En dan staat daar even dat Zacharias een zwangerschap lang zwijgen moet. Niet eens spreken kán...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "En dan staat daar even dat Zacharias een zwangerschap lang zwijgen moet. Niet eens spreken kán..."

Transcriptie

1 Overwegingen rond kerst, ouderenmiddag 16 december 2014 Thema: Heb ik hierom gevraagd? Lezen: Lucas 1: 5-13; ; Toevertrouwen en verzet Wat zou er in Zacharias zijn omgegaan? Ik weet niet hoe het u vergaat met stiltes. Maar als ik me indenk dat ik een dag lang niets zou mogen zeggen, word ik daar knap onrustig van. Taal is voor mij zo belangrijk. En dan staat daar even dat Zacharias een zwangerschap lang zwijgen moet. Niet eens spreken kán... Lucas zegt over dat gebeuren: En het geschiedde. Dat is bij hem een zinnetje dat een uitroepteken is. Omdat het iets met God van doen heeft. Wat zou Zacharias hebben gedacht over zijn gedwongen stilzwijgen? Misschien wel: Heb ik hierom gevraagd? Nee, hier heeft hij niet om gevraagd. Dit overkomt hem, valt hem toe. Het geschiedt zegt Lucas Misschien is er een neiging in ons om te zeggen: Zacharias heeft er wel degelijk om gevraagd. Toen hij niet meteen kon geloven. Elisabeth kon dat toch wél? En Maria toch ook? Of het nu zo werkt? En of dat nu de bedoeling is geweest van Lucas? Ik heb er sinds ons gesprek in de voorbereidingscommissie veel over nagedacht. En ik denk dat het heel dubbel is in dit verhaal. Dit zo bekende verhaal. Een priester, in het stille heilige der heiligen, ziet een engel. Hoort een stem. En gelooft de engel niet op zijn woord. We zien hem daar in gedachten staan. Open mond, verstard, spullen die uit zijn handen vallen. Dan een ternauwernood ingeslikte lach. Een bijna spottende vraag: Waaraan zal ik dit weten? Ik ben oud, en mijn vrouw is al ver gevorderd op de weg van haar dagen. Als lezer, die het verhaal kent, heb ik de neiging om te gaan staan roepen:

2 Zacharias, denk aan Abraham en zijn lachende lief Sara. Zacharias, denk aan Manoach en zijn vrouw. Zacharias, denk aan Elimelek en Hanna! Later, op weg naar huis, zal hij misschien wel die verhalen hebben gedacht. Maar op dit moment is hij alleen maar verbijsterd. Verzet komt in hem naar boven. Misschien ook wel pijn: wie speelt er hier een wreed spel met mij? Allemaal gedachten van verzet die we ons kunnen voorstellen. Allemaal redenen die verklaren dat Zacharias niet meteen 'ja en amen' zei. Maar als ik eerlijk ben: wie ben ik om het Zacharias kwalijk nemen? Zie, zwijgen zal je en niet kunnen spreken tot op de dag dat dit geschieden zal omdat je niet vertrouwd hebt op mijn woorden die worden vervuld op hun gelegentijd. Vaak wordt Zacharias er om veroordeeld. Ik denk dat ik toen ik jonger was ook wel scherp ben geweest in zijn richting. Nu ik wat ouder ben, begrijp ik zijn verzet steeds beter. De dichter Goethe zegt ergens: Wie op een wonder hoopt, versterke zijn geloof. Maar de afgelopen weken begon ik ook anders te denken. Hoort de vraag van Zacharias niet ook in de Joodse traditie thuis? Zacharias verzet zich, en spreekt de engel erop aan. Speel geen spel met mij! Drijf niet de spot met mijn verdriet. Beloof mij niet iets wat onmogelijk is! En hij krijgt antwoord. In 9 maanden stilte. Een oordeel? Een straf? Of een vreemde en onverwachte zegen? Heb ik hierom gevraagd? Nee maar misschien heeft Zacharias achteraf wel gezegd: Ik had het nooit willen missen. In zijn lofzang kom je geen spoor van verzet meer tegen.

3 Het verzet van Zacharias wordt door Lucas denk ik niet voor niets meteen gekoppeld aan het toevertrouwen van Elisabeth. ná deze dagen ontvangt zijn vrouw, Elisabet; zij verbergt zich vijf maanden, zeggend: zo heeft de Heer aan mij gedaan!- in de dagen waarin hij heeft toegezien om mijn smaad bij de mensen weg te nemen. Ook zij heeft misschien wel gedacht: Heb ik hierom gevraagd? Zij leerde er echter de hand van God in te zien. Van deze twee lieve mensen, Zacharias en Elisabeth, zegt Lucas aan het begin, toen hij begon met schrijven, en wist wat er zou gaan gebeuren: Zij waren beide rechtvaardigen in Gods oog... Dat mogen we denk ik niet vergeten. Laten we de vraag eens omdraaien. Niet meer in Zacharias' plaats: heb ik hier om gevraagd? Maar: Hebben wij om deze twee lieve mensen gevraagd? Nee. We hebben niet om ze gevraagd. Ze geschieden ons, ze vallen ons toe. Zacharias, met stomheid geslagen, en Elisabeth met haar sprankelende lach. Zij vallen ons toe, die twee lieve, oude mensen, die op hoge leeftijd elkaar vonden in een kus van verwondering. Ze vallen ons toe. Het geschieden van God passeert de grote koning Herodes. En wij ontvangen, ongevraagd, deze twee mensen. Daarom begroeten we niet alleen de stem van Elisabeth die zingt: Alzo heeft de Heer mij gedaan in de dagen dat hij mij gezien heeft... We begroeten ook de stem van de stilte die we ontvangen van Zacharias. Ja, de mensen op het plein hadden het goed bekeken: Hij heeft een visioen gezien. Ja, want hij was plotseling zwanger van de stilte. Zonder woorden stond hij daar, zijn armen ten hemel geheven, om de zegen uit te spreken. En het beleef stil.

4 En in die stilte werd hij gezegend. Ongevraagd... Lezen: Lucas 1: 26-33; Open naar de toekomst Ook Maria stelt een vraag. Net als Zacharias. Maar toch verschillen ze in hun vraag als je er goed over nadenkt. Zacharias zegt: Waaraan zal ik dit weten? Maria zegt: Hoe zal dit geschieden? Zacharias vraagt naar het óf, Maria naar het hóe. Zacharias aarzelt om in het onverwachte te treden. Heeft meer tijd nodig. Maria stelt zich open naar een voor haar onbekende en onverwachte toekomst. Daarom is zij ons zo dierbaar. Ze vraagt slechts hoe de weg zal gaan. Met andere woorden: ze improviseert erop los. Oké, dit gaat gebeuren, hoe nu verder? Ze staat voor een probleem en lost het op. Ik vermoed ondertussen zomaar dat ze toch ook wel even stil zal zijn geweest. Dat ook zij met stomheid geslagen zal zijn. Maar als dat al is gebeurd, is het niet voor lang geweest. En Lucas vond het in ieder geval niet nodig om het te schrijven. We kennen verder het verhaal dat ze meteen op pad gaat naar Elisabeth. En dat die twee vrouwen daar hebben staan zingen, in het bergland. Met de stil genietende Zacharias op de achtergrond, die even is opgehouden met hout hakken. Wat bracht haar nu in beweging? Het is in de nieuwere vertalingen wat weggevallen. Maar velen onder u deden ooit declamaties in de zondagsschoolvieringen. Of in de kerstvieringen van de christelijke basisschool. En dan zult u het zich nog wel herinneren. In de stoere Statenvertaling staat dat Maria heeft gezegd: mij geschiede naar uw woord... En dat woord 'geschieden' kwamen we ook tegen aan het begin het geschiedt in de dagen dat Herodes koning over Judea is... Alsof Lucas wil zeggen: En het geschiedde...

5 God begint hier iets nieuws. En Maria heeft dat erkend, en voegt zich daarnaar. Mij geschiede naar uw woord... Het is net een ander accent dan vertalen 'laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd'. Zij hoort Gods uitroepteken. Maria kijkt verder. En daarom is zij ons dierbaar. Samen met Elisabeth die óók verder kijkt als ze haar nicht begroet. En Zacharias, die later, bij de naamgeving van zijn zoon, verder durft kijken. Maria kijkt van donker naar licht. Door een doodsgebied heen ontvangt zij nieuw leven. In een uitzichtloze situatie ontwaart zij nieuw perspectief. Gods woord geschiedt. Zijn mensen geschieden, voorbij koningen en generaals. Zijn liefde geschiedt aan ons. En zo is na Elisabeth ook Maria zwanger. En geschiedt in haar het woord van de Eeuwige. Lezen: Lucas 2: 6-7; 22-28; Leven in verwachting Advent, dat is leven in verwachting. Is dat dan voorbereiden op Kerst? Ik meen van niet. We zeggen het soms wel: we leven naar de geboorte van het kind toe. Maar dat kind is al 2000 jaar geleden geboren. We leven in een geschiedenis waarin God zó dichtbij is gekomen dat we ademloos zeggen: Hij heeft ons leven aangenomen. En bij dat leven hoort de diepte en de dood. Hij heeft gedeeld in de angst en de schaamte. Tot aan het kruis toe is hij ons nabij gekomen... En dát, dat God ons zó nabij is gekomen, dat hebben Simeon en Hanna leren omarmen. Ze durfden er rekening mee te houden dat God hen vroeg of laat zou tegemoet treden. En toen kwam dat kind in de tempel. In niets onderscheidde het zich van anderen kinderen. In niets ook onderscheidden de ouders zich van andere ouders. En toch ontvingen zij deze ouders met hun kind als een gave van God. En wat een geloof wensen zij de ouders toe en hun medegelovigen.

6 Want er staat wat voor de deur. Met dit kind, met deze tempel, deze stad. Lucas schrijft dit alles op nadat Jeruzalem is ingenomen en de tempel is verwoest. Hij schrijft dit op voor een kleine gemeente die het waarachtig niet makkelijk had. Hij vertelt van dit alles na Goede Vrijdag en Pasen. Voor hem is kerstmis nog een onbekend feest. Hij had geen idee dat zijn verhalen later zouden leiden tot wat wij nu van kerst hebben gemaakt. Hij haalt niet voor niets Simeon aan als deze zegt: zie, deze ligt hier tot val en opstanding van velen in Israël, tot een teken dat wordt weersproken; maar ook door je eigen ziel zal een zwaard gaan; zó zullen uit vele harten overleggingen worden ontsluierd! Het licht van Christus werkt ontwrichtend. Hebben wij hierom gevraagd? Ik geloof er niets van. We willen niet dat het geloof ons leven ontwricht. En toch als het erop aankomt kan het niet anders. Want de Eeuwige heeft ermee van doen. Het geschiedt... Wie op een wonder hoopt, versterke zijn geloof. De weg van de Eeuwige gaat door nood en dood heen. Door kruis en opstanding naar nieuw leven. Schokkend nieuws. We hebben er niet om gevraagd. Maar we zouden het ook niet willen missen. Want zonder uitzicht op de oogst zouden we de allerarmsten onder de mensen zijn. Het verhaal van het kind móet schuren met nood en dood. Het handelen van God móet op spanning staan met de duisternis van deze wereld. En dan dan kan er licht zijn. Kerstlicht, dat paaslicht is. Zo zal er toekomst zijn, nu en alle dagen van ons leven. Ongevraagd, ongekend, onbegrijpelijk. Amen.

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Zondag 2 december e advent aankondiging van de geboorte van Johannes

Zondag 2 december e advent aankondiging van de geboorte van Johannes Zondag 2 december 2018 1e advent aankondiging van de geboorte van Johannes Lezing: Lucas 1 : 5 25 Het is advent. En hoe onwerkelijk misschien ook: de advent ster hangt weer voor de ramen, als teken dat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Zondag 29 november e advent

Zondag 29 november e advent Zondag 29 november 2015 1e advent Lezing: Lucas 1 : 5 25 Het is advent. De adventster hangt weer voor de ramen, als teken dat we in deze weken tastend zoeken naar het licht in onze werkelijkheid.. Maar

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Maar als het lang geleden licht is geworden, dan zullen wij de hoop toch niet opgeven?

Maar als het lang geleden licht is geworden, dan zullen wij de hoop toch niet opgeven? 3 e advent 2015 - Ontmoeting tussen Elisabeth en Maria Evangelielezing: Lucas 1 : 39 56 De adventster hangt alweer twee weken voor de ramen, als teken dat we in deze weken tastend zoeken naar het licht

Nadere informatie

Tekst: Lucas 1: 5-25, zondag 9 december, 2 e advent Lieve mensen,

Tekst: Lucas 1: 5-25, zondag 9 december, 2 e advent Lieve mensen, Tekst: Lucas 1: 5-25, zondag 9 december, 2 e advent 2018. Lieve mensen, Vorige week was ik in onze culturele hoofdstad. En een van onze kinderen had bij een winkel een smartphone + abonnement geregeld.

Nadere informatie

Maria en Hanna, hun harten juichen om God

Maria en Hanna, hun harten juichen om God Eerste Synagogeviering van de Theresiagemeenschap 11 mei 2014 Maria en Hanna, hun harten juichen om God Opening (Hanna en Elkana, Maria en Jozef) GvL 212 Zingen om ontferming Ontsteken van het licht God,

Nadere informatie

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen.

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen. Boekje om te gebruiken in de diensten van de Protestantse Gemeente Heino tijdens de zondagen van Advent 2015 Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Zondag 13 december 2015

Zondag 13 december 2015 Zondag 13 december 2015 Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam Thema: Alle goeds Afscheid en bevestiging van ambtsdragers Voorganger: Ds. Elly Wisselink Organist: Willy Misker Werkgroep liturgisch bloemschikken ROZE

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Paasgezinsdienst 6 april 2015

Paasgezinsdienst 6 april 2015 Welkom in de Paasgezinsdienst 6 april 2015 God wint, dat geloven wij 1. Samenzang Opwekking 167 (2 en 3 bovenstem) 2. Welkom en gebed 3. Samenzang Opwekking voor kids 85 4. Uitleg paasproject 5. Samenzang

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: 146c: 1, 7 > > Stil gebed > Groet & Onze hulp> Gebed om ontferming > Zingen 152:2,4,9,10 > > > > Gebed > Lezen: Jesaja 40:1-11 > 1. Troost, troost mijn volk, zegt jullie

Nadere informatie

THEMA: EEN GEBED GAAT NOOIT VERLOREN.

THEMA: EEN GEBED GAAT NOOIT VERLOREN. THEMA: EEN GEBED GAAT NOOIT VERLOREN. Bijbellezing: Lucas 1 : 5 17 Aankondiging van de geboorte van Johannes 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias heette en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

13 december 2018 Katwijk

13 december 2018 Katwijk 13 december 2018 Katwijk terugblik studies 1 t/m 4 inleiding tot het schrijven van het boek 5 t/m 25 de aankondiging van Johannes' geboorte aan Zacharias in de tempel 26 t/m/ 38 aankondiging van Jezus'

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen Morgendienst Advent tekst Elisabet Zingen Ps 130: 3,4 Mededelingen Votum groet Zingen Ps 125: 1,2 Lezen Jesaja 30: 18-19 Populus Sion Lezen Psalm 80: 2 Zingen Ps 80: 1,2 Tien Woorden Ex 20: 1-17 Zingen

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Mensen vertellen elkaar verhalen, over wat ze meemaken in hun leven. Dat is ook de kracht van een verhaal: dat het je iets over het leven

Nadere informatie

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar Liturgie 18 augustus 2019 Br. Roel van Swetselaar Votum en Groet Zingen Hemelhoog 291 Al wat ik ben Al wat ik ben, leg ik in uw hand, ik geef mijzelf volledig. Mijn leven rust in de palm van uw hand, ik

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Zondag 29 november 2015 Advent I Koudekerk a/d Rijn Brugkerk

Zondag 29 november 2015 Advent I Koudekerk a/d Rijn Brugkerk Zondag 29 november 2015 Advent I Koudekerk a/d Rijn Brugkerk Bemoediging Drempelgebed Psalm van de zondag: Lied 25a: 1, 2 (Mijn ogen zijn gevestigd op God) Gebed van inkeer Zingen: Lied 441: 1 (Hoe zal

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018 Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie Stille Zaterdag 31 maart 2018 Van Donker naar Licht voorganger ambtsdrager lector organist ontvangst koster geluid : Ds. Winanda de Vroe : Aede Oostra : Gerda

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling ORDE VAN DIENST Zondag 16 december 2018 Dienst van Schrift en Tafel Derde Advent Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling Voorganger ds. Willemijn van Dijk Heij, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser,

Nadere informatie

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN Voorganger : Ds. Matthijs Glastra Welkom Zingen: Lied 634 - we gaan staan 1.U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle mens'lijk

Nadere informatie

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Heer, U laat mij veilig wonen. Ik hoef niet bang te zijn, ik kan rustig slapen. Psalm 4 vers 9 Dankdienst voor het leven van Alex Arthur Landman

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Twee adventskaarsen worden aangestoken onder het zingen van Intochtspsalm: lied 439: 1 en 2 ( Verwacht de komst des Heren )

Twee adventskaarsen worden aangestoken onder het zingen van Intochtspsalm: lied 439: 1 en 2 ( Verwacht de komst des Heren ) Orde van dienst voor 9 december2018 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap Piano: Hester Boll Ouderling van dienst: Dian Pruijsers Lector: Marieke van

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Gezang 126 : 1 en 3 1.Verwacht de komst des Heren, o mens, bereid u voor: reeds breekt in deze wereld het licht des hemels door. Nu

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst.

Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst. Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst. Datum: 30 oktober 2016 Locatie: Ichthuskerk LITURGIE B KOMEN Lied voor de dienst: Eva's lied 10: 1, 2 (Vol van verwachting zijn wij gekomen)

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding Openingslied God gaat de mens te boven Openingswoord Welkom u allen in deze laatste van een serie van drie gebedsdiensten

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten.

Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten. 181216 Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten. De komst van de Messias 2018 jaar geleden en verwachting naar de komst van de Messias met zijn Koninkrijk.

Nadere informatie

Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 21 december 2014 vierde advent

Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 21 december 2014 vierde advent HOOG BEZOEK Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 21 december 2014 vierde advent Profetenlezing: 2 Samuel 7:4-16 Evangelielezing: Lucas 1:26-38 Lieve mensen, gemeente van onze heer Jezus Christus, Als je

Nadere informatie

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding.

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Welkom Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Gebed (groep 6) Lieve God, we zijn hier bij elkaar gekomen om Pasen te vieren het feest van de opstanding

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Eredienst in de Morgensterkerk 15 juli 2012 Dienst van Schrift en Tafel Muziek bij binnenkomst DIENST VAN DE VOORBEREIDING Welkom door de ouderling Stilte (gemeente gaat staan) Bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. E.J. Prins Jenny Valk Bram Jaspers

Nadere informatie

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014 Samenzang - Komt allen te zamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde, komt nu, o komt nu naar Bethlehem. Ziet nu de Vorst der eng'len, hier geboren, komt laten

Nadere informatie

Ontmoetingskerk, Laren NH 6 december 2015 Lucas 1, 26-38

Ontmoetingskerk, Laren NH 6 december 2015 Lucas 1, 26-38 Ontmoetingskerk, Laren NH 6 december 2015 Lucas 1, 26-38 Als je de Bijbel goed leest merk je dat elk verhaal over jou en mij gaat. Over onze werkelijkheid, over wat wij dagelijks zien en meemaken. De theoloog

Nadere informatie

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen Votum - groet Zingen Ps 98: 1,2 Tien Woorden LB 2013 482: 1,3 Zingen Gebed Lezen Luc 1: 28-38 Zingen GK 77: 1,2,3 Lezen Mat 1: 16-25 Zingen GK 77: 4,5 Prediking Mat 1: 16 Zingen Ps 118: 9,10 gedicht Maria

Nadere informatie

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht Liederenblad Passie - Pasen Hervormde Gemeente Bergambacht 3 maart t/m 22 april 2019 1 e lijdenszondag - 3 maart WK 564 Alzo lief had God de wereld WK 153 : 1, 2, 5 en 6 Leer mij, o Heer, Uw lijden recht

Nadere informatie

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE KLOKGELUI 27 november 2016 Zondag Eerste Advent ORGELSPEL VERWELKOMING wij gaan, zo mogelijk, staan Heilige Doop van FENNE ALLEN: 433: 1, 2, 4: Komt tot ons de wereld wacht Protestantse Kerk te 's-heerenberg

Nadere informatie

Stramien voor een nooddoop

Stramien voor een nooddoop Stramien voor een nooddoop Beste ouder(s), Jullie hebben gevraagd om jullie kindje nu te dopen. Het wordt een nooddoop jullie kindje is in nood. Haar/zijn leventje is bedreigd, de toekomst is onzeker.

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, De laatste tijd wordt er nogal eens gesproken en geschreven over de generatie Y of ook wel de generatie-ik genoemd. Dat is de huidige generatie 20-ers en 30-ers,

Nadere informatie

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij Festival of Lessons and Carols in de Lichtkring 11 december 2016 Voorganger Organist Lector Licht : Mario Boelen : Mark Dijkstra : Marijke Drewes M.m.v. de cantorij o.l.v. Marianne Voskamp Wij komen in

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder

Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder Aan deze dienst werken o.a. mee: Het Nicolauskerkkoor o.l.v. Joke de Witte René Nijsse op orgel De jongste gemeenteleden Voorganger ds. Corine van Eck Samenzang

Nadere informatie

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt zondag 31 december 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 8, 11-15 lied Liedboek 266 Die ons schiep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 2, 22-40 lied Liedboek 517, 1.2.3. Christus,

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren - 14 april - Lucas 19

Ontmoetingskerk Laren - 14 april - Lucas 19 Ontmoetingskerk Laren - 14 april - Lucas 19 Als Lucas over de intocht van Jezus in Jeruzalem schrijft, liggen grote delen van die stad in puin. Lucas is er zelf niet bij als Jezus van de Olijfberg afdaalt

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet?

Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet? Zondag 26 augustus 2018 Het teken van het brood Het verhaal van de tweede spijziging Bij Marcus 8 : 1-21 Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet? Wanneer ik het hele verhaal lees heb ik de neiging

Nadere informatie

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen Dia Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan vooraf: rustige muziek: instrumentale kerst cd 1 Inleiding:

Nadere informatie

Blij vieren door de machteloze kramp heen

Blij vieren door de machteloze kramp heen Blij vieren door de machteloze kramp heen Preek op 20 december 2015 in Agneskerk Goutum - Martha Kroes (Vierde Advent) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou?

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou? 3440 AB Zingend naar Bethlehem Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist De psalmdichters hebben gezongen over Gods genade. Ze hebben lofzangen gezongen over de Zoon van David, over de komende

Nadere informatie

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt.

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt. Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april 2019 Lezing OT Jesaja 51, 9-11 Lied Liedboek 608 De steppe zal bloeien... Lezing Epistel Kolossenzen 3, 1-4 Rejoice zingt Jezus Christus is verrezen Lezing Evangelie

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Mijmeren rond Maria Lichtmis

Mijmeren rond Maria Lichtmis CD s Mijmeren rond Maria Lichtmis Inleiding: Op 2 februari, veertig dagen na Kerstmis, vierden we het feest van Maria Lichtmis, ofwel de Opdracht van de Heer in de tempel. We herdenken dan dat Maria en

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

14 april 2019 Palmpasen 10:30

14 april 2019 Palmpasen 10:30 14 april 2019 Palmpasen 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Haddo Hans Hilbers Organist: L. van den Broek / W.J. Schaap Junior Andreasband o.l.v. Eva Arendsen Lector: Gert Broekhuis Koster:

Nadere informatie

Overweging uit de dienst van 28 april 2019, Paaskerk Tweede zondag in de Paastijd

Overweging uit de dienst van 28 april 2019, Paaskerk Tweede zondag in de Paastijd ds. W.T. Pieterse Overweging uit de dienst van 28 april 2019, Paaskerk Tweede zondag in de Paastijd Lukas 24:13-35 Psalm 139 Gemeente van de HEER, En zie, twee van hen op diezelfde dag op weg van Jeruzalem

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd.

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er gaat een verhaal over de engelen in de hemel die verdrietig zijn. Als er gevraagd wordt waarom ze zo verdrietig zijn, zeggen ze: God heeft zulke geweldige schatten

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Gez 139: 1,2,3 Komt verwondert u hier mensen (in Commugny heeft Koos van der Maas uit de Messiah van Handel uit JEs. 6 en Jes 9 gezongen)

Gez 139: 1,2,3 Komt verwondert u hier mensen (in Commugny heeft Koos van der Maas uit de Messiah van Handel uit JEs. 6 en Jes 9 gezongen) Liturgie voor 24 december te Villars sur Ollon en 25 december 2012 te Commugny Muziek Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Gez 138: 1,2, 3,4 Komt allen tezamen Votum en groet Jesaja 9: 1.6

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Kyriëgebed Elke bede sluiten we af met gezongen:

Kyriëgebed Elke bede sluiten we af met gezongen: Kyriëgebed Elke bede sluiten we af met gezongen: Komt tot ons de wereld wacht, heiland kom in onze nacht licht dat in de nacht begint licht dat duister overwint. (mel. lied 433) Heer onze God, Wij bidden

Nadere informatie

KERSTMORGEN WILHELMINAKERK 25 DECEMBER 2018

KERSTMORGEN WILHELMINAKERK 25 DECEMBER 2018 KERSTMORGEN WILHELMINAKERK 25 DECEMBER 2018 Protestantse Gemeente Soest Voorganger: drs. Leen Lievaart Lector: Pieternel Rodermond Ambtsdrager: Piet de Gier Orgel: Terry Hamberg m.m.v.: Pherenique Weenink

Nadere informatie

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom.

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om 22.00 uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Thema: Nachten m.m.v. Koor: Con Amore o.l.v. Jannie Wichards - van Duuren organist: Elly

Nadere informatie

Eerst zien of eerst geloven?

Eerst zien of eerst geloven? Eerst zien of eerst geloven? Het evangelie naar Johannes 4:43-54 dinsdag 7 april 2015 1 2 Bijbeltekst Joh 4:39-42 39 En velen van de Samaritanen uit die stad geloofden in Hem om het woord van de vrouw,

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Geef licht! Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda

Geef licht! Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda BEAMER PRESENTATIE Eerste Kerstdag 2018 Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda Geef licht! Aan deze dienst werken mee: Voorganger: Ds. Richard Offringa Organist: Hans Mook Lectoren:

Nadere informatie

Advent leesrooster 2018

Advent leesrooster 2018 Advent leesrooster 2018 Vanaf zondag 2 december is het Advent. Hieronder vind je een leesrooster bestaande uit korte Bijbelteksten om elke dag even bij stil te staan. Gemaakt door een trouwe vriendin.

Nadere informatie