistische DDR (Duits Democratische Republiek) wou hiermee beletten dat haar inwoners naar het Westerse deel in de BDR (Bondsrepubliek Duitsland) zouden overlopen. De muur sneed Berlijn letterlijk in 2 delen: Oost- Berlijn (DDR) en West-Berlijn(BDR). De muur werd daardoor het symbool van de koude oorlog tussen het kapitalistische westen en communistische oosten. Ongeveer 200 mensen verloren het leven in hun poging om over te muur te klauteren om het westen te bereiken, zij werden genadeloos neergeschoten. Op 9 november 1989 werd de muur van Berlijn neergehaald. Duitsland kon beginnen aan zijn hereniging. De koude oorlog was ten einde. Voor speurders: Ga op zoek naar het stuk van de muur van Berlijn! Omwille van werken staat het stuk soms in het park, soms op het Luxemburgplein. De opdracht: Waarom vond men het belangrijk een stuk van de muur van Berlijn hier bij het Europees Parlement te zetten? Als je de muur gevonden hebt zal je zien dat er 1 kant volstaat met graffitis en de andere kant niet: Welke kant stond in West-Berlijn? Welke in Oost-Berlijn?... Waarom? Iets verder in het park staat dit gebouw. Wiertzstraat, 77 Als je rond het gebouw wandelt kom je te weten over welke instelling het gaat. Noteer de correcte benaming ervan... Waarom heeft deze instelling deze ideaal strategisch gelegen plek gekozen?

32 Het grote gebouw met staal, rode baksteen en glas achter het bovenstaande gebouw heeft eveneens een speciale politieke functie. Om dit uit te zoeken moeten je tot aan de Belliardstraat gaan. Noteer de juiste benaming van dit gebouw. Het gebouw draagt eveneens de naam van een belangrijk Europees politicus. Over wie gaat het?... Waarom werd zijn naam aan dit gebouw gegeven? Ga van de Belliardstraat tot aan de Trierstraat, neem links tot aan de Montoyerstraat. Net zoals het gebouw dat jullie in het park hebben moeten identificeren bevinden er zich talrijke permanente vertegenwoordiging van Europese regio s of Europese landen dicht bij het Europees Parlement. In deze straat vind je er een heleboel. Zoek er 3 uit. Noteer de juiste benaming en het adres Naam van permanente vertegenwoordiging Adres Loop de Montoyerstraat uit tot aan de Kunstlaan. Neem links tot aan het Troonplein. Hier begon je zoektocht! 32

33 Steek Troonplein over naar de Hertogstraat, loop langs Koninklijk Paleis tot aan het vertrekpunt: BELvue museum. Spreek af welk element uit jullie zoektocht jullie aan de rest van de klas gaan vertellen. Spreek af wie het gaat vertellen. Zoek in functie van de inhoud een gepaste en originele titel voor deze zoektocht. TITEL: 33

34 CREATIEVE OPDRACHT Maak een schets van een element dat je interessant/lelijk/mooi vindt alsof je er een foto zou van nemen. (Kan je een foto nemen met je GSM? Dan kan dit je helpen om je schets te kadreren.) Terwijl de artiest(en) van de groep schets(t)(en), schrijft een ander deel van de groep een korte tekst over deze plek. Gebruik bij deze beschrijving minstens 3 van de 5 zintuigen (reuken, zien, smaken, voelen, horen)

35 GROEP 5 WAT? Deze zoektocht maakt deel van een geheel van 6 zoektochten over de democratische instellingen in de omgeving van het BELvue in Brussel. Elke zoektocht neemt maximum 120 in beslag. Vertrek- en eindpunt van de zoektocht: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. HOE? Je groepje gaat op stap met een kaart van Brussel en met een reeks opdrachten. Verzamel de informatie, beantwoord de vragen. Voer de creatieve opdracht uit. Geef een titel aan de zoektocht van je groep. Vertel bij de terugkomst in BELvue 1 opmerkelijk feit of informatie uit de zoektocht aan de groep. Toon het resultaat van de creatieve opdracht en geef er uitleg bij. WAAROM? Bij jullie terugkomst in de klas zijn de resultaten van jullie zoektocht een deel van een GIDS van de DEMOCRATISCHE INSTELLINGEN in BRUSSEL die de klas gaat samenstellen. 35

36 VERTREKPUNT: BELVUE MUSEUM, PALEIZENPLEIN BRUSSEL Jullie gaan in deze zoektocht een groot aantal politieke instellingen zoeken en nagaan waarvoor zij dienen. De vlaggen die deze instellingen sieren zijn daarbij jullie voornaamste leidraad. Ga naar het Koningsplein. Ga via de Hofberg naar de Kunstberg. Ga tot beneden. Steek de Keizerslaan over, neem de Sint-Jansstraat, steek het Sint-Jansplein over en ga naar de Lombardstraat nr 69 Welke politieke instelling is hier gevestigd? Politiek belangrijke instellingen worden dikwijls zichtbaar gemaakt door vlaggen. Hier wapperen talrijke vlaggen op de gevel, zij staan ook symbool van de ingewikkelde structuur van deze instelling. Leg de betekenis uit van deze vlaggen. Je kunt ze beschrijven en/of tekenen. 36

37 Ga binnen in het infogebouw. Stel je voor als een groep die een zoektocht invult van de Educatieve Dienst van BELvue, centrum voor democratie en geschiedenis van de Koning Boudewijnstichting en vraag naar infofolders over de instelling. Hoeveel volksvertegenwoordigers zetelen in deze instelling? Hoe liggen de taalverhoudingen? Welke zijn de 4 hoofdtaken van dit parlement? In het infogebouw hangen panelen die je helpen om onderstaande vragen op te lossen. Ga naar nr 67 in de Lombardstraat en ontdek welke instelling hier gevestigd is. Ga ook hier binnen, stel je voor en vraag informatie om de vragen hieronder te beantwoorden (folders of mondelinge vragen aan de balie). Geef de juiste benaming van deze instelling.. Dit is eigenlijk een mini-parlement. Leg dat uit. 37

38 Hier worden verordeningen goedgekeurd. Leg dat woord uit. Vervolledig de zin: Deze verordeningen gaan vooral over:.. Ga terug naar het Sint-Jansplein. Neem de Gasthuisstraat tot aan de Keizerslaan. Neem links volg de Keizerslaan, de Kantersteen (je komt voorbij het Centraal Station) loop door naar de Koloniënstraat tot aan de hoek met de Wetstraat. Neem rechts de Koningstraat. Onmiddellijk achter de hoek op nr 72 tonen de vlaggen dat we weer bij een politieke instelling beland zijn. Ga naar binnen. Stel je voor als leerlingen die een zoektocht invullen van de Educatieve Dienst van BELvue (Koning Boudewijnstichting) en vraag informatie over deze instelling. Het is waarschijnlijk nodig om jullie beste Frans boven te halen. Hier alvast wat hulp. Bonjour, nous sommes des élèves d une école flamande de.. Nous remplissons un questionnaire du Service Educatif du BELvue, centre pour la démocratie et l histoire de la Fondation Roi Baudouin sur les institutions politiques à Bruxelles. Pourriez-vous nous donner une brochure en néerlandais pour nous aider? Merci. Geef ook hier de juiste benaming van deze instelling Beschrijf het symbool van deze politieke instelling. Waarvoor dient deze instelling? 38

39 Ga naar de Wetstraat en volg die tot je aan het gebouw komt die je op de foto ziet.. Geef de correcte benaming van deze instelling. Welke vlaggen sieren hier de gevel? Waarom deze vlaggen?. De titel van dit bekende Canvasprogramma (vrijdagavond om 22u20) kan op vele manieren geïnterpreteerd worden: geef er minstens 2 en schrijf ze op... Wat hebben de 2 heren op de cover van dit boek te maken met het nummer 16 in de Wetstraat? Waarover zou dit boek van Hugo De Ridder kunnen gaan? 39

40 Ga verder in de Wetstraat draai links in de Hertogstraat. Op de hoek van de Hertogstraat en de Drukpersstraat wapperen weer vlaggen aan een politieke instelling. Over welke politieke instelling gaat het deze keer? Welke vlaggen sieren hier de gevel?.. Ga naar de bezoekersingang van deze instelling: De Loketten, die ligt aan de IJzerenkruisstraat. nr.99. Stel je voor aan de balie en vraag een folder van deze instelling. Waarvoor dient deze zaal: De Loketten? Op welke voorwaarde(n) kan men de politieke instelling bezoeken? In deze instelling worden decreten goedgekeurd. Wat zijn decreten? Welke zijn de andere taken van deze politieke instelling Jullie hebben nu voldoende informatie om de overzichtstabel op de volgende pagina in te vullen van de instellingen die jullie aangedaan hebben. Vul met al die informatie onderstaand raster in. 40

41 Logo Naam van instelling Adres Belangrijkste taak (taken)- Voor wie? 41

42 Ga vanuit de Hertogstraat terug naar de Wetstraat. Loop door het park naar het vertrekpunt: het BELvue museum op het Paleizenplein nr 7. Maak in het park de creatieve opdracht! Spreek af welk element uit jullie zoektocht jullie aan de rest van de klas gaan vertellen. Spreek af wie het gaat vertellen. Zoek in functie van de inhoud een gepaste en originele titel voor deze zoektocht. TITEL: 42

43 CREATIEVE OPDRACHT Jullie zijn specialisten in vlaggen geworden! Creëer een nieuwe vlag voor het federale of het confederale België. 43

44 GROEP 6 WAT? Deze zoektocht maakt deel van een geheel van 6 zoektochten over de democratische instellingen in de omgeving van het BELvue in Brussel. Elke zoektocht neemt maximum 120 in beslag. Vertrek- en eindpunt van de zoektocht: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. HOE? Je groepje gaat op stap met een kaart van Brussel en met een reeks opdrachten. Verzamel de informatie, beantwoord de vragen. Voer de creatieve opdracht uit. Geef een titel aan de zoektocht van je groep. Vertel bij de terugkomst in BELvue 1 opmerkelijk feit of informatie uit de zoektocht aan de groep. Toon het resultaat van de creatieve opdracht en geef er uitleg bij. WAAROM? Bij jullie terugkomst in de klas zijn de resultaten van jullie zoektocht een deel van een GIDS van de DEMOCRATISCHE INSTELLINGEN in BRUSSEL die de klas gaat samenstellen. 44

45 VERTREKPUNT: BELVUE MUSEUM, PALEIZENPLEIN BRUSSEL Ga links naar de Koningsstraat, draai de hoek om, steek de straat over. Op nr. 2-4 in het Hotel de Grimbergen is het BIP gevestigd. Ga binnen rechts naar de balie van Visit Brussels. Aan de rechterkant van de balie kan je een aantal hebbedingetjes nemen met de kleuren en het logo van het gewest waar jullie nu zijn. Waarvoor staan de letters BIP BIP= Waarvoor dient het BIP? Geef de juiste benaming van dit gewest: Welke zijn haar kleuren? Wat stelt het logo voor? Waarom werd voor dit logo gekozen?. Wat is de specialiteit van deze boekhandel?.. Draai de hoek om naar het Koningsplein. 45

46 Neem de Museumstraat en daal de Kunstberg af. Steek de Keizerslaan over naar de Sint-Janstraat, volg deze tot aan het Sint-Jansplein. Vanop het Sint-Jansplein heb je een zicht op de politieke instelling die zich op nummer 69 bevindt. Hier maak je een CREATIEVE TAAK Ga voor de beschrijving naar het laatste blad van de bundel. Ga binnen in het infocentrum van de instelling. Stel je voor als een groep die een zoektocht invult van de Educatieve Dienst van BELvue ( Koning Boudewijnstichting). Vraag inlichtingen of een brochure. Geef de correcte naam van deze instelling De instelling bestaat eigenlijk uit 2 delen: het BHP en het VVGGC: wat betekenen deze letters en wat is de functie van elk deel? Het BHP= Functie: Het VVGGC=.. Functie: Ga naar de Lombardstraat 67. Ga binnen, vraag de infobrochure en uitleg. Welke instelling is hier gehuisvest? 46

47 Dit is het logo van deze instelling: leg uit waarom... Deze instelling bestempelt zichzelf als een miniparlement. Leg uit waarom. Er werden voor dit gebouw speciaal 3 kunstwerken (hieronder zie je er 2) gecreëerd door Philippe Aguirre y Otegui. De Handdruk- Landschap. Brussel (geen foto voorhanden) Beschrijf ze. Leg uit welk het verband is tussen de 3 kunstwerken en de plaats waar ze zich bevinden. De handdruk.. Landschap.. Brussel.. 47

48 Ga terug naar de Lombardstraat, loop tot aan het kruispunt en neem links de Stoofstraat. Hier bevindt zich het standbeeld van de beroemdste burger van Brussel. Over wie gaat het? Draagt hij vandaag een speciaal kostuum? Indien ja, noteer het welke. Loop de Stoofstraat uit tot aan de Cellebroersstraat. Ga naar nummer 37. Hier bevindt zich een organisatie. Ga binnen om onderstaande informatie te bekomen. Over welke organisatie gaat het?... Wat is het doel van deze organisatie?.... Op nummer 55 van de Cellebroersstraat bevindt zich een oud en speciaal café. Schrijf de naam op van het café. Dit café was het stamcafé van de surrealisten en van enkele bekende Vlaamse schrijvers. De auteur van De Kapellekensbaan was er vriend aan huis. Zijn naam: De overleden auteur van Het verdriet van België vierde er zijn eerste huwelijk. Zijn naam: 48

49 De schilder van dit werk ontmoette er wekelijks zijn Brusselse surrealistische spitsbroeders. Zijn naam:. Steek de Keizerslaan over, loop tot aan de voet van de Kunstberg, ga naar het Koningsplein. Ga naar jullie vertrekpunt: het BELvue museum. Spreek af welk element uit jullie zoektocht jullie aan de rest van de klas gaan vertellen. Spreek af wie het gaat vertellen. Zoek in functie van de inhoud een gepaste en originele titel voor deze zoektocht. TITEL:.. 49

50 CREATIEVE OPDRACHT Schets het aanzicht van dit gebouw vanaf het plein. De schets moet onderstaande zin illustreren: Dit gebouw heeft drie eeuwen geschiedenis achter zich, de oude delen zijn nog duidelijk zichtbaar gebleven, hierdoor komt het moderne gedeelte nog sterker tot uiting. De Brusselse parlementsleden tronen in hun halfrond bovenop het oude gebouw. 50

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden.

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden. PAV 2004-2005 Beste leerlingen, Samen met jullie leerkracht zullen jullie Brussel vandaag ontdekken. We zullen een stadswandeling maken doorheen het prachtige centrum. Het is vooral belangrijk om goed

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

DEMOZOEKTOCHT 6 DEMOCRATISCHE WANDELINGEN IN BRUSSEL VERSIE VOOR LEERKRACHTEN

DEMOZOEKTOCHT 6 DEMOCRATISCHE WANDELINGEN IN BRUSSEL VERSIE VOOR LEERKRACHTEN DEMOZOEKTOCHT 6 DEMOCRATISCHE WANDELINGEN IN BRUSSEL VERSIE VOOR LEERKRACHTEN INFORMATIE doelgroep duur Materiaal Korte beschrijving van de activiteit. 5 de, 6de en 7de secundair 2h30 Op de documenten

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

1 Noteer in de tabel wat de afkortingen van de partijen betekenen. PVDA sp.a CD&V Open VLD Vlaams Belang P S C V V P D L D A & D.

1 Noteer in de tabel wat de afkortingen van de partijen betekenen. PVDA sp.a CD&V Open VLD Vlaams Belang P S C V V P D L D A & D. 407826_05_TRO_WKS 22-02-2007 12:39 Pagina 24 OPDRACHT 14 1 Noteer in de tabel wat de afkortingen van de partijen betekenen. PVDA sp.a CD&V Open VLD Vlaams Belang P S C V V P D L D A & D A V Spirit N-VA

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT

OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT DOELGROEP 3DE -4DE -5DE -6DE -7DE SECUNDAIR INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materieel Doelstellingen 3de-4de-5de-6de-7de secundair 1 lesuur per onderwerp

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

VERMIST. Gebruik de tekening op de volgende pagina om alle gevonden informatie samen te brengen!

VERMIST. Gebruik de tekening op de volgende pagina om alle gevonden informatie samen te brengen! Enkel voor kinderen! Dit dossier is een realisatie van Ryckevelde vzw Ryckevelde 2010 2 Waar is Eugène? VERMIST Enkele dagen geleden wou Eugène Ryckevelde Brussel gaan verkennen! Het was al heel lang geleden

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent:

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht 1950-heden Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht: 20ste eeuw (1950-heden) Ga naar http://www.sitepalace.com/develsteinhavo4/muziek.html. Hier vind je links naar muziek(clips) die je nodig hebt

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT

OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT DOELGROEP 3DE -4DE -5DE -6DE -7DE SECUNDAIR INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materieel Doelstellingen 3de-4de-5de-6de-7de secundair 1 lesuur per onderwerp

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

HEURISTIEK TOERISME VLAANDEREN. cursus. module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u.

HEURISTIEK TOERISME VLAANDEREN. cursus. module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u. TOERISME VLAANDEREN cursus HEURISTIEK module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u.) Jos van Dooren Jos van Dooren Pagina 1 BRONNENSTUDIE VOOR GIDSEN EN REISLEIDERS

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek, hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Bron 3.1. N. de Keyser, De Slag der Gulden Sporen (doc. 9a, 9b, p. 43)

Bron 3.1. N. de Keyser, De Slag der Gulden Sporen (doc. 9a, 9b, p. 43) Bron 3.1. N. de Keyser, De Slag der Gulden Sporen (doc. 9a, 9b, p. 43) Vraag: Het schilderij stelde ten tijde van de Belgische Revolutie de Guldensporenslag voor als een Belgische overwinning. Bewijs met

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

FEDERALISME HISTORISCH ONDERZOEK

FEDERALISME HISTORISCH ONDERZOEK FEDERALISME HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek, hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie te komen.

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten Aanvullende activiteiten Mocht u andere suggesties i.v.m. activiteiten hebben, dan mag u die steeds mailen naar hilde.vanderperre@ond.vlaanderen.be. Ik neem ze dan op in de lijst. Tentoonstelling Supermarkt

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch De omgeving van het monument 1. Dit monument is Kruis de antwoorden aan die van toepassing zijn op dit monument. 1. Het monument staat symmetrisch asymmetrisch op een plein/in een park op een rond punt

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Lindepaviljoen. Dit is een museum over de lindeboom in Zoersel waar een kunstenaar beelden uit gehouwen heeft.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De val van de Berlijnse muur

De val van de Berlijnse muur Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van televisie en computer Koude oorlog Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De val van de Berlijnse muur Doel: Na deze opdracht weet je waarom de Berlijnse muur

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO):

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO): Bedoeling: De leerlingen leren M.C. Escher en zijn werken kennen. Ze ontdekken ook wat regelmatige vlakvulling is en maken kennis met de drie soorten symmetrie die Escher in zijn werken gebruikt. Na het

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Observatiefiche zaal 1

Observatiefiche zaal 1 Observatiefiche zaal 1 Monument Wat is de titel van de zaal? Je kunt dit op het monument vinden. Kijk naar het monument. Wat zie je? (Welke vorm heeft het? Wat stelt het voor? Benoem het monument met één

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

Geopolitieke kennismaking met Brussel

Geopolitieke kennismaking met Brussel Geopolitieke kennismaking met Brussel 1. Leerplandoelen LPD GO! 2de graad= kunnen de invloed van het politieke milieu op de ruimtelijke kenmerken van Brussel met voorbeelden toelichten Didactische wenken:

Nadere informatie

1a) Waar denk je aan bij jouw woonplek Bunnik? (gemeente Bunnik is ook Odijk en Werkhoven)

1a) Waar denk je aan bij jouw woonplek Bunnik? (gemeente Bunnik is ook Odijk en Werkhoven) Lesbrief basisonderwijs groep 5-8 Bunnik over Bunnik / Foto-, film- en verhalenwedstrijd najaar / winter 2014-2015 Deze herfst en winter vindt de (beeld)verhalenwedstrijd Bunnik over Bunnik plaats. Ook

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

Feestelijke dagen. Marlies Uyttersprot

Feestelijke dagen. Marlies Uyttersprot Feestelijke dagen Taak 1 : o Zoek op in het woordenboek - feestdag: o Zeg met eigen woorden wat een feestdag is. o Maak 3 samenstellingen met : - - dag voorbeeld verjaardag... - feest- voorbeeld feestmenu

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

Tip: plan van achter naar voor. Bepaal de datum en uur van je activiteit en plan zo verder naar voor. Methodieken Voorbereiding Brainstorm

Tip: plan van achter naar voor. Bepaal de datum en uur van je activiteit en plan zo verder naar voor. Methodieken Voorbereiding Brainstorm Methodieken Voorbereiding Brainstorm 1. Draaiboek- plan Welke activiteit je ook organiseert, maak een plan op hoe je de activiteit zal organiseren. Maak daarbij zeker ook een schets hoe de dag zal verlopen.

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

België en de provincies ontdekken in groepjes

België en de provincies ontdekken in groepjes België en de provincies ontdekken in groepjes TIP Schrijf alle namen van provincies en hoofdplaatsen netjes én correct! 1 Werken met de grote magnetische blinde kaart grote magnetische kaart van België,

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Ecobel. Een reis doorheen de evolutie van de consumptie en de productie in België

Ecobel. Een reis doorheen de evolutie van de consumptie en de productie in België Ecobel Een reis doorheen de evolutie van de consumptie en de productie in België BELvue museum Paleizenplein 7 1000 Brussel t: +32 (0)2 500 45 54 info@belvue.be www.belvue.be Het BELvue is een project

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2)

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Vragen: a) Naar welk stukje geschiedenis verwijst de naam België? b) Is de keuze voor deze naam juist? Bron

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

DEMOCRATIE OF DICTATUUR?

DEMOCRATIE OF DICTATUUR? JUNI 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #4 WAT HEB JE NODIG (Kleuren)prints van de leestekst en werkbladen A en B. Elke leerling een pen of potlood. DE WERKVORM IN HET KORT Aan de hand van twee korte verhaaltjes

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters.

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters. Oefenrepetitie geschiedenis SUCCES!!! 4 Havo Periode 1 Tijdvakken 1 t/m 4 Dyslectische leerlingen slaan de vragen met een asterisk (*) over. DOOR DE TIJD HEEN 1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE INSTELLINGEN: WIE DOET WAT? INTRO VOOR DE LEERKRACHT Op de volgende pagina s vindt u materiaal waarmee u de belangrijkste Europese instellingen op

Nadere informatie

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument 3. Welke elementen kan je terugvinden op het monument? Kruis aan. De omgeving van het monument 1. Kijk goed naar het monument. Kruis aan wat juist is. Je kan het van ver zien. Je kan er rond. Er is een

Nadere informatie

1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g

1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g 1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g Analyse van de karikatuur I. Identiteitskaart van het document Observeer de karikatuur en vervolledig onderstaand kader. Auteur:..

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE

DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE INSTELLINGEN: WIE DOET WAT? INTRO VOOR DE LEERKRACHT Op de volgende pagina s vindt u materiaal waarmee u de belangrijkste Europese instellingen op

Nadere informatie

LEO BELGICUS, WERKGROEP VOOR DE HERENIGING DER NEDERLANDEN

LEO BELGICUS, WERKGROEP VOOR DE HERENIGING DER NEDERLANDEN LEO BELGICUS, WERKGROEP VOOR DE HERENIGING DER NEDERLANDEN Onze uitgangspunten Democratie, dwz het besturen van de staat door zijn burgers, behoort tot het wezen van de Nederlandse identiteit. Het is de

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

Die welle of de golf

Die welle of de golf Die welle of de golf naam: klas: schooljaar: - vak: GODSDIENST leerkracht: 1 Vooraleer we naar de film kijken, zijn er eerst een aantal dingen waar we het over moeten hebben. In dit eerste deeltje: Wat

Nadere informatie

Uitwerkbijlage VMBO-BB

Uitwerkbijlage VMBO-BB Uitwerkbijlage VMBO-BB 2015 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in deze uitwerkbijlage. BB-0125-a-15-1-u Meerkeuze: omcirkel het antwoord;

Nadere informatie

WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN

WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN VisitTervuren Start de zoektocht in het bezoekerscentrum (Markt 7B). Daar vind je ook het antwoord op de eerste vragen. 1 Bezoekerscentrum Welk woud ligt op 16 km afstand

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Zo bereikt u SELOR met de wagen:

Zo bereikt u SELOR met de wagen: SELOR bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel, gelegen tussen de Kruidtuin (Botanique) en het Madouplein (Place Madou). Zo bereikt u SELOR met de wagen: Vanuit Antwerpen: Op de ring rond

Nadere informatie

Beste leerkracht, Concept

Beste leerkracht, Concept Beste leerkracht, In deze handleiding vindt U alle informatie over de stadswandeling doorheen het historisch centrum van Antwerpen die we ontwikkeld hebben in het kader van het project Rockox feest!. Concept

Nadere informatie

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz Inhoudsopgave 1. Democratie blz. 3 2. De staatsinrichting van Nederland blz. 4 2.1. Het kabinet en het parlement 3. De Grondwet blz. 6 3.1. De Grondrechten 4. Europa blz. 7 Afsluitende opdracht De Klassengrondwet

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

Zoekkaart Landen. Pagina 1 van 6. 1. Kunstenaars uit de wereld. U t o p i a r t 2 7 Z o e k k a a r t L a n d e n. www.utopiart27.

Zoekkaart Landen. Pagina 1 van 6. 1. Kunstenaars uit de wereld. U t o p i a r t 2 7 Z o e k k a a r t L a n d e n. www.utopiart27. Pagina 1 van 6 Zoekkaart Landen 1. Kunstenaars uit de wereld. Aan onze tentoonstelling doen kunstenaars uit 4 landen mee. Weet je nog welke landen? Als je het niet meer weet, kan je spieken in de Spiekkaart

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

HET PALEIS IN DE STAD

HET PALEIS IN DE STAD HET PALEIS IN DE STAD Oriëntatie: standpunt bepalen met afbeelding en plan Tip: deze oefening kan ook gedaan worden met andere afbeeldingen die het paleis vanuit een ander standpunt tonen en te vinden

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO Bijna zeven miljoen boeken, miljarden pagina s, honderden miljarden woorden, beelden en ideeën. Eeuwen van onderzoek en werk om ze te begrijpen,

Nadere informatie

2014-2015 Cursus geschiedenis 6TSO Pagina 14

2014-2015 Cursus geschiedenis 6TSO Pagina 14 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 2014-2015 Cursus geschiedenis 6TSO Pagina 14 Partijen ontstaan uit conflicten Historici onderscheiden in de Belgische naoorlogse geschiedenis drie breuklijnen of conflictzones

Nadere informatie

WET-WIJZER WET- De weg van een wet. Natieplein. Federaal Parlement. Kamer van volksvertegenwoordigers. Senaat STRAAT

WET-WIJZER WET- De weg van een wet. Natieplein. Federaal Parlement. Kamer van volksvertegenwoordigers. Senaat STRAAT WET-WIJZER Natieplein De weg van een wet WET- STRAAT Senaat Federaal Parlement Kamer van volksvertegenwoordigers 2 Een parlement maakt wetten en controleert de regering in naam van de bevolking Welkom!

Nadere informatie

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea.

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea. Opdrachtenkaart 1 Een verhaal schrijven bij een schilderij Papier en schrijfgerief. Je zoekt op de website van landschappen een schilderij. Hierna schrijf je een verhaal bij je keuze. Plaats je verhaal

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

Fotozoektocht Middelkerke

Fotozoektocht Middelkerke Fotozoektocht Middelkerke Rood kadertje is het verblijfcentrum Del Huzo Dit heb je nodig : Een balpen, uw gezond verstand en een goed humeur Wees steeds voorzichtig en beleefd!!!! Let op bij verschillende

Nadere informatie

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum Jouw naam :... Airborne Museum Sainte-Mère-Eglise Jouw voornaam :... Jouw leeftijd :... Airborne Museum 14 rue Eisenhower 50480 Sainte-Mère-Eglise www.airborne-museum.org Bezoek het museum met Albert!

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie