Stilte vooraf. -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn- Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stilte vooraf. -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn- Inleiding"

Transcriptie

1 Stilte vooraf -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn- Inleiding Als thema voor de Stille Momenten is dit jaar gekozen voor: Open je handen. Want we geloven dat God onze handen steeds opnieuw vult. En dat we met elkaar mogen delen wat we hebben ontvangen. Open uw handen en kijk eens aandachtig naar wat u hebt. Wat kunt u delen? Een glimlach, een uurtje tijd, uw aandacht of uw geld. Een klein gebaar doet soms al wonderen. We nemen 7 momenten in de komende 40 dagen de tijd om onze zegeningen te tellen en met handenvol uit te delen! Samen ontdekken wat we kunnen geven, met open handen. Uitleg vooraf De tweede zondag in de veertig-dagen-tijd heet Reminiscere: Gedenk uw barmhartigheid. Dit komt uit psalm 25:6 die bij deze zondag hoort. Het thema van deze week is : loslaten om te kunnen geven en ontvangen. De Bijbelvertaling die gebruikt is voor de lezingen is de Bijbel in gewone taal. Bij de bloemen: We zien handen die beschermen wat kostbaar en teer is. De psalmdichter ervaart zo Gods handen, de leerlingen op de berg willen met hun handen de ervaring van intens geluk beschermen en vast houden. Bemoediging psalm 46: 2-4/8 Bij God zijn wij veilig. Hij helpt ons als we in nood zijn.

2 We hoeven niet bang te zijn, ook al beeft de aarde, ook al vallen de bergen in zee. Laat de zeeën maar bulderen, laat de bergen maar beven, wij zijn niet bang. DE MACHTIGE HEER HELPT ONS, DE GOD VAN JAKOB BESCHERMT ONS. Drempelgebed Heer, Zend ons als de handen van de hemel die zich vouwen rond de aarde. OM HARTEN TE VERWARMEN, WAAR DE KILTE TOESLAAT. Om handen te vullen van wie beroofd zijn. OM TRANEN AF TE WISSEN DIE BLIJVEN STROMEN. Zelfs om te spreken waar iedereen zwijgt en niet ziet. LATEN WIJ ONS GEROEPEN WETEN OM VAN ELKAAR GEDIEND TE ZIJN. Wat een hand vol brood al niet kan doen, Amen Zingen nieuwe liedboek 221: 1,2,3 Zo vriendelijk en veilig als het licht zoals een mantel om mij heen geslagen zo is mijn God, ik zoek zijn aangezicht; ik roep zijn naam, bestorm hem met mijn vragen, Dat Hij mij maakt, dat Hij mijn wezen richt. Wil mij behoeden en op handen dragen.

3 Want waar ben ik, als Gij niet wijd en zijd waakt over mij en over al mijn gangen. Wie zou ik worden, waart Gij niet bereid om, als ik val mij telkens op te vangen. Ik leef niet echt, als Gij niet met mij zijt. Ik moet in lief en leed naar U verlangen. Spreek Gij het woord dat mij vertroosting geeft, dat mij bevrijdt en opneemt in uw vrede. Ontsteek die vreugde die geen einde heeft, wil alle liefde aan uw mens besteden. Wees Gij vandaag mijn brood zowaar Gij leeft- Gij zijt toch zelf de ziel van mijn gebeden. Psalmengebed psalm a Heer, ik verlang naar u. Op u vertrouw ik, God. Laat me niet alleen! Zorg dat mijn vijanden me niet verslaan, laat ze niet om me lachen. U helpt mensen die op u vertrouwen, maar u straft mensen die u niet trouw zijn. Heer, laat mij zien hoe ik moet leven, wijs mij de goede weg. Leer me trouw te zijn aan u, zeg me wat ik moet doen. Want u bent mijn God, u bent mijn redder. Ik hoop op uw hulp, elke dag weer. U bent altijd trouw geweest voor uw volk. Zingen 25a nieuwe liedboek, melodie psalm 130 Mijn ogen zijn gevestigd

4 op God, of Hij mij redt. Mijn hart, hoezeer onrustig, heb ik op Hem gezet. Kan ik de nacht verduren, waarin Gij verre zijt? Gij zult mijn voeten sturen in 't duister van de tijd. Maar wees mij dan genadig en richt mijn leven op, dat ik opnieuw gestadig kan gaan in 's levens loop. Mijn hart hoezeer onrustig, heb ik op U gezet, mijn ogen zijn gevestigd op U, tot Gij mij redt. Schriftlezing 1 Koningen 19: 8-13 Toen stond Elia op. Hij at en hij dronk. Dat gaf hem genoeg kracht om in veertig dagen en veertig nachten naar de berg Horeb te lopen, de berg van God. Daar ging hij in een grot liggen slapen. De volgende ochtend begon de Heer tegen hem te spreken. Hij zei: 'Waarom ben je hier Elia?' Elia antwoordde: 'Heer, machtige God, ik heb met al mijn kracht voor u gevochten. Maar de Israëlieten blijven ontrouw aan u. Ze hebben uw altaren verwoest en uw profeten gedood. Ik ben de enige die nog overgebleven is. En nu willen ze ook mij doden!' De Heer zei tegen Elia: 'Kom naar buiten, ga op de berg staan om mij te ontmoeten.' Toen kwam de Heer voorbij.

5 Het begon met een zware storm. Het waaide zo hard dat de berg begon te schudden en de rotsen openscheurden. Maar de Heer was niet in de storm. Na de storm kwam er een aardbeving. Maar daarin was de Heer ook niet. Na de aardbeving kwam er een vuur, maar de Heer was ook niet in het vuur. Na het vuur klonk er alleen het zachte suizen van de stilte. Toen Elia dat hoorde, deed hij zijn mantel voor zijn gezicht. Hij liep naar buiten en ging voor de opening van de grot staan. Daar hoorde hij een stem die zei: 'Waarom ben je hier, Elia?' Klein Gloria Ere zij de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Als in den beginne, nu en immer, en van eeuwigheid tot eeuwigheid Amen. Schriftlezing Marcus 9: 2-8 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus, Jakobus en Johannes mochten met hem mee. Boven op de berg waren ze helemaal alleen. De leerlingen zagen dat het gezicht van Jezus veranderde. En zijn kleren werden zo wit als helder licht. Geen mens kan kleren zo wit maken. Opeens zagen de leerlingen Elia en Mozes. Die waren met Jezus aan het praten. Petrus zei tegen Jezus: 'Meester, het komt goed uit dat wij hier zijn! We zullen drie hutten maken: één voor u, één voor Mozes, en één voor Elia.' Petrus zei zo maar wat. Dat kwam omdat hij en de andere leerlingen erg geschrokken waren. Op dat moment kwam er een wolk boven hen. En uit die wolk klonk Gods stem, die zei: 'Hij alleen is mijn Zoon. Luister naar hem!' De leerlingen keken om zich heen, maar ineens zagen ze Mozes en Elia niet meer. Alleen Jezus was nog bij hen.

6 Stilte Muziek (orgel & saxofoon) Zingen gezang 121 : 1,6,9 (GKB) God die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer. Hij, de Heer gaat voor ons uit, als een vuur dat niemand stuit. Zing het lied dat Hij ons leert en het kwade wordt verteerd. Verlos ons, Heer. 't Woord, gesproken in de tijd geldig voor de eeuwigheid, gaat bij ons van mond tot mond, totdat Christus wederkomt. Wees met ons, Heer. Gebed Laten wij bidden, voor allen die dicht bij ons wonen voor onze buren en onze kennissen voor onze vrienden en ook voor hen die ons niet goed gezind zijn. Daarom bidden en zingen wij: HEER ONTFERM U Laten wij bidden voor allen die een grote naam hebben voor regeringsleiders en voor hen wier woord en inzicht van invloed zijn op de situatie in de wereld: Dat zij geen onrecht dulden, niet vluchten in geweld, niet onbeheerst en onberaden beslissen

7 over de toekomst van anderen. Daarom bidden en zingen wij: HEER ONTFERM U Laten wij bidden voor de kerk van God in deze wereld, voor allen die zich geroepen weten om het evangelie te beleven en te verkondigen dat zij de naam van God niet moe worden. En voor ons zelf dat God ons geschikt mag maken voor de dienst van de liefde en voor Zijn werk in de wereld. Daarom bidden en zingen wij: HEER ONTFERM U Voor onze eigen nood bidden wij in stilte Wij bidden nu samen het gebed dat Jezus ons geleerd heeft: ONZE VADER IN DE HEMEL LAAT IEDEREEN U EREN LAAT UW NIEUWE WERELD KOMEN LAAT OP AARDE UW WIL GEDAAN WORDEN NET ZOALS DAT IN DE HEMEL GEBEURT GEEF ONS VANDAAG HET ETEN DAT WE NODIG HEBBEN EN VERGEEF ONS WAT WE FOUT GEDAAN HEBBEN WANT WIJ HEBBEN OOK ANDERE MENSEN HUN FOUTEN VERGEVEN HELP ONS OM NOOIT TEGEN U TE KIEZEN EN BESCHERM ONS TEGEN DE MACHT VAN HET KWAAD WANT U BENT KONING U REGEERT MET GROTE MACHT VOOR ALTIJD AMEN Zegenbede God kwam tot ons als de zon in de morgen in Zijn hart geraakt

8 door onze hulpeloosheid. Laat ons van hier gaan in Zijn kracht om elkaar lief te hebben en te dienen Doven van de kaarsen Collecte De collecte is dit jaar bestemd voor Villa Vrede Mensen zonder een verblijfsvergunning leven een onzichtbaar bestaan, doordat ze geen status en vaak geen Burgerservicenummer hebben. Dit maakt deze groep mensen tot één van de kwetsbaarste van de stad Utrecht. Bij Villa Vrede in Utrecht vinden zij een plek waar ze er simpelweg mogen zijn, waar ze een gezicht krijgen, zich veilig voelen, hun sociaal netwerk kunnen opbouwen en gestimuleerd worden tot zelfredzaamheid.