Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. 25 december 2015 Eerste Kerstdag uur. Tijd voor het Licht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. 25 december 2015 Eerste Kerstdag. 10.00 uur. Tijd voor het Licht"

Transcriptie

1 Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum 25 december 2015 Eerste Kerstdag uur Tijd voor het Licht ds. Pieter Goedendorp lector: Loek Klootwijk begeleiding: Frank Firet Wilma Wanner, Niels Wanner m.m.v. een kleinkoor van gemeenteleden o.l.v. Carine Roos en kinderen uit de kindernevendienst V O O R D E D I E N S T samenzang vanaf 9.45 uur - Er is een roos ontloken Lied Hoor de eng len zingen d eer Lied 481 mededelingen -kleinkoor: Noël

2 welkom (door de dienstdoend ouderling) O M T E B E G I N N E N gedichtje bij het aansteken van de kaarsen (door kinderen van de kindernevendienst) opmaat we zingen: "Als alles duister is" (Taizé) Lied 598 (solisten, koor, samenzang) Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft. Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft... (de kaarsen worden intussen aangestoken; na het lied gaan we staan) moment van inkeer bemoediging (naar Psalm 121: 2 en Psalm 138:8) Onze hulp is in de Naam van de HEER, DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT Voor altijd duurt Zijn trouw, HET WERK VAN ZIJN HANDEN LAAT HIJ NIET LOS! groet (naar Titus 2:11) Vol vreugde begroeten wij elkaar, want Gods genade is openbaar geworden TOT REDDING VAN ALLE MENSEN in Jezus Christus, wiens geboorte wij vieren. ERE ZIJ GOD IN DEN HOGE! psalm van de kerstdag we zingen: "Zingt een nieuw lied..." Psalm 98: 1 1.Zing een nieuw lied voor God de Here, want Hij bracht wonderen tot stand. Wij zien Hem heerlijk triomferen met opgeheven rechterhand. Zing voor de Heer, Hij openbaarde bevrijdend heil en bindend recht voor alle volkeren op aarde. Hij doet zoals Hij heeft gezegd. (we gaan weer zitten) bij de dienst

3 openingsgebed loflied we zingen: Eer zij God in onze dagen Lied 487 R O N D D E B I J B E L lezing van het Kerstevangelie (we luisteren naar Lukas 2 in de weergave van de Bijbel in Gewone Taal (BGT), afgewisseld met Lied 507 ( Het is al nacht in Betlehem) en uitgebeeld door kinderen) lezing: Lukas 2: 1-7 koor: Het is al nacht in Betlehem Lied 507: 1 1.Het is al nacht in Betlehem, wat wordt de wereld kil! De kinderen zijn naar bed gegaan, de schapen slapen stil. De herders waken in dit uur, zij slaan hun mantels om maar dan, een hemels vreugdevuur, een zee van licht rondom! lezing: Lukas 2: 8-12 koor: Lied 507: 2 2.Een engel is het Gabriël? verschijnt te middernacht: Wees niet bevreesd, o Israël, God heeft aan u gedacht! Er is vannacht een koningskind geboren in een stal; zie hoe men Hem in doeken windt: de Heer van het heelal. lezing: Lukas 2: koor: Lied 507: 3 3.Het is nog nacht in Bethlehem, de schapen staan verbaasd, hun herders laten hen alleen, zij gaan, zij gaan met haast en knielen bij de kribbe neer in eerbied voor dit kind: de goede herder, aller Heer die schapen zoekt en vindt.

4 lezing: Lukas 2: Wie gaat er met de herders mee Lied 507: 4 4.Wie gaat er met de herders mee? De stal is groot genoeg! Laat lief en leed, laat wel en wee, wacht niet tot morgenvroeg. Geef Hem uw hart, hoe koud en kil, hoe zwart dat moge zijn want heden stroomt om Jezus wil uw hart vol zonneschijn! met de tijdwijzer we zingen: Het licht schijnt overal (melodie: Lied 496) Een arme stal in Bethlehem, heel klein en onbekend. Daar wordt geboren t Kind van God, dat ons de vrede brengt. Op berge n en in dalen, in tempel, huis en stal, Gods liefde straalt waar mensen zijn. Het licht schijnt overal. (de kinderen gaan met de Tijdwijzer mee naar de nevendienst) lezing: Johannes 1: 1-5 en (Nieuwe Bijbelvertaling NBV) we zingen: Wij staan aan een kribbe Lied 503: 1 en 4 overdenking we zingen: Wonderwereld vol geheimen Iona 7: 1 en 4 1.Wonderwereld, vol geheimen, schepping van God, al wat ons verbaast, verbijstert, leeft van uw zorg: vormen, kleuren, klank te over, tastbaar weefsel, veelbelovend, alles wat ons hart verovert schepping van God. 4. Gods gerechtigheid en vrede gaan hand in hand, gaan met liefde hier en heden en houden stand; liefde van de liefste lippen, liefde tegen alle klippen, liefde liggend in een kribbe hand over hand.

5 G E B E D E N E N G A V E N dank- en voorbeden, stil gebed, onze Vader Onze Vader, die in de hemelen zijt Uw Naam worde geheiligd, Uw koninkrijk kome, Uw wil geschiede, gelijk in de hemel, alzo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren, en leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen. collecte (tijdens en na de collecte musiceren Wilma Wanner en Niels Wanner; de kinderen en de kleinsten komen uit nevendienst en crèche) met de kinderen en de kleinsten we zingen: Luidt, klokjes, klingeling Luidt, klokjes, klingelingeling, luidt, klokjes, kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren. Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Luidt, klokjes, klingelingeling, Luidt, klokjes, kling. W E E R O P W E G slotlied we zingen: Midden in de winternacht Lied 486: 1 en 4 zending en zegen... Ere zij God... Ev. Liedb. 101 N A D E V I E R I N G... wensen we elkaar van harte Goede en gezegende Kerstdagen toe. In het Michaëlhuis is er gelegenheid om elkaar te treffen en onder het genot van een kopje koffie of thee (en voor de kinderen limonade) nog wat na te praten. Bent u nieuw of te gast in ons midden op deze feestdag? Weet u ook dan hartelijk welkom!