Pedagogisch Beleidsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch Beleidsplan"

Transcriptie

1 Pedagogisch Beleidsplan

2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding/kwaliteitseisen en huisregels 2. Groepsvorming 3. Vier ogen principe 4. Visie van Kinderopvang Funny Kids 5. Ouders 6. Inzet pedagogisch medewerkers 7. Wenprocedure 8. Tarieven/ opvangtijden 9. Voeding en verzorging 10. Huisregels 11. Observeren en signaleren

3 6 Inleiding/kwaliteitseisen Kinderopvang Funny Kids ligt erg centraal in Den Haag nabij Holland spoor, centrum, scholen en vele bedrijven. Kinderopvang Funny Kids bestaat sinds Mei In deze periode zijn we uitgegroeid tot een moderne organisatie met oog en oor voor de wensen van de ouders en de kinderen. Kinderopvang Funny Kids is een Kinderdagverblijf die dagopvang (gemengde opvang), flexibel opvang, buitenschoolse opvang en 24-uursopvang onder één dak aanbiedt. Kinderen van 0 tot 4 en schoolkinderen van 4 tot 13 jaar kunnen bij ons terecht. Kinderopvang Funny Kids biedt studerende of werkende ouders extra ruimte door flexibele opvang aan te bieden en vooral bijdrage te leveren aan een goede startpositie van de kinderen. Kinderopvang Funny Kids biedt daarom pedagogisch verantwoorde opvang. Dit pedagogisch beleidsplan geeft onze visie/missie weer en is daarbij ook het uitgangspunt voor het werken in de praktijk. Dit pedagogisch beleid heeft betrekking zowel op het kinderdagverblijf/gemengde opvang als de buitenschoolse opvang. Pedagogisch medewerkers moeten richting en inspiratie voor hun pedagogisch handelen kunnen ontlenen. Ouders/verzorgers krijgen hierdoor een duidelijk beeld wat de pedagogische visie is en wat zij op basis daarvan kunnen verwachten m.b.t. het pedagogisch handelen. Pedagogisch beleidsplan laat zien hoe wij tegen kinderen aan kijken. Welke behoeften hebben de kinderen, hoe voorzien wij ze daarin en waarom doen we dat zo? Als Kinderopvang moet je aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoen op het gebied van: veiligheid en gezondheid van de kinderen; ieder jaar wordt de risico inventarisatielijsten gezondheid en veiligheid uitgevoerd. opleiding en deskundigheid van het personeel; pedagogisch beleid (visie op opvoeding en ontwikkeling); betrokkenheid en inspraak van de ouders; omgangstaal; afhandeling van klachten. Deze kwaliteitseisen zijn ook terug te vinden op de website van de rijksoverheid.

4 7 Groepsvorming Onze doelgroepen zijn Ouders / verzorgers en uitsluitend hun kinderen. Kinderopvang Funny Kids heeft bewust gekozen voor een verticaal groep voor de groep grote beertjes (kinderen van alle leeftijden in een groep) omdat de kinderen de hele opvangperiode bij elkaar in de groep met dezelfde pedagogisch medewerkers blijven. Kinderopvang Funny Kids bestaat uit twee stamgroepen; Beneden (horizontale groep); De Kleine Beertjes en Boven; De Grote Beertjes. De stamgroepen bestaan uit maximaal 16 kinderen. Kinderopvang Funny Kids maakt boven gebruik van de gemengde opvang. Dit houdt in dat de kinderen met verschillende leeftijden in hetzelfde groepsruimte samen kunnen zijn. De kinderen van 2, 5 jaar tot 13 jaar zitten bij elkaar in de groep. De grote Beertjes (boven) bestaat uit kinderen van 2,5 tot 13 jaar en de Kleine beertjes (beneden) bestaat uit kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Er wordt specifiek gekeken naar elk kind en waar ze geplaatst kunnen worden. Wij kijken per kind naar de behoefte en bij welke groep hij/zij zich op zijn gemak zal voelen en plaatsen het kind daarna bij de passende groep. Omdat we gebruik maken van de verschillende groepsruimtes is vrij spel ook makkelijk te coördineren en daardoor kunnen we ingaan op de individuele wensen van het kind. In elke ruimte is voldoende groepsleiding aanwezig om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Dit zorgt voor een veilige basis van gehechtheid. Kleintjes kunnen zich in hun ontwikkeling optrekken aan de oudere kinderen. Oudere kinderen leren de jongere kinderen te helpen. De pedagogisch medewerkers kunnen kinderen goed leren kennen en kunnen inspelen op hun individuele behoeftes. Naarmate de kinderen ouder worden zullen wij ze stimuleren in het meedoen van de groepsactiviteiten om de overgang naar de basisschool goed te laten verlopen. Ook is meer aansluiting op de natuurlijke gezinssituatie waarin ook verschillende leeftijden bij elkaar zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om broertjes en/of zusjes in hetzelfde groep te plaatsen. De kinderen leren op een natuurlijke wijze rekening te houden met elkaar en worden gestimuleerd in hun sociale vaardigheden. De Kinderen leren al vroeg en in zekere mate rekening met elkaar te houden. Om zich te kunnen ontwikkelen is het een voorwaarde dat de kinderen zich in de groep veilig en vertrouwd voelen. Het kind moet de kans krijgen om een band op te bouwen met de pedagogisch medewerkers en de groepsgenootjes.

5 Die gelegenheid scheppen wij door zorg te dragen voor stabiliteit en continuïteit in de groep. Dit wordt bevorderd door inzet van de vaste pedagogisch medewerkers en vaste dagritme! Oudercontacten: Wij vinden goed contact met de ouders/verzorgers erg belangrijk. Wij maken gebruik van een kinderdagverblijfboek! Dit is een overdracht schriftje en hierin noteren de pedagogische medewerkers hoe de dag voor uw kind is verlopen en wat uw kind allemaal heeft beleefd. Bij de jongste kinderen/baby s noteren we de drink (en eet) momenten en de slaaptijden en bij de oudere kinderen wat en wanneer ze gegeten hebben. U kunt in dit schriftje ook bijzonderheden noteren die van belang zijn voor ons om te weten. Wij lezen de schriftjes bij binnenkomst van u kind. Buitenschoolse opvang van 4 tot 13 jaar; Uw liefste is 4 en begint met school. U werkt na schooltijd en is het ophalen voor u erg moeilijk of u redt het niet. En/of begint u erg vroeg met werken en u kunt s morgens uw kind(eren)niet zelf naar school brengen. Hierbij willen wij inspringen en uw kind(eren) naar school brengen en van school halen. De kinderen kunnen voor en naschool bij ons komen en naar hun wens activiteiten verrichten. Tv-kijken Er is boven (de grote beertjes) en beneden (de kleine beertjes) een televisie aanwezig en deze wordt soms gebruikt in samenhang met een thema en we hebben als activiteit; bioscoop dagen. De kinderen moeten geen televisie kijken, ze mogen ook een andere rustige activiteit doen! Ze mogen dus zelf kiezen. bijv. een boekje lezen. De kinderen worden bij elkaar in een kring of op onze huiselijke ligbank gezet zodat de activiteit sociaal blijft. Achteraf wordt er over de film gesproken met de kinderen, bijvoorbeeld: waar ging het over, wat heb je gezien, etc. Er zijn filmpjes aanwezig zoals: Sesamstraat Bob de bouwer Dora Disney films (mits deze geschikt zijn voor deze leeftijd) Hello Kitty enz. Per week wordt er maximaal 2x 20 minuten televisie gekeken. Hier wordt niet vanaf geweken; te lang tv-kijken is niet goed voor de kinderen en bovendien verliezen de kinderen van deze leeftijd snel hun aandacht.

6 8 Vier ogen principe Per 1 juli 2013 is wettelijk vastgelegd dat bij dagopvang van kinderen van 0 tot 4 jaar een beroepskracht of beroepskracht in opleiding de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten terwijl hij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene. Deze maatregel wordt het vier ogen principe genoemd. Kinderopvang Funny Kids heeft zich ook hier aangehouden om meer ogen en oren op de groep te hebben en transparantie van de ruimtes te creëren. Er is altijd meer dan één pedagogisch medewerker aanwezig op de groep. Zo is er altijd zicht op kinderen en collega s. Pedagogisch medewerkers gaan altijd met z'n tweeën (of meer) op stap met de kinderen. Onze pedagogische medewerkers worden ondersteund in huishoudelijke en begeleidende taken, door stagiaires of BBL s (beroepsbegeleidende leerweg). Door inzet van stagiaires en BBL ers wordt het vier ogen principe gewaarborgd. Pedagogisch medewerkers maken gebruik van de hele groepsruimtes. De directie komt regelmatig binnen in de groepsruimtes. Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen groepsruimtes en gangen. Er is een afscheiding tussen groepsruimtes en verschoonruimte. Er zijn altijd audiovisuele middelen, zoals een babyfoon in de slaapkamer. Regelmatig staan de deuren van groepsruimtes open. Er is continu cameratoezicht in alle speelruimtes die continue bekeken kunnen worden door de derden (directie). De directie kan ook buiten de locatie meekijken door middel van een app op de telefoon. Alle pedagogische medewerkers in de kinderopvang moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. De VOG toont aan dat een medewerker geen strafbare feiten heeft gepleegd, waardoor hij niet met kinderen mag werken. Alle medewerkers moeten ieder 2 jaar een nieuwe VOG aanleveren. Alle medewerkers van Kinderopvang Funny Kids hebben een VOG in hun bezit.

7 9 Visie van Kinderopvang Funny Kids In ons kinderdagverblijf krijgen de kinderen de ruimte om zichzelf te ontplooien. Ze krijgen de vrijheid om te ontdekken waar hun talenten liggen en te gaan en staan waar ze willen. Op deze manier bouwen kinderen aan hun eigen identiteit. Om te kunnen bouwen aan een eigen identiteit en je als een kind te kunnen ontplooien is het belangrijk om een gevoel van veiligheid te ervaren. Vanuit onze visie vinden wij het belangrijk dat er steeds hetzelfde pedagogisch medewerkers aanwezig zijn op een groep. De pedagogisch medewerker en het kind bouwen hierdoor een band met elkaar op waardoor het kind zich veilig kan voelen. Voor een gevoel van veiligheid is het tevens belangrijk dat de pedagogisch medewerkers een kind volledig accepteren en respecteren. We willen hoogwaardige opvang bieden die voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen waarbij het welzijn van uw kind, uw specifieke wensen en behoeften centraal staan. We vangen kinderen op in een omgeving waar veiligheid, geborgenheid en hygiëne voorwaardelijk zijn. We streven ernaar het welzijn van uw kind(eren) te waarborgen door een opvoedingssituatie te bieden die een aanvulling is op de opvoedingssituatie thuis. Uw kind(eren) stimuleren en begeleiden we op een pedagogisch verantwoorde manier en we laten ze spelenderwijs de wereld ontdekken. De inrichting van de kinderopvang stemmen we speciaal af op de leeftijd, de ontwikkelingsfasen en de behoeften van uw kind(eren). In ons kinderdagverblijf doen kinderen veel met elkaar in groepjes. Ze spelen, praten en ondernemen dingen met elkaar. Hierdoor leren ze communiceren met elkaar en zich verplaatsten in de ander. Wanneer kinderen veel met elkaar doen worden ook hun sociale competenties bevordert. Kinderopvang Funny Kids is een pedagogisch verantwoorde en moderne kinderopvang. Een aantal punten vonden wij belangrijk om terug te zien in een visie. Het kind staat centraal. De kinderen moeten de ruimte en vrijheid krijgen om zich te ontwikkelingen, zodat de uniekheid van het kind naar voren komt. Voor ons is ieder kind uniek, als kinderen de ruimte krijgen om zelf dingen te ontdekken op een niveau wat het beste bij het kind past kan een kind zich het beste ontplooien. Het is groot van belang dat de benadering ook een meerwaarde biedt voor het kind. Het stimuleren van het respect tonen voor elkaar; de pedagogisch medewerkers benaderen de kinderen respectvol en leren dit ze ook aan. Ruimte en mogelijkheden creëren waarbinnen de kinderen zich op hun eigen manier en tempo kunnen ontwikkelen. De competenties van kinderen zien en niet hun afhankelijkheid is hier heel belangrijk. Respect voor de behoefte aan een stabiele persoonlijke band en respect voor de zelfstandige activiteiten van het kind.

8 Goede gezonde ontwikkeling; er is aandacht voor de dagelijkse behoeften. Dagritme is zo aangepast dat de kinderen hier hun ritme in vinden. Er zijn alle mogelijkheden aangeboden, zodat het kind kan ui groeien tot een evenwichtig, opgewekt en zelfverzekerd mens. Thuisgevoel; kinderen voelen zich thuis doordat ze alle ruimte krijgen om zich te kunnen ontplooien en te ontwikkelen en het sfeer is hierbij erg belangrijk. Ruimte en grenzen; Vrije bewegingsruimte. Tijdens het vrije spel beschikken kinderen over een ruimte die aangepast is aan zowel hun behoefte aan veiligheid. Er is speelmateriaal dat aansluit bij hun leeftijd en belangstelling. Kinderen hebben de mogelijkheid hun eigen interesse en behoefte te volgen, zonder dat een pedagogisch medewerker ingrijpt door hen aan te moedigen of een andere activiteit voor te stellen. De pedagogisch medewerker is in de buurt, maar beperkt zich tot oogcontact of bevestigende woorden. Dat helpt het kind uit te groeien tot een evenwichtig, opgewekt en zelfverzekerd mens. Veiligheid en gezondheid. De kinderen voelen zich veilig door de benaderingswijze van onze pedagogische medewerkers. Sensitief responsiviteit is hierbij erg belangrijk. Kinderen kunnen zich sociaal emotioneel veilig ontwikkelen. Ook voor een gezonde ontwikkeling is er alles gedaan

9 10 Ouders In ons kinderdagverblijf hebben de pedagogische medewerkers veel contact met de ouders. Om kinderen de normen en de waarden aan te leren is het belangrijk te weten welke normen en waarden ouders hebben en hoe deze aansluiten op de normen en waarden van ons kinderdagverblijf. Voor ouders hebben we een oudercommissie opgesteld. Meer informatie is te vinden op onze website Voor de ouders hebben we ook een klachtenregeling, wij hopen niet om met een klacht in aanmerking te komen, maar als er zoiets toch gebeurd kunt u op onze website de protocol klachtenregeling bekijken. In ons kinderopvang hechten wij veel waarde aan hygiëne en veiligheid. Wij worden als kinderdagverblijf gecontroleerd door de GGD en de brandweer op zaken als hygiëne en veiligheid. Het is belangrijk dat het hygiënisch en veilig is voor de kinderen die door ons worden opgevangen. Door een goede hygiëne proberen we ziektes te voorkomen. Ook leren we de kinderen dat het belangrijk is om op te ruimen en schoon te maken. Daarom laten wij de kinderen meehelpen ( vanaf 1 jaar) met simpel opruim en schoonmaakwerk. Natuurlijk letten wij er dan op of het schoon is en doen het eventueel nog na. Het is voor de kinderen vooral een leuke activiteit en we proberen ze te stimuleren door zelf mee te doen en eventueel een liedje erbij te zingen. Knutselwerkjes worden na één maand verwijderd.

10 11 Inzet pedagogisch medewerkers Wij vinden het erg belangrijk dat er voldoende toezicht is en daarom werken wij met protocol inzet pedagogisch medewerkers en de pedagogisch medewerkers voldoen aan de opleidingseisen pedagogisch werker niveau 2, 3 of 4. De taken zijn als volgt: Medewerker met niveau 2 geeft ondersteuning bij de dagelijkse werkzaamheden. Zoals het bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. Medewerker met niveau 3 voert zelfstandig werkzaamheden uit op het gebied van opvang, ondersteuning en ontwikkeling van kinderen van 0 t/m 13 jaar. Medewerker met niveau 4 voert zelfstandig ontwikkelingsgerichte activiteiten en coördinerende en beleidsmatige taken uit. Er zijn wettelijke regels afgesproken die een basis voor de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland waarborgen. Één van de gemaakte afspraken betreft het maximaal toegestane aantal kinderen per pedagogisch medewerker; de leidster/ kindratio. Deze ratio verschilt per leeftijdsgroep. Kinderen hebben in de verschillende leeftijdsgroepen een verschillende mate van afhankelijkheid. De pedagogische medewerkers en het aantal gelijktijdig aanwezige kinderen in de groep bedraagt ten minste: - 1 pedagogische medewerker per 4 aanwezige kinderen tot 1 jaar; - 1 pedagogische medewerker per 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar; - 1 pedagogische medewerker per 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar; - 1 pedagogische medewerker per 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar. Bij kinderen van verschillende leeftijden in één groep wordt het minimale aantal Pedagogische medewerkers berekend met de rekentool op Bij kinderen van verschillende leeftijden in één groep moet een gemiddelde berekend worden voor de vaststelling van het aantal kinderen per pedagogisch medewerker. De gemiddelde wordt dan naar boven afgerond.

11 12 Wenprocedure Het is heel erg van belang dat de kinderen zich veilig voelen en zich in een vertrouwde omgeving ontwikkelen. De eerste dag is erg spannend voor ieder kind. De ene kind heeft meer moeite mee met het aanpassen dan een ander kind. Daarom besteden we aandacht aan het wenproces. Hierbij schenken onze pedagogische medewerkers extra aandacht aan (om het kind op z n gemak te laten voelen) door bijvoorbeeld het kind de groep te laten verkennen, bij activiteiten te betrekken. Onze pedagogische medewerkers gaan op de eerste dag al kijken wat een kind nodig heeft en wat voor benaderingswijze ze kunnen toepassen. Onze pedagogische medewerkers kunnen u hier meer over inlichten. Wenproces kan in elke situatie anders zijn. Want elk kind is anders en uniek. Tijdens het intakegesprek kunnen we samen een zorgvuldige beslissing nemen. U mag uw kind voor aanvang van plaatsing bij de dagopvang een ochtend brengen om te wennen. U brengt uw kind om 9.00 uur en haalt het kind om uur weer op. Dit is een korte ochtend waarop uw kind rustig kan kennismaken met de pedagogisch medewerkers en de opvang situatie. De wen dagen/ momenten kunnen we eventueel verlengen en/of verspreiden naar de behoeftes van uw kind. Wat belangrijk bij het brengen van uw kind is, dat als u aangeeft weg te gaan ook daadwerkelijk weggaat. Kom de eerste keer wat eerder, zodat u nog wat kunt spelen met uw kind voordat u weggaat. Geef aan de pedagogische medewerkers aan dat u van plan bent te vertrekken, zodat ze uw kind extra in de gaten kunnen houden wanneer u de groep verlaat. Houd het afscheid kort en bondig voor u kind.

12 13 Tarieven / Opvangtijden De kinderopvangtoeslag is een inkomensafhankelijke tegemoetkoming voor ouders die formele kinderopvang afnemen. In de voorgenomen maatregel zal de toeslag voor het eerste kind (het kind dat de meeste uren kinderopvang afneemt) Opvangvorm Tarieven 2014 Dagopvang 0-4 jaar 6,36 Buitenschoolse opvang 4-13 jaar 5,93 24-uursopvang (avond) 7,50 24-uursopvang (nacht) 8,50 Prijzen zijn per uur benoemd. De tarieven gelden ook voor weekenden en feestdagen. Het bieden van flexibele opvang en uitgebreide opvangtijden; KDV en BSO Funny Kids biedt flexibele opvang/extra dagdelen voor de ouders die als oproepkracht werken of verschillende diensten hebben. De ouder kan zijn/haar rooster minimaal twee weken van tevoren doorgeven en kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Wij doen ons best om u zo goed mogelijk te helpen en uw kind(eren) een veilig en vertrouwd omgeving te bieden. Opvangtijden; Kinderdagverblijf (0 tot 4 jaar) Hele dagopvang uur Halve dagopvang in de uur ochtend uur Halve dagopvang in de Vanaf tot middag uur Verlengde dagopvang In overleg met de ouder/verzorger kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor opvang uren/tijden.

13 Buitenschoolse opvang (4 tot 13 jaar) - Buitenschoolse opvang (BSO) (incl. of excl. ** de schoolvakanties) - Verlengde naschoolse opvang - Voorschoolse opvang (VSO) - Verlengde voorschoolse opvang - Tussenschoolse opvang (TSO) - Vakantie opvang (gedurende 12 weken of 6 weken schoolvakanties ± uur tot uur vanaf uur vanaf uur ± ± uur uur In overleg met de ouder/verzorger kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor opvang uren/tijden. Extra dagdelen en ruilen van dagdelen BSO/ KDV Het kan voorkomen dat u als ouder een extra dagdeel wilt afnemen of een dag wilt ruilen. Dat is in overleg met de directie of met de pedagogisch medewerkers dan geen probleem en wij bieden u dit graag als extra service aan. U kunt als ouder daar geen rechten aan ontlenen. Dit is echter alleen mogelijk als de leidster-kindratio dat toelaat en er als er geen extra pedagogische medewerker ingezet hoeft te worden. Extra dagdelen en ruilen is het hele jaar door mogelijk. Extra dagdelen Een extra dagdeel/dag kan maximaal één maand van te voren worden aangevraagd. De directie of een van de pedagogische medewerkers kan dit indien mogelijk op de dienstlijst meteen aanpassen. Mocht de ouder uiteindelijk geen gebruik maken van het extra dagdeel/dag dan wordt dit toch in rekening gebracht. Voor de BSO geldt verder ook: Extra dagdelen zijn alleen mogelijk voor de periode waarin het contract geldt. Dus voor BSO in de schoolweken: alleen in de schoolweken; voor BSO met vakantieopvang het hele jaar door. Een studiedag/extra vrije dag van school valt onder de schoolweken. Dat betekent dat elke ouder met een BSO- overeenkomst een extra dagdeel/dag kan aanvragen. Een feestdag kan niet gebruikt worden om te ruilen. BSO-vakantieopvang Voor ouders die BSO-opvang inclusief vakantieopvang hebben, willen wij meer mogelijkheden bieden. Wij willen het all-in contract aantrekkelijker maken en hebben daarom het volgende afgesproken (deze afspraken gelden alleen voor ouders met een BSOovereenkomst inclusief vakantieopvang): Ouders kopen vaste dag/dagen in voor de vakantieopvang door het afsluiten van BSO met vakantieopvang.

14 Tot 4 weken voor de schoolvakantie kunnen ouders aangeven of ze extra dagdelen/dagen willen inkopen of willen ruilen. 24-uursopvang Kinderopvang Funny Kids biedt nu 24uurs-opvang en 7/24 aan voor de kinderen tussen 0/13 jaar waarvan de ouders/ verzorgers wisselende diensten hebben. Kinderopvang Funny Kids is één van de weinige kinderopvang organisaties die flexibel is en 24uurs/weekendopvang aanbiedt in de regio Den Haag. De kinderen die in de avond of nacht bij Funny Kids doorbrengen, krijgen net zo goed de zelfde zorg en aandacht als overdag. Het verschil is wel dat er extra zorg gedragen wordt aan de nachtrust. We vinden het belangrijk dat de kinderen zich ook s avonds en s nachts helemaal thuis voelen en daardoor ook de rust hebben om lekker te kunnen slapen, net zoals thuis. Er wordt gebruik gemaakt van ons kinderdagverblijfboek voor een goede overdracht aan de ouders. Dit geldt ook voor de avond en nacht opvang. Door 24-uurs opvang kunt u zorgeloos uw werkzaamheden continueren, wetende dat uw kind die aandacht en verzorging krijgt die u verlangt. Hierbij kunnen we denken aan studie, nacht- avonddienst, weekenddienst, reizen etc. 24-uurs opvang biedt dan de mogelijkheid om uw kind op te vangen en de zorg aan het kind te geven die nodig is. Natuurlijk brengt u uw kind het liefst zelf naar bed maar mocht het echt niet anders willen of lukken, dan biedt 24-uurs opvang de oplossing. Alle faciliteiten voor een goede zorg en nachtrust zijn hierbij aanwezig. De ouders/ verzorgers bepalen in overleg met ons welke dagen en welke diensten ze graag gebruik willen maken van opvang. Bovendien zijn de ouders/ verzorgers vrij om aan te geven op welk uur ze hun kind willen komen brengen en halen. Ook bieden wij noodopvang als het toch niet mocht lukken om jullie kindje op te komen halen op het afgesproken tijdstip of u heeft spoed opvang nodig. 24-uursopvang Avond Nacht 14: uur uur

15 14 Voeding en verzorging Ritme Dagopvang Regelmaat en structuur is erg belangrijk voor de kinderen, ook met voeding. Wij hebben drie vaste eettijden daarnaast een vaste moment voor een tussendoortje. Dit kunt u hieronder terugvinden op de dagritme van de groepen. Wij bieden aan de kinderen een verantwoord eetpatroon, hetgeen inhoudt dat we ervoor zorgen dat alle kinderen gevarieerd en gezond eten krijgen. Wij halen elke week verse groente en fruit in huis en kiezen verstandige producten zoals volkorenbrood, halfvolle melk, verantwoord zoetbeleg en vleeswaren. Daarnaast zorgen we ervoor dat de kinderen minstens 2 dagen per week een heerlijke warme maaltijd krijgen. De pedagogische medewerkers kijken elke dat wat ze vers kunnen aanbieden en waar de kinderen behoefte aan hebben, vaak vragen ze de kinderen wat ze in de middag willen eten; soep, macaroni, pannenkoek Soms zijn er cultuurgebonden maaltijden aanwezig; zoals Marokkaans, Surinaams, Bulgaars, Turks enz. We maken vezelrijk eten die de nodige voedingsstoffen, vitaminen en bouwstoffen bevat, zodat het de ontwikkeling van de kinderen bevordert. Tijdens de eettijden creëren/zorgen de pedagogisch medewerkers voor rust en uiteraard gezelligheid. Wij vinden namelijk dat een goede sfeer met aandacht voor het eten de kwaliteit van het eetpatroon bevordert. Kinderen die een dieet volgen of allergisch zijn voor bepaalde voeding, dient u als ouder voor ander voedsel zorg te dragen of dit op tijd aan te geven, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. We hebben een lijst in de groep hangen waarop de allergieën /aandoeningen van de kinderen staan, zodat er daar rekening mee gehouden wordt. Verder wordt Nutrilon 1, 2,3 en 4 aangeboden voor de baby s. U kunt tevens pap meebrengen voor uw kind. Indien u van uw eigen merk luiers/voeding gebruik wenst te maken, dient u deze zelf mee te nemen in overleg met de pedagogische medewerkers.

16 Ons dagritme ziet er als volgt eruit: Ritme Dagopvang 07:30 uur Breng tijd van de kinderen 09:30 uur Fruit eten 10:00 uur Vrij spel / activiteit 11:30 uur Brood eten 12:15 uur Slapen 15:00 uur Cracker / vla eten Vanaf 15:30 uur Ophaaltijd van de kinderen 17:00 uur Koek en sap 18:30 uur De kinderen worden opgehaald. Ritme Buitenschoolse opvang Brengtijd van kinderen en eventueel eten(een boterham en melk) de kinderen worden naar hun scholen gebracht De kinderen worden van school gehaald en krijgen lunch/ warme maaltijd. Na het eten kunnen de kinderen kiezen voor een activiteit. Er wordt ook extra aandacht geschonken aan de kinderen die huiswerk meekrijgen van school De kinderen worden opgehaald. De kinderen verlaten de groep alleen als er activiteiten plaatsvinden buiten de groep: zoals o.a. naar speeltuin, kinderboerderij, circus, kermis enz. We werken dan ook veel met thema s. Ritme 24-uursopvang 18: Warm eten. 19: Pyjama aan. Tv kijken, boekje lezen. De verdere invulling van de avond wordt besproken met de ouders. 21: Uiterste tijd dat de kinderen naar bed gaan. In de zomer en vakantiemaanden wordt het schema indien gewenst aangepast. Ritme Nachtopvang De kinderen kunnen tot gebracht worden. Vanaf 06:30 kunnen de kinderen opgehaald worden. Om 07:00 krijgen de oudere kinderen een ontbijt en worden klaargemaakt voor school, indien de ouders dat wensen.

17 10. Huisregels Halen en brengen Kinderopvang Funny Kids is 7/24 open. Auto s worden geparkeerd in de daarvoor bestemde vakken. Kinderen worden niet meegegeven aan vreemden. Ouders geven van te voren aan de pedagogische medewerkers van de groep door als hun kind(eren) door iemand anders wordt opgehaald. Wanneer een kind niet komt, dienen ouders dit voor 9.00 s ochtends bij de pedagogische medewerkers te melden. Als een kind eerder dan normaal opgehaald wordt, wordt dit doorgeven aan de pedagogische medewerkers van de groep. Als een kind een bepaalde periode vakantie heeft, wordt dit zo snel mogelijk doorgeven aan de pedagogische medewerkers van de groep. Ouders geven altijd aan bij de pedagogische medewerkers dat zij hun kind ophalen/meenemen. Bij calamiteiten is het belangrijk dat de pedagogische medewerkers weten welke kinderen wel/niet aanwezig zijn/zijn opgehaald. Jassen worden ophangen aan de kapstok bij de juiste naam. Persoonlijke eigendommen van de kinderen worden opgeborgen in hun mandje op de persoonlijke plaats van het kind en voorzien van naam. Bij slecht en nat weer altijd de schoenen van de kinderen uitdoen en onder de jassen plaatsen. Kinderen moeten wel slofjes aan omdat de vloer glad kan zijn wanneer ze op sokken lopen. Bij slecht en nat weer dienen ouders blauwe plastic hoesjes over de schoenen aan te trekken of de schoenen uit te doen. Blauwe hoesjes zijn te vinden bij de ingang. Kinderwagens en maxi-cosi s worden aan de zijkant bij de ingang geplaatst. Belangrijke regels Kinderopvang Funny Kids heeft een ontruimingsplan. Deze wordt regelmatig geoefend. Er zijn dagelijks voldoende pedagogische medewerkers met een diploma BHV en/of EHBO voor de kinderen aanwezig. Jaarlijks wordt een risico inventarisatie rondom de veiligheid en gezondheid op onze kinderopvang uitgevoerd. Aansluitend wordt een plan van aanpak gemaakt om de situaties zo veilig mogelijk te maken. Bekers met hete koffie/thee worden buiten bereik van kinderen gezet. Met speelgoed of andere spullen wordt er niet gegooid. Er wordt binnen ook niet gevoetbald. Losse spullen en spelmateriaal worden zo veel en snel mogelijk opgeruimd en blijven niet op de grond slingeren. Kleine onderdeeltjes en kapot speelgoed wordt weggegooid. Tassen en jassen van volwassenen worden buiten bereik van kinderen gehouden en

18 opgeborgen op kantoor. M.u.v. vogel, zijn (huis)dieren niet toegestaan binnen onze locatie. Kinderen dragen bij voorkeur geen sieraden om de nek, of koordjes aan kleding. De kinderen mogen niet zonder toezicht op de trappetjes klimmen, dit gaat altijd onder begeleiding. Kinderen mogen niet op de vensterbank klimmen. Schoonmaakmiddelen en andere giftige stoffen worden hoog opgeborgen of ze staan achter slot en grendel. Niet staan op stoelen, tafels en banken. Niet in de hoge box klimmen. Niet in kasten klimmen. Baby s die kunnen gaan staan, worden in een tuigje vastgezet in de kinderstoel. Kinderen bedienen geen (keuken)apparatuur. Apparatuur en snoeren zijn buiten bereik van kinderen. Schoonmaken Elke dag wordt de groepsruimte schoon gehouden door de pedagogisch medewerker. (afval wordt altijd van de groep verwijderd) Aan het einde van elke week worden alle ruimtes grondig schoongemaakt. De w.c. wordt dagelijks schoongemaakt De aankleedtafel en aankleedkussen wordt na iedere verschoning gereinigd met water en zeep, desinfecteren met dettol of alcohol. Het spreekt voor zich dat als de pedagogisch medewerkers zien dat een stuk speelgoed vies is, zullen zij het schoonmaken. Er wordt niet gewacht tot een ander het zal doen. Aan het einde van de dag wordt de kraan op de groep, de w.c s verschoond alle handdoeken/vaatdoeken (vaatdoeken dagelijks) worden verwisseld. De tafel en vloer gereinigd. Vaatdoeken worden na ieder gebruik schoongespoeld met heet water. Er wordt voldoende geventileerd door het openen van ramen Er wordt geen gebruik gemaakt van spuitbussen in een ruimte met kinderen. Een slab wordt zo nodig na eenmaal gebruik bij de was gedaan. Wanneer iets vies is wat besmetting kan verspreiden worden er wegwerphandschoenen gedragen. Dit kan ontlasting, urine, bloed, vocht of iets van dien aard zijn. De afvalbak wordt elke dag geleegd. Dagelijks wordt er in de groepsruimte geventileerd door het openen van een raam.(wanneer de kinderen op bed liggen)

19 Er wordt gewerkt met een weekschema. Op dit schema wordt aangekruist wat wel/niet schoongemaakt is. Hierop staat o.a. vermeld: speelgoed, aankleedtafel, vloer, meubilair, bedjes verschonen, etc. De was Er staat in de washok een wasmand die minimaal 1 keer per dag geleegd wordt. De was wordt elke dag gedaan. Na het aanraken van vuile was worden handen gewassen. Het streven is om de inhoud van deze wasmand dagelijks leeg te wassen. Het wassen van het wasgoed wordt gedaan op de volgende temperaturen: Washand, handdoeken e.d. 60 graden Beddengoed 60 graden Knuffels/ verkleedkleren e.d. 60 graden (één keer per maand) Wanneer zieke kinderen spelen met knuffels/verkleedkleren dan wordt deze extra gewassen. Keuken/Afwas Vieze vaat wordt bij het aanrechtblok afgespoeld en gaat de vaatwasser in. De afwasborstel die bij de spoelbak ligt wordt regelmatig vervangen. Eten wordt bewaard op de daarvoor bestemde plaats; koelkast of kast en wordt voorzien van een datum wanneer het product aangebroken wordt. De producten worden vlak voor gebruik uit de koelkast gehaald. Producten die langer dan 30 min. buiten de koelkast zijn worden weggegooid. De houdbaarheidsdatum wordt gecontroleerd. Schoonmaakmiddelen Met de aankoop van schoonmaakmiddelen wordt met een aantal zaken rekening gehouden. Zoals : veiligheid/giftigheid, waarvoor het gebruikt moet worden en milieu aspecten. De volgende schoonmaakmiddelen worden in ons kinderdagverblijf gebruikt. Dettol en allesreiniger voor het schoonmaken van het speelgoed, de kasten, vensterbanken, de keuken en het toilet. Vloeibaar schuurmiddel voor de wasbakken, afwasmiddel voor de handmatige afwas en waspoeder voor de wasmachine. De schoonmaakmiddelen worden opgeborgen in de kastje hoog in de keuken of in de opbergkast. De keukenkastje wordt afgesloten en is door de kleine kinderen niet te openen. Tijdens schoonmaakwerkzaamheden wordt er goed geventileerd: raam open. Handen/monden wassen Door de pedagogisch medewerkster wordt er op gelet dat de kinderen na het toiletbezoek hun handen wassen. Kinderen wassen hun handen voor het eten (washandje). Na het eten krijgt ieder kind een eigen washandje waarmee hun mond/handen worden schoongemaakt. Vervolgens gaat het washandje in de was.

20 Pedagogisch medewerkers wassen hun handen na het helpen bij het toiletbezoek van een kind, bij aanraking van snot, na het aanraken van afval of vieze was, of anderszins viezigheid. Kinderen wordt geleerd de handen te wassen na toiletbezoek met vloeibare zeep, goed af te spoelen en af te drogen met een schone handdoek of papieren handdoek. Zieke pedagogische medewerkers besteden extra aandacht aan een goede handhygiëne. Handen worden gewassen met vloeibare zeep en goed afgespoeld. De handen worden afgedroogd aan een schone handdoek of papieren handdoeken. Pedagogisch medewerkers wassen voor het bereiden van eten hun handen. Wanneer kinderen helpen met het bereiden van eten dan wassen zij voor het bereiden hun handen. Na aanraking met dieren worden de handen gewassen. Pedagogisch medewerkers wassen hun handen voor en na wondverzorging. Groepen In de groepsruimtes waar de kinderen verblijven worden de vloeren regelmatig gedweild en schoongemaakt. Fopspenen en flessen De fopspenen zitten in de eigen mandjes van de kinderen. Fopspenen spoelen wij eerst af onder de kraan als hij op de grond is gevallen, voordat wij hem aan het kind teruggeven of in zijn mandje opbergen. De flesvoeding wordt opgewarmd in de magnetron. De borstvoeding wordt bij binnenkomst gelijk in de koelkast gezet. Voedingen mogen eenmaal opgewarmd worden na bereiding. De flessen die niet gebruikt worden van de kinderen worden teruggegeven aan de ouders. Alle flessen die van het dagverblijf zelf zijn, en de reserve spenen worden uitgekookt. Schone flessen worden op de kop bewaard op een schone theedoek. Fopspenen worden dagelijks gecontroleerd of ze kapot zijn. Spenen worden meegegeven door de ouders. Evt. eigen spenen worden regelmatig vervangen. Papieren zakdoeken Voor elk kind wordt een nieuw papieren zakdoekje gebruikt en na gebruik weggegooid. Kinderen wordt geleerd de hand voor de mond te houden bij hoesten/niezen. Zo nodig worden daarna handen gewassen.

21 Kinderen leren de neus te snuiten met een papieren zakdoekje of tissue, die vervolgens wordt weggegooid. Veiligheid De goedgekeurde blusapparatuur wordt jaarlijks gecontroleerd door een daartoe bevoegde instantie. De kachels hebben een beschermingskast voor de veiligheid van de kinderen. EHBO Er zijn EHBO spullen en gifwijzers aanwezig in ons kinderdagverblijf. We streven er naar dat er minimaal 1 pedagogisch medewerkster met BHV en kinder EHBO aanwezig is. Deuren Er zijn speciale kunststof strips bevestigd, zodat de kinderen niet met hun vinger tussen de deur kunnen komen. De buitendeuren zitten op slot, alleen tijdens haal en breng tijden is het slot eraf. Dit om onbevoegden te weren. Speelgoed Bij de aanschaf van speelgoed wordt er gelet op de veiligheid, duurzaamheid, aantrekkelijkheid en de ontwikkeling die het stimuleert. Het aanwezige speelgoed wordt gecontroleerd op gebreken. Indien het een gevaar vormt voor de kinderen, wordt het apart gehouden voor reparatie of weggegooid. Vies speelgoed wordt schoongemaakt. Speelgoed wat in de mond wordt gedaan wordt schoongemaakt en speelgoed waar een ziek kind mee speelt wordt nadien schoongemaakt. Speelgoed wordt niet meegenomen naar het toilet. Buitenspeelgoed en zwemspeelgoed wordt apart gehouden. Roken Het gehele kinderdagverblijf is rookvrij! Tassen van de pedagogische medewerkers In de tassen van de pedagogische medewerkers kunnen kind onvriendelijke materialen zitten, zoals sigaretten, medicijnen enz. Daarom worden de tassen buiten het bereik van de kinderen opgeborgen. Slaapruimte Onze slaapruimte is goed geventileerd. Wij hebben goedgekeurde ledikanten voor de kinderen. De kinderen slapen onder een laken en een deken in de winter. Daarnaast slapen de kinderen in zelf meegebrachte slaapzakken. Bij de baby s wordt een katoenen luier op het bed bij het hoofd gedeelte gelegd om zo ook de hygiëne te waarborgen. Iedere baby heeft elke dag zijn eigen luierdoek. Dagelijks wordt deze luierdoek verschoond. De kinderen hebben zoveel mogelijk hun eigen bed met het oog op hygiëne. Wekelijks wordt het gehele bed verschoont. Zodra het vuil is wordt het uiteraard eerder verschoont.

22 Op kinderopvang Funny Kids wordt gehandeld volgens de uitgangspunten die zijn beschreven in het pedagogisch beleidsplan en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de individualiteit van alle kinderen. Dit betekent onder andere dat er rekening wordt gehouden met het slaap- en eetritme van de baby s. De peuters slapen 1 x in de middag, indien het kind nog slaapbehoefte heeft. De dreumesen en peuters volgen het dagritme van kinderdagverblijf Funny Kids. Buitenspeelplaats Bij de invulling van de buitenspeelplaats is rekening gehouden met schaduwplekken voor de kinderen. De speeltoestellen voldoen aan de veiligheidseisen. De buitenspeelplaats wordt voor gebruik gecontroleerd om uitwerpselen van ongedierte, hond of kat en zo nodig verwijderd. Wanneer er een zwembadje is dan gebruiken de kinderen die niet zindelijk zijn een zwemluier in het water. Water wordt dagelijks ververst met drinkwater of wanneer nodig is eerder. Het badje wordt droog opgeborgen. In het badje of op de speeltoestellen wordt niets gegeten, om ongelukken te voorkomen. Wanneer er wordt gewandeld in de bossen dan ziet de pedagogische medewerker er op toe dat er beschermende kleding gedragen wordt i.v.m. de teek. Na afloop wordt aan de ouders meegedeeld dat ze in het bos zijn geweest en de kinderen nagekeken moeten worden op een tekenbeet. Ouders vullen een toestemmingsverklaring in, en geven daarbij wel of geen toestemming voor uitstapjes buitenshuis. Buiten wordt er alleen aan tafel gegeten.

23 11. Observeren en signaleren Vanaf 1 juli 2015 moeten wij als kinderopvang ook in ons beleidsplan aangeven hoe wij bijzonderheden in de ontwikkeling van kinderen of andere problemen signaleren en hoe we de ouders doorverwijzen naar instanties. Observeren en signaleren Iedere peuter ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Bij de meeste peuters is er geen reden tot bezorgdheid, maar soms kunnen er vragen opkomen over het gehoor, het gezichtsvermogen, de motoriek, taal- en spraakontwikkeling, de opvoeding of het gedrag. De leidster bespreekt haar bevindingen met de ouders. In dit gesprek is ruimte voor het uitwisselen van informatie met als uiteindelijke doel een oplossing te vinden waar iedereen zich prettig bij voelt. De leidster kan zelf door middel van verschillende observatiemethoden het eventuele probleem helder krijgen. Ook kan zij haar collega( s) om advies vragen. Tijdige signalering van een eventuele achterstand of ontwikkelingsstoornis maakt het mogelijk om advies en hulp in te schakelen waardoor de nadelige gevolgen zo beperkt mogelijk blijven. De Kinderopvang heeft ten aanzien van opvoedvragen een verwijzende taak en kan evt, fungeren als intermediair bij het tot stand brengen van een aanbod voor opvoedingsondersteuning. Een leidster kan gebruik maken van advies van externe deskundigen. Mensen die gespecialiseerd zijn in problemen die kunnen optreden bij opgroeiende peuters, zoals een logopediste, orthopedagoog, kinderfysiotherapeut of consultatiebureauarts. Ouders hebben de primaire verantwoordelijkheid voor hun peuter. Wanneer ouders niets doen met het advies en geen verdere stappen ondernemen of toestemming geven tot, dient de leidster dit te allen tijde te respecteren. Hierop is één uitzondering: bij een vermoeden van kindermishandeling wordt contact opgenomen met het advies en meldpunt kindermishandeling. Kinderen met een handicap of beperking Ook kinderen met een handicap of beperking zijn welkom op de Kinderopvang. De toelating van kinderen met een beperking gebeurt in nauw overleg met de ouders en eventueel hulpverlenende instanties. Elke vraag wordt apart bekeken op de volgende punten: - Kan de kinderopvang het kind bieden wat het nodig heeft? - Zijn er speciale voorzieningen nodig? - Na plaatsing is er regelmatig overleg met de ouders en evt. andere betrokken instellingen die het kind bezoekt. Doel van het overleg is een zo goed mogelijk afgestemde begeleiding van het kind.

24 Protocol Kindermishandeling Binnen Funny kids bestaat een protocol signaleren Kindermishandeling. In dit protocol wordt de verantwoordelijkheid omschreven voor het signaleren van kindermishandeling en voor het ondernemen van actie na het signaleren. Aan de hand van een stappenschema, welke begint bij het vermoeden, worden verantwoordelijkheden en acties van betrokkenen omschreven. Leidsters Bij Funny kids zijn alle leidsters minimaal geschoold op het niveau SPW3 of vergelijkbaar. Alle leidsters zijn in het bezit van een verklaring omtrent gedrag (VOG). Richtlijnen voor het observeren en volgen van de ontwikkeling Uiteraard volgen de leidsters de kinderen gedurende de ochtend. Als hen dingen opvallen bespreken ze die eerst onderling. Vervolgens, als daar aanleiding voor is, delen ze de observatie met de ouders. Meestal op een zo informeel mogelijke wijze, bijvoorbeeld bij het halen of brengen. Het streven is te komen tot één uniforme aanpak van bepaald gedrag thuis en bij Funny Kids. Observaties van problemen hebben uitsluitend betrekking op opvallend anders gedrag of (zorgwekkende) achterstanden in de ontwikkeling. Richtlijnen voor het signaleren van problemen In een kinderopvang bestaat altijd de kans dat er sprake is van afwijkingen in gedrag en houding van de kinderen. Het is de plicht van de leidsters om hier alert op te zijn en actie op te ondernemen. Signaleren De leidsters van Funny Kids zijn voortdurend in contact met de groep en beoordelen het (speel)gedrag van de kinderen volgens normatieve waarden. Hierbij kijken zij naar de houding en het gedrag van het kind naar andere kinderen en naar de leiding. Tevens observeren ze spelgedrag. Leidsters maken aantekeningen indien er sprake is van afwijkingen en bespreken deze allereerst met elkaar om tot een eenduidige mening te komen, ofwel is het structureel gedrag of een incident. Vervolgens bespreken de leidsters dit met de leidinggevende en daarna benaderen zij de ouders voor een privégesprek. Doorverwijzen Indien de leidsters van mening zijn dat er professionele hulp noodzakelijk is, dan verwijzen zij de ouders door naar de noodzakelijke hulpverlening:

25 Doelen en richtlijnen voor de ontwikkeling van de kinderen Funny Kids draagt bij aan de persoonlijke en natuurlijke ontwikkeling van de kinderen op een aantal cruciale gebieden. Ontwikkeling van lichaam, motoriek en zintuigen Vooral in de eerste levensjaren groeien kinderen hard en leren ze steeds meer de mogelijkheden van hun eigen lichaam kennen, gebruiken en vergroten. De opvang is een plek waar de kinderen zich plezierig en veilig kunnen voelen, waardoor zij op ontdekking gaan en al spelende zich verder kunnen ontwikkelen. De leidsters bieden de kinderen speelgoed, materiaal en activiteiten aan om deze ontwikkeling te stimuleren. Er zijn mogelijkheden voor vrij spelen, zowel alleen als samen en mogelijkheden om groepsgewijs iets creatiefs te doen. De leidsters hebben hierin een actief sturende rol. Het spelmateriaal in de opvang is aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Bij de keuze van het spelmateriaal wordt aandacht besteed aan de grove motoriek, zoals rennen, klimmen, fietsen, balspellen etc. Maar ook aan de fijne motoriek, zoals knutselen, puzzelen, prikken, etc. Lichamelijk contact tussen leidsters en kinderen is belangrijk. Het heeft een sterk effect op de kinderen. Een aai over de bol, een knuffel, even op schoot zitten of een handje vasthouden zijn bij Funny kids hele normale omgangsvormen. De zintuiglijke ontwikkeling wordt gestimuleerd door het gebruik van kleuren, verschillende soorten materiaal en door het doen van spelletjes die met horen, voelen, ruiken en proeven te maken hebben. Ontwikkeling van sociaal emotionele vaardigheden Kinderen doen dagelijks veel nieuwe indrukken op en maken veel emoties door. Vrolijkheid, enthousiasme, boosheid, angst, verdriet en pijn. We helpen ze deze emoties te verwerken en ermee om te leren gaan, uiteraard passend bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van de betreffende kind. We doen dit door open te staan voor signalen die kinderen geven en door emoties met ze te delen. Als ze moeite hebben met hun emoties om te gaan, besteden we hier extra aandacht aan. Door het opbouwen van een vertrouwensband met de kinderen en het bevorderen van het gevoel van eigenwaarde worden ze geholpen emoties te delen met de leidsters. Wanneer emoties afgereageerd worden door agressief gedrag wordt dit door de leidsters afgeremd en worden de kinderen geholpen boosheid of frustraties op een andere manier te verwerken.

www.kinderopvangfunnykids.nl. E: contact@kinderopvangfunnykids.nl Adres: Scheepmakersstraat 4,2515VC Den Haag T: +31 (0)70 737 11 86. KVK: 57281297.

www.kinderopvangfunnykids.nl. E: contact@kinderopvangfunnykids.nl Adres: Scheepmakersstraat 4,2515VC Den Haag T: +31 (0)70 737 11 86. KVK: 57281297. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Visie en missie van Kinderopvang Funny Kids 3. Visie op kinderen (hoe kijken wij naar kinderen) 4. Visie op opvoeden/ Pedagogische uitgangspunten 5. Voeding en verzorging

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Visie en missie van Kinderopvang Funny Kids 3. Visie op kinderen (hoe kijken wij naar kinderen) 4. Visie op opvoeden/ Pedagogische uitgangspunten 5.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding/kwaliteitseisen 2. Vierogenprincipe 3. Visie van Kinderopvang Funny Kids 4. Missie van Kinderopvang Funny Kids 5. Ouders 6. Inzet leidsters 7. Wenprocedure

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding/kwaliteitseisen en huisregels 2. Groepsvorming 3. Vier ogen principe 4. Visie van Kinderopvang Funny Kids 5. Ouders 6. Inzet pedagogisch medewerkers 7.

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel.

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel. Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes Informatieboekje Buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Doelgroep: De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Huisregels KDV STOFFEL Door: Directie, het team van Kdv Stoffel en de oudercommissie. Huisregels kdv Stoffel mrt. 2013 versie 1 Pagina 1 van 13

Huisregels KDV STOFFEL Door: Directie, het team van Kdv Stoffel en de oudercommissie. Huisregels kdv Stoffel mrt. 2013 versie 1 Pagina 1 van 13 Huisregels KDV STOFFEL Door: Directie, het team van Kdv Stoffel en de oudercommissie. Huisregels kdv Stoffel mrt. 2013 versie 1 Pagina 1 van 13 In ons pedagogisch plan heeft u kunnen lezen dat wij een

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY De organisatie DE COMPANY is een organisatie die meehelpt en -denkt om voor taakcombineerders het leven makkelijker te maken. Een doelstellig van onze organisatie

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Inhoudsopgave 1. De tussenschoolse opvang 2 1.1. Groepen 1 en 2 2 1.2. Groepen 3 t/m 8 3 2. Lunchpakket 3 3. Pedagogische uitgangspunten 4 4. Regels tijdens de

Nadere informatie

Intakeformulier kinderdagverblijf

Intakeformulier kinderdagverblijf Intakeformulier kinderdagverblijf Datum intakegesprek:..- -20. ( van 1 tot 4 jaar) Algemene gegevens ouder(s)/verzorger(s) en kind Gegevens kind Achternaam Voornamen Roepnaam Geboortedatum Gegevens ouders(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang Kidscasa Kinderopvang

Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang Kidscasa Kinderopvang Kinderdagverblijf en Kidscasa Kinderopvang Op het kinderdagverblijf kan uw kind vijf dagen per week terecht. is opvang buiten de schooltijden en in vakanties voor kinderen die de basisschool bezoeken De

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene beleidsplan heeft

Nadere informatie

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 22 augustus 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: TintelTuin Hoorn opgemaakt d.d.: 28 januari 2014 door: Leonie Hooyberg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 24 kinderen per dag

Nadere informatie

Risico inventarisatie Gezondheid

Risico inventarisatie Gezondheid Risico inventarisatie Gezondheid Gezondheidsrisico s door overdracht van Risico 1.Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan

Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan Naam: Lilya de Vries-Shatunova Datum: 11 december 2017 Inhoud 1. Welkom - Emotionele veiligheid - Persoonlijke competentie - Sociale competentie - Normen en waarden

Nadere informatie

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Franchise Kinderdagverblijf Kalle is een franchiseonderneming van kindercentra LOKOWO bv. Het is een kleinschalig kinderdagcentrum dat net even iets meer kan bieden

Nadere informatie

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Prinsjes Ons kinderdagverblijf is gevestigd aan de Prinsegracht in het centrum van Den Haag. Achter het pand bevindt zich een ruime buitenspeelplaats en op loopafstand is er een kinderboerderij. De buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Naam locatie: Cuneradal Adres: Cuneradal 17 5551 BP Dommelen Telefoonnummer: Algemeen mailadres: Website: Openingstijden: 040-2041471, paarse zon 040-2047230,

Nadere informatie

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken.

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. Welkom Beste ouders, Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. De kinderopvang is een huiselijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG Kindercentrum De Jint

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG Kindercentrum De Jint HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG Kindercentrum De Jint Om kinderen verantwoorde en veilige opvang te kunnen bieden hebben we op de buitenschoolse opvang een aantal huisregels opgesteld. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN Elk mens heeft het recht een eigen identiteit te ontwikkelen. Jenaplan Huisregels BSO De Rozentuin - september 2015 Pagina 1 Indeling In het informatieboekje

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven Pedagogisch werkplan Kinderdagverblijven 1 HET PEDAGOGISCH WERKPLAN 1. HET KIND Vanaf de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar kunnen kinderen gebruik maken van opvang op de verschillende kinderdagverblijven

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 Versie 1.10 Datum : 01-10-2014 Versie 1.00 Wijziging : 08-03-2015 Versie 1.10 1. Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. 1. Leidsters wassen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: KDV Simcha opgemaakt d.d.: 23-01-2014 door: Monda Dorssers, coördinator Joods Integraal Kind Centrum Simcha Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018.

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet vast. Daarom dit protocol om toch een

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf t Speelbos

Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf t Speelbos Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf t Speelbos Algemene informatie Het kinderdagverblijf is bedoeld voor kinderen van medewerkers van Cello, Vivent en Rosmalen en omgeving. De openingstijden zijn

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Protocol hygiëne en veiligheid t WelterKuiltje en BSO de SpeelKuil

Protocol hygiëne en veiligheid t WelterKuiltje en BSO de SpeelKuil Protocol hygiëne en veiligheid t WelterKuiltje en BSO de SpeelKuil Inhoud 1. Inleiding 2. Hygiëne 3. Veiligheid 1. Inleiding In ons kinderdagverblijf hechten wij veel waarde aan hygiëne en veiligheid.

Nadere informatie

Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf

Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf 1. Inleiding 2. Wie zijn wij? 3. Kwaliteit 3.1 Veiligheid 3.2 Hygiëne 4. Dagelijkse gang van zaken 4.1 Openingstijden 4.2 Ziekte en ongevallen 4.3 Normen

Nadere informatie

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Versie 1.06 Datum 17-02-2015 Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wie zijn wij? 3 3. Gediplomeerde gastouders 3 4. Hygiëne 3 5. Openingstijden 3 6. Wennen

Nadere informatie

Wennen op het kinderdagverblijf

Wennen op het kinderdagverblijf Wennen op het kinderdagverblijf Voor baby s betekent het kinderdagverblijf een overgang naar een andere omgeving. Een nieuwe omgeving, met andere geluiden, andere volwassenen en andere kinderen. Dat kan

Nadere informatie

Huisregels. Pluit MP Zuidhorn. Tel:

Huisregels. Pluit MP Zuidhorn. Tel: Huisregels Jan 2019 Anita Croeze Pluit 12 9801MP Zuidhorn Tel: 06-49844490 Huisregels Kinderopvang Banjer Algemeen ü Wanneer er gebreken zijn aan materialen en middelen dan wordt dit of niet meer gebruikt

Nadere informatie

Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe

Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe Kompaan en De Bocht info Kinderdagverblijf Hebe november 2014 2 Inhoud Welkom bij Hebe 4 Wat wij bieden 5 Plaatsing van jouw kind 6 Groepsindeling 6 Een dag bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

Informatieboekje Kinderdagverblijf "Het Hummeltje"

Informatieboekje Kinderdagverblijf Het Hummeltje Informatieboekje Kinderdagverblijf "Het Hummeltje" Yolanda Pool Adres: Breedweer 2 1541 AC Koog aan de Zaan Telefoon 075 615 95 33 Email y.pool2@upcmail.nl Website www.hummeltjeweb.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Inhoudsopgave Voorwoord 3 Missie 4 Visie 4 Risico s met grote gevolgen voor de veiligheid van kinderen 5 Risico s met grote gevolgen voor de gezondheid van kinderen

Nadere informatie

Algemene informatie. Versie 1.0 datum 17-11-2015. Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker

Algemene informatie. Versie 1.0 datum 17-11-2015. Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker Algemene informatie Versie 1.0 datum 17-11-2015 Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker www.kinderopvangilse.nl info@kinderopvangilse.nl Telefoon: 015-8795805

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Kidz Ahoy

Huishoudelijk reglement Kidz Ahoy Huishoudelijk reglement Kidz Ahoy Algemene informatie Een groot deel van het leven van een kind speelt zich af op een Kinderdagverblijf of Buitenschoolse opvang. Ieder Kindercentrum is uniek en heeft een

Nadere informatie

Lieve Luitjes Dagopvang

Lieve Luitjes Dagopvang Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Lieve Luitjes Dagopvang Versiedatum : 18-03-2019 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Lieve Luitjes Dagopvang. In

Nadere informatie

SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN

SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN Pagina: 1 van 5 SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN Kinderen worden betrokken bij het eten en drinken. Leren van motorische en cognitieve vaardigheden, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Richtlijnen Bij fles

Nadere informatie

Beschrijving gezondheidsrisico: Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met ziektekiemen.

Beschrijving gezondheidsrisico: Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met ziektekiemen. 1 Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met ziektekiemen. Er hangen bij de commode, keuken en volwassen toilet handenwas regels De babygroep heeft stromend water in de groep. 2 Kind

Nadere informatie

Inspectierapport O-die Kids (KDV) Schimmelpenninckstraat HN Rijen Registratienummer

Inspectierapport O-die Kids (KDV) Schimmelpenninckstraat HN Rijen Registratienummer Inspectierapport O-die Kids (KDV) Schimmelpenninckstraat 26 5121HN Rijen Registratienummer 538219671 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Gilze en Rijen Datum inspectie: 02-02-2017

Nadere informatie

HUISREGELS BSO t SPEELVELD

HUISREGELS BSO t SPEELVELD HUISREGELS BSO t SPEELVELD Opgesteld door Dries Verstijnen. Deze regels zijn opgesteld aan de hand van veiligheids- en gezondheidsrisico inventarisatielijsten en de daarbij behorende oplossingsmogelijkheden

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Informatieboekje 2012. website: www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en of verzorgers.

Kinderdagverblijf. Informatieboekje 2012. website: www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en of verzorgers. Kinderdagverblijf Informatieboekje 2012 website: www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en of verzorgers. Voorburg 1-1-2012 Beste ouder/verzorger, Welkom op kinderdagverblijf Hummeltjeshoek. Wij zijn

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan is opgesteld ter ondersteuning van de pedagogische medewerkers van het dagverblijf en om duidelijkheid te geven aan ouders die hun kind aan

Nadere informatie

Huisregels kinderdagverblijf Mama & Baby

Huisregels kinderdagverblijf Mama & Baby Huisregels kinderdagverblijf Mama & Baby Algemeen We spreken Nederlands met elkaar. We behandelen elkaar met respect. Agressie en intimidatie wordt niet getolereerd. Roken is niet toegestaan in ons gebouw.

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Inspectierapport De Windkracht (KDV) Deltalaan JT ROSMALEN Registratienummer

Inspectierapport De Windkracht (KDV) Deltalaan JT ROSMALEN Registratienummer Inspectierapport De Windkracht (KDV) Deltalaan 140 5247JT ROSMALEN Registratienummer 264476943 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: S HERTOGENBOSCH Datum inspectie: 21-08-2014

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

Betrokken, flexibel én betaalbaar

Betrokken, flexibel én betaalbaar voor het hele gezin Betrokken, flexibel én betaalbaar Kinderopvang via Zowiezo Als u aan het werk bent wilt u natuurlijk dat uw kinderen veilig en professioneel worden opgevangen. Bij Zowiezo heeft u de

Nadere informatie

Bestemd voor ouders en verzorgers. www.hummeltjeshoek.nl

Bestemd voor ouders en verzorgers. www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en verzorgers. www.hummeltjeshoek.nl Beste ouder/verzorger, Welkom op kinderdagverblijf Hummeltjeshoek. Wij zijn een klein particulier kinderdagverblijf met een huiselijke sfeer. De

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Dagopvang

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Dagopvang Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Dagopvang Dikkie Dik 2016-2018 OPVANG ONTWIKKELING ONTSPANNING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van de dagopvanggroep van de locatie:

Nadere informatie

Huisregels Kinderdagverblijf t Kruimeltje

Huisregels Kinderdagverblijf t Kruimeltje Huisregels Kinderdagverblijf t Kruimeltje 1. Brengen en halen: t Kruimeltje is geopend van maandag t/m vrijdag van 7.30 uur t/m 18.00 uur. U hoeft uw kind niet voor een bepaalde tijd te brengen. Wel stellen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Wenbeleid peuteropvang

Wenbeleid peuteropvang Wenbeleid peuteropvang mei 2017 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de peuteropvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze nieuwe kinderen

Nadere informatie

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel Kinderdagverblijf t Kruimeltje Informatie Boekje 0 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Openingstijden 2 3. Inschrijving, plaatsing en intake 2 4. Opzeggingen 3 5. De gang van zaken 3 6. Wennen op t

Nadere informatie

Bestemd voor ouders en verzorgers.

Bestemd voor ouders en verzorgers. Bestemd voor ouders en verzorgers. www.hummeltjeshoek.nl Beste ouder/verzorger, Welkom op kinderdagverblijf Hummeltjeshoek. Wij zijn een klein particulier kinderdagverblijf met een huiselijke sfeer. De

Nadere informatie

Wenbeleid peuteropvang

Wenbeleid peuteropvang Wenbeleid peuteropvang maart 2015 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de peuteropvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze nieuwe kinderen

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Hygiëne en gezondheidsbeleid

Hygiëne en gezondheidsbeleid Hygiëne en gezondheidsbeleid 1. Ziektekiemen De pedagogisch medewerkers wassen na elke verschoning zorgvuldig hun handen. Een zieke pedagogisch medewerker is extra alert op zijn/haar handhygiëne. De handdoek

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie