Zo gezegd... Een onmisbare vriend. Men moet de ploeg. niet voor het paard spannen. (Iets totaal verkeerd aanpakken)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo gezegd... Een onmisbare vriend. Men moet de ploeg. niet voor het paard spannen. (Iets totaal verkeerd aanpakken)"

Transcriptie

1

2 Een onmisbare vriend Al heel erg lang gebruiken de mensen paarden als vervoermiddel. Maar toen de auto er kwam in het begin van de 20ste eeuw, was het paard steeds minder nodig. Een auto was gemakkelijker; er was veel minder werk aan. Het paard werd meer en meer aangekocht om er als hobby mee te rijden of ermee aan wedstrijden deel te nemen. Elk paardenras heeft wel zijn eigen talenten. Een springpaard is goed in springen, terwijl een renpaard goed kan lopen. De mensen zijn paarden beginnen kweken omwille van hun speciale eigenschappen: rennen, springen, trekken, De paarden in wedstrijden zijn meestal mooie, slanke, fiere paarden, terwijl trekpaarden dikker, breder en logger zijn. Zo gezegd... Men moet de ploeg niet voor het paard spannen. (Iets totaal verkeerd aanpakken) de tractor het werk van het trekpaard begon over te nemen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het trekpaard bijna overbodig en verdween het van de akkers. Nu worden trekpaarden gehouden als hobby. Trekpaarden werden veel gebruikt in de landbouw. Ze hielpen de boer met ploegen, eggen, oogsten, Het paard was de sterkste levende trekker die er toen was. De boer had een goede band met zijn paard. Tot

3

4 Familieportret Kennen jullie Black Beauty, Jolly Jumper of Slecht- Weer-Vandaag? Het zijn alle drie beroemde paarden. Maar wat weten jullie van paarden? Een mannelijk paard is een hengst, een vrouwelijk paard is een merrie en een jong is een veulen. Een veulen wordt na ongeveer 11 maanden dracht geboren. Het drinkt ongeveer een jaar lang melk bij de merrie. Paarden eten vooral gras, maar een lekkere appel, wortel of wat hooi zullen ze zeker niet afslaan. Paarden leven in het wild in een kudde. Om elkaar te waarschuwen als er roofdieren in de buurt zijn, gaan ze hinniken. Hun staart is een ideale vliegenmepper. Bij trekpaarden zie je vaak dat ze maar een heel klein staartje hebben. Vroeger werd de staart afgeknipt zodat die niet vast kwam te zitten in de machines die de paarden moesten trekken. Wist je dat?... een paard geen poten maar benen heeft? Zeg ook nooit kop, maar hoofd. Een paard is een edel dier.... het kleinste paard een Falabella is? Het is maar 60 cm groot. Het grootste paard is een Shire en kan meer dan 200 cm Aan de slag! Teken op de speelplaats een Falabella met een schofthoogte van 60 cm en een Shire met een schofthoogte van 200 cm. Vergelijk dan de grootte van de beide paarden. worden. Een paard meet je van de grond tot aan de schouder (schoft).

5

6 Beroemde Belgen Ken je die grote dikke paarden die je vaak op oude foto s ziet? Het zijn trekpaarden. Wij mogen best trots zijn op onze trekpaarden. Het Belgische trekpaard, de Ardenner, de Brabander en het Vlaamse paard zijn wereldberoemd. Ze zijn vooral gekend omdat ze sterk en braaf zijn. Al in de tijd van de Romeinen was het Belgische trekpaard erg in trek. Het werd vooral gebruikt in de landbouw, het transport of in het leger. In de landbouw werd het gebruikt om het land te bewerken of om karren te trekken. In het leger moest het kanonnen, karren en ander geschut trekken. In 1886 werd er een stamboek opgericht. Als je een trekpaard kocht en het stond in het stamboek, dan wist je zeker dat het paard een Belgisch trekpaard was. Vraag Kun jij een stamboom van je eigen familie opstellen? Aan de slag! Zoek op het internet enkele foto s en informatie over het Belgische trekpaard, de Ardenner, de Brabander en het Vlaamse paard. Vergelijk ze met elkaar (kleur, grootte, gewicht, ). Wist je dat?... er trekwedstrijden zijn voor trekpaarden? De paarden moeten een zo zwaar mogelijk gewicht trekken. Het paard dat het gewicht het verste trekt, heeft gewonnen.... er trekwedstrijden zijn voor trekpaarden? De paarden moeten een zo zwaar mogelijk gewicht trekken. Het paard dat het gewicht het verste trekt, heeft gewonnen.

7

8 Paardenmelkerij Net zoals koeien, geiten, mensen, kunnen paarden melk geven. Hiervoor moeten ze eerst bevallen van een veulen. Elke morgen haalt de boer de veulens bij de merries weg. De boer zet ze in een stal apart. Van daaruit kunnen de merries hun veulen zien wanneer de boer hen melkt. Zo geven de merries meer melk en weten de veulens waar hun mama is. De boer melkt de merries één voor één. Eerst veegt hij de spenen schoon zodat er geen vuil in de melk terechtkomt. Dan hangt hij het melkstel aan de uier. Het melken zelf duurt niet lang. Na ongeveer één tot twee minuten is het al gedaan. Bij een koe kan dit al snel 7 minuten duren. Na het melken gaat de merrie terug in haar box en kan de boer de volgende merrie melken. Als alle merries gemolken zijn, mogen de veulens terug bij hun mama. Dan is het werk van de boer nog niet gedaan. De melk moet nog verwerkt worden. Het melkstel, de leidingen en de melkplaats moet nog gereinigd worden. Vraag Hoeveel melkbeurten heb je nodig om 25 flesjes van 250 cl melk te vullen? Wist je dat?... De merrie per melkbeurt ongeveer 1 tot 1,2 liter melk geeft?... Paardenmelk is niet zo goedkoop. Voor één één flesje van 250 cl betaal je rond de 2,5 euro....paardenmelk is heel gezond. Veel zieke mensen drinken paardenmelk. Zoek eens op waar paardenmelk goed voor is en wat je er allemaal mee kunt maken.... een merrie de eerste maand nadat het veulen is geboren maar één keer per dag wordt gemolken en vanaf de tweede maand twee keer per dag? De eerste maand moet het veulen zelf nog veel drinken. Vanaf de tweede maand eet een veulen al meer gras en andere voeding.

9

10 Zwaar geschut in het bos Hoe kun je omgevallen of omgezaagde bomen uit een bos halen zonder de andere bomen te beschadigen en zonder een weg ernaartoe? Met een trekpaard, natuurlijk! Met een tractor kun je soms heel moeilijk aan de gevallen bomen zonder andere bomen of planten kapot te maken. Een trekpaard daarentegen kan heel gemakkelijk tussen de bomen en struiken stappen. De bomen worden vastgebonden met kettingen. Die worden op hun beurt aan een mallejan vastgemaakt. Die is vastgemaakt op het paard zoals een zadel. Zo kan het paard makkelijk de bomen verslepen. De boomsleper, de man die de paarden stuurt, leidt de paarden tussen de bomen. Als ze op de juiste plaats zijn aangekomen, legt een kraan de boomstammen op een vrachtwagen om ze te vervoeren. Aan de slag! Speel met een andere leerling ook eens voor boomsleper. De een is het paard, de ander de sleper. De sleper moet zijn paard door de klas loodsen met de paardentaal. Hue! Wist je dat?... de boomsleper een speciale taal spreekt tegen zijn paard? Hue betekent vooruit, hiieu is rechts, harr is links, reculer is achteruit, un pas betekent één stap vooruit.

11

12 Pootjebaden Wat doen die mannen in de zee met die paarden? Pootjebaden? Nee! Ze vissen op garnalen. Op welbepaalde dagen trekken ze met hun paard de zee in om garnalen op te vissen. Bij laagwater trekken ze met paard en kar naar het strand. Ze spannen de paarden uit en laden hun materiaal van de kar. Aan het zadel bevestigen ze manden. Achter aan het zadel maken ze netten met kettingen vast. Dan trekken de garnaalvissers met hun paard voor drie uren het water in. Niet aan één stuk, hoor. Af en toe komen ze uit het water om de netten te controleren, de garnalen in de manden te doen en alles wat geen garnaal is terug in zee te gooien. Na de vangst zetten de garnaalvissers de manden op de kar, schudden de netten uit en spoelen ze. Ze laden alles weer netjes in de kar. Ze spannen de kar aan het paard en het vissen zit erop. Het werk is dan echter nog niet gedaan. Thuis krijgt het paard krachtvoer en mag het terug naar de weide om te rusten. Want de volgende dag mag het opnieuw het water in. Wist je dat?... er vroeger heel veel op deze manier op garnalen werd gevist? Zowel in Frankrijk, België als Nederland visten garnaalvissers aan de kust op garnalen. Door de komst van gemotoriseerde boten verdwenen de garnaalvissers langzamerhand, behalve in Oostduinkerke. Dat is de enige plaats ter wereld waar er nog te paard op garnalen wordt gevist.... De garnaalvissers in Oostduinkerke doen dit nog steeds voor de toeristen en als folklore, om te tonen hoe men dit vroeger deed.

13

14 Huis te huur Wat kan een landbouwer doen als hij stallen en weides over heeft? Heel vaak kan hij die inrichten om paarden te houden. Paarden hebben nogal wat plaats nodig om zich gelukkig te voelen. Niet iedereen heeft zoveel ruimte. De landbouwer kan zijn stallen dan als paardenpension verhuren. In een paardenpension woont je paard. De landbouwer verzorgt je paard voor een bepaalde prijs. Hij zorgt ervoor dat het eten krijgt, vers stro, drinken, Hij laat het in een weide lopen samen met andere paarden. Zo is het net alsof het paard in een kudde zit. Zelf kun je wanneer je wilt naar je paard gaan om het te borstelen, te verzorgen, ermee te rijden, Het is als het ware een hotel voor paarden. Wat is dan een manege? Op een manege zitten meestal paarden van de manege-eigenaar. Je kunt er een paard huren om ermee te rijden. In een manege kun je ook rijlessen nemen. Zo gezegd... Zoek de volgende spreekwoorden op: * De beste paarden staan op stal. * Een gegeven paard mag men niet in de bek kijken. * Ook het beste paard struikelt wel eens. Ken je nog spreekwoorden of gezegden over paarden? Vraag Ken je nog spreekwoorden of gezegden over paarden?

15

16 Goed, beter, best Renpaarden, springpaarden, trekpaarden, Al deze soorten doen heel vaak mee aan wedstrijden. Om het beste paard te hebben willen de paardenhouders de beste merries en hengsten. Als een hengst veel wedstrijden wint, kan een kweker van paarden een fokker ervoor zorgen dat zijn merrie drachtig wordt van die hengst. De fokker moet daar veel geld voor betalen. Als het een goede merrie is, zorgen de fokkers ervoor dat ze drachtig wordt van een al even goede hengst. Zo hopen ze een formidabel veulen te krijgen. De paarden krijgen een naam. Een hengst die geboren is in de stal t Goed ten Brande heet bijvoorbeeld Beauty van t Goed ten Brande. De veulens van die hengst heten dan ook met hun familienaam Goed ten Brande. Wist je dat?... hoe beter de hengst is, hoe duurder het wordt om ervoor te zorgen dat een merrie drachtig wordt van hem? Het kost soms meer dan 2500 euro, maar dan is het een hele goede hengst.... de Belgische Warmbloeden het heel goed doen in de wereld? Het zijn heel goede springers en ze doen het vaak goed in wedstrijden zoals de Olympische Spelen.

17

18 Sport en ontspanning Veel mensen houden paarden om zich te ontspannen. Ze vinden het leuk om rustig te gaan rijden of het te verzorgen. Maar er zijn heel veel vormen van ontspanning met een paard. Je kunt gaan springen met je paard; dat heet jumping. Je probeert dan over een zo hoog mogelijke balk te springen. Bij dressuur laat je je paard gymnastiek doen terwijl je erop zit. Je laat het door de knieën buigen, ronddraaien, op een bepaalde manier stappen, Polo is een beetje zoals voetbal, maar de spelers zitten op een paard en proberen met een stok een balletje in het doel van de tegenstander te slaan. Een rustiger vorm van ontspanning is op stap gaan met de huifkar of koets; daarvoor moet je wel een huifkar of koets kunnen besturen. Al van hippotherapie gehoord? Voor mensen met een handicap of ziekte bestaan er speciale lessen met paarden. Deze mensen kunnen dan paarden verzorgen of ermee rijden. Die paarden krijgen een speciaal zadel of zelfs een heel speciale kar zodat de mensen ermee kunnen rijden. Dat helpt hen om zich beter te voelen of zelfs te genezen. Ken jij nog andere manieren om je te ontspannen met paarden? Aan de slag! Zoek op het internet of in boeken zoveel mogelijk sporten met paarden op. Maak er een collage van en omcirkel de sport die jij het liefst zou doen. Schrijf op de achterkant waarom je deze sport graag zou beoefenen.hue! Aan de slag! Paardenkoers : neem een medeleerling op de rug en houdt een snelheidswedstrijd op de speelplaats of in de sporthal. Wist je dat?... een springpaard over balken van 1,20 m springt? Houd in de klas een springwedstrijd. Wie kan het hoogst over een touw springen?

19

20 Met volle (paarden)kracht vooruit! Vroeger, voor de auto er was, gebruikten de mensen heel dikwijls paarden om zich voort te bewegen. Er waren heel veel beroepen waarvoor paarden nodig waren. De post werd met paarden gebracht. Als je een brief schreef, kon je hem via een postruiter of postkoets naar de persoon laten brengen voor wie hij bestemd was. De postkoets vervoerde niet enkel de post, maar ook mensen. De reizigers konden in- of uitstappen op plaatsen waar de koets post ging ophalen of afleveren. Behalve de koets was er ook de paardentram om mensen te vervoeren. Ook boten hadden paarden nodig. Sterke trekpaarden trokken de schepen voort op de rivier. Zo kon het schip sneller varen als er niet veel stroming op de rivier zat. Vroeger had een boot geen motor om mee te varen, dus deden trekpaarden dienst als motor. In de mijnen gebruikte men kleine paarden om de steenkool naar boven te brengen. De paarden trokken karretjes volgeladen met steenkool die op rails stonden. Wist je dat?... de kracht van een motor in pk wordt uitgedrukt? Pk betekent paardenkracht. Een auto met 100 pk is een auto met de kracht van 100 paarden. Vraag Welke auto staat bekend als een 2-pk tje?

21

22 Nieuwe schoenen voor mevrouw? Schoenen voor de paarden? Inderdaad, alleen noemen we dit geen schoenen maar hoefijzers. Deze moeten de hoeven van het paard beschermen als ze op harde wegen moeten lopen of stappen. Om hoefijzers aan te brengen heb je een hoefsmid nodig. Die heeft hier alle materiaal voor. Eerst maakt de hoefsmid de hoeven schoon en knipt hij ze bij. Hoeven zijn net als onze nagels. Als wij die knippen, voelen we dat ook niet. De hoefsmid verwarmt een hoefijzer tot het gloeiend heet is en drukt het dan op de hoef. Dat zorgt voor heel veel rook. Het paard voelt dit niet, omdat het heel snel gebeurt. Waar het hoefijzer op de hoef komt, kleurt de hoef zwart. Zo kan de hoefsmid zien hoeveel het hoefijzer te groot of te klein is. Dan klopt hij met een zware hamer op het hoefijzer, dat op een aambeeld ligt. Zo krijgt hij vorm in het hoefijzer. De hoefsmid blijft passen tot het hoefijzer de juiste maat heeft. Dan koelt hij het ijzer af in een emmer en plaatst hij het weer op de hoef. Met spijkers klopt hij het hoefijzer vast. Dan knipt hij de uitstekende eindjes van de spijkers af en vijlt hij ze gelijk met de hoef, zodat het paard er nergens mee blijft happeren. Wist je dat?... mensen geloven dat hoefijzers geluk brengen als je die boven de deur hangt? Je moet er wel op letten dat de opening naar boven hangt; dan loopt al het geluk erin. Hang je het met de opening naar beneden, dan loopt het geluk eruit en brengt het ongeluk.... men in Amerika hoefijzerwerpen als een sport beschouwt? Er bestaat zelfs een nationale vereniging die geregeld wedstrijden organiseert!

23

24 Bij de dokter Een hoestje, een loopneus, buikpijn, Ook paarden kunnen er wel eens last van hebben. Wij gaan dan natuurlijk naar een dokter, maar we kunnen moeilijk ons paard meenemen. Gelukkig zijn er ook dierenartsen. Als ons paard ziek is, bellen we hem op en komt hij kijken wat er aan de hand is. Als het niet ernstig is, kan het paard op stal blijven met de nodige pillen of siroopjes. Maar soms gebeurt het wel eens dat een paard te ziek of te ernstig gewond is en dan kan het naar een dierenkliniek. Daar hebben de dierenartsen al het nodige materiaal om de paarden weer fit en gezond te krijgen. De paarden kunnen er operaties ondergaan, er kunnen röntgenfoto s genomen worden, ze kunnen in het gips worden gezet,... Het is net zoals een ziekenhuis voor mensen. Zo gezegd... Een paardenmiddel toedienen. (Een laatste hardhandige remedie toepassen)

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik Paarden Het bestaan van paarden Het paard bestaat al zo'n 70 miljoen jaar. De paarden van toen hadden een heel ander uiterlijk. Vele oersoorten zijn reeds uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel

Nadere informatie

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden.

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden. Naam: PAARDEN Het paard is een zoogdier en kan men in bijna alle delen van de wereld terugvinden. Een prachtig dier wat de wetenschappelijke naam '' Equus Caballus '' mee heeft gekregen. Paarden worden

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt.

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt. [Junior Winkler Prins online; lemma paard ] paard Paarden zijn hoefdieren. Er zijn verschillende rassen gefokt als rij- en trekdier. Er komt nog één soort in het wild voor. Ook de ezels en en zebra s zijn

Nadere informatie

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Hoi, Ik ben Damisi. Ik ben 8 jaar. Ik woon in Afrika. Mijn oma woont in Nederland. Ik heb een van mijn oma gekregen. Ik zag Nederland. Daar stond een gek dier. Wat is dit?

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Melken: van krukje tot robot. www.lely.com. innovators in agriculture

Melken: van krukje tot robot. www.lely.com. innovators in agriculture Melken: van krukje tot robot www.lely.com innovators in agriculture Deze spreekbeurt is ontwikkeld speciaal voor kinderen van de basisschool. Met de spreekbeurt melken, van krukje tot robot wordt er een

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari 2006 5,3 79 keer beoordeeld Vak Biologie 1. Inhoud 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wat is exterieur? 4. Bouw algemeen 5. Benen 6. Hoeven 7. Lichaam 8. Afwijking

Nadere informatie

Het paard. De geschiedenis van het paard

Het paard. De geschiedenis van het paard Het paard In dit artikel vind je handige informatie over paarden voor je spreekbeurt. Een paard is een zoogdier en wordt gezien als een edel dier. Dit betekent dat we bij het paard de termen 'hoofd', 'mond'

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en ook graag wil paard rijden.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en ook graag wil paard rijden. Werkstuk door Giulia 1968 woorden 17 november 2017 1 1 keer beoordeeld Vak Nederlands Paard Naam: Giulia van leeuwen Groep: 7 Datum: 21 December 2016 Inhoudsopgaven Voorwoord Geschiedenis Verzorging Rassen

Nadere informatie

Spreekbeurt Biologie Het paard

Spreekbeurt Biologie Het paard Spreekbeurt Biologie Het paard Spreekbeurt door Anoniem 1939 woorden 5 januari 2018 10 1 keer beoordeeld Vak Biologie Paard Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en

Nadere informatie

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe De koe Waar je ook bent in Nederland, bijna overal buiten de stad zie je ze: koeien. De zwart- of bruin-wit gevlekte runderen grazen in de weilanden. Ook zien we ze vaak terug op melkpakken die we op onze

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij

Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij B o er en-paa rd Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij Natuuronderwijs in het basisonderwijs is situaties creëren waarin de leerlingen de kans krijgen om te ontdekken,

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Op reis Inhoud blz. 1. Op reis 3 2. De trekschuit 4 3. De postkoets 6 4. De stoomtrein 8 5. De auto 10 6. Het vliegtuig 12 7. Filmpjes 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1.Op

Nadere informatie

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam:

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam: Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2 Naam: 2 Spelletjes Koetje Prik Voor je staat een koe. Deze koe heeft alleen geen staart. Wil jij nu met een blinddoek voor proberen om de staart op de goede plek

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

De New Forest pony. Blz 1

De New Forest pony. Blz 1 De New Forest pony Blz 1 Inhoudsopgave De new forest pony (voorkant) Blz 1 Inhoudsopgave Blz 2 Voorwoord Blz 3 De inleiding Blz 4 Geschiedenis Blz 5 Waar worden de new forest pony s voor gebruikt? Blz

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

Inhoud 1. Paarden 2. Paardachtigen 3. Over merries en hengsten 4. De bouw van een paard 5. Leeftijd en tanden 6. Van wild paard naar huisdier

Inhoud 1. Paarden 2. Paardachtigen 3. Over merries en hengsten 4. De bouw van een paard 5. Leeftijd en tanden 6. Van wild paard naar huisdier Paarden Inhoud 1. Paarden 3 2. Paardachtigen 4 3. Over merries en hengsten 5 4. De bouw van een paard 6 5. Leeftijd en tanden 7 6. Van wild paard naar huisdier 8 7. De gang van een paard 9 8. De bereden

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Zijn paarden soms eenzaam?

Zijn paarden soms eenzaam? 2 Zijn paarden soms eenzaam? Ha, die Bles! Hé, Beauty! Lang geleden dat ik je nog eens gezien heb! Je kent mij toch nog! Natuurlijk, met mijn paardengeheugen is nog niets mis, hoor. Inderdaad, vergeten

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Veel paarden in Nederland lijden onder stress en angst wat in veel gevallen depressie en veel lichamelijke kwalen kan veroorzaken.

Veel paarden in Nederland lijden onder stress en angst wat in veel gevallen depressie en veel lichamelijke kwalen kan veroorzaken. Veel paarden in Nederland lijden onder stress en angst wat in veel gevallen depressie en veel lichamelijke kwalen kan veroorzaken. Eerst even in het kort een beschrijving van de fysieke werking van stress.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

Thema. Speelgoed en Sinterklaas. Naam :...

Thema. Speelgoed en Sinterklaas. Naam :... Thema Speelgoed en Sinterklaas Naam :... 1 Hoe was het vroeger? «Kinderspelen» van Pieter Bruegel Vroeger bestond er nog geen fotografie. Beelden werden vastgelegd door schilders. Zo heeft Bruegel in 1560

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

De Heupen. Werkstuk : De Heupen

De Heupen. Werkstuk : De Heupen De Heupen Werkstuk : De Heupen Door : Hannah Bukkems Datum : 26 februari 2016 1 Hoofdstuk 1 Waarom doe ik een spreekbeurt over heupen? Als kind heb ik vroeger een heupafwijking gehad. Toen ik bijna een

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Lieke. redt de dieren

Lieke. redt de dieren Lieke redt de dieren met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.wijzijnvriendinnen.nl AVI 7 / E5/M6 ISBN 978 90 216 7436 0 / NUR 282 Tekst: Jette Schröder

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Wat je moet weten over hasj en wiet

Wat je moet weten over hasj en wiet Wat je moet weten over hasj en wiet 1 2 Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj

Nadere informatie

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden!

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden! KOPIEERBLADEN THEMA 5: Ik wil ridder worden! 97 97 Wat moet je doen om ridder te worden? Vind je dit goed? Moet er nog iets bij? Als je de opdrachten hier goed uitvoert, krijg je een ridderdiploma. Page

Nadere informatie

Resultaten: Enquête BWP

Resultaten: Enquête BWP 2014 Resultaten: Enquête BWP Resultaten enquête Demografie...2 Administratie en lidmaatschap...5 Communicatie... 10 Activiteiten... 14 Overzicht opmerkingen... 22 1 Resultaten enquête Demografie Gemiddelde

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 In deze lesbrief staan vier lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. De lessen duren ongeveer 35 minuten. Les 1: Het

Nadere informatie

Opdrachten Oevergroep

Opdrachten Oevergroep Opdrachten Oevergroep Ho, stop! Voordat jullie met de schepnetjes naar het water rennen, eerst even dit! De Waal is de drukst bevaren rivier van Europa en door haar bedding stromen miljoenen liters water

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. !

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. ! ! Strikvragenronde! Muziekronde! Film- en fotoronde! De Saaie Ronde! Leidersronde! Doe-opdrachten!! 1) Het is van jou, maar andere mensen gebruiken het meer dan jijzelf. Strikvragenronde ANWTOORD: Je naam

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

MELK BESTAAT UIT: De melk die van de koe komt wordt ook wel de rauwe melk genoemd. Dit is een plaatje van wat er in de melk van de koe zit.

MELK BESTAAT UIT: De melk die van de koe komt wordt ook wel de rauwe melk genoemd. Dit is een plaatje van wat er in de melk van de koe zit. INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Melk bestaat uit 3 Campina 4 Geschiedenis over schoolmelk 5 Van koe tot melk 6\7 Fabriek 8\9 Wat kun je van melk maken? 10 Tot slot + Bronvermelding 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Paard. Kids for Animals Paarden spreekbeurt. Paarden kennis. Opvoeding

Paard. Kids for Animals Paarden spreekbeurt. Paarden kennis. Opvoeding Paard Paarden kennis Mensen houden al heel lang paarden. Vroeger werden ze gebruikt als vervoersmiddel en als hulp in de landbouw. Nu worden paarden vooral voor sport en ontspanning gehouden. De oudste

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardigheden van de koe.

Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardigheden van de koe. L E E S T E K S T Foto: VLAM Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardighen van koe. Je hoort soms wel eens zeggen: Lompe koe! Maar heb je al eens gemerkt hoe lenig een koe is? Van zo n log dier zou je

Nadere informatie

Huismoeder. Opvang voor kinderen. Werkvolk gezocht! 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer

Huismoeder. Opvang voor kinderen. Werkvolk gezocht! 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer Werkvolk gezocht! Huismoeder Je zorgt voor de kinderen, maakt het eten klaar, doet de afwas, zorgt dat het huis schoon en ordelijk blijft, doet boodschappen,

Nadere informatie

De school is uit en ik steek het plein over naar het fietsenhok. Ik ben vandaag op de fiets naar school omdat we verkeersles hadden.

De school is uit en ik steek het plein over naar het fietsenhok. Ik ben vandaag op de fiets naar school omdat we verkeersles hadden. De school is uit en ik steek het plein over naar het fietsenhok. Ik ben vandaag op de fiets naar school omdat we verkeersles hadden. Naast het fietsenhok staat Esmeralda, uit groep 7. Ze zwaait naar me,

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt Lesbrief Blauw water Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel REALITY REEKS Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP marian hoefnagel Een gekke naam Rudsel?? Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

WE GAAN NAAR DENEMARKEN!

WE GAAN NAAR DENEMARKEN! WE GAAN NAAR DENEMARKEN! We gaan weer naar Fanø, naar hetzelfde huisje als vorig jaar! We vertrekken op zaterdag 28 april, om ongeveer 8:00 uur. We rijden terug op zaterdag 5 mei. Zaterdag 28 april Zondag

Nadere informatie

Krijgen die zwartwitte. voldoende eten? Van oerrund tot verschillende rundveetypes.

Krijgen die zwartwitte. voldoende eten? Van oerrund tot verschillende rundveetypes. .a L E E S T E K S T De wisent Net zoals bij honden, paarden en vele andere diersoorten, hebben we ook bij onze koeien verschillende rassen. Hoe komt dat vraag je je misschien wel af. Eerst en vooral is

Nadere informatie

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf Sinterklaas is in het land en Mees heeft een heleboel vragen: Hoe oud is Sinterklaas? Waarom zijn de Pieten niet meer allemaal zwart? Is het paard waarop Sinterklaas rijdt niet gewoon Bingo van de manege?

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

De screenshots die getoond worden zijn gemaakt in de Engels versie van Horse Street 2.0, maar Horse Street 2.0 is ook beschikbaar in het Nederlands!

De screenshots die getoond worden zijn gemaakt in de Engels versie van Horse Street 2.0, maar Horse Street 2.0 is ook beschikbaar in het Nederlands! Beste leden, Vandaag nemen we een kijkje op de nieuwe website Horse Street 2.0. Deze website is zoals jullie weten nog niet open voor het grote publiek. Een deel van de onderstaande screenshots staan zelfs

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie